preload loader
 

Katrine og Jakob i chat: Vi er ikke længere gift, men stadig kærester

25. november 2014 22:45

Her til aften tonede parrene fra DR1-programmet 'Gift ved første blik' for sjette uge i træk frem på skærmen.

Det var sidste program i udsendelsen, og parrene tog i aftenens program stilling til, om de ønsker at forblive gift med den partner, som et hold eksperter har sat dem sammen med.

Et af parrene fra programmet, Katrine og Jakob, sad klar til at svare på dr.dk's brugeres spørgsmål, efter at de havde løftet sløret for, at de ville fortsætte med at være gift.

Det strømmede ind med lykønskning, men spørgsmålet 'er i stadig gift og stadig samen?' fyldte mest.

Til det svarede parret både ja og nej.

- Nej, vi er ikke gift mere :) Men det er der heldigvis ikke noget drama i. Vi er stadig kærester og meget lykkelige sammen, skrev Jakob som svar på et af spørgsmålene.

Hvad parret ellers svarede på, kan du læse nedenfor.

 

Brown-familien: Frifindelse af betjent er uretfærdig

25. november 2014 22:33

Mandag afviste en jury at tiltale en politibetjent for drabet på den 18-årige teenager Michael Brown, som fandt sted i byen Ferguson i august.

Nu afviser advokater for Browns familie retsprocessen og kalder beslutningen om at lade betjenten gå fri for 'fuldstændigt uretfærdig'. Det sker på et pressemøde tirsdag, skriver flere udenlandske medier.

En førsteårs-jurastuderende ville have gjort det bedre

Familiens advokat, Benjamin Crump, kritiserer blandt andet anklageren Robert McCollup for ikke at have udført et tilstrækkeligt godt krydsforhør af betjenten, som skød og dræbte Brown.

Ifølge CNN siger Crump på pressemødet, at en 'første-års jurastuderende' kunne have gjort et bedre stykke arbejde.

En af familiens andre advokater, Anthony Gray, hævder, at beviserne imod betjenten ikke svarer overens med betjentens vidneudsagn.

Her kan du læse CNN's referat af betjentens vidneudsagn.

Voldsomme uroligheder efter afgørelse

Beslutningen om at lade betjenten slippe for tiltale, blev offentliggjort klokken 20.30 mandag aften lokal tid.

Umiddelbart efter udbrød der voldsomme protester i Ferguson, men også i andre store byer i USA. I Ferguson var urolighederne omfattende og beboerne vågnede i dag op til nedbrændte butikker og smadrede gader.

61 personer blev anholdt under nattens uroligheder, hvor demonstranterne ifølge det lokale politi affyrede op mod 150 skud. 18 personer er ifølge Reuters kommet til skade under uroligheder i Ferguson og den nærliggende storby St. Louis.

Guvernør forstærker Nationalgarden i Ferguson

I løbet af tirsdagen har der været adskillige fredelige protester rundt omkring i landet, men myndighederne forventer, at der også natten til onsdag vil være voldsomme protester.

Der er allerede nu rapporter om kampklædte betjente og demonstranter på gaderne i Ferguson.

Missouris guvernør Jay Nixon har tirsdag beordret yderligere 2.200 mænd fra Nationalgarden til Ferguson for at bevare ro og orden. Både Brown-familien og den amerikanske præsident, Barack Obama, har opfordret de vrede Ferguson-beboere til at demonstrere fredeligt.

 

Strejkende gravere smed 15 ebola-ofres lig foran hospital i protest

25. november 2014 21:35

Det var manglende udbetaling af løn, der angiveligt fik en række begravelsesmedarbejdere i byen Kenama, Sierra Leone til at gå i strejke og efterlade intet mindre end 15 ebola-ofres lig på og omkring det hospital, hvor de var ansat.

Det skriver BBC.

Ifølge det britiske medie blev et af ligene efterladt udenfor hospitaldirektørens kontor, ligesom to af ligene blev efterladt foran hospitalets indgang.

Medarbejderne er nu blevet afskediget for at behandle ligene på 'en meget, meget umenneskelig måde', siger en embedsmand til BBC.

Manglende løn skal undersøges

En lokal embedsmand udtaler til BBC, at medarbejderne ikke blev fyret for at strejke, men for deres respektløse omgang med ligene af de 15 ebola-ofre. Myndighederne vil nu undersøge, hvordan det kan være, at der ikke er blevet udbetalt løn for deres arbejde.

Både Verdensbanken og regeringen skulle nemlig have frigivet de penge, der skal betale løn til de mange sundhedsmedarbejdere, der står for arbejdet med ebola-patienterne.

- Nogen må undersøge, hvor disse penge er forsvundet hen. Der må handles overfor dem, som er ansvarlige for forsinkelsen af disse menneskers løn, siger en talsperson for landets ebola-indstats, Sidi Yahya Tunis til BBC.

Samme billede som i andre byer

Strejken og den dertilhørende protest kommer kun to uger efter, at sundhedsmedarbejdere i byen Bo gik i strejke - også på grund af manglende løn.

Graverne i Kenema, som er landets tredjestørste, har ifølge BBC ikke fået løn for ekstra risiko i oktober og november.

Sierra Leone er det land i Vestafrika, som har været hårdest ramt af den dødelige virus. 1.200 mennesker har indtil videre mistet livet som følge af virussen, som også har hærget i Guinea og Liberia siden det tidlige forår.

I alt har omkring 5.000 mennesker mistet livet på grund af ebola.

 

EU: Danske virksomheder skal åbne kassen og investere

25. november 2014 21:29

Danmark lider stadig under manglende investeringer efter krisen trods rekordhøj opsparing i virksomhederne.

Vejen frem mod investeringer, arbejde og vækst hedder fortsat budgetdisciplin, vækstvenlig finanspolitik, jobrettede uddannelser og fjernelse af barrierer.

Sådan lyder diagnosen for dansk økonomi i Jean-Claude Junckers nye, højtprofilerede investeringspakke for Europa.

2350 milliarder investeres

EU-Kommissionens formand vil med sin treårige plan rejse cirka 2350 milliarder kroner til investeringer for at få gang i hjulene igen og skabe vækst og arbejde i EU's medlemslande.

Danmark bør ifølge Juncker-planen begrænse eller fjerne administrative byrder for at skærpe konkurrencen i servicesektoren, særligt inden for detailhandel og byggeri.

Erhvervslivet skal åbne sine bugnende bankkonti og vende de stagnerende investeringer, tilskyndet af stærkere konkurrence inden for tjenesteydelser, lyder anbefalingen.

Lysner i kommende år

EU-Kommissionen påpeger, at investeringerne i Danmark efter boligboblen, målt i forhold til bruttonationalproduktet (BNP), er faldet betydeligt mere under krisen end i sammenlignelige lande - trods regeringens initiativer med vækstpakker og skattelettelser.

Faldet afspejler, at den indenlandske efterspørgsel er svag, og at virksomhederne har akkumuleret en enorm opsparing. Det lysner dog en smule i kommende år.

- Faste investeringer, inklusive i udstyr, forudses at accelerere fra 1,9 procent i 2014 til tre procent i 2015 og 3,8 procent i 2016, drevet af lav rente, forventet voksende efterspørgsel i 2015-2016 og øget brug af produktionsapparatet.

- Byggeriet udviser meget langsomt positive takter efter to års fald, lyder det om Danmark.

Juncker-planen konstaterer, at Danmark allerede har nået EU's 2020-mål om at investere tre procent af BNP i forskning og udvikling, og at regeringen følger en ambitiøs strategi om at gøre Danmark fri af kul, olie og gas i 2050.

 - Siden 2012 er de samlede investeringer i energi i Danmark øget, hvilket har forbedret forbindelser og infrastruktur og øget kapaciteten, hedder det.

 /ritzau/

 

Fejt filmkostume solgt for 18 millioner

25. november 2014 21:03

'Den kujonagtige løve' var blandt hovedattraktionerne til en auktion i New York, hvor en række kostumer og rekvisitter blev solgt til fans og samlere.

Kostumet, der blev båret af skuespilleren Bert Lahr i den klassiske børnefilm fra 1939, indbragte tre millioner dollars - eller knap 18 millioner kroner.

Kostumets ægthed kan bekræftes ved, at ansigtstrækkende på 'løven' er lavet til at ligne Bert Lahrs.

Klaver solgt for over 20 millioner

Løvekostumet blev solgt af samleren James Comisar, der i forvejen ejer klassiske genstande fra et væld af film og tv-serier.

Han vil bruge pengene på at udstille sin samling, fortæller han Associated Press.

Løvekostumet var faktisk ikke engang den genstand med det højeste prisskilt til auktionen. Klaveret fra filmen 'Casablanca' blev solgt for 3,4 millioner dollars, hvilket svarer til over 20 millioner kroner.

 

Advokat: Derfor kom Ferguson-dommen først efter mørkets frembrud

25. november 2014 20:44

Tåbelig, farligt og uforståeligt.

Sådan lød nogle af de kritiske ord, der faldt over timingen af gårsdagens offentliggørelse af, at en storjury har valgt ikke at rejse tiltale mod den betjent, som i august måned skød og dræbte en ubevæbnet sort teenager i St. Louis-forstaden Ferguson.

Meddelelsen kom nemlig klokken 20.30 amerikansk tid mandag - selvom beslutningen blev taget ved middagstid.

Det har mødt kritik, fordi der på forhånd var forventet store protester og gadekampe som følge af beslutningen.

Men nu forklarer anklager Robert McCullochs assistent, Edward Magee, hvorfor myndighederne valgte at komme med offentliggørelsen så sent på dagen. Det gør han overfor CNN.

Børn og butiksansatte skulle i sikkerhed

Det var angiveligt sikkerhedshenssyn, der fik myndighederne til at vente med offentliggørelsen, lyder det fra Magee.

- Vi koordinerede med politimyndighederne, gav skolerne tid til at få børnene hjem i sikkerhed, gav de forretningsdrivende tid til at beslutte, hvordan de skulle sikre deres medarbejderes sikkerhed, ligesom vi gav medierne tid til at gøre klar, siger Magee til det amerikanske medie. 

Samtidig brugte anklagemyndighederne tid på at klargøre deres udtalelse til pressen, lyder det ifølge CNN.

Medie: Hovedløs beslutning

CNN var et af de medier, der kom med skarpest kritik af timingen af pressemødet, hvor beslutningen blev offentliggjort. 

En analytiker fra CNN, Jeffrey Toobin, undrede sig højlydt over, hvorfor anklageren valgte at offentliggøre juryens afgørelse om aftenen, da det var mørkt.

- Det er altid sværere at holde styr på folkemængder, når det er mørkt. Beslutningen om at offentliggøre afgørelsen klokken halv ni om aftenen var tåbelig og farlig, skrev han.

Voldsomme uroligheder i hele landet

Offentliggørelsen fik også dramatiske konsekvenser, særligt i selve Ferguson, hvor demonstranter natten igennem skabte kaos og tumult. Biler og butikker blev afbrændt, ligesom der fandt plyndringer og skudvekslinger sted.

Både Michael Browns familie og den amerikanske præsident, Barack Obama, har opfordret demonstranterne til at forholde sig i ro og bruge deres vrede og frustration over beslutningen til at skabe positiv forandring.

Ifølge det lokale politi blev der affyret op mod 150 skud under uroligheden mandag nat og 61 er blevet anholdt.

Uroen i Ferguson har fik luftfartsmyndighederne til at indføre flyveforbud over byen. Også i mange andre amerikanske byer gik folk på gaden for at demonstrere mod beslutningen.

 

To kvinder dræber mindst 21 i Nigeria

25. november 2014 20:16

Den islamiske terrorgruppe Boko Haram bruger i stigende grad kvindelige selvmordsbombere.

Selvom gruppen ikke har taget ansvaret for to bombeangreb i byen Maiduguri i den nordlige del af Jerusalem, der kostede 21 mennesker livet, menes den at stå bag.

