preload loader
 

Én ny besked: Nu er alle med på Digital Post

1. november 2014 14:21

Natten til lørdag kom de sidste 1.145.614 danskere med på Digital Post, og det betyder, at stort set al post fra det offentlige ikke længere ryger gennem brevsprækken, men bliver sendt digitalt.

Og den proces er gået helt uden problemer.

- Det er gået godt. Vi har simpelthen fået oprettet en digital postkasse til de 1,1 millioner danskere, der manglede, og nu er de alle sammen oprettet i Digital Post, siger Louise Kampmann, teamleder i Digitaliseringsstyrelsen.

Svært for dem, der ikke er "supersystematiske"

Den post, du fremover skal åbne og læse på computeren, er for eksempel indkaldelse til sygehuset, meddelelser om pension, SU-meddelelser, ændring af boligstøtte, pladsanvisning til daginstitution, inddrivelse af gæld med mere.

Meningen er, at det fremover skal være lettere at få styr på sine vigtige papirer.

Søren Skaarup, som er ph.d.-stipendiat på Syddansk Universitet og forsker i, hvad digitalisering og centralisering betyder for borgerne, er dog bekymret for, om alle får læst deres digitale post.

- Jeg er mest bekymret for de grupper i befolkningen, der af den ene eller anden grund ikke har en struktureret hverdag og ikke er super-systematisk skruet sammen oppe i hovedet, siger han til Jyllands-Posten.

Det er ikke al post fra det offentlige, der sendes digitalt med det samme. Du skal derfor stadig tjekke din papirpost, skriver Digitaliseringsstyrelsen på deres hjemmeside.

 

Demokraternes eneste håb er stor valgdeltagelse

1. november 2014 14:14

De fleste eksperter spår et sviende nederlag for Demokraterne og præsident Barack Obama ved midtvejsvalget tirsdag, og kun en meget stor valgdeltagelse ventes at kunne ændre på dette udfald.

Hvis valget går som meningsmålingerne forudsiger, vil Demokraterne miste op til 10 pladser og dermed flertallet i Senatet.

Republikanerne har flertal i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, hvor de ventes at få et styrket flertal. Hvis Obamas parti mister både Senatet og Repræsentanternes Hus, vil den amerikanske præsident næsten være politisk handlingslammet i sine to sidste år i Det Hvide Hus.

Vanskelige tider i fremtiden

Det vil gøre det særdeles vanskeligt eller umuligt for Obama at få vigtige ændringer igennem, hvad enten det gælder en indvandringsreform, reformer om våbenkontrol eller en ny miljølovgivning.

Alt tyder på, at fire af de seks pladser i Senatet, som Republikanerne står til at vinde, allerede er sikret, nemlig Montana, Arkansas, South Dakota og West Virginia.

Desuden står Demokraterne til at miste Colorado, Alaska, Iowa og Louisiana, ligesom både North Carolina og New Hampshire kan være i fare. Hvis partiet skal undgå at miste alle disse stater, er det afgørende, at flere vælgere går til valgurnerne end normalt.

Få stemmer ved midtvejsvalgene

Det er sædvanligvis kun en tredjedel af vælgerne, som stemmer ved midtvejsvalgene - langt færre end ved præsidentvalgene.

Men de vælgere, der er mest tilbøjelige til at blive hjemme, er typisk Demokraternes vælgergrupper - sorte, spansktalende, yngre og byboere.

Det er positivt for Demokraterne, at vælgerundersøgelser i de seneste dage har tydet på, at valgdeltagelsen i disse delstater bliver højere end i 2010, og at omkring en femtedel af dem, der har stemt på forhånd per brev, ikke stemte i 2010. Samtidig vil flere sorte stemme.

Men Demokraterne taber også terræn i flere af de vælgergrupper, som bragte Obama ind i Det Hvide Hus.

/ritzau/TT

 

Observatører: 100 jihadister dræbt i syriske Kobane

1. november 2014 13:54

Mindst 100 jihadister fra Islamisk Stat (IS) er blev dræbt i de seneste tre dage under hårde kampe i den syriske by Kobane ved Tyrkiets grænse, siger observationsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

15 kurdere, der forsvarede byen, blev også dræbt.

Gruppen siger, at der med de seneste dødstal i alt er blevet dræbt 576 mennesker i byen siden den 16. september.

Kampen om Kobani

En styrke af kurdiske peshmerga-krigere kom fredag til Kobane for at støtte den lokale kurdiske milits. Peshmerga-krigerne kom fra Irak, men havde fået lov til at tage til den syriske grænseby via Tyrkiet.

De omkring 150 peshmerga-krigere fra Irak råbte Kobane som kampråb, da de ankom til byen sent fredag og fik en heltevelkomst.

Islamisterne i Islamisk Stat har i adskillige uger forsøgt at indtage Kobane, der forsvares af en kurdisk milits, som nu har fået forstærkninger af irakiske kurdere samt af moderate oprørere fra Den Frie Syriske Hær (FSA).

I Irak siger embedsmænd, at militante fra Islamisk Stat har henrettet yderligere 85 medlemmer af Albu Nimr klanen ved et massedrab, der var gengæld for modstand mod gruppens fremmarch.

Fund af massegrav

Sheikh Naeem al-Gaoud, der er en en af klanens ledere, siger, at Islamisk stat har dræbt 50 personer, som var tvunget væk fra deres hjem. Samtidig siger sikkerhedskilder, at de har fundet 35 lig i en massegrav.

De omfattende blodsudgydelser understreger, hvordan Islamisk Stat, der er vokset ud af al- Qaeda, fortsat har overtaget mange steder til trods for et stort antal amerikansk-ledede bombeangreb mod deres stillinger og forsyningslinjer.

Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, kritiserer Vesten for at have alt for megen fokus på Kobane.

- Hvorfor bomber koalitionen hele tiden byen Kobani? Der er ingen tilbage i Kobane på nær 2000 medlemmer af en milits.

/ritzau/AFP

 

Taxichauffører: Vi skal uddannes i at dæmpe gemytterne og håndtere konflikter

1. november 2014 13:23

Tre unge mænd sidder lørdag i grundlovsforhør i Københavns Byret. De er mistænkt for et særlig groft røverisk overfald mod en 65-årig taxichauffør natten til fredag. Røveriet endte med at koste manden livet.

Udbyttet var angiveligt to punge og en mobiltelefon.

Bo Weye, formand for Taxachaufførernes Landsklub under 3F, bakker op om en ændring af lovgivningen, så også taxichauffører bliver omfattet af straffelovens paragraf 119, der handler om skærpet straf for vold mod tjenestemand i funktion.

Langt mellem tragedier

Det er Dansk Taxi Råd, der på baggrund af den tragiske sag mener, at der er brug for et politisk tiltag, der sidestiller taxichauffører med eksempelvis buschauffører.

- Det er en god idé. Heldigvis er der langt imellem, at en taxichauffør bliver dræbt ved et røveri. Der er ikke mange penge i taxier i dag, men der er tit tvister, der kan ende i slagsmål og trusler, og straffen skal ikke bero på, hvilket arbejde man har, siger Bo Weye.

En yderligere mulighed for at øge sikkerheden for chaufførerne kunne være en egentlig taxiuddannelsen, mener han.

Konflikthåndtering vil være godt

I dag består uddannelsen af et fem ugers kursus, hvor chaufførerne har et kort kursus i konflikthåndtering.

- En egentlig uddannelse med fokus på konflikthåndtering ville være godt. Det ville give chaufførerne bedre værktøjer til at aflæse passagerne og dæmpe gemytterne, inden tingene udvikler sig, siger han.

En tidligere undersøgelse lavet af Dansk Taxi Råd viste, at omkring halvdelen af chaufførerne har følt sig truet, mens de har været på arbejde.

- Undersøgelsen er ikke repræsentativ, men den giver et meget godt fingerpeg, mener direktør Trine Wollenberg, Dansk Taxi Råd, der er brancheforening på området.

/ritzau/

 

Bukina Fasos tidligere leder er ankommet til Elfenbenskysten

1. november 2014 13:03

Burkina Fasos tidligere præsident Blaise Compaoré er ankommet til Elfenbenskysten, oplyser militære kilder i landet til AFP.

- Han er indkvarteret på luksushotellet President Hotel i Yamoussoukro, hvor han spiste middag fredag og fik morgenmad lørdag morgen, oplyser en ansat på hotellet.

En anden lokal indbygger siger, at en lang kortege med omkring 30 biler kører mod en villa, som anvendes som residens for særlige udenlandske gæster.

Løjtnant i spidsen

Burkina Faso har fået oberstløjtnant Issaac Zida som ny leder. Han meddelte lørdag, at han vil stå i spidsen for staten.

Tidligere havde militærchefen Honore Traore ellers meddelt, at han ville lede en overgangsregering, efter at Compaoré trådte tilbage fredag efter massedemonstrationer mod ham.

Tusindvis af demonstranter afviser dog at anerkende Honore Traore som statsoverhoved, fordi han ifølge dem er for tæt på den nu afsatte præsident.

Flere dræbte

Den 63-årige Compaoré havde siddet på magten i 27 år.

Omkring 30 personer blev angiveligt dræbt torsdag under uroligheder og flere end 100 såret. Det er ikke klart, om dødstallet indbefatter hele landet eller kun hovedstaden Ouagadougou, hvor demonstranter brændte parlamentet ned i protest mod den afsatte præsident.

Compaoré var blot 36 år, da han i 1987 tog magten ved et kup. Siden 1991 var han blevet valgt til posten fire gange.

/ritzau/AFP

 

Kommuner vil have privates hjælp til at huse flygtninge

1. november 2014 12:48

Der bliver akut mangel på boliger til flygtninge, når de mange tusinde asylansøgere, der i øjeblikket kommer til Danmark, skal fra asylcentrene og ud på boligmarkedet.

Kommunernes forening KL vil derfor have slækket reglerne for, hvor man kan anvise bolig, og KL opfordrer samtidig private til at byde ind med udlejning af sommerhuse og værelser på midlertidig basis.

- Det nuværende system kan ikke håndtere antallet, der kommer til landet. Det er simpelthen ikke dimensioneret til det, siger KLs formand, Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) til Ritzau.

KL har lørdag fremlagt en liste med forslag til nytænkning af indsats for flygtninge, som foreningen selv kalder det.

Forslag om boligportal

I øjeblikket regner regeringen med, at der kommer cirka 20.000 asylansøgere til landet. Typisk når lidt over halvdelen videre i systemet. Ifølge Martin Damm betyder det, at kommunerne skal finde bolig til mellem tre og fire gange så mange som i tidligere år.

Og det er altså både i år og næste år.

KL foreslår en boligportal, hvor private kan leje ud til flygtninge - både værelser og sommerhuse. Det vil hive boliger ind på markedet, som ellers ikke ville blive lejet ud, lyder analysen.

Enlige må bo sammen

Derudover mener KL, at det i modsætning til nu skal være muligt at anvise boliger i udsatte boligområder, at man kan lave flygtningelandsbyer, samt at man kan gøre brug af tomme ældreboliger.

Der skal samtidig åbnes op for, at flere enlige flygtninge kan komme til at bo sammen i en lejlighed i modsætning til nu, hvor de skal have en bolig hver. Og som i mange tilfælde også er svær at betale for flygtningene.

- Hvis danske studerende kan bo flere sammen, kan flygtningene det også. Det kan også blive en fordel for dem at deles om tingene og have et netværk, siger Martin Damm.

Ud over ændrede boligregler foreslår KL, at der skal ændres i undervisningen af de personer fra Syrien, der kun får midlertidig opholdstilladelser på et år.

/ritzau/

 

Tyrkiet kræver forklaring af Danmark efter frikendelse af 10 kurdere

1. november 2014 11:46

Tyrkiet har afkrævet de danske myndigheder en forklaring om løsladelsen af 10 mænd, der var anklaget for at finansiere terrorisme med støtte til det forbudte Kurdistans Arbejderparti, PKK.

De 10 kurdiske mænd blev frifundet ved Københavns Byret den 22. oktober i en stor sag, hvor de var tiltalt for at have støttet terror ved at kanalisere op til 140 millioner kroner til PKK.

- Bekæmpelse af finansiering af terrorisme er en international forpligtelse for Danmark og for alle andre lande. Derfor har Tyrkiet bedt de danske myndigheder om en redegørelse for, hvilke forholdsregler, der træffes mod finansieringen af terrorisme - deriblandt i denne sag, hedder det i en erklæring fra det tyrkiske udenrigsministerium.

Manglende beviser

Frifindelsen af de 10 skyldtes, at der ikke er bevis for, at de tiltalte vidste, at penge til den kurdiske tv-station Roj TV i virkeligheden gik til PKK.

Det var først i januar 2012, at det ved dom blev fastslået, at tv-kanalen udgør en del af PKK. Tiltalen drejede sig imidlertid om tiden fra 2009 og frem til 2012.

Startskuddet til sagen lød for en række år siden, da den tyrkiske ambassade henvendte sig til Politiets Efterretningstjeneste med en anmeldelse mod Roj TV, som har hovedkontor i København.

Torn i øjet på Ankara

Kanalen har haft et potentielt publikum på 30 millioner kurdere verden over og udgjorde i lang tid en alvorlig torn i øjet på de tyrkiske myndigheder.

