preload loader
 

Stor dansk virksomhed udsat for cyberspionage

21. september 2014 20:04

En af Danmark største og mest innovative virksomheder var i 2012 udsat for et målrettet angreb fra hackere med industrispionage for øje.

Offeret var enzymproducenten Novozymes med hovedsæde i Bagsværd, der blandt andet er verdens førende producent af ingredienser til biobrændstof.

Novozymes' it-direktør, Anders Brøns Petersen, vil ikke kommentere den konkrete sag, men bekræfter over for DR Nyheder, at selskabet "i stigende grad er udsat for angreb. Og angrebene helt klart er blevet mere avancerede end tidligere".

Specialdesignet software
Angrebet mod Novozymes fandt sted i 2012 over to måneder og blev opdaget ved et tilfælde, da selskabet i foråret 2012 fik eksterne it-sikkerhedseksperter til at gennemgå sikkerheden i selskabets it-systemer.

Under gennemgangen konstaterede sikkerhedsfolkene, at hackere trængte ind i Novozymes' it-systemer, og at angrebet var igangværende.

Hackernes metoder viser, at der var tale om ekstremt professionelle folk med store ressourcer i ryggen, og at hackerne gik målrettet efter at skaffe sig oplysninger som forretningshemmeligheder på Novozymes' it-systemer.

Skjult virus
Ifølge DR Nyheders oplysninger benyttede hackerne sig blandt andet af specialdesignet software til angrebet, der formentlig blev indledt ved, at en ansat hos Novozymes åbnede en mail med en fil med en skjult virus. En metode, der kaldes spearphishing.

Virussen fungerede som en bagdør, hackerne kunne bruge til at snige sig ind i it-systemerne.

Sagen var så alvorlig, at Politiets Efterretningstjenestes it-eksperter undervejs blev inddraget i sagen, hvilket normalt kun sker i sager der har betydning for den nationale sikkerhed.

Angriber i månedsvis
I flere måneder fulgte eksperterne angribernes søgen gennem Novozymes' it-systemer. Men af frygt for, at angriberne installerede skjulte bagdøre, blokerede man først i juni 2012 for hackernes adgang til systemerne. Da havde hackernes angreb varet to måneder.

Ifølge DR Nyheders oplysninger lykkedes det hackerne at kopiere flere filer fra systemerne, men de mest følsomme dokumenter så som forskningsresultater, opskrifter og fortrolige økonomiske forhold lykkedes det dem ikke at nå frem til.

- Vi mistede ting, vi var kede af at miste. Men vi mistede ikke kritiske oplysninger, som en kilde tæt på processen formulerer det.

Professionelle står bag
Anders Brøns Petersen forklarer, at de dygtigste hackere i dag er af en helt anden støbning end tidligere.

- Vi er helt sikre på, at det ikke længere bare er to drenge, der sidder i en kælder og drikker cola, mens de prøver at komme ind hos os. Vi kan se på de spor, de afsætter, at de er mere avancerede. De er professionelle. De værktøjer, de bruger, er udviklet til formålet, siger han.

Af sammen grund har selskabet skruet op for udgiftern til it-sikkerhed.

- Det her er jo bare en avanceret form for industrispionage, hvor de har andre værktøjer at arbejde med end tidligere. I gamle dage skulle man være fysisk i virksomheden for at hugge hemmelighederne. Nu kan man sidde på afstand og prøve at tage hemmelighederne. Det betyder selvfølgelig også, at vi skal forsvare os på andre måder, end vi gjorde tidligere, siger it-direktøren.

Vi undervurderer it-sikkerhed

Anders Brøns Petersen opfordrer generelt til øget offentlig fokus på cyberindustrispionage:

- Det er et problem, vi alle sammen har et ansvar for at løse. For hvis vi ikke får det løst, konkurrerer virksomhederne ikke på lige fod, og så er det de forkerte, der vinder.

Han mener, at den digitale infrastruktur er lige så vigtig for Danmark som vejnet og el-net, men at vi har en tendens til at undervurdere den, da den er usynlig. 

- Vi har en tendens til at fokusere vores opmærksomhed på de ting, vi kan se. For mig er det rigtig vigtigt for Danmark og vores konkurrenceevne, at den digitale infrastruktur får den rette opmærksomhed, siger Anders Brøns Petersen.

Angrebsform vinder frem

Angrebet mod Novozymes var et såkaldt APT-angreb (Advanced persistent threat - Avanceret vedvarende trussel), som er steget kraftigt i omfang de senere år.

Ifølge Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste er danske virksomheder under kraftigt stigende angreb.

Du kan se mere om sagen i 21Søndag klokken 21.00 på DR1.

Har din virksomhed eller den virksomhed, du arbejder i, været udsat for cyberspionage, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til nfas@dr.dk

 

Sådan angriber udenlandske spioner danske it-systemer

21. september 2014 20:03

Danske forretningshemmeligheder og statens sikkerhed er under pres.

Hackergrupper i udlandet udfører i stigende grad spionerende angreb mod myndigheder og virksomheder i Danmark, vurderer Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

De mest professionelle grupper benytter sig ifølge Center for Cybersikkerhed af den avancerede hackermetode APT (Advanced persistent threat - Avanceret vedvarende trussel), som er steget kraftigt i omfang de senere år.

Avancerede hackere

APT-grupper henter data fra virksomheder, der udvikler forskellige former for avanceret elektronik, telekommunikation og itsikkerhed eller fra virksomheder i medicinal-, forsvars- og luftfartsindustrien.

Samtidig forsøger grupperne ifølge Center for Cypersikkerhed at få adgang til netværk, der tilhører de danske myndigheder, og det lykkedes for eksempel at få adgang til Søfartsstyrelsen, Statens IT og Erhvervs- og Vækstministeriet i 2012.

Herunder kan du få overblik over, hvordan et APT-angreb foregår baseret på oplysninger fra Center for Cybersikkerhed.

Fase 1

En APT er et særligt avanceret, målrettet og langvarigt hackerangreb. Angriberne får adgang til et netværk ved at benytte sig af sårbarheder i den software, som den angrebne part bruger.

Angriberne bruger specialfremstillede hackerværktøjer, der gør dem i stand til at skjule
sig i det netværk, der er under angreb.

Et APT-angreb begynder med, at gruppen bag udfører en omfattende undersøgelse af det netværk, der skal angribes. Det er i denne fase, at angriberne får viden, som kan bruges til at tilpasse den malware, der skal bruges i angrebet.

Det er også i denne fase, at angriberne gør sig begreb om, hvordan de bedst kan bruge
metoderne social engineering og spear phishing.

Fase 2

I næste fase afsendes malwaren. Denne er ofte enten vedhæftet en e-mail som en legitimt
udseende fil eller indeholdt i en e-mail som et link.

Når offeret klikker på den vedhæftede fil eller linket i e-mailen, bliver malwaren installeret og offerets computer inficeret.

Fase 3

Når APT-gruppen har fået fodfæste i det ramte netværk, bestræber den sig på, at dens aktiviteter ikke bliver bemærket.

Et af kendetegnene ved APT-angreb er, at hackerne forsøger at gemme sig i netværkstrafikken inden for normal kontortid, og at angriberne gør brug af VPN-forbindelser, hvor de ved hjælp af brugernavne og passwords får fjernadgang til det netværk, de gerne vil angribe.

Center for Cybersikkerhed er bekendt med, at angribere i en række tilfælde har skaffet sig
adgang til samtlige passwords i en organisation via angreb på password-databasen i de ramte netværk.

Denne database downloades til servere, som angriberne kontrollerer. Her bliver de krypterede passwords brudt.

Når angriberne har adgang til brugernavne og passwords, kan de bevæge sig forholdsvist ubemærket og tilsyneladende legitimt rundt på det netværk, der er angrebet.

Fase 4

Endelig vil angriberne forsøge at vedligeholde deres adgang til det ønskede netværk. Dette
betyder eksempelvis, at de vil forsøge at installere yderligere malware skjult dybt i systemet på
den enkelte computer, som kan vækkes til live, hvis den dør, APT-gruppen kommer ind ad, lukkes.

Center for Cybersikkerhed vurderer, at et APT-angreb forudsætter, at angriberen er tilknyttet eller sponseret af en organisation med tilstrækkelige økonomiske ressourcer, teknisk viden og konkret viden om det mål, organisationen ønsker at kompromittere.

 

Fremmede stater hacker sig ind i Danmarks største virksomheder

21. september 2014 18:33

En række af Danmarks største virksomheder og mest centrale myndigheder har de seneste år været udsat for målrettede, spektakulære hackerangreb udført af fremmede stater.

Blandt andet har enzymvirksomheden Novozymes, Søfartsstyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet været udsat for succesfulde angreb.

- Jeg har personligt kendskab til mindst fire store virksomheder, der er blevet angrebet og har mistet intellektuel ejendomsret til potentielt milliarder af kroner, siger Rasmus Theede, koncernsikkerhedschef i KMD, der står for en lang række offentlige og private virksomheders it-drift.

Industrispionerne går målrettet efter de danske virksomheders forretningshemmeligheder, hvilket koster omsætning og arbejdspladser.

- Den største trussel inden for industrispionage kommer fra fremmede stater og statssponsorerede grupper. Det er ikke blot en trussel mod den enkelte virksomhed, men også mod os som samfund, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Novozymes ramt af angreb
I april 2012 opdagede den store, danske enzynproducent Novozymes et igangværende, aktivt angreb, hvor hackere, der formodedes at arbejde for en fremmed stat, havde tiltrængt sig adgang til virksomhedens it-systemer, som de var i færd med at lænse for oplysninger.

Hackerne bevægede sig rundt i Novozymes systemer i to måneder, før virksomheden fik så meget styr på angrebet, at man turde lukke ned for systemerne.

- Der kommer flere angreb, og de er helt sikkert blevet mere avancerede, siger Anders Brøns Petersen, IT-direktør i Novozymes.

Pilen peger mod Kina

I 2012 blev også Erhvervs- og Vækstministeriet og Søfartsstyrelsen ramt af et målrettet og avanceret angreb fra hackere, der ifølge hidtil hemmeligholdte rapporter var "statssponsorerede". Det vil sige betalt af eller direkte ansat af en fremmede stat.

Forsvarets Efterretningstjeneste ønsker ikke at oplyse, præcis hvilke fremmede stater der står bag cyberspionagen mod de danske virksomheder og myndigheder, men en lang kilder siger til DR Nyheder, at pilen særligt peger på Kina.

- Vi er ved at være nået dertil, hvor det er en halvoffentlig hemmelighed, at f.eks. Kina udfører statsfinansieret spionage, siger Rasmus Theede, koncernsikkerhedschef i KMD.

- Vil indhente vesten

Det amerikanske IT-sikkerhedsfirma Mandiant udgav sidste år en rapport, hvor 141 angreb mod vestlige virksomheder spores tilbage til en særlig enhed af det kinesiske militær, der hedder Unit 61398 og har base i Shanghai.

- Vi har identificeret omkring 30 grupper, der hacker med udgangspunkt i Kina. 10 til 12 af disse har tilknytning til den kinesiske stat, siger Mandiants grundlægger, Kevin Mandia, til DR Nyheder.

Ifølge kilderne bruger Kina de stjålne industrioplysninger i sit forsøg på at indhente de vestlige samfund teknologisk og økonomisk.

Ambassade afviser

DR Nyheder har været i kontakt med den kinesiske ambassade i København, der afviser anklagerne.

"Kina er selv offer for cyberangreb" og "det er meget svært at bevise, hvem der står bag disse angreb", skriver Fu Wenyan, chef for ambassadens politiske afdeling, i en mail.

Du kan se mere om sagen i 21Søndag klokken 21.00 på DR1.

Har din virksomhed eller den virksomhed, du arbejder i, været udsat for cyberspionage, vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til nfas@dr.dk

 

Risiko for roskildesyge får Coop til at trække frosne hindbær tilbage

21. september 2014 18:22

Coop trækker frosne hindbær tilbage fra Kvickly, SuperBrugsen, DagliBrugsen, Irma og Fakta, da der er blevet fundet norovirus i en pose, skriver Coop i en pressemeddelelse søndag eftermiddag.

Det drejer sig om Coop Hindbær, Irma Hindbær og Hindbær med 300 gram fra Serbien. Producenten er Master Frigo. Den dårlige pose er pakket 29. juli og er mindst holdbar til 19. januar 2016.

Hvis man har hindbær liggende i fryseren fra den dato og et af de mærker, bør man ifølge Coop kassere dem eller levere dem tilbage til butikken, hvor de er købt.

Skal varmebehandles for at dræbe virus

Fødevarestyrelsen skriver i en meddelelse, at hvis man ikke varmebehandler bærrene, så virussen bliver dræbt, så kan man blive syg med norovirus eller det, man populært kalder roskildesyge.

Symptomerne på roskildesyge er opkast, kvalme, mavesmerter og diarre. Typisk kommer sygdomstegnene et eller to døgn efter, man er blevet smittet. En omgang roskildesyge kan vare op til tre døgn.

Virussen blev ifølge Fødevarestyrelsen fundet i forbindelse med, at et sygdomsudbrud skulle udredes, og flere poser bær blev undersøgt.

/ritzau/

 

92 ebola-ofre fundet døde under udgangsforbud i Sierra Leone

21. september 2014 18:17

Efter fundet af 92 døde og 56 nye udbrud af den frygtede ebola-virus ventes Sierra Leone at forlænge udgangsforbuddet, der gælder for hele landet.

Det oplyser en ledende nødhjælpsarbejder. Han siger, at der er en meget stærk sandsynlighed for det.

Udgangsforbuddet trådte i kraft fredag og har lagt gaderne over hele landet mennesketomme.

På forhånd var det ventet, at det skulle vare tre dage til søndag.

28.000 frivillige går dør-til-dør

Virussygdommen ebola har i Vestafrika kostet over 2700 mennesker livet, og FN advarer om, at den dødsensfarlige sygdom langtfra er under kontrol.

Soldater og politi er udstationeret langs alle de større veje i Sierra Leone. De skal sikre, at landets seks millioner indbyggere holder sig inden døre.

