preload loader
 

Mexico: Syv døde efter eksplosion på børnehospital

29. januar 2015 17:05

Torsdag var der en større eksplosion foran et hospital for børn og gravide kvinder i Mexico City.

De første meldinger lød på to døde, men det omkring klokken 17 dansk tid blev det tal opjusteret til syv - herunder fire børn, skriver CNN. Omkring 50 personer er desuden sårede, men det vides ikke, hvor alvorligt.

Oprindeligt var otte personer meldt i kritisk tilstand, men om de nye bekræftede døde er blandt disse, vides ikke.

Gasleverance gik galt

Desuden skulle et større antal mennesker være fanget i hospitalet, som ifølge CNN er i fare for at kollapse.

Ulykken skete, da en lastbil, der skulle levere gas til hospitalet, ramte en bygning og eksploderede. En slange rev sig løs og det efterfølgende læk førte til eksplosionen.

De umiddelbare meldinger er, at de fleste sårede kun er kommet ganske lidt til skade. Der er blandt andet tale om snitsår fra flyvende glas, fortæller borgmesteren.

 

Nationalbanken sænker renten for tredje gang på 11 dage

29. januar 2015 16:11

Nationalbanken sænker den danske rente på indskudsbeviser med 0,15 procentpoint til -0,50 procent. Udlånsrenten, diskontoen og foliorenten holdes uændret.

Det er den tredje rentesænkning, der kommer i kølvandet på den store opkøbspakke på næsten 8.500 milliarder kroner, som Den Europæiske Centralbank (ECB) præsenterede for kort tid siden.

- Rentenedsættelsen sker på baggrund af Nationalbankens køb af valuta i markedet, skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Rekordrente på indskudsbeviser

I en kommentar til DR Nyheder konkluderer global cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, at fastkurspolitiken er grunden til rentesænkningen.

 - Nationalbanken manifesterer endnu engang, at den danske fastkurspolitik, som har været en hjørnesten i den økonomiske politik siden begyndelsen af 1980’erne, er urokkelig. Banken vil bruge alle tilstedeværende midler til at forsvare fastkurspolitikken burde nu være gjort helt klart for valutamarkedet, skriver han. 

- Dermed sætter renten på indskudsbeviser endnu engang rekord, siger global cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen.

Danmark presses fordi det går godt

Ifølge Nykredit vil rentenedsættelsen sætte sig i hele den danske rentekurve. Pengeinstituttet vurderer, at de korte obligationsrenter i de kommende uger vil blive presset ned i negativ. Men faktisk er vi i Danmark under pres, fordi det går godt. 

- På lidt længere sigt forventer vi dog, at en vis normalisering vil indfinde sig. Det er værd at holde fast i, at presset på kronen også er en konsekvens af, at dansk økonomi har en høj stjerne på de internationale finansmarkeder, skriver boligøkonom ved Nykrediet, Joachim Borg Kristensen til DR Nyheder.

Rentesænkningerne sikrer ifølge Joakim Borg Kristensen en meget billig lånefinansiering for danske boligejere og virksomheder - lige nu.

- Rentesænkningen understøtter bedringen på boligmarkedet, privatforbruget og virksomhedernes investeringer og skal derfor også ses som en hjælpende hånd til dansk økonomi, skriver han.

Kronen rokker sig ikke

Ifølge Ritzau lod den danske krone sig ikke påvirke af meldingen fra Nationalbanken om, at renten på indskudsbeviser blev sat ned for tredje gang på 11 dage til negative 0,5 pct.

Fra morgenstunden torsdag blev kronen styrket til omkring 7,4440 kr for en euro mod omkring 7,4455 kr. inden klokken 8. Dermed er kronen tilbage på niveauet fra onsdag middag

 

Minister: Vi skal passe på, at Danmark ikke brækker over

29. januar 2015 16:00

Danskerne er svære at flytte rundt på. Knap halvdelen af os bor således mindre end ti kilometer fra, hvor vi er født.

Det viser nye tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har analyseret.

Men vores flyttelyst vil stige i takt med, at flere får en lang videregående uddannelse.

Det fortæller Hans Skifter Andersen, adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet.

- Den væsentligste faktor, der kan få folk til at flytte langt, er uddannelse, hvor der er ikke er nogen kære mor. De unge er ofte nødt til at flytte langt væk, hvor de får venner, og måske en partner. Det vil sige, de også slår rod de steder, hvor de får deres uddannelse.

Det er ikke kun landets universiteter, vi vil flytte efter, men også jobbene, der kræver videregående uddannelse. Og mange job ligger i de større byer. Derfor vil antallet af hjemmefødninger falde i fremtiden, vurderer Hans Skifter Andersen.

København suger de ressourcestærke

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser blandt andet, at tilflyttere til Hovedstadsområdet og Østjylland er beskæftigede i højere grad end resten af landet.

Ifølge Høgni Kalsø Hansen, lektor hos Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, er det en bekymrende udvikling.

- Hvis vi ender med kommuner, der har arbejdskraft uden de kompetencer, som virksomhederne efterspørger i dag, er det et problem. Det betyder, at man på sigt får en ugunstig økonomisk situation, og det er ikke kun yderkommunerne, der bliver ramt.

Høgni Kalsø Hansen advarer mod, at uddannelsesniveauet bliver skævt fordelt, fordi de veluddannede ofte bliver i de større byer.

- Hvis du investerer, og det er det, man gør, når man uddanner sig, så flytter du ikke tilbage til et sted, hvor chancerne er væsentligt mindre for at få afkast, siger Høgni Kalsø Hansen.

Danmark kan knække over

Minister for By, Bolig og Landdistrikter Carsten Hansen (S) ser den stærke tilknytning til hjembyen som en styrke for Danmark.

Han er dog opmærksom på, at der sker en fraflytning fra landdistrikterne til de større byer. Ifølge ministeren er man nødt til at tilpasse virkeligheden efter de strukturelle forandringer, så man kan opretholde et vist serviceniveau.

- Vi har flyttet 400 millioner kroner fra vores større kommuner til de mindre kommuner, og det jo et udtryk for, at den sociale balance rykker sig i de her år. Udfordringerne er større i landdistrikterne, og der skal vi passe på, at vores land ikke brækker over.

Flytningen af penge kommunerne imellem sker ved den meget omdiskuterede udligningsordning, der er skabt for at formindske forskellen på serviceniveauet kommunerne imellem.

 

Borgerlige partier kræver højere straffe for kabeltyveri

29. januar 2015 15:50

Det sjette tyveri af kabler fra S-togsbanen i København får nu flere borgerlige partier til at kræve højere straffe.

Tyvene slipper ganske enkelt for billigt, når de skaber massive forsinkelser, så danskerne kommer for sent på arbejde og i skole, lyder det.

Ifølge transportordfører Mike Legarth (K) skal der gøres noget - nu.

- Vi vil bringe den paragraf i straffeloven, hvor man kan straffe folk, der generer og skader infrastrukturen, i spil. Her er strafferammen noget højere (seks år, red.), siger han.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, foreslog tidligere på ugen, at der sågar blev indført en særlig paragraf for kabeltyveri, hvor straffen er meget høj.

V: Lovgivningen er god nok

I Venstre er retsordfører Karsten Lauritzen enig i, at straffen for kabeltyveri skal være højere.

- Det er en meget mild staf med få måneders fængsel for at forstyrre hverdagen for så mange pendlere og passagerer. Når man piller ved kritisk infrastruktur, skal hammeren falde hårdere end det, der normalt straffes for i sager om kabeltyveri.

- Vi vil hæve ”normalstraffen”, så der i lovbemærkningerne står, hvad politikerne ønsker den typiske straf skal være, siger Karsten Lauritzen.

Han er dog ikke enig med De Konservative i, at der nødvendigvis skal bringes en ny paragraf på banen.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, tror jeg, at lovgivningen i dag er god nok. Problemet er, at de domme, der bliver givet, er meget milde. Og vi er udfordret af, at det typisk er tilrejsende kriminelle, der begår de her kabeltyverier. Der tænker de i, at man får en mild straf, siger Karsten Lauritzen.

DF: Justitsministeren på banen

Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, hopper med på strammervognen og kræver, at justitsminister Mette Frederiksen (S) går ind i sagen.

- Vi tager det op med justitsministeren nu. Vi skal have klarhed over, hvem der står bag tyverierne. Det er jo ret vigtigt at vide, hvilken profil de har, for at vi kan stoppe dem. Så vi vil bede om at få det klarlagt og i øvrigt hvad politiet gør og kan gøre, siger han.

Dansk Folkeparti efterlyser også højere straffe til skrothandlere, der aftager kablerne - om ikke i Danmark så i Østeuropa.

Minister: Task force arbejder

Transportminister Magnus Heunicke (S) reagerede torsdag morgen på de nye kabeltyverier med et omfattende indlæg på sin Facebook-profil.

Her lyder det blandt andet, at en task force med deltagelse af blandt andet Rigspolitiet og BaneDanmark arbejder på at samle internationale erfaringer.

Transportministeren gør dog også opmærksom på, at det er muligt at rejse sigtelse efter den paragraf, der er hårdere end den, der omhandler simpelt tyveri.

De Konservative indkalder nu transportminister Magnus Heunicke (S) i samråd, hvor partiet bland andet vil have svar på, hvorfor myndighederne ikke i højere grad bruger DNA-markering af kabler som i flere andre europæiske lande.

Antallet af kabeltyverier fra 2012 til 2014 er steget fra 52 til 173.

 

Hver tiende smøg købes i udlandet

29. januar 2015 15:32

Afgifterne på cigaretter blev sat op i 2012, og de sidste seks år er prisen på cigaretter steget med omkring 10 kroner. Alligevel er grænsehandlen med tobak kun steget i begrænset omfang.

Det viser en rapport om danskernes grænsehandel, som Skatteministeriet har udgivet torsdag.

- Vi er blevet regulært overrasket. Vi havde troet, at det ville have haft en grænsehandelseffekt, at afgifterne steg i 2012, siger skatteminister Benny Engelbrecht (S).

Salget stiger lidt

Ifølge rapporten blev 11 procent af danskernes forbrug af cigaretter og røgtobak købt i udlandet i 2013. Det var kun et halvt procentpoint mere end året før, hvor danskerne røg lidt mere.

Siden 2010 er der hvert år blevet købt 600 millioner cigaretter i udlandet. I 2009 var tallet dog en del lavere - kun 450 millioner cigaretter blev købt i udlandet.

Mængden af grænsekøbt røgtobak er steget fra 175 millioner gram til 225 millioner gram fra 2010 til 13.

Ved længere rejser betaler det sig

Der kan ifølge ministeren være flere grunde til, at danskerne ikke vælter over grænsen for at købe smøger.

Blandt andet ryger danskerne mindre end tidligere. For 15 år siden røg danskerne 10 milliarder cigaretter årligt. I 2013 var tallet nede på 7,5 milliarder.

En anden forklaring kan være, at priserne på cigaretter også er steget i vores nabolande.

- Der, hvor det kan svare sig, er altså kun, hvis man skal på en længere rejse væk fra landet, siger ministeren torsdag.

/ritzau/

 

VIDEO Gamle mænd i gamle biler: Historisk rally skudt i gang i København

29. januar 2015 15:28

Fortiden blev vækket til live, da Rallye Monte-Carlo Historique blev skudt i gang på Rådhuspladsen i København, der er en af fem startbyer.

Rallyet er for gamle, klassiske biler, der er op til 55 år gamle - blandt andet en gammel Audi 80.

Løbet er 3.000 kilometer langt og slutter i Monte Carlo, og modsat normale rally-løb gælder det ikke om at komme først. I stedet gælder det om at komme nærmest på det aftalte tidspunkt - ellers vanker der afgørende strafpoint.

I alt deltager 315 biler med en fører og co-driver i hver bil - syv og et halvt mandskab er danske, og her knytter de største forventninger sig til Toni Hansen og Per Brodersen, der stiller op for tredje gang i løbet. Efter placeringer som nummer 19 og 11 går de i år efter en placering i top-10.

Mød det danske håb og se de gamle, flotte biler i videoen i toppen af artiklen.

 

VIDEO Ryanair: Den danske model - er det Helena Christensen?

29. januar 2015 15:17

Ryanairs kommercielle chef David O'Brien har ikke skænket den danske arbejdsmodel mange tanker.

Det var synligt ved Ryanairs pressemøde på hotel Radisson Blu Royal Hotel klokken 9 torsdag. En journalist spurgte ham, hvad han syntes om den danske model, men blev afbrudt af O'Brien:

- Helena Christensen?  

Journalisten fortsatte derefter sit spørgsmål til Ryanairchefen, der dog ikke gav sig til at dele ud af sin holdning til den kendte danske fotomodel, Helena Christensen.

I stedet sagde han, at han ikke rigtig har tænkt over arbejdsmarkedsmodellen, og sendte spørgsmålet videre til Ryanairs personalechef Eddie Wilson, der sad ved siden af ham på pressemødet. Han svarede, at selskabet ikke vil benytte den danske model, ligesom de heller ikke bruger for eksempel den russiske eller tyske model til at ansætte i de lande.

Se videoen, hvor Ryanair tager afstand fra den danske model. Klik på play på ovenstående video.

 

Norwegians nye superfly svigter igen og igen

29. januar 2015 15:05

- Jeg føler lidt, at jeg har bestilt og betalt for en saftig bøf, og så har jeg fået serveret en slatten råkost.

