preload loader
 

Forsker: Børst hullerne væk i dine tænder

30. august 2014 07:50

Tandlæger skal ikke automatisk tænde boret, når de ser et hul i en tand. Karies behandles bedst med tandbørsten derhjemme, viser en årelang forskningsindsats på Aarhus Universitet.

Det skriver Politiken lørdag.

- Huller i tænderne skal ikke løses med bor og fyldning. Der skal bare børstes med en så billig fluortandpasta som muligt. Det er så rørende enkelt, at det er chokerende for mange, lyder det fra Ole Fejerskov, dr.odont. og professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Ole Fejerskov er en af forskerne bag opdagelsen, der burde være kendt af alle tandlæger. Det står nemlig i den mest solgte lærebog i verden om karies, skrevet af blandt andet Ole Fejerskov.

- Det er en viden, der burde være svær at komme uden om. Men tandplejen er organiseret i blomstrende praksisser, hvor tandlægen i vid udstrækning tjener sine penge på at lave fyldninger.

- At lære folk at børste tænder kræver ikke højtuddannede tandlæger. Derfor stritter de imod med næb og kløer. Det får deres eksistensgrundlag til at smuldre væk, siger Ole Fejerskov til Politiken.

Når tandlægen borer og fylder et hul, får han fra 400 og helt op til 2000 kroner for det. Oveni kommer senere reparationer af fyldningen og eventuelt rodbehandling og krone, når tanden ikke kan holde til flere boringer.

Men mange huller i tænderne kan klares med let slibning, fluorpensling og instruktion i grundig tandbørstning. Den langt mere nænsomme behandling tjener tandlægen dog kun omkring 250 kroner på.

Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg afviser, at tandlæger tænker i penge.

- Som tandlæge lader jeg mig ikke styre af, om jeg kan tjene flere penge på behandlinger end på forebyggelse, for vi tjener jo også penge på forebyggelse.

- Som jeg ser det, er økonomien neutral, vurderer Freddie Sloth-Lisbjerg over for Politiken, med henvisning til, at den billigere behandling tager kortere tid.

/ritzau/

 

Thorning går til topmøde med falmet favoritstatus

30. august 2014 07:13

Efter måneders gætværk, rygter, analyser, benægtelser og kreative formuleringer er der lagt op til, at der i aften eller nat bliver besluttet, hvem der skal lede EU de kommende år.

Og dermed også, om statsminister Helle Thorning-Schmidt bliver i jobbet i Danmark, eller om hun rykker til Bruxelles for fra 1. december at overtage Herman Van Rompuys job som formand for Det Europæiske Råd.

Diplomater, embedsmænd og iagttagere i både Bruxelles og flere EU-landes hovedstæder har  understreget over for Ritzau, at der ikke er nogen aftale, før mødet er slut.

Peger på polsk-italiensk løsning
Ingen ønsker helt at udelukke Thorning, men flere siger, at hun har mistet sin hidtidige favoritstatus. Og både Ritzaus og en lang række andre sædvanligvis velorienterede europæiske mediers kilder tror nu mest på en polsk-italiensk løsning.

Der synes ikke at være meget tvivl om, at Italiens 41-årige udenrigsminister, Federica Mogherini, bliver indstillet til jobbet som udenrigschef.

Flere af de nyere EU-lande i øst har, anført af Litauens skarptungede præsident, Dalia Grybauskaite, ellers været meget kritiske over for Mogherini, der kun har seks måneders ministererfaring, og som tidligt i Ukrainekrisen har fremstået som Ruslandsvenlig.

Tegn på toppost til et østland
Men østeuropæernes modstand er falmet, efter at Mogherini har skærpet tonen, og de samtidig har fået lydhørhed for deres insisteren på, at det er på tide, at de nye medlemslande i øst sætter sig på et EU-topjob.

Derfor regner de fleste nu den polske premierminister, Donald Tusk, som mest sandsynlig vinder af jobbet som EU-præsident.

Der er ifølge Ritzaus oplysninger stadig nogle af de andre ledere, der i deres forberedende telefonsamtaler med mægler Herman Van Rompuy har nævnt Thorning som deres førsteprioritet. men ingen har sagt, at de kun vil acceptere hende.

/ritzau/

 

EU har ingen samlet viden om resistente svinebakterier

30. august 2014 06:47

Fire danskere er døde som følge af smitte med antibiotikaresistente bakterier fra svin, men på EU-plan er der intet overblik over spredningen af den livsfarlige MRSA CC398-bakterie, også kendt som svine-MRSA.

Der kan derfor være uopdagede forekomster af svine-MRSA rundt omkring i Europa, som myndighederne ikke sætter ind over for, og som kan sprede sig på tværs af lande, når smittede mennesker krydser grænser, og når smågrise og slagtesvin transporteres mellem landene. Det skriver Information.

Selv om Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) laver årlige sammenstillinger af antibiotikaresistente MRSA-bakterier i Europa, indrapporterer medlemslandene ikke oplysninger om de forskellige typer MRSA-bakterier.

Ingen planer om at undersøge smitte
- Derfor kan vi ikke beregne, hvor stor del, som er CC398 af al MRSA i de rapporterede blodprøver, siger ECDC-talsmand Giovanni Mancarella til avisen.

- Vi har ingen aktuelle planer om at undersøge smitte fra CC398. I de fleste medlemslande er MRSA forbundet med hospitalsvæsnet. Vi fokuserer derfor på overvågning og forebyggelse af sygehus- og sundhedsrelaterede infektioner, oplyser Dominique L. Monnet, der er enhedschef for bekæmpelse af antibiotikaresistens og sygehusinfektioner på ECDC.

Viden kommer til at mangle
Da ECDC ikke foretager risikovurderinger af CC398, er det en viden, som også kommer til at mangle i andre dele af EU-systemet.

Ved et samråd i Folketingets Fødevareudvalg onsdag omtalte fødevareminister Dan Jørgensen  kort det manglende overblik på EU-niveau over udbredelsen af svine-MRSA. Han kalder det et kæmpe problem, at der ikke findes et billede af sygdommens udbredelse i Europa.

/ritzau/

 

Dyrest at få tømt skraldespanden i hovedstaden

30. august 2014 06:46

En bugnende skraldespand i Københavnsområdet er dyrere at få tømt, end hvis den står i Silkeborg eller Skive. Det viser en opgørelse, som Jyllands-Posten har foretaget.

I alt er der 3.117 kroners forskel på den dyreste kommune Albertslund og Silkeborg, der er den billigste i undersøgelsen.

De store kommunale forskelle er der dog en god grund til, lyder det både fra Kommunernes Landsforening (KL) og arbejdsselskabernes brancheforening, Dansk Affaldsforening. Organisationen repræsenterer de 54 fælleskommunale og kommunale arbejdsselskaber.

Forskel på boligmasse
- Der skal simpelthen være forskel på priserne, fordi der både er forskel på service og på selskabernes økonomiske forudsætninger. Alt andet ville være meget underligt, når selskaberne og deres ydelser udelukkende skal dække omkostningerne, og omkostningerne samtidig er meget forskellige, siger direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen til avisen.

Konsulent Anders Christiansen fra Kontoret for Teknik og Miljø i KL peger på, at mange forskellige parametre påvirker priserne rundt om i landet.

- Der er store forskelle i både geografi og demografi, som også afspejler sig i boligmassen. Er der fortrinsvis tale om etageblokke, parcelhuse eller sommerhuse? Der kan være kringlede boliger, hvor skraldemanden skal bruge syv forskellige nøgler for at komme ind i en baggård, siger han til Jyllands-Posten.

Behøver ikke køre på genbrugsstation
Han betoner samtidig, at der er forskel på, hvor ofte skraldet bliver hentet, og om pap, flasker og haveaffald også indgår i prisen. Eksempelvis får borgere i Albertslund hentet skraldet en gang om ugen, og indbyggerne behøver ikke selv at køre på genbrugsstationen.

Jyllands-Postens beregning er lavet ud fra, at der er tale om et parcelhus med en 140-liters container, som bliver tømt hver 14. dag.

/ritzau/

 

FN: Bortførte observatører i Syrien har det godt

30. august 2014 04:16

FN har fået forsikringer om, at 44 fredsbevarende styrker, der er taget til fange af oprørere i den syriske del af Golanhøjderne, befinder sig i sikkerhed og efter omstændighederne har det godt.

Det fortæller en FN-talsmand.

Bortført af oprørere
De 44 personer, som alle kommer fra Fiji, blev bortført onsdag af bevæbnede syriske oprørere, hvoraf nogle har forbindelse til den al-Qaeda-relaterede al-Nusra-gruppe. De fredsbevarende styrker blev tvunget til at lægge deres våben.

Samtidig omringede oprørerne 72 soldater fra Filippinerne, der også arbejder for FN-organisationen Undof, som siden 1974 har haft til opgave at overvåge en våbenhvile mellem Syrien og Israel.

FN oplyser ikke, om de 44 soldater fra Fiji er blevet frigivet, men det tyder på, at der bliver gjort fremskridt i forhandlinger om at sikre deres frihed.

- FN har modtaget forsikringer fra troværdige kilder om, at 44 fredsstyrker fra Undof, der blev fjernet fra deres positioner ... befinder sig i sikkerhed og er ved godt helbred, skriver talsmanden i en meddelelse.

Endnu ingen kontakt
FN har dog endnu ikke været i direkte kontakt med de tilfangetagne.

Kilder har fortalt til FN, at gidseltagernes intention var at fjerne fredsstyrkerne fra en aktiv slagmark til et sikkert område for at beskytte dem.

De 72 filippinere skulle heller ikke have lidt nogen skade.

Tidligere forlød det, at 43 personer fra Fiji var fanget, og at 75 filippinere var omringet. Det er nu blevet justeret, efter at FN har tjekket op på sagen.

Relativt roligt område 
Golanområdet har i mange år været roligt, selvom Israel og Syrien teknisk set stadig er i krig.

I forbindelse med borgerkrigen i Syrien har mortergranater dog flere gange slået ned i Golan.

I alt bidrager seks lande til Undof. Ud over Fiji og Filippinerne drejer det sig om Indien, Irland, Nepal og Holland.

/ritzau/AFP

 

Fiskefirma kalder hellefisk tilbage efter listeriafund

30. august 2014 03:52

Firmaet Hjerting Laks tilbagekalder nu et parti hellefisk, som er blevet solgt i forskellige supermarkeder. Det oplyser firmaet fredag i en pressemeddelelse.

Fiskene bliver kaldt tilbage, fordi der er konstateret listeriabakterier i varen. Bakterien har i sommerens løb været skyld i en række dødsfald herhjemme.

Solgt i fire supermarkedskæder
Det drejer sig om fisk, der er blevet solgt i Netto, Føtex, Bilka og Irma.

Fisken er blevet solgt under navnet Princip Hellefisk og Hjerting Røget Hellefisk.

Hos supermarkedskæden Irma er fisken solgt under navnet Irmas udvalgte.

Bør kasseres eller returneres
Fiskene er solgt i pakker, som indeholder 75, 100 og 125 gram, og Hjerting Fisk råder forbrugerne til at kassere fisken, hvis de måtte være i besiddelse af den.

Firmaet oplyser, at holdbarhedsdatoen på de fleste varer på nuværende tidspunkt er udløbet, men supermarkedernes kunder kan stadig have dem liggende derhjemme.

Kunderne kan også vælge at returnere varerne til den forretning, hvor de er købt.

/ritzau/

 

Fagforbundet 3F trækker støtten til rød blok

29. august 2014 22:30

Landets største fagforbund, 3F, sætter nu en stopper for støtten til venstre side i folketingssalen, herunder de traditionelle allierede i Socialdemokraterne. Det skriver Politiken lørdag.

I skuffelse over den nuværende regerings resultater vil 3F i den kommende valgkamp føre kampagne for sine medlemmers synspunkter - uafhængig af de politiske partier, siger forbundsformand Per Christensen.

- Der er tale om et paradigmeskifte, hvor vi sætter vores egen dagsorden. Og så må de partier, der synes, den er interessant, støtte op. Mange af dem, der har siddet i stolen før mig, havde en idé om, at man skal støtte nogle bestemte partier, fordi de var bedst til at varetage vores medlemmers interesser.

