preload loader
 

EU truer og stiller nye krav til Rusland

22. juli 2014 17:04

EU gør tirsdag klar til skrappere sanktioner mod Rusland inden for finans-, våben og energisektoren, hvis ikke Rusland samarbejder mere om konflikten i Ukraine.

EU-landenes udenrigsministre har på deres møde tirsdag i Bruxelles gjort klart, at de allerede senere på ugen vil sætte russiske individer og virksomheder på listen over dem, der straffes for at yde materiel og økonomisk støtte til at undergrave Ukraines suverænitet og uafhængighed.

Inden månedens udgang vil de også have det juridiske forarbejde klar til at kunne begynde at straffe russiske oligarker, der støtter beslutningstagerne i Moskva, som står bag beslutningen om annektere Krim-halvøen og destabiliseringen i det østlige Ukraine.

Endelig lægger ministrene op til, at EU skal til at tage hul på mere omfattende sanktioner, hvis ikke Rusland begynder at samarbejde - blandt andet om efterforskningen af sidste uges flystyrt over det østlige Ukraine.

/ritzau/

 

Tændvæsker sender danskere på skadestuen

22. juli 2014 17:01

Hver sommer får personalet på Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling ekstra travlt, da antallet af patienter, som er blevet forbrændt på grund af grill og udendørspejse, stiger.

Men i år ser personalet en ny tendens. Antallet af patienter med forbrændinger efter kontakt med bioethanol er nemlig steget markant.

- De seneste 14 dage har vi på afdelingen haft 14 indlæggelser og en del ambulante henvendelser. Det har været alt fra små skader til livstruende forbrændinger, fortæller første reservelæge på klinikken Jakob Astrup og fortsætter:

- Vi så problemet en smule sidste år, men slet ikke i så stor omfang som i år, og vi ved ikke, hvorfor der pludselig er så mange ulykker.

Bruges til optænding

Bioethanol findes i mange brandbare væsker og bruges i for eksempel grillstartere og som optænding i udendørs lamper og pejse.

- Jeg kan læse mig til, at det har et lavt kogepunkt, og det fordamper ved bare 13 grader, hvilket formodentlig gør, at det fordamper meget hurtigt og hurtigere end andre brandbare væsker i den her varme.

- Når man tænder op i en grill eller pejs, så skal en dunk ikke stå langt væk, før at dampene bliver antændt, og det oftest er dem, der giver de store brandsårsskader, siger Jakob Astrup.

- Næsten på linje med benzin

Reservelægen opfordrer til, at man holder sig væk fra brandvæsker, der indeholder bioethanol.

- Det står mig uklart, hvorfor der er nogle, som stadig bruger det. Det er næsten på linje med benzin. Så det vil jeg fraråde at bruge. Brug hellere lampeolie, briketter eller elektriske grillstartere, siger Jakob Astrup.

/ritzau/

 

Dansker angrebet af bjørn på ferien: Den gik direkte på mig

22. juli 2014 16:31

- Jeg hørte lyden af noget, der trampede, og så stod bjørnen pludselig foran mig. Den gik direkte på mig.

Ordene kommer fra 53-årige Torben Lund, der i søndags fik måske sit liv chok, da han blev overfaldet af en bjørn på ferie i Canada. Det skriver Ekstra Bladet.

- Den stoppede ikke eller stillede sig på bagbenene og snerrede af mig, fortæller han til Ekstra Bladet.

Torben Lund så ikke bjørnen før den pludselig angreb ham.

Han var taget på en aftentur op til Canmore vest for Calgary for kigge på fugle, da han pludselig bliver angrebet af en brun bjørn.

- Så ramte panikken mig. Jeg slog fra mig med kikkerten. Jeg er ret sikker på, at jeg ramte bjørnen, for kikkerten var beskidt og lidt skæv bagefter, fortæller fugleentusiasten, der slap med blå mærker og to sår på overarmen.

Flygtede i sin bil

Efter kort tid luskede bjørnen væk igen og Torben Lund skyndte sig tilbage til sin bil og kørte tilbage til familien på hotellet.

For at forhindre flere angreb vil parkbetjentene fange bjørnen. Dens skæbne er endnu ikke besluttet, men resultatet kan blive, at den skal aflives.

- Jeg håber ikke, de slår ham ihjel, for jeg er jo naturmand, og det er jo bjørnens område, siger Torben Lund til Ekstra Bladet.

 

Tre dømt i Bangladesh for massedrab med smertestillende saft

22. juli 2014 16:22

En domstol i Dhaka dømte tirsdag tre mænd til hver 10 års fængsel, da han afsagde de første domme i en retssag om salg af forgiftet smertestillende saft, som dræbt hundredvis af børn i 1990erne.

Dommeren i sagen, Abdur Rashid, siger, at de tiltalte fortjener den højeste straf for en afskyelig forbrydelse mod menneskeheden.

De tre dømte arbejdede i et lokalt farmaceutisk selskab og er blevet dømt for at have udskiftet en af ingredienserne i saften med et billigere produkt, som normalt anvendes ved farvning af læder.

Svindel med farlige stoffer

Helena Pasha, ejeren af det farmaceutiske selskab, og lederen af virksomheden er blevet fundet skyldige i svindel med farlige stoffer.

- Endelig ser vi noget retfærdighed. Men jeg ville have ønsket, at de var blevet dømt til døden, siger Nurjahan Begaum, hvis søn på to og et halvt år døde få dage efter at have fået den forgiftede sirup mod feber.

Da tragedien blev kendt i 1990erne, hvor hundredvis af børn døde, blev regeringen tvunget til at ændre lovgivningen og gribe ind over for den farmaceutiske industri i landet. Men igen i 2009 døde snesevis af børn, og der blev opdaget giftige stoffer i saften.

Anklagemyndigheden siger, at helt op til 2000 spædbørn kan være blevet dræbt.

Retssagen har strakt sig ud over to årtier og er blevet trukket i langdrag af flere appeller.

I artiklen er det blevet præciseret, at den 'sirup', der blev nævnt i det originale telegram, er medicin.

/ritzau/AFP

 

Så kom hedebølgen til hovedstaden

22. juli 2014 16:05

De sidste dage har været en varm omgang for hovedstadens indbyggere. Og da termometret på Landbohøjskolens målestation midt på eftermiddagen passerede de 29 grader, var det nok til at bringe gennemsnittet af de forgangne tre dages højeste temperaturer op over 28 grader. Dermed opfyldes betingelserne for en officiel regional hedebølge og København kan slutte sig til Vestervig i Thy og Aalborg på den lille liste over hedebølgebyer.

Varmen fortsætter dog med at strømme ind over landet de kommende dage og flere steder ligger lige på grænsen af hedebølge, herunder Karup i Midtjylland.

 

KORT Få et overblik over Det palæstinensiske selvstyre

22. juli 2014 16:02

Natten til tirsdag blev en palæstinensisk demonstrant skudt og dræbt af israelske soldater på Vestbredden.

Drabet øger frygten for, at konflikten mellem Israel og det palæstinensiske Hamas i Gazastriben skal brede sig til det andet landområde, hvor palæstinenserne har selvstyre.

Det palæstinensiske folk er nemlig delt i to - både på landkortet og politisk.

Oslo-aftale

Som et resultat af fredsforhandlingerne med Israel og den palæstinensiske befrielsesfront PLO i Oslo i første halvdel af 1990’erne opnåede palæstinenserne selvstyre i to landområder: Gazastriben og dele af Vestbredden.

Begge landområder har været besat af Israel siden seksdageskrigen i 1967. Israel har stadig fuld kontrol over 60 procent af Vestbredden, hvor man har etableret omstridte bosættelser og udposter.

Frem til 2006 var de to palæstinensiske selvstyreområder kontrolleret af det politiske parti Fatah - den dominerende fraktion i PLO.

Fatah smidt ud

Men så vandt den islamistiske Hamas-bevægelse et valg i Gazastriben, og efter en blodig konflikt blev Fatah smidt ud af Gaza i 2007.

Opdelingen skaber en vis begrebsforvirring.

For når man taler om “Det palæstinensiske selvstyre” kan det både betyde det landområde, hvor palæstinenserne har selvstyre, og den internationalt anerkendte selvstyreregering, som Fatah står i spidsen for. Men i realiteten er der altså tale om to helt forskellige ting.

 

Reformvenlig guvernør vinder præsidentvalg i Indonesien

22. juli 2014 15:47

Den reformvenlige og populære guvernør Joko Widodo er tirsdag eftermiddag udråbt som vinder af præsidentvalget i Indonesien, oplyser landets valgkommission ifølge AFP.

Widodo, som bliver Indonesiens første præsident uden forbindelser til landets autokratiske fortid, vinder komfortabelt med 53 procent af stemmerne.

47 procent går til udfordreren, den tidligere general Prabowo Subianto, der næppe vil erkende at have tabt.

Beskyldninger om valgsvindel

Eksgeneralen har krævet, at stemmer tælles om i områder, hvor der har været beskyldninger om massiv valgsvindel, og at valgresultatet først offentliggøres om to uger.

Han ventes at klage til forfatningsdomstolen, men vil ifølge iagttagere næppe få succes med det.

/ritzau/AFP

 

Holland overtager undersøgelse af flykatastrofe

22. juli 2014 15:44

Holland har overtaget ledelsen af den internationale undersøgelse af årsagerne til flykatastrofen i Ukraine, hvor et malaysisk passagerfly øjensynligt blev skudt ned torsdag i sidste uge, oplyser landets premierminister, Mark Rutte, i Haag.

Et tog med omkring 280 af de 298 omkomne fra flystyrtet ankom tidligere tirsdag til byen Kharkiv, der er under Kijev-regeringens kontrol.

Det sagde øjenvidner, kort tid efter at Hollands premierminister meddelte, at toget havde forladt Donetsk-området, hvor separatisterne står stærkt og var nået frem til et sikkert område.

Eksperter venter ved fabriksområde

Dermed har de fleste af ofrene overstået den mest vanskelige etape af den lange rejse hjem til deres sørgende pårørende.

I Kharkiv er toget nu blevet fragtet til et tidligere fabriksområde. Her venter internationale eksperter såsom retsmedicinere, der måske allerede senere tirsdag vil få fløjet ligene til Holland for at identificere dem og prøve at finde ud af, hvordan de kom af dage.

De fleste ofre var hollændere

Langt de fleste af ofrene var hollændere, og Ukraine har bedt Holland stå i spidsen for efterforskningen.

Den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, bekræfter i en høring i EU-Parlamentet tirsdag, at Ukraine har ladet sine hollandske venner overtage ledelsen af undersøgelsen.

- Vi har taget en række beslutninger, der var svære i henhold til ukrainsk lovgivning, for at finde ligene. For os handler det om, at der kommer klare resultater ud af undersøgelsen, siger han.

/ritzau/dpa

 

Problemerne med Mobilepay fortsætter

22. juli 2014 15:29

Danske Bank havde mandag tekniske problemer med deres mobilbetalings app, Mobilepay. Tirsdag kan nogle brugere stadig opleve problemer med den populære app.

- Problemerne er ikke stå store som i går, men der er stadigvæk nogle problemer, siger Danske Banks pressechef, Kenni Leth, og fortsætter:

- Vi havde i går (mandag, red.) et udfald, hvor de fleste af vores brugere ikke kunne lave almindelige konto-til-konto overførsler, som egentlig er udgangspunktet for hele Mobilepay app’en. Det har vi fået løst, så langt de fleste kan lave de her konto-til-konto overførsler.

Håber på løsning tirsdag

Danske Bank sendte for en måned siden en opdatering af appen ud. De brugere, som ikke har accepteret de nye betingelser, kan ikke komme på appen, fortæller pressechefen. Men det er ikke de eneste områder, der stadig volder problemer.

- Det, der stadigvæk driller, er nyoprettelser - det vil sige nye brugere, som gerne vil ind og bruge Mobilepay appen - og udvalgte områder, hvor man kan betale med app’en, eksempelvis til nethandel, siger Kenni Leth, som ikke har et overblik over, hvor stor en gruppe brugere der har problemer med den.

