preload loader
 

Sygdomssvækket veteran ventes genvalgt i Algeriet

17. april 2014 14:08

Algeriets vælgere går torsdag til stemmeurnerne ved et præsidentvalg, der ventes at føre til et genvalg af den 77-årige præsident Abdelaziz Bouteflika, som har været ved magten i 15 år.

Præsidenten har det dominerende parti, Den Nationale Befrielsesfront, FLN, bag sig og har bred opbakning i mange fagbevægelser, selv om han kun sjældent taler offentligt efter et hjerteanfald i 2013.

Algeriet, der er et af de olieproducerende lande i sammenslutningen OPEC, opfattes som en partner i USAs kamp mod voldelige grupper i regionen, og landet står for leveringerne af en femtedel af EUs gasimport.

Uro i nabolandene

Men der er mange vælgere og iagttagere, som tvivler på, at Algeriet er så stabilt, som det tager sig ud, efter at nabolandene Libyen, Tunesien og Egypten er blevet rystet af uroligheder og dybe konflikter i forbindelse med de folkelige opstande under Det Arabiske Forår.

- Intet land er 100 procent godt, men de ting, der er sket under Bouteflika, er gode, siger Abdessaid Said, en pensioneret tekniker, der torsdag stemte på Bouteflika i hovedstaden Algier.

Loyalister betragter Bouteflika, der er veteran fra Algeriets befrielseskrig, som manden, der førte an i kampen for at skabe stabilitet efter en krig mod militante islamister i 1990erne, hvor omkring 200.000 mennesker blev dræbt.

Oppositionen boykotter

Flere oppositionsgrupper boykotter valget, som de mener, præsidenten på forhånd har vundet og som ikke vil føre til forandringer af et system, der næsten har stået i stampe, siden landet opnåede uafhængighed fra Frankrig.

Nogle oppositionsgrupper advarer om valgsvindel.

Algeriet har for nylig været rystet af uroligheder mellem arabere og berbere. 35 personer blevet såret for nylig under blodige sammenstød i den sydlige del af landet.

De to befolkningsgrupper har levet i regionen i århundreder, men efter at en berbisk helligdom blev ødelagt i december, har der været uro.

/ritzau/AFP

 

FN: Iran overholder aftale om atomprogram

17. april 2014 13:32

Iran overholder de krav, der blev stillet til landet i forbindelse med sidste års banebrydende atomaftale mellem Teheran og seks stormagter.

Ifølge aftalen skal iranerne fortynde eller ændre stærkt beriget uran, der kan anvendes til atomvåben.

FNs atomenergiagentur, IAEA, skriver i en ny rapport, som nyhedsbureauet Reuters har set, at Iran planmæssigt opfylder alle krav.

Flere midler frigives

Lederen af agenturet, Yukiya Amano, har også understreget, at styret i Teheran lever op til aftalen, der trådte i kraft den 20. januar. Den indebærer, at Iran sløjfer dele af landets atomprogram til gengæld for en begrænset ophævelse af de sanktioner, som har undergravet det olieproducerende lands økonomi.

Den nye månedsrapport fra IAEA betyder, at Iran kan forvente at få flere indefrossede midler frigivet.

Der var tidligere på måneden tegn på en ny krise omkring det iranske atomprogram, men under forhandlinger mellem Iran og de seks stormagter i P5+1-gruppen skete der nye fremskridt.

Kina: Deadline er realistisk

Kinesiske diplomater siger, at den fastsatte deadline for en holdbar atomaftale 20. juli er realistisk.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, har sagt, at Iran og de seks stormagter er nået til enighed om 60 procent af den endelige atomaftale.

Forhandlingerne kom blandt andet ud i en krise på grund af Irans valg til ny FN-ambassadør. Den iranske kandidat, Hamid Abutalebi, spillede en rolle i den iranske gidseltagning i 1979, da 52 personer var gidsler på den amerikanske ambassade i Teheran i mere end et år.

Iran: Vi dropper ikke landvindinger

Efter den konflikt har Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, slået fast, at præstestyret i Teheran ikke har i sinde at droppe de landvindinger, som landet har opnået med atomprogrammet.

- USA ved udmærket, at Iran ikke forsøger at udvikle atomvåben, siger ayatollah Ali Khamenei.

/ritzau/Reuters

 

Putin beskylder Fogh for at optage og lække samtale

17. april 2014 13:20

På russisk tv påstår den russiske præsident Vladimir Putin, at Anders Fogh Rasmussen som statsminister for Danmark optog deres private samtale. Det skriver Reuters.

Herefter lækkede Anders Fogh Rasmussen samtalen til pressen, hævder den russiske statsminister.

Beskyldningerne mod Natos nuværende generalsekretær falder under Putins årlige spørgesession på russisk tv, hvor russere kan ringe ind og stille præsidenten spørgsmål.

Og det er ikke den eneste kritiske udmelding, Putin kommer med over for Vesten i tv-seancen.

Under seancen forklarer Putin også Ruslands handlinger på Krim med, at han var bange for, at Ukraine var på vej ind i Nato, og at Nato så ville placere militære baser på halvøen. Det skriver DR's Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer på sin Twitter-profil.

- Tilliden er tabt til et vist punkt

Præsidenten siger også, at Rusland allerede inden krisen brød ud i Ukraine havde mistet noget tillid til USA, men at han ønsker at genskabe samarbejdet. For at opnå det, siger han, at USA skal respektere andre interesser og respekterer international lovgivning, skriver Reuters.

- Til et vis punkt er tilliden tabt, men vi mener ikke, at vi kan bebrejdes, siger han til russerne under tv-seancen og fortsætter med at sige:

- USA kan handle i Jugoslavien, Irak, Afghanistan og Libyen, men Rusland må ikke forsvare sig selv.

Putin vil ikke udelukke at sende russiske styrker til det østlige Ukraine, siger han, men understreger, at han håber, at det ikke bliver nødvendigt, og at krisen kan løses med diplomati.

 

Kør forsigtigt: Tæt påsketrafik på vejene

17. april 2014 12:59

Den første dag i påsken er som regel ensbetydende med tæt trafik på vejene landet over. Og i år er ingen undtagelse.

Allerede fra morgenstunden kunne nogle af landets politikredse melde om tæt trafik på de store veje blandt andet forårsaget af to færdselsuheld.

En havareret lastbil skabte eksempelvis problemer på den sønderjyske motorvej i sydgående retning mod Kolding tæt ved udfletningen mod Fyn, og én vognbane i sydgående retning var spærret frem til klokken 10.30, meddelte Sydøstjyllands Politi via Twitter.

Ifølge TV2 var lastbilen kørt i grøften.

Arbejdet genoptages senere

Det lykkedes politiet at få kørebanen ryddet igen, men lastbilen er endnu ikke fjernet.

Det arbejde genoptages torsdag aften, og derfor vil en vognbane igen vil blive spærret efter klokken 18, oplyser politiet, der generelt beder bilister om at vise hensyn og være opmærksomme.

- Påsketrafikken er kommet godt i gang. Tæt kørsel på motorvejsnettet. Hold afstand og afpas hastigheden, så alle kommer sikkert frem, skriver Sydøstjyllands Politi på Twitter.

Problemer på Fyn

Fyns Politi kunne også melde om kødannelse efter et færdselsuheld på den fynske motorvej i vestlig retning ved Aarup, hvilket sendte påskebilisterne ud på en alternativ rute ad landevejen mod Middelfart.

Ved middagstid var motorvejen dog åbnet igen.

- Fynske Motorvej ved Aarup er genåbnet efter færdselsuheld. Der er kø på stedet, så kør forsigtigt, oplyser politiet på Twitter.

/ritzau/

 

Kaptajn siger undskyld til pårørende efter færgetragedie

17. april 2014 11:29

Onsdag forliste en færge med 475 passagerer om bord ud for den sydkoreanske kyst. Ni mennesker har mistet livet, og dødstallet frygtes at stige, da 287 mennesker fortsat savnes.

Et døgn efter forliset, siger skibets kaptajn, Lee Joon Suk, for første gang ord til pressen.

Det skete torsdag morgen, da reportere spurgte ham, om han havde noget at sige til de mange familiemedlemmer, der har mistet eller ikke ved, hvad der er sket med deres kære.

- Jeg er ked af det, sagde kaptajnen ifølge CNN.

- Jeg mangler ord, fortsatte han.

Han sidder på en kystvagtstation, mens de pårørende står på kajen i byen Peng Mok og venter på nyt. Flere af dem har udtrykt utilfredshed med redningsarbejdet, som de ikke mener har forløbet hurtigt nok.

De seneste meldinger går på, at det kun var én ud af 46 redningsbåde, der blev sat i vandet, inden færgen sank.

Risikerer at blive sigtet

Kaptajnen risikerer at blive sigtet for uagtsomt manddrab i forbindelse med ulykken.

Men det er fortsat uklart, hvorfor færgen kæntrede. Nogle af de overlevende hørte en høj lyd kort før, at færgen begyndte at synke.

Redningsfolk fortæller, at der hverken er rev eller klipper i området, og derfor kan en teknisk fejl på skibet muligvis have udløst katastrofen, lyder det.

Omfattende redningsarbejde

Færgen, der havde 475 mennesker om bord, udsendte et nødsignal tidligt onsdag morgen lokal tid, efter at der fossede vand ind i skibet. Mindre end to timer efter var det kun stævnen, der stak op over havoverfladen.

Næsten 100 flådefartøjer, 18 helikoptere samt flere fiskerbåde er involveret i redningsarbejdet. Ifølge myndighederne arbejder 178 dykkere med at få adgang til den store færge.

- Siden der stadig er en mulighed for, at nogle har overlevet, kan vi ikke spilde tiden, siger  Sydkoreas præsident Park Guen-Hye ifølge CNN.

Ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau var langt de fleste om bord på færgen studerende og lærere fra en high school syd for hovedstaden Seoul. De var på vej til ferieøen Jeju.

 

Færgetragedie: Familier er vrede og kritiske over redningsarbejde

17. april 2014 10:56

Fortvivlede pårørende i Sydkorea venter på kajen i byen Peng Mok.

De vil have svar på, hvad der er sket med deres familiemedlemmer, som var om bord på den færge, der onsdag sank ud for Sydkoreas kyst.

Torsdag morgen savnes 287 fortsat - og pårørende håber, at deres kære har fundet luftlommer om bord på færgen, som nu ligger på 30 meters dybde.

De fleste passagerer var elever og lærere fra en high school syd for hovedstaden Seoul, der skulle på udflugt.

- Jeg har ikke flere tårer. Jeg klynger mig til håbet. Jeg håber regeringen gør, alt hvad den kan for at bringe disse børn tilbage til deres mødre, siger en mor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kun en ud af 46 redningsbåde sat ned

Og det er langt fra alle, der mener, at redningsarbejdet ikke er forløbet optimalt, skriver CNN. 

- Hvis myndighederne bekymrer sig om de mennesker, vores familier, vores børn, så vær søde at redde vores børn, siger Chang Min til CNN.

Hans søn er en af de savnede, og han undrer sig ligesom flere andre pårørende over redningsaktionen.

De seneste meldinger går ifølge CNN på, at kun én ud af færgens 46 redningsbåde blev sat i vandet, inden færgen sank.

Oplysningen er ikke bekræftet, men ifølge CNN viser en video, at mindst 12 hvide redningskapsler stadig sad på færgen, da den sank.

Overlevende undrer sig over besked

Og det er ikke kun de pårørende, der har kritiseret redningsarbejdet. Også overlevende har undret sig højlydt i medierne. Flere af dem fortæller om det valg, de stod over for, da personalet på færgen sagde, at de ikke skulle forlade færgen.

- Der blev sagt til os, at vi skulle blive, hvor vi var. Men vandstanden steg, så vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre. Børn skreg og råbte på hjælp, fortæller Hyun Hung Chang.

Flere af passagerne adlød ikke stemmen i højtaleren og tog i stedet en redningsvest på og hoppede ned i det 10 grader varme vand.

Kaptajn undskylder

Ifølge myndighederne arbejder 178 dykkere med at få adgang til den store færge, og Sydkoreas præsident Park Guen-Hye understreger, at redningsarbejderne gør alt, hvad de kan for at finde overlevende.

- Siden der stadig er en mulighed for, at nogle har overlevet, kan vi ikke spilde tiden, siger hun ifølge CNN.