- Det har uden tvivl været rigtigt dengang, men vi lever altså nu i en tid, hvor der er langt større politisk pluralisme end nogensinde før, siger Per Christensen, der har 320.000 medlemmer under sig, til Politiken.

Vil ikke løbe i bagen på et parti

I interviewet sender 3F-formanden en salve af sted mod regeringen, som ifølge hans medlemmer ikke har leveret varen.

- Det er jeg som deres formand nødt til at tage seriøst. Jeg vil ikke løbe i bagen på et parti og deres holdninger og attituder, siger han.

3F har som samlet forbund i mange år undladt at give direkte, økonomisk støtte til politiske partier. Men i sidste valgkamp i 2011 skabte 3F overskrifter med den såkaldte 'Skævt'-kampagne, der var direkte rettet imod VK-regeringens - ifølge 3F - asociale politik.

Historisk udmelding

Meldingen fra Per Christensen forhindrer ikke, at lokale 3F-afdelinger kan støtte partier efter eget ønske.

Alligevel er der ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet tale om en opsigtsvækkende melding.

- Det er historisk. Økonomisk har det ikke den store betydning, men det er et markant politisk signal. Det vil svække rød blok. Og i blå blok vil man uden tvivl fryde sig, siger Flemming Ibsen til Politiken.

 

Norge sender kampvogne til Letland

29. august 2014 21:38

Forsvarssamarbejdet Nato har været en af de mest kontakte kritikere af Rusland, efter landet angiveligt skulle have sendt tropper ind i det østlige Ukraine.

Og vores norske naboer lytter nu til en appel fra Nato om at hjælpe de allierede lande tæt på russerne.

Ifølge det norske nyhedssite VG Nyheder vil norske kampvogne sammen med knap 200 soldater blive sendt til Letland.

Del af en øvelse

Norges forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide, understreger, at de 190 soldater ikke kun er der for at sikre Letland. Der skulle også være tale om en planlagt øvelse.

- Det er vigtigt at understrege, at dette er en øvelse. Samtidig er det et svar på, hvad NATO har bedt sine medlemslande om, nemlig at sikre allierede ved øget aktivitet i de baltiske lande, siger Forsvarsministeren.

Men selvom kampvognene formelt er blevet sendt af sted som en øvelse - er signalet til Rusland ikke til at tage fejl af.

Rusland må reagere som de vil

Forsvarsministeren ville dog ikke svare på, om hun frygtede eventuelle reaktioner fra Rusland.

- Det er ikke et bidrag til konflikten mellem Ukraine og Rusland. For os har det været vigtigt at reagere på ønsket fra NATO om at øge aktiviteten for at hjælpe og berolige vores allierede. Hvordan andre vil reagere på det, må de selv om, siger Ine Eriksen Søreide.

Det er planen, at øvelsen - som endnu ikke har fået et navn - skal vare i omkring to måneder til slutningen af november.

Topprofessionelle soldater

I slutningen af september bliver de knap 200 soldater sendt af sted mod Letland. Og det er ikke nybegyndere, Norge sender på øvelse.

Der er tale om professionelle soldater, hvor mange har stor erfaring fra krigen i Afghanistan. Flere af dem har været udstationeret næsten uafbrudt de seneste 10 år.

- Telemark-bataljonen består af højt kvalificerede soldater og officerer, som har stor oversøisk erfaring. De er veluddannede og har gentagne gange vist, at de er i stand til at løse missioner, siger forsvarsministeren om de 190 soldater, der om en lille måned bliver sendt af sted.

 

Ansvarlig for Englands største sexmisbrugssag nægter at træde af

29. august 2014 20:52

En uafhængig undersøgelse viste i tirsdags, at mindst 1.400 børn er blevet udsat for seksuelt misbrug fra 1997 til 2013 i den nordengelske by.


Formanden for byrådet i Rotherham, Roger Stone, valgte at trække sig øjeblikkeligt, da rapportens uhyggelige konklusioner blev offentliggjort.

Men selvom der de sidste par dage har lydt højlydte krav om, at den ansvarlige politikommissær i området, Shaun Wright, også skal gå af - har han valgt at klamre sig til posten.

Forlader Labour


Efter opfordringer og trusler om suspension fra flere toppolitikere har politikommissæren valgt selv at trække sig fra partiet Labour - inden han ville blive smidt ud.

Men han fastholder, at han vil forblive politikommissær i South Yorkshire. Det skriver BBC.
- Som far og borger i South Yorkshire er mine tanker hos ofrene og deres familier, og jeg gentager min undskyldning til dem og tager det fulde ansvar for min del i de kollektive fejl, der fandt sted i Rotherham i den tid, jeg var i embedet, skriver han en pressemeddelelse.


Han understreger, at han ikke bliver som politikommissær for sin egen skyld - men fordi, han er overbevist om, han er den mest passende person til jobbet, og at han føler sig forpligtet til at blive og arbejde.


Flere parlamentsmedlemmer fra partiet Labour har nu sagt, at politikommissæren muligvis kan se frem til en sag om tjenesteforseelse - hvis han ikke vælger at trække sig fra alle sin hverv frivilligt.

 

Nådesløs kritik


En stor del af æren for, at det ufatteligt store antal ofre i Rotherham endelig kommer frem, bliver tilskrevet journalisten Andrew Norfolk fra avisen The Times.

Han har gravet i problemet siden 2011 og fremlagt en lang række grusomme eksempler på svigt fra myndighedernes side.

Efter den seneste undersøgelse retter han en nådesløs kritik af Rotherhams byråd:
- Så sent som 2012 fortsatte dem, der havde magten i byrådet, den årtier lange praksis med ikke til fulde at erkende og lære af fortidens katastrofale fejl. Flere piger led, mens byrådet mudrede sagen til, siger Andrew Norfolk ifølge PressGazette.

I en lige så hård kommentar kalder avisen The Guardian Rotherham for "nationens sexmisbrugshovedstad":


- Den lokale administration og politiet kendte til problemerne og valgte ikke at forhindre dem. Det viser tydeligt, at noget er råddent i Rottenham, skriver The Guardian.

 

Politiet i Ferguson sagsøges for brutalitet

29. august 2014 20:48

Skudt med gummikugler, udsat for peberspray og næsten druknet i en grøft.

Det er, hvad 23-årige Dwayne Matthews siger, at han blev udsat for af politiet i den amerikanske by Ferguson, da han gik roligt på gaden.

Han er en af fem personer i byen, der har sagsøgt politiet og de lokale myndigheder for politivold for 41,5 millioner dollars. Det skriver St. Louis Post-Dispatch.

Protester efter politidrab

Anholdelserne af de fem, der alle er sorte, skete, mens St. Louis-forstaden Ferguson var på den anden ende som følge af drabet på 18-årige Michael Brown, der blev skudt af politiet selvom han var ubevæbnet.

Hvad der skete under nedskydningen er stadig uklart. Politiet siger, at Brown angreb betjenten, mens vidner hævder, at Brown var ved at overgive sig. Grupper i byen, der overvejende har sorte indbyggere, ser det som et udtryk for racisme, da det meste af politistyrken er hvid.

Men sikkert er det, at episoden førte til massive protester, hvor folkemængder udøvede hærværk og plyndrede.

Mere end 200 anholdte

Søgsmålet gennemføres af organisationen Black Lawyers for Justice, som regner med, at mange flere end de foreløbige fem vil slutte sig til kampen mod myndighederne. Mere end 200 blev anholdt under protesterne.

Søgsmålet hævder, at de fem blev udsat for brutalitet, falsk anholdelse og andre brud på deres rettigheder.

De lokale myndigheder har endnu ikke ønsker at kommentere nyheden.

 

EU's Barroso fordømmer russisk fremfærd i Ukraine

29. august 2014 19:44

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, fordømmer Ruslands militære aktiviteter i det østlige Ukraine.

Det har han fredag fortalt den russiske præsident, Vladimir Putin, i en telefonsamtale.

- I en meget ligefrem udveksling af synspunkter har formanden for EU-Kommissionen udtrykt sine dybe bekymringer over de nuværende hændelser og situationen på jorden i Ukraine, lyder det i en udtalelse fra EU-Kommissionen.

Nato: Billeder viser russere

Barrosos opkald til Putin kommer dagen efter, at Nato offentliggjorde satellitbilleder, der ifølge forsvarsalliancen beviser, at russiske styrker opererer i Ukraine.

- Formanden for Kommissionen gav udtryk for, at han på det kraftigste fordømmer de - ifølge beviserne - betydelige angreb og operationer på ukrainsk jord af russiske militærenheder.

Kan være sanktioner på vej

Den hastigt forværrede konflikt i Ukraine ser ud til meget snart at kunne resultere i yderligere EU-sanktioner mod Rusland.

Unionens 28 stats- og regeringschefer vil ifølge flere diplomatiske kilder med stor sandsynlighed sætte gang i sanktionsprocessen igen allerede på lørdagens topmøde i Bruxelles.

Krisen i Ukraine er det helt centrale punkt på topmødets udenrigspolitiske dagsorden.

Det er det blevet i kølvandet på de seneste dages udvikling, hvor Nato altså har bekræftet massiv russisk tilstedeværelse og russiske krigshandlinger i Ukraine, hvilket har fået EU-præsident Herman Van Rompuy til at invitere Ukraines præsident med til topmødet.

/ritzau/

 

Udenrigsministeren: Beslutning om sanktioner mod Rusland kommer i morgen

29. august 2014 19:14

Efter Nato beskyldte Rusland for at have 1000 soldater i Ukraine, har flere EU-ledere reageret skarpt - og varslet flere stramninger af sanktionerne mod Rusland.

En af dem er Udenrigsminister, Martin Lidegaard, der hele eftermiddagen har siddet til møde med de andre EU-udenrigsministre - med én ting øverst på dagsordenen: Situationen i Ukraine og Ruslands militære involvering.


- Situationen er stærkt bekymrende. Det er vi alle enige om i Milano. Alt tyder jo på, at der er russiske tropper på ukrainsk territorium, og at de deltager aktivt i de kampe, der foregår mellem separatisterne og de ukrainske sikkerhedsstyrker.

 

Kompliceret at finde den optimale løsning


Flere vestlige ledere er parate til at straffe Rusland hårdere for eskaleringen af krisen i Ukraine - efter NATOs afsløring. Og det kan Udenrigsministeren godt forstå.


- Det her er endnu en grænse, Rusland har overskredet. Og vi sidder netop i en diskussion om, hvad det skal have af konsekvenser fra EU's side, sagde Martin Lidegaard i eftermiddags.

Men det er ikke helt ukompliceret at nå til enighed om en løsning.


- I betragtning af hvor langt Rusland er gået, så bliver vi nødt til tilsvarende at svare på det. Men det er jo ikke noget, nogen af os her bryder os om. Vi ønsker selvfølgelig at sidde ved et forhandlingsbord og løse det her i mindelighed, understreger han.

 

Beslutning kommer i morgen


Men selvom drømmescenariet ville være en løsning med Rusland ved forhandlingsbordet - er virkeligheden bare en anden.


- Vi kan jo ikke acceptere, at man går ind i et andet land med tropper. Det bliver vi nødt til at manifestere. Men samtidig bliver vi nødt til aktivt at sige, at det vi helst ville, det var at finde en diplomatisk løsning, siger ministeren og kommer med sit klare bud på, hvornår EU's svar til Rusland vil være forhandlet på plads.

- Jeg tror og håber, at vi kan blive enige sådan, at vores stats- og regeringschefer i morgen kan tage en formel beslutning, siger han.

 

 

 

Landbruget stopper besøg på svinefarme

29. august 2014 17:54

I onsdags meldte fødevareminister Nick Hækkerup ud, at det skal være slut med besøg på svinefarme, som man ved, er smittede med svinebakterien, også kendt som MRSA CC398.

Og nu tager landbruget selv endnu et skridt, skriver Politiken.

