preload loader
 

Frøken Jørgensen fra Matador er død

22. december 2014 23:29

Skuespilleren Vera Gebuhr er død. Det bekræfter hendes familie over for bt.dk. Gebuhr, der blev 98 år, blev folkeeje som Frøken Jørgensen i "Matador".

Gebuhr blev født i Odense i 1916 og efter nogle år år som elev på byens teater kom hun til Det Kongelige Teaters elevskole. Fra 1939 til 1964 var hun ansat på Folketeatret i København.

Det folkelige gennembrud kom dog forholdsvist sent i den lange karriere i form af rollen som Frøken Jørgensen i "Matador" - alle tiders mest populære tv-serie herhjemme.

Her spillede Vera Gebuhr blandt andet over for Jørgen Buckhøj i hovedrollen som Mads Skjern.

- Fantastisk person
Buckhøj gik bort for mange år siden, mens hans søn, Morten Buckhøj, kendte også Vera Gebuhr.

- Jeg har kendt hende i mange, mange år, så det er selvfølgelig trist, at hun er gået bort. Hun var en fantastisk person, siger Morten Buckhøj til bt.dk.

Gebuhr var aktiv som skuespiller mange år efter den almindelige pensionsalder. Hun var gift to gange. Først med digteren Palle Fønns. Han døde som 47 årig og to år efter blev Vera Gebuhr gift med en fransk civilingeniør, som hun fik 42 år sammen med.

/ritzau/

 

Internettet i Nordkorea er gået i sort

22. december 2014 22:41

Nordkoreanske internet-brugere må se på en sort skærm. Ifølge flere medier, heriblandt Reuters og CNN, er det kommunistiske land uden internet mandag.

- Vi kan bekræfte, at stort antal forbindelser er afbrudt, og at Nordkorea for øjeblikket er uden internet, siger en talsmand for CloudFlare, som overvåger netværk på globalt plan, til det britiske medie Mashable.

Forbindelsen til internettet har ifølge websitet North Korea Tech været forsvundet i det lukkede land i de seneste 24 timer. Samtidig skriver The New York Times, at internetforbindelsen har været ustabil i de seneste dage.

Hackerangreb mod Sony

Problemerne for det nordkoreanske net kommer efter den amerikanske præsident, Barack Obama, har annonceret, at USA vil svare igen på det hackerangreb, som Sony Pictures Entertainment var udsat for i november.

Her blev mailkorrespondancer, lønningslister, film og manuskripter blandt andet stjålet.

Det amerikanske forbundspoliti FBI har slået fast, at det var den nordkoreanske regering, som stod bag cyberangreb mod Sony.

Utilfredshed med film

Angrebet kommer som et svar på komediefilmen 'The Interview'. Plottet i filmen er en humoristisk parodi på regimet i Nordkorea og lederen Kim Jong-un.

Regimet i Nordkorea har afvist at stå bag angrebet mod Sony, men har samtidig advaret USA om, at man vil lamme amerikanske institutioner som Det Hvide Hus og Forsvarsministeriet Pentagon.

Hackerangrebet fil Sony til at droppe premieren på 'The Interview'. Selskaber overvejer nu, hvordan man kan vise filmen på andre platforme end i biograferne.

 

Eks-finansminister i Rusland: Total økonomisk krise er lige om hjørnet

22. december 2014 21:25

Sørg for at fejre jul og nytår grundigt, hvis du er russer. For næste år er festen helt forbi.

Det synes at være beskeden fra den tidligere finansminister i Rusland Alexei Kudrin, som i øvrigt er en af præsident Vladimir Putins tætteste allierede.

Ifølge ham står Rusland overfor en "total økonomisk krise" næste år, som vil udløse en giftig økonomisk cocktail bestående af økonomisk recession, yderligere svækkelse af rublen, faldende kreditvurderinger og lang række konkurser blandt landets virksomheder, siger Alexei Kudrin i et interview med Financial Times mandag.

Udmeldingen kommer, efter Ruslands Centralbank mandag måtte sætte en mellemstor russisk bank under opsyn og yde et lån på ikke mindre en 30 milliarder rubler - eller næsten 3,2 milliarder danske kroner, for at undgå, at banken drejer nøglen om.

Næste år mærkes det med fuld kraft

- I dag kan jeg sige, at vi er gået ind i - eller er på vej ind i - en total økonomisk krise. Næste år kommer vi til at mærke det med fuld kraft, siger Kudrin ifølge Financial Times.

Udtalelsen er yderst bramfri set i forhold til, at Alexei Kudrin af mange ses som den mulige efterfølger for premierminister Dmitrij Medvedev, og Kudrin har da også en klar opfordring til Vladimir Putin om at sætte blus under det bundfrosne politiske klima mellem Vesten og Rusland.

- Det allervigtigste, præsidenten skal gøre nu, er, at han normaliserer Ruslands relationer med deres handelspartnere - frem for alt i Europa og USA, lyder opfordringen, der kommer efter en højdramatisk uge for russisk økonomi, hvor landets valuta blandt andet faldt med 36 procent på en enkelt dag.

Virksomheder vil lukke

På præsident Putins årlige pressemøde i sidste uge manede Ruslands stærke mand dog til besindighed, og lovede, at Ruslands økonomi vil være på ret spor om maksimalt to år - og sikkert hurtigere.

- Selv under de mest ugunstige tilstande i verden kan sådan en situation vare to år. Den kan også blive forbedret tidligere, sagde Putin.

Ifølge Kudrin er det dog sikkert og vist, at næste år bliver slemt. Hvis olieprisen forbliver på det nuværende lave niveau, anslår Alexei Kudrin, at Ruslands økonomi vil skrumpe med fire procent, og at man i 2016 med sikkerhed vil ende i recession.

- Ruslands kreditvurdering vil blive skrevet ned til ingenting, og på grund af den økonomiske uro kan vi forvente en række konkurser blandt landets mellemstore og store virksomheder, siger Kurdrin, der også forventer folkelig uro i takt med at levestandarden falder som følge af  befolkningens lavere gennemsnitlige rådighedsbeløb.

 

10 personer er kvæstet efter påkørsel på fransk julemarked

22. december 2014 21:06

Mindst 10 personer er kvæstet, fem af dem alvorligt, efter en mand i en varebil har påkørt en menneskemængde på et julemarked i den franske by Nantes. Det skriver AFP og BBC.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP stak chaufføren efterfølgende sig selv med en kniv, og han skulle være alvorligt såret.

Lokalavisen Ouest France, som citerer en politimand og et øjenvidne, skriver, at føreren af den hvide varebil råbte "Allah er størst", før han stak sig selv.

Lignende episoder
Episoden sker blot 24 timer efter, at en tilsyneladende sindsforvirret bilist søndag pløjede ind i en menneskemængde i byen Dijon i det østlige Frankrig.

11 mennesker blev kvæstet ved den hændelse, heraf to alvorligt.Den 40-årige gerningsmand fra søndagens episode er tilsyneladende ude af balance og er blevet indlagt på et psykiatrisk hospital, sagde en kilde tæt på efterforskningen efterfølgende.

En anden kilde siger, at bilisten ifølge øjenvidner råbte "Allahu akbar" (Gud er størst), og at han handlede "for Palæstinas børn", da han påkørte menneskemængden.Lørdag blev en franskmand, som var konverteret til islam, skudt og dræbt, efter han angreb tre politifolk med en kniv i byen Joue-les-Tours.Denne mand råbte også "Allahu akbar", da han gik til angreb.

/ritzau/AFP

 

Jule-møder skal sikre freden i Ukraine

22. december 2014 20:55

Juleaften og 2. juledag følger nye forhandlinger i fredsprocessen for Ukraine, bekræfter den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, mandag efter et telefonmøde i kontaktgruppen for den tidligere sovjetrepublik.

Datoerne blev besluttet i forbindelse med telefonsamtaler imellem blandt andre den tyske forbundskansler, Angela Merkel, den franske præsident, François Hollande, og den russiske præsident, Vladimir Putin, mandag aften.Møderne kommer lige som tidligere til at finde sted i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Aftale fra september uden effekt
Repræsentanter fra Ukraine, Rusland og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) vil deltage i forhandlingerne med de prorussiske separatister.

Minsk-aftalen fra september omfattede blandt andet en våbenhvile og delvist selvstyre i Donetsk og Lugansk, som udgør den ukrainske del af Donbass-regionen, der sprogligt og kulturelt har tætte bånd til Rusland.Men siden aftalen blev underskrevet for tre måneder siden, har yderligere 1300 mennesker mistet livet i kampe mellem ukrainske soldater og prorussiske separatister.

Putin afviser Nato
Nato har flere gange hævdet og udsendt fotodokumentation for, at separatisterne får støtte af Rusland.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har afvist, at regeringen i Moskva officielt støtter separatisterne, men han har bekræftet, at frivillige soldater fra Rusland kan være rejst til regionen.Satellitfoto fra den vestlige forsvarsalliance peger imidlertid på, at der er tale om langt mere organiseret og omfattende militær støtte end tilfældig opbakning fra frivillige soldater.

/ritzau/Reuters

 

Interne referater afslører: OW Bunker truet af fallit allerede i oktober

22. december 2014 20:00

Det nu kollapsede olieselskab, OW Bunker, befandt sig allerede flere uger før konkursen den 7. november i så livstruende en situation, at det burde have været meldt ud.

Det vurderer eksperter, som DR Nyheder har haft til at kigge på interne referater fra en række højdramatiske krisemøder i det nordjyske selskab den 16. oktober.

Referaterne, der ikke tidligere har været fremme, afslører, at OW Bunker allerede i midten af oktober befandt sig helt ude på afgrundens rand.

Aktionærer i uvished om situaitonen

”Likviditetsmanglen end of day forventes på nuværende tidspunkt at være på ca. USD 50 mio.”, står der blandt andet i referaterne.

Men aktionærerne fik intet at vide om, at kassen var tom. Tværtimod fortsatte salget af aktier i OW Bunker til høje kurser.

- Hvis de her oplysninger er korrekte, er der meget, der tyder på, at man burde have afgivet en fondsbørsmeddelelse, siger Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret på CBS.

- Børsen angiver selv i deres udstederegler, at hvis man er i tvivl om, om man bør sende en meddelelse, så bør man kontakte børsen, og det burde de nok også have gjort i denne sammenhæng, siger Paul Krüger Andersen, der er professor i børs- og selskabsret på Aarhus Universitet.

Ifølge reglerne har børsnoterede selskaber pligt til at informere omverdenen, hvis der indtræffer begivenheder, der kan påvirke kursen på selskabets aktier.

Altor vidste besked

Den 23. oktober, en uge efter det dramatiske krisemøde, udsender OW Bunker sit kvartalsregnskab for tredje kvartal, uden at oplyse om selskabets kritiske tilstand.

Først den 5. november, to dage før konkursen, melder man ud om de omfattende tab på oliespekulationer samt den påståede bedragerisag i Singapore, der ender med at koste selskabet livet. Og det er for sent, vurderer eksperterne.

- Her må man sige, at man ikke kan vente 14 dage med at aflevere en fondsbørsmeddelelse. Når der er en begivenhed, der kan påvirke kursen, skal man hurtigst muligt sende en fondsbørsmeddelelse, siger Søren Friis Hansen.

Såvel OW Bunkers bestyrelsesformand, Niels Henrik Jensen, samt næstformanden, Søren Johansen fra kapitalfonden Altor, var vidende om den alvorlige situation midt i oktober, 23 dage før konkursen.

Ikke overblik

Det fremgår af referaterne, at man på mødet den 16. oktober diskuterer, hvorvidt man bør informere børsen om den alvorlige situation, men ender med at konkludere, at man ikke har ”fuldt overblik” endnu.

- Man siger selv, at situationen er kritisk. Man siger, at yderligere fald i olieprisen er kritisk. Derfor er der grund til at overveje, om man da man sluttede den her møderække, burde have afgivet en fondsbørsmeddelelse, siger Søren Friis Hansen.

Hverken OW Bunkers tidligere bestyrelsesformand, Niels Henrik Jensen, den tidligere administrerende direktør Jim Pedersen eller den tidligere hovedaktionær, kapitalfonden Altor, har ønsket at svare på spørgsmål angående det dramatiske krisemøde den 16. oktober.

Projekt ”red october”

De interne referater gør det for første gang muligt præcist at se, hvor dramatisk situationen var i OW Bunker i ugerne op til konkursen den 7. november.

Referaterne afslører, hvordan hele selskabets topledelse den 16. oktober er trommet sammen i Aalborg, og hvordan man kæmper for at skaffe penge til at køre selskabet videre.

”Alle fysiske operationer fik i går besked på at stoppe med at købe ind, dog er 30 dage ok (hvilket betyder, at Singapore kan købe ind). Derudover sælger vi ud af alt, hvad vi har af lagre. Cargo har solgt ud og der kom ca. USD 20 mio. ind i går på den baggrund” kan man blandt andet læse i et af referaterne fra de hektiske møder den 16. oktober.

Her fremgår det også, at ledelsen anser det for usandsynligt, at bankerne vil låne dem flere penge.

”Det blev drøftet, hvorvidt vi kan gå til bank-konsortiet med henblik på opnåelse af yderligere likviditet. Det blev konklusionen, at vores manglende historik med dem gør, at sandsynligheden for, at de vil låne os yderligere penge er for lille.”