Efter en langvarig efterforskning, hvor betjente og anklagere blandt andet rejste til Tyrkiet for at indsamle beviser, blev der rejst tiltale mod tv-stationen, som blev anklaget for at fremme PKKs aktioner.

/ritzau/

 

VIDEO Så vild er Halloween i New York

1. november 2014 11:33

I anledning af Halloween har New York afholdt den årlige Village Halloween Parade i Greenwich Village på Manhattan.

De deltagende var udklædt på ekstravagant vis. Nogle var meget uhyggelige, andre mere festlige. En var endda troppet op i en ebola-beskyttelsesdragt.

Se blandt andet en hel zombiemarch genopføre Michael Jacksons Thriller-video midt på Sixth Avenue øverst.

Neden for kan du se Empire State Bulding blive lyst op i smukke farver i anledning af Halloween i storbyen.

 

Afrika-ekspert: Militærkup i Burkina Faso kan ende katastrofalt

1. november 2014 11:15

Situationen i det vestafrikanske land Burkina Faso er yderst skrøbelig, efter at landets præsident, Blaise Compaoré, fredag trådte tilbage på grund af voldsomme demonstrationer mod ham.

To militærfolk har udnævnt sig selv til landet nye leder. Militærchefen Honore Traore annoncerede fredag, at han ville lede en overgangsregering, og lørdag meddelte oberstløjtnant Isaac Zida så, at han vil stå i spidsen for staten.

Men uenigheden hos de militære styrker udgør en kæmpe sikkerhedsrisiko. Især for civilbefolkningen, vurderer professor emiritus i Afrikastudier, Holger Bernt.

- Vi har at gøre med et fuldbyrdet klassisk afrikansk militærkup, men oveni det kommer, at de militære styrker er uenige om, hvem der skal overtage - det skaber store spændinger og gør situationen aldeles usikker, siger han.

Mali-lignende tilstande

I hovedstaden Ouagadougou er der fortsat store uroligheder. Omkring 30 personer blev angiveligt dræbt torsdag, og flere end 100 er såret, efter at demonstranter brændte parlamentet ned i protest mod den afsatte præsident.

Og der en vis risiko for, at de to nye selvudnævnte ledere går i totterne på hinanden.

- Det vil være ret katastrofalt, fordi situationen så bliver helt uforudsigelig. Vi har set i nabolandene Mali og Den Centralafrikanske Republik, at når der er to fraktioner inden for hæren, som er uenige, så udsætter det enhver form for tilbagevenden til normale forfatningsmæssige forhold, og det skaber utrolige lidelser for civilbefolkningen, siger Holger Bernt Hansen.

Konsekvenser viser sig meget snart

Ifølge professoren, har den tilbagetrådte præsident, Blaise Compaoré, bygget en særlig præsidentgarde op gennem sine 27 år på tronen.

Meningen var, at de skulle være særligt loyale overfor ham i modsætning til den resterende hær, men torsdag viste det sig, at ingen var villige til at kæmpe for ham, da det brændte på.

- Nu er der en kamp mellem præsidentens loyale styrker og den resterende hær. Det er en lidt trist udsigt, der ligger og lurer - og det vil nok vise sig allerede i dag eller i morgen, om det kan lade sig gøre at få indsat en overgangsregering, der kan få landet ført videre efter rimelige principper, siger Holger Bernt.

Både Issaac Zida og Honore Traore har erklæret deres troskab over for demokratiet, og meddelt, at de kun vil sidde på magten i en overgangsregering.

Tusindvis af demonstranter afviser dog at anerkende Honore Traore som statsoverhoved, fordi han ifølge dem var for tæt på den nu afsatte præsident.

Traore har ikke vist sig offentligt siden fredag.

 

Krydstogtskib med 1100 om bord stødt på grund i Norge

1. november 2014 11:10

Krydstogtskibet Marco Polo gik lørdag morgen på grund ud for Gravdal i øgruppen Lofoten i det nordlige Norge, skriver NTB.

- Skibet tager ikke vand ind. Ingen er i livsfare. Situationen er under kontrol, siger redningsleder Lars Nedrevåg fra Hovedredningscentralen Nordnorge til det norske nyhedsbureau.

Centralen blev varslet om grundstødningen klokken 8.15. Uheldet skete, da skibet var på vej mod kaj i Gravdal med 1096 personer om bord, siger Nedrevåg.

Ebbe gør redningen sværere

Redningslederen siger, at det går mod ebbe, hvormed skibet kan blive sværere at trække fri, selv om det er stødt på grund i et stabilt og relativt fladt område.

En slæbebåd skal til at forsøge at slæbe krydstogtskibet til kaj.

- Det er krydstogtskibet Marco Polo, som sejler under østaten Bahamas flag, der er stødt på grund omkring 200 meter fra land, siger Hovedredningscentralen.

- Det er ikke så dramatisk. Ingen er kommet noget til, siger Alf Hågensen fra redningstjenesten til avisen.

Venter på hjælp

Redningstjenesten i området har ikke ressourcer nok til at klare redningsoperationen selv.

- Vi arbejder på at få bragt flere ressourcer til vores folk deroppe, siger den vagthavende.

Der er en kraftig trafik med krydstogtskibe i området hen over sommeren, mens der er er langt færre på nuværende tidspunkt.

- De virkelig store skibe plejer ikke at gå ind i denne fjord, men ankrer op længere ude, siger en talskvinde for redningstjenesten.

/ritzau/NTB

 

Sygeplejerske i USA må nu forlade sit hjem

1. november 2014 10:11

En amerikansk dommer afgjorde fredag, at en sygeplejerske, som var sat i karantæne efter at have behandlet ebolapatienter i Afrika, kan forlade sit hjem og gå rundt offentlige steder, da hun ikke symptomer på sygdommen.

Beslutningen, der blev truffet i den nordøstlige delstat Maine, er den seneste afgørelse i et stadigt mere bittert opgør om påtvungne karantæner af amerikanske sundhedsarbejdere, der har hjulpet ebolapatienter i Vestafrika.

Tidligere havde kvinden fået en midlertidig ordre fra domstolene om at holde sig væk fra biografer og butikscentre, ligesom hun var blevet påbudt altid at være omkring en meter fra andre.

Smitter ved feber

Sygeplejersken Kaci Hickox insisterer på, at hun er fuldstændigt rask, men myndighederne har efter hendes hjemkomst forsøgt at påtvinge hende 21 dages karantæne, hvilket svarer til ebolas inkubationsperiode.

Ebolapatienter smitter kun fra det øjeblik, hvor de har feber eller andre symptomer på sygdommen.

Myndighederne i delstaten Maine har forsøgt at få domstolene til at tvinge sygeplejersken til at blive i sit hjem i byen Fort Kent. Torsdag tog hun imidlertid ud på en cykeltur med sin kæreste forfulgt at tv-journalister og politi.

- Myndighederne har ikke i tilstrækkelig grad kunnet bevise og overbevise om, at det er nødvendigt at begrænse den pågældende persons bevægelsen af hensyn til andres sikkerhed, fastslog dommer Charles LaVerdiere i afgørelsen fredag.

Under overvågning

Hickox skal dog stadig være under overvågning og koordinere sine aktiviteter med sundhedsmyndighederne. Dommeren henstillede også til Hickox, at hun må vise fuld forståelse for den menneskelige natur og den reelle frygt, der eksisterer i forhold til det dødelige virus.

De amerikanske sundhedsmyndigheder har sagt, at sundhedsarbejdere, som vender hjem fra de ebolaramte lande i Vestafrika, bør være under aktiv overvågning frem for at være i direkte karantæne.

Den 33-årige Kaci Hickox havde forinden rettet en skarp kritik mod myndighederne i New Jersey, fordi de fik bragt hende direkte til et sygehus, da hun for godt en uge siden kom hjem fra Sierra Leone. Hun måtte tilbringe tre dage i et telt uden bad og med et kemisk toilet.

/ritzau/AFP

 

Dansk Taxi Råd: Højere straffe til chaufførers overfaldsmænd

1. november 2014 10:10

To voldsomme overfald på taxichauffører, hvor den ene af de to ofre er afgået ved døden. Sådan lyder den triste virkelighed for danske taxi-chauffører efter de to seneste døgn.

Det er "absolut forfærdeligt", siger direktør Trine Wollenberg fra brancheorganisationen Dansk Taxi Råd.

- Og vi skal huske, det er folk, der er på arbejde, som i virkeligheden blot forsøger at få folk sikkert hjem fra en tur i byen. Og de skal gerne kunne udføre deres arbejde trygt og sikkert, siger direktør Trine Wollenberg.

Usikkert arbejde

Natten mellem torsdag og fredag overfaldt to mænd en 65-årig chauffør i Brønshøj, og natten til fredag gik det ud over en 39-årig chauffør i det indre København. Den 65-årige mand døde i nat, mens den anden chauffør blev stukket med en kniv, men er uden for livsfare.Der findes ingen statistik for overfald på taxichauffører, men Dansk Taxi Råd spurgte for to år siden 154 chauffører, hvordan de oplever sikkerheden på arbejde. Cirka halvdelen sagde, at de havde følt sig truet eller var blevet overfaldet.

Højere straf

I dag har chaufførerne overfaldsalarm i taxierne, ligesom at videoovervågning er lovpligtig i alle vogne.

Dansk Taxi Råd har tidligere forsøgt at få højere straffe for overfald mod taxichauffører, og nu vil Trine Wollenberg igen tage fat i Folketingets retsordførere.

- Man kan kigge på politisk at højne straffen for overfald mod taxichauffører. Man har jo en særlig bestemmelse i loven omkring højere straffe mod tjenestemænd i funktion. Og den kan man også kigge på og få taxichauffører ind under, siger Trine Wollenberg of fortsætter:

- Simpelthen for at signalere at overfald mod en taxichauffør, det vil vi ikke acceptere.

Ingen kontanter

En anden mulighed er at fjerne kontanter fra taxier efter midnat, når gaderne er mørke, og alkohol og andre substanser går i blodet hos en stor del af kunderne. Det fjerner ikke den umotiverede vold, men kan formentlig hjælpe med at holde røvere fra overfald.

Dog er det ikke uden problemer at fjerne muligheden for at betale med kontanter.

- Specielt ældre foretrækker at betale med kontanter. Og når vi samtidig ved, at taxien på visse tidspunkter af døgnet er det eneste transportmiddel, så vil vi simpelthen afskære visse grupper i Danmark fra at blive transporteret, siger Trine Wollenberg.

For drastiske metoder

I taxier i den amerikanske millionby New York er chaufføren og passagererne adskilt af plexiglas, men det er ikke noget, brancheorganisationen overvejer.

- Det er et meget drastisk skridt. Det er det netop set i lyset af de her samfundsmæssige opgaver, hvor vi kører med handicappede, ældre og skolebørn. Hvor en del af opgaven netop er at drage omsorg for, at de kommer trygt og sikkert frem, siger Trine Wollenberg.

Hun appellerer i stedet til den almindelige sunde fornuft.

- Tag nu hånd om de chauffører, og respekter dem for det arbejde, de gør.

 

Danmark støtter Gazas skoler og hospitaler med 25 millioner kroner

1. november 2014 10:06

Gaza er hårdt ramt af ødelæggelser efter den 50 dage lange konflikt mellem Hamas og Israel. Danmark øger derfor støtten med 25 millioner kroner til de palæstinensiske flygtninge og deres børn, så de kan komme tilbage i skole.

- Situationen i Gaza er yderst alvorlig, og de massive ødelæggelser af skoler, sundhedsklinikker og landbrugsjord har gjort det svært for palæstinenserne at vende tilbage til den hverdag, som i forvejen var vanskelig, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Det danske bidrag skal med 17 millioner kroner bidrage til palæstinensernes skolesystem og hospitaler samt sikre ordentlige sociale forhold og beskæftigelse for at undgå et samfundskollaps.

Der sker gennem FNs organisation for palæstinensiske flygtninge UNRWA.

Ingen våbenhvile

Derudover vil de resterende otte millioner kroner gennem FN’s børnefond Unicef bidrage til børnenes skolegang, reparation af skoler, skoleudstyr og psykosocial støtte.

Der er fortsat endnu ikke indgået en permanent våbenhvile, og den politiske fremdrift, der er nødvendig for en langsigtet løsning på Gaza-konflikten, er endnu ikke til stede, oplyser ministeriet.

Antallet af dræbte palæstinensere under konflikten oversteg 2100, hvoraf mere end to tredjedele anslås at være civile. Desuden vurderes 29 procent af hjemmene i Gaza at være ødelagte. Samlet set er der omkring 100.000 internt fordrevne palæstinensere i Gaza.

Allerede omfattende støtte

FN vurderer, at der er særligt store finansieringsbehov inden for fødevaresikkerhed, sundhed og ernæring, vand og sanitet samt uddannelse.

Danmark yder omfattende støtte til genopbygningen af Gaza og målet om en tostatsløsning. Regeringen har øget udviklingsbistanden til de besatte palæstinensiske områder fra 200 til 250 millioner kroner, hvoraf 40 procent går til Gaza og resten til Vestbredden.