Landbrug og Fødevarer fortæller nemlig, at de indstiller alle besøg for skoleklasser og ved den årlige Åbent Landbrug-dag 21. september, på farme, hvor man kommer i kontakt med svin.

Venter på ny vurdering

Sundhedsstyrelsen har hidtil fastholdt, at der ikke er nogen stor risiko forbundet med at besøge svinefarme, men i forbindelse med ministerens udmelding skal der laves nye retningslinjer.

- Ministeren har bedt om en ny vurdering, og derfor lukker vi midlertidigt ned, indtil den kommer. Men da der ikke rigtigt er noget, der har ændret sig, forventer vi, at den i store træk vil være, som den hele tiden har været, fortæller Ole Hampenberg Andersen, der er mediechef i Landbrug og Fødevarer, til DR Nyheder.

Den nye vudering ventes at være klar om cirka to måneder.

- Der vil vi så åbne igen, siger Ole Hampenberg Andersen.

Krævet liv i år

Svinebakterien har længe været kendt, men den er kommet i særligt fokus i år. Den har for første gang beviseligt krævet menneskeliv i Danmark og der er også set flere tilfælde end hidtil.

CC398 er en multiresistent stafylokokbakterie, som er blevet resistent overfor antibiotika, fordi svinene får medicinen i landbruget.

Bakterien er ikke farlig for svinene, men kan medføre bylder og sår hos mennesker. I værste fald kan den gå i blodbanen og dermed være dødelig.

 

Professorer: Derfor holder Danmark sit bud på kommissær hemmeligt

29. august 2014 17:32

Navne som Christine Antorini (S), Mette Gjerskov (S), Morten Bødskov (S) og Margrethe Vestager (R) bliver nævnt.

Men de færreste ved, hvilket eller hvilke navne statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har indstillet til posten som Danmark næste EU-kommissær.

På den måde skiller Danmark sig ud fra langt de fleste andre EU-lande, der offentligt har meddelt, hvilken kandidat de har sendt videre til kommissionsformand Jean Claude Juncker.

Det er ham, der skal lægge den store kommissær-kabale, hvor hvert land er repræsenteret med en kommissær.

Taktisk kortspil

Helle Thorning-Schmidts beslutning om at holde navnene i det skjulte, er en klog taktik, vurderer to professorer i statskundskab.

- Man har bedre kort på hånden, hvis man holder dem tæt til kroppen. Hvis man har hemmeligholdt navne på toppolitikere, står de bedre bagefter, hvis de nu ikke bliver valgt, siger Marlene Wind, der er professor i statskundskab og leder af Center for Europæisk Institut på Københavns Universitet.

Peter Nedergaard, der også er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, forklarer, at den danske taktik egentlig er det, EU-landene bør gøre.

- Det er Juncker, der skal vælge i sidste ende, så det er egentlig at spille mod ham at offentliggøre sit bud. Danmark spiller bare efter bogen, siger han.

Har intet med Thornings fremtid at gøre

At Thorning-Schmidt har undladt at offentliggøre navnet eller navnene på kandidaterne har intet at gøre med, at der er snak om, at hun selv er i spil til posten som formand for Det Europæiske Råd, vurderer Peter Nedergaard:

- Rådet og Kommissionen er to forskellige organer, og det er to forskellige beslutninger, der skal i gang. Så jeg tror ikke, at det har noget med hinanden at gøre.

Det står klart, at Helle Thorning-Schmidt har indstillet et eller flere bud på kandidater til Jean Claude Juncker.

Peter Nedergaard vurderer, at hun har nævnt flere navne, og at det har foregået på den måde, at Thorning har ringet til Juncker og fortalt om kandidaternes styrker.

- Hvis det er Vestager, skal det være en meget tung, økonomisk post. Antorini vil være god til uddannelses- og forskningsområdet og Mette Gjerskov vil være egnet til noget med fødevarer og landbrug. Sådan tror jeg, at det er foregået, siger professoren.

Danmark pleaser Juncker

Marlene Wind vurderer også, at flere danske navne er i spil og fortæller, at Jean Claude Juncker netop har bedt om at få flere navne, så han har bedre mulighed for at lægge sin kabale.

- Så ved at nævne flere navne har Danmark opfyldt hans ønske, siger hun.

Den nuværende kommissions mandat udløber 31. oktober, og det ventes, at Jean Claude Juncker lægger sin kabale færdig i løbet af september.

  1. EU- Kommissionens vigtigste funktion er at fastsætte mål og prioriteter for indsatsområder, foreslå ny lovgivning til EU-Parlamentet og Det Europæiske Råd, forvalte og gennemføre EU's politikker og budgettet og repræsentere EU uden for Europa.
  2. Der sidder 27 kommissærer i EU-kommissionen foruden formanden - en kommissær for hvert land.
  3. I øjeblikket er Danmarks repræsentant i Kommissionen Connie Hedegaard (K), der er klimakommissær.
 

Sommeren vender tilbage

29. august 2014 17:26

Der er ingen grund til at pakke sommertøjet helt væk fordi weekenden byder på en del byger.  Solen kommer tilbage og det bliver tørt vejr med stigende temperaturer. Måske kan vi endda nå de 25 grader nogle steder midt på ugen. I så tilfælde bliver der tale og "rigtige" sommerdage i meteorologisk forstand.

Tropisk storm giver vejrskift

Den varme luft ligger godt nok et stykke vej væk i øjeblikket, men den kommer tættere på efter weekenden. Årsagen der den tidligere tropiske orkan Cristobal, der fra den amerikanske nordøstkyst bevæger sig frem mod Island. Det sker samtidig med at Nordsølavtrykket, der giver os byger i denne weeken bevæger sig mod sydøst. Disse lavtryksbevægelser giver plads til en højtryksopbygning tæt ved Danmark. Sidst vi havde besøg af en tidligere tropisk orkan, var da Bertha i begyndelsen af august skubbede sommervejret væk og gav os en længere periode med køligt vejr og byger.

Kølige østkyster

Selvom vi kan nå de eftertragtede 25 grader i næste uge, er det ikke alle, der skal forvente at opleve det. Vinden kommer nemlig fra øst og det betyder at østkysterne vil få de laveste dagtemperaturer. Havet omkring Danmark er jo ikke så lunt længere. De bedste chancer for 25 grader vil være der, hvor luften har bevæget sig langt over det solopvarmede landskab.

 

Busser kørte sammen: Fire personer kørt på skadestuen

29. august 2014 17:25

Fire personer blev fredag eftermiddag kørt med ambulance på skadestuen, efter at to busser kørte sammen i Aarhus midtby.

Færdselsuheldet skete kort før klokken 15 i et af byens store vejkryds, hvor Nørreport krydser Knudrisgade og Nørre Alle, oplyser politiets vagtchef Cristian Riis til Ritzau.

- De fire er blevet kørt på skadestuen, fordi de klagede over smerter i nakken efter ulykken, fortæller Christian Riis.

- Smerter i nakken kan være alvorligt, men umiddelbart er der ikke nogen, der er kommet alvorligt til skade, fortæller vagtchefen.

Kørt på skadestuen

De fire tilskadekomne vil nu blive tilset af læger på skadestuen, som i øvrigt kun ligger få hundrede meter fra ulykkesstedet.

Nakkesmerter er almindelige i forbindelse med trafikulykker. Det skyldes, at hovedet bliver kastet frem og tilbage, og det får musklerne til at spænde kraftigt op.

Smerterne kan komme umiddelbart efter ulykken, men der kan også gå et stykke tid. Normalt forsvinder smerterne efter nogle uger.

Nakkesmerter kan dog også skyldes, at der er sket et brud på en nakkehvirvel, hvilket kan være alvorligt.

/ritzau/

 

Fængselsbetjent stærkt medtaget efter overfald

29. august 2014 16:37

En fængselsbetjent blev fredag kørt til behandling efter et overfald i Nyborg Statsfængsel. Ifølge Fængselsforbundet er betjenten stærkt forslået.

Ifølge forbundet, som er fængselsbetjentenes fagforening, var det en 27-årig mand, der angreb betjenten i forbindelse med en gårdtur.

Overfaldet udviklede sig ifølge forbundsformand Kim Østerbye værre end nødvendigt, fordi der var en fejl på fængselsbetjentens overfaldsalarm.

Da betjenten trykkede på alarmen for at tilkalde hjælp, blev signalet sendt til et forkert sted i fængslet, og derfor nåede hjælpen ifølge Kim Østerbye sent frem.

Forbundsformanden oplyser, at fængselspersonalet tidligere har oplevet, at overfaldsalarmsystemet har svigtet.

/ritzau/

 

Kvaksalvere og stærke ritualer spreder ebola

29. august 2014 16:30

Hver dag stiger antallet af ofre for den frygtede ebola-virus i Vestafrika.

I et af de hårdest ramte lande, Liberia, hvor der er registreret mindst 624 dødsfald, har det nu også fået konsekvenser for kirkerne. Hvor en gudstjeneste før godt kunne vare tre-fire timer, må den nu kun vare 90 minutter og den skal handle om, hvordan man undgår ebolasmitte.

Det er dog ikke alle præster i det stærkt religiøse land, der forstår sygdommens alvor og den videnskabelige årsag til smitte.

Tror på Lipton og bulgur

Mange fornægter simpelthen sygdommens virkelighed, fortæller præst og missionær Finn Hougaard.

- I det liberianske kirkeråd, der er en samling af alle mulige kirkeledere, er der blandt andet en, der rejser sig og siger, at han har fået en åbenbaring fra Gud. Hvis folk bare drikker Lipton-te, så kan de blive helbredt for ebola. En anden påstod, at man bare skulle spise bulgur, så ville man blive helbredt, fortæller han i Religionsrapport.

Der er endda præster, der hævder, at de kan gå i religiøse bade med ebolasmittede, fordi de i de bade er særligt beskyttede af helligånden, fortæller Finn Hougaard, har boet i Liberia i 14 år, men måtte forlade landet for en måned siden, da smitterisikoen blev for alvorlig.

Graver lig op for at sige farvel

Noget af det, der gør det svært at få liberianerne til at respektere smittefaren er, at gamle ritualer har en enorm magt.

Blandt andet siger ritualerne, at man skal passe de døde, tilbringe tid sammen med liget og endda røre og kysse det.

Regeringen har forsøgt at begrave døde, uden at ligene kom i kontakt med pårørende.

- Men de gravede liget op igen for at røre ved det og sige farvel. Hvis de ikke får sagt farvel, vil vedkommendes ånd hjemsøge dem i hus og i marken og gøre livet svært, fortæller Finn Hougaard.

Antallet af døde af ebola er nu oppe over 1550, men Verdenssundhedsorganisationen WHO frygter, at 20.000 vil dø, inden der kommer styr på udbruddet.

 

Frustrerede bilejere føler sig overset af Volkswagen: Hvad med min motor?

29. august 2014 16:06

I går kunne DR's forbrugermagasin Kontant fortælle, hvordan Europas største bilproducent Volkswagen (VW) åbner sine værksteder for bilejere, der kører rundt i en bil, som kan have problemer med en defekt kæde i motoren.

Det har fået flere frustrerede bilejere til at henvende sig til Kontant, fordi de føler sig overset af VW-koncernen, der favner 14 forskellige mærker inden for køretøjer - herunder Seat.

Hvad med 1,8 TSI?
Ifølge koncernen drejer problemet med kæderne sig nemlig kun om deres små turboladede benzinmotorer (TSI) på 1,2 og 1,4 liter. Derfor er det kun de bilejere, der har sådan en motor siddende under motorhjelmen, som koncernen vil hjælpe.

Men motoren findes også med 1,8 liter, og dem, mener flere bilejere, også har problemer.

- Jeg har en Seat Altea XL 1,8 TSI fra 2008, som også måtte have en ny motor for to måneder siden. Havde kørt 105.000 km og altid serviceret efter forskrifterne. Det var også en for lang kæde, som var årsagen, skriver Kurt Frost på Kontants facebookside. Han tilføjer, at han selv måtte betale.

- Jeg blev afvist med, at det havde de aldrig hørt om før, så der var ikke noget at komme efter.

Også Daniel Horsholdt undrer sig.