 

To bomber dræber mindst 20 mennesker i Nigeria

22. december 2014 19:51

Mindst 20 mennesker her mistet livet mandag efter to bomber eksploderede i en bus i byen Gombe i det nordøstlige Nigeria. Det skriver Reuters.

Ifølge lokale redningsfolk er omkring 40 personer blevet såret af eksplosionerne. Mange af ofrene kom til skade, da de forsøgte at komme sårede og dræbt efter den første eksplosion til undsætning, forklarer vidner til Reuters.

- Den anden eksplosion var værre end den første, fordi mange folk var ilet til ulykkesstedet. Mange blev dræbt og såret, fortæller Mohammed Fawu til nyhedsbureauet.Boko Haram spøger
Ingen har officielt taget ansvaret for angrebet, men den islamistiske terrorgruppe Boko Haram har tidligere udført lignende angreb i det nordøstlige hjørne af det vestafrikanske land.

De blodige angreb mod civile er blevet hverdag i den nordøstlige del af Nigeria, hvor mere end 10.000 mennesker i følge menneskeretsorganisationer har mistet livet alene i år.Boko Haram er den største sikkerhedstrussel mod Nigeria, som er Afrikas folkerigeste land. I sidste uge kidnappede terrorgruppen 172 børn og kvinder, mens 35 mennesker blev dræbt i byen Gumsuri.

Børn befriet fra træningslejer
I april blev over 200 skolepiger bortført af den islamistiske gruppe i byen Chibok. De fleste af pigerne er fortsat i gruppens varetægt.Tidligere mandag meddelte nabolandet Camerouns regering, at man havde infiltreret en af Boko Harams træningslejre i landet. 84 børn, som blev trænet i lejren, blev i den forbindelse befriet, mens omkring 20 islamister blev dræbt.Boko Haram betyder 'vestlig uddannelse er forbudt'. Terrorgruppen kæmper for en islamistisk stat i det nordlige Nigeria.

 

Flugtkonge atter bag tremmer efter røveri med jagtgevær

22. december 2014 18:58

Den 40-årige flugtfange Brian Bo Larsen, der blev anholdt natten til mandag efter halvanden uges tid på fri fod, er nu blevet varetægtsfængslet for et væbnet røveri, som fandt sted, få timer inden politiet slog kløerne i ham igen.

Det oplyser Fyns Politi.Røveriet blev begået søndag aften mod Superbrugsen i Kværndrup.

Truede med oversavet jagtgevær
I et grundlovsforhør mandag eftermiddag ved Retten i Svendborg har en dommer afgjort, at Brian Bo Larsen skal sidde varetægtsfængslet fire uger i røverisagen.

Ifølge politiet truede han med et oversavet jagtgevær to ansatte i brugsen til at tømme kassen.

De to ofre var så skræmte af røverens trusler, at de i 15 minutter efter gerningsmandens flugt blev liggende på gulvet.

Anholdt iført paryk
Brian Bo Larsen stak af fra Statsfængslet i Vridsløselille 13. december. Her savede han tremmerne i et vindue over og kom ved hjælp af to rebstiger ud i friheden.Natten til mandag, efter ni dage på flugt, blev han så - iført paryk - anholdt i Birkum sydøst for Odense.

En opskræmt kvinde havde ringet til politiet, fordi en bil fræsede rundt på hendes græsplæne. Den kørte ind i plankeværk og træer, og af og til steg føreren ud og råbte og skreg.

Da politiet nåede frem, sad der en prostitueret kvinde i bilen, mens den delvist forklædte mand gemte sig i noget buskads i nærheden.

Politiets hunde snusede sig dog frem til bilens fører, der viste sig at være identisk med den eftersøgte.Betjente hev parykken af hans hoved, og så stod det helt klart, at den flygtede var fanget.

Nægter sig skyldig
Brian Bo Larsen sigtes blandt andet også for at have stjålet den bil, der kørte fast på græsplænen, og for at have overtrådt færdselsloven.

Han nægter at have begået røveriet og har kæret afgørelsen om varetægtsfængsling.

Adskillige gange tidligere er det lykkedes Larsen at slippe ud af fængsler. Han blev senest idømt syv års fængsel for netop røveri.

/ritzau/

 

VIDEO Verdens vilde vejr følger op på ekstreme storme

22. december 2014 17:51

Hvad sker der, når en ekstrem storm har raseret et land? Det fjerde og sidste program i serien "Jagten på det vilde vejr” ser nærmere på konsekvenserne af ekstreme storme.

Programmet bliver sendt på DR1 mandag aften kl. 20.45

Vejrværten Mikkel Fønsskov besøger blandt andet Filippinerne, lige efter den værste orkan nogensinde har ramt landet.

Han oplever også stormen Bodil for fuld udblæsning og tager til New Orleans for at finde ud af om orkanen Katrina er et overstået kapitel.

Endelig tager han til Miami, hvor 5,5 millioner mennesker kan risikere at skulle flytte inden for de nærmeste årtier på grund af forandringer i klimaet.

Klik play for at se videoen foroven.

 

Jelved stopper ulovligt arkiv med danskeres sundhedsoplysninger

22. december 2014 17:40

Kulturminister Marianne Jelved vil nu stoppe Rigsarkivets arkivering af ulovligt indsamlet data om danskernes helbred.

- Ja, det er jeg parat til, siger Marianne Jelved til DR Nyheder.

Siden 2007 er der indsamlet millioner af fortrolig sundhedsdata i strid med sundhedsloven, og rigsarkivaren overvejer i øjeblikket, om mange oplysninger skal arkiveres til brug for eftertiden.

Parat til regelændring

Kulturministeren vil afvente hans beslutning, men siger mandag, at hun vil gribe ind, hvis rigsarkivarens beslutning ikke er acceptabel.

- Hvis det bliver nødvendigt, er jeg parat til at lave den regel, der stopper den store ulovlige indsamling og arkivering af data, siger Marianne Jelved til DR Nyheder.

Har du haft manglende sexlyst, problemer med vennerne, en psykisk lidelse eller en af de andre 704 diagnoser, som praktiserende læger kan anvende, så kan dine fortrolige oplysninger være havnet i databasen DAMD, som det hele handler om.

Den har i årevis indsamlet alle oplysninger om diagnoser, prøvesvar og medicinudskrivning om alle borgere direkte fra de praktiserende lægers computer gennem et såkaldt datafangst-modul.

Fra den 29. september i år begyndte sagen at rulle, da to sundhedsjurister på baggrund af omfattende dokumentation vurderede i Orientering på P1 og på dr.dk, at databasen savnede de nødvendige tilladelser, og at det var i strid med sundhedsloven at indsamle helbredsoplysninger i så vidt omfang uden først at spørge borgerne om lov. Og det bakker Marianne Jelved altså nu op om.

Slettet for altid

- Der er ingen proportioner mellem det antal tilladelser, der er givet til at registrere diagnoser set i forhold til den mængde data, der er indsamlet. Og det, mener jeg, er helt uacceptabelt, siger kulturministeren og fortsætter:

- Hvis det er foregået på en ulovlig måde, så duer det jo ikke. Det kan vi ikke have i et samfund som det danske. Her følger vi reglerne. Det er om igen.

Og dermed påtager du dig ansvaret for, at de data, der er indsamlet, nu hverken vil komme i Rigsarkivet eller i databasen og bliver slettet for tid og evighed?

- Ja. For rigsarkivarens personale har udtalt, at den eneste, der kan standse den her sag, er kulturministeren, og det skal man ikke sige en gang til mig. Så må jeg jo undersøge, hvad jeg kan gøre i den her sag, og når der kan handles, så må man jo også træffe et valg og handle, slutter Marianne Jelved.

 

23-årig dræbt af politiet: Kørte i en stjålet bil fra Forsvaret

22. december 2014 17:32

Den 23-årige mand, der tidligt søndag morgen blev skudt og dræbt af politiet i Høng efter en biljagt, kørte i en stjålet bil, som er ejet af Forsvaret.

Det oplyser Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der mandag har identificeret den dræbte og nu skal undersøge de nærmere omstændigheder ved episoden.

Ifølge DUP var den unge mand fra lokalområdet.

Skudt i brystet
Det var tidligt søndag morgen, da betjente i forbindelse med en biljagt skød og dræbte den 23-årige ved Høng, der ligger mellem Kalundborg og Slagelse.- Manden blev ramt i brystet af et skud klokken 04.16. Han afgår ved døden klokken 05.21, fortalte specialkonsulent Janus Rasmussen fra DUP til Ritzau søndag.

Betjentene fra Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi indledte ifølge politiklagemyndigheden deres jagt på manden klokken 04.05, og 11 minutter senere faldt skuddet.

Påkørte biler og betjent
Politimandens forsvarer, Torben Koch, sagde søndag til Ritzau, at manden under biljagten påkørte tre politibiler. Da det lykkedes at standse ham, påkørte han en betjent, hvorefter der blev affyret et varselsskud.

Da han kort efter kørte frem mod en anden betjent, valgte denne ifølge forsvarsadvokaten at affyre et sigtet skud, som altså ramte og dræbte manden.Når politiklagemyndigheden er færdig med sin efterforskning, er det Statsadvokaten, der skal afgøre, om der skal rejses sag mod nogen i forbindelse med skudepisoden.

/ritzau/

 

Skotsk skraldebil torpederer julehandlende: Flere er omkommet

22. december 2014 17:10

Seks personer er mandag eftermiddag omkommet i en større ulykke midt i Skotlands største by Glasgow, hvor en skraldevogn påkørte en gruppe mennesker under den travle julehandel tæt ved stationen Queen Street.

 - Ulykkeligvis har seks personer mistet livet i trafikulykken på George Square, skriver skotsk politi på Twitter.Flere kvæstede modtog behandling på den travle George Square, der blev afspærret.Skræmmende og uhyggeligt
Et vidne, Brett Molloy, skriver på Twitter fra ulykken:

- Hele George Square er spærret af, og der ligger kroppe på vejen. Skræmmende. Uhyggelig, uhyggelig scene. Endnu værre på denne tid af året. Bymidten er et skummelt, skummelt sted lige nu.

Skraldevognen så ud til at have torpederet en menneskemængde, som stod og ventede på at passere en gade ved Millennium Hotel midt i byen.

Årsag fortsat uklar
Det tunge køretøj havde retning direkte mod hotellets front, men der ser ikke ud til at være sket skade på bygningen.

Årsagen til ulykken, der skete omkring klokken halv tre lokal tid, er endnu ikke opklaret. Politiet har heller ikke overblik over antallet af kvæstede.

/ritzau/

 

Catalonsk leder bliver efterforsket for folkeafstemning

22. december 2014 16:44

Den spanske højesteret oplyser mandag, at man har indledt en efterforskning af den catalonske leder Artur Mas beslutning om at trodse et domstolspåbud og afholde en symbolsk folkeafstemning om løsrivelse 9. november.

Den spanske regering afviste i november et ønske om selvbestemmelse i Catalonien, efter at catalonierne holdt den symbolske afstemning om løsrivelse.

Her stemte 1,86 millioner cataloniere for løsrivelse. Det formodes dog, at mange, der er imod løsrivelsen, undlod at stemme.

Catalonien fører an
I slutningen af november lagde en spansk statsanklager sag an mod Mas og to andre medlemmer af den catalonske regering for at have gennemført den symbolske afstemning og dermed brudt et domstolspåbud.

Kravet om øget autonomi i den rige nordøstlige region er vokset de seneste år under den økonomiske krise og godt hjulpet af modstanden fra hovedstaden.

Catalonien står for en femtedel af den spanske økonomi og seks procent af gælden ifølge officielle statistikker.

/ritzau/AFP

 

Frygt for nyt 1813-kaos: Hovedstadens akuttelefon mangler personale i julen

22. december 2014 16:15

Hvis du eller nogen i din familie bliver syge i helligdagene og ringer til Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden, så kan det ende med at blive en langtrukken affære. For vagtplanen halter hen over jul og nytår. Der mangler simpelthen læger og sygeplejersker til at tage imod de mange forventede opkald.

Sådan lyder beskeden fra Region Hovedstaden til Kenneth Kristensen Berth, der er kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlem i Vallensbæk & Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti.

- Det er jo ikke et nyt foretagende, at det bliver jul, så jeg synes jo, at man burde have sørget for at dække de her vagter for lang tid siden, siger Kenneth Kristensen Bernth om sagen.

- Jeg synes selvfølgelig, at det trist, at vi nu igen står over for en højtid, hvor der kommer lange ventetider på 1813, ligesom vi oplevede det i Påsken eksempelvis, siger han.

Mangler 20 procent personale

Men der er ikke så meget at gøre ved det under de nuværende omstændigheder, lyder det fra Region Hovedstaden. Der er nemlig ikke nogen til at tage vagterne, forklarer Birgitte Rav Degenkolv, der er ansvarlig for akuttelefonen.

- I og med at vi jo mangler noget personale, så vil der være perioder, hvor vi godt kunne have været lidt flere. Vi mangler cirka 20 procent personale, men vi har forsøgt at lave dels en vagtdækning, som er fordelt ud over det hele, og som er tilpasset spidsbelastningerne, siger Birgitte Rav Degenkolv, der dog ikke kan udelukke længere ventetid i juleperioden.

- Det er svært at sige, hvor lang ventetiden vil være, men vi forsøger selvfølgelig at tage højde for den, siger hun.

Brug for nyt system

For Kenneth Kristensen Berth er problemerne med vagtplanen endnu en indikator på, at akuttelefonen ikke duer, og at der er brug for en ny løsning.

