preload loader
 

Kommuner fjerner bopælspligt

2. marts 2015 23:30

Flere og flere kommuner afskaffer bopælspligten i et forsøg på at undgå for mange tomme og faldefærdige huse. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Sidste år ophævede både Slagelse og Vordingborg kommuner reelt bopælspligten på alle helårsboliger ved at tillade den såkaldte flexboligordning på alle huse både i byerne og på landet. Andre kommuner har også ophævet bopælspligten - enkelte har dog bibeholdt kravet om helårsbeboelse i en række byområder.

Forsker: Attraktive huse vil gå til rige folk udefra

Landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet konstaterer, at udviklingen er udtryk for, at kommunerne nu 'kaster håndklædet i ringen'.

- Det er en erkendelse af, at de gode tider ikke kommer tilbage. Men det betyder også, at de mest attraktive huse ikke længere vil gå til de lokale, men blive købt op af mere pengestærke folk udefra, siger han.

Slagelses borgmester, Sten Knuth (V), fokuserer på, at ophævelsen kan resultere i nye tilflyttere.

- Nu kan potentielle tilflyttere købe sig et hus og bruge det som fritidsbolig, indtil de har besluttet sig for, om de vil bo her i området, siger han.

S-minister: Alternativet er spøgelsesbyer

Flere eksperter kalder det for en uundgåelig udvikling, og minister for by, bolig, og landdistrikter Carsten Hansen (S) forstår godt kommunerne:

- Undersøgelser viser, at flere mennesker i fremtiden vil have to boliger. Derfor har vi indført flexboligordningen. Alternativet er spøgelsesbyer med tomme huse hele året.

/ritzau/

 

Skat gjorde intet ved læk om skattely - og skjulte det

2. marts 2015 22:43

Statskassen kan gå glip af mange millioner kroner, fordi Skat gennem seks år ikke reagerede på oplysninger om mange tusinde hemmelige bankkonti, som var sluppet ud fra storbanken HSBC i Schweiz, skriver Politiken.

Den danske skattemyndighed kendte til lækagen, men gjorde intet for at undersøge, om det store materiale rummede oplysninger om formuer, som danskere havde gemt af vejen for Skat.

S: En forsømmelse

Det fremgår ifølge Politiken af Skats redegørelse om sagen til skatteminister Benny Engelbrecht (S).

- Det var slet og ret en forsømmelse, konstaterer Benny Engelbrecht over for avisen.

Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, satte undersøgelsen i gang, efter at spørgsmål fra Politiken afslørede Skats passivitet i sagen. Han kalder konklusionen utilfredsstillende:

- Det er ikke godt nok, og det må ikke gentage sig, siger han til avisen.

Skat har haft kendskab til lækage siden 2008

Redegørelsen konstaterer, at Skat siden 2008 har haft kendskab til lækagen fra HSBC, men at ingen i Skat har forholdt sig til databasens eventuelle betydning for danske skattemæssige relationer, som det udtrykkes.

Det var dog ikke det svar, Politiken fik, da avisen i januar i år spurgte, om Skat havde bedt kolleger i Frankrig udlevere oplysninger fra lækagen til brug for en dansk efterforskning.

Skat afviste at svare med henvisning til tavshedspligten. Det var en falsk melodi, fastslår redegørelsen nu: Skat kunne have besvaret spørgsmålene uden at krænke tavshedspligten.

Skatteminister Benny Engelbrecht er meget skuffet over den del af sagen, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Avis: Politi har rutinemæssigt anholdt sorte borgere i Ferguson

2. marts 2015 22:41

Det amerikanske justitsministerium forventes snart at offentliggøre en kritisk rapport om politiet i den amerikanske by Ferguson, hvor den unge afroamerikaner Michael Brown sidste år blev skudt og dræbt af en politibetjent.

Nu viser helt nye oplysninger, at politiet målrettet er gået efter at anholde og udstede bøder til afroamerikanske borgere. Indtægterne for bøderne skulle endda have været forventet og medregnet i byens budget. Det mener den anerkendte amerikanske avis The New York Times at vide på baggrund af flere forskellige kilder, der har afsløret rapportens konklusion.

Rapporten fastslår ifølge The New York Times, at flere års diskrimination har skabt en kløft imellem hvide og sorte i byen, som kulminerede med skuddrabet på den ubevæbnede teenager.

Bødeindtægter en del af budgettet

Tal fra statsadvokaten i Missouri viser, at 86 procent af de personer, der blev stoppet af politiet i deres bil, var sorte, mens sorte kun udgør 63 procent af befolkningen. Endvidere fik sorte i dobbelt så mange tilfælde gennemsøgt deres bil, trods statistiker over staten viser, at gennemsøgning af hvides biler oftere afslører smuglergods.

The New York Times skriver, at udstedelsen af bøder er byens næststørste indtægtskilde, og at det har givet byen incitament til at blive ved med at foretage de rutinemæssige stop af sorte bilister.

I flere tilfælde er fattige borgere endt i fængsel, fordi de ikke har råd til at betale bøderne.

Alvorlige konsekvenser

Rapporten har til formål at undersøge omstændighederne omkring drabet på Michael Brown og de efterfølgende uroligheder. Ifølge NY Times forventes den at få store konsekvenser for politiet i Ferguson.

Den skulle ifølge kilder tvinge flere personer i Ferguson til at forhandle et forlig med justitsministeriet, hvis ikke de vil anklages for brud på menneskerettighederne.

Sagen om racediskrimination og tvivlsomt politiarbejde er en af flere, der har skabt store protester i USA. Så sent som i dag blev en hjemløs mand skudt på gaden af politiet i Los Angeles.


 

250 passagerer måtte sove i Københavns Lufthavn under SAS-konflikt

2. marts 2015 22:12

- Hvor skal vi sove i nat?

Det har titusindvis af SAS-passagerer i Københavns Lufthavn i weekenden måttet spørge sig selv.

Svaret på det spørgsmål har for omkring 10.000 passagerer været på hoteller omkring Københavns Lufthavn, der har været godt fyldt op siden i fredags. For 250 andre passagerer har svaret været en ufrivillig overnatning på en bænk, stol eller gulvet i Københavns Lufthavn med et udleveret tæppe.

Det fortæller Line Andersen, der er afdelingsleder i Passenger Service i Københavns Lufthavn.

- Vi har selvfølgelig gjort alt, hvad vi kan for at give passagererne en god oplevelse. Vi har været rigtig mange på arbejde, som har hjulpet, siger hun til DR Nyheder.

Fem paller vand til tørstige passagerer

Lufthavnens servicepersonale har siden fredag uddelt fem paller med vand til de strandede passagerer - hvad der svarer til 6.500 flasker kildevand. Samtidig har en række af lufthavnens butikker og restauranter holdt længere åbent, så passagerne har kunnet få noget at spise.

- Især fredag aften, hvor vi havde passagerer langt ude på aftenen, fik vi restauranter til at holde længere åbent, så passagerne kunne få mad og drikke, siger Line Andersen.

Hundredvis af SAS' fly har siden fredag stået parkeret på jorden. Ifølge koncerndriftsdirektør Flemming Jensen er halvdelen af de planlagte afgange siden fredag blevet aflyst grundet den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse. Noget som selskabet anslår, kommer til at koste mange millioner kroner i ekstra omkostninger.

Flytrafik forventes normal onsdag

Trafikken er så småt ved at normalisere sig i Københavns Lufthavn, hvor SAS er klart det største flyselskab. 42,1 procent af passagererne i København rejste i 2014 med SAS.

Alligevel forventer flyselskabet, at trafikken tidligst vil være helt normal sent tirsdag aften. Noget de mange ansatte på Danmarks største arbejdsplads glæder sig til.

-  Vores medarbejdere er trætte og har givet den en ordentlig skalle. Vi glæder os til i morgen (tirsdag, red.), hvor det hele forhåbentlig kører normalt igen, siger Line Andersen.

 

To døde i kraftig eksplosion i lejlighed i Sverige

2. marts 2015 22:04

En kraftig eksplosion i en beboelsesejendom i Nyköping lidt uden for Stockholm har kostet to personer livet, skriver flere svenske medier.

Et af ofrene omkom på stedet, mens den anden person døde af sine kvæstelser på hospitalet senere, oplyser politiet til Dagens Nyheter.

Bombeeksperter skal undersøge lejlighed

Politiet har evakueret bygningen, afspærret området og tilkaldt bombeeksperter fra Stockholm.

Bombeholdet skal undersøge lejligheden for farlige materialer og forsøge at finde en årsag til eksplosionen, skriver Dagens Nyheter.

Der er ikke gas i lejlighederne i den pågældende ejendom.

Formodet forbrydelse

Svensk politi mener, at der ligger en forbrydelse bag.

- Det handler i princippet altid om en forbrydelse, når noget sådan sker, siger politiets pressetalsmand, Frederik Wallén, til avisen.

- Eksplosioner i denne kategori undersøges altid, uanset om det er overlagt eller om det kan handle om uagtsomhed, siger Wallén til nyhedsbureauet TT. 

Beboer: Det rystede i hele huset

En beboer i ejendommen siger til TTs fotograf, at han lige var kommet hjem og var i gang med at vaske op, da han hørte et højt brag ved 16-tiden.

- Jeg hørte og mærkede, hvordan det rystede i hele huset, siger han.

Mindst tre vinduer er blæst ud på grund af eksplosionen.

Der findes ingen synlige tegn udefra på, at eksplosionen var forårsaget af en brand, rapporterer TTs fotograf på stedet.

/ritzau/TT

 

Avis: Bilag viser alkoholforbrug i Løkkes statsministertid

2. marts 2015 21:58

Der blev drukket øl og vin i arbejdstiden, da Lars Løkke Rasmussen i sin tid som statsminister var på officielle tjenesterejser med Forsvarets Challengerfly.

Rejser, hvor den nuværende Venstre-formand i sin egenskab som statsminister rejste sammen med embedsmænd og sekretærer.

Det skriver Ekstra Bladet med henvisning til det, avisen kalder en "omfattende" aktindsigt i Statministeriets udgiftsbilag.

Forbruget af alkohol kan være problematisk, fordi det er sket i arbejdstiden, vurderer Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

- Lige så snart ministre træder ind i ministerbilen eller om bord på flyet, og er ude i anledninger, som har med ministeriet at gøre, så er de på arbejde og må opføre sig derefter, indtil de er hjemme igen, siger Sten Bønsing til Ekstra Bladet.

Flyrejser også til debat i 2013

Det er ikke første gang, at Venstres formands økonomiske dispostioner i luften bliver diskuteret i offentligheden. Tilbage i efteråret 2013 kom det frem, at Lars Løkke Rasmussen i sin egenskab af formand for den klimaorganisation GGGI havde rejst indtil flere gange på første klasse.

Sagen mundede ud i et stort anlagt maraton-pressemøde, hvor V-formanden over flere timer gentagne gange beklagede, at han havde rejst for dyrt.

Polemikken om flybilletterne på første klasse var knapt indstillet, før Lars Løkke Rasmussen igen måtte forsvare sig over for den danske presse, da Ekstra Bladet kunne afsløre, hvordan der var brugt tusinder af partikroner på dyrt tøj, familiieture til Mallorca og rengøring af hotelværelser.

Den sag endte med et skæbnesvangert krisemøde i Odense. Flere medier mente dengang at vide, at V-formanden var klar til at trække sig, efter en række kritiske røster i både folketingsgruppe og bagland havde opfordret ham til at trække sig.

Mødet endte som bekendt med, at Lars Løkke Rasmussen fortsatte som formand for Folketingets største parti - men det blev samtidig understreget, at næstformand Kristian Jensen (V) skulle have en mere fremtrædende rolle i partiet.

Det har været muligt at få en kommentar fra Venstre fra hverken Ekstra Bladet eller DR Nyheder.

/DR Nyheder/

 

Politisk fejl truer den danske kulturarv

2. marts 2015 21:45

Den danske kulturarv er ikke længere kun truet af råd, kulde og generelt dårlige opbevaringsforhold. Et hidtil uset problem med moms på statstilskuddet til bevaring truer nu den danske fællesarv

- Det er ret kritisk, for det er et område, hvor vi allerede mangler penge. Det viser rigsrevisionens rapport også, siger Ulla Schalz, museumschef og medlem af bestyrelsen for Organisationen Danske Museer, til Kulturen på NEWS.

Tilskud til bevaring falder med 20 procent

Det er støtten til landet syv konserveringscentre, der nu rammes. Det er centre, som spiller en afgørende rolle for bevaringen af den danske kulturarv

Men en ændring i museumsloven fra 2013 betyder, at der i fremtiden skal betales moms af statstilskuddet. Og dermed falder tilskuddet til bevaring af den danske kulturarv med 20 procent.

Karen Urht er leder af Bevaringscenter Næstved, som er et af de syv centre, der til sammen modtager 13 millioner kroner årligt i statstilskud. Nå der skal trækkes moms af de penge, får det konsekvenser, fortæller hun.

