preload loader
 

Parlamentarikere til nationalbank: Udgiv rapport om EU-exit nu

24. maj 2015 00:12

Det skal ikke længere være muligt for storbanken Bank of England at tie om deres analyser af et britisk farvel til EU.

Det mener flere britiske parlamentarikere, som nu forlanger en offentliggørelse af bankens undersøgelse af konsekvenserne ved et exit.

Det skriver The Guardian.

Andrew Tyrie, der er leder af det indflydelsesrige parlamentsudvalg treasury committee, siger, at bankchefen Jon Cunliffe og andre involverede kan forvente at blive kaldt til samtale med politikerne om sagen.

Centralbanken er kommet ud i et uheldig stormvejr, efter den ved en fejl lækkede en hemmelig rapport om emnet, der frygtes at få katastrofale følger for den britiske økonomi.

Røde ører

Bank of England har under radaren iværksat et større arbejde, der skal granske hvilke økonomiske udfordringer, der vil ramme Storbritannien, hvis det britiske folk  stemmer ja til at forlade det europæiske fællesskab.

Banken fik derfor røde ører, da dens presseansvarlige ved en fejl sendte detaljer om det hemmelige projekt til The Guardian.

Læs også: Røde ører i britisk nationalbank: Sendte hemmelige EU-tal til avis

Selvom banken erkender, det er ganske uheldigt, at offentligheden har fået nys om undersøgelsesarbejdet, så agter man at fortsætte analysearbejdet, skriver Bank of England i en pressemeddelelse.

Vil være på forkant med resultat

Selvom det britiske folk har den afgørende stemme i forhold til at blive i EU eller ej, så vil banken gøre sit for at være på forkant med et valgresultat.

- Det bør ikke komme som nogen overraskelse, at banken laver et sådan arbejde om et erklæret politisk mål, skriver banken med henvisning til premierminister David Camerons løfte om en EU-folkeafstemning.

Bank of England planlægger selv at offentliggøre deres konklusioner på et britisk EU-farvel, 'når rette tid er', lyder det.

Mange erhvervsledere og EU-meningsdannere har advaret om, at en exit vil ramme den britiske eksport og City of London - finansmarkedets nerve i London.

 

Regeringen vil straffe kabeltyve hårdere

23. maj 2015 22:31

Regeringen vil de mange kabeltyverier til livs, og på baggrund af en tværministeriel taskforce kommer der nu en række initiativer, der skal nedbringe antallet af kabeltyverier, som for eksempel var et stort problem i januar i år.

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Taskforcen, der har bestået af repræsentanter fra Transportministeriet, Banedanmark, Justitsministeriet og Rigspolitiet, peger blandt andet på strengere straffe.

Det betyder, at man fremover kan straffe kabeltyvene med op til seks års fængsel i stedet for de nuværende 18 måneders maksimumstraf, og sådan skal det være, siger Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokraterne.

- Strafferammen er ikke blevet udnyttet effektivt hidtil. Man er til gene for rigtig mange mennesker, og det kræver en skærpet straf, siger Prehn til Ritzau.

Mere overvågning

Mere tv-overvågning af baneområder er også et indsatsområde. Øget tv-overvågning og skiltning kan ifølge udenlandske erfaringer have en præventiv effekt på kabeltyverierne.

Desuden er tv-overvågning et brugbart redskab i forbindelse med politiets efterforskning, skriver Transportministeriet.

Heunicke: Vi kan ikke leve med det

Transportminister Magnus Heunicke (S) er glad for initiativerne.

- Det har været vigtigt for mig at få taget ordentligt fat om det store problem med kabeltyverier. I perioden 22.-29. januar 2015 blev mere end 175.000 passagerer forsinket som følge af de kabeltyverier, der var på S-banen til Køge.

- Det kan vi ikke leve med, siger Heunicke i pressemeddelelsen.

- Taskforcens arbejde har vist, at det har været muligt at forbedre indsatsen på nogle helt konkrete områder, hvilket løbende har været sat i værk undervejs i arbejdet.

- Jeg er meget glad for det arbejde, der er udført i taskforcen, og jeg tror på, at det kan være med til at nedbringe antallet af tyverier, siger han.

Hos Banedanmark tror teknisk direktør Søren Boisen, at initiativerne vil have den nødvendige effekt.

- Jeg tror på, at vores indsatser virker. De har en præventiv effekt, og de er med til at skræmme tyvene væk, siger han til TV2 Nyhederne.

/ritzau/

 

Mand ramt af skud i København

23. maj 2015 22:19

Klokken 20.52 lørdag aften har Københavns Politi fået en anmeldelse om et skyderi ved Holmbladsgade på Amager, hvor en mand er ramt.

- Manden er bragt på skadestuen og er ikke i kritisk tilstand. Mere ved jeg ikke i øjeblikket, siger Lars Westerwel, vagtchef i Københavns Politi, til Ritzau.

Ikke mange oplysninger

Det er uvist, hvor offeret er ramt henne, eller om episoden er banderelateret. Skudofferets alder er også ukendt.

- Jeg ved ikke mere i øjeblikket, end det jeg har sagt, siger vagtchefen.

Ifølge Ekstra Bladet har politiet afspærret Laplandsgade ved Hells Angels' rockerborg. Politihunde er i gang med at undersøge stedet

/ritzau/

 

VIDEO Nabo til faldefærdigt hus: Hvorfor river kommunen det ikke ned?

23. maj 2015 22:03

Naboerne til et faldefærdigt hus på Langeland undrer sig over, at kommunen ikke griber ind.

År efter år har det gule nabohus fået lov til at forfalde, mens havens træer og buske har lukket sig om det, så man ikke længere kan se huset fra vejen.

De tidligere beboere var et ægtepar, som ifølge naboen Hanne Hansen passede godt på deres hjem.

Det kan man ikke se i dag, hvor et til salg-skilt ikke lokker købere ind gennem den vildtvoksende have.

Se indslag fra TV Avisen om sagen øverst i artiklen. Tryk på play.

Pulje til nedrivning

Ifølge Hanne Hansen har huset fået lov til at forfalde i mindst ti år. Først døede manden, der boede i huset. Derefter boede kvinden der alene i en årrække, hvorefter hun kom på plejehjem.

- Hun har en datter, en svigersøn og nogle børnebørn, men jeg ved ikke lige, hvor de er henne i det her spil. At man ikke sørgede for at få det solgt for mange år siden, det begriber jeg ikke, siger Hanne Hansen.

Langeland Kommune har fået bevilliget 5,4 millioner kroner til at rive faldefærdige huse ned i 2014.

Men 2. viceborgmester Kurt Gehter fra Borgerlisten Langeland fortæller, at kommunen ikke har råd til at betale de 40 procent, som kommunen selv skal stille med til nedrivningerne.

Derfor har kommunen kun fået brugt 3,5 millioner kroner på nedrivninger.

Hanne Hansen undrer sig ikke desto mindre over, at Langeland Kommune ikke river hendes nabohus ned, så grunden kan blive solgt.

- Hvis ikke det her er nedrivningsværdigt, så ved jeg ikke, hvad er. Der må Langeland Kommune altså gribe ind, siger hun.

Gener fra forladt hus

Hanne Hansen ved ikke, om Langeland Kommune har været i dialog med datteren til husets tidligere beboere.

Men hun mener, at der skal ske noget nu og peger på en række gener:

- For det første gror hækken langt ud over fortovskanten. Der er ikke noget, der bliver passet. Utøj, siger hun og fortsætter:

- Her kan ikke andet end at være rotter og alverdens ting og sager.

 

Ærkebiskop: Kirken har brug for virkelighedstjek efter ja til homo-vielser

23. maj 2015 22:01

Er den katolske kirke ude af trit med virkeligheden?

Det mener lederen af den katolske kirke i Irland, Dublins ærkebiskop, Diarmuid Martin, meget vel kan være tilfældet, efter irerene har sagt et rungende ja til homo-vielser.

- Jeg tror, at kirken har brug for et virkelighedstjek og skal spørge sig selv: 'Hør her, har vi virkelig fjernet os fra de unge, siger ærkebiskoppen til Irlands nationale tv-station, RTE.

Et klart ja til, at bøsser og lesbiske må blive ægtefolk er en kæmpe milesten for det katolske land, hvor det før 1993 var forbudt at være homoseksuel.

Derfor bliver det af rettighedsforkæmpere også anset som  et paradigmeskifte og en triumf uden lige, at det traditionsrige og religiøse land nu er det første land i verden, der så klart ved en folkeafstemning sikrer lige muligheder for folk uanset seksuel orientering.

En social revolution

Ærkebiskop Diarmuid Martin så gerne, at homoseksuelles rettigheder kunne sikres uden at ændre definitionen af et ægteskab.

Men, siger han:

- Hvis afstemningen er en bekræftelse på, hvordan ungdommen ser på tingene, så har kirken en kæmpe opgave foran sig for at finde det rette sprog, der kan få dens budskaber ud til unge mennesker. Ikke kun om dette emne, men generelt set.

62,1 procent af vælgerne stemte ja ved afstemningen, og i kun et enkelt af de 43 valgdistrikter var der flertal for et nej.

Valgdeltagelsen ligger på 60,5 procent, hvilket svarer til, at over 1,9 millioner irere har deltaget i folkeafstemningen, rapporterer RTE. Det er den højeste valgdeltagelse i flere årtier i Irland.

Ærkebiskoppen påpeger, at valgresultatet er et billede på en social revolution, som begyndte for mange år siden.

Og måske har kirken ikke været bevidste om, hvad denne bevægelse ville føre med sig, siger Diarmuid Martin.

- De fleste af de unge mennesker, som har stemt ja, er jo et produkt af vores katolske skole. (...) Vi er nødt til at sætte os ned og finde ud af, om vi rækker ud til de unge.

Kulminationen på 10 års kamp

Helt til det sidste før den vigtige afstemning forsøgte kirken at påvirke vælgerne til at stemme nej. Og fire biskopper opfordrede folk til at afvise de homoseksuelles mulighed for ægteskab.

At afstemningen gik, som den gjorde, skyldes blandt andet, at forkæmpere for bøsser og lesbiske har haft held med at mobilisere store græsrodsaktiviteter, hvor frivillige har banket på titusindvis af døre for at få folk til at stemme ja.

Samtidig er der ført massive ja-kampagner på de sociale medier. Og den megen aktivisme har ifølge The New York Times sikret 100.000 nye vælgere siden november sidste år.

Tusinder af udlands-irere er eksempelvis rejst hjem kun for at afgive deres stemme, fordi de ikke kunne gøre det på landets ambassader eller ved at brevstemme.

- Iagttagere har ikke rigtig fattet, at det her er kulminationen på 10 års kampagne for at ændre indstillingen i dette land, siger Com O'Gorman, der er chef for Amnesty Internationals irske afdeling. 

Hvornår, de første homoseksuelle kan blive gift i Irland, bliver op til parlamentet at beslutte, når loven endeligt skal godkendes. Par må dog en tur på rådhuset for at gøre det til den tid på grund af den katolske kirkes modstand. Omend flere katolske præster har været fortalere for at vie dem.

 

Boligminister: Få nu fjernet landsbyernes rådne tænder

23. maj 2015 20:31

Kommunerne når efter alt at dømme ikke at bruge alle de penge, som de har fået beviliget i støtte til at rive faldefærdige huse ned i 2014.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) vil nu bede kommunerne om at stramme op.

Han mener ikke, at kommunerne på den ene side kan klage over manglende hjælp og på den anden side så ikke bruge den hjælp, der kommer.

Med en måned tilbage til at indberette har kommunerne kun oplyst, at de har brugt 55 millioner kroner ud af årets puljebeløb på 200 millioner kroner.

- Det er ganske mange penge. Og når vi ved, at der står cirka 50.000 huse, som er nedrivningsparate i vores landdistrikter, så undrer det mig meget, siger Carsten Hansen.

- Det er brandærgerligt

Det skal dog bemærkes, at kommunerne fortsat kan indberette brugte midler - indberetningsfristen udløber nemlig først om en måned.

Men ifølge Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter vil man ikke nå op på puljens fulde beløb.

Flere kommuner meddeler da også, at de ikke kommer til at bruge hele den sum, som de har fået beviliget.

- Jeg er noget bekymret for, om man når at bruge pengene. Og vi ved, at der er rigtig god brug for pengene, så det er brandærgerligt, siger Carsten Hansen.

En rådden tand bremser boligsalget

Ministeren understreger, at der er klare fordele ved at komme de faldefærdige bygninger til livs.

- De steder, hvor man får revet ned og byfornyet huse, der kan man sælge huse igen. Hvis der står sådan en rådden tand eller en øjenbæ, som man kalder det, så kan man faktisk ikke sælge huse i området, siger Carsten Hansen.

Han opfordrer kommunerne til hurtigst muligt at indberette, hvor mange penge de har brugt. Derudover skal de ifølge ministeren få dannet sig et overblik over tomme, nedrivningsparate bygninger, kontakte grundejere om sagen og få gang i arbejdet med at rive ned.

Der er nemlig flere penge at komme efter for kommunerne, da der også er en pulje at søge for 2015.

- Så det er jo en håndsrækning både til beskæftigelse, til at få husene brækket ned og til at gøre vores landdistrikter endnu mere salgbare over for byboere og andre, der har lyst til at flytte ud, siger Carsten Hansen.

Restbeløbet kan lånes

2. viceborgmester i Langeland Kommune Kurt Gehter fra Borgerlisten Langeland fortæller, at kommunen - selvom det måske kan lyde paradoksalt - ikke har råd til at bruge de penge, kommunen har fået beviliget af staten.

Det skyldes, at kommunen selv skal finansiere 40 procent af regningen for nedrivningerne.

Derfor har kommunen ifølge Kurt Gehter kun brugt 3,5 millioner kroner ud af de 5,4 millioner kroner, der blev afsat til Langeland i 2014-puljen.