Næsten 100 flådefartøjer, 18 helikoptere samt flere fiskerbåde er involveret i redningsarbejdet.

Færgens kaptajn, Lee Joon Suk, befinder sig på en kystvagtstation - ikke langt fra de pårørende. Og da reportere torsdag morgen spurgte, om han havde noget at sige, undskyldte han over for de berørte familier

Far: Vil prøve at tro på myndighederne

På kajen i byen Peng Mok, der ligger 20 kilometer fra det sted, færgen sank, vil Chang Min holde myndighederne oppe på det, siger han.

- Politiet fortalte os, at de ville starte redningsarbejdet igen torsdag. Jeg vil vente her og prøve at tro på dem, siger han til CNN.   

I alt er 174 blevet reddet ud, ni er bekræftet døde, og dødstallet frygtes at stige, lyder meldingerne.

Det er fortsat uklart, hvorfor færgen kæntrede. Nogle af de overlevende hørte en høj lyd kort før, at færgen begyndte at synke.

Redningsfolk fortæller, at der hverken er rev eller klipper i området, og derfor kan en teknisk fejl på skibet muligvis have udløst katastrofen, lyder det. 

 

Putin: Styret i Kijev bør forhandle med folket i øst

17. april 2014 10:54

DR Nyheders ruslandskorrespondent Mathilde Kimer tweeter direkte fra Putins årlige spørgetime på tv.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, siger, at Ukraines politiske ledere i Kijev bør føre forhandlinger med de russisk-talende samfund i den østlige del af landet.

Den russiske leder kalder det desuden en "alvorlig forbrydelse", at Ukraine har besluttet at sende væbnede styrker til det østlige Ukraine i stedet for at forhandle.

Direkte udsendelse

I en direkte tv-udsendelse, hvor seere fra hele landet kunne ringe ind og stille spørgsmål til den russiske præsident, siger Putin videre, at han er sikker på, at Rusland og Ukraine vil finde frem til en fælles forståelse.

- Jeg er overbevist om, at vi vil komme frem til en fælles forståelse med Ukraine. Vi vil ikke være i stand til at klare os uden hinanden, siger han.

- De diplomatiske drøftelser, der finder sted i dag i Genève, er meget vigtige.

Putin har sendt sin udenrigsminister, Sergej Lavrov, til Genève, hvor Rusland og styret i Kijev skal forsøge at komme nærmere en diplomatisk løsning sammen med USA og EU.

Krimhandlinger var spontane

Putin siger også, at udviklingen på Krim-halvøen ikke var planlagt - men skete spontant.

Han kalder påstande om, at der er russiske soldater til stede i det østlige Ukraine for "noget vrøvl".

- Russiske soldater var til stede på Krim for at støtte lokale forsvarsgrupper, erkender han

Rusland har samlet tusindvis af soldater nær grænsen til Ukraine hvor spændingerne tager til i den østlige del af landet hvor prorussiske militsfolk har taget kontrol over offentlige bygninger.

/ritzau/Reuters

 

Vores venners børn er irriterende

17. april 2014 10:28

Det kan være noget af en prøve at være sammen med vennerne og deres børn, viser en rundspørge, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

Her inden de kommende påskefrokoster med venner og familie, svarer 64 procent nemlig, at de har følt irritation over deres venners børn.

Vi tier stille

Samtidig viser undersøgelsen, at kun halvdelen reagerer, når de føler sig irriteret over børnene. Vi er bange for at ødelægge venskabet, mener professor i pædagogik, Stig Brostrøm.

- Mange bliver kede af det eller sure, hvis de bliver kritiseret for deres måde at opdrage børn på, siger Stig Brostrøm til Søndagsavisen.

Professoren mener dog, at de fleste forældre godt kan fornemme, hvis vennerne ikke bryder sig om deres børn.

Træd varsomt

Han pointerer også, at man skal træde varsomt, hvis man kritiserer venner eller andre for deres opdragelse af børnene. Det samme siger Else Guldager, der er tidligere medlem af Børnerådet og har mange års erfaring med at rådgive børnefamilier.

- Man vælger jo selv, hvordan man vil opdrage sine børn, og så kan man være uenig eller enig i måden, det gøres på. Men hvis man vælger at sige noget til forældrene, skal det selvfølgelig gøres på en konstruktiv måde frem for fordømmende, siger sundhedsplejerske Else Guldager, der er tidligere medlem af Børnerådet, og har mange års erfaring med at rådgive børnefamilier.

Ifølge YouGov er 1010 repræsentativt udvalgte danskere blevet spurgt.

/DR Nyheder/

 

Danske havne bugner af billige lystbåde

17. april 2014 09:00

- Vi købte den, fordi vi ikke kunne sige nej, forklarer Janik La Cour, der er i starten af 40'erne.

Han står på Vallensbæk havn og nyder en frisk brise - og den brugte sejlbåd, han netop har købt sammen med tre venner.

- Selvfølgelig skal der laves noget på den, og det har vi også gjort. Men det var et virkelig godt bud, siger han.

Deres Granada 27 koster sædvanligvis mellem 40-60.000 kroner. Men denne båd fandt han på Den Blå Avis for bare 18.000 kroner - og slog til med det samme.

Havne drukner i gamle lystsejlere

Dermed er han og hans venner en undtagelse i de danske lystbådehavne, der netop nu er ved at drukne i pensionister og et generationsskifte, der lader vente på sig.

De fleste sejlere er over 60 år, og tusinder af bådpladser i de danske lystbådehavne savner en vuggende skude.

- Dem vi har flest af hernede, er dem der var med til at bygge havnen i 1970'erne. De er pensionister og kan ordne båden i løbet af ugen, fortæller havnefoged i Vallensbæk Havn, Jesper Lund.

Finanskrisen har presset prisen i bund

Mens alderen trykker sejlsporten, har finanskrisen trykket prisen på en brugt båd i bund.

De seneste fem år er den faldet med 15-20 procent. Det vurderer Per Krabbe fra Scanboat, der er det største europæiske site for handel med både.

Desuden kommer mange lystbåde i de danske havne aldrig i vandet eller er simpelthen blevet forladt.

Ung sejler: Meld dig ind i et bådfællesskab

Og nettet bugner med brugte både. Den Blå Avis forventer 60.000 bådannoncer i år.

Det var her Janik La Cour og vennerne fandt deres båd. At være flere, der går sammen om købet, sammen, er en god måde at springe ud som sejler, hvis man er ung og travl.

- Det skulle gerne lette arbejdsbyrden, og rent økonomisk er der flere til at betale gildet. Og så er der selvfølgelig nogle at sejle med, siger Janik La Cour.

 

Fire bankbokse udsat for sprængningsforsøg i Nordjylland

17. april 2014 07:43

Bankbokse i fire jyske byer er natten til torsdag blevet udsat for sprængningsforsøg i løbet af en time. Politiet har mistanke om, at flere gerningsmænd står bag.

Det oplyser vagtchef ved Nordjyllands Politi Bent Højgaard.

- Der er sket bokssprængningsforsøg i fire forskellige banker mellem klokken 4.06 og 5.09 torsdag morgen. Vi er ikke bekendt med noget udbytte, og vi har ingen meldinger om tilskadekomne, siger han til Ritzau.

Bankerne ligger i de nordjyske byer Åbybro, Tårs, Klokkerholm og Brønderslev.

Kort afstand mellem byer

Det korte tidsinterval mellem sprængningerne og afstanden mellem byerne får politiet til at regne med, at der er tale om flere gerningsmænd.

Nørresundby Bank i Åbybro er den første bank, der blev ramt af sprængning. Otte minutter senere var den gal i Tårs' Spar Nord, mens Sparekassen Vendsyssel i Klokkerholm ved Hjallerup blev udsat for sprængningsforsøg klokken 4.27.

Den sidste bank i det tilsyneladende koordinerede angreb er Nordjyske Bank i Brønderslev.

- Teoretisk set er det nogle steder muligt at nå fra den ene bank til en anden i løbet af de minutter, men andre steder kan det ikke lade sig gøre, så der må være flere om det. Det er vi sikre på, siger Bent Højgaard.

Politiet er nu i gang med undersøgelser på gerningsstederne, men har endnu ingen mistænkte.

/ritzau/

 

FAKTA Børnehuse er til for misbrugte børn

17. april 2014 07:37

Her er fakta om de børnehuse, der skal gøre sagsbehandlingen lettere og mere effektiv for misbrugte børn. Pårørerende kan også få krisehjælp.

* De fem børnehuse udspringer af Overgrebspakken fra 2013, som skal styrke indsatsen mod misbrugte børn.

* Ud over de fem regioner, ligger der mindre børnehuse i Esbjerg og Herning. Der vil i løbet af foråret blive etableret et i Hillerød.

* Børn og unge mellem 0 til 17 år, der har været udsat for seksuelle overgreb eller vold kan benytte sig af børnehusene. Også ved mistanke kan børnehusene bruges.

* Det er kommunen, som barnet bor i, som skal vurdere, om et barns sag skal videre til børnehuset. Det sker efter, at kommunen har modtaget en underretning.

* Pårørende til det misbrugte barn har mulighed for at få krisehjælp i børnehuset.

* I et børnehus kan barnet både blive afhørt af politiet og tale med socialrådgivere og psykologer.

* Børn op til 12 år kan blive videoafhørt af politiet i børnehuset.

/ritzau/

 

Børnehuse: Vi behandler misbrugssager mere effektivt

17. april 2014 07:31

Fem børnehuse rundt om i landet kunne for et halvt år siden slå dørene op for børn, der er blevet misbrugt eller har været udsat for vold.

Og erfaringerne fra de første seks måneder er entydige: Når forskellige myndigheder arbejder tæt sammen under samme tag, bliver sagsforløbet kortere og mere kvalificeret.

- Det er gået over al forventning. Når både politi, psykologer, læger og sagsbehandlere sidder ved samme bord og drøfter en sag, bliver udfaldet meget mere kvalificeret, siger Kim Rasmussen, der er leder af Børnehus Sjælland i Næstved.

Mere action i sagerne

Sagsbehandlere fra kommunen taler i højere grad sammen med både psykologer og læger, efter at børnehusene er blevet etableret.

Det har ifølge Kim Rasmussen skabt mere action i sagerne.

- Der er ikke nær så meget ventetid i sagsforløbet, fordi vi har let adgang til at kommunikere med hinanden og uddele opgaver, siger han.

Færre omveje

Også leder af Børnehus Hovedstaden, Pernille Bird, mærker en forbedring.

- Vi behøver ikke at gå så mange omveje længere. Vi kan ret hurtigt samle alle de involverede og aftale, hvad der skal ske i sagen. Derfor er der helt klart potentiale til hurtigere sagsforløb, siger hun.

De fem børnehuse er fordelt på byerne Aalborg, Aarhus, Odense, Næstved og København.

Sparer tid

I børnehuset kan et misbrugt barn både snakke med en socialrådgiver eller en psykolog og blive afhørt af politiet i børnevenlige lokaler.

Kommunerne skal bruge børnehuset, hvis de vurderer, at flere myndigheder skal indblandes i sagen.

Børneadvokat Gry Rambusch er glad for, at børnehusene har samlet kræfterne.

- Det sparer en postgang, når socialrådgiveren blot kan gå over og stille psykologen et spørgsmål. Den her konstruktion kunne sagtens bruges på andre områder såsom alkoholmisbrug eller ved overvægtige børn, siger hun.

Børnehusene i København, Aarhus og Næstved har indtil nu haft mellem 100 og 160 sager.

/ritzau/

 

Minister: Tre prorussere dræbt i det østlige Ukraine

17. april 2014 07:21

Tre prorussiske separatister er natten til torsdag blevet dræbt under sammenstød i byen Mariupol, der ligger i det østlige Ukraine.

Det skriver Ukraines fungerende indenrigsminister, Arsen Avakov, på Facebook. De tre personer har mistet livet under et skyderi, lyder det.

- Ifølge de foreløbige oplysninger blev tre angribere dræbt, 13 såret og 63 anholdt, skriver indenrigsministeren på det sociale medie.

300 aktivister

De nærmere omstændigheder omkring skyderiet står endnu ikke klart, men det var angiveligt cirka 300 prorussiske aktivister, der med våben og benzinbomber angreb en ukrainsk militærbase i Mariupol.

I første omgang affyrede militæret advarselsskud, men de åbnede efterfølgende ild mod aktivisterne.