- Jeg skal til at fyre medarbejdere, hvis vi får færre penge. Og det går udover vores service, men det kan også betyde, at vi ikke får oprettet de magasiner til bevaring, som der er behov for. Og det er et stort problem, siger Karen Uhrt til Kulturen på NEWS.

En klokkeklar fejl

I forvejen er der så massive problemer med bevaringen af kulturarven, at Rigsrevisionen i flere omgange har rettet kritik af både museer og Kulturministeriet.

Hos De Radikale erkender kulturordfører Marlene Borst Hansen, at der er begået en klokkeklar fejl.

- Vi har sovet i timen. Der er begået fejl i forbindelse med lovarbejdet. Og når politikere begår fejl, skal politikerne også rette op på dem. Det er vi forpligtet til, siger Marlene Borst Hansen til Kulturen på NEWS.

I midten af marts mødes folketingets kulturordførere for at finde en løsning på problemet.

/ritzau/

 

Unge viborgensere: Viborg-mappen er en skamplet på byen

2. marts 2015 21:40

En digital mappe fyldt med intime billeder af hel- og halvnøgne piger fra lokalområdet florerer blandt unge drenge i og omkring Viborg.

Blandt flere af byens unge er 'Viborg-mappens' eksistens da også velkendt, men ikke nødvendigvis vellidt.

- Jeg synes, det er en skamplet på Viborg, forklarer 18-årige Agnes Vestergaard, der er på cafe med sine tre veninder Lærke Hintze, Christine Emilie Vestergaard og Marie Holm.

Noget man taler om

Agnes Vestergaard forklarer, at én af hendes veninder er endt i mappen.

- Det har da ødelagt hendes sidste folkeskoleår, forklarer hun.

Viborg-mappen er da også noget, der bliver talt meget om blandt byens unge.

Det forklarer både Marie Holm og Lærke Hintze, der begge er tilflyttere til byen og som noget af det første hørte om den pikante mappe.

- Når man flytter til byen, er det noget, der bliver talt om. Der er en frygt for at ende i den her mappe, hvis man begår en fejl, forklarer Lærke Hintze.

Se indslaget i videoen her.

Ikke i orden

Det er heller ikke alle byens unge drenge, der finder mappen sympatisk.

14-årige Lukas Ogonowski synes, det er synd for de piger, hvis billeder optræder i mappen.

- De ville jo kun dele noget med deres kæreste eller hvad det er. At det så ender på internettet, synes jeg ikke er i orden, siger han.

Han bakkes op af Daniel Sejersen, 14 år, der mener, at nogle drenge glemmer at tænke sig om.

- Mange laver det der med lige at hævne sig på deres ekskæreste og sætte et billede ind på en gruppe, siger han.

- Det er jo for dumt.

Skal omtales negativt

Midt- og Vestjyllands Politi har erkendt, at de ikke kan stoppe delingen, for hver gang en mappe bliver stoppet på internettet, popper en ny op med de samme og flere billeder.

Det betyder dog ikke, at Viborg-mappen er udødelig. Omkring de fire pigers cafébord er der i hvert fald enighed om en mulig løsning.

- Lige nu er Viborg-mappen en hemmelighed, som alle ved eksisterer - et tabu - men hvis man italesatte den som noget negativt, tror jeg den måske kunne dø med tiden, forklarer Lærke Hintze.

Hun bakkes op af Marie Holm, der påpeger, at det skal komme fra alle parter og ikke bare pigerne.

- Det er også drengene, der lige skal ind i kampen og sige, at det faktisk ikke er okay, at de sidder og deler de her billeder.

 

VIDEO Her går drømmen om en flyrute til Esbjerg i opfyldelse

2. marts 2015 21:20

Klokken 7.15 imorges lettede det første rutefly fra Esbjerg til København i 16 år. For Anders Steenstrup, som er en af initiativtagerne bag flyruten, er det en drøm, der går i opfyldelse.

Efter at Esbjerg i 16 år ikke har haft nogen direkte flyforbindelse med København, mente han og de tre andre initiativtagere, at det var på tide at genoptage den gamle flyrute. Det er blandt andet Esbjergs blomstrende offshore-industri, som skal trække passagerer til den nye rute.

Kom med på den første tur ved at klikke på videoen i toppen af artiklen.

 

Drenge delte pikant billede af Sarah: Jeg følte mig billig og udnyttet

2. marts 2015 20:55

Sarah var forelsket og blot 13 år, da hun tog et billede af sig selv i undertøj og sendte til det en dreng, som hun var vild med.

I dag er 20 år, men billedet hjemsøger hende stadig. For billedet forblev ikke bare en ting mellem to personer, men blev delt igen og igen med mange andre unge drenge.

- Det var utroligt ubehageligt, at man gik fra at være forelsket til at være billig og ucharmerende, forklarer hun.

Viborg-mappen

Grundet sagens karakter har Sarah ønsket at være anonym og optræder derfor ikke under eget navn. Hendes identitet er dog kendt af redaktionen.

Hun er én af de mange piger, hvis mere eller mindre pikante billeder er blevet delt igennem den såkaldte Viborg-mappe.

Her deler unge drenge intime billeder af lokale piger - i nogle tilfælde som en slags hævnporno.

Opsøgt på stadion

Det var på et stadion, at Sarah første gang opdagede, at hendes billede var endt i mange andre hænder, end dem det var tiltænkt.

Her blev hun kontaktet af personer, der ville vide, om hun var pigen på det billede, som de stak hende i hovedet.

Opmærksomheden var ikke begrænset til Viborg-egnen alene - i mappen var hendes billede udstyret med navn. Derfor blev hun via Facebook kontaktet af drenge fra hele landet.

- Jeg følte mig utroligt billig og udnyttet. Som en pige jeg slet ikke ville være. Jeg var bare et objekt, der kunne blive begloet af alle Danmarks unge drenge og måske også mænd, forklarer hun.

Da hun konfronterede den person, billedet oprindeligt var tiltænkt, var der hverken hjælp eller sympati at hente:

- Jeg fik at vide, at jeg var billig og lå, som jeg havde redt.

Blev taget på i byen

Billedet fik også konsekvenser for Sarahs sociale live i lokalområdet.

Hun følte, at andre piger kiggede på hende, som om hun var beskidt i forhold til dem, og flere drenge overskred også hendes personlige sfære.

- Drengene føler, at de bare kan tage på én og holder ikke den der behagelige afstand, som man gerne vil have, når man er i byen. De har følt, at de kan gå lidt tættere på mig end på andre, siger hun.

Vinder ikke kærlighed med billeder

Hun har forsøgt at få politiets hjælp til at få fjernet billedet, men det har ikke hjulpet. Det suser stadig rundt på nettet.

Selvom det er syv år siden, hun tog billedet, bliver hun derfor stadig konfronteret med det flere gange om året.

I dag fortryder hun, at hun nogensinde tog billedet og fraråder piger at gøre noget lignende.

- Jeg skulle aldrig nogensinde have gjort det, for man kan aldrig vinde nogen form for kærlighed ved at sende et billede af sig selv i undertøj.

 

VIDEO Lars Mikkelsen i 'House of Cards': Tvivlen styrer mig

2. marts 2015 20:36

57 millioner brugere i 50 forskellige lande, kan lige nu høre den danske skuespiller Lars Mikkelsen tale russisk i sit livs nok største rolle.

Han spiller nemlig rollen som den russiske præsident, Viktor Petrov, i den nye og tredje sæson af Netflix-serien 'House of Cards'.

I Aftenshowet på DR1 forklarer Lars Mikkelsen, at han fik tilbudt rollen, da han en helt almindelig dag stod i en Matas-forretning, og hans agent ringede.

Selvom skuespilleren var begejstret og glad, var det, som så mange gange tidligere, tvivlen, der meldte sig som noget af det første:

-  Jeg tænkte: 'Kan jeg det? Det er jo fantastisk. Men hvad med min familie?'

Tvivlen som motor

Og sådan er historien om Lars Mikkelsen, fortæller han selv. I begyndelsen af sin karriere var han ofte skræmt for at optræde. Fordi han tvivlede meget på sig selv:

- Ethvert menneske er afgjort af nogle tvivl i forhold til om man nu slår til, i det man gør. Det tog mig noget tid at bruge det som en motor i det jeg lavede. Sådan at når jeg kom ind foran kameraet, så tvivlede jeg ikke længere, siger Lars Mikkelsen.

- Tvivlen præsenterer dig for nogle muligheder. Jeg kan gøre sådan her eller sådan her. Og det presser dig til at tage nogle valg, som er velbegrundede. Tvivlen er der stadig. Det er en rejsepartner. Men det er ikke en sygdom. Det er fint at tvivle, siger han.

Se interviewet med Lars Mikkelsen i videoen over artiklen.

 

Sundhedsstyrelsen: Antabus virker ikke

2. marts 2015 20:30

Alkoholafhængige skal behandles anderledes, end de bliver i dag.

Det mener Sundhedsstyrelsen, der i et nyt sæt retningslinjer anbefaler at gå uden om det danske alkoholbehandlingspræparat, Antabus, som udgør 93 procent af den medicin, der udskrives til alkoholafhængige i Danmark.

En gennemgang af forskningen foretaget af Institut for Rationel Farmakoterapi viser, at der ikke er belæg for at hævde, at antabus øger sandsynligheden for at blive afholdende eller nedsætte alkoholindtaget.

- Vi har kigget på den litteratur og forskning, der er på området, og så har vi bagefter været inde og vurdere: hvor god er litteraturen, og hvordan hjælper litteraturen, fortæller Gro Askgaard, læge og ph.d.-studerende på Rigshospitalets leverafdeling, som har været med til at lave undersøgelsen.

- Det kan godt være, antabus hjælper hos nogle, men ud fra det foreliggende kan vi konkludere, at der ikke er nogen grund til at hævde, at det virker.

Træghed i institutionerne

Selv om man bliver rigtig syg af at drikke under antabusbehandling, viser resultatet af undersøgelsen, at alkoholafhængige under en antabusbehandling ikke drikker mindre.

Det kan være fordi, man skrotter medicinen eller simpelthen trodser den. Og det kan give grimme følgevirkninger. Reaktionerne kan være voldsomme og give hukommelsessvigt, psykose eller leverkoma.

Almindelige bivirkninger er diarré, træthed, kvalme og depressive eller maniske symptomer.

Ulrik Becker, professor ved Institut for Folkesundhed og overlæge på Hvidovre Hospital, fortæller, at antabus' manglende virkninger har været almen viden i flere år, men at det er en tung kulturarv, der er svær at forandre ude i de lokale behandlingscentre.

- Der er sendt vejledning til praktiserende læger og også undervist en hel del i det i alkoholbehandlingscentrene. Men der er en vis træghed i sådan nogle institutioner, og det tager mange år at ændre sådan en kultur, siger Ulrik Becker til DR Nyheder.

Psykologisk trussel hænger ikke ved

Antabus virker gennem en psykologisk trussel om at få det dårligt, hvis man drikker. Præparatet blev opfundet i 1948 af to danske læger, og siden har antabus været normen at behandle alkoholafhængighed med i Danmark. 

I andre lande er det ikke nær så udbredt. Men når antabusbehandlingen er afsluttet, er det normen, at den alkoholafhængige returnerer til flasken.

- Vi har langt mere moderne præparater, som virker ved at gå ind på signalstoffer i hjernen, som man ved er ændret ved alkoholafhængige, og det har en positiv effekt, som reducerer trangen til alkohol, de bør komme før antabus, siger Ulrik Becker.

Behandling hjælper

Selv om omkring 140.000 alkoholafhængige er behandlingskrævende i Danmark, er kun 25.000 personer i behandling.

Studier har vist, at mange fravælger alkoholbehandling på grund af manglende tiltro til effekten. Det vil Sundhedsstyrelsens nye vejledning gøre op med. For behandling virker:

- Vi må derfor som sundhedsprofessionelle sprede det gode budskab til patienterne: der findes evidensbaseret alkoholbehandling med effekt, står der i en artikel i Rationel Famakoterapis nyhedsbrev om de nye vejledninger.

Alkohol er en af de faktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden i Danmark. Omkring 140.000 personer lider af alkoholafhængighed i Danmark.

Sygdommen er forbundet med stor overdødelighed. En alkoholafhængig har således i gennemsnit 25 års forkortet levetid. Dertil følger en del både psykiske og fysiske følgesygdomme.

Se med i TV Avisen klokken 21:30 på DR1, hvor forskerne bag de nye anbefalinger fortæller om, at flere behandles for alkoholafhængighed, og hvorfor det er tid til at droppe antabus.

 

Venstres kontanthjælps-kampagne får tæv på sociale medier

2. marts 2015 20:18

454.215 kroner. Det er det centrale beløb i en kampagne, som oppositionspartiet Venstre står bag.

Kampagnen henviser til det beløb, som en familie med tre børn får per år i kontanthjælp - inklusive boligsikring, tilskud til dagtilbud og 'børn og unge-ydelser'.

Venstre mener dermed, at kontanthjælpsmodtagerne får alt for mange penge forærende.