Men den køber Carsten Hansen ikke. Han mener, at kommunerne har fået et yderst fordelagtigt tilbud, når de kan få udleveret 60 ører fra staten, hver gang de bruger en krone på at rive ned. 

- Man kan låne de 40 ører, man mangler, så se nu at komme i gang, siger ministeren.

 

Cirkus-elefant stoppede trafikken i Randers

23. maj 2015 19:29

En elefant fra Cirkus Dannebrog var lørdag skyld i, at Østjyllands Politi blev kimet ned.

- Vi får mange forskellige anmeldelser - har netop modtaget flere opkald angående elefant på kørebanen i Randers. Den er hjemme igen, skrev Østjylland Politi på Twitter klokken 18.15.

Til Ritzau fortæller vagtchef Jes Frederiksen, at ingen kom til skade ved episoden.

Cirkusset er på plads ved Brotoften i Randers.

- Det er en usædvanlig ting. Men der er et cirkus i byen, og der var en elefant med, og den blev åbenbart lidt interesseret i en gren på den anden side af vejen.

Uvist hvordan den er sluppet ud

- Så den krydsede begge vognbaner og snuppede grenen, hvorefter den gik tilbage igen. Ingen kom til skade, så det forløb stille og roligt, men vi fik en del opkald på 112.

- Elefanten var temmelig stor, sagde patruljen, som vi sendte derud, siger Jes Frederiksen.

Det er ifølge politiet uvist, hvordan elefanten slap fri fra cirkusset, men myndighederne skulle ikke hjælpe med at få den tilbage igen.

/ritzau/

 

FAKTA Her må homoseksuelle ikke blive gift i Europa

23. maj 2015 19:26

Irland har tilsluttet sig Danmark på listen over lande, der tillader homoseksuelle at blive gift. Dermed tillader 15 europæiske lande ægteskab mellem homoseksuelle, mens yderligere en række lande tillader registrerede partnerskaber.

Der er dog fortsat en lang række lande, der hverken tillader ægteskab eller registreret partnerskab mellem homoseksuelle.

Her er en oversigt over en stribe europæiske lande, der ikke anerkender ægteskab eller partnerskab mellem to personer af samme køn:

* Albanien

* Bosnien-Hercegovina

* Bulgarien

* Estland

* Grækenland

* Hviderusland

* Italien

* Letland

* Litauen

* Makedonien

* Moldova

* Polen

* Rusland

* Rumænien

* Serbien

* Slovakiet

* Tyrkiet

* Ukraine

Kilder: International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA)

/ritzau/

 

Irland siger YES til ægteskab for bøsser og lesbiske

23. maj 2015 19:00

Et overvældende flertal af den irske befolkning har stemt ja til ægteskab for homoseksuelle.

Det oplyser Irlands nationale tv-station, RTE.

Frisind og tolerance er blevet hyldet lørdagen igennem, hvor det traditionelt set katolske folk nu har stemt YES til, at bøsser og lesbiske kan blive rette ægtefolk.

Over 62 procent af vælgerne har stemt ja, mens omkring 38 procent har stemt nej til homovielser.

I kun en enkelt af de i alt 43 valgkredse stemte befolkningen nej.

Og derfor har regnbueflagets mange farver hele dagen strålet om kap med solen i Irland.

Samtidig har jubelbrøl og fløjter været lydbilledet til den store af gadefesterne i Dublin, hvor ja-sigerne tæller over 70 procent af vælgerne i hovedstaden.

Fyrtårn for resten af verden

I Dublin har der hele lørdagen været gang i gaden, og afstemningen er blevet fulgt af tusinder på storskærm ved Dublin Castle.

- Irland er blevet et fyrtårn for resten af verden. Det er en historisk dag for Irland, siger sundhedsminister Leo Varadkar, som selv er homoseksuel.

Irland bliver det første land, som har taget stilling til homo-vielser ved en folkeafstemning.

For bare 22 år siden afkriminaliserede landet homoseksualitet, og først i 2010 vedtog regeringen en lov, der gjorde det muligt for homoseksuelle par at leve i et registreret partnerskab.

Tusindvis vendte hjem for at stemme

De irske vælgere er strømmet til valgstederne fra nær og fjern, sågar har tusindvis af udlands-irere taget turen til hjemlandet kun for at afgive deres stemme, da de ikke kan gøre det på landets ambassader eller via brev.

Og det klokkeklare ja var ventet. Tidligere lørdag gik den irske ligestillingsminister, Aodhán Ó Ríordáin, ud og sagde, hun var sikker på, at befolkningen ville stemme ja.

- Jeg tror, den er vundet. Områder som ikke nødvendigvis er kendt som liberale er rungende ja-sigere, sagde hun.

Kan ikke giftes i kirken

Homoseksuelle irere skal dog ikke forvente, at alle de katolske præster møder dem med åbne arme foran alteret. Kirken er imod vielser af personer af samme køn. Dog er der katolske præster i landet, som allerede har sagt, at de er for vielserne.

Men de irske bøsser og lesbiske kan nu få papir på hinanden på rådhuset.

Mere end 3,2 millioner mennesker har kunne stemme ved folkeafstemningen.

Og da de første meldinger om det overvældende ja tikkede ind, begyndte det at strømme til med lykønskninger på de sociale medier fra hele verden.

En af dem er den britiske, homoseksuelle sanger Sam Smith.

Også naboerne fra Skotland er hurtigt ude med en lykønskning i form af dette tweet fra Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon.

Og fra USA bakker man op om Irlands ja til lighed for alle, siger vicepræsident Joe Biden.

BILLEDER Folket stemmer ja eller nej til homo-ægteskab i Irland

 

Kommuner nøler med penge øremærket til nedrivning af gamle huse

23. maj 2015 18:40

Efterladte huse med smadrede vinduer og hængende døre. Gamle lader og nedlagte erhvervsbygninger med tilskoddede vinduer.

Det var noget af det, regeringen ville til livs, da der med vækstpakken i 2013 blev postet penge i en pulje til at nedrive nedslidte boliger og istandsætte faldefærdige huse i landsbyer.

Om cirka en måned udløber fristen for at indberette, hvor stor en andel af sidste års pulje på 200 millioner kroner kommunerne har brugt.

Her på falderebet er der kun indberettet nedrivningsudgifter for 55 millioner kroner, oplyser Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Flere af kommunerne meddeler ifølge ministeriet, at de ikke får brugt de penge, de har fået bevilliget.

Langeland får ikke brugt pengene

Puljen er særligt målrettet udsatte landsbyer, som kæmper med dårlige bygninger, et nedslidt bymiljø og generelt forfald og skal gøre dem til mere attraktive steder at bo.

Langeland Kommune har fået bevilliget 5,4 millioner kroner. Af det beløb er blot omtrent 3,5 millioner kroner blevet brugt, oplyser 2. viceborgmester Knud Gehter fra Borgerlisten Langeland.

- Det skyldes simpelthen budgetmæssige problemer: Vi har ikke råd til at gå ind og finansiere det resterende beløb, siger han.

Et spørgsmål om pengemangel

Mens staten dækker 60 procent, så skal kommunerne nemlig selv hive resten af pengene op af kassen.

- Det kan ikke nytte noget, at man bevilliger et vist antal millioner kroner, når man skal modsvare med 40 procent. For når man ikke kan gøre det, så stopper det, siger Knud Gehter og fortsætter:

- Vi kan ikke bare låne, låne og låne: Vi skal også låne penge til så mange andre ting, og så må vi altså prioritere vores penge.

Bureaukrati, ventetid og frivillighed

Ifølge Knud Gehter er der også bremseklodser i form af for lang sagsbehandlingstid og for meget bureaukrati.

Samtidig påpeger han, at ordningen er frivillig, og at det kan forsinke arbejdet med at få revet bygninger ned.

Men primært opfordrer han minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) til at tilføre flere penge til puljen og skrue en ny fordelingsnøgle sammen, så kommunernes andel af regningen blot bliver ti eller 20 procent.

- Vi ønsker alle sammen at få de gamle rønner væk, for de skæmmer i landskabet, og vores turister og gæster har ofte de gamle rønner på nethinden, når de forlader området. Det ser fattigt ud og ligner armod, siger han.

Det kan dog ikke konkluderes, at de øvrige kommuner ikke har brugt en større andel af pengene, end de 55 millioner indberettede kroner, da de som nævnt ovenfor fortsat har en måned til at indberette udgifter.

 

Britisk centralbank undersøger konsekvenser af EU-exit

23. maj 2015 17:59

Den britiske centralbank, Bank of England, ønsker at få en vurdering af følgerne af et britisk exit fra EU, siger centralbanken i en erklæring.

Banken bekræfter dermed indholdet i en e-mail, som ved et uheld blev sendt til en britisk avis om det ellers fortrolige researchprojekt.

Det var avisen The Guardian, som først rapporterede, at en assistent til en af centralbankens højtstående medarbejdere i en e-mail havde sagt, projektet skulle hemmeligholdes for de fleste af bankens medarbejdere og for journalister.

Det sker på et tidspunkt, hvor den britiske premierminister, David Cameron, har indledt en proces forud for en lovet folkeafstemning om briternes EU-medlemskab i 2017, hvor han vil forsøge at få gennemført reformer og få genforhandlet betingelserne for briternes medlemskab.

Hvad vil Cameron egentlig

De øvrige EU-lande venter stadig på flere detaljer om, hvad det egentlig er, som Cameron vil.

Mange britiske erhvervsledere er nervøse over muligheden for, at de kan komme til at miste adgang til deres vigtigste eksportmarkeder, ligesom der er bekymring i finanssektoren.

Deutsche Bank, som er euro-zonens næststørste bank med store interesser i Storbritannien, udtalte den 19. maj, at den havde begyndt at forberede sig på et muligt britisk farvel fra EU.

Sendt ved en fej til Guardian

The Guardian skriver, at den famøse e-mail blev skrevet af privatsekretæren til en af bankens vicedirektører, Jon Cunliffe, som beskæftiger sig med potentielle farer for centralbanken og finanssektoren.

Mailen blev ved en fejltagelse sendt til The Guardian af nationalbankens pressekontor.

/ritzau/Reuters

 

20 gidsler befriet fra Boko Haram i Nigeria

23. maj 2015 17:46

Nigerianske soldater har dræbt et større antal oprørere fra den militante gruppe Boko Haram og befriet 20 kvinder og piger, der blev holdt fanget af gruppen, oplyser Nigerias forsvarsministerium.

Det skete fredag under en militæroperation i den berygtede Sambisa-skov i det nordøstlige Nigeria, som er en af islamisternes højborge.

- Selv om de flere gange er stødt på et stort antal landminer, der stadig er spredt over Sambisa-skoven, er soldaterne fortsat. Snesevis af terrorister er døde i angrebet mod deres baser fredag, oplyser Nigerias forsvarsministerium i en meddelelse.

Fire lejre ryddet

Fire af Boko Harams lejre er ryddet, og en gruppe gidsler er befriet, skriver det tyske nyhedsbureau dpa på baggrund af oplysninger fra hærens talsmand.

- I alt 20 kvinder og piger blev reddet ved afslutningen på fredagens operation, tilføjer ministeriet.

Ifølge meddelelsen blev en soldat dræbt og 10 andre såret i kampe mod Boko Haram.

Det er ikke umiddelbart muligt at få bekræftet oplysningerne fra anden side.

Tidligere har forsvarsministeriets meldinger om nedkæmpelse af Boko Harams styrker ikke været helt i overensstemmelse med øjenvidners beretninger.

Men i de seneste uger ser det ud til, at Nigeria har vundet en række sejre i kampen mod islamisterne.

Over 700 befriet

Over 700 gidsler, først og fremmest kvinder og børn, er angiveligt blevet befriet under militærets operation i Sambisa-skoven, som har været Boko Harams base gennem mange år.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Amnesty International har Boko Haram bortført mere end 2000 mennesker alene siden nytår,

Mange kvindelige fanger har efter deres befrielse fortalt, at de er blevet seksuelt misbrugt under deres fangenskab.

/ritzau/AFP

 

OVERBLIK Sådan startede sag om ulovlige sundhedsdata

23. maj 2015 16:35

Alt fra informationer om fordøjelsesproblemer og seksuelle problemer om os danskere er indsamlet ulovligt.

Oplysningerne er brugt af 50 forskerhold, der nu risikerer at skulle slette deres materiale.

Læs overblik om sagen her, der går helt tilbage til 2007:

* Oplysninger om alle danske patienters sygdomme og lægebesøg er siden 2007 sendt til Dansk AlmenMedicinsk Database fra lægernes journalsystemer uden samtykke fra patienterne.

* I november sidste år afgjorde Statens Serum Institut, at det meste af materialet er ulovligt indsamlet. Der var kun tilladelse til at indsamle helbredsoplysninger om diabetes, KOL, depression og hjertesvigt.

704 sygdomme

* I alt var der dog ifølge DR indsamlet data om 704 forskellige sygdomme lige fra problemer med fordøjelsessystemet til seksuelle eller sociale problemer.

* Det er Region Syddanmark, der har det overordnede ansvar for dataindsamlingen. Efter Statens Serum Instituts udredning meldte regionen ud, at den fra 4. december ville tage skridt til at slette alle de data, som var ulovligt indsamlet.

* Kort efter meldte Rigsarkivet ud, at det vil have en kopi af databasen, som det fandt bevaringsværdigt.

Jelveds kovending

* Kulturminister Marianne Jelved (R) sagde først, at hun var parat til at sætte en stopper for, at Rigsarkivet kunne få de ulovligt indsamlede oplysninger.

* Siden skiftede hun mening. I februar skrev hun i en pressemeddelelse, at de har historisk værdi og derfor ikke må slettes.

* Både de borgerlige partier og oppositionen til venstre for regeringen holdt dog fast i kravet om, at oplysningerne skulle slettes.

50 forskerhold har brugt data

* I april ændrede kulturministeren så holdning igen og foreslår nu, at de ulovlige DAMD-data slettes.