Det omfatter dansk støtte til de palæstinensiske flygtninge gennem UNRWA med 90 millioner kroner om året for at hjælpe og beskytte de mere end 5 millioner palæstinensiske flygtninge.

FNs kortlægning af skaderne fra bomberne under 50-dages konflikten baseret på satellitbilleder.

/ritzau/

 

Varm novemberdag

1. november 2014 09:31


  "Året har 16 måneder: November
              december, januar, februar, marts, april
              maj, juni, juli, august, september
              oktober, november, november, november, november."

Sådan skrev digteren Henrik Nordbrandt tilbage i 1986. Ja, november har ikke det bedste ry, ofte er måneden kendetegnet ved en endeløs suppe af skyer til tider omrørt af en omgang blæst. Denne dag er dog lidt anderledes.

Lunt og efterhånden sol
Vi lægger ud med dis og skyer især i den østlige halvdel af Danmark, men længere mod vest begynder solen at røre på sig. Opklaringen breder sig til store dele af landet frem mod i eftermiddag, men på Bornholm skal man nok regne med skyet vejr det meste af dagen og langs Vestkysten kommer der flere skyer.

Luften som glider op over os fra sydlige retninger er varm i forhold til årstiden, vi vil derfor udbredt få temperaturer omkring 16 grader og lokalt op til 18 grader måske. Varmest bliver det formentlig i et strøg op gennem Jylland, på Fyn og Nordvestsjælland. Vinden vil være rolig fra sydlige retninger.

Potentiel novembertemperaturrekord
Med udsigt til temperaturer op til 18 grader, læner vi os op af rekordvejr.
Temperaturrekorden for november er nemlig målt til 18,5 grader i Faksinge ved Præstø tilbage i 1968 den 2. november.

Der skal derfor ikke meget til før vi måske slår rekorden, umiddelbart hælder undertegnede dog til at det ikke sker, men der bliver holdt nøje øje.

 

Endnu et offer for skoleskyderi i USA er død

1. november 2014 08:40

Sidste uges skoleskyderi i USA har nu krævet sit tredje dødsoffer. En 14-årig pige er fredag lokal tid død af sine kvæstelser, oplyser det hospital, hvor hun var indlagt.

- Shaylee Chuckulnaskit, kærligt kendt som Shay blandt familie og venner, døde på Providence Regional Medical Center som følge af alvorlige kvæstelser fra forrige fredags skoleskyderi, meddeler hospitalet.

Pigen var en af fem personer, som blev ramt af skud, da den 14-årige Jaylen Fryberg åbnede ild under frokosten i kantinen på Marysville-Pilchuck High School i delstaten Washington.

En pige blev dræbt på stedet, og en af de sårede døde to dage efter skyderiet. Nu har skyderiet krævet endnu et liv.

De to øvrige sårede er fortsat indlagt.

Gerningsmanden tog livet af sig selv umiddelbart efter, at han havde affyret sit våben mod sine fem medstuderende, der sad ved samme bord.

Politiet arbejder fortsat på at finde motivet bag tragedien. Lokale medier har beskrevet Fryberg som en populær dreng, der blandt andet spillede på gymnasiets hold i amerikansk fodbold.

Klassekammerater og deres forældre har fortalt om flere mulige motiver: En afvisning fra en pige, der foretrak fætteren - og en slåskamp på en amerikansk fodboldbane, hvor gerningsmanden angiveligt brækkede næsen på en anden elev.

Fryberg skrev i månederne op til skyderiet flere ildevarslende beskeder på det sociale medie Twitter. Han advarede blandt andet om, at der kunne komme til at ske ting og sager.

Skoleskyderier sker med jævne mellemrum i USA. Den seneste store massakre skete i slutningen af 2012 på skolen Sandy Hook i Newtown, som ligger i delstaten Connecticut. Her blev 20 børn mellem seks og syv år samt seks voksne dræbt, inden at gerningsmanden skød sig selv.

/ritzau/

 

Styrtet rumfartøj er en mavepuster for rumturismen

1. november 2014 08:39

Turismen ud i rummet har ifølge flere eksperter fået en mindre mavepuster, efter at et rumfartøj fredag styrtede under en testflyvning.

En ud af to piloter om bord blev dræbt i ulykken, mens den anden er hårdt såret, men dog nåede at benytte katapultsædet og skyde sig ud ad flyet i faldskærm, inden det styrtede til jorden ved Mojave Air and Space Port i Californien.

Og mens flyvningen skulle være et skridt frem for den spirende rumindustri, blev der med ulykken formentlig taget to skridt tilbage.

- Det er et tilbageslag for turistindustrien, siger Marco Caceres, analytiker og direktør for rumforskning ved forsvars- og luftrumsrådgivningsfirmaet Teal Group, til nyhedsbureauet AFP.

- Vi kommer ikke til at se fly til kommerciel rumturisme næste år og sandsynligvis heller ikke i de kommende år, tilføjer han.

Ifølge Reuters har ingen af de cirka 800 personer, der allerede har sikret sig en billet ud i rummet, bedt om at få deres penge tilbage.

Rumfartøjet ejes af Virgin Galactic og går under navnet SpaceShipTwo. Selskabet er et datterselskab til flyselskabet Virgin Atlantic med den excentriske ejer og leder Richard Branson i spidsen.

Virgin Galactic havde planlagt at sende de første betalende passagerer ud i rummet inden udgangen af 2014. Hollywood-stjerner som Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Angelina Jolie og popsanger Justin Bieber er angiveligt blandt dem, der har sikret sig en plads om bord på et rumfartøj. Billetterne sælges for omkring 250.000 dollar stykket - det svarer til knap 1,5 millioner kroner.

Forudser høringer i Kongressen

Men de må altså formentlig væbne sig med ekstra tålmodighed efter ulykken, lyder det også fra Davis Logsdon, der er en ledende medarbejder ved Techamericas ruminstitut.

- Det er et mindre skridt tilbage. Det forsinker nok tingene en smule - nok et par år, siger han til Reuters.

Han forudser, at ulykken vil udløse flere høringer i Kongressen og yderligere overvågning af kommercielle rumrejser.

Selskabet bag rumfartøjet var ved at teste et nyt brændstof, men det vides endnu ikke, hvad der var skyld i ulykken.

/ritzau/

 

IS guider kvinder til at være gode jihad-koner

1. november 2014 08:27

Islamisk Stat har fået en ny medieafdeling, og den er lagt ud med blandt andet at lave en guide til, hvordan IS-krigernes koner bedst bidrager til IS' kamp.

Det skriver The Independent.

Materialet er både uddelt i Syrien og Irak og er blevet delt på sociale medier.

Charlie Winter fra den anti-ekstremistiske tænketank The Quillam Foundation siger, at han aldrig har set noget lignende.

- Det er en slags guide til kvinder om, hvordan de bedst støtter jihad og er den bedste støtte for "deres mujahieen", siger han til The Independent.

Genopfrisket mellem kampe

Medieafdelingen har blandt andet tweetet en opskrift på en ret, der skal genopfriske mændene og skal serveres med kaffe eller vand og som skulle være specielt god mellem kampe.

De har også udgivet en video med former for arbejde, kvinderne kan udføre for at hjælpe IS, der ikke mener, kvinder skal deltage i kamp. Det drejer sig blandt andet om at sy og pleje mujahideenerne.

-  Videoen fortæller om at yde førstehjælp, madlavning, sharia-videnskab og om at forberede kvinderne på at hjælpe i hellig krig - i bund og grund ved at hjælpe andre til at gå i kamp, forklarer Charlie Winter.

 

Taxachauffør er død af sine kvæstelser efter overfald

1. november 2014 07:42

Det kostede en ældre taxachauffør livet, da han natten mellem torsdag og fredag samlede to mænd op i Brønshøj.

De to mænd slog den 65-årige chauffør ned, da han steg ud af taxaen for at tage et cykelstativ frem. Chaufføren blev indlagt, men Københavns Politi oplyser, at han døde i nat, godt et døgn efter overfaldet.

Tre mænd på henholdsvis 17, 19 og 26 år er siden anholdt, og de bliver fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

Vidner efterlyses

Politiet er dog stadig interesseret i at høre fra vidner, som har opholdt sig ved gerningsstedet på Herbergsvej ved en gitterlåge mellem Næsbyholmvej og Danhostel Copenhagen Bellahøj. Chaufføren fra 'Taxi Nord 4x48' blev overfaldt klokken cirka 00.25.

Københavns Politi beskriver de to gerningsmænd således:

Mellemøstlig af udseende, 25-30 år, kort mørkt hår, iført mørk beklædning.

Vidner kan ringe på telefonnummer 114 eller 33141448.

Endnu et overfald

Blot et døgn efter overfaldet i Brønshøj blev en 39-årig taxachauffør overfaldt i Kompagnistræde i København. Han blev sparket og stukket med en kniv flere steder på kroppen.

Chaufføren er indlagt på hospitalet, men er ifølge politiet tilsyneladende uden for livsfare. To personer på henholdsvis 26 og 27 år er anholdt.

- Vi ved, at en gruppe på to til tre personer går amok på chaufføren, men det er uklart, hvad der præcis er sket. Det tyder på, at taxaen er kommet kørende, hvorefter en af mændene har sparket til bilen eller på en eller anden måde er kommet op på køleren. Taxachaufføren har i hvert fald ramt den ene og stiger ud af bilen, hvorefter mændene går til angreb, siger central efterforskningsleder Gunnar Nørager fra Københavns Politi ifølge Ritzau.

Begge anholdte bliver fremstillet i grundlovsforhør.

 

Nyt opgør i Burkina Faso: Endnu en officer siger han tager magten

1. november 2014 07:04

Burkina Faso har efter alt at dømme fået en ny leder af landet, efter at oberstløjtnant Issaac Zida lørdag lokal tid har annonceret, at han vil stå i spidsen for staten.

Tidligere har militærchefen Honore Traore ellers meddelt, at han ville lede en overgangsregering, efter at landets præsident, Blaise Compaoré, trådte tilbage fredag efter massedemonstrationer mod ham.

I en tale på radiostationen Radio Omega FM bebuder Zida, at han overtager posten.

- Jeg overtager fra i dag (lørdag, red.) ansvaret for at lede denne overgangsfase og tager ansvaret som statsleder på mig, siger Zida.

Demonstranter afviser

Det er ikke klart, hvor Traore opholder sig. Han sagde fredag, at han overtager magten efter præsidenten, men har ikke vist sig offentligt siden.

Tusindvis af demonstranter afviste dog at anerkende Honore Traore som statsoverhoved, fordi han ifølge dem er for tæt på den nu afsatte præsident.

Compaoré har siddet på magten i 27 år, men har ifølge en fransk diplomatisk kilde forladt hovedstaden Ouagadougou og er flygtet mod den sydlige del af landet efter urolighederne.

Flere end 100 sårede

Omkring 30 personer blev angiveligt dræbt torsdag under uroligheder, og flere end 100 er såret. Det er ikke klart, om dødstallet indbefatter hele landet eller kun hovedstaden Ouagadougou, hvor demonstranter brændte parlamentet ned i protest mod den afsatte præsident.

Der er ingen officielle meldinger om, hvor 63-årige Compaoré opholder sig. Han var blot 36 år, da han i 1987 tog magten ved et kup, og siden 1991 er han blevet valgt til posten fire gange.

/ritzau/Reuters

 

Canada nægter personer fra ebola-ramte lande at få visum

1. november 2014 06:31

Det er slut med indrejsevisum til Canada for personer fra Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Fredag har den canadiske regering besluttet at holde op med at udstede visum til personer fra de tre vestafrikanske lande, der kæmper den hårdeste kamp mod den frygtede ebola-virus.

I en officiel meddelelse skriver myndighederne, at indførelsen eller spredningen af denne sygdom vil udgøre en alvorlig risiko mod borgeres helbred.

Ingen tilfælde af ebola i Canada

Canada har endnu ikke registreret et tilfælde af ebola, men følger lande som Australien, der tirsdag som den første vestlige nation indførte et indrejseforbud for personer fra ebola-ramte lande.

De nye regler, der bliver indført øjeblikkeligt, betyder, at Canada ikke vil behandle visumansøgninger fra personer, der har været i et af de tre lande i løbet af de seneste tre måneder.

Det samlede antal døde er ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO omkring 5000. Over 13.000 mennesker er eller har været smittet med den farlige sygdom.

Udbruddet af ebola i Vestafrika er det værste, der nogensinde er blevet registreret.

/ritzau/Reuters

 

Fiskefrikadeller solgt i Bilka og Føtex tilbagekaldes

1. november 2014 06:23

Virksomheden Norway Seafoods tilbagetrækker et parti fiskefrikadeller.

- Tilbagetrækningen sker, fordi vi har grund til at antage, at produkterne ikke overholder kravene til fødevaresikkerhed, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

- Årsagen hertil skyldes tilstedeværelsen af listeria monocytogenes på pakkedagen, lyder det videre.

Fremstillet den 21. oktober

Der er imidlertid kun tale om et begrænset antal frikadeller.

Det drejer sig om pakker solgt i Føtex og Bilka med 340 gram i pakkerne.

Fiskefrikadellerne, der trækkes tilbage, er fremstillet 21. oktober og har sidste anvendelsesdato 17. november.