De eneste, der har fået lov til at gå ud, er 28.000 frivillige, der er gået dør til dør for at finde spor efter ebola og for at instruere folk i, hvordan de undgår sygdommen.

Indespærring møder kritik

Med sig havde de 1,5 millioner stykker håndsæbe for at opmuntre folk til at huske at vaske hænder.

Sierra Leone har registreret flere end 1700 tilfælde af ebola, og flere end 600 er døde.

Læger uden Grænser har kritiseret, at myndighederne vælger at spærre folk inde i deres huse.

Organisationen er bekymret for, at det vil få folk til at skjule mulige tilfælde af ebola og dermed medvirke til at sprede sygdommen endnu mere.

/ritzau/Reuters

 

Korrespondent: Afghanistans nye regering er i splid med sig selv

21. september 2014 17:22

Selvom de to rivaler, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, krammede hinanden efter at have underskrevet aftalen om en afghansk samlingsregering, er det ikke tegn på forsoning og enighed mellem de to.

De to har nemlig igennem flere år været uenige på stort set alle områder, fortæller DR's Asienkorrespondent, Philip Khokhar.

- Derfor må vi også forvente, at det her bliver en regering, der er i splid med sig selv og nok får svært ved at løse mange af Afghanistans problemer, siger han.

Ghani blev præsident

De to rivaler underskrev søndag aftalen om at danne en samlingsregering - direkte på afghansk tv.

Aftalen betyder, at Ashraf Ghani kan overtage præsidentposten efter Hamid Karzai, mens Abdullah Abdullah tildeles en nyoprettet post som såkaldt administrerende direktør.

En stilling, der ifølge Philip Khokhar kan sammenlignes med stats- eller premierminister.

Begge mænd har tidligere haft ministerposter i Afghanistan. Abdullah Abdullah har fungeret som udenrigsminister, mens den tidligere verdensbankøkonom Ashraf Ghani har været finansminister.

I kæmpe krise

Inden nytår forlader Natos soldater Afghanistan, og derfor bliver en af de store opgaver for den nye regering at håndtere den skrøbelige sikkerhedssituation i landet, hvor Taliban ifølge Philip Khokhar er på fremmarch.

Dog har begge herrer lovet at lade USA beholde omkring 10.000 soldater i landet efter nytår.

- Afghanistan har ikke nogen reelle indtægter, og derfor har de brug for især USA's støtte. Men den nuværende præsident, Hamid Karzai, har været ligeglad med det faktum i næsten et år, og det har kastet Afghanistan ud i en kæmpe krise, fordi ingen kunne sige, hvad der i virkeligheden ville ske efter nytår, siger Philip Khokhar.

 

Jeppe Kofod: Messerschmidt håner sine vælgere

21. september 2014 17:03

Det er ikke rimeligt, at den helt store stemmesluger ved europaparlamentsvalget i maj, Morten Messerschmidt (DF), allerede nu siger, at han vil gå efter at komme i Folketinget, når hans periode i Bruxelles lakker mod enden.

Det mener Socialdemokraternes europaparlamentariker Jeppe Kofod.

- Jeg synes lidt, det er en hån mod demokratiet og alle dem, der har stemt på ham, at han siger det nu, så kort tid efter valget, siger socialdemokraten.

Udspekuleret melding

Jeppe Kofod har svært ved at tro på, at Messerschmidt, der fik næsten 470.000 personlige stemmer og dermed var med til at gøre Dansk Folkeparti til det største danske parti i parlamentet, ikke også havde de planer i maj måned, og derfor kalder han Messerschmidts melding udspekuleret.

- Man skylder vælgerne og danskerne at sige, at man har andre planer, når man stiller op. Jeg vil vædde på, at hans fokus vil være på dansk politik de kommende år, siger Jeppe Kofod.

Kommer ikke hjem

Jeppe Kofod selv bliver i EU.

- Jeg har ingen planer om at vende tilbage tilbage til Folketinget, det kan kan jeg roligt sige, siger han.

Morten Messerschmidt, der blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 2009, garanterer, at hans fokus fortsat vil være i Bruxelles.

Han har ikke meget til overs for kritikken fra sin socialdemokratiske kollega.

- Jeg ved endnu ikke, hvad Jeppe Kofod mener rent politisk. Han kunne jo begynde der, siger Morten Messerschmidt.

 

Baglandet går mod Østergaard om fædrebarsel, Israel og sommerhusregel

21. september 2014 15:33

Det kan godt være, at Morten Østergaard er ny politisk leder hos de radikale, men på sit første landsmøde måtte han konstatere, at det ikke er let at være herre i det radikale hus.

Med et stort flertal stemte landsmødet nemlig for øremærket barsel til mænd, og dermed stemte et stort flertal imod Morten Østergaard.

Det samme skete i udenrigspolitikken, hvor landsmødet vedtog, at Danmark selvstændigt skal arbejde for egentlige sanktioner mod Israel. Og det skete, selv om Morten Østergaard gik på talerstolen og direkte advarede mod forslaget.

Endelig vedtog landsmødet, at de radikale skal arbejde for, at udlændinge godt må købe sommerhuse i Danmark.

Østergaard: Det var som forventet
- Sådan er det jo. Det er jo også derfor, at det er festligt for jer journalister at deltage i vores landsmøder. Og dette forløb var helt som forventet, sagde Morten Østergaard efter landsmødet og afviste, at han han ikke skulle være herre i eget hus.

- Det er et medlemsstyret parti.

Men hos de Radikale er folketingsgruppen ikke forpligtet til at følge landsmødets flertal, og det sker heller ikke denne gang.

Morten Østergaard vil ikke i Folketinget arbejde for øremærket barsel. Det samme skete sidste år, hvor landsmødet også stemte for øremærket barsel.

Dengang var det Margrethe Vestager som politisk leder, der afviste af følge landsmødet. I år var flertallet endnu større, men det påvirkede ikke Østergaard.

- Det er velkendt, at regeringen har truffet sin beslutning, svarede Østergaard og uddybede, at i hans øjne giver det ikke mening at øremærke barslen til mænd, med mindre barselsperioden bliver forlænget. Sker det ikke, så bliver virkeligheden nærmere, at familierne bruger mindre barsel.

- Samlet set vil familierne tage mindre barsel.

Barselskamp fra talerstolen
Fra talerstolen sparede medlemmerne ellers ikke på krudtet. En af dem var Karen Melchior fra København.

Hun mener, det nuværende system kan være et problem for kvinders karriere, når de har flere lange barsler.

- Vi vil gerne have et arbejdsmarked, hvor både mænd og kvinder har de samme muligheder. Det har vi ikke i dag, for det er kvinderne, der tager barslen.

- Jeg mener, det her vil være et skridt på vejen til at sikre, at både mænd og kvinder får tid til at være sammen med deres børn, sagde Karen Melchior.

En anden fortaler for øremærket barsel var Per Trinderup Dalgaard fra Rebild, der er nyudklækket far.

Han var selv ledig og på dagpenge, da sønnen blev født - og det betød, at han fik meget tid sammen med ham.

- Jeg havde selv to måneders pragtfuld barsel med min dreng. Det var en fantastisk oplevelse, som jeg ønsker for alle mine medfædre, lød det.

 

Officielt: Ashraf Ghani er Afghanistans nye præsident

21. september 2014 15:23

Valgkommissionen i Afghanistan erklærer søndag den tidligere finansminister Ashraf Ghani til vinder af valget 14. juni og udråber ham dermed til landets næste præsident.

Det betyder en afslutning på måneders diskussion om omfattende valgsvindel, som sendte det i forvejen uroplagede land ud i en politisk krise.

- Den uafhængige valgkommission erklærer Ashraf Ghani som præsident, og dermed erklæres valgprocessen for afsluttet, siger kommissionschef Ahmad Yousaf Nuristani til journalister uden at komme nærmere ind på resultatet og de endelige tal.

Lidegaard: - Lederskab kræver mod

Nyheden er nået til Danmark, hvor udenrigsminister Martin Lidegaard (R) lykønsker Ashraf Ghani med præsidentposten.

  - Jeg vil gerne ønske Afghanistan tillykke med den nye samlingsregering. En fredelig magtoverdragelse er i alle afghaneres interesse.

Martin Lidegaard erklærer sig samtidig fortrøstningsfuld over for, at de tidligere kamphaner og præsidentkandidater nok skal blive enige om, hvordan Afghanistan skal ledes.

 - Afghanistan står over for meget store udfordringer, der kræver politisk lederskab og stort mod. Jeg er meget glad for at se, at Ghani og Abdullah er klar til at tage fat om dem sammen.

/ritzau/AFP

 

Tysk minister bøjer sig: Vejskat opkræves kun på store veje

21. september 2014 14:43

Der lød et ramaskrig fra bilister og politikere i Danmark, Østrig og Holland, da den tyske transportminister, Alexander Dobrindt, i juli præsenterede sit forslag til en tysk vejskat.

Dobrindt lagde nemlig op til at indføre afgiften på i gennemsnit 800 kroner om året over hele det tyske vejnet, ikke kun på motorveje og motortrafikveje. Tyske bilister skulle via en modregning i vægtafgiften slippe for at betale.

Planerne stødte også på hård intern modstand hos ministerens regeringspartnere i søsterpartiet CDU og det socialdemokratiske SPD, der blandt andet frygtede, at forslaget var i strid med EU-retten og ville gå ud over grænsetrafikken til og fra eksempelvis Holland.

Afgift på Bundesstrassen
Nu bøjer Dobrindt sig delvist for kritikken. Når det endelige lovudkast bliver fremlagt i oktober, er landevejene pillet ud. Bilister skal fra 2016 kun betale for at køre på de tyske motorveje og motortrafikveje, de såkaldte Bundesstrassen.

- På den måde bliver der taget hensyn til grænseregionerne, siger en talsmand for det tyske transportministerium til nyhedsbureauet dpa.

Partiforeninger raser
Store CDU-partiforeninger i Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz har raset over vejskatten, som de frygter vil koste turismen og erhvervslivet i grænseområderne dyrt. Grænsetrafikken foregår primært på landeveje.

Dobrindt har blandt andet forsvaret sig med, at udenlandske bilister årligt står for 170 millioner køreture på de tyske veje.

/ritzau/dpa

 

Fremrykning af dagpengekommission dæmper ikke kritikere

21. september 2014 14:14

Nogle kritiske socialdemokrater er måske blevet dæmpet, men helt tyst er der ikke.

For selvom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på partiets kongres i her i weekenden har annonceret en fremrykning af dagpengekommissionen, så handler den interne debat stadig rigtig meget om - ja netop dagpenge.

Fra talerstolen i Aalborg Kongres Center håber flere fra baglandet, at den socialdemokratiske top kommer op med noget bedre inden et kommende folketingsvalg. Dermed er der stadig pres på regeringen for at lempe dagpengereglerne.

- Hvis vi ikke laver en dagpengereform, så vinder vi altså ikke det næste valg. Selvom vi rykker kommissionens arbejde frem, så er de ikke færdige inden et valg, siger Katrine Evelyn Jensen, der er afdelingsformand for DSU i Mariager.

Vi har svigtet

Statsministeren sagde lørdag i sin kongrestale, at regeringen nu har bedt den såkaldte dagpengekommission om at aflevere dens endelige anbefalinger til et kommende dagpengesystem i september 2015 frem for 2016, som ellers hidtil har været planen.

Dermed mener Helle Thorning-Schmidt, at Folketingets partier kan komme hurtigere i gang med at forhandle om en ny dagpengereform, som så ville kunne træde i kraft fra 1. januar 2016.

Men skal Socialdemokraterne rette op på de ringe meningsmålinger, og dermed have chancen for at genvinde magten, så skal der reelle dagpengeløsninger til snart. Det mener blandt andre Morten Ryom, der er folketingskandidat i Aalborg.

- Jeg synes ikke, at Helle Thorning-Schmidt kommer med en løsning på dagpengespørgsmålet, siger Morten Ryom.

Det var de borgerlige partier og de radikale, der i 2010 blev enige om en nye dagpengereform, som betyder, at retten til dagpenge siden 2012 har været på to år mod fire år før reformen. Samtidig er genoptjeningsretten fordoblet fra 26 til 52 uger.

Morten Ryom savner en intern debat i partiet om dagpengene, og han kommer med en opsang til den socialdemokratiske partitop.

- Vi har svigtet vores venner og kammerater ved ikke at løse dagpengeproblemet. Det er sgu ikke i orden, siger Morten Ryom.

Udstil DF

Både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti vil ændre de nuværende dagpengeregler - enten ved at forlænge den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, halvere genoptjeningsperioden, forlænge dagpengeretten eller indføre et konjunkturbestemt dagpengesystem.

Socialdemokraterne har med de tre partier et flertal for at ændre dagpengereglerne, og den mulighed skal partiet udforske, siger Oliver Hjeresen fra Socialdemokraterne i Roskilde.

- DF siger, at de vil ændre dagpengereglerne. Lad os nu tage DF på ordet, og hvis der ikke er andet end varm luft fra dem, så lad os da udstille dem, som de hyklere de så er. Hvis det ikke er muligt at finde et flertal for en ændring af dagpengene, så lad os da i det mindste fortælle om den socialdemokratiske politik på området , siger Oliver Hjeresen.

Han mener, at Socialdemokraterne er blevet bange for at sige noget, der ikke står i regeringsgrundlaget.

- Lad os som socialdemokrater gå til valg på socialdemokratisk politik, så har vi måske en chance for at vinde det næste valg, siger Oliver Hjeresen.

Nu legitimt at tale om dagpenge

I den socialdemokratiske folketingsgruppe er Bjarne Laustsen en af dem, der gennem længere tid åbent har slået på tromme for, at regeringen skal ændre dagpengereglerne.

For ham kom Thornings melding om fremrykningen af kommissionen som en god overraskelse.

- I går kom Helle med et rigtig godt statement. Nu er det nemlig tilladt for os alle sammen at sige, at dagpengereformen er elendig, siger Bjarne Laustsen.

Han mener dog stadig, at der er behov for mere handling.

