preload loader
 

100 nye job i kriseramt flybranche

28. april 2015 07:07

Det skandinaviske luftfartselskab SAS vil over det næste halve år ansætte 100 nye medarbejdere til dets datterselskab Cimber. 

- Det er 80 kabinemedarbejdere, som skal starte i vores datterselskab Cimber, og så er det 20 piloter, siger pressechef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen til DR Nyheder.

- Det er dejligt, at der bliver skabt nye arbejdspladser i flybranchen midt i en ellers hård tid, hvor vi primært ser nedskæringer rundt omkring, siger Thilde Waast, formand for Flyvebranchens Personale Union (FPU)

Nye job
Der er tale om nyansættelser. De nyansatte i Cimber kommer til at arbejde på en anden overenskomst end den, de SAS-ansatte arbejder på. Og den er anderledes.

- Jeg synes ikke, man kan tale om, at det er forringelser. Jeg synes man kan tale om, at der er forskellige overenskomster, og de kan på nogle punkter synes ringere end overenskomsterne i SAS, men på andre punkter synes bedre, siger Trine Kromann-Mikkelsen.

Højere startløn i Cimber
For kabinepersonalets vedkommende bliver der tale om en højere startløn i Cimber end i SAS. 21.350 kr. pr. måned får en nyansat i Cimber mod 18.873 i SAS. Til gengæld stiger de ansatte mindre i løn efterhånden som de får mere anciennitet. Hos SAS lyder maksimallønnen efter 10 år på 29.693 kr., mens de ansatte i Cimber når deres maksimalløn på 25.300 kr. efter seks.

De SAS-ansatte har ret til seks ugers ferie, mens de ansatte i Cimber må nøjes med fem.

Samtidig kan kabinepersonalet i Cimber risikere at skulle arbejde op til 60 timer om ugen, mens den øvre arbejdstid hos SAS hedder 47 timer. Forsinkelser på flyafgange kan dog betyde, at SAS-kabinepersonale skal arbejde længere.

Ansættelser efter hårde år
SAS har ellers de seneste år mest være forbundet med krise, spareplaner og fyringsrunder. Ved udgangen af 2007 havde SAS 21.898 ansatte. Det tal var ved seneste årsregnskab faldet til 12.329.

 

 

 

 

Nepal: Ingen kender dødstal blandt illegale tibetanske flygtninge

28. april 2015 07:00

I Nepal er antallet af omkomne efter det voldsomme jordskælv i lørdags nu steget til næsten 4.310 og mindst 8.000 er kommet til skade.

Men det reelle dødstal kan vise sig at være meget højere.

Det skyldes, at titusinder af tibetanske flygtninge lever illegalt i afsidesliggende landbyer tæt på grænsen til Kina.

De er flygtet tværs over Himalaya-bjergkæden lige siden 1959, da Kina annekterede Tibet.

Og der kommer stadig tibetanske flygtninge til Nepal fra Tibet.

Vil videre til Indien

Deres mål er at slå sig ned i Nepal og - hvis det er muligt - at rejse videre gennem den åbne grænse til Indien.

En lille gruppe tibetanske flygtninge opholder sig i et flygtningecenter i Nepals hovedstad Kathmandu.

Men kun et fåtal af anden-generations tibetanerne har nepalesisk statsborgerskab.

Frygt for at fornærme Kina

Langt de fleste af flygtninge har ikke opholdstilladelse i Nepal, og de har ikke identitetspapirer.

De er statsløse og er derfor "usynlige".

Men Nepal har ikke lyst til at tale om flygtningene fra Tibet af frygt for at fornærme sin nordlige nabo, Kina, som er en af de største investorer i det fattige Nepal.

Flygtningenes landbyer ligger lige midt i det område, som blev hårdest ramt ved jordskælvet.

Antallet af overlevende uvist

En talsmand for hjælpeorganisationen Dolma Development Fund siger, at det er uvist, hvor mange af de tibetanske flygtninge, som overlevede jordskælvet.

Dolma Development Fund er en af de få ikke-statslige organisationer - NGO´er - som tager sig af de tibetanske flygtninge i Nepal.

Organisationen bekæmper fattigdom og sørger for uddannelse til tibetanerne, heriblandt forældreløse børn.

En af de skoler, som organisationen har oprettet, ligger i nærheden af landsbyen Bridim nord for Kathmandu og tæt på grænsen til Tibet i 3.000 meters højde.

Jævnet med jorden

Bridim og mange andre lignende landsbyer blev jævnet med jorden ved jordskælvet. Og ifølge Dolma Development Fund opererer ingen redningshold i så isolerede områder i Nepal.

Ifølge en talsmand for organisationen er der frygt for, at vandforsyningen er ødelagt. Og det kan få sygdomme til at sprede sig meget hurtigt. 

Et andet problem er, at monsun-regnen i Nepal begynder inden for de næste par måneder. Og så vil det være tvivlsomt, om elektriciteten eller bare de vigtigste veje i bjergene kan blive genopbygget før til december.

Men selv hvis redningshold på et tidspunkt når frem til de tibetanske landsbyer i Nepal, kan de omkomne flygtninge ikke identificeres formelt - simpelthen fordi de officielt slet ikke eksisterer.

 

 

 

Hundredvis af lig fundet i Nigeria

28. april 2015 07:00

Ligene af flere hundrede mennesker er fundet i en by i det nordlige Nigeria, som indtil for kort tid siden var kontrolleret af den militante islamistiske bevægelse Boko Haram.

- De døde blev fundet i boliger, på gaden og mange i den udtørrede Damasak-flod, siger Kaumir Kusur, som bor i området.

Han tilføjer, at de mange lig i weekenden blev lagt i 20 massegrave.

En anden lokal beboer, Mohammed Sadiq, som hjalp til med begravelserne, mener, at der var tale om mindst 400 ofre.

Jaget ud i marts

Myndighederne i delstaten Borno vil ikke komme med et konkret tal, men sætter antallet af døde til flere hundrede.

Boko Haram blev jaget ud af byen Damasak i marts, da militære styrker fra nabolandene Tchad og Niger gik i offensiven mod bevægelsen.

Der har tidligere været meldinger om, at den ekstremistiske gruppe under flugten fra de fremrykkende soldater bortførte flere hundrede kvinder og børn.

Forinden skulle de have dræbt omkring et halvt hundrede indbyggere i byen, oplyste øjenvidner i marts til nyhedsbureauet Reuters.

200 medlemmer dræbt

Omkring 200 medlemmer af Boko Haram blev dræbt i offensiven ifølge kilder Tchad.

Kort efter generobringen af Damasak 20. marts oplyste en talsmand for militæret i Tchad desuden, at der var fundet over 100 lig i en massegrav under en bro lidt uden for byen. Nogle var halshuggede, mens andre var skudt.

Hertil kommer de flere hundrede nye lig, som blev fundet før weekenden.

Siden 2009 er over 13.000 mennesker blevet dræbt af Boko Haram, mens 1,5 millioner andre er drevet på flugt fra deres hjem.

/ritzau/AFP

 

Sådan kommer Merkels dag i Danmark til at forløbe

28. april 2015 07:00

En perlerække af magtfulde danske kvinder får markant tysk selskab, når den tyske kansler Angela Merkel i dag kommer på officielt statsbesøg i den danske hovedstad.

Hun skal nemlig både en tur forbi dronning Margrethe, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og pro-rektor på Københavns Universitet, Lykke Friis, under hendes én dag lange ophold i det danske.

Her kan du læse hele programmet for Angela Merkels dag i Danmark.

På visit hos dronningen

Kanslerens besøg i det danske begynder hos Danmarks dronning. Klokken 11.30 skal kansleren indfinde sig på Amalienborg, hvor hun skal i privat audiens hos Dronning Margrethe.

Den private audiens er traditionen tro forbeholdt statsoverhoveder, regeringschefer og andre lignende højtstående personer.

Pressen er inviteret til at tage billeder ved ankomsten, men Merkel og Margrethe skal tale sammen i enrum.

Tete-a-tete på Marienborg

Men den tyske statsleder er ikke kommet til Danmark alene for at gå på visit i de kongelige gemakker.

Det er mødet med den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt, som er den primære grund til, at den magtfulde tysker aflægger besøg.

Efter mødet med dronningen vil Merkel begive sig mod Marienborg, hvor hun klokken 12.15 ankommer til et møde med med Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge Statsministeriet vil emnerne for de to statslederes samtale være 'bilaterale forhold samt aktuelle europapolitiske og udenrigspolitiske spørgsmål'. Det forventes at de to statsledere først og fremmest skal tale om Femern, Ukraine, Middelhavet og om energi- og sikkerhedspolitik.

Til debat på universitetet

Efter et pressemøde på Amalienborg, fortsætter de to statsledere turen sammen til Københavns Universitet til et arrangement om den europæiske økonomi fra et tysk perspektiv.

Her skal både statsministeren og den tyske kansler tale. Efterfølgende vil der være en debat med pro-rektor på Københavns Universitet, Lykke Friis, som ordstyrer.

Arrangementet slutter klokken 16.15, hvorefter kansleren vil vende snuden hjemad mod det tyske.

Et skulderklap

Angela Merkels besøg er blevet kaldt en 'historisk begivenhed' og et kæmpe skulderklap til statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Der er ingen tvivl om, hvorfor Angela Merkel kommer til Danmark netop nu, sagde politisk kommentator Hans Engell til Ritzau i forbindelse med offentliggørelsen af besøget.

- Ikke nok med, at forholdet mellem Tyskland og Danmark er historisk tæt, er forholdet mellem Merkel og statsministeren på et personligt plan også meget nært.

Sidste gang Merkel var på officielt statsbesøg i Danmark var i 2006, da statsministeren hed Anders Fogh Rasmussen.

 

Kommuner behandler mistanke om radikalísering vidt forskelligt

28. april 2015 06:48

Mens Kriminalforsorgen fremover skal inddrage PET, Politiets Efterretningstjeneste, i samtlige bekymringer om radikalisering, er kommunerne sjældent i direkte dialog med PET.

Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Et rygte om to piger på vej til Syrien, en anonym opringning med en advarsel om Hizb ut-Tahrir og en bekymring fra en læge, hvor en ung patient tegner kampvogne og taler om hellig krig.

Det er nogle eksempler fra de hundredvis af indberetninger om radikalisering, som kommunerne skal forholde sig til, viser aktindsigter, som Jyllands-Posten har fået i en række kommuner.

Praksis ændret efter angreb

Når eksempelvis en skolelærer laver en indberetning om mulig radikalisering, er det op til kommunen at give beskeden videre til politiet, hvis den finder indberetningen særligt bekymrende. Politiet kan herefter underrette PET.

Efter attentaterne i København har justitsminister Mette Frederiksen (S) ændret praksis, så alle indberetninger om bekymring for radikalisering i fængslerne nu skal sendes direkte fra Kriminalforsorgen til PET.

Behov for tættere samarbejde

Flere partier mener, at også kommunerne og PET skal arbejde tættere sammen.

- Hvis vi skal forebygge radikalisering, er det vigtigt, at vi får opdaget det hurtigt, siger Karsten Lauritzen, retsordfører for Venstre til avisen.

Dansk Folkeparti mener, at kommunerne bør have en fælles tjekliste at sagsbehandle ud fra, så de ved, hvornår en indberetning skal ende hos PET.

Men den arbejdsgang er svær at systematisere, når det kommer til kommunerne, mener Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

- Jeg vil ikke afvise, at vi vil se mere på myndighedernes samarbejde, men der er meget stor forskel på typen af indberetninger, så kommunerne skal arbejde ud fra de konkrete udfordringer og ikke skemaer, siger Trine Bramsen.

/ritzau/

 

Lokaltog med 14 passagerer brager ind i rendegraver

28. april 2015 06:40

14 passagerer og personalet på et lokaltog mellem Køge og Næstved fik sig en forskrækkelse, da toget lige efter midnat ramte en rendegraver. En togvogn blev afsporet, og uheldet betyder, at DSB tirsdag indsætter en togbus på dele af strækningen.

- Rendegraveren var i gang med noget sporarbejde. Af ukendte årsager kommer den ind under en af togvognene, som bliver løftet op og delvist afsporet. Samtlige 14 passagerer er uskadte, mens føreren af rendegraveren klagede over smerter, siger Jens Møller, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Han tilføjer, at heldigvis gik det ikke værre.

Togbusser indsat

Sammenstødet skete cirka klokken 00.30. Havarikommissionen skal nu klarlægge de nærmere omstændigheder ved hændelsen.

Toget var på vej fra Køge i sydgående retning, da rendegraveren kom i vejen.

DSB oplyser i en meddelelse, at det er uvist, hvornår togene på strækningen igen kører efter planen. Passagerer mellem Køge og Herfølge vil tirsdag blive betjent af en togbus.

/ritzau/

 

Kvinderne er i mindretal på stemmesedlen

28. april 2015 06:23

I år er det nøjagtig 100 år siden, at kvinder fik lov til at stille op og stemme til folketingsvalget.

Og med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen har kvinderne aldrig spillet en mere central rolle i dansk politik end netop nu.

Men kaster man et blik på den foreløbige liste over kandidaterne til det kommende folketingsvalg, er det fortsat mændene, der dominerer.