- Forbrugere, der har købt ovenstående varer, bedes aflevere dem i butikken, hvor de er købt, eller smide dem ud, skriver Norway Seafoods.

Findes i almindelige fødevarer

Bakterieslægten listeria er udbredt i jord, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker samt i produktionsmiljøer.

Bakterien findes i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men varmebehandlede fødevarer kan også få bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Oftest bliver patienterne indlagt med symptomer som feber, almen svækkelse og eventuelt diarré og opkast.

/ritzau/

 

Ny rapport afslører sjusk med statens lønudbetalinger

1. november 2014 03:09

Der er alt for meget sjusk i statens udbetalinger af bonusser, vederlag og honorarer til medarbejdere.

Rigsrevisionen har gransket en række af de største engangsudbetalinger fra staten til ansatte i 2013, og i mere end hver tredje undersøgte sag er der opdaget fejl og mangler, skriver Berlingske.

Gal med specielt tre ministerier

Særlig slemt står til på områder under Undervisningsministeriet, Uddannelsesministeriet og Skatteministeriet.

Rigsrevisorerne beskriver en sag, hvor en afdelingschef på en erhvervsskole blev honoreret med 1,3 millioner kroner for 4116 arbejdstimer i løbet af året. Det svarer til en arbejdsdag på 11,3 timer året rundt.

- Ingen kan jo arbejde 11,3 timer hver dag i alle årets 365 dage. Så vi må ind og undersøge, hvad pokker der er sket. Det er indlysende, at der er noget mærkeligt i den sag, siger Kasper Warrer, kontorchef i Undervisningsministeriet.

Eksemplet er langt fra enestående.

En ministersekretær under daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fik sidste år udbetalt cirka 300.000 kroner for overarbejde, selv om sekretæren i forvejen fik et særligt tillæg på 100.000 kroner som kompensation for et vist merarbejde.

Bliver taget hånd om sjusk

Rigsrevisionen fremhæver flere tilsvarende sager, hvor der er manglende sparsommelighed ved lønadministration i staten eller fundet systematiske fejl eller brud på statens regelsæt.

Ifølge uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) bliver der taget hånd om sjuskeriet.

- Jeg tager Rigsrevisionen konklusioner til efterretning. Der skal selvfølgelig være orden i lønudbetalingerne. Jeg føler mig overbevist om, at de konkrete initiativer, som vi i ministeriet sammen med Styrelsen for Videregående Uddannelser har iværksat, vil rette op på de fejl, som Rigsrevisionen har påpeget, siger hun

/ritzau/

 

Banker tager overpris for risikofrie lån

1. november 2014 01:23

Borgmestre og almennyttige boligselskaber anklager landets banker for at gå over stregen i jagten på indtægter blandt samfundets svageste, skriver Politiken.

I mange kommuner kan økonomisk trængte borgere nemlig få en kommunal lånegaranti, hvis de ikke har råd til at betale indskuddet til deres lejlighed.

Kræver alligevel høje renter

Dermed kan de gå i banken og låne penge, men her bliver de afkrævet rentesatser på 10-15 procent, selv om lånene er baseret på kommunale garantier og dermed er absolut risikofrie for bankerne.

- Bankerne misbruger deres betroede position over for en gruppe af svage medmennesker, og det er næsten ikke til at bære, siger Jens Elmelund, direktør i Danmarks største boligselskab KAB, til Politiken.

30.000-40.000 lån på landsplan

Meldingen er den samme fra Boligkontoret Danmark, der forsigtigt vurderer, at der findes 30.000-40.000 af de særlige indskudslån på landsplan.

Et eksempel er en borger fra Hvidovre, hvor renten blev sat til 14 procent, da Nordea i december 2012 oprettede et kommunalt garanteret indskudslån på 9600 kroner. Oveni skulle Nordea have 2100 kroner for at stifte lånet.

Dermed løb de årlige omkostninger op i 32 procent - og lånet kom til at koste lejeren 5000 kroner, selv om det var garanteret.

Renten skal ned på tre procent

Det imponerer ikke Hvidovres borgmester Helle Adelborg (S).

Hun vil have renten ned på tre procent, og det var også budskabet, da hun tidligere på året skrev til Danske Bank, Nordea, Arbejdernes Landsbank og Kreditbanken i et forsøg på at få dem til at sænke renterne, som svingede mellem 10 og 15 procent.

Der er store forskelle på rentesatser og lånevilkår fra kommune til kommune, lød konklusionen, da Boligselskabernes Landsforening undersøgte sagen sidste efterår.

Det fremgår, at cirka hver tredje kommune tilbyder garantier for indskudslån for samlet op mod 70 millioner kroner.

Spar Nord slog alle rekorder med en rente på 19 procent; den er nu sænket til 13 procent, oplyser banken. I Danske Bank er renten på de særlige lån sat til 12 procent, mens Arbejdernes Landsbank opkræver en rente på 12,75 procent.

/ritzau/

 

Radikalt bagland: Lidegaard skal gå i kødet på Israel

1. november 2014 01:15

Når udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i næste uge sætter foden på jorden i Israel, er han under massivt pres fra store dele af sit eget radikale bagland, der kræver en skærpet, kontant og hård tone fra Danmark over for Israel.

Det skriver Jyllands-Posten.

Skal kritisere bosættelser

Både den radikale udenrigsordfører, Zenia Stampe, og flere af partiets hovedbestyrelsesmedlemmer forventer, at Martin Lidegaard under sine møder med israelske ministre blandt andet rejser skarp kritik af, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i denne uge meddelte, at bosættelserne i Østjerusalem udvides med over 1000 boliger.

Samtidig bør ministeren sende et signal om, at det gennem EU kan få handelspolitiske konsekvenser, hvis Israel fortsat fravælger freden, siger Zenia Stampe.

Skal gøre ligesom Sverige

Flere medlemmer af den radikale hovedbestyrelse ønsker at gå endnu længere og kræver, at Danmark følger Sverige, der i denne uge anerkendte Palæstina som selvstændig stat. Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Martin Lidegaard har afvist at følge svenskerne.

Udenrigsministeren er ude i en yderst vanskelig balancegang under sit tre dage lange besøg i Israel og Palæstina.

I september udløste Lidegaard en politisk strid på Christiansborg, da han lagde op til en skærpet kurs over for Israel og advarede om, at næste skridt kan blive en drøftelse af EU-sanktioner.

Lidegaard blev kritiseret af de borgerlige og sat på plads af statsministeren, der afviste al snak om sanktioner. På den anden side er ministeren også under pres fra sine egne partifæller og SR-regeringens parlamentariske grundlag. SF og Enhedslisten vil i næste uge fremsætte et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at anerkende Palæstina.

Skal nok komme igennem med budskaber

Martin Lidegaard lover sine partifæller at kommunikere Danmarks og EUs budskaber klart over for Israel under sit besøg:

- Jeg forstår godt frustrationen over Israels bosættelser og den tiltagende obstruktion af muligheden for en tostatsløsning, skriver Lidegaard i en mail til avisen.

/ritzau/

 

Direktør for selskab bag nedstyrtet rumfærge: Fremtiden bygges på dage som disse

31. oktober 2014 23:03

Rumfærgen SpaceShipTwo fra virksomheden Virgin Galactic er styrtet ned i den amerikanske Mojaveørken under en testflyvning. Andenpiloten mistede livet, mens piloten formåede at aktivere sit katapultsæde og nåede ud af flyet. Han er hårdt såret.

Under en pressekonference oplyste Stuart Witt, der er chef for Mojave Air and Space Port, hvor rumfærgen lettede fra, at de endnu ikke ved, hvad der gik galt.

- Når noget går galt, opdager vi, at vi er en del af et meget lille samfund af mennesker. Og det gør ondt. Vores hjerter, tanker og bønner går ud til piloternes familier, siger han.

Årsagen er ukendt

Stuart Witt fortalte, at han ikke opdagede noget ud over det sædvanlige, før det gik galt. Han kunne ikke svare på, hvorvidt der var kommunikation fra cockpittet i minutterne op til ulykken.

Direktøren for Virgin Galactic, George Whitesides, fortalte, at Virgins grundlægger, den kendte milliardær Richard Branson, er på vej til Mojave.

Også han understregede, at de første tanker går til piloterne og deres familier.

- Det er svært at komme ud i rummet. I dag var en hård dag, siger George Whitesides.

Selvom en pilot har mistet livet, skal man arbejde videre med at arbejde videre med rumturisme.

- Fremtiden vil blive bygget på dage som disse, siger han.

Efter tre års tests

Problemerne med testflyvningen opstod, da SpaceShipTwo blev koblet fra moderskibet WhiteKnightTwo og piloterne tændte for flyets egen motor. Frakoblingen skete omkring 15.000 meter over jorden.

Rumflyet SpaceShipTwo er designet til private rumflyvninger, der ifølge space.com koster op mod 250.000 amerikanske dollars. I 2013 havde 600 lagt billet ind på en flyvning.
Flyet havde plads til to piloter og seks passagerer.

SpaceShipTwo består af et jet-drevet moderskib, WhiteKnightTwo, der skal bringe flyet til den rigtige højde, før det bliver sat fri i den øvre atmosfære. Herefter skal flyet svæve tilbage til jorden og lande på en almindelig landingsbane.

SpaceShipTwo blev vist frem for første gang i december 2009 og har været igennem tre års tests, blev det sendt ud på den første testflyvning den 29. april 2013.

 

VIDEO 150 monstre gyser på Valdemars Slot

31. oktober 2014 22:55

Forberedelserne til årets mest uhyggelige aften, Halloween, har stået på hele dagen på Valdemars Slot.

I alt skal 150 skuespillere og aktører sminkes og gøres klar, så 1.500 gæster kan få sig et vaskeægte Halloween-gys.

- Det er jo mest tøserne, vi går efter. Det er dem, der skriger højest, når de kommer ind i rummet, siger Dan Kongsgaard, aktør på Horror Nights på Valdemars Slot.

TV Avisen har lagt vejen forbi Vampyrslottet - få et kig derind i videoen ovenfor.

 

VIDEO 16-årig palæstinenser i Jerusalem: Døden lurer overalt her

31. oktober 2014 22:24

Østjerusalem har i de seneste måneder set eskalerende vold og spændinger, mens fredsprocessen er gået død.

3.000 israelske politifolk var fredag på gaden i det særdeles anspændte område. Flere steder stødte politi og demonstranter sammen.

Også i Abu Tor, hvor en 32-årig palæstinensisk mand blev skudt og dræbt af israelske sikkerhedsstyrker. Han er blevet en helt blandt mange palæstinensere i kvarteret, fordi det formodentlig var ham, der stod bag angrebet på den højreorienterede israelske aktivist Yehuda Glick onsdag.

Tåregassen trænger ind i øjnene

Tre søstre står i en gyde og lytter til volden, mens tåregassen trænger ind i deres øjne. En af pigerne bliver overtalt af sin storesøster til at synge en sang, mens skuddene lyder i gaderne omkring dem.

- Vi må holde alle vinduer og døre lukkede på grund af den forfærdelige lugt, siger palæstinensiske Arwah Shabane på 16 år.

- Det er trist. Døden lurer overalt her. Det gør mig virkelig ked af det, siger hun.

Fredagen har ellers været roligere end forventet. Dels har det lagt en dæmper på gemytterne, at moskeen igen er åben, også selvom den kun var åben for mænd over 50 år, og dels stod regnen ned den første del af dagen. 

Se reportagen fra Østjerusalems gader i videoen i toppen af artiklen.

 

Dansk officer mister livet i Afghanistan

31. oktober 2014 21:59

En dansk officer er fredag død på et felthospital i Afghanistan efter at have fået et ildebefindende, oplyser Forsvaret.

Han faldt om, da han var på vej til arbejde, og læger på felthospitalet i Bagram var ikke i stand il at redde hans liv.

- Han blev med det samme hjulpet til skadestuen i Kabul lufthavn, hvor han blev stabiliseret. Efterfølgende blev han med helikopter transporteret til felthospitalet i Bagram for yderligere behandling, skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

- Her viste det sig desværre, trods adskillelige genoplivningsforsøg, at hans liv ikke stod til at redde, oplyses det.

Officeren efterlader sig en hustru og tre børn.

/ritzau/

 

Midtvejsvalg slår rekord: Milliarder brændt af på valgkamp

31. oktober 2014 21:45

Det er en dyr branche at drive politik i USA.

Når der på tirsdag er blevet valgt i alt 471 politikere til den amerikanske kongres og et stort antal til poster på statsniveau, vil de mange valgkampe have brugt 2,4 milliarder dollars, svarende til omkring 12,3 milliarder danske kroner.

Det tal, som man ifølge Washington Post regner med at nå, vil slå den hidtidige rekord med mere end 100 millioner dollars.

Fokus på tv-reklamer

Selvom vælgerne i USA ligesom så mange andre steder flytter sig over på nettet og selvtilrettelagt brug af medierne, er det stadig reklamer på lokale tv-stationer, der er den altoverskyggende største del af budgetterne.

