preload loader
 

Frygtet ebola-virus har kostet over 700 livet

31. juli 2014 19:30

Den farlige virus ebola fortsætter med at skabe død og frygt i Vestafrika.

Virussen har spredt sig i landene Liberia, Sierra Leone og Guinea, og FNs sundhedsorganisation, WHO, siger nu, at 729 mennesker har mistet livet, siden smitten brød ud i vinter.

Antallet af døde ebola-patienter er det højeste nogensinde, og det ser kun ud til, at ebola i den kommende tid vil kræve endnu flere ofre, skriver CNN.

- Epidemien er uden fortilfælde. Den er absolut ikke under kontrol, og situationen bliver ved med at forværres, siger Bart Janssens, der er leder af en gruppe fra Læger Uden Grænser, som behandler nogle af de mange smittede.

- Hvis situationen ikke forbedres hurtigt, er der en reel risiko for, at nye lande påvirkes, siger han.

Lancerer redningsplan til 100 millioner dollar

Ifølge BBC er WHO i samråd med de berørte afrikanske lande parate til at bruge 100 millioner dollar på en strategi, som skal bekæmpe epidemien.

Fredag mødes de involverede i Guinea, hvor de nærmere detaljer omkring planen vil blive præsenteret.

Over 1.000 mennesker er blevet smittet med ebola i de tre vestafrikanske lande, og endnu er der ikke konstateret nogen tilfælde andre steder på kloden under den nuværende epidemi.

Det er især i Liberia og Sierra Leone, at smitten ikke er til at bekæmpe. Og det har medført en række skrappe restriktioner for befolkningen i de to afrikanske lande for at undgå, at endnu flere bliver ramt af den livstruende virus.

Liberia har blandt andet lukket alle skoler og mange grænseovergange og forbudt fodbold, fordi det er en kontaktsport.

Andre verdensdele forbereder sig på smitte

Og flere landområder er sat i karantæne for at dæmme op for flere udbrud.

- Dette er et enormt sundhedsmæssigt anliggende. Mange af vores landsmænd er ved at dø, og vi er nødt til at handle for at stoppe spredningen, sagde Lewis Brown, Liberias informationsminister onsdag.

I Sierra Leone har præsident Ernest Koroma erklæret undtagelsestilstand.

Frygten for, at smitten skal sprede sig til andre lande og verdensdele, har fået både USA, EU og flere lande i Asien til at være i alarmberedskab, hvis smittede personer skulle komme til at tage virussen med fra Vestafrika.

Og USA har kaldt over 300 frivillige hjælpearbejdere hjem fra de ebola-ramte lande.

Meget lille risiko for udbrud i Danmark

Herhjemme siger Sundhedsstyrelsen, at risikoen for et udbrud på dansk grund er meget lille.

Ebola-smitten kommer fra inficerede flagermus. Men virussen smitter mennesker ved direkte kontakt med blod, sæd og andre kropsvæsker.

De første symptomer på ebola er høj feber, ondt i hovedet, halsen og musklerne. Dårlig mave og opkast.

Derefter kommer blødninger fra maven, tarmen og andre kropsåbninger. Dødeligheden er høj, idet mellem 50 og 90 procent af de smittede dør af virussen.

 

Sprogekspert: Strengere sprogkrav vil være stor udfordring

31. juli 2014 19:30

Hvis sprogkravene til udlændinge, der ønsker dansk statsborgerskab, skærpes, vil nogle grupper af udlændinge stå over for store udfordringer.

Det vurderer Poul Neergaard, der er forstander på Københavns Sprogcenter.

Det er Venstre, der i et internt arbejdspapir, der torsdag blev lækket til DR Nyheder, lægger op til, at udlændinge skal bestå testen Dansk 3 for at kunne få dansk statsborgerskab.

Skærpede krav

- Dansk 3 lægger betydeligt mere vægt på grammatisk og skriftlig korrekthed, så der er betydeligt større krav, siger Poul Neergaard.

I dag er det nok at have bestået Dansk 2, men ifølge arbejdspapiret fra Venstre skal Danmark stille høje krav til udlændinge, der vil være danske statsborgere.

Med en prøve i Dansk 3 vil udlændinge være parate til at få et job på det avancerede arbejdsmarked, siger Poul Neergaard.

Stor forskel på prøver

- Prøve i Dansk 2 henvender sig typisk til personer, der kommer med en almindelig grundskolebaggrund fra hjemlandet og er i Danmark for at komme ind på det almindelige arbejdsmarked, siger han.

- Prøve i Dansk 3 henvender sig til folk med en 12-årig, gymnasial skolebaggrund, der kommer til Danmark for at klare sig på det mere avancerede arbejdsmarked for højtuddannede eller folk, der kommer for at læse på de videregående uddannelser, siger Poul Neergaard, der forudser vanskeligheder for nogle.

- Der vil komme nogle grupper af udlændinge, der har svært ved at tilegne sig dansk på det niveau, fordi de ikke har den sproglige baggrund eller skolebaggrund.

- Hvis man for eksempel ikke før har beskæftiget sig med andre sprog, så vil der være nogle, der vil blive meget udfordret, siger han. 

 

Norge afblæser endegyldigt terrortrussel

31. juli 2014 18:00

Norge er ikke længere et terrormål for syriske terrorister.

Sådan lyder meldingen fra de norske myndigheder her torsdag aften.

Dermed afblæser Norge endeligt sit forhøjede terrorberedskab, som ellers har været i funktion siden torsdag i sidste uge.

Terrortrussel i Norge er normal igen

På et pressemøde kl. 18.00 fortæller chefen for det norske politis efterretningstjeneste (PST), , at Norge ikke længere er i overhængende fare for at blive ramt af et terrorangreb.

- Truslen om et nært forestående terrorangreb i Norge er nu reduceret, siger hun på pressemødet.

Sidste torsdag var det selvsamme Benedicte Bjørnland, der kunne fortælle, at en syrisk terrorcelle havde planer om et konkret terrorangreb på et mål i Norge.

Hvilket mål der var tale om, og hvornår terrorangrebet skulle finde sted, var den norske efterretningstjeneste ikke klar over. Alligevel var faren for et angreb så stor, at landets terrorberedskab blev forhøjet.

Det betød, at alle norske politibetjente blev udstyret med tjenestevåben, hvilket ellers ikke er standard i Norge, samt at grænsekontrollen i landet blev midlertidigt genindført.

Stortinget, slottet og museer har været lukket

Siden har bevæbnede betjente kontrolleret biler, fly og passagerer ved togstationer, lufthavne og færgeterminaler. Hæren og hjemmeværnet har stået standby i tilfæde af et angreb.

I Oslo lukkede det jødiske museum så længe truslen om terror stod på, ligesom rådhuset, Stortinget og slottet i Oslo måtte lukke på grund af truslen. Også den norske kongefamilies landsted er blevet lukket for besøgende.

Selv norske Statoil valgte at højne sikkerheden af frygt for terror. Netop Statoil blev for halvandet år siden ramt af en terroraktion, da terrorister angreb et gasanlæg i Algeriet og dræbte fem norske Statoil-ansatte.

Men alle disse tiltag bliver altså nu fjernet igen.

- Vi er tilbage til normalsituationen, som vi var før denne trusselvurdering, siger Benedicte Bjørnland.

Advarsel kan have afblæst angreb

Selv om det mulige terrorangreb altså aldrig blev til noget, mener efterretningstjenestens chef, at PST gjorde det rigtige ved at advare nordmændene om truslen og øge beredskabet, som de gjorde.

- En mulig konsekvens af, at vi offentliggjorde truslen kan være, at vi har forhindret et terrorangreb. Men det får vi nok aldrig svar på, siger Benedicte Bjørnland.

Efterretningschef: Nye trusler kan være på vej

Allerede tirsdag i denne uge begyndte visse dele af norsk politi at nedtrappe sit terrorberedskab.

Men det er altså først nu, at den norske efterretningstjeneste, landets grænsekontrol og andre instanser også løsner grebet om terrortruslen igen.

Selv om trusselsbilledet nu letter, advarer PST-chefen mod, at andre terrorangreb kan følge i fremtiden.

- Nye trusler vil kunne opstå igen. Men det er ikke en undtagelsestilstand. Det er en normalsituation, siger hun på pressemødet.

Politiet oplyser, at det ændrede trusselbillede betyder, at Norge vender tilbage til sit normale beredskab ud fra den trusselvurdering, som PST kom med i februar i år.

 

Medie: Familie melder søn dræbt i Syrien-krig

31. juli 2014 17:23

En 19-årig mand fra Viby er angiveligt dræbt i krig i Syrien.

Det oplyser mandens familie til TV2 Østjylland.

Manden drog ifølge tv-stationen til Syrien med sin storebror i juli sidste år. Storebroderen skulle ifølge TV2 Østjylland fortsat befinde sig i Syrien.

Den 19-årige tog til Syrien for at kæmpe, fordi han var 'stærkt inspireret af religiøse folk fra det vestlige Aarhus', skriver TV2 Østjylland.

Ifølge oplysningerne blev den 19-årige ramt af en vejsidebombe 21. juni i år og døde 28. juni af sine kvæstelser.

PET: 11 fra Danmark dræbt i Syrien

Adskillige unge mænd er rejst fra Danmark for at deltage i hellig krig i Syrien. PET vurderede i januar, at 11 var dræbt i kamp. Mens omkring 50 er vendt tilbage til Danmark.

Efterretningstjenesten holder et skarpt øje med Syrien-krigerne, da der ifølge PET er risiko for, at de begår terror, når de vender hjem fra Syrien.

PET siger til DR Nyheder, at man ikke kommenterer på danskere dræbt i udlandet.

Her er meldingen, at man regner med, at over 100 personer er rejst til det borgerkrigsramte land for at deltage i kampene, og derudover har man ingen kommentarer til sagen om den 19-årige.

Over 20 fra Aarhus rejst til Syrien

Aarhus-moskéen på Grimhøjvej har tidligere været sat i forbindelse med Syrien-krigere.

Østjyllands Politi fortalte i vinter, at 27 personer fra Aarhus var rejst til Syrien.

Aarhus Kommunes SSP-kontor oplyste, at 22 af disse havde haft deres gang i moskeen på Grimhøjvej.

Det er uvist, om den 19-årige er kommet i moskéen. Hos Østjyllands Politi siger man, at oplysningerne om mandens død ikke er noget, man umiddelbart kender til.

Ej heller hos Udenrigsministeriets Borgerservice har man informationer om dødsfaldet, da pårørende ikke har kontaktet Udenrigsministeriet.

- Vi kan derfor hverken af- eller bekræfte dødsfaldet, siger en medarbejder i Borgerservice til DR Nyheder.

Opdateret 17:23 med kommentar fra Udenrigsministeriets Borgerservice.

 

Obduktion bekræfter: Lig er forsvunden 21-årig kvinde

31. juli 2014 17:20

En obduktion af det lig, der i går blev fundet nær motorvejen ved Kliplev, har endeligt fastslået, at det er den forsvundne Kamilla Hantusch fra Padborg.

Politiet har hele tiden haft mistanke om, at liget var kvinden, der forsvandt i midten af juli en lørdag aften.

Det skyldes, at man har genkendt kvindens beklædning, smykker og kropsbygning.

Ekskæreste varetægtsfængslet

Liget blev fundet ved motorvejsafkørslen efter en henvendelse fra en borger.

Det var meget medtaget, da det har været udsat for varme i længere tid, og derfor har man ikke forsøgt at få det identificeret af kvindens pårørende, siger efterforskningsleder Hans Roost fra Syd- og Sønderjyllands Politi til Ritzau.

Kvindens 24-årige ekskæreste er sigtet for at have dræbt kvinden. Han er sent torsdag eftermiddag ved Retten i Sønderborg blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Det lykkedes anklagemyndigheden at mørklægge sagen ved at begære dobbeltlukkede døre ved grundlovsforhøret, derfor har politiet ikke yderligere oplysninger om obduktionen af den afdøde 21-årige kvinde.

Og på grund af de dobbeltlukkede døre i retten er sigtelsens ordlyd ikke kendt for offentligheden, ligesom det er uvist, hvordan den unge mand forholder sig til den.