* I alt 50 forskerhold har indtil nu gjort brug af de ulovlige oplysninger, og det er nu op til Datatilsynet at beslutte, om deres materiale skal slettes.

Kilder: DR, Ugeskriftet.dk, Ritzau, Kulturministeriet, Region Syddanmark, DKNyt.

/ritzau/

 

Politikere: Stop forskning med ulovligt indsamlet sundhedsdata

23. maj 2015 16:33

Region Syddanmarks regionsrådsformand, Carl Holst (V), viser ingen nåde over for de forskningsprojekter, der har gjort brug af ulovligt indsamlede oplysninger i patientdatabasen, Dansk Almenmedicinsk Database (DAMD).

- Ulovlig data skal slettes. Der er sikkert nogle, der synes, det er ærgerligt ud fra forskningsmæssige, kommercielle og andre hensyn.

- Men her i Region Syddanmark har vi haft den holdning, fra det øjeblik vi blev bekendte med, at de indsamlede data var ulovlige, at de skulle slettes, siger han til Ritzau.

Indsamlet fra praktiserende læger

De mange data om danskernes sygdomme og lægebesøg er siden 2007 indsamlet fra de praktiserende læger og sendt til DAMD, men i november sidste år måtte Statens Serum Institut erkende, at oplysningerne var indsamlet ulovligt.

Siden har kulturminister Marianne Jelved (R) besluttet, at oplysningerne skal slettes, på trods af et forslag fra Rigsarkivet om at bevare en kopi af oplysningerne.

Region Syddanmark har nu henvendt sig skriftligt til forskerholdene, der har brugt databasen, og anbefalet dem også at slette det brugte materialet.

Datatilsynet skal stoppe brug

Det er dog kun Datatilsynet, der reelt kan tvinge forskerne til at slette materialet.

Carl Holst håber, at Datatilsynet når frem til at stoppe brugen, men understreger, at han ikke er imod indsamling af data om danskernes sygdomme - så længe der ikke er tvivl, om deres lovlighed:

- Jeg ser virkelig et potentiale i de data, vi har i Danmark, men vi bliver nødt til at være skarpe på brugen og indsamlingen af dem, for ellers skaber vi manglende opbakning til brugen af dem.

Også i Enhedslisten har man haft en klar holdning til, at databasen med danskernes sundhedsoplysninger burde slettes.

Partiet har derfor også en klar forventning om, at Datatilsynet nu vil stoppe brugen af databasen i de 50 forskerhold, der stadig gør brug af de ulovlige oplysninger.

- Det er Datatilsynet, der kan gå ind og give en besked om, at de her oplysninger ikke kan bruges, og det er helt klart min forventning, at det kommer til at ske, siger sundhedsordfører Stine Brix (EL) til Ritzau.

/ritzau/

 

Søren Gade: Jeg går ikke ind i politik for pengenes skyld

23. maj 2015 16:29

Den 1. maj kom det frem, at den tidligere forsvarsminister og direktør for Landbrug og Fødevarer Søren Gade (V) igen trådte ind på den politiske arena.

Det kom bag på mange, fordi Søren Gade tidligere havde afvist et comeback med ordene, ”det gør jeg fandeme ikke”.

Mandag i denne uge blev han så formelt valgt som folketingskandidat for Venstre i Aalborg.

Kort betænkningstid

Det skete efter, at formanden for Venstre i Aalborg ringede til Søren Gade og spurgte, om han ville være kredsens kandidat, fordi de havde en kandidat, der var sprunget fra.

- Jeg får ikke særlig lang betænkningstid. Jeg vender det selvfølgelig med nogle af mine tætteste, og jeg snakker med borgmesteren i Herning, Lars Krarup. Og så taler jeg selvfølgelig også med partisekretæren i Venstre, Claus Richter, og Lars Løkke, før jeg beslutter mig for at sige ja.

Det siger Søren Gade i DR-programmet Ugens gæst, der er blevet sendt på P1 i dag.

Ikke første gang han bliver spurgt

Det er ikke første gang, Søren Gade bliver spurgt, om han vil tilbage til politik.

- Jeg er blevet trykket på maven rigtig mange gange, siden jeg forlod politik, om at vende tilbage. Det har været af tillidsfolk og også nogle af mine tidligere kollegaer, fortæller Søren Gade i programmet.

At det så skulle annonceres 1. maj, var ikke noget, Søren Gade bestemte.

- Det var ude af mine hænder. Kredsen ønskede at komme ud med det så hurtigt som muligt. Jeg syntes, det ligeså godt kunne være kommet dagen efter den 1. maj. Men kredsen ønskede maksimal opmærksomhed på det, og det kan man sige, det fik.

Formand for Venstre en dag?

Under sidste års formandsopgør i Venstre blev Søren Gade hevet op af hatten som mulig formandskandidat. Om det siger Søren Gade i interviewet:

- Jeg ved jo godt, jeg bliver brugt. Selvfølgelig bliver jeg brugt i det spil. Men det, jeg sagde, og den støtte, jeg gav udtryk for i forhold til Lars Løkke, den mente jeg dengang, og det mener jeg sådan set også i dag.

Søren Gade har svaret nej til spørgsmålet om, hvorvidt han kunne tænke sig at stille op som kandidat til formandsposten i Venstre.

- Jeg er blevet trykket på maven. Det er jeg også af Lars Løkke - om det var noget, jeg kunne tænke mig. Det har jeg sagt blankt nej til.

Yde før man kan nyde

Den tidligere forsvarsminister fortæller også, at han vender tilbage til politik, fordi han har overvejet, hvad han skulle sige, hvis Lars Løkke Rasmussen efter en eventuel valgsejr ringede og spurgte, om han kunne tænke sig at vende tilbage til politik.

Og fordi Søren Gade begyndte at have de overvejelser, så var det oplagt for ham at stille op igen.

- Hvis du alligevel sidder og overvejer, om du skal have et bolsje, kunne du så ikke også være med til at arbejde for, at bolsjeskålen blev fyldt op, spørger han retorisk i interviewet.

Det er også et spørgsmål om at bidrage med noget, siger Søren Gade.

- Hvis du vil nyde, så skal du også yde.

Går ikke ind i politik for pengenes skyld

Ifølge Søren Gade er det ikke for pengenes skyld, at han nu stiller op i politik.

- En ting er stensikkert. Hvad enten jeg bliver folketingspolitiker eller skulle være så privilegeret at få lov til at blive minister på et tidspunkt, hvis Lars Løkke vinder, så er det i hvert fald ikke lønnen, der driver det.

- Lønnen på den anden side af hegnet er noget højere, så det er i hvert fald ikke det, der driver mig tilbage i politik, beretter Søren Gade, der i september 2014 stoppede som administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer.

Tanker om statsministerposten

I interviewet på P1 får Søren Gade også spørgsmålet om, hvorvidt han har gjort sig tanker om statsministerposten. Her svarer han:

- Jeg tror, det er et mega hårdt og et ensomt job at være statsminister. Du skal være klar til at skære halsen over på dine bedste venner. Du skal være klar til at træffe beslutninger, der dybest set strider mod din natur.

- Man kan jo se, hvor hårdt det slider på statsministre, uanset om det er blå eller røde. Dem, der griber ud efter magtens ypperste job, altså går efter statsministerposten, de skal gøre sig klart, om de er klar til at ofre det og være den person, det kræver.

Og det mener Søren Gade ikke, at han selv er.

- Det er jeg ikke. Og jeg er ikke kandidat til det. Vi har som sagt et glimrende formandsskab i Venstre, og det er landsmødet, der afgør tronfølgen i Venstre, siger han.

 

VIDEO Karneval i Aalborg bliver mere og mere populært

23. maj 2015 16:12

- Aalborg uden karneval er ikke Aalborg.

Så klart lyder det fra karnevallets talsmand Reimer Ivang.

Det er måske heller ikke langt fra sandheden. Aalborg Karneval er nemlig - ifølge dem selv - Nordeuropas største folkelige karnevalsparade med omkring 60.000 deltagere og 100.000 tilskuere.  

- Det her rammer folkesjælen rigtig godt. Det er jo ikke os, der arrangerer en fest. Vi siger blot, hvor den starter, og hvor den slutter, og så laver folk selv festen, siger Reimer Ivang.

Siden 1996 har Aalborg Karneval hvert år udnævnt en konge, og i år blev det TV-personligheden Mascha Vang, som løb med titlen.

Kom i feststemning og se de flotte udklædninger i Aalborg Karneval i videoen i toppen af artiklen. 

 

Følg Københavns maraton direkte på dr.dk

23. maj 2015 15:00

Selvom du ikke selv binder løbeskoene eller tager flagene frem for at heppe på din yndlingsløber langs ruten søndag, kan du stadig komme med til Copenhagen Marathon.

dr.dk sender nemlig live fra løbet fra starten 9.30 til ud på eftermiddagen, hvor de fleste løbere er nået i mål eller har ramt muren undervejs.

Læs alt om Copenhagen Marathon her

Vi sender samme signal, der kan ses på storskærmene til løbet - og giver dig også status på løbet og reportage fra sidelinjen i vores liveblog og resultattjeneste.

Sammenlign dig selv og andre løbere

Efter løbet kan du klikke dig ind på dr.dk/maraton og gå om bord i alle resultaterne fra de over 11.000 løbere.

På vores kort kan du genafspille dit eget eller en anden løbers maraton - og du kan se mellemtider og en grafisk fremstilling af, hvordan gennemsnitshastigheden forandrer sig løbet igennem.

Du kan også sætte flere løbere sammen og sammenligne løbet for både eliten og førstegangsløberne. Det kan fx gøre det lettere at forstå, hvor stort springet er op til de allerbedste løbere (hvis du da ikke selv er blandt dem ...).

Beregner hver enkel løbers nettotid

Beregningerne er lavet ud fra løberens nettotid, altså tiden der går, fra løberen krydser startlinjen, til vedkommende kommer i mål.

På den måde kan man sammenligne løbere, der ikke er startede på samme tidspunkt.

Tjenesten er tilgængelig fra søndag eftermiddag, når de første løbere kommer i mål, men den er først fuldendt, når alle løbere har passeret målstregen.

Det vil ikke være muligt at se mellemtider på de løbere, der udgår undervejs.

De resultatdata, DR bruger, er venligst stillet til rådighed af Sparta og Ultimate Sport Service.

 

65-årig tysk kvinde føder firlinger

23. maj 2015 14:10

En 65-årig tysk kvinde, der allerede har 13 børn, er blevet mor til firlinger efter at have fået en kunstig insemination i Ukraine, rapporterer den tyske tv-station RTL.

De tre drenge og en pige blev født for tidligt på et hospital, da kvinden kun havde været gravid i 26 uger. Men firlingerne skal have gode chancer for at overleve.

Moren, Annegret Raunigk, bor i Berlin, underviser i engelsk og russisk, men er tæt på pensionsalderen. Ud over at være mor til 13 har hun syv børnebørn.

Den ældste i verden

RTL siger, at Raunigk er den ældste kvinde i verden, som er blevet mor til firlinger.

RTL har købt de eksklusive rettigheder til historien om fødslerne, efter at tyske medier i april første gang rapporterede om kvindens graviditet. Hun sagde, at hun ønskede at få et barn mere, da hendes yngste datter, som er ni år, havde ønsket sig en lillebror eller en lillesøster.

Tabloidavisen The Bild am Sonntag citerer Raunigk, hvis ældste datter er 44 år, for, at lægerne havde chokeret hende med meddelelsen om, at hun skulle have firlinger.

Men på intet tidspunkt overvejede hun at få reduceret antallet af fostre.

- Jeg er ikke bange. Jeg går ud fra, at jeg vil forblive sund og rask, og jeg har erfaringen. Det er ikke nyt for mig, siger den 65-årige til Bild.

- De er ikke planlagt allesammen

Raunigk skabte overskrifter for 10 år siden, da hun i en alder af 55 år fik sit 13. barn - datteren Lelia.

- Jeg ønskede i begyndelsen kun at få et barn. De er ikke planlagt allesammen. Jeg er ikke en person, der planlægger. Jeg er ret spontan, og børn holder mig ung, siger hun.

/ritzau/AFP

 

K-ordfører: Skat må give ramte boligejere pengene tilbage

23. maj 2015 13:55

Skat har bevidst nedprioriteret klagesager fra boligejere, der har betalt for meget eller har udsigt til at betale for meget i ejendomsskat.

Det skriver dagbladet Politiken i dag, efter avisen har fået aktindsigt i en redegørelse sendt fra Skatteministeriet til Folketingets Ombudsmand.

Ombudsmanden gik ind i sagen efter en række artikler i Politiken. Her beskrev avisen, hvordan Skat har undladt at rette forkerte vurderinger af boliggrunde, selvom Landsskatteretten eller et vurderingsankenævn har slået fast, at Skat har sat niveauet for højt.

Ministeren må rydde op i Skat

I redegørelsen til Ombudsmanden skriver Skatteministeriet blandt andet, at "behandlingen af disse afgørelser har været nedprioriteret i perioder, idet det var nødvendigt at bruge ressourcerne på andre opgaver, der blev anset for mere hastende." Det fremgår af dagens Politiken.

Det er uacceptabelt, lyder det fra den konservative skatteordfører, Brian Mikkelsen.

- Det bør selvfølgelig få den konsekvens, at ministeren skrider ind og rydder op i den bule, siger Brian Mikkelsen til DR Nyheder.

Langer ud efter Skat

Skat burde bruge tid og ressourcer på at betale penge tilbage til de folk, der har betalt for meget i skat.

- I et retssamfund må første prioritet være, at når man skylder folk penge, eller de er blevet dårligt behandlet, så skal det rettes op, og så skal folk have deres penge, siger den konservative skatteordfører.

Det er et spørgsmål om prioritering, siger Brian Mikkelsen, og Skat har brugt for meget tid på at hente penge ind fra folk.

- Første prioritet er ikke, at man nidkært jagter folk, fordi de skylder en krone eller en øre eller hopper ind i folks sager uden retskendelse.