Det skyldes ifølge avisen især, at ældre mennesker er en meget attraktiv vælgergruppe, fordi de har en høj stemmeprocent. Og for gruppen over 55 år er der faktisk ikke et fald i antallet af timer brugt foran flimmerkassen.

- Folkene bag reklamerne vil være der, hvor øjnene og ørerne er. Der er en tendens til, at folk, der ser lokale nyheder, er mere sandsynlige til at stemme, siger Dennis Wharton, der er vicepræsident for National Association of Broadcasters, til Washington Post.

Tætte valgkampe trækker dollars

Det amerikanske valgsystem er delt sådan op, at hvert område har deres eget sæde i Repræsentanternes Hus, mens hver stat har to senatorer. Derfor er det måske ikke så overraskende, at de fleste reklamepenge fyres af i de områder, hvor kapløbet om pladserne ser ud til at blive særligt tæt.

Derfor er stater som Iowa, Alaska, Arkansas og Kansas særligt udsat for de politiske reklamer, da de vigtige sæder i Senatet er på spil her.

Det er især kapløbet om Senatet, hvor man vælges for seks år, der driver stigningen i reklamebudgetterne. Det er nemlig steget med 12 procent, mens pengeposen til de øvrige valgkampe faktisk er skrumpet.

Milliardærer med en dagsorden

De mange milliarder kommer især fra de såkaldte Super PAC's, der er en gruppe af interessenter, der har har en særlig politisk dagsorden og derfor ønsker at få en specifik kandidat valgt.

Og det er en kæmpe gevinst for de lokale tv-stationer, der ellers lider under seerflugt, at se de rundhåndede bagmænd stryge om sig med reklamepengene.

I Iowa har en tv-station sågar startet et dagligt politisk program alene for at få mere attraktiv reklametid at sælge.

- Det kan godt være, at Super PAC's er skidt for USA, men det er godt for CBS, sagde Leslie Moonves, der er præsident for den amerikanske tv-station CBS, tilbage i 2012.

Et meget vigtigt valg

Valget i 2014, hvor alle 435 pladser i Repræsentanternes Hus og 36 af de 100 pladser i Senatet skal besættes, er betegnet som et af de tætteste længe.

Især valget til Senatet anses for afgørende, da der er en reel mulighed for, at det republikanske parti kan få flertal.

Det ville være et stort problem for den demokratiske præsident Barack Obama, da flertallet i Repræsentanternes Hus forventes at blive på republikanske hænder. Det er nemlig meget vanskeligt for en præsident at få sin politik igennem i det amerikanske system, hvis modstanderpartiet har begge kamre i Kongressen.

 

FAKTA Privat rumfart er Bransons store prestigeprojekt

31. oktober 2014 20:25

Richard Branson står bag projektet SpaceShipTwo, der er udviklet af Virgin Galactic.

Rumfærgen SpaceShipTwo var designet til private rumflyvninger, der koster op mod 250.000 amerikanske dollars. I 2013 havde 600 lagt billet ind på en flyvning.

Flyet havde plads til to piloter og seks passagerer.

SpaceShipTwo bestod af et jet-drevet moderskib, White Knight Two, der skulle løfte rumfærgen til 15 kilometers højde, før det skulle sættes fri i den øvre atmosfære. Herefter skulle flyet svæve tilbage til jorden og lande på en almindelig landingsbane.

Virgin Galactic har sendt rumflyet på testflyvninger fra Spaceport America i New Mexico siden april 2013, hvor det blev sendt på sin første tur efter tre års test.

Kilde: Den Store Danske

 

Pilot død: Milliardærs rumfærge-projekt er styrtet ned

31. oktober 2014 19:48

Virgin Galactics raketfly SpaceShipTwo er styrtet ned i den amerikanske Mojave-ørken. Virgin har bekræftet, at der opstod problemer under en testflyvning, og at flyet er tabt.

En pilot er død.

Det skriver NBC.

Der var to piloter i cockpittet under flyvningen. Ifølge AP oplyser de californiske myndigheder, at den ene af piloterne er omkommet, og den anden er hårdt såret. Ifølge AP siger flere vidner, at raketflyet eksploderede i luften.

Ifølge CBS aktiverede piloten sit katapultsæde, og er blevet transporteret til et nærliggende hospital. Andenpiloten nåede ikke ud.

Flyet lettede fra Mojave Air and Space Port i Californien.

Problemerne opstod, da SpaceShipTwo blev koblet fra moderskibet WhiteKnightTwo og piloterne tændte for flyets egen motor. Frakoblingen skete omkring 15.000 meter over jorden.

Tre års test

Rumflyet SpaceShipTwo er designet til private rumflyvninger, der ifølge space.com koster op mod 250.000 amerikanske dollars. I 2013 havde 600 lagt billet ind på en flyvning.

Flyet havde plads til to piloter og seks passagerer.

SpaceShipTwo består af et jet-drevet moderskib, WhiteKnightTwo, der skal bringe flyet til den rigtige højde, før det bliver sat fri i den øvre atmosfære. Herefter skal flyet svæve tilbage til jorden og lande på en almindelig landingsbane.

SpaceShipTwo blev vist frem for første gang i december 2009 og har været igennem tre års tests, blev det sendt ud på den første testflyvning den 29. april 2013.

To gange på en uge

Det er en skidt uge for amerikansk rumfart. Tirsdag var opsenderne af en Nasa-raket tvunget til at sprænge den i luften få sekunder efter opsendningen, fordi der var problemer med raketten, der skulle have bragt forsyninger til den internationale rumstation ISS.

 

 

Bådflygtning i Danmark: Hellere dø i Syrien end på havet

31. oktober 2014 19:00

Hundredvis af desperate flygtninge vælger hver dag at lægge deres liv i hænderne på menneskesmuglere, der sejler dem, tæt-pakkede og under usikre forhold, over Middelhavet til Europas kyster.

En er dem er Bilal, en mekaniker fra Syrien. Han flygtede fra sit hjemland over Middelhavet, om bord på en lille færge med 500 andre flygtninge. Men hvis han havde vidst, hvordan rejsen mod asyl ville blive - så var han aldrig rejst fra sit krigsramte land.

- Hvis jeg havde vidst, det villle være så forfærdeligt, så ville jeg have nægtet at rejse. Så var jeg blevet i Syrien, så jeg kunne dø der, siger han til DR Nyheder.

De fleste bådflygtninge kommer fra Mellemøsten og Nordafrika - mange af dem fra Eritrea og Syrien, hvor den blodige konflikt har sendt over tre millioner på flugt.

- Man kan ikke forestille sig det

Bilals rejse over havet varede seks dage. På de seks dage skiftede de 500 flygtninge båd tre gange. Da de mange flygtninge blev reddet af et italiensk krigskib ud for Italiens kyst, var de stuvet sammen på en lille færge.

Det er vanskeligt for Bilal at sætte ord på hvordan rejsen til Europa var. Om bord på båden var også flygtninge fra Egypten, hvis sørejse varede 13-14 dage. For dem var situationen endnu mere desperat end hans egen, siger han.

- Dit eget liv er meget dyrebart. Hvis du ved, at du kan dø, så er man villig til at gøre hvad som helst. Så er man villig til at slå ihjel. Man kan ikke forestille sig den situation, siger Bilal, som i dag har fået dansk opholdstilladelse og opholder sig et udslusningscenter i Nordborg på Als.

På båden var der hverken vand eller mad nok til de mange hundrede flygtninge, mange af dem familier. Bilal sov selv på bådens tag, og måtte udholde nattekulden på havet. Desperation og konflikter prægede rejsen.

- Bliv i Syrien

For Bilal er der ikke nogen tvivl om, hvilket af de to onder, der er at foretrække: Døden på havet eller døden i Syrien.

- Min ven ringede til mig, og sagde til mig, at han ville rejse over havet. Men jeg sagde til ham, at han ikke skulle gøre det. Hvorfor skal du rejse, når du kan dø af det? Så bliv. Du behøver ikke at rejse, siger han og fortsætter:

- Hvis man dør i sit eget land, så er det bedre end at dø på havet. Hvis du kan dø og blive begravet i dit eget land, så er det bedre.

Nu vil han forsøge at glemme de seks dage på havet.

-  Jeg kan ikke lide at tænke på det. Jeg har ikke lyst til at tale om havet, jeg kan ikke lide at sige ordet 'hav'. Når jeg kommer til at tænke på det, så prøver jeg at slette det fra min hjerne. Jeg vil bare glemme det og starte et nyt liv - uden bekymringer og frygt.

Nedskalerer redningsindsats

På lørdag slutter italiens Mare Nostrum, der anskues at have reddet 153.000 bådflygtninge i løbet af et år i Middelhavet.

Operationen, som også stod for redningen af Bilal og de 500 andre flygtninge om bord på den lille færge, har involveret en stor del af landets flåde, haft et budget på omkring 10 millioner euro om måneden, og har sejlet langt ud i internationalt farvand med det klare mål at finde både i nød og hjælpe dem. Det seneste år har Mare Nostrum reddet 153 bådflygtninge.

1. november begynder så Operation Triton. En operation kørt af EU's grænseagentur FRONTEX. Operationens mål er grænsebevogtning og patruljering - ikke "search and rescue", som Mare Nostrum. Budgettet for den indsats ligger på omkring tre millioner euro.

Nødhjælpsorganisationer frygter, at flere bådflygtninge vil miste livet, hvis ikke redningsmissionen fortsættes. Trods Italiens indsats er 3.000 bådflygtninge siden årsskiftet druknet.

 

MH370: Pårørende trækker Malaysia og flyselskab i retten

31. oktober 2014 18:18

To børn fra Malaysia, hvis far var passager på Malaysian Airlines flyet MH370, der forsvandt i marts, har lagt sag an mod flyselskabet og den malaysiske regering. Det er - så vidt vides - det første af sin slags.

Det skriver BBC.

I søgsmålet anklages flyselskabet for ikke at tage de nødvendige foranstaltninger for at gøre turen fra Kuala Lumpur til Beijing sikker. Samtidigt anklages afdelingen for civil luftfart for at tage for lang tid om at kontakte flyet, efter det forsvandt.

Desuden anklages den malaysiske udlændingestyrelse, luftvåbnet og afdelingen for civil luftfart for uagtsomhed.

De to børns advokater har oplyst, at de søger erstatning, men ikke hvor meget.

MH370 forsvandt den 8. marts et sted over den sydlige del af Det Indiske Ocean, Flyet havde 239 passagerer om bord. Der er endnu ingen forklaring på, hvad der skete med flyet, eller hvorfor det endte så langt fra dets planlagte rute.

 

DMI: Oktober bliver den næstvarmeste i 140 år

31. oktober 2014 18:00

Selv om oktober måned endnu har nogle timer tilbage, inden vi går ind i november, så ender denne efterårsmåned som en af de luneste af sin slags.

Den lander som den 2. varmeste oktober, som DMI har målt. Det vil sige i 140 år, siger DMI's klimatolog Mikael Scharling:

- Fra den 1. til og med den 30. oktober ligger gennemsnitstemperaturen for denne oktober på  12,1 grader.

Det betragter Mikael Scharling som det allermest sandsynlige, at den også gør, når døgnet er slut.

Kun en nat med frost

Det forudsætter, at middeltemperaturen for det sidste døgn i oktober ligger mellem 9,9 og 12, 9 grader.

Mange husker sikkert også måneden som meget regnfuld, og det har den også været flere steder.

DMI har målt 17 regnvejrsdage, hvor den målte grænseværdi er over en millimeter regn.

De lune temperaturer fik en kort og hurtig afbrydelse, da temperaturerne forleden dykkede og vi flere steder kunne opleve temperaturer under frysepunktet.

Mellem Herning og Silkeborg blev der målt minus 1,2 grader, og Nordsjælland kom med 0,2 grader som det koldeste nær frysepunktet.

DMI begyndte at måle og registrere temperaturer og nedbør i 1874.

Oktober hjælper godt til

En lun oktober giver bedre chancer for, at 2014 bliver Danmarks varmeste år i 140 år.

Den nuværende års-rekord blev sat i 2007, hvor gennemsnitstemperaturen for årets første 10 måneder landede på 10,4 grader.

Rekordåret 2007 endte med et samlet gennemsnit for alle 12 måneder på 9,5 grader.

 

Borger om vælgererklæring: Hvorfor skal det være så bøvlet?

31. oktober 2014 17:54

Da Jens Peder Høeberg hørte om det nystiftede politiske parti Nationalpartiet, vidste han med det samme, at de skulle have hans støtte.

- Jeg har ventet længe på de signaler, som Nationalpartiet sender. Jeg ville støtte deres mulighed for at stille op til folketingsvalget, siger han.

Han havde dog aldrig forventet, at han skulle bruge så meget tid og energi på at give partiet sin støtte.

Efter han havde printet og udfyldt vælgerklæringen mødte han første udfordring. Hvor skal erklæringen afleveres?

- Da jeg ringede til Københavns Kommune, fik jeg at vide, at jeg skulle aflevere erklæringen personligt nede på Borgerservice, men da jeg kom derned, havde den ansatte ikke set sådan en før. Efter jeg havde talt med flere forskellige ansatte tog de imod min erklæring, fortæller Jens Peder Høeberg.