 

Hollænder får 14 års fængsel for narkosmugling ved grænsen

31. juli 2014 17:15

En 41-årig mand fra Holland blev torsdag ved Retten i Sønderborg idømt 14 års fængsel for indsmugling af blandt andet 27 kilo amfetamin og cirka et kilo MAMA, også kaldet ecstasy.

Han fik også indrejseforbud i Danmark for bestandig, oplyser anklager Sune Løvtrup, Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Det er en meget stor mængde narkotika med en styrke, der på gadeplan svarer til 100 kilo og en værdi på i omegnen af 13 millioner kroner, siger Sune Løvtrup.

Anklager bad om maks straf

Anklageren havde i retten bedt om, at hollænderen blev idømt den maksimale straf i den slags sager på 16 års fængsel, men retten mente, at det var en formildende omstændighed, at mandens rolle alene var et fungere som kurer.

- Men jeg er bestemt ikke utilfreds med de 14 år. Det er rigtig godt, at Syd- og Sønderjyllands Politi opsnappede denne store mængde narkotika, så den ikke kommer i omsætning i vores samfund. Det kan vi alle være godt tilfredse med, siger Sune Løvtrup.

Den store mængde narkotika blev fundet under gulvet i en bil i et skjult rum bag en lem, der kunne åbnes med en fjernbetjening.

Vil tænke over ankesag

Bilen blev den 20. februar standset i en rutinekontrol på motorvejen ved Padborg. Betjentene fattede mistanke og ransagede bilen. Det var politiets særlige narkohunde, der snusede sig frem til narkotikaen.

Den 41-årige mand har udbedt sig betænkningstid med hensyn til, om han vil anke dommen i håb om at få mildnet straffen.

/ritzau/

 

Cykelfirma stopper nu med at fjerne cykler

31. juli 2014 17:15

Nu er det slut med at skulle betale for at få din cykel tilbage, hvis du har stillet den foran en butiksfacade i København.

Det fortæller firmaet Cykelstativet, der indtil nu ellers har levet af at fjerne cykler foran butiksvinduer - og opkræve et gebyr på 187 kroner af ejeren for at få cyklen udleveret igen.

- Vi har med øjeblikkelig virkning stoppet vores facaderydninger, siger direktør for Cykelstativet, Jones Malla, til DR Nyheder.

Cykelfjernerfirma vil ikke bryde loven

Udmeldingen fra Cykelstativet kommer efter, Københavns Politi i dag har fastslået, at det er ulovligt for firmaet at fjerne cyklerne og kræve penge for det.

- Det står meget klart i færdselsloven, at det kun er politiet, der har lov til at fjerne cykler fra færdselslovens område, siger politiassessor Charlotte Møgelhøj.

Og derfor ser ejeren af Cykelstativet ingen anden udvej end at stoppe indsamlingen af cykler med det samme.

- Vi er ikke interesserede i at drive virksomhed på noget, der er ulovligt, siger Jones Malla.

Vil ikke betale ulovligt indtjente penge tilbage

Men selv om det altså ifølge politiet er ulovligt at indsamle andres cykler, som firmaet har gjort, og kræve penge for at aflevere dem tilbage, har Cykelstativets direktør ingen umiddelbare planer om at betale de indkrævede penge tilbage til cykelejerne.

- Det kan jeg ikke svare 100 procent tilbage på. Vi er i dialog med politiet. Men nu må vi lige se, siger Jones Malla.

Han hævder, at firmaet slet ikke har opkrævet penge fra langt de fleste af ejerne af de fjernede cykler, men i stedet ladet dem slippe med en advarsel.

- Det er måske i alt 10-15 cykler, som har været fjernet, hvor ejeren har skullet betale, siger Jones Malla til DR Nyheder.

Mens cykelrydningen stopper helt, lukker Cykelstativet ikke firmaet ned.

I stedet vil virksomheden nu satse på at leve af at tilbyde private at sætte cykelstativer op og sætte gps-sendere i cykler, så de hurtigt kan findes, hvis de bliver stjålet.

 

FOA om V-tanker: Håber de bliver kvalt i fødslen

31. juli 2014 17:00

Hvis et job til 200.000 kroner om året kan udløse en arbejdstilladelse for nogle udlændinge, så vil det betyde mere social dumping.

Sådan lyder det fra 3F og FOA, efter det er kommet frem, at Venstre lægger op til at sænke grænsen for, hvor meget visse udlændinge skal tjene for at få en arbejdstilladelse i Danmark.

- Det vil være verdensomspændende social dumping. Hvis der bliver åbnet på den måde, som Venstre skitserer her, så er der åbnet en ladeport.

- Det er et oplæg til at lave socialdumping i en langt større målestok, end vi kender det i dag. Jeg håber, at oplægget bliver kvalt i fødslen, siger forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen.

Ikke brug for billige udlændinge

Torsdag kunne DR Nyheder afsløre et detaljeret arbejdspapir fra Venstre, der viser i hvilken retning, Venstre ønsker, at landets udlændingepolitik skal være i fremtiden.

Arbejdspapiret, der bærer titlen 'Et åbent Danmark - for dem der kan og vil', beskriver, hvordan Venstre vil sikre, at nogle indvandrere lettere kan få en arbejdstilladelse.

Det vil betyde, at udlændinge fra visse lande vil kunne tage et job, der ifølge arbejdspapiret skal være på mindst 200.000 kroner årligt. I dag skal man have et job, der giver 375.000 kroner for at få et job i Danmark.

Men ifølge forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, er der slet ikke brug for den billige arbejdskraft.

- Det er lige præcis på det niveau, hvor vi går og har faglærte og ufaglærte, der går mangler et job, og så vil Venstre udvide arbejdsstyrken. Man kunne spørge i A-kasserne først, inden man importerede udlændinge, siger Søren Heisel.

FOA: V-tanker vil gøre danskerne arbejdsløse

Samme tanker har Dennis Kristensen gjort sig om de danskere, der lige nu går uden job. Samtidig frygter han, at der vil komme flere i fremtiden, hvis Venstres tanker bliver til virkelighed.

- Jeg forstår simpelhen ikke, hvorfor Venstre vil lukke porten op for at gøre danskere arbejdsløse for at få folk fra andre lande ind på de danske arbejdspladser.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, afviser over for Ritzau, at et nyt udlændingeudspil kan føre til løndumping på det danske arbejdsmarked.

 

Landbruget: Mindre støtte er stærkt bekymrende

31. juli 2014 15:37

Landbruget ser med bekymring på fødevareministeriets beslutning om at omlægge syv procent af den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsmidlerne.

Det skyldes blandt andet, at støtten til de danske landmænds nærmeste konkurrenter i Tyskland, Holland og Frankrig bliver reduceret noget mindre, end tilfældet er i Danmark, mens Polen direkte forhøjer støtten til landbruget, lyder det fra formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer Morten Merrild.

- Vi er selvfølgelig kede af, at det her er med til at svække vores konkurrenceevne og dermed vores mulighed for at vækste, siger han.

Mister 14.000 kroner

Omlægningen af støtten skal indfases gradvist med fem procent i 2016, seks procent i 2017 og endelig syv procent i perioden 2018-2020. Hvert år flyttes der knap 430 millioner kroner

Den gennemsnitlige landmand vil derfor miste 14.000 kroner allerede i 2016.

En beløbsstørrelse, der måske ikke lyder som et hårdt slag for så store erhverv, men ifølge Morten Merrild tjener landbruget på et godt år mellem 5-7 milliarder kroner, og i det lys spiller 430 millioner kroner en væsentlig rolle.

- Det er jo lige præcis indkomsten i landbruget, der er problemet, så det er selvfølgelig det vores bekymring går på, siger han.

Grøn omstilling

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har idag forklaret, at pengene ikke bliver taget fra landmændene, men istedet skal bruges til at hjælpe landbruget med en grøn omstilling.

I Landbrug & Fødevarer vil man holde et skarpt øje med, hvordan millionerne i landdistriktsmidlerne bliver brugt. 

- Nu vil vi selvfølgelig sætte alt ind på, at de penge, der går ind på landdistriktspuljerne, bliver brugt fornuftigt, sådan så de kan være med til at skabe noget ny produktion og noget ny konkurrenceevne ude hos de enkelte landmænd.

 

Weekendvejr: Varmen vender tilbage men med forskelligt vejr

31. juli 2014 15:11

Du får brug for både solbriller, solcreme og en regnjakke i weekenden, hvor Danmark vil opleve noget forskelligt vejr de enkelte dage.

Fredagen ser ud til at blive mest tør og klar med temperaturer mellem 22 og 27 grader, varmest i de sydøstlige egne. Der kan komme byger flere steder.

Ferieagtig lørdagsvejr

Lørdag ser tør ud med nogen sol, siger DR Nyheders meteorolog Jesper Theilgaard:

- Den første lørdag i august ser ret ferieagtig ud med temperaturer mellem 25 og 28 grader. Lørdag aften kan lokale regn- eller tordenbyger forstyrre det fine ferievejr.

Vinden vil - hele døgnet være let til frisk og komme fra sydøst og øst.

Søndagen bliver lummer

Søndag ser mere trykkende og lummer ud. Der kommer en del tordenbyger - formentlig især i de østlige egne og temperaturen fastholdes på over 25 grader, hvor det bliver varmest, tilføjer Jesper Theilgaard.

Og som de foregående weekenddage bliver også søndag varm med mellem 22 og 28 grader.

Undtagen Bornholm der kan forvente tørvejr og op til 30 garder.

Vinden, som fortsat kommer fra sydøst, vil være svag til jævn vind. Den skifter senere til syd og sydvest.

 

Syrere sprang over bord fra fragtskib i Øresund

31. juli 2014 15:10

Søværnets Operative Kommando (SOK) og Københavns Politi måtte torsdag morgen i aktion, da tre personer sprang over bord fra et skib i Øresund.

I første omgang blev to personer reddet i land ved København, men SOK iværksatte en eftersøgning længere nordpå i Øresund, hvor en tredje mand skulle have forladt skibet.

Københavns Politi behandler sagen vedrørende de to, der blev reddet i land ved København.

- Vi får en melding om, at flere personer er hoppet over bord, og vi får sendt en båd derud. Der er tale om to mænd, og de er blevet reddet op igen, fortæller Michael Andersen, der er vagtchef hos Københavns Politi.

Kommer fra Libanon

Det drejer sig om to syriske mænd, og alt tyder på, at de har forladt skibet frivilligt. Mændene forlod skibet i Drogden Rende ud for Dragør.

- De havde nogle plastikposer med papirer i, og det ville de nok ikke have haft, hvis de var blevet skubbet, siger Michael Andersen.

Mændene har i første omgang forklaret, at der har været nogle uoverensstemmelser på skibet, som stammer fra Libanon.

Det skulle dreje sig om uoverensstemmelser mellem sunni- og shiamuslimer, men politiet kan ikke sige noget mere detaljeret om, hvad der er foregået.

- Vi kunne have en formodning om, at mændene vil bede om asyl, men det har de ikke gjort endnu. Men ellers, så vil der være tale om ulovligt ophold, siger Michael Andersen.

Tredje mand set i Helsingborg

SOK fik en melding om, at en tredje mand skulle være sprunget over bord tidligere på morgenen torsdag. Det skulle angiveligt være forgået længere nordpå i farvandet mellem Helsingør og Helsingborg.

Eftersøgningen af manden blev i løbet af torsdagen indstillet, da politiet fik oplyst, at manden skulle være set i Helsingborg.

/ritzau/

 

Argentinsk økonomiprofessor: Politisk spil førte til statsbankerot

31. juli 2014 14:30

Torsdag klokken 06.00 dansk tid gik Argentina statsbankerot, da det ikke lykkedes at blive enig med en række kreditorer om tilbagebetaling af gæld.

Men det kunne sagtens have været undgået, fastslår en argentinsk økonomiprofessor.

- Regeringen har ikke håndteret situationen godt. Fra et økonomisk synspunkt giver det absolut ingen mening at gå statsbankerot, siger Martin Gonzales Eiras, der i det seneste år har været lektor ved Økonomisk Fakultet på Københavns Universitet.

Politiske motiver kommet i fokus

Han mener, at det er kortsigtede, politiske motiver, der har fået regeringen til at anlægge en meget uforsonlig kurs overfor kreditorerne.