- Vi arbejder så hårdt og hurtigt, som vi overhovedet kan, for at få det her til at virke, så jeg håber på, at vi kan løse problemet i løbet af i dag, siger han.

I alt har 1,4 millioner danskere har tilmeldt sig Danske Banks app, som kan overføre penge via mobiltelefonen.

/ritzau/

 

Højesteret: Aller-materiale må endnu ikke gennemgås

22. juli 2014 15:13

Politiet må ikke gå i gang med at undersøge det materiale, der er blevet beslaglagt fra Aller, før det er afgjort, om sagen om den såkaldte tys-tys-kilde skal for Højesteret.

Det har Højesteret bestemt tirsdag, skriver TV2. Materialet må hverken gennemgås eller kopieres over i politiets systemer.

- Det er en lille sejr, siger Hans Jakob Folker, der repræsenterer Aller Media.

Materialet blev beslaglagt, efter det kom frem, at Se og Hør, som er en del af Aller, angiveligt skulle have betalt en ansat hos IBM for at overvåge kendte og kongeliges brug af kreditkort.

Kildebeskyttelsen er central

Østre Landsret godkendte tidligere på måneden politiets beslaglæggelse af materiale hos Aller. Af hensyn til Se og Hørs kildebeskyttelse er det dog byretten og ikke politiet, der skal gennemgå det og beslutte, hvor meget af det der kan bruges i efterforskningen.

Aller vil ikke give politiet adgang til materialet fra koncernen, og mediehuset mener, at sagen er så principiel, at den skal prøves ved Højesteret.

Mediehuset har indgivet en ansøgning til procesbevillingsnævnet, som træffer afgørelsen om, hvorvidt sagen skal prøves ved tredje instans.

Desuden har Aller bedt om, at politiet ikke skal have adgang til materialet inden en eventuelt sag ved Højesteret. I første omgang afgjorde Østre Landsret, at politiet gerne måtte gå i gang med at gennemgå dele af materialet. Den kendelse har Højesteret nu omgjort.

/ritzau/

 

Rusland i modangreb med ti spørgsmål til USA og Ukraine

22. juli 2014 15:10

Rusland har ikke tænkt sig at blive i ringhjørnet, mens især USA og Ukraine overdænger landet med beskyldninger om at være medskyldig i passagerflyet MH17’s styrt i det østlige Ukraine.

Ved en omfattende fremlæggelse i Moskva i går rejste det russiske forsvarsministerium tvivl om den teori, som de fleste vestlige lande abonnerer på: At MH17 blev skud ned af pro-russiske separatister med et missilsystem af typen Buk, som de havde fået af russerne.

Det statskontrollerede russiske nyhedsmedie Russia Today har sammenfattet fremlæggelsen til ti spørgsmål, som Rusland kræver, at Ukraine og USA svarer på.

Peger på Ukraine

Spørgsmålene indeholder udsagn om, at russerne har beviser på, at MH17 forlod sin planlagte rute kort inden styrtet, at russiske radarer har spottet et ukrainsk kampfly meget tæt på MH17, og at Ukraines militær den seneste tid har flyttet jord-til-luft missilsystemer til det østlige Ukraine.

Alt sammen designet til at antyde, at Ukraines militær kunne være skyld i katastrofen, skriver Wall Street Journal.

Derudover sår forsvarsministeriet tvivl om et videoklip, som Ukraines indenrigsministerium har fremlagt som bevis på, at en Buk med et manglende missil blev kørt fra det østlige Ukraine med kurs mod Rusland efter styrtet.

Og så undrer Rusland sig over, at USA ikke har fremlagt de satellitbilleder, som amerikanerne siger viser, at der blev affyret et missil fra separatisterne omkring det tidspunkt, da MH17 styrtede.

USA: Propaganda

Amerikanske embedsmænd affærdiger over for Wall Street Journal Ruslands præsentation som propaganda.

Og den uafhængige hjemmeside Bellingcat, som tidligere har analyseret foto- og videobeviser i sagen, skriver, at den russiske regering tilsyneladende har valgt en strategi om ukritisk at viderebringe rygter og teorier, som florerer på sociale medier i Rusland.

Det amerikanske nyhedsmagasin Foreign Policy oplyser, at også de etablerede russiske medier de seneste dage har været fyldt med alternative teorier om flystyrtet - og flere af teorierne går igen i forsvarsministeriets fremlæggelse.

Man har dog fravalgt de mest bizarre, som den om den spanske flyveleder “Carlos”. Han skrev på Twitter, at han arbejdede i Kiev, og at det var et ukrainsk kampfly som havde skudt MH17 ned.

Twitterkontoen viste sig hurtigt at være falsk, men da var historien allerede sendt i omløb i adskillige russiske medier.

 

FAKTA Juli i år har flere sommerdage end sidste års juli

22. juli 2014 15:00

Sol fra en blå himmel, lette skyer, varm luft og flere dage med kun lidt vind. Det har - indtil nu - kendetegnet det meste af juli.

Måneden stikker allerede nu sidste års juli med at have 8,1 sommerdage Det er flere end juli 2014, skriver DMI på sin hjemmeside.

- I juli sidste år blev det kun til 6,5 sommerdage i gennemsnit for hele landet, siger klimatolog John Cappelen til DR Vejret.

Skal være over 25 grader

Et sommerdøgn forekommer meteorologisk set, når døgnets maksimumtemperatur kommer op over 25 grader et eller andet sted i landet.

Da dette næsten kun sker i løbet af dagtimerne, kaldes det oftest for en sommerdag.

Lidt mere end normalt

Sommervejret 2014 har indtil nu været lidt varmere, lidt tørrere og lidt mere solrigt end normalt, skriver klimatolog Mikael Scharling:

- Fra 1. juni til 15. juli har det været en god dansk sommer.

- Generelt set en god blanding af længerevarende perioder med stabilt vejr, som har været afbrudt af korterevarende og mere ustabile perioder med regn og lyn.

 

Ukrainsk minister: Rusland skal hente deres terrorister hjem

22. juli 2014 14:59

Ukraines udenrigsminister, Pavlo Klimkin, siger til EU-Parlamentets udenrigsudvalg tirsdag, at der for en måned siden måske var nogle, som tænkte, at konflikten i Ukraine kunne fryses, og at man ville kunne leve med en frossen konflikt.

Men efter nedskydningen af det malaysiske passagerfly i Ukraine torsdag, har situationen taget en væsentlig drejning, siger Klimkin.

- For en måned siden talte vi om en bilateral våbenhvile, om at løslade gidsler og lade OSCE-observatører være til stede på jorden. Nu er vi i en helt anden situation, siger ministeren.

- Rusland skal tage terroristlederne tilbage, som alle er russiske. Der skal være et klart krav til Rusland nu, en klar politisk støtte fra EU til Ukraine og et klart forsøg på at styrke EUs tilstedeværelse på jorden i Ukraine, siger han.

Point of no return

Ministeren tilføjer, at det var tidligere russiske agenter, der skød flyet ned - at de er terrorister. Han mener ikke, at man længere kan tale om separatister eller folk, der handler i selvforsvar. Nu må strømmen af våben over grænsen fra Rusland til Ukraine stoppe, siger han.

Nedskydningen af passagerflyet MH17 markerer ifølge Klimkin et point of no return.

- For mange har det været som at se krisen i Ukraine gennem et vindue. Nu har en sten knust vinduet, og der er ikke længere kun en følelse af krise, men den er her med jer, siger Klimkin i parlamentet.

Han mener, at EU skal redefinere sin taktik og strategi over for Rusland.

Møde i Bruxelles

EUs udenrigsministre holder møde i Bruxelles tirsdag, blandt andet om hvilken reaktion EU skal komme med efter nedbringelsen af det malaysiske fly og udviklingen i Ukraine.

- Fra vores side håber jeg, at vi har bevist, at vi er en pålidelig partner til EU. Vi vil gå den europæiske vej. Det er derfor, vi bliver straffet - fordi vi går mod europæisk integration. Vi er fuldt engagerede i at implementere associerings- og frihandelsaftalen med EU, siger Klimkin.

Klokken 16 skal den ukrainske udenrigsminister mødes med EUs udenrigsministre og sine kolleger fra de øvrige østlige partnerskabslande: Georgien, Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland og Moldova.

/ritzau/

 

Boko Haram erobrer by efter nye massakrer

22. juli 2014 14:02

Flere end 15.000 mennesker er de seneste dage drevet på flugt i det nordøstlige Nigeria.

Det sker efter at den islamistiske Boko Haram-bevægelse har erobret en række landsbyer og massakreret civile, skriver BBC og internationale nyhedsbureauer.

Boko Haram har nu hejst sit berygtede sorte flag i byen Damboa - en af de byer, som hidtil har været på regeringsstyrkernes hænder.

Forinden var 40 civile i byen blevet dræbt og mange huse brændt ned.

2.000 dræbte på halvt år

Flere hundrede tusinde er nu på flugt i det nordøstlige Nigeria, og der er frygt for, at der snart bliver mangel på mad.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har Boko Haram foretaget 95 angreb i årets første halvdel og slået flere end 2.000 civile ihjel.

Til sammenligning blev 3.600 civile dræbt i de første fire år, Boko Haram begyndte at bekæmpe Nigerias regering.

200 piger fortsat bortført

Bevægelsen ønsker at gøre det nordlige Nigeria til en islamistisk stat, og i den seneste tid har Boko Haram også foretaget bombeangreb i hovedstaden Abuja og endda helt nede i Nigerias kommercielle hovedby Lagos i den sydvestlige del af landet.

Og at Boko Haram tilsyneladende er i stand til at slå til over det meste af landet skaber bekymring hos magthaverne i Nigeria - Afrikas største økonomi og kontinentets største olieproducent.

Det skyldes, at de mange angreb får mange udenlandske investorer til at tvivle på, om det er en god ide at sætte deres penge på spil i Nigeria.

Boko Haram blev for alvor kendt, da bevægelsen i april bortførte flere end 200 skolepiger i det nordøstlige Nigeria.

Dem har regeringen endnu ikke fået befriet. Og det har skabt stigende vrede hos mange nigerianere, som efterhånden har mistet troen på, at hæren kan beskytte dem.

 

Nettet vrimler med jøder og arabere der nægter at være uvenner

22. juli 2014 13:45

Mens raketterne for tiden raser mellem Israel og Hamas i Gazastriben, har et anderledes modsvar ramt de sociale medier.

Under hashtagget #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies (jøder og arabere nægter at være fjender, red.) bliver billeder og kommentarer lige nu delt i tusindtal på det sociale medie Twitter.

Mange af billederne viser par med palæstinensisk og israelsk baggrund, der kysser, og kommentarer opfordrer til fred og forsoning.

Kys delt mere end 1000 gange
Kampagnen #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies blev igangsat på Twitter af to universitetsstuderende fra Hunter College i New York tidligere denne måned, og der gik ikke længe, før flere brugere på Twitter begyndte at bruge hashtagget.

Blandt andet har journalisten Sulome Anderson og hendes amerikansk-israelske kæreste den 13. juli delt et billede, hvor de kysser, mens de viser et skilt med ordene: Jews and Arabs refuse to be enemies.

Billedet er siden da blevet delt mere end 1240 gange.

Krigen kæmpes også på sociale medier
Det er da heller ikke unormalt, at konflikten i Mellemøsten finder vej til de sociale medier.

Både Hamas og Israels Hær har i nogle år været yderst aktive på særligt Twitter, hvor mange af raketangrebene nærmest bliver kommenteret i realtid under hashtags som #GazaUnderAttack og #IsraelUnderFire.

De sidste syv dage er de to hashtags da også brugt henholdsvis 1.8 millioner gange og 78.000 gange på Twitter, viser en opgørelse fra analyseværktøjet, Topsy.

Dermed er der stadig et stykke vej, hvis kampagnen #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies skal nå samme niveau. 

Inden for den seneste uge er hashtagget blevet brugt omkring 7400 gange på Twitter.

Nedenfor kan du se et udvalg af de mange billeder, der lige nu bliver delt.

 

Norges forbud mod sexkøb kan blive fortid

22. juli 2014 13:41

Forbuddet mod købesex i Norge kan meget vel snart være fortid.