Har stadig ikke fået svar

Det er nu 14 dage siden, og han har stadig ikke hørt eller modtaget noget fra kommunen. Det er til trods for, at Økonomi- og Indenrigsministeriet flere gange har indskærpet over for kommunerne, at borgerne skal have godkendt vælgererklæringer inden for et par dage.

- Da jeg ringede til folkeregisteret for at høre, hvor min erklæring blev af, fik jeg at vide, at de havde utrolig travlt, det var ikke noget, de prioriterede, og at de ikke kunne garantere, at jeg fik den tilbage, siger Jens Peder Høeberg.

Når erklæringen er godkendt skal borgeren sende den videre til det pågældende parti, der herefter skal sende de 20.260 vælgererklæringer, det kræver at komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg, til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Demokratisk problem

Jens Peder Høeberg kan ikke forstå, hvorfor det skal være så bøvlet at støtte et parti, der gerne vil stille op til folketingsvalget.

- Det største problem er jo den tid, jeg har brugt på det. Det kan jo ikke passe, at det skal tage så lang tid. Jeg havde aldrig troet, det ville kræve så meget. Det er jo et demokratisk problem, at jeg som vælger skal bruge så meget tid på at aflevere en vælgererklæring.

Han forstår godt, hvis mange borgere mister modet, når de skal aflevere en vælgererklæring.

- Det er jo ikke rart, at man møder så meget modstand. Kommunen burde jo være til for at hjælpe borgerne, siger Jens Peder Høeberg.

Et samlet Folketing indgik ioktober måned sidste år en aftale om at digitalisere proceduren for indsamling af vælgererklæringer.

Det forventes dog først, at den digitale løsning tages i brug til foråret 2015.

 

39-årig mand sigtet for at chikanere lesbisk par

31. oktober 2014 17:41

Nordjyllands Politi oplyser, at de har anholdt en 39-årig mand fra Mariagerfjord Kommune. Han er sigtet for tre tilfælde af hærværk i sagen om det lesbiske par, der blev fordrevet fra Mariager.

DR Nyheder har været i kontakt med Nordjyllands Politi, der ikke kan komme med yderligere oplysninger i sagen.

Parret og deres to børn har set sig nødsaget til at flytte fra byen, efter at de gentagne gange er blevet chikaneret med hadebreve, affald og hundelort i haven.

Chikanen har stået på i flere måneder. Sagen bliver taget op politisk i Mariagerfjord Kommune, lover Peter Muhl Nielsen (S), der er næstformand i Børne - og Familieudvalget.

 

 

Forsvarer: Hackersag har udfordret det danske retssystem

31. oktober 2014 16:59

Der blev sat et foreløbigt punktum i Danmarks største hackersagen i dag, da der blev uddelt straffe til den svenske superhacker Gottfrid Svartholm Warg og en 21-årig dansk mand.

Warg blev idømt tre og et halvt års fængsel, og den 21-årige blev idømt en straf på seks måneder. 

Sagen blev afgjort af et nævningeting, hvor tre dommere og fire nævninge mente, at Warg var hovedbagmand bag hackerangrebet og selve udførelsen af angrebet. 

De fandt det samtidig bevist, at den 21-årige havde medvirket til angrebet i den indledende fase. 

Forstår ikke fakta

Da temaet for retssagen var hacking fulgte der et hav af svære IT-tekniske begreber i kølvandet, og det har retten været på noget af en prøve, var forsvarer og anklager enige om efter dommen.     

- Det har været en vanskelig sag for alle parter. Det har været svært at forstå fakta i denne her sag, og sagen har udfordret retssystemet ved, at der sidder nogle mennesker, der skal være aktører i en sag, hvor vi dybest set ikke forstår fakta - det har vi været nødt til at få nogle eksperter til at komme ind og fortælle os, siger Wargs forsvarer Luise Høj.

Kræver erstatning

Anklager Maria Cingari giver hende ret.

- Vi har jo ingen praksis på området, og det har været en kompliceret sag, men jeg er godt tilfreds med de domme, der er blevet givet, siger hun.

Da den 21-årige allerede har siddet i varetægtsfængsel i 17 måneder, har han allerede afsonet langt mere end sin straf, og han vil derfor kræve erstatning for en uberettiget lang varetægtsfængsling.   

- Vi vil kræve cirka 250.000 kroner i erstatning for tort, og så kommer der noget tabt arbejdsfortjeneste, som vi skal gøre op, siger hans forsvarer Michael Juul Eriksen.

Gottfrid Svartholm Warg valgte at anke dommen til landsretten på stedet. Den 21-årige ønskede ikke at anke. Det er endnu uvist, om anklagemyndigheden vil anke dommen til den 21-årige.  

 

 

Punktum i skattesagen på mandag

31. oktober 2014 16:49

Efter to og et halvt års arbejde er Skattesagskommissionen færdig med sin beretning om Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag. Den afleveres mandag afleveres til justitsminister Mette Frederiksen (S), skriver Jyllands-Posten.

Skattesagskommissionen har skullet undersøge, om nogen uretmæssigt forsøgte at påvirke Helle Thorning Schmidts og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag, da den blev behandlet i 2010.

Derudover har kommissionen undersøgt, hvem der lækkede selve afgørelsen af sagen til BT i 2011.

Hovedpersoner har set konklusioner

Sagen begyndte, da den daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) sammen med sin særlige rådgiver Peter Arnfeldt og departementschef Peter Loft blev mistænkt for at have forsøgt at påvirke afgørelsen i sagen.

Før sommerferien fik sagens hovedpersoner lov til at læse kommissionens foreløbige udkast, fordi de skulle have lov at komme med indsigelser og kommentarer.

I den forbindelse udtalte Troels Lund Poulsen, at han følte sig pure frifundet i sagen.

Departementschef Peter Loft fik også mulighed for at læse konklusionerne, og han fortalte efterfølgende, at kommissionen mente, at han var gået for langt i sin interesse for sagen.

Ifølge Peter Loft vurderer Skattesagskommissionen dog også, at han gjorde det "uagtsomt", og at der derfor ikke skal være et retligt efterspil.

Arnfeldt følte sig også frikendt

Den tidligere særlige rådgiver Peter Arnfeldt følte sig også frikendt efter at have læst Skattesagskommissionens udkast tilbage i juni.

Peter Arnfeldt er dog fortsat sigtet for at have lækket skattepapirer til pressen, hvilket han har været siden september 2012. For nylig godkendte Østre Landsret, at sigtelsen havde været opretholdt i mere end to år.

Skattekommissionen indledte sit arbejde i august 2012.

/ritzau/

 

Valgbøvl kommer bag på kritiseret kommune

31. oktober 2014 16:04

Det undrer Københavns Kommune, at de nye partier Alternativet og Nationalpartiet oplever, at borgere, der gerne vil støtte deres parti, kan vente flere måneder på at få godkendt en vælgererklæring.

Det fortæller Aravni Elisabeth Jakobsen, chef for Københavns Kommunes folkeregister, til DR Nyheder.

- Det er vi overraskede over. Vi har set vores tal igennem, og ifølge dem giver vi borgerne svar inden for fjorten dage og mange gange hurtigere.

Økonomi- og Indenrigsministeriet har flere gange indskærpet over for kommunerne, at borgerne skal have svar på deres vælgererklæring inden for et par dage.

De nystiftede partier Alternativet og Nationalpartiet skal bruge over 20.000 vælgererklæringer for at komme på stemmesedlen til næste Folketingsvalg, der kan blive udskrevet når som helst.

Lige nu ved partierne ikke, hvor mange vælgererklæringer, de mangler for at være klar til et valg, da det er umuligt at vide, hvor mange vælgererklæringer, der ligger ude i kommunerne.

Der kan opstå flaskehalse

En af grundene, til at det kan tage tid for kommunen, er, hvis partierne kommer med mange vælgererklæringer på samme tid. Det skete blandt andet i sommer, hvor Alternativet afleverede en ordentlig bunke hos Borgerservice i København.

- Vi fik 4.000 erklæringer ind på samme tid. Det er klart, når vi får dem ind på den måde, så kan vi ikke behandle dem så hurtigt. Det kræver individuel sagsbehandling på hver enkel erklæring, forklarer Aravni Elisabeth Jakobsen.

Alternativet fortæller, at mange borgere ventede flere uger på svar, men at København sidenhen er kommet til bunds i de mange erklæringer. De oplever dog stadig, at borgere venter flere uger på svar, og at visse borgere aldrig får svar.

Borgere er i tvivl

Nationalpartiets formand Kashif Ahmad har flere hundrede vælgererklæringer liggende på sit bord fra borgere, der var så meget i tvivl om, hvor de skulle aflevere erklæringen, at de i stedet har afleveret dem hos partiet.

Ifølge formanden ved flere ansatte hos kommunerne landet over ikke, hvad de skal stille op med vælgererklæringerne.

Aravni Elisabeth Jakobsen fra Københavns Kommune kan ikke garantere, at alle ansatte på Borgerservice ved, hvad de skal gøre med vælgererklæringer.

- Der er blevet informeret om, at vores ansatte i receptionen skal tage imod vælgererklæringer, og vi benytter jo altid lejligheden til at genopfriske de her oplysninger, siger hun.

Tung proces

Som systemet er i dag, skal borgerne udfylde og underskrive en vælgererklæring og aflevere den hos kommunen, der godkender vælgererklæringen og sender den tilbage til borgeren.

Herefter skal borgeren sende erklæringen til det pågældende parti, der til sidst skal sende vælgererklæringerne til Økonomi- og indenrigsministeriet. Vel at mærke per almindelig post.

En omstændelig og gammeldags proces, der vækker undren hos partierne Alternativet og Nationalpartiet.

På Københavns Kommune forstår man godt partiernes undren.

- Det er en tung proces, det ved vi, men vi ved også Økonomi- og Indenrigsministeriet arbejder på at forenkle processen.

- Vi har digitaliseret mange af vores andre servicer, så vi er klar til at implementere den nye ordning. Det er bare et spørgsmål om, at vi får den, siger Aravni Elisabeth Jakobsen.

Det forventes, at vælgererklæringerne bliver digitaliseret i løbet af foråret næste år.

 

Digital post: Brugerne raser over 'skjult' program

31. oktober 2014 16:00

Fra 1. november kommer al post fra det offentlige som digital post.

Men måden, som danskerne skal registrere sig til at modtage den digitale post, har den seneste uge affødt en række læserbreve i Berlingske.

For når danskerne i disse dage bruger en computer til at registrere sig til digital post, er de også nødt til at benytte sig af programmet Java.Og når der skal klikkes 'ja' til, at computeren må bruge Java, er der samtidigt en mulighed for at klikke 'nej' til, at computeren samtidigt må downloade tilføjelsesprogrammet ask.com.

Og det er "bondefangeri, snavs og spam" lyder det bl.a. fra flere brugere, der den seneste tid har forsøgt at registrere sig til digital post.

Læste ikke det med småt

Fordi ask.com er sat til at downloade automatisk, når brugerne i disse dage tilmelder sig digital post, har flere nemlig overset muligheden for at frabede sig det ekstra program. 

Og når først programmet ligger på computeren, følger der en række ekstra-funktioner med, lyder det fra Jarl Jørgensen, der ifølge ham selv overså den boks, hvor muligheden for at downloade ask.com allerede er klikket af med et flueben.

- Lige pludselig kom der alt muligt ind på computeren, som blinkede og poppede frem i tide og utide, fortæller Jarl Jørgensen.

Han siger samtidigt, at han burde have læst det med småt, men at han heller ikke forventede, at der ville medølge et program, når han registrerede sig som bruger af digital post.

- Når det offentlige tvinger os til at skulle bruge digital post, bør der ikke følge noget med, som man ikke har bedt om, lyder kritiken fra Jarl Jørgensen.

1.500 for at afinstallere program

Da Jarl Jørgensen senere ville afinstallere programmet igen, var det ifølge ham selv så kompliceret, at han måtte få professionel IT-hjælp til at komme af med ask.com igen.

Det har kostet Jarl Jørgensen 1.500 kr., fortæller han.

Også Jens Kromann, pensionist fra Frederikssund, kritiserer det medfølgende program:

- Nu skal vi alle have digital post fra det offentlige, og flere går desuden til kurser, hvor de skal lære at tilmelde sig og bruge det, siger Jens Kromann og fortsætter: 

- Derfor tror jeg også, der er mange, der kan komme til at tro, at ask.com er nødvendigt for at kunne bruge digital post, når det står som en del af et program, der skal hjælpe en i gang.

Brugerne har et ansvar

Hos Oracle, som er ansvarlige for Java og ask.com forstår Kommunikationsdirektør Anders Lund Rendtorff til dels godt kritikken, men han mener også, at det er brugernes ansvar selv at være opmærksomme på, hvad de siger ja til.

- Jeg kan godt forstå, at folk er vrede, når de har følelsen af at blive snydt.  Men tilbuddet om at downloade Ask.com fremstår tydeligt, så jeg synes ikke, det er rimeligt at kalde det snyd, uddyber han:

- Alle har et valg om, hvorvidt de vil sige ja til at downloade ask.com. Det er ikke en installation, der sniger sig ind på deres computer.

Hos Forbrugerrådet fortæller ekspert i markedsføring, Tina Dhanda Kalsi, at dansk lovgivning ikke forbyder Oracles form for markedsføring af ask.com.