- Det bliver lettere at overbevise vælgerne, hvis vi laver om på reformen. Vi behøver ikke vente på dagpengekommissionens anbefalinger. Vi ved ganske udmærket, hvad der skal til, siger Bjarne Laustsen.

 

Bøfhus: Der sælges lige så mange bøffer som før

21. september 2014 14:10

Røde bøffer og softice fortæres ufortrødent på landets 34 Jensens Bøfhus-restauranter, oplyser kæden, som er havnet i en bølge af utilfredshed på sociale medier - en såkaldt shitstorm.

Restauranten vandt en strid i Højesteret fredag om retten til navnet Jensens mod en ejer af Jensens Fiskerestaurant. Det har skabt stor utilfredshed blandt flere danskere, og protesterne på internettet går ofte på, at den store kæde tramper på den lille mand.

- Vi er utrolig kede af den her sag, og det gør ondt og et stort indtryk, fordi vi hele tiden har ønsket at lave en folkelig restaurant. Men det har ikke haft nogen påvirkning på omsætningen, siger Palle Skov Jensen, indehaver af Jensens Bøfhus.

Boykot-side har flest likes
Knap 90.000 danskere har frem til søndag formiddag udtrykt støtte til facebooksiden Boykot Jensens Bøfhus, og siden har nu flere likes end Jensens Bøfhus egen side på Facebook. Men protesterne går ifølge indehaveren ikke ud over salget.

- Jeg har set salgstallene fra fredag aften, lørdag middag og tidligt lørdag aften, og der er tallene helt normale, så siderne på Facebook har indtil videre ikke påvirket os, siger Palle Skov Jensen.

Højesteret vurderede, at brugen af navnet Jensens Fiskerestaurant inden for samme branche som bøfkæden indebar en utilbørlig udnyttelse af Jensens Bøfhus varemærkes særpræg og renommé.

Bøde på 200.000 kroner
- Vi har fra start sagt, at vi ikke havde nogen problemer med, at Jacob Jensen kunne drive Jensens Fiskerestaurant i Sæby under det navn. Men det hele startede med, at han åbnede restauranter i Kerteminde og Faaborg, fortæller Palle Skov Jensen.

Sæby Fiskehal skal betale et vederlag på 200.000 kroner for at have krænket Jensens Bøfhus rettigheder og for brug af et logo, som Sø- og Handelsretten gjorde forbudt.

Tidligere har kæden accepteret, at en pølsevogn bærer navnet Jensens Pølse- og Bøfhus.

/ritzau/

 

Messerschmidt opfordrer Thorning til at udskrive valg

21. september 2014 13:37

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bør udskrive folketingsvalg.

Sådan lyder den direkte opfordring til Socialdemokraternes formand fra Dansk Folkepartis stemmesluger, europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt, på DFs årsmøde i Herning.

- Kom nu med det folketingsvalg. Der er faktisk ikke nogen, der gider at støtte dig længere, lad os få en regering, der ønsker at regere landet, og som ikke har tankerne i Bruxelles, siger Morten Messerschmidt.

Ifølge ham har for mange mistet tilliden til Thornings regering.

Mistet drømmejob

- Vi har en regering, hvis parlamentariske grundlag ikke gider den, hvor den reelle statsminister er taget til Bruxelles, og hvor vælgerne har sagt i tre år, at de ikke ønsker jer ved magten, siger Morten Messerschmidt fra talerstolen, hvor han samtidig gør grin med Thorning for ikke at få et topjob i EU.

- Helle Thorning-Schmidt har nu som mange andre oplevet, hvordan det er at miste sit drømmejob til en østeuropæer.

Knap 1.200 DF'ere er i denne weekend samlet til Dansk Folkepartis 19. årsmøde. Det finder sted i Herning.

 

Afghanistan: Nato og USA er lettede over aftale

21. september 2014 13:35

Efter måneders usikkerhed drager nu både Natos afgående generalsekretær og USA et lettelsens suk over den afghanske aftale om en samlingsregering. Dermed er uroen om de omdiskuterede valgresultater tilendebragt, og en vigtig mulighed for enhed på plads i det kriseplagede land.

- Jeg hilser den underskrevne aftale mellem de to præsidentkandidater, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, om en national samlingsregering i Afghanistan velkommen, siger generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i en erklæring.

Han opfordrer nu til en hurtig underskrift på den aftale, der skal gøre det muligt for den amerikansk ledede alliance at blive i landet efter 2014 for at træne de afghanske styrker.

Omfavnede hinanden
- Jeg ser frem til den endelige sikkerhedsaftale med USA og Nato så snart som muligt, sådan som begge kandidater lovede det i deres fælles besked til Nato-topmødet i Wales. Det er nøglen til stabilitet og fortsat støtte fra det internationale samfund, siger Fogh Rasmussen.

De to kandidater omfavnede hinanden efter at have skrevet under på aftalen. Den fratrædende præsident Hamid Karzai, to af hans vicepræsidenter, politiske ledere og offentlige personer var også til stede ved ceremonien, som blev sendt direkte på afghansk tv.

I en kort tale ønskede Karzai kandidaterne tillykke med at have underskrevet aftalen, og tilføjede, at han håber, at det vil bane vejen for fremgang og stabilitet i Afghanistan.

Håber på efterfølgere
- Dette er øjeblikket, som nationen utålmodigt har ventet på. Jeg håber, at mine efterfølgere vil være i stand til at gennemføre det, som jeg ikke kunne i min 13-årige regeringstid, siger Karzai ifølge nyhedsbureauet dpa.

USA's udenrigsminister, John Kerry, som har været mægler i en række samtaler mellem Abdullah og Ghani, hylder de to præsidentkandidater for deres ekstraordinære statsmandsskab ved at skrive under på aftalen om at dele magten.

- De har sikret, at den første fredelige demokratiske overgang i deres lands historie begynder med en national samling, siger Kerry i en erklæring.

/ritzau/

 

Solen giver smukt, men køligt efterårsvejr

21. september 2014 12:30

For Fyn, Sjælland og øerne startede dagen grå og våd. En front har sat sine våde fodspor gennem landet fra nord og nordvest hele natten. Men i formiddagstimerne skulle de fleste regnbyger være forduftet østover. Det betyder også, at Bornholm kan blive ramt af resterne af regnbygerne senere i eftermiddag.

På bagsiden af de mange skyer findes der dog en opklaring, som især kommer Nord- og Kronjylland og enkelte steder i det sydlige Jylland til gode. Det ændrer dog ikke på, at temperaturen de fleste steder i landet vil ligge mellem 15 og 18 grader, altså en fire, fem grader lavere end for bare to dage siden.

Vinden vil være let til frisk fra nord- og nordvest, og ved kysterne kan den godt ramme lidt hårdere, og så vil 15 grader pludselig føles som ægte efterår. Og det er nok hvad vi skal forvente mere af den kommende tid.

Efteråret er kommet

De næste dage ser nemlig ud til at fortsætte i samme dur. Der vil stadig være flotte solskinsdage, men temperaturen kommer til gennemsnitligt at ligge på omkring 16 grader i dagtimerne og under 10 grader om natten. Så med de faldende temperaturer og den friske vind fra nordlige retninger in mente, vil efterårets flotte farvepalette nok gøre sit indtog i den nærmeste fremtid.

 

Nato: Våbenhvilen i Ukraine eksisterer kun på papiret

21. september 2014 12:17

Våbenhvilen mellem Ukraine og de pro-russiske separatister i den østlige del af landet eksisterer kun på papiret.

Så klar er meldingen fra Natos øverste militære leder, general Philip Breedlove, der siger, at situationen i Ukraine ikke er god.

- Omfanget af hændelser og gensidige beskydninger svarer til, hvordan billedet så ud inden våbenhvilen, siger han på et pressemøde i Vilnius, hvor forsvarschefer fra Natos 28 medlemslande holder et tre dage langt møde.

Skrøbelig fra starten

Våbenhvilen blev indgået mellem den russiske præsident Vladimir Putin og hans ukrainske modpart, præsident Petro Poroshenko i begyndelsen af september.

Siden aftalen har der løbende været meldinger og rygter om skudvekslinger mellem de to stridende parter, og den ukrainske regering har tidligere bekræftet, at flere soldater er blevet dræbt under våbenhvilen.

Så sent som lørdag 13. september sagde Ukraines premierminister Arsenij Jatsenjuk, at landet stadig var i en krigsfase, og at Rusland var den aggressive part.

Vrimler med russiske soldater

Philip Breedlove forklarede på pressemødet, at der stadig er russiske soldater inde i Ukraine.

- Våbenhvilen har nu varet i to uger, men det vrimler altså stadig med russiske soldater inde i Ukraine, siger han.

Han forklarer, at det er svært at vurdere, hvor mange soldater der rent faktisk er i landet, da Rusland kontrollerer den del af grænsen.

Det skulle dog være sikkert, at flere russiske tropper er vendt tilbage til Rusland.

- Det er godt bortset fra, at de ikke er taget helt hjem og stadig er klar til med kort varsel at angribe Ukraine, hvis det er brug for det, siger Philip Breedlove.

 

FOA-formand hos DF: Forsøger at påvirke dem jeg kan

21. september 2014 12:06

Det handler om at påvirke dem, man kan.

Sådan lyder ræsonnementet fra FOAs formand, Dennis Kristensen, der søndag formiddag trådte ind på fremmed territorium, da han ankom til Dansk Folkepartis årsmøde for at tale om ældrepolitik.

Som medlem af LOs ledelse plejer Dennis Kristensen ellers at være med til Socialdemokraternes kongres, men da den i år også finder sted i denne weekend, har Socialdemokraterne måttet undvære fagbossen.

Glimrende hos DF

- Det er første gang, jeg skal tale ved Dansk Folkepartis årsmøde, men det har jeg det glimrende med. Jeg vil gerne præsentere FOAs budskaber for alle, der gider at lytte, siger Dennis Kristensen på vej på scenen i Herning.

Dennis Kristensen har den seneste tid været særdeles kritisk over for Socialdemokraternes holdning til dagpengespørgsmålet, og flere har set hans optræden hos Dansk Folkeparti som endnu en stikpille til regeringspartiet, men det afviser Dennis Kristensensen.

Forsøger at påvirke

- Folketinget sammensættes af vælgerne, det er ikke FOA, der gør det, og dem, der sidder i Folketinget er beslutningstagere, og vi har en grundlæggende opgave, og det er at prøve at påvirke beslutningstagerne, siger Dennis Kristensen.

Han kan dog godt forstå opmærksomheden omkring hans besøg hos Dansk Folkeparti.

- Ja, det kan jeg sagtens, men jeg har nu altid haft det princip, siden jeg bev valgt for 12 år siden, at hvis nogle gerne vil vide, hvad FOA mener, så skal de ikke have lov til at slippe.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), roser Dennis Kristensen for sin ærlighed.

- Vi kan godt lide folk, der siger deres mening, og siger tingene, som de er, siger han.

 

DF: Kæmper man for Islamisk Stat kan man blive statsløs

21. september 2014 11:48

Hvis det står til Dansk Folkeparti skal det koste statsborgerskabet, hvis man rejser til Syrien eller Irak for at kæmpe for Islamisk Stat og andre ekstremister. Og det gælder uanset, om man har et andet statsborgerskab at falde tilbage på.

Det fastslår partiets gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup i sin tale på partiets årsmøde i Herning.

- Vælger du Islamisk Stat, så rejs derud og bliv der. Ikke noget med at komme rendende hjem som en kryster og gemme sig bag de søde FN-konventioner for at nyde godt af den danske velfærdsstat, siger Peter Skaarup.

Forbudt ifølge konvention
Han fastslår, at Dansk Folkeparti vil fremsætte et lovforslag allerede i den kommende folketingssamling.

Den europæiske konvention om statsborgerret fra 1997 forbyder ellers, at man kan fratage en person sit statsborgerskab, hvis det vil betyde, at vedkommende dermed bliver statsløs.

Det vil Dansk Folkeparti dog ikke lade sig binde af, fastslår Peter Skaarup.

- Undskyld jeg siger det så direkte, men ærlig talt: Styr lige de konventioner. Anklagede skal have en fair rettergang, men fanatiske islamistiske halshuggere har altså ikke automatisk krav på dansk statsborgerskab, uanset om de så er født her, siger Peter Skaarup.

Smækker døren i med et brag
Han henviser til billederne af en dansk muslim, den 25-årige Mohammed fra Ishøj, som stolt optrådte på YouTube med et afhugget hoved og pegede på hoveder sat på spyd.

Den adfærd skal betyde, at Danmark smækker døren i med et brag - her er det ikke nok, at de pågældende eksempelvis bliver frataget sociale ydelser, hvis de vender tilbage til Danmark, mener Peter Skaarup.

- De har med deres krigsforbrydelser sveget det danske demokrati og er i mine øjne ikke længere en del af fællesskabet, siger Peter Skaarup.

/ritzau/

 

VIDEO NASA sender den første 3D-printer i rummet

21. september 2014 11:21

Natten til søndag lettede en SpaceX-raket med over to ton forsyninger fra Cape Canaveral i Florida til den internationale rumstation ISS.

Blandt forsyningerne i raketten, der kaldes Dragon, er en 3D-printer, der dermed bliver den første i rummet.

Det er SpaceX' femte opsendelse for NASA. Firmaet er ejet af den karismatiske forretningsmand og milliardær, Elon Musk, der længe har villet bruge netop Dragon-raketten til at sende almindelige mennesker ud i rummet.

Dragon forventes at ankomme til rumstationen på tirsdag.

Øverst kan du se video af take-off og opstigningen, der kunne ses med det blotte øje i næsten tre minutter.

 

Danske gårde har slået dørene op til et knapt så åbent landbrug

21. september 2014 11:16

Søndag er afholder landbruget endnu engang Åbent Landbrug, men modsat de tidligere år er der ikke mulighed for at komme i nærheden af de danske svin.

Sundhedsministeren og fødevareministeren har nemlig bedt om at få lavet en ny risikovurdering af besøg i svinestalde, og derfor har Landbrug og Fødevarer stoppet for besøg i de svinebesætninger, som havde meldt sig til åbent landbrug.