Ordene kommer fra Mixen Lindberg, der i midten af december købte to billetter fra København til Florida med Norwegians nye og stærkt opreklamerede luksusfly, Dreamliner. Men juleaftensdag, dagen før afgang, opdagede han, at han og hans tre-årige datter i stedet skulle afsted med et erstatningsfly, som Norwegian havde lejet hos et portugisisk selskab.

Han havde ikke fået besked om ændringen og ringede derfor til det norske flyselskab for at klage.

- Jeg kan få pengene tilbage. Og så er jeg sådan lidt: "Det er også fint nok, men jeg skal afsted om 16 timer og har booket hotel og billeje gennem andre firmaer", siger Mixen Lindberg til DR’s forbrugermagasin Kontant.

Han vælger derfor at tage turen i erstatningsflyet, men det var mildest talt ikke nogen god oplevelse. Kabinepersonalet talte knapt nok engelsk, og rengøringen lod meget tilbage at ønske:

- Der er bare ulækkert. Jeg kan simpelthen ikke sige det anderledes.

Revolution inden for luftfart
Norwegian har markedsført Dreamlineren som en "revolution" inden for langdistance-flyvning. Den flyver på ruter til Thailand og USA og bruger 20 procent mindre brændstof end normale fly, hvilket betyder billigere billetter. Derudover er der ekstra god komfort, bedre luft og masser af underholdning for passagererne.

Men Dreamlineren, som produceres af Boeing, har været ramt af store tekniske problemer. Desuden har Norwegian ikke kunnet få flyvetilladelse i USA til alle sine Dreamlinere. Endelig har Norwegian ifølge en luftfarts-ekspert været alt for optimistisk i sin planlægning af ruterne.

- Det har været bemærkelsesværdigt at se, at en helt ny langdistance-operatør fra starten af lægger ud med at ville udnytte sine fly langt flere timer i døgnet end andre selskaber, siger Andreas Krog, redaktør på online-magasinet CHECK-IN.dk, der kun skriver om luftfart.

Derfor har Norwegian måttet droppe Dreamlineren på flere hundrede afgange og erstatte det med ældre fly, som primært er lejet hos to portugisiske selskaber. Og det er især gået ud over danske rejsende, fordi Norwegian har valgt at prioritere den prestigefyldte rute fra London til USA på bekostning af København.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk ville det klæde Norwegian at kompensere skuffede kunder som Mixen Lindberg.

- Det her er selvfølgelig ikke i orden, og når han har købt den her særlige tur og ikke har mulighed for at aflyse den, så skal han selvfølgelig kompenseres, mener Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Ingen kompensation
Men Norwegian kompenserer ikke kunderne, og ifølge det norske flyselskab er problemet slet ikke så stort.

- Hvis vi ser nogle måneder tilbage, så ser vi faktisk, at hele 94 procent af vores afgange på langdistance-ruterne er opereret af en Dreamliner. Det er seks procent, der er opereret med et erstatningsfly, så det er et relativt fåtal af afgange. Men jeg forstår godt, at de passagerer, som har ønsket at flyve med Dreamliner, er skuffede, siger Daniel Kirchhoff, kommunikationsrådgiver for Norwegian.

Kontant har ikke haft mulighed for at kontrollere Norwegians egne tal.

Se mere om Norwegians problemer med Dreamlineren i Kontant i aften kl. 21.00 på DR1.

 

16 dræbt af selvmordsbomber ved afghansk begravelse

29. januar 2015 14:53

En selvmordsbomber forvandlede torsdag en begravelse af fire Taliban-ofre i det østlige Afghanistan til et blodbad, da han udløse sin bombe.

16 personer meldes dræbt, og 39 andre meldes såret ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP.

En talsmand for guvernøren i provinsen Laghman fortæller, at selvmordsbomberen detonerede sin sprængladning blandt de sørgende i provinshovedstaden Mihtarlam.

Begravede en politimand

De sørgende var mødt frem for at stede en politiofficer og tre andre ofre for en vejsidebombe til hvile.

De fire blev dræbt i et angreb tidligere på dagen. Taliban menes at stå bag angrebet.

En efterforskningsleder i politiet, Khlil Nyazi, skulle ifølge den lokale guvernørs talsmand Sarhadi Zwak være blandt de dræbte.

/ritzau/

 

Venstre giver "et lille ja" til regeringens asylstramning

29. januar 2015 14:30

Når regeringens bebudede asylstramning i næste uge færdigbehandles i folketingssalen, bliver lovforslaget vedtaget af et bredt flertal.

Venstre har efter længere tids overvejelser besluttet, at partiet "stemmer et lille ja" til lovforslaget, som retsordfører Karsten Lauritzen (V) formulerer det.

- Vi synes grundlæggende, at det er et elendigt lovforslag, men vi anerkender, at der er en minimal stramning, og når vi har sagt, at vi stemmer for enhver stramning, så gør vi også det, siger Karsten Lauritzen.

Stadig i tvivl - men stemmer for

Regeringens asylforslag vil betyde, at flygter man fra eksempelvis en borgerkrig uden selv at være personligt forfulgt, så vil man kun opnå en midlertidig opholdstilladelse i et år. Samtidig må den pågældende flygtning også vente mindst et år på at få familiesammenføring.

Venstre bakkede oprindeligt op om lovforslaget, men kom så i tvivl om forslagets reelle effekt og er det sådan set stadig. Der er siden lovforslagets fremsættelse stillet 195 opfølgende spørgsmål til regeringen, men Venstre er fortsat ikke tilfreds med regeringens svar.

Partiet stemmer ikke desto mindre for lovforslaget.

- Vi har været i tvivl hele tiden. Det er vi stadig, men nu skal vi til at tage stilling, og vi har taget stilling på det grundlag, der ligger, siger Karsten Lauritzen.

Hvorfor stemme ja til et lovforslag, man tvivler på?

- Vores helt klare vurdering er, at det her lovforslag må være det bedste og eneste opnåelige i den nuværende parlamentariske situation. Regeringen vil jo ikke være med til at ændre tingene. Så vi anerkender, at det her er en meget lille stramning, men vi synes ikke, at den lille stramning vejes op af usikkerheden omkring lovforslaget, og de problemer det vil give.

- Men vi må erkende, at der ikke er 90 mandater til at gøre noget andet i folketingssalen lige nu. Derfor stemmer vi for, siger Karsten Lauritzen.

Kan du forstå, hvis man undrer sig over, at I stemmer for et lovforslag, som I mener, der er stor usikkerhed omkring?

- Jo, men jeg må også sige, at regeringen kører en aktiv kampagne mod Venstre om, at vi ikke vil stemme for deres lovforslag og siger, at det må være fordi, at vi ikke vil stramme loven. Det ønsker vi ikke at ligge under for, og den overvejelse er selvfølgelig også med i det, siger Karsten Lauritzen.

S: Det tog sin tid

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, glæder sig over Venstres ja til asylforslaget.

- Men jeg kunne godt have ønsket mig, at de havde tilkendegivet deres støtte, da vi fremlagde forslaget, så vi kunne have hastebehandlet det. Det er ærgerligt, at der er gået så lang tid, siger Trine Bramsen.

Men regeringen har jo selv erkendt flere fejl i det her forløb, og forslaget ventes også at ramme færre, end I oprindeligt sagde. Så er det vel fair nok, at man vil undersøge det nærmere?

- Man skal altid have ret til at undersøge tingene. Den ret har vi som folketingsmedlemmer. Men det ændrer ikke ved, at det - uanset hvor mange det berører - er en asylstramning, som vi finder nødvendig, siger Trine Bramsen.

- Og det er ærligt talt forrykt, at man som Venstre på den ene side kan klage over, at der kommer for mange asylansøgere til Danmark, og på den anden side være så meget i tvivl, om man ønsker at støtte sådan et lovforslag. Så jeg giver ikke meget for de undskyldninger, siger hun.

Regeringens asylforslag tredjebehandles på tirsdag, hvor det ventes vedtaget bredt. Lovforslaget gælder imidlertid allerede fra 14. november sidste år, hvor regeringen fremsatte forslaget.

Er man som flygtning kommet til Danmark efter 14. november og har fået sin sag afgjort inden lovens vedtagelse, er det dog de gamle regler, der gælder.

 

Borgerlig svensk partileder træder tilbage

29. januar 2015 14:07

Lederen af det svenske parti Kristdemokraterna, som er del af den borgerlige blok Alliansen, går af.

Göran Hägglund skriver på Twitter torsdag, at han har besluttet sig for at træde tilbage.

Partiet skal vælge en ny leder på et ekstraordinært landsmøde i løbet af foråret.

Kristdemokrat siden 1970'erne

Den 56-årige Hägglund har stået i spidsen for Kristdemokraterna i 11 år.

Han begyndte sin politiske karriere i slutningen af 1970'erne som medlem af partiets ungdomsorganisation.

Göran Hägglund har siddet i Riksdagen siden 1991. Fra 2006 og indtil sidste år var han socialminister i den borgerlige koalitionsregering, der havde Fredrik Reinfeldt som statsminister.

/ritzau/NTB

 

VIDEO Fem millioner kroner kan ikke få Martin væk fra Rødovre

29. januar 2015 14:03

- Jeg tog din søsters mødom. Åh åh åhh.

Scenen er sat. En gruppe unge fyre synger slagsange til ishockeykampen mellem Rungsted og Rødovre. Martin Filipsen fra Rødovre er med på sidelinjen. Præcis som han er det til alle Rødovres kampe.

- We love you Rødovre, we do, synger han sammen med de andre Rødovre-tilhængere.

Martin er født og opvokset i Rødovre, præcis som hans forældre og størstedelen af hans familie. Selv om han fik tilbudt fem millioner kroner for at flytte, ville han blive boende.

Passer i statistikken

- Så ville jeg nok bare købe et hus i Rødovre. Jeg har alt her, fodbold, ishockey, min familie og venner. Og så er jeg nok også lidt tryghedsnarkoman.

Martin er af de 74 procent af Rødovres befolkning, der er født og opvokset i kommunen. Han bor i rækkehus med sin kæreste, har fem delebørn, to hunde og er lige nu arbejdsløs efter et sygdomsforløb.

DR's Undersøgende Databaseredaktion har lavet en analyse af tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som skyder masser af fordomme til jorden. Det kan du læse meget mere om i linket.

Læs hele reportagen om Martin og lokalopgøret mellem Rungsted og Rødovre, som også er de to kommuner, der er henholdvis top og bund i undersøgelsen.

Kom med Martin Filipsen til ishockey og find ud af, hvorfor Rødovre er så fantastisk i videoen over artiklen.

 

REPORTAGE Én gang vestegn - altid vestegn

29. januar 2015 14:00

Thors hammer hænger i en kæde om halsen og klirrer i kor med forlovelsesringen. Den flytter ned på fingeren, når der er råd til et bryllup.

På den sandfarvede sofa, der matcher farvepaletten på væggene i stuen, spørger Lukas på syv år sin far, hvad for en trøje han skal tage på først. Det er lige meget, bare Brøndbytrøjen er yderst.

Man skal lede længe i rækkehuset i Rødovre for at finde et familieportræt uden en sportstrøje.

Her bor Martin Filipsen med sin kæreste og deres fælles barn Lukas. De har begge to børn fra tidligere forhold, så kvadratmeterne i kælderen bliver også brugt til børneværelse.

Martin Filipsen har boet i Rødovre hele sit 41-årige liv. Han er dermed en del af en ny statistik fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Den viser, at 74 procent af borgerne i Rødovre er født inden for 10 kilometer fra den adresse, hvor de bor i dag. Til sammenligning er andelen af indbyggere med nær tilknytning til fødeegnen blot på 28 procent i Hørsholm i Nordsjælland.

Hjertet banker for sport

Dagen i dag er ligesom alle andre dage i ugen fyldt med sport for Martin Filipsen. Først skal han træne Lukas og holdkammeraternes lokale fodboldhold. Derefter skal han støtte byens stolthed, ishockeyholdet Rødovre Mighty Bulls, i arvefjendeopgøret mod Rungsted Ishockey.

Han er dog langtfra den eneste i Rødovre, der er bidt af sport. Selv en snak med borgmesteren på 20. år i Rødovre, Erik Nielsen (S), drejes hen på sport. Han har både været målmand og formand for Migthy Bulls.

Udover at være fodboldtræner for flere forskellige hold, har Martin Filipsen også sat sig for at redde sin floorball-klub – en slags indendørs ishockey uden al beskyttelsesudstyret. Da bestyrelsen trak sig, trådte han til med det samme.  Man skal jo hjælpe, hvor der er brug for det. Sådan er det bare i Rødovre.

Rødovre har alt

Det gør sig også gældende, når Lukas er sent på den til træning, og benene ikke er så lange. Et telefonopkald senere er der kørelejlighed.

På vej til træning viser Martin Filipsen kvarteret frem. To rækker fra hans eget rækkehus er Martins mor opvokset.

- Jeg havde på et tidspunkt mulighed for at flytte til Sydsjælland. Men i dag er jeg glad for, at jeg ikke gjorde det. Rødovre har alt, hvad jeg skal bruge. Sport, venner og familie.

Martin Filipsen er uddannet snedker, men har arbejdet som alt fra at gårdmand til pædagog. Selvom han ikke har kunnet arbejde i et års tid på grund af rygproblemer, kan han ikke holde sig fra at være med i drengenes træningsøvelser.

På sidelinjen til den iskolde grusbane finder man flere sikkerhedssko og bukser med malerpletter end spidse sko og pressefold.