Forbrugerrådet anbefaler dog, at danske forbrugere altid bliver tilbudt et tilvalg frem for et fravalg af ekstra varer. Og man kan undgå problemet, hvis man vælger at bruge sin digitale postkasse fra sin mobil, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

 

Ventetiden i børnepsykiatrien er den laveste i mange år

31. oktober 2014 16:00

For fire år siden måtte børn og unge i gennemsnit vente 77 dage på psykiatrisk sygehusbehandling. For et år siden var tallet 45.

Ventetiden er siden faldt stødt måned for måned, og i august i år var ventetiden faldet til 24 dage.

Det viser nye tal fra Sundhedsministeriet.

Dermed er ventetiden den laveste i mange år.

- Vi har villet politisk, at børn med en psykisk lidelse skal komme til behandling. Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvad det gør ved et barnesind, at man må gå og vente, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Børnepsykiatrien er blandt andet behandling af ADHD, spiseforstyrrelser og tvangstanker hos børn og unge under 18 år.

Dag ud og dag ind

Sundhedsministeren siger, at ventetiden på området er vigtig at bekæmpe for at undgå utryghed i de familier, der er berørt.

- Det er en god nyhed. Dels for de børn, der lider af forskellige former for psykiske lidelser. Men også for de familier og pårørende, som har måttet vente dag ud og dag ind på hjælp, siger Nick Hækkerup (S).

Stadig lidt at gøre 

Hos pårørendeforeningen Bedre Psykiatri glæder generalsekretær Thorstein Theilgaard sig over udviklingen.

- Det er enormt glædeligt, at vi langt om længe er på vej i den rigtige retning, siger Thorstein Theilgaard.

Han siger, at den offentlige debat nu giver pote.

- Der har været diskussion og politisk fokus på, at man ikke som 8-årig skal stå og vente på behandling, siger Thorstein Theilgaard.

Han håber dog stadig på, at vejen fra forældrenes første bekymring til egentlig behandling blive lettere.

- Vi er godt begyndt, men ikke i mål. Vi ska også kigge på, om vi kan lave en bedre sammenhæng mellem skolen, lægen og helt hen til behandling i psykiatrien. Kan man få det til at spille bedre sammen, siger Thorstein Theilgaard.

 

Burkina Fasos præsident er afsat

31. oktober 2014 15:38

En officer i Burkina Fasos hær meddeler, at landets præsident, Blaise Compaore, efter flere dages uroligheder er afsat, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

- Compaore er ikke længere ved magten, siger oberst Boureima Farta til mange tusinde demonstranter, der har forsamlet sig foran hærens hovedkvarter i det afrikanske land.

Farta talte til folkemængden siddende på skuldrene af andre officerer.

Præsident: Har selv trukket mig

Kort efter meddeler Compaore selv i en radioerklæring, at han er trådt tilbage, og at præsidentposten er ledig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Compaore har været Burkina Fasos præsident i 27 år.

Landet har i en årrække været en af hovedmodtagerne af dansk udviklingsbistand.

Militærleder tager over

Samtidig meddeler chefen for militæret, general Honore Traore, at han har taget over i det vestafrikanske land, efter at den tidligere præsident er trådt tilbage.

Tidligere fredag sagde Traore, at han vil tale med de politiske partier med henblik på at danne en midlertidig regering i det uroplagede land.

På sigt skal den midlertidige regering sørge for at afholde demokratiske valg inden for et år, lyder det.

30 dræbte

Compaore nægtede torsdag at følge opfordringer om at træde tilbage, efter vrede demonstranter protesterede over planer om at ændre forfatningen, så den mangeårige præsident kunne blive på posten.

Der var rapporter om, at 30 personer var dræbt og over 100 såret under torsdagens tumulter i hovedstaden Ouagadougou.

- EU mener, det er op til folket i Burkina Faso at beslutte sin egen fremtid. Enhver løsning må være resultatet af en bred konsensus og respekt for forfatningen, lyder en officiel reaktion fra Bruxelles.

/ritzau/AFP

 

Terrorforskere: Sociale medier og Syrien-krigere øger truslen mod Europa

31. oktober 2014 14:47

Antallet af udenlandske jihadister i Irak og Syrien stiger i et hidtil uset omfang, slår FN fast i en ny rapport.

Og de mange tusinde hellige krigere kan potentielt øge terrortruslen mod Europa, mener terrorforskere fra Norge, der har undersøgt 121 jihadistiske terrorplaner i Europa for at kunne tegne fremtidens terrorbillede.

- Vi tror, at "Syrien-effekten" først og fremmest vil bestå i et øget antal terrorplaner, og at terrorister kan hente inspiration fra hændelser i krigsteateret, som IS' halshugningsvideoer, hedder det i en kronik udgivet torsdag. 

Islamisk Stat styrket af Twitter og Facebook

Forskerne Anne Stenersen og Petter Nesser fra Norges Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har gennemgået terrorplaner i Europa inden for de sidste tyve år.

Og deres konklusioner stemmer overens med de udmeldinger, der allerede er kommet fra en række efterretningstjenester herunder danske PET:

De såkaldte 'Syriens-farere' er en potentiel trussel mod sikkerheden, når de vender hjem.

I FN's nyudgivne rapport er en af hovedpointerne, at terrorbevægelsen al-Qaeda i dag står langt mere svækket end efter 11. september 2001, mens Islamisk Stat har formået at vinde sympatisører fra andre lande, der sædvanligvis ikke forbindes med jihadisme.

Blandt andet på grund af Facebook, Twitter og Snapchat.

De sociale medier vil ifølge de norske forskere spille en stadigt mere aktiv rolle i planlægningen, udbredelsen og udførelsen af terroranslag.

Anne Stenersen og Petter Nesser fastslår, at Europa står over for et helt nyt trusselsbillede i takt med, at de nye medier er blevet en større del af terroristernes propagandamaskine.

- Mens jihadister er relativt traditionelle i valg af våben, er de avancerede inden for kommunikationsteknologien. Vi forventer, at flere terrorister i fremtiden vil bruge sociale medier aktivt til at kommunikere med omverdenen og indhente information under angreb.

- Det vil også være mere almindeligt at terrorister filmer egne angreb og lægger dem ud på internettet, lyder det i kronikken.

Flere angreb af soloterrorister

For at kunne forberede sig på terrorangreb på europæisk grund og kunne takle situationen, hvis en bombe eksploderer i Europa, er det derfor helt centralt, at efterretningstjenesterne finder ud af, hvad de udenlandske krigere kommer ud for i kampen for Islamisk Stat eller lignende grupperinger.

Og hvad den islamistiske kamp i Mellemøsten gør ved deres psyke og overbevisning, lyder det.

Det kan blive en af de helt store udfordringer, idet flere og flere terrorangreb bliver begået af såkaldte 'ensomme ulve' - personer som sympatiserer med grupper som Islamisk Stat og al-Qaeda.

Efter 2008 er næsten 40 procent af terrorplanerne i Europa udtænkt af personer, som handlede på egen hånd, viser forskernes gennemgang.

Har nemmere ved at skjule sig

Disse soloterrorister har mindre risiko for at blive opdaget. Terrorceller med to eller flere personer er blevet opdaget i 80 procent af tilfældene, viser undersøgelsen fra Norge.

Derfor kan Europa godt forberede sig på flere angreb og bølger af drab på vesterlændinge begået af enkeltpersoner, som allerede er sket adskillige gange de sidste år.

- Bombeangreb i folkemængder er det mest sandsynlige massedrabsscenarie efterfulgt af skydning på et offentligt sted, skriver forskerne.

Senest har der været to hændelser i Canada, hvor en 25-årig radikaliseret konvertit 20. oktober bevidst kørte to soldater ned. Den ene døde af sine kvæstelser.

Blot to dage senere skød en anden radikaliseret konvertit en soldat ved et mindesmærke foran Canadas parlament og skød efterfølgende løs inde i parlamentsbygningen.

Og i New York angreb en radikaliseret muslim for nylig flere betjente med en økse.

14-årig anholdt i Østrig

Torsdag i denne uge blev en kun 14-årig østrigsk dreng varetægtsfængslet for mistanke om terror.

Ifølge de østrigske myndigheder havde han planer om at plante en bombe på et offentligt sted i landet og slutte sig til Islamisk Stat i Syrien.

Det danske forsvars efterretningstjeneste (FE) betegner i en spritny risikovurdering terrortruslen mod Danmark som 'alvorlig'.

Antallet af hjemvendte krigere fra netop lande som Syrien og Irak, vil give militante islamister mere direkte adgang til Vesten og Danmark, lyder det fra FE.

 

Jon var alene hjemme efter besøg hos sin dødssyge mor

31. oktober 2014 14:39

25-årige Jon Sparre husker de afdelinger, hans mor var indlagt på under sin alvorlige lungesygdom, som meget utrygge steder.

Moren havde længe lidt af en kronisk lungesygdom, men en lungebetændelse, da Jon er 16 år betød indlæggelse på Kolding Sygehus, og lungebetændelsen forværrede den kroniske sygdom.

De næste år, frem til Jon er 19, bliver hans mor indlagt i en uge ad gangen med nogle måneders mellemrum. Situationen bliver værre, hun indstilles akut til en lungetransplantation, men dør af indre blødninger efter operationen i 2009.

Engageret i min mor

- Hver dag besøgte jeg min mor, når hun var indlagt, men jeg husker ikke, at personalet på noget tidspunkt talte til mig. Det var medicinske afdelinger, der var mange på stuerne, og jeg husker personalet som meget fraværende, siger Jon Sparre.

Kun 3 ud af 10 børn med alvorligt syge forældre oplever, at sundhedspersonalet spørger dem om, hvordan de har det. Det viser en rapport fra Egmontfonden.

- Personalet var engageret i min mor, og der var ikke fokus på mig. Jeg oplevede en afstandstagen over for mig og en vis modstand mod at tale med mig. Hvis det var en ægtefælle ville det have været uhørt ikke at tale til mig, siger han.

Jon Sparre tænkte ikke så meget på det, og han var ikke moden nok til at kræve sin ret.

Helt alene hjemme
- Jeg var alene med tanker og følelser om, at min mor var syg og var ved at dø. Jeg husker frygt, forestillinger om, hvad der kunne ske, og en masse ansvar for at få tingene til at fungere, siger han.

Jons far var ikke en del af hans liv, og to ældre brødre var flyttet hjemmefra. Derfor var han alene, når han gik hjem fra hospitalet.

- Jeg var meget ensom, bange og forvirret, og fantasien fik frit løb. Jeg tænkte på, at min mor kunne dø, og vidste ikke, hvordan det foregik, eller hvad der ville ske. Hvis nogen havde sagt, at de ikke vidste, hvad der var galt, ville det havde været bedre, siger han.

Ensom og alene

- Jeg prøvede at holde sammen på mig selv, det var ikke en  mulighed at bryde sammen, jeg skulle koncentrere mig om at få tingene til at fungere. Men jeg var meget ensom og alene, og havde svært ved at tale med jævnaldrende.

Jon fandt det meningsløst at terpe tysk, når hans mor lå på hospitalet. Han prøvede at overleve, og blev forsinket med alt. 

- Det ville have været rart, hvis personalet havde opsøgt og inddraget mig, havde svaret ærligt, fået mig til at føle, at jeg var en del af situationen og behandlet mig som et menneske, siger han.

Har bearbejdet meget selv
Han kunne have draget nytte af det projekt i Region Hovedstaden, hvor en pædagogisk konsulent underviser sundhedspersonalet i, hvordan de skal møde alvorligt syges børn og søskende.

- Det ville have gjort min gymnasietid lettere og givet mig lov til at være mere ung og fokusere mere på mig selv, end jeg gjorde. Jeg har skulle bearbejde meget selv, siger Jon Sparre.

 

Jelved opgiver storstilet kirkereform

31. oktober 2014 14:20

Grundloven, regeringsgrundlaget og regeringens mest erfarne minister - alt sammen var det ikke nok til at bane vejen for en storstilet reform af rammerne omkring Folkekirken.

Det bliver ikke til noget, erkender kirkeminister Marianne Jelved fredag.

- Den brede politiske vilje er ikke til stede for tiden, erkender kirkeministeren.

Forladt af partierne
Det gør hun, efter at først Dansk Folkeparti og dernæst Venstre og de konservative har forladt hendes forhandlingsbord i Kirkeministeriet.

Marianne Jelved overtog den vanskelige sag efter forgængeren Manu Sareen. Han fik som ny kirkeminister i 2011 til opgave at få indført en ny kirkeordning - sådan som den danske grundlov også forudsætter det.

Stor interesse
Sareen nedsatte et ekspertudvalg, der boksede med sagen i et par år og ikke kunne blive enige. Et flertal i udvalget kom med et forslag, som blev sendt i høring  - og høstede 534 høringssvar.

Forslaget har været udgangspunkt for de forhandlinger, der nu er strandet - og ikke bliver genoptaget. Jelved ønskede et bredt politisk flertal - eller ingen aftale.