To kvinder gik ind i et travlt markedsområde og detonerede de bomber, de havde spændt fast på deres kroppe.

Mange lig

Først sprængte den ene bombe midt i markedet og da folk løb hen til stedte for at hjælpe, sprængte den anden. Det fortæller et øjenvidne til Reuters.

- Jeg så mange lig, fortæller vidnet, Sani Adamu.

Byen Maiduguri, der har mere end 600.000 indbyggere, er hovedbyen i regionen Borno, som er centrum for den islamiske gruppes opstand.

Mange kvindelige selvmordsbombere

Selvmordsbombning udføres ellers oftest af mænd, men tilbage i juni gennemførte kvinder fire angreb for Boko Haram, og gruppen har optrappet sine angreb i den seneste måned, siden forhandlinger om en våbenhvile brød sammen.

12. november var der også et selvmordsangreb fra en kvinde, der dræbte mindst én anden person.

Præsident Goodluck Jonathan forventes at forlænge undtagelsestilstanden i den nordlige del af Nigeria, som står til at udløbe i denne måned.

 

Asiatere tager jobbene i Grønland trods høj arbejdsløshed

25. november 2014 20:15

I Grønlands hovedstad, Nuuk, bliver man ofte betjent af en thailænder på restauranterne, og ofte er det også asiater, der gør rent på hotelværelset. Samtidig døjer landet med en arbejdsløshed på cirka ti procent.

Et paradoks, som ifølge formanden for Grønlands økonomiske, Torben M. Andersen råd skader landet.

- Samtidig med at der er arbejdsløshed, er der ledige job, og det er altså ikke job, som kræver nogen særlige forudsætninger, siger Torben M. Andersen til DR Nyheder.

Det er især indenfor servicesektoren, at udlændinge får arbejde, og det er især personer fra Asien, som søger til Grønland.

Udenlandsk arbejdskraft er dyrt og besværligt

Ifølge formanden for restaurationernes brancheforening i Grønland, Helge Tang, så er det forbundet med betydligt besvær og store omkostninger at hente arbejdskraft ind udefra.

- Vi skal betale for rejsen, kost og logi og der er en masse bureaukrati, som tager tid. Så hvis vi kunne få lokal arbejdskraft, så tog vi det, fortæller han.

Helge Tang siger videre, at det ikke kun er i restaurationsbranchen, det kniber med at få grønlandske ansøgere.

- Det gælder både i byggeriet og i fiskeindustrien. Der kan være mange ledige job som ikke kan besættes, selv om vi har så høj arbejdsløshed. Det er et paradoks, siger han.

Han mener, at det er et problem, som politikerne må tage sig af.

Udenlandsk arbejdskraft er et varmt tema

Netop udenlandsk arbejdskraft er et varmt tema i det nye grønlandske parti, Partii Naleraq.

En af kandidaterne, Mogens Kleist siger, at der skal gøres noget for at sikre, at de ledige job går til en grønlænder, men han erkender også, at der er problemer med den grønlandske arbejdsmoral.

- Når folk har fået løn, sker det tit, at de ikke kommer på arbejde dagen efter. Det går ikke, det koster arbejdsgiverne penge, siger han. 

Alligevel mener Mogens Kleist, at der kan gøres mere for at få grønlænderne til at tage de upopulære job.

- Vi må lave et seminar, hvor alle parter i sagen bliver hørt. Også de ledige. Jeg har talt  med mange ledige, som gerne vil med til sådan et seminar. Det ville de være mget glade for. Det gælder om at høre på dem og forstå dem, siger han.

 

VIDEO 100 ton i timen: Se verdens største mejetærsker

25. november 2014 19:49

- Motoren yder 653 hestekræfter alene til at høste for. Og det er første gang nogensinde.

Entusiasmen er stor hos New Hollands salgschef i Danmark, Tonny Grønne.

Han er ved at vise firmaets nye mejetærsker frem på landbrugsmessen Agromek i Herning. Tonny Grønne har da også noget at være stolt af. Mejetærskeren med navnet '1090' er nemlig officielt verdens største.

- Vi har haft Guiness World Records ude for at se den høste. Og da de var der høstede den næsten 100 ton i timen, fortæller Tonny Grønne.

Se hvordan den store mejetærsker ser ud på nærmere hold i videoen øverst i artiklen.

 

FN: For mange sorte dør i mødet med amerikansk politi

25. november 2014 19:26

Mødet mellem de amerikanske politistyrker og afroamerikanske mænd får alt for ofte en tragisk udgang.

Sådan lyder det fra FN's menneskerettighedskommissær Zeid Ra'ad Al Hussein i en udtalelse tirsdag. Det skriver CNN.

Dybt bekymrende

Kommissæren forholder sig ikke konkret til gårsdagens beslutning om ikke at rejse tiltale mod den betjent, som skød og dræbte en ubevæbnet sort teenager i Ferguson i august måned. Men han ser store problemer i mødet mellem ordensmagten, retsvæsenet og landets sorte befolkning.

- Jeg er dybt bekymret over det uforholdsmæssigt store antal unge afroamerikanere, der dør i møder med politiet, samt det uforholdsmæssigt store antal afroamerikanere i amerikanske fængsler og på dødsgangen, skriver han ifølge CNN.

Vend blikket indad

Voldsomme protester fandt sted over hele landet, efter en storjury i går valgte ikke at rejse tiltale mod betjenten. Mest voldsomme var de dog i Ferguson, hvor demonstranter plyndrede butikker og afbrændte biler og bygninger.

Den voldsomme reaktion er et tegn på, at visse dele af befolkningen nærer stor mistro til både politi og retsvæsen, og kommissæren opfordrer derfor USA's regering til at tage et grundigt blik indad.

- Jeg opfordrer indtrængende de amerikanske myndigheder til grundigt at undersøge, hvordan racespørgsmålet påvirker retshåndhævelse og retspleje, både på føderalt og statsligt niveau, skriver han.

Det forventes, at demonstranterne vender tilbage til gaderne i Ferguson tirsdag aften for at protestere mod storjuryens beslutning.

 

Homoseksuelle stenet ihjel af Islamisk Stat

25. november 2014 18:30

Den jihadistiske gruppe Islamisk Stat har tirsdag stenet to mænd til døde i Syrien efter at have beskyldt dem for at være homoseksuelle, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. Det er jihadisternes første kendte drab på påståede homoseksuelle.

- IS har tirsdag stenet en mand til døde, en mand, som ifølge gruppen er homoseksuel, siger observatoriet og tilføjer, at ofret er omkring 20 år.

Han blev dræbt i Mayadeen i den østligt beliggende provins Deir Ezzor, tæt på grænsen til Irak.

Det britisk-baserede observatorium siger, at IS hævder, at det har fundet videoer på mandens mobiltelefon, som viser, at han udøver uanstændige handlinger med mænd.

Modstandere af IS

I en anden hændelse tirsdag blev en 18-årig mand også stenet til døde i selve byen Deir Ezzor, efter at en gruppe havde sagt, at han var bøsse, oplyser observatoriet, som indsamler oplysninger om krigens gang i Syrien.

Aktivister noterer sig på sociale medier, at de døde mænd var modstandere af IS, og at gruppen havde benyttet beskyldningerne som et påskud for at kunne dræbe dem.

FN har tidligere på måneden sagt, at IS har udført adskillige likvideringer i Syrien ved at stene kvinder, som beskyldes for utroskab.

Jihadisterne udråbte et kalifat i juni efter at have erobret store landområder i Irak og Syrien.

Aktivister siger, at IS udfører regulære offentlige henrettelser, ofte ved at skære halsen over på folk, i de områder, som jihadisterne kontrollerer.

/ritzau/AFP

 

Ekspert: Ingen fremtid i politiet for Ferguson-betjent

25. november 2014 18:30

Der kommer ingen drabstiltale mod den politibetjent, som 9. august trak sin tjenestepistol og skød og dræbte den ubevæbnede 18-årige Michael Brown i St. Louis-forstaden Ferguson.

Det besluttede en storjury mandag.

Alligevel skal man ikke regne med at se betjenten iført uniform og politiskilt nogensinde igen - i hvert fald ikke i Fergusons gader. Sådan lyder vurderingen fra CNN's retsanalytiker Mark O'Mara.

Meningsløst at fortsætte i politiet

- Det ville være meningsløst for ham at vende tilbage til Ferguson, siger O'Mara til CNN og fortsætter:

- Af samme grund tror jeg slet ikke, han kan vende tilbage til politiarbejdet. Han vil altid bære på sin kappe, at han var den betjent, der skød og dræbte en ubevæbnet sort ung mand og satte gang i en landsdækkende kontrovers, siger han.

Ifølge CNN har betjenten allerede været i forhandlinger om hans afskedigelse med bystyret i Ferguson.

Betjenten, som har otte års tjeneste bag sig, har ifølge det amerikanske medie meldt ud, at han er klar til at trække sig fra sin stilling for at lette presset og beskytte sine politi-kolleger.

Andre anklager kan være på vej

Selvom betjenten ikke længere skal frygte en tiltale for drab, er han ikke sluppet for eventuelle andre tiltalepunkter.

Myndighederne er netop nu i gang med at undersøge to sager om krænkelser af borgerrettigheder. Den ene mod betjenten for at have krænket Michael Browns borgerrettigheder og den anden mod Fergusons politistyrke for den generelle håndtering af minoritetsgrupper.

Samtidig er der stor sandsynlighed for, at Michael Browns familie kommer med et privat søgsmål mod både betjenten og politidistriktet, vurderer O'Mara.

Det vil i så fald være efter en føderal vedtægt, der tillader erstatningssager mod statslige embedsmænd for overtrædelser af juridiske eller forfatningsmæssige rettigheder.

Uroligheder i hele USA

Beslutningen om ikke at tiltale betjenten for drabet på Michael Brown, førte i går til voldsomme protester - både i Ferguson og i andre amerikanske byer.

Værst stod det dog til i Ferguson, hvor demonstranter satte ild til biler og butikker, plyndrede og affyrede flere skud under nattens voldsomme uroligheder. Ifølge flere medier er protesterne de voldsomste, der er set i byen, siden Brown blev skudt i august måned.

Både afdøde Michael Browns familie og præsident Barack Obama har opfordret demonstranterne til kun at bruge fredelige midler.

 

Ekspert: Ferguson-protester vil få sorte til stemmeurnerne

25. november 2014 17:26

Vrede borgere har sat biler i flammer, affyret skud, kastet flasker mod politiet og råbt indignerede slagord mod ordensmagten i nat i Ferguson i den amerikanske delstat Missouri.


De folkelige protester kom, efter statsanklageren i nat gjorde klart, at betjenten, der skød og dræbte den sorte teenager Michael Brown, ikke bliver tiltalt.

Men når tåregassen har lagt sig i gaderne, vil protesterne kun føre lokale bølgeskvulp af forandring med sig. Det vurderer Jørn Brøndal, lektor og ph.d. i amerikanske studier på syddansk universitet.


- Jeg har svært ved at se, at der kommer nogle nationale initiativer, der kommer til at bøde for det her, siger han.

Øget stemmeprocent, kommission og nyt politi


En af de lokale ændringer, Jørn Brøndal ser komme som følge af Brown-sagen, er at de sorte vil søge mere indflydelse i byrådet i Ferguson. Kun omkring seks procent af den sorte befolkning stemte ved sidste lokalvalg.


- De sorte ville kunne erstatte hele byrådet, hvis de bare stemte til lokalvalgene, siger han.
Jørn Brøndal kommer derudover med to bud på ændringer i den uroplagede by.


Der vil blive nedsat en kommission til at kulegrave omstændighederne omkring Michael Browns død og politistyrken vil sandsynligvis også blive udskiftet, vurderer han.