- Jeg synes sagtens, man kan skele til de andre regioner. Det er primært i Region Hovedstaden, at det kniber, og det kan ikke passe, at vi ikke kan finde en løsning på det her. Men nu ved borgerne, hvad de kan regne med, hvis de eller deres børn bliver syge her i julen.

Siden Akuttelefon 1813s fødsel har der været problemer med at nå målet - nemlig at besvare 90 procent af opkaldene inden for tre minutter.

Som det er nu, bliver 45 procent af opkaldene håndteret af en læge inden for tre minutter.

 

Vi gør gode jule-gerninger på Facebook

22. december 2014 16:00

Har du også for nyligt liket et billede eller en status på Facebook, som lægger op til en god gerning i anledning af julen?

Så er du ikke alene. Gavmildheden er nemlig gået viralt i december.

Giver julepakke væk

- Jeg er muslim og holder ikke selv jul, men vil med fornøjelse gerne hjælpe andre, som står og mangler lidt mad til juleaften.

 

 

Sådan skrev Hussam Nasser i sin opdatering fra 16. december i år. Nasser delte et billede af en masse julemad og godter, som han gerne ville give til en værdigt trængende.

- Vi vil gerne bruge de sociale medier til at gøre noget godt. På den måde understøtter sociale medier noget positivt i civilsamfundet.

Det siger Astrid Haug, der rådgiver om sociale medier og digital strategi.

Der er dog to sider af tendensen, mener hun.

- Det er dobbeltsidet på de sociale medier, for samtidig med at vi meget effektivt kan støtte en sag, så kan vi også vise, at 'jeg er sådan et menneske, der hjælper ved juletid', siger hun.

Indtil videre har Hussam Nassers billede fået over 65.000 likes, og over 9.000 har delt det med deres Facebook-venner.

Nasser har desuden fungeret som mægler mellem andre, som gerne har villet hjælpe i kølvandet på hans opdatering og de trængende familier, som har henvendt sig. Han afleverer sin pakke i aften til en familie i Randers.

- En af mine kammerater ville gerne hjælpe og har doneret penge til julegaver, så jeg har også julegaver med til dem i aften, siger Hussam Nasser til DR Nyheder.

Tak fra en hjemløs

I dag har Hus Forbi delt denne taknemmelige status fra en hjemløs på Købmagergade i København.

Nogen havde nemlig husket det gode julehumør og efterladt et juletræ og tre flasker champagne til ham. På bare to timer har billedet i skrivende stund fået over 3.000 likes.

 

 

- Der er en tendens til, at sociale medier forstærker de ting, som vi også gør i virkeligheden. Og vores taknemmelighed og gavmildhed dukker op ved juletid, fortæller Astrid Haug.


Inviterer ensomme hjem til jul

Foredragsholder og forfatter Søren Lynge inviterede allerede i november folk til at holde 'en åben jul for alle' hjemme hos ham.

- Lad os hygge os sammen og skabe en berigende jul. Har du penge, kan du give lidt - har du ingen, giver jeg, skrev han blandt andet i sin invitation.

 

 

De sociale medier hjælper os med at hjælpe fremmede og med at skabe et netværk, der måske ikke ellers var muligt, mener Astrid Haug. 

- Man har tidligere omtalt det som en global landsby, og hvis ikke globalt, så i hvert fald nationalt understøtter sociale medier, at vi kommer tættere på hinanden, og man kan skabe et netværk med andre, som man måske ikke havde før, siger Astrid Haug.

 

88-årig favorit vinder præsidentvalget i Tunesien

22. december 2014 15:51

Den tunesiske veteran Beji Caid Essebsi vandt søndagens præsidentvalg i Tunesien med 55,68 procent af stemmerne, viser det officielle valgresultat ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den 88-årige advokat og politiker erklærede sig allerede søndag aften som vinder.

- Jeg tilegner min valgsejr til Tunesiens martyrer. Jeg takker Marzouki, og nu bør vi arbejde sammen uden at udelukke nogen, sagde Essebsi til tunesisk tv kort efter, at valgstederne var lukket klokken 18 søndag.Beji Caid Essebsis rival ved præsidentvalget, den fungerende præsident Moncef Marzouki, fik 44,32 procent af stemmerne.

Første frie præsidentvalg
Essebsi var formand for parlamentet under den afsatte præsident Zine El Abidine Ben Ali og er i dag leder af det sekulære parti Nidaa Tounes.Det er første gang siden Tunesiens uafhængighed i 1956, at tuneserne har valgt deres præsident ved et frit valg.

Angreb på valgsted
Valget forløb ikke helt uden uroligheder.

Få timer inden valgstederne åbnede klokken otte søndag morgen, blev soldater, der bevogtede stemmesedler i den centrale Kairouan-region, angrebet.Soldaterne skød og dræbte en gerningsmand og pågreb tre andre, oplyser Tunesiens forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/Reuters

 

Tidligere toprådgiver for Kinas præsident i korruptionssag

22. december 2014 15:32

Kinas regerende kommunistparti bebuder en efterforskning for korruption mod en tidligere toprådgiver for landets tidligere præsident Hu Jintao. Det sker på et tidspunkt, hvor præsident Xi Jinping har åbnet endnu en front i en omfattende kampagne mod bestikkelse i det kinesiske samfund.

I en kortfattet erklæring skriver det kommunistiske partis antikorruptionsorgan, at Ling Jihua er ved at blive efterforsket, da han er mistænkt for at have alvorlige krænkelser af disciplinen, hvilket plejer at være en klar henvisning til korruption.

Ling Jihua blev degraderet i september 2012, efter at hans søn ifølge kilder i partiet havde været involveret i en dødelige færdselsulykke med sin luksussportsvogn. Ifølge kilderne var der tre unge i sportsvognen, da den kørte galt. Mindst en af dem blev dræbt.Bilen, der angiveligt var en Ferrari - var med i et sammenstød i Beijing i marts 2012.

Problem for partitoppen
Ulykken var en belastning for hele partitoppen, da det bestyrkede rapporter om, at den politiske elites børn levede et luksusliv hævet over hensyn til andre mennesker.

Avisen The South China Morning Post skriver, at to unge kvinder blev alvorligt kvæstet ved ulykken, som er blevet forsøgt neddæmpet af Ling, hvilket har ført til yderligere kritik af ham.

Der er også bebudet undersøgelser af en bror til Ling.Ikke første gang

Kampagnen mod korruption er intensiveret mens Xi har været ved magten og adskillige regeringsmedlemmer og erhvervsledere er blevet arresteret og varetægtsfængslet.

Landet er endnu ikke kommet sig over afskedigelsen af Bo Xilai, den politiske stjerne, hvis kone er blevet dømt for at have dræbt en britisk forretningsmand. Sagen anses for at være den første store skandale i Kina i to årtier.

/ritzau/Reuters

 

MRSA-boom: Derfor er svinebakterien ikke kun et problem for svinebønder

22. december 2014 15:00

Antallet af danskere smittet med svinebakterien MRSA CC398 er støt stigende. Bakterien blev først opdaget i 2007, hvor 14 personer blev diagnosticeret med bakterien, mens 694 personer har fået konstateret smitte i år.

Og bliver der ikke gjort noget for at stoppe bakterien, så vil flere - også danskere uden direkte kontakt til svin - blive ramt.

Det fremgår af den rapport, som et ekspertudvalg nedsat af fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har udarbejdet.

- Blandt mennesker, der ikke har kontakt til svin, vil der være en stigende hyppighed også på længere sigt, står der i rapporten.

Ekspert: På høje tid der sker noget

Det skyldes blandt andet, at ansatte i og omkring svinebesætningerne vil blive smittet - og de vil give smitten videre til personer uden kontakt til landbruget.

Konklusionen underbygges af en af landets førende bakteriologiske ekspert, Hans Jørgen Kolmos fra Odense Universitetshospital, der opfordrer fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at skride offensivt ind i bekæmpelsen.

- I samme periode, som der er sket en firedobling i svinestaldene, har vi set en tidobling hos mennesker. Vi har jo set en række alvorlige infektioner og fem dødsfald. Nu er det på høje tid, vi får gjort noget ved det her problem, siger Hans Jørgen Kolmos til DR Nyheder.

Kan medføre alvorlige infektioner

Det er Statens Serum Institut, der holder styr på antallet af diagnosticerede. Her har overlæge og områdechef Robert Leo Skov været med i ekspertgruppen omkring rapporten. Han slår fast, at det først og fremmest er mennesker, der arbejder med levende svin, som er i risikozonen for at blive ramt, og at langt de fleste smittede ikke får infektioner, men:

- Problemet opstår, hvis man kommer ind og skal opereres, og man ikke får behandling på forhånd, som sikrer, at bakterien ikke kan komme ind. Så kan man risikere alvorlige infektioner, forklarer han til DR Nyheder.

Og at man skal tage smitten alvorligt bakkes op af Henrik Westh, der leder MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital.

- De (smittede med svinebakterien MRSA, red.) er en risiko for at blive alvorligt syge - og en risiko for andre patienter.

Størst risiko på landet

Risikoen for at blive ramt afhænger i øvrigt af, hvor man bor i landet. Særligt udsatte er borgere, der bor tæt på svinestalde.

- Den undersøgelse, vi har lavet, viser, at hvis man bor i landområder, har man op til 2,5 gange større risiko for at bære bakterien, siger Robert Leo Skov og understreger, at det ikke er det samme som en infektion.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) siger mandag, at det må være op til en politisk forhandling, hvor meget antibiotikaforbruget ude i svinestaldene skal ned. Han vil derfor endnu ikke forpligte sig på et konkret mål, men ønsker at sænke forbruger "markant".

 

VIDEO Er fingrene blå i stedet for grønne? Så er en fjordhave måske sagen

22. december 2014 15:00

Vil du gerne dyrke din egen hummer frem for at købe den, så får du muligheden, når der næste år bliver etableret fire fjordhaver i Limfjorden.

Fjordhaverne skal fungere på samme måde som en kolonihave, hvor borgere kan søge om at få en havedel og dyrke deres egen mad, for eksempel muslinger og østers, i vandet.

Udover Aalborg får også Løgstør, Nykøbing Mors og Lemvig en fjordhave med plads til 100-300 medlemmer i hver.

Mød Kresten Thomsen, der er fortaler for fjordhaver, og se hvordan sådan en fjordhave ser ud, i videoen i toppen af artiklen.

 

Dansk læge på ebola-mission i Liberias jungle

22. december 2014 15:00

I Liberias hovedstad Monrovia er beredskabet overfor den frygtede ebola langt om længe oppe i femte gear.

USA, Kina og en flere andre store aktører har bygget store behandlingscentre. Centrene har det bedste udstyr og personale, men der mangler noget: Patienter.

Det konstaterer blandt andre nyhedsbureauet Bloomberg, og den danske læge Jonas Torp Ohlsen fra Læger Uden Grænser (MSF) bekræfter billedet:

- Lige nu er situationen kontrolleret i Morovia. Det, der er brug for, er at følge op på ebola-hotspot, som man ser rundt omkring i junglen, fortæller Jonas Torp Ohlsen.

Kvinde tog ebola med hjem

Han har den seneste måned arbejdet i Monrovia på det største ebola-center, Læger Uden Grænser nogensinde har bygget. Også her har man mærket faldet i antallet af patienter, og derfor har MSF ændret strategi i Liberia.

Organisationen har nu en langt mere fleksibel tilgang til ebola, hvor man laver opsøgende arbejde ude i landet - blandt andet for at forhindre, at epidemien blusser op igen.

Sådan en opsøgende mission har Jonas Torp Ohlsen været med til - i den fjerntliggende jungle-landsby Quwein med 350 indbyggere i området Grand Bassa øst for Monrovia.

- En ældre kvinde var rejst fra Monrovia og hjem til landsbyen. Og hun var syg på det tidspunkt, da hun ankom. Hun døde dagen efter og blev begravet i landsbyen. Alt tyder på, at hun har haft ebola, fortæller Jonas Torp Ohlsen:

- I forbindelse med hendes sygdom og især begravelse var der flere, som blev syge og døde.

Udfordrende gåtur

De lokale sundhedsmyndigheder slog alarm, og et hold, ledet af den danske læge, tog af sted fra Monrovia.

- Det var et ganske øde og isoleret sted. Så for at komme dertil kørte vi tre en halv time på temmelig dårlige veje med firehjulstrækkere. Så parkerede vi bilerne og måtte gå det sidste stykke ind til landsbyen. Det var en udfordrende gåtur på to timer med improviserede broer af bambus og træstammer over floder og den slags, siger Jonas Torp Ohlsen.

Da holdet endelig kom frem, kunne de konstatere, at fem personer allerede var døde, og omkring 12 udviste symptomer på ebola. Det var en uvant og ikke helt ufarlig situation for MSF-holdet, fortæller den danske læge:

- Det er en helt anden ting end at arbejde inde på et stort ebola-center, hvor man har en meget kontrolleret situation. Her var det absolut modsat - jeg landede midt i en landsby uden at have de sædvanlige ressourcer.

- Det er udfordrende og stiller store krav til din bevidsthed om situationen. Man må være ekstrem forsigtig hele tiden, for alle i landsbyen var potentielt smittede med ebola.

Skrappe sikkerhedsforanstaltninger

På grund af risikoen indførte Jonas Torp Ohlsen nogle skrappe sikkerhedsforanstaltninger for holdet.