En beslutning som Steen Christensen, der er svineavler ved Munkhauge ved Nibe, ikke har forståelse for.

- Det er poppet helt op al den snak om MRSA. Nu har vi gået herude i 30 år, og vi har aldrig været syge. Det er der heller ikke nogen af mine medarbejdere, der har været, siger han.

Ville gerne vende dårlig omtale

Steen Christensen fortæller, at hans svinestald altid har været åben for besøg af børnehaver og skoler.

Den utilfredse svineavler fortæller, at han gerne havde set besøgende på gården igen. Blandt andet for oplysningens skyld.

- De skal jo ud og se, hvordan det er herude i staldene, og den dårlige omtale ville vi gerne have vendt til en god oplevelse for dem, der kom ud og kiggede, siger han.

Professor: Fornuftigt at holde lukket

Professor ved mikrobiologi ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos forklarer, at der ikke er noget mærkeligt i, at Steen Christensen ikke selv har mærket MRSA-bakterien på egen krop.

- Det er jo netop det forfærdelige ved den her bakterie. Raske folk mærker den ikke, men bærer rundt på smitten, og på et eller andet tidspunkt kan den så ramme folk, der ikke kan tåle den - for eksempel nyfødte eller ældre, siger han.

Hans Jørn Kolmos har forståelse for Steen Christensens situation, men han mener, at beslutningen om at holde svinelandbrugene lukkede er den rigtige.

- Jeg synes, det er fornuftigt at lade borgerne møde erhvervet, men så må det ske i de besætninger, der har fået et stempel som MRSA-frie og løbende bliver kontrolleret, og det er jo det, som landbruget har modsat sig, siger han.

 

Dansk smuglerbåd med 1,5 ton hash blev afsløret ved Holland

21. september 2014 10:50

I en sag om hashsmuglerier på sejlskibe er én af de sigtede indstillet på at erkende sig skyldig.

Anklagemyndigheden har nemlig bedt Retten i Roskilde om at holde et kort retsmøde med en 35-årig mand, der har siddet varetægtsfængslet siden maj.

Manden sigtes for have forsøgt at sejle 1,5 ton hash på sejlbåden Jamie til Danmark sidste efterår.

Turen fik en brat ende
Hashen var kommet om bord i farvandet ud for Marokko, men turen mod nord fik en brat ende 5. september, hvor båden blev opbragt af de hollandske myndigheder.

Desuden sigtes han for at have deltaget, da sejlbåden Lady i foråret eller sommeren 2010 kom til Danmark med 300 kilo hash.

De to ture er beskrevet i en såkaldt retsmødebegæring, som anklagemyndigheden for nylig har sendt til retten.

Flere både involveret
Den 35-årige var blandt målene, da et stort antal politifolk fra blandt andet Politiets Efterretningstjeneste og Midt- og Vestsjællands Politi gik i aktion og besøgte 16 forskellige adresser.

Blandt de øvrige anholdte er en mand, der også sigtes for at have været involveret i det mislykkede smugleri af 1,5 ton med Jamie.

Manden beskyldes desuden for at have haft planer om en smuglertur med båden Naomi. Den blev sejlet til La Coruña i Spanien, og planen var, at den skulle have 1,5 ton med til Danmark, hævder politiet.

/ritzau/

 

Bombe dræber to nær Egyptens udenrigsministerium

21. september 2014 10:48

En bombeeksplosion har søndag kostet to personer livet i nærheden af landets udenrigsministerium i den centrale del af hovedstaden Kairo, oplyser myndighederne.

Den centrale bydel gav genlyd af udrykningssirener, og folk løb rundt, siger et øjenvidne til Reuters.

Eksplosionen indtraf på et fortov i området Boulaq Abu Eila under 15. maj-broen ifølge statsligt tv og det statslige nyhedsbureau.

Bombeangreb og skyderier, udført af militante islamistiske grupper, har dræbt hundredvis af egyptiske politifolk og soldater, siden hæren sidste år væltede præsident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab.

/ritzau/

 

Skatteminister til angreb på DF om brugerbetaling

21. september 2014 10:01

Det kommer til at gå ud over de svageste i samfundet, hvis Dansk Folkeparti indfører mere brugerbetaling.

Det er meldingen fra skatteminister Benny Engelbrecht (S) fra talerstolen på den socialdemokratiske kongres.

- Jeg synes, det er et værdiskred, der virkelig viser, at Dansk Folkeparti er et stærkt borgerligt parti, siger den nyslåede skatteminister, der mener, at øget brugerbetaling vil gå ud over de svageste i samfundet.

- Men I det mindste viser de deres sande ansigt, når de melder ud, at de er tilhængere af brugerbetaling, siger Benny Engelbrecht.

Skaarup foreslår brugerbetaling

Skatteministerens udmelding kommer, efter at Dansk Folkepartis næstkommanderende, Peter Skaarup, siger, at partiet ikke vil afvise at indføre mere brugerbetaling.

- Med hensyn til at indføre brugerbetaling vil jeg ikke afvise, at der kan være nogle penge at hente. Det skal bare ikke være en ideologi at gå ad den vej, sådan som vi ser det hos Liberal Alliance, der har en idé om, at alt skal være privat. Men brugerbetaling og privatisering kan man ikke udelukke, siger Peter Skaarup.

Udmeldingen fra DF-gruppeformanden kommer i en ny bog, der først udkommer 3. oktober,

Og det er klar tale, mener Benny Engelbrecht. Øget brugerbetaling vil ifølge ham gå ud over de svageste.  

- Man behøver ikke en lang akademisk uddannelse for at regne ud, at hvis der kommer mere brugerbetaling, så bliver det de svageste i samfundet, der kommer til at betale, siger han.

Ikke brugerbetaling på lægebesøg

Peter Skaarup har ikke har nogen konkrete bud på, hvor han forestiller sig, at der kan hentes nogle penge ved at indføre brugerbetaling, men afviser, at betaling på lægebesøg kan komme på tale.

Og nu må DF komme på banen og tone rent flag, mener skatteministeren.

- Jeg vil bare gerne efterlyse, hvad det er, der skal være brugerbetaling på. Det kan vi aldrig få svar på med DF. Nu vil vi have svesken på disken og vide, hvad det er, der skal koste noget, siger Benny Engelbrecht.

Peter Skaarup siger, at eventuelle besparelser på brugerbetaling for eksempel kan gå til øget velfærd for de ældre, men det giver Benny Engelbrecht ikke meget for.

- Så længe Dansk Folkeparti peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, så ved vi jo, at hvis der er penge til overs, så går de jo ikke til mere velfærd. De kommer til at gå til skattelettelser, siger han.

 

Afghanske rivaler har underskrevet en regeringsaftale

21. september 2014 09:55

De to afghanske præsidentkandidater, Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah, har efter flere måneders rivalisering underskrevet en aftale om at danne en samlingsregering.

Ghani omfavnede Abdullah, efter at de begge havde sat deres underskrift på aftalen ved ceremonien, som blev transmitteret direkte på afghansk tv.

Ghani bliver præsident
Abdullah Abdullah er i aftalen gået med til, at Ghani sætter sig på præsidentposten efter Hamid Karzai, som egentlig skulle have forladt præsidentpaladset allerede i august.

Til gengæld får den tidligere udenrigsminister Abdullah en nyoprettet post som såkaldt administrerende direktør, hvilket ifølge de internationale nyhedsbureauer reelt er det samme som en premierminister.

Valgresultat ventes senere i dag
Nu da aftalen er i hus, ventes valgresultatet fra anden runde af præsidentvalget 14. juni offentliggjort senere søndag.

Den tidligere finansminister og verdensbankøkonom Ashraf Ghani har ifølge de foreløbige resultater vundet valget. Abdullah Abdullah er i aftalen gået med til, at Ghani sætter sig på præsidentposten efter Hamid Karzai, som egentlig skulle have rømmet præsidentpaladset i august.

/ritzau/

 

Medicin: Ønske om at pris og virkning skal vurderes

21. september 2014 09:44

Der bør ikke gives meget dyr medicin til patienter, hvis det kun forlænger deres levetid med nogle få måneder. Pengene kunne i stedet bruges på andre patienter, der så vil få en bedre levestandard, siger en politikere og en ekspert til Politiken.

De efterlyser et overordnet prioriteringsråd til at tage stilling til, om pris og virkning hænger sammen.
 
Man kan sagtens tillade sig at lave den slags overvejelser i sundhedsvæsenet, siger professor Jakob Kjellberg fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Der bliver ikke flere penge
- Hvis man ikke prioriterer, sætter man andre til at gøre det andre steder, for der bliver ikke flere penge, siger han.

Jakob Kjellberg nævner blandt andet screening af donorblod, som skal forhindre, at modtagere af blod bliver smittet med HIV.

Dyr måde at få helbred på
- Det er en meget dyr måde at få helbred på i forhold til, hvor meget helbred man kunne få for de samme penge  i andre sektorer, for eksempel uddannelse eller vejsikkerhed, siger han.

Screeningen koster ifølge Jakob Kjellberg årligt 40 millioner kroner. Alligevel bliver én person hver tiende år smittet, mens det vil være to hvert tiende år, hvis man ikke screenede donorblod.

- Altså en samlet pris på 40 millioner kroner for at lede efter en sygdom, hvor dødeligheden er på niveau med diabetes 2, lyder det fra professoren.

/DR Nyheder/

 

Det kan være dyrt at skifte fagforening

21. september 2014 09:10

Det er ikke altid let eller gratis at melde sig ud eller skifte til en anden fagforening. Der er nemlig stor forskel på opsigelsesvarsler og bindingsperioder.

I enkelte fagforeninger skal medlemmer betale op til seks måneders kontingent, før de får lov at slippe. Det viser en gennemgang af reglerne for udmelding hos en række af de største fagforeninger, som avisen.dk har foretaget.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen forsøger fagforeningerne at holde på medlemmerne ved at gøre det for dyrt at melde sig ud.

Form for fastholdelsesstrategi
- De gør det mere vanskeligt at skifte, så det er grundlæggende en form for fastholdelsesstrategi. Og den længere løsrivelsesperiode giver dem så også bedre mulighed for at overtale medlemmet til at blive hængende, siger professoren fra Aalborg Universitet til avisen.dk.

Ofte følges medlemskab af a-kasse og fagforening ad. Men hvor det er lovbestemt, at man kan skifte a-kasse med 14 dages varsel, bestemmer fagforeningerne selv, hvor hårdt de vil holde på medlemmerne.

- Fagforeningen er jo i princippet en privat forening, og der kan man lave de regler for udmelding, som man finder saglige. Og der kan man altså sagtens ende med en længere udmeldelsesperiode end den, der gælder i relation til a-kassen, forklarer Ole Hasselbach, der er juraprofessor og ekspert i foreningsret.

Djøf'ere skal betale i seks måneder
Jurister og økonomer organiseret i Djøf og ingeniører hos IDA risikerer at skulle betale op til seks måneders ekstra kontingent fra den dag, de melder sig ud.

- Selvfølgelig skal man ikke være stavnsbundet, men på den anden side er det en medlemsfinansieret organisation, hvor man skylder et eller andet varsel, før man melder sig ud. Man kan altid diskutere fristen, men det er det her, vi har valgt, siger Mogens Kring Rasmussen, der er administrerende direktør i Djøf.

/ritzau/

 

Flere patruljer og mere overvågning ved Det Hvide Hus

21. september 2014 07:40

Sikkerhedsforanstaltningerne ved Det Hvide Hus i Washington bliver øget langs vejen foran præsidentboligen, efter at det fredag lykkedes en 42-årig mand at hoppe over hegnet, spurte over plænen og nå ind gennem dørene til Barack Obamas palæ med en kniv på sig.

Det oplyser Secret Service, der dagligt passer på præsidenten og hans familie både i Washington og på rejser.

En undersøgelse af episoden fredag er sat i gang, men Julia Pierson, som er chef for Secret Service, har indtil videre givet ordre om at højne sikkerheden.

Oplyste at mand var ubevæbnet
Patruljer blev allerede fredag opjusteret og det samme gælder overvågningsmuligheder langs hegnet omkring Det Hvide Hus på Pennsylvania Avenue.

Tidligere oplyste Secret Service, at manden var ubevæbnet, men den 42-årige blevet sigtet for ulovligt at have trængt ind i en bygning med begrænset adgang for offentligheden med et dødbringende eller farligt våben på sig, lyder det i en meddelelse fra den amerikanske statsadvokats kontor.

Havde springkniv i lommen
I en skriftlig erklæring oplyser Secret Service, at der er tale om en springkniv af mærket Spyderco med et blad på knap ni centimeter. Manden havde angiveligt kniven i sin bukselomme.

Episoden er et af de alvorligste brud på sikkerheden ved Det Hvide Hus, siden præsident Barack Obama kom til magten. Den fandt sted, få minutter efter at Obama havde forladt sit hjem sammen med sine to døtre og en af deres veninder for at besøge Camp David weekenden over.

/ritzau/Reuters

 

Pressechef: Sådan kommer man igennem 'shitstormen'

21. september 2014 07:06

I april 2012 kørte en rendegraver ned af Borups Alle i København. Ved en fejl gravede den et tv-kabel over.

Resultatet var fatalt for tv-udbyderen Yousee, der om aftenen skulle vise en semifinalekamp i fodboldens Champions League.

Kunderne røg da også til tasterne, og allerede ved midnat var der over 300 henvendelser på virksomhedens facebookside.

Siden hen oplevede Yousee to større nedbrud, hvor kunderne igen angreb virksomheden.

Pressechef i TDC, Ib Konrad Jensen, var dengang ansvarlig for at håndtere de mange vrede kunder som pressechef i Yousee. Han mener, det er vigtigt at svare kunderne med det samme - og svare ærligt.

- Det er vigtigt, at man er meget præcis om, hvad problemstillingen er, og hvad man gør for at løse problemet. Det er vigtigt at forstå den utilfredshed, som kunderne har, siger han.