I hvert fald er partiet Venstre parat til at fjerne loven, der blev indført af den rød-grønne regering i 2009, og som skulle være med til at bekæmpe menneskehandel.

Det skriver den norske netavis Dagsavisen.no.

Fængsel i to år

I næste måned lander en evaluering af sexkøbsloven, der straffer køb af sex med bøder og fængsel i op til to år, men allerede inden konklusionen er kendt, er Venstre klar til at fælde dom over loven.

- Medmindre den kommende evaluering er overraskende positiv, bør loven fjernes, siger medlem af det norske Storting for Venstre, Sveinung Rotevatn, til netavisen.

Flertal er imod lov

Og meget tyder på, at det kan blive til virkelighed. I hvert fald har Venstre sammen med Høyre og Fremskrittspartiet, der alle var imod at indføre sexkøbsloven, flertal i Stortinget.

Ifølge Sveinung Rotevatn er det "altid godt med mere viden", og derfor hilser han den kommende evaluering velkommen, men hvis man vil bekæmpe menneskehandel, skal der andre midler i brug, mener han.

Flere udenlandske prostituerede

- Det er vigtigere at fokusere på sociale tiltag, end at gå efter dem, der køber sex, siger han til den norske netavis.

Ifølge Dagsavisen melder Kirkens Bymisjon, der har kontakt til prostitutionsmiljøet, om et stigende antal udenlandske prostituerede.

I Danmark har både Socialdemokraterne og SF talt for at forbyde køb af sex.

Alligevel valgte regeringen i efteråret 2012 at lytte til en anbefaling fra Strafferådet, der frarådede et forbud.

 

Ikea, Starbucks og Burger King også del af kødskandale i Kina

22. juli 2014 13:10

En fastfood-skandale i Kina breder sig til flere fastfoodkæder, der nu indrømmer samarbejde med den lukkede kødleverandør Shanghai Husi Food Co. Ltd.

Det er blandt andet Burger King, Starbucks, Ikea, Dicos, Yum's Pizza Hut, og Papa John, der har brugt kødleverandøren.

Alle kæderne har taget de relevante produkter fra Shanghai Husi af hylderne og afbrudt alle forbindelser med virksomheden, skriver South China Morning Post

Spredningen af kødskandalen sker også geografisk. En talsmand for McDonalds med base i Tokyo fortæller ifølge avisen, at cirka en femtedel af virksomhedens McNuggets i Japan kom fra Shanghai Husi Food Co. Ltd, men at de nu har fundet nye leverandører i Thailand og Kina.

Tv-optagelser afslørede kødsjusk

Det er en lokal kødleverandør, der først fik McDonalds i knibe, efter en tv-udsendelse i søndags afslørede de ulækre forhold hos kødleverandøren Shanghai Husi Food Co. Ltd.

Optagelser resulterede i at de kinesiske myndigheder lukkede virksomheden samme dag.

På optagelser hører man ansatte sige, at virksomheden ville miste kunder, hvis nogen opdagede, hvad de gjorde.

Derudover var der optagelser af medarbejdere, der samlede kød op fra gulvet, og lagde det tilbage i produktionen, ligesom seerne kunne se ansatte, der blandede gammelt kød med nyt, ifølge Reuters.

Pumpet kylling og rævekød

Den kinesiske avis South China Morning Post argumenter for, at denne skandale viser, at Kina har lang vej igen, når det kommer til at sikre hygiejne og kvalitet i fødevarebranchen.

Tidligere i år var der en anden kinesisk fødevareskandale, da supermarkedgiganten Wallmart blev afsløret i at sælge pakker med æselkød, der i virkeligheden var lavet af ræve.

Der er heller ikke lang tid siden, at McDonalds sidst var upopulære. I 2012 blev kæden afsløret i at sælge kyllinger, der var fyldt med antibiotika. Dengang var det dog en amerikansk underleverandør, som var synderen.

De ulækre afsløringer har fået de kinesiske fødevaremyndigheder til at undersøge alle virksomheder i Kina, der har brugt Shanghai Husis produkter.

 

VIDEO Al Jazeeras kontor i Gaza ramt af skud

22. juli 2014 13:07

De voldsomme kampe mellem den israelske hær og Hamas i Gazastriben kører du på 15. døgn, og mere end 540 palæstinensere og 29 israeler har mistet livet.

Tirsdag blev også en del af den presse, som dokumenterer kampene, indraget i konflikten. Tv-stationen Al Jazeeras kontor i Gaza blev nemlig ramt af skud.

Det beretter nyhedsbureauet AP.

- To meget præcise skud blev affyret direkte ind i vores bygning, fortæller journalisten Stefanie Dekker, som arbejder for Al Jazeera i Gaza.

Israel afviser at have beskudt bygningen

Det er uvist, om skuddene var specifikt var målrettet mod tv-stationen, der kun led mindre skade, deriblandt et beskadiget vindue og en beskadiget væg.

Bygningen rummer også mange almindelige lejligheder, og ifølge Al Jazeera er flere af beboerne flygtet efter tirsdagens episode.

Den israelske premierministers talsmand, Mark Regev, har kaldt det 'latterligt' at foreslå, at Israel målrettet angriber journalister, ligesom en talsmand fra den israelske hær afvist, at de har affyret skud mod tv-stationen.

Se en video af Al Jazeeras kontor efter skuddene, i videoen øverst i artiklen.

 

Villa blev sat i brand for forsikringspengenes skyld

22. juli 2014 12:45

Det var jagten på forsikringspenge, der natten til søndag fik flere personer til at sætte ild til en villa i Brøndby.

Det har de to sigtede, en 22-årig og en 34-årig mand, ifølge flere medier forklaret i Retten i Glostrup. De to mænd, der erkender sig skyldige i brandstiftelse, er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Klik og se mere tv på localeyes.dk.

Under eksplosionsbranden blev deres 45-årige ven fanget i flammerne. Han blev mandag fundet død i ruinerne af villaen.

Overvejede evakuering af naboer

I grundlovsforhøret forklarede den 34-årige, der ejer villaen, at de havde planlagt, at den 45-årige og hans samlever satte ild til villaen. Imens skulle den 34-årig sammen med sin 22-årige samlever være ude af lejligheden.

De var på besøg et andet sted sammen med deres hund, da branden startede. Den var så voldsom, at man en overgang overvejede at evakuere naboerne, men det lykkedes at begrænse ilden til villaen, som det ikke lykkedes at redde.

De sigtede stammer fra Brøndby, og de blev pågrebet mandag aften. Politiet har tidligere efterlyst en 18-årig mand, den 45-åriges samlever, som blev set løbende fra det brænderne hus.

Han fik brandskader på armene og i ansigtet og skulle tirsdag eftermiddag være ved at blive anholdt på Rigshospitalet.

/ritzau/

 

Politiet beder om hjælp til at finde forsvundet 22-årig

22. juli 2014 12:24

22-årige Kamilla Hantusch er ikke blevet set siden lørdag aften, hvor hun mødte et familiemedlem i Padborg.

Syd- og Sønderjyllands Politi beder nu i en pressemeddelelse om hjælp i eftersøgningen af den 22-årige.

Hun blev sidst set klokken 22.30 ved Frøslev-Padborg Skole på Frøslevvej, og politiet har ledt med hunde i området ved skolen og på den rute, hun sandsynligvis har fulgt til sit hjem på Teglgårdsvej.

Spinkel og brunt hår

Politiet vil gerne tale med alle i området og er gået i gang med at opsøge beboerne på kvindens formodede rute.

Men alle, der var i området, må gerne kontakte politiet på 114 med oplysninger om personer og biler de har set, eller ting de har hørt, uanset om det var usædvanligt eller ej. Det gælder i tidsrummet fra lørdag aftenklokken 21.30 til midnat.

På den måde kan politiet kortlægge, hvilke personer og biler der befandt sig i området.

Kamilla Hantusch er spinkel til almindelig af bygning og 161 centimeter høj. Hun har skulderlangt brunt hår, og sidst, hun blev set, havde hun mørke jeans og hvid t-shirt på samt sorte støvletter med høje hæle. Hun bar desuden en sort taske.

/ritzau/

 

Parterapeuter: Derfor bliver vi skilt i stor stil

22. juli 2014 12:03

Op mod hvert tredje barn oplever, at deres forældre bliver skilt, inden de bliver 18 år.

Og det går ud over børnenes skolegang og trivsel, når forældrenes parforhold er i problemer, viser en rundringning DR Nyheder har foretaget blandt skoleledere på næsten 150 danske folkeskoler.

Her oplever omkring halvdelen af skolelederne, at flere elever får problemer i skolen, fordi forældrene er gået fra hinanden.

Men hvorfor går ægteskabet galt for mange par? To familieterapeuter forsøger her at give et svar.

Kommunikation essentiel

Børn, arbejde og fritidsinteresse er de største årsager til, at parforholdet bliver forsømt.

Det forklarer Anne Cathrine Krabek, der har 15 års erfaring med familie- og parterapi.

- Folk glemmer, at parforholdet skal dyrkes på lige fod med de andre ting. Når parret har travlt med at få hverdagen til at fungere, bliver kommunikationen nedprioriteret. Og det kommer til at gå ud over forholdet, siger Anne Cathrine Krabek.

Kommunikation er grundlæggende for, at et ægteskab ikke ender i skilsmisse.

- Det første, der går galt, er, at man taler forbi hinanden. Lyt til hinanden, så man undgår konflikter. Det mangler mange par at lære, siger familieterapeut Anna Prip, der er tilknyttet Frie Børnehaver og Fritidshjem som terapeut.

Kan gå galt efter få år

Herhjemme ender 46 procent af alle ægteskaber i en skilsmisse. Statistisk set er sandsynligheden for skilsmisse meget lav i det første år af ægteskabet, men herefter stiger risikoen kraftigt. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Statistisk er det i det fjerde år af et ægteskab, at flest går fra hinanden.

Men især, når man har små børn er ægteskabet truet, forklarer familieterapeuterne. I børnenes første levetid, er familien ude for de største omvæltninger.

- Man skal koordinere opmærksomheden til barnet og hinanden, og det er ofte her, at det går helt galt for de to parter, siger Anna Prip, der er familieterapeut.

Metaltræthed efter syv år

Men myten om syvårskrisen kan ikke helt slås ned. Der kan komme en metaltræthed i et parforhold efter syv år.

- Det er en anden form for skilsmisse, der kommer her. Nogle kan kede sig i forholdet eller føle sig oversete. Eller følelserne kan være sluppet op efter år, hvor fokus har været på andre ting, siger Anne Cathrine Krabek.

Skilsmisserisikoen er relativt konstant mellem det tredje og 10 år. Men risikoen er faldende fra det 10. års ægteskab.

Fysisk kontakt er vigtig

Også fysisk kontakt er grundlæggende for et forhold.

Familieterapeut Anna Prip har mødt par, der ikke havde haft nogen fysisk kontakt med hinanden i ti år og kun blev i forholdet for at overleve.

- Man siger, at hvis man har god fysisk kontakt med hinanden, så fylder det 20 procent i et forhold. Men hvis man ikke har den fysiske kontakt, så fylder det 80 procent. Det gælder både for mænd og kvinder, siger Anna Prip.

 

FN arbejder for at få de sidste danskere ud af Gazastriben

22. juli 2014 11:48

Udenrigsministeriet arbejder fortsat på at få de seks danskere, som er i konfliktramte Gazastriben, ud. Men hvornår det lykkes, er fortsat usikkert.

Det skal nemlig ske, som et led i en indsats koordineret af FN, hvor man arbejder på at få alle udlændinge ud af Gaza.

- Vi er i tæt kontakt med FN, men ved ikke, hvornår de seks danskere kan komme ud. Det afhænger fuldstændig af sikkerhedssituationen, siger fungerende chef for Udenrigsministeriets Borgerservice, Catherine Uttenthal, til DR Nyheder.FN er i kontakt med de stridende parter for et sikre et såkaldt vindue, hvor udlændige kan komme ud. Blandt andet arbejdes der på at indhente tilladelser til udrejse for de pågældende personer.