Men de mange tilskud, som tallet dækket over, har nu fået folk på Twitter til at reagere. Her laver man sjov med, hvor mange ting Venstre mon kan finde på at regne med i kontanthjælpen.

Her er et udpluk af nogle af de tweets, som florerer under hashtagget #TingVenstreRegnerMedIKontanthjælp.

Venstre har endnu ikke kommenteret de mange tweets.

 

Danmark og Sverige vil optrappe militært samarbejde

2. marts 2015 20:12

Danmark og Sverige vil øge forsvarssamarbejdet med bedre overvågning til søs og i luften.

Det er et af forslagene i en ny fælles rapport, der er ved at blive udarbejdet af en arbejdsgruppe under Værnsfælles Kommando og den svenske pendant Försvarmakten.

Rapporten præsenteres i sidst i marts.

- Det er klart, at den seneste udvikling fra øst spiller ind og har givet anledning til at se på, om der er områder, hvor vi kan udvide samarbejdet, skriver forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i en mail til Ritzau.

- Sammen med min svenske kollega ser vi nu på, hvordan Danmark og Sverige kan arbejde endnu bedre sammen på forsvarsområdet. Jeg ser frem til at se konklusionerne på det analysearbejde, der nu er i gang.

Danmark og Sverige kan med fordel samle ressourcer

Ifølge forsvarsministeren giver det altid god mening at se på, hvordan Danmark og Sverige kan arbejde tættere sammen - også ud fra et ressourcemæssigt synspunkt:

- For eksempel om vi kan udnytte vores samlede ressourcer i forhold til havmiljøovervågning bedre, så er det jo klart en fordel. På samme måde om vi gennem afbureaukratisering kan gøre det lettere for vores forsvar for eksempel at øve sammen.

I rapporten indgår forslag om fri adgang til respektive søterritorier og luftrum uden forudgående diplomatisk godkendelse, herunder overflyvningstilladelse for afvisningsberedskab.

Styrket sikkerhed i Norden

Derudover kan der blive tale om fri adgang til havne og flybaser uden diplomatisk godkendelse og udveksling og træning af officerer.

- Vi gør det her for at styrke vores nationale forsvar. I grunden handler forslaget om at styrke sikkerheden i den nordiske region, siger chefen for den svenske generalstab, generalløjtnant, Dennis Gyldenspore, til Svenska Dagbladets netavis.

I december kom et dansk SAS-fly fra Cimber Air på kollisionskurs med et russisk spionfly, der fløj i internationalt luftrum over Østersøen.

Episoden udløste vrede både i Danmark og Sverige, som begge har meldt om russiske krænkelser af deres luftrum, siden Ukraine-krisen brød ud sidste år.

/ritzau/

 

Norwegian-chef: Vi drøftede ikke konkurs

2. marts 2015 19:53

Ledelsen i det norske flyselskab Norwegian tilbragte mandag over seks timer i et krisemøde om den strejke, der har ramt lavprisselskabet.

Datterselskabet Norwegian Air Norway (NAN) har siden lørdag haft 70 piloter i strejke, og fra onsdag kan strejken komme til at omfatte i alt 650 piloter.

- Den vil gøre deres arbejdspladser langt mere usikre, end de var. Strejken sætter selskabets fremtid på spil, siger bestyrelsesformand Bjørn H. Kise ifølge det norske Dagbladet.

- Det er en meget alvorlig situation for os, for hele selskabet. Det kan komme til at eskalere, som det ser ud nu, tilføjer Kise ifølge nyhedsbureaet NTB.

Foreløbigt er et mindre antal afgange blevet aflyst, og Norwegian beder rejsende om at holde sig opdateret på flyselskabets hjemmeside i de kommende dage for at se, hvilke afgange der er berørt af strejken.

Bestyrelsesformand: Konkurs er ren spekulation

Kilder sagde søndag til den norske erhvervsavis Finansavisen, at Norwegian-chef Bjørn Kjos skulle være parat til at erklære NAN konkurs og på den måde få afsluttet den igangværende konflikt med selskabets næsten 700 piloter.

Ifølge nyhedssitet E24 var der spekulationer om, at Norwegian-ledelsen ønskede at nedlægge NAN, som piloterne er ansat i, for så at tilbyde en del af dem - men ikke alle - ansættelse i andre dele af koncernen.

Men bestyrelsesformanden afviser over for Dagbladet, at der blev talt om konkurs på mandagens bestyrelsesmøde. Bjørn H. Kise betegner konkursforlydenderne som spekulationer, som selskabet ikke vil kommentere.

Piloter aflyste møde med ledelse

Han tilføjer efter krisemødet, at Norwegian både søndag og mandag har taget initiativ til at mødes med piloterne. Men mandag aflyste piloterne et møde, fordi ledelsen ikke ville oplyse, hvad dagsordenen for mødet var, skriver nyhedsbureau NTB.

- Selskabet har ikke inviteret os til nye forhandlinger. Får vi en sådan invitation, møder vi op når som helst og hvor som helst, siger Halvor Vatnar, der er leder af Norwegian Pilot Union (NPU), til NTB.

/ritzau/

 

Palæstinensere klar med krigsforbryderanklager mod Israel

2. marts 2015 19:39

Om en måned vil palæstinenserne fremlægge de første anklager mod Israel for krigsforbrydelser ved Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Det oplyser en højtstående repræsentant for Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO.

- Et af de første vigtige skridt vil blive at indgive en klage mod Israel ved ICC 1. april angående krigen i Gaza og bosættelsesaktivitet, siger Mohammed Shtayyeh, der er medlem af PLOs eksekutivkomité.

Netop den 1. april bliver det palæstinensiske selvstyre formelt medlem af ICC.

ICC skal også undersøge krigen i Gaza

Israel har reageret med vrede på optagelsen af palæstinenserne som medlemmer ved straffedomstolen i Haag.

Vreden har blandt andet resulteret i, at den israelske regering nu tilbageholder skat for mange millioner dollar, som den opkræver på vegne af det palæstinensiske selvstyre i Ramallah, og som skulle have været udbetalt.

I januar meddelte ICC, at domstolen ville tage hul på en indledende undersøgelse af Israels handlinger siden juni sidste år. Det vil også omfatte krigen i Gaza, hvor omkring 2200 palæstinensere blev dræbt, heraf størstedelen civile.

På israelsk side blev 73 dræbt, hvoraf de fleste var soldater.

/ritzau/AFP

 

Politi advarer unge mod at tage intime selfies: I kan havne i Viborg-mappen

2. marts 2015 19:20

Hel- og halvnøgne optræder flere piger fra Viborg-området mod deres vilje i en såkaldt Viborg-mappe.

Mappen indeholder billeder af lokale piger og bliver delt mellem drenge over hele landet. I nogle tilfælde er pigerne helt ned til 13 år.

Selvom det er ulovligt og strafbart, er der ikke meget Midt- og Vestjyllands kan gøre ved distributionen af billederne, forklarer politiassistent Erik Hykkelberg.

- Det er en umulig opgave for os at stoppe det. Vi kan godt lukke en mappe ned, men den er blevet kopieret af mange, inden vi lukker den, forklarer han.

- Så når vi lukker den ene ned, kan der dukke en ny op igen i under et andet navn, forklarer han.

Flere mapper rundt i landet

I én af Viborg-mappens versioner skulle personer, der ville have adgang til den, også selv bidrage til indholdet med billeder af piger.

Politiet har haft tre drenge sigtet for at have videregivet billeder af piger til mappen, men bagmændene bag den oprindelige version har man opgivet at finde.

Ifølge Erik Hykkelberg er det strafbart både at bidrage til mappens indhold, men også at være i besiddelse af den.

Selvom mappen er døbt Viborg-mappen, er det ikke en tendens, der er forbeholdt den midtjyske by, mener Erik Hykkelberg.

- Vi har hørt om andre steder også, så uden at have dokumentation for det, er jeg sikker på, at det er noget, der findes mange andre steder i landet, forklarer han og peger eksempelvis på Herning.

Vil se lækre ud

På billederne i Viborg-mappen har de unge piger typisk stået foran et spejl iført undertøj eller helt nøgne i en udfordrende stilling.

Det forklarer Erik Hykkelberg.

- De har jo taget de her billeder, fordi de godt ville se lækre ud over for nogle, men det har aldrig været meningen, at det skulle offentliggøres, så alle kunne se dem, forklarer han.

Lette at udpege

Erik Hykkelberg forklarer, at der er tale om helt almindelige piger mellem 13 og 17 år. Mange af dem er fra lokalområdet og lette at identificere.

Ved flere af billederne er der nemlig tilføjet pigens navn, samt hvilken skole hun går på.

- Og når det nu er piger fra lokalområdet, vil folk fra området, der kigger i mappen, kunne genkende hende fra Føtex, hende der spiller håndbold, eller hvad det nu måtte være, forklarer han.

- Lad nu for Guds skyld være

Derfor bruger politiet mange kræfter på at forebygge, at de unge piger - og drenge - overhovedet ender i den slags situationer.

Det kan være ved at få forældrene i spil eller ved at opsøge de unge på skolerne. Og budskabet er klart.

- Det vigtigste er simpelthen at få fortalt, at de ikke skal tage de billeder, forklarer Erik Hykkelberg.

- Lad nu være. Lad nu for Guds skyld være.

 

VIDEO Virksomhedsejer: Piratkopiering kan koste menneskeliv

2. marts 2015 19:20

Per Adelholt Lauridsen holder to kataloger i hænderne. De bærer begge hans virksomheds logo, men det er kun det ene af katalogerne, som virksomheden rent faktisk er afsender til.

Det andet katalog er lavet af en virksomhed i Kasakhstan, som giver sig ud for at være Per Adelholt Lauridsens virksomhed, Lauridsen Industri.

Laurids Industri i Esbjerg producerer blandt andet ventiler til olie-og gasindustrien. Kopivirksomheden får produceret ventiler i Kina, som den sælger i Lauridsen Industris navn. Og virksomheden har tilmed fået trykt et katalog på russisk med Lauridsen Industris logo på.

Dermed er Lauridsen Industri blevet offer for en ny og mere avanceret form for piratkopiering, hvor udenlandske kopifirmaer giver sig ud for at være daske orignalfirmaer og sælger kopiprodukter i det originale firmas navn.

Kan skade beskæftigelsen, sikkerheden og danske firmaers rygte

Den nye form for piratkopiering kan være en trussel for danske virksomheder og arbejdspladser, fordi ordrer, der skulle være gået til danske origialfirmaer, havner hos de udenlandske kopifirmaer.

Samtidig kan det skade de danske firmaers rygte, at andre firmaer sælger dårlige kopivarer i deres navn. Og når det gælder ventiler til industriproduktion, kan dårlige kopivarer i værste tilfælde være farlige.

Der er nemlig ingen kontrol med, at ventilerne kan holde til det pres, som de udsættes for i industriproduktionen, og det kan føre til både miljøproblemer og ulykker, som kan skade mennesker.

Mød Per Adelholt Lauridsen, som har været offer for det kazakiske kopifirma. Klik på videoen i toppen af artiklen.

 

Anonymous truer politiet i LA efter drab på hjemløs

2. marts 2015 18:31

- I skal ned med nakken for alvor denne gang, LAPD. Løgnere, vi har det hele på video. FORVENT OS!!! Kujoner.

Sådan skriver Facebookgruppen 'We Are Anonymous' i en kommentar til en status fra politiet i Los Angeles.

Hackergruppens vrede kommer, efter at politiet søndag skød en hjemløs mand på gaden i Los Angeles.

En forbipasserende optog drabet, og videoen er siden blevet lagt på Facebook, hvilket har fået en bølge af harme til at vælte ned over politiet. På de sociale medier lufter amerikanerne igen deres frustration over det amerikanske politi, der især det seneste års tid har fået et dårligt ry for at bruge unødig vold.

Anonymous-gruppen har endvidere delt videoen på deres facebookside, hvor de afslutter opdateringen med ordene:

- Disse pansersvin smadrer ham bogstaveligt talt og dræber ham så i koldt blod.

Internettets hævnere

Hvis hackergruppen gør alvor af deres trusler, er det ikke første gang, den hacker nogen, som den har erklæret krig mod. I februar hackede Anonymous 800 Twitter-konti og 12 facebooksider som et angreb på Islamisk Stat.

Og tilbage i november sidste år var det den højreekstremistiske gruppe Ku Klux Klan i USA, det gik ud over, da Anonymous hackede gruppens Twitter-konto.

Nye protester

Drabet på den hjemløse mand er den seneste episode i en række af sager, hvor politiets metoder har haft fatale følger.

Borgerne i byen Ferguson nær New Orleans demonstrerede i flere måneder efter nedskydningen af en ubevæbnet, sort teenager i august sidste år.

Også i New York mødte borgere politiet med store demonstrationer, efter at en betjent skød og dræbte en ung mand i en boligblok i november sidste år.

New Yorks borgere demonstrerede på ny mod politiet blot en måned senere, da det kom frem, at en sort mand ved navn Eric Garner var blevet kvalt af politiet under en anholdelse i juli 2014.