- Reglerne, som jeg satte op, var, at man gik aldrig ud i landsbyen, med mindre man havde et klart formål med det. Man gik altid mindst to personer sammen. Man havde altid desinfektionsmidler med, for eksempel håndspray med klor. Og man holdt til enhver tid en afstand på mindst to meter til alle personer, og man rørte aldrig ved noget i landsbyen, fortæller Jonas Torp Ohlsen.

Som læge er det særdeles udfordrende at arbejde på den måde, siger han:

- Til daglig bruger jeg mine hænder, øjne og ører utroligt meget. Og man føler sig meget amputeret, når man ikke kan røre ved patienterne. Så første gang jeg tog beskyttelsesdragten på i landsbyen, var det en utrolig lettelse. Jeg slappede virkelig af, for nu kunne jeg endelig røre ved patienterne.

Syge allerede isoleret

Landsbyens indbyggere havde forstået situationens alvor, og derfor var de syge allerede isoleret i nogle hytter, da Jonas Torp Ohlsen nåede frem. Her begyndte MSF-holdet behandlingen med det samme, mens man sideløbende gik i gang med at opføre et egentligt behandlingscenter.

Centeret gav mulighed for at arbejde under mere kontrollerede former. Og missionen må betegnes som en succes. Det lykkedes at få bremset ebola-udbruddet, og omkring halvdelen af de cirka 25 smittede overlevede.

- Jeg kom til en landsby med en masse mennesker, som var dødssyge. Mange af dem døde, men jeg havde også fornøjelsen af at udskrive patienter, som havde overlevet. Det er en utroligt glædelig begivenhed, når man arbejder med noget, som er så dødeligt som ebola. Så den dag, da vi holdt vores første udskrivelsesceremoni for fire kvinder, som kunne vende tilbage til deres familier i landsbyen - det var stort, fortæller Jonas Torp Ohlsen.

Han er netop hjemvendt fra Liberia og ser tilbage på missionen i junglen med et højdepunkt i sin udstationering:

- Det er en dråbe i havet i forhold til hele udbruddet i Vestafrika. Men for landsbyen er det en ekstremt dramatisk begivenhed. De er så isolerede, at havde vi ikke fået sat den her intervention i omdrejninger, så ville der have været langt flere syge og døde, siger Jonas Torp Ohlsen.

 

Kina: Hellere græde i BMW end grine på cykel

22. december 2014 15:00

Der er blevet længere mellem cyklerne i Beijing.

Engang var det enhver kinesers drøm at eje en cykel. I dag er cykler mest for underklassen og de brede boulevarder er fyldt med Audi'er og BMW'er, der lugter lige så meget af succes som fortidens jernheste af mærkerne Flyvende due eller Gyldne hjort, gjorde det.

Fra 2005 til 2014 voksede befolkningstallet i Beijing fra 15  mio. til over 21 mio, og mens antallet af cykler kun er steget forholdsmæssigt lidt, er antallet af biler i Beijing nu på 5.5 millioner mod 1.8 millioner i 2005, og det presser cyklisterne.

For et par år udtalte en 20-årig kvinde i et tv-show, at hun hellere ville græde på bagsædet af en BMW end at grine på sadlen af en cykel. Udtalelsen medførte en storm på de sociale medier, men den illustrerer meget fint, at Kinas voksende middelklasse har fået smag for kapitalismen.

Tomme cykelstier

Ye Mei arbejder i en af Beijings cykelbutikker. Hun cykler selv på arbejde hver dag. Det er godt for miljøet og for helbredet, siger hun. I butikken sælges cykler i den ikke helt billige ende til priser fra 500 til 1500 kroner Det er lidt dyrere end markedets billigste cykler som koster omkring 300 kroner.

Ye Mei synes at salget af cykler går ok - men dog langt fra så godt som tidligere. Hun er gammel nok til at huske dengang, Beijing virkelig var en cykelby.

 

- I 1970'erne og 1980'erne, var der mange cykler på gaden. De brede cykelveje, var fyldt med strømme af cyklister, den ene flok cykler efter den anden fyldte gaderne. Nu er cykelvejene tomme, siger hun.

Cykelstierne, der er brede som vejbaner, er nu blevet indtaget af biler der uden at blinke kører og parkerer, hvor det passer dem. Det presser cyklisterne yderligere.

Trafik alarmerende

I cykelbutikken er Wang på udkig efter en cykel til sin mor.

- Hun skal ikke have en elektrisk cykel, som ellers er voldsomt populær, for hun har brug for at bevæge sig, siger han.

Selv har han flere cykler og mener, at den voksende trafik er alarmerende:

- Der må ikke komme flere biler i Beijing nu. Hvis der kommer flere, så bliver det fuldstændig umuligt at trække vejret, siger Wang.

Bilismen er et tveægget sværd. Alle ønsker sig en bil - det ultimative tegn på succes næst efter fast ejendom - men ingen ønsker at deres børn skal indånde den farlige partikelforurening. Masker med indbyggede filtre er blevet en nødvendighed i den forurenede by.

Mega-ringvej og by på vej

Det er den kinesiske regering selv, der har skabt trafik-problemerne ved bevidst at prioritere bilindustrien og opfordre til privatbilisme.

Bilindustrien skaber arbejdspladser og fremmer vigtige industrier som stålindustrien. Også udbygningen af det enorme vejnet er med til at skabe vækst. I dag har Beijing seks ringveje, og i 2017 vil en ny syvende mega-ringvej på næsten 1000 kilometer stå færdig.

Denne ringvej kan på sigt være med til at skabe en ny sammenhængende mega-by med omkring 100 millioner mennesker.

 

Spring fra land til by

For Kinas mange immigrantarbejdere forbliver tanken om en bil en fjern drøm.

Guo, som jeg møder på et hjørne til den tredje ringvej, tjener til dagen og vejen ved at sælge sødekartofler, som han bager i en gammel olietønde, der er fæstnet til siden af hans cykel. For ham har cyklen hjulpet med at tage springet fra land til by.

Så cyklen har trods alt ikke helt udtjent sin værnepligt i Kina endnu.

 

Fængsel frygter terror: Breivik sender bunker af breve til ukendte personer

22. december 2014 15:00

Er Anders Behring Breivik ved at skabe et terrornetværk uden for fængslet?

Det er Kriminalomsorgen i Norge bange for. Derfor har de sat en stopper for en stor bunke breve, han gerne vil sende af sted fra sin fængselscelle.

Den terrordømte nordmand har nemlig skrevet 220 breve, som han vil sende til ukendte personer. Og Kriminalomsorgen mener, at den han med brevene prøver at rekruttere personer, der er klar til at bruge ekstrem vold og terror.

Det har de valgt at standse masseudsendelsen af breve fra Breivik.

Det er kommet frem i en afgørelse, som norske Verdens Gang har fået fat i.

- Breivik har ingen intentioner om at skabe almindelige og sunde venskaber. Strategien synes at være at masseudsende breve for at skabe så mange kontakter som muligt, skriver Kriminalomsorgen i sin afgørelse.

Frygter etablering af terrornetværk

Da Kriminalomsorgen i maj fik brevene til vurdering, havde han skrevet 135. Et halvt år senere var mindst 220 breve i bunken. Brevene er adresseret til personer, som Breivik ikke havde nogen relation til før terrorhandlingerne.

Anders Behring Breivik begik drab og terror i Oslo og på øen Utøya den 22. juli 2011. Den 32-årige nordmand have forberedt de brutale angreb i mere end nu måneder.

Og Kriminalomsorgen mener, at han er så dedikeret til sin sag, som han var den sommerdag for tre og et halvt år siden.

Derfor anser de dem for forberedelse til nye strafbare handlinger.

- Kriminalomsorgen mener, at det ekstraordinære antal personer, Breivik ønsker kontakt med, sat i sammenhæng med, at han fortsat er lige så dedikeret og optaget af sine ideologiske og politiske mål, giver anledning til at konkludere, at hans eneste formål er at skabe netværk, som er villige til at arbejde for hans sag, står der i afgørelsen.

Breve fra hele verden

Breivik er blevet flyttet mellem de to fængsler Ila og Skien, og Skien bekræfter, at Breivik skriver og modtager voldsomt mange breve.

Verdens Gang har før skrevet om, at de fængselsbetjente, der arbejder tæt på terroristen, bliver udmattede af arbejdet. De mange breve er en del af årsagen.

- Afsenderne er fra alle kontinenter, og en del er meget unge. Der er flest kvinder, og han får mange kærlighedserklæringer. Men det store flertal af breve handler om at udtrykke støtte til hans politiske syn, siger Karl Hillesland, der er fængselsleder ved Telemark Fengsel, Skien Avdeling.

Anders Behring Breivik har klagt over afgørelsen.

 

Tidligere OW Bunker-chef skal blive bag tremmer: Landsretten støtter fængsling

22. december 2014 14:53

Det har vist sig nytteløst, at en 39-årig tidligere chef i det konkursramte OW Bunker fredag kærede sin varetægtsfængsling i Københavns Dommervagt.

Mandag har Østre Landsret nemlig givet byretten medhold i, at manden bør varetægtsfængsles i 26 dage indtil 14. januar 2015, oplyser retten til Ritzau.Fængslingen sker på baggrund af en arrestordre fra Italien.

Sigtet for flere forhold
De italienske myndigheder sigter ham for deltagelse i en kriminel organisation, for svig, for groft bedrageri samt for dokumentfalsk.

Forholdene skal være sket over en periode på to år, nærmere bestemt mellem 5. april 2012 og 7. april 2014.

Ifølge italienerne har den 39-årige ikke været alene om det. Der er - fremgår det af sigtelsen - medgerningsmænd.Retshandlingerne fredag og mandag handlede ikke om, hvorvidt manden er skyldig i de italienske anklager eller ej, men alene om, hvorvidt han skal sidde fængslet, mens Justitsministeriet overvejer udleveringsbegæringen.

- Fuldstændig galimatias
Alligevel følte manden sig drevet til at fortælle om sit syn på sagen.

- Det her er fuldstændig galimatias. Jeg er temmelig frustreret og ked af det, for jeg er helt uforskyldt blevet rodet ind i det her, sagde han i byretten, mens vreden synligt steg i ham.

- Jeg er pissesur rent ud sagt, lagde han til.Sagen i Italien handler om et fiktivt salg af et stort parti olie til den italienske flåde, som har kostet den italienske stat 50 millioner kroner. Angiveligt er mafiaen indblandet.

Bolden ligger hos Justitsministeriet
Den fængslede erkender, at han har bestilt olien hos en underleverandør på vegne af flåden, men han hævder, at han intet kender til, at den aldrig er nået frem.

- Folk fra navyen har sendt mig underskrevne dokumenter om, at handlen var i orden, og derfor har jeg sendt pengene videre. Nu forstår jeg, at olien ikke er kommet frem, men det har jeg intet at gøre med, sagde manden, der er amerikansk gift og til dagligt bor i USA med sin hustru og to børn.

Netop tilknytningen til USA mente anklagemyndigheden skulle begrunde varetægtsfængslingen, da frygten var, at den 39-årige ville stikke af, hvis han ikke blev fængslet.Nu skal Justitsministeriet tage stilling til, om den 39-årige kan udleveres til Italien.

Den endelige afgørelse ligger hos domstolene.

/ritzau/

 

Byggekartel snød Novo Nordisk og Forsvaret

22. december 2014 14:49

Novo Nordisk, Forsvaret, SEB Bank.

Listen med ofre for det storkøbenhavnske byggekartel vokser og vokser – og stadig flere prominente navne har ifølge myndighederne været udsat for kartellets overpriser og tilbudskoordinering.

Ofrene for kartellet fremgår af de bødeforlæg i sagen, der løbende offentliggøres i takt med, at virksomhederne accepterer bøderne - og derved kan slippe for en retssag.Af de seneste bødeforlæg til entreprenørselskaberne Jakon A/S og Store Hedebyg Entreprise A/S fremgår det, at blandt andre insulingiganten Novo Nordisk i Bagsværd samt Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste har været bygherrer på projekter, som kartellet altså i hemmelighed har aftalt at fordele mellem sig – og dermed sat den fri konkurrence ud af kraft.- M
ålt på den samlede værdi af opgaverne er der tale om den største sag om ulovlige karteller herhjemme, har Agnete Gersing, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, tidligere sagt om sagen til DR Nyheder.

Kommuner snydt af kartel

Også Bella Hotel i København, SEB Bank, Universitets- og Bygningsstyrelsen, flere almene boligforeninger samt Gladsaxe, Gentofte, Frederiksberg, Ballerup og Københavns kommuner har været udsat for kartellet.

Det samme har Nordea, Roskilde Universitet og DTU, viser DR Nyheders gennemgang af bødeforlæggene, som foreløbigt 11 virksomheder har accepteret.

Se listen her

I alt 28 sigtede

I de seneste sager har Jakon fået en bøde på 4,5 millioner kroner, mens en ledende medarbejder i selskabet har fået en bøde på 25.000 kroner. Store Hedebyg får en bøde på 500.000 kroner.Deltagerne i byggekartellet er sigtet for at have aftalt ulovlige priser på byggeprojekter til en samlet værdi af op imod 500 millioner kroner. Der er tale om både private og offentlige byggerier - herunder opførelse af skoler og plejehjem for offentlige midler.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen var i 2010 på kontrolbesøg hos fem virksomheder i byggebranchen. I april 2010 anmeldte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen virksomhederne til Bagmandspolitiet – også kaldet SØIK.  Efterfølgende ransagede politiet en lang række virksomheder, og efterforskningen har siden ført til, at i alt 28 virksomheder har fået forelagt et bødeforlæg.DR Nyheder har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Jakon A/S og Store Hedebyg Entreprise A/S.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvarets Ejendomsstyrelse - det tidligere Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste - om, hvorvidt man vil forsøge at kræve erstatning fra entreprenørselskaberne, mens Novo Nordisk ikke ønsker at kommentere sagen.