Af de 790 kandidater, der indtil videre har registeret sig i DR og Altingets kandidatdatabase, er blot 31 procent kvinder. 

- Selv når vi tager højde for eksempelvis småbørn og andre personlige faktorer, er der en tendens til, at kvinder i mindre grad end mænd har lyst til at stille op til Folketinget, siger Karina Kosiara-Pedersen, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet og forsker i partiernes organisering og medlemskab.

Mandsdominerede partier

Kvinderne fik deres valgret i forbindelse med grundlovsændringen i 1915.

Ved det efterfølgende folketingsvalg i 1918 var hver tiende kandidat kvinde, og siden da har kvindeandelen svinget en del – fra 3,2 procent ved folketingsvalget i 1929 til 33,2 procent ved det seneste i 2011.

Siden 1987 har andelen af kvindelige kandidater dog ligget nogenlunde stabilt på 31 procent, og det er der flere forklaringer på, siger Karina Kosiara-Pedersen.

For det første bliver mange kandidater rekrutteret internt i partierne. Her er der ofte flere mænd end kvinder, og det smitter af på stemmesedlerne.

- Nogle feminister vil pege på, at partierne fortsat er præget af old boys-netværk, hvor mændene kender og hjælper hinanden, siger hun.

Mindre konkurrencemindede

Derudover viser forskning fra udlandet, at kvinder ofte er mindre interesserede i at konkurrere end mænd.

- Det kan afholde dem fra at stille op til et valg, siger Karina Kosiara-Pedersen.

En tredje faktor, som der endnu ikke er blevet forsket i i Danmark, er, at kvinder ikke føler sig kompetente nok.

- Kvinderne svarer, at de føler sig mindre kompetente end mænd. Når de så bliver bedt om at beskrive deres kompetencer, så viser det sig, at de har de samme kompetencer som mændene, siger Karina Kosiara-Pedersen, der dog ikke kan komme nærmere ind på, hvad disse kompetencer dækker over.

Kvinder klarer sig bedre

Selvom der er langt færre kvinder end mænd på stemmesedlen, betyder det dog ikke, at de kvindelige kandidater klarer sig dårligt ved folketingsvalgene.

De danske vælgere er nemlig mere end villige til at stemme på dem. Og selvom det kun var hver tredje kandidat, som var kvinde ved det seneste valg, udgør de næsten 40 procent af det nuværende Folketing.

- Kvinderne klarer sig vælgermæssigt bedre ved valgene, og der er en tendens til, at kvinder i højere grad stemmer på kvinder end mænd. Derudover har kvinderne også mere sympati for kvindelige partiledere, siger Karina Kosiara-Pedersen.

Forskningen viser derudover, at jo længere en uddannelse vælgerne har, des større er sandsynligheden for, at de stemmer på en kvindelig kandidat.

- Den kvinde, der står først på stemmelisten, får et relativt større personligt stemmetal end de andre. Det indikerer, at nogle vælger bevidst sætter deres kryds ud for den første kvinde på stemmesedlen, når de har valgt parti, siger Karina Kosiara-Pedersen.

Mætningspunkt på 40 procent

Selv om vi i år kan fejre 100-årsjubilæet for kvindernes valgret, så er det ikke ensbetydende med, at kvinderne automatisk vil få et bedre valgresultat ved det kommende folketingsvalg, siger Karina Kosiara-Pedersen.

- Andelen af kvinder, der bliver valgt ind, har ikke rykket sig i mange år, og spørgsmålet er, om vi har nået et mætningspunkt i Danmark, siger hun.

Derudover er det heller ikke sikkert, at der kommer flere kvindelige kandidater i fremtiden, siger hun.

- På den ene side har vi politikere som Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard, der klarer sig godt. Omvendt kan man se programmer om, hvad det kan koste de kvindelige politikere personligt at blive mødt af hård hetz fra vælgerne, siger hun.

- Det er ikke ensbetydende med, at det ikke også er hårdt for mændene. Men hademails er ikke ligefrem noget, der tiltrækker kvinder, siger Karina Kosiara-Pedersen.

 

Guvernør erklærer undtagelsestilstand efter Baltimore-uro

28. april 2015 03:07

Den amerikanske delstat Maryland er mandag lokal tid blevet erklæret i undtagelsestilstand på grund af voldsomme uroligheder i byen Baltimore.

Samtidig er nationalgaden blevet aktiveret, oplyser Maryland-guvernør Larry Hogans kontor ifølge Reuters. Det sker angiveligt efter ønske fra myndighederne i Baltimore.

Byens borgmester, Stephanie Rawlings-Blake, har besluttet at indføre et udgangsforbud, der går fra 22.00 til 05.00 og skal vare en uge. Forbuddet træder i kraft tirsdag.

Kampe mellem demonstranter og politi
Tv-billeder på CNN viser gadekampe mellem demonstranter og politi og voldsom røgudvikling fra en bygning, der ifølge flere medier er et apotek, som er blevet plyndret og sat ild til.

Demonstranterne har kastet mursten mod politiet, og der er meldinger om 15 tilskadekomne betjente. Hundredvis af betjente har ifølge Reuters været indsat i gaderne i Baltimore, hvor der er blevet brugt peberspray mod demonstranterne.

Uro efter voldsom anholdelse
Urolighederne er blusset op, efter at Freddie Gray, en 25-årig sort mand, døde 19. april som følge af en alvorlig skade på rygsøjlen, som han pådrog sig i forbindelse med sin anholdelse en uge tidligere.

Manden blev mandag begravet.

Hans død har udløst vrede og skabt mærkbare spændinger mellem politi og især unge, sorte mænd i Baltimore.

Værste uro siden Ferguson
Urolighederne betegnes som de værste siden raceuroen sidste år i byen Ferguson i Missouri, hvor en ung sort mand blev dræbt af en hvid politibetjent.

Den nyindsatte amerikanske justitsminister, Loretta Lynch, har sagt, at hun vil forsøge at forbedre forholdet mellem ordensmagten og borgerne. Lynch har briefet præsident Barack Obama om situationen i Baltimore, hvor der bor 662.000 mennesker.

/ritzau/

 

Regeringen: Drabsmænd skal ikke automatisk have forældremyndighed

27. april 2015 22:49

Socialminister Manu Saren laver nu en kovending i sager, hvor en far har dræbt en mor, og derefter får forældremyndigheden over deres fælles børn.

Fremover skal en gerningsmand i denne type sager have vurderet sin evne til at beholde forældremyndigheden, siger socialminister Manu Sareen (R) mandag aften til TV2.

 - Efter TV2 Nyhederne har bragt problemstillingen op, har jeg undersøgt de her sager, siger Socialminister Manu Sareen (R) til tv-stationen.

- Der er for mig at se ingen tvivl om, at vi bliver nødt til at ændre princippet i loven, så gerningsmænd fremover ikke længere automatisk får forældremyndigheden. Det er barnets tarv, og det er udtryk for rettidig omhu, siger han.

Sareen: Det sender et uheldigt signal

Den overraskende melding kommer efter flere sager, hvor en forælder har myrdet en anden - og derefter fået forældremyndigheden over børnene.

Specielt sagen om Hafida Bourouih vakte stor forargelse i påsken, da det kom frem, at hendes eksmand og faren til deres to børn havde myrdet hende i 2014 - og senere fik forældremyndigheden over børnene, selv om han sidder i fængsel og afventer sagen.

- Jeg vil ændre lovgivningen på det her område. Det skal være sådan fremover, at drabsmanden som udgangspunkt ikke får forældremyndigheden i de her ulykkelige sager. Det skal være sådan, at vi tager udgangspunkt i barnets tarv, siger socialministeren.

- Sådan er det ikke i dag, og det sender et meget uheldigt signal.

Regner med ny lov til efteråret

Manu Sareen henviser til, at lovgivningen, som den er skruet sammen i dag, kan opfattes som om, den opfordrer til drab i sager, hvor to forældre slås om retten til børnene.

Selv om sagerne allerede i påsken talte deres eget tydelige sprog, afviste regeringen dengang at ændre reglerne.

Siden er det politiske pres vokset, og nu ser det ud som om, alle er enige om, at lovgivningen skal laves om

Tirsdag morgen mødes Manu Sareen med Folketingets socialordførere. Han regner med, at en ny lovgivning kan være på plads til efteråret.

 

Nye gadekampe i Baltimore efter sort mands begravelse

27. april 2015 22:45

Flere medier melder om gadekampe i den amerikanske by Baltimore, hvor en 25-årig sort mand blev begravet mandag.

Han døde 19. april af en alvorlig skade på rygsøjlen, som han pådrog sig i forbindelse med sin anholdelse en uge tidligere.

Hans død har udløst vrede og skabt mærkbare spændinger mellem politi og især unge, sorte mænd i Baltimore.

Flere betjente er kvæstede

Efter begravelsen mandag kastede hundredvis af unge sten og flasker mod en bybus og mod politiet, og mindst en betjent blev hjulpet fra stedet med kvæstelser, skriver nyhedsbureauet AFP.

Kampklædt politi er mødt op med hjelme på hovedet og knipler i hænderne for at stoppe urolighederne.

- Gruppen nægter at følge vores ordrer om at opløse demonstrationen. Flere af vores betjente er kvæstet, skriver politiet i Baltimore på Twitter.

'Verden holder øje'

Den 25-årige Freddie Grays død har udløst vrede demonstrationer i løbet af den seneste uge, og ved mandagens begravelse nævnte flere af talerne, at hele verden holder øje med, om der vil komme retfærdighed for Gray, skriver Reuters.

Myndighederne har indledt en undersøgelse af sagen og har foreløbig suspenderet seks betjente.

Også dagen inden udbrød der uroligheder, efter 2000 mennesker havde været samlet til en mindehøjtidelighed i Baltimore. Her blev flere betjente lettere såret og et antal demonstranter anholdt.

/ritzau/

 

VIDEO Unikke droneoptagelser viser ødelæggelserne i Nepal fra luften

27. april 2015 22:37

Stille og roligt glider dronen hen over en teltplads i Kathmandu. Pladsen er et af de utallige steder i Nepals hovedstad, hvor de mange hjemløse nepalesere har slået telte op for at få ly for natten.

Ligesom indbyggernes huse ligger flere af byens templer også i ruiner, og i det hele taget kan det være svært at få overblik over konsekvensernes af lørdagens jordskælv i Nepal, der målte 7,9 på Richter-skalaen og som indtil nu har kostet mere end 4.000 mennesker livet.

Men dronen har taget et kamera med, og fra luften viser den de store ødelæggelser, som Kathmandu i lørdags blev udsat for.

Se droneoptagelserne af ødelæggelserne i Kathmandu. Klik på play i videoen over artiklen.

 

Garager bliver brugt som lighuse i Nepal

27. april 2015 22:27

Som timerne går, forsvinder håbene i murbrokkerne i det store område mellem hovedstaden, Kathmandu og Pokara, hvor et voldsomt jordskælv lørdag gjorde hundredtusinder nepalesere hjemløse.

- Først nu kommer patienter ude fra landet ind til Kathmandu. Derfor er det først nu, lægerne får en fornemmelse af, hvad der foregår, siger DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar fra en satellittelefon.

Det officielle dødstal krængede sig i dag op over 4000 personer. I Nepal forventer myndighederne, at dødstallet vil runde 5000, samtidig er over 7000 personer sårede.

18 døde på Mount Everest

Nødhjælp kommer i varierende tempi fra hele verden. Det har vist sig, at den nepalesiske regering har svært ved at håndtere det store ansvar, fortæller Philip Khokhar.

Samtidig evakuerede helikoptere i dag personer fra Basecamp cirka fem kilometer oppe ad Mount Everest, efter et kombineret stenskred og lavine har dræbt mindst 18 personer.

Kone og barn sunket i grus med bygning

Philip Khokhar har taget en gåtur rundt i Kathmandu. Her støder han på en mand, hvis barn og kone befandt sig i en bygning, som er styrtet sammen. Mindst 17 personer mistede livet, da den sank i grus.

- Jeg vil bare gerne se dem - levende eller døde en sidste gang. Jeg er så deprimeret, jeg troede aldrig, det ville ske, siger Ganes Giri, indbygger Kathmandu, til DR.

Khokhar fortæller om en sødlig, rådden lugt som fylder gaderne. Den kommer fra lig, der er begravet i murbrokkerne, og som redningsfolk kæmper med at grave ud. Men rundt omkring er de begyndt at brænde ligene, fortæller Khokhar.

Blot begyndelsen

Store dele af Kathmandus gamle byområder ligger i ruiner. Byens hospitaler frygter, det her blot er begyndelsen.

- Vi har slet ikke modtaget alle ofrene fra de forskellige egne af Nepal endnu, De fleste ofre kommer først nu, hvor jordskælvet er ovre, fortæller læge Bibhus Shrestha.

Ved siden af et hospital har de arbejdsomme nepalesere været nødsaget til at tage en garage i brug som lighus.

- Det er brutalt at se på, men der har været så mange lig, at man har taget en garage i brug som lighus, fortæller Khokhar.

36 danskere mangler

Han fortæller, at nepaleserne nu ikke længere er optaget af eventuelle efterskælv, men det vigtige redningsarbejde, som er i gang nu.