- De argentinske borgere støtter regeringen i det her, der ses som en kamp for landets suverænitet. De bryder sig ikke om de amerikanske kapitalfonde, der omtales meget negativt i medierne, siger Martin Gonzalez Eiras.

Derfor er støtten til regeringen anført af præsident Cristina Kirchner også steget i den seneste tid.

- Men det vil hurtigt ændre sig. Når effekterne af konkursen begynder at ramme, og folk bliver fyret, og dagligvarer bliver dyrere, vil folket ikke juble længere, vurderer Martin Gonzalez Eiras.

Undervurderer konsekvenserne af konkurs

Det er ikke første gang, Argentina er gået statsbankerot. Det skete senest i 2001, hvor landet havde en gæld på over 100 milliarder dollars.

I stedet for at være blevet et skræmmebillede, vurderer Martin Gonzalez Eiras faktisk, at den oplevelse har været med til at fremme den nye konkurs.

- Økonomien kom sig ret hurtigt sidste gang. Derfor tror politikerne ikke, at en konkurs er så slemt. Men dengang steg eksporten af argentinske varer markant, hvilket vi ikke kan forvente igen.

Han er ikke i tvivl om, at det kommer til at gøre rigtigt ondt på landet, at økonomien er kollapset igen.

- Der er ingen tvivl om, at det negative ved en konkurs overstiger det positive. Der vil ske en stigning i priser, der vil være færre investeringer, forbruget vil falde og folk vil blive fyret, fastslår Martin Gonzalez Eiras.

 

Svedige fakta om juli: Rekordmange sommerdøgn

31. juli 2014 14:26

Hvis du er mere solbrændt og svedig og også har slidt flere shorts og sandaler i år sammenlignet med andre danske somre, er der en god grund. Juli 2014 har nemlig rekordmange sommerdøgn.

Et sommerdøgn er et døgn, hvor temperaturen passerer 25 grader.

Julivarmen har bidt sig fast og slår rekorder, fortæller seniorklimatolog hos DMI, John Cappelen DR Nyheder:

Vi ligger nu på 19,5 grader som gennemsnitstemperatur til og med den 30. juli.

- 19,5 grader ligger et stykke over juli-gennemsnittet målt mellem 2001 og 2010. Det ligger nemlig på 17,4 grader.

- Vi kan forvente, at vi når 19,5 grader, som tangerer andenpladsen, der er fra 1994. Det kræver blot, at den sidste dag i måneden holder en gennemsnitstemperatur på 18,9 grader.

Dermed er det den 3. varmeste juli, siden målingerne begyndte i 1874.

Ny rekord

Indtil nu har der været 15,5 sommerdøgn. Det er ny rekord. Den tidligere var på 14,9 sommerdøgn, i henholdsvis juli 2006 og juli 1994.

Varmen og de høje temperaturer slår også igennem på andre måder. Der har været landsdækkende varmebølge 14 dage i streg fra den 17. juli til og med den 30. juli.


 


Den landsdækkende hedebølge varede i fem dage fra den 22. til den 26. juli - I disse fem dage var hele 64 procent af landet dækket af varmebølgen, da den dækkede mest.

Seneste tropedøgn

Fire steder har haft tropedøgn det seneste døgn, nemlig Anholt med 20,4 grader, Gniben med samme temperatur, Langø med 20,7 grader, mens København også nåede den temperatur.

Tropedøgn er når temperaturen i et område ikke kommer ned på- eller under 20,0 grader.

Den foreløbige varmerekord i år er fra den 9. juli i Aalborg, her nåede termometret op på 30,9 grader.

Varmerekorden for juli er 19,8 grader i. Den blev målt i 2006.

 

Omlægning af landbrugsstøtten koster den gennemsnitlige landmand 14.000 kroner

31. juli 2014 14:08

Den gennemsnitlige landmand står til at miste 14.000 kroner i direkte landbrugsstøtte allerede i 2016, efter at regeringen har valgt at flytte to milliarder kroner fra landbrugsstøtten til landdistriktsmidlerne.

Danmark har valgt at flytte syv procent ud af de 15 procent, som EU har tilladt. Pengene skal bruges til en grøn omstilling af landbruget, oplyser fødevareministeriet.

- Det, synes vi, er det fornuftige, fordi vi på den ene side sikrer en grøn omstilling, men på den anden side også tager hensyn til, at landbruget har en presset økonomi, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

430 mio. kroner om året

Fødevareministeriet oplyser, at omlægningen af støtten skal indfases gradvist med fem procent i 2016, seks procent i 2017 og endelig syv procent i perioden 2018-2020.

Det betyder, at der årligt vil blive flyttet knap 430 millioner kroner til landdistriksprogrammerne. I alt løber det op i 2,1 milliarder kroner i 2020.

I 2013 var den danske landbrugsstøtte på 7,2 milliarder kroner.

Ikke et problem for konkurrenceevnen

I Frankrig og Tyskland har man valgt at flytte en mindre andel af landbrugsstøtten, men Dan Jørgensen forventer ikke, at de danske landmænd dermed bliver dårligere stillet end deres europæiske kollegaer.

For ifølge ministeren er det ikke penge, der bliver taget fra landbruget, men i stedet midler, der bliver kanaliseret ind i en grøn omstilling til fordel for landmændene.

- Vi gør selvfølgelig det her, fordi vi håber, at det også kan være med til at styrke landbrugets konkurrenceevne. Det er klart, at der skal en grøn omstilling til i forhold til at sikre os i fremtiden, hvor man skal konkurrere blandt andet på dyrevelfærd, miljø og den slags ting, siger han.

 

Eksperter får adgang til flyvrag efter en uges venten

31. juli 2014 13:56

OSCE-observatører har sammen med hollandske og australske eksperter fået adgang til ulykkesstedet for det malaysiske passagerfly, der 17. juli styrtede ned i Ukraine.

Det er første gang i en uge, observatørerne har været på ulykkesstedet. Eksperterne brugte en ny rute for at få adgang, skriver OSCE på Twitter.

Kort efter meldingen fra OSCE beretter nyhedsbureauet AFP om højlydte eksplosioner omkring ulykkesstedet. Samtidig meldes der om sort røg, der stiger op fra en af de mindre landsbyer, hvor en del af flyvraget befinder sig.

Midlertidig pause
Meddelelsen om eksplosionerne kommer, efter at det ukrainske militær tidligere torsdag oplyste, at man har indført en midlertidig pause i offensiven mod prorussiske separatister i Østukraine for at tillade de internationale eksperter at få adgang til ulykkesstedet, som fortsat efterforskes.

De blodige kampe mellem militæret og de prorussiske separatister har den seneste tid vanskeliggjort eller helt umuliggjort, at de internationale eksperter har kunnet komme frem til ulykkesstedet, som kontrolleres af separatister.

Ikke alle lig er fundet
FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har gentagne gange opfordret parterne til at standse kampene omkring ulykkesstedet, som efter to uger fortsat ikke er blevet efterforsket til bunds.

Alle 298 personer om bord på det forulykkede MH17 fly omkom, men det er endnu ikke lykkedes at finde alle ligene.

/ritzau/Reuters

 

Briterne undersøger gammelt giftdrab på KGB-agent

31. juli 2014 13:56

Otte år efter Aleksandr Litvinenkos død har Storbritannien torsdag indledt en offentlig høring, der skal forsøge at finde frem til de personer, der dræbte den russiske dissident og tidligere KGB-agent.

Litvinenko blev i 2006 forgiftet med det radioaktive Polonium-210. Han beskyldte selv Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at have beordret forgiftningen, men russerne afviser beskyldningen.

Dommeren Robert Owen, der står i spidsen for den offentlige afhøring, siger torsdag, at han har en række spørgsmål til russerne, som han ønsker svar på i forbindelse med opklaringen. Samtidig oplyser han, at han vil få muligheden for at se hemmelige beviser bag lukkede døre.

Accepterer ikke hemmelige beviser
Ruslands ambassadør i London, Aleksandr Jakovenko, sagde i sidste uge, at Moskva ikke vil acceptere undersøgelsens dom, hvis der fremlægges hemmelige beviser.

Britisk politi har haft den tidligere russiske spion Andrej Lugovoj som hovedmistænkt og har udstedt en arrestordre på ham samt hans tidligere kollega Dmitri Kovtun - men Moskva har nægtet at udlevere dem.

Sidste år afviste den britiske regering en anmodning om en undersøgelse af den spektakulære sag, hvor den tidligere agent blev forgiftet, da han drak te forgiftet med en sjælden radioaktiv isotop i et luksushotel i den britiske hovedstad.

Fortaler for nye sanktioner
Beslutningen om at indlede en offentlig høring kommer på et tidspunkt, hvor premierminister David Cameron har stillet sig spidsen som fortaler for nye sanktioner mod russerne efter den formodede nedskydning af et malaysisk passagerfly i det østlige Ukraine.

Forholdet mellem de to lande blev stærkt forværret, efter at den 43-årige Litvinenko, der havde fået britisk statsborgerskab, døde.

Litvinenko beskyldte selv Vladimir Putin for at stå bag forgiftningen af ham. Kreml har hele tiden afvist, at Rusland er involveret i sagen.

Den offentlige høring forventes først at være færdig i slutningen af 2015.

/ritzau/AFP

 

VIDEO Gazas mirakel-baby er nu også død

31. juli 2014 13:45

Et af de meget få lyspunkter i den blodige konflikt i Gaza mellem Israel og Hamas er nu blevet slukket.

I sidste uge lykkedes det læger at bringe en lille pige til verden via kejsersnit - på trods af, at hendes mor netop var blevet dræbt i en eksplosion. Men her seks dage efter, har 'mirakel-babyen' mistet livet.

Den lille pige blev døbt Shaymaa efter sin 24-årige mor, Shaymaa Hussein al-Sheikh Ali. Moren blev dræbt af fragmenter, efter et Israelsk luftangreb smadrede taget på hendes hjem. Babyens far, Ibrahim Sheikh Ali, blev også dræbt.

Lille Shaymaa blev efter sin død omsvøbt i hvide klæder og er netop blevet begravet på en nærliggende kirkegård.

Krigen rammer mest civile
FN ønsker en omgående våbenhvile i konflikten, der har dræbt mere end 1300 palæstinensere og 56 israelere. Ifølge FN er mere end tre fjerdedele af de dræbte civile.

FN's børneagentur, Unicef, siger, at mindst 30 procent af konfliktens ofre er børn.

Se begravelsen af Shaymaa i videoen over artiklen. Obs: Stærke billeder.

 

Ekspert: Alliance mellem USA og Israel er intakt

31. juli 2014 13:30

To uger inde i konflikten mellem Israel og Hamas i Gaza blev USA's udenrigsminister John Kerry fanget i at kritisere Israel med en mikrofon, som han troede var slukket.

Noget lignende skete for hans chef, præsident Barack Obama i 2011 under en - troede han - privat samtale med sin daværende kollega i Frankrig, Nicolas Sarkozy. Sarkozy beskyldte Israels regeringsleder Benjamin Netanyahu for at være en løgner, hvortil Obama svarede:

- Er du træt af ham? Det er mig, der er nødt til at beskæftige mig med ham hver eneste dag.

Skærpet tone

Det personlige forhold mellem USA’s og Israels nuværende ledelser kunne bestemt være bedre.

Torsdag skærpede Barack Obama tonen over for Israel, da han fordømte et angreb mod en FN-skole i Gaza.

Og det amerikanske nyhedsbureau AP noterer i det hele taget en stigende frustration over Israel i USA’s regering.

Det skyldes dels antallet af civile ofre i Gaza, men også en bølge i israelske medie af historier, som tilsyneladende har det formål at miskreditere Obama og John Kerry, skriver AP.

Forhold intakt

Men i det store billede truer det personlige uvenskab ikke forholdet mellem USA og Israel, vurderer cand.mag. i Mellemøststudier David Jano.

- Forholdet er intakt. Det er slet ikke sådan, at der er diplomatisk krise. Udadtil kan det godt være, at politikerne skælder hinanden ud, men indadtil er der stadig et meget tæt forhold.

- Og Kongressen i USA støtter stadig ubetinget Israel, siger han og peger på, at USA for eksempel har solgt ammunition til israelerne under Gaza-konflikten, siger David Jano.