 

Tyskland åbner traumecenter for IS-voldtægtsofre

22. december 2014 14:14

Gerd Müller, der er udviklingsminister i Tysklands føderale regering siger, at Berlin planlægger at åbne et traumecenter for kvinder, der er blevet ofre for massevoldtægter begået af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

Til avisen Bild siger han, at centret kan huse omkring 100 kvinder og piger fra Syrien og Irak.

Under et besøg i Irak har Gerd Müller talt med fem unge piger, som blev taget til fange af IS og gruppevoldtaget.- Tre af dem er nu gravide. Vi er nødt til at tage os af sådanne piger, siger han.

Sexslaver og uønskede graviditeter

De tyske myndigheder har endnu ikke fremlagt en tidsplan for opførelsen af traumecentret.

Mange tusinde muslimer fra Europa og Mellemøsten har sluttet sig til IS, som har taget kontrol over store områder i Syrien og Irak. I sommer udråbte gruppen et kalifat, en islamisk stat under lederen Abu Bakr al-Baghdadi.Fra de områder, der er underlagt IS, kommer der meldinger om massakrer, halshugninger, seksuelt slaveri og uønskede graviditeter.

10.000 tyskere demonstrerer mod islam

Tyskland, der er er Europas største økonomi, er blevet det foretrukne mål i Europa for asylsøgere. Der ventes omkring 230.000 asylsøgere i 2015, mens der i år anslås at være kommet 200.000.

Ugentlige mandagsdemonstrationer mod islamisering er blevet mere og mere populære i Dresden.

Omkring 10.000 mennesker har deltaget i de seneste demonstrationer, som har ført til store moddemonstrationer mod den ny højreradikale bevægelse Patriotiske europæere mod islamisering af Vesten (Pegida).Samfundsforskere med ekspertise i højreekstremisme ser i Pegida de samme elementer, som er kendt fra højreekstreme partier i Frankrig, Holland, Østrig og Grækenland.

Merkel advarer demonstranter

De fleste marchdeltagere er ikke skinheads i store støvler, men borgere, der brænder inde med vrede.

Forbundskansler Angela Merkel advarer sine medborgere mod at lade sig udnytte af ekstremister.

- Alle, der deltager eller overværer demonstrationer, skal passe på, at de ikke udnyttes af de mennesker, der organiserer sådanne begivenheder, lyder det fra forbundskansleren.

 

Onlineænder hitter hos danskerne i julen

22. december 2014 13:40

Laks, rejer, ænder, flæskesteg og rødspætter fylder i øjeblikket i Post Danmarks pakkecenter.

I juletiden vil næsten hver tiende dansker nemlig bestille julemaden over nettet og få den leveret til direkte til dørtrinnet. Det viser en ny måling, som Post Danmark har fået lavet af TNS Gallup, og som bygger på 3.122 svar.

I undersøgelsen svarer lidt over halvdelen, at de vælger computermusen frem for indkøbsvognen til julevarerne, fordi varerne leveres lige til døren, og fordi det sparer tid.

Fra fiskenet til internet

Den nye juletrend mærkes tydeligt hos den den nordjyske netbutik Skagenfood.dk, der blandt andet har solgt omkring et ton laks og et halvt ton luksusrejer og rødspættefileter i juletiden.

Deres salg af julevarer over nettet er steget med 40 procent i forhold til sidste år.

- Folk køber mere, og de køber større pakker. Det er som om, at den bare skal have fuld skrue i år, siger Bettina Kühen, direktør hos Skagenfood.dk

Hvis julemaden skal stå på bordet juleaften, er mandag sidste dag, hvor Skagenfood kan afsende deres julepakker. Derfor har direktøren haft travlt i pakkeriet de sidste dage.

-Vi har pakket hele weekenden. Vi sendte 105 paller med julevarer afsted i går, siger Bettina Kühen.

Kartofler i god jord hos nethandlere

Også Irmas netbutik kan mærke, at danskernes juleindkøb rykker ind på nettet. Deres lagermedarbejdere har ekstra travlt i juledagene med at pakke juleænder, rødvin og flæskesteg og basisvarer som æg, smør og mælk.

Blandt dem, der regner med at købe julevarer online, står kartofler øverst på indkøbslisten. 25 procent svarer i undersøgelsen, at de regner med at købe kartofler, mens 24 procent regner med at købe juleand. 21 procent siger, at de vil købe flæskestegen online.

 

 

Medie: Hemmelige forhandlinger kan forhindre nyt svensk valg

22. december 2014 12:58

Sverige kan måske undgå et nyt valg i marts, rapporterer Sveriges statslige tv, som siger, at der i flere dage har været ført hemmelige forhandlinger mellem den socialdemokratisk-ledede regering og den borgerlige Alliansen.

Forhandlingerne er centreret om, hvorvidt en mindretalsregering vil kunne regere, og hvordan den ville kunne få en finanslov vedtaget.

- Hvis forhandlingerne udvikler sig frem til en løsning, så vil statsminister Stefan Löfven formentligt beslutte sig for ikke at udskrive valg, siger SVT.

Partilederne deltager ikke i forhandlinger

Ifølge Löfvens pressechef, Erik Nises, har der været ført drøftelser om reglerne for en mindretalsregering i forbindelse med forsvars- og udenrigspolitik. Han siger, at drøftelserne føres i en konstruktiv ånd.

- Men planen om at udskrive et nyt valg ligger fast. Beslutningen skal træffes inden 30. december. Vi arbejder ud fra den plan, siger Nises til TT.

Partilederne deltager ifølge presserapporterne ikke i forhandlingerne, der først og fremmest føres af partiernes økonomiske ordførere.

- Jeg ved ikke, hvad der sker

Pressetalsmanden for det konservative parti Moderaterna siger, at han ikke har nogen kommentarer.

- Jeg ved ikke, hvad der sker. Jeg har ingen kommentar. Det er ikke oplysninger, som vi kommenterer, siger han.

Iagttagere siger, at der for begge lejre er gode grunde til at undgå endnu et valg.

Socialdemokraterna risikerer at miste den nyvundne regeringsmagt, mens partierne i Alliansen er usikre på, hvorvidt de vil miste opbakning og indflydelse i forhold til deres samarbejdspartnere.

Regeringens finanslov stemt ned

Löfven sagde i begyndelsen af denne måned, at han ville udskrive nyvalg efter blot to måneder som statsminister.

Det skete efter, at Sverigedemokraterna sammen med de borgerlige i Alliansen nedstemte regeringens finanslov og vedtog de borgerlige partiers budgetforslag.

Valgkampen i Sverige er allerede i gang, selv om den socialdemokratiske statsminister, rent teknisk først kan udskrive valg 29. december med valgdag 22. marts.

/ritzau/TT

 

Spansk prinsesse skal for retten i skattesag

22. december 2014 11:14

Den 49-årige Cristina de Borbon, der er søster til Spaniens kong Felipe VI, har fået besked på at møde op i retten, hvor hun er anklaget for skattesvindel, oplyser en domstol på Mallorca.

Sagen er en belastning for kongefamilien, som forsøger at lægge afstand til en omfattende korruptionsskandale.

Anklagerne om skattesvindel er knyttet til en efterforskning af en række transaktioner, som Cristinas mand, den tidligere olympiske håndboldspiller Iñaki Urdangarín, har foretaget, og som har ført til anklager om millionsvindel.

Der er to anklagepunkter om skattesvindel mod prinsesse Cristina, oplyser domstolen.

Anklage: Stjal penge der var til velgørenhed

Det er første gang, at et medlem af den spanske kongefamilie sidder på anklagebænken.

Spanske medier har tidligere skrevet, at prinsessen kan være viklet ind i sin mands mistænkelige forretningsanliggender.

Sagen handler blandt andet om, at prinsessens mand skal have tiltusket sig seks millioner euro - omkring 45 millioner kroner - i offentlige penge, der ellers var tiltænkt velgørenhed igennem organisationen Noos.

Mistanke om hvidvaskning af penge

Prinsesse Cristina sad i bestyrelsen i Noos, og bestyrelsesformanden var hendes mand.

Sammen ejede parret et andet firma, Aizoon, og mistanken er, at dette selskab er blevet brugt til at vaske pengene hvide.

Urdangarín er anklaget for at have misbrugt sin position i skandalesagen, der omhandler korruption og skattesvindel. Det er i den samme sag, at prinsesse Cristina mistænkes for at have haft en finger med i spillet.

Parret afviser alle anklagerne mod dem.

Alvorligt slag mod kongefamilien

Retssagen ses som et alvorligt slag mod den spanske kongefamilies ry på et tidspunkt, hvor kong Felipe tidligere i år afløste sin far, Juan Carlos, som spansk konge efter en krise omkring monarkiet.

Prinsessen, som er nummer seks i arvefølgerækken til tronen, blev gift med Urdangarín i 1997 ved en pompøs ceremoni i Barcelona.

/ritzau/AFP

 

Flimmer i tv-produktion koster dyrt hos Bang & Olufsen

22. december 2014 11:03

Kunderne er glade for Bang & Olufsens nye 55 tommer tv, men der er store problemer med produktionen.

Og det får B&O til at nedjustere forventningerne til regnskabet for 2014/15. Selskabet venter nu et underskud på driften i stedet for det ellers ventede overskud

Administrerende direktør i Bang & Olufsen Tue Mantoni siger til Ritzau Finans, at produktionsproblemerne har ramt selskabet hårdere end forventet.

- Det er klart, at det er frustrerende, for vi har nok de bedste produkter, vi har haft i lang tid, og der er nogle ting, der er begyndt at gå i den rigtige retning, siger Tue Mantoni til Ritzau Finans.

Andre produkter er nu forsinkede

Problemerne betyder, at et par andre nye tv-produkter på henholdsvis 75 og 85 tommer er blevet et par måneder forsinket. Og det rammer i sidste ende også indtjeningen, da man ikke kan få apparaterne ud i butikkerne, siger Tue Mantoni.

Han fortæller, at produktionsproblemerne nu er løst, men at der fortsat er negative domino-effekter.

- Det man normalt gør, når man lancerer et nyt produkt er, at man efter lanceringen begynder at optimere på profitabiliteten, siger Tue Mantoni til Ritzau Finans.

- Det sker ved, at man optimerer på processer og på komponenter og prisen på produktet, og det arbejde er vi først lige gået i gang med, hvilket er to til tre måneder senere, end vi planlagde, siger han.

/ritzau/

 

En våd og grøn Juleaftensdag?

22. december 2014 11:00

Selvom vejrudsigterne længe har været uenige om vejret den 24. på grund af et drilsk lavtryk, så har der ikke for alvor været tegn på en landsdækkende hvid jul.

Det drilske lavtryk er nu blevet lidt mere pålideligt, og der er stadig ikke udsigt til en hvid juleaften. Lavtrykket ser nemlig ud til at skulle passere tværs over landet fra vest, og dermed give en hel del nedbør. Og med udsigt til 4-7 graders varme, så bliver det i form af vand og ikke sne.

Julenat, efter lavtrykket er passeret, vil temperaturen falde markant, og nedbøren vil derfor kunne falde som slud eller sne, og der er risiko for glatte veje.

Send gerne dine vejrbilleder ind til 1212@dr.dk

 

MRSA-boom: Fødevareminister tøver med krav til svinebønder

22. december 2014 10:51

Det er bekymrende, at antallet af MRSA-smittede svinebesætninger er firedoblet på bare fire år, men det må være op til en politisk forhandling at afgøre, hvor meget brugen af antibiotika skal nedbringes.

Reaktionen kommer fra fødevareminister Dan Jørgensen (S), efter en ekspertgruppe i dag har fremlagt sine resultater. Af resultaterne fremgår det, at to ud af tre svinebesætninger i dag er smittet med svinebakterien MRSA.

Fødevareministeren lægger derfor op til, at forbruget af antibiotika ude hos de enkelte svinebønder skal falde "markant". Fra 2010 til 2013 er forbruget faldet med ti procent, hvilket eksperter har kritiseret for at være for lidt. Fødevareministeren vil dog ikke sætte tal på, hvor meget brugen af antibiotika skal nedbringes.

- Jeg kommer ikke til at give et konkret tal i dag. Det skylder jeg Folketingets partier. Men der skal ske en markant reduktion.

Ekspert: Antibiotikaforbrug skal halveres

Men skal det ændre noget i dansk landbrug, så er der behov for mindst en halvering i brugen af antibiotika, forklarede leder af MRSA Videncenter på Hvidovre Hospital, Henrik Westh, i weekenden.

Dan Jørgensen vil dog ikke garantere, at svinebønderne bliver mødt med et krav om halvering.

Hvor mener du, niveauet skal ligge?

- Jeg har et udgangspunkt, som jeg deler med Folketingets partier, som kommer til at bygge på de ekspertvejledninger, vi nu har fået i dag. Det her skal vi gå til med alvor, og der skal ske en markant reduktion, men jeg har ikke tænkt mig at stå og forhandle det her på Danmarks Radio, siger Dan Jørgensen.

