preload loader
 

Stormråd efter dyster rapport: Lav ny erstatningsordning

25. oktober 2014 16:31

Hvis danskerne i fremtiden må forberede sig på ekstremt vejr og hyppige oversvømmelser, bliver der brug for at lave stormflodsordningen om, mener formanden for Stormrådet, Jesper Rasmussen.

- Katastroferne vil komme langt hyppigere. Derfor vil man skulle tage stilling til, hvordan man skal definere katastrofe, hvordan man vil erstatte katastroferne overfor danskerne, og hvordan man vil finansiere erstatningen, siger han.

Hvis huset står i vand kan skaderne blive dækket af den såkaldte stormflodsordning, som bliver administreret af Stormrådet. Betingelsen for, at man kan få erstatning fra Stormrådet, er, at oversvømmelsen har været ekstrem.

Højere vandstande i vente

Ifølge en rapport, som Miljøministeriet offentliggjorde lørdag, skal danskerne dog vænne sig til langt hyppigere at få deres kældre under vand. Klimaforandringerne vil komme til at betyde, at vandstanden omkring Danmark vil stige med 70-80 centimeter frem mod næste århundrede.

Ekstrem nedbør vil blive hyppigere og mere intens i det fremtidige varmere klima, og kombinationen af hyppigere skybrud og højere havniveau vil føre til markant øget risiko for oversvømmelser i havnebyer og kystområder.

Hvis Stormflodsordningen ikke bliver lavet om, kan danskerne altså risikere, at deres huse får store skader, som ikke falder ind under stormflodsordningen, fordi det bliver en hyppig begivenhed.

Ordningen skal laves om

På sigt bliver det nødvendigt at lave ordningen om, mener Jesper Rasmussen, hvornår er det dog svært at spå om.

- Hvis verdens lande får gjort noget ved CO2-udledningen, kan der gå lang tid. Hvis der ikke bliver gjort noget, kan det være om ti år, siger han.

Når det er havet, der går over sine bredder, dækker Stormflodsordningen, hvis vandet har stået så højt, at det ikke er set værre i 100 år. Hvis det er et vandløb, der går over sine bredder, skal det statistisk set ske sjældnere end hvert 20. år.

/ritzau/

 

Stærk sovs og karantæne er amerikanernes nye våben mod ebola

25. oktober 2014 15:55

Kan en flaske stærk pebersovs ruste de amerikanske læger og sygeplejersker bedre, når de behandler ebola-smittede?

I staten staten Texas lyder svaret ja.

Her øver det sundhedsfaglige personale sig på at være i samme lokale som en ebola-patient uden selv at blive smittet.

Derfor er man begyndt at sprøjte dukker med tabascosovs, og hvis personalet mærker en svie på deres hud, så har de ikke været forsigtige nok og er blevet smittet, rapporterer amerikanske ABC News.

Sygeplejersker arbejdede uden rigtig beskyttelse

Det var i Texas, at de første to ebola-tilfælde på amerikansk jord blev opdaget. Direktøren på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas har erkendt, at der skete fejl i behandlingen af den ene af patienterne.

Det er kommet frem, at sygeplejerskerne i flere dage arbejdede uden den rigtige beskyttelse og fik konstant besked på at ændre sikkerhedsrutinerne.

Texas-guvernøren Rick Perry har derfor besluttet at oprette to særlige enheder, hvor fremtidige ebola-patienter kan behandles.

21 dages karantæne i New York

Træningen med tabasco i Texas er blot ét blandt flere nye initiativer, som amerikanerne på det seneste har taget for at undgå, at ebola spreder sig over hele landet.

I forvejen er der indført lufthavnsscreeninger af rejsende fra Vestafrika i en række byer, og i staterne New York og New Jersey har guvernørerne, Andrew Cuomo og Chris Christie, nu besluttet at indføre 21 dages karantæne for alle læger og rejsende, der har behandlet ebola-patienter i Vestafrika.

21 dage er den længst-dokumenterede tidsperiode, før et ebola-tilfælde er brudt ud.

Det drastiske tiltag i de to stater går meget længere, end hvad anbefalingerne lyder fra Det Hvide Hus. Her frygter man nu, at den ugelange karantæne vil afholde hjælpearbejdere fra at rejse til Vestafrika for at hjælpe de over 10.000 ebola-smittede.

Læger uden Grænser: Det er at gå for langt

Og organisationen Læger Uden Grænser kalder det ifølge USA Today 'at gå for langt'. Så længe en person ikke har symptomer på ebola, smitter man ikke, og den almindelige tilværelse kan fortsætte, lyder det fra hjælpeorganisationen.

Men et enkelt indført ebola-tilfælde i New York har fået de to politiske ledere i staterne på østkysten på andre tanker.

- En frivillig ebola-karantæne er ikke nok. Det er en alt for alvorlig situation for folkesundheden, siger New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, ifølge The New York Times.

En mandlig læge blev torsdag isoleret på New Yorks Bellevue Hospital Center med ebola. Han var blevet smittet i Guinea, et af de tre hårdest ramte lande i Vestafrika.  

Hans tilstand betegnes som stabil. Ifølge New York Times fortæller lægens venner, at han er frisk nok til at tale i mobiltelefon og dyrke yoga på sin isolationsstue.

Kørte i taxa og metro inden indlæggelse

Det er faldet mange amerikanere for brystet, at den smittede læge nåede at spise på restaurant, tage en taxa, køre med metro og nå andre gøremål, inden smitten blev opdaget.

Indtil videre er tre af lægens nærmeste isoleret i karantæne for at stoppe en eventuel spredning.

De nærmere detaljer omkring karantænen er stadig uklare. Eksempelvis står det hverken klart, hvordan myndighederne vil få rejsende i karantæne, eller hvor de skal opholde sig i de 21 dage.

Ligesom de lokale myndigheder mangler at finde ud af, hvad de vil gøre med passagerer, som rejser til staternes lufthavne, uden at de bor i New York eller New Jersey.

Første gang, amerikanerne for alvor fik den farlige virus tæt på, var i juli måned, da to amerikanske hjælpearbejdere blev fløjet fra Afrika og hjem til USA for at få behandling. Begge er i dag helbredt.

Senest er den amerikanske sygeplejerske Nina Pham erklæret fri for ebolasmitte i USA. Få timer efter stod hun ansigt til ansigt med USA's præsident Barack Obama. Pham var den første, der blev smittet i USA efter at have taget sig af en ebola-patient fra Liberia.

Han døde på hospitalet i Dallas og er den eneste ebola-patient, der har mistet livet på amerikansk grund.

I alt er der konstateret fire tilfælde af ebola i USA.

BILLEDER Danske lufthavne og hospitaler forbereder sig på ebola-patienter.

 

Flere end 10.000 er blevet offer for brutal ebola-epidemi

25. oktober 2014 12:33

Antallet af personer med ebola har endnu engang nået et rekordniveau.

Som forudsigelserne har lydt, er der nu over 10.000 mennesker, der har fået konstateret den dødsensfarlige virus, meddeler FN's sundhedsorganisation, WHO.

10114 er smittede, mens 4922 mennesker er døde under den nuværende epidemi. Den værste nogensinde.

Det er fortsat de tre Vestafrikanske lande Liberia, Guinea og Sierra Leone, hvor flest er smittede. Kun i 27 tilfælde er der konstateret virussen uden for disse lande.

Liberia er hårdest ramt. Her er hele 4665 mennesker døde.

Senest er Mali et af de nye lande på det afrikanske kontinent, hvor sygdommen har krydset landegrænsen. En to-årig pige er død af ebola, og nu frygter myndighederne, at smitten har spredt sig til de personer, som har været i kontakt med pigen.

Flere end 40 mennesker er sat i karantæne efter dødsfaldet, skriver BBC.

Midt i sygdomshelvedet er Senegal og Nigeria blevet erklæret ebola-fri efter ikke at have haft nogen smittetilfælde i en lille måned.

Vaccine kommer til december

WHO meddeler samtidig, at man agter at påbegynde de første forsøg med vacciner mod sygdommen i december, og flere hundrede tusinde doser er færdigproduceret medio 2015.

Det er blevet besluttet i samråd med flere vestlige nationer samt de værst ramte lande i Vestafrika, at man fremrykker processen, selvom forskere ikke kan nå at undersøge bivirkningerne ved en vaccine til bunds.

Det betyder eksempelvis, at forskerne endnu ikke har noget klart svar på, hvordan menneskets immunforsvar vil takle en ebola-vaccine, skriver britiske The Guardian.

- Mens vi i løbet af få uger accelererer en proces, der typisk tager år, sikrer vi, at sikkerheden fortsat er en topprioritet, men produktionens hastighed og kapacitet kommer på en tæt andenplads. Vacciner er ikke et mirakel, men når de er klar, kan de være en god del af bestræbelserne på at vende strømmen i epidemien, siger WHO's underdirektør Dr. Marie Paule Kieny.

To selskaber sammen om tests

I øjeblikket tester man vaccinen i flere lande, så det bliver muligt for forskere at eliminere de værste bivirkninger og yderligere at udregne den præcise dosis, som vil have den bedste effekt.

Det er bioselskabet Bavarian Nordic, der har indgået en aftale med medicinalselskabet Janssen, (ejet af amerikanske Johnson & Johnson), om udviklingen af ebola-vaccinen.

Forsøg med dyr har vist, at en kombination af Bavarian Nordics vaccine, MVA-BN, og Janssens teknologi Advac giver 100 procents beskyttelse mod ebola. Så Janssen vil have fremskyndet arbejdet med forsøg på mennesker.

Men kampen mod ebola er dyr. Det har blandt andet fået EU og de 28 medlemslande til at øge deres fælles bidrag til samlet omkring 7,5 milliarder kroner.

BILLEDER Danske lufthavne og hospitaler forbereder sig på ebola-smitte.

 

Skotlands Labour-leder smækker med døren

25. oktober 2014 11:42

Lederen af det britiske arbejderparti i Skotland er trådt tilbage, og det ryster Labour inden næste års parlamentsvalg i Storbritannien.

I et avisinterview siger Johann Lamont, at hun træder tilbage med øjeblikkelig virkning lidt over en måned efter, at et lille flertal af skotterne ved en folkeafstemning sagde nej til at løsrive Skotland fra Storbritannien.

Avisen Daily Record skriver, at Lamont er utilfreds med den interne kritik af hende i partiet, og hun langer ud efter partiledelsen i London og formanden Ed Miliband, som hun beskylder for at begrænse skotsk Labours muligheder for selv at træffe beslutninger.

Nogle ledende Labour-folk i London forstår ikke den politik, som de er midt i siger hun og kalder dem dinosaurer.

- Jeg træder tilbage, så en debat om vores land kan finde sted, fortæller hun.

Støttede løsrivelse

Lamont blev i 2011 leder af det skotske Labour. Hendes beslutning om at træde tilbage kommer, efter at lederen af Det Skotske Nationalparti, Alex Salmond, valgte at træde tilbage efter folkeafstemningen den 18. september.

Det Skotske Nationalparti støttede løsrivelse fra Storbritannien, mens Labour ville bevare unionen.

Labour har traditionelt domineret skotsk politik og vandt ved sidste parlamentsvalg 41 af Skotlands 59 mandater i det britiske parlament.

Ed Miliband er formentlig afhængig af de skotske mandater for, hvis det skal lykkes ham at blive den næste premierminister ved valget i maj.

/ritzau/Reuters

 

Aarhus dropper omstridt slogan efter fiasko

25. oktober 2014 11:11

Siden 2011 har Aarhus ikke været kendt som 'Smilets by'.

Men det har mange ikke været klar over. For byens officielle slogan 'Aarhus - Danish for progress' har slået fejl, erkender kommunen, der nu dropper at bruge det.

- Det bruges ikke, og det virker ikke. Derfor bliver det skrottet, siger byens borgmester Jacob Bundsgaard (S) til Jyllands-Posten.

Det er blandt andet ikke lykkes at få byens erhvervsdrivende til at bruge det. Kommunen har selv fået lavet en analyse, der viste, at under halvdelen af erhvervslivet i Aarhus havde hørt om sloganet.

Kostede en million

Der blev ellers satset stort for tre år siden, da byens nye brandingstrategi blev præsenteret. Aarhus brugte en million kroner på markedsføring af udtrykket, som i høj grad havde til formål at få udlandet til at få øje på Danmarks næststørste by.

Markedsføringsstrategien blev iværksat som led i en større plan om at få flere tilflyttere til byen.

Aarhus Kommune har en ambition om, at der i 2030 gerne skal være 75.000 nye indbyggere i byen samt 50.000 nye arbejdspladser, 50.000 nye boliger og 10.000 nye studerende.

Men det engelske slogan har kun mødt modvind, fortæller Claus Bech, der er direktør i Aarhus City Forening til avisen.

- Siden sloganet blev indført, har 'Smilets By' været lidt af et fy-ord. (...) byen bør ikke skamme sig over det kælenavn og bør i højere grad vedkende sig det, siger han.

Borgmester Jacob Bundsgaard fortæller til Jyllands-Posten, at der ikke kommer til at blive nogen ny brandingstrategi, men at byen i nogle internationale sammenhænge vil bruge udtrykket 'With Aarhus'.

 

Iran henretter kvinde der myrdede sin overfaldsmand

25. oktober 2014 09:59

Trods internationale protester har Iran hængt en 26-årig kvinde, der var dømt for at dræbe en tidligere ansat i Irans efterretningsministerium. Han havde forsøgt at voldtage hende.

Hun er blevet hængt i et fængsel i Teheran, oplyser hendes mor ifølge britiske BBC. Det bekræftes af den offentlige anklagemyndighed i Iran.

Jabbari blev hængt ved daggry, oplyser anklagemyndigheden over for nyhedsbureauet Irna.

Amnesty: Dømt på et uretfærdigt grundlag

Reyhaneh Jabbari blev i 2007 anholdt for drabet på Morteza Abdolali Sarbandi, og hun blev på et uretfærdigt grundlag dømt til døden af en domstol, mener menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

FN har tidligere betegnet drabet på Sarbandi som en handling begået i selvforsvar, efter han havde forsøgt at voldtage Jabbari. Det er samtidig konstateret, at retssagen mod hende i 2009 var stærkt mangelfuld.

Iranske skuespillere og andre prominente samfundsborgere havde appelleret til at udsætte henrettelsen.

Ifølge FN er over 250 personer blevet henrettet i Iran siden starten af 2014.