Lovens lange arm i Ferguson er næsten helt hvid på trods af et stort sort flertal i befolkningen. Af de 53 betjente, der i byen nu, er tre sorte.


Når det kommer til mere gennemgribende forandringer i det amerikanske samfund, maler han dog et mere dystert billede.


Dyb forståelseskløft

Der mangler en stor portion politisk vilje, før de opblussede raceuroligheder vil ændre noget på det store politiske landkort i USA. Republikanerne og den hvide del af befolkningen kan nemlig ikke nikke genkendende til de problemer, som den sorte del af befolkningen råber op om, lyder analysen fra USA-eksperten.


- Der er en dyb forståelskløft mellem de to parter, som ikke er blevet overvundet af valget og genvalget af Barack Obama, siger Jørn Brøndal.


Han forklarer, at mange hvide opfatter valget af en sort præsident som kroneksemplet på, at USA ikke er et racistisk samfund. Derfor ser republikanerne udelukkende protesterne som et udtryk for manglende lov og orden.


- Derfor er kongressen fuldstændig handlingslammet, siger han.

Racismen under overfladen

Vreden i den sorte del af befolkningen stammer fra en underliggende frustration i baghovedet på mange sorte. Selvom den daglige racisme der var i 1960'erne er forsvundet, føler mange stadig, at systemet modarbejder dem.


Som eksempel nævner Brøndal en undersøgelse, der blev lavet en måned før juryens afgørelse af betjentens retslige skæbne. Her mente 76 procent af de sorte adspurgte ikke, at juryen ville komme frem til en retfærdig afgørelse. Tallet var 33 procent hos den hvide del af befolkningen.  


En anden undersøgelse lavet umiddelbart før juryens afgørelse viste også et skel mellem hvide og sorte.


Undersøgelsen viste, at 54 procent af ikke-hvide, altså sorte, latinoer og asiater, syntes, at betjenten, der dræbte Brown, skulle tiltales for mord. Det tal var under halvt så højt hos de hvide - her ville kun 23 procent  have betjenten dømt for mord.


- Racismen er sevet ned i strukturerne. De sorte føler, at de stadig henslæber deres tilværelse i skyggen af tidligere tiders racisme, siger Jørn Brøndal.

 

Overraskende stærk vækst i USA

25. november 2014 17:18

Væksten i den amerikanske økonomi var buldrende i årets tredje kvartal, og væksteventyret fortsætter i årets sidste tre måneder.

Det mener chefstrateg i Danske Bank Frank Øland Hansen i en kommentar til tirsdagens endelige BNP-opgørelse fra USA.

Opgørelsen viste en vækst på 3,9 procent regnet på årsbasis med en vækst på 2,2 procent i privatforbruget.

Væksten vil fortsætte

Oprindeligt var væksten rapporteret til 3,5 procent, og markedet havde ventet til en nedjustering til 3,3 procent vækst.

- Der er fuld fart på amerikansk økonomi. Væksten er blandt andet drevet af pæn vækst i det private forbrug. Lageropbygning har også bidraget til væksten. Det kan betyde, at væksten går lidt ned i fjerde kvartal, men vi forventer ikke desto mindre, at væksten fortsat vil ligge over trend i de kommende kvartaler, skriver chefstrategen.

Frank Øland påpeger, at de månedlige indikatorer signalerer, at væksten i oktober var over 4 procent.

- Væksteventyret fortsætter ind i fjerde kvartal, konstaterer han.

Privatforbruget løftes

Faldende oliepriser yder et særligt bidrag til væksten i den amerikanske økonomi. De kan i sig selv løfte privatforbruget med op mod 1 procent, påpeger Frank Øland Hansen.

Hvordan privatforbruget vil udvikle sig, vil markedet snart få en indikation af.

- En første test af, om amerikanerne er klar til at shoppe amok, får vi på fredag, dagen efter Thankgiving, der er kendt som Black Friday og er en af de største shoppedage i USA, bemærker Frank Øland Hansen.

/ritzau/FINANS

 

Ny drejning i orkester-sag: Enhedslisten vil genåbne medieforlig

25. november 2014 17:05

Sagen om DRs omstridte Underholdningsorkester tager nu en ny drejning.

Enhedslisten, der er en del af et flertal uden om de to regeringspartier og SF, ser nu ingen anden mulighed end at genåbne medieforliget, hvis Underholdningsorkestret skal bevares.

Tidligere på dagen kom kulturminister Marianne Jelved (R) på banen med et kompromisforslag, der ifølge DR Nyheders oplysninger lukker Underholdningsorkestret, men til gengæld åbner for at opprioritere DR's Symfoniorkester med seks millioner kroner og oprettelsen et nyt kammerorkester - under Symfoniorkestret.

- Vi vil genåbne medieforliget og finde ny finansiering til orkesteret. Derfor fremsætter vi nu et beslutningsforslag, som vil pålægge regeringen at åbne medieforliget, så vi kan finde midler til at redde orkesteret, siger kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr til DR Nyheder.

Han mener, at det vil være oplagt at droppe afskaffelsen af erhvervslicensen og finde pengene derigennem.

- Men det er jo netop det, der skal diskuteres i forligskredsen, og vi er åbne for andre muligheder, så længe finansieringen findes. Hvis de borgerlige mener det seriøst, at der er tale om en vigtig kulturinstitution, må de også være med til at finde de ekstra penge, der skal til for at bevare orkesteret, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

DF afviser ny finansiering

Dermed opstår der klare uenigheder inden for det utraditionelle flertal i Folketinget bestående af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten.

De borgerlige har tidligere gjort det klart, at de ikke vil være med til at finde helt ny finansiering for at bevare Underholdningsorkestret. De vil i stedet have, at DR finder midlerne inden for den økonomiske ramme, der er i dag.

Dansk Folkeparti afviser da også Enhedslistens nye forslag.

- Det her er Enhedslistens måde at slippe ud af den her situation. De prøver at finde en kattelem. De er måske inderst inde tilbøjelige til at følge regeringen. Det giver ingen mening at finde nye penge til DR, siger medieordfører Morten Marinus.

På trods af Enhedslistens nye forslag mener DF-ordføreren dog fortsat, at flertallet uden om regeringen er intakt.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, afviser, at han vil stemme for et beslutningsforslag, der skal genåbne medieforliget, redde orkesteret og give flere penge til DR.

- Vi synes DR får rigeligt penge i forvejen. Og der er ingen tvivl om, at det da godt kan virke som om, at Enhedslisten er blevet banket lidt på plads af regeringen. Det virker mystisk, siger han. 

DR-sparerunde nedlagde orkester

DR har i forbindelse med en sparerunde besluttet at nedlægge orkestret, men den beslutning har et flertal bestående af partier uden om regeringen indtil nu strittet imod.

Marianne Jelved har indtil nu afvist at gribe ind over for DRs beslutning med henvisning til armslængdeprincippet, der betyder, at politikerne ikke kan diktere, hvad DR skal sende.

Sidste onsdag afleverede flertallet uden om regeringen en såkaldt beretning til kulturministeren, hvor man "opfordrer" ministeren til at redde Underholdningsorkestret.

Hvis ikke det sker, har blandt andre De Konservative truet med at fremsætte et beslutningsforslag om sagen, så det kan komme til en egentlig afstemning i folketingssalen.

 

Barfoed raser over orkester-forslag: Blegfattig, kulturradikal kulturpolitik

25. november 2014 16:40

Det er noget af en bredside, som De Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed, kommer med i kølvandet på lanceringen af kulturministerens kompromisforslag om DR's Underholdningsorkester.

Oppositionspolitikeren er bestemt ikke tilfreds med, at der lægges op til at lukke Underholdningsorkestret, for til gengæld at opprioritere DR's Symfoniorkester med seks millioner kroner og oprette et nyt kammerorkester - under Symfoniorkestret.

- Det er svagt. Det er blegfattig, kulturradikal kulturpolitik, hvor man ikke har nogle værdier, men bare smækker hælene i, når DRs bestyrelsesformand giver nogle ordrer, siger Lars Barfoed til DR Nyheder.

Han ser slet ikke forslaget fra Marianne Jelved som et kompromis og står fast på, at DR's Underholdningsorkester skal bevares i sin fulde form.

- Kulturministeren må tage til efterretning, at der også efter det her møde er et flertal, der vil bevare Underholdningsorkestret. Og så må det være det, man tager afsæt i, siger Lars Barfoed.

EL: Vi vender tilbage

Enhedslisten er en del af det utraditionelle politiske flertal, der har dannet sig på Christiansborg, og som kræver, at Underholdningsorkestret bevares.

Efter mødet i Kulturministeriet vil partiets kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, dog ikke svare klart på, om det fortsat er et krav.

- Nu skal vi hjem og se det her kompromisforslag på skrift, og så tager vi stilling til det, siger han.

Er der takter i det, der ser rigtigt ud?

- Det ved jeg ikke. Jeg synes, vi skal bevare Underholdningsorkestret.

Men det er der jo ikke lagt op til med det her forslag?

- Jeg ved ikke, hvordan forslaget er skruet sammen, så derfor skal vi hjem og kigge på det, og så vender vi tilbage.

Men er det afgørende, at der er noget, der hedder Underholdningsorkestret, der består?

- Det kommer an på, hvad det er. Vi skal kigge på det og spørge os selv, om det er bedre eller tæt på et Underholdningsorkester eller hvad, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

V: EL står sammen med os

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, er dog ikke i tvivl om, at flertallet for bevarelsen af Underholdningsorkestret er intakt.

- Enhedslisten står sammen med os. Der er fortsat flertal for en bevarelse, siger han.

Aastrup Jensen vil gerne kigge på DR's og kulturministerens kompromisforslaget, men kravet om bevarelse står ved magt.

- Vi siger stadig, at Underholdningsorkestret også skal være der efter nytår, siger Venstreordføreren.

DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, ønsker ikke at stille op til interview, men har sendt denne skriftlige kommentar:

- Jeg noterer mig, at der har været afholdt møde i ordførerkredsen i dag, og at drøftelserne stadig pågår. Vi stiller os i DR fortsat til rådighed med facts, analyser og faglige kommentarer til mulige forslag m.m. i det omfang, politikerne måtte ønske det. Vi afventer fortsat, at der træffes en beslutning. Så længe der foregår forhandlinger i Folketinget om emnet, så har jeg ingen kommentarer.

 

Solen har kun skinnet 29 timer i denne måned

25. november 2014 16:00

Godt nok er solen gået ned for i dag, men den har været flittig med at skinne. Det kommer til at fylde godt i regnskabet for solskinstimer i denne november.

For der har været en række dage, hvor skyerne helt har holdt solen væk. I periode på otte dage midt i måneden så vi intet til solen på novemberhimlen.

Det er normalt med mørke dage og kun lidt sol på denne årstid. Men der er stadig et stykke vej til at nå normale antal solskinstimer for november.  Det ligger på 54 og 58 timer.

På top 10 over den mest solfattige november ligger 1993 på en førsteplads med blot 19 timer.

Rekorden er fra 1989

Til sammenligning så skinnede solen i gennemsnit 67 timer ud over landet i november sidste år. Det er 13 timer over normalen.

Rekorden for den solrigeste november er fra 1989 med 88 solskinstimer.

 

Nye takter: Jelved vil lægge orkester i graven med milliontilskud

25. november 2014 15:32

Fremtiden for DR's Underholdningsorkester er fortsat uvis.

Det står klart, efter at kulturministeren tirsdag har haft Folketingets kulturordførere til møde i Kulturministeriet.

- Der er kommet et forslag fra DR, som går ud på, at man kan bruge de ressourcer, man har, på en anden måde. Det er en proces, der nu går i gang, og forslaget er kun i skitseform, siger Marianne Jelved (R).

Flere overskrifter

Ifølge DR Nyheders oplysninger lægges der med kompromisforslaget op til at lukke Underholdningsorkestret, men til gengæld åbnes for at opprioritere DR's Symfoniorkester med seks millioner kroner og oprette et nyt kammerorkester - under Symfoniorkestret.