- Prioritering ét må altid være, at folk får deres penge tilbage, hvis de har betalt for meget i skat, understreger skatteordføreren.

Skat kan ikke bare nedprioritere sagerne

Daværende skatteminister Morten Østergaard (R) lovede ellers sidste år, at Skat ville rette ind og tage de sager op, hvor en afgørelse hos Skat var blevet underkendt af en ankeinstans.

Men da Benny Engelbrecht (S) overtog posten som skatteminister i efteråret 2014, valgte Skat igen at nedprioritere arbejdet med at rette og nedsætte vurderinger, som er blevet underkendt.

Det betyder, at der kun er blevet afsluttet et mindre antal sager. Det fremgår af Politiken i dag.

Til det siger Brian Mikkelsen:

- Det kan man ikke som Skat. Hvis man har fået et pålæg, lovet Folketinget og skrevet til Ombudsmanden, at man prioriterer de sager, hvor folk har betalt for meget i skat, så kan man ikke nedprioritere dem.

Socialdemokraterne venter på Ombudsmanden

I københavner-bydelen Brønshøj sidder 200 boligejere, som hver især venter på at få 10.000 kroner tilbage, som de årligt har betalt for meget i grundskyld.

For 14 måneder siden gav Vurderingsankenævnet Nordsjælland dem ret i at, de havde betalt for meget, men de har stadig ikke fået pengene tilbage fra SKAT, skriver Politiken.

Sådan bør det ikke være, siger den socialdemokratiske skatteordfører til DR.

- Selvfølgelig skal det være sådan, at når Skat bliver vurderet til at have truffet en forkert afgørelse, så skal der selvfølgelig rettes op på det, siger Astrid Krag.

Hun vil dog vente på Ombudsmanden, før hun drager konsekvenser af forløbet.

- Man skal altid tage det alvorligt, hvad Ombudsmanden kommer frem til. Derfor vil jeg - af respekt for den institution - lade være med at politisere og konkludere på noget, før Ombudsmanden har lavet sit arbejde, siger hun.

Nu opprioriterer Skat sagerne igen

Hos Skat har ledelsen valgt at opprioritere behandlingen af de fejlagtige afgørelser igen. Til Politiken siger Skats direktør Jesper Rønnow Simonsen:

- Vi har nu opprioriteret arbejdet og beklaget, at der går for lang tid, fra sagerne kommer ind i den ene ende, til de bliver ekspederet i den anden.

I en skriftlig kommentar til DR Nyheder udtaler skatteminister Benny Engelbrecht, at han noterer sig, at Skat bruger flere ressourcer på området, og at han ellers venter på Ombudsmanden.

- Det er SKAT’s ledelse, der prioriterer ressourcer og opgaver. Jeg har noteret mig, at der nu er tilsat flere ressourcer til dette område. Men SKAT har afleveret en redegørelse til Folketingets ombudsmand. Politikens historie baserer sig på en lille del af denne. Nu skal ombudsmanden have lejlighed til at læse redegørelsen i sin helhed, og jeg har derfor ikke mere at tilføje.

 

Gør-det-selv-manden må kigge langt efter handy værktøj

23. maj 2015 13:21

Lørdagens gør-det-selv-mand får svært ved at opdrive et godt stykke multifunktions-værktøj i byggemarkedet i dag.

For først var det Dansk Supermarked, så var det Silvan, og nu har Bauhaus også besluttet sig for at fjerne multifunktionsværktøj fra hylderne i kædens 16 varehuse.

Det sker, efter at byretten i Odense først på ugen dømte indehaveren af butikken Tommerup Jagt og Fiskeri en bøde på 100.000 kroner for at sælge ulovlige foldeknive. Knive som butiksindehaveren, ifølge forsvareren, troede var lovlige.

Bauhaus Danmark oplyser, at de fredag har fjernet rigtig meget multifunktionsværktøj fra hylderne.

- Vi fjerner alle multiværktøj - dog ikke Bacho MTT151, som er godkendt af Rigspolitiet, skriver kæden i en mail til DR Nyheder.

Årsagen er, at værktøjet blandt mange andre funktioner også har en kniv i sig, som kan foldes op med én hånd.

Ifølge den nye dom fra Odense Byret og en tidligere dom i landsretten, skal knive, som kan foldes op med én hånd, betragtes som ulovlige.

 

Irsk minister om foreløbigt ja til homo-vielser: F*ck yeahhhh

23. maj 2015 12:19

Det tegner til at blive et rungende et 'ja' efter fredagens folkeafstemning om homo-vielser i Irland.

Det mener i hvert fald landets ligestillingsminister.

- Irland har ikke bare sagt ja. Irland har sagt FUCK YEAH, skriver Aodhán Ó Ríordáin på Twitter.

En af nej-kampagnens fremmeste fortalere, David Quinn, har ønsket tillykke med sejren, selv om stemmerne stadig er ved at blive talt. Valgdeltagelsen er formentlig historisk høj, og det er en fordel for ja-siden, skriver BBC.

Rejser hjem for at stemme

Mere end 3,2 millioner var berettiget til at stemme om at gøre det lovligt for par af samme køn af gifte sig med hinanden. Derudover havde flere tusinde af de omkring 60.000 irere, der bor i udlandet, travlt med at rejse hjem for at stemme.

En af dem var den irske Joey Kavanag, som også opfordrede andre til at gøre det samme med initiativet 'Get on the Boat 2 Vote' (tag båden hjem for at stemme, red.).

- Tilslutningen og støtten til initiativet har været utrolig, sagde Joey Kavanagh igår, da han ankom til Irland for at stemme.

Og hans initiativ står langt fra alene. På sociale medier kan man se, hvor mange der delte fotos fra deres rejse på Twitter, Facebook og Instagram under hashtagget #hometovote (hjem for at stemme, red.).

Irere, der har forladt landet for mindre end 18 måneder siden, kan nemlig stemme ved folkeafstemningen - de skal dog møde op på et valgsted i Irland.

Skandaler kan give jordskredssejr

Den katolske kirke har traditionelt haft en stor indflydelse, men flere skandaler om misbrug af børn har stækket kirkens anseelse, og meningsmålinger har således vist, at der kan blive tale om en jordskredssejr til ja-siden.

De vil i så fald blive en historisk afstemning for et land, der afkriminaliserede homoseksualitet så sent som i 1993.

Ifølge tv-stationen RTE - Irlands svar på DR - tyder meget på, at fremmødet ved fredagens folkeafstemning bliver det største nogensinde i landet.

Alene i hovedstaden Dublin ventes over 60 procent at have stemt. Det er meget i et land, hvor kun 39 procent i 2013 gad stemme om, hvorvidt parlamentets overhus skulle afskaffes.

Resultat i eftermiddag

I dag klokken 9 lokal tid begynder optællingen, og meningsmålingerne peger på et overbevisende ja til at lade bøsser og lesbiske blive viet i det stærkt katolske land

Det endelige resultat ventes offentliggjort i løbet af eftermiddagen.

'Ja' trodser den katolske kirke

21 lande i verden har allerede givet par af samme køn liv til at gifte sig, men Irland kan blive det første land, der legailserer homo-ægteskaber ved en folkeafstemning.

Den katolske kirke er imod vielser af to personer af samme køn, selv om flere katolske præster går ind for homo-vielser.

Derfor må irske katolikker af samme køn en tur på rådhuset for at få papir på hinanden, hvis den irske befolkning fredag trodser kirken og stemmer ja.

Se videoen i toppen af artiklen når Joey Kavanagh og mange andre udlands-irere ankommer til Irland for at stemme om homo-ægteskab.

 

Røde ører i britisk nationalbank: Sendte hemmelige EU-tal til avis

23. maj 2015 12:04

Der er røde ører i korridorerne i den britiske nationalbank, Bank of England.

I al hemmelighed har den nemlig regnet på de finansielle chok, der kan ramme Storbritannien, hvis briterne stemmer ja til at forlade EU i en lovet folkeafstemning.

Men ved en fejl er en mail med detaljer om det hemmelige projekt fredag blevet sendt til en af landets største aviser, the Guardian.

Det sker efter nationalbankens guvenør Mark Carney har lovet større gennemsigtighed i, hvad banken foretager sig.

Forberedte svar til pressen

Det er bankens presseansvarlige, der ved en fejl har videresendt det fortrolige skriv, som endda handler om det nyeste forslag i arbejdsgruppen; at detaljer om projeket kun skal deles med ansatte i arbejdsgruppen og ej deres teams.

Pressen skal naturligvis heller ikke have nys om regnearbejdet.

I den fortrolige mail understreges det, at arbejdsgruppen, skal svare, at deres regnearbejde intet har med folkeafstemningen at gøre.

I stedet skyldes det, at "der sker en del i Europa i de næste måneder" som for eksempel den græske krise, "der er af interesse for banken".

Afstemning om Storbritanniens fremtid

David Cameron, der blev genvalgt som premierminister ved parlarmentsvalget den 7. maj, har i valgkampen lovet, at briterne skal stemme om landets fremtid i EU.

Den sag er netop nu en brandvarm kartoffel og øverst på dagsordenen, efter de konservative hev et flertal hjem ved valget og nu regerer uden koalitionspartner.

Mange erhvervsledere og EU-meningsdannere har advaret om, at en exit vil ramme den britiske eksport og City of London - finansmarkedets nerve i London, der i 2012 tegnede sig for i omegnen af 10 procent af BNP.

Derfor antages det af the Guardian, at banken har holdt arbejdet hemmeligt for ikke at gøre det til et bidrag i debatten forud for afstemningen.

Bank fastholder det hemmelige arbejde

For selv om det er folket, der med David Camerons egne ord afgør den sag, vil Bank of England gerne være på forkant.

Derfor valgte topfolk i banken at søsætte Projekt Bogstøtte, der er i gang med at grave i sagen om de økonomiske konsevenser af en eventuel exit fra EU.

En talsmand for banken kalder det "uheldigt", at oplysningerne er sluppet ud, men siger, at det jo er bankens opgave at undersøge konsekvenserne af en EU-afstemning, og at den vil fastholde det arbejde.

- Det er regeringens politik, at der skal ske en genforhandling og en folkeafstemning om Storbritanniens medlemsskab af EU. Det bør ikke komme som en overraskelse, at der rejser sig en række økonomiske problemer i den kontekst. Det er bankens ansvar at vurdere dem, siger han til the Guardian.

 

40.000 er flygtet: Nu angriber Iraks hær IS i Ramadi

23. maj 2015 11:09

Irakiske styrker og den shiamuslimske milits indleder angreb mod Islamisk Stat i Ramadi, siger et øjenvidne og en lokal embedsmand til Reuters.

- Hundredvis af militsfolk, som kom til Habbaniyas luftbase i sidste uge, da Ramadi blev indtaget af Islamisk Stat, nærmer sig Siddiqiya og Madiq, som er byer på fronten nær Ramadi, siger Azzal Obaid, som er med i Anbars provinsråd.

Mens regeringsstyrkerne forsøger at generobre Ramadi har Islamisk Stat foretaget angreb i retning mod Fallujah i et forsøg på at vinde mere terræn i provinsen Anbar, hvormed de kan komme tættere på hovedstaden Bagdad.

40.000 er flygtet

FN siger, at det forsøger at nå ud til 40.000 civile, som er flygtet fra Ramadi for at komme væk fra Islamisk Stat. Et stort antal civile er samlet ved Bzebiz-broen, som er lukket af myndighederne for at forhindre, at de flygtende når til Bagdad.

Der har været frygt for, at medlemmer af Islamisk Stat ville blande sig med flygtningestrømmen og på denne måde nå til Bagdad.

- Der er rapporter om børn, der død af dehydrering i varmen, siger FN's Dominik Bartsch til BBC.

- Vi er dybt bekymrede for kvinder, børn, ældre og syge blandt flygtningene. Tusinder er strandet i heden. De er meget få informationer om de civile, der er tilbage i Ramadi. Vi hører historier om hævnangreb, om skudvekslinger og individer, som jages, siger han.

Store dele af Ramadi er ødelagt

Islamisk Stat kontrollerer i dag omkring 50 procent af Syriens territorium og omkring en tredjedel af Iraks.

Vidner udtaler, at store dele af Ramadi er ødelagt. Masser af udbrændte køretøjer, herunder militære, står rundt omkring. og vidner har sagt til Reuters, at der ligger lig af soldater og politifolk på næsten hver en gade.

Den taktik, som IS-militsen bruger, når den erobrer byer, er voldsom og ødelæggende.

Da IS rykkede ind i Ramadi var det blandt andet en bulldozer pakket med sprængstof, der sprængte et hul i en vigtig sikkerhedsmur. Derpå myldrede det ind i gennem hullet med omkring 30 køretøjer. Mange af bilerne var bilbomber.

/ritzau/Reuters

 

Sådan bliver vejret til Copenhagen Marathon

23. maj 2015 10:26

11.488 løbere og de mange tilskuere kan se frem til en flot dag, når Copenhagen Marathon går i gang i morgen klokken 9.30.

- Det bliver perfekt løbevejr i København, siger DR's vejrvært Herdis Preil Damberg.

Solen kommer til at skinne pænt i københavnsområdet fra morgenstunden, og der er ingen regn i sigte.

Pas på med for meget tøj

- Det største problem er, at løberne kan komme til at tage for meget tøj på om morgenen, siger Herdis Preil Damberg.

For natten mellem lørdag og søndag ser ud til at blive kold. Temperaturen kommer helt ned omkring 2 til 3 gader. Derfor bliver det også en kold morgen.

Men solen kommer til at skinne over København søndag morgen, og derfor vil temperaturerne hurtigt komme op omkring 10 til 15 grader.

I de sydlige og østlige egne kan temperaturen nå op omkring 17 grader i løbet af dagen. I resten af landet når temperaturerne 14 grader.

Kun lidt vind

I København forventer DR's vejrvært, at der kun vil være lidt vind søndag. 