En af de andre fædre på sidelinjen er Mikkel Nilsson, der er født i Hvidovre.

Da han i sin tid skulle finde et hus sammen med familien, kiggede de mod Damhussøen, der forener flere bygrænser.

De valgte et hus i Rødovre frem for i Vanløse og Valby. Det er bare billigere og stadig kun seks kilometer fra Rådhuspladsen. Han kan ikke se sig selv bo i kommunerne længere nordpå.

- Det bliver sgu lidt for pænt.

Snobberne mod arbejderne

Efter at have sat holdet til weekendens kamp, og Lukas er hentet af mor i stationcar, går turen mod Hørsholm og ”Kampen om Sjælland”.

Martin Filipsen bliver hentet af nogle venner, der konstaterer, at der skal køres til på Helsingørmotorvejen, hvis de skal være der, inden pucken rammer isen.

Aftenens kamp handler langt fra kun om to ishockeyhold, der møder hinanden. Det er kampen mellem snobberne og arbejderne, de rige mod de fattige, Nordsjælland mod Vestegnen.

Selv spilletrøjerne afspejler forskellene blandt de to byer. De røde mod de blå. Socialdemokratiet mod Venstre.

Holdet er stjernen

- I betaler vores metadon.

Sådan synger de unge mænd hoppende, mens de peger over på modstanderholdets tilskuere.

Og de er ikke helt galt på den. Sidste gang der skulle fordeles penge kommunerne imellem, skulle Hørsholm kommune, som Rungsted er en del af, give penge til fælleskassen, imens at Rødovre fik fra den.

Hvis de unge fyre ikke synger eller henter øl, har de mere fokus på den kønne kvindelige sikkerhedsvagt, end hvad der sker bag hende inde på isen.

Når man spørger Martin Filipsen, hvem der er stjernen hos Rødovre Migthy Bulls, er svaret enkelt – det er holdet.

Kampen endte i øvrigt 6-4 til Rungsted.

 

VIDEO Sne indespærrer hel norsk landsby

29. januar 2015 13:23

Siden sidste onsdag har 28 indbyggere i norske Gullbrå været fanget i byen.

En hundrede meter bred lavine har sendt en seks meter høj snebunke ned over vejen til byen.

Den kunne man umiddelbart bare fjerne - men risikoen for yderligere skred gør det for farligt at arbejde i området.

Får forsyninger fra helikopter

Gullbrå ligger i Eksingedalen i Hordaland og har indtil i går ikke fået forsyninger.

Nu er man så begyndt at flyve forsyninger ind med helikopter. Tre flyvninger er det blevet til og det betyder, at indbyggerne nu har fået friske madvarer, medicin, hjertestarter og generator.

Med i helikopteren var også skolebøger, så de lokale børn ikke går glip af for meget undervisning.

Bliver måske befriet i dag

Både i går og tirsdag har geologer vurderet skredfaren. 

I går blev vejen ikke åbnet, men det skal vurderes igen i dag, torsdag, om man kan forsøge at grave vejen fri.

Se reportage fra en norsk familie, der er sneet inde i landsbyen, i videoen i toppen af artiklen.

 

Skolevalg i dag: 75000 elever sætter deres første kryds

29. januar 2015 13:01

På 790 skoler er 75.000 elever i 8., 9. og 10. klasserne i dag til folketingsvalg.

Det hele foregår som under et rigtigt valg. Med valgkort, stemmesedler og debat.

Gennem et tre uger langt undervisningsforløb har folkeskoleeleverne sat sig ind i det politiske landskab, hvilket altså skal få flere unge førstegangsvælgere til at deltage i de rigtige valg.

I Norge og Sverige har de i flere år holdt lignende prøvevalg for at engagere de unge.

Erfaringerne bliver brugt

Ved at gå tæt på den politiske proces og forsøge at skabe noget, der ligner virkeligheden så meget som muligt, kan det måske lokke de unge ud til de rigtige stemmeurner.
Det siger ph.d. og lektor i statskundskab Klaus Levinsen fra Syddansk Universitet.

- Det vi så vil undersøge, er, om det så gør en forskel. Det gør vi ved blandt andet at sammenligne med de skoler, der ikke har deltaget i projektet, siger Klaus Levinsen.

Alle er inviteret

Alle landets skoler fik i april sidste år tilbuddet om at deltage i skolevalget. Udgifterne til projektet er i perioden 2013-17 på seks millioner kroner og deles mellem Undervisningsministeriet og Folketinget.

 

WHO er ved at vinde over ebola: Under 100 smittede den seneste uge

29. januar 2015 12:33

For første gang siden i sommer er der registreret under 100 nye ebola-smittede på en uge.

Det skete i uge 4 - ugen fra den 19. til den 25. januar - hvor Verdenssundhedsorganiosation WHO registrede 99 nye tilfælde.

Dermed mener organisationen, at kampen mod ebola er ved at vende.

- Vores indsats mod epidemien er nu gået ind i sin anden fase, hvor fokus skifter fra at bremse smitten til at gøre en ende på epidemien, siger den til nyhedsbureauet Reuters.

Advarsel: Ebola er ikke under kontrol

WHO's ebolakoordinator David Nabarro advarer på et møde i Den Afrikanske Union torsdag om, at man trods faldende smittetilfælde endnu ikke har styr på sygdommen.

- Antallet af smittede falder uge efter uge, og mange steder går det mod nul, men vi ser fortsat, at det lejlighedsvist blusser op, siger David Nabarro ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det betyder, at vi endnu ikke har styr på epidemien.

Udbruddet har stort set været begrænset til de tre afrikanske lande Liberia, Guinea og Sierra Leone.

Men af frygt for spredning til andre dele af verden har man opbygget store foranstaltninger, blandt andet i internationale lufthavne.

De senete uger er antallet af smittede og døde dog faldet kraftigt i Liberia og Sierra Leone, men i Guinea spreder epidemien sig stadig.

Beboere bange for sundhedspersonale

I Liberia, som på et tidspunkt var hårdt plaget, håber man, at man fra udgangen af februar vil stå helt uden nye smittetilfælde.

Sygdomseksperter understreger derfor, at det er afgørende at spore alle, der har været i kontakt med en smittet, for at standse dette ebola-udbrud.

Men i snesevis af fjerntliggende landsbyer i Guinea har vrede og skræmte beboere blokeret adgangen for sundhedspersonale.

 

København er fyldt med jy… københavnere

29. januar 2015 12:00

Vesterbro er overrendt med jyder, der har indtaget gaderne med langt skæg og barnevogn. Sankt Hans Torv, der ligger i hjertet af Nørrebro, hedder ligefrem Thomas Helmigs plads i folkemunde, fordi der bor så mange fra Aarhus.

Det er to af myterne om København. Men ifølge nye tal fra fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har analyseret, er den ikke sand.

Tallene fra ministeriet bygger på data om, hvor vi er født, og hvor vi bor nu. Den viser, at 78 procent af befolkningen i København er født på Sjælland.

Ifølge Høgni Kalsø Hansen, lektor hos Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, er det dog ikke så overraskende, at der opstår myter i forhold til vores flyttevaner.

- Vi har en tendens til at kigge mere på dem, der rykker, i stedet for dem, der bliver, siger Høgni Kalsø Hansen.

54 procent af befolkningen i København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør stammer også oprindeligt fra området. 33 procent af borgerne i hovedstaden er født i Københavns omegnskommuner.

Østjyder er vilde med Nørrebro

Tallene viser, at kun 75.000 af personerne bosat i København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør er født i Jylland, hvilket svarer til 17 procent.

Det gør Københavns Kommune til den syvende største ”jyske” kommune.

At jyderne kun udgør knap en femtedel af hovedstadens borgere overrasker ikke livsstilsekspert Henrik Byager. Han vurderer nemlig, at danskerne generelt er tryghedsnarkomaner, der holder sig tæt på det velkendte.

- Men der er nogle, som kræver det, som storbyerne kan tilbyde, siger han og tilføjer:

- Det moderne liv er for de ressourcestærke. Det er for dem, der vil forandre og udvikle sig, som trækker meget mod byerne. Der er simpelthen flere uddannelsesmuligheder, flere job, kulturelle tilbud og butikker.

Når man ser lidt nærmere på de forskellige kvarterer i København, kan man se, at østjyderne er vilde med Indre København, hvor de udgør 8,1 procent, mens andelen er 4,9 procent på Amager.

Myten med de mange århusianere på Nørrebro ser umiddelbart ud til at være slået ihjel – og så alligevel ikke helt. For selvom østjyderne udgør en større andel af indbyggerne i Indre København, bor godt 4.000 personer fra Østjylland på Nørrebro, hvilket svarer til knap syv procent af indbyggerne i postnummer 2200 København N.

Fynboer flytter flittigt

Ikke overraskende er det omegnskommunerne til København, der har den største andel indbyggere i byen udover København selv. Ti procent af Københavns omegn er således flyttet tættere på centrum.

Jo længere væk fra København man kommer på Sjælland, jo lavere bliver andelen. For eksempel udgør personer født i Østjylland kun tre procent af Københavns befolkning, hvilket er mindre end fynboerne, hvor andelen er på fire procent.

Fynboerne flytter i begge retninger. Der stort set er lige så mange personer, som vælger at køre over Lillebælt til Sydjylland som over Storebælt mod København. Fynboer udgør fire procent i begge landsdele.

Færre indbyggere i København

Ifølge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter bor, der i dag 90.000 færre personer i Jylland, end der er født. Udvandringen er sket fra alle landsdele bortset fra Aarhusområdet, som har en nettotilflytning på 40.000 personer.

Selvom København er vokset befolkningsmæssigt de seneste årtier, og tilflytningen ikke ser ud til at falde foreløbigt, så er antallet af indbyggere rent faktisk lavere i dag, end for over 60 år siden.

I dag bor der 570.000 indbyggere i København, hvilket er 184.000 mindre end 1950.

 

MH370's forsvinden var en ulykke.

29. januar 2015 11:52

Malaysias myndigheder fortsætter eftersøgningen efter passagerflyet MH370, som forsvandt over Det Indiske Ocean i marts sidste år.

Dog kalder myndighederne nu officielt hændelsen for en ulykke. Og antager at samtlige 239 om bord mistede livet.

8. marts forsvandt passagerflyet fra Malaysia Airlines på radaren over Det Indiske Ocean.

Alle 239 personer om bord, heraf besætningen på 12, har været savnet siden ulykken.

Vi skrev tidligere, at det britiske medie BBC fortalte, at eftersøgningen af passagerflyet var officielt indstillet. Det er altså ikke tilfældet.

/ritzau/

 

Forældre frygter politisk påvirkning i skolerne

29. januar 2015 11:45

I dag stemmer eleverne på næsten 800 folkeskoler til Danmarks første skolevalg.

Det betyder, at over 70.000 børn har haft politik på skoleskemaet den seneste tid.

Men flere forældre frygter, at lærererne generelt ikke kun underviser børnene i politik, men også skubber dem i en bestemt politisk retning.

Hver femte forælder er bekymret

En undersøgelse, Epinion har lavet for Ultra Nyt, viser, at 19 % af forældre er bekymrede for, at deres børn bliver påvirket politisk af lærerne på skolen.

Det tal undrer Danmarks Lærerforening.

- Vi oplever ikke, at det er et problem, så de tal er nye for os, siger konsulent Steen Dam til Ultra Nyt.

- Mine elever ved, jeg er politisk aktiv

Lærer i samfundsfag på Nyager Skole i Rødovre, Mette Hedegaard, mener heller ikke, der er grund til bekymring.

- Vi bliver selvfølgelig alle sammen påvirket hele tiden, i skolen, af medierne, af forældre og venner, men jeg har aldrig oplevet, at en lærer forsøgte af præge eleverne til en bestemt politisk holdning, siger hun til Ultra Nyt.

Mette Hedegaard er selv politisk aktiv. I sin fritid arbejder hun som politiker i Ballerup Kommunalbestyrelse for Enhedslisten.

- Mine elever ved, at jeg er medlem af Enhedslisten. Det synes jeg, de og deres forældre har krav på. Men jeg er meget påpasselig med ikke at præge dem i nogen bestemt poltisk retning, siger hun.

Hun forklarer, at hun kræver af sine elever, at de tænker selv.

- Hver gang de hører noget, skal de stille spørgsmålstegn ved det. Også når det er mig, der fortæller dem det, siger Mette Hedegaard.

 

Se kort: Her hjælper Danmarks Indsamling

29. januar 2015 11:44

Danmarks Indsamling hjælper 12 konkrete projekter i 12 forskellige lande i hele verden.

Haiti, Kirgisistan, Indien og Togo er nogle af de lande, der får hjælp.

Læs mere om alle 12 projekter ved at klikke på kortet ovenfor.

 

Socialrådgivere: Bureaukrati stjæler tid fra udsatte børn

29. januar 2015 11:35

En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at kun 35 procent af børn, der bliver fjernet fra hjemmet eller flyttet fra en anbringelse til en anden føler, at de er blevet hørt i processen. På trods af at der er et lovkrav om, at barnet skal have indflydelse.

Det skyldes, at socialrådgiverne har så travlt med bureaukratiske opgaver, at de ikke har tid til at bruge så lang tid på børnene, at de føler, de er blevet tilstrækkeligt hørt. Det fortæller Niels Christian Barkholdt, der er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.

- De 35 procent er selvfølgelig ikke godt nok. V vil gerne inddrage børn og unge i deres sag, men vi har nogle rammebetingelser, der gør, at vi langt fra altid kan inddrage dem så meget, som vi vil, siger han til DR Nyheder.