Sejr for modstanderne
Det centrale stridspunkt er spørgsmålet om kirkens "indre anliggender", som det kaldes. Altså hvem lægger linjen for den danske folkekirke, hvem ordner konflikter og skal nogen tale på kirkens vegne?

Nu står det klart at et sådant kirkeråd ikke bliver til noget foreløbig. Og det kalder en af forslagets skarpeste kritikere en sejr:

- Man gyser jo ved tanken om, at vi med tiden kunne få et kirkeråd som dem, vi kender, fra Sverige og Norge, hvor rådene kan udtaler sig i politiske sager, siger Dansk Folkepartis ordfører Christian Langballe. 

 

IT-professor: Digital postkasse bliver tvunget igennem for hurtigt

31. oktober 2014 14:00

Ingen store projekter, der er blevet tvunget igennem med så stor hast, som den digitale post nu bliver, er nogensinde endt godt.

Sådan lyder vurderingen fra Kim Normann Andersen, it-professor ved CBS. Han frygter, at det offentlige ikke er klar til overgangen til det digitale.

- Det er en uendelig dårlig idé at gøre det så hurtigt, som det er gjort nu. Man laver en slags 'big bang' og satser så bare på, at det går godt, , siger han til DR Nyheder.

Digitale krav til borgerne, men ikke til det offentlige

Ifølge Normann Andersen er det et stort problem, at kommuner og regioner slet ikke er klar til at betjene borgerne via de digitale kanaler.

For mens man nok kan både modtage breve fra det offentlige og svare igen som borger, så er der ingen krav til, at svaret på ens forespørgsel kommer tilbage via den digitale postkasse.

- Det krav har man fjernet til kommuner, region og staten. De må selv vælge, hvordan de svarer dig tilbage som borger - om det bliver på brev, via telefon eller i din digitale postkasse. Og det fjerner jo lidt hele argumentet for at lave en digital postkasse, hvor alle ens dokumenter var samlet på ét sted, siger han.

Nogle instanser bliver ladt tilbage

Kim Normann Andersen hæfter sig også ved, at systemet nok gør kommunen, staten og regionen i stand til at sende breve til borgeren.

Men en lang række andre offentlige instanser får ikke samme mulighed.

- Skoler, børnehaver, renovation og el-selskaber er ikke omfattet af digital post. Og det er alt sammen ting, som i mange borgeres øjne er offentlige instanser. Men den adgang har man sparet væk til at starte med, siger Kim Normann Andersen.

Fysisk post forsvinder ikke

Men det er nødvendigt at opretholde flere kanaler til kommunikation, lyder det fra Lone Berglykke, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen. Blandt andet fordi, der altid vil være post, som det aldrig nogensinde kan lade sig gøre at sende digitalt.

- Vi har stadig pas og prøveglas og visse former for forsendelser fra myndighederne, som det simpelthen ikke kan lade sig gøre at sende digitalt. Så den fysiske postkasse, den bliver ikke fjernet lige med det første, siger hun til DR Nyheder.

At alle offentlige instanser er med på den digitale vogn fra dag ét er dermed heller ikke nogen selvfølge, mener hun. 

Så selvom den digitale post fremover vil være hovedvejen for kommunikation mellem borger og det offentlige, så opfordrer man stadig danskerne til at tjekke sin post to steder.

 

VIDEO-GUIDE Sådan får du en digital postkasse

31. oktober 2014 13:56

Fra den 1. november bliver det offentlige Danmark officielt papirløst, og dermed skal alle over 15 år kunne modtage post fra det offentlige digitalt.

Den 27. oktober viste tal fra Digitaliseringsstyrelsen, at 62,4 procent af danskerne over 15 år allerede har oprettet en digital postkasse.

Men hvis du er en af dem, der endnu ikke har oprettet postkassen - eventuelt fordi det virker uoverskueligt, eller fordi computeren driller - har DR Nyheder lavet en guide, der guider dig igennem hele oprettelsen på lidt over et minut.

Se hvordan du opretter en digital postkasse i videoen i toppen af artiklen. 

'Skridt-for-skridt'-guide

1. Gå ind på borger.dk.

2. Klik på "Log på".

3. Log ind med dit NemID. Hvis du ikke har NemID, kan du bestille det her.

4. Klik på "Tilmeld dig Digital Post".

5. Klik af i boksen "Jeg har læst og accepterer vilkår for Digital Post" og klik så på "Gå videre".

6. Klik på "Begynd at bruge din postkasse".

 

Rigmandsbank tiltalt for fusk

31. oktober 2014 13:07

Bagmandspolitiet har fredag rejst tiltale for mandatsvig og skyldnersvig i den lille rigmandsbank Capinordic Bank. Banken gik konkurs 11. februar 2010.

Samtidig har Bagmandspolitiet (SØIK) afkrævet moderselskabet NewCap Holding A/S en bøde på fem millioner kroner for kursmanipulation.

- Det er af stor samfundsmæssig betydning at få afklaret, om der op til bankens konkurs er begået strafbare forhold, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, i en pressemeddelelse.- Vi har på baggrund af en række anmeldelser fra Finanstilsynet og Kammeradvokaten grundigt efterforsket sagen, og vi har nu valgt at rejse tiltale om blandt andet mandatsvig og skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed i Capinordic Bank, siger statsadvokaten.

Sag mod Aarhus Lokalbank
Meddelelsen kommer på samme dag, som Retten i Aarhus har dømt en tidligere direktør fra Aarhus Lokalbank og to medarbejdere for kursmanipulation.

I den sag er Vestjysk Bank, som overtog lokalbanken og arvede straffesagen, straffet med en bøde på en million kroner.

Og i den nye sag mener anklagemyndigheden, at der på det foreliggende grundlag er tilstrækkelig formodning om, at sagen vil kunne føre til en domfældelse.

Ansvar for bankkrak
Morten Niels Jakobsen siger, at det er afgørende, at samfundet kan have tillid til bankerne.

Han er stærkt optaget af, at man får afdækket, om der strafferetsligt kan gøres et ansvar gældende overfor de banker, der gik ned under finanskrisen.

- Jeg er derfor tilfreds med, at vi nu er kommet så langt, at vi kan begynde sagen mod Capinordic ved domstolene, der altså har det endelige ord i denne sag, siger statsadvokaten.

/ritzau/

 

Nye partier frygter de ikke bliver valgklar: Bremses af bureaukrati

31. oktober 2014 12:39

Danmarks to nyeste partier står over for et "dybt frustrerende og demokratisk problem" for at blive klar til et kommende valg.

Partierne skal først og fremmest skaffe de 20.260 vælgererklæringer fra borgerne, der skal til for at blive opstillingsberettiget til Folketingsvalget. Det er sin sag.

Men kampen for at få de 20.260 støtter på plads, inden Thorning trykker på valgknappen, bliver derudover besværliggjort af, at det kan tage over to måneder at få godkendt en vælgererklæring hos kommunerne.

Det nystiftede Nationalpartiet bliver flere gange dagligt kontaktet af borgere, der har problemer med at give partiet deres støtte, fortæller partiets formand, Kashif Ahmad, til DR Nyheder.

- Vi har oplevet mange typer problemer. Mange kommuner ved ikke, hvad de skal stille op med vælgererklæringerne, og flere kommuner siger, de har ikke mandskab nok til at klare de her erklæringer. Hvor står vi så henne med vores demokratiske rettigheder?

Det er meget frustrerende

Nationalpartiet står ikke alene med problemet med vælgererklæringerne. Partiet Alternativet, der blev stiftet sidste år, oplever, at der kan gå flere måneder, før borgerne får deres vælgererklæring tilbage fra kommunen.

- Folk fortæller, at der går utrolig lang tid, før de får svar, og nogle får slet ikke svar, så der er et eller andet galt med systemet. Det er dybt frustrerende for os, og det er et kæmpe demokratisk problem, siger Uffe Elbæk, tidligere radikal kulturminister og stifter af Alternativet.

Sidste sommer undersøgte Alternativet, hvor fejlen lå og kontaktede flere kommuner. Her fandt partiet blandt andet ud af, at der på et tidspunkt lå over 3000 vælgererklæringer og ventede hos Københavns Kommune.

Kommunen fortalte, de kun havde bemanding til at behandle omkring 100 om dagen.

Det er til trods for at Økonomi- og indenrigsministeriet flere gange har indskærpet over for kommunerne, at behandlingen af vælgererklæringer ikke må tage mere end et par dage.

I dag ved ingen af partierne reelt, hvor langt de er fra målet med at få de 20.260 vælgererklæringer, da det er umuligt for dem at få overblik over, hvor mange erklæringer der ligger og venter ude i kommunerne.

Kan blive fældet af bureaukrati

De to partier er bekymrede for, at den langsommelige proces i sidste ende kan betyde, at de ikke kan nå at stille op til næste Folketingsvalg, der kan blive udskrevet når som helst - dog senest den 14. september næste år.

- Det kan i værste fald betyde, at vi kan risikere at stå med 20.000 vælgerstøtter uden at kunne nå at blive klar, fordi erklæringerne ligger ude hos kommunerne. Vi har tiden imod os, siger Kashif Ahmad fra Nationalpartiet.

Hos Alternativet frygter de også for, hvilke konsekvenser kommunernes behandlingstid kan få for partiet.

- For os kan det jo blive vores snubletråd, og at vi ikke når at blive valgklar. Selvfølgeligt er det irriterende for os, men det er jo i endnu højere grad et kæmpe principielt problem, fortæller Uffe Elbæk.

Proces er oldnordisk og udemokratisk

Som systemet er i dag, skal borgerne udfylde og underskrive en vælgererklæring og aflevere den hos kommunen, der godkender vælgererklæringen og sender den tilbage til borgeren.

Herefter skal borgeren sende erklæringen til det pågældende parti, der til sidst skal sende vælgererklæringerne til Økonomi- og indenrigsministeriet. En proces, der vækker undren hos Nationalpartiet.

- Vi synes, proceduren er oldnordisk og udemokratisk. Man kan blive skilt med sit NemID, men ikke give sin støtte til et parti. Det er ikke engang en stemme. Når Danmark er en af verdens førende it-nationer, så under det mig meget, at vi har den her proces, siger Kashif Ahmad.

Digital løsning er forsinket

Kommende partier kan dog se frem til en digitalisering af vælgererklæringerne, der skal gøre processen hurtigere og lettere.

I oktober sidste år indgik et samlet Folketing en aftale om at digitalisere proceduren for indsamling af vælgererklæringer.

Økonomi- og Indenrigsministeriet har oplyst, at de forventede, den digitale løsning kunne tages i brug primo 2015. Nu ser det dog ud til, at partierne må kigge langt ud i fremtiden før en løsning er på plads.

- Vi har fået at vide, at løsningen først skal testes og køres ind, så guderne må vide, hvornår det bliver. For de nye partier er det jo en kæmpe hæmsko, siger Uffe Elbæk.

Nationalpartiet håber, der kan findes en løsning hurtigst muligt.

- Vi vil appellere til ministeren om, at de får fremskyndet den her digitale løsning akut. Det her kan ikke være til gavn for nogle i systemet, siger Kashif Ahmad.

 

Radikal minister går uden om regeringspartneren

31. oktober 2014 12:30

Det er en solomelding fra den radikale klima- og energiminister, Rasmus Helveg Petersen, når han lufter sine ambitioner om at firedoble antallet af vindmøller i Danmark frem mod 2050.

Socialdemokraterne understreger, at der - i hvert fald ikke lige nu - er fælles fodslag mellem de to regeringspartier om strategien for at gøre Danmark fossilfri i 2050.

- Det her er en melding fra den radikale minister. I Socialdemokraterne har vi ikke lagt os fast på, hvordan vi skal sikre både den grønne omstilling og vores konkurrenceevne, siger klima- og energiordfører Jens Joel (S).

Klima- og energiministeren har dog helt ret i, at vi skal have mere vindenergi i Danmark, lyder det.

- Men vi har ikke lagt os fast på, om det skal være det scenarie eller et andet. Det vigtige er at få de arbejdspladser, der kommer ud af at være forrest på det grønne område, men samtidig finde en balance, så vi ikke mister konkurrenceevne på andre områder, siger Jens Joel.

SF: Glem ikke solen

Hos den tidligere regeringspartner i SF mener klima- og energiordfører, Steen Gade, at Rasmus Helveg Petersens udmelding om at bygge cirka 1500 havvindmøller er en god idé.

- Men det er bare ikke nok. Vi mener, at regeringen lægger for lidt vægt på solenergi og biomasse frem mod 2050, siger Steen Gade.

Derfor er det nødvendigt, at ministeren laver et nyt scenarie, hvor der lægges mere vægt på udnyttelsen af solenergi samtidig med en massiv satsning på vind, mener SF.

De to energikilder supplerer hinanden rigtig godt, lyder argumentet.

- Vind er den billigste energi, men vi peger også på solenergi, fordi man forventer, at sol bliver billigere, og det supplerer vind godt, fordi solen er der hele året. Nogle gange mere end andre selvfølgelig, siger Steen Gade.

Ministerens udmelding kommer på basis af en række scenarier udarbejdet af Energistyrelsen, som viser forskellige veje til fossilfrihed. Vindvejen er et scenarie med meget vind og en mængde biomasse, der svarer til, hvad der kan produceres i Danmark.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.