Sammenstødet er det blodigste, siden separatisternes besættelser i den østlige del af Ukraine.

Krisemøde med EU

Det sker kort tid inden et krisemøde mellem EU, Ukraine, Rusland og USA torsdag, hvor parterne skal forsøge at finde en diplomatisk løsning på krisen i Ukraine.

Prorussiske aktivister greb i weekenden til våben og indtog flere offentlige bygninger - blandt andet i byerne Mariupol og Slavjansk. Separatisterne har overtaget bygninger i mindst 10 byer i det østlige Ukraine.

Rusland mener, at angrebene er spontane protester fra russisktalende personer, der er vrede over Ukraines nye regering.

Ifølge CNN er sammenstødene stadig i gang torsdag morgen dansk tid.

/ritzau/Reuters

 

Økonomer: Det lysner lidt på boligmarkedet

17. april 2014 07:09

Danskere på jagt efter en ny bolig bruger ofte påskedagene til at tjekke markedet. Men når det gælder priser på boliger, skal de ikke vente de store prisstigninger i det kommende år.

Kun i byerne vil priserne fortsat stige lidt, mens det står sløjt til udenfor de store byer. Indenfor det kommende år vil boligpriserne i gennemsnit stige med op til fem procent, mener et flertal af landets førende økonomer i Ritzaus Økonomiske Panel.

72 procent, svarende til 28 økonomer, venter, priserne i gennemsnit stiger op mod fem procent, mens 10 økonomer, svarende til 26 procent, venter, at boligpriserne om et år stort set vil være uændret. To procent er optimistisk og venter prisstigninger på op til 10 procent.

Priserne følger inflationen

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian venter, at boligpriserne følger den generelle inflation, og at priserne vil ligge omkring to-tre procent højere om et år.

- Der bliver ikke tale om noget voldsomt træk opad. Boligpriserne stiger ikke i halvdelen af landet, og der er stadig nogle købere, der håber på lavere priser. Derfor holder de sig på sidelinjen, siger Steen Bocian.

Der er stadig en vis skepsis blandt boligkøberne.

- Vi har en lav rente, og det ser heller ikke ud til at ændre sig meget over den kommende tid. Der er en vis skepsis blandt mange købere. Folk er stadig forholdsvis forsigtige - i hvert fald udenfor de store byer.

- Vi har også fortsat en meget skrøbelig økonomisk situation. Folk føler sig ikke bomsikre i deres job, og derfor kaster man sig ikke ud i et stort boligeventyr, siger Steen Bocian.

Boligmarkedet er todelt

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard vurderer, at priserne i gennemsnit vil stå stille det kommende år.

- Boligmarkedet er todelt. I byerne vil priserne stige, men i randområderne vil de formentlig fortsat falde. Der er rigtig mange boliger til salg, og der er ikke megen aktivitet i boligsalget, siger Lone Kjærgaard.

Når det gælder finansieringen af boligen, vil et flertal på 45 procent af økonomerne personligt vælge et fastforrentet lån. 32 procent ville vælge et flekslån - de fleste med en etårig rentetilpasning - mens resten ikke har taget stilling.

/ritzau/

 

I Kina spiser de... danske pølser

17. april 2014 07:00

I Kina spiser de som bekendt både hunde, slanger og ris, men nu skal de også til at spise danske pølser.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) forventer under et besøg i Kina i næste uge at lukke en aftale, der giver Danmark, som det første land i verden, lov til at eksportere forarbejdet svinekød, for eksempel pølser og bacon, til Kina.

Det er ikke bare en aftale, der har været flere år undervejs. Det er også en aftale, der ifølge slagteriet Danish Crown vil give Danmark en kvart milliard kroner i eksportindtægter årligt.

- Det her handler om at skabe vækst og job i Danmark i fremtiden, siger Dan Jørgensen.

Kina har potentiale

Han kalder Kina et land med et kæmpe potentiale for dansk, forarbejdet svinekød og ifølge Dan Jørgensen vil aftalen få betydning for danske job i slagteribranchen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at hvis vi skal have slagteriarbejdere i Danmark i fremtiden, og det skal vi, og hvis vi skal have en svinesektor, der har mange arbejdspladser, og det skal vi, så skal vi kigge efter nye markeder, og der er Kina et kæmpe potentiale, siger Dan Jørgensen.

Det er især den danske fødevaresikkerhed, der får kineserne til at åbne grænserne for de danske pølser.

Ingen frygt for forgiftning

- At man kan tage en bid af en pølse og vide, at man ikke får en madforgiftning. Det betyder rigtigt meget for kineserne. De har haft rigtig mange fødevareskandaler i Kina, og Danmark er helt i top, når det kommer til fødevaresikkerhed, siger Dan Jørgensen.

Hos Danish Crown glæder man sig over den kommende aftale med Kina.

- Forædlede produkter er ikke specielt stort i Kina i dag, men det vokser meget hurtigt år for år, og vi vil gerne have vores del af den vækst, siger underdirektør Søren Tinggaard.

Voksende middelklasse

Ifølge organsationen Landbrug og Fødevarer har aftalen betydning for de danske slagteriarbejdere.

- Det vil fastholde nogle af de arbejdspladser, vi har, og på sigt vil der også komme nogle flere arbejdspladser. Hvis vi kigger i anden branche, så har Arla som ambition, at de kan øge eksporten til Kina til tre milliarder kroner i 2017, siger direktør i Søren Gade.

Det er især den voksende middelklasse i Kina, der gør det til et interessant eksportland for Danmark.

- Hver eneste dag er der 500.000 mennesker mere i middelklassen og det betyder, at de gerne vil spise noget andet, end de gjorde i går og de vil gerne have nogle af de spisevaner, vi har. Derfor er det så vigtigt, vi er på markedet, siger Søren Gade.

I 2013 solgte Danmark varer til kina for godt 30 milliarder kroner. Eksporten af danske fødevarer udgjorde cirka 56 procent.

 

Lystbådehavne i fare for at drukne i pensionister

17. april 2014 07:00

De danske lystbådehavne er i fare for at drukne i et manglende generationsskifte. Den gennemsnitlige sejler er 60 år eller mere, og de unge står ikke ligefrem i kø for at overtage livsformen.

Det betyder, at mange tusinde bådpladser i de danske lystbådehavne kun er belagt med vuggende bølger. Og at havnene skal forsøge at lokke nye kunder i butikken.

- Førhen var man sejler, hvor man i dag mere går til sejlads. Folk i dag vil gerne mange andre ting end bare at have en båd, siger direktør i foreningen af lystbådehavne i Danmark, Jesper Højenvang, og forudser for eksempel flere delebåde i fremtiden.

Nettet bugner af brugte både til salg

Men det er ikke kun omfanget af belagte bådpladser og unge i sejlertøj, der er ramt af lavvande.

Priserne på brugte både er samtidig faldet med 15-20 procent siden før finanskrisen. Det vurderer Per Krabbe fra Scanboat, der er det største europæiske site for handel med både.

Desuden kommer mange lystbåde i de danske havne aldrig i vandet eller er simpelthen blevet forladt. Derfor kan man sagtens blive sejler for en billig penge.

- Man kan gøre sig en god handel netop nu. Kig efter de steder, hvor græsset er højt under båden, så har den ikke været i vandet i mange år, siger chefredaktør på Bådnyt, Morten Brandt.

Med lidt knofedt kan man score en sejlbåd for 5-10.000 kroner, vurderer han. Selv internettet bugner af brugte både til salg. Alene Den Blå Avis forventer 60.000 bådannoncer i år

Gourmetbryggerier skal lokke unge til søs.

Selv om finanskrisen har trykket priserne, er det alderen, der trykker sejlsporten. Så hvordan lokker man unge landkrabber til at springe ud som sejlere?

- Det handler om at skabe mere liv på havnene, siger Jesper Højenvang.

Han har allerede stukket en kurs ud med et idékatalog. Glaspusterier, gourmetbryggerier og klappebassiner for børnene skal lokke flere danskere under pensionsalderen til at stå til søs.

- Der er rigtig mange mennesker, der går med en maritim drøm i maven, mener Jesper Højenvang.

- Og måske er oplevelsen af en havn, hvor det emmer af liv, det der skal til, for at de siger "nu skal vi i gang som sejlere", siger direktør i foreningen af lystbådehavne i Danmark, Jesper Højenvang.

 

Detektor: Ægget kom før hønen

17. april 2014 07:00

Påsken er en højtid, der ofte forbindes med æg: Vi puster dem, vi maler dem, vi finder dem og vi spiser dem.

Og mon ikke de mange æg får nogle til at tænke over, hvad der egentlig kom først? Hønen eller ægget?

For det første æg må da være lagt af en høne, som dog må være udklækket af et æg, som så igen må være lagt af en høne - eller hvad?

DR's Detektor-redaktion har set nærmere på det gamle mysterium, og nu er der ikke længere tvivl... Ægget kom først.

Banalt spørgsmål

Set ud fra en biologisk synsvinkel er spørgsmålet faktisk meget banalt, fortæller professor ved Statens Naturhistoriske Museum Ole Seberg.

Der fandtes nemlig æglæggende krybdyr, lang tid før det, vi i dag kender som høns, første gang satte deres hønseføder på jorden. Krybdyr, som fuglene udviklede sig ud fra. Hønseægget er altså en videreudvikling af krybdyrægget, lyder det fra Ole Seberg.

- Der er overhovedet ingen tvivl. Ægget kom først. Og så er det så blevet udviklet til det særlige æg, vi har hos fugle.

Langsom udvikling

Man hvad nu hvis vi ser på hønen overfor hønseægget, er det så stadig ægget, der kom først?
Ifølge Ole Seberg giver det slet ikke mening rent biologisk at stille det spørgsmål.

- Det er et spørgsmål om definition. I det øjeblik man siger, noget er en høne, så har den allerede sit æg.

Netop fordi hønen er en videreudvikling af andre fugle, er der altså en indbygget falsk præmis, når man spørger om, hvad der kom først. Man forudsætter nemlig, at der ikke var noget før hønseægget og hønen, hvilket vi ved, ikke var tilfældet.

Hør mere om høns og æg i Detektor klokken 15:03 på P1.

 

Du er trist og travl - ikke stresset og deprimeret

17. april 2014 07:00

Vi slynger om os med ord som stresset og deprimeret, når vi skal fortælle om, hvordan vi har det. Men det er ord, der stammer fra psykiatrien, som beskriver alvorlige psykiske lidelser

Og de skal ikke bruges til at beskrive helt almindelige hverdagsproblemer som travlhed og tristesse. Det mener professor i Kommunikation og Psykologi fra Aalborg Universitet Svend Brinkmann.

- Vi må se på det som politiske eller strukturelle problemer snarere end bare enkelte personers uformåen og dysfunktion, siger Svend Brinkmann.

Medicinske ord giver medicinske løsninger

Travlhed, bekymring og tristhed er ikke sygdomme, men helt grundlæggende vilkår, mener professoren, og derfor skal vi i højere grad bruge moralske, eksistentielle og politiske ord til at tale om vores hverdagsproblemer, og finde løsninger i den boldgade også.

For når vi bruger psykiatrisk sprog til at omtale problemet, så bliver løsningen også psykiatrisk, nemlig medicinsk behandling af den syge.

- Så bliver det personen, vi ser som problemet, og endda personens hjerne, som vi så går ind og ændrer ved hjælp af psykofarmaka. Det er en stærkt forarmet tilgang til problemer, siger han.

Psykiatrien handler om at behandle sygdomme og ser derfor ind i det enkelte menneske. Men det er ikke altid der, man skal lede for at finde årsagen til folkelidelser som eksempelvis stress.

Alvorligt syge bliver glemt

Et andet aspekt ved vores lemfældige brug af de psykiatriske ord er, at alvorligt syge mennesker oplever at blive overset og ikke taget alvorligt i deres sygdom, fordi snart sagt alle mener at have både stress og depression fra tid til anden.

Samtidig får det psykiatriske system stadig sværere ved at fokusere deres ressourcer på de, der har allermest brug for hjælp.

- Vi bliver dårligere til at skelne mellem alvorlige psykiatriske problemer og så de almindelige livsproblemer, som alle mennesker jo har, siger Svend Brinkmann.

 Det samme mener adjunkt i Filosofi Rasmus Johnsen, der frygter at ordene mister deres værdi.