Bundet foran PC'en

Ifølge Niels Christian Barkholt omfatter de rammebetingelser blandt andet de mange dokumentationskrav og registreringer, socialrådgivere skal foretage i løbet af dagen.

- Vi sidder for meget foran computeren. Vi har for meget bureaukrati og for mange arbejdsgange, der desværre er meget tunge. Vi er bundet foran PC'en fremfor at være i dialog med børn og forældre. Der er en række elementer, der æder tiden, siger han.

KL: Noget skal gøres

Der skal ske noget, hvis en større del af de anbragte børn skal føle, de bliver hørt. Det erkender Thomas Adelskov, der er formand for Kommunernes Landsforenings Social- og Sundhedsudvalg.

- Det er klart, at oven på sådan en negativ rapport bliver vi nødt til at blive bedre til at håndtere det her og sørge for at inddrage børn og unge, for det er vigtigt for indsatsen, siger han.

Han understreger dog, at de store mængder papirarbejde skyldes lovgivning, der skal opretholde retssikkerheden. Alligevel bliver kommunerne nødt til at gøre noget.

- Det er et kedeligt resultat, der kommer frem i rapporten, og det kan jeg kun beklage. Det kommer vi til at rette op på i kommunen, siger Thomas Adelskov.

Minister: Det skal der være tid til

Men socialminister Manu Sareen har ikke meget til overs for socialrådgivernes undskyldning med ikke at have tid nok til at høre børnene.

- Det har ikke noget at gøre med, at man ikke skal høre børnene, for det skal man, og det skal der være tid til. Der er masser af eksempler på, at de rent faktisk bliver hørt, siger han til DR Nyheder.

Hvordan løser man konkret den her problemstilling?

- Løsningen er jo, at man skal høre børnene, så de har en følelse af at blive hørt, og det kan ikke gradbøjes.

 

Ryanair om blokadetrussel: Vi tager de nødvendige retslige skridt

29. januar 2015 11:26

Ryanair er parat til at trodse fagbevægelsens krav om overenskomst, når selskabet begynder at flyve fra københavn 26. marts.

Ifølge selskabets HR-direktør Eddie Wilson er Ryanair klar til at tage de nødvendige retslige skridt, hvis den danske fagbevægelse som lovet blokerer selskabets forretning i Københavns Lufthavn.

Vil tage nødvendige retslige skridt

- Det er ikke, fordi vi ikke tager de her trusler alvorligt. Men vi har jo hørt det her før. Så vi er forberedt på at håndtere, hvad vi nu end måtte blive mødt med. Og vi vil tage alle de nødvendige retslige midler i brug. For glem ikke, at de ansættelsesregler, du taler om, gælder ikke for vores personale, siger Eddie Wilson i et interview med DR Nyheder.

- Vi har taget os af denne type af trusler før. Vi sætter billetterne til salg og ser, hvad der sker. Men vi er klar til at tage de nødvendige skridt, om det så er retslige skridt, det må vi se til den tid, siger han.

Irske regler gælder

På dagens pressemøde i København gentog Ryanair-topfolkene flere gange, at en eventuel blokade mod selskabet efter deres mening vil være ulovlig, eftersom Ryanair er et irsk selskab med irske fly og dermed er underlagt irsk lov, der forbyder sådanne sympatiblokader.

- Ryanair opererer fra irsk indregistrerede fly på internationale ruter fra Danmark. Det betyder, at vi flyver efter irske beskæftigelsesregler. De ansatte på flyene vil operere fra København på irske fly, siger David O'Brian, Ryanairs kommercielle direktør.

Kold luft

Stemningen mellem det irske lavprisflyselskab og de danske fagforbund er godt og grundigt januar-kold, efter Ryanair i et brev til Flyvebranchens Personale Union (FPU) har sagt blankt nej til at tale med forbundet om overenskomst for selskabets ansatte.

Derfor sender FPU nu et konfliktvarsel til Ryanair, og ifølge DR Nyheders oplysninger har forbundene i LO-familien givet hinanden håndslag på, at man er klar til at sympatikonflikte, hvis dét ikke gør indtryk.

Dermed må medlemmer af LO-forbundene ikke udføre arbejde for Ryanair - så som at håndtere bagage eller levere brændstof.

Dansk overenskomst

Netop dét secanrio kan hurtigt blive aktuelt: På pressemødet kom det nemlig frem, at Ryanair har indgået aftale med selskabet Aviator, der har overenskomst med 3F, om groundhandling - det vil sige transport af bl.a. bagage og service.

- Vi har indgået en aftale om groundhandling med Aviator. Hvad de har af aftaler med deres ansatte, blander vi os ikke i, sagde kommerciel direktør David O'Brian fra Ryanair, mens repræsentanter for fagbevægelsen demonstrerede uden for Hotel Radisson Blu Royal, hvor pressemødet fandt sted.

Forsker: Blokade er lovlig i Danmark

Ifølge Henning Jørgensen, der er professor ved center for Arbejdsmarkedsstudier ved Aalborg Universitet, har fagforbundene dog en god sag. Det er de danske - og ikke de irske - regler, der gælder, siger han.

- Hvis Ryanair etablerer sig med en base i Københavns Lufthavn, så har de fast etableret personale, som dermed har status af det som i EU-sprog hedder udstationerede medarbejdere. De er omfattet af et udstationeringsdirektiv fra 1996, der klart siger, at det er værtslandets løn og arbejdsvilkår, der gælder, forklarer forskeren.

Henning Jørgensen afviser samtidig, at en sympatikonflikt med Ryanair vil være ulovlig:

- Som fagforening i Danmark har man lov til at fremsætte krav om overenskomst, og hvis et selskab ikke vil snakke med dem om det, og endda afviser dem totalt, kan man iværksætte konfliktvarsel. Og man kan få andre til at lave sympatikonflikter. Det er helt i overensstemmelse med den arbejdsretlige lovgivning, siger han.

Ved en lignende sag i Norge har en domstol netop slået fast, at Ryanairs personale på basen i lufthavnen Rygge er underlagt norsk, og ikke irsk lov.

 

Forsikringsselskab: Få repareret bilen i Polen - og betal mindre i selvrisiko

29. januar 2015 11:14

Lad os sende din skadede bil til reparation i Polen og spar penge på selvrisikoen.

Sådan lyder et nyt tilbud fra forsikringsselskabet Codan, skriver Motormagasinet.

Hel eller delvis besparelse på selvrisikoen

Codan har lavet en aftale med Europæiske Autoskadecenter, der er et danskejet værksted i Polen. Værkstedet transporterer bilen til og fra Polen. Til gengæld kan kunder spare op til 4.500 kroner i selvrisiko, forklarer pressechef Mads Houe.

- Vi lader noget af den besparelse, der er ved at lade bilerne reparere i Polen, komme kunderne til gode. I form af en reduceret eller helt sløjfet selvrisiko. Jeg kan ikke komme ind på Codans eksakte økonomi. Men vi deler som sagt gevinsten med kunden, siger han til DR Nyheder.

Lav timeløn i Polen

Codan sparer penge, fordi timelønnen i Polen er lavere. Men det garanteres, at det polske værksted gør det ordentligt.

- Det har været helt afgørende for os at finde et værksted i Polen, som har en mindst lige så høj kvalitetsstandard, som danske værksteder, siger Mads Hou, pressechef hos Codan.

Vækker ikke glæde i bilbranchen

En af dem, der ikke har meget fidus til forretningsidéen, er direktør på værkstedet STS-biler i Holstebro, Eigil Kristensen.

- Årsagen er jo selvfølgelig den manglende omsætning, indrømmer han først.

- Men næsten det værste, er den uvidenhed vi får i hele branchen, når bilerne kommer tilbage på de danske veje, siger han om Codans idé med bilerne.

- Er de reparerede jævnført fabrikkernes foreskrifter? Hvem står med garantiansvaret i forhold til rustskader?

Ikke helt som i Danmark

På ét punkt vil tilbuddet ikke leve op til din lokale mekaniker. Ifølge Codan skal man nemlig forvente, at fragten frem og tilbage får reperationen til at tage et par dage mere.

Flere betingelser for besparelser

Kunderne kan maksimalt spare 4.500 kroner i selvrisiko. Det gælder ikke skader på under 25.000 kroner. Og så er flere bilmærker ikke med i muligheden, da Codan i forvejen har aftaler med forhandlerne herhjemme. Det gælder ifølge Motormagasinet Toyota, Peugeot, VW, Seat, Skoda og Audi.

Tilbuddet er en del af et pilotprojekt, hvor Codan i år vil sende 300 biler til Polen.

 

Israel får brev fra Hizbollah efter blodigt grænseskyderi

29. januar 2015 10:55

Hezbollah-bevægelsen er ikke interesseret i at optrappe konflikten med Israel.

Den besked har det israelske forsvarsministerium modtaget gennem FNs fredsbevarende styrke i Libanon, dagen efter, at to israelske soldater og en FN-soldat blev dræbt på grænsen mellem Libanon og Israel.

Den israelske forsvarsminister, Moshe Yaalon, bekræfter, at have modtaget beskeden.

Israelske styrker er stadig klar

Torsdag morgen er der fred og ro i grænseområdet, hvor de to soldater og en spansk soldat fra FNs fredsbevarende styrke onsdag blev dræbt.

- Jeg kan endnu ikke sige, om vi har lagt begivenhederne bag os. Indtil området er fuldstændig roligt, vil de israelske sikkerhedsstyrker være klar og på plads.

De israelske soldater blev dræbt, da Hizbollah affyrede missiler mod en konvoj af militærkøretøjer.

Angrebet var tilsyneladende en gengældelse for et israelsk angreb 18. januar, da flere Hizbollah-soldater og en iransk general blev dræbt i det sydlige Syrien.

FN-soldaten blev dræbt, da de israelske soldater besvarede missilangrebet fra Hizbollah.

/ritzau/Reuters

 

Carlsberg lukker to bryggerier i Rusland

29. januar 2015 10:26

Den danske ølproducent Carlsberg lukker to af sine bryggerier i Rusland som følge af en svag udvikling i det russiske ølmarked. Lukningen kommer til at koste selskabet 700 millioner i nedskrivninger, oplyser Carlsberg i en meddelelse.

Arbejdet på bryggerierne, der ligger i byerne Chelyabinsk og Krasnoyarsk, blev allerede suspenderet i september sidste år.

- Op til, at vi suspenderede produktionen, havde vi set et faldende russisk marked, og vi har set en fortsættelse af det fald. Det er på grund af økonomien i Rusland, at efterspørgslen falder, siger pressechef Jens Bekke fra Carlsberg til Ritzau Finans.

500-600 medarbejdere rammes

Lukningen kommer til at reducere Carlsbergs kapacitet i Rusland med 15 procent og kommer til at påvirke 500-600 medarbejdere, oplyser Carlsberg.

Salgs- og distributionsafdelingerne i de to byer forsætter, men leverancerne vil fortsætte fra selskabets otte andre bryggerier i Rusland.

- Rusland er jo et kæmpe stort land, så det er vigtigt, at du stadigvæk kan opretholde distribution. Så beslutningen om, hvor kapaciteten skulle reduceres, er taget ud fra en analyse af både finansielle og logistikmæssige forhold, siger Jens Bekke.

Ingen planer om flere lukninger

Carlsberg vurderer, at man med lukningen af de to bryggerier, at kapacitet og efterspørgsel passer sammen.

Man har derfor ikke planer om yderligere lukninger.

- Man kan aldrig sige noget om fremtiden, men der ingen planer om yderligere lukninger, siger Jens Bekke.

/ritzau/

 

VIDEO Derfor flytter folk fra Rødovre ikke hjemmefra

29. januar 2015 10:10

- Hele mit liv er her i Rødovre. Det er her, jeg føler mig mest tryg.

Martin Philipsen bor i Rødovre, præcis ligesom langt de fleste i hans familie. Men de er ikke de eneste i en Vestegnskommune, der aldrig er flyttet væk. 74 procent af indbyggerne er nemlig også født på Vestegnen.

- Jeg har ikke behovet for at flytte væk. Jeg har det hele her, siger Martin Philipsen.

Danskerne elsker tryghed

Rødovre og de andre Vestegnskommuner ligger over gennemsnittet for Danmark. Godt halvdelen af danskerne bor nemlig mindre end 10 kilometer fra hvor de blev født.

- Danskerne kan godt lide at være et sted, de kender. At kende de forskellige mennesker, veje og den lokale købmand. Derfor flytter de ikke, forklarer kommunikationsrådgiver og livstilsekspert Henrik Byager.

Se hvorfor danskerne er så bange for at flytte i videoen over artiklen.

 

Nordjyder er svære at rive op med roden

29. januar 2015 10:00

De lyse sandstrande, den friske luft og de grønne bakker, hvor husene titter frem. Maleriske omgivelser er svære at forlade. Særlig for nordjyderne.

Nye tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter viser, at det er så svært, at 80 procent af indbyggerne i Nordjylland også er født i landsdelen. Til sammenligning er andelen kun halvt så høj på Østsjælland.

Hvis man kigger på danskernes mobilitet, tegner der sig et billede af, at vi på trods af, at Danmark er et lille land, ikke er særligt mobile. Ifølge den nye undersøgelse bor 2,3 millioner af os nemlig mindre end ti kilometer fra vores fødesogn.

Livstilsekspert Henrik Byager er ikke overrasket.