- Det værste er overstået. Og jeg kan mærke, at nepaleserne nu ikke længere er bange for efterskælv. Nu er der den lange vej til at få Nepal genopbygget. Der har man fundet ud af, at deres regering ikke har styr på den her situation. Hjælpen skal primært komme fra udlandet.
Det vurderes, at 80 procent af alle husene i landsbyerne er ramt af jordskælvene. Udenrigsministeriet mangler mandag aften fortsat kontakt til 36 danskere.

- Man skal huske, at Nepal er et land med en rigtigt dårligt infrastruktur og med en manglende kommunikation, så der kan være lang vej ud i landdistrikterne, fortæller den danske ambassadør i Nepal, Kirsten Geelan til DR Nyheder.

 

Otte anholdt under Pegida-demonstration i København

27. april 2015 21:39

Otte personer er blevet anholdt af Københavns Politi under en demonstration arrangeret af den islamkritiske bevægelse Pegida, som begyndte mandag klokken 17.

De otte personer blev anholdt af forskellige årsager og på forskellige tidspunkter fra klokken 17.30 til 19.00, oplyser Københavns Politi.

Først var der meldinger om syv anholdte, men der er altså tale om otte.

Brud på jernbaneloven

Politiet har valgt at sigte to af dem for vold mod polititjenestemand i funktion.

Den ene skulle have spyttet på en politibetjent, mens den anden angiveligt slog en betjent i nakken. Det oplyser politikommissær Youssef Lharraki fra den centrale efterforskning i Københavns Politi.

Derudover sigtes fem personer for brud på jernbaneloven. To personer fra bevægelsen Pegida og tre autonome var ifølge politikommissæren kommet op at slås i et tog, hvorefter de blev anholdt.

Den sidste anholdte ud af de otte sigtes for forstyrrelse af lov og orden. Nærmere kan Lharraki ikke komme det.

Han har ikke nærmere oplysninger om de anholdtes køn eller alder, eller hvad der førte til anholdelserne.

Demonstration hver mandag

Ifølge politiet holder den islamkritiske bevægelse Pegida demonstration i København hver mandag.

Patriotiske Europæere mod Islamiseringen af Vesten, Pegida, har siden stiftelsen i Tyskland 20. oktober 2014 arrangeret protester hver mandag i Dresden mod islam og muslimsk indvandring i Tyskland.

Siden har mennesker i flere lande, herunder Danmark, Storbritannien, Norge og Østrig, forsøgt at kopiere Pegida med demonstrationer.

/ritzau/

 

Kristeligt Folkepartis tidligere formand Jens Møller er død

27. april 2015 21:12

Jens Møller, tidligere landsformand for Kristeligt Folkeparti i 1973-79, er død efter kortere tids sygdom. Det oplyser hans søn Flemming Møller i en pressemeddelelse.

Den tidligere folketingspolitikker blev 94 år gammel.

Han var en af de bærende kræfter, da partiet for første gang kom i Folketinget, men da der opstod uenighed internet i partiet, skiftede han til De Konservative, som han sad i Kolding Byråd for.

I 2008 meldte han sig igen ind i Kristeligt Folkeparti - som i 2003 skiftede navn til Kristendemokraterne - hvor han også er æresmedlem.

Sejre og nederlag

Jens Møller mente, at mens tingene sker, er sejre bedre end nederlag, men set i perspektiv hører begge dele med til et godt liv, hvilket han mindedes i sin erindringsbog "Sejre og Nederlag".

Sin politiske virksomhed kom han også ind på i bogen fra 1996.

- Politisk har jeg ikke opnået alt, hvad jeg ville, men det har været spændende og meningsfyldt arbejde, og jeg tillader mig at tro, at jeg dog har haft en vis indflydelse, skrev han.

Han var gift med Gudrun, som han havde tre børn med, Michael, Jo og Flemming.

/ritzau/

 

Lille indsats styrker små børns sprog

27. april 2015 21:10

Der skal ikke meget til at hive de mest sprogsvage børn op på et niveau, der gør dem helt klar til ti år i den danske folkeskole.

Det viser et stort forskningsprojekt, som Center for Børnesprog på Syddansk Universitet står bag.

13.000 børn i 14 kommuner er to gange om ugen i 20 uger blevet udsat for en målrettet indsats for at få sproget hævet.

Resultatet viser, at børnene kan tilegne sig mellem 27 og 57 procent mere læring end børn, der ikke deltager i sprogaktiviteter.

- Det er pædagogerne, der har lavet arbejdet ude i børnehaverne. Men det, som vi har givet pædagogerne, er nogle redskaber til at tale mere interaktivt med børnene, til at få dem sprogligt på banen. Det har vi gjort dels med aktiviteter omkring boglæsning og dels ved sprogaktiviteter omkring forskellige lege, de har i forvejen i børnehaven, som vendespil og sådan noget, fortæller Anders Højen, lektor hos Institut for Sprog og Kommunikation på SDU til DR Nyheder.

Dårligt sprog giver dårlig skole

- Det betyder, at de rammer skolen med et bedre sprog. Børn har til alle tider lært sprog. Men når man rammer skolen med et dårligt sprog, kan det være læsningen ikke kommer på plads, og de her tidlige forsinkelser i et skoleforløb kan betyde, at rigtigt mange kommer ud uden gode funktionelle læsefærdigheder, og det kan vi ikke leve med, siger Anders Højen.

Anders Højen fortæller, at "rigtigt mange ikke har et godt sprog". Men det kan der altså rimeligt nemt og rimeligt billigt laves om på.

- I det hele taget skal vi have lanceret et koncept, som vi kalder "Vi lærer sprog". Vi skal simpelthen have mere fokus på sproget, så antallet af børn, som slipper gennem børnehaven med et rigtigt godt sprog, stiger, siger Anders Højen.

Bedst når pædagogen selv styrer

- Vi har rigtigt mange data, og vi har målt sprog og mange andre ting. Nu skal vi dykke ned i, hvad det er, som har givet en særligt stor effekt, og det er det for eksempel største effekt i indsatsen, hvor pædagogen selv har styrepinden og styrer indsatsen, fortsætter han.

Forskningsprojektet er støttet af Det Strategiske Forskningsråd og Socialstyrelsen med 24 millioner kroner og er gennemført i samarbejde med internationale forskere, Rambøll, Teknologisk Institut, og de deltagende daginstitutioner og kommuner.

Udgangspunktet for projektet har været at afprøve to typer sprogforløb i de danske børnehaver.

Det ene kaldes SPELL, det andet hedder Fart på Sproget.

Begge går ud på, at børn og pædagoger indgår i en dialog med et læringsmål for øje. Læringsmålet kan for eksempel være at genkende ord, der rimer eller at forstå forskellen på ord og billeder.

I SPELL er grundlaget for dialogen oplæsning fra en billedbog, mens det i Fart på Sproget er en legeaktivitet som for eksempel at spille vendespil. Tidsrammen er 30 minutter to gange om ugen i 20 uger.

 

VIDEO Selvom det er svært: Sådan opfører du dig i trafikken

27. april 2015 21:01

Det kan nogle gange være svært at huske, hvornår det er, man skal holde til højre på motorvejen. Andre gange kniber det med at få sammenflettet på den rigtige måde.

Så for at hjælpe danskerne med hukommelsen - på i hvert fald et af områderne - har Vejdirektoratet i dag lanceret den nye 'Hold til højre'-kampagne.

Se Vejdirektoratets video om at holde til højre i videoen herunder:

Men for at hjælpe danskerne med hukommelsen på begge områder, har Aftenshowet haft en ekspert fra FDM i studiet for at forklare os, hvordan det nu lige er, man gør.

Se klippet fra Aftenshowet om hvordan du både holder til højre og fletter. Klik på play i videoen over artiklen.

 

Militærchef: Islamisk Stat har dræbt fem journalister

27. april 2015 20:35

Militante med tilknytning til den yderliggående bevægelse Islamisk Stat har dræbt fem journalister, der arbejdede for en tv-station i det østlige Libyen.

Det oplyser en leder i Libyens hær ifølge Reuters mandag.

Journalisterne har været meldt savnet siden august, da de rejste fra byen Tobruk i øst og videre mod Benghazi. Undervejs kom de forbi Derna, hvor militante islamister står stærkt.

Faraj al-Barassi, som er militær leder i det østlige Libyen, siger, at militante, der har sværget troskab til Islamisk Stat, står bag drabene.

Ligene af de fem journalister blev fundet uden for byen Bayda i det østlige Libyen.

/ritzau/Reuters

 

Israel skød mod FN-skoler i Gaza

27. april 2015 19:58

Israel skød mod syv FN-skoler i Gaza under sidste års krig og dræbte derved mindst 44 palæstinensere, der havde søgt tilflugt fra luftbombardementerne på nogle af FN's områder.

Det viser en ny FN-rapport som også fastslår, at militante palæstinensere gemte våben og i mindst to tilfælde skød fra et par af skolerne.

- Jeg beklager den kendsgerning, at mindst 44 palæstinensere blev dræbt som følge af israelske aktioner og mindst 227 blev såret i FN's bygninger, der blev brugt som tilflugtsrum, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Han skriver det i et brev til FN's Sikkerhedsråd i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

Skjulte våben i skoler

Ban retter samtidig en hård kritik mod militante palæstinensere, der misbrugte FN-bygningerne.

- Jeg er forfærdet over, at militante palæstinensiske grupper vil bringe FN-skoler i fare ved at bruge dem til at skjule våben i, skriver Ban.

Han tilføjer, at de tre skoler, hvor der blev fundet palæstinensiske våben, var tomme på det tidspunkt og ikke blev brugt som tilflugtsrum.

FN's bygninger er ukrænkelige og bør være sikre steder, særligt under en væbnet konflikt, skriver generalsekretæren.

Flere end 2100 dræbte

Over 2100 palæstinensere blev dræbt under Gaza-krigen i juli og august sidste år. Af dem var størstedelen civile.

På israelsk side blev 67 soldater og seks civile dræbt af raketter og andre angreb fra Hamas og øvrige militante grupper i Gaza.

FN indledte undersøgelsen af krigen i Gaza i oktober, og både Hamas og Israel havde lovet at samarbejde fuldt ud med FN's efterforskere.

Israels militær indledte selv fem efterforskninger i september, herunder også undersøgelser der omfatter luftangrebene på FN's skoler i Gaza samt en episode, hvor fire palæstinensiske børn blev dræbt på stranden i Gaza.

/ritzau/Reuters

 

Flammerne under kontrol: Nu stinker der på Strandvejen

27. april 2015 19:02

Så er brandvæsnet ved at have styr på de sultne flammer, der det meste af eftermiddagen har ædt sig igennem Experimentariet i Hellerup bag de gamle Tuborg Bryggerier.

Nu har Gentofte Beredskab endelig fået flammerne under kontrol, fortæller DR's mand i marken, Henrik Søren Hansen.

Den voldsomme røg, der bredte sig under branden, efterlod en tjæreagtig og metallisk stank i området, fortæller Henrik Søren Hansen.

- Det ser ud til at være under kontrol nu. Nu stinker der bare derude. Vi var nødt til at gå ind i bilen og køre, fordi vi ikke kunne holde stanken ud. Mit tøj stinker af røg og min mund smager af aske. Det forklarede han klokken cirka 18 til dr.dk.

Stadig rundvisninger

Der er ikke længere synlige flammer, og slukningsarbejdet er i fuld gang. Nu bliver opgaven at bese skaderne og vurdere, hvad nu skal ske med den planlagte udbygning af Experimentariet, der er i gang med at vokse sig til næsten dobbelt størrelse og 30.000 kvadratmeter.

Experimentariets direktør, Kim Gladstone Herlev, har med sorg i sinde set på, mens flammerne har slugt det nylagte tag i den gamle tappehal. Han glæder sig dog over, at det kun er fysiske rammer, som er fortæret af flammerne.

- Jeg er glad for, at vi har fået flyttet alle vores udstillinger ind på Papirøen i Københavns Havn, så vi kan stadig hver eneste dag give skoleklasser og familier rundvisning, siger han.

Direktør håber på deadline 

Planen for den omfattende udbygning, der gik i gang i sommer, er, at Experimentariet skal genåbne i nye rammer den 15. september 2016. Trods dagens voldsomme brand, håber direktøren på, at den tidsplan kan holde.

- Jeg skal prøve at sikre mig, at vi kan holde den tidsplan. Og jeg er optimist, siger Kim Gladstone Herlev.

Det er primært den bagerste bygning og nabobygningen, hvor et konsulentfirma huses, som er brændt. Men en stor del af Experimentariets bagerste bygning skulle alligevel rives ned.

- Det er svært at få et overblik over, hvad der skulle fjernes og ikke fjernes. Det, jeg er spændt på, er især, hvor lang tid de skal bruge på at sikre bygningen, så vi kan komme videre med arbejdet, siger direktøren.

En fod og røgforgiftning

I alt to personer kom til skade, da branden "eksplosionsagtigt" brød ud ved 14:30-tiden mandag. I hvert fald en person var nødt til at springe fra flammerne. Men de to personer er ikke kommet slemt til skade, fortæller direktør for Experimentariet Kim Gladstone Herlev.