Det fremgår også, at Symfoniorkestret ansætter 20 musikere fra DR Underholdningsorkestret - de syv er allerede ansat i forlængelse af fyringerne, altså 13 nye.

En anden af overskrifterne i præsentationen af kompromisforslaget er, at Symfoniorkestret får et rejsende kammerensemble under sig, som kan optræde rundt om i landet med koncerter a la Underholdningsorkestret.

Men kammerorkestret er ikke et orkester for sig, men en såkaldt delmængde med skiftende musikere fra Symfoniorkestret.

Jelved: Ikke flere penge

Marianne Jelved bekræfter, at der er lagt et kompromisforslag på bordet, men afviser at gå i detaljer med det.

Kulturministeren henviser til, at parterne mødes igen for at finde en løsning i næste uge.

- Det handler hele tiden om at prioritere inden for de rammer, der er. Der kommer ikke flere penge udefra. Jeg har kørt det hele efter min bog, siger Marianne Jelved.

Betændt politisk spil

Underholdningsorkestret har de seneste mange uger fået opmærksomhed, fordi et utraditionelt flertal i Folketinget bestående af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance ikke ville acceptere, at DR i forbindelse med en sparerunde besluttede at nedlægge orkestret.

Marianne Jelved har indtil nu afvist at gribe ind over for DRs beslutning med henvisning til armslængdeprincippet, der betyder, at politikerne ikke kan diktere, hvad DR skal sende.

Sidste onsdag afleverede flertallet uden om regeringen en såkaldt beretning til kulturministeren, hvor man "opfordrer" ministeren til at redde Underholdningsorkestret.

Hvis ikke det sker, har blandt andre De Konservative truet med at fremsætte et beslutningsforslag om sagen, så det kan komme til en egentlig afstemning i folketingssalen.

 

Tyrkiets Erdogan: Mænd og kvinder er ikke lige

25. november 2014 15:31

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan er en mildest talt polariserende figur.

Han er blevet beskyldt for valgsvindel, for at opføre sig som en diktator og har ved flere lejligheder censureret medierne, samt fordømt og lukket for sociale medier som Twitter.

Nu er præsidenten igen kommet i modvind. På en konference for kvinders rettigheder, af alle steder, gjorde han det klart, at mænd og kvinder i hans øjne ikke er lige. Det skriver New York Times.

- Kan ikke betragtes på lige fod

- Man kan ikke betragte mænd og kvinder på lige fod. Det er imod hendes natur - fordi hendes krop er anderledes, sagde han blandt andet.

Præsidentens kommentarer, der også bød på en fordømmelse af 'feminister, der afviser moderskab', har skabt en proteststorm blandt især yngre tyrkiske kvinder.

- Der gøres en tydelig indsats i arbejdsmiljøpolitikken for at låse kvinder indendøre, og vi skal være opmærksomme på Erdogans konstante trussel imod os, sagde menneskerettighedsforkæmperen Ozlem Dalkiran i et interview efter talen.

Kæmper imod kejsersnit og aborter

Erdogan har igennem længere tid kæmpet for, at kvinder får mange børn. Som premierminister opfordrede han blandt andet flere gange til, at tyrkiske kvinder får mindst tre børn.

Han har også forsøgt at forbyde aborter og begrænse kejsersnit, da han mener, at det er svært at blive gravid igen, når man har fået det.

Mandagens kommentarer fra præsidenten rev derfor op i gamle konflikter i Tyrkiet, der er meget opdelt mellem Erdogans religiøse muslimske støtter og de meget sekulære mennesker i det vestlige Tyrkiet. Den gruppe er ikke glad, når deres præsident siger sådan her:

- Man kan ikke sætte kvinder til at udføre de samme jobs som mænd. Giv hende en skovl og sæt hende til at arbejde - det kan man ikke. Det ville være imod hendes delikate natur.

 

Danske Bank fyrer 52 medarbejdere

25. november 2014 15:09

Danske Bank har i sine bestræbelser på at effektivisere, afskediget 52 medarbejdere fra divisionen Group Service i Høje Taastrup.

- Baggrunden for afskedigelserne er, at vi er på et meget konkurrencepræget marked, hvor der er lav vækst. Det gør, at vi hele tiden er nødt til at se på, hvordan vi kan gøre tingene mere omkostningseffektivt, siger Anne Melchiorsen, underdirektør i Group Services, til Ritzau Finans.

Svag vækst gør fyringer nødvendige

Group Service har 3000 medarbejdere, hvor knap halvdelen er placeret i Høje Taastrup. Enheden fungerer som støttefunktion til bankens afdelingsnet og står blandt andet for det administrative bag kreditansøgningerne.

- Vi arbejder løbende med at gøre arbejdet i de funktioner mere effektivt blandt andet ved at automatisere og også ved at optimere de forskellige processer. Det er det, der er baggrunden for de afskedigelser, vi har gennemført i dag, siger Anne Melchiorsen.

Fordi der er udsigt til fortsat lav økonomisk vækst i samfundet, nødvendiggør det for Danske Bank en fortsat stræben efter at nedbringe omkostninger, siger Anne Melchiorsen.

- Der er hård konkurrence, og der er heller ikke noget, der tyder på, at den økonomiske vækst lige kommer op igen, og det gør jo, at det kommer til at handle om hele tiden at kunne minimere omkostningerne.

På vej til Litauen

Fyringerne vækker ærgrelse i Finansforbundet. Ifølge de bankansattes fagforening flytter de 52 stillinger til Litauen.

- Det er først og fremmest trist for de berørte, men også en ærgerlig udflytning af danske arbejdspladser, siger Kent Petersen, der er formand for Finansforbundet.

- Samtidig har banken jo sendt nogle ret tydelige signaler om at være dens samfundsansvar som en dansk storbank bevidst. Og set i det lys er det selvfølgelig ekstra ærgerligt, når man simpelthen rykker arbejdspladser ud af Danmark, siger han.

/ritzau/

 

Fire dømt for bedrageri med Mobilepay

25. november 2014 14:59

Retten i Odense har for nylig afsagt dom i to straffesager om databedrageri ved hjælp af betalingsapplikationen Mobilepay. Fire af fem tiltalte blev dømt, og dommene spænder fra 20 til 40 dages fængsel, oplyser Fyns Politi.

- Vi er i fuld gang med at lægge en linje for tiltalerejsning i denne sagstype, som vi har set flere af i takt med udbredelsen af appen. Afgørelserne viser efter min opfattelse, at vi har ramt meget præcist, siger advokaturchef Lars Ole Pedersen fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.

Overførte penge via kortoplysninger

I den ene sag havde anklagemyndigheden rejst tiltale mod tre personer for sammen i to tilfælde ved hjælp af appen at have overført i alt 3000 kroner fra en fremmed persons konto til en af de tiltaltes bankkonto.

Kort efter hævede de beløbet i en pengeautomat. Overførslen kunne kun lade sig gøre, fordi de var i besiddelse af den fremmede persons kortoplysninger.

Retten i Odense dømte to af mændene for databedrageri. Manden, der havde stillet sin konto til rådighed for overførslen, blev frifundet, fordi retten godtog hans forklaring om, at han ikke vidste, at pengene kom fra en fremmed persons konto.

Den ene af de dømte blev endvidere kendt skyldig i yderligere to lignende forhold.

Straffen til de to mænd blev fastsat til henholdsvis fængsel i 40 og 20 dage.

Bankpersonale fattede mistanke

I den anden sag havde to personer på tilsvarende måde af tre omgange overført i alt 4500 kroner til den enes konto. De forsøgte derefter at få beløbet udbetalt i banken, men bankpersonalet fattede mistanke og kontaktede politiet.

Den tiltalte, som stillede sin konto til rådighed for overførslen, forklarede, at han var blevet tilbudt 500 kroner for at medvirke, men at han ikke var klar over, at beløbene blev overført ved hjælp af stjålne kortoplysninger.

Den ene tiltalte, som var den mest aktive i sagen, fik 30 dages fængsel, mens den anden slap med 20 dage.

- Hvis man vil undgå at blive rodet ind i en straffesag, skal man holde sig fra at stille sin konto til rådighed for andre. Ellers risikerer man en plettet straffeattest, siger advokaturchef Lars Ole Pedersen.

I alt har over 1,4 millioner danskere tilmeldt sig Danske Banks app, som kan overføre penge via mobiltelefonen.

/ritzau/

 

En måned til juleaften: Får vi hvid jul ?

25. november 2014 14:48

Der er nøjagtig en måned til juleaften, og mange snakker allerede nu, om vi får en hvid  jul i år.

- Det ser ud til, at vi får en mild december med lidt kedeligt og gråt vejr, skriver DMI i deres langtidsprognose:

December ser ud til at blive mild dog med afbræk af perioder med lidt kulde.

Hvid jul i Danmark oplever vi ikke så ofte. DMI har siden 1900 tjekket julevejret. I al den tid har der faktisk kun været hvid jul herhjemme ni gange. Senest i 2010.

Hvidt tæppe skal dække landet

Hvid jul er ikke bare et drys sne på gaden eller lidt rim-frost på træerne.

Når DMI taler om hvid jul, skal 90 procent af landet skal være dækket af sne. Samtidig skal sneen være mindst en halv centimeter tyk.

Nedbør med sne i uge 51

I uge 51 ser det ud til at blive koldt. Det betyder temperaturer omkring eller lidt over nul grader.

Chancen for at nedbøren falder som sne - oftest i forbindelse med byger fra øst - stiger. Det er dog usikkert, om den bliver liggende.

 

VIDEO Morgentræt bager: Jeg var 'helt væk' og kørte ind i betonblok

25. november 2014 14:43

Efter mange sene arbejdstimer med brød, kringler og kager, satte bageren Charlie Rasmussen sig en tidlig morgen ind i sin bil og kørte ud på motorvejen. Men han var alt for træt til at sætte sig bag rattet, skulle det vise sig:

- Der var vejarbejde, og jeg kørte frontalt ind i en betonblok. For jeg var faldet helt væk, fortæller bageren til DR Nyheder.

- Jeg burde skifte job eller ikke tage så mange ekstravagter, men nu er jeg i det igen. Og jeg skal jo hjem. Desværre er forskrækkelsen ikke helt stor nok, siger han.

Og det er den tilsyneladende ikke for rigtig mange bilister. Knap seks ud af ti danske bilister har nemlig kørt bil inden for det sidste år, selvom de følte sig for trætte til det. Det viser en Megafon-måling lavet for Rådet for Sikker Trafik.

Mange ulykker skyldes træthed
Hver 17. bilist er kørt galt efter at have kørt bil trods træthed, mens hver sjette bilist svarer, at det har været lige ved at gå galt for dem.

De bilister DR Nyheder talte med i dag havde alle prøvet at køre, selvom de følte sig for trætte.

- Ofte ruller folk vinduet ned eller skruer op for musikken, men det hjælper ikke. I stedet skal man dreje ind til siden og tage en powernap. Simpelthen 15 minutter og så videre, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Hør bilisternes historier og deres råd til at holde sig vågen i videoen over artiklen.

 

En lynlur på rastepladsen kan redde liv

25. november 2014 14:42

Over halvdelen af alle bilister har sat sig bag rattet, selvom de følte sig for trætte. Det viser en Megafon-måling lavet for Rådet for Sikker Trafik.

Og det er et problem, for de trætte bilister er livsfarlige både for sig selv og andre i trafikken. Rådet for Sikker Trafik opfordrer derfor de trætte bilister til at dreje ind til siden og tage en lur.

Det råd møder opbakning fra Poul Jennum, der er søvnforsker ved søvncenteret på Glostrup Hospital.

- Hos personer, der er raske og ikke er påvirket af alkohol eller medicin, er en såkaldt powernap en god måde at øge graden af vågenhed på, siger Poul Jennum.