/ritzau/

 

10 udlændinge på tålt ophold er sporløst forsvundet

25. oktober 2014 09:34

10 herboende udlændinge, som har begået kriminalitet i Danmark eller mistænkes for alvorlige forbrydelser i hjemlandet, er forsvundet, skriver Søndagsavisen.

Der er tale om personer på såkaldt tålt ophold, som den danske stat har nægtet opholdstilladelse. De kan dog ikke sendes hjem, da de risikerer at blive dræbt, torteret eller på anden måde forfulgt.

- Det er en skandale, siger Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, til Søndagsavisen.

- Det er en tikkende bombe, at myndighederne ikke har styr på dem. De kan være gået under jorden og planlægge terror eller ny kriminalitet. Så jeg er ret bekymret over det her, siger han.

Skal melde sig i Sandholmlejr

Oplysningerne fremgår af et svar fra Justitsministeriet på et spørgsmål fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik. Et spørgsmål, der var stillet af netop Peter Skaarup.

Den danske stat holder som hovedregel styr på udlændinge på tålt ophold ved, at de flere gange om ugen skal melde sig i Center Sandholm, hvor de også skal være bosat.

- Jeg tror, alle kan blive enige om, at det er problematisk, at vi ikke ved, hvor de 10 personer er forsvundet hen. Men vi kan ikke overvåge dem hele tiden i henhold til en afgørelse i Højesteret i 2012, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, til Søndagsavisen.

Justitsministeriet nægter at svare

Søndagsavisen har udbedt sig yderligere oplysninger fra Justitsministeriet og Udlændingestyrelsen om de forsvundne personer på tålt ophold. Herunder hvad de mere konkret har foretaget sig - kriminalitet i Danmark eller forbrydelser i hjemlandet.

Justitsministeriet har ifølge avisen dog ikke ønsket at svare, da materialet er fortroligt.

Tålt ophold gives ifølge Udlændingestyrelsen til personer, som enten er mistænkt for at have begået krigsforbrydelser eller en forbrydelse mod menneskeheden, eller som anses for at være til fare for Danmarks sikkerhed eller udvises på grund af domme for alvorlig kriminalitet.

Ifølge Udlændingestyrelsen var der i september 64 personer på tålt ophold i Danmark.

/ritzau/

 

Google-chef slår Felix Baumgartners vilde spring fra rummet

25. oktober 2014 07:30

Mange husker måske, da den østrigske vovehals Felix Baumgartner for knap to år siden sprang ud fra 39 kilometers højde i et stort anlagt spring. Alverdens medier transmitterede direkte fra verdensrekordforsøget, der endte med at blive en succes.

Men nu er Baumgartners rekord slået med næsten 2,5 kilometer, efter at Google-direktøren Alan Eustace under knap så stor bevågenhed natten til lørdag sprang fra 41.419 meter over den amerikanske delstat New Mexico.

En heliumballon fragtede 57-årige Eustace den lange vej op i stratosfæren, før han iført specialdragt løsnede sig fra ballonen. På vej mod Jordens overflade nåede han en hastighed på 1320 kilometer i timen, hvilket var nok til at bryde lydmuren.

Se Alan Eustaces rekordspring fra stratosfæren i toppen af artiklen. Klik på play.

Fantastisk og smukt

Det er dog en smule under den fart, som Felix Baumgartner nåede, da han med 1357,6 kilometer i timen også satte verdensrekord i højeste hastighed under frit fald.

Men det går Eustace, der er uddannet pilot og dyrker faldskærmsudspring, ikke så meget op i.

- Det var fantastisk. Det var smukt. Man kunne se rummets mørke og atmosfærens lag, hvilket jeg aldrig har set før, siger Alan Eustace.

VIDEO Se eller gense Felix Baumgartners vilde spring fra oktober 2012. Klik på play.

Udløste faldskærm i fem kilometers højde

Han udløste sin faldskærm i 5,5 kilometers højde og kunne nyde det sidste kvarter af springet i et mere roligt tempo.

- Jeg har altid overvejet, om man kunne lave et system, der vil tillade mennesker at udforske stratosfæren lige så nemt og sikkert, som man kan udforske havet, siger Eustace.

- Jeg håber, at vi har tilskyndet andre til at udforske denne del af verden, som vi ved så lidt om, tilføjer han sikkert tilbage på Jorden.

/ritzau/dpa

ARKIVBILLEDER SE Baumgartners spring i billeder.

 

Islamisk Stat mistænkes for at bruge kemiske våben

25. oktober 2014 07:07

Den ekstremistiske jihadistbevægelse Islamisk Stat har muligvis anvendt kemiske våben i et angreb ved den krigshærgede syriske by Kobane.

Det skriver The Guardian på baggrund af samtaler med embedsfolk og en af de få læger, der stadig arbejder i området.

Lægen Walat Omar fortæller, at han behandlede patienter med vabler, en brændende fornemmelse i øjnene og åndedrætsbesvær.

- Efter en kraftig eksplosion tirsdag nat modtog vi flere patienter med unormale symptomer. De fortalte om en dårlig lugt, som gav dem en slags allergisk reaktion, siger han ifølge The Guardian.

Lægen tror, at der kan være tale om skader fra kemiske våben.

Myndigheder vil teste for kemiske våben

En ekspert, som har set billeder af patienterne, siger ifølge The Guardian, at det kan dreje sig om sennepsgas.

De kurdiske myndigheder har nu bedt om at få udstyr, som kan teste, om der er blevet benyttet kemiske våben.

- Mange personer kom til skade og viste symptomer på, at der er blevet brugt kemiske våben: hoste, åndedrætsbesvær, røde øjne, brændende hud og så videre, fortæller en topembedsmand fra Kobane til avisen.

VIDEO Islamisk Stat kaprer amerikanske våben: 'Tak til USA'. Klik på play.

I besiddelse af gamle våben

Det formodes, at Islamisk Stat er i besiddelse af kemiske våben af ældre dato. Våbnene kan dog muligvis fortsat bruges i kamp.

Ifølge The New York Times fik den rabiate gruppe fat i våbnene, da de overtog en irakisk militærbase i juni. Her kan der have været lagret kemiske våben fra Saddam Husseins tid ved magten i landet.

Kobane er centrum for kampe mellem Islamisk Stat og kurdiske styrker, der forsøger at forsvare byen. Islamisterne har belejret den vigtige by, der ligger tæt på grænsen til Tyrkiet, siden midten af september.

Luftangreb fra den amerikansk-ledede koalition har dog trængt Islamisk Stat i defensiven.

/ritzau/

 

Politi: Økseangreb i New York var terror

25. oktober 2014 06:32

En terrorhandling.

Sådan betegner politiet en episode, hvor en 32-årig mand med en økse gik til angreb på politibetjente i New York.

Ifølge politiet var gerningsmanden en muslimsk konvertit, der var blevet radikaliseret og blandt andet havde besøgt terrornetværket al-Qaedas hjemmeside.

- Dette var en terrorhandling, lyder det fra politikommissær Bill Bratton fra New Yorks politi.

Bratton tilføjer, at han er meget sikker i sin sag, når han beskriver torsdagens angreb som terror.

Handlede alene

Det er politiets teori, at gerningsmanden handlede på egen hånd og ikke var i forbindelse med nogen særlig gruppe. Efterforskningen af sagen er dog fortsat i gang.

Den 32-årige arbejdsløse økseangriber beskrives som en enspænder, der tilbragte timevis alene i sit soveværelse, hvor han brugte tid på at kigge på hjemmesider fra al-Qaeda og den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat. Han har klikket sig ind for at se videoer af halshugninger og fulgte desuden med i onsdagens angreb ved parlamentet i Canada.

Skrev anti-vestlige beskeder

På sociale medier skulle han desuden have skrevet flere anti-vestlige opdateringer forud for angrebet.

- Det er tilsyneladende noget, han har tænkt over i noget tid og tænkt mere og mere på de seneste dage, fortæller efterforskningsleder Robert Boyce.

En 25-årig politibetjent, der blev ramt i baghovedet med øksen, er i kritisk, men stabil tilstand. En anden betjent blev ramt i armen, inden gerningsmanden blev skudt af to andre politifolk. De fire betjente er alle blevet færdige på politiskolen for få måneder siden.

Et kvindeligt vidne blev ved et uheld ramt af skud under episoden. Hun meldes uden for livsfare.

Ifølge politikommissær Bratton giver terrorangreb foretaget af såkaldte lone wolfs, der agerer på egen hånd, anledning til stigende bekymring hos myndighederne.

/ritzau/AFP

 

Teenager inden skoleskyderi: Der kommer til at ske ting og jeg tror ikke du vil lide det

25. oktober 2014 06:29

Den amerikanske gymnasieelev, der fredag skød og dræbte en klassekammerat, havde forinden skrevet en række beskeder på sociale medier, der kunne tolkes som en advarsel mod det, der endte med at ske.

Teenageren sårede fire andre i skyderiet på Marysville-Pilchuck High School i den vestlige delstat Washington, inden han tog livet af sig selv.

Et billede, han lagde op på billeddelingstjenesten Instagram, fortæller blandt andet historien om en dreng, der var vild med våben.

- Måske den bedste fødselsdagsgave nogensinde! Jeg elsker mine forældre!!!!, skrev han i teksten til et billede, hvor han stolt holder en jagtriffel.

Muligvis et forlist forhold

I august skrev gerningsmanden, følgende på Twitter:

- Du kommer til at pisse mig af... Og så kommer der til at ske ting og sager, og jeg tror ikke, du vil lide det, skrev han og understregede kort efter:

- Du vil ikke synes om det, der kommer til at ske.

Det står ikke umiddelbart klart, hvem beskederne er rettet imod, men ifølge nyhedsbureauet AFP kan beskederne dreje sig om et forlist kæresteforhold.

I sin sidste opdatering på Twitter inden skyderiet skrev han torsdag:

- Det kommer ikke til at vare ved... Det vil aldrig vare ved...

Skød sig selv

Mindre end 24 timer senere lå teenageren død på gulvet på Marysville-Pilchuck High School efter at have skudt sig selv. Forinden havde han skudt omkring sig i gymnasiets kantine, der var fyldt med elever.

Hans storebror har kommenteret skoleskyderiet på Twitter og er fortvivlet over, hvad der er sket.

- Jeg ønsker ikke at tro på det. Jeg kommer til at savne dig, lillebror. Kun Gud kan dømme dig, skriver han på det sociale medie.

/ritzau/AFP

 

Kritik af regeringen: I har ikke gjort mere for u-landene end VK

25. oktober 2014 06:26

Der var rigeligt med løfter i forhold til verdens fattigste lande, da Thornings regering i 2011 trådte til.

Men i dag sidder en række udviklingsorganisationer skuffede tilbage.

Flere af dem har ligefrem svært ved at se, at regeringen har gjort mere for udviklingslandene, end den tidligere regering gjorde.

- Man havde talt udviklingspolitikken op, den skulle tilbage som et dansk flagskib, men nu står vi tilbage med det sidste regeringsår, og vi må bare sige, at hvis vi kigger på bistandsniveauet i procent af BNI, så ligger vi gennemsnitligt under den tidligere regering, siger Laust Leth Gregersen, der er udviklingspolitisk rådgiver i Red Barnet.

Færre penge til brandpunkter

Han kalder det både "hyklerisk" og "dybt overraskende", at regeringen nu lægger op til at tage 2,5 milliarder kroner fra udviklingsbistanden for at finansiere udgifterne til det stigende antal asylansøgere i Danmark.

- Det vil betyde, at det kun er omkring to tredjedele af den danske bistand, der kommer ud i verdens brændpunkter, hvor den faktisk gør en forskel, siger han.

Skuffelsen er den samme hos IBIS.

Ifølge generalsekretær Vagn Berthelsen rækker 2,5 milliarder kroner langt i udviklingslandene.

Skolegang for millioner

- I Afrika kan en million børn gå i skole i seks år, siger Vagn Berthelsen.

Han kalder regeringens beslutning en kortsigtet løsning, der blandt andet kan gå ud over indsatsen i forhold til uddannelse, sundhed og demokratiudvikling i u-landene.

- Det vil medføre et enormt stort dræn på de ressourcer, vi har til at forebygge krig og flygtningestrømme, siger han.

Langt fra målsætning

Hos Mellemfolkeligt Samvirke er generalsekretær Frans Mikael Jansen generelt skuffet over, at regeringen langt fra har levet op til sine løfter. 

Han peger blandt andet på, at der i regeringsgrundlaget står, at man vil øge bistanden til 1 procent af BNI.

- Man startede med at lave en udmærket strategi, men dernæst synes jeg ikke, man har levet op til det, siger Frans Mikael Jansen.

Ifølge ham har regeringen de rigtige ambitioner, men reelt er det svært at se, hvor de egentlig har gjort en forskel sammenlignet med VK-regeringen.

Værre situation med Venstre

- Den nuværende regering har en retorik og et ønske om at lade bistanden stige. Oppositionen og Venstre vil skære i bistanden. Så på den led synes jeg, der er en markant forskel, men i forhold til hvad den tidligere regering gjorde og den nuværende regering gør, så er der mindre forskel, siger han.

Vagn Berthelsen har også svært ved at se den reelle forskel, men han advarer samtidig imod Venstres politik.

- Jeg har ikke ord til at beskrive, hvad det vil betyde, hvis man laver den her massakre i 2015 og så derudover skærer yderligere 2,5 milliarder, siger han.

Radikale fastholder mål

De radikales udviklingsordfører, Lone Loklindt, erkender, at det har været en svær beslutning at tage penge fra udviklingslandene, men hun understreger, at det blot er en midlertidig omprioritering.

- Vores udviklingsbistand skal hjælpe folk i nød, og det gør vi så ved at bruge nogle flere af de penge til at tage imod dem, der kommer her, siger hun.

Ifølge udviklingsordføreren har regeringen ikke forladt målsætningen om at øge udviklingsbistanden.

- Jeg havde jo også håbet, at vi havde fået udviklingsbistanden højere op. Det er stadig vores mål, siger Lone Loklindt, der blandt andet peger på den økonomiske krise som årsag til, at regeringen ikke har kunnet øge bistanden, som man ønskede.

Lone Loklindt afviser samtidig beskyldingerne om, at regeringen ikke har gjort mere end VK-regeringen.

- Vi giver flere kroner, og vi har fokuseret vores bistand, så den sætter fokus på en fremadrettet udviklingspolitik, siger hun.