Danskere kan henvende sig
I alt har Udenrigsministeriet fået henvendelser fra 10 danskere i Gazastriben. Otte af dem, hvor af de to kom ud søndag, har bedt om hjælp til at komme væk fra kampene.

- Vi er ikke informeret om, at der skal være flere danskere i Gaza, men hvis der er danske statsborgere i området, som ønsker at komme ud, skal de henvende sig til Udenrigsministeriet, fortæller Catherine Uttenthal.

Det kan gøres til repræsentationskontoret i Ramallah, som er i kontakt med de seks danskere i området, eller til Det globale vagtcenter i Udenrigsministeriet på 33921112.

Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder fortsat alle rejser til Gazastriben, mens man fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Vestbredden, hvor danskere skal udvise stor forsigtighed, da der er risiko for uro.

 

Dødsfjender i Gaza-konflikt var venner i 80'erne

22. juli 2014 11:22

Bomber og raketter slår stadig ned i bygninger i Gaza, og konflikten mellem Israel og Hamas koster stadig flere civile livet.

Den israelske ambassadør i Danmark, Barukh Binah, sagde for nylig, at Israel ikke har tænkt sig at forhandle med Hamas, og den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, beskylder Hamas for at gå direkte efter civile israelere.

Israel og Hamas kæmper derfor på 15. døgn i Gazastriben.

Fjenden var kommunistisk

Men i 1980’erne var Hamas og Israel en form for allierede, og Israel støttede faktisk de religiøse grupper, som senere dannede Hamas.

- Dengang var fjendebilledet ikke det, man kan kalde islamistisk fundamentalisme, men Israel lavede alliancer med de religiøse grupper mod kommunistisk støttede oprørere eller terrorister, siger Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Han mener, at det kan sammenlignes med USA's støtte til Mujahedinernes kamp mod Sovjetunionen i Afghanistan op igennem 1980'erne.

Intifada er vendepunkt

Og dengang var det også i højere grad de nationalistisk orienterede militante grupper som Yasser Arafats PLO, der var hovedfjenden for Israel.

PLO blev dannet i 1964 med et mål om at skabe en uafhængig palæstinensisk stat. I dag er det dog fraktionen Fatah, der med Mahmoud Abbas i spidsen kæmper for samme sag.

Men i december 1987 udbrød den første intifada - et arabisk udtryk for oprør - mod Israel, og det ændrede israelernes opfattelse af de religiøse grupper med det samme.

- I dag er de religiøse grupper den ultimative fjende, og Fatah-leder Mahmoud Abbas, som fulgte efter Yasser Arafat, er ham, man vil tale og forhandle med, siger Lars Erslev Andersen.

Dødstal stiger dag for dag

Den aktuelle konflikt har på 14 dage kostet omkring 540 mennesker livet i Gaza - tabstallet på Israels side er 29. Op mod 100.000 er ifølge FN på flugt.

Omkring 80 procent af de omkomne palæstinensere vurderes ifølge FN at være civile - heriblandt mange børn.

USA's udenrigsminister, John Kerry, mødtes i går med FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, i den egyptiske hovedstad, Kairo, for at arbejde for en fredelig løsning på konflikten.

USA sender 47 millioner dollar i nødhjælp til Gaza. Men Kerry siger samtidig, at Israel har ret til at forsvare sig mod angreb.

 

Forskere vil høre sandheden fra folkekirkens tavse flertal

22. juli 2014 10:57

Hvordan har medlemmerne det egentlig med deres folkekirke?

For første gang nogensinde vil det blive undersøgt, når en forskergruppe fra Københavns Universitet skal undersøge folkekirkens udvikling som kulturinstitution i en tid, hvor markedsorientering med New Public Management griber om sig.

6,3 millioner kroner fra Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation skal bruges til at undersøge, hvordan folkekirken i en virkelighed med resultatkontrakter i flere stifter og kirkelige institutioner egentlig virker på sine mange medlemmer.

Trods jævnt faldende medlemstal gennem flere år, er knap 80 procent af befolkningen stadig medlemmer af folkekirken.

- I vidt omfang findes forbrugerkulturen allerede i folkekirken. Det kan man blandt andet se hos brudepar, der vil giftes af en bestemt præst eller have deres barn døbt i en bestemt kirke, siger lektor Hans Raun Iversen fra Københavns Universitet, der leder projektet.

- Men vi ved faktisk ikke, om medlemmerne er tilfredse med det, de får fra kirken - eller om de måske snarere betaler for at opretholde noget, som penge ikke kan købe.

Folkeligt engagement fraværende

Ifølge professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegård Christensen, er det tavse flertal og manglende engagement ved at udvikle sig til et både demokratisk og økonomisk problem for folkekirken.

- Når de fleste bare er ligeglade, så forsvinder den forudsætning, der hidtil har været for succesrig folkekirke-ordning - nemlig at den bygger på et vist, folkeligt engagement. Det er efterhånden helt fraværende, siger Jørgen Grønnegård Christensen.

Han tilføjer, at rent statsretligt set er det en betingelse for folkekirkens særstatus i grundloven, at den som flertalskirke har en meget stor del af befolkningen som medlemmer.

- Om smertegrænsen for folkekirkens særstatus ligger ved 70 eller måske 65 procent af befolkningen som medlemmer er svært at sige, men på et eller andet tidspunkt vil man med fortsat faldende medlemstal ikke kunne blive ved med at have en folkekirke som et trossamfund, der er særligt begunstiget af staten, siger Jørgen Grønnegård Christensen.

Udvalg for tavst flertal

Kirkeminister Marianne Jelved håber til oktober at være klar med et lovforslag, hvorefter folkekirken vil få en central ledelse i form af et kirkeligt fællesudvalg.

Det store tavse flertal, som sjældent viser sig i kirken og heller ikke på anden vis er aktive i det kirkelige liv, har også her spillet en rolle i forberedelsen af et kommende forslag.

I halvandet år har et udvalg nemlig arbejdet med, hvordan man kan sammensætte en ledelsesgruppe på en måde, så det ikke kun er de kirkeligt aktive men også repræsentanter for flertallet, der kommer i betragtning til at få plads i fællesudvalget.

- Vi har været helt opmærksomme på, at der kan være repræsentanter med, som ikke normalt kan regnes for kirkeligt aktive, siger formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Inge Lise Pedersen.

Fra kirkelige kredse bliver det derimod næppe svært at finde repræsentanter.

I forbindelse med udvalgsarbejdet har Kirkeministeriet modtaget hele 671 høringssvar i første runde og derefter 534 i anden.

Men de kommer næsten alle fra de fem procent af befolkningen, som på forskellig vis kan siges at være aktive i det folkekirkelige liv: Præsteforening, menighedsråd, provsteforening, biskopper, fagforeninger, diakonien og forskellige kirkelige organisationer.

 

BRUGERBILLEDER: Varmebølge får os i bølgerne

22. juli 2014 10:49

Solen skinner, sveden pibler fra panden, og badevandet har mange steder passeret 18-20 grader. Rigtig mange mennesker er på stranden og tager en svalende tur i bølgerne.

DMI har mandag aften målt vandtemperaturen til 23,5 grader ved Holbæk.

DR Vejrets brugere har sendt mange fine strand- og badebilleder fra hele landet.

Sådan sender du billeder

DR Vejret vil også rigtig gerne have dine billeder og video af vejr. Du kan maile dem til vejret@dr.dk eller 1212@dr.dk eller via app'en

 

 

Tog med omkomne fra flystyrt er ankommet til Kharkiv

22. juli 2014 10:49

Et tog med omkring 280 af de 298 omkomne efter torsdagens malaysiske flystyrt er tirsdag formiddag ankommet til byen Kharkiv, der er under Kijev-regeringens kontrol.

Det siger et øjenvidne til Reuters kort tid efter, at Hollands premierminister, Mark Rutte, meddelte, at toget havde forladt Donetsk-området og var nået frem til et sikkert område i Ukraine.

I Kharkiv venter internationale eksperter, der vil flytte ligene til Holland for at identificere dem og prøve at finde ud af, hvordan de kom af dage.

Bevogtet af separatister

Langt de fleste af ofrene for flystyrtet var hollændere, og Ukraine har bedt Holland stå i spidsen for efterforskningen.

Toget med de nedkølede vogne forlod mandag aften stationen i den østukrainske by Tores, hvor det har været bevogtet af prorussiske separatister nær nedstyrtningsstedet.

Efter fire dages eftersøgning fandt redningsfolk mandag enten lig eller ligdele fra alle 298 personer fra det forulykkede MH17-fly.

Ifølge de ukrainske myndigheder blev 282 hele lig og 87 kropsdele fra de resterende 16 ofre samlet ind over et 50 kvadratkilometer stort område.

USA: Separatister står bag

Passagerflyet fra Malaysia Airlines var torsdag på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia, da det efter alt at dømme blev ramt af et missil og styrtede til jorden.

Både USA og Ukraine mener at kunne bevise, at de prorussiske separatister står bag forbrydelsen. Men separatisterne nægter at stå bag og peger i stedet på den ukrainske hær.

Mandag aften stemte Rusland for en resolution i FNs Sikkerhedsråd, efter at ordlyden i resolutionen blev ændret til en fordømmelse af nedbringelsen i stedet for nedskydningen af det malaysiske fly.

De sorte bokse fra passagerflyet blev ved midnatstid natten til tirsdag overdraget af separatistlederne i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk til embedsfolk fra Malaysia.

/ritzau/Reuters

 

Korrespondent: Israelsk soldats skæbne er et våben for Hamas

22. juli 2014 10:12

En israelsk soldat savnes efter weekendens hårde kampe i Gaza-bydelen Shijaiya.

Det bekræfter en talsmand for militæret ifølge nyhedsbureauet Reuters. Forventningen er, at soldaten er omkommet.

For to dage siden påstod den militante del af Hamas, at de havde kidnappet en israelsk soldat, men dengang kunne det ikke bekræftes.

Kan kun identificere seks

Ifølge den israelske tv-kanal Channel 10 News oplyser militæret, at deres teori er, at den savnede soldat blev dræbt sammen med seks andre israelere, da deres køretøj blev angrebet.

Men israelsk militær har kun været i stand til at identificere seks af soldaterne.

Den savnede soldat hedder Shaul Aron, og ifølge Kristeligt Dagblads korrespondent i Jerusalem, Allan Sørensen, har Hamas en klar interesse i holde tvivlen om hans tilstand i live.

- Ved at skabe mystik om hans tilstand, kan de presse Israel til en bedre aftale, hvis de viser sig at have ham i live, siger han.

Fejrede det som sejr

I 2011 frigav Hamas-bevægelsen den israelske soldat Gilad Shalit, der var blevet holdt som fange i Gazastriben i over fem år. Som modydelse løslod Israel 1.027 indsatte i israelske fængsler.

Fangeudvekslingen siger meget om, hvorfor der søndag var sejrssteming i Gazastriben. Palæstinensere jublede og affyrede fyrværkeri, efter en talsmand for Hamas' militære gren på tv havde meddelt, at en israelsk soldat var taget til fange i Gaza.

Talsmanden fra Al-Qassam Brigaden gik så vidt som til nævne soldaten ved navn og oplyse hans militære id-nummer.

Israels FN-ambassadør skyndte sig at afvise påstanden, mens Israels hær nøjedes med at udtale, at man undersøgte sagen.

100.000 på flugt

Der bliver tirsdag igen affyret raketter mellem Israel og Hamas i Gaza-striben.

Og i løbet af natten blev en ung palæstinenser skudt og dræbt af israelske soldater på Vestbredden, der ville stoppe en stenkastende gruppe.

Konflikten har på 14 dage kostet omkring 540 mennesker livet i Gaza - tabstallet på Israels side er 29. Op mod 100.000 er ifølge FN på flugt.

USA's udenrigsminister, John Kerry, mødtes i går med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i den egyptiske hovedstad Kairo for at arbejde for en fredelig løsning på konflikten.

USA sender 47 millioner dollar i nødhjælp til Gaza. Men Kerry siger samtidig, at Israel har ret til at forsvare sig mod angreb.