- Det er sjovt, de ikke taler om 1,8 TSI, skriver han.

Birgitte Hofbrandt er også en af de uheldige.

- Jeg har en Seat Altea XL TFSI 1,8 fra 2007. Den havde kørt 118.000 km, da kæden sprang. VW frakendte sig alt ansvar. Måtte få den repareret på et uautoriseret værkstedet for 25.000 kroner. Færdig med VW, slår Birgitte Hofbrandt fast.

Måtte selv slippe 65.000 for ny motor
Michael Thomsen er en af dem, der har måttet grave meget dybt i lommerne.

- Jeg har haft dette problem på min SEAT Altea XL med en 1,8 TFSI, hvor kæden sprang ved 97.000 km. Denne reparation fik jeg lavet hos Audi Fredericia til en værdi af 65.000 kr., skriver han på Kontants facebookside efterfulgt af tre grædende smileys.

Jesper Gottlieb Deisner Hansen er en af dem, der har været mere heldig, selvom han har en 1,8 TSI, som altså ifølge VW-koncernen ikke skulle have kædeproblemer.

- Fik for 14 dage siden skiftet kæde i min Passat 3c 1.8 TSI fra 08. Havde dog ingen problemer med og få det lavet på garantien, skriver han til Kontant

Flere vil forsøge at få penge igen
Men selvom VW-koncernen altså ikke mener, at der skulle være problemer med deres 1,8 TSI motor, holder det ikke bilejerne tilbage for nu at forsøge at få pengene fra de store værkstedsregninger igen.

- Fik skiftet hele topstykket og endte med en regning på 12.000 kr. (en tredjedel pga. særkulance!!) og har overholdt service hos Seat! Jeg går helt sikkert videre med sagen, skriver Gitte Bach, der har en Altea XL, 1,8 TSI fra 2010.

Også Kuno Bøgh, der har måttet betale 40.000 kr. for en ny motor i hans Audi A3 1,8 TFSI, vil nu forsøge at få dækket omkostningerne:

- Nu er kortene lagt på bordet, direktøren har stukket en garanti, og jeg prøver lykken igen. Måske kan ridsen stadig fjernes, skriver han.

SEAT rækker hånden ud

Hos Volkswagen kender pressechef Søs Righolt Ilum ikke umiddelbart til noget problem med 1,8 motorer, men sender bolden videre til Seat.

Her har kender direktør Jesper Stoltenberg heller ikke til, at der skulle være registreret flere problemer med Seat Altea XL, 1,8 TSI end sædvanlig, men at Seat har oplevet enkelte, der har haft problemer med kædestrammeren.

Ifølge Jesper Stoltenberg er der dog tale om et andet problem, end det der blev omtalt i Kontant. Men uanset hvilket problem man har med sin motor, lyder hans opfrodring sådan her:

- Hvis kunden oplever problemer, skal han eller hun henvende til sig til et autoriseret Seat-værksted, hvor vi vil se på det og fiske det, siger han.

Vil det være gratis?

- Det kommer jo an på problemets karakter, men hvis det er kædestrammeren, der er problemer med, vil vi afhjælpe problemet gratis, siger Jespet Stoltenberg.

Har du også oplevet kædeproblemer på andre biler end dem, som VW-koncernen oplyser, så skriv til Kontant på kontant@dr.dk.

 

Danske og tyske betjente skal patruljere sammen

29. august 2014 16:02

I området ved den dansk-tysk grænse i Sønderjylland vil danske og tyske politifolk fremover arbejde meget tættere sammen.

I næste uge begynder dansk og tysk politi et pilotprojekt om fælles patruljering, oplyser Justitsministeriet fredag i et svar til Folketingets retsudvalg.

Spørgsmålet om fælles politipatruljering i grænseområdet har i nogen tid været drøftet mellem danske og tyske myndigheder, fremgår det af svaret til Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Detaljer afsløres på tirsdag

Præcis hvad projektet går ud, ønsker Syd- og Sønderjyllands Politi dog endnu ikke at give oplysninger om.

Kommunikationsrådgiver Helle Lundberg henviser til, at der holdes pressemøde om sagen på tirsdag i Padborg.

Her deltager ud over danske og tyske politichefer den danske justitsminister Karen Hækkerup (S), indenrigsministeren i Schleswig-Holstein, Andreas Bretner og Dr. Ole Schröder fra Indenrigsministeriet i Berlin.

Historisk samarbejde

Der er tale om et "historisk nyt samarbejde mellem danske og tyske politimyndigheder," hedder det i en pressemeddelelse.

Det er den såkaldte Prüm-aftale, en traktat om grænseoverskridende samarbejde mellem forskellige EU-landes politistyrker, som baner vejen for de fælles patruljer.

Formålet med aftalen er en bedre bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme.

/ritzau/

 

Ny social medie-trend: Tøm en spand med sten og sand

29. august 2014 15:45

De sociale medier har i de seneste uger boomet med den såkaldte 'ALS ice bucket challenge', hvor både kendte personligheder og helt almindelige mennesker hælder en spand iskold vand udover sig.

Trenden har været med til at skabe opmærksomhed omkring den sjældne sygdom ALS (Amyotrofisk lateral sklerose), hvor nervecellerne i den forreste del af rygmarven og hjernebarken langsomt går til grunde.

Men nu har den populære trend forgrenet sig og skabt en helt ny trend, som i stedet har fokus på ofrene i Gaza. Her er vandet erstattet med sand og sten og bliver kaldt 'The Rubble Bucket Challenge'.

Fredag blev endvidere afholdt en happening, hvor flere amerikanere udførte 'The Rubble Bucket Challenge' foran Det Hvide Hus.

Se billederne herunder.

 

Første tilfælde af ebola rammer Senegal

29. august 2014 15:25

Det første tilfælde af ebola er konstateret i Senegal i Vestafrika.

Det bekræfter landets sundhedsminister Awa Marie Coll Seck på en pressekonference i dag ifølge nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Ifølge ministeren er den smittede en ung mand fra nabolandet Guinea.

Udbrud startede sidste år

Udbruddet begyndte i december sidste år og spredte sig fra Guinea til blandt andet Liberia og Sierra Leone, hvor flere hundreder er døde. Udbruddet blev ikke opdaget før marts i år og har altså spredt sig med stor hastighed.

Også Nigeria er ramt af ebola - her er der foreløbig konstateret 12 tilfælde.

I alt har sygdommen, som der ikke findes vaccine imod eller behandling af, kostet omkring 1500 mennesker livet ud af de 3000, der er blevet smittet, skriver AP.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, sagde mandag, at flere end 120 sundhedsarbejdere er døde under udbruddet i Vestafrika, som organisationen kalder "uden fortilfælde".

Værste uge siden udbrud

Siden søndag har sygdommen spredt sig til et andet afrikansk land, DR Congo, og ebola-smittede er ankommet til Tyskland og Storbritannien til behandling.

WHO har desuden advaret om, at udbruddet forværres og siger, at man i den forgangne uge har set den højeste stigning af ebola-tilfælde, siden udbruddets start.

 

Storbritannien hæver terrortrussel til meget alvorlig

29. august 2014 15:15

Et terrorangreb i Storbritannien betragtes nu som 'højst sandsynligt', skriver BBC.

Indenrigsminister Theresa May fortæller, at briterne har hævet trusselsniveauet fra niveau tre til fire. Det sker i forbindelse med de seneste begivenheder i Irak og Syrien.

Det er den første ændring af trusselsniveauet i tre år. I 2011 blev det nedgraderet fra fire til tre.

Et angreb betragtes dog stadig ikke som nært forestående. Det er kun tilfældet på det femte og højeste trusselsniveau.

Relateret til islamisk Stat

Storbritannien har ligesom Danmark forpligtet sig til at hjælpe med den amerikansk-ledede indsats mod Islamisk Stat i Mellemøsten. Det kan gøre briterne til et mål, frygter myndighederne.

- Opgraderingen af trusselsniveauet er relateret til udviklingen i Syrien og Irak, hvor terrorgrupper planlægger angreb mod Vesten, siger Theresa May.

Den britiske opjustering er imidlertid ikke noget, der giver anledning til at gøre det samme i Danmark. Det oplyser Politiets Efterretningstjeneste til ritzau.

Briter kæmper i Mellemøsten

Også internt i Storbritannien menes der at være personer, der sympatiserer med Islamisk Stat.

Mange briter rejser til Mellemøsten for at hjælpe organisationen i kamp og en brite kom desuden i fokus for nylig, da han menes at have stået bag henrettelsen af den amerikanske journalist James Foley.

- Vi har allerede taget skridt for at forbedre vores muligheder for at håndtere den stigende terrortrussel. Den proces vil fortsætte og det britiske folk må ikke tvivle på, at vi vil gøre hvad som helst for at beskytte vores nationale sikkerhed, siger Theresa May.

 

Putin: Ukraines fremfærd vækker minder om nazisternes

29. august 2014 14:15

Den ukrainske hærs fremfærd i det østlige Ukraine trækker minder tilbage til Anden Verdenskrig, da tyskerne besatte den russiske by Leningrad, som i dag hedder Sankt Petersborg, i omkring 900 dage.

Det siger den russiske præsident, Vladimir Putin, fredag i forbindelse med et besøg i en ungdomslejr uden for Moskva.

Ukrainske regeringsstyrker kæmper i øjeblikket mod prorussiske separatister omkring byerne Donetsk og Lugansk.

- Små byer og store byer bliver omringet af den ukrainske hær, som direkte rammer boligområder med henblik på at ramme infrastrukturen, siger Vladimir Putin.

- Det minder mig på tragisk vis om begivenhederne i Anden Verdenskrig, hvor tyske fascister omringede vores by, siger han.

Ifølge FN er knap 2600 mennesker blevet dræbt i kampe i det østlige Ukraine siden midten af april. Derudover mistede 298 personer livet, da et fly fra Malaysia Airlines styrtede ned 17. juli.

/ritzau/Reuters

 

Hvis Thorning vælges til EU's præsident, skal hun være Europas problemknuser

29. august 2014 13:29

EU's rådspræsident står ikke på ølkasser og kaster om sig med ideer og holdninger.

Nej, det er bag de store scener, at Helle Thorning-Schmidt skal operere, hvis spekulationerne bliver en realitet, og hun bliver valgt som fast formand for Det Europæiske Råd - også kaldet EU-præsident.

Ved alle EU-topmøderne sidder rådspræsidenten for bordenden og styrer slagets gang, og den største opgave er at få løst problemer, så de store kompromiser bliver landet.

- Det er en ret stor opgave og handler om at styre kværulanterne og samtidig sikre, at møderne ikke trækker ud i det uendelige. Det kræver virkelig snilde, siger Marlene Wind, professor  i statskundskab og leder af Center for Europæisk Politik.

Rum til at boltre sig

Luxembourgs Jean-Claude Juncker blev tilbage i juli officielt udnævnt til kommissionsformand - EU's ansigt udadtil.

Den post er på mange måder en modsætning til posten som EU-præsident, hvor man skal være i stand til at tilsidesætte sig selv, siger Marlene Wind:

- Rollen som EU-præsident foregår bag scenen og handler om at være god til at lytte. Man skal skjule sit eget ego og i stedet sørge for, at statslederne føler, at de får noget med hjem til deres vælgere efter møderne.

- Hverken tilskuer eller diktator

EU-præsidentens største opgave ligger mellem møderne, hvor han eller hun skal være god til at være i kontakt med statslederne og kunne tale for sig for at trække dem hen mod et kompromis.

- Man skal have ordet i sin magt og kunne forhandle i tide og utide for at holde styr på statslederne, som kan være en flok forstyrrede høns, der bare tænker på sig selv og deres land. Det er diplomatiets ypperste kunst, der skal for at få succes, siger Marlene Wind.

Hun vurderer, at den nuværende EU-præsident Herman van Rompuy har været en succes - netop fordi han har tilsidesat sig selv.

Kort tid efter at han blev valgt i 2009 i kølvandet på implementeringen af Lissabon-traktaten, beskrev han sin rolle sådan:

- Jeg er hverken tilskuer eller diktator, jeg er mægler.