 

Egypten indfører tre måneders undtagelsestilstand efter blodigt soldaterdrab

25. oktober 2014 06:24

Egypten indfører natten til lørdag en tre måneder lang undtagelsestilstand på den nordlige og centrale del af Sinai-halvøen, efter at et selvmordsangreb fredag kostede 30 soldater livet nær byen El-Arish.

Det fremgår af et dekret fra præsidentkontoret, skriver nyhedsbureauet AFP.

Angrebet mod soldaterne i den uroplagede provins er det blodigste på sikkerhedsstyrker, siden hæren sidste år væltede præsident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab.

Bombeangreb og skyderier udført af militante islamistiske grupper har siden dræbt hundredvis af egyptiske politifolk og soldater.

Lukker til Gaza

Foruden beslutningen om at indføre undtagelsestilstand lukker Egypten også grænseovergangen til Gazastriben ved byen Rafah.

- Hæren og politiet vil tage alle nødvendige forholdsregler for at tackle terrorismen og dens fødekæde for at bevare sikkerheden i regionen og beskytte civiles liv, står der i dekretet fra præsidenten.

Angrebet mod soldaterne i El-Arish, der er hovedbyen i den nordlige del af Sinai-halvøen, blev ifølge myndighederne udført af en formodet jihadist, der kørte en bil pakket med sprængstoffer ind i en kontrolpost.

Tidligere fredag dræbte bevæbnede mænd en officer og to menige soldater ved en anden kontrolpost syd for byen, oplyser sikkerhedskilder ifølge AFP.

Greb ind mid Mursi

Flere end 1400 af Mohamed Mursis tilhængere er blevet dræbt, siden han blev afsat. Hæren greb ind mod den demokratisk valgte Mursi, hvilket førte til store uroligheder i mange byer landet over.

Hæren slog hårdt ned på de efterfølgende protester. Flere end 15.000 er blevet fængslet, heriblandt Mursi selv og en lang række fremtrædende personer fra Det Muslimske Broderskab, og flere end 200 af dem er blevet dømt til døden ved en række retssager.

/ritzau/AFP

 

Regeringen ønsker ekstra stramme udvisningsregler

24. oktober 2014 23:39

Et politisk forslag lægger op til, at der skal være ekstra stramme udvisningsregler for de flygtninge, der hovedsagelig kommer fra Syrien, og som udelukkende kan få midlertidig beskyttelse efter de nye regler for asyl.

Det skriver Politiken fredag aften med henvisning til et lovforslag, som justitsminister Mette Frederiksen (S) har sendt i høring.

I de første fem år i Danmark vil personer på midlertidig opholdstilladelse kunne blive udsendt, uden at der tages højde for en række traditionelle hensyn.

Asylansøgere skal starte forfra

Hensyn som tilknytning til Danmark og helbred er ifølge Politiken ellers normalt forhold, som skal med i vurderingen ifølge udlændingelovens paragraf 26.

Men i det lovforslag, som justitsministeren sendte i høring fredag, fremgår det, at den centrale paragraf ikke inkluderer personer på midlertidigt ophold.

- Beskyttelse mod inddragelse i udlændingelovens paragraf 26 stk. 1 finder ikke anvendelse ved afgørelsen om forlængelse, står der ifølge Politiken i bemærkningerne til lovforslaget.

Asylansøgere skal i stedet starte forfra i forbindelse med hver enkeltansøgning om forlængelse af opholdstilladelse, fremgår det.

Det vil sige, at der skal udarbejdes en ny ansøgning om asyl, hver gang det enkelte ophold skal forlænges.

Beskyttelsesstatus skal fornyes oftere

Som udgangspunkt skal personer på midlertidig opholdstilladelse forny sin beskyttelsesstatus efter et år i Danmark, hvorefter det skal foregå hvert andet år, skriver Politiken.

Og efter fem år vil personer ifølge det nye lovforslag kunne tildeles tidsubegrænset opholdstilladelse.

Men i den mellemliggende periode bliver det afgørende, hvorvidt de danske myndigheder finder, at der er blevet roligt nok i hjemlandet til, at personer på den nye midlertidige opholdstilladelse kan sendes hjem.

/ritzau/

 

Regeringen vil sende krigsflygtninge tilbage til hjemlande uden varig fred

24. oktober 2014 23:18

Flygtninge, der har fået asyl på grund af krig og borgerkrig, skal kunne hjemsendes, selv om der endnu ikke er varig fred i det land, som de er flygtet fra.

Det fremgår af det lovforslag, som regeringen sent fredag aften sendte i høring hos en række organisationer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

 I dag kræver den øverste myndighed på asylområdet, Flygtningenævnet, at der er sket "grundlæggende ændringer" i hjemlandet, hvis man skal inddrage en flygtnings opholdstilladelse.

Med lovforslaget bebuder regeringen, at flygtninge, der får den nye type beskyttelsesstatus, skal kunne hjemsendes, når bare de værste uroligheder er stilnet af, skriver avisen.

 

Ole Ryborg: Cameron er nødt til at punge ud

24. oktober 2014 22:30

For anden dag i træk var EU's stats- og regeringsledere samlet i Bruxelles, og det er endt i en diplomatisk kamp, hvor især briterne er utilfredse.

EU's statistiske kontor, Eurostat, er nemlig begyndt at udregne medlemslandenes kontingent på en ny måde, og det har blandt andet betydet, at Danmark får 2,4 milliarder tilbage.

Men Storbritannien skal af med 15 milliarder kroner ekstra. Og det skaber vrede.

- Det er uacceptabelt. Sådan kan man ikke opføre sig. Jeg betaler ikke den regning. Hvis folk tror det, så vil de blive overraskede, siger Cameron og understreger sine pointer ved igen og igen at banke pegefingeren ned i talerstolen.

Cameron må punge ud

Men det kan han blive nødt til.

Det vurderer DR's EU-korrespondent Ole Ryborg:

- Sagen er, at de her regnskabsregler, som alle EU-lande skal følge, de er vedtaget. Og der er ikke rigtig nogen appetit på at ændre dem. Danmark og Tyskland, som er to af de lande, der skal have penge tilbage, har for eksempel ikke lyst til at bøje sig for Cameron, siger han.

- Så det ser ud til, at han må op med pungen, selv om han ikke har lyst til det.

Danmark er godt tilfredse

Statsminister Helle Thorning Schmidt fortalte på et pressemøde torsdag aften, at det ikke blot var David Cameron, der var utilfreds.

- De lande, som får penge tilbage, de synes, det er fint nok, at vi bruger de statistiske opgørelsesmetoder, som vi allerede har. Men dem, som står til at miste penge, vil gerne have en ekstra politisk drøftelse af sagen, siger hun.

Endnu en regning til regnskabet

DR's EU-korrespondent forstår da også godt, hvorfor David Cameron hævede stemmen og buldrede mod ekstraregningen fra EU's kontingentkontor. Storbritannien er nemlig et af de lande, som allerede betaler mest i EU-kassen.

- David Cameron er i forvejen enormt presset af det EU-skeptiske parti UK Independence Party, og så kommer der lige sådan en ekstra regning på 15 milliarder kroner. Det er klart, at det her er et enormt indenrigspolitisk problem for ham, siger han.

Ifølge Ole Ryborg så skal Danmark ikke være nervøse for ikke at få tilbagebetalt sine 2,4 milliarder kroner.

 

Obama omfavner helbredt ebola-sygeplejerske

24. oktober 2014 22:30

Der gik ikke mere end få timer, efter at 26-årige Nina Pham blev udskrevet, før hun stod midt i det Ovale Kontor i Det Hvide Hus.

Ansigt til ansigt med USA's præsident Barack Obama.

Her fik hun et kram i gave af præsidenten - som et slags tillykke med, at hun nu er ebola-helbredt. Og han er ikke den eneste, der står i kø for at lykønske den unge sygeplejerske.

Beder til gud

Nina Pham blev smittet med den dødelige Ebola-virus, da hun på sit arbejde på et hospital i Dallas, Texas, forsøgte at pleje USA's først ebola-patient, Thomas Eric Duncan.

Siden den 16. oktober har hun været under behandling, og da hun fredag blev udskrevet fra Det Nationale Sundhedsinstitut i Bethesda i delstaten Maryland, blev hun mødt af stående applaus, skriver det amerikanske medie CNBC.

- Jeg føler mig så lykkelig og velsignet over stadig at være i live. Gennem hele forløbet har jeg bedt til Gud, og mit lægeteam... Selvfølgelig er jeg utrolig taknemlig overfor alle, der har hjulpet mig igennem det her, sagde hun til det store presseopbud foran hospitalet.

Det var en blodtranfusion fra Dr. Kent Brantly, som også er blevet helbredt for ebola, og derfor har udviklet antistoffer i sit blod, der reddede hende.

Skrappere kontrol

I alt har USA nu oplevet fire ebola-tilfælde - senest en 33-årig læge, der torsdag blev testet positiv på et hospital i New York - og det har sat de amerikanske myndigheder i højeste beredskab.

USA's regering har blandt andet indført skrappere regler for sundhedspersonale, der ankommer til USA fra Vestafrika.

 

Kurser til patienter flyttes ud i almene boligområder

24. oktober 2014 22:00

Kurser skal lære beboere i almene boligområder at tackle kroniske sygdomme.

Som noget nyt skal kurserne ikke holdes centralt i byerne, men i stedet flyttes helt ud i fælleslokalerne i de almene boligområder, fortæller direktør i Danske Almene Boliger Bent Madsen.

- Vi kan lige så godt lægge indsatsen ud, der hvor borgeren er, i stedet for at borgeren skal tage helt til den anden ende af byen og måske slet ikke opdager, at der er et tilbud, siger han.

Rundt om hjørnet

Anita Bundgaard bor i det almene boligområde Urbanplanen på Amager, og for hende er det vigtigt, at tilbud om sundhed er lige rundt om hjørnet, og hun ikke skal bøvle for meget med transport, siger hun.

- Det vil helt sikkert være vigtigt, at jeg havde dem, der bor herude, som jeg kender, og som kan støtte og bakke en op, og man kunne gøre tingene sammen.

Kurserne bliver i første omgang tilbudt i de fire områder Aalborg Øst, Grønnegården i Aalborg, Urbanplanen i København og Sønder-Korskærparken i Fredericia.

Senere skal erfaringer fra områderne hjælpe med til at brede indsatsen ud til almene boligområder i resten af Danmark.

Gode erfaringer

Aalborg Kommune har allerede gode erfaringer med at flytte sundhedstilbud ud i fælleshuse i de almene boligområder.

Her har man i fire år holdt kurser i lokaleområder, og det har givet sundere borgere, fortæller projektleder Mads Borgstrøm-Hansen, der giver rygestop-kurserne som eksempel.

- Da vi startede, havde vi ganske få, der benyttede rygestop-kurserne. Nu, fire år efter, har vi mere end 350 på kursus, siger Mads Borgstrøm-Hansen.

Sund for børnebørnene

Dennis Pragler er en af dem, som har været på rygestop-kursus i Aalborg Øst. Han har røget i 43 år, men hans kranspulsårere er ved at kalke til, og det truer med at give ham en blodprop i hjertet. Det kan sætte en stopper for at se børn og børnebørn blive ældre.

- Jeg har immervæk også en knejt på 20, jeg også gerne skulle se blive ældre, siger han.

Derfor sprang han på et rygestop-kursus, der flyttede ud af storbyen og ind i lokalområdet, hvor han ikke skulle tænke på transport, og hvor han samtidig bliver i vante omgivelser.

- De mennesker, jeg møder herovre, er også dem, jeg møder, når jeg går ned og handler, siger han.

 

Ærø-borgmester: Send bare asylansøgerne til os

24. oktober 2014 21:25

Der forventes at komme omkring 20.000 asylansøgere til Danmark i år, og det har lagt pres på det danske asylsystem. Men mens mange kommuner landet over vægrer sig ved at tage imod, så ser andre asylansøgerne som en glimrende mulighed.

Et af de steder er Ærø.

Her vil borgmester Jørgen Otto Jørgensen rigtig gerne byde dem velkommen.

- Jeg vil gerne have asylansøgere på øen. Det skal bare være et tilbud, der er godt for asylansøgerne, og som også harmonerer med det, som øen kan byde på, siger han.

Gæstfri ø
Ærø kommune har foreslået to steder på øen, som kan huse asylansøgere. De forslag skal udlændingestyrelsen nu tage stilling til. Derefter skal øens borgere høres. Men Ærø er et sted, der tager godt imod gæster, understreger borgmesteren.

- Ærø er en lille plet syd for Fyn, men det er et sted, der har bevæget sig ud over alle verdenshavene og har gjort det i århundreder. Og det er noget, der hænger ved, siger han.

Men det handler ikke kun om gæstfrihed. Borgmesteren kan nemlig skæve over vandet til nabokommunen Langeland, som har haft held med at skabe både arbejdspladser og omsætning i øens forretninger efter at have taget imod asylansøgere.

- Det er da også en del af det her. Der bliver lavet arbejdspladser, og der kommer omsætning, som øen også i høj grad har brug for. Så lidt penge og nye mennesker vil berige øen og gøre det endnu bedre at bo her. Både for os, der bor her hele året og de gæster, der kommer til, siger borgmester Jørgen Otto Jørgensen.

'De skal nok få hjælp her'
Borgmesteren lægger stor vægt på Ærø-borgernes imødekommenhed, og det bakkes op af Dragan Lucic, der kom til Ærø som flygtning fra Bosnien og siden er blevet og har gjort øen til sit hjem.

I dag kører han frem og tilbage på Ærø dagligt som buschauffør. Han har gode minder om den ærøske venlighed, der mødte ham, da han ankom som flygtning.

- Dengang vi kom til Danmark, så kunne jeg ikke dansk. Men folk var altid flinke mod os, siger han og uddyber.  

- Vi blev godt accepteret her på Ærø. Og vi fik god hjælp. Mange mennesker kom og snakkede med os og inviterede os også hjem til dem, siger han.

- Vi har arbejde herovre, vi er godt accepteret herovre og har gode venner her.

Er du ligefrem blevet ærøboer?

- Ja, næsten. Min accent er nok lidt ærøsk, fordi det er det eneste sted, jeg har været. Det ved jeg ikke, det må du nok spørge de andre om, siger han og griner.

Dragan Lucic mener, at asylansøgere er meget velkomne, hvis de accepterer Danmark.