- Det er rart for løberne, at der ikke er ret meget vind, siger Herdis Preil Damberg, som selv godt kan lide, at der ikke er for meget vind, når hun er ude at løbe eller cykle.

I resten af landet vil der være lidt mere vind, ligesom skyerne også vil pynte hilmen i de nordlige og vestlige egne i løbet af eftermiddagen.

 

USA's senat blokerer indgreb: Masseindsamling af telefondata fortsætter

23. maj 2015 09:54

Det amerikanske senat blokerede tidligt lørdag dansk tid for en lovpakke, som ville have sat en stopper for efterretningstjenesten NSA's indsamling af telefondata på millioner af amerikanere.

Senatet har heller ikke stemt for en midlertidig forlængelse af den nuværende lovgivning. Men Senatet samles igen den 31. maj - en dag før loven udløber - for at hindre et sammenbrud i lovgivningen bag vigtige nationale sikkerhedsoperationer.

Lovpakken "USA Freedom ACT" fik således ikke opbakning fra 60 af Senatets medlemmer, som det er krævet.

Afstemningen endte med 57 stemmer for mod 42 imod, og det er et tilbageslag for præsident Barack Obama og andre, som ønsker at stoppe masseindsamlingen af data.

Edward Snowdens afsløringer

En appeldomstol har allerede kendt masseindsamlingen af telefondata for ulovlig.

Det var den amerikanske efterretningsmand og afhopper Edward Snowden, som i 2013 afslørede, at Den Nationale Sikkerhedstjeneste, NSA, tapper metadata om millioner af amerikanere.

Metadata betyder, at der er indsamlet telefonnumre, hvor lang tid samtaler har varet og andre informationer, men selve samtalerne er ikke aflyttet.

NSA-spionage af Angela Merkel

Den amerikanske borgerrettighedsorganisation ACLU fik i 2013 ved en domstol afvist en klage over NSA's dataindsamling. Organisationen mener, at der er tale om massive krænkelser af retten til privatliv, som kun har minimal betydning for at forhindre terror.

Det er terrorbekæmpelse, der er den officielle begrundelse for den omfattende overvågning.

NSA har også udspioneret europæiske selskaber og politiske ledere - blandt andre forbundskansler Angela Merkel.

Det Hvide Hus presser på

Det Hvide Hus har lagt pres på Senatet for at få en lov igennem, som vil sætte en stopper for masseindsamlingen af data.

Den nye lov vil medføre, at de indsamlede data forbliver hos telefonselskaberne, og at der ved eventuel overvågning skal tages stilling i hver enkelt sag.

En appeldomstol sagde i en afgørelse for nylig, at NSA ikke har bemyndigelse fra Kongressen til at gå så langt, som efterretningstjenesten gør.

I en 97 sider lang afgørelse siger retten, at de love, der er blevet henvist til for at indsamle såkaldt metadata, "aldrig har været tolket til at autorisere noget, der bare nærmer sig omfanget i den gennemgribende overvågning, der her er tale om".

/ritzau/Reuters

 

Kritik: Politiet er for ringe til at opklare korruptionsskandaler

23. maj 2015 09:28

I Norge og Sverige kan de finde ud af det – men ikke herhjemme. Ikke en eneste gang er det lykkedes bagmandspolitiet at vinde en retssag, der handler om korruption og bestikkelse af udenlandske embedsmænd.

- Bagmandspolitiet har virkelig ikke mange succeser at skrive på CV'et. Aldrig har det danske politi vundet, men i de andre nordiske lande kan de godt opklare bestikkelsessagerne. Det er svært at forestille sig, at danske virksomheder kun skulle bestå af enestående genetisk renhed, så danske forretningsmænd aldrig ville gøre sådan noget, siger Knut Gotfredsen.

Han er formand for den danske afdeling af Transparency International, der beskæftiger sig med at bekæmpe korruption og bestikkelse.

Netop alvoren af forbrydelsen bestikkelse af offentlige personer er tydeliggjort ved, at den optræder i straffeloven og kan udløse op til seks års fængsel.

Politi: Vi gør, hvad vi kan

Men det er ikke sådan lige til at opklare sager, der trækker tråde til udlandet, mener Morten Jakobsen, der er statsadvokat for SØIK, Statsadvokaten for særlig Økonomisk og International Kriminalitet, i daglig tale bagmandspolitiet.

- Jeg kan love, at vi gør alt, hvad der står i vores magt for at opklare de her sager og at komme til bunds i dem, men nogle gang er det desværre ikke muligt, siger statsadvokaten.

I øjeblikket efterforsker SØIK seks sager om korruption og bestikkelse, der involverer danske selskaber i udlandet.

Holder snavs internt

Men endnu er ingen sager altså vundet, og det undrer Knut Gotfredsen.

- SØIK bliver ikke fodret nok; det virker som om, de ikke ved, hvor de skal lede efter korruptionssager. De får åbenbart ikke ret mange anmeldelser, men det er jo også kun i virksomhedernes interesse at holde det internt, hvis f.eks. en direktør eller en salgschef har lavet noget snavs, siger den danske antikorruptionsformand.

Han understreger dog, at man også skal have in mente, at politiet ofte skal samarbejde med udenlandske politimyndigheder.

- Det er klart, at lande, som selv er meget korrupte, ikke vil have nogle dygtige udenlandske politifolk ind og lave undersøgelser, som kunne risikere at afsløre, at nogle af deres topfolk har været involveret i bestikkelse, siger Knut Gotfredsen.Svært at undersøge i udlandetMorten Jakobsen er enig i, at den store udfordring ligger i, at udlandet er lig med udfordringer, når man har politikasketten på.

- Det er nogle svære udfordringer, når det drejer sig om noget, der er foregået i udlandet. Vi er jo nødt til at samarbejde med myndighederne i de pågældende lande – vi kan ikke selv gå ud og foretage vores undersøgelse langt væk fra Danmark, og vi er nødt til at få nogle relevante og brugbare oplysninger fra de myndigheder, og det kan nogle gange lade sig gøre og andre gange desværre ikke, siger Morten Jakobsen.

Men generelt kunne politiet godt være lidt mere oppe på dupperne, mener Transparency-formanden og henviser til, at der i august udkom der på Rigsadvokatens opfordring en McKinsey-rapport, der konkluderede, at hvis bagmandspolitiet arbejder mere effektivt, kunne der frigøres op til 29 fuldtidsansatte medarbejdere om året.

 

Venstre garanterer strammere udvisningsregler efter valg

23. maj 2015 07:46

Hvis Venstre får regeringsansvaret efter et kommende folketingsvalg, vil partiet stramme udvisningsreglerne så meget, at de går til kanten af internationale konventioner.

Det skriver de to fremtrædende Venstre-folk, forhenværende integrationsminister Søren Pind og retsordfører Karsten Lauritzen, der i en kronik i Jyllands-Posten anklager regeringen for at have lempet på reglerne.

- Venstre kan garantere, at vi, ifald vælgerne betror os regeringsansvaret, vil indføre regler, der sikrer, at vi går helt til kanten af konventionerne med henblik på at sikre udvisning af udenlandske kriminelle, så sådanne sager som Gullestrup får en retfærdig udgang, står der blandt andet.

Sag om somalisk dreng

Pind og Lauritzen henviser til en sag fra Gullestrup ved Herning, hvor en på gerningstidspunktet 16-årig somalisk dreng, der i 2011 voldtog en tiårig pige, undgik at blive udvist.

Det kunne kun ske, fordi regeringen havde lempet på en paragraf i udlændingeloven, påstår de.

Stridens kerne er en stramning af paragraffen om udvisning, hvor VK-regeringen i 2011 fik tilføjet, at kriminelle udlændinge skulle udvises efter afsoning, medmindre det "med sikkerhed" var imod internationale konventioner.

Den nuværende regering fjernede i 2012 de to ord fra paragraffen.

Venstre vil som minimum skrive disse ord ind igen og se, om der kan strammes yderligere på baggrund af domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Eksperter: Venstre har ingen dokumentation

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Ole Hækkerup, kalder Venstres meldinger for "sludder og vrøvl" og henviser til, at antallet af udvisningsdomme faktisk er steget efter ændringen.

Ifølge flere juridiske eksperter, herunder professor Jens Vedsted-Hansen, Aarhus Universitet, er der ikke dokumentation for, at domstolenes praksis er blevet mere lempelig, og hverken forsvareren eller anklagere i den konkrete sag kan genkende udlægningen af, at den unge somalier slap for udvisning som følge af ændringen af paragraffen.

- Det er min klare faglige vurdering, at fjernelse af ordene "med sikkerhed" ikke har haft nogen væsentlig betydning for retspraksis - om overhovedet nogen, siger Jens Vedsted-Hansen.

/ritzau/

 

Solbriller eller paraply? Sådan bliver lørdagsvejret

23. maj 2015 07:37

Skal du til karneval i dag eller bare ud og nyde pinsen, så kan du se frem til hæderligt vejr. Der vil nemlig både være sol og skyer på himlen.

Bornholmerne skal dog klæde sig mere fornuftigt på til formiddag. Der vil være skyer og let regn over solskinsøen frem til middag. Derefter skal opklaringen også nok komme til Bornholm, så de kan komme ud og nyde pinse-vejret.

I den anden ende af landet, nemlig i Nordjylland og særligt i Vendsyssel, ser det ud til at blive flot vejr med nogen eller en del sol.

Til gengæld er der også lidt mere vind til den del af landet. Her vil det nemlig blæse op til en frisk eller måske endda en hård vind fra nordvest. Det gælder i øvrigt også længere sydover langs den jyske vestkyst.

Resten af landet vil få svag til jævn vind fra nordvest.

Temperaturen kommer op omkring 10-15 grader - måske lokalt 16 grader i de sydlige og østlige egne.

De laveste temperaturer vil man finde langs de vestvendte kyster, da det er her, vinden kommer fra.

 

Jørgen lå fire dage alene på et gulv ramt af hjerneblødning

23. maj 2015 07:30

- Jeg var mærkeligvis ikke bange. Jeg håbede bare på, at der ville komme nogle og befri mig fra mit livs helvede.

Sådan siger 80-årige tidligere højskoleforstander Jørgen Nørgaard i P1 featuren "Far, du skal på plejehjem".

I tre et halvt døgn lå han på et koldt toiletgulv ramt af en hjerneblødning, før han mirakuløst blev fundet i live.

Nu har hans datter, journalist Anna Katrin Nørgaard, lavet en radiofeature om ulykken, der ikke måtte ske. Og som betød, at hendes far nu sidder i kørestol og er lammet i venstre del af kroppen.

- Min far har altid været sådan en supersej mand. I en alder af næsten 80 år lavede han og general Kjeld Hillingsøe ture til Normandiet og D-dagskysten. Han viste turister rundt på Christianshavn og var engageret i et væld af foreninger og rejste rundt i verden, fortæller Anna Katrin Nørgaard.

En usårlig kæmpe

Hende og hendes søster er for længst flyttet fra barndomshjemmet i Hadsten ved Aarhus til hovedstadsområdet for at studere og arbejde.

Jørgen boede derfor alene og har gjort det siden 1974, hvor han blev skilt fra pigernes mor.

- Min far lavede alt arbejde i haven og med huset helt alene. Et stort hus på 4 etager, hvor han stod på stiger og malede vinduer. Han var frisk og ville gøre det hele selv, fortæller Anna Katrin, der altid har set sin far som en usårlig kæmpe.

Også selv om han nærmede sig de 80.

Alene i huset

De to voksne døtre havde i flere år presset på, for at få deres far til at flytte til Sjælland eller "Djævleøen", som han altid kaldte den. Så de kunne holde lidt mere øje med ham og børnebørnene kunne hjælpe ham med IT-udfordringer.

Men selvom det lød dejligt at komme tættere på familien, var Jørgen ikke meget for at flytte til hovedstadsområdet med alle dens vrisne beboere. Den jyske mentalitet passede ham bedre.

- Vi havde masser af dejlig og varm kontakt i telefon og på mail, og far var tit hos os i København, og vi nogle gange hos ham. Men det er klart, jo ældre han blev, jo mere tænkte jeg over, om han kunne blive ved med at passe det store hus og haven, siger Anna Katrin.

Så sent som seks måneder før hjerneblødningen var begge døtre taget over til deres far en hel weekend for at snakke med ham om, hvad der skulle ske, når han ikke kunne klare det hele alene længere.

Kraftigt dehydreret og nedkølet

Et halvt år efter den snak, som ikke mundede ud i noget konkret, går der et par dage, hvor Anna Katrin ikke har kontakt med sin far.

Hun bliver lidt bekymret, men tænker, at han kan være et sted henne, som han har glemt at fortælle om. Og da han ikke bruger mobil, er han svær at få fat på.

Men på fjerdedagen bliver det alligevel for mærkeligt, og hun alarmerer politiet.

- De finder far med en kropstemperatur på 34 grader, dehydreret og i livsfare. Spørg mig lige, om jeg ikke følte mega skyld, over at vi ikke opdagede ham noget før, da min søster og jeg kørte som død og djævel mod intensivafdelingen på Århus Universitetshospital.

At leve med sin skæbne

Anna Katrin ville ønske, at hendes far havde haft en aftale med en nabo om, at der fx skulle være lys i køkkenvinduet hver morgen, og hvis ikke, så måtte naboen rykke ind og se efter om alt var, som det skulle være.

Og så ved hun nu, at familier skal have kontakt med deres gamle hver dag.

- Vi ringede ikke hver dag - og han ringede heller ikke hver dag. For han var jo så frisk! Bedre opmærksomhed havde ikke reddet min far, men den havde betydet, han blev fundet tidligere, siger hun.

Vil gerne til Afrika
Jørgen Nørgaard er nu flyttet til "Djævleøen", hvor han nu bor på et plejehjem i Helsingør kommune tæt på Anna Katrin.