- Når vi bruger det psykiatriske sprog til at beskrive almindelige problemer, så kommer det til at skjule de mennesker, som virkelig har brug for psykiatrien, siger Rasmus Johnsen.

 

Påsken begynder med regn - men så kommer sol og varme

17. april 2014 06:30

Der er gode muligheder for at tilbringe en stor del af påsken udenfor i solen og nyde forårsvarmen. Weekenden slutter nemlig med stort set skyfrie dage, men først skal skærtorsdag overstås.

Den første dag i påsken begynder nemlig med skyet vejr, og i løbet af eftermiddagen trækker et regnvejr ind over landet fra nordvest. Regnen vil nå Bornholm i løbet af aftenen, lyder det.

- Vi forventer, at der kommer i nærheden af fire til fem millimeter. Det er lidt mere end det, der har været på det seneste, siger Klaus Larsen, vagtchef ved DMI.

Tørvejret venter

Men når torsdags-regnen først er forbi, begynder tørvejret. I løbet af natten til fredag klarer det op, og der kommer kun få dryp i løbet af langfredag.

- Der kan være risiko for enkelte småbyger - hovedsageligt i den østlige del af landet, fortæller Klaus Larsen.

Temperaturerne fredag vil maksimalt nå de omkring 13 grader, mens barometeret ryger i vejret lørdag og søndag.

Op til 19 grader

Afslutningen på påsken bliver med temperaturer på op til 19 grader. Ved østvendte kyster vil temperaturerne dog være noget lavere.

- Det bliver tørvejrsdage med en hel del sol, siger Klaus Larsen.

Vejret i begyndelsen af næste bliver mere ustabilt. Der kommer igen regn og byger, da højtrykket, som gav solskin, er trukket længere østpå. Temperaturerne vil dog stadig ligge på op til 18 grader.

/ritzau/

 

FAKTA Kronologi over skibskatastrofer i Sydkorea

17. april 2014 06:27

Onsdag kæntrede en sydkoreansk færge med 475 personer om bord. Her en oversigt over katastrofer, der involverer sydkoreanske skibe.

* 1970: Passagerskib synker ved den sydvestlige kyst. 323 personer omkommer.

* 1993: Færge går ned stort sted samme. 292 dør.

* 2007: Sydkoreansk fragtskib synker i kinesisk farvand. Seks personer omkommer. 10 personer savnes.

* 2007: Fragtskib går ned i hårdt vejr. Eftersøgning af 14 søfolk giver ingen resultater.

* 2009: Fragtskib synker efter kollision med andet fartøj ud for Japan. 16 personer savnes.

* 2010: Krigsskibet Cheonan synker tæt på Nordkoreas farvand. 46 mister livet.

* 2010: En båd, der vender tilbage fra redningsindsatsen efter Cheonan-forliset, kolliderer med fragtskib. To personer bliver dræbt. Syv savnes.

* 16. april 2014: Færgen Sewol kæntrer cirka 20 kilometer fra fastlandet. Status et døgn efter katastrofen: 179 personer er reddet, syv er bekræftet døde og 289 savnes.

Kilde: nyhedsbureauet Yonhap

/ritzau/

 

Færgetragedie: Stærk strøm vanskeliggør redningsarbejdet

17. april 2014 06:15

Knap 300 personer er fortsat savnet efter onsdagens færgetragedie ud for Sydkoreas kyst.

Adskillige dykkere arbejder på stedet for at finde overlevende, men dårlig sigtbarhed og stærk strøm har forhindret redningsmandskabet i at komme ind i dele af det kæntrede skib.

- Jeg er bange for, at der kun er en lille chance for, at de personer, som er fanget inde i skibet, er i live, sagde Cho Yang-Bok, en af lederne af redningsoperationen, til Yonhap Television News onsdag.

475 mennesker om bord

Færgen, der havde 475 mennesker om bord, udsendte et nødsignal tidligt onsdag morgen lokal tid, efter at der fossede vand ind i skibet. Mindre end to timer efter var det kun stævnen, der stak op over havoverfladen.

Næsten 100 flådefartøjer, 18 helikoptere samt flere fiskerbåde er involveret i redningsarbejdet. Ifølge myndighederne arbejder 178 dykkere med at få adgang til den store færge.

Seks personer er bekræftet døde, og 179 er blevet reddet, skriver Yonhap.

Uklart

Ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau var langt de fleste om bord på færgen studerende og lærere fra en high school syd for hovedstaden Seoul. De var på vej til ferieøen Jeju.

Det er fortsat uklart, hvorfor færgen kæntrede. Nogle af de overlevende hørte en høj lyd kort før, at færgen begyndte at synke.

Redningsfolk fortæller, at der hverken er rev eller klipper i området, og derfor kan en teknisk fejl på skibet muligvis have udløst katastrofen, lyder det.

/ritzau/Reuters

 

Over 100 bortførte piger i Nigeria er befriet

17. april 2014 04:23

Over 100 af de skolepiger, som mandag blev bortført af en militant islamistisk bevægelse i Nigeria, er befriet af landets militær. Otte piger savnes fortsat.

Militæret oplyser i en kortfattet meddelelse, at en af de terrorister, der var involveret i mandagens bortførelse af i alt 129 piger, er blevet fanget. Hvor og hvordan pigerne blev befriet, er der ingen oplysninger om.

- Efter den seneste udvikling har skoleinspektøren bekræftet, at der nu kun mangler otte piger, siger generalmajor Chris Olukolade.

Militæret fortsætter eftersøgningen af de savnede, oplyser han.

Nigeria chokeret
Massebortførelsen af de 15-18-årige piger fra en skole i den nordøstlige del af landet har chokeret Nigeria. Oprørere fra den islamistiske gruppe Boko Haram har dræbt hundredvis af mennesker i den efterhånden lovløse region de seneste måneder.

Ifølge vidner og officielle kilder ankom tungt bevæbnede personer til skolen efter solnedgang i lastbiler og busser. Her satte de ild til flere af skolens bygninger og indledte en ildkamp med skolens vagter.

Men inden var skolepigerne blevet narret til at tro, at mændene var soldater, som kom for at beskytte dem, fortæller nogle elever, som havde held til at flygte.

- Da vi så disse bevæbnede mænd, troede vi, at det var soldater. De bad os alle komme over til indgangsporten, og vi fulgte deres instruktioner, siger den 18-årige Godyya Isaiah, der formåede at flygte fra sine bortførere.

Vestlig uddannelse er en synd
Boko Haram har tidligere angrebet skoler i området. Sidst i februar blev 59 skolelever dræbt i delstaten Yobe.

Oversat fra hausa betyder Boko Haram vestlig uddannelse er en synd.

Samme dag som bortførelsen fandt sted, blev 75 mennesker dræbt, da en bombe eksploderede i udkanten af hovedstaden Abuja.

Terrorangrebet, som Boko Haram også menes at stå bag, har skabt frygt for, at volden er ved sprede sig fra den nordlige del af Afrikas mest befolkningsrige land.

/ritzau/Reuters

 

Mørketal skjuler den reelle arbejdsløshed

16. april 2014 23:42

Ledigheden er faldet. Desværre mest på papiret, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Regeringstoppen var ellers i højt humør, da nye tal i februar viste, at ledigheden i de seneste fire år aldrig har været lavere, end den er nu. Statsministeren genfandt tallene i forrige uge:

- Vi har den laveste ledighed siden 2009, sagde Helle Thorning-Schmidt (S).

Forsvundet ud af statistikker

Men økonomer og eksperter advarer i Jyllands-Posten mod at glæde sig for meget over den udlægning.

Efter at have studeret tal og grafer over udviklingen på det danske arbejdsmarked er konklusionen fra flere sider, at den faldende ledighed ikke kan forklares med, at danskerne har fået job.

Tværtimod afslører økonomiske analyser, at titusinder af arbejdsløse blot er forsvundet ud af statistikkerne. Blandt andet som følge af dagpengereformen.

- Et fatamorgana

Samtidig er der sket en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere, som ikke er erklæret parate til at arbejde. De medfører et fald i ledighedsstatistikken, hvor de ikke medregnes. Det samme gælder arbejdsløse, som er begyndt at studere.

Makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen kalder faldet i ledigheden for et fatamorgana, mens Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, også mener, at man overvurderer, hvor godt det går.

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Ole Hækkerup, erkender, at ledighedstallene ikke altid er dækkende for, hvor godt det går.

- Så jeg vil helst se på beskæftigelsen. Og den er stigende, så vi er på rette spor, siger han til avisen.

/ritzau/

 

Regeringen vil begrænse retten til anke

16. april 2014 23:31

Regeringen vil begrænse borgernes mulighed for frit at anke en dom fra byret til landsret.

De to landsretter skal på forhånd kunne afvise ankesager uanset hvor store værdier, de drejer sig om, fremgår det af et lovforslag.

Men denne indskrænkning møder kritik blandt samtlige partier uden for regeringen, skriver Politiken torsdag.

V: Anker ikke for sjov

- Vi vil ikke acceptere en helt generel undtagelse, som kan anvendes i sager om flere hundrede tusinde kroner, siger Preben Bang Henriksen fra Venstre.

- Borgerne anker jo ikke en sag for sjov, tilføjer han.

SF skeptisk

Også SF's Karina Lorentzen Dehnhardt er skeptisk.

- Jeg frygter, at klausulen bliver et slags skøn, hvor man kommer til at sortere sager fra, som rent faktisk vil kunne få et andet udfald, siger hun ifølge Politiken.

Ifølge lovforslaget skal landsretten høre de to parter i sagen, før man afgør, om anke skal nægtes.

Hvis der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet udfald end i byretten, skal landsretten kunne sige stop på forhånd.

Kritiske advokater

I Advokatsamfundet er man dog kritisk.

- Udgangspunktet i dansk ret er, at man har adgang til at anke sin sag, hvis man ikke får medhold. Det kompromitterer man med den her regel, siger generalsekretær Torben Jensen.

I dag kan alle civile sager, som drejer sig om mere end 10.000 kroner, frit ankes fra byret til landsret. Et udvalg lagde op til at hæve grænsen til 50.000 kroner, men efter kritik har regeringen valgt at sætte det nye loft ved 20.000 kroner.

Kun med en særlig tilladelse vil det fremover blive muligt at anke en civil retssag, som drejer sig om et beløb under 20.000 kroner.

S: Bedre flow

Forslaget er et forsøg på at befri landsretterne for en del arbejdsopgaver og dermed sætte hastigheden op i retsvæsnet.

Socialdemokraternes retsordfører forsvarer over for Politiken stramningen, som består i at give landsretterne mulighed for på forhånd at afvise sager.

- Jeg kan godt forstå, at man kan læse bestemmelsen med nej-hatten på. Intentionen er imidlertid ikke alene at spare, men at sikre, at der kommet et bedre flow i vores retssystem, siger Trine Bramsen.

/ritzau/

 

Rapport: Egyptiske voldtægtsmænd bliver ikke straffet

16. april 2014 22:50

Det ser sort ud med retfærdigheden for kvinder i Egypten, hvor antallet af seksuelle overgreb er steget efter revolutionen i 2011, men ikke en eneste gerningsmand er stillet for retten, hedder det i en ny rapport.

Den Internationale Menneskerettighedssammenslutning (FIDH) har forfattet rapporten, og den anklager de egyptiske myndigheder for ikke at sørge for effektiv efterforskning og strafforfølgelse af gerningsmændene.

- Overlevende og vidner rapporterer om det samme mønster. Mange mænd omringede kvinderne, rev deres tøj af og befamlede dem, hedder det i rapporten.

Dansk kvinde voldtaget

Ved de store demonstrationer under Det Arabiske Forår blev en del kvinder, både egyptiske og udenlandske, voldtaget på offentlige steder. I januar 2012 blev også en dansk kvinde voldtaget i storbyen.

Rapporten fra FIDH beskriver, hvordan nogle kvinder blev voldtaget af flere mænd på en gang, og disse var ofte bevæbnet.

- Men indtil videre er ikke en eneste gerningsmand stillet for retten.

Tahrir-pladsen

Ifølge rapporten er der registreret 250 sager om seksuelle overgreb mod kvinder i perioden november 2012 til januar 2014. Mange af disse overgreb er sket på Tahrir-pladsen midt i Kairo.

En 2013-måling, hvor man undersøgte kvinders rettigheder i 22 arabiske lande, viste, at situationen var værst i Egypten.