Begyndte i 1967 

Han forklarer, at det tætte parløbet mellem USA og Israel begyndte i 1967, da amerikanerne støttede israelerne i seksdageskrigen mod Egypten, Jordan og Syrien.

Og siden har landene udviklet sig til at være hinandens nærmeste allierede. Og det er der flere forklaringer på.

- Der er en meget stor amerikansk-jødisk lobby, som har utrolig stor indflydelse på amerikanske beslutningstagere. Og så har man i USA en forståelse for Israels projekt, fordi man også selv har etableret sig som stat efter en lang kamp.

- Man har også forståelse for Israels kamp mod terror, siger David Jano.

Han peger også på, at USA mere egoistisk har haft stor strategisk fordel af at have en nær allieret i Mellemøsten, som man samtidig kan sælge våben til.

Generationsskifte

Og mellemøsteksperten ser ingen tegn på, at alliancen vil blive svækket i den nærmeste fremtid. Men han noterer alligevel en bevægelse i den amerikanske opinion:

- Den generation, som lige nu har magten i USA, har et meget tæt forhold til Israel. Men man ser, at unge jøder i USA er meget mere kritiske over for Israel, end deres forældre er. Og flere og flere amerikanere siger, at de ikke kan sætte sig ind i den her voldsomme konfrontation, som Israel har kastet sig ud i.

- Så man kan se, at også i USA er der en tendens til, at man begynder man at sætte spørgsmålstegn ved det gennem generationer stålsatte forhold. Men det vil tage mange år, før der sker en ændring, siger David Jano.

 

Cykelfjerningsfirma er ulovligt

31. juli 2014 12:51

Firmaet 'Cykelstativet' kan hyres af private virksomheder til at fjerne cykler, der holder på deres område.

Men det er ulovligt, når firmaet fjerner cyklerne fra fortovet foran forretningerne, fastslår Københavns Politi.

- Det står meget klart i færdselsloven, at det kun er politiet, der har lov til at fjerne cykler fra færdselslovens område, siger politiassessor Charlotte Møgelhøj.

Desuden vurderer politiet, at det er ulovligt at fjerne cyklerne fra de private områder, hvor færdselsloven ikke gælder.

Skal betale for at få cyklen tilbage

Får man fjernet sin cykel af Cykelstativet, skal man betale 187,50 kroner for at få den tilbage igen. Firmaets direktør Jonas Malla har tidligere argumenteret med, at cykelfjerningen er en transaktion mellem private firmaer, og at det derfor ikke har noget med politiet at gøre.

Men efter at have overvejet sagen i en uges tid er politiet altså ikke enig.

- Det hænger sammen med, hvor langt man flytter cyklen. Står den foran en privat grund, må man gerne flytte den hen i et cykelstativ. Men at tage den med til et lager og kræve penge for den, er noget helt andet, siger Charlotte Møgelhøj.

Skal have anmeldelse for at kunne gribe ind

Politiet mener, at fjerningen af cyklerne er i strid med straffelovens paragraf 293 stykke 2.

I den bestemmelse er det sådan, at politiet skal have modtaget en anmeldelse fra en forurettet for at gribe ind over for firmaet. Det har de endnu ikke modtaget.

Brud på den paragraf kan straffes med op til to års fængsel.

 

Ukraines parlament afviser premierministers farvel

31. juli 2014 12:43

Ukrainerne skal alligevel ikke til stemmeurnerne for at finde en ny premierminister. For den siddende mand på posten ser ud til at blive lidt endnu.

Det ukrainske parlament har torsdag afvist premierminister Arsenij Jatsenjuks afskedsbegæring, skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Det sker, en uge efter at Arsenij Jatsenjuk meddelte, at han ville træde tilbage som følge af, at to af partierne i hans koalitionsregering tidligere på dagen trak deres støtte til regeringen.

De to partier er henholdsvis Svoboda-partiet og Udar-partiet, der er ledet af den tidligere verdensmester i boksning Vitalij Klitsjko.

De sagde, at deres træk skulle rense parlamentet i Kijev for Moskva-agenter.

Det var et stort flertal i parlamentet, der torsdag afviste Jatsenjuks afskedsbegæring - og det medførte klapsalver i salen. Dermed fortsætter Jatsenjuk øjensynligt som regeringsleder i det splittede land, hvor militæret forsøger at nedkæmpe de prorussiske separatister i øst.

Afstemningen fandt sted, efter at parlamentet havde godkendt forskellige lovgivninger, som Jatsenjuk har kaldt nødvendige for at undgå misligholdelse.

Det drejer sig om en række budgetændringer, der blandt andet øger finansieringen til militæret.

/ritzau/Reuters

 

Internt V-papir: Så svært skal det være at blive dansker

31. juli 2014 12:15

Udlændinge, der ønsker dansk statsborgerskab, skal være bedre til dansk og have styr på, hvad der foregår i det danske samfund.

et internt arbejdspapir fra Venstre, der i går, onsdag, blev lækket til DR Nyheder, lægger Venstre op til at skærpe kravene for udlændinge, der ønsker at blive danske statsborgere.

Blandt andet vil Venstre sikre, at ansøgerne er bedre til dansk. Ifølge Venstre skal udlændinge således have bestået sprogtesten Dansk 3 for at kunne søge om statsborgerskab.

I dag er kravet, at man blot skal bestå testen Dansk 2.

Selvforsørgende i længere tid

Kravet til udlændinges pengepung stiger også.

Venstre lægger nemlig op til, at personen, der ønsker dansk statsborgerskab, skal have været selvforsørgende i 4,5 år ud af de seneste fem år. Det er næsten en fordobling i forhold til det nuværende krav på 2,5 år.

Samtidig lægger Venstre op til at udvide statsborgerskabsprøven med 10 uforberedte spørgsmål om aktuelle emner. I dag skal ansøgeren kun svare på tre spørgsmål om aktuelle emner.

Flygtninge må vente et år mere

Endelig lægger Venstre op til, at alle skal have haft lovligt ophold i Danmark i ni år, før man kan få dansk statsborgerskab. I dag kan flygtninge få statsborgerskab efter otte år.

Kravene skal sikre, at kun personer, der vil Danmark, får dansk statsborgerskab.

- ... kun udlændinge, der reelt er integrerede og har vist, at de vil Danmark, får tildelt statsborgerskab, skriver Venstre.

 

FN: Israels angreb på skoler er ikke tilfældige

31. juli 2014 12:02

FN's menneskerettighedschef, Navi Pillay, kritiserer i kraftige vendinger Israels angreb på civile hjem, skoler, hospitaler og FN-faciliteter i Gazastriben.

- Intet af dette forekommer mig at være tilfældigt. Der synes at være en bevidst modstand mod de forpligtelser, international folkeret pålægger Israel, siger hun ifølge AFP.

Den 23. juli vedtog FN's Menneskerettighedsråd at iværksætte en international undersøgelse, der skal belyse, om der er begået humanitære krænkelser i forbindelse med Israels seneste militære offensiv i Gazastriben.

- Israel bryder folkeretten
Tidligere samme dag sagde Navi Pillay i en FN-debat, at der er en stor mulighed for, at Israel bryder folkeretten i Gaza og måske begår krigsforbrydelser.

Menneskerettighedschefen sagde, at drabene på civile i Gaza - og navnlig drab på børn - vækker bekymring og sår tvivl om de forholdsregler israelerne hævder at tage for at skåne civile liv i konflikten.

Hun tilføjede samtidig, at der mangler proportionalitet i de israelske reaktioner på palæstinensiske militantes affyringer af raketter ind over Israel - en udtalelse, som også EU er kommet med.

/ritzau/AFP

 

Hver fjerde i Gaza er nu uden hjem

31. juli 2014 12:00

En rapport fra FN's Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender (OCHA) anslår, at omkring en fjerdedel af Gazas befolkning er internt fordrevet som følge af den igangværende konflikt mellem Israel og Hamas.

Hele 440.000 er derfor tvunget til at finde ly andre steder, og for omkring 240.000 sker det på offentlige bygninger eller en af de FN-drevede skoler.

Èn af disse skoler blev så sent som natten til onsdag ramt af israelske raketter, og mindst 15 personer, heraf fire børn, mistede livet.

- Det internationale samfund må reagere for at stoppe det igangværende blodbad, skrev generalkommissær for FN's Nødhjælpsorganisation for Palæstinensiske Flygtninge (UNWRA) Pierre Krahenbuhl efterfølgende på Twitter.

Israel klar til at undskylde

Israel har indvilget i at efterforske angrebet, og viser det sig, at det er israelske raketter, der har ramt skolen, er man villig til at undskylde.

- Vi har en politik - civile er ikke vores mål, siger talsmand for den israelske regering Mark Regev til BBC.

FN sendte angiveligt skolens lokation, og meddelelsen om, at den husede internt fordrevede, til Israels hær intet mindre end 17 gange. Mindst seks FN-skoler er blevet ramt af raketter siden 8. juli.

Elektricitet to timer dagligt

Af OCHA's rapport fremgår det desuden, at skaderne på Gazas eneste elværk er så alvorlige, at der kun er elektricitet i Gaza by to timer dagligt, mens det midterste område af Gaza-striben er helt uden strøm.

Den manglende elektricitet skulle forværre sundhedssituationen for den allerede hårdt prøvede befolkning, da vand- og sanitetsforholdene er afhængige af el-forsyningen.

Hospitalerne i området er derfor yderligere afhængige af generatorer.

Israel vil gennemføre destruktionsmission

Ifølge Reuters skulle den israelske hær blot være dage fra at have destrueret alle Hamas' tunneller ind i Israel.

- Vi er fast besluttede på at gennemføre denne mission med eller uden en våbenhvile, skulle den israelske præsident, Benjamin Netanyahu, have sagt, forud for et møde i Tel Aviv.

En løsning på konflikten, der indtil videre har kostet flere end 1300 palæstinensere og knap 60 israelere livet, lader derfor ikke til at være nært forestående.

Torsdag morgen bekræftede USA, at have godkendt en anmodning fra Israel om at få genopfyldt landets lager af krigsmateriel.

Derudover fortalte en talskvinde for den israelske hær, at Israel har mobiliseret yderligere 16.000 soldater af reserven. Dermed løber det samlede antal af indkaldte soldater op i 86.000.

 

Ukrainsk militær holder pause så eksperter kan undersøge flyvrag

31. juli 2014 11:27

Ukraines militær har midlertidigt stoppet offensiven i Østukraine, så de internationale eksperter kan nå frem til vraget af det malaysiske fly MH17.

Men ifølge Reuter fortsætter prorussere angrebene på militæret.

Opfordring fra FN
Det er FN's generalsekretær Ban Ki-moon, der har opfordret parterne til at standse kampene, fordi de blodige kampe har forhindret det internationale hold af eksperter i at komme frem til flyet, der styrtede ned 17. juli.

Militæret har hele tiden beskyldt separatisterne for at blokere for de internationale eksperters adgang til ulykkesstedet, og torsdag lyder det fra militæret, at separatisterne fortsætter med at angribe ukrainske soldater trods den midlertidige pause i offensiven.

/ritzau/Reuters/AFP

 

DR i Sydamerika: Argentina anerkender ikke selv fallit

31. juli 2014 11:21

Ved midnat mellem onsdag og torsdag - klokken seks torsdag dansk tid - gik Argentina officielt i betalingsstandsning.

Det nægter landet bare selv at anerkende.

- Lige nu har vi en situation, hvor Argentina teknisk set er gået fallit, men hvor de ikke selv anerkender at være det, siger DR's journalist i Sydamerika, Kristian Almblad.

Vil ikke anerkende gæld

Det er en kompliceret situation, der har ført til fallitten. Det drejer sig nemlig om et relativt beskedent beløb på 539 millioner dollars - cirka tre milliarder kroner - som Argentina skylder amerikanske kapitalfonde.

Men den politiske situation i landet har gjort det umuligt at betale, siger Kristian Almblad.

- Det handler faktisk om indenrigspolitik. Især præsident Cristina Kirchner har altid stået på, at kapitalfonde er gribbe og økonomisk kriminelle, der vil hive penge ud af Argentina.