- Vi er ikke en nation, der bare flytter. Trygge og kendte omgivelser er meget styrende for vores valg i livet. Vi kender vejen, nabolaget, vi kan huske, hvem der har været kæreste med hvem i skolen, og vi ved, når naboen får nye gardiner. Så hvorfor flytte?

Ifølge Henrik Byager er Nordjylland et ekstremt eksempel på den tankegang, også selvom økonomien ikke blomstrer i regionen.

Det svarer til nærmest at emigrere

Nordjydernes tilknytning til deres fødeegn er så stor, at landsdelen topper listen med de tre kommuner, hvor flest er blevet boende. Det er Brønderslev, Hjørring og Frederikshavn.

Ifølge Henrik Byager er der store kulturelle forskelligheder, og ikke mindst fordomme, landsdelene imellem.

Det kan for eksempel være noget af en omvæltning at flytte fra det mørke Jylland og over til ”Djævleøen”.

- Det at flytte fra Nordjylland til København vil mange betragte som at flytte til et andet land. Det svarer til nærmest at emigrere. København er for mange danskere som et stort truende monster, siger Henrik Byager.

Det kan måske være årsagen til, at kun tre procent af indbyggerne i Københavns Kommune samt Dragør, Tårnby og Frederiksberg Kommune oprindeligt er født i Nordjylland.

Har et godt sammenhold

Borgmester i den nordjyske kommune Brønderslev Mikael Klitgaard (V) er enig i, at der er store forskelle på København og Nordjylland.

- Der er meget action i de større byer, og den livsstil kan godt tiltrække nogle. Men herude hos os har vi et godt sammenhold blandt andet igennem foreningslivet, hvor vi kan skabe netværk og lære hinanden at kende. Dem, du møder på Rådhuspladsen, kender du ikke. Det gør man på Hjallerup Marked, siger borgmesteren.

Mikael Klitgaard lægger ikke skjul på, at det kan være et problem, hvis de unge, der flytter til de større byer for at få en høj uddannelse, ikke kommer tilbage. Han pointerer dog, at Aalborg ikke er længere væk, end at man kan pendle, og en stor del af de unge vender tilbage nordpå, når de skal stifte familie.

Fordomme om vindblæst landskab

Det er imidlertid ikke kun køreturen vest over Storebælt, der kan være skræmmende. Københavnerne er åbenbart ikke så vilde med de maleriske omgivelser, som de er med det pulserende byliv.

Det er nemlig ligeledes kun tre procent af indbyggerne i Nordjylland, der har taget turen fra hovedstaden.

- Vi har mange fordomme om udkantsdanmark. Vi ser et vindblæst tomt landskab for os, hvor man ikke kan noget, og dem, der bor der, heller ikke kan noget. Det er den fordom, der er blandt mange byboere, fortæller Henrik Byager.

Det er dog ikke kun københavnerne, der holder sig fra Nordjylland. Også resten af Sjælland vælger at stoppe flyttebilen lige omkring Fyn. Kun syv procent af den nordjyske befolkning er født andre steder end i Jylland.

Udforsk Danmarks potentiale

Den store lokaltilknytning kan dog være et problem, mener flere eksperter, der peger på, at den manglende mobilitet kan skabe en skævvridning i Danmark i forhold til uddannelsesniveau og arbejdskraftens kompetencer.

Henrik Byager, der selv har arbejdet flere forskellige steder i Danmark, bruger blandt andet Lego som eksempel. En virksomhed, der oplever enorm popularitet i øjeblikket, men stadig ikke kan tiltrække kreative ildsjæle fra de større byer til Billund.

I stedet for at lade os nøjes med det, vi kender, burde danskerne i stedet komme rundt i landet og opleve det store potentiale, der ligger og lurer i krogene.

- Især blandt yngre mennesker hører jeg, at man nærmest hellere vil undvære studie og job end at skulle flytte til en fremmed by. Der er vi for snæversynede i stedet for eventyrlige og risikovillige, siger Henrik Byager.

 

Tyskland vil forbyde salg af Stradivarius-violiner

29. januar 2015 09:59

Tyske myndigheder vil forsøgte at forhindre, at to værdifulde Stradivarius-violiner, som i dag ejes af en kriseramt bank, havner på udenlandske hænder.

I et forsøg på at få nedbragt sin gæld ønsker banken blandt andet at skille sig af med de eftertragtede violiner, men den beslutning er ikke populær i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Flere borgere har protesteret mod beslutningen, og delstatens kulturminister, Ute Schäfer (SPD), vil forsøge at standse salget og dermed sikre, at de værdifulde instrumenter og andre kostbare kunstværker i bankens eje forbliver i Nordrhein-Westfalen.

Var lejet ud til verdensberømt violinist

Ministeren håber at kunne sætte en stopper for planerne ved at få violinerne erklæret for kulturskatte af betydning for nationen. Der er forbud mod at sælge genstande på listen til udlandet.

De to instrumenter blev lavet af den italienske violinbygger Antonio Stradivari i 1684 og 1711. Den ene, også kendt som Lady Inchiquin, har i flere år været lejet ud til den verdensberømte violinist Frank Peter Zimmermann.

Bank ejer 400 genstande af kendte kunstnere

Violinerne har i årevis været ejet af WestLB, der var blandt Tyskland største og mest solide banker, indtil den blev ramt af finanskrisen.

Banken, der nu har taget navneforandring til Portigon, ejer også et andet sjældent strygeinstrument: En cello lavet af den italienske mester Giuseppe Rocca i 1860.

Blandt bankens i alt 400 kunstgenstande er der værker af blandt andre Pablo Picasso, August Macke, Joseph Beuys og Sigmar Polke.

/ritzau/dpa

 

VIDEO Metro-gennembrud: Her bryder 'Eva' muren til København H

29. januar 2015 09:57

Klokken 8.59 torsdag formiddag brød den enorme tunnelboremaskine Eva igennem muren og ind til den kommende metrostation på Københavns Hovedbanegård.

Dermed overtager København H titlen som 'Danmarks travleste station' fra Nørreport Station.

Med dagens gennembrud er metroen nået en tredjedel af vejen, inden Cityringen skal stå helt færdig i juli 2019.

Se gennembruddet i videoen i toppen af artiklen.

 

LA om lærerflugt: Nu ser vi konsekvenserne af skolereformen

29. januar 2015 09:49

Der skal gøres noget nu og her for at stoppe lærerflugten fra de danske folkeskoler.

Sådan lyder det fra Liberal Alliance, efter at hver 10. lærer har forladt folkeskolen efter sommerferien, hvor den omdiskuterede folkeskolereform trådte i kraft.

- Hvis det igen skal blive attraktivt at være lærer, så er vi nødt til at give lærerne meget mere fleksibilitet og skolerne meget mere frihed til at indrette sig forskelligt, siger undervisningsordfører Merete Riisager (LA).

- Med skolereformen har man dog gjort det stik modsatte, og det ser vi nu konsekvenserne af, siger hun.

LA: Gør tre ting nu og her

Lærerfrafaldet påvises i nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor fra oktober 2013 til oktober 2014. Stigningen svarer til 30 procent - svarende til 1236, der ikke længere arbejder i folkeskolen.

Liberal Alliance efterlyser ikke en revolution af skolereformen, men mener, at man bør foretage tre greb nu og her for at dæmme op for lærerflugten:

Man bør gøre de såkaldte fagtimer frivillige for den enkelte skole, som kan tilpasse den lokale virkelighed til skolens børn; lærerne skal have mulighed for at forberede sig derhjemme og på den måde sikre fleksibilitet i arbejdstiden; endelig skal de obligatoriske elevplaner gøres frivillige, så skolerne selv kan vælge evalueringsmetoder.

- Det er tre greb, som lige nu vil kunne give skolerne den luft, de har brug til at fokusere på den gode undervisning, siger Merete Riisager.

KL: Det er ikke så dramatisk

Hverken undervisningsminister Christine Antorini (S) eller Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind, ønsker at kommentere stigningen i lærerfrafaldet, men henviser i stedet til KL.

Her er chefforhandler og formand for løn- og personaleudvalget, Michael Ziegler (K), ikke lige så bekymret som Liberal Alliances ordfører.

- Vi ville helst være fri for den stigning, men det er ikke dramatisk, når man tænker på hvor stor en reform af den danske folkeskole, der er i gang, og når man også sammenligner med, hvordan det har været før, fx ved kommunalreformen, hvor vi så det samme mønster, siger Michael Ziegler.

Inviterer til møde

Slagsmålet om lærernes arbejdstid kører allerede i de igangværende overenskomstforhandlinger. Og Michael Ziegler mener, at de aktuelle problemer med lærerflugt skal løses i de igangværende forhandlinger ved at udveksle erfaringer blandt kommuner, skoleledere og lærere.

- Der er jo rigtig mange steder i landet, hvor det kører super godt, og man har implementeret de her ting på den rigtige måde, og hvor sygefraværet er lavt, siger Michael Ziegler.

En ny arbejdstidsaftale mellem lærerne og KL skal efter planen falde på plads i løbet af foråret.

 

Fagforening: Mange ved ikke, hvad der ligger bag billige flypriser

29. januar 2015 09:33

- Tommelfingerreglen er jo, at når noget er for godt til at være sandt, så er det også ofte sådan.

Sådan siger Thilde Waast, formanden for flybranchens personale union, om flyselskabet Ryanairs billige priser.

Hun kan godt forstå, at danskerne føler sig fristet af at hoppe på en billig flyver, men opfordrer til at passagerer tænker sig om, inden de køber en billet.

- Det ene er, at det er jo rigtig dejligt at man komme billigt af sted på ferie. Men jeg tror, det er et spørgsmål om, at rigtig mange ikke ved, hvad der ligger bag flyselskabernes billige priser, siger Thilde Waast.


Ingen løn under sygdom

Irske Ryanair vil etablere 13 flyveruter fra Kastrup lufthavn og har udmeldt, at de ikke vil lave overenskomstmæssige aftaler med flyvepersonalet. Det har fået fagforbundene i LO til at gå sammen med flyverpersonalet om at varsle en sympatikonflikt mod Ryanair.

- Ryanair har ikke helt almindelige danske tryghedsforhold. Altså ikke løn under sygdom, ferie med løn, adgang til pensionsordninger og et lønniveau, hvor man kan regne med, hvad man har at leve for, lyder kritikken fra Thilde Waast.

Ole Johansson er faglig kasserer i SGH ground handling, der blandt andet håndterer ekspedition af passagerer og bagage i lufthavnen. Han demonstrerer mod Ryanair, fordi han synes, at deres vilkår er 'helt horrible.'

- Jeg tror, folk er rigtig klar på at få Ryanair til at lave en overenskomst, så personalet kan få ordentlige vilkår, siger han. Se hele interviewet fra demonstrationen foran hotellet, hvor Ryanair holder pressemøde. Klik på play på ovenstående video.

 Flybilletter skal være de nye buræg

Thilde Waast appellerer til, at forbrugernes bevidsthed om personalets vilkår skal spille en større rolle, når de køber billetter. Hun nævner som eksempel, at flere er gået væk fra at købe buræg.

- Med buræg kan vi se på salget, at folk godt kan finde ud af at tage et valg omkring det produkt de køber, og den måde, det bliver produceret på. Så det kunne man måske også med flybilletter, siger hun.

Selskabet Ryanair siger, at de overholder alle love. De holder pressemøde klokken 9.


 

 

Ryanair åbner nye ruter fra København

29. januar 2015 09:23

Lavprisselskabet Ryanair satser massivt på flyruter ud af Københavns Lufthavn til en række europæiske destinationer.

Satsningen vil ifølge Ryanair opretholde 1.700 job i Hovedstadsområdet og sende 1.7 millioner passagerer årligt ud at rejse.

Det fortæller en repræsentant for flyselskabet lige nu på et pressemøde i København.

Ryanair vil bla. flyve til Madrid, Stockholm, Warszawa, Bruxelles, London og Milano og flere er på vej. 

Ryanair har lavet aftale med selskabet Aviator om groundhandling - det vil sige transport af bagage og service.

- Vi har indgået en aftale om groundhandling med Aviator. Hvad de har af aftaler med deres ansatte blander vi os ikke i, siger kommerciel direktør David O'Brian fra Ryanair, mens repræsentanter for fagbevægelsen demonstrerede uden for lufthavnen.

Fagbevægelsen har op til pressemødet krævet overenskomst med Ryanair. Hvilket selskabet har afvist.

- Men jeg kan ikke forestille mig hvorfor de vil sige nej til job. siger O'Brian, og siger, at Ryanair er klar til retssager hvis de mødes af en blokade.

Ryanair vil basere fire fly i Københavns Lufthavn. Ryanair flyver fra 26. marts til London, Milano og Warszawa. Daglige afgange til Madrid og Rom begynder 2. september og nye ruter til Stockholm og Bruxelles starter i slutningen af oktober.

David O'Brian siger, at Ryanair er i forhandlinger med Københavns Lufthavnog selskabet vil de kommende uger præsentere flere ruter.

 

 

Kabeltyve har en fest: Sjette tyveri fra S-togsbanen på en uge

29. januar 2015 09:15

Natten til torsdag er der igen blevet stjålet kabler på S-togsbanen i Hovedstaden.

Tyveriet er sket ved Brøndby Strand og har tvunget DSB til at indsætte togbusser ind mellem Hundige og Åmarken.

- Det er nummer seks på en uge, og det giver kæmpe gener for passagererne, oplyser Claus Christiansen, sektionschef hos Banedanmark, til Ritzau.