Det er således gået stik imod forventningen, da Det Arabiske Forår blev indledt med håb om, at kvinder ville få bedre vilkår i mere demokratiske samfund i Mellemøsten.

/ritzau/NTB

 

DR i Donetsk: En lille gnist kan tænde bålet

16. april 2014 22:11

De prorussiske aktivister har brugt onsdagen på at sætte sig endnu tungere på de østligste regioner i det uroplagede Ukraine. Det er lykkedes, selv om den fungerende ukrainske præsident har lanceret en antiterror-operation.

Ifølge DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer, kan man gå så langt som til at sige, at prorusserne reelt styrer Østukraine.

Indtil videre foregår det dog forholdsvis fredeligt og uden skudvekslinger med mennesketab til følge.

Ukrainere barrikaderer sig

Men fornemmelsen er alligevel, at der kun skal en lille gnist til, for at bålet bliver tændt, og alvorlige konfrontationer opstår.

- Vi hører, at i regionerne, der grænser op til Østukraine, gør ukrainerne sig klar og bygger barrikader. Og mange taler om, at der kan bryde kampe ud når som helst, siger Matilde Kimer fra Donetsk.

Hun har oplevet et bemærkelsesværdigt passivt ukrainsk militær dagen igennem.

- Ukrainsk militær er i tvivl, og de afventer, hvad de må og ikke må. Det er tydeligt, at de ukrainske myndigheder ikke ved, hvor langt de tør gå i denne konflikt, siger hun.

Soldater taget som gidsler

Det ukrainske militær har dagen igennem spillet med musklerne i luftrummet nær luftbasen i Kramatorsk. De har blandt fløjet lavt ind over prorussiske aktivister med jagerfly og helikoptere.

I byen Lugansk er to ukrainske soldater taget som gidsler, oplyser Ukraines forsvarsministerium. Men de mest dramatiske begivenheder har faktisk udspillet sig i byerne Kramatorsk og Slavjansk.

Her brød tre ukrainske mandskabsvogne igennem en prorussisk blokade med brug af chokgranater, og i selve Slavjansk overmandede prorussiske aktivister seks ukrainske kampvogne, inden de tvang soldaterne ind i busser.

Kamp om luftbase

Tirsdag generobrede ukrainske elitesoldater en luftbase i Kramatorsk, en by hvor regeringsbygninger og politistationer har været besat af prorussiske aktivister i dagevis.

Der blev affyret varselsskud fra de ukrainske soldater, der advarede en stor flok prorussere ved en port til området. De forsøgte angiveligt at trænge ind og smed med sten efter soldaterne.

Russiske medier har berettet om op til 11 sårede ved luftbasen, men det er ikke bekræftet, og ingen andre medier har skrevet om hverken dræbte eller sårede.

 

Politiet sætter navn på to efterlyste for drab i Mørkhøj

16. april 2014 22:06

Politiets appel til to eftersøgte om at melde sig selv i sagen om et skuddrab i Mørkhøj har onsdag ikke haft den ønskede effekt.

Derfor har Københavns Vestegns Politi valgt at offentliggøre identiteten på de to mænd.

Den ene er Morten Hymøller Jensen, 29 år og fra Brønshøj, mens den anden er Kasim Ali Malik på 30 år fra Gladsaxe.

Tatoveringer

Førstnævnte er skaldet eller har meget kortklippet hår, ligesom han har tatoveringer på hals, nakke, arme og hænder.

Jensen er i øvrigt cirka 175 centimeter høj og er almindelig af bygning, lyder signalementet fra politiet.

Kasim Ali Malik er kronraget eller har kort, sort hår og brune øjne. Han er 193 centimeter høj og almindelig til muskuløs af bygning.

21-årig dræbt

Mændene mistænkes i sagen om drabet på den 21-årige Ozan Özcan, der blev ramt af skud om aftenen 12. april ved et pizzeria ved Rybjerg Allé og Maj Allé i Mørkhøj.

De to er udmærket klar over, at politiet ønsker at tale med dem.

Onsdag formiddag forsøgte vicepolitiinspektør Charlotte Skovby at lægge pres på mændene.

Hvis de ikke meldte sig selv, ville deres navne og fotos blive offentliggjort, lød beskeden via medierne.

Borgere skal ikke gribe ind

Onsdag aften har politiet så gjort alvor af truslen.

Politiet advarer dog borgere mod selv at gribe fat i Jensen eller Malik, da det ikke kan udelukkes, at de er bevæbnede.

Drabet er ikke et udslag af en konflikt mellem bander, men menes at være forårsaget af, hvad politiet kalder "nogle uoverensstemmelser."

I øvrigt ønsker politiet fortsat at komme i kontakt med vidner, som var i området ved pizzeriaet og for eksempel så en lille mørk personbil, som kørte væk efter skyderiet.

Også en kvindelig hundelufter forsøger politiet at få i tale.

/ritzau/

 

Janukovitj-parti til prorussere: Træk jer tilbage

16. april 2014 21:40

Det tidligere ukrainske regeringsparti Regionernes Parti, som ekspræsident Viktor Janukovitj stod i spidsen for, opfordrer i en resolution prorussiske militante til at rømme regeringsbygninger i det østlige Ukraine og aflevere deres våben.

Den appel kommer midt i en eskalerende konflikt mellem den nye regering i Kijev og de prorussiske aktivister, for hvem Regionernes Parti er den nærmeste partipolitiske repræsentation i landet.

En regional afdeling af partiet i Donetsk advarer om, at landet kan blive splittet, hvis den aktuelle konflikt fortsætter.

Ønsker decentralisering

Partiet ønsker en større decentralisering af centralmagten som middel til at sikre, at Ukraine kan forblive en samlet nation.

Resolutionen med den kontante opfordring blev vedtaget enstemmigt på et hasteindkaldt partimøde i Donetsk.

Regionernes Parti tog afstand til Viktor Janukovitj, da han blev væltet fra præsidentposten efter et folkeligt oprør i februar.

Fortsat prorussisk

Partiet er fortsat Ukraines mest prorussiske parti.

Både Ukraine, Nato og USA har beskyldt russiske agenter for at stå bag regeringsbelejringer og generel uro i det østlige Ukraine.

Russerne har afvist dette og Ruslands præsident, Vladimir Putin, kræver i stedet en FN-resolution, der fordømmer Ukraine for at slå ned på prorussiske oprørere i en række byer i øst.

Operation for at genvinde kontrol

Tirsdag indledte ukrainske soldater en operation for at genvinde kontrollen over byerne, hvor de prorussiske militante har udråbt selvstændighed, opsat vejspærringer og belejret regeringsbygninger.

Ukraine og Vesten frygter, at Rusland vil annektere dele af eller hele det østlige Ukraine, ligesom russerne gjorde med sortehavshalvøen Krim.

Janukovitj kommer fra Donetsk-regionen, og det var også der, han havde sin største vælgerbase.

/ritzau/dpa

 

20-årig somalier efterlyses efter drab i Høje Gladsaxe

16. april 2014 21:26

Efter nogle timers forsøg på at finde en 20-årige mand, der mistænkes for drabet på sin mor onsdag eftermiddag i Høje Gladsaxe, øger politiet onsdag aften presset på manden.

Københavns Vestegns Politi søger hjælp fra offentligheden og har besluttet at offentliggøre navn og foto af den efterlyste.

Fuad Mohamed, der er af somalisk afstamning, er cirka 190 centimeter høj og slank af bygning. Han har meget kort sort hår og muligvis et lille tyndt overskæg, oplyser politiet.

Sorte bukser

Da han stak af fra Høje Gladsaxe, var han iført sorte bukser og muligvis en lys skjorte samt en hue.

Han havde også en sportstaske af mærket Nike med sig, da han forlod Høje Gladsaxe i Søborg.

Politiet håber, at borgere, der ser Fuad Mohamed, vil henvende sig.

Muligvis bevæbnet

Muligvis er han bevæbnet og uligevægtig, og derfor skal borgerne ikke selv tage fat i ham, lyder det i en pressemeddelelse fra politiet.

- Jeg opfordrer ham til selv at melde sig til politiet, lyder appellen fra vicepolitiinspektør Charlotte Skovby.

Den unge mands mor blev stukket ihjel med kniv onsdag midt på eftermiddagen. Flere børn i familien overværede angiveligt forbrydelsen.

Kvinden blev 42 år.

/ritzau/

 

Egypten fængsler 120 Mursi-tilhængere i tre år

16. april 2014 21:05

En egyptisk domstol har onsdag dømt 120 tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Mursi til tre års fængsel for deres medvirken i blodige sammenstød sidste år.

Retssagen er det seneste kapitel i en lang række af sager mod medlemmer af Det Muslimske Broderskab, som regeringen har lagt en meget hård linje over for.

Mursi-tilhængerne blev dømt for sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og den islamistiske gruppe i oktober sidste år i Kairo-bydelen Dokki.

24 dræbt

24 personer blev dræbt og 90 såret ved sammenstødet. Over hele landet blev flere end 50 personer dræbt 6. oktober i markeringen af krigen i 1973 mellem Israel på den ene side og Egypten og flere andre arabiske lande på den anden.

Egypten har gentagne gange været plaget af uro og sammenstød, siden militæret fjernede Mohamed Mursi fra præsidentposten 3. juli sidste år.

Ifølge tal fra landets regering har militante dræbt mindst 500 egyptiske politifolk og soldater i angreb siden sommer.

Det Muslimske Broderskab blev sidste år erklæret for en terrororganisation af Egyptens regering.

/ritzau/AFP

 

Nigeria: Gigantisk eftersøgning af 100 kidnappede skolepiger

16. april 2014 20:42

Luftvåbnet, hæren, politiet og lokale frivillige.

Alt, hvad der kan krybe og gå, deltager i øjeblikket i eftersøgningen af mindst 100 skolepiger, der i går blev kidnappet i den nordøstlige del af Nigeria. Det skriver BBC.

Den ekstreme islamistiske gruppe Boko Haram menes at stå bag kidnapningsaktionen. Gruppen står bag en blodig kampagne med et mål om at forbyde al vestligt orienteret uddannelse og har tidligere taget ansvaret for angreb på skoler.

Pige slap fri

Bevæbnede mænd ankom i går til skolen i byen Chibok og beordrede pigerne ud af deres værelser og op i lastvogne.

Ifølge lokale patruljerede 50 regeringssoldater omkring pigeskolen, der befandt sig i en eksamensperiode, men islamisterne overmandede dem nemt.

En undsluppen pige fra aktionen har beskrevet, hvordan de i første omgang troede, at der var tale om regeringssoldater. Men da de uniformerede mænd stak ild til skolebygningerne, gik der panik i pigerne.

- Vi græd alle sammen, siger Godiya Isaiah til nyhedsbureauet Reuters.

Har dræbt 1.500 i år

Det er fortsat uklart, hvor mange piger der er blevet kidnappet, men myndighederne regner med omkring 100. 14 piger er angiveligt lykkedes med at flygte fra islamisterne.

Ifølge BBC kender Boko Haram terrænet omkring skolen særdeles godt, og derfor er vurderingen, at det bliver svært at finde frem til de kidnappede piger.

Den islamistiske gruppe har alene i år dræbt mere end 1.500 civile nigerianere i tre stater i det nordlige Nigeria, som i øjeblikket er i undtagelsestilstand.

Boko Haram menes dog at have spredt deres aktiviteter. I går sprængte en bombe nær hovedstaden Abuja, og gruppen mistænkes for at stå bag. Op mod 70 mennesker blev dræbt.

Boko Haram blev grundlagt i 2009 med det formål at skabe en islamistisk stat i Nigeria.

 

Skole på Fyn vender undervisningen på hovedet

16. april 2014 20:00

Normalt får elever undervisning i skolen og laver lektier derhjemme i fritiden. Men på Højby Skole i udkanten af Odense har de valgt at vende det hele på hovedet.

Her får eleverne undervisning derhjemme gennem korte videoer, som læreren lægger på nettet, mens lektierne bliver lavet i skoletiden med hjælp fra læreren.

Undervisningsformen kaldes 'flipped learning' eller 'flipped classroom' og er blevet udviklet i USA. Ideen med det er, at læreren får mere tid til den enkelte elev, og det virker, fortæller Caroline Kreiberg, der er lærer på Højby Skole.

- Jeg har bedre tid til den enkelte elev i stedet for at have dem alle sammen på én gang. Jeg kan meget bedre differenciere, siger hun.