Koster på kort sigt

De mange negative reaktioner mod Yousee var blandt de første masseudbrud mod en virksomhed. Men emnet er igen aktuelt, efter kunder og brugere det seneste døgn har angrebet Jensens Bøfhus. Det sker, efter kæden vandt en principiel sag i højesteret om retten til at bruge navnet 'Jensen's'.

Spørger man Ib Konrad Jensen, så koster det på kort sigt på bundlinjen for en virksomhed at være midt i en shitstorm. Men på længere sigt, kan det gavne virksomheden, mener han.

- I bund og grund har vi vundet lidt på, at vi var ærlige omkring, hvad vi gjorde, og hvorfor vi havde problemerne, og vi var i stand til at kommunikere dem, mens det stod på. Det bortforklarer ikke vores fejl, men det har i hvert fald øget vores troværdighed.

- Man må ikke gemme sig

Ib Konrad Jensen kender ikke den konkrete sag med Jensens Bøfhus godt nok til, at han vil give gode råd om, hvad restaurantkæden bør gøre. Men helt generelt fremhæver han ét særligt råd om shitstorms:

- Det er umuligt at stoppe dem, når de først er i gang. Men man skal passe på med at gemme sig, når de står på.

Et enkelt eksempel står også klart for Ib Konrad Jensen som eksemplet på, hvordan man succesfuldt kan håndtere stormen. Det er sagen om aflivningen af giraffen Marius, der blev aflivet i februar måned i år. 

Her angreb dyreelskere over hele verden Københavns Zoo. Zoos videnskabelige direktør, Bengt Holst, valgte i den forbindelse at stille op og svare på kritikken i både danske og internationale medier.

- Bengt Holst er et fantastisk eksempel på, at man tør stå ved den handling, man nu engang gør. Det tror jeg faktisk, han vandt enormt meget sympati for, siger Ib Konrad Jensen.

 

Avis: Ny syrisk gruppe er lige så farlig som IS

21. september 2014 06:57

En nystartet syrisk gruppe udgør potentielt en lige så stor - hvis ikke større - trussel mod sikkerheden i Europa og USA som jihadistgruppen Islamisk Stat (IS).

Det skriver The New York Times.

Anonyme amerikanske sikkerheds- og efterretningskilder siger til avisen, at gruppen, der kalder sig Khorosan, rent faktisk nyder godt af det store fokus, som IS har fået. Gruppen ledes angiveligt af Muhsin al-Fadhi, der var en del af inderkredsen omkring den afdøde al-Qaeda-leder Osama bin Laden.

Kendte til terrorangrebet i 2001
Ifølge The New York Times var han så tæt på bin Laden, at han var blandt de få, som på forhånd vidste, at terrorangrebet i USA 11. september 2001 skulle ske.

Der er ganske få offentligt tilgængelige oplysninger om Khorosan-gruppen, som angiveligt er opstået i Syrien inden for det seneste år. Kilder siger til den amerikanske avis, at gruppen består af al-Qaeda-folk fra Mellemøsten, den sydlige del af Asien og Nordamerika.

Khorosan skulle være interesseret i at udføre angreb med skjulte sprængstoffer.

James Clapper, der er den øverste amerikanske efterretningschef, sagde torsdag, at i forhold til truslen mod USA, så kan Khorosan udgøre en lige så stor trussel som Islamisk Stat..

Al-Nusra-fronten er også en trussel
IS er berygtet for sine hårdhændede metoder. Gruppen huserer i både Irak og i Syrien og har blandt andet halshugget flere vestlige gidsler, optaget det på video og lagt det på internettet.

Efterretningskilder peger på, at også al-Nusra Fronten i Syrien - der har forbindelse til al-Qaeda - kan udgøre en direkte trussel mod amerikanerne og europæerne.

USA anslår, at omkring 15.000 udlændinge er rejst til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen. Heraf flere end 100 amerikanere og 2000 europæere.

Hverken talsmænd fra efterretningstjenesten CIA eller Det Hvide Hus har ønsket at kommentere artiklen i The New York Times.

/ritzau/

 

Messerchmidt vil hjem til dansk politik

21. september 2014 06:18

Han var den absolutte topscorer, da der i maj var valg til Europa-Parlamentet.

Med knap 470.000 personlige stemmer var han med til at gøre Dansk Folkeparti til det største danske parti i Europa-Parlamentet.

Men når denne valgperiode i Bruxelles lakker mod ende, drager Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt mod dansk politik med ønsket om en plads Folketinget i bagagen.

Passer med valg

- Jeg stiller ikke op som spidskandidat for Dansk Folkeparti til Europa-Parlamentet igen. I hvert fald ikke på den her side af min pensionsmodne tilværelse, siger 33-årige Morten Messerschmidt, der har siddet i Europa-Parlamentet siden 2009.

Hans nuværende periode i Bruxelles udløber i 2019, og det passer ifølge stemmeslugeren godt med, at han kan stille op til Folketinget - ikke ved det kommende folketingsvalg - men det næste, og det er ifølge Messerschmidt et passende tidspunkt at forlade EU.

Stærkt mandat

- Jeg har fået et meget stærkt mandat fra de danske vælgere. Knap en halv million har stemt på mig personligt, og så vil det være forkert at luske ud af døren efter under et år. Mine planer er rettet mod EU-mandatets afslutning, og det passer faktisk meget godt med det folketingsvalg, der kommer til den tid, siger Messerschmidt, der sidste år fik en plads i Dansk Folkepartis ledelse.

- Det at sidde i Europa-Parlamentet er vigtigt. Der foregår rigtig meget i Bruxelles, som vi skal rette op på, men det vil altid trække i en politiker at være i Folketinget, og efter omkring 10 år i Bruxelles synes jeg, det er rigtigt at kunne vende tilbage.

Hvad vil du sige til dem, der tænker: Han er lige blevet valgt, og så tænker han allerede på Danmark?

- Jeg kan love både dig og alle, der har stemt på mig, og alle andre, at mit absolutte hovedfokus er på arbejdet i Bruxelles, men jeg tager også tiden efter Bruxelles alvorligt.

 

Israelere og palæstinensere er klar til nye forhandlinger

21. september 2014 04:19

Israelere og palæstinensere begynder en ny runde indirekte forhandlinger om at løse konflikten i Gazastriben onsdag, oplyser palæstinensiske kilder.

Der forhandles i Egypten

Forhandlingerne skal foregå via mæglere i Egyptens hovedstad, Kairo.

Under den seneste runde af forhandlinger blev parterne enige om en tidsubegrænset våbenhvile i Gaza, som er blevet opretholdt siden. Aftalen blev indgået 26. august efter 50 dage med krigshandlinger mellem Israel og militante palæstinensere i Gaza.

Dengang blev det samtidig aftalt, at forhandlingerne om en række andre stridspunkter skulle fortsætte i september.

- Egypten har inviteret palæstinensiske og israelske delegationer til at fortsætte samtalerne i Kairo 24. september, siger en palæstinensisk embedsmand ifølge nyhedsbureauet AFP.

Israel har ikke bekræftet oplysningerne, men det gør en anonym egyptisk embedsmand over for AFP.

Havn og fangeudveksling er på dagsordenen

Under de seneste uroligheder i Gaza blev flere end 2140 palæstinensere dræbt - størstedelen af dem var civile. På den israelske side mistede 73 personer livet.

Ved de kommende forhandlinger skal etableringen af en havn i Gaza blandt andet diskuteres, ligesom at fangeudvekslinger er på dagsordenen.

Forud for onsdagens forhandlinger vil repræsentanter for de to store politiske fraktioner i Gaza, Fatah og Hamas, også mødes i Kairo. Det ventes at ske allerede mandag.

/ritzau/AFP

 

Medier: Kendisser er ofre for ny læk af nøgenbilleder

21. september 2014 04:13

Realitystjernen Kim Kardashian, fodboldspiller Hope Solo og skuespillerinde Vanessa Hudgens er blandt de amerikanske kendisser, der lørdag kunne finde nøgenbilleder af sig selv på internettet, efter hvad der formodes at være den anden omfattende læk af berømtheders private billeder på få uger.

Billederne florerede på sociale medier, før de ifølge internetmediet TMZ blev fjernet.

Private optagelser også hacket

Rapstjernen Kanye Wests hustru, Kim Kardashian, og de andre kendisser kan således skrive sig på listen over celebre kvinder, som formentlig er blevet hacket.

Det amerikanske medie Buzzfeed skriver, at også private filmoptagelser og billeder af blandt andre skuespillerinderne Mary-Kate Olsen og Hayden Panettiere er blevet lækket sammen med hidtil usete billeder af Oscarvinderen Jennifer Lawrence, som for få uger siden fik stjålet og offentliggjort en række private fotografier.

1. september begyndte den første sag om læk af kendissers nøgenbilleder at rulle, og det amerikanske forbundspoliti, FBI, er gået ind i sagen.

Apple satte undersøgelse i gang

Ifølge sin talsmand har Jennifer Lawrence kontaktet myndighederne, efter at billederne af hende angiveligt er blevet stjålet fra hendes computer.

Foruden Lawrence blev der for tre uger siden også delt billeder af skuespillerne Kirsten Dunst og Kate Upton samt op mod 100 andre kvinder.

It-giganten Apple iværksatte efterfølgende en undersøgelse af sin iCloud-service, hvor brugere kan lagre billeder og dokumenter virtuelt.

Det var angiveligt fra iCloud, at det lykkedes hackere at finde frem til billederne, men Apple har siden oplyst, at der er ikke er fundet fejl ved firmaets service.

/ritzau/AFP

 

Khawajas datter er løsladt fra fængsel i Bahrain

20. september 2014 23:49

Efter 19 dage i fængsel blev bahrain-danskeren Marayam al-Khawaja torsdag sat på fri fod i Bahrain, men hun har udrejseforbud. Det skriver Politiken Søndag.

Maryam al-Khawaja blev anklaget for at have angrebet en politibetjent i lufthavnen i Bahrain, da hun ankom fra Danmark for at besøge sin fængslede og sultestrejkende far, menneskerettighedsforkæmperen Abdulhadi al-Khawaj.

Årsagen til, at Maryam al-Khawaja har forbud mod at rejse ud af Bahrain, er, at hendes sag om 10 dage skal for højesteret.

Har sultestrejket

Efter fængslingen gik Maryam al-Khawaja i sultestrejke for at få lov til at se sin far, og det havde effekt. Faderen indledte selv en sultestrejke for 27 dage siden.

Familien Khawaja boede 12 år i Danmark, men vendte i 2001 tilbage til Bahrain. En halv snes år efter var Abdulhadi al-Khawaja med til at arrangere demonstrationer for politisk frihed i kongedømmet, men blev anholdt og fik en fængselsdom på livstid.

Udenrigsministeriet følger al-Khawajasagerne tæt i Bahrain.

MEPer opfordrede til økonomiske sanktioner

Tolv medlemmer af EU-Parlamentet mener, at det internationale samfund i mere end tre år forgæves har lagt pres på Bahrain for at få Abdulhadi al-Khawaja løsladt. Derfor opfordrede de i sidste uge EUs udenrigsministre til at indføre indføre økonomiske sanktioner mod lederne af styret.

- De ansvarlige for undertrykkelsen af folket i Bahrain - forsvarsministeren, premierministeren og indenrigsministeren - bør mærke konsekvenser af deres undertrykkende handlinger, sagde den portugisiske parlamentariker Ana Gomes, der er initiativtageren bag erklæringen, til Politiken.

Erklæringen er underskrevet af seks danske parlamentarikere og opfordrede styret i Bahrain til at løslade både Abdulhadi al-Khawaja og hans datter Maryam al-Khawaja, der begge har dansk statsborgerskab, samt alle andre politiske fanger i landet.

/ritzau/

 

Kortuddannede ledige forskelsbehandles ved genoptjening af dagpenge

20. september 2014 23:19

Når ledige kommer i arbejde via jobrotation, genoptjener de ikke dagpenge. Men det gør ledige akademikere, når de indgår i den lignende videnpilotordning.

Den forskelsbehandling er direkte diskriminerende, vurderer eksperter på området, og kritikken bakkes op af fagbevægelsen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Man diskriminerer dem, der kommer i et jobrotationsprojekt, mens man til gengæld tilgodeser akademikergruppen, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Akademikere har bedre vilkår

Reglerne siger, at offentligt støttede ordninger ikke giver ret til genoptjening af dagpenge. Det håndhæves for jobrotation, men videnpilotordningen er undtaget fra reglerne, og derfor har ledige akademikere bedre vilkår end de ledige i jobrotation.

Den ordning bruges typisk af ufaglærte eller lavt uddannede ledige, der vikarierer for fastansatte på efteruddannelse.

Enhedslisten og SF kræver ændringer af dagpengereformen i finansloven. Begge partier har optjeningen af retten til dagpenge i jobrotation som et centralt krav.

I regeringen anerkender både Socialdemokraterne og De Radikale, at forskelsbehandlingen er uhensigtsmæssig, men de afviser alligevel at ændre reglerne, før dagpengekommissionen er færdig i september 2015.

/ritzau/

 

Samlingsregering er på plads i Afghanistan efter måneders strid

20. september 2014 20:33

De rivaliserende kandidater i Afghanistans omstridte præsidentvalg er nået frem til en aftale om en ny samlingsregering efter en strid, der har varet mere end to måneder.

Den langvarige krise har yderligere destabiliseret Afghanistan, der er plaget af vold og uroligheder.

En talsmand for favoritten Ashraf Ghani siger på betingelse af anonymitet, at alle udstående stridspunkter er blevet 100 procent løst, og at begge parter har indvilligt i en aftale, der skal dele magten.

Aftalen skal underskrives søndag.

Forsinket to måneder

Indsættelsen af landets nye præsident skulle oprindeligt være sket allerede 2. august, men er blevet udskudt på grund af gensidige beskyldninger om valgsvindel fra de to præsidentkandidater, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani.

Aimal Faizi, der er talsmand for den nuværende præsident Hamid Karzai, bekræfter, af aftalen er blevet vedtaget.

Han siger, at aftalen underskrives formelt søndag. Samme dag ventes det, at resultatet af det omstridte præsidentvalg i juni bliver offentliggjort.