 

VIDEO Efter Politikens geografi-fadæse: Det er lidt pinligt

2. marts 2015 18:25

Der gik ikke lang tid, fra Politikens lederskribent Poul Aarøe Pedersen kunne se sin artikel på tryk, før den for alvor blev populær.

I weekendens artikel skriver Poul Aarøe Pedersen nemlig, at Femern-forbindelsen vil være med til at gøre Danmark landfast med Tyskland.

Men det stemmer ikke helt overens med den almene geografiske opfattelse.

- Det er i virkeligheden en lille smule pinligt, for jeg er opvokset hundrede kilometer fra Flensborg og er vant til billige bajere 'ovre a græns', indrømmer Poul Aarøe Pedersen.

Hør den fulde forklaring på geografi-fadæsen ved at klikke på videoen i toppen af artiklen.

 

VIDEO Forvirring på gaden med de fleste parkeringsbøder

2. marts 2015 18:10

Hvis der er noget, der holder - så er det parkerede biler. Sådan lyder et vittigt ordsprog. Men i Københavns indre by får bilerne ikke lov at holde særligt længe.

Københavns Kommune får godt tre millioner kroner om måneden fra parkeringsbøder, som alene er blevet uddelt på Dronningens Tværgade i indre by.

Her skal man både betale for en parkeringsbillet og huske at stille p-skiven. Uanset hvor meget man betaler, må man nemlig kun holde parkeret i én time.

Vil kigge på reglerne

Bilisternes brancheorganisation, FDM, fører i øjeblikket en sag mod Københavns Kommune om dobbeltreglen; når man både skal købe billet og sætte p-skive.

- Det er en rigtig dårlig ordning, for bilisterne forstår den ikke. De falder i på den ene eller anden måde. Enten fordi de ikke får stillet p-skiven eller får købt p-billet, siger Dennis Lange, jurist hos FDM.

Vi snakkede med nogle af bilisterne på Dronningens Tværgade og med centerchef i Center for Parkering i Københavns Kommune. Klik på Play.

 

Venstres regnestykke gælder for 650 par på kontanthjælp

2. marts 2015 18:05

Hele ugen vil Venstres nye kontanthjælpskampagne være at finde i aviser, på nettet, busser, togstationer og andre steder rundt i hele landet.

Kampagnen slår på, at et ægtepar på kontanthjælp og med tre børn kan få i alt 454.215 kroner i samlede offentlige ydelser - hvilket også inkluderer boligsikring, børnepenge og tilskud til daginstitution, som personer i arbejde også har mulighed for.

Den stort anlagte kampagne dækker dog over et relativt lille udsnit af andelen af kontanthjælpsmodtagere.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser således, at der i 2013 var cirka 650 ægtepar med tre børn, hvor begge voksne modtog kontanthjælp. Der var i 2013 cirka 2.800 kontanthjælpsægtepar med børn.

Samtidig var der i alt 147.000 kontanthjælpsmodtagere i Danmark i 2013, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ikke noget lille problem

Venstres arbejdsmarkedsordfører mener dog ikke, at det er et lille problem, som partiet retter sin stort anlagte kampagne mod.

- Jeg mener ikke, at det er et lille problem at sige, at vi ønsker, at det skal kunne betale sig at arbejde i langt højere grad end i dag, siger Hans Andersen.

Men hvor repræsentativt er det?

- Det er jo et konkret eksempel på, hvad man rent faktisk kan få i offentlige ydelser, hvis man er en familie på kontanthjælp med tre børn. Så er der også familier på kontanthjælp med et eller to børn og enlige kontanthjælpsmodtagere med børn. Så der er mange typer eksempler, og vi har bare givet ét eksempel på, at vi i dag har en forkert balance mellem det at være på offentlig forsørgelse og det at være i arbejde.

Enhedslisten: Løgn og bedrag

Venstre når som nævnt frem til beløbet 454.215 kroner ved at lægge offentlige ydelser som boligsikring, børnepenge og tilskud til daginstitution oveni den kontanthjælp, som det tænkte ægtepar med tre børn modtager før skat.

Regnestykket har skabt stor debat mandagen igennem, og hos Enhedslisten anklager man ligefrem Venstre for "usmagelig løgn og bedrag".

Socialordfører Finn Sørensen mener, at Venstre sammenligner pærer med bananer.

- Venstres tal giver det indtryk, at kontanthjælpen er meget høj i forhold til lave indkomster. Men tog man de ydelser, som alle kan få, ud af regnestykket, så er der helt tydeligt penge at hente ved at tage et arbejde, siger Finn Sørensen i en pressemeddelelse.

Venstre vil have 'moderne kontanthjælpsloft'

Venstres arbejdsmarkedsordfører forklarer, at partiet har taget de pågældende ydelser med, fordi det er "det reelle billede" af en familie med tre børn, hvor begge forældre er på kontanthjælp.

Men det er også ydelser, man får, hvis man har et lavtlønnet job. Ville det ikke være mere reelt at sammenligne direkte?

- Vi synes sådan set, at man skal se på det samlede beløb. Det er også derfor, at vi foreslår, at man skal se på at gennemføre et moderne kontanthjælpsloft, siger Hans Andersen.

Hvorfor så ikke også tage gratis lægehjælp og skole med? Det repræsenterer jo også en værdi.

- Det her er jo konkrete ydelser, vi har spurgt til og fået konkrete svar på. Vi har ikke udformet det moderne kontanthjælpsloft endnu, så vi har heller ikke lagt os fast på, hvilke konkrete ydelser, der skal indgå.

V: Det moderne kontanthjælpsloft vil vise sig, hvis vi vinder valget

Beskæftigelsesministeriet har - stadig med udgangspunkt i Venstres tænkte kontanthjælpsfamilie - beregnet, at samme familie ville få cirka 2.000 kroner yderligere om måneden efter skat og tilskud, hvis begge forældre fik job til en HK-mindsteløn. En HK-mindsteløn er på 17.470 kroner om måneden.

Hans Andersen erkender, at der er et incitament til at tage et arbejde frem for at være på kontanthjælp.

- Ja, men vi synes bestemt ikke, at det er stort nok. Det er også derfor, vi foreslår at lave et moderne kontanthjælpsloft og lette skatten for dem med de laveste lønindkomster, siger Hans Andersen.

Venstre vil dog ikke løfte sløret for, hvad partiets bud på et "moderne kontanthjælpsloft" konkret indebærer. Der skal være et loft over, hvor mange offentlige ydelser man kan modtage, hvis man er på kontanthjælp, men Venstre har endnu ikke lagt sig fast på, hvor loftet skal være, lyder det.

Men hvorfor spille ud med et problem i helsidesannoncer, når I ikke har en løsning endnu?

- Nu har vi jo ikke vundet valget, og vi sidder heller ikke med regeringsansvaret, så det konkrete, moderne kontanthjælpsloft og detaljerne i det vil vise sig, hvis vi går hen og vinder valget. Men retningen er klar: Vi ønsker, at det i højere grad kan betale sig at arbejde, og at der skal være et loft for, hvor mange offentlige ydelser, man kan modtage, siger Hans Andersen.

 

Forbes' årlige liste: Flere milliardærer end nogensinde

2. marts 2015 18:04

På trods af finanskriser og faldende oliepriser stormer verdens rigeste fremad. Hele 1.826 personer har i 2015 en formue på over en milliard dollar. Det fremgår af det amerikanske medie Forbes' årlige milliardærliste.

Førstepladsen går igen i år til personen, de fleste forbinder med verdens rigeste. Grundlæggeren af Microsoft, Bill Gates, tager nemlig endnu et år som nummer et på listen over verdens milliardærer, som han har gjort det i 16 af de seneste 21 år.

Hans formue er i det forgangne år steget med 21 milliarder kroner, så den samlet er på 526 milliarder kroner.

Han er dog i hård konkurrence med den mexicanske tele-forretningsmand Carlos Slim Helu, der i løbet af året faktisk har været over Bill Gates ifølge Forbes Magazine. Han har en formue på 512 milliarder kroner.

Unge it-milliardærer

Det går generelt godt for verdens milliardærer, hvis man overhovedet kan sige andet. Der bliver i hvert fald flere og flere, og deres samlede formue vokser.

290 nye personer er kommet med på listen i år, mens antallet af milliardærer under 40 år er nået op på 46, som er det højeste nogensinde. De unge milliardærer har især skabt deres formuer via internetvirksomheder og applikationer til smartphones, skriver Forbes Magazine.


Her kan blandt andet nævnes skaberen af Facebook, Mark Zuckerberg, og en af skaberne bag foto-chat-appen Snapchat, Evan Spiegel, som er den yngste milliardær overhovedet med en alder på kun 24 år.

Nordiske klø til Danmark

Fem danskere er nået med på listen i år, hvor Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen, der for nylig kunne fremlægge en rekordstor omsætning, topper med en plads som nummer 129 og en formue på 64 milliarder kroner.

Næstbedste dansker er Anders Holch Povlsen med en formue på 36 milliarder kroner, mens Lars Larsen, Niels Peter Louis-Hansen og Hanni Toosbuy Kasprzak også er at finde på listen.

Vi får dog gevaldige klø af vores nordiske naboer, hvor Norge har 10 personer med på listen, mens Sverige har hele 23 personer med. Deriblandt finder man H&M-ejer Stefan Persson, som holder en imponerende plads som nummer 28 i verden. 

Amerikanerne er klart bedst repræsenteret i toppen i af listen med syv personer i top ti. Kina viser dog klør med hele 71 nye milliardærer det seneste år.

 

VIDEO: Mor til tre laver webcam-porno: Det er et job, der passer mig godt

2. marts 2015 18:00

- Inden jeg valgte det her job, overvejede jeg et ganske simpelt fritidsjob som at arbejde nede i Kvickly.

Sådan lyder det fra Maria, der er mor til tre børn og studerer HF på VUC, mens hun i fritiden arbejder som webcam-model.

- Jeg skal jo tjene nogle penge. Det er hovedårsagen til at have et fritidsjob.

Maria - der også går under navnet FJ Ginger - medvirker i aften i DR3-progammet Live og liderlig, der sætter fokus på den porno, der bliver produceret af almindelige mennesker rundt om i landet. For i dag er det ikke kun porno-stjerner, der laver porno.

Indkomsten er på 30 kroner i minuttet, når Maria lægger sig til rette foran computeren, der står på sofabordet foran sovesofaen i den et-værelses lejlighed. 

Pengene bruger hun på tøj til børnene og udstyr til arbejdet som hjemmegjort pornomodel.

Men hun gør det ikke kun for pengene.

- Det er et job, der passer godt til mig. Jeg får presset mine grænser meget. Det er grænseoverskridende på mange måder. Men det kan jeg godt lide.

I denne uge sætter DR3 og dr.dk fokus på danskernes forhold til porno.

I flere programmer på DR3 og her på dr.dk vil man kunne blive klogere på, hvor og hvordan danskerne bruger porno og møde dem, der laver det, og dem, der bruger det.

Vi vil også se nærmere på pornoens historie og kigge på, hvordan internettets gratis porno har forandret pornoproduktionen i Danmark og gjort det langt mindre lukrativt.

Live og Liderlig bliver sendt på DR3 mandag aften kl. 22:30

 

GRAFIK Kan det betale sig at tage et lavtlønnet job?

2. marts 2015 17:47

Tallet 454.215 er omdrejningspunktet i en kampagne, som Venstre står bag.

Samtidig er tallet det beløb, som en flygtningefamilie med tre børn kan få udbetalt i kontanthjælp og andre offentlige ydelser på et år.

Det vides ikke, hvor mange familier der reelt får det beløb udbetalt. Men uanset om det blot er én familie, så er det en for mange, mener politisk ordfører for Venstre Inger Støjberg (V).

- Jeg synes, vi har fået skabt et skævt samfund, hvis det ikke altid kan betale sig at arbejde. Og det kan det jo ikke, hvis man som kontanthjælpsægtepar med tre børn får 454.215 kroner om året samlet set fra det offentlige, siger hun.

Sådan ser det ud på en lav lønning

Sammenligner man med en familie med tre børn, hvor begge forældre modtager en HK-mindsteløn på 17.470 kroner i 2014-tal, så er der stadig offentlig støtte at hente, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Sammenlagt kan den lavtlønnede familie få 517.882 kroner om året i løn og offentlige ydelser som for eksempel boligsikring. I alt er forskellen i de to familiers beløb før skat altså 63.667 kroner årligt.

Opgjort efter skat har familien på kontanthjælp ifølge Beskæftigelsesministeriet 363.086 kroner inklusiv offentlige ydelser. Efter skat har parret med arbejde til mindsteløn 387.127 kroner inklusiv offentlige ydelser.
 
Forskellen i indkomst efter skat og tilskud udgør 24.041 kroner om året.

Og også i forhold til den disponible indkomst er der forskel - den udgør 21.881 kroner årligt. 