- De skal ikke være bange for at komme herover. De skal nok få hjælp. Som vi andre også har fået.

- Vi skal ikke have så mange herovre. Men nogen kan vi godt acceptere og hjælpe, siger han.

Ærø kommune afventer nu svar fra udlændingestyrelsen om, hvorvidt et af de to foreslåede steder kan bruges til at huse asylansøgere.

 

Bevæbnet elev dræber en og sårer flere på gymnasium i USA

24. oktober 2014 20:52

En elev åbnede ild på det amerikanske gymnasium Marysville Pilchuck High School nord for Seattle i den vestlige delstat Washington.

En person blev dræbt og fem såret, mens gerningsmanden er død, oplyser nyhedsbureauet AFP.

På tv-billeder ses talstærkt redningsmandskab og politifolk med trukne våben, der gennemsøger skolebygningen.

Politiet er overbevist om, at der kun er en gerningsmand, og at han har skudt og dræbt sig selv, inden myndighederne kunne nå frem.

En lokal politimand, Robb Lamoureux, oplyser på et improviseret pressemøde, at den formodede gerningsmand, der var elev på skolen, er død. Motivet for skyderiet står ikke klart.

Åbnede ild i gymnasiets kantine

Skudepisoden har fundet sted i gymnasiets kantine. Mindst en de skudramte er evakueret med helikopter til et nærliggende sygehus. Skolens elever er bragt til en kirke, hvor de bliver hentet, oplyser tv-stationen CNN.

- Marysville Pilchuck High School er i øjeblikket lukket på grund af en nødsituation. Politi og redningstjenester er rykket ud, skriver gymnasiet på dets hjemmeside og tilføjer:

De studerende troede først der var tale om en brandøvelse, indtil en lærer fortalte dem, at de alle skulle løbe ind i klasseværelserne, fordi der var et skyderi.

Det fortæller en af de studerende på skolen til CNN.

Ritzau

 

David Cameron raser på topmøde: Jeg betaler ikke den regning

24. oktober 2014 20:12

Den britiske premierminister, David Cameron, har de store ord fremme, da han efter afslutningen af et EU-topmøde fredag i Bruxelles kommenterer den ekstraregning på 15,8 milliarder kroner, der pludselig er landet på hans bord.

Ekstraregningen er en konsekvens af, at EUs statistiske kontor, Eurostat, med flere års tilbagevirkende kraft har ændret opgørelsesmetoden for EU-landenes bruttonationalindkomst (BNI).

Det ændrer EU-Kommissionens udregning af landenes EU-kontingent.

- Jeg er ikke imod justeringer. Men det her er fuldstændig uacceptabelt. Vi hiver ikke bare sådan lige checkhæftet frem og skriver en check på to milliarder euro. Det kommer ikke til at ske.

- Det er uacceptabelt. Sådan kan man ikke opføre sig. Jeg betaler ikke den regning 1. december. Hvis folk tror det, så vil de blive overraskede, siger Cameron og understreger sine pointer ved igen og igen at banke pegefingeren ned i talerstolen.

Går ud over briternes EU-tro

Den britiske premierminister hørte først om ekstraregningen torsdag og siger, at han straks gik i gang med at finde allierede som Italien og Holland, der også skal betale mere.

På pressemødet lægger Cameron ikke skjul på, at sagen kan få negativ indflydelse på de britiske vælgeres holdning til EU inden den folkeafstemning om EU, han har lovet dem i 2017.

- Det er ikke ligefrem en hjælp, siger Cameron.

Tryk på pauseknappen

Camerons skarpe ord på pressemødet synes at stå noget i kontrast til den mere afdæmpede tone, han ifølge Ritzaus oplysninger har holdt inde på selve topmødet.

Her har han udtrykt forståelse for, at der er tale om en teknisk ændring, og han har bedt om en rolig og rationel forklaring på, at den britiske justering bliver så stor.

Han har også foreslået, at man kunne trykke på pauseknappen i forhold til betalingsfristen 1. december. Og måske holde et ekstraordinært finansministermøde for at diskutere sagen mere grundigt.

Det synes sandsynligt, at justeringerne vil blive diskuteret på ministerplan. Men de præcise planer ventes først at blive konkretiseret på onsdag i næste uge.

Danmarks kontingent står også til at blive justeret. Ifølge en foreløbig opgørelse kan Danmark se frem til at få 2,4 milliarder kroner tilbage.

/ritzau/

 

Putin: Rusland hjalp Janukovitj med flugt fra Ukraine

24. oktober 2014 18:35

Ruslands præsident, Vladimir Putin, erkender fredag, at Rusland hjalp Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj med at flygte til Krim for at undgå forfølgelse fra de ukrainske oppositionsstyrker.

- Jeg vil ikke skjule, at vi hjalp Janukovitj til at flytte til Krim, hvor han opholdt sig i flere dage. Krim var fortsat en del af Ukraine dengang, fortalte Putin deltagere i Valdai diskussionsklubben.

Efter det udviklede situationen i Kijev sig hurtigt og voldeligt ifølge Putin.

- Der var mordere. Folk blev brændt levende. Nogen trængte ind Regionspartiets kontor, hvor de dræbte alle de tilstedeværende tekniske medarbejdere. De blev simpelthen brændt levende i bygningens kælder, sagde Putin.

Han tilføjede, at det var nytteløst, at Janukovitj vendte tilbage til Kijev under sådanne omstændigheder.

- Alle glemte de aftaler med oppositionen, der blev underskrevet af udenlandske ministre, og om vores telefonsamtaler, fortsatte den russiske leder.

- Helt ærligt. Han bad mig om at sikre hans flugt til Rusland, hvilket vi gjorde, fastslog Putin.

Putin talte med Obama

Han erindrede om, at præsident Janukovitj og repræsentanter fra oppositionen 21. februar var blevet enige om en aftale, som også var blevet skrevet under af tre europæiske lande, der fremstod som garanter.

Samme aften havde Putin en telefonsamtale med USAs præsident, Barack Obama, som lovede at bidrage til aftalens gennemførelse. Tidligere på dagen sagde Janukovitj telefonisk til Putin, at han ønskede at forlade Kijev for at deltage i en konference i Kharkiv i Østukraine.

- Det er sandt. Jeg udtrykte bekymring for, om det var klogt at forlade hovedstaden i den aktuelle situation. Han svarede, at det var muligt, fordi han havde indgået en aftale med oppositionen og udenrigsministrene for de europæiske lande, som garanterede for det, sagde Putin.

Advarede mod at forlade Kiev

Ifølge den russiske præsident, skal han have sagt til Janukovitj, at det var farligt at forlade Kiev og advarede ham mod at trække politiet tilbage i hovedstaden. Men Janukovitj lyttede ikke til Putin. Han forlod Kijev og trak politiet tilbage. Næste dag rykkede oppositionen ind.

Hvad Krim angår, så sagde præsident Putin, at lokalbefolkningen havde foretaget et frivilligt valg om at blive genforenet med Rusland.

/ritzau/Itar-Tass

 

Novo Nordisk undersøges af amerikanske myndigheder

24. oktober 2014 17:48

Den danske medicinalkoncern Novo Nordisk er blevet bedt om at udlevere dokumenter vedrørende mulige produktionsproblemer i visse produktionsanlæg i Kalundborg.

Det oplyser selskabet i en meddelelse på sin hjemmeside fredag eftermiddag.

Ifølge Novo Nordisk er det statsadvokaten fra Massachusetts-distriktet i USA, der har anmodet det danske selskab om udleveringen.

- Novo Nordisk samarbejder med statsadvokaten om undersøgelsen, fremgår det af meddelelsen.

Selskab har fuld tillid til sikkerheden

Medicinalkoncernen oplyser, at man på nuværende tidspunkt ikke kan fastslå eller forudsige udfaldet af sagen, og at selskabet heller ikke kan vurdere konsekvenserne heraf.

Derudover er det ifølge Novo Nordisk umuligt at forudsige, hvor længe undersøgelsen vil vare, eller hvornår virksomheden kan give yderligere information.

- Novo Nordisk tager patientsikkerhed og produktkvalitet meget alvorligt og har fuld tillid til sikkerheden af virksomhedens produkter, skriver selskabet.

Anden gang Novo Nordisk er i søgelyset

Det er ikke første gang, at Novo Nordisk har modtaget en begæring om udlevering af dokumenter i USA, idet selskabet havde en lignende sag i 2011 - også på anmodning af statsadvokaten fra Massachusetts-distriktet.

Dengang drejede det sig om udlevering af dokumenter vedrørende mulige strafbare forhold i relation til koncernens markedsførings- og salgsaktiviteter. Denne sag er endnu ikke afsluttet.

/ritzau/

 

Ebolasmittet sygeplejerske i USA erklæres rask

24. oktober 2014 17:32

Den 26-årige amerikanske sygeplejerske Nina Pham, der var den første ebolasmittede person i USA, erklæres nu fri for virus.

Det oplyser de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Nina Pham plejede liberiske Thomas Eric Duncan, som døde på sygehuset i Dallas i delstaten Texas. Inden sin død nåede han at smitte sygeplejersken, der siden 16. oktober har været behandlet på Det Nationale Sundhedsinstitut i Bethesda i delstaten Maryland.

Blodtranfusion lykkedes

Den kvindelige sygeplejerske har siden, hun blev smittet, modtaget blod fra lægen Kent Brantly, som var den første amerikaner, der blev smittet med sygdommen og overlevede, og dermed har udviklet antistoffer i kroppen.

Og nu viser det sig altså, at blodtranfusionen gik godt.

Hendes kollega, Amber Vinson, blev også smittet i forbindelse med pleje af Thomas Eric Duncan, der døde af sygdommen på Texas Health Presbyterian Hospital 8. oktober.

Vinsons familie sagde tidligere på ugen, at hun nu også var fri for den smittefarlige Ebola-virus, som har kostet flere end 4800 mennesker i Vestafrika livet indtil videre i år.

Begge kvinder arbejdede på sygehusets intensivafdeling og havde tæt fysisk kontakt med den syge Duncan, selv om det ikke står klart, hvordan de blev smittet.

Ni ebolasmittede i USA

Center for Sygdomskontrol og Beskyttelse har tidligere meddelt, at smitten skyldes en overtrædelse af sikkerhedsprocedurerne, og siden har institutionen udstedt strenge retningslinjer for at bære beskyttelsesudstyr som heldragt, handsker, maske og briller ved behandling af ebolapatienter.

Ebola smitter ved kontakt med sved, opkast, blod og andre kropsvæsker fra en smittet person.

Sundhedspersonale er særligt udsat for at blive smittet med ebola. Sent torsdag blev en læge fra New York City konstateret smittet med ebola. Han har arbejdet i Guinea.

I alt ni ebolasmittede personer er blevet behandlet i USA. Kun Duncan fra Liberia er død af sygdommen i hænderne på amerikansk plejepersonale.

 

Dansk politi afviser på det kraftigste anklager om sjusk

24. oktober 2014 17:25

Det har vakt enorm opsigt, at den mistænkte for drabsforsøg mod Lars Hedegaard er blevet løsladt i Tyrkiet. Nu har den mistænktes tyrkiske forsvarsadvokat blandet sig i debatten og peger i den dansk-tyrkiske avis haber.dk skylden mod dansk politi.

Ifølge forsvarsadvokat Okan Kadir Bektasoglu har dansk politi leveret forkerte og utilstrækkelige oplysninger om sagen til de tyrkiske myndigheder.

Men det er faktuelt forkert, siger advokaturchef i Københavns politi Dorit Borgaard til DR Nyheder. 

- Vi må dementere de udtalelser, han kommer med, siger hun.

En af ankerne fra den tyrkiske advokat er, at dansk politi i udleveringsbegæringen skulle have skrevet, at den mistænkte var eftersøgt for drab. Men det passer ikke, siger Dorit Borgaard.

- Det fremgår af samtlige udleveringsbegæringer, vi har fremsendt, at han er sigtet for drabsforsøg og ikke for drab. Dét fremgår også af kendelsen fra byretten, hvor han blev fængslet in absentia, hvor sigtelsen lyder på drabsforsøg. Den retsbog er også fremsendt til de tyrkiske myndigheder. Så det er faktuelt forkert, at vi skulle have sagt, at han var sigtet for drab.

Overholdt alle frister
Hun afviser også enhver anklage om sjusk.

- Vi har overholdt alle frister i udleveringskonventionen og også de frister, som de tyrkiske myndigheder har sat for supplerende oplysninger. Vi har leveret alle de oplysninger, de tyrkiske myndigheder har bedt om til tiden, siger Dorit Borgaard.

Men de har ikke ringet og sagt, der er fejl i det her, det skal I rette?

- Nej.

Så I afviser altså fuldstændig de anklager og påstande, der kommer fra den tyrkiske advokat?

- Ja.

Uforstående overfor anklager om sjusk
Den mistænktes danske forsvarer Thorkild Høyer er også noget uforstående overfor anklagerne om sjusk, da DR Nyheder taler med ham.

- Hvis det er rigtigt, så må man blot konstatere, at tyrkiske domstole stiller højere krav til udleveringsbegæringer, end vi gør her i Europa. Fordi den udleveringsbegæring, jeg har set, lever op til de – godt nok meget sparsomme krav – der er i en dansk sammenhæng.

- Man kan da kun glæde sig over, hvis de stiller større krav i Tyrkiet. Men jeg kan ikke bekræfte det (anklagerne om sjusk, red.), for jeg har ikke fået nogle som helst informationer, der underbygger det, siger han. 

Hverken Thorkild Høyer eller Dorit Borgaard har nogle nye informationer om, hvor den mistænkte befinder sig.

 

Professor: Vi risikerer, at gravplyndrere røver hele vores historie

24. oktober 2014 17:15

Når fire gravhøje i Grindsted nu står gabende tomme, så er det et tegn på, at en uheldig udvikling måske er kommet til Danmark.

I flere af vore europæiske nabolande har man i de seneste år oplevet en markant stigning i antallet af røverier fra gamle gravhøje. Nogle steder i så høj grad, at det grænser til, at landenes kulturelle arv er så godt som forsvundet.

Det fortæller professor i forhistorisk arkæologi fra Aarhus Universitet, Mads Holst, til DR Nyheder.

- Vi har set systematisk plyndring af gravhøje i nogle af østlandene i de seneste år. Og man kunne godt få den tanke, at vi nu bliver ramt af den samme trend i Danmark, siger han.