 

Carl og Alma får hjælp i en børnegruppe for skilsmissebørn

22. juli 2014 09:55

Forskellige øvelser skal hjælpe 12-årige Carl Bom og 11-årige Alma Heinskou Jakobsen med at sætte ord på de følelser, man har som skilsmissebarn.

Én gang hver anden uge mødes de i en børnegruppe for skilsmissebørn hos Center for Familieudvikling i København.

Her hjælper en psykolog dem med at snakke om de svære ting, der kan opstå, når mor og far går fra hinanden.

- Det har altid været en rigtig fjern tanke for mig, at de kunne gå fra hinanden, og det er noget andre børn har prøvet, men jeg har aldrig helt kunne sætte mig ind i det, så det var meget overraskende, fortæller Carl Bom.

Flere skoleledere oplever, at skilsmissebørn får problemer i skolen. Derfor skal lærere og pædagoger på 30 af landets skoler nu efterudannes i at føre børnegrupper, som den Carl Bom og Alma Heinskou Jakobsen går i.

Ked af at gå i skole

Alma Heinskou Jakobsen kan nikke genkendende til, at de mange følelser, som man pludselig får som skilsmissebarn, går ud over glæden ved skolen

- Jeg var rigtig ked af at skulle i skole en overgang, fordi jeg savnede min mor og far, og jeg var bange for, at der ville ske dem noget, fortæller hun.

For Carl Bom er det blevet så slemt, at han har svært ved overhovedet at gå i skole.

- Jeg kan ligesom ikke klare så meget. Jeg bliver nødt til at være hjemme for, at der ikke er noget, der presser mig, og jeg har kort lunte ovre i skolen, siger han.

Børnegruppen hjælper

Begge skoleelever mener dog, at børnegruppen har været en stor hjælp for dem, efter deres forældre gik fra hinanden.

- Det er rigtig godt, for lige da jeg var startet i børnegruppe, der havde jeg haft det rigtig svært med mine forældre. Og nu er der ikke rigtig noget, siger Alma Heinskou Jakobsen.

- Det er ret rart også at høre det fra nogle andre børn, der er på ens egen alder. Så kan man få bekræftet, at det ikke kun er én selv, der har det, som man har det, siger Carl Bom.

Skiftedagen er sværest

Det er særligt det med nu at skulle bo nogle dage hos mor og nogle dage hos far, som er svært for de to børn.

- Det er irriterende, at man skal pakke ting, fordi så føler jeg, at jeg skal flytte et andet sted hen. Og det synes jeg er ret ubehageligt, fordi så føler jeg ikke, at jeg har noget helt rigtigt hjem, forklarer Alma Heinskou Jakobsen.

Det er Carl Bom helt enig i.

- Noget af det sværeste er skiftedagen. Så bliver man mindet om, at de er skilt. Det kan være, at man har vænnet sig en lille bitte smule til, at nu er man ovre hos den anden, og så skal man bare lige over til den anden, siger han.

Har fået en lillebror

Når man har fået sat ord på sine følelser i børnegruppen, begynder de da også at kunne se nogle fordele.

- De vil gerne begge to lave rejser i sommerferien. Til sommer skal jeg måske til Frankrig med min far og jeg skal til Norge med min mor, forklarer 12-årige Carl Bom.

Og 11-årige Alma Heinskou Jakobsen har fået søskende:

- Min far har fået en ny kæreste, og de har fået en lille dreng, som jo så er min lillebror. Det er rigtig dejligt og hyggeligt, siger hun.

Se mere om børnegrupper for skilsmissebørn i TV Avisen klokken 21.30

 

To personer anholdt efter mystisk eksplosionsbrand i Brøndby

22. juli 2014 09:39

Politiet er måske kommet tættere på en opklaring af den eksplosionsagtige brand, der søndag jævnede en villa på Sognevej i Brøndby med jorden.

En person blev efterfølgende fundet død i det nedbrændte hus.

Klik og se mere tv på localeyes.dk

Tirsdag oplyser Københavns Vestegns Politi til DR Nyheder, at man har anholdt to personer, som sigtes for brandstiftelse.

- Vi har anholdt to personer, som bliver fremstillet i grundlovsforhør klokken 11 tirsdag formiddag. Samtidig har vi identificeret den omkomne. Der er tale om en 45-årig mand fra Herlev, og hans familie er underrettet, siger vicepolitiinspektør Charlotte Skovby, Københavns Vestegns Politi, til DR Nyheder.

Hun oplyser, at der er mistanke om, at huset skulle brændes ned for at besvige forsikringen. De anholdte er to mænd fra Brøndby på henholdsvis 22 og 34 år.

18-årig mand efterlyst
Politiet efterlyser derudover en 18-årig mand, som er set løbe fra huset søndag.

Han har brandsår i hovedet og på armen, og politiet anmoder manden om at melde sig selv, da de ved, hvem han er.

- Hvis han ikke har meldt sig i løbet af dagen, overvejer vi at gå ud med et billede af ham, siger Charlotte Skovby.

Københavns Vestegns Politi afventer fortsat de brandtekniske undersøgelser, inden man kan udtale sig om brandårsagen.

Husets beboere var ikke hjemme, da branden brød ud. Branden blev anmeldt søndag morgen klokken 01.50. Den var en overgang så voldsom, at brandvæsnet overvejede at evakuere de nærmeste naboer.

 

VIDEO Fynsk Elvis holdt den kørende i tyve timer med peanutbutter-sandwich

22. juli 2014 09:04

Han er ikke i blandt os længere. Den ægte 'The King' - Elvis Presley. 

Men heldigvis findes der mange gode og dygtige Elvis-kopier derude, og mandag forsøgte én af de bedste i Danmark, Henrik Busborg, bogstaveligt talt at synge sig til en verdensrekord.

Den fynske skolelærer - og to gange 'Danmarks Bedste Elvis' - prøvede nemlig kræfter med verdensrekorden i at synge Elvis-sange længst tid.

Hele 42 timer er den nuværende rekord, der er sat af en canadier. Så Henrik Busborg skulle altså skråle sig gennem næsten to døgn, hvis rekorden skulle i hus.

Måtte stå af efter 20 timer

Den danske Elvis måtte dog trække stikket efter 20 timer, fem minutter og 20 sekunder.

- Jeg fik simpelthen en træthedskrise. Jeg kunne ikke længere fokusere. Så vi blev enige om at stoppe, siger Henrik Busborg.

Trods den manglende verdensrekord er humøret dog stadig højt hos Henrik Busborg, der ikke vil afvise, at han vil prøve at slå rekorden på et senere tidspunkt.

- Det kunne være spændende. Og jeg er i hvert fald blevet klogere og har lært, at der er nogle ting, jeg skal gøre anderledes næste gang, siger han.

Levede af peanutbutter og banan

Undervejs krævede de mere end 20 timers sang selvfølgelig også noget mad. Derfor havde Henrik Busborg fem minutters pause hver time.

Og hvad var mere nærliggende end at spise en af Elvis' hofretter, den legendariske sandwich med peanutbutter og banan.

- Cola og peanutbutter og banan-sandwich skal nok holde den kørende i nogle timer endnu, sagde Henrik Busborg, da DR Nyheder fangede ham i en pause efter kun to timers sang.

Samlede ind til et godt formål

Den spektakulære orale prøvelse skulle selvfølgelig stå i Graceland i Randers, hvor der var opstillet en lille kasse foran scenen, så folk kunne smide en skilling for skønsangen.

Pengene går ubeskåret til Trygfondens Familiehus ved Skejby Sygehus.

- Det er et rigtig godt formål, og vi har fået samlet omkring 4.000 kroner ind, siger Henrik Busborg.

Se en reportage fra Graceland i Randers i videoen øverst i artiklen.

 

Betalingsbureauer meldt til politiet af frygt for terrorstøtte og hvidvask

22. juli 2014 09:00

Det halter gevaldigt med at overholde loven om hvidvaskning af penge hos flere af de mindre betalingsbureauer og vekselkontorer herhjemme.

I sommerens løb har Finanstilsynet meldt to mindre københavnske pengeoverførselsvirksomheder til politiet.

Tilsynet fandt så grove mangler hos virksomhederne, at man ganske enkelt frygter, at virksomhedens betalingssystemer kan være benyttet af kriminelle til enten af hvidvaske penge eller sende midler til terrorister i udlandet.

- Virksomhederne skal kende identiteten på deres kunder, have styr på reglerne og være opmærksomme på eventuelle mistænkelige transaktioner, som de har pligt til at indberette til politiet. Hvis ikke de har styr på det, så får politiet sværere ved at opdage kriminelle forhold så som hvidvaskning af penge eller støtte til terrorister, og det er jo en alvorligt sag. Derfor er vi nødt til at politianmelde, når vi ser særligt grove tilfælde, siger Kontorchef Mark Andrew Rønnenfelt hos Finanstilsynet.

Havde ikke styr på kunder

De to virksomheder - DahabShiil Money Transfer Service i Københavns nordvestkvarter og Quick International Money Transfer på Vesterbro i København - kritiseres blandt andet af Finanstilsynet for mangelfuld uddannelse af de ansatte, for ikke at have identificeret kunderne tilstrækkeligt og for at benytte underagenter, der ikke var godkendt af myndighederne.

"Det er Finanstilsynets opfattelse, at selskabets efterlevelse af hvidvasklovens krav om opmærksomhedspligt og overvågning er helt utilstrækkelig", fremgår det af tilsynets inspektionsredegørelse vedrørende Dahab Shiil. Lignende formulering udtales om Quick International Money Transfer.

17 meldt til politiet

De to tilfælde er langt fra enestående.

Siden 2012 er 17 af mindre vekselbureauer og pengeoverførselsvirksomheder blevet meldt til bagmandspolitiet for brud på hvidvaskloven. I 10 af disse sager er der rejst tiltale eller udstedt bødeforlæg. En af disse er foreløbigt afgjort i retten, hvor bagmanden fik en bøde på 1,8 millioner kroner.

De resterende syv sager er fortsat under efterforskning.

- Vi regner med, at der hvert år genereres fem milliarder kroner i kontanter i det kriminelle miljø. Og en del af disse penge skal ud af landet på en eller anden måde. Det kan de komme enten i fysisk form eller elektronisk form. Og her er de mindre overførselsvirksomheder altså ikke altid lige gode til at overvåge, om der er risiko for, at pengene stammer fra kriminalitet. Frygten er ganske enkelt, at de bliver benyttet til enten af vaske penge fra kriminalitet hvide. Eller sågar støtte terrorgrupper i udlandet, siger Henrik Helmer Steen, der er konstitueret chef for Bagmandspolitiet (SØIK).

Virksomheder retter ind

Hos Quick International Money Transfer, der især benyttes af herboende pakistanere til at sende penge hjem til familiemedlemmer, finder man afgørelsen hård, men vil nu rette ind.

- Vi vil selvfølgelig rette op og gøre det endnu bedre med hensyn til den kritik vi har fået fra Finanstilsynet, primært i forhold til hvidvaskloven. Vi laver dokumentationen af legitimering mere detaljeret - og med hensyn til undervisningen, som de mente var overfladisk, vil vi også ændre den, så de følger de kriterier, som Finanstilsynet forventer fra os, siger direktør Mohammad Asis, der understreger, at Finanstilsynet ikke fandt noget mistænkeligt under inspektionen.

- I forhold til de stikprøver, de foretog, var alt i orden, og i forhold til de spørgsmål, de stillede undervejs, var der heller ikke noget galt. Vi kunne vise enhver kundes id og forklare, hvor de havde pengene fra, siger han.
Muse Farah Jama, direktør i den danske del af Dahab Shiil, der primært benyttes af herboende somaliere, afviser ligeledes, at virksomheden skulle være blevet misbrugt af kriminelle.

- Dahab Shiil Money Transfer Service ApS følger både de internationale og nationale love og regler, og vi har haft lid til, at vores forretningsgange, som er internationale, opfyldte de danske regler. Vi vil naturligvis rette ind så disse forretningsgange stemmer overens med de danske regler. Vi er meget opmærksom på hvidvask - og det overførselssystem, vi benytter, er godkendt både i EU og USA, siger han.