Der er en række forbehold, som gør sig gældende:

 • Flygtningefamiliens kontanthjælpsydelse er forudsat af, at familien har opholdstilladelse, og at forældrene er over 30 år.
 • Boligsikringen bygger på den antagelse, at flygtningefamilien er berettiget til boligsikring og har en husleje på 75.000 kroner per år. Det svarer til gennemsnittet for et par med tre børn blandt modtagere af boligsikring i 2014.
 • Ud fra definitionerne i europæisk lønstatistik var man som dansk lønmodtager i 2013 - der er de senest opgjorte tal - lavtlønnet, hvis man tjente mindre end 183 kroner i timen.

Kilder: Danmarks Statistik, Beskæftigelsesministeriet, Udbetaling Danmark og Ministeriet for Børn, Ligestillling, Integration og Sociale Forhold.

Her kommer Venstres tal fra
 

29-årig kvinde varetægtsfængslet efter mystiske dødsfald på sygehus

2. marts 2015 17:45

En 29-årig kvinde, der er sigtet i forbindelse med flere mistænkelige dødsfald på Nykøbing Falster Sygehus, er blevet varetægtsfængslet i tre uger.

Det har retten i Nykøbing Falster afgjort, efter den unge kvinde mandag er blevet fremstillet i grundlovsforhør.

Sigtelserne drejer sig om Straffelovens pragraf 237, der drejer sig om manddrab, erfarer Ritzau.

Nægter sig skyldig

Kvinden nægter sig skyldig i sigtelserne mod hende, oplyser hendes advokat, Torben Groth Madsen, til Ritzau.

Hvad sigtelserne mere konkret drejer sig om, eller hvor mange dødsfald der er tale om, kan offentligheden foreløbigt ikke få noget at vide om, eftersom grundlovsforhøret blev afholdt for såkaldte dobbeltlukkede døre.

Det betyder, at sigtelsen ikke er offentlig.

- Der er et hensyn at tage til de pårørende i sagen, der er et hensyn til den sigtede, og så er der hensynet til politiets videre efterforskning, som taler for, at dørene skal lukkes, sagde dommer Henning Larsen forud for grundlovsforhøret.

Meget usædvanlig sag

Ifølge advokaturchef Jeanette Wincentz Andersen fra Sydsjællands og Lollands Falsters Politi er der tale om en 'meget usædvanlig' sag.

- Nu går efterforskningen i gang, og så må vi se, hvordan det udvikler sig hen over de næste tre uger, siger hun til DR Nyheder.

Flere pårørende til den 29-årige kvinde var mødt op i retten, herunder kvindens forældre, og flere af dem virkede meget berørte af sagen.

Anmeldt af sygehuset

Kvinden blev anholdt søndag, og sygehusdirektør Arne Cyron oplyser, at det var sygehuset selv, der anmeldte kvinden til politiet.

 - Det var i går (søndag, red.), vi rettede henvendelse til politiet, og det var i går, vi fik mistanken, siger han til Ritzau.

Arne Cyron oplyser, at ledelsen af en af sygehusets afdelinger kontaktede sygehusets øverste ledelse søndag formiddag og fortalte om sin mistanke. Herefter blev direktøren bekendt med sagen, og politiet blev straks kontaktet.

/ritzau/

 

Kenya vil holde immigranter og terrorister ude med grænsemur

2. marts 2015 17:35

På en større del af grænsen mellem Kenya og Somalia vil Kenyas regering opføre en mur. Det skriver The Guardian.

Muren skal ligge i Lamu-regionen og forsøge at stoppe et hul i den notorisk hullede grænse mellem de to lande.

- Byggearbejdet begynder snart. Vi regner med at færdiggøre projektet, inden året er omme, siger guvernøren i Lamu-regionen, Issa Timamy, til avisen Daily Nation.

Muren skal stoppe islamister

Det er småt med detaljer om det ambitiøse byggeprojekt, men muren skal opføres tæt ved kysten.

Her skal den stoppe illegale immigranter og ikke mindst den voldelige islamistiske milits al-Shabaab, der terroriserer området.

Terrorgruppen stod blandt andet bag angrebet på et indkøbscenter i Kenyas hovedstad, Nairobi, i 2013.

Skal beskytte vigtigt område

At Kenya er så langt med projektet kommer bag på Holger Bernt Hansen, der er professor i Afrikastudier ved Københavns Universitet.

- Det er meget overraskende for mig. Jeg har ikke hørt om planen før, men den er åbenbart langt fremme, siger han.

Lamu-regionen er et ømt område, forklarer han. Det er strategisk meget vigtigt, fordi regionen producerer meget olie. Kina er i øjeblikket i gang med at bygge både en oliehavn, en motorvej og en jernbane i området. Det såkaldte Lamu Corridor Project.

- Det er jo et område, der har været stærkt udsat. Og noget tyder på, at det handler om at sikre de anlæg, der er på vej, siger Holger Bernt Hansen.

Israel står måske i kulissen

Kenya har ifølge Holger Bernt Hansen længe haft et godt forhold til Israel. Og det er sandsynligvis også her, inspirationen til muren er hentet.

- Jeg ser det som et udslag af Israels rådgivning og indflydelse i Kenya. Israel er meget involveret i landet og har meget stærk indflydelse. De hjalp også med opklaringen efter al-Shabaabs angreb på indkøbscenteret, siger han.

Han vurderer, at muren skal stå i stedet for en tidligere strategi, hvor Kenya bruger sin indflydelse i det sydlige Somalia som en slags buffer-zone eller bremse mod indvandring.

Muren vil dog ifølge Holger Bernt Hansen ikke have den store effekt, hvis ikke Kenya får bedre kontrol med havet ud for regionen. Her sejler immigranter og islamister nemlig allerede lystigt.

 

Øresundsbroen er åben igen efter uheld

2. marts 2015 17:29

Øresundsbroen er atter åben for biltrafik, efter et uheld lukkede den mandag eftermiddag.

To biler kørte sammen på højbroen, oplyser vagtchef Jens Kristiansen hos Københavns Politi.

Ulykken skete på højbroen lige før landegrænsen, oplyser Jens Kristiansen.

Ifølge de første meldinger er der ikke sket alvorlig personskade, men kun materielle skader på de biler, der er tørnet sammen.

Imidlertid har det været nødvendigt at holde motorvejen lukket i retning mod Sverige, mens der ryddes op.

/ritzau/

 

Vinteren blev våd og mild

2. marts 2015 17:00

Vinteren sluttede med en næsten forårsagtig dag i lørdags, mens foråret søndag blev indledt med en vinterlig dag med nedbør med slud samt blæst og kulde.

Den vinter, som vi lige har sagt farvel til, napper en 7. plads på listen over de meste våde vintre i de 141 år, som DMI har målt nedbør, temperaturer og solskinstimer.

Over gennemsnittet

De sidste tre måneder har Danmark fået  245 millimeter nedbør. Tallet ligger væsentligt over de 161 millimeter nedbør, som i gennemsnit kommer i en vinter.

Solskinstimerne ligger tæt på det normale, nemlig 153 solskinstimer mod normalt 155 i snit for de tre vintermåneder.

Til gengæld har vi haft en ganske mild vinter, siger DMI's klimatolog Mikael Scharling til DR Vejret. Gennemsnitstemperaturen lander på 2,8 grader, det er et par grader over det normale gennemsnit, der er på 0,7 grader.

- Med en mild vinter hvor vestenvinden dominerer, følger en masse nedbør, så derfor har vi oplevet megen nedbør især i december og januar.

Få frostdøgn og tre storme

Den forgange vinter bød på 27 døgn med frost.

Et frostdøgn er, når DMI på en eller flere målestationer registrerer, at temperaturerne i løbet af døgnet kommer under nul grader.

Når klimatologerne derefter beregner antallet af frostdøgn, opregnes det areal, hvor døgnets minimumstemperatur har været under frysepunktet.

Sådan beregnes de

Hvis kun ganske få stationer registrerer frost, kan det resultere i blot 0,1 klimatologisk frostdøgn, mens et meteorologisk frostdøgn, hvor mange stationer har registreret frost, resulterer i måske 0,9 klimatologisk frostdøgn.

Måske du også husker vinteren 2014/2015 for nogle dage med en masse blæst. Det var stormene Alexander, Dagmar og Egon årsag til.

 

 

SAS: Kaotiske døgn har kostet os millioner

2. marts 2015 17:00

En lang og sej arbejdskamp blev mandag kort før middag bragt til ophør, da kabinepersonalet hos flyselskabet SAS valgte at strække våben og trække tilbage i arbejdstøjet uden at have fået forhandlet en ny aftale med deres arbejdsgiver.

Ifølge eksperter, analytikere og fagforeningsfolk tabte kabinepersonalet arbejdsmarkedskampen mod SAS om, hvem der blinkede først og kastede håndklædet i ringen.

Men det er ikke ensbetydende med, at nogen erklærer sig som vindere. Ansigtsfolderne er alvorlige hos koncerndriftsdirektør Flemming Jensens, da han møder den danske presse i ankomsthallen i Københavns Lufthavns terminal 3 mandag eftermiddag.

Og smilet toner ikke frem, da Flemming Jensne bliver spurgt til en reaktion på, at kabinepersonalet nu genoptager arbejdet.

- Vi er selvfølgelig utroligt tilfredse med, at stort set alle vores kabinemedarbejdere aktivt har meldt tilbage, at de kommer til at genoptage arbejdet, når de igen er planlagt til flyvning, lyder reaktionen fra Flemming Jensen til DR Nyheder.

Flytrafik forventes normal onsdag

Forude venter et arbejde med at få normaliseret driften efter det, som SAS-chefen selv betegner som nogle "ganske kaotiske døgn". Helt planmæssigt forventer flyselskabet først at flyve sent tirsdag aften eller onsdag formiddag.

Når ansigtsminerne hos Flemming Jensen er alvorlige, så skyldes det de tusindvis af utilfredse flypassagerer, der er ramt af de hundredvis af flyaflysninger. Alene fredag, hvor den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse begyndte, måtte 60 fly aflyses - og billedet gentog sig hen over weekenden.

Samlet er omkring halvdelen af alle SAS-fly fra Københavns Lufthavn aflyst siden i fredags.

Striden har handlet om overdragelsen af 147 kabineansatte til Cimber, der flyver under en anden overenskomst. Selvom de ansatte kan beholde deres nuværende overenskomst frem til 2017, så frygter de ansatte, at det på sigt betyder forringede vilkår.

Store konsekvenser for kunderne

Endnu har SAS ikke et præcist billede af, hvad de mange aflysninger kommer til at koste flyselskabet, men:

- Det er klart, det er et meget, meget stort millionbeløb, som det handler om, anslår Flemming Jensen.

- Det har selvfølgelig været nogle ganske kaotiske døgn. Det er selvfølgelig et kæmpe problem, når man har de her overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Det har været en meget lang og sej proces, som desværre har haft meget store konsekvenser for vores kunder, siger siger han.

En ting står dog også lysende klart hos begge parter efter dagens begivenheder: Det her er ikke det sidste punktum i kampen mellem SAS og medarbejderne.

Af samlet 1.300 ansatte, har de 1.200 meldt tilbage til SAS, at de er klar til at gå på arbejde igen. De resterende medarbejdere forventer koncerndriftsdirektøren at høre fra snarest.

27 medarbejdere suspenderet

27 kabineansatte er suspenderet og vender altså ikke tilbage til arbejdet sammen med de resterende cirka 1.300 ansatte. De er ifølge SAS-ledelsen suspenderet for at have chikaneret og truet kollegaer, der valgte at gå på arbejde under de seneste dages arbejdsnedlæggelse.

Hvad der skal ske med dem er for tidligt at svare på, siger Flemming Jensen. Men beslutningen bliver i hvert fald ikke lavet om lige foreløbigt.

- Ja, de er stadig suspenderede, og det ser jeg ingen grund til at lave om på.

Om suspensionen så bliver vekslet til en fyreseddel, vil Flemming Jensen direkte adspurgt heller ikke forholde sig til endnu, men han betegner deres påståede adfærd som meget alvorlig.

- Det har vi set meget alvorligt på, for vi har jo set reaktioner og konsekvenser for de her medarbejdere, der har været udsat for de trusler. Det er nødt til at have en konsekvens, siger han.

Hvilken konsekvens det så får, må de kommende dage vise.

 

OVERBLIK De seneste års konflikter i SAS

2. marts 2015 16:22
 • November 2002: 800 bagagemedarbejdere i SAS strejker i et døgn, fordi de er utilfredse med deres fysiske og psykiske arbejdsmiljø. 90 afgange blev aflyst.
 • Juni 2004: SAS' bagagehåndtering, Scandinavian Ground Services, strejkede fra middag til klokken 18. 65 fly måtte blive på jorden.
 • November 2004: Kabinepersonalet strejkede i syv timer, efter at ledelsen ændrede vilkår for deltidsarbejde og afskedigelse. 151 fly blev aflyst, og 5000 passagerer kom ikke med deres fly.