Rådspræsidenten bliver udnævnt af EU' stats- og regeringsledere alene og sidder kun to et halvt år med mulighed for forlængelse en enkelt gang.

Herman van Rompuy har under sin embedsperiode haft 20 medarbejdere i sin stab.

  1. Det Europæiske Råd startede i 1974 uformelt som et diskussionsforum for EU's ledere. Det udviklede sig hurtigt til et organ, der fastlagde mål og prioriteter for sammenslutningen.
  2. Det fik formel status i 1992, og i 2009 blev det en af EU's 7 officielle institutioner.
  3. Det Europæiske Råds møder er hovedsageligt topmøder, hvor EU's ledere mødes for at fastlægge de overordnede politiske prioriteter og vigtigste initiativer. Der er typisk omkring fire møder om året i Bruxelles. Det er de møder, formanden for Det Europæiske Råd styrer.
  4. Selvom Det Europæiske Råd har stor indflydelse på EU's politiske dagsorden, har det ingen beføjelser til at vedtage lovgivning.
  5. Kilde:  EU
 

2,2 mia. kroner til skoler og veje

29. august 2014 13:13

56 kommuner får et samlet tilskud på 852 mio. kroner fordelt på tre puljer.

Det oplyser Økonomi- og indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig giver økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) de 56 kommuner (der i forvejen har søgt) mulighed for at låne i alt 1,3 mia. kroner til at bygge skoler, biblioteker, veje og plejehjem.

- Det er godt, for det er velfærd, der kan mærkes. Samtidig skaber det arbejdspladser, og gavner de kommuner, som står over for økonomiske og demografiske udfordringer, siger Margrethe Vestager.

Opdateres ...

 

Ukraine sigter mod Nato-medlemskab

29. august 2014 12:57

Premierminister Jatsenjuk vil have parlamentet til at annullere Ukraines status som ikke-blok land.

Den ukrainske regering vil bede landets parlament om at opgive landets status som et såkaldt ikke-blok land, der dermed kan bane vejen for, at Ukraine kan søge om medlemskab i Nato.

Sådan lyder meldingen fra den ukrainske premierminister Andrij Jatsenjuk fredag.

- Regeringen sender et lovforslag til parlamentet om at annullere Ukraines ikke-blok status og genoptage Ukraines kurs mod Nato-medlemskab, siger Arsenij Jatsenjuk.
Den ukrainske premierminister kom med sin melding under et regeringsmøde, og han understregede, at målsætningen for den ukrainske udenrigspolitik er at blive medlem af EU.

Ingen union med Rusland i fremtiden

Hvis loven bliver vedtaget, vil den forhindre Ukraine i at være i union med Rusland.

- En vedtagelse af loven betyder, at det vil være forbudt for Ukraine at være medlem af Toldunionen såvel som den Euroasiatiske Union samt enhver union, der i bund og grund blot er Ruslands Sovjetunion, siger Jatsenjuk.

Nato holder fredag krisemøde på ambassadørniveau, efter at alliancen torsdag hævdede at have bevis for, at mindst 1000 russiske soldater var indsat på ukrainsk jord for at støtte de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Jatsenjuk bad tidligere på ugen Nato om hjælp til Ukraines kamp mod oprørerne i øst, hvor Kijev beskylder Rusland for at sende soldater til Ukraine.

/ritzau/Reuters

 

Analytiker: Malaysia Airlines har ramt bunden efter katastrofer

29. august 2014 12:07

Malaysia Airlines har ramt bunden efter to enorme katastrofer, der nu betyder fyringer af 6.000 ansatte.

Det vurderer Sydbanks luftfartsanalytiker.

- Selskabet ligger et sted, hvor der næsten ikke kan være lavere tillid. De kan ikke komme længere ned, siger luftfartsanalytiker Jacob Pedersen.

Forsvundet fly

Malaysia Airlines har i dag meldt ud, at man vil fyre 6.000 ud af sine 20.000 ansatte. Det er resultatet af den passagerflugt som flyselskabet har oplevet, siden et af deres fly forsvandt sporløst i marts med 239 mennesker om bord.

Oven i den katastrofe blev et andet fly fra Malaysian Airlines skudt ned i juli over det østlige Ukraine, angiveligt af pro-russiske seperatister. 298 mennesker mistede livet. Men allerede inden ulykkerne så Malaysia Airlines 2014 som et hårdt år.

- Det er et selskab som har haft underskud i tre år. De spåede 2014 som et udfordrende år inden de to katastrofer, siger Jacob Pedersen.

Det nationale investeringsselskab Khasanah Nasional ejer 69 procent af, men vil nu købe øvrige ejere ud og sidde på 100 procent.

- De piller dem af børsen for at skabe ro, siger analytikeren.

Forsvudnet fly er det værst tænkelige

Det bliver en meget langsom proces at restrukturere selskabet, da selskabet ikke bare har økonomiske problemer.

- Nedskydningen i Ukraine kunne være hændt for mange, men et fly der forsvinder ligger så tungt i forbrugernes bevidsthed. Det er det værst tænkelige scenarie for et flyselskab, siger Jacob Pedersen.

Mange af passagererne om bord på det forsvundne fly var kinesere, og der var meget kritik af selskabet fra kinesisk side på grund af manglende information fra malaysisk side. Derfor er antallet af kinesiske passagerer dykket drastisk siden.

Skal lade tiden hele sårene

Og det er ikke blot kinesere, der har droppet selskabet. Passagernedgangen er generel for selskabet, siger Jacob Pedersen.

- Først og fremmest skal selskabet nu tilpasse sin struktur til sine indtægter, og det er fyringerne en del af, forklarer luftfartsanalytikeren. Derefter skal de nærmest bare vente på at tiden går.

- Det er en sej kamp at få vendt den negative opmærksomhed og blive et selskab som passagererne kan stole på. De skal håbe, at tiden læger alle sår, siger Jacob Pedersen.

 

Nye tal får forskere til at angribe regeringens økonomiske mål

29. august 2014 11:43

De danske økonomi skrumper en smule - med 0,3 procent. Det viser de nye tal for bruttonationalproduktet, der kort fortalt er et udtryk for den værdi, som samfundet skaber.

Tallene falder hårdt tilbage på regeringen, som har en målsætning om en samlet vækst på 1,4 procent i 2014.

- Det er helt urealistisk, at vi skal nå op på 1,4 procent, siger Niels Westergård-Nielsen, der er professor i økonomi ved CBS.

Nulvækst indtil videre

Oven i det er væksttallet for første kvartal blevet nedjusteret. Og sammen med faldet i tallet for andet kvartal lander BNP-væksten tæt på nul for det første halvår af 2014.

- Man kan se, at det ikke går godt, hvis man kigger ud af vinduet. Selv i København er der tomme butikker og Til Salg-skilte, og det er meget værre i resten af Danmark, siger Niels Westergård-Nielsen

- Skal være meget optimistisk

Han bliver bakket op af professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, der heller ikke tror på en dansk vækst på 1,4 procent i 2014.

- Man skal være overordentlig optimistisk, hvis man skal tro det kan hænge sammen, siger han.

Han forklarer, at væksten i første kvartal var bundet op på en god vækst i hele Europa.

- Pludseligt lader det til, at det er gået i stå, og det smitter negativt af på eksporten, forbrugslysten og investeringerne.

Kan blive endnu værre

Begge forskere forudser, at faldet i bruttonationalproduktet kan blive større i tredje kvartal af 2014.

- Hvis afmatningen fortsætter ind i tredje og fjerde kvartal, så bliver det overordentlig svært, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Og det kan meget vel ske, mener Niels Westergård-Nielsen.

- Andet kvartal nåede ikke at blive påvirket ret meget af krisen i Ukraine og sanktionerne mod Rusland. Så det vil ramme tredje kvartal, siger han.

 

VIDEO Vestager afviser toppost - eller gør hun?

29. august 2014 11:18

I morgen bliver spændingen udløst, når topposterne i EU bliver fordelt. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er angiveligt i spil til posten som formand for det europæiske råd, der i daglig tale kaldes EU-Præsident.

Andre kandidater er blandt andet den polske premierminister, den italienske udenrigsminister og flere andre.

Udover posten som EU-præsident skal de 28 kommissærposter også fordeles i den kommende tid. Danmarks repræsentant i Bruxelles her de sidste fem år været Connie Hedegaard, der har haft posten som klimakommissær.

Vestager vil ikke afvise

Men det er langtfra sikkert, at det er Helle Thorning, der bliver det danske bidrag til EU-posterne, og Økonomi- og Indenrigsminister, Margrethe Vesterager (R), vil ikke udelukke, at hun er i spil som Danmarks næste EU-kommissær .

Skal du være Danmarks næste EU-kommissær?

- Det tror jeg ikke, nej.

Du tror det ikke? Kan du være helt sikker?

- 'Amen altså. Jeg tror, verdenen er som med prognoserne, der gives ingen garantier. Men nej.

Så kan du afvise, at du skal være Danmarks næste kommissær? 

- Jeg tror, jeg har svaret fuldstændig klart på dit spørgsmål.

Det er altså stadig uafklaret, hvilken dansk politiker, der rykker teltpælene op, og flytter til Bruxelles.

I videoen over artiklen kan du se hvad Margrethe Vestager svarede, da hun blev spurgt om hun er kandidat.

 

Vestager om minusvækst: Vi er stadig på vej ud af krisen

29. august 2014 11:08

Den samlede danske økonomi i form af bruttonationalproduktet faldt med 0,3 procent i andet kvartal, viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

En advarselslampe, lyder det fra regeringen. 

 

- Det er i hvert fald isoleret set ærgerligt, for vi vil hellere have pæne tal, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager til DR Nyheder.

Hun hæfter sig imidlertid ved, at dansk økonomi samlet set, over første halvår, ser ud til at være på vej ud af krisen.

'Vejen vil ikke være snorlige'

Og selvom der stadig er langt op til regeringens eget vækstskøn, fastholder Margrethe Vestager, at 'pilen peger den rigtige vej'.

- Først og fremmest er det vigtigt at indstille sig på, at vejen ikke vil være snorlige. Den vil sno sig lidt, den vil være bombet. Men det, der er vigtigt, er, hvordan man ser på udsigterne, siger Vestager.

Og her minder den radikale leder om, at forbrugerne og serviceerhvervene er positive og industrien er på vej tilbage igen.

- Frem for alt: Beskæftigelsen stiger. Og det er måske det vigtigste tal overhovedet, slutter hun.

 

DR-korrespondent: Det er sjældent favoritten, som får EU-topposten

29. august 2014 11:03

I morgen skal EU's stats- og regeringschefer efter planen på et topmøde i Bruxelles sætte navne på, hvem der tegne EU-samarbejdet de kommende år som formand for Det Europæiske Råd og chef for EU’s udenrigstjeneste.

Og dagen før dagen tegner der sig to favoritter: Polens premierminister Donald Tusk til posten som rådsformand og den italienske udenrigsminister Federica Mogherini som udenrigschef.

Ingen af dem bliver dog båret ind på topmødet i guldstol, fortæller EU-korrespondent i DR Ole Ryborg:

- Begge to er navne, som ret mange EU-ledere ikke er videre begejstrede for. Så dem, som er favoritter i dag, kan sagtens være dem, som ikke får jobbet i morgen.

Ikke et ord fransk

Både Donald Tusk og Federica Mogherini har nemlig nogle markante minusser i karakterbogen.

-  Mogherini mangler erfaring - hun har kun været udenrigsminister i omkring seks måneder. Og så er man bekymret for, at hun har været for forstående overfor Rusland. Noget af det første, hun gjorde som udenrigsminister, var at rejse til Moskva og invitere præsident Putin med til et møde i forbindelse med Italiens EU-formandskab. Det vakte hovedrysten i de andre EU-lande, fortæller Ole Ryborg:

- Donald Tusk er kendt som pro-europæisk, men problemet med ham er hans sprog. Hans evner, når det gælder fremmedsprog er nærmest ikke-eksisterende. Han taler ikke et ord fransk, og hans engelsk er meget dårligt. Og hvis man skal udfylde jobbet som formand for det europæiske råd, så skal man hele tiden tale med andre ledere i telefonen. Og det bliver bare meget mere besværligt, hvis man skal have en tolk med, siger Ole Ryborg.