- Der er ikke noget, der tyder på, de er kommet slemt til skade. Det er kun mindre skader. En observation for røgforgiftning, og en fod der er kommet til skade, siger han.

Tirsdag formiddag mødes Experimentariets ansatte til "krisemøde". Her vil bygningen gås igennem og omfanget af skaderne gøres op.

Branden startede formodentlig, da tagpap, som skulle brændes på, satte ild til en udstilling om vand, den sidste udstilling på Experimentariet. Hele arealet for udstillingen af vand er formodentlig brændt væk.

 

VIDEO Google-briller holder styr på malkekøerne

27. april 2015 18:39

Det ligner noget fra en fremtidsfilm. En betjent er på udkig efter forbrydere med sine smarte computerbriller. Vi er dog i nutiden, og i stedet for forbrydere er Nis Hjort på udkig efter information om sine køer.

Nis Hjort er nemlig kvæg-avler og har enormt mange køer at holde styr på. Han har derfor allieret sig med et sæt Google-briller, der kan fortælle ham alt om hver eneste ko, blot han siger koens nummer højt.

- Det er smart, fordi jeg ellers skulle huske alle informationerne i hovedet og derefter registrere dem manuelt. Og det er spild af tid, for her kan jeg arbejde imens, siger Nis Hjort.

Se hvordan Google-brillerne holder styr på Nis Hjorts køer. Klik på play i videoen over artiklen.

 

Indonesien: Narkodømte australieres dødsdom udsat

27. april 2015 18:34

Indonesiens forfatningsdomstol har indvilliget i at overveje en sidste juridisk chance for to dødsdømte, australske narkosmuglere, siger en advokat, der repræsenterer parret, mandag. Det giver håb om endnu en udsættelse, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi har forfatningsdomstolens appel, vi har et journalnummer, og sagen er berammet til 12. maj, siger Leonard Arpan, der er forsvarer for de australske statsborgere Myuran Sukumaran og Andrew Chan.

- Vi håber, at den igangværende juridiske proces vil blive respekteret, tilføjer Arpan.

Pårørende forbereder deres farvel

De indonesiske myndigheder har dog ifølge Reuters meldt ud, at de vil ignorere forfatningsdomstolens beslutning om at overveje appellen og henrette de tiltalte inden ugens udløb.

Australien opfordrede mandag Indonesien til at udsætte henrettelsen af to narkodømte, indtil en korruptionsanklage mod dommerne er fuldt belyst. Samtidig er de pårørende ved at forberede et sidste farvel til de dødsdømte.

De to australske statsborgere var stillet i udsigt at skulle henrettes ved skydning i løbet af få dage sammen med andre dødsdømte fra Brasilien, Nigeria, Filippinerne samt en indonesisk fange.

Beskyldninger om korruption

Australiens udenrigsminister, Julie Bishop, talte søndag aften med sin indonesiske kollega, Retno Marsudi, mens premierminister Tony Abbott i et brev til præsident Joko Widodo endnu en gang opfordrer til, at henrettelsen udsættes.

- Der er en separat undersøgelse på vej fra den indonesiske juridiske kommission om beskyldninger for korruption i den oprindelige retssag, og begge disse retssager rejser spørgsmål om dommens integritet og benådningsprocessen.

Fairfax Media offentliggjorde mandag beskyldninger om korruption blandt de dommere, der dømte parret i 2006, og mediet hævder, at de bad om mere end en milliard rupier (713 millioner kroner) på daværende tidspunkt for at idømme dem mindre end 20 års fængsel.

/ritzau/AFP

 

VIDEO Singler castes til "Gift ved første blik"

27. april 2015 18:15

Det kan være angstprovokerende for nogle at gifte sig.

Men prøv så at forestille dig at gifte dig med et andet menneske, som du møder for første gang på jeres bryllupsdag.

Det er lige præcis de singler, som Snowman Productions er ude efter til næste sæson af "Gift ved første blik".

- Vi har rigtig meget fokus på folks motivation. Vi kigger rigtig meget på, hvorfor de møder op, og hvorfor de gerne vil være en del af eksperimentet. Og vi kigger på, om man i virkeligheden er motiveret for at medvirke, fortæller Mette Granzau, der er redaktionschef på ”Gift ved første blik”.

Projektet er ikke lykkes endnu

Efter de to første sæsoner kan holdet bag eksperimentet konstatere, at ingen af parrene er blevet sammen.

Så endnu er projektet ikke lykkes. Men måske bliver tredje gang lykkens gang.

- Vi hepper alle sammen på kærligheden, siger Mette Granzau.

Hvis du er single og har mod på at blive gift med et fremmed menneske, så send dit navn, telefonnummer og lidt information om dig selv og dine tanker om, hvorfor du er single, sammen med et vellignende foto til: gift@snowmanproductions.tv.

Hør mere om castingen og hvem, der plejer at søge, ved at klikke på videoen i toppen af artiklen.

 

 

Sverigedemokrater smider syv ud af partiet

27. april 2015 17:59

Sverigedemokraternas partiledelse har besluttet at ekskludere formanden og næstformanden for partiets ungdomsafdeling, SDU, oplyser partiet på en pressekonference.

Fem andre medlemmer bliver også smidt ud af partiet.

Løj for partiledelsen

Partisekretær Richard Jomshof oplyser, at den nu ekskluderede formand, Gustav Kasselstrand, og næstformand William Hahne har beskyttet og haft kontakt med personer og bevægelser, der har ekstreme og antisemitiske holdninger.

Desuden har de løjet for partiledelsen i flere sammenhænge, siger partisekretæren.

- Det er helt uacceptabelt. Man har optrådt på en moralsk tvivlsom måde og skadet moderpartiet, siger Richard Jomshof.

/ritzau/TT

 

Storbrand skaber problemer for trafikken: DR giver dig et overblik

27. april 2015 17:54

Den voldsomme brand i Experimentariet nord for København skaber store problemer for dem, der er på vej hjem fra arbejde.

Her kan du se, hvad du skal holde øje med.

Biler

Der var lange køer på Strandvejen, som er spærret udenfor Experimentariet i begge retninger på grund af røgudviklingen.

Det blev derfor anbefalet at finde en anden vej hjem, for eksempel motorvejen.

Men selv om, brandfolk stadig er i gang med at slukke branden, ser trafikken nu ud til at køre som normalt igen, siger DR's reporter på stedet.

Branden spredte sig hurtigt fra taget og til flere andre etager samt til en nabobygning, og store dele af taget faldt sammen, men branden er nu under kontrol.

S-tog

S-togsdriften blev ikke forstyrret af den voldsomme brand ved Tuborg Havn i Hellerup nord for København. Du kan dog holde dig opdateret her, hvis du skal af sted senere i aften.

Busser

Skal du derimod hjem med bus, kører linjerne 1A, 21 og 166 mandag eftermiddag og aften en anden vej, end de plejer.

Selve branden er under kontrol, men det store slukningsarbejde tager tid, og der er derfor fortsat spærret af.

Linje 21 kører i begge retninger ad Tuborgvej - Svanemøllevej - Hellerupvej, og kører dermed ikke til stoppestederne Hellerup og Callisensvej.
 
Linje 1A og 166 kører i begge retninger ad Strandvejen - Hellerupvej - Svanemøllevej - Ryvangs Allé. Det betyder, at bussen ikke kører til stopestederne Tuborg Boulevard - Callisensvej - Strandvejen/Hellerupvej.

Du kan resten af eftermiddagen og aftenen holde dig opdateret her.

DR Nyheder følger storbranden i Experimentariet tæt resten af dagen.

 

 

Experimentarium-brand breder sig: Konsulentfirma brændt ned til grunden

27. april 2015 16:58

Den voldsomme brand, der mandag eftermiddag begyndte i vandkunstudstillingen i Experimentariet i Hellerup, har bredt sig til flere nabobygninger, og det store konsulentfirma Implements kontor er brændt ned. Nærmest til grunden.

- Den er mere eller mindre brændt ned. Vi er i to bygninger, nummer 56 og nummer 58. Så vidt jeg kan se, så tror jeg ikke, at 58 er så hårdt ramt, men nummer 56 er brændt ned til grunden nærmest. Taget er helt væk, fortæller Niels Ahrengot, der er partner i Implement Consulting Group, som rådgiver i ledelse og har kontorer flere steder i Norden.

Virksomheden har i alt 430 ansatte, men ledelsen er i øjeblikket i fuld gang med at finde nye lokaler, så hverdagen kan fortsætte i morgen.

- Business fortsætter i morgen helt upåklageligt. Vi har nogle it-konstruktioner, som gør, at vi ret nemt kan gå i gang i morgen og fortsat være der for vores kunder, fortsætter Niels Ahrengot.

Fem brandbiler

DR's reporter på stedet Henrik Søren Hansen fortæller, at det ser ud til, at branden er under kontrol. Men der står stadig flammer op fra Experimentariet.

- Det ser ikke ud til, den vil brede sig yderligere. Der står stadig flammer ud af de nabobygninger, som støder op til. Men brandvæsnet pøser vand på bygningerne ved siden af, så der ikke bliver mere brandudvikling der, og det ser ud til at lykkes, fortæller han.

Han tæller fem brandbiler, og siger, at myndighederne er "massivt til stede". Han står med omkring hundrede mennesker og kigger på fra Strandvejen.

Strandvejen er spærret af

- Folk er meget chokerede, der bliver ikke sagt så meget, de kigger bare på, siger han.
Han anbefaler bilister at køre af en anden vej end Strandvejen i dag.

- Der er spærret af flere forskellige steder på Strandvejen, som normalt er et trafikknudepunkt, mange bliver dirigeret af andre veje, så det går lidt langsomt, fortæller DR's udsendte.

 

VIDEO De døde graves ud af murbrokkerne i Nepal

27. april 2015 16:57

- Redningsarbejderne bar ligene af fire af mine familiemedlemmer ud af bygningen, siger Amir Tamang.

Han har fulgt med, mens redningsarbejderne har fundet hans familiemedlemmer under murbrokkerne. En efter en.

Oprydningsarbejdet er i fuld gang efter lørdagens jordskælv i Katmandu, Nepal, og antallet af omkomne stiger i takt med, at flere huse bliver ryddet.

Minister beder om hjælp

På dette tidspunkt meldes der om over 3.000 døde, og de omfattede ødelæggelser har fået den nepalesiske arbejdsminister til at bede om hjælp.

- Vi har et stort behov for ting som mad og tøj til ofrene, og så har vi virkelig brug for udstyr. Vi har brug for bulldozere og kraner, fordi der er mange lig fanget i murbrokkerne, siger Tek Bahadur Gurung, der er arbejdsminister i Nepal.

Se de voldsomme billeder, når redningsarbejderne bjærger omkomne fra de de faldefærdige huse i videoen over artiklen.

 

Dødstal stiger og stiger: Over 4000 døde efter jordskælv i Nepal

27. april 2015 16:49

Antallet af omkomne i Nepal efter det værste jordskælv i det lille land i Himalaya i 81 år er steget til mere end 4000, skriver AP og flere internationale medier.

Udenrigsministeriet savner stadig kontakt med 36 danskere, siger deres Borgerservice mandag aften til DR Nyheder.

Men flere i regeringen frygter, at antallet af dødsofre for lørdagens skælv, der er målt til 7,9 på richterskalaen, kan nå op på 5000.

En højtstående embedsmand i landets indenrigsministerium siger, at det ikke er lykkedes myndighederne at komme i kontakt med nogle af de værst ramte områder i den bjergrige nation. Vejene ud af Kathmandu er tæt pakket med folk, der forsøger at komme væk.

Lange køer i lufthavnen

Der er lange køer i hovedstadens Tribhuvan International Airport, hvor turister og nepalesere er desperate for at få plads på et fly ud af det jordskælvsramte land, som fortsat oplever flere kraftige efterskælv.

- Jeg er villig til endda at sælge guld for at få fat i en flybillet, men det er ikke muligt at få fat i nogen, siger Rama Bahadur, en indisk kvinde, der arbejder i Nepals hovedstad.

Titusinder af skræmte nepalesere kryber sammen i teltbyer og venter desperat på hjælp. Samtidig kæmper sporhunde mod uret for at finde overlevende, der ligger begravet i sammenstyrtede bygninger.

Redningshold kommer flyvende ind

Redningshold med kraftigt klippe- og skæreudstyr samt hjælpeforsyninger lander døgnet rundt i landets eneste internationale lufthavn i udkanten af hovedstaden Kathmandu, der er ødelagt af lørdagens kraftige jordskælv.

Myndighederne bliver ved med at hæve antallet af omkomne efter naturkatastrofen, mens antallet af dødsofre i nabolandene Indien og Kina er opgjort til 90. Over 6500 meldes kvæstet i Nepal.

FNs børnefond siger, at knap en million børn i Nepal er alvorligt påvirket af skælvet, og organisationen advarer mod risiko for vandbårne og smitsomme sygdomme.

/ritzau/Reuters

 

Analytiker: Løkke risikerer at skabe forvirring med få valgløfter

27. april 2015 16:30

Venstre har i en årrække kørt på den helt store klinge i debatten om løftebrud, hvor regeringen igen og igen er blevet kritiseret af de borgerlige for løftebrud, siden valget i 2011.