Han forklarer, at de trætte bilister kører som om de var berusede, hvis ikke de sørger for at få en lur.

- En nat uden søvn kan meget vel sammenlignes med at have drukket en genstand, siger Poul Jennum.

Lastvognschauffører uddannes til at tage en lur

Den positive effekt af en lur på arbejdet har de opdaget i dele af transportbranchen, hvor chaufførerne uddannes til at tage en lur, når de kan mærke, at trætheden melder sig.

Et af de steder, der uddanner chaufførerne i at tackle trætheden, er Hoyer Group. Virksomheden transporterer olie og gas - en godstype, der er forbundet med større risiko end andre på grund af brandfarligheden. 

Det er derfor endnu vigtigere, at chaufførerne er friske. Bjarne Johansen er chauffør i firmaet og med til at undervise sine kollegaer om emnet. Han gør selv brug af en powernap.

- Det gør, at jeg er meget mere egnet og føler mig meget mere sikker og vågen til at køre det sidste af dagen, siger Bjarne Johansen

Et fastfrosset blik får alarmklokkerne til at ringe

En powernap er effektiv, men det er vigtigt, at chaufførerne er klar over, hvornår de er for trætte til at køre sikkert og tager en lur, før det er for sent.

Og for at kunne det, skal man kende kroppens tegn.

- Det gælder om at være opmærksom på, om man er urolig på sædet, misser med øjnene, får et fastfrosset blik eller ikke er klar over, hvor man er. Mærker man det, gælder det om at køre ind til siden, siger Bjarne Johansen.

 

Afrikanske asylsøgeres sager bliver genoptaget

25. november 2014 13:42

Udlændingestyrelsen vil nu genoptage de mange asylsager fra det østafrikanske land Eritrea. Det sker, efter at styrelsen i august var på en såkaldt "fact finding mission" til landet.

Missionen kom i stand, efter at der pludselig kom flere hundrede asylsøgere til Danmark fra Eritrea hver måned hen over sensommeren.

Indtil videre har flere end 2.200 personer fra Eritrea søgt asyl i Danmark i år, og det er en gevaldig stigning i forhold til de 98, der kom til landet sidste år.

Skal afklare nationalitet
På baggrund af undersøgelsen vil de danske myndigheder nu igen tage kontakt til asylsøgerne fra Eritrea for blandt andet - som det hedder - "at afklare ansøgernes nationalitet".

Behandlingen af asylansøgningerne har været sat i bero, mens rapporten blevet udarbejdet.

Og rapporten fra Udlændingestyrelsen fastslår, at det ikke i sig selv er forbundet med fare at flygte ud af Eritrea, som man ellers hidtil har antaget.

Måske ny praksis
I det hele taget understreges det, at menneskerettighedssituationen i Eritrea er bedre, end det fremgår af tidligere rapporter. Desuden giver oplysningerne i rapporten grundlag for at se på, om der skal fastlægges en 'ny praksis i Flygtningenævnet'.

Justitsminister Mette Frederiksen erklærer sig tilfreds med rapporten, men hun understreger samtidig i pressemeddelelsen, at hun ikke kan blande sig i sagsbehandlingen.

- Rapporten giver ny og relevant viden om asylsituationen i forhold til Eritrea. Rapporten underbygger, at der var behov for opdaterede oplysninger, og at det var rigtigt af Udlændingestyrelsen at iværksætte en fact finding mission, siger ministeren.

/ritzau/

 

Udskyder milliardordre: Frankrig i knibe over krigsskribe til upopulære russere

25. november 2014 13:23

Den kontroversielle kontrakt på levering af to franske krigsskibe til Rusland vil ikke blive opfyldt, som situationen står i øjeblikket.

Det slår den franske præsident, François Hollande, fast med en melding om, at Frankrig vil udskyde leveringen indtil videre.

- Præsidenten for republikken mener, at den aktuelle situation i det østlige Ukraine ikke tillader leveringen af det første skib, hedder det i en udtalelse fra præsidentkontoret i Paris.

Salget af krigsmateriel til russerne er blevet mødt af undren og skarp kritik midt under den højspændte situation i Ukraine, hvor Rusland fordømmes af Vesten for at støtte prorussiske separatister og for at have annekteret sortehavshalvøen Krim.

Første skibe skulle stå klar i oktober

Den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, advarede for nylig om, at et salg til Rusland ville være ødelæggende for den internationale sikkerhed.

Ifølge kontrakten skulle Frankrig levere de første Mistral-skibe, som er hangarskibe til helikoptere, i oktober. Men efter at krisen i Ukraine er tiltaget, har Frankrig udskudt leveringen af frygt for at ophidse sine allierede.

Frankrig vil dog blive mødt af en heftig bøde, hvis kontrakten på 1,2 milliarder euro ikke opfyldes, og Rusland har advaret om alvorlige konsekvenser, hvis ikke det første skib leveres inden slutningen af november.

Skibene kan transportere 16 helikoptere og omkring 700 soldater hver. Det første skib skulle ifølge planen leveres i oktober i år og det andet i 2015.

Spiller hovedrolle i konflikt

Polen har advaret om, at Rusland vil bruge hangarskibene til at true sine nabolande.

Flere end 4000 mennesker har mistet livet i kampe mellem ukrainske sikkerhedsstyrker og prorussiske separatister i det østlige Ukraine siden foråret.

Rusland har ifølge Nato og Vesten spillet en hovedrolle i konflikten, men det afvises af regeringen i Moskva.

Den vestlige forsvarsalliance har imidlertid dokumenteret, at både russiske soldater og våben i stort tal har befundet sig på ukrainsk territorium under konflikten.

/ritzau/AFP

 

BILLEDER Nyt tungt regnvejr på vej til Marokko

25. november 2014 13:00

Det sydlige Marokko kan forvente endnu en omgang massivt regnvejr sidst på ugen. Det er torsdag og fredag, at et nyt og meget tungt regnvejr, vil ramme Atlas-bjergene, siger DR Nyheders vejrvært Mikael Jarnvig:

- Det er især fredag, at der kommer masser af regn. Fronten kommer fra Atlanterhavet og den smider masser af regn.

Regnvand ned i floderne

Der er ikke noget jord til at opsuge al den regn, så den løber ned i floderne ved foden af Atlasbjergene. Floderne bliver så igen fyldt voldsomt op med regnvand.

Det sker blot få dage efter, at samme område i Marokko har været ramt af oversvømmelser efter massiv regn i flere dage.

Uvejret og oversvømmelserne har kostet over 30 mennesker livet, og flere mennesker savnes stadig.

 

Medie: To danske mænd er omkommet i skibsforlis

25. november 2014 12:46

To danskere er omkommet i et skibsforlis ud for den tyske ø Norderney. Det bekræfter Maritime Rescue Coordination Centre i Bremen over for tv2.dk.

- Vi modtog kort før klokken 8 mandag morgen et nødsignal fra den hollandske pram, der befandt sig i hårdt vejr 8 til 10 kilometer nord for Norderney.

- Kaptajnen oplyste, at skibet var ved at synke. Vi sendte redningsbåde og to helikoptere af sted, men da de nåede frem, var skibet allerede gået ned, oplyser Antke Reemts, der er pressemedarbejder hos Maritime Rescue Coordination Centre i Bremen til tv2.dk.

Bølger på over to meter
De to danskere blev hurtigt fundet i det kolde vand, men bølger på over to meter gjorde det umuligt for redningsbådene at få de to danskere om bord.

Ifølge tv2.dk var det først da helikopterne nåede frem, at det lykkedes at få de to danskere op af vandet, men genoplivningsforsøg i helikopteren var forgæves.

De to mænd havde ikke redningsveste på, da de blev fundet.

/ritzau/

 

'Bizart' og 'upassende': Medier raser over Ferguson-advokats pressemøde

25. november 2014 12:10

-Fuldstændig upassende, pinligt og meget uværdigt omstændighederne taget i betragtning.

-Han virkede vredere på medierne end over en ung mands død.

-Forbløffende, klodset og opildnende.

Sådan lyder nogle af de reaktioner, der er kommet i kølvandet på det pressemøde, hvor den statslige anklager i går offentliggjorde, at betjenten der dræbte den 18-årige Michael Brown, ikke bliver tiltalt.

På pressemødet, der foregik klokken 20.30 mandag amerikansk tid, langede den statslige anklager hårdt ud efter tv-stationers brede dækning af urolighederne i Ferguson siden Brown blev skudt i august.

-Den allerstørste udfordring for den her efterforskning har været den 24 timers nyhedsdækning og dens umættelige appetit efter et eller andet at tale om, siger anklageren.

Han rettede samtidig en bredside mod brugere på de sociale medier, der med 'ustoppelige rygter', ifølge anklageren, også har været en stor udfordring for efterforskerne.  

Dumt at bebrejde medier

Anklagerens svada mod medierne, der faldt i minutterne før offentliggørelsen juryens afgørelse, blev mødt med hovedrysten i den anden ende.  

-Det var en udvidet omgang brok og klynkeri mod medierne, siger en analytiker fra tv-stationen CNN.

Også på Twitter fik anklagerens tordentale en kølig modtagelse.

-Sociale medier er ikke problemet. At skyde børn er problemet, tweeter en journalist fra amerikanske Huffington Post.

Én formulering fra pressemødet fik særlig opmærksomhed.  

-Anklageren sagde, at jurymedlemmerne opgav deres liv. Ikke sikker på, at jeg ville sige det på den måde, skriver forfatteren Jason Cherkins på Twitter.

Tåbeligt tidspunkt for offentliggørelse

Udover anklagerens ordvalg, er tidspunktet for pressemødets afholdelse også blevet genstand for massiv kritik.

Analytikeren fra CNN undrer sig højlydt over, hvorfor anklageren valgte at offentliggøre juryens afgørelse om aftenen, da det var mørkt.

-Det er altid sværere at holde styr på folkemængder, når det er mørkt. Beslutningen om at offentliggøre afgørelsen klokken halv ni om aftenen var tåbeligt og farligt, skriver han. 

VIDEO Helikopter-optagelser viser Ferguson i brand oppefra. Klik på play.

 

Otte bortførte soldater befriet i aktion i Yemen

25. november 2014 11:58

En amerikansk soldat er blandt otte gidsler, som er blevet befriet af yemenitiske sikkerhedsstyrker fra al-Qaeda-militante ved en luftbase i den sydlige del af landet.

Syv militante blev dræbt under aktionen for at befri gidslerne.

En amerikansk soldat og syv yemenitiske soldater blev bortført under et angreb på luftbasen al-Anad i provinsen Lahij, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/AFP

 

Falske euro- og 500-kronesedler er i omløb på Fyn

25. november 2014 11:54

Flere falske pengesedler er brugt som betaling i dagligvarebutikker på Fyn, og politiet advarer nu om de falske penge, der er i omløb.

Fyns Politi har i november oplevet en stigning i antallet af falske eurosedler og danske pengesedler, der er blevet brugt som betaling.

Når det gælder de falske eurosedler, er det især 100-eurosedlen, der kopieres.

Ni falske euro-sedler
- Der er ikke identificeret gerningsmænd i forbindelse med betaling med eurosedlerne, der typisk er blevet anvendt i dagligvareforretninger over det meste af Fyn, oplyser politiet.

De seneste 14 dage er der anmeldt ni tilfælde af betaling med falske 100-eurosedler.

I samme periode er der også blevet betalt med falske 500-kronesedler, der er anvendt til så forskellige formål som betaling for iPhone solgt via Den Blå Avis, som betaling i prostitutionsforhold samt i forretning og på værtshus.

Og ni falske 500-kronesedler
I alt er der betalt eller forsøgt betalt med ni falske 500-kronesedler.

- Ved betaling med falske 500-kronesedler er der noget, der tyder på, at gerningsmændene skal findes iblandt unge somaliske mænd. Der er dog aktuelt ingen anholdte eller sigtede i sagerne, skriver politiet.