Oldtidsfund er tredoblet i pris

I østlandene har omfanget af plyndringerne været så voldsomt, at flere lande i dag står helt uden uberørte gravhøje og de gemte kulturskatte, som de havde, før gravrøverierne begyndte.

- I flere af de lande har de forsøgt at gøre noget for at stoppe udviklingen, men det har været en kamp, når der først er blevet etableret et marked for de her genstande, siger Mads Holst.

Årsagen til, at gravrøverierne er begyndt at sprede sig, skyldes, at markedet for oldtidsfund er boomet på få år. Antallet af købere til oldsager er større, og det skaber en efterspørgsel, der kan mærkes på priserne på de gamle fortidslevn.

- Vi har set en tredobling på priserne på stenøkser alene i de seneste år. Selv om det er ulovligt at sælge ting, man har plyndret fra gravhøje, så er det lovligt at sælge arvestykker. Og det kan være svært at skelne mellem de to ting for auktionshusene, siger Mads Holst.

Danmark et slaraffenland for gravrøvere

Hvis det er tilfældet, at professionelle gravrøvere er kommet til Danmark, så har de valgt det perfekte marked til sig selv.

Med flere end 22.000 fredede gravhøje spredt over hele landet er der masser af grave at plyndre.

- Danmark er ret unik i europæisk sammenhæng i at have så mange gravhøje bevaret. Der er ikke den samme tæthed noget sted i Europa, siger Mads Holst.

Netop derfor opfordrer han politiet til at tage efterforskningen af de fire plyndrede gravhøje alvorligt, for ellers kan det hurtigt være for sent at stoppe udviklingen.

- Hvis først gravrøverne opdager, at der ikke er nogen konsekvenser ved, at de tømmer gravhøjene, så er der en risiko for, at man åbner en dør. Så selv om det koster ressourcer, er det vigtigt at stoppe det her nu, siger Mads Holst.

Ifølge Museumslovens kapitel om danefæ og danekræ kan man modtage bødestraf og fængselsstraf på op til ét år for at begå gravrøveri.

Se arkæolog på Sydvestjyske Museer, Niels Møller Algren, vise rundt ved de tømte gravhøje ved Grindsted i playeren herunder.

 

Sverige afviser at pleje muligt ebolasyg Unicef-ansat

24. oktober 2014 17:03

Sverige fik en forespørgsel torsdag aften om at modtage en muligt ebolasmittet person, som har arbejdet for FN-organisationen Unicef i det vestafrikanske land Sierra Leone.

Men Socialstyrelsen og regionalrådet i Östergötland - som skulle have ansvaret for at pleje og behandle personen - sagde nej.

Socialstyrelsens kriseberedskabschef, Johanna Sandwall, siger til nyhedsbureauet TT, at betænkningstiden var for kort og informationen for ufuldstændig.

- Eftersom vi ikke vidste noget, kunne vi heller ikke foretage en medicinsk bedømmelse eller vide, hvad vi kunne forvente os. Vi bad om mere information om patientens status, men den kom aldrig, siger Johanna Sandwall.

Sverige diskuterer ebola-proces

På spørgsmålet om ikke netop det er sagen, at både informationen og tiden er knap, svarer hun:

- Jo, helt sikkert, og derfor har vi i dag diskuteret, hvad der er det laveste niveau for den information, vi har behov for, så vi kan træffe en beslutning.

- Det ved vi endnu ikke, fordi det er så nyt, at vi er nødt til at diskutere det. Det, vi har lært af dette, er, at vi nok må være forberedt på at træffe beslutninger på et væsentligt mere spinkelt beslutningsgrundlag, end vi har forestillet os, forklarer Johanna Sandwall.

Hun mener, at myndighederne traf den rigtige beslutning i dette tilfælde, fordi de ikke kendte noget til dette tilfælde.

Ebola, kopper og sars er i samme kategori

Samtidig har den svenske regering klassificeret ebola som en samfundsfarlig sygdom, hvilket betyder, at myndighederne har helt andre beføjelser til at bekæmpe smitten.

Hvis en smittet person eksempelvis kommer med et fly, så kan myndighederne tilbageholde medpassagererne for at informere om sygdommen og smitten.

Loven giver også væsentlig mere vidtgående beføjelser som karantæne, hvis det er nødvendigt.

Risikoen for spredning af smitte i Sverige vurderes som meget lav.

Kun to sygdomme er tidligere blevet klassificeret som samfundsfarlige i Sverige. Det drejer sig om kopper og sars.

/ritzau/TT

 

Septembers globale varmerekord

24. oktober 2014 17:00

Den amerikanske organisation for atmosfæren og oceanerne, NOAA, har udgivet den månedlige rapport for det globale klima i september måned.

Tallene fortæller om et fortsat rekordvarmt hav på den nordlige halvkugle i stil med de seneste måneder. For den sydlige halvkugle er havtemperaturen på en andenplads, mens kontinenternes temperatur blev sjette-varmest.

Meget varmt hav
Oceanerne var 0,08 grader varmere end den forrige rekord fra 2003 og selv om det ikke lyder af meget, så er det et meget stort spring i oceanernes temperatur.

Da havet fylder så meget på kloden, bliver det samlede billede, at den globale middeltemperatur blev rekordhøj i september måned. Stigningen blev på 0,06 grader over 2009, som havde den gamle rekord.

Tørke og oversvømmelse
Det varme vejr har også sat sine spor. I USA måtte man konstatere, at omkring 30 procent af landet var i tørke - især i staterne Californien og Nevada. Også England måtte se langt efter nedbør, da man kunne registrere den tørreste september siden 1910.

September bød også på voldsomt regnvejr i blandt andet det nordlige Indien og dele af Pakistan, hvor store oversvømmelser var resultatet af mere end 300 mm regn.

Tropiske orkaner
Varmt havvand giver også mulighed for tropiske orkaner. I Atlanterhavet opstod årets første kraftige hurrinane - Edouard. I øvrigt den første hurricane af den styrke, siden Sandy ramte New York i 2012.

Edouard forblev ude over havet og medførte derfor ingen skader. Til gengæld ramte hurricane Odile den mexikanske delstat Baja California som den kraftigste hurricane siden 1967.

Havisen
Omkring Antarktis er havisen denne september rekordstor. Det er bemærkelsesværdigt, og bliver forklaringet med, at vinden omkring kontinentet er øget, ligesom der er flere gletsjere på Vestantarktis, der smelter og tilfører havet mere is og ferskvand.

For Arktis' vedkommende var der mere is end sidste år, men dog den sjette mindste udbredelse siden målingerne begyndte i 1979.

Resten af året
Ser vi på året indtil nu er den globale middeltemperatur på niveau med 1998, som dengang var usædvanlig varm på grund af en meget kraftig el Niño. I år har vi ikke en sådan, men alligevel er temperaturen så høj, at 2014 kan sætte en ny varmerekord.

 

Thorning til EU-ledere: Vi skal fuldføre vækstplanerne

24. oktober 2014 16:31

Alle europæiske ledere er tilsyneladende enige om, at man skal have gang i væksten, men når man diskuterer, hvordan og i hvilken grad det skal ske, er meningerne mange.

Den danske statsminister var også på banen under fredagens EU-topmøde i Bruxelles med et ønske om, at man sætter nye initiativer i gang og fuldfører de allerede vedtagne.

- Jeg har sagt til mine kolleger, at det er vigtigt med nye initiativer, hvis vi kan samle midler sammen til det. Det har vi også skrevet ind i vores mødekonklusioner. Samtidig skal vi huske på, at vi allerede har gjort rigtig meget for at sikre, at vi får gang i den vækst.

- Vi skal også koncentrere os om, at de beslutninger, vi allerede har truffet, også får en effekt ude i den virkelige verden, siger Helle Thorning-Schmidt (S).

Mere enige før mødet end efter

Statsministeren peger blandt andet på en vækst- og jobpagt, hvor der er afsat 45 milliarder kroner til et unge-initiativ, hvor pengene endnu ikke er brugt.

Fronterne er trukket op imellem Frankrig og Italien på den ene side med et ønske om omfattende vækstinitiativer, mens Tyskland fastholder, at budgetreglerne skal overholdes, og at man ikke skal bruge en masse penge, som man ikke har.

- Vi var mere enige, end man umiddelbart kunne tænke, før vi gik ind til mødet.

Den danske statsminister mener, at der er vækstpotentialer i blandt andet det digitale indre marked og i den frihandelsaftale, TTIP, som man aktuelt forhandler med USA.

Frankrig er det store stridspunkt

Både Italiens og Frankrigs faretruende usunde statsbudgetter blev også diskuteret, og et af de store stridspunkter var Frankrigs underskud på 4,3 procent af BNP. EU-grænsen er tre procent.

- Jeg tror, at det er rigtig vigtigt at understrege, at reglerne skal overholdes. Men den fleksibilitet, der er mulighed for at bruge, skal også bruges maksimalt. Det er jeg helt overbevist om, at kommissionen og Frankrig finder en fornuftig løsning på.

- Jeg tror ikke, at det hjælper, hvis jeg eller andre statsministre skal have en holdning til den sag, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

 

Sprængstof-fund på Nørrebro: En fængslet og en løsladt

24. oktober 2014 16:15

To mænd er anholdt for besiddelse af et kilo plastisk sprængstof, tændsnor og tændsats i Rovsingsgade på Nørrebro i København.

Politiet i København ønsker ikke at oplyse, hvad sprængstoffet eventuelt skulle bruges til. Det ligner dog et almindeligt kriminelt forhold og dermed ikke terrorrelateret, siger politiet til DR.

De to mænd på 31 og 33 år har begge nægtet sig skyldige under afhøring hos politiet, oplyser senioranklager Stig Fleischer til Ritzau.

Men da de fredag blev fremstillet i grundlovsforhør i Dommervagten i København, erkendte den 33-årige, at han havde været i besiddelse af sprængstoffet, men nægtede sig skyldig i ulovlig våbenbesiddelse af særlig grov karakter. Han blev fængslet i 26 dage.

Den 31-årige er sigtet for at have givet sprængstoffet til den anden, men ham besluttede dommeren at løslade.

Løsladt har tilknytning til hæren

Den ene anholdte er en 33-årig dansker med pakistanske rødder, mens den anden er en 31-årig dansk mand med tilknytning til forsvaret, skriver Københavns Politi på Twitter.

Den 31-årige mand er ifølge DR Nyheders oplysninger overkonstabel i hæren.

Politiet ønsker heller ikke at oplyse, om der er mulige medgerningsmænd på fri fod.

Københavns Politi kom angiveligt på sporet af sprængstoffet efter tip.

Det viste sig, at en af de anholdte lå inde med et kilo plastisk sprængstof, og siden anholdte politiet en anden mand, som, politiet - ifølge DR Nyheders oplysninger - mener, har leveret sprængstoffet.

/ritzau/

 

Midtvejsvalg i USA: Reklamer for en milliard dollar

24. oktober 2014 16:11

De amerikanske tv-seere er mere end almindeligt plaget af tv-reklamer for tiden.

Under midtvejsvalget er tv-skærmene i USA's stue blevet ramt af ikke færre end 1,7 millioner tv-reklamer for kandidater til Senatet, Repræsentanternes Hus eller lokale guvernørposter.

Og 2014-valget er blevere grovere og dyrere end tidligere valg. Foreløbig er der brugt en milliard dollar - knap seks milliarder kroner - på tv-reklamer.

- Det er en meget negativ kampagne, især når vi kigger på reklamerne. Og antallet af interesse-grupper, der køber reklamer er steget kraftigt, siger Erika Franklin Fowler, der er leder af Wesleyan Media Projects på Wesleyan University i Connecticut.

Uafhængige grupper

Der er valg til Senatet, Repræsentanternes Hus og en lang række guvernørposter i delstaterne. Og særligt kampen om Senatet er blevet grov. Mere end hver anden reklame er negativ, viser resultaterne fra Wesleyan Media Project.

Og en stor del af de negative reklamer kommer fra uafhængige, politiske grupper, de såkaldte Super-PACs. De er uafhængige af de politiske kampagner, og derfor skal de ikke leve op til samme lovgivning som partierne.

Det giver kandidaterne en strategisk fordel, når grupperne arbejder for dem.

- Når en interesseorganisation er afsender på reklamerne i modsætning til kandidaterne selv, så skærmer gruppen kandidaten fra den kritik, der kan komme, når man bruger negativitet. Så der er en strategisk fordel ved at bruge de her grupper og lade grupperne lave angrebene, siger Erika Franklin Fowler.

Negativitet virker

Alle elsker at hade politikerne og deres reklamer. Men der er en grund til, at der bliver postet så mange penge i negative tv-reklamer: De virker.

- Amerikanere kan ikke lide negativitet generelt. Men negativitet er vigtigt for at få folk til at høre efter, og vi ved, at negativ information bliver husket bedre end positiv information. Det er derfor, de bruger dem. Og så kan de faktisk påvirke meningsmålingerne, siger Erika Franklin Fowler.

Valgkampen i delstaten Kentucky tager nu prisen som historiens dyreste valg til Senatet. Demokraterne og Republikanerne har tilsammen brugt godt 80 millioner dollar.

Se tv-reportage om de negative tv-reklamer i valgkampen i Kentucky i afspilleren i toppen af artiklen.

 

Brasilien: Historisk tæt løb om præsidentpost - afgørende duel i nat

24. oktober 2014 16:03

På søndag bliver det afgjort: Hvem skal være Brasiliens næste præsident?

Både i Brasilien og internationalt er resultatet ventet med spænding. Dels er der lagt op til en historisk tæt afgørelse, dels står Brasilien foran et valg, der kan betyde store ændringer og reformer i det enorme land med verdens syvende største økonomi.
 
Den første valgrunde for tre uger siden gav ingen klar vinder. Ingen af kandidaterne kunne samle de fornødne 50 procent af stemmerne.

Og derfor står vi nu med en direkte duel mellem den siddende præsident, Dilma Rousseff  fra arbejderpartiet, og udfordreren, centrum-højre politikeren Aécio Neves.

Benhård kampagne

Kampagnen op til første valgrunde var i forvejen benhård og dramatisk. Dengang var der i alt 11 kandidater til at kaste med mudder, men de seneste tre uger er de personlige angreb mellem de to tilbageværende kandidater kun taget til.