Allerfarligste antibiotikum skal udfases

I Danmark blev der i 2013 brugt 91 ton antibiotika til de omkring 30 millioner svin, der blev produceret. Til mennesker bruges 51,5 ton om året i Danmark.

I stedet vil fødevareministeren arbejde på at få stoppet brugen af Tetracyklin, der anses for det allerfarligste antibiotikum. Den udgjorde i 2013 en tredjedel af det samlede forbrug. Tetracyklin er et såkaldt bredspektret antibiotikum, og det betyder, at det fremmer antibiotikaresistens særligt meget.

Samtidig lægger han op til mere forskning i MRSA-smitte.

- Selv de eksperter, der sidder i ekspertgruppen og ved mest om det, siger, der er mange ubekendte, forklarer Dan Jørgensen.

Rekordmange smittede

694 danskere er indtil videre blevet smittet med svinebakterien MRSA i 2014, hvilket er en tredobling siden 2012, hvor 232 personer fik konstateret smitte med MRSA CC398.

I Norge har bakterien får myndighederne til at slå hele svinebesætninger ned, når der er blevet konstateret MRSA, men den mulighed afviser Dan Jørgensen, da metoden er dyr.

- Hvis vi skulle benytte sådan en metode, som man har gjort i Norge, så ville det være ganske alvorligt for dansk økonomi. Vi taler 30 til 40 milliarder kroner bare det første år, og det vil formentlig ikke engang virke.

 

Cyberangreb eskalerer: Nordkorea truer med at angribe Det Hvide Hus

22. december 2014 10:30

Nordkorea truer nu med at angribe Det Hvide Hus, Pentagon og "hele det amerikanske fastland, den sump af terrorisme".

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Meldingen kommer fra den magtfulde nationale forsvarskommission, der advarer om, at dens 1,2 millioner soldater er klar til at anvende enhver form for krigsførelse mod USA.

Den slags retorik er ren rutine for Nordkoreas propagandamaskine, i de perioder bølgerne går højt mellem USA og Nordkorea.

Men den lange nyhed fra Nordkoreas nyhedsbureau sent søndag understreger alligevel, hvor gal Pyongyang er over den satiriske film "The Interview", der handler om et attentat på Nordkoreas diktator Kim Jong-un orkestreret af FBI.

Cyberangreb eskalerede til trusler om terror

Balladen er udsprunget af et cyberangreb mod Sony Pictures den 24. november, som USA beskylder Nordkorea for at stå bag.

Angrebet eskalerede til trusler om terrorangreb mod biografer, der viste filmen, og det fik i sidste uge Sony til at aflyse premieren.

Men den aflysning er langt fra nok for Nordkorea. Kim Jong-un er rasende over, at Obama "uforsvarligt" spreder rygter om et af verdens mest lukkede lande.

Nordkorea mener nemlig, det kan bevise, at det ikke stod bag, og har derfor foreslået en fælles efterforskning med USA.

USA og Nordkorea i krig med hinanden

Nordkorea og USA er teknisk set i krig med hinanden, da Koreakrigen 1950-53 endte med en våbenhvile og ej en fredsaftale.

USA har omkring 28.500 soldater i Sydkorea for at holde naboen mod nord i skak.

 

To ud af tre svinestalde er smittede med MRSA

22. december 2014 09:26

Det står ilde til med MRSA-smitten i de danske svinestalde. I oktober 2014 nedsatte fødevareminister Dan Jørgensen (S) sammen med sundhedsminister Nick Hækkerup (S) en tværfaglig ekspertgruppe, der skulle foretage en fornyet risikovurdering af husdyr-MRSA.

Ekspertgruppens resultater viser nu, at der er sket en firedobling af MRSA-smittede svinebesætninger på bare fire år. Det svarer til at to ud af tre svinebesætninger her i landet er inficerede med smitten.

Ingen hurtige løsninger

- Eksperterne er kommet med deres forslag til, hvordan vi kan begrænse husdyr-MRSA, men de bekræfter også, at der ikke findes nogen hurtige løsninger. For mig står det klart, at de indsatser, vi tidligere har indført her i Danmark, ikke er nok. Der skal yderligere handling til, siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Ekspertgruppen er kommet med en række anbefalinger, som ministeren vil se på.

- Jeg vil forhandle en samlet handlingsplan for MRSA-bekæmpelse med Folketingets partier. Et af hovedformålene bliver at nedbringe brugen af antibiotika i den danske svinesektor markant samt få udfaset den særligt kritiske slags, siger Dan Jørgensen i pressemeddelelsen fra Fødevareministeriet.

Nye tiltag er nødvendige

På baggrund af ekspertudvalgets anbefalinger vil fødevareministeren se på, hvordan man kan udfase den bredspektrede tetracyklin og forbedre hygiejnen i svinestaldene for at begrænse smittespredningen. Derudover mener ministeren, der skal forskes mere i bekæmpelsen af MRSA.

I 2014 er der kommet 1124 nye tilfælde af svine-MRSA hos mennesker i Danmark.

 

Svineproducenter om MRSA-firedobling: Det er vi ikke stolte af

22. december 2014 09:25

Det kommer til at tage tid at få bekæmpet svinebakterien MRSA i de danske stalde, og svinebønderne arbejder allerede systematisk med at nedbringe brugen af antibiotika i produktionen.

Sådan lyder reaktionen fra Danske Svineproducenter, efter en ekspertgruppe mandag morgen fremlagde sine resultater. Her fremgår det sort på hvidt, at to ud af tre svinebesætninger er smittet med svinebakterien MRSA - en firedobling af antallet på fire år.

Men ekspertgruppens resultater er bestemt ikke noget, som svineproducenterne med egne ord "er stolte af", siger formand Henrik Mortensen til DR Nyheder.

Afviser kritik af antibiotika-forbrug

Det er ofte forbruget af antibiotika som penicillin i de danske svinestalde, der har fået eksperter til at kritisere svineproducenterne. Ofte går kritikken på, at svinebønderne ikke reducerer forbruget af antibiotika nok. Men Henrik Mortensen afviser kritikken.

- Jeg synes, at erhvervet går ind til det her med iver for at reducere (forbruget af antibiotika, red.). Vi skal behandle dyr, når de er syge, og ikke mere. Og det synes jeg, erhvervet lever op til.

- Vi har jo heldigvis formået at få antibiotikaforbruget til at falde i de danske stalde. Jeg mener, vi er på vej til et faldende forbrug, siger Henrik Mortensen.

Nedbragt 10 procent siden 2010

Tallene viser da også, at producenterne i stigende grad undlader at give antibiotika til svin. Fra 2010 til 2013 er forbruget nedbragt med 10 procent.

I Danmark blev der i 2013 brugt 91 ton antibiotika til de omkring 30 millioner svin, der blev produceret. Til mennesker bruges 51,5 ton om året i Danmark.

Men er det faldet nok?

- Det kommer an på, hvem man spørger. Det er nogle lange processer. Det er ikke sådan noget, vi ændrer dag til dag.

Men hvis jeg spørger dig, om det er faldet nok?

- Jeg mener, at vi fra erhvervets side går til det, med det vi nu kan.

Afventer handlingsplan

Danske Svineproducenter vil nu afvente en handlingsplan fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) for, hvordan antallet af MRSA-smittede besætninger kan nedbringes.

- Dan (Jørgensen, red.) har altid været hurtig med noget, der kunne gå ind og ændre lynhurtigt. Men jeg tror, det er vigtigt, man holder fagligheden og sætter et langsigtet mål, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.

 

DIN MENING: Børn er støjende, selvoptagede og usikre

22. december 2014 08:01

Er danske forældre for dårlige til at sætte grænser for deres små poder, og skaber det alt for mange egoistiske møgunger ude i skoleklasserne?

Det emne blev debatteret i Deadline på DR2 søndag aften. Her erklærede tidligere skoleleder Lise Egholm, at hun mener mange forældre misforstår opdragelsesprocessen.

- Mange forældre lider af opdragelsesangst. Børnene har været alt for meget i centrum, er blevet alt for nursede. De har svært ved at se ud over egne behov og se de andre 23 børn i klassen, siger Lise Egholm.

- For mig at se, mangler de rammer. Forældrene inddrager dem i alt for mange beslutninger som man ikke skal inddrage børn i, siger hun.

Støjende og selvoptagede
Senest har børnepsykolog John Halse skabt debat med bogen 'Den nødvendige opdragelse'. Han karakteriserer her mange af nutidens børn som "udadvendte, støjende, selvoptagede, men usikre." Den beskrivelse er Lise Egholm enig i:

- Det er ikke for at være en sur, gammel kælling, for det er jeg slet ikke. Jeg elsker børn og har arbejdet med børn hele mit liv. Men det ærgrer mig bare, at vi er ved at tabe en generation, fordi der er nogen forældre, der skal være alt for venindede med deres døtre.

Se klipper over artiklen. Er du enig med Lise Egholm? Deltag i debatten.

 

Bilist pløjer ind i menneskemængde i Frankrig

22. december 2014 07:36

11 mennesker kom til skade, heraf to alvorligt, da en tilsyneladende sindsforvirret bilist søndag pløjede ind i en menneskemængde i byen Dijon i det østlige Frankrig.

De to mennesker, der er alvorligt kvæstet, er uden for livsfare, oplyser en kilde i politiet.

Den 40-årige gerningsmand er tilsyneladende ude af balance og er blevet indlagt på et psykiatrisk hospital, siger en kilde tæt på efterforskningen og tilføjer, at motivet bag angrebet endnu ikke er kendt.

Gjorde det for Palæstinas børn

En anden kilde siger, at bilisten ifølge øjenvidner råbte "Allahu akbar" (Gud er stor), og at han "handlede for Palæstinas børn", da han påkørte menneskemængden.

Angrebet kommer dagen efter, at en franskmand, som var konverteret til islam, blev skudt og dræbt, efter han angreb tre politifolk med en kniv i byen Joue-les-Tours. Denne mand råbte også Allahu akbar, da han gik til angreb.

/ritzau/AFP

 

Flugtkonge fanget i nat: Kørte fast i græsplæne

22. december 2014 07:06

Flugtkongen Brian Bo Larsen, der stak af fra Vridsløselille Statsfængsel for ni dage siden, er blevet fanget i nat.

Det fortæller Fyns Politi til DR Nyheder.

For efter ni dages flugt slap heldet op. Klokken 2.55 slog en borger fra Birkum ved Odense alarm, da hun undrede sig over en bil, der var kørt fast i en græsplæne. 

- Han udgav sig for at være en anden, og han havde taget en paryk på. Men hvis man har været i det her firma i mere end fem år, ved man godt, hvem han er, siger vagtchefen til tv2.dk.

Fanget i narkorus og med prostitueret i bilen

Bilen var kørt ind i plankeværk og træer, før den kørte fast i græsplænen.

Da politiet kom frem, havde Brian Bo Larsen gemt sig i et buskads. Men i bilen sad stadig en prostitueret, som han havde taget stoffer med, og narkohunde sniffede sig hurtigt frem til flugtkongen.

Brian Bo Larsen er nu på politigården i Odense. Om han skal tilbage til Vridsløselille, skal Kriminalforsorgen tage stilling til.

Brian Bo Larsen flygtede fra fængslet den 13. december, efter han havde savet tremmerne over og kravlet omkring 15 meter ned ad en stige.

Han har flere end 20 flugter fra fængsler, arresthuse og politistationer på samvittigheden.

 

Bilsalget slår alle rekorder i år

22. december 2014 06:48

Det kan godt være, at Danmark er kendt som en af de mest cykelglade nationer i verden. Men det går ikke ud over vores lyst til en fod på speederen.

For vi køber biler som aldrig før. Det viser en opgørelse fra Autobranchen Danmark.

- I 2014 vil vi igen sætte rekord i antallet af registrerede biler, siger Jens Benstrup, direktør i Autobranchen Danmark.

Når året er omme, vil bilsalget ramme en total på cirka 187.000. Det er cirka 7000 flere end i 2013.

Nu vil vi have større biler

Det er især de større biler, der skinner om kap på vejene.

- Vi har de foregående tre år set et boom i salget af mikrobiler. Men nu tyder alt på, at familien Danmark hellere vil have de lidt større mellemklasse-biler, siger Jens Benstrup.

Han tror på, at markedet for mikrobiler er ved at være mættet, da det særligt var i den sidste halvdel af året, hvor salget af mikrobilerne faldt.

Den opgørelse, Autobranchen Danmark har lavet, viser, at leasingaftaler også er med til at hæve tallene i forhold til sidste år.

- For forbrugerne vælger ofte større biler, hvis de skal lease en, siger Jens Benstrup.  

Ingen sammenhæng med den billige olie

Man kunne fristes til at tro, at det øgede bilsalg hænger sammen med den lave oliepris, der er faldet støt siden i sommer.

Men det har intet med billig olie at gøre, forklarer Jens Benstrup.

- Den udvikling, vi har set i skiftet fra mikrobiler til større biler, skyldes, at segmentet, der tidligere købte brugte biler eller mikrobiler nu har råd til at opgradere.

Han peger på, at bilpriserne er faldet, og at det nu er nemmere at finansiere et bilkøb.

- Registreringsafgiften i Danmark er så høj, hvilket betyder at bilens pris er meget høj i forhold til brændstofomkostningerne, siger Jens Benstrup.

Kurven knækker i 2015

Salget af biler har faktisk slået rekord de sidste fire år - med undtagelse af et lille dyk i 2012.

Men Autobranchen Danmark tror på, at den stigende kurve nu knækker.