Kortere ventetid

15-årige Henrik Smitt er en af Caroline Kreibergs elever i matematik.

Han er glad for den utraditionelle undervisningsformen. At blive undervist på video giver for eksempel mulighed for at spole tilbage, så Henrik kan høre en gennemgang igen, hvis han ikke lige forstod det første gang.

Og i skolen har han mere glæde af Caroline.

- Hun har meget mere tid. Der er meget kortere ventetid på Caroline, siger Henrik Smitt.

Behov for noget nyt
Siden 2009 er antallet af elever i en gennemsnitlig dansk folkeskoleklasse steget fra 20,4 til 21,4 elever per klasse, og med flere elever i en klasse bliver differentieret undervisning sværere.

På Højby Skole mener de, at Flipped Learning kan være med til at knække den kode, mens de i Danmarks Lærerforening er nervøse for, at undervisningsformen vil tabe de svage elever.

- Hvis ikke man forstår den video og ikke kan få hjælp til at forstå videoen, så er det jo lige meget, om man ser videoen 3, 4 eller 7 gange, siger Bjørn Hansen, der er formand for det uddannelsespolitiske udvalg i Danmarks Lærerforening.

Den holdning er ubegrundet, mener professor fra Aarhus Universitet, Niels Egelund.

- Læreren kan bruge mere af den tid, de har i klassen på de svage elever, der måske skal have forklaret det på en lidt anden måde, siger han.

 

Før Ukraine-topmøde: Russerne har interesse i at få lig på bordet

16. april 2014 19:20

Når den schweiziske by Genéve skærtorsdag er vært for et topmøde om den aktuelle situation i Ukraine, har alle andre aktører end russerne en klar interesse i, at der kommer ro på i det uroplagede land.

Sådan lyder vurderingen fra Lars Bangert Struwe, der er forsker på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

- Det vil være rigtig ubehageligt for parterne, hvis der lige inden forhandlinger kommer mange lig på bordet. Men hvis nogen er interesseret i det, så er det russerne. De kan sige, at ukrainerne myrder deres folk, og derfor bliver de nødt til at intervenere, siger han.

Optrapning af konflikten

Situationen i det østlige Ukraine er yderligere tilspidset onsdag, efter at prorussiske aktivister har tilbageholdt ukrainske soldater, og ukrainske mandskabsvogne er brudt igennem en russisk blokade med chokgranater.

Dermed fortsætter russerne med at presse ukrainerne til at optrappe konflikten og søge en konfrontation. Men Ukraine har absolut kun interesse i at slukke ildebrande, vurderer Lars Bangert Struwe.

- Det bedste, ukrainerne kan gøre, er at stoppe den her uro med så få tab som muligt, siger han.

Det er den brede opfattelse, at ukrainerne godt ved, at de skal have russerne med, hvis håbet om en nogenlunde samlet nation skal realiseres.

Giver et pusterum

Genéve-topmødet forventes ikke at kaste mange resultater af sig, men kan give parterne et tiltrængt pusterum, mener Jon Kyst, der er ph.d. i russisk og direktør i Akademisk Rejsebureau.

- Det er muligt, at der vil blive aftalt et møde ude i fremtiden. Så kan parterne på ukrainsk og russisk side ude i lokalsamfundene, der er interesserede i en normalisering, kigge hinanden i øjnene, siger han.

Russerne har før forhandlingerne en klar ambition om, at Ukraine skal forpligte sig til at decentralisere magten i landet. Og det helt afgørende mål for Putin er, at Ukraine aldrig bliver en del af den vestlige del af verden og eksempelvis optages i Nato, lyder vurderingen.

For ukrainerne er det lige nu en bekymring bare at få ro til at afholde præsidentvalg den 25. maj.

 

EU-Kommissionen: Lukket dør for pædofile i dansk idræt

16. april 2014 18:58

Der er ingen grund til at frygte, at pædofile og andre sexkrænkerere mod børn kan blive trænere og ledere i de danske idrætsforeninger, når de har afsonet deres dom.

Sådan lyder meldingen fra EU-Kommissionens danske repræsentationskontor, efter at Danmarks Idrætsforbund har sagt, at det kan være konsekvenserne, hvis en ny EU-forordning bliver vedtaget.

Frygten er gået på, at EU-forordningen vil betyde, at eksempelvis pædofiles dom ikke længere fremgår af børneattesten, der er en udvidet straffeattest.

Afviser

Men det afviser flere EU-parlamentarikere og EU-Kommissionen, der i en mail skriver, at den såkaldte persondataforordning ikke hindrer idrætsorganisationer i at registrere pædofile:

- Selvom data om dømte indgår som følsomme data, så kan disse data håndteres, når håndteringen er nødvendig for at holde given lovgivning, både EU-lovgivning og national lovgivning, herunder den danske lovgivning fra 2005.

Idrætten har mellem fire og seks sager om året, skrev Politiken onsdag. Siden 2005 har det været et lovkrav, at alle idrætsforeninger skal indhente en børneattest på nyansatte trænere og ledere, som er i direkte kontakt med børn under 15 år.

- Hvad angår retten til at blive glemt, så er der en klar undtagelse, når det drejer sig om lovpligtig forpligtigelse til netop at gemme data, skriver EU-Kommissionen.

EU-parlamentarikere Christel Schaldemose (S) og Morten Løkkegaard (V) har fremsat et ændringsforslag til persondataforordningen, og Løkkegaard har mødtes med to EU-kommissærer, der er involveret i sagen.

- Det vil fortsat være muligt for de danske idrætsforeninger at benytte sig af persondataregistret, så pædofile bliver holdt ude af foreningerne, siger Morten Løkkegaard i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Politi: Søn har dræbt sin mor i Høje Gladsaxe

16. april 2014 18:31

En kvinde er onsdag eftermiddag blevet dræbt i en lejlighed i Høje Gladsaxe i Søborg, oplyser politiet.

Tilsyneladende var det kvindens voksne søn, der overfaldt hende med en kniv.

Flere børn i familien overværede, at sønnen angreb moren.

Børn til stede

- Der var en del børn til stede i lejligheden, siger vicepolitiinspektør Charlotte Skovby fra Københavns Vestegns Politi.

Familiemedlemmerne er onsdag til afhøring om, hvad der skete. Sidst på dagen har vicepolitiinspektøren ikke noget bud på motivet.

Husspektakler

Det var lidt efter klokken 15, at politiet fik melding om voldsomme husspektakler i lejligheden.

Da patruljen kom frem, stod det klart, at kvinden var blevet stukket med kniv.

Trods flere redningsforsøg lykkedes det ikke at redde hendes liv. Kvinden, der blev 42 år, blev erklæret død klokken 15.39.

Søn stak af

Sønnen, der er 20 år, løb væk fra stedet efter forbrydelsen, og politiet leder derfor efter ham.

I en pressemeddelelse appellerer politiet til den flygtede søn om at melde sig selv.

- Jeg opfordrer hendes 20-årige søn til selv at henvende sig til os, udtaler vicepolitiinspektør Charlotte Skovby.

/ritzau/

 

Udbryderregion i Moldova til EU: I skal anerkende os

16. april 2014 18:14

Mens urolighederne fortsætter i det østlige Ukraine, sender den moldoviske udbryderregion Transdnjestr onsdag en appel til EU om at anerkende regionen som selvstændig.

Det siger lederen af Transdnjestr, Jevgenij Sjevtjuk, i et interview med nyhedsbureauet AFP onsdag.

Hos regeringen i Moldova er der bekymring over udbryderregionens ønske om at følge i fodsporene på Krim og blive indlemmet i den russiske føderation.

Selvstændigt Transdnjestr

- Vores drøm er et blomstrende selvstændigt Transdnjestr sammen med Rusland. Tiden for en løsning omkring Transdnjestr er kommet, sagde Sjevtjuk i en tale til nationen, mens den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) var på besøg i Moldova i sidste uge.

Moldova har ligesom Ukraines fungerende regering i Kijev været i dialog med EU om et tættere samarbejde.

Urolighederne i Ukraine har medført en øget polarisering mellem de EU- og russiskorienterede kræfter i Moldova.

Mens den prorussiske del af landet vejrer morgenluft, håber regeringen at kunne underskrive en omfattende associerings- og handelsaftale med EU om få måneder.

/ritzau/AFP

 

EU-Parlamentet: Bortførte kulturskatte skal hjem igen

16. april 2014 17:53

Har et EU-medlemsland fået snuppet en national, kulturel skat efter 1993, er der nu udsigter til, at skatten kan vende hjem igen.

EU-Parlamentet har torsdag stemt et nyt direktiv igennem, som skal hjælpe EUs medlemslande med at organisere, at objekter med kunstnerisk, historisk eller arkæologisk værdi, som på ulovlig vis er havnet i et andet EU-land, kan sendes tilbage.

EUs industrikommissær, Antonio Tajani, hilser afstemningsresultatet velkommen og siger, at medlemslandenes kulturelle arv er meget værdifuld.

Beskytte nationale skatte

- Den former en del af Europas rige og forskelligartede kulturelle traditioner.

- Det nye direktiv viser Europaparlamentets engagement i forhold til at hjælpe medlemslandene med at beskytte deres nationale skatte, og vi er overbeviste om, at det også vil blive støttet i ministerrådet, siger kommissæren.

Loven skal nu formelt godkendes på ministerniveau af EUs medlemslande.

40.000 objekter om året

Ifølge EU-Parlamentet fjernes cirka 40.000 kulturelle objekter fra EU-lande hvert år, og kun en håndfuld af dem bliver leveret tilbage.

Den nye lovgivning erstatter regler fra 1993, som ifølge kommissionen ikke afskrækker kriminelle, som går specifikt efter kulturelle skatte, og de forhindrer heller ikke handel med kulturelle objekter, som man ikke kender herkomsten af.

Nu skal det være sådan, at hvis man vil have kompensation for, at man skal aflevere et kunstobjekt tilbage, skal man kunne bevise, at man, da man købte det, prøvede at finde frem til det land, hvor værket originalt stammer fra.

Bedre samarbejde

Derudover skal Informationssystemet for det indre marked (IMI) facilitere et bedre samarbejde mellem medlemslandene om blandt andet udveksling af information og viden på området.

Med de tidligere regler var der en liste over, hvilke kategorier af kulturelle skatte, der kunne blive leveret tilbage, men nu gælder det altså alle objekter som er klassificerede som nationale skatte med kunstnerisk, historisk eller arkæologisk værdi for landet.

Det vil også være muligt med det nye direktiv at returnere sager, som er blevet stjålet inden 1993, men så skal de to pågældende lande blive enige om det sammen.

/ritzau/

 

Tchad trækker tropper ud af centralafrikansk republik

16. april 2014 17:45

Tchad har trukket alle sine tropper ud af Den Centralafrikanske Republik i kølvandet på FN-beskyldninger om, at soldaterne stod bag et uprovokeret angreb i hovedstaden Bangui i marts.

- Den sidste soldat krydsede grænsen 13. april, siger Souleyman Adam, som er chef for Tchad-styrken i den fredsbevarende afrikanske styrke Misca, under en ceremoni i byen Sarh.

Tchads præsident, Idriss Deby Itno, beordrede tilbagetrækningen, efter at FN beskyldte tchaderne for at have åbnet ild på en fyldt markedsplads i Bangui 29. marts i år.

30 blev dræbt

Mindst 30 personer blev dræbt under angrebet.

Ifølge en undersøgelse fra FNs menneskerettighedskommission skød soldaterne fra Tchad uden nogen forudgående provokation.

I alt er 833 soldater fra Tchad vendt hjem efter en mission i nabolandet, hvor 15 tchadiske soldater er blevet dræbt.

Blodig konflikt

FNs Sikkerhedsråd besluttede i sidste uge at sende en fredsbevarende styrke til Den Centralafrikanske Republik i et forsøg på at bryde den blodige konflikt mellem kristne og muslimer.

Aftalen blev vedtaget enstemmigt af de 15 lande i rådet, som har besluttet, at styrken bliver på 10.000 soldater og 1800 politibetjente.

Verdensorganisationen har tidligere sagt, at der er fare for folkedrab i det afrikanske land.

Transportfly fra Danmark

Danmark bidrager med et transportfly, som FN har efterspurgt.