 • Januar 2006: SAS vil dele selskabet op i mindre nationale selskaber, og det får piloterne til at strejke for første gang i 20 år - 350 SAS-piloter nedlægger arbejdet i tre døgn. 900 aflysninger og 60.000 forsinkede passagerer koster SAS i omegnen af 200 millioner kroner.
 • April 2006: En strid om kabinepersonalets arbejdsbestemmelser fører til en strejke på to dage blandt SAS Braathens kabinemedarbejdere. 60.000 passagerer bliver ramt.
 • April 2007: En fornyelse af overenskomsten for kabinepersonale skaber utilfredshed blandt de ansatte, som strejker i fire dage. I alt 713 flyafgange bliver aflyst.

 • November 2012: Under stor offentlig bevågenhed nedlægger SAS' kabinepersonale arbejdet i en hel uge. Der skal indgås nye aftaler om løn og arbejdstider i forbindelse med en stor spareplan, men forhandlingerne trækker ud. Finansminister Bjarne Corydon lægger pres på kabinepersonalets fagforening, da han skriver en sms til formanden for de kabineansattes fagforening. SMS'en kan ses her:

  "Kære Helge. Vil du ringe til mig hurtigst muligt. Det er helt afgørende for selskabets overlevelse, at det danske personale nu følger alle andre i SAS. Ellers er risikoen for et sammenbrud stadig helt overhængende. Det vil være tragisk - ikke mindst i lyset af hvad vi fra dansk side har gjort for overhovedet at skabe denne mulighed i samarbejde med de andre stater og meget skeptiske banker. MVH Bjarne Corydon."
 • Juni 2014: Flere fly holder stille i Kastrup Lufthavn, fordi SAS ground handling-medarbejdere nedlægger arbejdet for at gå til fagligt møde.

 • 24. februar 2015: SAS' medarbejdere i bagagehåndteringen i Kastrup Lufthavn nedlægger kort arbejdet, fordi man er uenig i nye vagtbytteregler. Arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig, og medarbejderne vender kort efter tilbage til arbejdet. Ni afgange aflyses.
 • 27. februar 2015: SAS kabinepersonale nedlægger arbejdet, fordi SAS vil flytte 147 ansatte over i det nyindkøbte datterselskab, Cimber. De ansatte frygter, at ledelsen forsøger at flytte medarbejdere over på en anden og billigere overenskomst for at spare penge i det, der er blevet kaldt "Cimber-finten."

  SAS bringer sagen for Arbejdsretten, som i en hastebehandling dømmer de strejkende til at vende tilbage til arbejdet. Det nægter de ansatte, og det får SAS til at sende dem en mail, hvori de advarer medarbejderne om opsigelser, hvis de ikke vender tilbage til arbejdet inden den efterfølgende mandag klokken 12. På et fagligt møde få timer før dén deadline beslutter personalet at genoptage arbejdet.

Kilder: Ritzau, Politiken, DR Nyheder

 

77-årig kvinde dræbt i højresvingsulykke

2. marts 2015 16:17

En 77-årig kvinde mistede mandag eftermiddag livet i en højresvingsulykke på Paul Bergsøes Vej i Glostrup uden for København, oplyser vagtchef Brian Toftemann, Københavns Vestegns Politi.

Kvinden, der er fra lokalområdet, kom kørende på cykel ad Paul Bergsøes Vej kort før klokken 13:30 mandag. Hun holdt i lyskrydset ved Roskildevej, og da der blev grønt, blev hun ramt af en lastbil.

Lastbilens chauffør ville svinge til højre og overså den kvindelige cyklist.

 - Kvinden blev trukket ind under lastbilen og mistede livet, siger Brian Toftemann.

Chauffør kan tiltales for manddrab

Lastbilens chauffør er en 69-årig dansk mand, som politiet karakteriserer som en rutineret chauffør.

Han er blevet afhørt af politiet og kan forvente at blive tiltalt for uagtsomt manddrab, når politiets jurister har gennemgået sagen.

- Det afgør juristerne, men det er den normale kutyme, siger Brian Toftemann.

/ritzau/

 

Politiets drab på hjemløs mand skaber vrede i USA

2. marts 2015 16:11

Betjente fra politiet i Los Angeles skød og dræbte søndag en hjemløs, ubevæbnet mand. Det skriver avisen LA Times.

Det skete ifølge politiet, mens de efterforskede et røveri. Betjentene hev fat i en mand, der tilsyneladende var ifærd med at stikke af. Manden greb - igen ifølge politiet - ud efter en betjents pistol, og betjentene skød manden.

En forbipasserende fangede begivenheden på video med sin mobiltelefon, som er spredt på de sociale medier og set flere millioner gange allerede. Her er det vanskeligt at se, præcis hvad der foregår i sekunderne, før skuddene falder, men tilsyneladende ligger den hjemløse mand på fortovet, da han bliver skudt.

På de sociale medier kritiserer mange politiet for at have brugt unødigt voldsom magt ved at skyde manden.

Se videoen her. Bemærk: Vi advarer om voldsomme billeder.

Først skudt med stun-gun

Ifølge Andrew Smith, en ledende politimand hos politiet i Los Angeles, havde den hjemløse mand fat i en af betjentenes pistoler, da der blev åbnet ild mod ham. På videoen hører man gentagne gange en stemme råbe 'smid din pistol'.

Inden der blev åbnet ild, blev manden flere gange 'skudt' med en elektrisk pistol, en såkaldt stun gun, men uden at blive pacificeret af den behandling.

Manden blev forsøgt anholdt og senere skudt i et område af Los Angeles, der går under navnet 'skid row'. Her holder mange psykisk syge til, og ifølge vidner på stedet, som LA Times har talt med, er den dræbte mand fornylig blevet løsladt fra et behandlingssted for psykisk syge.

I den video af episoden, der har cirklueret på de sociale medier, høres fem skud.

Kritik for dræbende skud

I Los Angeles planlægger en gruppe vrede borgere en demonstration i morgen ved stedet, hvor den hjemløse mand blev skudt, for at protestere mod politiets handlinger.

Politiet i en lang række amerikanske byer er i de senere år blevet kritiseret for at skyde for hyppigt.

Borgerne i byen Ferguson nær New Orleans demonstrerede i flere måneder efter nedskydningen af en ubevæbnet, sort teenager.

Også i New York mødte borgere politiet med store demonstrationer, efter at en betjent skød og dræbte en ung mand i en boligblok i november sidste år.

New Yorks borgere demonstrerede på ny mod politiet blot en måned senere, da det kom frem, at en sort mand ved navn Eric Garner var blevet kvalt af politiet under en anholdelse i juli 2014.

 

SAS-ansatte i arbejde igen - men flere er suspenderet

2. marts 2015 14:57

Det er muligt, at arbejdsnedlæggelsen i SAS er ovre, og at en normalisering af flytrafikken er inde for rækkevidde.

Men det er ikke alle de 1300 SAS-medarbejdere, der har meldt sig klar til at arbejde igen, der er velkomne i uniformen.

- Vi ser meget alvorligt på, for vi har jo set, de reaktioner og konsekvenser det har haft for de medarbejdere, der har været udsat for de her trusler. De har fået anonyme beskeder på sms, telefonopkald, og er blevet mødt af folk i lufthavnen, siger Flemming Jensen, der er koncerndirektør i SAS til DR Nyheder.

Får konsekvenser

27 SAS-medarbejderne er fortsat suspenderet for at have chikaneret og truet kollegaer, der valgte at gå på arbejde under de seneste dages arbejdsnedlæggelse.

Flemming Jensen understreger, at SAS ikke vil finde sig i de suspenderede medarbejderes handlinger.

- Den adfærd kan vi simpelthen ikke acceptere som arbejdsgiver. Det er foregået under en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. det er nødt til at have en konsekvens.

'Du er ikke længere vores kollega'

DR Nyheder har talt med tre af de kabineansatte, der valgte at gå på arbejde under arbejdsnedlæggelsen.

De fortæller, at de blev chikaneret og truet ved anonyme opkald, sms'er og kontakt til kollegaer, før de gik på arbejde.

Beskeden til dem var klar - det er ukollegialt af dig at gå på arbejde. Derudover fik de at vide, at 'de ikke længere skal regne med at blive betragtet som kollegaer, hvis de valgte at gå på arbejde'.

Vil finde en løsning

For CAU handler kampen her og nu derfor om de suspendererede.

- Vi ønsker hurtigst muligt at få normaliseret forholdet omkring Cimber-situationen, og det vil vi aktivt hjælpe SAS med. Jeg skal dog sige, at vi har en stor bekymring for kollegaer, der er suspenderet, og det håber jeg også, at vi finder en løsning med SAS på, siger Jean Pierre Schomburg, der er næstformand i CAU.

Kamp om arbejdsvilkår

Striden imellem SAS og kabinepersonalet handler om, hvordan arbejdsvilkårene skal være for de 147 medarbejdere, der bliver overdraget til Cimber her fra 1. marts.

Derudover handler det om de vilkår, som nyansatte i Cimber skal arbejde under.

Kabinepersonalets faglige organisation, CAU, ønsker, at SAS indgår en overenskomst med CAU, der kan sikre arbejdsvilkår for de kabineansatte, der mod deres egen vilje nu må trække i Cimber-uniformen.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at omkring 35 SAS-medarbejdere var blevet suspenderet. Det rigtige antal er 27 suspenderede.

 

Forsker advarer mod karakterkrav: Gymnasiet skal løfte negativ social arv

2. marts 2015 14:45

Et karakterkrav vil ændre en af de grundlæggende idéer med gymnasiet.

Det mener gymnasieforsker og lektor i uddannelsesvidenskab på Syddansk Universitet Steen Beck.

- Siden 1970'erne har der været en forestilling om, at gymnasiet skulle løfte den negative sociale arv, og på det punkt har gymnasiet været en kæmpe succes. Med de karakterkrav, der stilles nu, kan man godt frygte en fiksering af de sociale forskelle, hvor uddannelserne ikke længere bliver brugt til, hvad de har været brugt til i 30 år, siger han.

Massakre

Steen Beck henviser til undersøgelser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har lavet beregninger på konsekvenserne ved indførelsen af et karakterkrav.

- Med et karakterkrav på 4 vil 13 procent være truet, og med et karakterkrav på 7 vil det være over halvdelen af gymnasieeleverne, der risikerer ikke at kunne komme ind. Det vil være en massakre, og så vil idéen om gymnasiet som en social løftestang gå fløjten, siger han. 

Næsten syv ud af ti danskere mener ifølge en ny Epinion-måling foretaget for DR, at der skal indføres karakterkrav i dansk og matematik for at blive optaget i gymnasiet.

Undersøgelsen viser, at 68 procent er enige eller helt enige i, at det er en god ide at indføre karakterkrav for at blive optaget på gymnasiet. Blandt dem som mener, at karakterkravet er en god ide, svarer 74 procent, at kravet bør være 4 eller 7 på 7-trinsskalaen.

DR retter:

Af den oprindelige artikel fremgik det, at 74 procent af danskerne ifølge undersøgelsen fra Epinion ønskede et karakterkrav på 4 eller 7 for at bliver optaget i gymnasiet.

Det er ikke korrekt. Der er tale om 74 procent af de danskere, der i forvejen ønsker et karakterkrav (68 procent af de adspurgte). DR beklager fejlen.

 

SAS flyver først normalt på onsdag

2. marts 2015 14:43

Tæt på alle danske kabinemedarbejdere har meldt sig klar til tjeneste i SAS efter weekendens strejke. Det er glædeligt og betyder, at kunderne snart kan se frem til normal trafik, oplyser SAS i en pressemeddelelse.

Luftfartsselskabet understreger dog, at mandagen fortsat vil være påvirket af aflysninger og forsinkelser efter den næsten fire dage lange overenskomststridige arbejdsnedlæggelse blandt kabinepersonalet.

- SAS er kendt for at være pålidelige og punktlige, og det skal vi nu (efter strejken, red.) rette op på og give vores kunder den høje kvalitet, de forventer fra SAS, siger selskabets koncerndirektør Flemming Jensen i pressemeddelelsen.

Medarbejderne har gjort deres yderste

SAS beklager over for de berørte kunder, som ufrivilligt er blevet trukket ind i konflikten. Og selskabet konstaterer samtidig, at talrige medarbejdere har gjort deres yderste for at hjælpe kunderne.

I løbet af tirsdagen må kunderne også forvente mindre justeringer og mindre uregelmæssigheder, men fra onsdag flyver SAS med et normalt trafikprogram.

Søndag ved 19-tiden meddelte SAS de strejkende kabineansatte, at hvis de ikke mødte på arbejde mandag klokken 12, var de fyret.

Næsten alle bliver i SAS

Siden har selskabet ifølge sin egen pressemeddelelse konstant modtaget positive tilkendegivelser fra medarbejdere, som ønsker at fortsætte med at arbejde i SAS. Næsten alle af de cirka 1.300 kabinemedarbejdere har meldt positivt tilbage.

- Vi må konstatere, at der er en stor velvilje over for SAS. Vi er glade for alle de medarbejdere, som har meldt sig og ikke mindst dem, som også har løftet en kæmpe opgave og fløjet på trods af trusler fra konfliktende medarbejdere.

- SAS medarbejdere i lufthavnene og kundeservice har desuden gjort deres bedste for at tage sig af kunderne i de kedelige situationer, siger Flemming Jensen.