Vi ser to lejre, som kaster beskyldninger mod hinanden om korruption, løgn og magtmisbrug. Især i de direkte transmitterede tv-debatter mellem Dilma og Aécio er det gået hårdt for sig.

Vi har set to kandidater, der har brugt mere sendetid på at fortælle om, hvor galt det vil gå Brasilien, hvis modkandidaten vinder – end på at fremsætte egne politiske programmer.

Præsidentens blackout

Mudderkastningens dramatiske højdepunkt kom i sidste uge, da Dilma Rousseff fik et ildebefindende i studiet umiddelbart efter en tv-debat hos tv-stationen SBT. Hun måtte afbryde et interview og blev placeret i en stol med et glas vand, inden der blev klippet væk.

Det satte straks gang i debatten hjemme i de brasilianske stuer: Var Aécio Neves gået for hårdt til Dilma?

Han havde netop i denne debat aggressivt påpeget en lang række løgne fra Dilmas side. Eller var Dilma svækket? Foregav hun et ildebefindende, fordi hun ikke kunne overskue spørgsmålene?
 
Se et klip af Dilma Roussets ildebefindende på Youtube. 

Marina støtter rivalen

Aécio Neves overraskede alle, da han kort før første valgrunde satte en slutspurt ind i meningsmålingerne og til sidst slog forhåndsfavoritten Marina Silva fra socialistpartiet PSB – endda i overlegen stil.

De fleste havde regnet med, at Dilma enten ville vinde i første runde, eller at det ville blive en ren kvindeduel i anden runde mellem Dilma og Marina. Men sådan gik det ikke, og hele spillet er nu blevet gjort yderligere spændende af, at Marina efter nederlaget har erklæret sin fulde opbakning til Aécio Neves.

Med andre ord opfordrer hun de cirka 20 procent af brasilianerne, der stemte på hende, til nu at sende deres stemme i retning af rivalen Aécio Neves. Det handler først og fremmest om at fjerne Dilma og arbejderpartiet og om at bane vejen for nye reformer, siger Marina.

Det forstærker billedet af, at dette valg mest af alt er et valg for eller imod Dilma. For eller imod arbejderpartiet PT. For eller imod de sidste 12 års styre.
 
Fifty-fifty

Hvis samtlige af Marinas vælgere følger hendes opfordring – ja, så vinder Aécio Neves. Men meningsmålingerne indikerer, at vi kommer til at opleve et helt utroligt tæt valg. Det er nærmest fifty-fifty.

Lige efter første valgrunde var overstået, var der en lille overvægt til Aécio Neves. De seneste par dage er det tippet over til en lille overvægt til Dilma. Seneste måling siger 53 procent til Dilma Rousseff og 47 procent til Aécio Neves.

Fredag nat dansk tid byder på den sidste tv-duel mellem de to, og det kan i sidste ende være her, at det hele bliver afgjort.

Skal brasilianerne de næste fire år sige Hr. eller Fru Præsident? Det ved vi sent søndag eller tidlig mandag morgen dansk tid.

 

Læge anker fængselsdom i sag om dna-fusk

24. oktober 2014 15:47

Straffesagen om en læges påståede fusk med dna-prøver i en sag om faderskab ruller videre.

Lægen, der blev fundet skyldig af Retten i Lyngby tidligere på måneden, har besluttet at anke dommen til Østre Landsret.

- Han mener, at byrettens dom er forkert, siger hans nye forsvarer, advokat Andro Vrlic.

Den 39-årige mand var i knibe i forbindelse med en faderskabssag. Han nægtede at være far til et barn.

Og i et forsøg på at smyge sig uden om ansvaret og forpligtelsen afgav han falsk forklaring i retten og fuskede med dna-prøven, lyder påstanden i anklageskriftet.

Byretten mente, at der var beviser for, at han havde forsøgt at unddrage sig faderskabet og betaling af børnepenge, og at han i den forbindelse har gjort brug af dna-prøver fra en anden ukendt person.

To andre læger er frifundet

I samme forbindelse blev to andre læger, som var anklaget for at have assisteret i forbrydelsen, dog frifundet.

Straffen lød på ubetinget fængsel i otte måneder, men nu skal hele sagen altså behandles på ny.

I sin procedure sagde senioranklager Jakob Buch-Jepsen blandt andet, at lægen havde trukket en kvinde og et barn rundt i manegen alt for længe i et årelangt skuespil.

/ritzau/

 

VIDEO Vildt blæsevejr skabte skræmmende landing for svensk charterfly

24. oktober 2014 15:30

Enhver charterturists mareridt blev til virkelighed, da et fly fra Stockholm i denne uge landede i Madeiras lufthavn i Portugal.

Flyet er fra den internationale rejseorganisation TUI, der ejer og deler logo med danske Star Tour. 

På denne rejse måtte piloten flyve igennem kraftig vind, der skabte turbulens. Kort før flyet landede på asfalten, svajede det således voldsomt frem og tilbage.

Se optagelserne her. Video: Flavio Silva / Storyful

TUI's flychef erkender at landingen ser voldsom ud, men forsikrer, at den alligevel ikke var uforsvarlig.

- Vindforholdende var hårde, men inden for grænserne. Denne lufthavn er særlig og kræver speciel træning, derfor ser landingerne ofte sådan her ud. Netop denne pilot underviser selv i at lande her, siger Johan Gauermann, der er flychef i TUIfly Nordic til DR Nyheder.

Han fortæller at flyet først landede i en anden lufthavn, hvor det ventede i tre timer indtil vinden var mere rolig.

- Passagerne har sandsynligvis følt en kraftig turbulens, men vi har ikke modtaget nogen klager, siger han

Ansvarligt, men ubehageligt

Madeira har været ramt af dårligt vejr på det seneste, og flere fly er derfor blevet omdirigeret til andre lufthavne forklarer Star Tours danske salgsdirektør, Stig Elling. Også han afviser, at landingen var risikabel.

- Når vores kaptajner vælger at lande på trods af kraftig vind, er det altid fordi de vurderer, det er 100 procent ansvarligt. Alligevel kan det jo sagtens være meget ubehageligt for passagerne, siger Stig Elling til DR Nyheder.

- Vi kunne ikke drømme om at lande, hvis det ikke var sikkert, siger han.

 

Tyrkisk advokat: Mistanke i Hedegaard-sag var sjusket

24. oktober 2014 15:04

Dansk sjusk var skyld i, at den 27-årige BH, som er mistænkt for attentatforsøget mod forfatter Lars Hedegaard, er blevet løsladt.

Sådan lyder det fra BHs tyrkiske forsvarer Okan Kadir Bektasoglu, skriver det dansk-tyrkiske medie Haber.dk.

Danmark havde ifølge advokaten leveret forkerte og utilstrækkelige oplysninger om sagen til de tyrkiske myndigheder.

- I udleveringsanmodning stod der, at BH var eftersøgt for drab. Jeg har jo undersøgt, at Lars Hedegaard ikke var blevet dræbt. Begrundelserne for anholdelse og fængsling var også mangelfulde.

- Der var næsten ingen beviser for, at det var BH, der var tale om. Og det konkrete signalement passede heller ikke på min klient. Derfor forlangte jeg, at han skulle løslades. Og det blev han så, siger Okan Kadir Bektasoglu til Haber.dk.

BH ville gerne til Danmark for at forsvare sig

BH ville ifølge advokaten faktisk gerne udleveres til Danmark. Han mente, at han var uskyldig og ville forsvare sig selv.

Advokaten ved ikke, hvornår BH blev løsladt. Han har heller ikke nogen oplysninger om, hvorhenne hans tidligere klient befinder sig.

- Nej, jeg ved ikke, hvor han befinder sig henne, og jeg har ikke længere kontakt med ham, siger advokaten.

Mistænkt er forsvundet

BH blev anholdt i april i år i lufthavnen i Istanbul i Tyrkiet. Han er danskpalæstinenser og efterlyst, fordi politiet mistænker ham for forsøg på drab på Lars Hedegaard.

De danske myndigheder har efterfølgende krævet at få ham udleveret til retsforfølgelse i Danmark. Men BH blev pludselig løsladt af de tyrkiske domstole og er siden forsvundet.

Det var allerede den 27-årige 8. juli, at en dommer frikendte BH, ifølge det tyrkiske medie Hürriyet.

Men Hürriyet skriver kun, hvilken dag den 27-årige blev frikendt. Det er uvist, om han også blev løsladt denne dag.

Attentatforsøget mod Lars Hedegaard skete 5. februar sidste år ude foran forfatterens hjem på Frederiksberg i København.

/ritzau/

 

Så skal vi igen skifte fra sommertid til normal vintertid

24. oktober 2014 15:00

Mange vil sikkert benytte muligheden for at blive en time ekstra under dynen, når vi tidligt søndag morgen klokken 03 får en time foræret, i forbindelse med overgangen til hvad nogen kalder vintertid og andre normaltid.

Radioavisen i to versioner

Uanset hvad vi kalder tiden, så stilles urene altså en time tilbage klokken 03:00.

For de vågne vil det betyde, at det er muligt at lytte til Radioavisens klokken 2-nyheder i hele to versioner natten mellem lørdag og søndag.

Kan påvirke malkekøer

En sølle time lyder umiddelbart ikke af meget, men den kan have større eller mindre konsekvenser. Der er uenighed om, hvordan skiftet fra sommertid til vintertid påvirker dyr.

Nogle landmænd hævder, at malkekoen bruger omkring en uge på at omstille sig til den nye malke- og fodertid.

Vi bruger mere el

Selv tænder vi mere for lyset i de mørke tider, og det får vores energiforbrug til at stige med 4-6 procent. 

Det giver en gennemsnitsfamilie en merudgift på 150 kroner om året.

Havemøblerne skal for øvrigt også vaskes, plejes og gemmes væk til næste forår.

Overgangen til vintertid har mindre betydning for flypassagererne. Den kan i værste fald betyde en ekstra times venten, hvis du tropper for tidligt op ved check-in skranken i lufthavnen.

 

 

 

Medie: Mistænkt i Hedegaardsag løsladt før IS-udveksling

24. oktober 2014 14:54

En 27-årig hovedmistænkt for drabsforsøg på islamkritikeren Lars Hedegaard er ifølge et tyrkisk medie blevet løsladt to måneder før, at en fangeudveksling mellem Tyrkiet og den militante islamistiske gruppe Islamisk Stat, IS, angiveligt fandt sted.

Det erfarer det tyrkiske medie Hürriyet uden dog at angive, hvilke kilder de har oplysningen fra.

Den 27-årig mand blev ifølge mediets oplysninger anholdt 24. april i Atatürk lufthavn i Istanbul.

Politiet henvendte sig angiveligt til det tyrkiske Justitsministerium, som sagde, at den 27-årige maksimalt kunne tilbageholdes i 40 dage på linje med europæiske konventioner, skriver Hürriyet.

Falsk pas af dårlig kvalitet

De tyrkiske myndigheder fandt et falsk syrisk pas på den 27-årige, og de begyndte derfor en retssag. Passet var dog ifølge en ekspert af så dårlig kvalitet, at det ikke kunne bruges som et falsk dokument. En dommer frikendte derfor den 27-årige 8. juli, ifølge det tyrkiske medie.

Det tyrkiske medie skriver kun, hvilken dag den 27-årige blev frikendt. Det er uvist, om han også blev løsladt denne dag.

Lars Hedegaards danske advokat, Thorkild Høyer, siger dog til DR Nyheder, at den mistænkte ikke kan være blevet løsladt den 8. juli. For advokaten besøgte ham i fængslet i Tyrkiet den 18. juli.

Der har været spekulationer fremme om, at danskeren var en del af en fangeudveksling mellem Tyrkiet og Islamisk Stat 20. september, hvor omkring 50 tyrkiske gidsler blev frigivet. Angiveligt i bytte for 50 IS-krigere, som gruppe i Syrien frigav.

Der har således været forlydender om, at Tyrkiet også frigav IS-fanger fra tyrkiske fængslet, men det er ikke officielt bekræftet.

Forsvarers appel fik mistænkt løsladt

En talsmand for det tyrkiske udenrigsministerium har tidligere forklaret, at den drabsmistænkte danske statsborger var klar til at blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark, men efter en appel fra den mistænktes forsvarer besluttede en tyrkisk domstol at løslade ham.

Der er dog ifølge det tyrkiske medie intet, der officielt tyder på, at den 27-årige har forladt Tyrkiet.

Attentatforsøget mod Lars Hedegaard skete 5. februar sidste år ude foran forfatterens hjem på Frederiksberg i København. Danmark har siden krævet den formodede attentatmand udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

/ritzau/

 

Arkæologer frygter gravrøveri er starten på systematiske plyndringer

24. oktober 2014 14:25

De fire gravhøje, som gravrøvere har tømt for historiske kulturskatte ved Grindsted i Jylland, er bare toppen af isbjerget.

Der er nemlig tusindvis af oldtidsgrave rundt omkring i landet, som stadig ligger uberørte hen, og dermed også er i farezonen for at blive tømt af gravrøvere, fortæller Niels Møller Algren, arkæolog på Sydvestjyske Museer.

- Der er masser af høje rundt omkring i Danmark. Vi har omkring 30.000 fredede gravhøje, som det er i dag, der alle daterer sig 4-6.000 år tilbage, fortæller han.

Det er heller ikke særligt svært at finde frem til de mange gravhøje, som er spredt over hele landet. Eller at finde ud af, hvordan man graver bedst efter kulturskattene.

- Man kan læse sig til det i Danmarks Oldtid (en bog, red.). Der står, hvor man finder tingene henne i en gravhøj, siger Niels Møller Algren.

Gravrøvere vidste hvad de gik efter

Ikke siden en gruppe mænd tømte en række gravhøje ved Vorbasse tilbage i 1890'erne, har Danmark set gravrøverier af denne karakter.

- De tog rundt og plyndrede grave systematisk. Og det er det, vi frygter også kan være tilfældet i dag, Lars Bjarke Christensen, arkæolog hos Kulturstyrelsen.

Netop metoden bag de nye gravrøverier får arkæologerne til at frygte, at det kan ske igen.

- Det ville nok bare have været drengestreger, hvis der var tale om én enkelt gravhøj. Men her er det flere gravhøje med flere kilometers afstand, det er gået ud over. Det fortæller mig, at det er nogle, der har vidst, hvad de gik efter.

Ikke store værdier i tømte grave

Grave af den type, der er blevet plyndret, indeholder normalt tre genstande af samme karakter: Ravperler, lerkar og stenøkser.