Thorning skal overtales

Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt, som i parentes bemærket taler flydende engelsk og fransk, har tidligere været et varmt navn til jobbet som formand for det Europæiske Råd.

Og hun bliver stadig nævnt, når snakken falder på alternative kandidater til Donald Tusk.

Ole Ryborg indskærper dog, at både den polske og danske regeringsleder i givet fald skal overtales til at tage jobbet.

- For en statsminister er det jo drømmejobbet af være statsminister i sit land. Det er det højeste, man kan opnå politisk. Så både Thorning-Schmidt og Dusk er tøvende, og det handler altså om, at de skal overbevises, siger Ole Ryborg.

Favoritten blev forbigået

EU-korrespondenten minder i øvrigt om, at favoritten sjældent får jobbet, når EU-lederne holder topmøde om topposter.

- Mange husker kommissionsformanden Jacques Delors - men ham, som det egentligt skulle have været, hed Claude Cheysson og var fransk udenrigsminister. På samme måde med José Manuel Barroso, som har posten i dag - den skulle være gået til Guy Verhofstadt, som dengang var premierminister i Belgien. Erfaringsmæssigt ender det altid med nogle andre end dem, man har nævnt i medierne.

 

Politiet kræver mand fængslet for overgreb på to piger

29. august 2014 10:28

To mindreårige piger har været udsat for seksuelt misbrug i private hjem i Østjylland ifølge Østjyllands Politi, som kræver en mand varetægtsfængslet i sagen ved Retten i Randers fredag.

Misbruget er ifølge sigtelsen sket i Havndal og på to adresser i Hadsund fra januar til juni i år.

Manden er sigtet for voldtægt ved anden kønslig omgængelse og blufærdighedskrænkelser af de to piger.

Det seksuelle misbrug er angiveligt sket ved vold eller trussel om vold.

Det er uvist, hvordan manden forholder sig til sigtelsen.

Politiet har på nuværende tidspunkt ikke flere oplysninger, da grundlovsforhøret afholdes for lukkede døre.

/ritzau/

 

Vestens ledere gør klar til at presse Rusland

29. august 2014 09:42

Efter Nato's beskyldningerne om, at Rusland skulle have 1000 soldater i Ukraine, har flere ledere reageret skarpt.

USA's præsident anklager Rusland for gentagne krænkelser af Ukraines suverænitet.

Obama

- Rusland har forsætligt og gentagne gange krænket Ukraines suverænitet, og de nye billeder af russiske styrker i Ukraine gør dette åbenbart for hele verden, siger Barack Obama.

Han har talt i telefon med Tysklands kansler, Angela Merkel, og de to ledere er ifølge Obama enige om, at Rusland er ansvarlig for volden i det østlige Ukraine. Merkel taler ligeledes om rapporter om russiske soldater på den forkerte side af grænsen.

Merkel

- Vi modtager rapporter om øget tilstedeværelse af russiske soldater, ny uro og nye fremrykninger af separatister i områder som indtil nu var rolige, siger Angela Merkel.

- Vi gjorde det klart i marts i år, at hvis der var yderligere eskalation, så ville yderligere sanktioner blive diskuteret, tilføjer kansleren.

Cameron

Nato mener, at der er flere end 1000 russiske soldater i Ukraine, og det benægtes da heller ikke af den selvudnævnte premierminister for den såkaldte folkerepublik Donetsk, Alexander Sakhartjenko.

Den britiske premierminister, David Cameron, taler ligeledes om konsekvenser, hvis ikke Rusland stopper sin fremfærd.

- Så skal de ikke være i tvivl om, at der vil være yderligere konsekvenser, siger Cameron.

Hollande

Francois Hollande, Frankrigs præsident, siger at Rusland skal stoppe støtten til separatisterne i Østukraine.

- Og hvis det bliver bevist, at der har været russiske soldater på ukrainsk jord, vil det være utåleligt og uacceptabelt, siger Hollande.

FN

Udover de vestlige ledere siger en talsmand for Ban Ki-moon, FN's generalsekretær, at de seneste beskyldning, tyder på en "farlig eskalation":

- Det internationale samfund kan ikke tillade, at situationen eskalerer yderligere, siger talsmanden.

Rusland selv benægter at have haft tropper i det østlige Ukraine. Barack Obama skal mødes med med flere europæiske ledere i næste uge for blandt andet at diskutere situationen.

 

Den danske vækst går den forkerte vej

29. august 2014 09:35

Det danske bruttonationalprodukt, BNP, faldt 0,3 procent i andet andet kvartal, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og det er et skridt i den forkerte retning. Fremgangen i den danske vækst har ikke bidt sig fast, og cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby siger, at en positiv begyndelse er vendt og peger mere i retning af en bekymrende økonomisk stilstand med lavvækst.

- Når nøgletallenes godfather, BNP, går i den her retning er der grund til at være bekymrede. Vi har desværre set en række negative tendenser hen over sommeren, siger han i en kommentar.

- I starten af ugen fastholdt regeringen sine vækstskøn for 2014 på 1,4 procent, men jeg mener desværre, at det er for optimistisk. Når året er omme, vil væksten ifølge vores prognoser ende på sølle 1,2 procent, siger Thomas Søby.

Forbrugerlysten mangler

Frederik I. Pedersen, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, siger, at forudsætningerne for fremgang i dansk økonomi stadig er til stede om end udfordret af udviklingen i udlandet.

- Det er ikke penge, der mangler i Danmark, men derimod forbrugerne og virksomhedernes lyst til at bruge dem, siger han.

- Det er i det lys og givet den øgede internationale økonomiske usikkerhed afgørende, at den offentlige sektor bruger de penge, der er afsat i budgetterne, og at finanspolitikken bruges helt til grænsen, siger Frederik I. Pedersen.

/ritzau/

 

Malaysia Airlines fyrer 6000 efter nedskydning og forsvundet fly

29. august 2014 09:27

6000 ansatte i Malaysia Airlines mister deres job, på baggrund af årets to store ulykker. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Massefyringen sker, mens efterforskere fortsat søger efter resterne af det forsvundne fly, der i marts forsvandt på ruten mellem Kuala Lumpur og Beijing med 239 mennesker ombord.

Det var også et fly fra Malaysian Airlines, der i juli blev skudt ned over det østlige Ukraine, angiveligt af pro-russiske seperatister. 298 mennesker mistede livet.

Leder fortsat efter fly

Samtidig med at Malaysian Airlines fyrer 6.000, bliver flyselskabet fuldstændig overtaget af regeringen, som planlægger at øge deres ejerskab af virksomheden fra 69 til 100 procent.

Selskabet leder også efter en ny direktør, oplyser det, men den nuværende direktør Ahmad Jauhari Yahya forventes at blive siddende indtil juli næste år.

Efterforskere fortsætter deres søgen i Det Indiske Ocean efter Malaysia Airlines-flyet, der forsvandt i marts. Men flyet, der fløj langt væk fra sin planlagte kurs er fortsat ikke fundet.

 

Pårørende til listeria-dræbt: Vi har hyret en advokat

29. august 2014 08:17

For tre uger siden, nærmere bestemt torsdag 7. august, mistede 22-årige Nicholai Rom Pedersen sin mormor på Aalborg Sygehus.

Hun var en af de 13 personer, der mistede livet i forbindelse med listeria-udbruddet, hvilket er blevet bekræftet i et brev fra Statens Serum Institut.

Derfor har man nu hyret en advokat, der skal se på sagen.

- Vi har kontaktet en advokat og så sent som torsdag sendt det brev videre til vores advokat, fordi vi føler os dårligt behandlet. Vi føler os snydt af systemet, forklarer han.

Lægerne vidste intet

Først tre dage efter, at Nicholai Rom Pedersens mormor blev smittet og syg, opdagede lægerne, at det er listeriabakterien.

Nicholai Rom Pedersen finder det skræmmende, at ikke engang de praktiserende læger er blevet gjort opmærksomme på listeriaudbruddet.

- I vores tilfælde står lægerne og ved ikke noget, før dagen før, at hun går bort. Havde de vidst det noget før, havde det været en helt anden medicinsk behandling, hun var kommet under, forklarer han.

Fødevarestyrelse: Kan ikke afvise, at det har kostet liv

Torsdag blev fødevarechef i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, interviewet om hele affæren i P1 Business.

Her blev hun blandt andet spurgt, om hun kunne afvise, at styrelsens lange reaktionstid kunne have kostet menneskeliv.

- Nej, det kan jeg ikke afvise, forklarede hun.

- Vi kunne have reageret midt i juli måned. Vi kunne være taget ud og lave kontrol på det tidspunkt. Der ville vi formentligt være kommet til det resultat, hvis analyseresultaterne var positive, at vi skulle have lukket virksomheden ned på det tidspunkt. Og det er klart, at i den mellemliggende periode, er der nogen, der kan være blevet syge.

Glæde over erkendelse

Nicholai Rom Pedersen glæder sig over, at Fødevarestyrelsen har erkendt, at man kunne have reageret hurtigere.

- Jeg synes, det er godt, at de kan erkende, at de har lavet en fejl. Det vigtigste i livet er jo ligesom at erkende sine fejl og gøre noget ved det, siger han.

- Hvis de ikke ville stå frem og erkende, at de havde lavet en fejl, kommer vi jo aldrig videre, men ved at de gør det, viser de jo også et initiativ til at ville ændre på det.

Skriv til os i DR Nyheder, hvis du har oplysninger om listeriaudbruddet, som vi bør vide mere om. Du kan også skrive til os, hvis du vil dele dine oplevelser omkring forløbet.
Skriv til
slar@dr.dk eller 1212@dr.dk

 

Overblik: Det taler for og imod en EU-toppost til Thorning

29. august 2014 08:06

Spillet om EU's topposter er fortsat i fuld gang.

Den danske statsminister er flere gange blevet nævnt som en mulig kandidat af anerkendte udenlandske aviser.

Også op til dette topmøde er Helle Thorning-Schmidts navn blevet nævnt af anerkendte udenlandske aviser som Financial Times, Spiegel og tv-stationen BBC.

Flere topposter i spil

Posten som formand for EU-kommissionen er allerede blevet besat af Jean-Claude Juncker, men tre andre EU-topposter skal stadig besættes.

Det drejer sig om formandsposten for Det Europæiske Råd. Derudover skal der udnævnes en ny udenrigspolitisk chef og en formand for Eurogruppen.

Helle Thorning-Schmidt navn bliver primært nævnt i forbindelse med formandsposten for Det Europæiske Råd.

Men hvad taler for og imod for den danske statsminister. Vi har samlet pointerne.

Det taler for Helle Thorning-Schmidt:

Helle Thorning-Schmidt er socialdemokrat og tilhører dermed centrum-venstre i EU-sammenhæng. Der skal gerne være en balance mellem centrum-venstre og centrum-højre på topposterne i EU.

Hun er kvinde. Historisk set har det knebet gevaldigt med østrogen-niveauet og ligestillingen i EU på topniveau. Angela Merkel har desuden udtalt, at hun meget gerne ser en kvinde på en af EU-topposterne.

Den danske statsminister har en international profil. Helle Thorning-Schmidt har både arbejdet som assistent i Europa-Parlamentet og været medlem af Europa-Parlamentet. Hun kender altså Bruxelles godt og ved, hvordan EU fungerer indefra.

Desuden leverede hun en meget god indsats under det danske EU-formandskab i 2012. Den internationale profil bliver også forstærket af, at hun gift med Stephen Kinnock, der er kandidat for Labour ved det næste britiske parlamentsvalg. 

Hun har vist sig politisk robust og ikke været bange for at gennemføre politiske reformer - også i perioder, hvor hun har været udsat for enormt mediemæssigt stormvejr.

Hun er en god netværker, og der er en opfattelse af, at hun er frygtløs over for store landes regeringsledere.

Hun taler både engelsk og fransk flydende.

Danmark er et lille land. Det er ikke nødvendigvis en ulempe at komme fra et lille land i EU-sammenhæng.