Derfor har Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen også selv været påpasselig med at udstede konkrete valgløfter. Han har således kun udstedt et enkelt valgløfte i løbet af det seneste år, selvom Venstre har været afsender eller medafsender på langt over 200 forslag.

Det viser en kortlægning af Venstres forslag, som Mandag Morgen har foretaget. Helt præcis har Venstre stillet 239 forslag og blot udstedt et enkelt løfte.

- Jeg har kun et løfte. Og det er håndværkerfradraget. Men det er ikke et udtryk for, at jeg ikke vil arbejde solen sort for at indfri alle de andre forslag, siger Lars Løkke Rasmussen til Mandag Morgen.

Ifølge DR's politiske analytiker Karin Axelsson risikerer de nærmest ikke-eksisterende valgløfter fra Venstre - der står til at overtage nøglerne til Statsministeriet efter valget - at ramme Lars Løkke Rasmussen negativt op til det kommende folketingsvalg.

- Han risikerer at skabe noget forvirring omkring, hvad vælgerne kan regne med, siger Karin Axelsson.

- Det er jo ikke sikkert, at de kan kende forskel på politiske forslag og løfter - eller kan forstå hvorfor det kun er økonomisk støtte til håndværkere er vigtigt nok til at være et løfte, siger hun.

Risikerer at se vag ud

Hun vurderer, at diskussionen om Helle Thorning-Schmidt og regeringens løftebrud primært var et godt angrebskort i tiden umiddelbart efter 2011-valget.

- Men nu, hvor vi nærmer os et valg, og hun har været der i fire år og i målinger står væsentligt stærkere på troværdighed end Lars Løkke Rasmussen, så er spørgsmålet, hvor stærkt et kort det er for ham, siger Karin Axelsson.

Sidste gang Venstre kæmpede for at fravriste Socialdemokraterne nøglerne til Statsministeriet var i 2001. Her havde Anders Fogh Rasmussen stor succes med sin kontraktpolitik, hvor han udstedte meget konkrete og målbare løfter til vælgerne.

Men den politiske situation i Danmark har ændret sig markant i de seneste 14 år, og derfor kan Lars Løkke Rasmussen ikke på samme måde udstede konkrete løfter til vælgerne, da han ikke kan garantere, at de bliver indfriet efter et valg.

Foghs kontraktpolitik er således blevet afløst af fem pejlemærker, som Venstre har fremlagt. Men det kan give bagslag for Lars Løkke Rasmussen, lyder vurderingen.

- Han risikerer enten at se lidt vag ud, hvis han siger, at han vil i en retning, men det ikke er sikkert, om han nogensinde kommer i mål. Eller han risikerer netop at havne i samme diskussion om løftebrud, hvis han lover noget meget konkret og efterfølgende må sige, at det ikke kunne lade sig gøre.

- Det er på den måde et farligt diskussionsfelt at bevæge sig ud i, siger Karin Axelsson.

Løkke: Jeg lover på en anden måde

En hårfin balancegang op til valget er derfor nødvendig for Venstres formand, mener hun.

- Han står med Liberal Alliance på den ene side, som gerne vil have skåret kraftigt i den offentlige sektor, og med Dansk Folkeparti på den anden side, som ønsker en større offentlig sektor. Derfor bliver det enormt svært for Lars Løkke at konkretisere, hvordan det udgiftsstop, som Venstre har lanceret, præcis skal se ud, siger Karin Axelsson.

Lars Løkke Rasmussen giver over for Mandag Morgen selv opskriften på, hvordan man skal tolke Venstres mange forslag - som altså ikke er løfter.

- Det er ikke sådan, at jeg lover ingenting. Jeg lover det bare på en anden måde. De 240 forslag kan ikke betegnes som løfter.

- Men jeg lover at forfølge de fem mærkesager, Venstre går til valg på. Min succes og dermed min evne til at overholde min aftale med vælgerne skal måles på, om jeg leverer på disse områder, og at vi f.eks. får et Danmark, hvor det bedre kan betale sig at arbejde, siger Lars Løkke Rasmussen.

 

Dansker på Mount Everest: Jeg vil til tops for Nepal

27. april 2015 16:25

Laviner og rystelser har taget livet af mindst 20 bjergbestigere på Mount Everest, siden det voldsomme jordskælv ramte Nepal lørdag.

Men efter to dage i sikkerhed på basecamp 1, vurderer den danske bjergbestiger Carsten Lillelund Pedersen, at det snart er på tide at fortsætte.

Dog ikke ned af bjerget til civilisation sammen med flere af de andre bjergbestigere på basecamp'en.

- Jeg vil gerne til tops, siger han til DR Nyheder.

Han har haft mulighed for at komme ned, men har frivilligt valgt at blive i basecampen, for at hjælpe andre bjergbestigere, der eventuelt er kommet til skade.

Men nu er hans hold samlet på basecamp 1, hvilket vil sige i alt 14 bjergbestigere og 17 sherpaer (bjergguide, red.).

- Det går ud over Nepal

Det er ikke bare for at være stædig, at Carsten Lillelund Pedersen ikke opgiver drømmen om at sætte et flag på toppen af verdens højeste bjerg.

- Jeg frygter, at det vil lamme bjergturismen i Nepal, hvis ingen formår at bestige Everest for andet år i træk, siger Carsten Lillelund Pedersen.

Han fortæller, at alle bjergbestigere på basecamp'en lige nu er utrolig berørte af jordskælvet. I hans gruppe er alle dog nu i sikkerhed, og ingen er kvæstet.

Men det er indtil videre uvist, hvor mange af dem, der følger i Carsten Lillelund Pedersens fodspor.

- Folk overvejer situationen lige nu. Men jeg fortsætter. Det ville være ærgerligt, hvis folk stopper med at bestige Mount Everest fra Nepal-siden, siger han.

Carsten Lillelund Pedersen har vurderet situationen ud fra 'hvad der er bedst for Nepal', siger han.

- Nepal er i forvejen presset på så mange områder. Hvis vi ikke holder turismen i live, så vil det have store konsekvenser, siger bjergbestigeren.

Kan være mere sikkert nu

Ingen kan med sikkerhed vide, om der kommer flere jord- eller efterskælv de kommende dage.

Men hvis der ikke gør, så tror Carsten Lillelund Pedersen på, at det faktisk kan være mere sikkert at bestige det store bjerg nu.

- Rystelserne har sat gang i en masse laviner og har på den måde taget presset af det værste, siger han.

Så de laviner der for eksempel ville komme de næste to uger er allerede 'kørt af', forklarer han.

Han kan dog godt forstå, at det ikke er alle, der har lyst til at fortsætte turen op af bjerget.

Og på den kinesiske side af det ikoniske Mount Everest har de kinesiske myndigheder sat en stopper for bjergbestigerne. Nyhedsbureauet Xinhua meddeler at 400 bjergbestigere fra mere end 20 forskellige lande er i sikkerhed, men at al bjergbestigning indstilles foreløbig.

 

VIDEO Experimentariet brænder - for anden gang på et halvt år

27. april 2015 16:03

Flammerne æder sig lige nu grådigt ind på det gamle Experimentarium. Det er anden gang på et halvt år, at taget på Experimentariet i Hellerup står i flammer.

Denne gang dog langt mere alvorligt, end i oktober, da taget også brændte i forbindelse med det nedrivningsarbejde, som har været i gang siden sommeren 2014: Først skulle Experimentariet rives ned, inden det så skulle genopbygges, gennemrenoveres og genåbne i 2016.

- Den første brand var en meget lille brand, mens det her er en meget stor brand, siger Experimentariets direktør Kim Gladstone Herlev, som netop er ankommet til sceneriet.

- Nu skal vi først finde ud af, om nogen er kommet til skade. Sekundært må vi se, hvad det her får af betydning. Det må vi kigge nærmere på senere, siger Kim Gladstone Herlev.

Gik ild i vandudstilling

Experimentariet har flyttet de fleste af de videnskabelige effekter til det midlertidige Experimentarium på Papirøen ud til Holmens Kanal. Tilbage er kun den gamle vandudstilling. Det er bygningen med vandudstilling, som står i flammer.

Branden har dog bredt sig til nabobygningen, fortæller direktøren.

- Det ser ud til, at det er en del af den gamle bygning, der er ild i, hvor der befinder sig den eneste udstilling, som har fået lov at blive. Det er vandudstillingen, hvor vi udstiller fænomener med vand, store bassiner, der viser vands kræfter, og vi udstiller badesikkerhed og så videre, siger Kim Gladstone Herlev.

Tagpap faldt ned i vandudstilling 

Nedrivningsfirmaet Søndergaard, der arbejder på stedet, bekræfter, at der er gået ild i netop vandudstillingen.

- De første meldinger går på, at det er i forbindelse med, at der er brændt noget tagpap på. Så skulle der være noget af det her tagpap, som har sat ild til vandkunsten, siger Mads Søndergaard, direktør i Søndergaard Nedrivning.

Han pointerer, at det ikke er Søndergaard, der har stået for arbejdet med tagpap. '

- Vi har 10-15 mand derude, men er ved at være færdige med nedrivningsarbejdet og har ingen tilskadekomne, så vidt jeg ved, siger Mads Søndergaard.

Experimentariet bekræfter, at det er tagpap, som har sat ild til vandudstillingen.

Vandudstillingen fylder omkring 600 kvadratmeter, og hele den bygning skal altså stå i flammer, men ifølge vidner på stedet har ilden bredt sig til nabobygninger.

 

VIDEO Sabrina overvejede selvmord flere gange: Livslinjen reddede mig

27. april 2015 16:00

Sabrina Glud er en glad og smilende pige. Men sådan har det ikke altid været.

Flere gange har mørket og de negative tanker overvældet Sabrina Glud, som derfor har overvejet at sætte en stopper for det hele ved at tage sit eget liv.

- Det er som at være i et sort hul, der bare bliver dybere og dybere, og man tænker, at der skal ske et eller andet - ellers går det galt, fortæller hun.

Men hver gang selvmordstankerne har sneget sig ind, har hun ringet til Livslinien. Det er en organisation, hvor frivillige er klar til at snakke, hvis man for eksempel overvejer at tage sit eget liv.

- Havde jeg ikke kunnet ringe til Livslinien og få luft, så tror jeg, at jeg havde gjort alvor af at prøve at komme væk og få slukket for den konstante smerte, fortæller Sabrina Glud.

- Så det har i hvert fald reddet mig.

Fire millioner kroner til Livslinien

I samarbejde Enhedslisten og SF giver regeringen nu 43 millioner kroner til forebyggelse af selvmord over de næste tre år.

Fire af de 43 millioner kroner går til, at Livslinien kan udvide telefonåbningstiden, og det er en rigtig god idé, vurderer Sabrina Glud, der har haft brug for at snakke med Livslinien om aftenen og natten.

- Hvis man ligger om natten og ikke kan sove, fordi alle tankerne bare kværner rundt i hovedet på én, så har man behov for at komme ud med det.

- Så jeg tror, at det vil være en rigtig god idé, hvis Livslinien kunne have åbent 24 timer i døgnet, siger hun.

Se interviewet med Sabrina Glud og hør hende fortælle om de gange, hvor hun har ringet til Livslinien, i videoen i toppen af artiklen.

 

VIDEO Beredskabsstyrelsen sender vand, toiletter og farveprintere til Nepal

27. april 2015 15:00

Natten til mandag har Beredskabsstyrelsen Midtjylland i Herning pakket udstyr, som skal flyves til det katastroferamte Nepal.

Udstyret består af alt nødhjælpsegnet fra simple ting som vand, telte og sækkevogne til felttoiletter, rensningsanlæg og farveprintere.

- Det lyder banalt, men bare det at kunne printe et kort ud til alle de mennesker, der har brug for at finde ud af, hvor de skal tage hen, fortæller beredskabsmester Jan Kildelund.

Redningsarbejdet er fortsat i fuld gang i Nepal, hvor nepalesere desperat leder efter overlevende:

Flyver mandag eller tirsdag

Enten mandag aften eller tirsdag morgen flyver han, en kollega fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland og alt udstyret fra Billund Lufthavn til lufthavnen i Kathmandu.

- Vores opgave bliver at lave et mobilt katastrofekoordineringscenter for FN, som de har anmodet om, og vi skal sørge for, at FN's eksperter kan bo og arbejde i området, siger han.

- Desuden skal vi stå for IT og kommunikation i katastrofecentret, siger Jan Kildelund, der allerede har sendt seks mand af sted til Nepal.

Se alt det udstyr, som Beredskabsstyrelsen Midtjylland sender til Nepal, i videoen i toppen af artiklen.

 

Blachman bander over Tina, der føler sig ensom

27. april 2015 15:00

- Det er ret ensomt, siger 22-årige Tina, mens hun bider sig i læben.

Hun er alene hjemme i sin lille lejlighed i den store Høje Gladsaxe-bebyggelse, da Thomas Blachman ringer på døren med sin mission om at bekæmpe ensomhed i Danmark.

Tina flyttede ind for et år siden. Dengang drømte hun om, at der ville stå naboer klar og byde hende velkommen.