- Man har simpelthen nægtet at betale, og det handler i høj grad om, at hun vil tabe ansigt, hvis hun anerkender, at de her penge skal sendes afsted, siger han.

Tør ikke betale pengene

Udover at tabe ansigt frygter Argentina også, at betalingerne til kapitalfondene kan blive meget større. Selvom det er de 539 millioner dollars, der formelt har udløst konkursen, kan det komme til at dreje sig om langt større beløb.

De 539 millioner er nemlig renter på de 92 procent af den argentinske statsgæld, som er i hænderne på investorer. Den gæld er blevet nedjusteret i flere omgange under forudsætning af, at Argentina blev ved med at betale renterne.

Men kapitalfonde ejer argentinske statsobligationer for godt halvanden millard dollars og dem siger den amerikanske Højesteret, at Argentina skal betale nu. Gør de det, kan landet imidlertid blive ramt af søgsmål fra landets øvrige kreditorer, der så også vil have fuld valuta for den gæld, de ejer.

Det kan potentielt føre til en regning på hele 15 milliarder dollars til Argentina.  

Ikke så slemt som i 2001

Argentinas økonomi kollapsede senest i 2001. Dengang skyldtes det imidlertid en svimlende gæld, og situationen var således meget anderledes end den nuværende.

- Kollapset i 2001 var meget voldsomt og det er ikke det, Argentina vågner op til i dag. Det er en langt mere teknisk og kompliceret situation, siger Kristian Almblad.

Dagens betalingsstandsning er dog stadig et skidt tegn og har skabt nervøsitet i de argentinske hjem, fortæller han.

- Det, som mange argentinere selvfølgelig frygter, er, at dette kan være det første alvorlige skridt på vej mod en lignende situation.

 

Rusland skal betale milliarder til Yukos-aktionærer

31. juli 2014 11:08

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, ECHR, dømmer Rusland til at betale 1,9 milliarder euro i kompensation til en gruppe tidligere aktionærer i det opløste russiske olieselskab Yukos, skriver Reuters.

Det sker, efter at Den Internationale Voldgiftsdomstol i Haag i mandags dømte Rusland til at betale cirka 50 milliarder dollar i erstatning.

Menneskerettighedsdomstolen tilføjer, at Rusland også skal betale cirka 300.000 euro i sagsomkostninger.

Yukos blev dannet i 1993 som et statsligt olieselskab, men var blandt de selskaber, der kom på private hænder i det økonomiske kaos, som fulgte efter opløsningen af Sovjetunionen.

Yukos ejer, Mikhail Khodorkovskij, blev anholdt i 2003 og fængslet på anklager om at have svindlet staten for enorme skattebeløb. I 2006 blev Yukos tvangsopløst og de resterende værdier overført til staten.

Mikhail Khodorkovskij blev i december benådet af sin tidligere politiske rival, den russiske præsident Vladimir Putin, og han blev kort efter løsladt. Han er nu bosat i Schweiz.

Ifølge kendelsen har Rusland 180 dage til at betale erstatning til de tidligere aktionærer, før der løber renter på beløbet.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagde mandag, at man højst sandsynligt vil anke kendelsen, hvilket betyder, at de tidligere Yukos-aktionærer nok skal ud i endnu en retssag, før de eventuelt får tilkendt erstatning for deres tab.

/ritzau/

 

Hestekød er næsten forsvundet fra europæiske oksekødsprodukter

31. juli 2014 10:47

I 2013 skabte det overskrifter og forargelse, da det viste sig, at oksekødsprodukter i mange EU-lande indeholdt spor af hestekød.

En EU-test viste, at 4,6 procent af de testede produkter indeholdt hestekød, men en opfølgende test viser en stor reducering.

Kun 16 ud af 2622 prøver viste spor af hest - det svarer til kun 0,6 procent.

Ingen danske fund

Endnu bedre er nyhederne for de danskere, der blev bekymrede for at købe oksekød efter sidste års afsløringer. De 50 danske prøver indeholdt nemlig slet intet hestekød.

- Tallene viser, at vores indsats har båret frugt, og at øget kontrol med madfusk gør en forskel, siger EU's sundhedskommissær, maltesiske Tonio Borg i en pressemeddelelse.

Værst så det ud for Bulgarien og Ungarn, hvor fire procent af prøverne indeholdt hestekød.

Tillid skal genskabes

De 16 positive prøver bliver nu fulgt op af medlemsstaterne i samarbejde med EU.

- Snyderne må håndteres gennem fælles indsatser. Det er vitalt for vores økonomi at genskabe tilliden til vores madproduktion, da madsektoren er en af EU's største økonomiske sektorer, siger Tonio Borg.

I alt 31 lande deltog i undersøgelsen - de 28 EU-lande samt Norge, Schweiz og Island. Kun i Bulgarien, Tyskland, Spanien, Letland, Ungarn, Portugal og Slovenien blev der fundet positive prøver.

 

Politisk redaktør: Derfor banker Venstre til udlændingedebatten

31. juli 2014 10:20

Venstre lægger i et internt arbejdsnotat, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, op til at stramme udlændingepolitikken - blandt andet omkring 24-årsreglen.

For Informations politiske redaktør Casper Dall handler de seneste dages udmeldinger fra Venstre om endnu engang at forsøge at trække vælgere henover midten.

Men måske endnu vigtigere, handler det også om styrkeforholdet til det tidligere støtteparti Dansk Folkeparti, som ifølge meningsmålingerne står til at blive en markant spiller på den politiske scene efter næste folketingsvalg.

- De vil forsøge at tage toppen af Dansk Folkepartis succes, forklarer Casper Dall.

- For et for stort Dansk Folkeparti kan blive problematisk at håndtere. Ikke så meget på flygtninge- og indvandrerområdet, for der er man enige, men på mange andre politiske områder - især den økonomiske politik.

Sårbare på økonomisk politik

Casper Dall forklarer, at den blå blok er sårbare på den økonomiske politik. For Dansk Folkeparti ønsker en offentlig vækst på 0,8 procent, Venstre og Konservative vil kæmpe for nulvækst i det offentlige, mens Liberal Alliance har en ambition om at gennemføre en minusvækst på 1,5 procent.

For at komme rød bloks økonomi-kritik i forkøbet, forsøger Venstre derfor at presse dem på værdispørgsmålene i stedet, vurderer Casper Dall.

- Man kan se, for eksempel med velfærdsturismen, hvordan regeringen havde ekstremt svært ved at finde sine ben at stå på, forklarer han.

- Det har Venstre jo kunnet se, og derfor prøver man at presse dem yderligere på det område.

Venstre vil også være statsministerparti

Dele af Venstres bagland, heriblandt Birthe Rønn Hornbech, Jens Rohde og Jakob Ellemann-Jensen, har også kritiseret tonerne fra partiet for at være uliberale, fordi man vil forskelsbehandle indvandrere.

Og der er to linier i Venstre, vurderer Casper Dall. Én, der i disse dage symboliseres ved Inger Støjberg og Karsten Lauritzen, og så en mere humanitær liberal linie.

- Omvendt er Venstre jo også et parti, som gerne vil være statsministerparti, og derfor ved man jo godt, at det her kan være et af de områder, hvor man kan være nødt til at give køb på eller i hvert fald lægge sig tæt op ad Dansk Folkeparti for så til gengæld at få støtte til det parlamentariske grundlag på en lang række andre områder, vurderer han.

 

Sierra Leone sætter ebola-byer i karantæne

31. juli 2014 10:13

Den dødelige sygdom ebola spreder sig fortsat i Sierra Leone, og det har nu fået landets præsident, Ernest Bai Koroma, til at indføre karantæne-områder i de byer, hvor mange indbyggere er smittet med virusset.

Det oplyser præsidenten i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Præsidenten sætter det vestafrikanske lands sikkerhedsstyrker til at iværksætte og håndhæve karantænen.

Har aflyst USA-tur
Samtidig oplyser præsident Koroma, at han har aflyst sin planlagte tur til Washington på grund af den alvorlige sundhedssituation, Sierra Leone befinder sig i. Koroma skulle have deltaget i et topmøde mellem USA og Afrika.

Siden marts er 1201 personer blevet smittet med Ebola i Sierra Leone og nabolandene Liberia og Guinea. 672 af dem har ifølge sundhedsorganisationen WHO mistet livet.

Spredningen af den dødelige sygdom har fået Læger Uden Grænser til at advare mod, at Ebola-virusset er ude af kontrol.

/ritzau/Reuters

 

Ledigheden holdt sig i ro i juni

31. juli 2014 09:59

I juni var der 133.900 ledige i Danmark. Køen af arbejdsløse danskere var dermed konstant fra maj til juni, og ledighedsprocenten er uændret på 5,1 procent, oplyser Danmarks Statistik.

Mens ledigheden steg en anelse i maj, så bød de foregående seks måneder på bedre nyheder med faldende ledighed. Dagens melding om stilstand på arbejdsmarkedet får heller ikke økonomerne til at ændre væsentligt syn på forventningen om, at ledigheden er på retur i Danmark.

- Selvom arbejdsløsheden er uændret, vurderer vi, at arbejdsmarkedet overordnet er i bedring, siger chefanalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en kommentar.

Flere kom i arbejde
- Dels peger beskæftigelsestallene på, at det fald, vi har set i arbejdsløsheden i årets første kvartal, ikke kun skyldtes teknik som følge af udfaldet af dagpengesystemet og kontanthjælpsreformen. Flere kom faktisk også i arbejde, siger han.

Samtidig slås der flere stillinger op, og antallet af varslede fyringer er begrænset, tilføjer Erik Bjørsted.

Ifølge Steen Bocian er ledigheden over det seneste år faldet med 20.000 personer, og han regner fortsat med, at der vil blive 10.000 færre ledige over det kommende år.

Der kan komme dårlige nøgletal
- Når opsvinget ikke er stærkere, så vil der dog fra tid til anden komme dårlige økonomiske nøgletal, og man kan bestemt ikke afvise, at der kommer kortere perioder med svagt stigende ledighed, men generelt forventer vi altså ledighedsfald, siger Steen Bocian i en kommentar.

Tallene viser, at der fra maj til juni er kommet flere på dagpenge, men færre på kontanthjælp.

Antallet af såkaldt bruttoledige dagpengemodtagere er ifølge Danmarks Statistik steget med 600, mens antallet af bruttoledige kontanthjælpsmodtagere er faldet med 500.

/ritzau/

 

USA trækker frivillige hjem fra ebola-ramte lande

31. juli 2014 08:59

Det amerikanske fredskorps trækker samtlige sine 340 frivillige hjem fra de tre vestafrikanske lande, der er ramt af den dødelige sygdom ebola. Siden februar er 672 mennesker i Liberia, Sierra Leone og Guinea bukket under for virussygdommen.

Tidligere denne uge blev to medlemmer af fredskorpset placeret i isolation efter at have været i kontakt med en person, som siden er død af ebola. En talsmand for korpset fortæller, at de to amerikanere ikke har symptomer på at være smittet, men er under observation.

Fredskorpsets medlemmer i de tre lande arbejder inden for områder som undervisning, sundhed og landbrug.

Ebola-ekspert er smittet
En amerikansk statsborger er blandt de mange ofre. Personen døde i Nigeria efter at være blevet smittet i Liberia. Desuden er to andre hjælpearbejdere fra USA smittet. Deres tilstand er alvorlig, men de har vist små tegn på bedring ifølge de seneste meldinger. Den ene af de smittede er ebola-ekspert og læge Kent Brantly.

Det udbrud, som nu har hærget Vestafrika i flere måneder, er det hidtil værste ifølge sundhedsorganisationen WHO.

Op mod 90 procent af de smittede dør af virussen, som der ikke findes en kur imod.

Lokalsamfund i karantæne
Liberia besluttede onsdag at lukke alle sine skoler for at dæmme op for spredning af sygdommen. Desuden er mange statsansatte sendt på 30 dages tvungen orlov. Mange lokalsamfund er også sat i karantæne og sikkerhedsstyrker er beordret til at håndhæve de nye foranstaltninger.

Overfyldte klinikker må afvise patienter, og sundhedspersonale bliver truet af lokale, der mener, at udlændinge har bragt ebola ind i landet, fortæller Kendall Kauffeldt, leder af den amerikanske hjælpeorganisation Samaritans Purse indsats i Liberia.