For gravrøverne er ravperlerne uinteressante, for de forgår, hvis de ikke behandles. Det samme er lerkarrene, som ofte er så porøse, at de er umulige at tage op af graven uden det rette udstyr.

Kun stenøkserne har en reel værdi. Men selv om de bedst bevarede stenøkser kan give op til 15.000 kroner på det sorte marked, så mener Niels Møller Algren fra Sydvestjyske Museer, at det er småpenge.

- Det er jo ikke fantastiske skatte, man får ud af det. Øksene giver ikke så meget i salgspris. De er langt mere værd for os rent videnskabeligt, siger han.

Gravhøje efterladt uberørt til eftertiden

De mange gravhøje er fredede og burde derfor kunne være i fred. Og der er en god grund til, at arkæologerne ikke selv har tømt gravhøjene for år tilbage.

- Vi lader altid noget være til eftertiden. Og vi kan jo ikke flytte alle gravhøjene, så de ligger som en slags små arkiver i landskabet, forklarer Lars Bjarke Christensen, der også mener, at man risikerer at fjerne et fysisk bevis på Danmarks historie, hvis man graver alle højene ud.

- Det er en del af fortællingen, at man kan køre rundt i landskabet og se, hvor folk har levet for 4-6.000 år siden, siger han.

Ifølge Museumslovens kapitel om danefæ og danekræ kan man modtage bødestraf og fængselsstraf på op til ét år for at begå gravrøveri.

 

'2,5 mia. kr. svarer til skolegang for en million børn i Afrika'

24. oktober 2014 13:49

Et ekstraordinært stort antal flygtninge går i øjeblikket ind ad døren på de danske asylcentre. Prognoser viser, at op mod 20.000 mennesker vil have søgt om asyl i Danmark, inden året er omme.

Ifølge regeringen vil det næste år koste staten og kommunerne 4,5 milliarder kroner i ekstraudgifter. Udgifter, der midlertidigt skal dækkes ved at omlægge udviklingsbistanden, hvilket vil hente 2,5 milliarder kroner. Regeringen er dog ikke alene om at ville skære i udviklingsbistanden.

Også Venstre vil give færre penge til verdens fattigste. De lægger i deres finanslovudspil, der blev præsenteret i september måned, op til, at der skal skæres 2,59 milliarder kroner på den danske udviklingsbistand. Det svarer til omkring 15 procent af den samlede danske udviklingsbistand.

Kunne sende én million børn i skole

Udviklingsorganisationen Ibis, der blandt andet arbejder for lige adgang til uddannelse, har regnet på tallene. Ifølge Mette Müller, forkvinde for Ibis, så vil de 2,5 milliarder kroner færre kunne mærkes.

- 2,5 milliarder kroner svarer til skolegang for én million børn i Afrika, siger hun til DR Nyheder.

Ibis' beregning tager udgangspunkt i tal fra Unesco, FN's uddannelsesmæssige organisation, som viser, at man med 26 milliarder dollar kunne give de 57 millioner børn verden over, der ikke går i skole i dag, en grunduddannelse.

Ved at give børn, og specielt piger, en uddannelse kan man forebygge nogle af de samfundsmæssige problemer, de fattigste lande kæmper med, fortæller Mette Müller.

- Uddannelse er for eksempel med til at forhindre teenagegraviditet og tidlige ægteskaber. Det har alt sammen som formål at bekæmpe fattigdom og ulighed. Velfungerende borgere er med til at forebygge kriser og konflikter.

Det står endnu ikke klart, hvor i udviklingsbistanden der skal spares. Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har dog udtalt, at man ikke vil røre ved støtten til humanitære kriser.

28 Glade Skoler

Et af de projekter der risikerer at blive ramt, når udviklingsbistanden bliver mindre næste år, er et koncept, hvor Ibis støtter 28 såkaldte Glade Skoler.

I Mozambique, der er et af verdens fattigste lande, foregår undervisningen ofte under træer eller i nedslidte klasseværelser med for mange elever og for lidt materiale, fortæller Mette Müller.

- Kun halvdelen af lærerne er uddannede, og over halvdelen af børnene afslutter ikke 7. klasse. Lærerne på De Glade Skoler modtager løbende efteruddannelse og træning, så de kan forbedre både deres faglige viden og pædagogiske værktøjer. Det er den type aktiviteter, som kan blive ramt af regeringens planlagte nedskæringer.

Bombe under udviklingsbistanden

Hos Røde Kors ser man også med stor skepsis på regeringens beslutning om at reducere udviklingsbistanden. De påpeger, at det ikke er nyt, at skiftende regeringer bruger udviklingsbistanden til at finansiere øgede asyludgifter. Det nye i det her tilfælde er dog beløbets størrelse.

- Hvis regeringen fastholder den store reduktion i den traditionelle udviklingsbistand til fordel for asylmodtagelse, må det resultere i en ny strategi for udviklingssamarbejdet, siger Julie Lorenzen, pressemedarbejder hos Røde Kors.

Som at hugge en hæl og klippe en tå

Selv om man hos Ibis godt kan forstå, at den ekstraordinære flygtningesituation kræver ekstraordinære ressourcer, mener hun ikke en omlægning af udviklingsbistanden løser problemet - tværtimod.

- Når man vælger at skære udviklingsbistanden med mere end 20 procent, så er det en meget kortsigtet tankegang. De aktiviteter, vi laver i Afrika, er netop med til at forebygge de store flygtningestrømme. Hvis vi klipper en hæl og hugger en tå ved at skære ned i bistanden, bliver skoen fuld af flygtninge, siger Mette Müller.

 

Autocampere skal øge levetiden på Lolland-Falster

24. oktober 2014 13:00

Borgerne i Lolland kommune er den befolkningsgruppe i landet, som har den laveste middellevetid.

Tal fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at lollikkerne i gennemsnit blot bliver 75,9 år. I nabokommunen Guldborgsund står det ikke meget bedre til - her er gennemsnittet 77,2 år, men nu skal der gøres noget ved det.

Derfor sendes der nu autocampere på landevejene, der skal undersøge sundheden hos borgerne på hele Lolland-Falster.

- Det er simpelthen for at komme ud til borgerne og den enkelte, så vi sikrer, at vi får så bred en deltagelse som muligt, siger sundhedsfaglig chef i Region Sjælland, Preben Cramon.

Nå ud til 20.000

Målet for Lolland-Falster, der har den højeste forekomst af sukkersyge og KOL, er at nå ud til omkring 20.000 af øens borgere.

For regionen er der to gevinster ved indsatsen. Nogle borgere kan måske få stillet en diagnose tidligere end de ellers ville, og så giver det også et billede af folkesundheden på øen.

Den rullende sundhedsvogn er en del af projektet “Broen til bedre sundhed”, som skal køre over de næste 30 år.

- Vi agter med det her projekt at lave en massiv mangeartet indsats i forhold til befolkningen hernede, og bruge de erfaringer i resten af Danmark, resten af regionen og internationalt, forklarer Preben Cramon.

Henter læger i København

Et andet forsøg på at få trukket levetiden op er simpelthen at køre speciallægerne til området.

Området har nemlig også mangel på sundhedspersonale, og derfor kører der hver morgen busser med læger, sygeplejersker og lignende fra København til Nykøbing hospital.

- Vi har en kæmpe mangel, og læger er jo trods alt en forudsætning for at kunne behandle de syge, siger Preben Cramon.

Når målet i 2040

De to autocampere kan allerede ses i det sydsjællandske, men det er først fra februar, at projektet rulles ud for alvor.

Når det sker, bliver det med et meget klart defineret mål.

- Der har vi et mål om, at befolkningen på Lolland-Falster som minimum skal have samme levetid, som resten af befolkningen i slutningen af 2040, siger Preben Cramon.

 

Advokat udeblev: 23 irakeres sag bliver afvist af Østre Landsret

24. oktober 2014 12:40

23 irakeres retssag mod den danske stat er faldet til jorden, fordi advokat Christian Harlang udeblev fra et retsmøde i december 2013.

Højesteret har godkendt Østre Landsrets beslutning fra december 2013 om at afvise sagen.

Irakerne har rejst krav om erstatning, fordi de i 2004 blev tilbageholdt nær Basra i forbindelse med operation Green Desert. Danske soldater overlod dem til lokale myndigheder, hvor de angiveligt blev udsat for tortur.

Argument overbeviste ikke dommerne
Da landsretten afviste sagen, reagerede advokaten ved at gå videre til Højesteret. I den forbindelse har han blandt andet hævdet, at afvisningen er i strid med Danmarks forpligtelser i FN's torturkonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det argument har dog ikke overbevist de fem højesteretsdommere.

Højesteret fastslår, at Christian Harlang på forhånd havde fået besked om retsmødet i landsretten, og at det var aftalt med ham og modstanderen i sagen, Forsvarsministeriets advokat.

Advokater var advaret
I indkaldelsen var advokaterne også advaret om, at konsekvensen ved at blive væk kunne være, at landsretten ville afvise sagen.

Advokaten har sagt, at han reelt var udtrådt af sagen, da retsmødet fandt sted. Men det er Højesteret uenig i. Konklusionen skyldes den kommunikation, der var mellem landsretten og Christian Harlang før retsmødet.

Staten: Sagen er forældet
Under sagens gang har den danske stat afvist at være erstatningsansvarlig over for irakerne og har blandt andet hævdet, at sagen var forældet.

Tidligere i processen fik irakerne dog medhold i Højesteret, da der blev stillet krav om, at de skulle stille en sikkerhed på 40.000 kroner for at få behandlet sagen..

Højesteret fastslog, at det ikke var rimeligt.

Advokat Christian Harlang oplyser dog til DR Nyheder, at han genanlægger alle 23 sager, og at han forventer, at sagen kan køre videre, hvor den slap, da afvisningen skyldes en formalitet.

/ritzau/

 

VIDEO Arkæolog om gravrøveri: Jeg bandede da jeg så plyndringerne

24. oktober 2014 12:35

Det er dybt bekymrende, at ukendte gerningsmænd har plyndret grave fra stenalderen.
Sådan siger arkæolog på Sydvestjyske Museer, Niels Møller Algren til DR Nyheder.

- Jeg bandede, da jeg så det. Vi taler om tre høje, der er blevet plyndret, og det er gjort med forsæt, siger den skuffede arkæolog, mens han kigger på de store huller i gravhøjene i 'Mangehøje' nord for Grindsted.

Arkæologerne ved ikke med sikkerhed, præcis hvad gravene har indeholdt, men gravene som er fra bondestenalderen er ofte ens. Derfor er det sandsynligt, at røverne har fået 4.000 år gamle stenøkser og lerkar med sig.

Ødelægger forskning
Gravene kan også fortælle eksperter om vegetationshistorien og om landskabets udviklingshistorie, men dette har røverne også forpurret:

- Det der er så brandærgerligt ved at der er blevet gravet røverhuller er, at det ødelægger vores observationsmuligheder.

Danefæ som det, man kan finde i lignende gravhøje, er i høj kurs på det sorte marked, eller hvis man er samler.

- De fineste stenøkser fra denne tid kan sælges til mellem 10.000 og 15.000 kroner. Men der er også nogle, der tager tingene til sig selv, fordi de samler på ting fra oldtiden, forklarer Lars Bjarke Christensen, der er arkæolog ved Kulturstyrelsen med ansvar for fortidsminder.

Se gravene der er blevet røvet i videoen over artiklen.

 

Dansk EU-krisechef: Der er brug for 80.000 ebola-hjælpere

24. oktober 2014 12:32

Det er godt nyt for kampen mod ebola, at de 28 EU-lande på et topmøde i Bruxelles er blevet enige om at øge deres fælles bidrag til 7,5 milliarder kroner i bekæmpelsen af den farlige virus.

Der er rigtig mange store opgaver at tage fat på straks, lyder det fra chefen for EU's katastrofeberedskabscenter, Claus Haugaard Sørensen.

- Den største udfordring lige nu er at få skabt et større antal behandlingscentre ude i provinserne, ude i de meget ufremkommelige områder, hvor der ikke er lægepersonale nok, og hvor vejene er dårlige, siger EU's krisechef.

Lang vej for blodprøver
Det tager for lang tid for blodprøver at komme frem til laboratorierne, og det kræver mennesker, fortæller EU's krisechef.

- I øjeblikket har vi planlagt cirka 1000 sengepladser. Men ifølge WHO skal vi nok op på 10.000 sengepladser, og hver sengeplads kræver otte personer, siger Claus Haugaard Sørensen.

Det europæiske katastrofeberedskabscenter vurderer, at 10 procent af de 80.000 sygehjælpere og andet personale, som man har brug for, har international baggrund, mens de øvrige kan komme fra regionen.

Alle informationer samles
En sådan opgradering kræver, at Europa kan sørge for sikkerheden og blandt andet tage sig af eventuelt smittede hjælpere.

EU-krisecentret har oprettet en central - et såkaldt clearinghouse - i Vestafrika, hvor EU, FN og delegationer fra hele verden kan kommunikere og koordinere indsatsen.

Herfra samles alle informationer, så man kan koordinere, hvor der eksempelvis er brug for hospitalssenge og fly.

Også begravelsespersonale er der brug for.

EU's katastrofecenter vil ifølge den danske chef tage kontakt til medlemslandenes sundhedsministre og bede om, at landene gør en ekstra indsats for at mobilisere personale.

/ritzau/

 

KORT Vil du leve længere? Så flyt til Nordsjælland

24. oktober 2014 12:30

Selv om Danmark er et lille land, så er der stor forskel på den gennemsnitlige levetid fra kommune til kommune.

I toppen finder man Hørsholm Kommune, der ifølge tal fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - har en middellevetid på 81,8 år.

I den modsatte ende - i bunden - ligger Lolland Kommune, som med en middellevealder på blot 75,9 år har den klart laveste. Eksempelvis er der et helt år op til kommunen med den næstlaveste middellevetid, Københavns Kommune.

- Der er generelt en længere middellevetid i de kommuner, som har et højt uddannelsesniveau, og hvor dem med de høje indkomster bor. For der hvor indkomst- og uddannelsesniveauet er højt, er der også generelt en sundere livsstil, fortæller Knud Juel, der er forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.