Selv om han er lammet i den ene side af kroppen, har han ikke mistet lysten til at komme på nye eventyr.

Da plejehjemmet vil vide noget om hans interesser siger han 'rejser'.

- Vil du da gerne ud at rejse igen, spørger Anna Katrin ham i featuren.

- Ja, til Afrika igen. Hvorfor skulle jeg ikke kunne det, bare fordi jeg er lammet i den ene side og sidder i kørestol?

 

Nordjylland: "Farlig og desperat" drabsmand er død

23. maj 2015 07:15

En 29-årig kvinde er natten til lørdag blevet fundet dræbt i byen Ræhr ved Hanstholm, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Derfor blev en 30-årig mand, der af politiet betegnes som en kæreste eller ekskæreste til den dræbte, efterlyst i forbindelse med drabet.

Men lørdag morgen er han blevet fundet død af politiet. Den formodede drabsmand har hængt sig selv, oplyser politikommissær Anders T. Olesen til TV2 News.

"Farlig og desperat"

Politiet betegnede ellers den eftersøgte mand, Piotr Kolodziejczyk, som "farlig og desperat" og advarede mod at kontakte ham, hvis man så ham.

- Vi mener ikke, at han er bevæbnet, men ser man ham, skal politiet kontaktes. Man skal ikke selv henvende sig til ham, sagde Anders T. Olesen fra Midt- og Vestjyllands Politi til Ritzau.

Hvor drabsmanden blev fundet, har politiet ikke sagt.

Men under eftersøgningen formodede politiet, at han befandt sig i området omkring Hanstholm. Det byggede politiet på signaler fra mobilmaster i området.

/ritzau/

 

Kendt dansk arkitekt er død

23. maj 2015 06:34

Den kendte danske arkitekt Johannes Exner er død, 89 år gammel.

Det fremgår af en dødsannonce, som hans mangeårige hustru og samarbejdspartner, Inger Exner, lørdag har indrykket i Jyllands-Posten på familiens vegne.

Johannes Exner, der døde 16. maj, markerede sig gennem flere generationer som arkitekt, og særligt som fornyer af dansk kirkearkitektur blev han kendt.

Gug Kirke ved Aalborg, Nørrelandskirken i Holstebro og Islev Kirke i Rødovre er eksempler på det. Alle tre blev tegnet i samarbejde med hustruen.

Kendt for restaurering af Koldinghus

Parrets hovedværk betegnes dog ofte som restaureringen af Koldinghus over en periode på 22 år. Det er et arbejde, der blandt andet har været med til, at Johannes Exner i 2011 blev hædret med kulturarvsprisen Europa Nostra.

Herudover er Rundetårn og Trinitatiskirken i København også blevet restaureret under ægteparret Exners ledelse.

Johannes Exner var foruden aktiv arkitekt også professor ved Arkitektskolen i Aarhus, hvor han begyndte som lektor i 1965. Aarhus blev også hjem for parrets tegnestue.

- På tegnestuen har Johannes Exners utrættelige arbejde med at udvikle projekter med stærke hovedgreb og veludførte deltaljer været til stor inspiration for alle, der har arbejdet sammen med ham, skriver medarbejder fra tegnestuen E+N Arkitektur i et mindeord i Jyllands-Posten.

Begravelsen af Johannes Exner finder sted 29. maj i Aarhus.

/ritzau/

 

Megabøde på vej til General Motors i sag om defekt lås

23. maj 2015 06:21

Det kommer til at koste den amerikanske bilfabrik General Motors (GM) milliarder af kroner, at en fejl ved tændingslåsen i mange modeller ikke blev indberettet til myndighederne i tide.

GM fortiede sin viden om de defekte tændingslåse, og det udløser ifølge The New York Times efter al sandsynlighed en regning på over 1,2 milliarder dollar eller cirka 8,2 milliarder kroner.

Bilproducenterne i USA har pligt til inden for fem dage at informere myndighederne om problemer, der kan have betydning for sikkerheden.

Adskillige dødsulykker

Kilder med indblik i forhandlingerne mellem GM og det amerikanske justitsministerium fortæller til den amerikanske avis, at parterne ventes at nå til enighed om et forlig i løbet af sommeren.

Angiveligt vil forliget indebære, at GM skal betale mere end de 1,2 milliarder dollar, som Toyota sidste år blev straffet med, fordi det japanske selskab forsøgte at skjule et problem med speederen i flere af dets modeller.

Fejlen med tændingslåsene i GM er blevet sat i forbindelse med adskillige dødsulykker i trafikken.

Kendt problem i flere år

Selskabet har tilbagekaldt og udskiftet tændingslåsene på næsten tre millioner biler, men tilbagekaldelserne skete ifølge myndighederne for sent. Sidste år indvilligede GM i at betale en bøde på 35 millioner dollar efter et forlig med den amerikanske trafikstyrelse.

Allerede for otte år siden blev trafikstyrelsen bekendt med, at der muligvis var et problem, men GM tøvede med at reagere og begrundede det med, at der ikke var tilskrækkelig med dokumentation til at indlede en undersøgelse.

Ifølge amerikanske medier har GM været klar over problemet i årevis.

/ritzau/Reuters

 

Stockholm: Tre personer døde i kraftig lejlighedsbrand

23. maj 2015 06:12

Tre personer har sent fredag mistet livet i en brand i en lejlighed i Norsborg i den sydlige del af Sveriges hovedstad, Stockholm, skriver nyhedsbureauet TT.

Yderligere én person behandles for livstruende kvæstelser, fortæller myndighederne.

- Da vi kom frem, var lejligheden overtændt, og der stod flammer ud af vinduerne, siger Per Hultman, indsatsleder hos Södertörns brandvæsen.

Fem personer, der befandt sig i omkringliggende lejligheder er også kørt til sygehuset, hvor de behandles for røgskader.

Efterforskes som uagtsomt manddrab

Politiet efterforsker branden som uagtsomt manddrab.

- Der er sket et såkaldt uagtsomhedssvigt, og det kan eksempelvis handle om, at nogen har røget i sengen eller har været uopmærksom på en anden måde, siger Jenny Svedholm fra politiet i Stockholm til TT.

Myndighederne blev informeret om branden klokken 23.35 fredag aften. Knap en time senere var branden slukket.

Alle tre dødsofre er voksne.

/ritzau/TT

 

FN frygter for civile og kulturarv efter tab af antik ørkenby

23. maj 2015 04:16

FNs Sikkerhedsråd udtrykker dyb bekymring over, at den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat har vundet kontrol over byen Palmyra i Syrien.

Indbyggerne i den unikke antikke ørkenby er sendt på flugt, og Syriens regeringshær har også opgivet sit forsvar af byen.

De 15 medlemmer af Sikkerhedsrådet forlanger, at alt skal gøres for, at de mange tusinde civile i området kan komme i sikkerhed. Der udtrykkes særligt bekymring over børn og kvinder.

Bortførelser og misbrug
FN bemærker i en udtalelse, at krigere fra Islamisk Stat har udvist et mønster for bortførelser, udnyttelse og misbrug af kvinder og børn, herunder voldtægt, sexmisbrug, tvangsægteskab og tvunget børnerekruttering.

Unesco, der har Palmyra på sin liste over uerstattelig verdensarv, er også stærkt bekymret over udviklingen. Islamisk Stat smadrer kulturarv og historiske bygninger overalt, hvor bevægelsen vinder terræn.

Og de antikke søjlekolonnader, gravsten og relieffer i Palmyra bliver efter alt at dømme næste offer, lyder det fra Unesco.

Russisk bekymring
Rusland - medlem af FNs Sikkerhedsråd - begræder udviklingen.

- Vi er virkelig bekymret over situationen i de områder, hvor verdens historiske arv er på spil. Rusland fordømmer terroristernes handlinger i de områder, de kontrollerer, og de forbrydelser, som bliver begået mod lokalbefolkningen, siger Gennady Gatilov, russisk viceudenrigsminister, ifølge nyhedsbureauet Tass.

Palmyra ligger i ørkenen cirka 240 kilometer fra Damaskus. Byen kan fremvise velbevarede søjler og relieffer af græsk og romersk arkitektur fra den kristne æras spæde begyndelse.

Før de tilbageværende enheder fra Syriens hær tog flugten i løbet af ugen, lykkedes det dem at fjerne nogle af de mest værdifulde statuer og basrelieffer fra stedet.

/ritzau/dpa

 

Redegørelse: Skat har bevidst syltet boligsager

22. maj 2015 23:10

Helt bevidst har direktionen i Skat nedprioriteret klagesager fra boligejere, der har betalt for meget eller har udsigt til at betale for meget i ejendomsskat. Det skriver Politiken lørdag.

Oplysningerne stammer fra en redegørelse fra Skatteministeriet til Folketingets Ombudsmand, som avisen har fået aktindsigt i.

Ministeriet forklarer Ombudsmanden, at behandlingen af disse afgørelser har været nedprioriteret i perioder, idet det var nødvendigt at bruge ressourcerne på andre opgaver, der blev anset for mere hastende.

Desuden har der ifølge ministeriet været tilført for få ressourcer til opgaven, hvilket har medført en ophobning af sager, skriver Politiken.

Konsekvensen har været, at omkring 200 grundejere i Brønshøj har betalt 10.000 kroner for meget i grundskyld om året.

Har undladt at sætte værdien ned

I Hørsholm har Skat undladt at sætte grundværdierne ned, selvom Vurderingsankenævn Nordsjælland i 24 afgørelser har afgjort, at Skat har sat grundværdierne for højt.

Efter ombudsmandens indgriben forventer Skat, at 1150 grundejere i Hørsholm inden denne måneds udgang vil få nedsat deres grundværdier.

- Vi har nu opprioriteret arbejdet og beklaget, at der går for lang tid, fra sagerne kommer ind i den ene ende, til de bliver ekspederet i den anden, siger Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, til Politiken.

Direktionens beslutning

Morten Østergaard (R) var skatteminister i marts sidste år, hvor han efter Politikens første omtale af sagen lovede at sikre, at Skat selv tog sagerne op.

I et svar til Folketingets Skatteudvalg i maj sidste år forsikrede han, at Skat ville sætte grundværdierne ned i et område, når de var blevet underkendt.

Siden er han blevet afløst af Benny Engelbrecht (S). Kort derefter besluttede Skat igen ifølge redegørelsen at nedprioritere arbejdet med at rette og nedsætte underkendte vurderinger.

Jesper Rønnow Simonsen forklarer over for Politiken, at beslutningen om at nedprioritere sagerne blev truffet i Skats direktion.

Politiken har spurgt skatteminister Benny Engelbrecht, om han har været bekendt med, at Skat bevidst valgte at nedprioritere sagerne. Ham bekendt hørte han først om det, da han læste redegørelsen til Ombudsmanden.

/ritzau/

 

Mange dræbt i blodigt skyderi i Mexico

22. maj 2015 22:42

Mexicanske sikkerhedsstyrker kom fredag i ildkamp med en gruppe bevæbnede personer i den vestlige del af landet, og regeringskilder fortæller, at mindst 39 personer har mistet livet.

En kilde siger, at mindst 37 civile er døde under det blodige skyderi i delstaten Michoacan, hvor magtfulde narkobander længe har haft fodfæste.

Desuden meldes to politibetjente dræbt.

Narkobander og sikkerhedsstyrker støder jævnligt sammen i det latinamerikanske land, og det ender ofte særdeles blodigt.

Også angreb for tre uger siden

For tre uger siden blev en militærhelikopter skudt ned, og tre soldater dræbt.

Helikopteren var på jagt efter narkokarteller som del af Operation Jalisco, da en bevæbnet gruppe personer åbnede ild mod den.

I starten af april blev mindst 15 mexicanske betjente dræbt i et bagholdsangreb på en motorvej nær byen Soyatan.

De regionale myndigheder sagde dengang, at angrebet var en hævn for anholdelser af bandemedlemmer i forbindelse med efterforskningen af et drabsforsøg på en sikkerhedskommissær.

/ritzau/Reuters

 

VIDEO Husejer har intet hørt fra politiet efter to indbrud

22. maj 2015 21:42

Søren Spring har to gange gange inden for de sidste to et halvt år haft indbrud i sit hus i Aarhus.

- Det var meget ubehageligt, fortæller han, mens han viser TV Avisen havedørene, hvor indbrudstyvene kom ind.

Ved begge indbrud oplevede den aarhusianske husejer, at politiet kom ud undersøgte sagerne. Men siden da, har han ikke hørt yderligere.

- De er fuldstændigt afskrevne, de ting dér - jeg forventer aldrig nogensinde, at de kommer igen, siger Søren Spring.

Ni ud af ti sager henlægges

På landsplan opgiver politiet at efterforske ni ud af ti indbrudssager, viser en beretning fra Rigsrevisionen.

Og hos Østjyllands Politi, hos hvem indbruddene hos Søren Spring er anmeldt, erkender, at mange indbrudssager ender på hylden.

- Vi bliver nødt til at prioritere sagerne. Vi går efter de sager, hvor der er spor. Og i de sager, hvor der noget at gå efter, gør vi alt hvad vi kan for at opklare dem, siger  Lars Peter Madsen, der er vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi.

Ærgerlig over, at tyvene ikke er fanget

Søren Spring er ærgerlig over, at indbrudstyvene, der brød ind hos ham, ikke bliver fanget.

- Det er selvfølgelig irriterende, at de ikke bliver fjernet fra gadebilledet, så de kan risikere at komme igen, siger han.

I Sverige og Norge lykkes det hyppigere politiet at finde gerningsmanden til indbrud, viser blandt andet en rapport fra Forsikring og Pension fra 2014.

Generelt sker der langt færre indbrud i Danmark end tidligere. Antallet af indbrud i Danmark er faldet med 25 procent siden 2009. I 2014 blev der anmeldt 36628 indbrud over hele landet.

 

USA frigiver e-mails fra Clintons private konto

22. maj 2015 21:15

Det amerikanske udenrigsministerium har fredag offentliggjort et uddrag af den tidligere udenrigsminister Hillary Clintons e-mails.