- Da jeg flyttede ud, var min drøm, ligesom man har set det i Desperate Housewives, hvor naboen kom med sådan en kurv med muffins og sagde 'hej, du er ny'.

Men det skete ikke - noget hun måske også selv er skyld i.

- Jeg kunne nok selv have ringet på dørene og sagt 'hej, jeg er din nye nabo', da jeg flyttede ind, men det er jeg simpelthen for genert til.

Tina møder heller ikke nye mennesker på sit studie. Hun har valgt at studere hjemmefra, fordi hun er dårlig til at komme op om morgenen.

Derfor bruger hun de fleste af døgnets 24 timer i sin lejlighed, hvor hun både sover, spiser og studerer.

I hjørnet står et tv og en computer på et bord. Her spiller Tina spil og ser tv. Foran bordet står to stole.

Blachman spørger:

- Så du sidder alene her og ser en film?

- Ja. Med to stole i håb om at der engang kommer én og sidder ved siden af mig, svarer Tina.

Svaret falder promte:

- Prøv at høre her. Det kan ikke være meningen, siger Blachman, inden han siger farvel.

DR sætter i denne periode fokus på ensomhed i det danske samfund. Mandag aften bliver det andet afsnit af 'Luk mig ind - det er Blachman' sendt på DR1 kl. 20:45. I dette afsnit besøger Thomas opgang 37 i Høje Gladsaxe uden for København. Målet er at bekæmpe ensomheden i Danmark. Blachmans drøm er at omdanne opgange og villaveje i Danmark til potentielle bofællesskaber, hvor naboer ses, spiser sammen, hjælper hinanden og indgår i et større fællesskab.

 

Voldsom brand i Experimentarium: To er kommet til skade

27. april 2015 14:47

Det gamle Experimentarium i Tuborg Havn nord for København brænder, og to mennesker er kommet til skade.

Det bekræfter Experimentarium over for DR Nyheder. Øjenvidner fortæller, at den gamle bygnings tag mandag eftermiddag står i flammer.

- Der lød lige et ordentligt brag inde fra bygningen. Store dele af taget er brast sammen, siger Mads Knudsen, der cyklede ned af Strandvejen, da han blev standset af røgen og nu står på Tuborvej, til DR Nyheder.

Branden opstod ifølge Experimentarium i forbindelse med, at der blev lagt tagpap.

Den ene af de tilskadekomne er faldet og har brækket et ben, mens den anden er blevet indlagt til observation for røgforgiftning.

Røgsøjle kan ses fra København

Det vrimler med fotos på sociale medier, hvor man kan se store flammer og en kraftig, sort røg drive ud over Tuborgvej.

Og stor røgsøjle fra branden kan ses over hele København. Branden har ifølge Experimentarium spredt sig til en nabobygning.

- Fra Østerbro kan man se en røgsøjle, der giver indtryk af, at der er tale om en brand af større skala, siger Joachim Brandt-Møller, vært på Videnskabsmagasinet på DR3, der befinder sig foran Experimentarium i Hellerup.

Alt mandskab sendt afsted

Politi og Brandvæsen er massivt tilstede ved branden.

Nordsjællands Politi oplyser til DR Nyheder, at de har sendt næsten alt disponibelt mandskab til stedet, og øjenvidner siger, at både ambulancer og lægeambulancer også er på stedet.

Københavns Brandvæsen oplyser, at det er Gentofte Brandvæsen, der står for slukningsarbejdet, og at de har bedt om assistance fra Lyngby, København og Frederiksbergs brandvæsener.

Ilden har hurtigt ædt sig igennem den 600 kvadratmeter store vandudstilling i Experimentariet. Foto: DR

Bygningen er under renovering, men Experimentariums faste vandudstilling befinder sig i den brændende bygning.

Experimentarium flyttede i februar 2014 til Papirøen i Københavns Havn, mens den gamle legestue for børn og voksne bliver renoveret.

Det er ikke første gang, der er brand i Experimentarium, men det er første gang, at flammerne får ordentlig fat. En mindre brand hærgede også Experimentarium i oktober.

 

16-årige Mehmet risikerer fængsel for at fornærme Erdogan

27. april 2015 14:00

- Jeg vil bare gerne i skole i stedet for at være her ved retten, siger 16-årige Mehmet Emin Altunses, da jeg møder ham i den tyrkiske by Konya.

Teenageren er en af det voksende antal af aktivister, journalister og helt almindelige borgere i Tyrkiet, som i øjeblikket bliver retsforfulgt for fornærmelser mod landets præsident, Recep Tayyib Erdogan.

Senest slap to karikaturtegnere med en bøde på 18.000 kroner hver efter først at være idømt fængselsstraffe for tegninger af præsidenten.

Den tidligere skønhedsdronning og vinder af Miss Tyrkiet-titlen Merve Büyüksarac risikerer også fængsel for præsidentfornærmelse at have delt et kritisk digt på det sociale medie Instagram.

Hevet ud af klassen

Og så er der 16-årig Mehmet Emin Altunses, der risikerer op til fire års fængsel for at fornærme sin præsident.

- Politiet mødte op, mens jeg havde litteraturtime på mit gymnasium og hev mig ud af klassen foran de andre elever og læreren, og så kom jeg to dage i fængsel. Det var meget ydmygende, siger han.

Mehmets forbrydelse var en tale, han holdt i december i sin hjemby, Konya. Den 16-årige er politisk aktiv, og han er modstander af præsident Erdogan og hans AK-parti.

Og efter en række korruptionsskandaler omkring Erdogans regering og efter byggeriet af et enormt præsidentpalads med over 1000 værelser til en pris af over 3,5 milliarder kroner, sagde teenageren sådan her til en demonstration:

- Vi ser ikke Erdogan som en præsident for en stat, men som en tyv i et ulovligt palads.

Reaktionen kom prompte. Teenageren blev arresteret, røg to dage i isolationsfængsel og er nu tiltalt for at fornærme præsidenten, hvilket kan give op til fire år i fængsel.

Redaktør: Jeg risikerer 7 års fængsel

Også Tyrkiets regeringskritiske journalister mærker et øget pres fra domstolene.

I den seneste opgørelse fra den uafhængige organisation Journalister uden Grænser er Tyrkiet dumpet helt ned på en 154. plads på listen over landes pressefrihed. Det er under lande som Zimbawe, Ethiopien og Irak.

- De seneste ti år er det blevet værre og værre. Det er et konservativt regime, som anser alle, der er uenige med det, som dets fjender, siger Baris Ince, der er redaktør på den venstreorienterede avis Birgün i Istanbul.

Redaktøren har selv tre sager imod sig, hvor han er tiltalt for at fornærme præsident Erdogan, og han risikerer op til syv års fængsel.

Erdogan er stadig populær

Trods rutsjeturen ned ad listen over pressefrihed og trods sagerne mod aktivister, modeller og tegnere, er præsident Erdogan stadig populær hos mange tyrkere. Han vandt præsidentvalget sidste år i første valgrunde med 52 procent af stemmerne, og til det kommende parlamentsvalg i juni står hans parti igen til at blive landets største.

En af grundene er økonomien. Under Erdogans partis ledelse siden 2002 er det tyrkiske bruttonationalprodukt mere end fordoblet, og mange tyrkere har oplevet en markant forbedring i levestandarden. En del af Tyrkiets succesfulde erhvervsfolk støtter Erdogan og mener, det er helt i orden, at der slås ned på folk, der fornærmer landets leder.

- Det er ok at være uenig, men mange går langt over stregen og fornærmer direkte præsidenten, og det er ikke i orden. Erdogan har skabt vækst og stabilitet i Tyrkiet, og det er vi mange, der sætter pris på, siger Hüsamettin Sonmez, der ejer en fabrik i 16-årige Mehmet Emin Altunses hjemby Konya og har firdoblet sin omsætning i AK-partiets regeringsperiode.

Moderedaktør: Vi har mere frihed i dag

Andre mener direkte, at Erdogan og hans parti har skabt mere frihed end nogensinde i Tyrkiet.

- Som muslimsk kvinde har jeg langt mere frihed i dag, og det er Erdogans og hans partis skyld. I dag kan kvinder gå med tørklæde, hvor de vil. De kan arbejde i stort set alle stillinger og komme på universitetet, mens jeg selv blev tvunget til at smide mit tørklæde, da jeg skulle læse. Så det er en stor fremgang, siger Zeynep Hasoglu, der er redaktør på et modeblad for tørklædeklædte kvinder.

Hun henviser til regler, som blandt andet forbød tørklæder på landets universiteter, men som Erdogans parti har ophævet.

16-årig: Jeg vil kæmpe videre

16-årige Mehmet Emin Altunses føler derimod det går den helt forkerte vej i Tyrkiet.

Teenageren frygter, at landet er ved at bevæge sig væk fra demokratiets vej og hen mod et mere religiøst styre. Tidligere på måneden blev hans sag udsat til 11. september, så han skal nu gå i månedsvis uden at vide, om han bliver straffet for at sige sin præsident imod.

- Jeg vil bare være fri og passe min skole. Jeg vil have et frit, civiliseret og demokratisk Tyrkiet, og det vil jeg blive ved med at kæmpe for, siger den 16-årige gymnasieelev.

Men selvom han lover at kæmpe videre, er det som om, nervøsiteten over retssagen har sat sine spor. Da jeg spørger den unge aktivist, om han har en besked til præsident Erdogan kommer svaret med det samme:

- Nej, nej, jeg skal ikke sige noget til ham nu.

Du kan se mere om sagen mod 16-årige Mehmet Emin Altunses i Horisont i aften klokken 21.55 på DR1.

 

FN: Næsten en million børn er berørt af jordskælvet

27. april 2015 13:30

Hvert minut kan gøre forskellen på liv eller død for de overlevende i Nepal.

Det er nemlig begrænset, hvor længe man for eksempel kan overleve, hvis man ligger begravet under murbrokker og ruiner. 

- Vi er især bekymrede for de næsten 940.000 børn, der bor i de områder, der er hårdest ramt, skriver FN på deres hjemmeside.

Og det er der en god grund til. I sådan nogle situationer er børn nemlig meget mere sårbare end de voksne siger Red Barnet:

- Bygninger er væltet om ørerne på dem, de voksne er panikslagne og angste og det påvirker i særligt grad de små, siger Anne-Sophie Dybdal, børnepsykolog i Red Barnet.

- Deres verden bliver vendt på hovedet

Der er lige nu mangel på både vand eller strøm i Nepal, og mange af børnene er blevet skilt fra deres forældre, skriver FN, der lige nu arbejder på at få humanitær hjælp ud i de berørte områder.

Og det kan have store psykolgiske konsekvenser for de yngste:

- Børnene oplever jo, at deres verden bliver vendt på hovedet, og at alle de faste holdepunkter helt bogstaveligt er rystet fra hinanden, siger Anne-Sophie Dybdal.

FN: Det kommer til at tage flere uger

Og derfor er der ingen tid at spilde ifølge FN, der oplyser at 35 ud af Nepals 75 distrikter ramt af jordskælvet.

- De lokale samfund og Nepals regering har allerede reddet mange liv, siger Valerie Amos, koordinator i FN.

Men det er ikke nok.

- Der er et akut stort behov for især vand, mad og medicin, skriver FN.

Både strøm og vand mangler i store dele af landet. Derudover er mobilnetværket ramt, så det er svært at kommunikere lokalt.

- FN har et rednings- og koordineringshold dernede, som kommer til at sørge for humnanitær hjælp og genopbygning de næste uger - hvis ikke måneder.

Permanente skader i Nepal

Dødstallet efter jordskælvet er kommet over 3.000, og antallet af kvæstede er langt over 6.000. har Nepals politi oplyst til Reuters.

Men også byens infrastruktur er hårdt ramt.

- Et så fattigt land som Nepal har ikke råd til sådan et tilbageslag i udviklingen, skriver FN, som peger på, at jordskælvet kommer til at have enorme sociale og økonomiske konsekvenser.

Derfor er FN også igang med at planlægge længere ud i fremtiden.

- Vi skal akut lave en plan, så vi kan reducere konsekvenserne af ødelæggelserne, siger Martin Sajdik, formand for FNs økonomiske og sociale råd.

Mangler stadig overblik

Det er stadig ikke et komplet overblik over jordskælvets ødelægger i Nepal, og det frygtes af nødhjælpsorganisationer, at der stadig ligger mennesker i murbrokker.

Især i bjerg- og landsbyområderne udenfor Kathmandu, hvor det er svært at transpotere sig hen til lige nu.

Derfor er det ifølge FN altafgørende, at den humanitære hjælp når de mange mennesker, der er ramt af de voldsomme jordskælv.

 

Frostkold morgen: Aprils varmerekord fylder 22 år

27. april 2015 13:00

Over halvdelen af foråret er gået, alligevel kunne flere stå op til en rimkold morgen og med rim i græsset var aprils varmerekord langt væk.

Frostkoldt i Jylland

Denne morgens laveste temperatur på minus 3,7 grader blev registreret i Billund. Luften kunne, især i Jylland, afkøles effektivt. Det skyldes klart og stille vejr og så i øvrigt den forholdsvist kolde luft over Danmark, hvilket gav temperaturer under frysepunktet i store dele af det indre Jylland.Langt fra rekordvejr

Den laveste apriltemperatur faldt dog den 3. april 1922. Her blev der målt minus 19,0 grader i St. Vildmose i Nordjylland og derfor er vi ikke i nærheden af en ny temperaturrekord. Heller ikke, når vi spejder efter en eventuel varmerekord.