/ritzau/Reuters

 

Frygt for ebola sætter EU og Asien i beredskab

31. juli 2014 08:58

Den frygtede ebola-virus, der de seneste måneder har spredt sig i Liberia, Sierra Leone og Guinea, er ude af kontrol, og frygten for den dødelige sygdom får regeringer langt væk fra smitteområdet til at tage en række forholdsregler.

I EU er to personer blevet testet for sygdommen efter mistænkelige symptomer - én i Spanien og én i Storbritannien. Ingen af dem var smittet med Ebola.

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, kalder det for en meget alvorlig trussel, mens EU melder sig klar til at håndtere situationen, hvis ebola-virusset kommer til Europa.

Midler til at stoppe udbrud hurtigt
- Vi kan ikke udelukke, at en smittet person kommer til Europa, men EU har midlerne til at spore og standse et udbrud meget hurtigt, siger en EU-kilde i Bruxelles til nyhedsbureauet AFP.

Siden marts er 1.201 personer blevet smittet med Ebola. 672 af dem har ifølge sundhedsorganisationen WHO mistet livet.

- Omfanget af smitten er ekstremt bekymrende, og vi bliver nødt til at styrke vores indsats, før mange flere liv tabes, siger EU's kommissær for humanitær hjælp, Kristalina Georgieva.

Folk med symptoner i karantæne
Også i det tæt befolkede Hongkong frygter man Ebola-smitten. Her har myndighederne meddelt, at alle med mistænkelige feber-symptomer vil blive sat i karantæne for en sikkerheds skyld.

I Australien har myndighederne advaret folk mod at rejse til de smitte-ramte lande i Afrika, mens grænsevagter er blevet instrueret i at opdage ebola-symptomer hos indrejsende.

Trods det øgede beredskab i både EU, Asien og Australien advarer Læger Uden Grænser om, at der ikke eksisterer en overordnet fælles linje for, hvordan smitten standses.

Epidemi er ude af kontrol
- Denne epidemi er uden fortilfælde, fuldstændig ude af kontrol - og situationen kan kun blive værre, for den spreder sig stadig, siger Bart Janssens fra Læger Uden Grænser.

- Hvis situationen ikke forbedres hurtigt, er der en reel risiko for, at nye lande påvirkes, siger han.

Udenrigsministeriets borgerservice oplyser, at der ikke er restriktioner for rejser ind i hverken Liberia, Sierra Leone eller Guinea. Dog bør ikke-nødvendige rejser overvejes grundigt.

Borgerservice betegner risikoen for spredning af ebola til Danmark som usandsynlig.

/ritzau/AFP

 

Minister gav forkert besked om amerikansk atomreaktor

31. juli 2014 08:42

Det grønlandske folketingsmedlem Doris Jakobsen fra Siumut er ifølge Nordjyske bekymret over, om grønlænderne har fået hele sandheden at vide om den mobile amerikanske atomreaktor, der lå på basen Camp Century under den kolde krig.

Det sker efter, at udenrigsminister Martin Lidegaard har korrigeret et svar, han tidligere har afgivet til Folketinget på Doris Jakobsens foranledning.

Lidegaard oplyste dengang, at en tilsvarende reaktor i Antarktis. som måtte lukkes på grund af en revne, brugte det radioaktive stof strontium-90 som brændsel. På den måde begrundede han, at grønlænderne ikke havde grund til at være urolig.

Googler sig til svar
Camp Century-reaktoren benytter sig nemlig af uran-235, men det har altså senere vist sig, at reaktoren på Antarktis også benyttede uran og dermed kunne være af samme type.

- Det kan jo ikke være rigtigt, at de bare lader nogle embedsmænd sidde og prøve at google sig til svar på mine spørgsmål om så alvorligt et emne. Hvis dette er måden, Danmark mener, at der bør føres tilsyn med radioaktive aktiviteter i Grønland på, er det under al kritik, siger hun til avisen.

Sørgede for el og varme til base
Camp Century var en base under indlandsisen, der blev påbegyndt i 1958 på et sted, der ligger 250 kilometer øst for Thule Air Base.

Et atomkraftværk sørgede for varme og el til basen, men på grund af driftsproblemer blev projektet opgivet igen i 1966.

/ritzau/

 

Israel indkalder 16.000 soldater fra reserven

31. juli 2014 06:50

Israel har mobiliseret yderligere 16.000 soldater af reserven, oplyser en talskvinde fra den israelske hær.

Dermed er der i alt indkaldt 86.000 soldater fra reserven.

Det ekstra mandskab er indkaldt for at lade styrker på jorden få hvile, forklarer talskvinden.

Den væbnede konflikt mellem Israel og Hamas i Gazastriben har stået på siden 8. juli. Flere end 1.300 palæstinensere er blevet dræbt under urolighederne, mens knap 60 personer har mistet livet på israelsk side.

/ritzau/AFP

 

Danmark har nøglerolle i Natos oprustning

31. juli 2014 06:34

Danske soldater skal sammen med tyske og polske kolleger med udgangspunkt i et kraftigt udvidet Nato-hovedkvarter i polske Stettin være en vigtig del af Natos permanente svar på Ruslands aggressive fremfærd på Krim og i Østukraine, skriver Politiken.

Et større antal Nato-soldater skal konstant være på uddannelse eller øvelser i Polen, og der skal opbygges store lagre af ammunition, våben og brændstoffer, som soldaterne kan bruge i tilfælde af en russisk trussel mod Polen og Baltikum.

Det fremgår af de første planer fra Natos militære øverstkommanderende, general Philip Breedlove. Han skal præsentere Natos militære modsvar til præsident Putins offensiv for Natos stats- og regeringschefer på et topmøde i september i Wales.

Flere danske soldater
Den danske næstkommanderende i Stettin, general Agner Rokos, bekræfter, at man i øjeblikket arbejder med planerne for at bringe beredskabet op på højt niveau.

- Hvis det skal gennemføres, betyder det en betragtelig forøgelse af det danske personel ved hovedkvarteret, som lige nu er på 20 mand, siger Agner Rokos til Politiken.

Generalen vil ikke kommentere de vidtgående planer om oplagring af forsyninger og våben.

Markant rolle til Danmark
Professor Sten Rynning fra Center for War Studies på Syddansk Universitet kalder planerne en logisk opfølgning på de første forstærkninger med fly, skibe og soldater fra blandt andet USA, Storbritannien, Danmark og Polen, som Nato sendte til Baltikum i foråret.

- Det her vil give Danmark en relativt markant rolle i Natos modsvar til Rusland, siger Sten Rynning til avisen.

På det overordnede sikkerhedspolitiske plan ser Sten Rynning planerne om et stort Nato-hovedkvarter i Stettin som et led i optrapningen af konflikten mellem Nato og Rusland.

- Det, vi ser nu, er, at den latente konflikt mellem Rusland og Nato helt åbent er brudt ud, og vi vil se det lang tid fremover, siger Sten Rynning.

/ritzau/

 

KU vil bremse flere studerende via karakterkrav

31. juli 2014 06:33

Selv om dette års adgangskvotienter for første gang har sprængt karakterskalaen, og flere end 20.000 ansøgere har fået afslag på en studieplads, vil Københavns Universitet (KU) sætte yderligere begrænsninger for deres ansøgere.

Universitetet har nemlig en ansøgning til behandling hos Uddannelsesministeriet.

Her søger KU om lov til at kræve, at alle deres ansøgere i kvote 1 i fremtiden som minimum skal have et karaktergennemsnit på seks. Og snittet skal være syv, hvis man vil læse et humanistisk fag, skriver Politiken.

Fagligt dygtige fra gymnasiet
- Jeg synes ikke, at det er et problem, at man gerne vil have nogle studerende ind, der er rimeligt fagligt dygtige fra gymnasiet.

- Det er klart, at man kan bestå studentereksamen med en lavere karakter end seks og syv, men jeg synes ikke, at det er et signal om, at vi er ude i, at folk slet ingen chancer har. Syv er da sådan midt i, siger Københavns Universitets rektor Ralf Hemmingsen til avisen.

Han mener, at det er fornuftigt at markere, at det er krævende at læse på universitetet.

Ikke en menneskeret
- Og det er jo heller ikke en menneskeret at komme ind, siger Ralf Hemmingsen.

Hos landets gymnasieelever er formanden træt af det pres, som de højere og højere karakterer lægger på eleverne.

At man ved dette års optag var nødt til at sprænge karakterskalaen for at blive optaget på International Business på CBS, der i år krævede et snit på 12,1, er et tydeligt eksempel på, at der er for meget fokus på karakterer, mener formand for Danske Gymnasieelever Mathilde Lynggaard Vinther.

For meget fokus på karakterer
- Der kommer alt for meget fokus på karakterer i stedet for at blive dygtig til at lære noget. Jeg tror, at man kan blive så fokuseret på karakterer, at man glemmer at lære noget.

- Der må være en bedre måde at optage folk på videregående uddannelser på, siger Mathilde Lynggaard Vinther, og hun foreslår blandt andet øget brug af optagelsessamtaler.

Her får gymnasieeleverne opbakning hos uddannelsesminister, Sofie Carsten Nielsen, som længe har slået på tromme for, at universiteterne i højere grad benytter sig af optagelsessamtaler.

/ritzau/

 

Borgerlige politikere afviser kritik af Israel

31. juli 2014 06:32

Israel har ikke gjort noget galt, og i den aktuelle situation bør Danmark stå last og brast med Israel.

Meldingen er klar fra både Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative. På den borgerlige fløj er det kun Liberal Alliance, der direkte vil kritisere Israel i den aktuelle situation, skriver Jyllands-Posten.

- Hamas er eneansvarlig for dette. Ansvaret kan ikke deles. Det er en terrororganisation, og der er ingen undskyldninger. Man kan ikke være moderat med den slags kræfter, siger Søren Espersen, udenrigspolitisk ordfører for DF.

- Israel har vist nåde
Han mener, at Israel i virkeligheden har udvist nåde over for palæstinenserne.

- Man skal hele tiden holde sig for øje, at Israel med sin militære magt kunne udslette hele Gaza, inklusive rotter og mus, på 20 minutter. Det ville være det nemmeste. Men det har de jo netop ikke gjort, selv om man har haft over 2000 bombetogter. De har taget store hensyn til de civile, siger Søren Espersen.

Hos Venstre siger udenrigspolitisk ordfører Søren Pind, at angrebene har skabt en rædselsfuld situation, hvor ingen vinder.

- Angreb gavner ikke Israel
Han mener dog, at man kan diskutere herfra og til evighed, om der er proportionalitet mellem parterne. Og umiddelbart afviser han at kritisere Israel.

- Jeg tror ikke, at angrebene på sigt gavner Israel. Men jeg har svært ved at se, hvad de ellers skulle gøre. Det er Hamas, der frembringer en situation, som Israel må reagere på. Men det had, som det frembringer, gør det svært at finde en løsning, siger han.

De Konservatives udenrigspolitiske ordfører, Lene Espersen, kalder det naturligvis bekymrende, at civile bliver dræbt, men understreger, at hun har meget stor forståelse for Israels behov for at beskytte sig selv.

LA: Det er et ulige forhold
Liberal Alliances udenrigspolitiske ordfører, Mette Bock, mener, at den borgerlige fløj også bør kritisere Israel.

- Hamas er en terrororganisation, og Israel har alt mulig ret til at beskytte sine indbyggere mod raketter, uanset hvor sølle de er. Men man må sige, at det er ulige forhold. Når omkring 1.000 civile har ofret livet i denne konflikt, så er man nødt til at sige klart fra over for det, siger Mette Bock.

/ritzau/

 

Hoteller kritiserer populære booking-portaler

31. juli 2014 06:31

Det er blevet populært at reservere hotelværelser på internettet, men bookingportalerne snupper op til 25 procent af værelsesprisen, og den høje kommission er et problem for de danske hoteller, skriver Børsen.

- Danmark, specielt København, er kommet godt igen, og det er godt at se, at prisen også er på vej op. Men min bekymring er, at man i den blødende situation har fyldt værelserne op med bookinger fra bookingportalerne, der tager nogle meget høje kommissioner, siger Carl Oldsberg, vicedirektør i Nordic Choice Hotels.