De falske, danske 500-kronesedler har alle serienummer 17010 A.

/ritzau/

 

EU-observatører kalder valget i Tunesien for fair

25. november 2014 11:49

Søndagens præsidentvalg i Tunesien, det første af sin slags efter revolutionen i 2011, blev afviklet på troværdig og gennemsigtig vis, lyder det fra EU-observatører.

 - Retten til forsamlings- og ytringsfrihed blev garanteret, siger belgieren, som beretter, at de fleste rapporterede uregelmæssigheder i forbindelse med valghandlingen var små, siger den belgiske europaparlamentariker Annemie Neyts-Uyttenroeck, som er chef for observatørmissionen.

Det officielle resultat ventes senere tirsdag, men en foreløbig optælling tyder på en anden valgrunde mellem den 87-årige Beji Caid Essebsi og den afgående præsident, Moncef Marzouki.

Fortid i væltet styre
Essebsi, der har en fortid i det styre, der blev væltet ved revolten i 2011, er en af favoritterne ved valget.

Det samme er den afgående præsident, Moncef Marzouki, der har forsøgt at udlægge præsidentvalget som en afstemning om en tilbagevenden til etpartistyret, som var ved magten frem til 2011, eller en fremtid, der gør op med diktaturet.

Hvis ingen af kandidaterne opnår 50 procent af stemmerne i første runde, skal de to kandidater med flest stemmer ud i en anden valgrunde i slutningen af december.

/ritzau/AFP

 

Hidsig debat efter tv-program om arbejdsløse danskere

25. november 2014 11:36

Et tv-program, der følger elleve arbejdsløse danskere, har fået debatten til at rase både her på dr.dk og på DR Nyheders facebookside.

I programmet 'Den dag de fremmede forsvandt', der blev sendt mandag aften, følger man elleve arbejdsløse, der kaster sig ud i jobs, der ellers traditionelt er besat af udenlandske statsborgere.

Tre danske arbejdsløse kvinder tager for eksempel job som stuepiger på et hotel i Hillerød. Her skal de forsøge at gøre de rumænske piger, der normalt varetager jobbene som stuepiger, kunsten efter.

Møder ikke op på job

Det står hurtigt klart, at de danske kvinder ikke helt har samme tempo, som de rumænske kvinder.

Programmet følger også Daniel, der er på kontanthjælp. Han bliver tilbudt et job som tjener, men dukker ikke på sin første vagt.

Han har regnet lidt på det, og er nået frem til, at det ikke kan svare sig for ham at tage jobbet, da arbejdslønnen bliver modregnet i hans kontanthjælp, samtidig med at han selv skal afholde transportudgifter til- og fra arbejde.

Mange er røget til tasterne

Tv-programmet har fået en del seere til tasterne. I skrivende stund er der kommet over 1.200 kommentarer - enten her på dr.dk eller på DR Nyheders facebookside.

På dr.dk har vi spurgt, om det er ok som arbejdsløs at sige nej til job, som udlændinge takker ja til. 714 gange er der i skrivende stund kommenteret på det spørgsmål.

På DR Nyheders facebookside har vi ligeledes bedt vores følgere om at give deres mening til kende. Det har foreløbigt kastet 579 kommentarer af sig.

Tag jer sammen danskere

Her kommer et udpluk af kommentarerne.

Anita Nielsen skriver:

- Ja, selvfølgelig skal man kunne sige nej til et job som giver mindre end hvad man kan få udbetalt i dagpenge. Er det ikke på tide at systemet ændres, således at det også for lavtlønnede kan betale sig økonomisk at gå på arbejde? Det er at holde folk for nar at man kan få mere ud af dagpenge end løn.

Arab4Ever mener, at danskere brude tage at tage sig lidt sammen.

- Typisk at danskere er så dovne at indvandrere skal tage danskernes beskidte arbejde. Danskere er så snotforkælede, arrogant og snobbede når de tror at de ikke skal tage et hvilken som helst job.

Peter Pedersen er enig.

- Tak DR for at sætte fokus på en vigtig debat - og jeg tror desværre det er et rigtig billedet der bliver givet af en stor gruppe arbejdesløse.

Dårlige arbejdsforhold

June Menne, mener ikke at der er rimeligt at sammenligne de danske stuepigers indsats med de rumænske kvinders arbejdsindsats, da de har meget mere rutine.

- Efter de erfaringer jeg har fra arbejdsmarkedet, kan man ikke forvente at nystartede har det samme tempo som en rutineret på en uge, de tumler jo med alle børnesygdommene.
Igen kommer vores arbejdsløse til at fremstå som dovne og slaskede.
Uhyggeligt og skammende.

NJ er forarget over de arbejdsforhold, som stuepigerne har på hotellet i Hillerød.

- Det er jo rent slaveri på Hillerød Hotel, - og mange andre hoteller!!! De unge rumænske piger har også ondt i ryggen og bliver slidt ned på få år, - men de har ikke andet valg og tænker nok ikke så langt. I Dk har vi igennem generationer kæmpet for ordentlige løn- og arbejdsvilkår, - men med arbejdskraftens frie bevægelighed er det slut. "De fremmede" vil ha' del i Vestens goder, - og de er villige til at knokle for det!

Gå efter skattely-spekulanter

Bent Nøhr Risager mener ligeledes, at debatten ligger et helt andet sted.

- Så jager man igen de arbejdsløse, lad os nu få stillet skarpt på alle dem som hiver deres penge ud af landet og gemmer dem i skattely for at undgå at bidrage til samfundet. Lad os få navne og ansigter på dem ligesom man vil udstille arbejdsløse !!!


Christina mener, at vi danskere er blevet for magelige.

- Jeg synes personligt man skal kunne have lov til at takke nej til job 3 gange og stadig få kontanthjælp. Men det betyder ikke at jeg hverken synes det er en god idé eller at det er i orden hvis man siger nej på grundlag af at jobbet ikke er "godt nok" til en. Danskere, vi er blevet for utaknemlige og dovne herhjemme!

Debatten fortsætter

Der er i øjeblikket 109.000 arbejdsløse danskere. For tre år siden besad udenlandske statsborgere godt 107.000 fuldtidsstillinger i Danmark. I dag er det tal steget til godt 130.000, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Fortsat selv debatten på dr.dk.


Eller på vores facebookside.

Det sidste afsnit af 'De fremmede flytter ind' bliver sendt mandag klokken 20.45.

 

Kairo: Mange dræbt efter bygning kollapsede

25. november 2014 11:35

En etapeejendom er styrtet sammen i den egyptiske millionby Kairo, og 13 personer meldes dræbt ifølge egyptiske myndigheder.

Mindst syv personer er kvæstet i ruinerne af den otte etager høje bygning, der faldt sammen  i den vestlige forstad Matariya.

Der er forskellige forklaringer på, hvorfor bygningen pludselig faldt sammen, men det tyder på, at en af forklaringerne er ulovligt byggeri.

Ulovlige etager
- Vi kender endnu ikke årsagen til ulykken, men vi har fået forklaret, at to etager helt ulovligt for nylig er bygget oven på den eksisterende bygning, siger Abdul Qadar fra det egyptiske katastrofeberedskab ifølge BBC.

Ifølge kilder, som det egyptiske medie al-Ahram har talt med, skete ulykken som følge af en gaseksplosion i forbindelse med byggeri på anden etage.

Bygninger evakueret
Redningsarbejdere søger fortsat efter savnede i ruinerne, og flere bygninger lige omkring ulykken er evakueret som en sikkerhedsforanstaltning.

Det er ikke første gang, at en bygning styrter sammen i det nordafrikanske land, som har store problemer med ulovligt og farligt byggeri.

I fjor mistede 28 mennesker livet, da en bygning faldt sammen i havnebyen Alexandria.

/ritzau/

 

Uregistrerede børn skal registreres

25. november 2014 11:33

Et barn mister en lang række menneskerettigheder, hvis det ikke er registreret hos myndighederne. Det kan f.eks. ikke gå i skole, blive registreret hos lægen eller få et pas.

Det problem tager en international konference i Bangkok fat på i denne uge. Konferencen skal munde ud i en handlingsplan for at få de omkring 230 millioner uregistrerede børn registreret fra 2015-2024 under overskriften "Årtiet for Civil Registrering".

Uønskede børn

En årsag til, at et barn ikke bliver registreret hos myndighederne, er, at myndighederne ikke ønsker at registrere det, fordi det f.eks. tilhører et uønsket mindretal i landet.

En anden årsag er, at forældrene ikke ønsker det registreret, fordi der følger sanktioner med. Det sker f.eks. i Kina, hvor ét-barn-politikken er vedtaget ved lov, og hvor forældre kan se frem til økonomiske og sociale sanktioner, hvis de får barn nummer to.

Men det kan også være af praktiske årsager. I mange afsidesliggende landsbyer er der måske ikke behov for en fødselsattest - ingen har brug for at se den - og andre steder er myndighederne så langt væk, at det er for dyrt at bruge penge på at få en nyfødt registreret på et kontor langt fra landsbyen.

Hvert tredje barn er ikke registreret

FN's børnefond, UNICEF, anslog sidste år, at der altså er 230 millioner børn uden en fødselsattest. Det svarer til, at ca. hvert tredje barn under fem år ikke er registreret. Og det strider mod FN's Børnerettigheds-konvention. Den siger, at "et barn skal registreres umiddelbart efter fødslen, og skal så hurtigt som muligt have et navn og en nationalitet".

 

Sjov lille sky på tur på himlen

25. november 2014 11:07

Det er et lidt specielt syn, som DR Vejret har fået nogle billeder af til morgen. Solen var på det tidspunkt, billedet blev taget, ikke kommet helt op endnu, så derfor er det kun de højere skyer, der er belyst og dermed hvide.

De lavereliggende skyer ligger endnu i jordskyggen og virker derfor mørke.

Faldende iskrystaller

De højeste skyer i atmosfæren er så kolde, at de udelukkende består af iskrystaller. Af og til bliver de så tunge, at de begynder at falde ned gennem atmosfæren og afkøler luften de falder igennem.

Den nedadgående luftstrøm opløser de lave skyer og dermed ses et hul i dette skylag. Og når solen så lige står i den højde, som det ses på billedet, ja så bliver det er lille hvid sky i et hul i himlen.

 

Dorthe Laustsen faldt i søvn i bilen: Nu er hun lam fra brystet og ned

25. november 2014 10:50

Den første feriedag efter en periode med hårdt arbejde og stor følelsesmæssig påvirkning kørte Dorthe Laustsen og hendes mand i deres bil på vej syd for Odder.

- Det var den første dag i min ferie efter et meget travlt forår, hvor min mor også lige var død, fortæller Dorthe Laustsen, der ikke selv følte sig træt, da hun sad bag rattet den dag i juli 2012.

- Jeg havde ikke selv bemærket trætheden, men jeg har nok altid haft en tendens til at tænke, at jeg kunne lidt mere og ikke lyttet nok til min krop, siger hun.

Og den dag blev det katastrofalt for Dorthe Laustsen, der ikke kunne holde sig vågen i bilen. I stedet for at dreje i et sving fortsatte hun ligeud og direkte ind i en skraldebil.

Sad fast i bilen i 45 minutter med brækket ryg

Dorthe Laustsen er langt fra den eneste bilist, der er kommet galt afsted i bilen, fordi hun var for træt til at køre.

I alt har seks procent af de danske bilister prøvet at køre galt på grund af træthed. Dog ender de fleste ulykker ikke så slemt som Dorthe Laustsens.

- Jeg brækkede min ryg og en masse andre knogler og fik en skade på luftrøret. I den første måned efter ulykken lå jeg i koma, fortæller hun.