Den lille fattige republik har periodevis været plaget af vold og politisk ustabilitet, siden landet blev selvstændigt fra Frankrig i 1960.

Volden eskalerede efter marts 2013, da den muslimske Seleka-oprørsgruppe væltede daværende præsident Francois Bozize.

Seleka trak sig siden tilbage, og både den kristne gruppe og den muslimske gruppe har stået bag forbrydelser.

/ritzau/AFP

 

DR i Slavjansk: Ukrainske soldater tvinges ind i busser

16. april 2014 17:24

Situationen i Slavjansk i Østukraine spidser igen til.

De ukrainske soldater, der har fået deres vej blokeret af prorussiske aktivister ved byen Slavjansk, slikkede tidligere på dagen solskin på toppen af deres grønne mandskabsvogne og spiste den mad, som de lokale bragte dem.

Men nu er tre af de ukrainske mandskabsvogne brudt igennem blokaden, mens soldaterne har kastet chokgranater.

Sådan lyder det fra DR's Rusland-korrespondent Matilde Kimer, der er på vej ud af Slavjansk.

- Jeg har fået at vide, at prorussiske aktivister tog derud, og det fik ukrainerne til at bryde igennem blokaden og kører tilbage til luftbasen, hvor de kom fra. Jeg ved ikke, hvad der sker med de resterende mandskabsvogne, siger hun.

Soldater tilbageholdes

Også i selve Slavjansk er der sket en dramatisk optrapning af situationen. Her overmandede prorussiske aktivister tidligere på dagen seks ukrainske kampvogne, og nu er soldaterne blevet tvunget ind i busser.

- De bliver tilbageholdt af de såkaldte grønne mænd (prorussiske aktivister, red.). Jeg undrede mig også, da jeg var der, over, at de ukrainske soldater ikke var synlige, siger Matilde Kimer.

Rapporterne går dog også på, at soldaterne på de seks kampvogne har skiftet til russisk side, men det er endnu ubekræftet.

Den fungerende ukrainske præsident, Oleksandr Turtjynov, iværksatte tirsdag en såkaldt antiterror-operation i den nordlige del af Donetsk-regionen i Østukraine for at tage de områder tilbage, som prorussiske aktivister har besat den seneste uge.

Onsdag morgen kørte ukrainske tropper ind i Kramatorsk, men der løb hurtigt rygter om, at ukrainernes seks kampvogne var blevet overtaget af prorusserne.

Russere bliver i Slavjansk

Matilde Kimer har også talt med prorussiske aktivister i centrum af Slavjansk, og de har ikke i sinde at forlade byen.

- De fortalte mig, at de ville blive indtil efter en folkeafstemning, siger Matilde Kimer.

Det er ikke kun i de to mindre byer Kramatorsk og Slavjansk, at der har været uro tirsdag - i Donetsk har prorussiske aktivister angiveligt overtaget kontrollen med borgmesterens kontor.

Drama på luftbase

Tirsdag generobrede ukrainske elitesoldater en luftbase i Kramatorsk, en by hvor regeringsbygninger og politistationer har været besat af prorussiske aktivister i dagevis.

Der blev affyret varselsskud fra de ukrainske soldater, der advarede en stor flok prorussere ved en port til området. De forsøgte angiveligt at trænge ind og smed med sten efter soldaterne.

Russiske medier har berettet om op til 11 sårede ved luftbasen, men det er ikke bekræftet, og ingen andre medier har skrevet om hverken dræbte eller sårede.

 

Fire gode råd til dig, der skal købe bolig

16. april 2014 17:23

Boligpriserne i København, Gentofte, Aalborg og på Frederiksberg er steget så meget, at de nærmer sig samme niveau som før krisen.

Det får blandt andre cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank til at frygte en boligboble som den, vi så under finanskrisen.

Ifølge Jan Schøtt-Petersen, der er advokat og formand for Danske Boligadvokater, skal du altid tage følgende forbehold, når du køber bolig.

De fire råd kan også være med til at sikre dig, hvis en ny boligboble er over os.

1. Vurder købet

- Først og fremmest skal du selvfølgelig undersøge, om det er et fornuftigt køb, du er ved at foretage, siger Jan Schøtt-Petersen.

Med det mener han, at du skal sammenligne prisen med andre boliger, der er solgt i samme område, hvor lang tid lejlighederne ligger, før de bliver solgt, og priserne på boligmarkedet i det hele taget.

På den måde kan man også se, om priserne stiger i en alt for hastig kurve, siger han.

2. Vurder din egen situation

Derudover er det vigtigt at give din egen økonomi et grundigt eftersyn.

- Du skal også se på din egen situation. Læg et budget for din økonomi, der viser, om du har råd til den bolig, du er interesseret i, siger boligadvokaten.

Det er vigtigt, at du har et fornuftigt rådighedsbeløb, når regninger og lån er betalt.

3. Foretag en 'følsomhedsanalyse'

Men du skal også tage højde for det, Jan Schøtt-Petersen kalder 'skæve forløb', der muligvis vil opstå i dit liv.

- Lav en vurdering af, hvor galt det skal gå, før du ikke kan sidde i boligen længere. Har du for eksempel råd til at blive arbejdsløs, syg eller - hvis du køber med partner - at blive alene?, siger han.

Under finanskrisen måtte mange boligejere få fra hus og hjem med store tab, men ifølge Jan Schøtt-Petersen kunne mange ride stormen af og blive siddende, fordi de havde plads i deres økonomi.

Derfor er det vigtigt at sikre sig mod uforudsete hændelser med et tilpas stort rådighedsbeløb og de rigtige forsikringer - for eksempel en ulykkesforsikring, der sikrer en økonomisk dækning, hvis du kommer ud for kritisk sygdom.

4. Hav is i maven

Endeligt skal man have is i maven.

- Det er et nemt råd at give, det ved jeg godt. Men lad være med at falde for, at der står 10 andre og vil købe samme bolig. Hvis ikke det bliver lige netop denne lejlighed, må du tænke, at der kommer noget andet, du bliver lige så glad for, siger Jan Schøtt-Petersen.

Han maner til ro og besindighed og understreger, at også boligkøberne kan være med til at forhindre en boligboble, hvis de lader være med at byde priserne urealistisk højt op.

 

Øget Nato-beredskab gælder mindst til nytår

16. april 2014 17:19

Natos øverstbefalende i Europa, den amerikanske general Philip Breedlove, ønsker onsdag ikke at gå i detaljer med, præcis hvordan Nato øger sin militære tilstedeværelse i de baltiske og østeuropæiske medlemslande, der ligger nærmest Ukraine.

Breedlove siger på et pressemøde efter beslutningen, der blev truffet tidligere onsdag af Nato-landenes ambassadører i Bruxelles, at der er lagt op til, at det øgede beredskab til vands, til lands og i luften foreløbig skal vare til 31. december.

Detaljerne vil først stå klar, efter at han enten torsdag eller fredag har informeret Natos politiske ledelse om de konkrete bevægelser, enheder, lokaliteter og øvelser, der er brug for.

Øge patruljering

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sagde tidligere onsdag, at der kan blive tale om at øge patruljeflyvningerne over de baltiske lande, øge patruljeringen med skibe i Østersøen, det østlige middelhav og andre steder efter behov, samt et øget beredskab, træning og øvelser på landjorden.

General Breedlove knytter beslutningen til en større debat om Natos generelle beredskab i lyset af en ny situation i forhold til Rusland.

- Det er større end som så for Nato. Vi har haft et paradigmeskifte. En forandring. Vi har haft en periode, hvor vi troede, vi var ude over det, at man kunne anvende militærmagt for at ændre grænser i Europa.

Påtvunget vilje med magt

- Vi har oplevet, at én nation har krydset grænsen til en anden suveræn nation, påtvunget den nation sin vilje med militær magt og nu har foretaget en annektering.

- Det ændrer paradigmet. Vi er nødt til at overveje, hvad det ændrer i Nato - hvordan vores styrker er placeret, hvilket beredskab de er i, og hvordan de kan reagere, siger Breedlove.

Generalen siger også, at Nato ikke har registreret markante nye russiske troppebevægelser langs grænsen til Ukraine i forhold til en tidligere vurdering af, at Rusland har 40.000 mand ved grænsen til Ukraine.

Breedlove understreger som generalsekretær Fogh Rasmussen, at Natos handlinger ikke skal ses som en trussel mod Rusland. Generalen har onsdag igen videregivet det budskab til general Valerij Gerasimov, der er chef for Ruslands væbnede styrker.

/ritzau/

 

Stikprøve: Hver tredje netbutik tager for høje gebyrer

16. april 2014 17:00

Flere netbutikker har opkrævet for meget i kortgebyr af deres kunder, når der bliver handlet tøj, kosmetik eller elektronik, viser en ny stikprøve.

Det er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der har undersøgt 45 netbutikkers opkrævning af betalingskortgebyrer hos deres kunder. 15 af dem har fået tilsendt advarsel om ikke at tage højere gebyrer end tilladt.

Tre netbutikker ud af de 15 har ikke reageret på advarslen og fik efterfølgende påbud om at overholde reglerne. Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger i en pressemeddelelse, at det er foruroligende:

Tog for højt gebyr

- Vores undersøgelse indikerer, at de fleste netbutikker ikke tager højere gebyrer, end de må. Men det er foruroligende, at en tredjedel af netbutikkerne i vores stikprøve tager for høje gebyrer. Alle butikker har efterfølgende oplyst, at de nu følger vores anvisninger.

I den groveste af de 15 sager tog netbutikken et gebyr på fire procent af det samlede køb, når kunderne betalte med et internationalt betalingskort.

Den tilladte gebyrstørrelse er dog på 1,25 procent.

Dankort og internationale kort

I fire af sagerne indgår betaling med dankort, mens de resterende 11 sager alene vedrører betaling med internationale kort.

De 45 netbutikker er tilfældigt udvalgte og sælger produkter som eksempelvis elektronik, hårde hvidevarer, kosmetik, tøj og sko.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil også fremover føre løbende tilsyn med, at netbutikkerne overholder reglerne.

/ritzau/

 

Politikere vil sikre pædofiliregisters fremtid

16. april 2014 16:30

De danske idrætsforeninger skal også i fremtiden kunne fortsætte med deres pædofiliregister, uden at Danmark risikerer at få en sag for EU-Domstolen.

Sådan lyder det samstemmende fra europaparlamentarikere på tværs af det politiske spektrum. De vil derfor arbejde på, at de danske regler kan rummes inden for en ny EU-forordning, der er ved at blive forhandlet på plads.

Ifølge Danmarks Idrætsforbund kan den nye forordning i den nuværende udformning, som den er foreslået af EU-Kommissionen, nemlig risikere at gøre registret ulovligt.

Nødvendig stopklods

- Der er vel ikke nogen, der ikke kan se, at vi er nødt til at have en stopklods over for pædofili, siger Bendt Bendtsen (K).

Idrætsforeningerne fører i øjeblikket et register, hvor alle med en dom på området registreres.

Uden registret vil foreningerne ikke have mulighed for at komme til at kende til dommen, når den efter en årrække bliver fjernet fra børneattesten.

Nationale undtagelser

I Bruxelles forhandles der stadig. Christel Schaldemose (S) har allerede fået tilføjet nogle formuleringer i udkastet til forordning i EU-Parlamentet, som gør det muligt for de enkelte lande at vedtage undtagelser fra bestemmelserne.

- Selvfølgelig skal vi beskytte vores børn, og fra vores side er den med undtagelserne ren og sikker. Men vi skal sikre, at de også bliver en del af de endelige forhandlinger, siger hun.

Også i EUs to andre instanser, ministerrådet og kommissionen, skal der nemlig forhandles.

V vil sikre undtagelser

Morten Løkkegaard (V) vil tage kontakt til både kommissæren for uddannelse og kultur, Androulla Vassiliou, Justitsministeriet og Kulturministeriet for at sikre, at undtagelserne bliver en del af den endelige forordning.

- Jeg er helt sikker på, at EU-Kommissionen og den danske regering fatter sagens alvor. Ellers skal vi nok sørge for at holde dem til ilden, siger han i en skriftlig kommentar.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt skriver på Twitter, at han også vil kontake kommissionen.

Cirka 50 er blevet udelukket fra idrætsforeningerne, siden arbejdet med børneattesterne begyndte i 2005.