Et endnu større problem, mener hotelbranchen, er, at portaler som Expedia, Hotels.com og Booking.com anvender en prisklausul, som forbyder hoteller at udbyde værelser billigere på deres egne hjemmesider, end de kan reserveres til gennem portalerne.

Vil selv sætte priser
- Vi skal have taget et opgør med portalernes brug af prisklausuler, der hæmmer konkurrencen, så vi selv kan sætte vores priser, og så skal vi have kommissionerne ned, siger Karim Nielsen, administrerende direktør for Brøchner Hotels.

Den omstridte prisklausul bliver undersøgt af konkurrencemyndigheder i flere lande. Herhjemme forsøger hotelbranchen sammen med organisationen Dansk Erhverv at få Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at granske klausulerne.

Dårlig økonomi på hoteller
Bookingfirmaerne forsvarer sig med, at hotellerne ikke ville kunne tiltrække det samme antal kunder gennem portalerne, hvis prisklausulerne blev fjernet.

Ifølge Karim Nielsen fra Brøchner Hotels har 75 procent af hotellerne i Danmark så dårlig en økonomi, at de er i fare for at måtte lukke. Og ud af den fjerdedel af hotellerne, som har et overskud, har 90 procent en indtjeningsgrad på under tre procent ifølge Børsen.

/ritzau/

 

USA genopfylder Israels våbenlager

31. juli 2014 06:03

USA bekræfter, at det har genopfyldt Israels lager af krigsmateriel.

Det sker blot få timer, efter at amerikanerne i stærke vendinger fordømte et israelsk angreb på en FN-drevet pigeskole i Gazastriben.

Det israelske militær anmodede ifølge Pentagon om ekstra skyts til sine svindende forsyninger 20. juli. Forsvarsministeriet godkendte anmodningen tre dage senere, lyder det.

Vil sikre sikkerheden i Israel
- USA er forpligtet til at sikre sikkerheden i Israel, og det er vitalt for amerikanske interesser at assistere Israel med at udvikle og fastholde et stærkt og beredt forsvar, siger en Pentagon-talsmand i en meddelelse.

- Militærsalget hænger sammen med disse mål, fortsætter talsmanden.

To ammunitionssendinger stammer fra et forholdsvis ukendt lager, som det amerikanske militær har på jorden i Israel til brug i nødsituationer. Lageret estimeres at have en værdi af omkring en milliard dollar.

Unødvendigt med præsident-godkendelse
Pentagon-talsmanden understreger, at materiellet har været en del af lageret i et par år inden den nuværende krise.

Det er uvist, om Det Hvide Hus har været med til at blåstemple de nye forsyninger til Israel, men ifølge talsmanden er det ifølge amerikansk lov ikke nødvendigt, at præsidentkontoret godkender en sending som denne.

Beslutningen kan dog være med til at skabe politisk debat i USA, som har forsøgt at mægle i striden mellem Israel og Hamas, der indtil videre har kostet flere end 1300 palæstinensere livet.

Israel beskyldes fra flere sider for at bruge overdreven magt og ikke gøre tilstrækkeligt for at skåne civile i Gaza.

/ritzau/AFP

 

Argentina tæt på statsbankerot

31. juli 2014 01:29

Risikoen for en statsbankerot i Argentina er øget, efter at forhandlinger i New York mellem repræsentanter for den argentinske regering og en gruppe amerikanske kreditorer onsdag er afsluttet uden resultat, siger mægleren i striden, den amerikansk advokat Dan Pollack.

Det fulde beløb
Argentina har forsøgt at overtale kreditorerne til at acceptere, at de kun kan få en mindre del af deres tilgodehavender, men det har de amerikanske investorer blankt afvist.

De forlanger at få det fulde beløb tilbagebetalt,  oplyser Argentinas økonomiminister, Axel Kicilof.

Ikke første gang
Tidsfristen for at betale et afdrag på 538 millioner dollar til de amerikanske hedgefonde, som ejer argentinske statsobligationer, udløber onsdag amerikansk tid.

Hvis der ikke findes en løsning i 11. time, vil det være anden gang i løbet af 12 år, at den argentinske stat er ude af stand til at opfylde sine betalingsforpligtelser over for landets internationale kreditorer.

/ritzau/Reuters

 

Tidligere kæreste anholdt og sigtet for drab på ung kvinde

31. juli 2014 00:53

En 24-årig mand er anholdt og sigtet for drab på den 21-årige Kamilla Hantusch, som forsvandt 19. juli.

Der er tale om hendes ekskæreste, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Stor eftersøgning
I dagene efter hendes forsvinden ledte politiet med hunde, ligesom at helikopter og dykkere også har været sat ind for at finde den 21-årige mor.

Desuden blev hun eftersøgt gennem Interpol.

Onsdag blev et lig fundet tæt på motorvejstilkørslen ved Kliplev i Sønderjylland, og politiet formodede, at det var Kamilla Hantusch.

Grundlovsforhør senere torsdag.
Ifølge politiet er det efterforskning kombineret med fundet af liget, der har ført til anholdelse af manden, som er fra lokalområdet.

Ekskæresten skal torsdag fremstilles i grundlovsforhør i Sønderborg.

Politiet oplyser ikke, hvordan han stiller sig til sigtelsen.

 

/rb/

 

 

 

 

Sundhedsstyrelsen: Faren for ebola i Danmark er meget lille

30. juli 2014 23:14

Vestafrika er ramt af det mest dødelige udbrud af ebola nogensinde.

Men ifølge Sundhedsstyrelsen er der ikke grund til bekymring i Danmark. Selvom sygdomsudbrudet nu har fået flere EU-lande til at tage sig vise forholdsregler, hvis den farlige smitte skulle nå Vesten.

- Risikoen for ebola herhjemme er meget lille, siger enhedschef Søren Brostrøm til DR Nyheder.

Siden nytår er over 670 døde af virussen i de ebola-ramte stater Guinea, Liberia og Sierra Leone, hvor skoler og grænseovergange flere steder af lukket af frygt for yderligere smittespredning.

EU forbereder sig på smitte

En kilde i EU sagde tidligere onsdag til nyhedsbureauet AFP, at man ikke udelukker, at der kan komme en inficeret person til Europa, og at flere medlemslande forbereder sig på mulig smitte.

Briterne har også sagt, at ebola er en trussel mod dem, og udenrigsminister Philip Hammond siger blandt andet til BBC, at regeringen forbereder sig på at kunne takle truslen, hvis den skulle nå Storbritannien.

- Lande som Frankrig og England har flere direkte flyruter til Afrika og mange udsendte i de ramte områder, så de tager andre forholdsregler, siger Søren Brostrøm.

Han vedkender, at der i princippet kan komme en person med ebola til Danmark, men sygdommen smitter primært ved kontakt med en inficeret flagermus, som vi slet ikke har på vores breddegrader, forklarer han.

- Vi har endnu ikke set et tilfælde indført i Europa under det her store udbrud, og vi har faktisk kendt til den her sygdom i mere end tre årtier. De danske sundhedsmyndigheder er klar til at takle, hvis det sker i Danmark. Men risikoen er altså meget lille, understreger han.

Danskere med feber fra Afrika skal til lægen

Kommer danskere hjem fra Afrika med feber, skal man søge læge.

Men der er langt større sandsynlighed for, man er smittet med malaria eller andre troppesygdomme,  siger enhedschefen.

De danske sygehuse er rustet til at isolere personer, hvis der mistanke om ebola. Og et decideret udbrud er ikke realistisk. Samtidig har vi et europæisk agentur for overvågning af sygdomme og modtager løbende risikovurderinger fra andre EU-lande.

- Det er helt almindeligt, at man i Europa laver forskellige vurderinger for sygdomsspredning, forklarer Søren Brostrøm.

De første symptomer på ebola er høj feber, ondt i hovedet, halsen og musklerne. Dårlig mave og opkast.

Derefter kommer blødninger fra maven, tarmen og andre kropsåbninger. Dødeligheden er høj, idet mellem 50 og 90 procent af de smittede dør af virussen.

 

VIDEO Mød Danmarks sejeste nørder på nørd-camp

30. juli 2014 22:51

For mange bliver ordet nørd, som blev introduceret i Danmark af den afdøde danske tv-vært Kim Schumacher i 1984, direkte oversat fra det amerikanske "nerd", forbundet med store briller og ingen kæreste.

Men ordet har fået en ny og bedre klang blandt børn og unge. Det er blandt andet takket være nørd-camp, som blev skudt i gang i dag i Musicon i Roskilde og løber udvalgte dage frem til den 9. august.

- Det bedste ved at være nørd er, at man får lov til at prøve en masse forskellige ting, og at man får en masse nye venner, siger den 10-årige nørd Olivia Stisen Rugbjerg.

- At kan man finde ud af noget, at man er god til noget, at man går ind for noget, og at man har en hobby, som man dyrker og har det fedt med, tilføjer den tre år ældre med-nørd Christina Damstrup.

Kom på nørd-camp og mød nogle vaskeægte, seje nørder i videoen i toppen af artiklen.

 

S-ordfører: Ny V-udlændingepolitik åbner for løndumping

30. juli 2014 22:46

Når Venstre i et oplæg til en ny udlændingepolitik vil gøre det lettere for indvandrere fra visse lande at komme til Danmark og tage lavtlønnede job til under 17.000 kroner om måneden, så er det en direkte opfordring til løndumping.

Sådan siger Socialdemokraternes Trine Bramsen.

- Med de her meget lave beløbsgrænser risikerer vi, at der kan komme mennesker til Danmark fra eksempelvis Argentina og tage en danskers job, men til en meget lav løn, og det er altså løndumping, når det er værst.

Hun kalder det 'dybt problematisk', at Venstre på denne måde giver 'grønt lys til løndumping'.

S: Alle er lige for loven i Danmark

Samtidig undrer det Trine Bramsen, at Venstre i sit forslag lægger op til at gøre forskel på forskellige landes borgere, når de søger om at komme ind i Danmark.

- I Danmark er det sådan, at alle er lige for loven, så det her med at begynde at stille krav til mennesker, der kommer fra forskellige dele af verden, det mener vi bestemt ikke, at vi skal ud i, siger hun.

Nyt forslag er grundlovsstridigt
 
Trine Bramsen mener, at det nye forslag fra Venstre er direkte grundlovsstridigt, fordi det netop gør forskel på folk ud fra deres nationalitet og religiøse tilhørsforhold. 

- Og vi vil ikke støtte hverken social dumping, eller at man vælger at behandle folk så forskelligt, som man gør i Venstres udspil her. Det er noget, vi tager massiv afstand fra.

 

Shiamuslimsk milits henretter 15 sunnier i Irak

30. juli 2014 22:34

En shiamuslimsk milits har onsdag henrettet 15 sunnimuslimer og hængt dem i elmaster på en central plads i en by nordøst for den irakiske hovedstad, Bagdad, siger politiet.

En politibetjent i byen Baquba, hvor sunnier og shiitter lever side om side, vurderer, at den makabre forbrydelse er designet til at få sunnier til at holde sig fra at arbejde sammen med gruppen Islamisk Stat (IS), der har indtaget dele af det nordlige Irak.

Vil skræmme sunnibefolkningen

Ofrene, der blev kidnappet i løbet af ugen, er alle blevet skudt i hovedet og brystet, inden de blev hængt i kabler.

- Medlemmerne af militsen forhindrer redningsarbejdere i at tage ligene ned fra elmasterne, siger politibetjenten.

- De følger en ny taktik, der går ud på at sørge for, at ligene hænger længere for at skræmme sunnibefolkningen fra at støtte Islamisk Stat. Vi spurgte, om vi måtte fjerne ligene, men det afviste de, siger han.

Politiske krise i Bagdad

Den amerikansk-finansierede irakiske hær har vist sig ude af stand til for alvor at kunne håndtere de ekstremistiske jihadister i Islamisk Stat, og i den seneste tid er den sekteriske vold taget til.

Derfor ses de shiitiske militser som en vigtig bastion i forsvaret mod de sunnimuslimske oprørere.

Kampene har forstærket og understreget en politisk krise i Bagdad, hvor den shiitiske premierminister, Nuri al-Maliki, kæmper for at sikre opbakning til at kunne påbegynde en tredje periode på posten.