Finanstilsynet har registreret cirka 30 af disse mindre pengeoverførselsvirksomheder herhjemme med såkaldt begrænset tilladelse - hvilket vil sige, at der er loft over, hvor store beløb, der må udføres gennem virksomhederne.


Læs tilsynets inspektionsredegørelser her:

https://www.finanstilsynet.dk/da/Tal-og-fakta/Vurderinger-af-finansielle-virksomheder/2014/VU-Dahab-Shiil-030714.aspx
og
https://www.finanstilsynet.dk/da/Tal-og-fakta/Vurderinger-af-finansielle-virksomheder/2014/VU-Quick-International-Money-Transfer-110714.aspx


 

 

Norsk læge i Gaza: Palæstinenserne føler sig glemt af verden

22. juli 2014 08:56

På Shifa-hospitalet i Gaza kæmper sundhedspersonalet for at hjælpe sårede fra konflikten mellem Hamas og Israel. Med mere end 540 dræbte og flere tusinde sårede er der rigeligt at tage sig til.

Blandt de 1.800 ansatte er Mads Gilbert, der er norsk læge fra universitetshospitalet i Tromsø.

Han har siden 1980'erne hjulpet til på hospitaler i Gaza, og særligt rollen som talsmand for krigens omkostninger er vigtig, mener han.

- Jeg er et øjenvidne, og jeg synes, det er en vigtig medicinsk opgave at fortælle verden, hvad årsagen til sundhedsproblemerne her i Gaza er. Det er så vigtigt, at nogen kommer her, for palæstinenserne føler sig glemt af verdenssamfundet, siger lægen Mads Gilbert til DR Nyheder.

Befolkningen bløder og dør
Ifølge FN er mellem 80 og 90 procent af de dræbt i Gaza civile. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har beklaget de civile tab, men udmeldingen giver den norske læge ikke meget for.

- Det er vel et af de mest utrolige propagandabluf i denne krig. Jeg har måske set to dræbte palæstinensiske soldater, mens hver fjerde dræbte og sårede er et barn. Jeg kan ikke se andet, end at man lader den palæstinensiske befolkning bløde og dø for at forsøge at knække modstandsviljen hos de militante, mener Mads Gilbert.

Nedslidt hospital
Indbyggertallet i Gaza er 1,7 millioner, men Shifa-hospitalet er ikke gearet til at hjælpe de mange, der kommer til skade.

- Hospitalet er blevet malet, siden jeg var her sidst, men det er næsten som et medicinsk museum. Alt udstyr er nedslidt, det er dårligt vedligeholdt, og der mangler næsten alt, fortæller den norske læge.

Natten til mandag fik hospitalet ifølge Mads Gilbert 400 patienter ind. 40 var dræbt - heraf 14 børn.

Det internationale samfund opfordrer parterne, Hamas og Israel, til at indgå våbenhvile.

 

Kajakroer finder 25-årig død mand i Brassø

22. juli 2014 08:51

Liget af en mand dukkede tirsdag morgen op i Brassø ved Silkeborg, da en kajakroer var på morgentur. Liget er den 25-årige mand, der sent fredag aften faldt over bord fra en kano, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Weekenden over ledte både, dykkere og en helikopter efter den unge mand i søen uden at finde spor efter ham.

- De pårørende har genkendt ham, siger politiets vagtchef Sune Espersen til Ritzau.

Muligt epilepsianfald

Den 25-årige mand var fredag aften ude at fiske i en kano sammen med en kammerat, da det ved 23-tiden gik galt.

Kammeraten har forklaret, at den 25-årige på et tidspunkt prøvede at sige noget, som kammeraten ikke hørte, og da han vendte sig om i kanoen, faldt den 25-årige i vandet.

- Hans kammerat fortæller, at den 25-årige formentlig får et epilepsianfald, da han falder i vandet, fortæller vagtchefen.

Kammeraten har forklaret, at han smed sin trøje og sprang i vandet for at hjælpe ham. Men selv om han dykkede 10-15 gange, kunne han ikke finde ham og slog alarm.

Den 25-årige skal undersøges nærmere ved et ligsyn torsdag, der skal fastslå den præcise dødsårsag. Ligsyn er obligatorisk ved dødsulykker.

/ritzau/

 

Lærere og pædagoger skal uddannes i at hjælpe skilsmissebørn

22. juli 2014 08:35

Efter sommerferien kan skilsmissebørn på flere af landets skoler se frem til at kunne dele svære tanker med hinanden.

I et nyt projekt skal lærere og pædagoger nemlig efteruddannes i at afholde såkaldte børnegrupper for børn, hvis forældre er gået fra hinanden.

- Der er en stigende efterspørgsel efter, hvad vi egentlig skal gøre, når vi har så mange skilsmissebørn i skolen. Selvom det er normalt, kan der stadig være et tabu omkring, hvordan jeg går ind i det som lærer eller pædagog, siger projektkoordinator Rikke Hermansen fra Center for Familieudvikling, der står for efteruddannelsen.

Næsten hvert tredje barn oplever i dag, at mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år, og det mærker man tydeligt på flere af landets skoler, hvor skilsmisserne går udover trivsel og indlæring.

Fornyet energi til undervisning

I første omgang uddanner Center for Familieudvikling lærere og pædagoger på 30 skoler i Egedal, Kolding og Randers Kommune til at hjælpe børn, når forældrene går hver til sit.

Det er ifølge projektkoordinatoren vigtigt, at børnene får luft for alle deres tanker, så skilsmissen ikke overskygger skolegangen.

- Så kan de gå tilbage med fornyet energi til undervisningen og få noget mere ud af den, forklarer Rikke Hermansen.

Redskaber til at takle problemer

En af dem, der skal efteruddannes i børnegrupperne, er Pia Telvig, der er pædagog i SFO'en på Søagerskolen i Egedal Kommune. Hun mener, at der er et behov for mere støtte til skilsmissebørn.

- De kan være meget bekymrede over, om mor og far har det godt, om mor og far trives og om de er glade. De drager meget mere omsorg over for deres forældre end dem selv, og de går meget alene med det, forklarer hun.

Derfor glæder Pia Telvig sig til, at få flere redskaber til at takle problemerne.

- Jeg prøver at gøre det bedste, jeg kan, men jeg kunne godt tænke mig flere redskaber til, hvordan jeg på en blød og hensigtsmæssig måde kan imødekomme dem og spørge ind uden at komme for tæt på, siger hun.

Center for Familieudvikling håber, at børnegrupperne på sigt kan bredes ud til flere skoler.

Se mere om børnegrupper for skilsmissebørn i TV Avisen klokken 21.30

 

Ukrainsk militær: Selvmordsangreb mod kontrolpost

22. juli 2014 08:32

En talsmand for Ukraines militære operationer i den østlige del af landet siger, at en selvmordsbomber tirsdag kørte en minibus fyldt med sprængstoffer mod en kontrolpost i Donetsk-regionen.

- En kontrolpost blev angrebet af en selvmordsbomber i en minibus fyldt med sprængstoffer.

Han oplyser ingen yderligere detaljer.

Kampe i Donetsk

Mandag mistede mindst tre civile livet under sammenstød mellem de prorussiske oprørere og de ukrainske styrker i Donetsk, som har været kontrolleret af separatisterne. Myndighederne siger, at de har genvundet kontrollen over byens lufthavn.

De ukrainske regeringsstyrker er i gang med en langvarig anti-terror-operation i et forsøg på at sætte en stopper for de prorussiske separatister, som er blevet fordrevet fra flere af de byer, de erobrede i løbet af foråret.

Kampene i Ukraine har været overskygget af flykatastrofen torsdag, hvor et malaysisk passagerfly blev skudt ned i den østlige del af landet tæt på grænsen til Rusland.

Bokse overdraget

De sorte bokse fra flyet er overdraget af en af lederne for oprørerne i det østlige Ukraine til embedsfolk fra Malaysia. Overdragelsen fandt sted i de tidlige timer natten til tirsdag i Donetsk.

- Her er de, de sorte bokse, sagde Aleksandr Borodaj, der er selvudnævnt premierminister i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk, på et pressemøde, hvorefter en bevæbnet oprører placerede boksene på et bord.

Parterne underskrev derefter et dokument. Ifølge Borodaj som en formel afslutning på processen. De to bokse med lydoptagelser fra det forulykkede passagerfly er i god stand, fortæller oberst Mohamed Sakri fra Malaysias nationale sikkerhedsråd på mødet.

Både USA og Ukraine mener at kunne bevise, at de prorussiske separatister står bag nedskydningen af det malaysiske passagerfly.

/ritzau/Reuters

 

Amerikansk flysikkerhed skærpet på grund af nordmand

22. juli 2014 07:58

En nordmand, som i sidste uge blev sat på USAs liste over terrorister, og som er sigtet i sit hjemland, er årsag til, at de amerikanske myndigheder for nylig skærpede sikkerheden på fly mod USA.

- En nordmand, som ikke ligner en typisk radikal, muslimsk ekstremist, og som måske forsvinder mere i mængden, er med sin orden i sine rejsedokumenter og med sin ekspertise i at lave bomber akkurat den trussel, jeg tror, at ministeriet for national sikkerhed er bekymret for, siger Michael McCaul, der sidder i Repræsentanternes Hus, til Fox News.

Forrige uge oplyste den nationale norske sikkerhedstjeneste PST, at man har sigtet og efterlyst den 35-årige Anders Dale fra Akershus, fordi han har tilsluttet sig al-Qaeda i Yemen. 15. juli kom det frem, at nordmanden figurerer på de amerikanske myndighedernes liste over globale terrorister.

Skal slukke og tænde mobil

Ifølge flere kilder i Kongressen i Washington knyttes den etniske nordmand direkte til det højnede beredskab og sikkerhedsniveau i lufthavne, der har direkte ruter til USA.

Passagerer på disse fly er blandt andet blevet nødt til at slukke og tænde deres mobiltelefoner for at vise, at den fungerer.

McCaul, der er formand for Kongressens udvalg for national sikkerhed, siger, at al-Qaedas ønske om at udøve terror mod et amerikansk passagerfly er større nu end før 11. september 2001.

Bekymret for Syrien-krigere

Terrorgruppen har både kapacitet og potentiale til at gøre netop det, mener McCaul. Især på grund af det øgede antal vestlige personer, som i Syrien har tilsluttet sig Nusra-fronten, der også er knyttet til al-Qaeda.

- Al-Qaeda har ikke opgivet sin trussel mod luftfartssektoren. Jeg kan ikke understrege dette nok, siger den amerikanske politiker.

- Vi har vesteuropæere, vi har nogle amerikanere, vi har australiere i Syrien. Udenlandske krigere, som træner sig op til dette, og som gør mig bekymret for muligheden for at gennemføre en bombeaktion på et passagerfly, siger McCaul.

/ritzau/NTB

 

Landsdækkende varmebølge fortsætter

22. juli 2014 07:43

Tirsdagen fortsætter, hvor mandagen slap: Det bliver igen en varm dag med en del sol og kun få skyer.

- Det er cirrusskyer, som kan give en slørende effekt, forklarer DR Nyheders vejrvært Morten Lynge:

- Selv om skyerne kan sløre lidt for solen, så bliver der brug for både solcreme og solbriller. ¨

Temperaturerne vil ligge på 23-28 grader. Dermed bliver det endnu en dag med varmebølge.

Varmebølge i mere end fem dage

Definitionen på varmebølge lyder sådan: Tre sammenhængende dage hvor gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer hver dag skal overstige 25 grader.

Varmebølgen har nu samlet set varet siden 17. juli, og ifølge DMI's prognoser ser den ud til at fortsætte. Først sidst i denne uge kan der komme regn- eller tordenbyger, som kan sende varmen lidt på afstand.

Kun lidt vind

Vinden, der er svag til jævn, kommer fra nordøst.

Vinden kan give en afkølende effekt, forklarer Morten Lynge:

- Den afkølende effekt får du på de strande, der ligger ved nord- og nordøstvendte kyster.

Varmest vil der være på læsiden, og i dag i den indre del af landet og ved den jyske vestkyst.