/ritzau/Reuters

 

Brøndbyfans anklager politiet: Betjente sigtede på os med pistoler

20. september 2014 19:56

Det var politibetjente, der startede en konfrontation fredag aften mellem en gruppering med tilhørsforhold til fodboldklubben Brøndby IF og betjente fra Københavns Vestegns Politi.

Det siger Alexander Michelsen, der er talsmand for fangrupperingen 'Alpha', der har et tilhørsforhold til Brøndby, til DR Nyheder.

- Vi er uenige i hele grundlaget, hvorpå den her konflikt er opstået. De mener angiveligt, at der har været nogle oppe at slås, og det mener vi ganske enkelt ikke er rigtigt, siger han.

Bliver bedt om ID

Han overværede selv situationen, da den var på sit højdepunkt, og kan slet ikke genkende politiets udlægning af, at Brøndbys fans pressede betjentene. Alexander Michelsen siger, at de fire fans, der ifølge politiet var oppe og slås, i stedet fredeligt var på vej til en optaktsfest forinden søndagens kamp mellem FC København og Brøndby IF.

De fire fans bliver ifølge Alexander Michelsen bedt om at identificere sig. Det kan den ene ikke, hvorefter situationen udvikler sig dramatisk.

- Det er i forbindelse med det, han bliver smidt op af en politivogn uden i øvrigt at være blevet sigtet, siger Alexander Michelsen.

Fans: Betjente trækker tjenestevåben

Herefter er der også uenighed mellem fans og politi om, hvad der foregår. Politiet mener, at en af de tilbageholdte henter forstærkninger ved den nærliggende fest, men ifølge Alexander Michelsen påkalder den voldsomme konfrontation sig naturlig nysgerrighed på grund af larmen fra blandt andet politihundene.

Da betjentene bliver mødt af flere hundrede fans af Brøndby IF, vælger de at trække deres tjenestevåben. Det er de to parter enige om. Men i den forbindelse retter Alexander Michelsen en alvorlig kritik mod politiets håndtering.

- Vi står og ser på, at de står og sigter direkte mod vores ansigter med den her pistol, som de har trukket uden at affyre varselsskud. Så der er flere ting, der er galt her.

- De to betjente, der egentlig får hele situationen til at eskalere - de har uden tvivl været meget uerfarne. De var i hvert fald meget nervøse, siger Alexander Michelsen.

Han mener generelt, at der har været et skred i forholdet mellem Københavns Vestegns Politi og fansene i Brøndby. Det er blevet markant dårligere det sidste år. Dermed er han enig med politiinspektør Michael Kristiansen, der tidligere i dag overfor DR Nyheder erkendte, at der igennem længere tid har været en dårlig stemning mellem politi og fans.

Politiinspektør kan ikke be- eller afkræfte

Alexander Michelsen medgiver, at der i fanmiljøet omkring Brøndby er "brodne kar", men han mener samtidig, at politiet ved flere lejligheder har været med til at optrappe konflikterne.

DR Nyheder har forholdt politiinspektør Michael Kristiansen fra Københavns Vestegns Politi påstanden om, at politiet skulle have sigtet direkte mod hundredevis af Brøndbyfans med deres tjenestevåben. Han kan lørdag aften hverken be- eller afkræfte påstanden.

- Jeg kommenterer ikke på de konkrete ting. Jeg har ikke haft lejlighed til at se betjentenes indberetning endnu. Det gør jeg først på mandag, siger Michael Kristiansen.

 

DF'ere holder fest i Herning: Thulesen Dahl bedre statsminister end Løkke

20. september 2014 18:34

Han taler pænt, er repræsentabel og indgyder tillid og respekt.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har alle de kvalifikationer, der skal til, for at være landets statsminister.

Det er i hvert fald holdningen hos flere af de DF'ere, der i weekenden er samlet til Dansk Folkepartis årsmøde i Herning.

De foretrækker ganske enkelt deres egen formand som statsminister frem for Venstres kandidat, Lars Løkke Rasmussen.

Tilliden til Løkke er svækket

- Hvis det stod til mig, blev det Kristian Thulesen Dahl, siger Kaj Jensen fra Randum.

Ifølge ham har der været "så mange sager" med Løkke.

Holdningen går igen hos Karen Nielsen fra Svendborg-kredsen.

- Vi kan godt have mistet tilliden lidt til ham med alle de numre, han har lavet, siger hun.

Hundehvalpe og marker

Faktisk er der meget lidt uenighed at spore hos DF'erne, der holder årsmøde under overskriften "tryghed og tillid", hvilket i årsmødesalen er illustreret af billeder af glade familier, hundehvalpe og smukke blomstermarker.

Alle er de enige om, at her hos DF i Herning har man det hyggeligere end hos de Radikale og Socialdemokraterne, der også i denne weekend holder henholdsvis landsmøde og kongres i Nyborg og Herning.

- Forskellen er nok, at Dansk Folkeparti er i væsentlig fremgang, og det har vi grund til at smile af, siger Merete Egholm fra Halsnæs.

Dygtig, tillidsfuld

Hun kalder Kristian Thulesen Dahl "en dygtig mand, der indgyder tillid og respekt".

- Det kunne være spændende, hvis han gik efter at blive statsminister, siger hun og får opbakning fra Marianne Nordtorp fra Varde.

- Jeg synes absolut, han har kvalifikationerne. Det er Kristians helt egen beslutning, men jeg ville gerne se ham som statsminister. Han er et ordentligt menneske, og der er ikke noget at pege fingre ad, siger hun.

Et ungt parti

Tidligere formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, forstår godt, at flere af DF'erne foretrækker Thulesen Dahl som statsminister frem for Løkke.

- Men jeg forstår også godt, hvis Kristian siger, at vi lige venter en omgang. Vi kender vores besøgelsestid, og vi er et ungt parti, siger hun om det 19 år gamle DF.

Men de håbefulde DF'ere bliver skuffede, for selvom Kristian Thulesen Dahl er glad for opfordringen, har han ingen planer om at gå efter statsministerposten.

- Det, det drejer sig om for os, er, hvordan vi får vores politik gennemført. Det der med poster har det med at overskygge det politiske, siger han.

Næsten 1.200 DF'ere er i weekenden samlet til partiets årsmøde i Herning. Partiet kan blandt andet fejre, at det har rekordmange medlemmer.

 

Politiet: Nogle brøndbyfans er blevet voldsomme og aggressive

20. september 2014 18:20

Udviklingen i fanmiljøet omkring Brøndby IF går den forkerte vej, og nogle fangrupperinger er blevet så voldsomme og aggresive, at Københavns Vestegns Politi nu slår alarm.

Det kan nemlig være både livsfarligt og få fatale konsekvenser, hvis ikke udviklingen bliver bremset, siger politiinspektør Michael Kristiansen fra Københavns Vestegns Politi.

- Jeg synes, vi ser en negativ udvikling i aggressivitet, konfrontation og voldsomhed blandt visse fangrupperinger med tilhørsforhold til Brøndby IF. Det er alvorligt, livsfarligt og kan i sidste ende få fatale konsekvenser, skriver han i en pressemeddelelse.

Ved gårsdagens konfrontation endte politiet ifølge deres udlægning med at trække peberspray mod fans af fodboldklubben Brøndby IF. Fansene svarede ifølge politiet igen ved at trænge politiet op i en krog.

Flere konfrontationer det sidste år

Udviklingen er blot seneste kapitel i et forløb, hvor fodboldfans af Brøndby og Københavns Vestegns Politi har været i åben konfrontation.

Da Brøndby i starten af august spillede returkamp mod belgiske Club Brugge, blev politiet ifølge Michael Kristiansen angrebet af 200 brøndbyfans. Og sidst FC København var på besøg i Brøndby, eskalerede situationen til et omfang, hvor politiet vurderede det nødvendigt at tilbageholde 486 fans af FC København.

Det er den udvikling, som Michael Kristiansen nu slår alarm over med gårsdagens episode som afsæt.

- Det ender igen med, at politiet må trække tjenestevåben. Når vi gør det, så er det fordi, det er en alvorlig situation, og det er nødvendigt.

- Når jeg bruger den retorik, at det kan være livsfarligt, så er det klart, at hvis vi lige pludselig skal trække vores tjenestepistoler og i værste fald skal anvende dem, så er det jo i sig selv et voldsomt indgreb. Nu prøver jeg så at sende det klare signal, at nu må det her stoppe, siger han til DR Nyheder.

Fans mener dialog er blevet dårligere

Han opfordrer derfor nu til, at alle parterne i konflikten får sat sig sammen for at finde ud af, hvordan den negative udvikling kan stoppes, ligesom han beder Brøndbys fans om at gå konstruktivt ind i dialogen.

På debatforaet for den officielle fanklub i Brøndby giver flere fans også udtryk for, at forholdet mellem fans og politi er blevet dårligere. Hvilket Michael Kristiansen ærgrer sig over.

- Jeg har jo hørt, at fansene har sagt det før Det er jeg rigtig ked af, for det er slet ikke de rammer, som vi vil skabe omkring fansene.

Mens det seneste år ikke har været uden problemer i forbindelse med fodboldkampene i Brøndby, så forløb det bedre, da Brøndby gæstede Parken på Østerbro tilbage i maj måned. Godt nok blev 15 anholdt, men det er alligevel et stykke fra de 486 i Brøndby.

Politiet: Vi kigger meget indad

Har I gjort jer nogle tanker om, hvorfor det er hos jer, de her ting opstår, og ikke når Brøndby gæster FC København i Parken, som de eksempelvis gør i morgen?

- Jeg er rigtig ked af det, og jeg skal hilse og sige, at vi kigger meget indad. Vi holder ikke hånden over noget i vores egen organisation. Enhver indsats bliver evalueret, siger Michael Kristiansen.

Er der en forskel på, hvordan I håndterer de her fans, og hvordan Københavns Politi håndterer dem, når de er på besøg i Parken?

- Det tror jeg ikke, for vi snakker meget sammen. Jeg tror, det har noget at gøre med geografien og hele retorikken omkring det.

- Jeg må indrømme, at der har været en dårlig stemning mellem visse fangrupperinger og politiet i lang tid. Det er måske også, fordi vi har strammet retorikken omkring dem, der vil balladen. Vi vil godt isolere dem, der laver balladen og så skaffe rum for, at de gode fans får en rigtig god oplevelse.

 

Dagpengekommission om fremrykning: Vi må bare fyre den af

20. september 2014 18:13

Medlemmerne af dagpengekommissionen skal løbe lidt hurtigere, hvis de skal nå at have deres anbefalinger klar til et nyt dagpengesystem allerede næste år.

Men kommissionen kan sagtens følge med, lyder det fra formand Nina Smith, der også er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.

- Vi må bare fyre den af og prioritere den her opgave ekstra højt, siger hun til Ritzau.

Arbejdet bliver mere bøvlet

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) annoncerede i sin åbningstale på Socialdemokraternes kongres lørdag, at regeringen vil fremrykke kommissionens anbefalinger.

Selvom arbejdet ifølge Nina Smiths bliver mere bøvlet, vil færre arbejdstimer ikke få betydning for kvaliteten af kommissionens anbefalinger.

- Det er ikke min intention, at det skal få betydning for kvaliteten. Men det er jo altid rart med mere tid, siger hun.

Fremrykning kræver flere folk

Statsministeren forsikrede i sin tale, at formanden havde lovet et solidt arbejde, selvom tidsfristen nu er ændret. Og det takkede hun formanden for.

Men dagpengeanbefalingerne kommer ikke af sig selv, og nu må kommissionen for alvor tage arbejdshandskerne på.

- Vi skal have større mødeintensitet, og det kræver, at vi skal have flere folk på i vores sekretariat til at lave de nødvendige analyser. Det er vi også blevet lovet, siger hun.

Opstartet i september

Det sidste punktum i dagpengekommissionens anbefalinger skal sættes i september 2015. Tidligere skulle kommissionen være færdig ved årsskiftet næste år.

Kommissionen blev sammensat af regeringen tilbage i juni 2014 for at gøre det 100 år gamle dagpengesystem mere up-to-date.

I september havde kommissionen sit første møde og er nu allerede godt i gang med arbejdet, forsikrer Nina Smith.

/ritzau/

 

Vestager til baglandet: Det værste er at sige på gensyn

20. september 2014 17:54

EU's kommende konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, går for at være en benhård forhandler. Men det var en til tider grådkvalt Vestager, der i dag på Hotel Nyborg Strand holdt sin afskedstale ved det radikale landsmøde. En tale om fortiden, nutiden, det bedste og det værste.

- Det bedste, det er sammenholdet, sagde den kommende kommissær, men så knækkede stemmen.

Alle mand var på plads ved bordene og stående langs muren i salen i Nyborg, da Margrethe Vestager tog afsked med dansk politik i en tale fuld af taknemmelighed. 

- Det værste er det her øjeblik. Det er at sige på gensyn. For vores fællesskab, det rummer det hele ..., og så knækkede stemmen igen.

- Kan I mærke, det bliver meget langt, hvis jeg skal tude i hver sætning?, lød det.

Stærkeste står de svære år

Det, der i dag står stærkest i erindringen hos den nu tidligere minister, betroede Vestager baglandet i dag, var:

- Sammenholdet i årene, hvor vi blev spået en krank og ussel skæbne. Det var dengang, jeg ikke kunne gøre noget rigtigt, ud over at spidse blyanter.

- Dengang vi ikke var ét parti, dengang vælgerne ikke troede på, at vi kunne lide hinanden. Og derfor kunne de heller ikke lide os. For mennesker, der synes at hade, at skændes, at bagtale, de ser indad. Mennesker, der lytter, diskuterer, handler, de ser frem, og de ser andre mennesker.

Men det lykkedes, mindedes Margrethe Vestager, at overbevise hinanden og vælgerne.

- Det er fællesskabet, der har båret os frem. Og jeg er blevet mildere, klogere med årene. Tak for det, Søren Bald (tidligere radikal landsformand, red.).

Lad os vinde det valg

Nu er tiden så kommet for Margrethe Vestager til at gøre plads og til at give faklen videre til den næste og tiende leder i de radikales partihistorie.