50 meter kabel stjålet i nat

Han oplyser, at togene igen kører på hele strækningen, men at DSB kører på halv drift mellem Hundige og Køge, ligesom nogle passagerer vil skulle skifte tog på Hundige Station.

- Helt normal køreplan forventer vi ved 9-10-tiden, men allerede nu kan folk tage toget i 20 minutters drift, fortæller sektionschefen.

Ved nattens tyveri er der stjålet 50 meter kabel med en vægt på cirka 70 kilo.

Togkablerne indeholder kobbertråde, som tyvene typisk forsøger at afsætte til skrothandlere.

Tyverier stiger i takt med kobberprisen

Tyverierne er taget til de seneste år i takt med, at prisen på det efterstræbte metal er steget.

Med en kobberpris på cirka 40 kroner kiloet kan nattens udbytte værdisættes til cirka 2800 kroner.

Også natten til onsdag var blev der stjålet kabler, denne gang ved Åmarken Station, hvor der forsvandt 400 kilo kabler.

- Det her er væsentligt mindre, og derfor har vi kunne retablere kablerne væsentligt hurtigere, konstater Claus Christiansen.

/ritzau/

 

Anbragte børn føler sig sat ud på et sidespor

29. januar 2015 09:03

Når børn bliver fjernet fra hjemmet eller flyttet fra et anbringelsessted til et andet, har de krav på at blive inddraget i processen. Men en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at det kun er 35 procent af de anbragte børn, der føler, de er blevet taget med på råd.

- Når man bliver inddraget, så tager man ejerskab over det, der sker med en, siger Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår.

Han kalder tallet for "chokerende lavt".

- Det er altså to tredjedele, der føler, at de bliver anbragt uden, at de bliver inddraget. Det giver en følelse af magtesløshed, af ikke at blive inddraget i sit eget liv, siger han.

Barnets opfattelse er vigtigst

Det drejer sig om, hvor mange der føler sig inddraget og ikke hvor mange, der rent faktisk har fået den samtale, loven foreskriver, de skal have.

- Selv om den voksne har krydset af, at man har haft en samtale, så er det jo ikke reel inddragelse, hvis det ikke er den oplevelse, barnet har, siger Rasmus Kjeldahl.

Flyttet rundt som brikker i et spil

Og det kan få indflydelse på, hvordan de anbragte børn klarer sig senere i livet.

- Det skal også give børnene en følelse af at have indflydelse på eget liv. Det bliver vigtigt, når man skal skal ud i samfundet, at man føler, man selv kan gøre en forskel. Det er en af de ting, som vi ved er svært for børn, der er blevet flyttet rundt i systemet uden selv at have noget at skulle have sagt, siger han.

 

Lærernes formand kalder lærerflugt dramatisk - KL afviser blankt

29. januar 2015 08:59

Lærerne flygter fra folkeskolen.

Efter skolereformen og den omstridte lov om arbejdstidsregler trådte i kraft efter sommerferien 2014 har hver 10. lærer sagt farvel til folkeskolen. Det er en stigning på 30 procent på bare et år.

Det viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor fra oktober 2013 til oktober 2014. Og de overrasker lærernes formand, Anders Bondo Christensen.

- Det er ganske overraskende. De her tal dokumenterer, hvor alvorlig situationen er, siger formanden for Danmarks Lærerforening til DR Nyheder.

- Man har som lærer ansvaret for en stor gruppe elever, og man føler, at man ikke kan gøre det godt nok. Det er frustrerende, og derfor forlader mange folkeskolen, mener han.

KL afviser snak om lærerflugt

Men Michael Ziegler (K), der er formand for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) og blev landskendt som chef-forhandler for KL under lærerkonflikten i foråret 2013, afviser, at der er et problem.

- Det kan lyde dramatisk. Men hvis man stiller tallene op, som vi plejer, er der tale om 10,9 lærere ud af 100, hvor det året før var 8,4, forklarer han til DR Nyheder.

- Derfor er det bestemt ikke en dramatisk stigning, og jeg er heller ikke overrasket. Det er Danmarkshistoriens største reform af den danske folkeskole. Det sker altid efter reformer, at nogen finder ud af, den ikke er noget for dem, mener Michael Ziegler.

Unge lærere skrider fra skolen

Det er specielt de 35-45-årige, der vender ryggen til katederet, viser de nye tal. Og det bekymrer lærernes formand.

- Det er jo lærere midt i deres gerning, der forlader skolen, og derfor kommer vi til at mangle dem i lang tid fremover, siger Anders Bondo Christensen til DR Nyheder. 

Ifølge formanden for Danmarks Lærerforening har 41 kommuner problemer med at rekruttere lærere. Men det afviser Michael Ziegler fra KL.

- Der er over en bred kam ingen problemer med at rekruttere lærere ude i de danke kommuner. Men der er steder som landdistrikter og bestemte fag som tysk, hvor der er udfordringer, siger Michael Ziegler til DR Nyheder.

En undersøgelse fra KL fra oktober-november 2014 viser, at i 95 ud af 98 kommuner oplever fire procent store problemer med at rekruttere nye lærere.

37 procent oplever rekrutteringsproblemer i nogen grad, mens 54 kommuner ikke oplever problemer.

- Jeg kan slet ikke genkende det billede

Anders Bondo Christensen mener stadig, at der efter reformen mangler muligheder for at skabe en undervisning af eleverne, som lærerne kan være bekendt.

Men endnu en gang afviser KL lærerformandens frygt.

- Jeg kan ikke genkende det billede, Anders Bondo tegner af den danske folkeskole. Elever og forældre er godt tilfredse, og det, jeg hører, er, at det fungerer godt, siger KL's chef-forhandler fra lærerkonflikten, Michael Ziegler, til DR Nyheder.

- Men der er naturligvis mange gode erfaringer, vi kan samarbejde om at brede ud til alle 98 danske kommuner, medgiver han.

 

Andenpilot fløj styrtet AirAsia-fly

29. januar 2015 08:29

Det passagerfly fra AirAsia, der i december styrtede ned på vej fra Indonesien til Singapore, blev fløjet af andenpiloten, da ulykken skete.

Det oplyser chefefterforsker fra Indonesiens nationale transportsikkerhedskomité, Mardjono Siswosuwarno, der samtidig siger, at data fra flyets sorte bokse giver et ret klart billede af, hvad der skete, inden flyet styrtede ned.

- Den næstkommanderende fløj flyet, siger Mardjono Siswosuwarno på et pressemøde.

Fly steg langt hurtigere end normalt

Efterforskerne har tidligere slået fast, at der ikke er noget, der tyder på, at flyet styrtede som følge af en terrorhandling.

I stedet er det kommet frem, at flyet steg langt hurtigere end normalt i de sidste minutter, det var i luften 28. december, inden det stallede og styrtede i Javahavet ud for Indonesien.

Ifølge chefefterforskeren fejlede flyet ikke noget, da det lettede fra Surabaya i Indonesien, og alle besætningsmedlemmer var uddannet korrekt og havde de nødvendige tilladelser.

- De sorte bokse har givet os et ret klart billede af, hvad der skete, fortæller Mardjono Siswosuwarno.

Ingen ved hvorfor andenpiloten fløj

Det står ikke umiddelbart klart, hvorfor andenpiloten styrede flyet, da ulykken skete.

Det er kendt, at kaptajnen to gange bad om tilladelse til at flyve højere end normalt for at undgå uvejr i området. Det blev dog afvist af myndighederne.

Ingen af de 162 passagerer overlevede ulykken.

Indonesien har onsdag overdraget de foreløbige resultater af undersøgelsen af styrtet til Den Internationale Organisation for Civil Luftfart (Icao). Først når en endelig rapport er klar, vil den blive offentliggjort.

Det vil ifølge indoneserne tage mindst seks-syv måneder, før rapporten er færdig.

/ritzau/Reuters

 

Pro-russiske stemmer tager til i EU

29. januar 2015 08:03

Europa kører en hård linje over for Rusland med skrappe sanktioner og kontante fordømmelser.

I dag skal EU's udenrigsministre mødes for at aftale næste skridt. Men en modbevægelse af pro-russiske stemmer har formet sig i Europa-parlamentet.

Den består af to overordnede grupper, forklarer lektor emeritus, Søren Riishøj fra Syddansk Universitet:

- Den ene er den yderste højrefløj, som er forbundet med Putin i modstanden mod EU. Den anden del er socialdemokratiske og borgerlige partier, som mener sanktionerne mod Rusland, skader erhversvlivet, siger han.

Fløjpartier for Rusland
Højrefløjspartier i 15 ud af 21 EU-lande har vist tegn på at de sympatiserer med Rusland, ifølge den ungarnske tænketank Political Capital Institute.

Det gælder partier som Front National i Frankrig, Ukip i Storbritannien og Lega Nord i Italien. Tidligere leder for netop Lega Nord Matteo Salvini har udtalt følgende:

- Folk i Italien ved kun lidt om Rusland, selvom Rusland efter min mening repræsenterer fremtiden. I det kommende år vil Rusland blive en enestående partner for partiet og det nordlige Italien, sagde han.

Ortodoks kulturarv
Den ungarnske tænketank Political Capital Institute vurderer, at omtrænt 38 parlamentarikere stemmer til Ruslands fordel i Europaparlamentet.

Professor i europæisk historie, Uffe Østergaard peger på, at vores fælles kultur også er en del af svaret.

- Der er en gruppe, der støtter den ortodokse russiske civilisation. Det er Grækenland, og Cypern, siger Uffe Østergaard.

 

Ryanair - Den frække dreng i luften

29. januar 2015 08:00

Det irske lavprisselskab Ryanair vil gerne have ruter fra Københavns Lufthavn - men ikke tale med de danske fagforbund.

Den 26. marts åbner flyselskabet tre ruter fra København - men måske bliver det uden personale til at håndtere bagage, til at fylde benzin på flyene, til at checke passagerer ind, og hvad man ellers har brug for, når man som flyselskab skal operere i en lufthavn.

Klar til sympatikonflikt

Det vil nemlig være konsekvensen, hvis LO-forbundene i Københavns Lufthavn går i sympatikonflikt for at sikre, at Ryanairs ansatte arbejder på samme vilkår som andre danske ansatte.

Ryanair har blankt afvist at forhandle overenskomst med den danske fagbevægelse, og DR Nyheder erfarer, at man internt i LO-familien har givet hinanden håndslag på, at man er klar til sympatikonflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn.

Sager over hele Europa

Og det er langt fra første gang, Ryanair kommer i clinch med reglerne for arbejdsforhold i Danmark og resten af Europa.

Så sent som i sommer greb det danske skatteministerium ind og lukkede et skattehul, der havde givet Ryanairs ansatte i Billund mulighed for at slippe for at betale dansk skat. Skattehullet betød, at de ansatte kunne klare sig på Ryanairs meget lave lønninger på ned til 10.000 kroner om måneden.

Om denne sag medfører bedre vilkår for de ansatte på selskabets base i Billund, er imidlertid højst usikkert.

Idømt millionerstatning i Frankrig

I efteråret 2013 dømte retten i franske Aix-en-Provence Ryanair til at betale ni millioner euro - godt 67 millioner kroner - i bøder og erstatning for brud på arbejdsretten. Det satte punktum for en langvarig strid mellem Ryanair og den franske stat, der netop handlede om de ansattes arbejdsforhold.

I Frankrig havde Ryanair argumenteret for, at de ansatte - selvom de havde base i sydfranske Marseilles, skulle arbejde på irske vilkår, fordi deres arbejde i praksis blev udført på irske fly og dermed irsk territorium.  Det er samme argument, Ryanair bruger i forhold til de ansatte i Danmark. Men det blev altså afvist af retten i Aix-en-Provence. 

Det var dog ikke uden omkostninger, når det gælder arbejdspladser i området. I vrede over sagen rykkede Ryanair-chefen Michael O'Leary allerede i 2011 de Marseilles-baserede fly og ansatte til andre europæiske byer.

Norsk sag er i gang

Også i Norge er Ryanair blevet trukket i retten. Her har en Borgarting Lagmannsrett, Norges største ankedomstol, for nyligt afgjort, at en sag om uberettiget fyring mellem Ryanair og en af deres tidligere ansatte skal afgøres ved arbejdsretten i Norge, og ikke i Irland, som Ryanair har krævet. Sagen har været i gang siden 2013 og er altså kun ved at komme i gang.

Ryanair vandt i Belgien

Omvendt kom arbejdsretten i belgiske Charleroi til den modsatte konklusion og afviste for halvandet år siden at træffe afgørelse i en sag mellem seks tidligere Ryanair-ansatte med base i Belgien. De blev henvist til at føre sagen i Irland.

 

Drama i Bruxelles i dag: Vil Syriza holde hånden over Rusland?

29. januar 2015 07:01

Den nye græske regering kan blive en joker ved dagens udenrigsministermøde i EU, når yderligere sanktioner mod Rusland sandsynligvis skal diskuteres.

Udenrigsministrene mødes ekstraordinært i Bruxelles med ét punkt på dagsordenen:

Nemlig Ukraine, og hvordan EU skal reagere på de fornyede kamphandlinger og blodige angreb i byen Mariupol, hvor op mod 30 civile omkom.

Uvist om grækere vil acceptere nye sanktioner

Det formodes, at udenrigsministrene skal diskutere, om der skal nye russiske navne på sanktionslisten, særligt efter Mariupol, som man holder russerne ansvarlige for.