22 år gammel varmerekord for april

For præcis 22 år siden, altså den 27. april 1993, blev der nemlig målt hele 28,6 grader i Holbæk. I dag når vi højst op på ca. 12 grader…


 

43 millioner kroner skal forebygge 12.000 selvmordsforsøg hvert år

27. april 2015 13:00

I samarbejde med Enhedslisten og SF giver regeringen nu 43 millioner kroner til en styrket indsats i forebyggelsen af selvmord over de næste tre år.

Omkring 11.000-12.000 danskere forsøger hvert år at begå selvmord, men med denne pakke bliver den forebyggende indsats på området nu forstærket.

- Selvmord er desværre en ret hyppig dødsårsag i Danmark, og i det lys synes jeg faktisk ikke, at det er særlig mange penge. Jeg har en stor forhåbning om, at vi kan være med til at forebygge nogle flere selvmord, og det er nogle penge, der er ufattelig godt givet ud, siger sundhedsordfører og gruppeformand hos Enhedslisten, Stine Brix.

Livslinien får åbent hele døgnet

Fire millioner kroner går til Livslinien, som er en organisation, hvor man kan ringe eller skrive ind, hvis man går med selvmordstanker.

Livslinien oplever, at 25 procent flere personer ringer i tidsrummet klokken 23.00-03.00 sammenlignet med for blot et år siden. 

I dag har Livslinien åbent fra klokken 11.00 til 03.00 om natten, men fra sommer udvider Livslinien, så telefonerne også er åbne i tidsrummet 03.00-07.00, og fra januar 2016 åbner telefonerne 24 timer i døgnet.

- Livslinien har i dag arbejdet med en udvidet åbningstid, men mister pengene til det, siger Stine Brix.

- Selvmordstanker kan opstå hele døgnet, derfor er det vigtigt, at man kan ringe et sted hen og få hjælp, også om natten. Derfor vil vi sikre, at Livslinien fortsat kan have åbent om natten og også kan udvide deres telefonåbningstider, siger hun.

Partnerskaber skal styrke indsatsen

Samtidig med at Livslinien bliver døgnåbent skal der ske en forstærket indsats på både kommunalt plan men også i form af såkaldte partnerskaber.

Den kommunale indsats i forebyggelsen af selvmord bliver oprustet med 30 millioner kroner, og for at skabe sammenhæng mellem netop indsatsen på kommunalt niveau, men også regionalt og nationalt plan, bliver de nu afsat 9 millioner kroner til at etablere partnerskaber med frivillige organisationer og forskningsmiljøer.

Det er hensigten, at det nationale partnerskab skal medvire til at understøtte de lokale aktiviteter, kvalitetssikring og implementering på området.

 

MS ånder lettet op: Nu er der kontakt til alle højskoleelever i Nepal

27. april 2015 12:43

Efter tre dage med usikkerhed er der nu etableret kontakt til ni unge danskere fra Mellemfolkeligt Samvirke.

De var taget på tur til et naturreservat, og har været umulige at komme i kontakt med efter lørdagens jordskælv.

- Vi har lige fået bekræftet fra ambassaden i Nepal, at der har været direkte kontakt med de ni danske højskoleelever, som der hidtil ikke havde været kontakt til. De er alle i live og i god behold. Det er selvfølgelig en kæmpe lettelse, siger Mikala Satiya Rørbech, pressechef i Mellemfolkeligt Samvirke.

Dermed er samtlige de 35 danske unge, der for øjeblikket opholder sig i Nepal med organisationen, i live og har det godt.

Mangler kontakt til yderligere 35 danskere

Ole Egberg Mikkelsen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, bekræfter, at de unge er i sikkerhed.

- Ambassaden har haft kontakt til det sted, de unge opholder sig, og vi kan bekræfte, at de er i god behold, siger han.

Efter at den danske ambassade i Nepal har sikret sig, at de unge højskoleelever har det godt, er antallet af danskere i Nepal, som endnu ikke er kontaktet, nede på 35.

- Og dem arbejder vi i døgndrift på at få kontakt til, siger Ole Egeborg Mikkelsen.

Var på udlugt, da jordskælvet ramte

De ni unge var på en udflugt fra Nepals hovedstad Kathmandu, hvor de har været på et højskoleophold. Da jordskælvet ramte, befandt de sig i en nationalpark 150 km fra hovedstaden, tæt på græsen til Tibet.

- Ambassaden har talt med lederen af den nationalpark, hvor de har været på udflugt, som har bekræftet, at de er i god behold, og at der er mad og forsyninger nok, der hvor de er, siger Mikala Satiya Rørbech. 

Gruppen består af otte kvinder og én mand, som har været på et højskoleophold i Nepal i foreløbig to måneder.

 

Danskere i Nepal med ny funktion: Jeg er i god behold

27. april 2015 12:30

"Chivit Bechmann Nielsen markerede sig selv som i god behold under jordskælv i Nepal".

Denne opdatering dukkede søndag op på vennernes startside på Facebook, efter at Chivit Bechmann Nielsen havde brugt Facebooks funktion 'Sikkerhedtjek', som hjælper familier og venner med at lokalisere og berolige hinanden, når nogen befinder sig i kriseramte områder.

Lørdag morgen aktiverede Facebook nemlig funktionen med særligt fokus på jordskælvet i Nepal.

- Det er en simpel måde, hvorpå du kan lade din familie og venner vide, at du er okay. Hvis du er i et af de berørte områder, vil du få en notifikation, der spørger, om du er i sikkerhed, og hvorvidt du vil tjekke op på nogen af dine venner, skriver Facebooks stifter Mark Zuckerberg i en opdatering.

- Det har været en hjælp

Chivit Bechmann Nielsen er medicinstuderende. Hun var taget til byen Dharan i Nepal for at gennemføre et klinikophold på det lokale sygehus (BPKIHS).

- Fordi netværket var nede efter jordskælvet, og jeg blev ved med at få bekymrede sms'er fra Danmark, var det nemmere at lave en statusopdatering for at fortælle, at jeg var ok. I den forbindelse så jeg, at de nepalesiske studerende, jeg er Facebook-venner med, begyndte at markere sig som 'safe', så det gjorde jeg også.

Det har været en hjælp til at fortælle venner og familie hjemme i Danmark, at jeg var sikker, siger hun til DR Nyheder.

Chivit Bechmann Nielsen bor til leje hos en nepalesisk familie og var i hjemmet, da jordskælvet lørdag fik jorden til at ryste.

- Jeg løb ud på terrassen, der vender ud mod gaden, og der kunne jeg se folk løbe paniske ud og råbe, skrige og græde. Moren i huset løb så ind efter mig, og vi løb ud på gaden og mødte resten af familien. Det var en skræmmende oplevelse, især fordi man ikke er forberedt, fortæller hun og tilføjer:

- Stemningen her er meget trykket, da der hele tiden er efterskælv.

Efterlyser savnede på Facebook

De sociale medier spiller derudover en stor rolle for folk, som stadig ikke har hørt noget fra deres familiemedlemmer og venner i Nepal.

Her bliver Facebook for eksempel brugt til at efterlyse de savnede.

- Min elskede lillebror Stefan Valentin Christensen og hans rejsemakker Simon Frandsen blev sidst set inden jordskælvet uden for Katmandu. Vi har virkelig brug for, at de ringer hjem og siger, de er okay. Så hvis du har set dem, snakket med dem eller spottet dem i medierne, må du gerne kontakte mig.

Sådan skrev Simone Valentin Christensen i går på Facebook. Hun har nu heldigvis fået besked om, at hendes bror er i god behold.

Google lokaliserer også savnede

Det er ikke kun Facebook, der har sat ekstra ind for at finde folk i de ramte områder. Også Google har lavet en særlig søgning på folk, som er i Nepal.

Med 'Google person finder', som også tidligere har været i brug ved andre naturkatastrofer, kan man både lede efter folk og bidrage med information om folk, der befinder sig i Nepal.

Værktøjet er indtil videre i gang med at lokalisere folk baseret på omkring 4.900 søgninger.

 

Læge kræves fængslet for at behandle patienter sjusket

27. april 2015 11:42

Anklagemyndigheden kræver både fængsel og bøde til en københavnsk læge, der fortsatte med at udgive sig for at være gigtlæge og behandlede patienter, selv om Sundhedsstyrelsen havde frataget ham autorisationen.

Desuden kræves lægen nu straffet for grovere og gentagen forsømmelse og/eller skødesløshed ved behandlingen af gigtpatienter i flere klinikker i hovedstadsområdet, blandt andet på Østerbro og Frederiksberg.

Af anklageskriftet mod den tidligere læge, som Ritzau har fået aktindsigt i, fremgår det, at forsømmelse eller sjusk stod på i en periode på 12-13 år og gik ud over adskillige patienter, der søgte en speciallæge i reumatologi.

Hele 14 patienter er opgivet med navn i anklageskriftet.

Lægen fik den 11. juli 2014 frataget sin lægeautorisation, og i den situation må han ikke længere praktisere som læge.

Ifølge anklagemyndigheden fortsatte han imidlertid i en periode på tre måneder, indtil han blev meldt til politiet, med at betegne sig som læge eller handlede på en måde, så patienterne troede, at han var læge, og det kræves han nu dømt for.

I den periode afholdt den 70-årige mand over 400 lægekonsultationer. Han udskrev recepter og foretog lokalbedøvelse, opererede og brugte receptpligtig medicin og foretog blokadeindsprøjtninger, fremgår det af anklageskriftet.

Det fremgår også, at lægen i årevis førte mangelfulde patientjournaler. Anklagemyndigheden kalder dem utilstrækkelige, sparsomme, overfladiske og sporadiske.

Det vil sige, at det ikke fremgår, om lægens behandling er velbegrundet, og om patienten har givet sit samtykke til den.

Behandlingerne bestod ofte i langvarige og overdrevne blokadebehandlinger med lidocain og andre lokalbedøvende præparater.

Nogle gange blev blokadeindsprøjtningerne foretaget med saltvand, uden at der var en faglig begrundelse for det. Disse behandlinger udsatte patienterne for overhængende fare, fremgår det af anklageskriftet.

Lægen har i en årrække været i Sundhedsstyrelsens søgelys, og den 18. december 2013 indskrænkede styrelsen hans ret til at ordinere medicin.

Det fremgår imidlertid, at han efter denne dato fortsatte med at ordinere lokalbedøvende, afhængighedsskabende eller potensfremmende medicin.

Sagen behandles i Retten på Frederiksberg til efteråret. Her risikerer lægen en fængselsstraf på op til fire måneders fængsel.

/ritzau/

 

GRAFIK Sådan ramte jordskælvet Nepal

27. april 2015 11:40

Huse styrtede sammen og fangede flere tusinde nepaleserede i ruinerne, da det mest voldsomme jordskælv i 80 år ramte Nepal lørdag morgen dansk tid.

Siden den har en række efterskælv skabt endnu mere ødelæggelse i Nepal, der hører til blandt verdens fattigste lande.

 

DIN MENING Har konfirmationerne taget overhånd?

27. april 2015 11:30

Nej tak til limousiner og sportsvogne foran kirken. Skal konfirmanden hentes af et særligt fint transportmiddel, må det foregå uden for kirkens område.

Sådan er meldingen fra flere præster, nu hvor konfimationssæsonen så småt er i gang. For selvom der altid vil være forskel på, hvordan familierne fejrer dagen, er der ingen grund til at udstille det lige foran kirken, lyder det.

Men er det ok, at præsterne blander sig i fejringen? Har konfirmationsfesterne taget overhånd? Eller er det noget de enkelte familier helt selv må bestemme?

Deltag i debatten lige her:

 

Præster til forældre: Drop de dyre biler ved kirken

27. april 2015 11:30

En Ferrari, en limousine eller måske endda en helikopter.

Opfindsomheden er stor, når de nyslåede konfirmander skal hentes ved kirken, men præster opfordrer til, at fejringen ikke løber løbsk.

For selvom der altid vil være forskel på, hvordan familierne fejrer dagen, er der ingen grund til at udstille det lige foran kirken, mener Peter Lind, sognepræst ved Middelfart Kirke.

Han er en af de præster, der har forbudt de dyre biler foran kirken.

- Hvis der er nogen, der gerne vil hente konfirmanden i en rød Ferrari, så beder jeg om, at den holder ude på den offentlige vej og ikke lige foran kirken, hvor vi alle sammen står, forklarer han.

- Der bliver gjort synlig forskel

Sognepræsten understreger, at han ikke vil moralisere eller blande sig i, hvordan forældrene fejrer deres børn. Men for at alle får en god dag, har han altså opstillet nogle regler.

- De dyre biler ved kirken er et problem, i og med at der bliver gjort meget synlig forskel på konfirmanderne. Man kan forestille sig, at der er nogle konfirmander, som ikke bliver hentet på den måde, som bliver kede af det. Det er jo ikke den fornemmelse, man skal stå med efter konfirmationen, siger han.