Strejke dyr for SAS

SAS vil samle stumperne og finde ud af, hvad den overenskomststridige strejke har kostet på bundlinjen. SAS har dog tidligere mandag oplyst til aktieanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, at regningen kan løbe op i 100 millioner kroner.

Samtidig fortsætter SAS med at overdrage fly til Cimber. SAS er klar til at drøfte eventuelle uoverensstemmelser på et møde med foreningen CAU, når trafikken igen er normaliseret.

/ritzau/

 

VIDEO Korrespondent: Kabinepersonalet tabte kampen

2. marts 2015 14:30

SAS-personalet fik ikke noget ud af de seneste dages arbejdsnedlæggelse - og i det hele taget trak sagen alt for langt ud, inden medarbejderne mandag formiddag meddelte, at de genoptager arbejdet.

Det siger DR's erhvervskorrespondent, Nina Munch-Perrin.

- I det hele taget har det her været et spil. Det er kommet meget videre, end det måske egentlig burde, for meget hurtigt burde parterne egentlig være nået frem til enighed, siger Nina-Munch Perrin.

Ifølge næstformanden for kabinepersonalets fagforening, CAU, var det især en mail, som SAS-ledelsen sendte til medarbejderne søndag, der påvirkede deres beslutning.

I mailen skrev SAS, at de ansatte senest klokken 12 mandag skulle tilkendegive, om de havde tænkt sig at møde på arbejde igen, ellers kunne de betragte sig selv som værende opsagt.

Hør hele hendes kommentar til sagen ved at klikke på videoen i toppen af artiklen.

 

Analytiker: Strejke er dyr for SAS og selskabets omdømme

2. marts 2015 14:05

De tre dages strejke blandt de kabineansatte i SAS med utallige aflyste fly koster SAS dyrt både økonomisk og på flyselskabets omdømme. Det siger aktieanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

- SAS selv siger, at det kan have kostet op mod 100 millioner kroner. Det er hamrende dyrt i udgifter til at indlogere og beværte strandede passagerer og i mistede billetindtægter for flyselskaberne, når ansatte strejker.

- Ingen ved endnu, hvor mange passagerer der strandede i udlandet, siger Jacob Pedersen til Ritzau.

Skader omdømmet
Også på omdømmet er SAS blevet vingeskudt.

- Over de seneste otte år har SAS opbygget et image som punktligt flyselskab uden strejker. Det image er blevet vingeskudt, og det er indlysende, at det er de tre dage, passagererne husker, siger Jacob Pedersen.

Kabinepersonalet har sagt, at de 147 kabineansatte, der flyttes fra SAS over i datterselskabet Cimber, kan fortsætte strejken. Hvad betyder det for SAS?

- Det vil være en fuldstændig uholdbar situation, hvis det sker. Det er meget skidt, at de signaler sendes ud.

- Det er et udtryk for en konfrontatorisk linje, og jeg vil blive meget overrasket, hvis det bliver til virkelighed, svarer Jacob Pedersen, der dog mere betragter det som en slags positionering forud for nye forhandlinger mellem kabinepersonalet og SAS-ledelsen.

- SAS skal jo forhandle igen, og det virker mere som et partsindlæg, når kabinepersonalet siger, at strejken kan fortsætte. Det vil være potentielt vældigt skadeligt for SAS, hvis det sker, siger Jacob Pedersen.

Cimber er en skal
SAS købte flyselskabet Cimber som et led i sin seneste spareplan og skal skære 1,6 milliarder af omkostningerne frem mod 2017. Planen blev præsenteret i det seneste årsregnskab, hvor SAS kom ud med et underskud på 545 millioner kroner.

Prisen for Cimber var 20 millioner kroner, og datterselskabet skal stå for en del af SAS regionale flyvninger fra 1. marts.

- Cimber er reelt en skal, der sikrer SAS rettighederne til at flyve, og hvor de kan flytte medarbejdere over på billigere overenskomster. Der vil også følge fly med over i Cimber, siger Jacob Pedersen.

Ifølge loven om virksomhedsoverdragelse skal de ansatte have samme løn og arbejdsvilkår de første to år efter overflytningen. Det er de arbejdsmæssige vilkår efter de to år, der bekymrer de kabineansatte.

/ritzau/

 

Usynlig Hillary Clinton samler penge og talenter

2. marts 2015 14:00

Der er over halvandet år til amerikanerne skal vælge en afløser for Barack Obama.

Men det er ikke lang tid i amerikansk politik, og spekulationerne er i fuld gang: Hvem er favorit, hvem kan stå distancen og vigtigst af alt: Hvornår melder Hillary Clinton sit kandidatur?

Der synes ikke at være megen tvivl om, hvorvidt Clinton er kandidat - det er udelukkende et spørgsmål om, hvor længe hun kan trække den, før hun træder ind i kampen.

- Hun har allerede bygget det kampagnehold, der skal få hende valgt. Efter min mening har hun ført valgkamp nonstop siden 2006, da hun stillede op sidste gang, siger Jonathan Allen, der er forfatter til et af de største værker om Hillary Clintons karriere i de senere år.

Kampen om pengene

Overalt i Washington, D.C. falder talen på Hillary Clinton. Hendes folk mødes hver eneste uge - både på kontorer ude i byen og i Clinton-parrets millionvilla i den mondæne del af byen.

Senest skabte det overskrifter, da Clinton ansatte John Podesta - tidligere konsulent for de danske socialdemokrater og Bill Clintons stabschef - som sin højre hånd og øverstbefalende.

Kampen om pengene og donorerne er i gang. Og Clintons hold har allerede suget så store summer op, at det bliver svært for andre kandidater at få et ben til jorden. Og hun har også ansat de dygtigste folk.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der kan udfordre hende i det demokratiske primærvalg, siger John Allen.

- Hun har allerede låst mange af de store talenter fast, særligt mange af Obamas tidligere folk. Så det bliver svært at finde ilt til at køre en kampagne imod hende, siger han.

Lav profil

Clinton selv er næsten usynlig. Hun dukker op med jævne mellemrum til officielle pligter, men hun gør, hvad hun kan for at undgå opmærksomhed lige nu.

Hun har ingen interesse i at stille op lige foreløbig, for når først hun melder sig officielt, skal hun leve op til den lovgivning, der regulerer amerikanske valgkampe - og hun skal pludselig stå til rådighed og ansvar for en kampagne.

Og alle taler alligevel om hende, så der er ingen grund til at stille op lige nu.

Der er meget mere om Hillary Clinton i Horisont i aften klokken 21.55 på DR1.

 

Seks betjente blev såret ved terrorangreb i København

2. marts 2015 13:47

Dansk Politi, fagbladet for de danske betjente, skriver, at seks politifolk blev såret ved angrebene på Krudttønden og synagogen i Krystalgade.

Det er én såret politimand mere, end det tidligere er meldt ud.

Københavns Politi bekræfter, at en sjette betjent blev såret ved det første angreb på Krudttønden. Den kvindelige betjent blev ramt af glasskår, da Omar El-Hussein splintrede ruden til Krudttønden med skud fra sit automatvåben.

Betjenten blev dog ikke alvorligt såret.

- Så vidt jeg ved, var der tale om overfladiske skader, siger Mogens Lauridsen, ledende politiinspektør ved Københavns Politi.

Fire såret af skud

Udover den kvindelige betjent, der blev såret af glasskår, blev yderligere fem betjente altså såret under angrebene. Yderligere én af glasskår, og fire af skud.

To af betjentene blev såret af skudene affyret ved Krudttønden på Østerbro. Her var et arrangement med blandt andre den svenske tegner Lars Vilks i gang, og både betjente og PET-folk var til stede. Det var her dokumentaristen Finn Nørgaard, der deltog i mødet, blev skudt og dræbt.

De to sidste betjente blev ramt af skud, da Omar El-Hussein åbnede ild mod dem og den 37-årige Dan Uzan, der stod vagt foran den jødiske synagoge i Krystalgade i København.

Samtlige sårede politifolk er udskrevet. De sidste af dem blev det om tirsdagen efter angrebet, der skete lørdag eftermiddag.

 

VIDEO 'Ja tak' til porno på skoleskemaet

2. marts 2015 13:37

Professor i sexologi ved Aalborg Universitet Christian Graugaard foreslår, at der ud over seksualundervisning også skal porno på skoleskemaet i de danske folkeskoleklasser.

Det er man åben for i 9. klasse på Gug Skole i Aalborg.

- Det kan man godt få noget ud af - for eksempel se forskellen på rigtig kærlighed mellem to mennesker, der har sex, i forhold til hård porno og femkanter fra USA, siger Anders Kaagaard, der går i klassen.

- Man kan også se, hvordan en 'opdigtet' kvindelig krop er i forhold til en kvinde med for eksempel naturlige bryster, supplerer klassekammeraten Emma Færgemann.

Se hvordan porno kan gøre sit indtog på skoleskemaet i videoen i toppen af artiklen.

 

SAS-ansatte kan lovligt strejke videre i Cimber

2. marts 2015 13:32

Det kan komme til endnu en strejke i SAS nye datterselskab Cimber om kun få uger, selvom kabinepersonalet i SAS mandag klokken 12 efter al sandsynlighed indvilger i at fortsætte arbejdet.

Det siger talsmanden for de strejkende ansatte, der på Hotel Park Inn tæt på Københavns Lufthavn holder møde med deres fagforening, CAU.

SAS-ledelsen gav søndag de kabineansatte et ultimatum: Enten møder de på arbejde på deres næste vagt, eller også kan de betragte sig selv som fyret. Fristen er klokken 12.

- Det lettede stemningen en smule, da de fandt ud af, at de lovligt kan strejke videre efter at være blevet overflyttet til Cimber, siger talsmand Jakob Esposito.

Står uden overenskomst
Hele konflikten mellem SAS og de kabineansatte handler om overflytning af 147 ansatte fra SAS til datterselskabet Cimber. De ansatte er bange for, at de vil ende med en dårligere overenskomst i Cimber, end de havde i SAS.

Jakob Esposito forklarer, at SAS kan frafalde overenskomsten for de flyttede medarbejdere tre uger efter, at aftalen er på plads.

Dermed står de ansatte i Cimber reelt uden overenskomst, selv om de ifølge loven om virksomhedsoverdragelse vil beholde de samme rettigheder med løn og arbejdsforhold i to år.

Jakob Esposito anser det som det mest sandsynlige, at SAS vælger at frafalde overenskomsten.

- Og så er det lovligt for de ansatte at konflikte sig til en ny overenskomst, siger talsmanden.

SAS bryder loven
Professor Henning Jørgensen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet kan dog ikke se en situation for sig, hvor SAS frafalder overenskomsten.

SAS bryder ifølge professoren nemlig loven om virksomhedsovertagelse, hvis selskabet gør det.

- Det står utvetydigt i loven, at man ikke kan lave en virksomhedsoverdragelse med henblik på at skifte overenskomsten ud. Overenskomsten binder. Så SAS er også bundet af den indtil 2017, siger Henning Jørgensen.

- Så hvis man skal nedlægge arbejdet igen, skal man helt frem til 2017, hvor overenskomsten udløber. Og så bliver det fuldt lovligt at strejke igen, siger professoren.

/ritzau/

 

DIN MENING Er ældrepleje vigtigere end naturpleje?

2. marts 2015 13:28

- Man kan ikke være over det hele. Skal man eksempelvis have mindre til de ældre for at sætte mere af til naturen?

Sådan siger Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, i et interview med P1-programmet Natursyn, der sendes mandag. Hun sætter selv stor pris på naturen, men Dansk Folkeparti prioriterer ikke naturen, fortæller hun - det er der andre partier til.

Hvad synes du? Har Pia Kjærsgaard ret i, at for eksempel ældreområdet eller skoleområdet er vigtigere end naturen? Giv din mening til kende herunder.

 

Vinteren har haft 27 frostdøgn

2. marts 2015 13:20

Frostdøgn, hvad er det ? Et helt døgn med frost eller hvad ? DMI sidder i disse dage og gransker tallene for denne vinter, som sluttede lørdag.

Et frostdøgn er, når DMI på en eller flere målestationer registrerer, at temperaturerne i løbet af døgnet kommer under nul grader.

Når klimatologerne derefter beregner antallet af frostdøgn, opregnes det areal, hvor døgnets minimumstemperatur har været under frysepunktet.

Sådan beregnes de

Hvis kun ganske få stationer registrerer frost, kan det resultere i blot 0,1 klimatologisk frostdøgn, mens et meteorologisk frostdøgn, hvor mange stationer har registreret frost, resulterer i måske 0,9 klimatologisk frostdøgn.

I de tre vintermåneder lander vi på 27 frostdøgn, siger klimatolog hos DMI, Mikael Scharling til til DR Vejret:

- Vi  havner på 27 frostdøgn, så vinteren har været mild. Efter år 2000 har der været tre vintre, der var mildere nemlig 2006/2007, 2007/2008 og også 2013/2014 .

Vinteren 2014-2015 ligger på denne skala på en ottendeplads over færrest frostdøgn pr. vinter.