Alkohol og rygning

Én af initiativtagerne til Dansk Center mod Ulighed i Sundhed, Carl-Otto Gøtzsche, der er klinikchef ved Klinik Hjerte-Lunge ved Aalborg Universitetshospital, mener, at den stigende usundhed kan ses som et udtryk for, at sundhedsinitiativerne ikke når ud til de svagere borgere i samfundet.

- Vores sundhedsvæsen er på mange måder et velfungerende og effektivt sundhedsvæsen, men der er altså nogen, der flyver under radaren, forklarer han.

- Der er nogen, som vi ikke får givet det tilbud, som er effektivt for dem, og det er nok derfor, vi har den ganske store forskel i levetid, siger han.

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at rygning og alkohol er de helt store syndere, når den stigende ulighed skal forklares - særligt når det kommer til dødeligheden.

 

Politiet: Anholdte kunne ikke bruge sprængstof til eksplosion

24. oktober 2014 12:20

Sagen om to mænds besiddelse af sprængstof på Nørrebro tyder mere på dumhed eller kådhed end skumle tanker om at udføre et angreb. Det fortæller vicepolitiinspektør og leder af personfarlig kriminalitet Jens Møller Jensen fra Københavns Politi.

- Vi har ikke belæg for at tro, at der er grovere tanker bag det her, siger Jens Møller Jensen.

I stedet behandler politiet sagen som "almindelig kriminalitet".

- Det kan være, man tilegner sig sprængstoffet i dumhed, kådhed eller i berigelsesøjemed, hvor man tænker, at nogen vil købe det. Vi har ikke noget belæg for at sige, at man selv har planer om at gå ud og gennemføre nogle sprængninger, siger Jens Møller Jensen.

Ingen detonatorer

Torsdag formiddag ransagede politiet tre adresser i København og fandt to gange 500 gram plastisk sprængstof. To mænd på henholdsvis 31 og 33 år er anholdt i sagen, og politiet oplyser, at den ene er tilknyttet Forsvaret.

Politiet fandt også en tændsnor, som er en slags kontrolleret lunte, siger Jens Møller Jensen. Men de fandt ingen detonatorer, som er krævet for at få sprængstoffet til at eksplodere.

- Sprængstoffet i sig selv er ikke farligt. Det er vigtigt at understrege. Man kan slå på det med en hammer, man kan fyre med det i en brændeovn, og det sker der ikke nogen ved. Der skal detonatorer til, for at det kan eksploderer og være farligt, og vi har ikke fundet detonatorer. Det, synes jeg, er ret væsentligt, siger Jens Møller Jensen.

Grundlovsforhør over middag

Ifølge DR Nyheders oplysninger er den 31-årige mand overkonstabel i hæren. Jens Møller Jensen vil dog ikke sige andet, end at han er tilknyttet Forsvaret, og at politiet sammen med Forsvaret undersøger, om der er nogen relation mellem hans ansættelse og sprængstoffet.

De to mænd er sigtet for ulovlig besiddelse af sprængstof og bliver fremstillet i grundlovsforhør fredag klokken 13.30.

 

Tunesere strømmer til Islamisk Stat

24. oktober 2014 12:02

Næsten fire år efter, at Det Arabiske Forår startede i Tunesien, strømmer tusindvis af unge tunesere nu til Syrien og Irak for at kæmpe sammen med Islamisk Stat.

Det sker samtidig med, at Tunesien på søndag holder sit andet demokratiske parlamentsvalg. Et valg, som markerer, at Tunesien i modsætning til Egypten, Libyen og Syrien er Det Arabiske Forårs eneste rigtige succeshistorie.

Men de nyvundne demokratiske frihedsrettigheder i Tunesien har ikke givet landets militante ekstremister mindre vind i sejlene.

Tværtimod kan yderligtgående imamer nu frit prædike hellig krig i moskéerne, hvorfra der rekrutteres flere og flere unge hellige krigere end nogensinde før.

Utilfredse og utålmodige

Det skyldes ikke mindst, at mange unge i Tunesien er utilfredse med, at de sociale fremskridt og job, de havde set frem til efter opstanden i 2011, ikke rigtig har vist sig.

Derfor melder flere og flere unge tunesere sig nu under Islamisk Stats faner i både Syrien og Irak.

Mindst 12.000 udenlandske krigere kæmper side om side med Islamisk Stats styrker i Syrien og Irak. Og af dem kommer op til 3.000 fra Tunesien.

Det gør Tunesien til det land, som i forhold til sin befolknings størrelse på cirka 11 millioner har sendt flest hellige krigere til Syrien.

Hellig krig er en pligt for muslimer

Alle under 30 år i Tunesien kender nogen, som er rejst til Syrien eller Irak for at kæmpe, eller nogen, som er døde på slagmarken.

Den amerikanske avis The New York Times har i Tunesiens hovedstad, Tunis, talt med mange unge om deres sympati for Islamisk Stat.

De fortæller, at Islamisk Stat er "et sandt kalifat" - et system, som giver håb om social retfærdighed.

Derfor mener de unge, at det er en pligt for enhver muslim at rejse til Syrien og Irak for at kæmpe sammen med Islamisk Stat.

Hård kurs mod ekstremisterne

Lederne af Tunesiens moderate islamistiske parti Ennahda - det største i parlamentet - erkender, at de for længe overvurderede demokratiets magt, når det gjaldt om at stække den militante ekstremisme i landet.

Derfor lagde det nye styre for lidt vægt på at skærpe sikkerheden og stramme kursen over for de militante islamister. Men det er der nu ændret på.

Forud for valget på søndag har de tunesiske sikkerhedsstyrker anholdt medlemmer af militante grupper, som de mistænker for at planlægge væbnede aktioner under valget. Og der har været flere skudvekslinger mellem sikkerhedsstyrkerne og militante islamister.

En af grupperne er den islamistiske bevægelse Ansar al-Shariah - en gruppe, som USA kalder en terrororganisation. USA anklager gruppen for at stå bag et angreb på den amerikanske ambassade i Tunis i 2012.

Tunesien og Jihad

Tuneserne har været tiltrukket af Jihad - Hellig Krig - siden 1980'erne. Dengang gjaldt det kampen mod de sovjetiske styrker i Afghanistan.

En af de ledende skikkelser fra dengang - Abu Iyadh - kæmpede senere sammen med al Qaeda-lederen Osama bin Laden ved Tora Bora-bjergene i Afghanistan.

Han blev senere anholdt på vej til Tyrkiet og udleveret til Ben Ali-styret i Tunesien. Men da han slap ud af fængslet, grundlagde han Ansar al-Shariah-bevægelsen i Tunesien i 2011. Og i løbet af blot et år havde hans bevægelse op imod 40.000 unge tilhængere.

Abu Iyadh er igen på flugt og menes ifølge politiet i Tunesien at skjule sig i Libyen. Og mange af hans tilhængere er nu anholdt og fængslet.

De hjemvendte hellige krigere

De tunesiske myndigheder siger, at omkring 400 tunesere er vendt hjem fra kampene i Syrien og Irak. Oo mange af dem er blevet arresteret.

En af deres forsvarere siger, at mange af de unge ultra-konservative islamister - eller Salafister, som de kaldes - har fortalt, at de føler sig svigtet og narret til at drage i hellig krig.

Ifølge forsvareren har 60 procent af de hjemvendte krigere sagt, at de er skuffede over, at de skulle kæmpe mod andre muslimer og ikke mod præsident Assads styre i Syrien.

De blev sat ind i Islamisk Stats kamp mod bevægelsens tidligere allierede i Nusra Fronten - en oprørsgruppe med tilknytning til terrornetværket al-Qaeda. Derfor føler de sig narret og synes, at de er blevet solgt som lejesoldater.

Alligevel er der ikke mangel på nye tunesiske rekrutter til Islamisk Stat. Og mange af dem tror ikke på, at Islamisk Stat har foretaget massedrab og halshugninger af gidsler. Alt det er opfundet af Vesten, siger de.

Falske turistrejser

Myndighederne i Tunesien siger, at det er svært at overvåge potentielle jihadister, der benytter landets lufthavne til at komme til Syrien eller Irak.

Det skyldes, at de lader som om, de rejser til Tyrkiet eller Libanon som turister. Derfra er det let at komme over grænsen og slutte sig til Islamisk Stat.

Men Tunesiens regering siger, at myndighederne ikke kan forhindre de unge tunesere i at rejse til udlandet:

- Vi gjorde ikke oprør mod en diktator for at forhindre folk i at bevæge sig frit. Politistatsmetoder virker ikke, siger et ledende medlem af Ennahda-partiet.

Han siger, at dialog er den eneste metode til at imødegå radikalisering af arbejdsløse unge tunesere.

 

EU og medlemslandene fordobler bidrag mod ebola

24. oktober 2014 11:37

EU og de 28 medlemslande øger deres fælles bidrag til bekæmpelsen af ebola til samlet omkring 7,5 milliarder kroner.

Det skriver EU-præsident Herman Van Rompuy fredag morgen på det sociale medie Twitter i forbindelse med åbningen af andendagen af EU-topmødet i Bruxelles.

Det samlede bidrag var i forvejen på over halvdelen af det beløb.

Danmark giver 115 millarder mere
Den britiske premierminister, David Cameron, har forud for topmødet opfordret til en fordobling af det, der allerede var afsat.

Det er ikke umiddelbart klart, hvordan de 7,5 milliarder kroner er nået, men flere lande har benyttet topmødet til at melde ud om øgede nationale bidrag.

25 sundhedsarbejdere til Vestafrika
Statsminister Helle Thorning-Schmidt oplyste onsdag, at den danske regering vil øge bidraget til at bekæmpe den smitsomme sygdom med 115 millioner kroner. Beløbet kommer oven i de 75 millioner kroner, Danmark allerede har bevilget.

De ekstra penge skal blandt andet gå til at sende op mod 25 sundhedsmedarbejdere til Vestafrika og oprette en ny lejr til læger og sygeplejersker i Sierra Leone.

/ritzau/

 

FN: 824.000 mennesker fordrevet under Ukraine-konflikt

24. oktober 2014 11:37

Den blodige konflikt i Ukraine har fordrevet hundredtusindvis af mennesker fra deres hjem.

FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) vurderer, at kampene mellem den ukrainske regeringshær og de prorussiske separatister i det østlige Ukraine har berørt 824.000 mennesker.

Mindst 430.000 personer er ifølge UNHCR fordrevet inde i Ukraine. Heraf er 170.000 blevet fordrevet i september. 387.000 mennesker er flygtet til Rusland, mens 6.600 har søgt asyl i EU. 581 er taget til Hviderusland.

Præsident står til 30 procent
På søndag holdes der parlamentsvalg i Ukraine, og den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, håber på at få bred opbakning til sin provestlige kurs.

Ifølge de seneste meningsmålinger kan hans blok regne med omkring 30 procent af stemmerne, mens premierminister Arsenij Jatsenjuks Folkefront står til 10 procents opbakning.

Separatister varsler valg
Indenrigsministeriet i Kijev sender 80.000 sikkerhedsstyrker på gaderne rundt om i landet på valgdagen for at sørge for et fredeligt valg. Imens har premierminister Jatsenjuk advaret om, at russiske provokationer kan forstyrre valget.

De prorussiske separatister i den østlige del af Ukraine har varslet, at de agter at afholde valg 2. november i regionerne Donetsk og Lugansk.

/ritzau/AFP

 

Mand anholdt med sprængstof er tilknyttet Forsvaret

24. oktober 2014 11:29

Den ene af de to mænd, som fredag fremstilles i grundlovsforhør for ulovlig besiddelse af sprængstof, er tilknyttet Forsvaret, oplyser Københavns Politi.

Ifølge DR Nyheders oplysninger er han ansat som overkonstabel i hæren.

- Det er politiets teori, at den 31-årige har stjålet sprængstoffet på sit arbejde i hæren, siger DR's retskorrespondent, Claus Buhr.

Lukkede døre

Den anden mand i sagen er 33 år, og de to blev anholdt torsdag formiddag. Det skete ved Rovsingsgade på Nørrebro i København. Politiet oplyser, at den 33-årige mand blev anholdt efter et tip, og at politiet kort tid efter anholdt den anden mand.

På grund af at anklagemyndigheden vil forlange lukkede døre til grundlovsforhøret klokken 13.30, ønsker politiet ikke at oplyse mere, end de allerede har gjort.

Ifølge politiet tyder alt dog på, at der er tale om "almindeligt kriminelt forhold".

De to mænd er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 192a, der handler om ulovlig besiddelse af sprængstof.

 

EU udstikker sin klimakurs frem mod 2030

24. oktober 2014 11:16

EU vil udlede mindst 40 procent mindre CO2 i 2030 i forhold til 1990. EU-topmødet sætter også mål på 27 procent for både vedvarende energi og energieffektivitet.

Dermed kommer EU med et klart udspil til næste års internationale klimatopmøde i Paris. Teksten er dog også formuleret sådan, at EU kan skrue ned for sine egne ambtioner igen, hvis ikke verden er med på ambitionsniveauet.

Mens der er enighed om, at man samlet set skal reducere udledningen med mindst 40 procent, er der endnu ikke en klar fordeling af, hvor meget de enkelte lande skal levere for at nå den del, der ikke allerede er omfattet af EUs system for handel med forureningskvoter.

Enighed om mål for vedvarende energi
Der er også enighed om, at mindst 27 procent af energiforbruget i EU som helhed i 2030 skal komme fra vedvarende energi. Det mål er bindende på EU-plan, men er heller ikke pindet ud på lande.

Endelig sættes et ikke-bindende mål om at udnytte energien bedre. Det sker med en blødere målsætning om, at man i 2030 vil for eksempel kunne støvsuge, opvarme boliger og køre bil med 27 procent mindre energi, end man bruger til samme formål i dag.

De tre nøgletal er kernen i aftalen. Men torsdagens forhandlinger har mere handlet om alt det, der gemmer sig bag tallene og et par andre elementer i den store klima- og energipakke.

Handler om penge
Det handler om penge og i hvor høj grad, EUs fattigste og mest forurenende lande kan få lov til at blive ved med at uddele gratis forureningskvoter til deres tunge industri og deres energisektor.

Spørgsmålet er helt afgørende for Polen, der får langt over 80 procent af sin energi fra CO2-forurenende kul, og som har en lang, tung og dyr omstilling foran sig. Og for Tyskland, der som EUs rigeste altid er det land, der ender med regningen.

De to lande er under et bilateralt møde enedes om en fordelingsnøgle, der er skrevet ind i den endelige tekst.


/ritzau/

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.