- Morten er den bedste politiske leder. Han er den, jeg har størst tillid til i dansk politik. Han samler.

Margrethe Vestager fik syv år som politisk leder for de radikale, før hun sidst i august overdrog ledelsen af partiet til sin højrehånd, Morten Østergaard.

Læren af det hele, og Vestagers udgangsreplik, lyder:

- Vi kan tabe hver for sig. Men når vi er sammen, kan vi ikke bare vinde. Vi kan også skabe et bedre Danmark og en stærkere verden. Det er valgår. Lad os vinde det valg.

Og så kom de, klapsavlerne. Og blomsterne.

 

Fagboss: Højrefløjen bekymrer sig ikke om dagpengeofre

20. september 2014 17:23

LOs formand, Harald Børsting, langer ud efter primært Venstre og Dansk Folkeparti, som forsøger at slippe uden om at påtage sig ansvaret for dagpengereformen, der har betydet, at mere end 40.000 har mistet retten til dagpenge.

Han mener, at de forsøger at vaske hænder, mens Socialdemokraterne omvendt gør alt for at forsøge at gribe de mange, der er blevet ramt af dagpengereformen. VK-regeringen fik stemt reformen igennem med støtte fra Dansk Folkeparti Og De Radikale.

- Løkke påstår, at hans gamle reform ikke er støbt i cement. Tulle (Thulesen Dahl, red.) påstår, at han er blevet klogere. Men ikke alt, der glimter, er guld. De borgerliges udmeldinger er intet mindre end en gratis omgang.

- Det er en gratis omgang, som støtter de arbejdsløse, som rebet støtter de hængte, siger Børsting i sin tale under den socialdemokratiske kongres.

Vil bevare fokus på udfaldne

Regeringen har forsøgt at afbøde reformens konsekvenser med forskellige midlertidige tiltag. Ifølge de seneste tal står cirka 4700 af dem, der har mistet dagpengeretten, uden hverken job, SU, kontanthjælp eller anden forsørgelse.

Børsting, som selv sidder i regeringens dagpengekommission, der skal komme med sine anbefalinger til et nyt system i september næste år, mener, at det handler om at bevare fokus på det væsentlige: Nemlig, at alt for mange ryger ud af dagpengesystemet.

- Vi må finde løsninger. Ikke fordi venstrefløjen presser os, eller fordi vi ikke kan gå til valg uden at have løst problemet.

Roser fremrykning

- Det er ikke derfor, men fordi de aldrig skal hedde sig, at Socialdemokraterne og fagbevægelsen bare lod stå til uden at gøre noget, siger Børsting.

Han understreger, at det er en god idé, at statsminister Helle Thorning-Schmidt har valgt at fremrykke dagpengekommissionens arbejde til september næste år frem for årsskiftet 2015/16.

/ritzau/

 

ANALYSE En god løsning efter valget

20. september 2014 17:00

Helle Thorning-Schmidt stod rank og klædt i rødt. Ikke i partiets nye markedsrettede og trykvenlige såkaldt konkurrence-orange. Hun var i rødt.

Hun kiggede ud og talte til en sal, som helt uomtvisteligt var frustrerede, sure og ærgerlige over, at regeringen med hende selv i spidsen ikke kommer de over 40.000 mennesker, der har mistet dagpengene, til undsætning. At der ikke sker noget.

Og hun kom dem i møde. Hun gjorde det klart, at hun aldrig har brudt sig om dagpengereformen, at hun stadig ikke bryder sig om den, og at hun kommer til at gå til valg på, at den bliver lavet om.

Og efterhånden som budskabet stod klart, steg varmen i Aalborg Kongrescenter. Endelig. Endelig en håndfast forsikring om, at en forandring af VKO's dagpengereform fra 2010 stadig er socialdemokratisk politik. Og at det bliver en mærkesag ved valget næste år.

Hvorfor så vente

Men kort efter meldte eftertanken sig: For hvis formanden så direkte undsiger systemet, som det er - hvis hun virkelig gerne vil have lavet det om - hvorfor så ikke gøre det med det samme? Som i lige nu, når problemet er størst.

Det var som om, at den del af talen, som handlede om, at man er bundet af et regeringsgrundlag med de radikale - den del, der helt utvetydigt tørrede ansvaret for regeringens dagpengeprofil af på regeringspartneren - ikke helt nåede samme lydhørhed som første del af budskabet. Beskeden var ellers ikke til at misforstå, men man hører jo helst, hvad man gerne vil høre.
 
Og dermed blev budskabet fra Helle Thorning-Schmidt på én og samme tid eksponent for tydelig lettelse kombineret med hovedrystende utålmodighed.

Ikke desto mindre er Helle Thorning-Schmidt ved at få konstrueret sig en landingsbane i den politiske luftkrig, som mere end nogen anden de seneste tre år har martret regeringen og især hendes parti, nemlig spørgsmålet om halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af genoptjeningsperioden.

Det står nu tindrende tydeligt, at hun - som i 2011 - vil gå til valg på at gøre op med den forkætrede dagpengereform. Og hun skulle også gerne få lidt mere ro på bagsmækken til at forfølge netop den linje. 

Samtidig hober spørgsmålene sig dog op: For når det nu ikke lykkedes at få has på problemet i denne valgperiode, hvorfor skulle de radikale så være mere hjælpsomme i den næste? Hvilke ændringer er det præcist, Helle Thorning-Schmidt er klar til at foretage? Og vil det fortsat være en forudsætning, at ændringerne ikke må koste penge eller ramme det såkaldte arbejdsudbud?

Til det første er at sige, at vi nu bevæger os ind i sidste etape før det kommende valg, hvorfor begge regeringspartier giver sig selv et øget frirum til selvstændige markeringer. Så når den nye R-leder, Morten Østergaard, på sit landsmøde i Nyborg taler om opgør med såvel 24-års regel som universelle velfærdsydelser, så er Helle Thorning også klar til at tale om dagpengeændringer på sin kongres Aalborg.

Det betyder ikke nødvendigvis, at de to partier efter et valg vil være 1:1 enige om hverken det ene eller det andet af disse følsomme temaer, men det forpligter begge parter til at være fleksible i tilfælde af en valgsejr.

Det er hævet over enhver tvivl, at den socialdemokratiske ledelse inden næste valg - dog sandsynligvis først ganske tæt på - vil præsentere konturerne af det nye dagpengesystem, de kunne tænke sig. Naturligvis med behørig respekt for den dagpengekommission, som i dag fik rykket sin afleveringsfrist frem til september 2015 - men dog med en klar socialdemokratisk profil.

Og skal man have et fingerpeg på, hvilke ændringer der pønses på, så er det måske en god ide at kigge på, hvilke dele partiet i dag analyserer som hovedknasterne i det eksisterende system: At folk, der mister retten til dagpenge efter to år, lander for hårdt og eventuelt, at reglerne for genoptjening af retten til dagpenge er for rigide.

Men alle de i røde briller smukke intentioner løser dog ikke problemet lige nu. Så den melding, der skulle tjene som en udstrakt hånd fra Helle Thorning til de frustrerede partifæller, resulterede i lige så høj grad i et forøget pres på at handle nu. Og ikke først i morgen, efter valget.
 
Og helt aktuelt er forhandlingerne om næste års finanslov den første syretest af S-ledelsens nye dagpengestrategi. Her kræver SF og Enhedslisten som bekendt substantielle indrømmelser på dagpengeområdet, og med meldingen fra den rødklædte partiformand i dag står det klart, at Socialdemokraterne er klar til at reparere på konsekvenserne for de mennesker, der har mistet dagpengeretten.

Helt op i toppen af partiet er man klar til at forlænge den såkaldte arbejdsmarkedsydelse som led i finanslovsforhandlingerne. Og presset fra det socialdemokratiske bagland og fagbevægelsen for netop en sådan løsning eller noget, der ligner, er kun vokset med Helle Thorning-Schmidts tale.

Spørgsmålet er, om de radikale er klar til at levere. Og sådan er det vel mere eller mindre hele vejen igennem.

 

Analytiker: Thorning sender stærkt signal om dagpenge

20. september 2014 16:30

At Socialdemokraterne nu vil fremrykke dagpengekommisionen er et meget markant signal til både medlemmer og vælgere.

Det siger DR's politiske korrespondent, Ask Rostrup, fra den socialdemokratiske kongres i Aalborg.

- Med de udtalelser, Helle Thorning-Schmidt i dag kommer med, siger hun klarere end nogensinde før, at hun synes, at den nuværende dagpengereform er elendig.

Udtalelserne, Ask Rostrup hentyder til, er fra statsministerens tale, hvor hun blandt andet sagde:

- Vi vil have et nyt dagpengesystem. Og det får vi.  

- Det vil give en lettelse i det socialdemokratiske bagland, at statsministeren nu lægger det åbent ud, at der vil komme ændringer i dagpengesystemet, siger Ask Rostrup.

Nødvendigt signal at sende

Dagpengekommisionen skulle oprindeligt have sine anbefalinger på plads i starten af 2016, men det vil Socialdemokraterne nu fremskynde.

- Med dagpengekommissionens analyser og anbefalinger vil et nyt Folketing hurtigt kunne gå i gang med arbejdet med en ny dagpengereform. Og et nyt dagpengesystem vil kunne træde i kraft den 1.januar 2016, sagde Helle Thorning-Schmidt på talerstolen i Aalborg til Socialdemokraternes kongres lørdag middag.

Socialdemokraterne har ganske enkelt været tvunget til selv at sætte fokus på dagpengene, vurderer Ask Rostrup.

- Vælgere og partimedlemmer er frustrerede over situationen. Det har været nødvendigt for Socialdemokraterne at italesætte problemet med dagpengene og tage afstand fra det nuværende dagpengesystem.

Ikke uproblematisk

Men statsministerens løfte om at gå til valg på en anden politik på dagpengeområdet er langt fra uproblematisk for statsministeren, vurderer Ask Rostrup.

- Når statsministeren selv går ud og direkte siger, at "dagpengereformen er elendig," så gør hun det også mere legitimt for medlemmerne af partiet at undre sig. For når systemet nu er så dårligt, hvorfor er det så, at de ikke ændrer det, siger Ask Rostrup.

Det var de borgerlige partier og Det Radikale Venstre, som tilbage i 2010 ændrede dagpengereglerne, som blandt andet betyder, at retten til dagpenge i dag er på to år mod fire år før 2012, hvor reformen trådte i kraft.

Siden har den nuværende SR-regering flere gange lappet på reformen ved blandt andet at udsætte indfasningen.

I maj 2013 besluttede regeringen, dengang også med SF, at nedsætte en såkaldt dagpengekommission, som skal komme med anbefalinger til, hvordan fremtidens dagpengeregler bør indrettes.

 

Radikal kritik af regeringens asyludspil

20. september 2014 15:59

SR-regeringens oplæg om at stramme reglerne for asylansøgere vækker ikke ligefrem begejstring hos de radikale, der holder landsmøde i Nyborg denne weekend.

Med udspillet, som blev lanceret i går af en minister fra hvert af de to regeringspartier, vil asylansøgere fremover kunne sendes hjem allerede efter ét år mod fem år i dag (efter FN-konventionen). Og det klinger ikke radikalt, lyder det fra baglandet.

-  Det er jo ikke ligefrem radikalt hjerteblod, kan man roligt sige. Det må betragtes som en indrømmelse til Socialdemokraterne, siger Jeppe Trolle, delegeret fra Roskilde, til dr.dk.

Et synspunkt, der med varierende ordlyd gentages af en lang række, af de radikale delegerede, dr.dk har talt med på landsmødets første dag.

- Det er at sparke på folk, der ligger ned. Det er ikke særlig socialliberal politik, siger Anne Grønlund fra Dragør til dr.dk.

- Det må være et nødvendigt kompromis med regeringspartneren (socialdemokraterne, red.). Jeg synes ikke, det lyder radikalt, siger Ulf Lindow, Faxe, til dr.dk.

- Det lyder ikke godt. Det er der ingen radikale, der synes. Det er ligeosm med 24-årsreglen, siger Jens Rickart Andersen, delegeret fra Ballerup.

'Ikke helt fair'

Det er nu ikke helt korrekt - dr.dk har talt med enkelte, der roser udspillet.

- Der er jo grænser for, hvor mange flygtninge, vi kan tage, som en delegeret siger.

Et udsagn, man imidlertid skal lede længe efter på Hotel Nyborg Strand denne weekend. Tidligere landsformand Søren Bald undrer sig desuden over, at partiledelsen ikke har drøftet sagen med hovedbestyrelsen, før udspillet blev lanceret fredag.

Gruppeformand på Christiansborg Camilla Hersom forstår godt de mange frustrerede partifæller.

- Det er et område, der er helt vitalt for vores parti, det ved alle. Så jeg forstår godt, at folk reagerer, siger hun til dr.dk.

Hun ser dog ikke selv udspillet fra regeringen som en stramning af asylreglerne, sådan som det er fremstillet i medierne.

- Jeg synes ikke, det får en helt fair behandling. Med forslaget kan man jo nu få asyl, selvom man ikke er personligt forfulgt, siger Camilla Hersom til dr.dk.

 

DF om fremrykket dagpengekommission: En ommer, Thorning

20. september 2014 15:43

Noget nær en ligegyldig melding.

Sådan betegner partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) den nyhed, som statsminister Helle Thorning-Schmidt løftede sløret for i sin tale på Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Nyheden om, at regeringen fremrykker den såkaldte dagpengekommission, så dens anbefalinger på dagpengeområdet kommer i september 2015.

- Hvis det her er svaret fra Helle Thorning-Schmidt på den kritik og de opfordringer, der har været, så er det en ommer. Alle ved, at vi på det tidspunkt har haft et valg, og det afgørende er jo, om det kommer i god tid inden et folketingsvalg, så det kan indgå i debatten, siger Kristian Thulesen Dahl.

LÆS OGSÅ Thorning vil fremrykke dagpengekommission

DF vil have justeringer nu

Debatten om dagpenge har været særdeles hed siden 2012, hvor nye dagpengeregler trådte i kraft. Det var de borgerlige partier og Det Radikale Venstre, der i 2010 blev enige om en dagpengeaftale, som blandt andet har betydet en halvering af dagpengeretten.