 

Tre udlændinge dræbt i bombeangreb ved Kabuls lufthavn

22. juli 2014 07:15

Tre udenlandske rådgivere og en afghansk tolk mistede tidligt tirsdag livet, da en selvmordsbombe eksploderede nær den internationale lufthavn i Afghanistans hovedstad, Kabul, fortæller politiet.

De tre udlændinges nationaliteter er endnu ikke oplyst.

Lufthavnen i Kabul, hvor også 35 danske soldater gør tjeneste, er nabo til en større operationel base for de Nato-ledede styrker, der har kæmpet mod Taliban-bevægelsen i 12 år. Derfor er der også taget ekstra sikkerhedsforanstaltninger i lufthavnen såsom vagttårne og kontrolposter.

Lufthavn angrebet sidste torsdag

Militante affyrer ofte raketter ind på lufthavnens område, men for det meste uden større skade til følge. Frontalangreb på den stærkt bevogtede lufthavn, der bliver anset for at være et ambitiøst mål for de militante, er sjældne.

Ikke desto mindre blev lufthavnen angrebet så sent som torsdag af en gruppe bevæbnede mænd fra Taliban.

Ifølge Afghanistans indenrigsministerium åbnede oprørere bevæbnet med automatvåben og raketter ild efter at have indtaget en bygning, som er ved at blive opført ved lufthavnen. Det lykkedes dog afghanske sikkerhedsstyrker at bekæmpe talibanerne, der alle blev dræbt.

/ritzau/Reuters

 

Ekspert: Lyde kan afsløre om missil ramte MH17

22. juli 2014 07:07

Siden passagerflyet MH17 torsdag styrtede til jorden over den ukrainske Donetsk-region, har det store spørgsmål været, om flyet blev skudt ned med et missil affyret af prorussiske oprørere.

Ifølge USAs udenrigsminister, John Kerry, findes der stærke beviser for, at separatister skød flyet ned med et russisk missil, mens den russiske regering har afvist dette og skyder skylden på Ukraine.

Mandag aften stemte Rusland for en resolution i FNs Sikkerhedsråd, efter at ordlyden i resolutionen blev ændret til en fordømmelse af nedbringelsen i stedet for nedskydningen af det malaysiske fly.

Piloters reaktion

Håbet er nu, at flyets sorte bokse kan være med til at opklare, om det blev ramt af et missil. Men det afhænger fuldstændig af, hvilke lyde flyets ene sorte boks, den såkaldte cockpit voice recorder, har optaget i sekunderne omkring hændelsen.

Det siger formanden for Ingeniørforeningens Flyvetekniske Selskab, Paul Hulme Harrison, til Ritzau.

- Umiddelbart vil jeg tro, at man kan høre piloternes reaktion og et brag i cockpittet, hvis det er meget tæt på, og man vil kunne høre lyde fra ting, der rammer flyet, hvis de er stærke nok til, at mikrofonen kan optage det, siger han.

Store krav til boksene

Han understreger, at disse sorte bokse kræver elektricitet, og hvis den er blevet afbrudt ved en eksplosion, er der ikke optaget noget herefter. Derfor kan man kun gisne om, hvorvidt der er optaget informationer, efter flyet formentlig er blevet ramt af et missil.

Men Paul Hulme Harrison føler sig overbevist om, at lyden fra den sorte boks kan afspilles, hvis der ikke er blevet pillet ved den efterfølgende.

- Der er enorme krav til, hvad den sorte boks skal kunne holde til, så jeg er sikker på, at de rette mennesker kan skille den ad, og at man stadig kan afspille den, siger han.

- Der er ikke en datastrøm, som siger, at det blev ramt af et missil. Men der vil være nogle lyde, som man kan analysere nærmere. Det kan jo også være, at man kan nå at høre piloterne sige, at de er blevet ramt, fortæller han.

Flyets sorte bokse blev natten til tirsdag overdraget til repræsentanter for myndighederne i Malaysia af prorussiske separatister. Overdragelsen fandt sted i overværelse af den internationale presse i Donetsk i det østlige Ukraine.

/ritzau/

 

Skilsmisser går ud over børns skolegang

22. juli 2014 06:50

Næsten hvert tredje barn oplever, at mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år.

Det mærker man tydeligt på flere skoler, hvor skilsmisserne går udover børnenes trivsel og indlæring.

DR Nyheder har været i kontakt med skoleledere på næsten 150 af landets folkeskoler. Omkring halvdelen af dem oplever, at flere elever end tidligere har problemer i skolen, fordi forældrene er gået fra hinanden.

Manglende koncentration

Charlotte Brandt, der er skoleleder på Søagerskolen i Egedal Kommune, er ikke i tvivl, om at skilsmisserne præger børnenes skolegang.

- Der er nogle børn, der har det rigtig hårdt i skilsmisser. Vi ser en mistrivsel, og det kan jo for eksempel være manglende koncentration eller at barnet trækker sig socialt, forklarer hun.

Netop koncentrationsbesvær og social mistrivsel er de problemer, som langt de fleste af de skoleledere, som DR Nyheder har været i kontakt med, peger på.

Dobbelt så høj risiko for problemer

Det er vigtigt at tage skilsmisserne alvorligt, lyder det fra Nordens førende ekspert i skilsmisser og konsekvenser for børnene, professor Frode Thuen.

- Der er alt for mange, som tænker, at skilsmisser er så almindelige, og derfor går det godt. Det gør det i de fleste tilfælde, men i en god del tilfælde går det ikke så godt, siger han, og uddyber:

- Vores forskning viser, at der er omkring dobbelt så høj risiko for, at børnene oplever forskellige typer problemer, hvad end vi snakker om skolepræstationer eller alkohol- og narkotikaproblemer, men også i forhold til psykiske problemer som manglende livslyst og selvmordstanker.

Konflikter giver problemer

Det er særligt konfliktramte skilsmisser, der giver problemer for børnene.

Mens nogle af de skilsmissebørn, der kommer i klemme i forældrenes krig, bliver udfarende og ulydige, reagerer andre ved at blive triste og indelukkede, forklarer den norske professor.

Og skilsmisser med højt konfliktniveau mellem forældrene kan sætte sine spor langt ind i barnets senere liv.

- Vi ser, at konsekvensen af skilsmisser og konflikter ofte strækker sig ind i voksenlivet. Sådan at børn, der er vokset op med skilte forældre, lader sig selv skille oftere, de udvikler flere alkoholproblemer og får flere depressioner, siger Frode Thuen.

Se mere om skilsmissers konsekvenser for børnenes skolegang i TV Avisen klokken 21.30

 

Gaza-konflikt spreder sig til Vestbredden

22. juli 2014 06:34

Der bliver tirsdag morgen igen affyret raketter mellem Israel og Hamas i Gaza-striben.

Og i løbet af natten blev en palæstinenser skudt og dræbt af israelske soldater på Vestbredden, der ville stoppe en stenkastende gruppe unge. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De seneste dage er vreden på Vestbredden vokset som følge af Israels indsættelse af landtropper i Gaza, og der har været daglige demonstrationer og sammenstød. Vestbredden er officielt et palæstinensisk selvstyreområde, men det kontrolleres reelt af Israel.

Konflikten har på 14 dage kostet omkring 540 mennesker livet i Gaza - tabstallet på Israels side er 29. Op mod 100.000 er ifølge FN på flugt.

Mulig våbenhvile på fem timer

Kristeligt Dagblads korrespondent i Jerusalem, Allan Sørensen, melder om fortsatte angreb fra begge sider i konflikten.

- Der er blevet affyret flere raketter ind over Israel i morgentimerne, og israelsk militær har forsøgt at ramme ti mål på halvanden time, siger han til DR Nyheder.

Der er i øjeblikket gang i forhandlinger mellem de to parter i den egyptiske hovedstad, Kairo, og ifølge Allan Sørensen kan det munde ud i en såkaldt humanitær våbenhvile mellem klokken 9 og 14 i dag.

- Her vil parterne lægge våbnene, primært for at palæstinserne kan distribuere varer og grave lig ud fra bygninger, der er blevet bombet, siger han.

47 millioner dollar på vej

USA udenrigsminister John Kerry mødtes i går med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i den egyptiske hovedstad Kairo for at arbejde for en en fredelig løsning på konflikten.

USA sender 47 millioner dollar i nødhjælp til Gaza.

Men Kerry siger samtidig at Israel har ret til at forsvare sig mod angreb.

 

Det gode sommervejr sender livredderne på overarbejde

22. juli 2014 06:04

Godt vejr, høje temperaturer og sommerferie er lig med massevandring mod de danske strande, og det giver travlhed for livredderne.

Siden Trygfondens livredderes sæson begyndte den 23. juni, har de udført 12 redningsaktioner, heraf fandt de ni sted i sidste uge.

- Antallet af strandgæster har været højt. Nogle af vores strande er blevet befolket som mellemstore provinsbyer, og der sker desværre ulykker, forklarer Anders Myrhøj, drift- og sekretariatschef for Trygfondens Kystlivredning.

Badedyr er farlige

De fleste af ugens redningsaktioner er endt godt, men på ét døgn, fra fredag eftermiddag til lørdag eftermiddag, druknede to mænd ved strande i henholdsvis Nordjylland og Nordsjælland, mens en kvinde druknede i Storebælt.

Ud af de ni redningsaktioner, som livredderne har foretaget i den forgangne uge, skyldtes tre af dem, at badegæster er drevet ud på havet med badedyr, luftmadrasser eller gummibåde på grund af fralandsvind.

- Vi er generelt ikke glade for badedyr på stranden, men når der er fralandsvind, er det ekstra farligt, siger Anders Myrhøj og fortsætter:

- Hvis der er fralandsvind, så kan vandet se stille og roligt ud. Det skaber sjældent store bølger, og så tænker man måske, at man sagtens kan tage sit badedyr eller sin luftmadras med i vandet. Men når man kommer lidt ud på vandet, så griber vinden fat, og så driver man til havs.

Hvor kommer vinden fra?

Anders Myrhøj siger, at der med stor sandsynlighed stadig er fralandsvind på vestvendte strande tirsdag og ugen ud, og at man derfor skal huske på baderådet, som lyder, at man skal læse vind og vand.

- Man skal orientere sig om, hvor vinden kommer fra, og hvilken vej det blæser. Det kan man for eksempel gøre ved at læse livredderens flag - se hvilken vej det vajer. Normalt vil det også være gult, hvilket indikerer, at man skal være særligt opmærksom, forklarer Anders Myrhøj.

/ritzau/

 

Ven dømt for at spænde ben for Boston-efterforskning

22. juli 2014 05:54

En ven til den tiltalte i sagen om bombeangrebet ved Boston Marathon er dømt skyldig i at blokere efterforskningen.

Vennen - udvekslingsstudenten Azamat Tazhayakov fra Kasakhstan - havde fjernet en rygsæk, der indeholdt tomme fyrværkerihylstre, fra den tiltalte Dzhokhar Tsarnaevs værelse, efter at FBI havde offentliggjort billeder af de to bombemænd.

Bomberne 15. april 2013 kostede tre mennesker livet og sårede 264.

Ældste bror døde

Den dømte var venner på college med Dzhokhar Tsarnaev, den overlevende af de to brødre bag bomberne. Brødrene stammer fra Tjetjenien, men den yngste, Dzhokhar, er amerikansk statsborger.

Den ældre bror, Tamerlan Tsarnaev, døde under en skudkamp med politiet få dage efter bomberne mod Bostons maratonløb.

Azamat Tazhayakov var også tiltalt for at spænde ben for efterforskningen ved at fjerne en bærbar computer fra Dzhokhar Tsarnaevs værelse, men han blev frikendt for den del af tiltalen.

I stedet konkluderede juryen, at han og en kammerat havde snuppet computeren, fordi den ganske enkelt var værdifuld, fortæller jurymedlem Daniel Antonino.

Tsarnaev risikerer dødsstraf

Tazhayakov risikerer op mod 20 års fængsel. Strafudmålingen finder sted 16. oktober.

To andre studerende er også tiltalt for at fjerne beviser fra Tsarnaevs værelse på universitetet i delstaten Massachusetts. De venter stadig på deres retssager.