Endte i kørestol og er afhængig af hjemmeplejen

Skaderne gjorde Dorthe Laustsen lam fra brystet og ned, så i dag sidder hun i kørerstol og er afhængig af hjælp fra hjemmeplejen.

Hun er sammen med sin mand blevet nødt til at flytte fra deres gamle hus og ind i et nyt, der passer til livet i kørestol.

Men Dorthe Laustsen er taknemmelig for, at der ikke var andre end hende og manden, som kom til skade i uheldet.

- Vi kunne ligeså godt have slået andre ihjel, og det ville jo være en frygtelig situation, siger Dorthe Laustsen.

Se interviewet med Dorthe Laustsen i videoen i toppen af artiklen.

 

DMI advarer om tæt tåge i store dele af landet

25. november 2014 10:47

DMI advarer om tæt tåge med sigtbarhed under 100 meter fra i aften klokken 18 til i morgen klokken 9.

Varslet gælder Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster, Fyn, København og Nordsjælland, Syd- og Sønderjylland, Østjylland, Midt- og Vestjylland og Nordjylland.

Tæt tåge kan medføre øget risiko for trafikuheld, og derfor skal bilister og andre trafikanter køre forsigtigt og beregne længere transporttid end normalt. 

/dmi/

 

VIDEO Helikopter-optagelser viser Ferguson i brand oppefra

25. november 2014 10:34

Mindst 12 bygninger og flere biler - blandt andet to politibiler - står i brand efter nattens uroligheder i den amerikanske by Ferguson.

Det fortalte St. Louis' politichef, Jon Belmar, på et pressemøde tirsdag morgen, og han oplyste desuden, at demonstranterne har affyret 150 skud i løbet af natten.

29 personer er blevet anholdt

Protesterne begyndte umiddelbart efter, at det kom frem, at politibetjenten, der skød Michael Brown, ikke vil blive tiltalt.

Demonstranterne hånede politiet, ødelagde vinduer og biler og begyndte at sætte ild til flere store bygninger.

Politiet forsøgte efterfølgende at sprede demonstranterne ved hjælp af tåregas, og 29 personer meldes anholdt.

Se hvordan Ferguson står i brand efter nattens uroligheder i videoen i toppen af artiklen.

 

SmartGuy skal betale 800.000 kroner i bøde for spam

25. november 2014 10:09

Virksomheden SmartGuy er blevet idømt en bøde på 800.000 kroner for spam. En bøde i den størrelse er kun blevet givet én gang før. Det oplyser Forbrugerombudsmanden.

SmartGuy sælger blandt andet tøj og sko på nettet. Virksomheden idømmes bøden for at sende reklamer via sms og mail til personer uden deres samtykke.

Forbrugerombudsmanden skriver i en pressemeddelelse, at bødens størrelse blandt andet afspejler, at der er tale om næsten en kvart million sms-beskeder og 42 e-mails over fem kampagnebølger, og at SmartGuy efter de første reklamebølger blev gjort opmærksom på klager over beskederne.

Understreger sagens alvor
- Kun én gang tidligere har en virksomhed vedtaget så stor en bøde i en sag om uanmodede reklamer. Det understreger sagens alvor. Den store bøde skyldes, at SmartGuy har sendt de ulovlige reklamer til et meget stort antal personer, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.

DSB fik i 2010 en tilsvarende bøde på 800.000 kroner efter at have sendt 200.000 sms-beskeder uden modtagernes samtykke.

Troede på tilladelse
Forbrugerombudsmanden oplyser, at det i SmartGuys tilfælde er en formildende omstændighed, at virksomheden mente at have tilladelse til at sende sms-beskederne.

- Virksomheder skal være opmærksomme på, at et samtykke fra en person til at modtage reklamemails ikke gør, at de derved lovligt kan sende reklame på sms til personen. Det vil kræve et særskilt samtykke, siger Henrik Øe.

I april skiftede SmartGuy navn til Stylepit.

/ritzau/

 

OVERBLIK Drab på sort teenager i Ferguson har ført til raceuro

25. november 2014 09:41

En storjury har afgjort, at betjent, der dræbte sort teenager, ikke skal tiltales for drab.

Få et overblik over sagen, der har ført til store raceuroligheder.

- 9. august bliver den 18-årige sorte teenager Michael Brown skudt og dræbt af en hvid politimand i Ferguson, en forstad til byen St. Louis i Missouri, USA. Politiet forklarer, at Brown var truende, mens øjenvidner fortæller det modsatte.

- 10. august ender et mindeoptog med plyndringer og sammenstød med politiet. Over 30 bliver anholdt.

- 11. august bruger politiet for første gang tåregas til at opløse en demonstration. 15 anholdes.

- 16. august erklærer guvernør Jay Nixon undtagelsestilstand i Ferguson-området.

- 18. august indkalder guvernøren nationalgarden til at genoprette ro og orden i Ferguson.

- 20. august begynder en storjury på arbejdet med at indhente og vurdere beviser i sagen.

- 22. august indledes en gradvis tilbagetrækning af nationalgarden.

- 24. august deltager Browns forældre i demonstration mod politiet, hvor de opfordrer til ro under begravelsen af deres søn.

- 25. august begraves Michael Brown.

- 3. september ophæves undtagelsestilstanden i Ferguson.

- 17. november bliver der igen indført undtagelsestilstand. Nationalgarden indkaldes forud for storjuryens afgørelse.

- 24. november oplyser anklager Robert McCulloch, at der ifølge juryen ikke er grundlag for at rejse tiltale mod betjent Darren Wilson.

 Kilder: AFP, CNN, Reuters, USA Today.

 

DR i Ferguson: Politiet lader demonstranter rase ud

25. november 2014 09:11

Vrede demonstranter har skabt omfattende uroligheder i den amerikanske by Ferguson, efter en jury besluttede ikke at rejse tiltale mod en betjent, der skød en sort teenager i august.

USA-korrespondent i DR Oliver Routhe Skov befinder sig i Ferguson, hvor han har set flere bygninger stå i brand.

Men politi og brandfolk gør ikke så meget for at stoppe demonstranterne, fortæller han:

- Politiet ser ud til at have en noget mere afslappet tilgang til de her demonstrationer, end man har set tidligere. De lader i højere grad demonstranterne afreagere.

- Bare herfra, hvor jeg står, kan jeg se fem-seks brændende bygninger. Og jeg kan også se, at både politi og brandvæsen faktisk bare kigger på, fordi man ikke ønsker konfrontationer med demonstranterne, fortæller Oliver Routhe Skov.

Masser af skydevåben

Der var ellers basis for den helt store konfrontation i Ferguson i nat. For der er rigtig mange skydevåben i omløb, fortæller korrespondenten:

- Vi har hørt rigtig mange skud i løbet af aftenen, og vi været nødt til til at søge tilflugt bag biler og mure. Vi ved, at byen har oprustet i dagene op til juryens afgørelse, siger Oliver Routhe Skov.

Tidligere på aftenen var der rapporter om, at en betjent var blevet ramt af skud i armen i Ferguson. Men den episode havde ikke noget med urolighederne at gøre, oplyser politichef Jon Belmar.

Hadsk stemning

Oliver Routhe Skov fortæller, at der har været en meget hadsk stemning i Ferguson op til juryens afgørelse.

- Man kunne faktisk mærke det i det sekund, da det stod klart, at betjenten ikke vil blive tiltalt. Mange har skreget deres vrede ud i hovederne på politifolkene. De har simpelthen stillet sig op og råbt meget grimme skældsord lige op i ansigtet på dem, siger Oliver Routhe Skov.

Plyndringer

Udover de mange brande har demonstranterne i Ferguson også plyndret byens butikker.

- Jeg har set en ung mand løbe ud af en kinesisk restaurant med en stor fladskærm i favnen. Jeg har også set folk stjæle toiletpapir, siger Oliver Routhe Skov.

- Det kan virke lidt mærkeligt, men jeg tror ikke, man skal lægge så meget i, hvad de tager. Det er mere den symbolske handling - at man markerer en utilfredshed ved for eksempel at plyndre en butik fra en af de store kæder, fortæller korrespondenten og tilføjer, at han endnu ikke har mødt nogen i Ferguson, som fordømmer urolighederne.

- Folk er faktisk i overraskende grad enige om, at det, som foregår, er i orden, siger Oliver Routhe Skov.

Kun nat nummer et

Han rapporterer, at urolighederne er begyndt at klinge en smule ud i takt med, at det bliver sen nat i Ferguson. Men de kan sagtens bluse op igen.

- Det her er altså kun nat nummer et. Jeg tror, at vi kommer til at se lignende demonstrationer i de kommende dage også, siger Oliver Routhe Skov.

 

Politichef: Demonstranter har skudt 150 gange på en aften i Ferguson

25. november 2014 09:03

Urolighederne i Ferguson er de værste hidtil i byen. Og der har natten til tirsdag dansk tid slet ikke været nogen tegn på fredelige protester.

Det siger politichefen i St. Louis, Jon Belmar, efter en jury har besluttet ikke at retsforfølge betjenten, der i sommer skød teenageren Michael Brown.

Demonstranterne i Ferguson er vrede over, at betjenten nu går fri. Og protesterne i den amerikanske by er voldsomt eksaleret.

- Jeg har ikke set mange fredelige demonstrationer i aften, og det er jeg skuffet over. Det, jeg har set i nat, er værre end de uroligheder, vi så i august, siger Jon Belmar.

Politichefen oplyser, at demonstranterne har affyret 150 skud og sat ild til et dusin af forretninger.

Har indført flyveforbud

Allerede i sommer var der voldsomme optøjer i Ferguson over nedskydningen af Michael Brown, og Nationalgarden blev dengang indsat på gader og stræder.

Men i nat har politiet haft endnu mere at se til, lyder det fra politichefen. Forretninger er blevet plyndret, og der er blevet sat ild til butikkerne. Politiet har haft meget vanskeligt ved at styre demonstranterne

De amerikanske luftfartsmyndigheder har været nødt til at indføre et midlertidigt flyveforbud over Ferguson, fordi vrede borgere har skudt op i luften.

- Der er forretninger, som aldrig bliver det samme igen. Jeg er meget knust over det her. Den gode nyhed er, at vi ikke har affyret nogle skud, og vi har ikke nogen alvorligt tilskadekomne, så vidt jeg ved. Det er opløftende, at vi ikke har mistet nogen liv her til aften, men jeg er skuffet, siger han.

En politibetjent på et universitet tæt på demonstrationerne er blevet skudt i armen, men det er ikke sikkert, at episoden har noget med protesterne at gøre, siger Jon Belmar.

'Har ikke været uforberedt'

29 personer er det seneste døgn anholdt.

- Jeg mener ikke, vi har været uforberedt.  Men lad mig være ærlig. Med mindre man sender 10.000 betjente herned, så kan man ikke stoppe folk, som kun har en intention om at ødelægge et samfund, siger Jon Belmar.

VIDEO Helikopter-optagelser viser Ferguson i brand oppefra. Klik på play.

 

Ny sygehusmodel: Løkke bakkes ikke op af baglandet

25. november 2014 09:01

Sundhedsvæsenet skal ikke styres af professionelle bestyrelser, men af folkevalgte politikere, som vælgerne har mulighed for at afsætte.

Sådan lyder det fra store dele af Venstres bagland, der dermed er imod den model, som V-formand Lars Løkke Rasmussen tidligere har fremlagt: At regionerne skal nedlægges og erstattes af tre sygehusenheder med bestyrelser, skriver Jyllands-Posten.

- Jeg vil helt klart have et ikke-statsligt sundhedsvæsen, og jeg vil lige så sikkert have en eller anden form for demokratisk kontrol af sygehusene, siger Carl Holst, næstformand i Danske Regioner, formand for Region Syddanmark og folketingskandidat.

Også modstand i hovedbestyrelsen
Venstres spidskandidat i Region Sjælland, Jens Stenbæk, mener, at det vil 'gå ud over patienterne', hvis regionerne nedlægges, mens V-spidskandidat i Region Midtjylland Anne V. Kristensen kalder det 'fundamentalt afgørende, at der er demokratisk valgte personer i sundhedsvæsenet'.