- Det er alles dag

Og også i Bredballe Kirke ved Vejle er der sat klare regler for, hvordan konfirmanderne må hentes.

Her opfordrer sognepræst Lisbeth Frøkiær meget kraftigt til, at konfirmanderne ikke bliver hentet i et stort køretøj eller en helikopter.

- Det er alles dag, og der er ikke nogen, der skal skille sig ud og træde særligt frem, forklarer hun.

- Kirken skal tage hensyn

Og det er helt fint, at præsterne siger nej til sportsvogne på kirkens område.

Det mener Leise Christensen, der er lektor i teologi ved Teologisk Pædagogisk Center, og som følger konfirmationernes udvikling.

- På den måde bliver det ikke alt for åbenlyst, hvilke konfirmander der har råd, og hvilke der ikke har. Det behøves ikke være så tydeligt, at der er social ubalance imellem de forskellige familier. Og det må være en grundsætning for folkekirken, at den altid tager hensyn til den svageste part, siger hun.

Frygter nogle dropper konfirmationen

Leise Christensen er bekymret for, om de høje forventninger, der er til en konfirmation i dag, kan skræmme nogle familier helt væk.

- Jeg frygter, det vil betyde, at nogle dropper at blive konfirmeret, fordi de ikke har råd til at være med. Det ville være frygteligt for kirken, siger hun.

En undersøgelse fra Nordea viste i 2013, at en gennemsnitlig konfirmation løber op i 30.000 kroner.

 

DSB varsler 101 dage med forsinkelser

27. april 2015 11:09

Togpassagerer, som skal rejse over Fyn i sommeren, skal forvente en længere rejsetid end normalt, oplyser DSB i en pressemeddelelse.

I perioden fra 1. maj til 9. august kan DBSs kunder forvente en halv times længere rejsetid over Fyn. Det skyldes, at Banedanmark renoverer sporene mellem Odense og Fredericia for at reducere risikoen for forsinkelser.

- Banedanmark placerer så vidt muligt sporarbejder om aftenen, natten, lørdag-søndag og i skoleferierne, hvor færre kunder tager toget. Sporarbejdet mellem Odense og Fredericia har imidlertid et omfang, der gør, at det ikke er muligt, siger DSBs informationschef Tony Bispeskov.

Brug rejseplanen

DSB gør opmærksom på ændrede togtider og opfordrer kunder til at benytte Rejseplanen for at tjekke, hvad ændringerne betyder for dem. Rejseplanen er dog endnu ikke opdateret for perioden 13. juli til 9. august, hvor DSB planlægger mere sporarbejde.

Kunder, der benytter regionaltog fra de mindre stationer mellem Odense og Middelfart, vil i stedet blive betjent af busser, og i myldretiden vil DSB indsætte skolebusser mellem stationerne og de store uddannelsessteder.

I Kristi himmelfartsferien fra 14. til 17. maj bygger Banedanmark en ny station i Langeskov og laver sporarbejde mellem Odense og Fredericia. Det betyder, at alle tog mellem Nyborg og Fredericia erstattes af busser.

DSB oplyser, at man har forsøgt at lægge sporarbejderne i perioder, hvor der er få kunder.

- Rigtig mange danskere tager en fridag fredag efter Kristi himmelfartsdag. Det er den dag på året, hvor vi har færrest kunder, siger Tony Bispeskov.

Sporarbejdet kommer kort efter en påske, hvor DSB på flere strækninger også måtte køre med forsinkelser og indsætte togbusser på grund af sporarbejde.

/ritzau/

 

DF: Politistyrken skal udvides med 200 mand om året

27. april 2015 10:59

Terrorangrebet i februar har sparket politiets overarbejdspukkel op på knap 400.000 timer.

Det får Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til at kræve, at der skal flere betjente til.

- Vi skal være forberedt på at udbetale overarbejdet. Hvis det skal afspadseres, så vil vi både mangle betjente nu og efter 1. september, da beredskabet udløber i København. Der er for få betjente. Vi har mistet over 500 betjente siden 2011, siger Peter Skaarup, efter at flere politiforeninger advarer mod, a tpolitiet drukner i overarbejde ikke mindst efter terrorangrebet i København.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) bør skaffe plads til flere elever på Politiskolen, så der kan uddannes flere betjente. Dansk Folkeparti foreslog at åbne 200 ekstra pladser på sit finanslovforslag for 2015, påpeger Peter Skaarup.

- Man skal drypvis udvide politistyrken med 200 mand om året, siger han.

V: Skaf flere penge

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, mener, at justitsminister Mette Frederiksen (S) bør samle forligspartierne for at skaffe flere penge, mener Venstre.

- I 2015 vil andet vigtigt politiarbejde blive svigtet, fordi man skal lave terrorbeskyttelse. Det kan ikke være nogen overraskelse, for det har vi advaret om hele tiden. Man betaler kun dele af regningen med regeringens model, siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

- Der er opgaver, som ikke bliver løst, ved indbrud, personfarlig kriminalitet og andet.

S: Politiet har fået det de har bedt om

Socialdemokraterne vil ikke afvise, at politiets ressoucer kan blive udvidet igen.

- Hvis Rigspolitiet kommer og beder om yderligere ressourcer, vil jeg ikke afvise, at vi vil afsætte yderligere penge. Men de har bedt om 150 millioner for at dække overarbejde og afspadsering i politiet, og det har de netop fået, siger den socialdemokratiske retsordfører, Trine Bramsen.

Hun henviser til, at Folketingets Finansudvalg i sidste uge afsatte yderligere 150 millioner kroner til beskyttelse mod terror. Hun undrer sig derfor, når Dansk Folkeparti og Venstre nu efterlyser flere penge til politiet.

- Vi lytter meget til Rigspolitiet, og beder de om mere, må vi tage den politiske drøftelse. Men det vil være mærkværdigt, hvis vi andre begynder at overbyde hinanden i, hvor mange penge politiet skal have - udenom Rigspolitiet, siger Trine Bramsen.

/ritzau/

 

Corydon fastholder ret til at tilbageholde information om Dong-salg

27. april 2015 10:55

Det er for at varetage skatteydernes interesser, at finansminister Bjarne Corydon (S) ikke fremlægger alle oplysninger om frasalget af Dong.

Det siger Corydon, efter DF-formand Kristian Thulesen Dahl har klaget til Folketingets Præsidium over Corydons manglende vilje til at fremlægge alle oplysninger i sagen. 

Men ifølge Corydon er alle regler overholdt.

- Det er den helt gængse måde at gøre den slags ting på, og det gør man jo ikke af hensyn til mig, men af hensyn til statens penge og skatteyderne, siger Bjarne Corydon.

Corydon afviser DF-krav

Kristian Thulesen Dahl kræver alle oplysninger om Dong-salget udleveret til medlemmerne af Folketingets Finansudvalg, som sidste år vedtog det aktstykke, der godkendte frasalget af Dong til den kontroversielle investeringsbank Goldman Sachs.

Men ifølge Corydon er det helt efter bogen, at der er oplysninger, der tilbageholdes.

- Dem, der har været inde og vist interesse for Dong, har selvfølgelig en ret til at blive behandlet professionelt. Gør vi ikke det, så kommer vi til at lave meget dårlige forretninger næste gang, vi måtte stå i en situation, der ligner, siger Corydon.

Finansministeren siger samtidig, at der var uvildige eksperter inde over forløbet.

Uvildige eksperter med på råd

- Folketingets mulighed for at tjekke om den her handel nu er, som den skal være, hviler ikke alene på Finansministeriets vurdering og det, jeg har sagt til Finansudvalget. Vi har jo haft uvildige rådgivere til at give deres bedømmelse af den forretning, og de har vurderet, at vi har taget det bedst mulige bud, siger Corydon.

Frasalget af Dong sendte for godt et år siden regeringen i stiv modvind. Kritikerne anklagede blandt andet regeringen for at sælge andelen af Dong for billigt.

Samtidig blev regeringen kritiseret for at vælge den kontroversielle investeringsbank Goldman Sachs, der efter finanskrisen har fået et blakket ry.

Sagen kulminerede med, at SF trak sig ud af regeringen, og at SF-formand Annette Vilhelmsen trak sig fra posten.

 

Dansker i Nepal: Vi er hele tiden på vagt

27. april 2015 10:50

- Jeg har sovet i min nabos bil i nat. Vi ved jo ikke, om bygningen lige pludselig styrter sammen.

Sådan siger danske Niels Haderup, der er udstationeret i Kathmandu for det finske udenrigsministerium i Nepal.

Han oplevede jordskælvet lørdag og har stadig svært ved at forstå, hvad der foregår.

- Det er jo surrealistisk, når man ser huse blive pulveriseret og biler blive begravet under asfalten.

- Vi får ikke noget af vide

Weekendens jordskælv er det værste i Nepal i 80 år og blev målt til 7,9 på richterskalaen.

Det har betydet, at over 3.000 mennesker er omkommet, og store dele af mobilnetværket er brudt sammen.

- Vi kan jo ikke få noget af vide, siger Niels Haderup, der dog har forbindelse på sin telefon i dag.

Han fortæller, at adrenalinen konstant pumper rundt i kroppen, for de ved ikke, hvornår og om der sker noget igen.

- Vi går jo hele tiden med frygten om, at jorden lige pludselig begynder at ryste igen, og at bygningerne kollapser, siger han.  

Der har ikke været efterskælv siden i aftes, men det har været en lang nat for rigtig mange af indbyggerne i Kathmandu.

Mange har sovet under åben himmel, fordi de er bange for at deres huse styrter sammen, hvis det ikke allerede er det endnu.

Derfor opholder de fleste sig permanent udenfor, indtil de får mere information.

- Det er som at være på vagt hele tiden, siger han.

Stadig kaos

I løbet af natten er der ikke meldt om flere omkomne, og der er heller ikke rapporteret nogle store efterskælv. 

Men byen er stadig ramt af kaos, siger Niels Haderup:

- Redningsarbejdet virker utrolig uorganiseret, og jeg har nærmest kun set private initiativer.

Han har indtil videre ikke set en større redningsindsats fra hverken regeringen eller nødhjælpsorganisationer.

- Det er nok fordi, det er svært at nå frem. Men indtil videre er vi nede på et plan, hvor det primært er naboer, der hjælper naboer.

Nepal er et lille land og er med sine 30 millioner indbyggere blandt verdens fattigste.

Det betyder, at infrastrukturen er svag, og at ressourcerne til redningsarbejdet er begrænset, fortæller DR's Asien-Korrespondent Philip Khokhar, der også befinder sig i Kathmandu.

Så den manglende redningsindsats skyldtes højst sandsynligt, at man ikke kan nå frem, siger Niels Haderup.

Måske strøm i løbet af dagen

Han har dog hørt fra nogle af naboerne, at der måske kommer strøm i løbet af dagen. Og det er tiltrængt:

- Vi ved ikke, om det er sikkert at gå tilbage til husene, eller hvor længe vi skal være klar på at løbe i dækning, siger Niels Haderup.

Han fortæller også, at der ikke er noget vand.

- Supermarkederne og de fleste butikker er jo kollapset, så det er meget begrænset med mad og drikke. Der er nogle få lokale, der går rundt og sælger lidt mad, siger han.

Men lige nu, er det ifølge ham, vigtigst at få strømmen tilbage:

-  Så vi kan få af vide, hvor vi skal søge i sikkerhed, eller i det mindste blive advaret, hvis der er udsigt til flere jordskælv.

Ifølge Ritzau mangler Udenrigsministeriets Borgerservice stadig at få kontakt til 52 danskere.

Men på grund af de ringe muligheder for kommunikation, så bliver personerne indtil videre endnu ikke betragtet som savnede.

 

VIDEO På besøg hos Spotify - sådan ser de fremtiden

27. april 2015 10:30

Streaming af musik har på ganske få år vendt op og ned på den måde, vi lytter til musik på.

Fra at være begrænset af vores egen lille plade eller cd-samling har vi i dag nærmest ubegrænset adgang til al den musik, der nogensinde er udgivet.

Pladeselskaberne jubler, fordi streaming nu har givet stigende indtægterne efter 15 års konstant nedgang.

Men et stigende antal musikere er utilfredse, og forleden gjorde en række stjerner som f.eks. Madonna åbent oprør, fordi de mener, de tjener for lidt på streaming.

21Søndag tog på besøg hos Spotify i Stockholm for at se på sagen. Klik på play i videoen over artiklen for at se indslaget.

 

VIDEO Statsministerens mand vil være politiker - i England

27. april 2015 10:00

Herhjemme er han bedst kendt som 'Helles mand'.

Stephen Kinnock er gift med statsminister Helle Thorning-Schmidt. Men i England, hvor han stammer fra, er det politiske liv nærmest kommet ind med modermælken.

Faderen hedder Neil Gordon Kinnock, og han var gennem en menneskealder medlem af det britiske parlament og undervejs også leder af partiet Labour.

Og det er samme parti, Stephen Kinnock nu forsøger at blive valgt ind for, når der er valg til parlamentet 7. maj.

21 Søndag besøgte Kinnock - og hans valgkreds - i Wales, hvor mange havde mere end svært ved at genkende kandidaten. Se selv med i tv-klippet i toppen af artiklen.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.