Men det er uvist, om grækerne vil acceptere nye sanktioner. Allerede inden mødet, har den nye græske regering undsagt en fælles fordømmelse af Rusland, som formanden for det europæiske råd, Donald Tusk, sendte ud tirsdag morgen.

- I den sammenhæng understreges det, at Grækenland ikke tilslutter sig denne erklæring, hedder det i udtalelsen fra Tsipras kontor, lød det fra Alexis Tsipras, lederen af Syriza og Grækenlands nye premierminister.

Misforståelse, kursskifte eller forhandling

Den græske afstandstagen kan skyldes flere ting.

- Der kan være tale om en form for misforståelse mellem EU-apparatet og den nye græske regering, men der kan også ligge mere bevidste overvejelser bag, siger Niels Kvale, DR's EU-korrespondent.

De to øvrige dominerende forklaringer drejer sig henholdsvis om et muligt kursskifte og forhandlingstaktik.

- Der spekuleres i, om det er et græsk kursskifte overfor Rusland. Grækenland har tætte kulturelle forbindelser blandt andet via den ortodokse kirke, og begge græske regeringspartier har mødtes med Putin-støtter, siger Niels Kvale.

Syriza gik til valg på et løfte om at slække på den stramme sparepolitik via en genforhandling med EU, der reddede Grækenland fra en truende bankerot.

- En anden mulighed er, at Syriza hæver fanen på dette spørgsmål for at forbedre sin forhandlingsposition. Så grækerne kan sige: "Hvis ikke I kommer os i møde på det økonomiske område, så spænder vi ben for den Rusland-kritiske linje", siger Niels Kvale.

Det kræver nemlig enighed blandt EU-landene at vedtage sanktionerne, og på den måde kan Grækenland nedlægge veto ved at være imod.

Tidligere utilfreds med anti-Rusland-kurs

En eventuel pro-russisk linje fra Syriza-regeringen vil ikke være grebet ud af den blå luft.

- Syrizas medlemmer i Europa-Parlamentet har været meget kritiske over for afstemninger, der kritiserede Rusland. De er altså gået modsat den fælles-europæiske kurs, siger DR's EU-korrespondent.

- Spørgsmålet er, om grækerne tør og vil åbne en tofronts-konflikt i Bruxelles om både økonomi og sanktioner.

 

GRAFIK Se hvor din nabo kommer fra

29. januar 2015 07:00

Knap halvdelen af dine naboer er født meget tæt på din bopæl. Det viser aldrig før offentliggjorte tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har kortlagt og analyseret.

Men hvor resten kommer fra i landet, kan du selv se ved at indtaste enten et postnummer eller navnet på den nærmeste by i den interaktive grafik overfor.

Ministeriet har inddelt fødesognene i 11 forskellige landsdele. Grafikken viser, hvor stor andel hver enkel landsdel udgør i netop dit postnummer.

De 11 landsdele omfatter blandt andet ’København by’. Denne definition dækker kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby.

Data siger ikke noget om antal flytninger

De originale data har kortlagt hver enkelt af landets indbyggere efter det sogn, hvor man er født, sammenholdt med bopæl i 2014. Alle de borgere, der ikke er født i et sogn i Danmark, indgår derfor ikke i undersøgelsen. Undersøgelsen omfatter således ’kun’ 4.947.000 danskere.

Når vi ser på, hvor folk bor, kan vi således ikke sige noget om, hvorvidt folk har boet samme sted hele livet – eller er flyttet mange gange.

En stikprøve fra ministeriet viser dog, at en 35-årig i gennemsnit er flyttet syv gange i løbet af sit liv. Der er altså ikke belæg for at konkludere, at danskerne ikke flytter, selv om data viser, at mange bor inden for et relativt nært område af deres fødested.

 

Efter 485 dage i fængsel er Jeppe frikendt - og fallit

29. januar 2015 07:00

Hver tredje indsatte i danske fængsler er en person, der endnu ikke er dømt, men som venter på at få sin sag afgjort. Det høje antal er det største i Norden.

En af dem, der har prøvet at sidde længe i fængsel uden at være dømt som lovovertræder, er Jeppe Storm.

I 485 dage sad han spærret inde på syv kvadratmeter, 23 timer i døgnet. Den 37-årige socialpædagog fra Herning var mistænkt for at have handlet med narko.

Men efter 16 måneder i politiets varetægt, blev han frikendt.

- Det er ligesom at sidde i isolation, og det påvirker én både fysisk og psykisk. Hvis du havde fortalt mig, at den slags kunne ske i Danmark, så ville jeg havde sagt, at du var fuld af løgn, siger Jeppe Storm i P1 dokumentar.

Dårlige vaner
Varetægtsfængsling er et vigtigt og nødvendigt redskab i politiets arbejde. Men det er også en voldsom indgriben i et menneskes liv.

Derfor har der igennem de seneste mange år været fokus på særligt de lange varetægtsfængslinger. Her sidder de indsatte i gennemsnit seks måneder bag tremmer.

På trods af forskellige indsatser på området, er der dog ikke sket markante ændringer. Tværtimod viser nye tal, at der er sket en lille stigning i antallet af lange varetægtsfængslinger fra 2012 til 2013.

- Jeg kan ikke give nogen anden forklaring på, hvorfor vi fængsler mere og længere end vores nordiske naboer, end at det er blevet en dårlig vane, siger juraprofessor Eva Smith.

Men det afviser statsadvokat ved Anklagemyndigheden, Jens Røn:

- Jeg oplever bestemt ikke, at vi er for ukritiske. Vi er meget opmærksomme på at bruge fængslingsreglerne på den rigtige måde, så ingen sidder varetægtsfængslet længere end nødvendigt.

Overgrænser er nødvendige
Alligevel er juraprofessor Eva Smith blot én af flere eksperter, der foreslår, at vi bør have absolutte grænser for, hvor længe folk må sidde spærret inde.

Det forslag støttes hun i af formanden for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen fra SF.

- Absolutte grænser har hjulpet til at bringe antallet af isolationsfængslinger ned. Det samme kunne man forestille sig ville ske, hvis vi fik absolutte grænser i forbindelse med varetægtsfængslinger, siger Karina Lorentzen.

Karina Lorentzen ser også gerne, at vi får klare regler for, hvordan samfundet tager imod de mennesker, der kommer ud efter en lang varetægtsfængsling.

- Vi har "Projekt God Løsladelse", men den indsats handler primært om dømte. Der er nærmest intet fokus på de varetægtsfængslede, der altså i mange tilfælde oplever at sidde i lang tid, og under ringere forhold end de indsatte i fængslerne, siger Karina Lorentzen.

Et liv i ruiner

Selv om Jeppe Storm har fået en erstatning på 372.000 kroner for tort i forbindelse med den uberettigede varetægtsfængsling, er hans liv i ruiner.

- Jeg har ikke haft nogle indtægter i 26 måneder, så jeg er defacto bankerot, fortæller han.

Jeppe Storm lider af en kronisk tarmsygdom, der gør at han ikke kan passe et almindeligt job. Ved sin anholdelse var han i et afklaringsforløb til et fleksjob som socialpædagog i Herning Kommune.

- Men fordi jeg i dag ikke kan dokumentere et løntab, og fordi jeg ikke har haft tilknytning til arbejdsmarkedet i den periode, jeg har siddet varetægtsfængslet, kan jeg hverken få sygedagpenge eller andre offentlige ydelser, siger Jeppe Storm.

Han undersøger nu, om han gennem en civilretssag, kan få en yderligere erstatning for de fysiske, psykiske og økonomiske skader han har lidt, på grund af den lange uberettigede varetægtsfængsling.

 

Lærere bliver skræmt væk af skolereformen

29. januar 2015 06:50

Hver 10. lærer har helt forladt folkeskolen, efter at skolereformen og den omstridte lov om arbejdstidsregler trådte i kraft efter sommerferien sidste år.

Det viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor fra oktober 2013 til oktober 2014. Stigningen svarer til 30 procent - svarende til 1236, der ikke længere arbejder i folkeskolen.

Tallene viser også, at det er yngre lærere, der i stigende grad forlader folkeskolen - nemlig de 35 til 44-årige og de 45 til 54-årige.

Svært at erstatte lærerne

De nye tal i sig selv er ikke umiddelbart bekymrende, mener Claus Hjortdal, formand for Danmarks Skolelederforening. Det er til gengæld rekrutteringen af nye lærere:

- Selvfølgelig har skolereformen sin del af æren for, at lærerne søger andre steder hen, men der vil altid være udsving.

Det virkelige problemer handler i langt højere grad om, at de unge ikke vil være lærere.

- Det er svært at erstatte lærerne. Det er et stort problem, og det kan ikke løses ved et hurtigt fix. Og der er meget, der skal ændres for at få de unge ind på lærerseminarierne igen, mener han.

meget, meget fokus på universiteter

- Det handler om hele italesættelsen af det at være lærer, at der er meget, meget fokus på universitetsuddannelser blandt de unge, og at der er tilbagemeldinger fra både pædagog- og læreruddannelserne om, at undervisningsniveauet er for dårligt, siger han.

Ifølge Claus Hjortdal er man allerede for sent på den.

- Lige nu og her er der nogle problemer, som vi ikke rigtig kan håndtere. Vi er allerede for sent på den.

Fundamentet for folkeskolen kan forsvinde

Også Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, er bekymret for den negative udvikling.

- Mange kommuner har allerede nu vanskeligheder med at rekruttere lærere, og de årgange, der er på læreruddannelsen nu, er historisk små. Hele fundamentet for folkeskolen risikerer at forsvinde, siger han og fortsætter:

- Politikerne må tage ansvar for, at skolerne kan lykkes med opgaven, og at det igen bliver attraktivt at være lærer.

En undersøgelse fra KL fra oktober-november 2014 viser, at i 95 ud af 98 kommuner oplever fire procent store problemer med at rekruttere nye lærere.

37 procent oplever rekrutteringsproblemer i nogen grad, mens 54 kommuner ikke oplever problemer.

/ritzau/

 

Rapport: Anbragte børn trives godt - men de halter efter

29. januar 2015 06:38

Selv om det med børnenes egne ord kan være ekstremt skræmmende at blive taget væk fra mor og far, føler to ud af tre børn, der er anbragt udenfor hjemmet, sig faktisk hjemme, der hvor de er anbragt. Samtidig føler tre ud af fire, at der altid er voksne, som holder af dem.

Det viser en undersøgelse fra SFI - det nationale forskningscenter for velfærd - en undersøgelse der for første gang udelukkende beror på svar fra de anbragte børn selv.

Ifølge Mai Heide Ottosen, seniorforsker på SFI, er det et overraskende resultat.

Forsker: Afgørende at børn føler sig elsket

- Det er vigtigt for ethvert barns udvikling, at det bliver mødt med varme og respekt, og derfor er det et godt resultat, at de føler sig holdt af, siger hun til DR Nyheder.

Det positive resultat ændrer dog ikke på, at anbragte børn ikke trives lige så godt som andre børn.

Undersøgelsen viser for eksempel, at de er mere ensomme, har et dårligere helbred og klarer sig dårligere i skolen.

Især børn og unge, der ikke er i familiepleje men anbragt på en institution, halter efter.

Kun hver tredje barn på institution har det godt

Eksempelvis er det kun 30 procent af børnene på døgninstitutioner, der svarer, at de har det godt, der hvor de bor, og det kan gøres bedre, mener Mai Heide Ottosen.

- Vi har talt med børn, der har fortalt os, at det er uhyggeligt at være anbragt på et sted, hvor der er lange, mørke gange, siger seniorforskeren til DR Nyheder.

- Andre børn oplever, at der er konflikter mellem de andre børn eller mellem andre børn og nogle af de voksne, og det kan være med til at skabe utryghed i hverdagen, forklarer hun.

I alt har 1404 anbragte børn og unge deltaget i undersøgelsen.

I Debatten på DR2 i aften klokken 20 kan du se mere om forholdene for anbragte børn.

Det er nemlig langt fra alle børn, der bliver taget med på råd i forbindelse med deres anbringelse, selv om loven kræver det.

 

DIN MENING: Er det godt at presse Ryanair på overenskomster?

29. januar 2015 06:30

Der rasles med sablerne i Københavns Lufthavn.

I et brev til Flyvebranchens Personale Union (FPU), har det irske lavspris-flyselskab Ryanair blankt afvist at forhandle overenskomst med den danske fagbevægelse. Derfor er FPU klar med et konfliktvarsel til Ryanair, og DR Nyheder erfarer, at man i LO-forbundene har givet håndslag på, at man er klar til sympatikonflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn.

Det kan betyde, at Ryanair, når de efter planen går i luften i København 26. marts, ikke kan få fyldt benzin på, håndteret bagage, checket passagerer ind eller få efterset deres fly.

Men hvad mener du om, at fagbevægelsen blander sig i Ryanairs vilkår? Er det godt, at de vil sikre de ansatte overenskomst? Eller vejer muligheden for billige flybilletter tungere for dig?

Kom med din mening herunder:

 

Forsker: Sympatikonflikter kan holde Ryanair på jorden

29. januar 2015 06:26

Ingen benzin at putte i brændstoftanken. Intet personale til at checke passagerer ind. Ingen til at håndtere kufferter. Og ingen til at efterse og reparere fly.

Det er bare nogle af de mulige konsekvenser for Ryanair, hvis de ender med at være i konflikt med de faglige forbund i Københavns Lufthavn. Og det lægger forbundene op til, efter flyselskabet har afvist at forhandle overenskomst.