- Vi tvivler på, at vi vil se samme antal af registrede biler næste år, siger han.

Til gengæld forventes trenden med større biler at fortsætte i 2015.

 

Pakistan har henrettet seks efter genindført dødsstraf

22. december 2014 06:32

Pakistan har søndag hængt fire militante islamister, efter at landet i sidste uge genindførte dødsstraffen.

Dødsstraf blev igen en realitet i Pakistan, da en massakre på en skole tirsdag kostede 132 børn og ni andre livet.

Ingen af de henrettede har dog forbindelse til skolemassakren, som Pakistans Taliban har taget ansvaret for, og nogle kommentatorer mener, at henrettelserne er et forsøg på at fjerne fokus fra, at ingen endnu er blevet draget til ansvar i sagen om skoleangrebet.

Flere henrettelser på vej

De militante islamister blev henrettet ved Faisalabad-fængslet for deres rolle i et angreb på den tidligere præsident Pervez Musharraf, oplyser en topembedsmand ifølge Reuters.

Det er det andet sæt af henrettelser siden genoptagelsen af dødsstraf. Fredag blev to andre henrettet ved det samme fængsel.

Ifølge anonyme embedsfolk er der flere henrettelser på vej på trods af, at FN har opfordret pakistanerne til det modsatte.

Amnesty: Flere end 8000 på dødsgangen

Hængning er aldrig blevet slettet fra den pakistanske lovbog, og dommere har idømt kriminelle dødsstraf, selvom der fra 2008 og frem til sidste uge har været et de facto-moratorium mod civile henrettelser.

Menneskerettighedsgruppen Amnesty International vurderer, at Pakistan har flere end 8000 indsatte på dødsgangen.

Tilhængere af dødsstraffen i Pakistan har argumenteret for genindførslen, da de ser det som et effektivt våben i kampen mod militante grupper.

Taliban varsler flere angreb

Pakistans Taliban har sagt, at angrebet på skolen i Peshawar var hævn for deres dræbte krigere og deres familier i det nordvestlige Pakistan. Gruppen varslede samtidig, at der ville komme flere lignende angreb.

Det pakistanske militær har siden skoleangrebet gennemført flere angreb på militante i landet.

/ritzau/Reuters

 

Rederiforening til rederier: I bør leve op til skrot-krav

22. december 2014 06:20

Danmarks Rederiforening har siden 2009 anbefalet sine medlemmer at leve op til kravene i Hongkong-konventionen, der sætter rammer for ophugning af skibe under forhold, der tager hensyn til miljø og arbejdernes sikkerhed.

Det siger underdirektør i rederiforeningen Maria Bruun Skipper.

- Vi kan kun anbefale vores medlemmer at leve op til bestemmelserne i Hongkong-konventionen. Der er ingen juridisk binding, og derfor kan vi ikke sanktionere, hvis de ikke gør det, siger Maria Bruun Skipper til Ritzau.

Sender skibe til ophugning på berygtede strande

11 danske rederier og selskaber har siden november 2009 sendt i alt 18 skibe til ophugning i Indien, Pakistan og Bangladesh under forhold, der ikke tager hensyn til arbejdernes sikkerhed eller miljøet, har netsiden offthebeach.org opgjort.

Det er sket efter, at Hongkong-konventionen blev vedtaget af mere end 60 lande i FNs Internationale Maritime Organisation (IMO) i maj 2009.

Siden konventionens vedtagelse har rederiforeningen ifølge underdirektøren presset på, for at Danmark skal ratificere konventionen.

- Vi har presset på for at den danske regering skal gå foran og ratificere konventionen, det er sket i den løbende dialog, vi har haft med miljøministeren, siger Maria Bruun Skipper.

Rederiforening: Lov skal gælde globalt

Selv om en EU-forordning om skrotning af skibe og Hongkong-konventionen ratificeres af alle 28 EU-lande, gælder konventionen ikke, før ophuggerlande som Indien har ratificeret den.

Kan danske rederier med skibe under flag uden for EU så ikke fortsætte med at sende skibe til ophugning på de berygtede strande?

- Sætter man det op i det perspektiv, kan EU ikke række længere ud end de 28 lande. Det er netop derfor, vi helst ser en lov på globalt plan.

Maria Bruun Skipper forklarer, at ophugnings-landene selv har interesse i at ratificere konventionen og henviser til, at eksempelvis kinesiske ophugningsstationer er langt fremme kvalitetsmæssigt.

- Det er også et erhverv, der alt andet lige er med til at brødføde en befolkning. Man skal også se det i det perspektiv, svarer Maria Bruun Skipper.

/ritzau/

 

Færre svineproducenter får antibiotika-straf

22. december 2014 06:15

Antallet er svineproducenter, der får et gult kort for overforbrug af antibiotika, er nu på det laveste niveau siden 2011.

Det viser helt nye tal fra Fødevarestyrelsen, som DR Nyheder har fået adgang til.

I 2012 blev der uddelt 52 gule kort til svineproducenter, sidste år var det 43, og i år har myndighederne uddelt i alt 32 kort. Alene inden for det sidste år er der dermed sket et fald på 25 procent.

Stadig meget antibiotika i staldene
Alligevel er tallene ikke et udtryk for, at landbruget har haft succes med at nedbringe anbiotika-forbruget, mener Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge på Odense Universitetshospital.

- Succeskriteriet for gule kort er jo ikke det antal, man udddeler. Succeskriteriet er antibiotikaforbruget, og det er ikke faldet systematisk gennem de sidste tre år. Det er steget i 2012 og 2013, og så er det faldet en lille smule i 2014, siger han.

Det gule kort blev indført i 2010 for at knække det stigende antibiotikaforbrug til svin.

Året efter faldt brugen af antibiotika med 20 procent, men selvom tallet siden er steget, så har svineproducenterne mere end levet op til myndighedens krav. Det mener Henrik Mortensen, der er formand for Danske Svineproducenter.

- Da man oprettede det gule kort, var målet at sænke antibiotikaforbruget med 10 procent. Det nåede vi, og når vi så sænker det yderligere, synes jeg, det er en fjer i hatten på svineproduktionen, siger han.

Færre bruger for rigtig meget
De 32 gule kort svarer til, at en halv procent af af de danske svineproducenter har fået en advarsel i år, fordi de har brugt meget mere antibiotika end gennemsnittet.

- Faldet i gule kort siger ikke noget om, om der generelt bliver brugt mindre antibiotika. Man kan kun sige, der er færre, der bruger rigtig meget, siger Yvonne Agersø, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.

I alt er der omkring 6.000 svinebesætninger i Danmark.

 

Flere anholdt efter skolemassakre i Pakistan

22. december 2014 05:51

Flere personer er søndag blevet anholdt i forbindelse med sidste uges skolemassakre i Pakistan, hvor 141 mennesker blev dræbt.

Det oplyser den pakistanske indenrigsminister, Chaudhry Nisar Ali Khan.

De anholdte mistænkes for på den ene eller anden måde at have muliggjort angrebet på skolen i den nordvestlige by Peshawar, siger ministeren.

- Afhøringerne skrider fremad på en positiv måde, tilføjer han.

Antallet af anholdte er ikke oplyst, men der er tale om en hel del, fortæller ministeren.

Strømmer til mindehøjtidelighed

Tusindvis af mennesker strømmede søndag til skolen i Peshawar for at deltage i en mindehøjtidelighed for de mange ofre. Mange lagde blomsterbuketter.

Taliban i Pakistan har taget skylden for massakren, og myndighederne i landet er under pres for at gribe ind over for bevægelsen.

Regeringen har svaret igen på terrorangrebet med henrettelser og militære aktioner.

Minister: Vi er i en krigstilstand

- Først angreb de moskeer, sidenhen markeder, og nu er de begyndt at angribe skoler. Vi kan dø, men vi kan ikke tillade, at vores børn bliver dræbt, sagde en kvinde uden for skolen til nyhedsbureauet AFP.

- Vi befinder os i en krigstilstand, siger indenrigsminister Chaudhry Nisar Ali Khan ifølge avisen The Express Tribune.

Syv bevæbnede mænd, der også bar bælter med sprængstoffer, stormede skolen og dræbte 141 personer. Blandt de omkomne var 132 elever. Andre 121 elever blev såret i den otte timer lange belejring. Skolen ligger i et område, hvor der bor mange militærfamilier.

Regering giver grønt lys for henrettelser

Som en af de første reaktioner på angrebet har regeringen givet grønt lys for, at dødsstraffe igen kan blive eksekveret. Søndag blev fire dødsdømte henrettet ved hængning.

Og mange flere vil følge efter.

Indenrigsministeren siger, at yderligere omkring 500 fanger, der er dømt for terrorisme, vil blive henrettet de næste to-tre uger.

- Indenrigsministeriet har godkendt, at disse fanger bliver henrettet, og deres ansøgninger om at blive benådet er allerede blevet afvist af præsidenten, siger han.

/ritzau/TT

 

Radikale langer ud efter den danske krævementalitet

21. december 2014 22:52

Den radikale leder, Morten Østergaard, kaster sig i Politiken mandag ud i et værdiopgør med blandt andet regeringens parlamentariske grundlag Enhedslisten på velfærdsområdet.

Ifølge økonomi- og indenrigsministeren er der en tendens til, at selv stærke og privilegerede medborgere - uanset om det er midlertidigt ledige, studerende, ældre eller indvandrere - har fokus på at modtage. Og mindre fokus på at yde først.

Det skal vendes for at sikre ekstra hjælp til de svagest stillede.

- Vi er nødt til at tage et opgør med den velfærdstanke, der har sneget sig ind mange steder i dag. Sådan en noget for noget-tankegang, siger Morten Østergaard til Politiken.

- Vi har en levestandard, der er tårnhøj, og vi har udsigt til vækst i samfundet. Men i stedet for, at vi forlanger lidt mere fra fællesskabet til os selv, skal vi vænne os til, at vi alle kan give den en ekstra tand.

Også studerende yder for lidt

De radikales leder ser blandt andet tendensen hos ledige danskere, der mangler vilje til at tage et arbejde i stedet for at modtage understøttelse:

Mens 110.000 østeuropæere arbejder på overenskomstmæssige vilkår i Danmark, går 140.000 danskere ledige. Også studerende, der ikke ønsker at studere på fuld tid, yder for lidt.

Østergaard mener, at der skal arbejdes med at differentiere ydelser til eksempelvis ældre til fordel for de svagest stillede.

Men det er især arbejdsmarkedet, han har blikket rettet imod.

- Hvis folk føler, at de kun skal bidrage og tage et arbejde, hvis det lige passer i deres kram, har systemet vundet over fællesskabet. For så bliver folk holdt passive, siger Morten Østergaard til Politiken.

Enhedslisten fortørnet

Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, harcelerer over ministerens melding.

- Morten Østergaard tegner et billede af, at danskerne har en dårlig moral og krævementalitet. Jeg synes, det er skadeligt, når man på den måde tegner et billede af, at verden skulle se helt anderledes ud, siger Stine Brix til Politiken.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, køber heller ikke ministerens opråb.

- Det er jo grotesk at høre sådan noget, lige efter at regeringen selv afskaffede den gensidige forsørgerpligt, siger Kristian Jensen til Politiken.

/ritzau/

 

11 mænd hængt i Jordan - efter otte år uden henrettelser

21. december 2014 22:20

Efter otte års pause er Jordan atter begyndt at eksekvere dødsdomme. Søndag blev 11 mænd, der alle er dømt for drab, hængt som straf for deres forbrydelser.

Henrettelserne får menneskeretsgrupper til at kritisere kongedømmet, som med beslutningen om at genoptage henrettelserne tager et skridt tilbage på det menneskeretslige område. Det skriver Reuters.

- Vi er overraskede over denne beslutning, som er et tilbageskridt for Jordan, siger Taghered Jaber, regional direktør for Penal Reform International.

Jordan mister plads som progressiv

Sarah Leah Whitson, der er Mellemøst-direktør for Human Rights Watch, siger, at denne grusomme form for straf er endnu et område, hvor det går den forkerte vej i Jordan.

- Jordan mister sin status som en sjælden progressiv stemme hvad angår dødsstraf i regionen, siger hun.

De 11 mænd blev ved daggry hængt i et fængsel der ligger omkring 70 kilometer fra hovedstaden Amman.

Ingen henrettelser siden 2006

Alle 11 var dømt for drab i 2005 og 2006 og havde ikke nogen forbindelser til hverken politiske eller ekstremistiske grupper, siger indenrigsministeriets talsmand til det officielle nyhedsbureau Petra.

Jordan har ikke foretaget nogen henrettelser siden juni 2006. Siden da er 122 mennesker blevet dømt til døden, men altså uden at dødsstraffene er blevet eksekveret.

For nylig antydede den jordanske indenrigsminister, Hussein Majali, at det midlertidige stop for henrettelser kunne blive ophævet. Ifølge ham er det en udbredt opfattelse i befolkningen, at kriminaliteten er steget, fordi Jordan ikke længere anvendte dødsstraffen.

Øget kriminalitet

Lederen af menneskeretsgruppen Adallah (Retfærdighed), Assem Rababa, opfordrer myndighederne til at se på årsagerne til den øgede kriminalitet i stedet for at gå tilbage til dødsstraffen.

- Politiske og økonomiske problemer giver kriminalitet, siger han.

- Myndighederne burde ikke forhaste sig med henrettelser, mens de ignorerer disse problemer, siger Rababa.