Store EU-lande som Frankrig, Storbritannien og Tyskland har ikke været interesserede i, at EU's mest magtfulde topposter skal besættes af de andre store lande. Analysen fra regeringslederne er, at man hellere vil have en formand, som man til en vis grad kan styre.   

Det taler imod for Helle Thorning-Schmidt

Danmark er ikke med i euroen. Da formanden for Det Europæiske Råd leder eurogruppens topmøder, kan det være problematisk.

Danmark har flere EU-forbehold. Vi er for eksempel ikke med i hele EU´s retslige samarbejde.

Italienske Federica Mogherini bliver nævnt som en mulig kandidat til posten som EU's udenrigschef. Hun tilhører ligesom Helle Thorning-Schmidt centrum-venstre og flere EU-kendere anser det for usandsynligt at både posten som EU's præsident og EU's udenrigschef går til politikere fra centrum-venstre. 

Hun repræsenterer Nordeuropa. Kabalen om topposterne har også vigtigt et geografisk islæt. Både Syd- og Nordeuropa og ikke mindst Østeuropa skal gerne tilgodeses, når topposterne fordeles.

Regeringslederne fra de østeuropæiske lande har meget klart markeret, at de forventer, at enten posten som EU's præsident eller EU's Udenrigschef går til en person fra deres region.

Flere regeringsledere fra den vestlige del af Europa har tilkendegivet, at de bakker op om Østeuropas ønske.  

Denne artikel har været publiceret i juni 2014, men er blevet opdateret med nye oplysninger i august 2014.

 

Obama: Rusland bærer ansvaret for vold i Ukraine

29. august 2014 07:37

Barack Obama fordømte Ruslands rolle i den Ukrainske borgerkrig, da han torsdag aften gik på talerstolen ved en pressekonference i Washington.

 - Jeg har netop talt med kansler Merkel, óg vi er blevet enige om, at Russia er ansvarlig for volden i det østlige Ukraine, sagde Barack Obama.

Billeddokumentation fra NATO

Tidligere i går fremviste NATO billeder, der angiveligt dokumenterer, at mange russere kæmper for seperatisterne i Ukraine.

 - Rusland har forsætligt og gentagne gange krænket Ukraines suverænitet, og de nye billeder af russiske styrker i Ukraine gør dette åbenbart for hele verden, sagde Barack Obama.

 - Nato skal være klar til alle udfordringer

I næste uge mødes Barack Obama med flere europæiske ledere.

 - NATO-topmødet i Storbritannien vil fokusere på, hvordan vi sikrer, at alliancen (NATO, red.) er klar til enhver udfordring, sagde Barack Obama.

 

Varm lava strømmer ud i Island

29. august 2014 07:34

Omkring midnat lokal tid begyndte et udbrud på den islandske lavaslette Holuhraun.

Det skriver det islandske medie RÚV.

Fra en åbning, der er vokset fra 100 meter til en kilometer henover natten, strømmer lavaen ud.

Islands Meterologiske Institut advarer om, at det kan have indflydelse på flytrafikken, men i første omgang er det kun rundt om udbruddet, at luftrummet er lukket.

SAS oplyser til DR Nyheder, at det ikke påvirker deres flydrift.

Der er endnu ikke voldsom røg- og dampudvikling, men det kan ikke udelukkes, at udbruddet kan bevæge sig helt til gletsjeren Dyngjujokull.

Der har været frygt for, at vulkanen Bardarbunga, der ligger under en gletsjer, ville gå i udbrud. Holuhraun er en del af Bardarbunga-systemet, men det er altså ikke selve vulkanen, der er gået i udbrud. Hvis det skulle ske, kan dele af gletsjeren smelte og skabe enorme oversvømmelser

I 2010 resulterede et udbrud i den islandske vulkan Eyjafjallajökull i en askesky, der lammede flytrafikken i store dele af verden.

Se billeder fra området i videoen over artiklen.

 

Weekendvejret: Gråt og vådt

29. august 2014 07:07

Efter et par dage, der smagte lidt af sommer, skal vi have en front med regnvejr ind og væde Danmark.

Fredag begynder for de fleste med overskyet vejr. Flere steder i Jylland kommer der kraftige byger i morgen- og formiddagstimerne. Jyderne kan dog glæde sig over, at fronten bevæger sig østover, så der i eftermiddag og aftentimerne kan komme noget opklaring med lidt sol og tørvejr.

Der er ikke meget gang i vinden i dag, og derfor kan de 17-20 grader, som temperaturen kommer op på, godt føles sommerlune, hvis du finder en solplet.

Mere regn i morgen

Lørdag skal endnu et regnområde passere os, og det starter ud på samme måde som fredag. Regnen rammer først Vestdanmark. Fyn, Sjælland og øerne kan derfor starte dagen tørskoede, men i løbet af dagen rykker bygerne østpå.

Temperaturen vil svinge mellem 17 og 20 grader og vinden er fortsat svag til jævn fra syd- og sydvest.

Skyerne holder på varmen

Det meste af fronten vil søndag have "regnet af", så der er ikke lige så meget vand fra oven som fredag og lørdag, men der vil opstå enkelte byger i hele Danmark.

Det vil stadig være ret skyet, men skyerne har dog den funktion, at de holder på varmen som en dyne over landet, og det betyder, at nætterne og morgentimerne ikke længere er så kolde, og at vi trods regnvejret holder os på omkring de 20 grader om dagen.

Mandag starter en ny uge, og det lover godt, hvis du mere er til tørvejr og sol.

 

Norge lynudviste islamister efter terroralarm

29. august 2014 06:07

Omkring 20 islamister blev pågrebet, udvist og omgående sendt ud af Norge i dagene, efter at myndighederne 24. juli advarede befolkningen om et muligt terrorangreb.

De udviste var asylansøgere og folk, som opholdt sig ulovligt i Norge, skriver den norske avis Dagbladet.

Politi og militær var i flere dage i højeste beredskab med blandt andet skærpet kontrol ved indrejsesteder og bevæbnede betjente på gaderne.

Fortrop for Islamisk Stat i Norge

De norske efterretningstjenester havde indikationer på, at fire medlemmer af Islamisk Stat (IS), som angiveligt var på vej mod Norge for at udføre et terrorangreb, allerede havde en fortrop i landet.

Derfor gik myndighederne straks i gang med at forsøge at opspore mulige sammensvorne. Blandt andet ved at tage kontakt til personer, der de foregående måneder var rejst ind i Norge for at søge om asyl.

Personer, som kunne være knyttet til ekstrem islamisme, blev pågrebet og omgående transporteret til et sikret modtagelsescenter for asylansøgere. Flere blev allerede dagen efter sat på et fly og sendt ud af Norge.

- De, som blev pågrebet og fik asylansøgninger hastebehandlet under den store terroralarm, ville helt klart ikke have fået asyl i Norge. Alle var direkte knyttet til ekstrem islamisme. Derfor blev sagerne behandlet hurtigt, siger en kilde med indgående kendskab til jagten på terrorister til Dagbladet.

Terroristerne ikke identificeret

Flere kilder understreger over for avisen, at det ikke lykkedes norsk politi at identificere den eller de, som formodedes at skulle tage imod og bistå de udsendte terrorister.

Nyheden om udvisningerne kommer dagen efter, at Dagbladet afslørede, at efterretningstjenester i Europa er sikre på, at fire mistænkte terrorister fra IS kom til Athen i midten af juli måned. Her stopper alle spor.

Det er fortsat ikke kendt, hvor et eventuelt terrorangreb skulle finde sted. Men angrebet skulle være spektakulært og skabe international frygt.

/ritzau/NTB

 

USA beskylder nu åbent Rusland for at lyve

29. august 2014 06:03

USA beskyldte torsdag Rusland for at lyve om landets rolle i den ukrainske konflikt og truer med at stramme de økonomiske sanktioner.

Præsident Barack Obama sagde på et pressemøde i Washington, at det er tydeligt for resten af verden, at russiske styrker kæmper inde i Ukraine, og på et møde i FNs Sikkerhedsråd havde den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, lagt den diplomatiske høflighed til side over for Rusland.

- Det har manipuleret, det har korrumperet, og det har direkte løjet, sagde Power på mødet om styret i Moskva, der benægter at have beordret soldater ind i Ukraine.

Rusland afviser

Hun beskyldte Rusland for nu at have vist sit sande ansigt ved en bevidst indsats for at støtte, og nu kæmpe sammen med, ulovlige separatister i et andet suverænt land.

Tidligere torsdag havde det russiske forsvarsministerium på det kraftigste afvist beskyldninger fra Nato og den ukrainske regering om, at landets militær opererer i det østlige Ukraine.

Ukraines sikkerhedsråd meddelte, at russiske styrker havde erobret en vigtig grænseby, Novoasovsk.

Nato: 1000 russiske soldater deltager i kampe

Storbritanniens FN-ambassadør, Mark Lyall Grant, gentog på mødet i Sikkerhedsrådet Natos påstand om, at over 1000 russiske soldater deltager i kampe mod ukrainske styrker. Russerne råder over pansrede køretøjer, artilleri og luftforsvarssystemer.

Barack Obama, der i næste uge deltager i et Nato-møde i Wales, håber fortsat på en fredelig løsning i konflikten.

- Vi sætter ikke militæret ind for at løse det ukrainske problem. Vi mobiliserer det internationale samfund til at øge presset på Rusland, siger han.

Og dermed er der udsigt til flere sanktioner.

- Vi har en række værktøjer til vores rådighed, siger Jen Psaki, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium, og tilføjer, at yderligere sanktioner mod Rusland er det mest effektive værktøj.

/ritzau/Reuters

 

Fødevarestyrelsen: Listeria-fejl kan have været fatal

29. august 2014 06:00

Den uden tvivl mest omtalte rullepølse i Danmark har indtil videre smittet 29 personer. 13 er muligvis døde som følge af smitten, og det ventes, at flere tilfælde af smitte, vil blive konstateret de kommende uger.

I et interview med P1 Business erkender fødevarechef i Fødevarestyrelsen, Hanne Larsen, at den langsommelige sagsbehandling kan have været fatal.

Kan du afvise om den lange reaktionstid kan have kostet menneskeliv?

- Nej, det kan jeg ikke afvise. Vi har en situation, hvor vi kunne have reageret midt i juli måned. Vi kunne have taget ud og lavet kontrol på det tidspunkt. Der ville vi formentlig være kommet til det resultat, hvis analyseresultaterne ville være positive, at vi skulle have lukket virksomheden ned på det tidspunkt, og det er klart, at i den mellemliggende periode, er der nogen, der kan være blevet syge, siger Hanne Larsen til P1 Business.  

Manglende sikkerhed
Tidligere har Forbrugerrådet Tænk været ude med kritik af forløbet, og den er ikke blevet mindsket efter de seneste dages udvikling

- Det er meget beskæmmende, og det understreger, at vi nu skal have nogle regler, der gør, at forbrugernes sikkerhed skal stå øverst på dagsorden. Så vi som forbruger får klar besked, når der er en mistanke om, at noget alvorligt er under opsejling, siger formand i Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip og fortsætter;

- Det er jo forfærdeligt, at der er mennesker, der lige frem er døde af mad, de har indtaget, som er produceret i Danmark. Det er simpelthen for ringe. Vi forbrugere må have tillid til, at vi ikke bliver syge, af de varer vi køber, og hvis der er nogle problemer, får vi besked med det samme, siger hun.

Fødevareforlig på vej
Senere på året skal Folketingets partier forhandle et nyt fødevareforlig. Oven på historien om de bakteriefyldte rullepølser er der bred opbakning om, at forbrugerbeskyttelsen skal i højsædet, når forliget forhandles på plads.

Har du kendskab til forhold i listeriasagen, som vi i DR skal kigge nærmere på, så skriv til os på slar@dr.dk.

 

Rygning og fedme dræber millioner af kinesere hvert år

29. august 2014 03:17

Forurenet luft, rygning, overvægt og trafikulykker dræber hvert år mindst 4,7 millioner kinesere og koster samtidig Kina milliarder af kroner, viser ny forskning.