/ritzau/

 

Boligadvokat: Alle skal være med til at forhindre ny boligboble

16. april 2014 16:13

Både boligkøbere, banker og realkreditinstitutter skal være med til at forhindre en ny økonomisk boble på boligmarkedet.

Det siger advokat og formand for Danske Boligadvokater Jan Schøtt-Petersen, efter blandt andet Steen Bocian fra Danske Bank tirsdag advarer mod faren for en ny boligboble.

- Vi ser allerede tendenser til, at der kan opstå en boblesituation. Boligkøberne, banker og realkreditinstitutter må dele ansvaret for, at det ikke sker, siger Jan Schøtt-Petersen.

'Bankerne må finde en gylden middelvej'

På den ene side skal boligkøberne være forsigtige, mener han.

- Vi boligadvokater skal nok være med til at sikre, at de ikke lige pludselig får forkøbt sig og giver meget mere, end hvad der er fornuftigt, siger han.

På den anden må banker og realkreditinstitutter også være forsigtige, når de låner penge ud, og ikke bare give los, men i stedet finder en gylden middelvej.

- Før finanskrisen lå bankerne jo helt ude i overhalingsbanen, når det kom til at låne penge ud til fast ejendom. I øjeblikket ligger de så helt inde i krybesporet, siger han.

- Men vi har hele tiden sagt: Prøv nu at lægge jer i midten af vejen både i gode og dårlige tider, så får vi ikke de her situationer, hvor priserne pludselig eksploderer.

Banker og forbrugeres hukommelse er kort

Kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden EDC Jan Nordmann mener ikke, at der er fare for endnu en boble, fordi bankerne netop er mere forsigtige med at låne penge ud end tidligere.

Jan Schøtt-Petersen er dog ikke lige så fortrøstningsfuld i forhold til hverken banker eller forbrugere.

- Desværre er både forbrugere og bankers hukommelse ofte kort, og så står vi lige pludselig midt i en boligboble igen. Det har vi jo set adskillige gange gennem de sidste 20-30 år, siger han.

Boligadvokater skal sikre realistiske købere

Selv skal han og andre boligadvokater sørge for at sikre, at køberne ved, hvilken situation de står i.

- Vi skal som rådgivere være med til at indgyde lidt realitetssans, når vores klienter er ude for at købe fast ejendom.

- Vi skal råde dem til at få tjekket deres økonomi, at budgettet hænger fornuftigt sammen, og at der også er plads til risici i fremtiden - en forværret rentesituation for eksempel, så de ikke bare køber i forventning om, at alting bare kører op ad.

 

VIDEO Hip! Hip! Hurraaaa! Se dronningen blive fejret

16. april 2014 16:13

Den 16. april 1940 kom Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid til verden, og i dag kan Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, som er hendes officielle titel, så fejre sin 74-års fødselsdag.

Det gør hun på Marselisborg Slot i Aarhus, og da der var vagtskifte klokken 12.00, kom den kongelige fødselar og den tilstedeværende familie ud på slottets veranda, hvor hun blev fejret af de fremmødte med musik, klapsalver og hurra'er.

Se Dronning Margrethe blive fejret foran Marselisborg Slot i Aarhus i videoen i toppen af artiklen. Nederst kan du se en billedserie fra fejringen.

 

Masnedsundbroen åbner for togtrafik torsdag

16. april 2014 15:39

Togtrafikken mellem Vordingborg og Nykøbing Falster genoptages torsdag morgen efter at have været indstillet, siden et fragtskib sent søndag aften påsejlede broen. Det oplyser Banedanmark i en pressemeddelelse.

Påsejlingen har betydet, at hundredvis af togpassagerer i de seneste dage har måttet benytte togbusser på strækningen. Det er blandt andet gået ud over påskerejsende til Tyskland.

Ikke skjulte skader

Banedanmark har over de seneste døgn udbedret skaderne på sporene og sikret mod yderligere skader på broen. Desuden er der gennemført en række tekniske undersøgelser af Masnedsundbroen, der viser, at der ikke er skjulte skader på broen.

- Vi har været fokuseret på, at passagererne igen skal have tog over broen, så snart det er fuldt sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger Klaus Frelling Andersen, sektionschef for Broer i Banedanmark.

- Vores undersøgelser af det beskadigede broleje og broens konstruktion viser, at skaderne er af en sådan karakter, at vi kan udbedre dem i den kommende tid, samtidig med at der kan køre tog over broen med nedsat hastighed, siger han videre.

Broen kan derfor fuldt sikkerhedsmæssigt forsvarligt genåbnes for togtrafik torsdag morgen med en hastighedsbegrænsning på 40 km/t. Samtidig vil de resterende skader blive udbedret over den kommende tid.

De seneste døgns omfattende undersøgelser af broens mekaniske og elektroniske systemer samt selve brokonstruktionen viser, at der ikke er skjulte skader i bropiller og brokonstruktion efter påsejlingen sent søndag aften.

Udbedringen af brolejet og de øvrige reparationer forventes at blive gennemført om natten.

I slutningen af næste uge vil Banedanmark komme med en prognose for, hvornår udbedringen af brolejet er færdig, og hvornår hastighedsbegrænsningen for togene vil blive ophævet.

DSB oplyser, at de første tog, der krydser Masnedsundbroen torsdag morgen bliver: Re 2203 fra København H kl. 5.11 og Re 2204 fra Nykøbing F kl. 4.38.

/ritzau/

 

Jordanske fly bomber pansrede køretøjer ved grænse

16. april 2014 15:28

Jordanske kampfly har onsdag bombarderet flere pansrede køretøjer, der passerede grænsen fra det krigshærgede Syrien til Jordan, oplyser kilder i den jordanske hær.

- Kampfly fra det kongelige luftvåben ødelagde i dag et antal køretøjer, der forsøgte at komme ind i Jordan fra Syrien, hedder det i en kortfattet meddelelse fra den jordanske hær.

Tidligere onsdag gik der meldinger om, at disse køretøjer tilhørte den syriske hær, men det afviser en kilde i den syriske hær ifølge et syrisk statsmedie, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Grænsevagter i Jordan har i de seneste uger haft flere sammenstød med syrere, der har krydset grænsen, og en del er blevet anholdt.

Afviser beskyldning om oprørsstøtte

Under den mere end tre år lange borgerkrig i Syrien har Damaskus gentagne gange beskyldt jordanerne for at støtte oprørerne, som bekæmper regimet under ledelse af præsident Bashar al-Assad.

Men Amman afviser beskyldningerne og siger, at det har styrket grænsebevogtningen af hensyn til landets sikkerhed.

Ørkenriget øst for Israel er vært for flere end 500.000 syriske flygtninge, heriblandt omkring 100.000 i den nordlige Zaatari-lejr tæt på grænsen.

Smuglinger af våben hen over grænsen er taget til og er steget med over 300 procent i det seneste år. De regionale lande, hvor der er samlet hundredtusinder af syriske flygtninge, har behov for massiv international hjælp for at håndtere den store tilstrømning.

/ritzau/AFP

 

VIDEO Her reddes passagerer fra synkende skib

16. april 2014 15:23

Et sydkoreansk skib med omkring 450 passagerer om bord var onsdag morgen i havsnød og er ved at synke ud for landets sydvestlige kyst.

292 personer er fortsat savnet, mens fire er meldt omkomne, og ud af de 163 passagerer, der foreløbig er reddet i sikkerhed, er 55 af dem hårdt kvæstet.

Mange af passagerne om bord var studerende, lærere og andre folk på vej til ferieøen Jeju, der ligger cirka 100 kilometer syd for den koreanske halvø.

Det meste af onsdagen har en stor redningsaktion med 34 flådefartøjer og 18 helikoptere været i gang med at redde passagerer ud af det synkende skib.

Se redningsaktionen øverst i artiklen.

 

EU-lande kæmper mod ulovlig lastbilkørsel

16. april 2014 15:03

En række EU-lande mødes i dag i Paris for at finde en løsning på problemet med udenlandsk lastbilkørsel.

Det er den franske regering, der har taget initiativ til konferencen om cabotagekørsel -udenlandske vognmænds kørsel i andre lande.

Formålet er at få strammet EU-reglerne, så man kan undgå social dumping. Det er især noget der optager de vestlige EU-lande, siger transportminister Magnus Heunicke (S), der er med til konferencen.

- Hvis vi ikke forsøger at skabe nogle stærke alliancer med nogle store EU-lande som fx Frankrig, vil EU-Kommissionen fortsætte med yderligere liberalisering på området.

- Vi bliver oversvømmet af billig arbejdskraft

- Det vil reelt afskaffe danskere bag rattet i danske lastbiler, for så vil vi blive oversvømmet med billig østeuropæisk arbejdskraft på ringe arbejdsvilkår. Det er vi ikke tjent med - heller ikke trafiksikkerhedsmæssigt, siger Magnus Heunicke.

Ifølge transportministeren er de nuværende EU-regler simpelthen for tågede, og definitionen på cabotageture er uklar. Det betyder, at dansk politi har svært ved at bekæmpe social dumping og ulovlig lastbilkørsel.

Cabotagekørsel handler om indenrigstransport af gods i et andet land end transportørens hjemland og i en begrænset periode. Der gælder en række restriktioner for, hvor meget cabotagekørsel man må foretage og på hvilke vilkår.

Flere snyder med kørslen

Eksempelvis må de udenlandske lastvogne kun køre tre indenrigsture i Danmark inden for syv dage, inden de skal ud af landet igen.

Undervejs er det en betingelse, at de nationale regler om løn- og arbejdsvilkår overholdes.

Flere mener dog, at cabotagereglerne systematisk bliver omgået, og det er Magnus Heunicke enig i:

- Vi kan ikke have at danske lastbilchauffører bliver udkonkurreret af meget billig udenlandsk - typisk østeuropæisk - arbejdskraft, uden at der er nogen regler for og mulighed for, at politiet kan tjekke, om de har ret til at være på vores veje, siger han.

EU-sager på vej

Der er to EU-sager på vej, fordi EU-Kommissionen mener Danmark er gået for langt i sin indsats mod ulovlig kørsel. De ryger muligvis hele vejen til EU-Domstolen.

Konferencen i Paris kommer i forlængelse af et brev, som Danmark og flere andre lande, bl.a. Frankrig og Belgien, sendte til EU-Kommissionen i december 2013.

I brevet blev det understreget, at der er behov for klarere regler på cabotage-området, og at det ikke er aktuelt med en yderligere liberalisering.

 

Børn og unge begår mindre kriminalitet

16. april 2014 14:57

På seks år er antallet af anmeldelser af hærværk faldt drastisk, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og det er der en klar grund til, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

- Vi kan se, at kriminalitet blandt børn og unge er faldet markant de seneste år, og hærværk er en af de kriminalitetsformer, som ofte bliver begået af netop børn og unge, forklarer Ranva Thomsen fra det Kriminalpræventive Råd.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at politiet i 2007 modtog 42.592 hærværksanmeldelser, mens det tal i 2013 var faldet til 25.581.

- Det er et rigtig stort fald, og det er noget, vi også kan se i resten af Europa. Børn og unge begår generelt bare mindre kriminalitet, siger Ranva Thomsen.

Kan hjælpe at male vægge over

Det er svært at komme med et entydigt svar på den positive udvikling, men i forhold til det kriminalpræventive nævner Ranva Thomsen, at man nogle steder forbygger hærværk ved at ændre de fysiske omgivelser.

- Det har blandt andet en stor effekt, hvos man maler væggene over hurtigt. For det er nemmere at tagge en væg, der allerede er tegnet til med graffiti end en ren væg, siger hun.

Men hun understreger, at der også er sket en kulturændring blandt de unge.

- Det hænger i høj grad også sammen med de unges livsstil - blandt andet i forhold til, hvor meget de drikker, og hvor meget de hænger på gaden, siger hun.

Betyder mindre alvorlig kriminalitet

At børn og unge laver mindre hærværk kan også betyde, at de senere i livet vil begå mindre alvorlig kriminalitet, forklarer Ranva Thomsen.

- Vi ser ofte, at unge starter ud med mindre former for kriminalitet som hærværk. Og herfra fortsætter nogle med de mere alvorlige kriminalitetsformer, siger hun og understreger, at der også er sket et fald i antal af anmeldelser af alvorlig kriminalitet.

Det er ikke kun antallet af anmeldelser i forbindelse med hærværk, som er faldet. Siden 2009 er antallet af indbrud i beboelser og biltyverier blandt andet også faldet.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.