Tsarnaev, der tirsdag fylder 21 år, afventer også sin retssag. Han risikerer dødsstraf.

/ritzau/Reuters

 

Danskere vil til Gaza for at hjælpe

22. juli 2014 05:51

Danskere med palæstinensiske rødder vil ikke blot se til, mens befolkningen i Gaza dør i de israelske angreb. For nogle er det at hjælpe på afstand ikke nok. De vil til Gaza og hjælpe, skriver Fyens Stiftstidende.

- Jeg har talt med de første 25 unge personer fra hele landet, som vil til Gaza for at lave nødhjælpsarbejde, og jeg ved, at mange af dem aktivt undersøger muligheder for at komme derned, siger dansk-palæstinensiske Mahmoud Daoud, formand for Odense Integrationsråd, til avisen.

Samme tendens oplever Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening. "Et par og tyve" personer har i den igangværende optrapning af den årelange konflikt fortalt formand Fathi El-Abed, at de vil til Gaza for at lave nødhjælpsarbejde.

- Umuligt at komme til Gaza

Begge mænd afviser at kende til personer, der vil til Gaza for at slutte sig til Hamas' militære kamp mod Israel og ikke ser den fredelige vej som løsningen. Uanset motiv fraråder både Fathi El-Abed og Mahmoud Daoud som udgangspunkt folk at forsøge at rejse.

- Det kan slet ikke lade sig gøre at komme til Gaza, som det er nu. Det er umuligt. Alle er bedst tjent med, at alle gør en indsats herhjemmefra, siger Fathi El-Abed.

Mahmoud Daoud understreger ligeledes, at det uden tilladelse fra israelske myndigheder er så godt som umuligt at komme ind i Gaza.

- Jeg råder de unge til at hjælpe, hvor de kan. Saml penge ind, send medicin, men lad være med at rejse derned.

Politiets Efterretningstjeneste ønsker ikke at kommentere, om man her holder øje med folk i Danmark, der med det ene eller andet formål rejser til Gaza, skriver Fyens Stiftstidende.

/ritzau/

 

Sorte bokse fra ulykkesfly er nu på malaysiske hænder

22. juli 2014 05:44

De sorte bokse fra det passagerfly, som torsdag styrtede ned i det østlige Ukraine, er ved midnatstid blevet overdraget af en af lederne for oprørerne i det østlige Ukraine til embedsfolk fra Malaysia.

Overdragelsen fandt sted i de tidlige timer natten til tirsdag i separatisternes højborg, storbyen Donetsk.

- Her er de, de sorte bokse, sagde Aleksandr Borodaj, der er selvudnævnt premierminister i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk, på et pressemøde, hvorefter en bevæbnet oprører placerede boksene på et bord.

Malaysia: Tak Donetsk

Parterne underskrev derefter et dokument. Ifølge Borodaj som en formel afslutning på processen. De to bokse med lydoptagelser fra det forulykkede passagerfly er i god stand, fortæller oberst Mohamed Sakri fra Malaysias nationale sikkerhedsråd på mødet.

- På vegne af Malaysias regering takker jeg regeringen for Folkerepublikken Donetsk for at give os de sorte bokse, som er malaysisk ejendom. Vi har ikke fundet de sorte bokse fra flight MH370 (forsvandt over Det Indiske Ocean i marts, red.), så vi er glade for at være i stand til at sikre os disse, sagde han.

FN kræver ansvarlige retsforfulgt

Passagerflyet fra Malaysia Airlines var torsdag på vej fra Amsterdam til Malaysia, da det efter alt at dømme blev ramt af et missil og styrtede til jorden.

Både USA og Ukraine mener at kunne bevise, at de prorussiske separatister står bag forbrydelsen. Men separatisterne nægter at stå bag nedskydningen og peger i stedet på den ukrainske hær.

Mandag aften vedtog FN's Sikkerhedsråd enstemmigt en resolution, der kræver, at de ansvarlige for katastrofen retsforfølges, og at alle lande samarbejder fuldt ud.

Der skulle dog visse ændringer til i forslaget til resolutionen, før russerne kunne tilslutte sig. Blandt andet krævede de, at torsdagens hændelse blev betegnet som "nedbringelsen" og ikke "nedskydningen".

/ritzau/Reuters

 

USA fraråder rejser til Israel og Gaza

21. juli 2014 23:42

USAs udenrigsministerium advarer mandag amerikanske statsborgere mod at rejse til Israel, Gazastriben og Vestbredden på grund af den igangværende konflikt. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en opdateret rejsevejledning anbefaler udenrigsministeriet amerikanske borgere, der havde planer om at rejse til området, at udsætte rejsen.

- Sikkerhedssituationen er stadig kompleks i Israel, på Vestbredden og i Gaza, og amerikanske statsborgere skal være opmærksomme på risikoen ved at rejse til disse områder på grund af den igangværende konflikt mellem Hamas og Israel, står der i den opdaterede rejsevejledning.

DK: Pas på

Det danske udenrigsministerium ændrede fredag sin rejsevejledning og fraråder nu alle unødvendige rejser omkring Gazastriben.

Det gælder også de områder af Israel, der er i risiko for at blive ramt af raketter sendt fra Gazastriben.

Udenrigsministeriet fraråder derfor ikke-nødvendige rejser til området inden for 40 kilometers-grænsen til Gaza. Raketangreb ud over 40 kilometers-grænsen kan dog ikke udelukkes, understreges det samtidig.

Mandag aften er der ingen planer om at ændre vejledningen, oplyser Borgerservice til DR Nyheder.

/DR Nyheder/

 

Homoseksuelle kan kun adoptere børn med særlige behov

21. juli 2014 23:24

Selv om begejstrede danske politikere for fire år siden sikrede homoseksuelle samme ret til at adoptere som heteroseksuelle, er der i praksis stadig langt til ligestilling i 2014. Det skriver Politiken tirsdag.

Kun Sydafrika vil reelt afgive børn til danske homoseksuelle, og her kan de kun komme i betragtning til børn med såkaldte special needs, der eksempelvis dækker over diagnoser som hiv, sukkersyge, sammenvoksede tæer eller læbeganespalte.

Thomas Møller Lassen og Rasmus Holm, der som det første danske homopar for nylig har adopteret et udenlandsk barn, følte sig voldsomt diskrimineret, da de blev opmærksomme på vilkåret, som de dog siden har accepteret at underlægge sig.

- Det føles moralsk forkert og morbidt, at man er tvunget til at sidde og vælge lidelser til og fra hos sit kommende barn, siger Thomas Møller Lassen til Politiken.

- Syg logik

Hos Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transkønnede (LGBT) betegner forperson Søren Laursen vilkåret som udtryk for en syg logik.

- Det er jo klart en forskelsbehandling. Selve princippet i, at man som par af samme køn bliver fravalgt til så mange børn, er problematisk, siger Søren Laursen til Politiken.

Han bakkes op af overraskede ordførere fra alle dele af det politiske spektrum.

- Det er hverken i orden at diskriminere på baggrund af seksualitet, nationalitet eller køn, og derfor kan vi sagtens tillade os at stille kritiske spørgsmål til andre landes praksis, siger Venstres ligestillingsordfører Fatma Øtken til Politiken.

Minister: Forsøger at fremme forståelse

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) betegner det som et grundvilkår at acceptere afgiverlandenes praksis ved international adoption.

- Vi skal i internationale sammenhænge arbejde for, at der kommer skred i forståelsen af homoseksuelles forhold og rettigheder, udtaler han i en skriftlig kommentar til Politiken.

/ritzau/

 

VIDEO Optagelser viser raseret Gaza-hospital efter israelsk angreb

21. juli 2014 23:06

Blodige stænk på gulvet, operationsstuer med kæmpe huller i væggen og hospitalsudstyr i fragmenter.

Billederne fra Al Aqsa-hospitalet i det centrale Gaza viser, hvor hårdt et israelske tankangreb har ramt. Avisen The Guardian skriver, at fem mennesker blev slået ihjel og 70 såret, da en tank beskød bygningen.

Ifølge en af hospitalets læger Fayez Zidane er hospitalets reception samt tredje og fjerde etage smadret. Optagelserne inde fra hospitalet er lavet af fotografen Bashar Taleb fra Gaza og viser også, at flere patienter blev evakueret til de lavere etager.

Nyhedsbureauet Storyful bekræfter optagelsernes ægthed.

Israel: Hamas skjulte våben
Israels hær siger, at tidlige undersøgelser viser, at der var skjult missiler tæt på hospitalet, og at disse blev succesfuldt destrueret. Hæren siger, at angreb som disse skyldes, at Hamas ofte skjuler våben i beboede områder.

- Civile tab er en tragisk uundgåelighed af den brutale og systematiske udnyttelse af boliger, hospitaler og moskéer i Gaza, lyder det fra hæren ifølge nyhedsbureauet AP.

Angrebet kommer på en dag, hvor antallet af døde palæstinensere når mindst 531, mens mere end 25 israelere har mistet livet.

Se de voldsomme optagelser inde fra hospitalet i videoen over artiklen. Klik på play.

 

Kerry fanget på åben mikrofon med kritik af Israel

21. juli 2014 22:44

Mellem to tv-interviews kom USAs udenrigsminister, John Kerry, søndag aften åbenbart til at fortælle sin oprigtige mening om konflikten i Gaza - som blev optaget, uden han tilsyneladende var klar over det.

Kerry talte om søndagens angreb, der kostede 13 israelske soldater livet, kort før han skulle deltage i tv-programmet Fox News Sunday, da han sagde:

- Jeg håber, at de ikke ser det som en invitation til at gøre mere. Det må være advarslen til dem.

Helvedes operation

Kommentaren faldt angiveligt i en samtale med en embedsmand fra det amerikanske udenrigsministerium.

- Det er en helvedes nålestiksoperation, sagde Kerry, tydeligt frustreret over de høje civile dødstal i den knap to uger lange offensiv.

Det palæstinensiske dødstal rundede mandag morgen 500, efter at Israel 8. juli indledte sin offensiv i Gazastriben, som har til formål at stoppe militantes palæstinenseres raketangreb hen over grænsen.

Blev konfronteret efterfølgende

Da Kerry efterfølgende blev konfronteret med sin kommentar af tv-værten Chris Wallace, var tonen mere diplomatisk, og Kerry gentog sin udtalelse om, at Israel har ret til at forsvare sine indbyggere.

- Det er meget, meget svært i disse situationer, tydeligvis meget svært, sagde Kerry og tilføjede:

- Man har ret til at ødelægge tunnelerne (fra Gaza til Israel, red.). Det støtter vi fuldstændig. Og vi støtter Israels ret til at forsvare sig selv mod raketter, som fortsat bliver skudt ind over dem.

Rejste mandag til Kairo

John Kerry gentog samtidig sin opfordring til Hamas om at acceptere en våbenhvile.

Udenrigsministeren rejste mandag morgen til Egyptens hovedstad, Kairo, i et nyt forsøg på at få parterne til at indgå våbenhvile.

Samtidig fortalte Israels forsvarsminister, Moshe Yaalon, et parlamentsudvalg i Knesset, at det israelske militær nu har ramt en 2700 palæstinensiske mål i Gaza, skriver israelske medier.

/ritzau/AFP

 

VIDEO Beboer i Donetsk: Jeg troede ikke vores ledere ville myrde os

21. juli 2014 22:15

Indbyggerne i Donetsk er rystede og rådvilde. Granater rammer i baggårde og på legepladser, og mange føler sig derfor usikre i den østukrainske millionby.

- Jeg rejser væk, siger Tamara med skingrende stemme.

Hun er en af de indbyggere, som DR's korrespondent, Matilde Kimer, har talt med i løbet af mandagen, hvor der kun går få minutter mellem eksplosionerne i byen.

Og mens Matilde Kimer selv bærer sikkerhedsvest og hjelm på gaden, flygter folk inden døre eller væk fra byen.

- Jeg har aldrig troet, at vores ukrainske magthavere ville myrde os ukrainere, siger Larisa, da DR's korrespondent Matilde Kimer taler med hende til lyden af eksplosioner.

Se Donetsks indbyggere forklare deres hverdag til Matilde Kimer i indslaget øverst på siden.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.