Der spekuleres i USA flittigt i, om sagen kan koste Hillary Clinton chancen for at blive landets næste præsident. Hun er demokraternes favorit til posten.

Den del af korrespondancen, som alle nu kan se og læse, omhandler et angreb i 2012 på USAs diplomatiske repræsentation i Benghazi i det østlige Libyen.

I begyndelsen af marts brød Clinton sin tavshed efter stigende kritik af, at hun i tiden som minister brugte sin private e-mail-konto.

Har erkendt fejl

Clinton har for længst erkendt, at hun dermed begik en klar fejl.

Hun har understreget, at hun på intet tidspunkt, mens hun var udenrigsminister, brugte sin private mail til at sende hemmeligstemplet materiale.

Det største troværdighedsproblem for toppolitikeren kan imidlertid vise sig at blive, at hun har slettet meget af den diplomatiske korrespondance fra sin private postbakke.

VIDEO Se hele Hillary Clintons valgvideo

Flere vil følge

Den demokratiske toppolitiker sagde i marts, at hun ville bede udenrigsministeriet om at offentliggøre den elektroniske korrespondance.

Det var et udvalg, der gransker angrebet i Libyen i september 2012, som bad om at se korrespondancen.

Angrebet i 2012 kostede den amerikanske ambassadør i Libyen og tre andre livet.

Ifølge ministeriet er der fredag offentliggjort 296 af Clintons e-mails. Flere vil følge, hedder det ifølge udenrigsministeriet.

/ritzau/Reuters

BILLEDER Se Hillary Clinton gennem årene

 

Bygningsarbejder dræbt af betonsøjle i Vejle

22. maj 2015 21:11

En 25-årig bygningsarbejder har fredag mistet livet ved en arbejdsulykke i et bilfirma på Dandyvej i Vejle.

Manden fik under nedrivningsarbejde en betonsøjle ned over sig, oplyser vagtchef Jørn Lindhardt, Sydøstjyllands Politi.

Manden var beskæftiget med at genopbygge bilfirmaets bygninger, der blev hærget af en brand i januar.

Tilsyn undersøger sikkerhed

Ulykken skete fredag klokken 13.30, da den 25-årige sammen med en kollega stod i nærheden af en fem-seks meter høj betonsøjle, der skulle brydes ned i en brandskadet bygning.

- En gravko har fat i toppen af søjlen, og på et tidspunkt bliver der råbt et advarselsråb. Den ene løber til siden og når at komme væk, mens den 25-årige bliver ramt af søjlen, siger Jørn Lindhardt.

Omstændighederne bag arbejdsulykken undersøges nu af Arbejdstilsynet for at nå til bunds i, om sikkerheden på arbejdspladsen har været i orden.

/ritzau/

 

SF om indbrud: HK'ere skal sikre DNA-spor

22. maj 2015 20:47

Politiet rykker altid ud til indbrud - men det er langtfra altid, at de efterforsker dem.

Faktisk ender ni ud af ti indbrudssager med at blive henlagt, viser en beretning fra Rigsrevisionen.

Når så mange sager om indbrud lander på hylden, skyldes det ifølge politiet, at man prioriterer grovere former for kriminalitet, som fx vold og voldtægt.

Men ifølge Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF, kunne politiet få bedre tid til at efterforske sagerne, hvis de fik lidt hjælp af en anden faggruppe: kontorpersonale på HK-overenskomst.

- Hvis det handler om manglende ressourcer, så kan vi måske finde nye metoder at organisere efterforskningen på. Jeg ved at man i Sverige har stor succes med at lade HK-personale registrere DNA-spor og optage fingeraftryk.

- Det kunne måske være en måde at frigøre ekstra ressourcer til efterforskning, foreslår Karina Lorentzen.

I Sverige og Norge lykkes det hyppigere politiet at finde gerningsmanden til indbrud, viser blandt andet en rapport fra Forsikring og Pension fra 2014.

Kontorfolk er meget billigere

Politiet beskæftiger allerede en hel del HK'ere i diverse administrative funktioner. Fagforbundet HK har også selv tidligere foreslået at, deres medlemmer kunne aflaste politibetjentene i deres arbejde.

Det er noget billigere at ansætte en kontoruddannet end det er at ansætte en politibetjent.
En kontorfunktionær, der arbejder hos Rigspolitiet, tjener i gennemsnit 29.948 kr. om måneden inklusiv tillæg, mens en polititjenestemand får 41.383 i snit, viser tal fra Lønindex.dk

Socialdemokraterne: HK'ere kunne godt supplere

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen er ikke afvisende overfor at lade flere kontorfolk assistere politiet.

- Vi ser hele tiden på, hvordan man kan gøre indsatsen bedre - og der er blandt andet nogle anbefalinger til, hvordan man kunne registrere anmeldelser bedre. Og her kunne HK'ere jo godt komme ind og supplere, siger Trine Bramsen.

Overordnet set mener hun dog, at forebyggelse er den bedste metode til at sikre, at færre borgere får indbrud.

- Det, politiet siger til os, er at de får klart mest ud af at bruge megen energi på at forebygge indbrud. Og det kan vi også se virker, når vi kigger på antallet af indbrud, som er gået markant ned, siger Trine Bramsen.

Antallet af indbrud i Danmark er faldet med 25 procent siden 2009. I 2014 blev der anmeldt 36628 indbrud over hele landet.

Politiforbundet: Betjente har en sjette sans

Politibetjentene er dog ikke ellevilde for at få flere kollegaer, der ikke har gået på politiskolen.

- Et eller andet sted kunne det måske godt være en mulighed. Men man skal huske på, at en politimand - tro det eller lad være - får en form for en sjette sans for, hvad der bør efterforskes. Og med al respekt: den sans vil en kontoransat ikke have, siger Claus Oxfeldt, der er formand for politibetjentenes fagforening, Politiforbundet.

Når kollegerne i Sverige og Norge oftere får opklaret indbrudssagerne, skyldes det, at de har hyret flere politfolk, mener fagforeningsformanden.

- Politikerne i Sverige og Norge har gjort alvor af, at udvide politistyrken. Den svenske politistyrke er udvidet markant. Og tingene hænger altså sammen, siger Claus Oxfeldt.

 

Føj: Rosiner tilbagekaldes - lille stykke mus fundet i pose

22. maj 2015 20:37

Omkring 6000 poser rosiner af mærket Delicata trækkes nu tilbage fra Netto-butikker landet over.

Det sker, da der er blevet fundet et stykke af en mus i en af poserne.

- Sammen med Fødevarestyrelsen vurderer vi at trække den del af partiet tilbage, som kan have været i berøring med musen, siger direktør i virksomheden System Frugt A/S, Jan Gerber, til Ritzau.

Han fortæller, at musestykket havde samme farve som rosinerne og ligner en stor, indtørret dadel.

Smid posen ud

Det var ifølge direktøren en forbruger, der fandt det og indleverede det til en unavngiven avis, der tog kontakt til System Frugt.

Hvis man har købt en pose med påskriften Delicata Rosiner og med batch-nummer PO047560 produceret i tidsrummet mellem klokken 15.24 og 16.34, skal man smide posen ud eller levere den tilbage til den Netto-forretning, hvor den er købt.

Der er 250 gram i hver pose, og rosinerne er mindst holdbare til 16. oktober i år.

- Vi er stadigvæk fuldstændig uforstående over for, at det kan ske. Alle råvarerne bliver nemlig røntgenfotograferet og kontrolleret for farveforskelle og også størrelsesforskelle, siger direktøren.

Rosinerne kommer fra USA og bliver pakket af System Frugt i Tilst.

/ritzau/

 

Holland: 400 euro i bøde for at gå med burka i det offentlige rum

22. maj 2015 20:17

Hollands regering har godkendt et lovforslag, der forbyder brugen af burkaer i det offentlige rum, herunder skoler, hospitaler og regeringsbygninger.

Loven skal først igennem parlamentets to forsamlinger, og den vil medføre, at kvinder, som bærer det heldækkende kostume offentligt, idømmes en bøde på 400 euro, svarende til 2977 danske kroner.

Den hollandske indenrigsminister, Roland Plasterk, mener ikke, at forbuddet krænker religionsfriheden i landet.

Han siger om lovforslaget, at folk er nødt til at kunne se hinanden i øjnene i skolerne.

150 går med burka

Dele af oppositionen har kritiseret forslaget, som er vedtaget af regeringskoalitionen mellem Folkets Frihedsparti og Arbejderpartiet.

Ifølge regeringens skøn benytter omkring 150 hollandske kvinder burka.

Afviste klage

Sidste sommer afviste Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol en klage over en fransk lov, der forbyder folk at dække deres ansigter i det offentlige rum.

Det centrale i afgørelsen var, at den franske lovgivning ikke retter sig mod bestemte religioner, men i stedet er motiveret af hensynet til social samhørighed og uforstyrret interaktion mellem mennesker.

Dengang konstaterede retseksperter, at det ikke ville gå med et direkte forbud mod burkaer i det offentlige rum.

/ritzau/dpa

 

Lufthansa vil lave tjek af piloter som dopingkontroller

22. maj 2015 19:49

Lufthansa går med planer om at indføre uanmeldte lægekontroller af flyselskabets piloter i et forsøg på at undgå flere ulykker som den, der kostede 150 mennesker livet i Alperne i marts.

Der skal være tale om uanmeldte lægebesøg med samme element af overraskelse som en dopingtest, siger selskabets administrerende direktør, Carsten Spohr, til avisen FAZ ifølge nyhedsbureauet dpa.

Germanwings-piloten Andreas Lubitz, som havde alvorlige psykiske problemer, styrede 24. marts et passagerfly ind i en klippevæg i Alperne og dræbte dermed sig selv og de 149 andre ombordværende.

Germanwings er Lufthansas datterselskab.

Skal afsløre brug af medicin

En talsmand for flyselskabet fortæller det tyske nyhedsbureau, at Lufthansa i givet fald vil indføre det nye tiltag i samarbejde med en tysk arbejdsgruppe for flysikkerhed.

De uanmeldte lægebesøg skal ligeledes afsløre, om piloter bruger medicin, som de ikke har oplyst selskabet om.

Carsten Spohr tilføjer, at lægernes tavshedspligt kan ophæves, hvis en pilot menes at være til fare for flypassagerer.

Fik behandling for psykisk lidelse

Det fremgår også af artiklen i den tyske avis, at efterforskere 12. maj gennemførte en testflyvning for at rekonstruere de skæbnesvangre minutter under Germanwings-styrtet tidligere på året.

Tyske myndigheder har efter ulykken bekræftet, at Lubitz fik behandling for en psykisk lidelse. Han havde en sygemelding til den dag, han styrede flyet ned i klipperne.

/ritzau/dpa

 

Cameron: Vores forhandlinger med EU bliver bøvlede

22. maj 2015 19:30

Premierminister David Cameron har fredag for alvor taget hul på arbejdet med at gøre klar til en lovet folkeafstemning, der kan betyde, at Storbritannien forlader EU.

- Jeg blev ikke mødt af en mur af kærlighed, da jeg ankom, siger den britiske regeringsleder på et pressemøde i den lettiske hovedstad, Riga, efter afslutningen af et topmøde mellem de 28 EU-lande og seks partnere mod øst.

Det er første gang siden det britiske valg 7. maj, at Cameron møder de øvrige EU-ledere samlet.

Det britiske ønske om at genforhandle Storbritanniens forhold til EU har ikke formelt været på dagsordenen.

Møder med Tusk

Men det har fyldt i korridorerne, og Cameron har haft møder i enrum med EU-præsident Donald Tusk og lederne fra Polen, Sverige, Ungarn og Letland. Han vil inden for den nærmeste tid besøge en række EU-hovedstæder, heriblandt Berlin, Paris og Warszawa.

Ifølge Cameron er det i hele Europas interesse, at der bliver fundet en løsning på de britiske bekymringer.

Han medgiver, at det ikke bliver let, blandt andet fordi der vil komme en masse modstridende meldinger om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan.

- I kommer til at høre masser af støj i løbet af de kommende uger og måneder.

- Men det er lidt ligesom med valget: I må bare vente på resultatet, siger Cameron til et pressemøde domineret af britiske journalister.

Vil regulere velfærdsydelser

Premierministeren siger, at han blandt andet søger en ændring af reglerne for andre EU-borgeres adgang til velfærdsydelser, når de flytter til Storbritannien.

- Det handler om, hvordan velfærdssystemet spiller sammen med den meget generøse måde, man kan få adgang til sociale ydelser næsten fra første dag, man ankommer til Storbritannien, siger han.

Ifølge den britiske premierminister kom der sidste år næste 90.000 jobsøgende EU-borgere til Storbritannien. Og måske så mange hver tiende litauere er bosat i hans land.

- Det er den slags, der er nødt til at blive lavet om. Jeg tror ikke, det var hensigten med den fri bevægelighed, at den skulle være så omfattende. Det er langt flere end hensigten, siger Cameron.

/ritzau/

 

Svindelsigtet dansk OW Bunker-chef er løsladt

22. maj 2015 19:25

Den tidligere chef for OW Bunkers salg til offentlige kunder blev fredag eftermiddag løsladt fra sin fængselscelle i Vestre Fængsel.

Han har været varetægtsfængslet siden 19. december, sigtet for svindel med olieleverancer i samarbejde med den italienske mafia.

- Jeg er på vej ud til fængslet for at hente ham nu og regner med, at han skal hjem og være sammen med sine forældre og sin søster, siger hans , til Ritzau.

Kræves udleveret

Løsladelsen kommer efter en dialog mellem forsvarsadvokaten og de italienske myndigheder, der ellers kræver manden udleveret.

Myndighederne i Italien mistænker danskeren for at have hjulpet en gruppe flådeofficerer og forretningsfolk med forbindelse til den romerske mafia-organisation Mafia Capitale med at snyde skattemyndighederne for 55 millioner kroner.