/ritzau/AFP

 

Sikkerhedsbrist: Smuglede våben ind i Tysklands største lufthavn uden problemer

21. december 2014 21:48

En EU-kontrol har afsløret store huller i sikkerheden i Frankfurt lufthavn, der er Tysklands største.

Efterforskere, som under dække af at være almindelige passagerer tjekker sikkerheden i Europas lufthavne, formåede hver anden gang at smugle både våben og forbudte stoffer gennem sikkerhedskontrollen i Frankfurt lufthavn.

Det skriver den tyske avis Bild am Sonntag.

Tager det meget alvorligt

Sikkerhedsbristen skyldes først og fremmest, at personalet ikke er godt nok trænet i at opdage mistænkelige genstande under gennemlysning af passagerernes håndbagage.

Derfor skal alt personale atter oplæres i at aflæse røntgenbillederne korrekt.

- Vi tager dette meget alvorligt, siger lufthavnens talsmand, Christopher Holschier, til Bild am Sonntag.

- I alt 2500 af vores ansatte bliver nu oplært igen, så mistænkelige genstande ikke længere kan komme gennem sikkerhedstjekket, tilføjer han.

EU-kommissionen ønsker ikke at udtale sig

Bild am Sonntag har forsøgt at få en kommentar fra EU-Kommissionen, der står bag sikkerhedstjekkene i de europæiske lufthavne.

En talsmand i Bruxelles bekræfter, at der finder regelmæssige kontroller sted, men vil ikke udtale sig om resultaterne for de enkelte lufthavne.

Ifølge Bild am Sonntag truer EU-Kommissionen med at kategorisere Frankfurt som ikke-Schengen lufthavn, hvis der ikke gøres noget ved sikkerhedsproblemerne straks.

Det vil betyde, at passagerer, der rejser via Frankfurt, skal igennem et ekstra sikkerhedstjek når de ankommer derfra til andre lufthavne i EU.

/ritzau/dpa

 

FAKTA 18 skibe er sendt til ophugning i Indien

21. december 2014 21:35

Det er ifølge den Bruxelles-baserede NGO-organisation Shipbreaking Platform lukrativt for skibsredere at sælge deres skibe til ophugning i Indien, Pakistan og Bangladesh.

Det er lovligt efter de nugældende regler. Siden 2006 har det dog været forbudt at sende skibe under dansk flag til Indien.

Her er de danske selskaber og rederier, der siden 2009 har sendt skibe til ophugning i Indien:

* Selskabet Blue Line International, BLI Managament har sendt to skibe: Split 1700 i december 2010, Ancona i januar 2011. Begge ophugget på Alang, Indien.

* Selskabet Container Leasing A/S har sendt to skibe: CS Christine i oktober 2012 i Cittagong i Bangladesh, CS Giotte i januar 2013. Begge ophugget på Alang, Indien.

* Selskabet CS Partners A/S: SEA Corona i november 2009. Ophugget på Alang, Indien.

* Selskabet Dania Marine ApS: Sujin i januar 2013. Ophugget på Alang, Indien. Philip i november 2012, ophugget i Mumbai, Indien.

* Dannebrog Rederi: Naesborg i maj 2011, Marienborg i november 2012, SIAM Project i april 2011, Aalborg i april 2013. Alle tre skibe ophugget på Alang, Indien.

* Rederiet Nordana Line A/S: NORD Scan Mumbai i februar 2011 på Alang, Indien. (Nordana Line har i 2014 ændret navn til Nordana, og drives fra samme adresse i Rungsted som Dannebrog Rederi. Begge rederier ejes af Weco Group).

* Selskabet Dansk Investeringsfond DIFKO: Power II i september 2012 på Alang, Indien. Amberjack i marts 2012 i Gadani, Pakistan.

* Nina Shipping K/S: Nina i april 2010 i Cittagong, Bangladesh.

* Rederiet Hansen og Lange I/S: Selma i maj 2013 på Alang, Indien.

* Seaflex A/S: Burgos i april 2010, Alang Indien.

* Transland Invest ApS: ACE IV i december 2012, Alang, Indien.

Kilder: offthebeach.org, Shipbreaking Platform, Miljøministeriet og greens.dk.

/ritzau/

 

Ophugning: Rederier får moralsk opsang af minister

21. december 2014 21:32

Det er moralsk ikke i orden, at 18 skibe fra danske rederier og selskaber ifølge netsiden offthebeach.org er blevet sendt til skrotning i Indien, Pakistan og Bangladesh fra 2009, under forhold, hvor der ses stort på arbejdernes sikkerhed og på miljøet.

Det siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

- Rederierne har et moralsk ansvar for, at deres skibe ikke ender på de her strande, hvor folk arbejder under kummerlige kår.

- Og hvis et skib under dansk flag er sendt til ophugning derude, er det i strid med reglerne, for det har været forbudt siden 2006, siger Kirsten Brosbøl til Ritzau.

Moralsk forpligtigelse

FNs Internationale Maritime Organisation (IMO) vedtog med opbakning fra mere end 60 lande i maj 2009 Hongkong-konventionen om forsvarlig ophugning af skibe, når det gælder miljø og sikkerhed for arbejderne.

De regler bør rederierne ifølge miljøministeren følge af moralske og etiske årsager.

- Rederierne bør følge de her regler og ikke sælge skibe til ophugning under de kummerlige forhold. Derfor vil jeg bede Miljøstyrelsen om at tage et møde med Danmarks Rederiforening for at se, om der er mere vi kan gøre for at det ikke sker, siger Kirsten Brosbøl.

EU-regler skal speedes op

Ministeren henviser dermed til en EU forordning, som EU-Parlamentet vedtog i 2013 om skrotning af skibe under miljø- og sikkerhedsmæssige forsvarlige forhold. Samtidig vil alle 27 EU-lande ratificere Hongkong-konventionen.

- Jeg er meget optaget af, at vi får speedet de nye EU-regler op, så de kan indføres næste år, siger Kirsten Brosbøl.

Hongkong-konventionen skal også ratificeres af ophugger-lande som Indien, før den er juridisk gældende. Betyder det ikke, at danske rederier med skibe under flag uden for EU fortsat kan sende skibe til ophugning i Indien?

- Vi har ingen garanti for, at andre lande vil tilslutte sig de internationale regler. Men det betyder noget, at et samlet EU vil kunne lægge pres på andre lande uden for EU.

- Jeg forventer, at danske rederier vil leve op til deres moralske og etiske ansvar. Jeg synes, at rederiforeningen kan gå foran og sige til deres medlemmer, at de selvfølgelig forventer, at de ikke sender skibe til ophugning de her steder, svarer Kirsten Brosbøl.

/ritzau/

 

Danske rederier sender skibe til ophugning på berygtede strande

21. december 2014 21:27

11 danske rederier og selskaber har sendt 18 skibe til ophugning på de berygtede strande i Indien, Pakistan og Bangladesh mellem 2009 og 2013.

Det fremgår af netsiden offthebeach.org, der holder øje med, hvilke skibe der sendes til ophugning.

Ifølge den Bruxelles-baserede ngo-organisationen Shipbreaking Platform er Alang i Indien berygtet for de forhold, som de arbejdere, der hugger skibene op til en timeløn på 2,50 kroner i timen, arbejder og lever under.

Manglende sikkerhed

Der er katastrofal mangel på sikkerhed, hvilket ifølge organisationen har kostet 480 arbejdere livet siden 1983, mens tusindvis er blevet invalideret af arbejdsskader og sygdomme efter arbejdet med farlige giftstoffer fra skibene.

Men skibsredere også i Danmark, kan have en økonomisk interesse i at sælge deres skibe til billig ophugning i Indien.

De to rederier Dannebrog Rederi og Nordana, som gennem Weco Shipping i Rungsted ejes af baron Johan Wedell-Wedellsborg, har sendt flest skibe til ophugning i Indien.

Tre skibe fra Dannebrog

Fra 2011 til 2013 har de to rederier sendt fire udtjente skibe til ophugning på den berygtede strand Alang i Indien, hvor lavt betalte arbejdere med de bare hænder fjerner giftige materialer, inden skibene skæres i småstykker.

Tre af skibene - Naesborg, Aalborg og Marienborg - er fra rederiet Dannebrog, det fjerde, Nord Scan Mumbai, er fra rederiet Nordana, der indtil 2014 hed Nordana Line A/S.

Ifølge de gældende regler er det lovligt at sende skibe til ophugning på de indiske strande, medmindre skibene sejler under dansk flag.

Forbud fra ministeriet

Siden 2006 har det ifølge Miljøministeriet været forbudt at sejle skibe under dansk flag til ophugning i Indien. Ikke alle skibe, som de danske rederier ejer, sejler under dansk flag.

Ifølge Søfartsstyrelsens skibsregister, der registrerer skibe under dansk flag, står fragtskibet Aalborg til at være slettet fra registret i februar 2007 - året efter, at det blev forbudt at sende dansk-flagede skibe til ophugning i Indien.

Det har ikke været muligt at træffe baron Johan Wedell-Wedellsborg for en kommentar.

/ritzau/

 

Årets korteste dag var længere i København end Skagen

21. december 2014 21:19

I dag var det årets korteste dag, men det var ikke alle steder i landet, at den var lige kort.

I København var dagslængden for eksempel lige omkring 7 timer - med et minut eller to fra eller til, afhængigt af hvor i byen, man befandt sig.

Den korteste i Danmark finder man på Nordstranden ved Skagen, som er Danmarks nordligste punkt. Her var dagslængden helt nede på 6 timer og 31 minutter.

Solen er højest ved Gedser

Ved Danmarks sydligeste punkt i dag, sydspidsen af Falster ved Gedser, var dagen næsten tre kvarter længere. Her var solen nemlig på himlen i sammenlagt 7 timer og 15 minutter.

Årsagen til forskellene finder vi i breddegraderne. Des højere mod nord, des lavere står solen over horisonten. Ved Skagen var solhøjden ved middagstid i dag således kun 8,6 grader over horisonten. I København og ved Gedser var den henholdsvis 10,8 og 11,9 grader ved samme tid.

En solargraph

Solhøjden kan illustreres visuelt, som på billedet her.

Billedet er indsendt til DR Vejret af Kresten Hansen fra Brønderslev og er taget med et såkaldt pinholekamera - også kaldet en solargraph.

Billedet viser solens gang over himmelen fra sommersolhverv i år, altså årets længste dag, til og med i formiddags, her på årets korteste dag. Den øverste bue er fra årets længste dag omkring Skt. Hans, og de nederste er blot et par dage gamle.

Den faldende solhøjde kan ses ved, at buen ikke længere kan nå lige så højt op på billedet. At længden på dagen bliver kortere kan ses på, at buen starter sin stigning senere og slutter tidligere.

Derudover kan man også skelne perioder med meget sol fra perioder med øget skydække. De perioder ses som en lys bue når vejret har været klart, mens gråvejr har givet en mere gnidret utydelig bue på fotografiet.

 

Hør lyden: Her spørger politiet om hjemløse Daniel er grønlænder

21. december 2014 21:03

Det var en kold efterårsdag på Amager, at skolelæreren Kirstine Løvdal Nielsen fandt en hjemløs grønlænder, der lå livløs ved en metrostation. Det var 33-årige Daniel.

Kort tid efter afgik han ved døden, men hele forløbet har været speget. Myndighederne reagerede langsomt, og politiet har fortalt usandheder.

Ringede straks efter hjælp

Kirstine Løvdal Nielsen ringede hurtigt til politiet i håb om, de ville sende hjælp. På dette tidspunkt var der fortsat livstegn fra Daniel.

Da hun talte med politiet, spurgte de hende om manden var dansk eller grønlandsk. Herefter sagde de, at de ville sende en patruljevogn, men først efter flere opkald ankom de til stedet - omkring 40 minutter efter Kirstine Løvdal Nielsen første gang ringede.

Senere tilkaldte politiet en ambulance, der erklærede Daniel død.

Er han dansk eller grønlænder?
Kirstine Løvdal Nielsen undrer sig over, hvorfor politiet mente, det var relevant at vide om manden var grønlænder.

Politiet har indtil nu påstået, at det var Kirstine Løvdal Nielsen selv, der gav dem oplysningen om at manden var grønlandsk - men det beviser en lydfil nu ikke var sandt.

På lydfilen kan man høre betjenten spørge:

- Hvad er han? Dansk eller grønlænder, eller hvad er han? Eller sådan?

Beklager 'kommunikationsfejl'

Politiet erkender, at de ikke har givet rigtige oplysninger i sagen, men siger, det ikke har været bevidst:

- Det er en kommunikationsfejl. Vi beklager rigtig dybt, vi er kommet med de her urigtige oplysninger, siger Peter Dahl, der er politiinspektør i Københavns Politi.

Han forklarer, at operatøren spurgte om manden var grønlænder, for at få et signalement.

- Men jeg kan i bagklogskabens lys godt se, at det ikke var en relevant oplysning, siger Peter Dahl.

Føler mig naiv
Kirstine Løvdal Nielsen er lettet over at sandheden er kommet frem. Men er stadig skuffet over politiets håndtering af sagen:

- Jeg føler, jeg blev fremstillet som løgnagtig, siger hun.

- Jeg føler mig lidt naiv over at tro, at når man ringer til politiet, så vil de hjælpe. For det er ikke den oplevelse jeg har.

Politiet undersøger fortsat sagen for at finde ud af, præcis hvad der er foregået.

Hør lydoptagelsen af Kirstine Løvdal Nielsens samtale med politiet i videoen over artiklen.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.