I en artikel, der er offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet, skriver forskere, at Kina på mange måder har gjort store fremskridt inden for folkesundhed, hvilket har ført til en markant stigning i den gennemsnitlige levealder.

Markant højere gennemsnits-levetid

I 1950 blev en kineser gennemsnitligt 40 år, mens middellevealderen i 2011 var 76 år.

På den anden side er risikoen for at dø tidligere på grund af sygdomme relateret til forurening, rygning, trafikulykker og livsstilssygdomme større end nogensinde før.

Madlavning koster liv

Blandt andet dør 1,4 millioner kinesere årligt for tidligt på grund af rygning, mens fedme koster 363.000 personer livet årligt. Omkring en million kinesere dør som følge af indendørs luftforurening - blandt andet fra madlavning over komfurer fyret op med træ og kul - mens 1,2 millioner dør tidligt på grund af udendørs luftforurening.

På Kinas veje mister op mod 800.000 personer årligt livet i ulykker.

Dødsfald koster milliarder

De økonomiske omkostninger ved de tidlige dødsfald er enorme og tælles i hundredvis af milliarder kroner.

Forskerne fra både Kina og USA siger, at Kina har mulighed for at lære af rige lande, som allerede har gennemgået samme udvikling - et biprodukt af stigende rigdom.

- Mange af disse risici kan blive mindsket. Kina har mulighed for at undgå en gentagelse af den fulde effekt at byrder fra sygdomme, der kan forebygges, og som højindkomstlande har været påvirket af, siger forskerne ifølge The Lancet.

/ritzau/AFP

 

Kommuner giver elbiler nyt liv

29. august 2014 01:18

Elbiler har traditionelt haft ry for at være for dyre, men efter et par års indkøring i Københavns Kommunes bilpark har kommunen haft held til at presse priserne ned. Det koster nu det samme at lease elbiler som benzinbiler - 2600 kroner om måneden - men elbilen bruger typisk kun for 500 kroner brændstof mod benzinbilens 1500 kroner.

Vil fordoble antallet af elbiler

- Det er enormt opløftende, at elbilerne i dag er det optimale valg, selv hvis man ser det i et økonomisk perspektiv, siger Morten Kabell (EL), teknik- og miljøborgmester i København.

Han sigter derfor mod at mere end fordoble antallet af elbiler på under halvandet år. Fra 124 i dag - mod 162 benzinbiler - til 251 inden udgangen af næste år, skriverPolitiken.

Et større samarbejde

Samtidig er København ved at indgå et indkøbssamarbejde om leasing eller køb af elbiler med andre kommuner og regioner for at holde priserne nede. Foreløbig har 12 meldt sig, blandt andet Region Hovedstaden og Horsens, Holbæk og Herlev Kommuner.

Den europæiske tænketank Transport & Environment har ikke hidtil set et projekt for elbiler i den skala. Ifølge Cécile Toubeau, der arbejder med grøn transport i tænketanken, bliver København med initiativet en frontløber på området.

- Jeg tror, andre store byer i Europa vil vente og se, om Københavns initiativer virker, siger hun.

Flere får interesse for elbiler

Chefkonsulent Susanne Krawack fra den danske tænketank Concito er også positiv.

- Når København køber mange elbiler, betyder det, at mange får erfaring med dem og interesse for dem, og at de bliver set i bybilledet. Men kommuners investering vil altid blot være en start - hvilket der også er behov for nu, siger hun til Politiken.

Københavns Kommune er også meget optaget af afgiftsfritagelsen, og Morten Kabell opfordrer kraftigt regeringen til at sikre, at den bliver forlænget, for eksempel i forhandlingerne om næste års finanslov.

Minister vil ikke love mindre afgift

Det vil klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) dog ikke love.

- Det er ikke noget, vi har taget stilling til i regeringen endnu. Men spørgsmålet er også, om der vil være behov for en egentlig afgiftsfritagelse efter 2015. For noget tyder jo på, at det, vi har ønsket og ventet på, nu virkelig er ved at komme i gang, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Obama: USA har ingen planer om angreb mod IS i Syrien

29. august 2014 01:11

USA har ikke lagt konkrete planer for et angreb mod Islamisk Stat (IS) i Syrien, fortæller den amerikanske præsident, Barack Obama, på en pressekonference i Washington torsdag.

- Vi har ikke lagt nogen strategi, siger han og tilføjer, at den amerikanske regering fortsat arbejder på at udvikle en plan for, hvordan den kaotiske situation i Syrien skal håndteres.

Vil have en fælles indsats

Obama fortæller samtidig, at udenrigsminister John Kerry vil rejse til Mellemøsten og forsøge at samle opbakning til en fælles indsats mod IS. Krigere fra den ekstremistiske bevægelse har erobret store områder i både Syrien og Irak.

- Jeg er opmuntret af, at lande i regionen, lande som ikke altid er enige om mange forhold, i stadig større grad erkender, at IS er en trussel mod dem alle. Og jeg har bedt Kerry rejse til regionen for at bygge den koalition, som behøves for imødegå denne trussel, siger Obama.

/ritzau/Reuters

 

VIDEO Israelsk minister i Deadline: Hamas er nazister

28. august 2014 23:47

Torsdag aften havde Deadline på DR2 besøg af Israels tidligere udenrigsminister Silvan Shalom for at diskutere en mulig fredsaftale mellem Israel og Hamas.

I dag er Silvan Shalom minister for regional planlægning og højt placeret i premierminister Benjamin Netanyahus parti Likud.

Han tror, at den nuværende våbenhvile mellem Israel og Hamas vil holde, indtil Hamas igen begynder at skyde raketter mod Israel, og intet tyder på, at en permanent fredsaftale er lige på trapperne.

- Hvis jeg siger, at jeg vil slå dig ihjel, vil du så forhandle med mig?, spørger Silvan Shalom.

- De vil dræbe os, tilintetgøre os og smide os ud af landet, siger han.

- En nazistisk bevægelse

Hvorfor forhandler I ikke bare om at få afsluttet striden?

- Vi gør alt, hvad vi kan for at forhandle med palæstinenserne. Vi har stoppet for bosættelserne, som var en forudsætning for forhandlingerne. Vi har løsladt fanger og mordere, bare for at få palæstinenserne til forhandlingsbordet. Men de dukkede aldrig op, siger Silvan Shalom.

- Det svarer til at bede Tyskland om at tage nazisterne med i regeringen. Det kommer aldrig til at ske. Du må forstå, at Hamas er en nazistisk bevægelse.

- De vil slå os ihjel. De siger, at Israel ikke har nogen ret til at eksistere, og at jøderne skal rejse tilbage til de steder, som de kom fra, siger han.

Se hele interviewet med Silvan Shalom i videoen i toppen af artiklen, og få et - lidt karikeret - overblik over alliancerne i Mellemøsten herunder:

 

Direktør ville afsløre kartel: Ventede over fem år på bagmandspolitiet

28. august 2014 22:34

Brian Hetland, der var direktør i sit eget VVS-firma, tog for flere år siden kampen op mod kartellerne i branchen.

Men det skulle tage over fem år, fra han afslørede sin viden om kartellerne til bagmandspolitiet, til de indkaldte ham til et møde.

- Jeg fortalte bagmandspolitiet om kartellerne for år tilbage. Derefter skete der ikke noget i fem til syv år. Så begyndte interessen at komme lidt tilbage efter filmen "Kartellet" (Dansk spillefilm af Charlotte Sachs Bostrup, red.). Men hvis der skal gå over fem år - går det simpelthen bare for langsomt, siger Brian Hetland, der i dag lider af angst på grund af trusler på livet - efter han gik til bagmandspolitiet.

Hetland: Jeg var chokeret

- Det er jo enormt samfundsvigtigt, at det her bliver opklaret. Det er jo milliarder om året, der bliver snydt for, siger Brian Hetland, der derfor modigt kontaktede bagmandspolitiet for at hjælpe dem afsløre karteldannelserne.

Men selvom man skulle tro, at fem år måtte være rigelig tid for bagmandspolitiet at forberede sig på mødet med Brian Hetland - var det ikke tilfældet.

- Jeg havde et møde med dem på halvanden til to timer. Og var mildest talt chokeret. Politimanden vidste stort set ikke, hvad han snakkede om og var slet ikke forberedt eller klædt på til mødet. Det var spild af tid. Og jeg hørte aldrig fra dem siden.

Så svært er det altså ikke at optrevle kartellerne

Brian Hetland havde ellers forberedt sig og set frem til mødet for en gang for alle at fortælle om de ulovligheder, han havde oplevet i vvs-branchen.

- Jeg havde taget materiale med til bagmandspolitiet og talt med flere andre, der havde oplevet de samme ting som mig. Men det var de slet ikke interesserede i at se på og høre om. Det er altså ikke atomfysik at optrevle kartelkulturen i håndværksbranchen - men det kunne bagmandspolitiet altså ikke på det tidspunkt, fortæller han.

Langsomt og ineffektivt

Bagmandspolitiet, også kendt som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), har til opgave at efterforske særligt tunge økonomiske forbrydelser.

Men i en intern rapport, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, bliver bagmandspolitiet kritiseret for at arbejde alt for langsomt og ineffektivt.

Og afsenderen af kritikken er ingen ringere end Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der står for at håndhæve konkurrencereglerne herhjemme.

Dermed vokser koret af kritikere, efter at DR Nyheder i går kunne fortælle, at man i Finanstilsynet er utilfreds med, at SØIK ikke gør mere ud af især de tunge og principielle sager om krakkede banker.

- SØIK kunne med fordel arbejde på at begrænse sagsbehandlingstiderne. SØIK's arbejdsgange virker til at kunne være mere effektive, lyder Konkurrencestyrelsens dom i rapporten, der er udarbejdet af konsulentfirmaet McKinsey.

Styrelsen er endvidere citeret for at kritisere SØIK for at udøve en "uensartet behandling pga. "en mand, en sag"-kultur og manglende systematisering.

Hos bagmandpolitiet mener man, at man tager de sager, der er resurser til.

- Jeg er enig med Konkurrencestyrelsen i, at vi kunne have brugt flere resurser på at behandle de sager, som kom fra Konkurrencestyrelsen. Men det er sådan, at vi bliver nødt til at prioritere vores ressourcer, siger Henrik Helmer Steen, der er fungerende chef hos Bagmandspolitiet.

 

Nato: Billeder beviser russiske aktiviteter i Ukraine

28. august 2014 22:14

Nato mener at ligge inde med tunge beviser for, at russiske soldater opererer i Ukraine.

Torsdag offentliggjorde alliancen satellitbilleder, der støtter beskyldninger om, at russerne kæmper side om side med de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

- I løbet af de seneste to uger har vi mærket en betydelig optrapning af Ruslands militære indgriben i Ukraine, siger brigadegeneral Nico Tak i en udtalelse på Natos hjemmeside.

Anslår mere end 1000 russiske tropper

Billederne er ifølge Nato taget i slutningen af august.

- Satellitbillederne, som blev offentliggjort i dag, giver yderligere bevis for, at russiske soldater udstyret med avancerede, tunge våben, opererer på ukrainsk territorium, siger generalen.

Nato mener, at der er flere end 1000 russiske soldater i Ukraine, og det benægtes da heller ikke af den selvudnævnte premierminister for den såkaldte Folkerepublikken Donetsk, Alexander Sakhartjenko.

Han mener dog snarere, skriver New York Times, at 4000 russere kæmper på oprørernes side.

Rusland nægter

Det ændrer dog ikke på, at Rusland fortsat ikke vil erkende engagementet.

- Vi har noteret os denne "informations-and" og er forpligtet til at skuffe dens bagmænd, siger en talsmand for det russiske forsvarsministerium.

- Materialet har ingen hold i virkeligheden, lyder det.

FN's Sikkerhedsråd holder torsdag aften møde om den eskalerende konflikt i Ukraine. I forbindelse med mødet kræver USA's FN-ambassadør, Samantha Power, at Rusland "stopper med at lyve".

Senere på aftenen ventes præsident Barack Obama at holde en tale om emnet.

/ritzau/

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.