- Man kan faktisk lukke de funktioner ned, der gør det muligt for Ryanair at komme i luften. Så det er en omfattende sympatikonflikt, der kan etableres, forklarer Henning Jørgensen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

Blankt nej til forhandling

Stemningen mellem det irske lavprisflyselskab og de danske fagforbund er godt og grundigt januar-kold, efter Ryanair i et brev til Flyvebranchens Personale Union (FPU) har sagt blankt nej til at tale med forbundet om overenskomst for selskabets ansatte.

Derfor sender FPU nu et konfliktvarsel til Ryanair, og ifølge DR Nyheders oplysninger har forbundene i LO-familien givet hinanden håndslag på, at man er klar til at sympatikonflikte, hvis dét ikke gør indtryk.

Konflikt følger reglerne

Og ifølge Henning Jørgensen har fagforbundene en god sag. Både når det gælder kravet om overenskomst og truslen om konflikt.

- Som fagforening i Danmark har man lov til at fremsætte krav om overenskomst, og hvis et selskab ikke vil snakke med dem om det, og endda afviser dem totalt, kan man iværksætte konfliktvarsel. Og man kan få andre til at lave sympatikonflikter. Det er helt i overensstemmelse med den arbejdsretlige lovgivning, siger han.

- Danske regler bør gælde

Ryanair og FPU er uenige om, hvilket lands regler, der skal gælde for medarbejderne. Ryanair mener, der skal gælde irske regler, fordi selskabet er irsk.

Men det danske forbund mener, der skal gælde danske regler, fordi selskabet vil etablere sig i Danmark. Og EU-retten er med forbundene, mener arbejdsmarkedseksperten.

- Hvis Ryanair etablerer sig med en base i Københavns Lufthavn, så har de fast etableret personale, som dermed har status af det som i EU-sprog hedder udstationerede medarbejdere. De er omfattet af et udstationeringsdirektiv fra 1996, der klart siger, at det er værtslandets løn og arbejdsvilkår, der gælder, forklarer Henning Jørgensen.

Ingen konflikt i Billund

Ryanair har allerede base i Billund. Det har de haft siden 2012, men her har der ikke været iværksat konflikt. Det skyldes ifølge Henning Jørgensen, at den slags konflikt skal være forankret lokalt.

- Det er jo de lokale folk, der skal være med på at ville gennemføre en sådan sympatikonflikt. Det var man ikke med på i Billund. Der var man bange for at miste sit job, siger han.

Ryanair har ikke ønsket at kommentere sagen, men skriver i en mail til DR Nyheder, at de overholder alle EU-regler.

 

Halvdelen af os bor tæt på hvor vi er født

29. januar 2015 06:16

Flyttevognen er pakket til bristepunktet og klar til at køre, men den kører ofte ikke forbi mange byskilte på sin vej.

Nye tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har analyseret, viser nemlig, at knap halvdelen af den danske befolkning bor mindre end 10 kilometer fra det sogn, hvor vi blev født.

Ifølge Hans Skifter Andersen, adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, er tallet overraskende højt.

- Jeg synes, det er rigtig mange mennesker. Det beviser, at det, der betyder noget for os, er stedstilknytning og sociale netværk. Vi er meget knyttet til steder med familie og venner, men vi kan også være knyttet til byen. Vi kan direkte elske byen og føle os hjemme.

Helt nøjagtig 2,3 millioner af os bor maksimalt 10 kilometer fra vores fødesogn. Antallet af borgere, der bor i samme landsdel, som de er født, er 3,1 millioner, hvilket svarer til hele 63 procent af befolkningen.

Kærlighed til hjemegn

Minister for By, Bolig og Landdistrikter Carsten Hansen (S) ser først og fremmest det høje antal af hjemmefødninger som en styrke.

- Det er et udtryk for at Danmark er et lille homogent land, hvor der er trygt og godt at bo alle steder i landet. Man skal ikke undervurdere kærligheden til sin hjemegn.

Ministeren kunne aldrig selv finde på at flytte fra sin hjemegn på Fyn, og han pointerer, at mange danskere, ligesom han selv, er villige til at pendle langt til arbejde.

Vestegnen bliver hjemme

Den højeste andel af borgere, der bor tæt på deres fødested, findes særligt i de nærmeste omegnskommuner til København.

Kommunen med den største andel er Rødovre, der ligger vest for København, hvor hele 74 procent af indbyggerne bor mindre end ti kilometer fra, hvor de blev født.

Erik Nielsen har været borgmester i Rødovre Kommune i over 20 år. Ifølge ham er det den dybt forankrede fællesskabstanke, der er årsag til, at så mange vælger at blive i Rødovre eller flytte tilbage.

- Vi har altid sagt, at der er plads til alle i Rødovre. Vi er et lille lokalsamfund, og vi mødes i mange sociale sammenhænge. Vi har mange frivillige og sociale foreninger med mange frivillige mennesker. Jeg tror, det er det nære, der gør, at folk bliver boende, fortæller den tidligere KL-formand.

Generelt indtager kommunerne på Københavns Vestegn mange af pladserne i top ti over de kommuner, hvor flest borgere bor samme sted, som de er født. Ud over Rødovre gælder det nabokommuner Hvidovre, Herlev, Glostrup og Brøndby.

Boligpriser presser os til at flytte

Nord for København finder man derimod mange af de kommuner, hvor færrest af indbyggerne er født i nærheden. I Hørsholm, der blot ligger 30 kilometer fra Rødovre, er andelen helt nede på 28 procent.

Hans Skifter Andersen har forsket på området i mange år og blandt andet skrevet om danskernes mobilitet og årsagerne til, at vi flytter. Han mener, der er flere grunde til, at andelen er så lav i Nordsjælland.

Blandt andet er mange af kommunerne blevet udbygget i efterkrigstiden, hvilket har ført til tilflyttere fra andre kommuner. De ofte høje boligpriser gør desuden, at borgere, der er født i området, ikke har råd til at blive boende, men tiltrækker dem fra andre landsdele, der har penge nok.

En undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der generelt er en tendens til, at højtlønnede flytter til Hovedstadsområdet og Østjylland, mens arbejdsløse og lønmodtagere på grundniveau flytter til yderområder som Vest- og Sydsjælland, hvor kun 72 procent af tilflytterne i 2011 var beskæftigede.

Store forskelle landet over

Hvis man tager turen over Storebælt, så finder man også store forskelle i antallet af hjemmefødninger. I Odense er 54 procent af befolkningen født højst 10 kilometer fra, hvor de bor i dag, mens tallet kun er 38 procent i Kerteminde og 36 procent i Assens.

Hvis man kører videre over Lillebælt og mod syd, møder man nogle af de kommuner, hvor færrest bor tæt på deres fødested – blandt andet er andelen helt nede på 32 procent i Aabenraa.

Hvis man i stedet for at kigge på, hvor mange der bor inden for 10 kilometer af fødestedet, derimod ser på hvor mange der bor i samme landsdel, som de er født, så ligger Nordjylland ikke kun toppen af Danmark geografisk, men også når det kommer til at bo tæt på fødested.

Hele 80 procent af nordjyderne er nemlig også født i Nordjylland. Til sammenligning er kun 42 procent af borgerne Nordsjælland født der.

 

Laserstrålens opfinder er død

29. januar 2015 05:54

Amerikaneren Charles Townes, der var med til at opfinde laserstrålen, er død. Han blev 99 år gammel.

Charles Townes blev i 1964 belønnet med Nobelprisen i fysik for opfindelsen, der bidrog til at revolutionere alt fra telekommunikation til astronomi og medicin.

Han delte prisen med de to russiske forskere Nikolaj G. Basov og Aleksandr M. Protsjorov.

Fanger fartsyndere og skærer i menneskekroppe

I dag benyttes laser blandt andet til at skære i stål, operere i menneskekroppe og til at fange fartsyndere på verdens veje.

Charles Townes, der blev født i South Carolina, har tidligere fortalt, at ideen om at skabe en ren og højfrekvent lysstråle med kort bølgelængde kom til ham, da han sad på en bænk i en park i Washington blandt blomstrende azaleaer i foråret 1951.

I 1954 skabte han sammen med sine studerende en anordning, de kaldte for en maser. Senere fik han sammen med sin svigerbror Arthur Schawlow idéen til det, der i dag kendes som en laser.

Det var dog videnskabsmanden Theodore Maiman, der i 1960 var den første til at demonstrere en egentlig laser.

De to russere, Charles Townes delte Nobelprisen med, skabte deres maser uafhængigt af amerikaneren.

/ritzau/Reuters

 

Vrede russere forlader Europarådet

29. januar 2015 05:50

Rusland gør alvor af trussel om midlertidigt at forlade Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Det oplyser Aleksej Pusjkov, leder af den russiske delegation i Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Beslutningen er en reaktion på en afstemning tidligere onsdag i forsamlingen. Her besluttede et stort flertal af medlemmerne at forlænge de sanktioner, som forsamlingen indførte i april sidste år som reaktion på Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim.

Sanktioner fratager Rusland stemmeret

Dermed kan de russiske delegerede fortsat ikke stemme i rådet, og de er også udelukket fra at sidde med i rådets forskellige organer.

Inden afstemningen havde flere russiske politikere truet med, at Rusland helt ville forlade Europarådet, hvis sanktionerne ikke blev ophævet.

- Vi har advaret vores kolleger, de rådgivende organer og lederne af de politiske grupper om, at hvis Rusland bliver frataget sine rettigheder, så vil den russiske delegation suspendere sin deltagelse til mindst slutningen af 2015, siger Pusjkov.

- Vi lykønsker den parlamentariske forsamling med at have taget denne, efter min mening, forkerte beslutning, som i alvorlig grad skader den fælles dialog mellem parlamenterne i Europa, tilføjer han ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Krav for genoptagelse: Rusland skal arbejde for fred

Beslutningen vil blive taget op til overvejelse igen til april i år.

Et af kravene for at lukke russerne ind i varmen igen er, at Rusland overholder Minsk-aftalerne, der sigter mod at skabe fred i Ukraine.

Europarådet er en 66 år gammel institution, der blandt andet har til opgave at sikre, at de 47 medlemslande overholder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Der er fem danske medlemmer i den parlamentariske forsamling.

/ritzau/

 

Kabeltyve forstyrrer igen S-togene

29. januar 2015 04:48

For fjerde gang på under en uge skaber et tyveri af kobberfyldte togkabler igen problemer for togtrafikken i hovedstadsområdet.

Natten til torsdag er der blevet fjernet togkabler ved Brøndby Strand, og derfor kører der ingen S-tog mellem Hundige og Åmarken, oplyser DSB.

Fredag, søndag og tirsdag blev togtrafikken også forstyrret af samme grund.

Tog erstattes af busser
Rejsende på strækningen vil i stedet blive tilbudt transport med busser. Togbusserne stopper på alle stationer på strækningen. DSB gør opmærksom på, at det ikke er muligt at tage cykler med på busserne.

Togkablerne indeholder kobbertråde, som tyvene typisk forsøger at afsætte til skrothandlere. Tyverierne er taget til de seneste år i takt med, at prisen på det efterstræbte metal er steget.

Flere ændringer i S-togstrafikken
Kabeltyveriet ved Brøndby Strand giver desuden følgende ændringer ifølge DSBs hjemmeside:

Linje A kører hvert 20. minut mellem Hillerød og Åmarken og standser ved alle stationer. Linje E kører hvert 20. minut mellem Køge og Hundige.

Fra cirka klokken 06 kører linje A hvert 10. minut mellem Hillerød og Åmarken og linje E hvert 10. minut mellem Køge og Hundige, mens der ikke vil være tog mellem Ny Ellebjerg og Holte.

/ritzau/

 

Facebook får flere brugere og større overskud

29. januar 2015 04:35

Facebook sluttede 2014 ganske pænt af, viser selskabets regnskab for fjerde kvartal, der er blevet offentliggjort onsdag aften dansk tid.

Det sociale medies overskud voksede 33,8 procent i forhold til samme periode året før, så Facebook samlet set fik knap 700 millioner dollar, der svarer til i underkanten af 4,6 milliarder kroner, i kassen.

Flere reklameindtægter
Facebook kan blandt andet takke voksende reklameindtægter for, at selskabet i hele 2014 fik et overskud på 2,9 milliarder dollar (19 milliarder kroner) ud fra en omsætning på i alt 12,8 milliarder dollar (84 milliarder kroner).

- Vi fik lavet en masse i 2014. Vores fællesskab fortsætter med at vokse, og vi gør fremskridt i forhold til at forbinde verden, siger topchef Mark Zuckerberg.

Endnu flere brugere
På verdensplan logger i alt 1,39 milliarder mennesker nu ind og læser og deler statusopdateringer på Facebook mindst en enkelt gang månedligt. Det er en stigning på 13 procent i forhold til året før.

Facebook ejer også internettjenesterne Instagram, Messenger og WhatsApp, som ifølge regnskabet har mere end henholdsvis 300 millioner, 500 millioner og 700 millioner månedlige aktive brugere.

Større omkostninger
Alt er dog ikke nødvendigvis sød læsning i Facebooks regnskab. Nogle investorer synes muligvis ikke godt om, at virksomheden i fjerde kvartal øgede sine omkostninger hele 87 procent.

I de amerikanske aktiers såkaldte eftermarked falder aktien i det sociale medie efter offentliggørelsen af de nye tal.

Mark Zuckerberg har tidligere annonceret, at han ikke har tænkt sig at hvile på laurbærrene, men i stedet ønsker at investere kraftigt i ny teknologi den kommende tid.

/ritzau/AFP

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.