Men både sunnier, kurdere og flere shiitter mener ikke, at al-Maliki er i stand til at samle landets stadig mere splittede befolkning. Han beskyldes blandt andet for at tage monopol på magten og for at marginalisere sunnimuslimerne.

/ritzau/Reuters

 

Sådan er det med de hvide badehuse i Løkken

30. juli 2014 22:29

Næsten 500 hvide træhuse står i næsten lige rækker ved stranden i Løkken. De har en særlig historie.

Da Løkken Badehotel åbnede i sommeren 1895, byggede man cirka 15 badehuse på stranden, hvor hotellets gæster kunne klæde om inden badeturen i Vesterhavet.

"Den hvide by" er i dag et af Løkkens brands og et karakteristisk kendemærke. 

Byen består af 485 kridhvide træhuse, der står langs foden af den første klitrække på stranden.

Sæsonen varer fra maj til oktober. Om vinteren står de 485 huse opmagasineret på en stor mark syd for Løkken.

Hele familien bruger huset

Uden for et af de ni kvadratmeter store badehuse sidder Joan og Børge Kristensen fra Børglum. Det hvide badehus har været en del af Børges liv, siden han var 10 år gammel, siger han til DR Vejret:

- Det er det samme hus, som da jeg var stor dreng. Det er selvfølgelig blevet forbedret, og al råddent træ er skiftet ud.

Joan, Børges kone supplerer:

- Vores børn er vokset op med at have badehus. De bruger det også nu. Og vi har allerede givet huset videre til vores yngste datter så huset bliver i familien.

Nye slagbænke i år

I den anden ende af stranden ved Løkken hygger Martin Svendsen sig med sin datter og hendes to veninder. Det hvide badehus danner ramme om en god dag ved stranden, hvor de kan søge lidt skygge indenfor i træhuset.

I år har jeg forbedret huset med at sætte to slagbænke op og også male gulvet hvidt, siger Martin:

- Huset skal hvert år males hvidt. Der går cirka fem liter maling til det.

Huset tilhører noget familie til Martin Svendsen.

 

Støjberg: Vi skal lige gøre arbejdspapiret færdigt

30. juli 2014 22:16

Venstre vil i et lækket arbejdspapir om en ny udlændingepolitik forskelsbehandle udlændinge i Danmark, og dermed lægger partiet i udkastet op til at kunne bryde internationale konventioner.

Men ifølge partiets politiske ordfører Inger Støjberg er det for tidligt at konkludere, at Venstre vil se stort på menneskerettigheder og lignende.

Nogle skal tjene 200.000, andre 400.000

I arbejdspapiret står blandt andet, at udlændinge fra højtudviklede lande kan få lov til at komme til Danmark, hvis de tjener mindst 200.000 kroner om året, mens udlændinge fra mindre udviklede lande som for eksempel Kina, Pakistan og Thailand skal have en årsløn på 400.000 kroner.

I dag kan alle udlændinge med en årsløn på 375.000 kroner som udgangspunkt komme til Danmark.

- Jeg vil ikke komme ind på de enkelte elementer, fordi det er et arbejdspapir. Og vi skal lige diskutere det på vores sommergruppemøde, siger Støjberg i et interview med TV Avisen.

Inger Støjberg siger dog, at Venstre ikke har planer om at bryde nogen konventioner.

- Vi overholder både grundloven og internationale konventioner, som vi er forpligtet til, når vi lægger noget frem, siger hun.

'For mange bidrager ikke til samfundet'

Men i det lækkede V-papir står, at Venstre er klar til dels at 'udfordre og diskutere rækkevidden af konventionerne og dels i helt særlige tilfælde vælge, at vi ikke længere skal være bundet af internationale forpligtelser, hvis det fører til uacceptable resultater'.

Til den ordlyd svarer Støjberg:

- Vi skal lige være færdige med det her oplæg først. Det her er et arbejdspapir. Jeg ville vente på, at det endelige oplæg kom. I alle partier arbejder man med noget, gør det færdigt, og så skal vi diskutere det med journalister og med Socialdemokraterne, siger Støjberg. 

Hun fastslår dog, at Venstre ønsker at stramme udlændingepolitikken, fordi 'der er for mange, der ikke bidrager til samfundet'.

Og den nuværende regering har ifølge den politiske ordfører lempet reglerne på området for meget.

- Det er fair, at når man kommer helt frivilligt til Danmark, så skal man også bidrage til samfundet. Det er et af de bærende principper i det her oplæg, siger Støjberg.

 

DF: Ny Venstre-linje er et skridt i vores retning

30. juli 2014 22:07

Der er glæde at spore hos Dansk Folkeparti efter Venstre i dag lufter et forslag til en ny udlændingepolitik.

I oplægget "Et åbent Danmark - for dem der kan og vil!" tegner Venstre et billede af en langt skrappere udlændingepolitik end hidtil set fra partiet.

Det er noget, der falder i god jord hos Dansk Folkeparti.

- Det her er et skridt i Dansk Folkepartis retning - i hvert fald på de lange strækninger, siger partiets integrations- og udlændigeordfører Martin Henriksen til DR Nyheder. 

- Hvis det er sådan, at det her bliver gennemført, og at DF også får nogle stramninger ind, så regner jeg med, at den ikke-vestlige indvandring samlet set vil blive begrænset. Det vil vi selvfølgelig gerne se fra Dansk Folkepartis side. Det er ingen hemmelighed, siger Martin Henriksen.

DF: Har efterlyst skrapere krav længe

Blandt andet foreslår Venstre at gøre forskel på indvandrere fra forskellige lande, så det bliver sværere for indvandrere fra visse ikke-vestlige lande at komme til Danmark.

- At man hæver beløbsgrænsen for nogle ikke-vestlige indvandrere, og at man lægger op til at afskaffe Greencard, er rigtig godt set med Dansk Folkepartis øjne. Det har vi efterlyst i lang tid. Vi vil gerne gå videre, men det trækker bestemt i den rigtige retning, siger Martin Henriksen.

Samtidig vil Venstre gøre det lettere for visse statsborgere fra lande med en "kulturel forbundenhed og tilknytning" til Danmark at få et job her. Men lige netop det forslag undrer hos Dansk Folkeparti.

- Vi har mange arbejdsløse indvandrere i Danmark, og jeg synes, at vi skal bruge vores kræfter på at få dem ud i arbejdsmarkedet i stedet for, siger han.

Nyt forslag måske taktik

Martin Henriksen stiller sig lidt skeptisk over for, hvor meget af forslaget, der viser Venstres reelle udlændingepolitiske holdning.

- Når vi nærmer os et folketingsvalg, så er der rigtig mange partier, der snakker om udlændingepolitik. Det har vi vænnet os til i DF. Jeg skal jo ikke udelukke, at der er lidt taktik i det her fra Venstres side. Men det må de om, siger han. 

Udspillet fra Venstre er et foreløbigt arbejdspapir. Det endelige udspil ventes at blive præsenteret på partiets gruppemøde den 8. august.

 

Internt V-papir: Sådan lægger Venstre op til at stramme 24-årsregel

30. juli 2014 21:55

I et internt arbejdsdokument, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, opstiller Venstre fem kriterier, som udenlandske ægtefæller skal bedømmes efter:

  • Deltagelse i samfundslivet i et demokratisk samfund med stærke demokratiske institutioner, der er baseret på værdier som ytrings- og trosfrihed og ligestilling mellem kønnene.
  • Erhvervserfaring, hvor der lægges særlig vægt på erhvervserfaring med relevans for det danske arbejdsmarked.
  • Uddannelse, hvor der lægges særlig vægt på højere uddannelse inden for områder, der enten er eller må forventes at være brug for i fremtiden.
  • Kendskab til nordiske sprog, engelsk, tysk m.v.
  • Integrationsrelevante forhold i øvrigt.

På forhånd er Dansk Folkeparti meget begejstret for Venstres tanker.

- I Dansk Folkeparti ønsker vi at genindføre pointsystemet. Hvis Venstre mener det samme, eller noget der er tæt på, så er det bestemt noget, vi kan arbejde videre med, siger integrationsordfører Martin Henriksen.

Omvendt mener Socialdemokraterne, at det er en helt forkert vej at gå.

- Det er uddannelsessnobberi, når det er værst. Det er at prioritere akademikeren over sygeplejersken eller elektrikeren. Det har vi prøvet en gang uden succes. Derfor var dansk erhvervsliv også ude og kritisere det massivt. Vi ønsker ikke at genindføre det snobbede pointsystem, siger retsordfører Trine Bramsen.

Venstres tanker om et nyt pointsystem adskiller sig på nogle områder sig fra det pointsystem, som den tidligere VK-regering indførte i 2010.

Dengang var fokus mere ensidigt på, at udlændinge kunne få point, hvis de havde en høj uddannelse i bagagen fra meget velanskrevne universiteter.

Det pointsystem blev afskaffet af den nuværende regering, da den kom til magten i 2011.

Venstres nye oplæg åbner dog samtidig for at lempe 24-årsreglen for personer, der lever op til de fem ovennævnte kriterier. Samler udlændinge point nok her, behøver de ikke være fyldt 24 år, for at blive familiesammenført med deres ægtefælle i Danmark. 

24-årsreglen har i tidligere valgkampe haft en central betydning som symbol på en stram udlændingepolitik.


Den er ikke lykkes at få en kommentar fra politisk ordfører Inger Støjberg til den del af Venstres oplæg.

 

Oprevet FCK-direktør efter angreb på fans: Totalt uacceptabelt

30. juli 2014 21:26

FC Københavns administrerende direktør, Anders Hørsholt, er oprevet efter onsdagens episode i Kijev, hvor de medrejsende FCK-fans blev jagtet af Dnipro Dnipropetrovsk-fans i pausen af kampen i Champions League-kvalifikationen.

Dommer Andre Marriner sendte spillerne i omklædningsrummet, kort tid før anden halvleg skulle begynde, og først lidt over 10 minutter senere blev halvlegen sat i gang.

- Det, der skete, er totalt uacceptabelt, og det vil vi på ingen måde finde os i, meddeler Anders Hørsholt i en mail til Ritzau.

- Sikkerheden for vores medrejsende fans på sådan en tur skal være i orden, og det er jo netop derfor, man har opdelt stadion med et specielt og lukket afsnit, hvor udeholdets fans skal være, og hvor alle vores var samlet, som de skulle.

Sikkerheden har fejlet

- Men når vi kan se, at de lokale ballademagere får mulighed for at komme fra hjemmeholdets afsnit og til udeholdets ved at gå direkte igennem den afspærring, der er, så har sikkerheden fejlet.

- Det må ikke være muligt at komme fra hjemmeholdets afsnit til udeholdets. Og ansvaret for det er hos arrangøren, siger Anders Hørsholt.

FCK kunne under kampen, der i øvrigt endte 0-0, meddele, at ingen af klubbens fans var kommet til skade under den ubehagelige oplevelse.

Det var dog mere held end forstand, mener FCK-direktøren.

- Det her kunne være gået helt galt, når de blev jagtet af en stor gruppe lokale tilskuere, selv efter de var hoppet over hegnet for at komme i sikkerhed på banen.

- Vi fik heldigvis alvoren til at gå op for de lokale myndigheder, så de kunne få bragt dem i sikkerhed, og nu handler det om at få dem og os sikkert hjem hver og én i løbet af i aften og i morgen.

I tæt dialog med Uefa

Der er næppe tvivl om, at det europæiske fodboldforbund (Uefa) kommer til at gå ind i sagen, eftersom forbundet ikke ser med milde øjne på sikkerhedsbrister og fanuroligheder.

Anders Hørsholt ønsker dog ikke at spekulere i, hvad en eventuel straf for Dnipro skal være.

- Det er ikke op til os at vurdere, hvilke konsekvenser det her skal have for arrangøren eller de lokale myndigheder.

- Vi er i en tæt dialog med Uefa, og vi kommer til at følge denne her sag tæt hele vejen til dørs. Men det er Uefa, og kun Uefa, der skal afgøre præcis, hvad der er sket, og hvilken konsekvens det skal have, siger han.

Returkampen i København bliver spillet onsdag i næste uge.

Vinderen går videre til playoffrunden om at komme med i Champions League-gruppespillet.

/ritzau/

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.