Færrest havde vinteren 1988-1989 med 16 frostdøgn. Flest havde vinteren 1969/1970 med sine 87 frostdøgn.

 

 

 

 

Facebook raser, men konflikt skader ikke SAS' omdømme

2. marts 2015 13:10

Der gik ikke længe, før de første beskeder tikkede ind på SAS' Facebook-side:

- Kabinepersonalet har min fulde opbakning!

- SAS er skurken. Fortsat god kamp, kammerater.

- Fuld opbakning til de strejkende.

Konflikten mellem SAS' ledelse og det strejkende kabinepersonale har som i så mange andre lignende sager også fået danskerne til tasterne, og på de sociale medier ligger sympatien særligt hos det strejkende personale.

Alligevel vil de sidste dages konflikt og danskernes holdning i sidste ende ikke skade flyselskabets overordnede brand.

Det vurderer Kresten Schultz Jørgensen, der er administrerende direktør i branding-virksomheden Lead Agency.

- SAS er og bliver danskernes foretrukne selskab. Det er et nationalt og skandinavisk brand, som vi har et meget personligt forhold til. SAS' ledelse er derfor i en situation, hvor de kan tillade sig rigtig meget, siger Kresten Schultz Jørgensen.

Lemminge-effekt på de sociale medier

Det er et led i luftfartsselskabets forsøg på at vende underskud til overskud, der er baggrund for arbejdsnedlæggelsen blandt selskabets kabinepersonale.

Men selvom danskernes holdning til SAS på de sociale medier er og har været negativ de seneste dage, mener Kresten Schultz Jørgensen heller ikke, at Facebook er repræsentativt.

Han mener i stedet, at der sker en lemminge-effekt, og han sammenligner sagen med Jensens Bøfhus, der sidste år måtte gå grueligt meget igennem på Facebook, da det kom frem, at bøfrestauranten havde nægtet en fiskerestaurant at bruge navnet Jensen.

Men netop på grund af SAS' plads i den danske fly-historie, tror Kresten Schultz Jørgensen ikke, at danskernes negative omtale på de sociale medier gør SAS' ledelse nervøse.

- SAS er en del af et kulturelt brand, uanset hvor store problemer de har. SAS har altid stået for særlige værdier. Men derfor forventer og kræver vi også noget mere fra dem.

Kabinepersonale ender som skurken

Der er dog håb forude for de rejsende. Kabinepersonalet i SAS har mandag meddelt, at de genoptager arbejdet klokken 12.

Det sker, efter at kabinepersonalet søndag gav de ansatte et ultimatum: hvis de ansatte ikke svarede på en mail - og dermed tilkendegav, at de ville stille i uniform på deres næste vagt, kunne de betragte sig selv som fyrede.

Og i sidste ende er det da også netop kabinepersonalet og ikke SAS' ledelse, der har et forklaringsproblem over for danskerne, vurderer Kresten Schultz Jørgensen.

Han mener derfor, at SAS' ledelse kan gå fra konflikten, uden at flyselskabets brand vil være synderligt mærket:

- Det kan godt være, kabinepersonalet indtil nu har haft danskernes sympati, men de var også begyndt at få et forklaringsproblem. De har kun talt om, hvad sagen betød for deres løn, men alligevel var det de rejsende, der måtte betale prisen.

 

Fagforening: Vi tager ikke længere passagerer som gidsler i konflikten

2. marts 2015 13:05

- Vi har ikke vundet noget ved det her - alle har tabt. Jeg skal beklage over for kunderne.

Sådan siger næstformand i kabinepersonalets fagforening, CAU, Jean Pierre Schomburg, efter at kabinepersonalet i SAS mandag vedtog at genoptage arbejdet efter at have haft nedlagt arbejdet siden fredag. 

Jean Pierre Schomburg har arbejdet i døgndrift på at få de ansatte tilbage til arbejdet. Det er derfor en tilfreds, men også meget udmattet, mand, der møder pressens mikrofoner efter mødet.

- Der er ingen tvivl om, at den mail, SAS sendte ud i går (om at de strejkende medarbejdere ville blive fyret, hvis de ikke meldte sig klar til arbejde inden klokken 12 mandag, red.), har påvirket beslutningen på mødet. Jeg har kæmpet for at få medarbejderne tilbage i arbejde, og det er lykkedes - de tager nu hjem og henter deres uniform og får flyene i luften.

Passagerer skal ikke længere være gidsler

Fagforeningen for det danske kabinepersonale, CAU, underskrev i weekenden en aftale med SAS om, at de ansatte skulle bringes tilbage i arbejde.

I første omgang valgte de ansatte imidlertid at trodse både SAS, Arbejdsretten og altså også fagforeningens ønsker. Derfor glæder Jean Pierre Schomburg sig over, at parterne nu kan vende tilbage til forhandlingsbordet.

- Budskabet inde fra mødet er klart og tydeligt; vi tager ikke længere passagererne som gidsler i den her konflikt, vi løser det med SAS ved forhandlingsbordet. Vi skal have glade og tilfredse passagerer tilbage i flyveren. Det er dem, der betaler vores løn - det er dem, vi lever af.

Flere medier skriver mandag, at en række medarbejdere er blevet suspenderet efter arbejdsnedlæggelsen. Jean Pierre Schomburg vil nu undersøge, om der er hold i oplysningerne, og forsøge at finde frem til en løsning med SAS.

 

Forårstegn: Den blå anemone blomstrer

2. marts 2015 13:00

Lille, lilla og køn. Anemoner hører til blandt de kendte forårsbebudere. Netop de små lilla forårsblomster optager DR Vejrets brugere i denne tid.

En af dem, Steen Christensen, som også har sendt et par billeder, skriver:

- Jeg bliver i rigtigt forårshumør hvert år, når den blå anemone kommer frem ved skrænterne i skoven ud mod Kattegat. Nok er det den første blomst sammen med følfod, men det er da tidligt i år ?

Lidt tidligt i år

DR Vejret har sendt spørgsmålet videre til Naturstyrelsen, hvor Marie Roland, naturvejleder forklarer, at hun i weekenden fik øje på den lille blå anemone ved Sakskøbing:

- Den blå anemone er lidt tidligt på den i år. Den er et tegn på, at skovbunden snart bliver dækket af et hvidt anemone-tæppe, når de almindelige hvide anemoner springer ud.

De blå anemoner blomstrer normalt i marts og april, mens den mere almindelige hvide anemone kommer i april og maj.

Har du billeder af blå anemoner, som er sprunget ud, eller som er lige ved, så kan du dele dem med DR Vejret og vores brugere. Send dem til 1212@dr.dk, vejret@dr.dk og på Instagram ved at dele dem på #DRvejret.

Nødvendigt med en Instagram-konto

For at dele billeder på Instagram, skal du have en smartphone og en Instagram-konto.Tag dit anemonebillede og upload det under hashtaggene: #DRVejret #blåanemone.

 

Kvinde anholdt efter mistænkelige dødsfald på sygehus

2. marts 2015 12:14

En kvinde er anholdt i forbindelse med en række mistænkelige dødsfald på Nykøbing Falster Sygehus. Mandag eftermiddag skal personen fremstilles i grundlovsforhør ved Retten i Nykøbing Falster.

- Vi har modtaget en anmeldelse, som vi i går undersøgte dagen igennem. Det har resulteret i, at vi har anholdt en person, som i dag bliver fremstillet i grundlovsforhør, fortæller vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen til DR Nyheder.

Politiet vil kræve dobbeltlukkede døre ved grundlovsforhøret, hvilket betyder, at offentligheden ikke kan få at vide, hvad sigtelsen mod personen mere konkret drejer sig om.

- Der er en række hensyn, som begrunder det, men vi kan ikke komme ind på detaljerne på nuværende tidspunkt, siger Søren Ravn-Nielsen.

Betydelig efterforskning
Anholdelsen er sket i løbet af søndag eftermiddag. Samme dag havde politiet modtaget anmeldelsen.

- Der er tale om en betydelig efterforskning dagen igennem i går, og der vil fortsat være det.

Han kan endnu ikke oplyse, hvor mange dødsfald det drejer sig om.

- Der er tale om flere, men jeg kan ikke kommentere på antallet, siger Søren Ravn-Nielsen.

Anmeldelsen kom direkte fra sygehuset, men her har direktøren ingen kommentarer. 

- Det er korrekt, at sygehuset har rettet henvendelse til politiet på baggrund af nogle mistænkelige dødsfald. Derudover har sygehuset ingen kommentarer til den aktuelle politiefterforskning, siger sygehusdirektør Arne Cyron.

 

 

Lidegaard: Ukraine er i bedring

2. marts 2015 12:12

Det går den rigtige vej for Ukraine, efter at våbenhvilen mellem ukrainerne og de prorussiske separatister i den østlige del af landet trådte i kraft for to uger siden.

Men der er fortsat lang vej igen, hvis den endnu skrøbelige våbenhvile skal udvikle sig til varig fred i det uroplagede land.

Det er meldingen fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som mandag er taget til den ukrainske hovedstad, Kiev, for at mødes med landets præsident, Petro Porosjenko, og premierminister Arsenij Jatsenjuk.

Målet er at blive klogere på, hvordan våbenhvilken er forløbet indtil nu og vise dansk sympati med landet.

- Der er ingen tvivl om, at der er sket en bedring i Ukraine. Men der er heller ingen tvivl om, at der er et stykke vej igen, og jeg håber meget, at vi er på vej til at få etableret en fredelig løsning. Vi er længere, end vi har været før. Men vi er også tidligere blevet skuffet, siger udenrigsministeren til P1 Morgen.

Danmark skal ikke levere våben

Det er ellers ikke mere end tre dage siden, at tre ukrainske soldater blev dræbt i den østlige del af landet.

Og den ukrainske præsident er langt fra optimistisk over situationen.

Fredag udtalte Petro Porosjenko, at Rusland vil udgøre en militær trussel, hvad enten våbenhvilen holder eller ej.

Men Danmark skal ikke til at levere våben til det ukrainske militær, understreger udenrigsministeren.

- Da krigen brød ud, havde Ukraine ikke et velfungerende militær, og det skal landet have bygget op. Danmark giver millionstøtte til de blødere dele af militæret, så de kan blive bedre til at forsvare sig selv. Men der er stor forskel på at hjælpe dem med at opbygge militæret og så være med til at eskalere krisen i form af flere våben og hårdere leverencer, siger Martin Lidegaard.

Ukraines eget ansvar

Danmark skal derimod hjælpe Ukraine med at få opbygget et velfungerende retsvæsen, frie, russisksprogede medier og et nyt energisystem, der er uafhængigt af Rusland.

Men Martin Lidegaard understerger, at det er den ukrainske regering, som skal være bannerfører for forandringerne. Det er afgørende for, at Danmark fortsat kan støtte det kriseramte land.

- Det er helt nødvendigt, at der kommer reformer, og i sidste ende er der ikke andre end Ukraine selv, der kan lave reformerne. Men vi må give dem den tekniske og finansielle støtte, der skal til for at gennemføre dem, siger udenrigsminister Martin Lidegaard til P1 Morgen.

 

Netanyahu indleder omstridt besøg i USA

2. marts 2015 12:01

Israels regeringsleder Benjamin Netanyahu er ankommet til Washington på et besøg, der bringer sindene i kog - både i Israel og i USA.

Ved afrejsen fra Israel erklærede Netanyahu, at han er en udsending for det jødiske folk:

- Jeg føler en stor og ægte bekymring for det israelske folk, for staten Israels skæbne. Jeg vil gøre alt for at garantere vores fremtid, sagde regeringslederen.

Bag om ryggen på Obama

Netanyahu kommer til USA efter invitation fra Republikanerne i den amerikanske kongres, hvor han skal holde en tale tirsdag  - bag om ryggen på Det Hvide Hus og præsident Barack Obama, som har afvist at møde den israelske regeringsleder.

Formelt afstår præsidenten, fordi han ikke møder fremmede regeringschefer, der er midt i en valgkamp - Israel går til valg om to uger.

Men Obamas manglende gæstfrihed skyldes nok også, Netanyahu og Republikanerne i fællesskab forsøger at blokere for en aftale med Iran om det iranske atomprogram.

Den fremtrædende demokratiske senator Diane Feinstein er stærkt irriteret over, at Netanyahu kalder sig jødernes udsending:

- Det er en arrogant udtalelse. Det jødiske samfund er som alle andre samfund. Der er forskellige synspunkter, siger senatoren, som selv er jøde.

Kritik hjemme

I Israel siger kritikere, at Netanyahu spiller hasard med en lang tradition for politisk borgfred i USA om støtten til Israel, og de tvivler på, at han gør klogt i at udfordre den amerikanske præsident.

Også på anden vis intensiveres den israelske valgkamp, der benytter andre midler, end vi er vant til i Danmark:

Isreals hær iværksatte søndag den største militærøvelse i mange år på Vestbredden. 3.000 mand blev indkaldt til deres enheder og yderligere 10.000 sat i beredskab. Scenariet er masseprotester i de besatte områder.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.