Flere gange har SR-regeringen lappet på dagpengereformen blandt andet ved at udskyde indfasningen og nedsætte den dagpengekommission, hvis arbejde statsministeren altså nu vil have hurtigere færdigt.

- Med dagpengekommissionens analyser og anbefalinger vil et nyt Folketing hurtigt kunne gå i gang med arbejdet med en ny dagpengereform. Og et nyt dagpengesystem vil kunne træde i kraft den 1.januar 2016, sagde Helle Thorning-Schmidt på talerstolen i Aalborg til Socialdemokraternes kongres lørdag middag.

DF har selv stemt for reform

Dansk Folkeparti lagde også stemmer til dagpengereformen, som partiet altså nu vil lave om. Alligevel kritiserer DF-formand Thulesen Dahl statsministeren.

- Min opfordring er, at regeringen sætter sig i spidsen for en forhandling blandt Folketingets partier for at se, hvor vi kan blive enige om justeringer på dagpengeområdet. Det er justeringer, der skal træde i kraft 1. januar 2015 og virke i 2015 og 2016, indtil en model for dagpengekommissionen kan være klar. 

- I det lys er det fuldstændig ligegyldigt, om kommissionen er færdig i september, siger Kristian Thulesen Dahl i Herning, hvor Dansk Folkeparti holder årsmøde i samme weekend som Socialdemokraterne og de radikale.

LÆS MERE Thulesen Dahl til Thorning: Kom nu på banen

S: Flotte ord fra Thulesen Dahl

Hos Socialdemokraterne ryster politisk ordfører Maja Panduro lidt på hovedet af Thulesen Dahl.

- Det er flotte ord, når man tænker på, hvor de kommer fra. Der kommer jo næsten en ny melding om dagpenge fra DF for hver dag, der går, siger Maja Panduro og minder om, at Thulesen Dahl jo selv lagde stemmer til dagpengereformen, som den er nu.

 

Ekspert: Tyrkiet vil spille større rolle i kamp mod IS efter gidselfrigivelse

20. september 2014 15:11

Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har frigivet 49 tyrkiske gidsler - heriblandt både kvinder og børn.

Dermed forventer lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet Daniella Kuzmanovic, at Tyrkiet vil komme til at spille en større rolle i kampen mod IS.

Noget som landet tidligere har afvist netop på grund af de 49 gidsler.

- Man må forvente, at regeringen vil gå ind i kampen mod Islamisk Stat med en anderledes aktivistisk holdning, nu da gidslerne er frigivet, siger hun til DR Nyheder.

Tyrkiet har ifølge Daniella Kuzmanovic indtil nu kun ønsket at støtte med humanitær hjælp og begrænset logistisk assistance.

Blev kidnappet i juni

De 49 tyrkiske gidsler blev taget til fange af IS tilbage i juni i den irakiske by Mosul, som kom under IS' kontrol den 10. juni.

Bortførelsen skete fra det tyrkiske konsulat i byen, og ifølge Ritzau er der foruden kvinder og børn også soldater og diplomater imellem de 49.

Tyrkiet har ifølge tv-kanalen NTV ikke betalt løsesum for frigivelsen af gidslerne.

- Spekulationerne om, hvorfor gidslerne er blevet frigivet, er jo stadig i sin vorden, og lige nu fejrer man i Tyrkiet, at man har fået dem fri, siger Daniella Kuzmanovic.

Skal betale for amerikansk hjælp

Ifølge Daniella Kuzmanovic spekuleres der lige nu i, at blandt andet USA og Tyrkiet har lagt pres på Saudi-Arabien, som formodes at have forbindelser til IS.

At lige netop USA angiveligt skulle have spillet en rolle i frigivelsen er ikke nogen tilfældighed. Amerikanerne ønsker nemlig at få en nær allieret i form af Tyrkiet i kampen mod IS.

- Og hvis man skal tro spekulationerne om, hvordan de er blevet frigivet, må det være den betaling, som Tyrkiet skal yde, siger Daniella Kuzmanovic.

 

Fremrykning af dagpengekommission gør ikke venstrefløjen tilfreds

20. september 2014 14:52

Selvom Socialdemokraterne vil fremrykke dagpengekommisionens anbefalinger og dermed hurtigere etablere et nyt dagpengesystem, så er regeringens parlamentariske grundlag langtfra imponeret.

Det er Socialdemokraternes mål, at et nyt dagpengesystem vil kunne være indfaset til 1. januar 2016.

Både i Enhedslisten og i SF er der hovedrysten over, at Socialdemokraterne vil fremrykke dagpengekommisionens anbefalinger fra 2016 til september 2015.

Det er slet ikke godt nok, siger Finn Sørensen (EL).

- Det er jo en afledningsmanøvre fra Socialdemokraterne. Selvom de rykker anbefalingerne frem, tager de jo ikke hensyn til de mange, der har mistet deres dagpengeret og dem, der mister deres dagpenge inden da, siger han.

Linkbox:

Fordrejning af sandheden

Helle Thorning-Schmidt pointerede flere gange i løbet af sin tale på den Socialdemokratiske kongres, at partiet har gjort meget for at sikre folk et forsørgelsesgrundlag.

Den udlægning er Finn Sørensen langtfra enig i.

- Det er en fuldstænding fordrejning af sandheden. De er blevet trukket til truget af os. Hver eneste lille forbedring, de har lavet, den er lavet efter pres fra fagbevægelsen eller os i Enhedslisten, siger han.

Tidligere på dagen slog den radikale leder, Morten Østergaard, fast, at der ikke bliver gjort noget ved den nuværende dagpengereform, og Finn Sørensen savner, at regeringens største parti melder klart ud. 

- Vi har brug for og vælgerne har brug for at vide, hvad Socialdemokraterne vil. Morten Østergaard (R) har jo meldt klart ud, at der ikke skal ændres noget. Vælgerne vil vide, hvad Socialdemokraterne vil, siger Finn Sørensen.

Finn Sørensen mener, det er fint, at Helle Thorning-Schmidt lover en ny dagpengereform, men at det kommer alt for sent. Han understreger desuden, at en ny reform jo er betinget af, at regeringen genvinder næste folketingsvalg.

SF: Det hjælper ikke  

Det bliver heller ikke hos SF, at statsministeren kan hente roser i dag.

- Jeg synes selvfølgelig, det er positivt, at de vil fremrykke kommisionens arbejde. Men det hjælper jo ikke de mange tusinde, der er faldet ud af arbejdsmarkedsydelsen, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

 

Ekspert: 'Shitstorm' kan blive alvorlig for Jensen’s Bøfhus

20. september 2014 14:26

Jensen's Bøfhus bombarderes med kritik på sociale medier, efter at den kendte restaurantkæde fredag fik medhold i Højesteret i en sag om retten til at bruge navnet 'Jensens' mod en fiskerestaurant i Sæby.

Og det er noget, som virksomheden er nødt til at tage alvorligt, mener administrerende direktør i rådgivningsvirksomheden LEAD Agency, Kresten Schultz Jørgensen, der også er ekstern lektor på CBS i strategisk kommunikation.

- Det kan være temmelig alvorligt for Jensen's Bøfhus, for hvis der er noget, som har ændret sig i de sidste to-tre år, så er det, at de sociale medier betyder voldsomt meget mere, forklarer han.

- Der er masser af virksomheder, som er blevet overrasket over, hvilken kraft der er i de her shitstorms, når først man mobiliserer Facebook-Danmark.

Lagt for had på nettet

Jensen's Bøfhus har været genstand for stor kritik på en lang række sociale medier - blandt andet har hashtagget #jensensboefhus været blandt de mest benyttede.

Og på virksomhedens egen hjemmeside har kommentarer som skam jer, usmageligt og dårlig stil regnet ned over bøf-kæden.

Det har ifølge ejer af bøfhuset, Palle Skov Jensen, været en hård omgang at lægge navn til, der ikke havde regnet med, at der ville komme en så voldsom reaktion.

- Jeg er selvfølgelig utroligt ked af det, og det gør meget indtryk på mig og mine medarbejdere, siger han.

Kan miste goodwill

Kresten Schultz Jørgensen mener, at kritikken både kan ramme virksomheden på bundlinjen, men også på lang sigt kan det få konsekvenser for Jensen's Bøfhus, hvis kritikken ikke forsvinder.

- Hvis man pludselig opfører sig som en monolit, der går i krig mod små lokale fiskerestauranter, tror jeg, at man på lang sigt vil tabe rigtig meget af den goodwill og sympati, som er omkring restauranten, siger han.

- Derfor vil det være fornuftigt, hvis kæden rakte hånden ud til Jensens Fiskerestaurant og på den ene eller anden måde fik indgået en form for kompromis, siger han.

For Timme Bisgaard Munk, der har en ph.d. i sociale medier og er redaktør på Kommunikationsforum, er det svært at se, at den sociale mediestorm vil få den helt store betydning for Jensen's Bøfhus. Derfor vil hans anbefaling være, at virksomheden bare skal lade tiden gå.

- Jeg synes meget sjældent, at man ser ytringer på sociale medier konverteret til faktiske handlinger, siger han.

Ekspert: Selvfølgelig har de ret

Problemet for Jensen's Bøfhus er ifølge Timme Bisgaard Munk, at varemærkebeskyttelse kan være for abstrakt til at sælge.

- Store virksomheder har aldrig rigtigt formået at sælge deres varemærkebeskyttelse som noget positivt - kun hvis der har været tale om deciderede svindlere, forklarer han.

Kresten Schultz Jørgensen er enig i den udlægning, men mener at det er naturligt, at virksomheden forsvarer sit varemærke.

- Jensen's Bøfhus har juridisk set ret, og selvfølgelig har de det. Alle kan ikke bare have restauranter, der også hedder Jensens, selvom Facebook-Danmark kan hidses op til at mene noget andet, forklarer han.

- Men man kan bare ikke stå på sin juridiske ret og forvente at få sympati, når man er den store over for den lille siger han.

 

Medie: Belgien har stoppet flere planlagte angreb fra ekstremister

20. september 2014 14:05

Belgiske myndigheder har de seneste måneder afværget en række angreb planlagt af radikaliserede personer, som tidligere har kæmpet i Syrien eller sympatiserer med Islamisk Stat (IS), skriver den belgiske avis LEcho.

Avisen citerer unavngivne kilder for at sige, at de planlagte angreb kan sammenlignes med skyderiet, som fandt sted på det jødiske museum i Belgiens hovedstad, Bruxelles, den 24. maj, hvor fire mennesker blev dræbt.

Den 29-årige sigtede i sagen kommer fra Frankrig, og han menes at have kæmpet sammen med jihadister i den syriske borgerkrig.

Holder tæt med informationer
Flere personer er blevet arresteret i forbindelse med de planlagte angreb, som altså blev stoppet i tide, skriver LEcho. De belgiske myndigheder har med vilje holdt tæt med informationerne for ikke at gøre belgierne utrygge.

Der er ikke blevet fremlagt nogen detaljer om de mislykkede angreb, da efterforskningen af dem stadig er i gang ifølge den belgiske avis. Rigsadvokaten har ikke kommenteret anholdelserne.

I hele Europa er der problemer med personer, som rejser til Syrien for at kæmpe med jihadister. Ifølge LEcho menes 400 belgiere at være rejst, og 90 af dem skal være vendt hjem igen.

Overvåges af politiet
Flere af de hjemvendte overvåges af politiet. En kilde fortæller avisen, at mindst 10 af dem skal pønse på at udføre et angreb.

Sent onsdag aften anholdt australsk politi i en omfattende antiterroraktion 15 sympatisører af IS, som mistænkes for at ville halshugge en tilfældig person på åben gade for at skabe frygt i den australske befolkning.

Torsdag kom det frem, at personer, som formentlig sympatiserer med IS, også i Norge havde planlagt et terrorangreb tidligere på sommeren, hvor de ville knivdræbe en uskyldig, tilfældig norsk familie og filme det.

/ritzau/dpa

 

Sansefødestuer gør den fødende, far og jordemor trygge

20. september 2014 13:42

Stille musik, dæmpet lys  og blide farver på væggen.

I knapt et år har Nordsjællandske kvinder kunne vælge at føde på en såkaldt sansefødestue, og det ser ud til at være et hit - både for de fødende kvinder, fædrene og jordemødrene.

En undersøgelse viser nemlig, at 93 procent af de fødende kvinder og 95 procent af deres partnere mener, at den særlige fødestue har haft en positiv betydning for fødeoplevelsen.

Giver ro og tryghed
Chef-jordemoder på Nordsjællands Hospital, Katrine Hornum-Stenz, er glad for de nye tilbagemeldinger.

- Musik på fødestuen er ikke nyt,  men det er nyt at kombinere musik, lys og farver. Det giver både den fødende og personalet ro og tryghed, og det er vigtigt for at få en god fødselsoplevelse, siger hun.

- Evalueringen viser, at parret føler sig godt modtaget, fordi rummet ikke ligner en hospitalsstue med hvidt lys. Lyset er dæmpet og der er musik, og det betyder noget for det stressniveau man  har, når man kommer ind på en fødeafdeling, og ikke ved, hvad der skal ske, siger hun.

Stressniveau falder
Katrine Hornum-Stenz er især overrasket over, at sansefødestuen også har stor betydning for jordemødrenes arbejdsmiljø.

- Jordemødrene siger, at de kommer ned i tempo og kommer i tanke om nogle af de ting, man kan gøre som jordemor. De føler, at de bliver bedre jordemødre, og de har lettere ved at sove, når de kommer hjem fra natarbejde, siger hun.

Flere er interesseret
Ifølge undersøgelsen føler over 70 pct. af de fødende mindre smerte ved at føde på sansefødestuerne, og det skyldes ifølge Katrine Hornum-Stenz, at man kan håndtere smerte bedre, når man føler sig tryg.

Flere andre hospitaler er interesseret i sansefødestuerne, så de kan blive udbredt til andre hospitaler i både Region Hovedstaden og resten af landet.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.