Fiktive olieleverancer

Svindlen skulle været sket i forbindelse med fiktive olieleverancer til den italienske flåde, men danskeren nægter sig skyldig.

Han har hidtil afvist at tage ophold i Italien, mens sagen bliver efterforsket, men åbner nu op for eventuelt at rejse derned og lade sig afhøre af italiensk politi, hvis han får en garanti for, at han kan rejse hjem igen.

- Vi er i gang med at aftale med de italienske myndigheder, hvordan det praktisk kan foregå, men der er bestemt ikke truffet nogen beslutning om det endnu, siger Peter Blinkenberg.

Han forventer, at danskeren bliver renset for anklagen om svindel, når først han har fortalt sin version til det italienske politi.

- Jeg har set bevismaterialet, og der er intet mod ham i det. Der er ikke spor af de pengestrømme, som, de mener, uberettiget er tilfaldet min klient. Italienernes opfattelse af hans rolle og ageren har været misforstået fra starten. Han er uskyldig, siger han.

/ritzau/

 

Venstre: Dybt uretfærdigt billede af Løkke i befolkningen

22. maj 2015 18:10

De danske vælgere har efter sidste års personsager om Lars Løkke Rasmussens tøjindkøb på Venstres regning og dyre flyrejser som GGGI-formand fået et forkert billede af Venstre-formanden.

Det mener hans politiske ordfører, Inger Støjberg (V), efter at en måling foretaget af Epinion for DR Nyheder har vist, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) står stærkere end Lars Løkke Rasmussen på en række personrelaterede spørgsmål.

Her klarer Thorning sig bedst på spørgsmålene om, hvem af de to, der er den dygtigste politiker, bedste leder og bedste ambassadør for Danmark. Samtidig udpeges Thorning som den foretrukne statsministerkandidat blandt 33 procent, mens 24 procent peger på Løkke.

- Når jeg ser artikler og tv-indslag om Lars Løkke, kan jeg heldigvis ikke genkende ham fra den mand, jeg arbejder sammen med til daglig, så jeg synes, det er dybt uretfærdigt. Jeg mener, at han er den dygtigste politiker, der overhovedet er på Christiansborg, siger Inger Støjberg.

Solid og optimistisk politik

Men det er vælgerne i denne måling uenige med dig i. Hvorfor tror du, at de vurderer Løkke som de gør?

- Jeg tror, det er helt naturligt ud fra den mediemølle, som Lars Løkke blev trukket igennem hele sidste forår og forsommer. Det, tror jeg, sætter sig, men jeg kan bare sige, at det er i hvert fald ikke sådan jeg ser på ham, og jeg arbejder trods alt sammen med ham hver eneste dag, siger Inger Støjberg.

Hun er til gengæld glad for, at blå blok i langt de fleste meningsmålinger står til at få et solidt flertal ved det kommende folketingsvalg, og dermed har Lars Løkke Rasmussen udsigt til et comeback som statsminister.

- Vi skal hver eneste dag gøre os fortjent til de stemmer, som vi rigtig gerne vil have, når der engang kommer folketingsvalg. Det skal vi gøre ved at føre en solid og optimistisk politik og være et parti, der har svarene på Danmarks udfordringer, siger Inger Støjberg.

S: Danskerne vil have svar fra Løkke

Hos Socialdemokraterne er politisk ordfører Maja Panduro ikke overraskende glad for, at Helle Thorning-Schmidt vurderes som en dygtigere politiker og en bedre leder end Lars Løkke Rasmussen.

- Danskerne ser en leder, som kan holde hovedet koldt, også i svære tider og når det virkelig gælder. Jeg tror også, at det er udtryk for, at danskerne efterhånden er trætte af, at man ikke kan få ærlige svar fra Lars Løkke om, hvad han har tænkt sig for Danmark, siger Maja Panduro.

Men rød blok står stadig til at tabe det kommende valg. Er det så alle jer andre socialdemokrater, der ikke gør det godt nok?

- Der er ingen tvivl om, at vi har brug for befolkningens opbakning på valgdagen til, at det fortsat skal være Helle Thorning-Schmidt, der tager beslutningerne, når det gælder og er svært, hvis ikke det skal blive Lars Løkke med de eksperimenter, vi ved han vil lave med nulvækst, brugerbetaling og velfærdsforringelser, siger Maja Panduro.

Inger Støjberg erklærer sig 'lodret uenig' med Maja Panduro i, at Venstre ikke kommer med ærlige svar på, hvad partiet vil, hvis det sidder med regeringsmagten efter valget.

- Hvis der er nogen, der netop har lagt sin politik på bordet, er det Venstre. Det eneste, vi kan få at vide fra Socialdemokraterne, er, at vi skal videre - vi kan bare ikke få at vide, hvor vi skal hen.

 

VIDEO Dansk koncept vil være madlavningens Airbnb

22. maj 2015 17:38

Forestil dig at sidde i en fremmed persons hjem og tilberede barbecue, sushi eller lammekølle.

Det nyopstartede danske internetkoncept 'Cook With a Local' forsøger at få folk til at søge tilbage til de klassiske værdier.

- Vi bruger for meget tid på selfies og sociale medier. Vi skal have folk ud og møde hinanden igen. Vi skal tilbage til en forståelse for maden, siger Christopher Pilgrim, der er medstifter af Cook With a Local.

Prisen, maden og stedet, hvor man kan arrangere en middag kan variere. Det er meningen, at man kan finde alt fra hyggelige middage til professionelle bagekurser.

- Det er både en madoplevelse. Men også en mulighed for at møde folk fra andre kulturer, siger han.

Madens Airbnb
Idéen opstod, da Christopher Pilgrim sammen med en ven besøgte Barbados, og en lokal bød dem på fødselsdagsmiddag. I starten var de skeptiske, men de blev overraskede:

- Manden stod og grillede fisk og rejer og lavede macaroni-pie på stranden. Da vi kom hjem var det den aften vi huskede, forklarer Christopher Pilgrim.

Cook With a Local har været oppe at køre i omkring et halvt år, og flere brugere kommer løbende til. Det er håbet, siden en dag kan ende som madlavningens svar på Airbnb, hvor private lejer boliger til og af hinanden.

Se hvordan Cook With a Local fungerer i videoen over artiklen.

 

Måling: Thorning står stærkere end Løkke som politiker, leder og ambassadør

22. maj 2015 17:00

Hvis det kommende folketingsvalg skulle afgøres som et amerikansk præsidentvalg, ville der være særdeles godt nyt at hente for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Hun klarer sig således bedre end oppositionens statsministerkandidat, Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, på en række spørgsmål, som Epinion har stillet til 2.531 danskere.

Helle Thorning-Schmidt står stærkest på spørgsmålene om, hvem der er den dygtigste politiker, den bedste til at skabe politiske resultater, den bedste leder og den bedste ambassadør for Danmark.

Der er samtidig flere, der ser Thorning som en bedre statsministerkandidat end Løkke.

- Forskellene mellem Lars Løkke og Helle Thorning kommer meget frem her, siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

- På den ene side vurderer vælgerne, at Thorning er bedre på alle de parametre, vi her taler om, og når vi går ind og ser på blå bloks egne vælgere, vurderer de faktisk også, at Thorning er en bedre ambassadør for Danmark end Løkke, siger han.

Rutsjebanetur for Løkke og Thorning

Kasper Møller Hansen peger konkret på, at et flertal - 52 procent - af blå bloks vælgere ifølge undersøgelsen anser Helle Thorning-Schmidt for at være en bedre ambassadør for Danmark end Lars Løkke Rasmussen.

- Hvor Thorning har en rigtig stor gennemslagskraft blandt sine egne, står Løkke modsat relativt svagt blandt sine, siger han.

Valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet mener, at Thornings dominans i forhold til Løkke i den aktuelle måling bekræfter den tendens, der har været i en række lignende målinger på det seneste.

Han bider til gengæld mærke i den udvikling, der har været i befolkningens opfattelse af Helle Thorning-Schmidts indsats som statsminister. Den er i dag markant bedre end den var, da hun havde siddet på posten i blot et år.

- Det er et område, hvor der har været betydelig udvikling og måske noget mere, end vi er vant til at se i valgperioder. Det har været en rutsjebanetur for både statsministeren og Lars Løkke, og det har vi også set i støtten til deres partier, siger Rune Stubager.

- Men efter at Løkke blev ramt af forskellige personlige skandaler, er rollerne byttet om. I hvert fald på de personrelaterede målinger. Vi har stadig til gode at se, at regeringen kan komme foran i meningsmålingerne. Det har den jo ikke været endnu, siger han.

Politik før personer

Rune Stubager henviser til, at blå blok i måling efter måling står til at overtage magten efter det kommende folketingsvalg.

Men det er der ikke nødvendigvis noget underligt i, selvom Helle Thorning-Schmidt klarer sig bedre end Lars Løkke Rasmussen på de mere personrelaterede spørgsmål.

Det handler om politik, før det handler om personer, forklarer valgforskeren.

- Det er politikken, der er dominerende. Personerne spiller ganske vist en rolle, men den er mindre end substansen. Det ser vi meget fint illustreret i disse dage, hvor statsministeren ligger foran i de personrelaterede målinger, mens blå blok stadig fører i stemmemålingerne, siger Rune Stubager.

Epinions data er indsamlet i perioden 6. maj 2015 til 16. maj 2015 og består af 2.531 interviews. Det giver en maksimal statistisk usikkerhed på +/÷ 1,9 procentpoint.

 

Politiet indfører massiv visitationszone ved Nørrebro og omegn efter knivdrab

22. maj 2015 16:30

To kriminelle banders konflikt på Nørrebro får nu Københavns Politi til at indføre en visitationszone i bydelen og omegn.

Det sker for at forhindre, at de to grupperinger kommer i åben, voldelig konflikt med hinanden, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Visitationszonen gælder indtil 27. maj klokken 12.00.

Zonen er oprettet som direkte konsekvens af drabet på en 19-årig ung mand med relation til det kriminelle indvandrer-miljø på Nørrebro.

Bandemedlemmer allerede taget med våben

Politiet har en teori om, at nogen i miljøet vil begå voldelige angreb efter drabet, og politiet har allerede truffet medlemmer fra det konkrete kriminelle miljø, som har båret knive og skydevåben.

'De seneste døgns hændelser bekræfter politiets opfattelse af, at der er forøget risiko for voldelige konfrontationer, hvor våben anvendes, og som indebærer fare for personers liv, helbred eller velfærd', skriver politiet i pressemeddelelsen.

Tidligere har politiet haft gode erfaringer med det særlige tiltag uden videre at kunne stoppe folk på gaden og kropsvisitere dem, forklarer ledende politiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Skov, i pressemeddelelsen.

- Straffen for f.eks. at bære et skarpladt skydevåben er ganske hård, og vi håber at udsigten til at skulle tilbringe ganske lang tid i fængsel vil få dem til at tænke sig om en ekstra gang. Det er vores vurdering, at vi når vi ved tidligere tilfælde af lignende situationer har indført visitationszoner, har opnået en god effekt derved, siger han.

Afleveret med knivstik på Riget

Den 19-årige blev tirsdag afleveret af ukendte mænd foran Rigshospitalet med livstruende knivstik.

Han døde senere samme aften af sine kvæstelser. Han blev stukket ned på Guldbergsgade.

DR Nyheder har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Københavns Politi, men politiet ønsker ikke at stille op til interview om drabssagen.

Visitationszonen dækker stort set hele Nørrebro og dele af Nordvest og gælder for områderne omkring Ågade, Bispebuen, Borups Alle, Frederikssundsvej, Mørkhøjvej. Og fra kredsgrænsen til Hillerødmotorvejen.

Ligeledes fra Mosesvinget, Bispebjerg Torv, Tagensvej, Sortedams Dossering, Peblinge Dossering og Åboulevarden.

 

10.000 danskere med speederen i bund er røget i fartfælden

22. maj 2015 16:14

For høj hastighed er fortsat et problem for trafiksikkerheden i Danmark, mener politiet, som i sidste uge gennemførte fartkontroller i hele landet.

Knap 10.000 fartovertrædelser blev registreret over de syv dage, hvor politiet var på vejene for at holde øje med de hurtigtkørende trafikanter.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Vi har især været til stede på landevejene, fordi vi ved, at der ofte bliver kørt for stærkt, og det medfører nogle alvorlige ulykker, siger presseansvarlig i Rigspolitiet Thomas Kristensen til Ritzau.

I alt 9668 hastighedsovertrædelser blev fanget af politiets kontrol.

30 procent over giver klip

Herunder er der 1409 tilfælde, hvor føreren står til at få et klip i kørekortet, mens 211 fartovertrædelser er så alvorlige, at de medfører betinget frakendelse af kørekortet.

Hvis man overskrider en hastighedsbegrænsning med mere end 30 procent, får man et klip i kørekortet. Det svarer til at køre mere end 65 kilometer i timen på en vej, hvor man højst må køre 50 kilometer i timen.

Og det udløser generelt en betinget frakendelse af kørekortet, hvis man kører mere end 60 procent for stærkt.

Gennemsnitshastigheden falder

Politiets fartkontrol har været på vejene i samtlige politikredse.

- Vi ved, at jo hurtigere man kører, jo større risiko er der for, at ulykker sker, og at ulykkerne er alvorlige, siger Thomas Kristensen.

Derfor er indsatsen mod den for høje fart vigtig, mener Rigspolitiet.

Det er netop politiets hensigt, at det øgede antal ATK-biler - automatiske fotovogne - skal bidrage til at få hastigheden på vejene ned.

Ifølge Rigspolitiet viser tal fra Vejdirektoratet, at gennemsnitshastigheden i den danske trafik er faldet en smule de seneste år.

- Det er vores vurdering, at det, at vi har øget antallet af fartkontrol-biler, er en medvirkende årsag, fordi danskerne er blevet mere bevidste om at holde fartgrænserne, siger Thomas Kristensen

/ritzau/

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.