Også i Venstres hovedbestyrelse er der modstand mod at afskaffe det demokratiske led i sundhedsvæsenet.

/ritzau/

 

Kendte amerikanere efter juryafgørelse: - USA er fortabt

25. november 2014 08:56

En jury i den amerikanske by Ferguson har i nat dansk tid afgjort, at en hvid betjent ikke skal tiltales for at skyde den 18-årige sorte teenager Michael Brown.

Det har ført til heftige optøjer med skud og tåregas i byen i den amerikanske delstat Missouri, ligesom amerikanere protesterer flere andre steder i USA.

Og nu melder flere kendte amerikanere sig også til koret af protester.

På det sociale medie Twitter fordømmer kendte amerikanske skuespillere, sangere og reality-stjerner juryens afgørelse.

- Så mange ting er bagvendte i denne verden. Den knuser mit hjerte, lyder det bl.a. fra den amerikanske skuespiller Evan Rachel Wood.

Michael Brown blev skudt 9. august i år, og siden drabet har der været store uenigheder mellem politi og øjenvidner om, hvad der reelt skete forud for episoden. Det har flere gange resulteret i heftige optøjer i Ferguson.

Sender tanker og bønner til familien

Flere kendte amerikanere har ligeledes sendt tanker og støtte til teenagerens familie og indbyggerne i Ferguson.

Heriblandt den amerikanske skuespiller Lena Dunham og hip hop-artisten Missy Elliot og musikeren Pharell Williams.

'De hvide vinder igen'

Den amerikanske musiker will.i.am. fra gruppen Black Eyed Peas delte også sin vrede på Twitter, hvor han kaldte USA for "fortabt".

Og den amerikanske musiker Macklemore bruger endnu hårdere ord på sin Twitter, hvor han skriver, at "det system, der tildeler og beskytter det hvide overherredømme vinder igen."

Og skuespilleren Uzo Aduba, der spiller "Crazy Eyes" i Netflix' hit-serie "Orange is the New Black", har brugt sin Twitter til at citere den amerikanske Pledge of Allegiance - et løfte om troskab, som er et løfte til flaget, og som i USA ofte citeres på offentlige og politiske institutioner:

- (...) frihed og retfærdig for alle.

 

Analyse: Helt nye politiske spidser skal kurere grønlændernes politikerlede

25. november 2014 08:00

Hvad gør politikerne og partierne, når deres vælgere bare helt ind i knoglerne er trætte af dem?

Når befolkningen ganske enkelt ikke orker mere ævl og kævl, flere skandaler, flere historier om smertefulde reformer eller bare flere talende ansigter i alvorlige miner eller endnu værre; opgivende attituder.

Den økonomiske krise har genereret såkaldt politikerlede i det meste af den vestlige verden. Eller i hvert fald en lede ved de gamle, etablerede partier og deres frontfigurer. Vi så det ved Europa-Parlaments-valget i maj, vi så det ved midtvejsvalget i USA tidligere på måneden, vi ser oprøret mod Labour og de konservative i Storbritannien lige nu - og på Grønland er trætheden over de folkevalgtes optræden ikke mindre.

Grønlænderne går til valg på fredag. Og uanset hvem man taler med i Nuuk, uanset hvordan man spørger, så er det første svar på Grønlands politiske udfordringer altid det samme:

Politikerne skal holde op med at mele deres egen kage, de skal tale ordentlig med og om hinanden, de skal samarbejde, og de skal få udrettet noget, så Grønland kan trække sig selv op af den økonomiske sump, som man hurtigt har kurs imod.

Konstante beskyldninger om skjulte motiver

Siden sidste års valg, der bragte den gennemslagskraftige Siumut-leder Aleqa Hammond til magten, har grønlandsk politik været gennemsyret af magtkampe og konstante gensidige beskyldninger om skjulte motiver, egenrådighed og decideret nepotisme.

Det nye landsstyre foretog opsigtsvækkende afskedigelser og bemærkelsesværdige ansættelser i toppen af centraladministrationen.Næsten alle departementschefer blev skiftet ud - nogle under stort postyr - og helt betændt blev det, da fiskeriministeren ansatte Aleqas Hammonds kæreste som rådgiver; en affære, som kostede både ministeren og den nyansatte rådgiver jobbene.

Også politisk var der konstant høj sø. Forholdet mellem Hammond og IA-lederen, landsstyreformand fra 2009 til 2013, Kuupik Kleist, var næsten fjendsk.

Det lille, nationalistiske Partii Inuit forlod efter bare et halvt år landsstyre-koalitionen som følge af beslutningen om at gøre op med den såkaldte nul-tolerance overfor udvinding og eksport af uran, og Siumut-kæmpen, den tidligere landsstyreformand Hans Enoksen, brød også med Siumut i protest mod landsstyrets politiske kurs.

Opgør med fætter/kusine-administrationen

Aleqa Hammond skulle i det hele taget vise sig nærmest at fungere som en magnet for personsager og politisk uro. Og dét efter en fire-årig periode med Kuupik Kleist og IA for bordenden - en periode, som havde været kendetegnet ved nærmest det modsatte: stabilitet, begyndende reformer og opgør med "fætter/kusine-administration".

Men tilbage til spørgsmålet om, hvad politikere stiller op, når befolkningen så reagerer mod politisk nedsmeltning og elendig økonomi.

Tja, i Grønland er svaret ganske markant:

Alle partiledere på nær en enkelt er skiftet ud, ingen har endnu siddet bare to år på posten, og de to oplagte kandidater til posten som ny landsstyreformand, Siumuts Kim Kielsen og IA's Sara Olsvig, har siddet på posterne i henholdsvis fire uger og seks måneder.

"Den kaotiske Hammon-æra"

Og når man taler med netop partilederne og andre kandidater her i Nuuk, så er det i sig selv et fremragende udgangspunkt for "at begynde forfra" - en vending, der går igen og igen. Måske en nødvendighed for at kunne vinke farvel til en - selv for grønlandsk politik - ualmindelig kaotisk æra, Hammond-æraen.

Ikke, at der ikke bliver gået til vaflerne i debatterne, men alle er meget opmærksomme på at holde en anstændig og lødig tone - alle er sig vælgernes åbenlyse trang til ordentlighed bevidst.

Ikke mindst fordi det måske mere end politiske forskelle er personlig kemi, der kan afgøre, hvem af de to - hvis ikke en helt tredje - der efter valget på fredag løber af med posten som Grønlands politiske leder de næste fire år.

Ingen kan vide sig sikker, men alle har travlt med at forpligte sig på at være såvel gode vindere som eventuelt næsten ligeså gode tabere.

Valgets titelmelodi er mere barsk end før

Samtidig har den politiske dagsorden forandret sig markant.

Hvor man ved valget sidste år havde en underlægningsmusik af selvfølelse og nationale drømme, så er valgets titelmelodi mere barsk i sit tilsnit - med fokus på jordnære udfordringer med at skaffe indtægter til landskassen, bekæmpe de enorme sociale problemer, at få hanket op i de unge og uddannelsessystemet og den enorme økonomiske ulighed mellem byer og bygder.

Man er på sin vis gået fra en værdipolitisk til en klassisk fordelingspolitisk kamp. Og selvom der naturligvis er betydelige forskelle på partiernes forslag til løsninger, så synes de centrale aktører at være enige om udfordringernes karakter og behovet for at tackle dem.

Og på den måde er tonen i den politiske debat blevet en afgørende faktor for grønlændernes kryds - som politikernes svar på befolkningens lede ved dem.

 

Ferguson-betjent der dræbte Michael Brown: Han lignede en dæmon

25. november 2014 07:54

Den amerikanske by Ferguson er brudt ud i brand og voldsomme protester.

Det sker, efter juryen i Missouri USA i nat besluttede ikke at rejse tiltale mod den hvide betjent, der skød og dræbte den sorte amerikaner Michael Brown.

Beslutningen fra juryen kommer blandt andet efter omfattende afhøring af betjenten. 

Bad Brown om at stoppe

Hans vidneudsagn fra retten, der blev gjort offentligt efter beslutningen, forklarer, hvorfor han af flere gange følte sig nødsaget til at affyre skud mod Michael Brown.

Ifølge betjenten løb Brown hen imod ham, selvom han flere gange sagde, at Brown skulle stoppe.

-Jeg bliver ved med at sige til ham, at han skal lægge sig ned på jorden. Det gør han ikke. Jeg affyrer en række skud. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg skød - kun at jeg skød, siger betjenten, i følge dokumenterne, der kom ud i nat.

Betjenten, der har sparket gang i de voldsomme uroligheder og genantændt racedebatten i USA, forklarer, at han skød mod Michael Brown i flere runder.

Kroppen lavede et spjæt

-Jeg ved, at jeg missede et par skud. Jeg ved ikke hvor mange, men jeg ved, at jeg ramte mindst en gang, fordi jeg så hans krop lave et spjæt.

Ifølge betjenten løb Brown stadig mod ham, nu med sin venstre hånd knyttet. Betjenten affyrede så en række skud mere.

-Jeg ved, at jeg ramte ham mindst en gang, fordi han spjættede igen, siger betjenten.

Han følte sig truet af, at Brown, på trods af skuddene, nærmede sig ham.

Lignede, han ville løbe lige igennem mig

-Med det ansigt han havde, så det ud som om, at han ville løbe lige igennem mig. Som om jeg ikke var der, siger betjenten.

-Han havde det mest intense, aggressive ansigt. Den eneste måde jeg kan beskrive det, er at han lignede en dæmon. Så vred så han ud, tilføjer han.

Efter at have affyret adskillige skud af, stoppede Brown op.

-Da kuglen trængte ind i ham, blev hans ansigt blankt, vreden forsvandt. Det var væk, jeg vidste, at han ville stoppe, at jeg havde stoppet truslen, siger betjenten.

Betjenten fortæller, hvordan Brown stoppede op.

-Da han faldt, faldt han ned på sit ansigt, siger betjenten.

 

V, K og DF vil skabe 25.000 nye job i landbruget

25. november 2014 07:51

Der skal skabes flere job i landbruget og fødevaresektoren, og derfor vil Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti gøre det både nemmere og billigere at drive fødevare- og landbrugsvirksomhed i Danmark.

Det fremgår af en ny fødevare- og landbrugspakke med 16 konkrete forslag.

- Vi har muligheden for at øge eksporten med op mod 50 milliarder kroner og skabe op mod 25.000 arbejdspladser i løbet af de næste fem år. En væsentlig forudsætning for at opnå det er, at landmændene får mulighed for at gøde noget mere på markerne, siger V-fødevareordfører Erling Bonnesen.

Flere dyr pr. hektar
Får landmænd lov til at gøde mere på robuste og holdbare jorde, kan Danmark producere flere og bedre fødevareprodukter, påpeger partierne i pakken.

Det skal også være nemmere at være dansk svineproducent. Blå blok hiver igen forslaget om at give svineproducenterne lov til at have flere dyr per hektar jord op til det tilladte niveau i EU.

Den højere svineproduktion vil ifølge Finansministeriet øge eksporten med 2,2 milliarder kroner og sikre 2.000 nye arbejdspladser, skriver partierne om forslaget.

Landbrug og Fødevarer hilser forslagene velkommen.

Ifølge direktør Karen Hækkerup er det den rigtige vej at gå.

/ritzau/

 

Eksperter: Intet bevis for at man bliver mere kriminel i fængsel

25. november 2014 07:32

Antagelsen om, at unge bliver mere kriminelle af at komme i fængsel, har fået regeringen til at argumentere for mere samfundstjeneste til førstegangskriminelle.

Men ingen forskning beviser den sammenhæng, siger flere eksperter til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Inge Bryderup, der forsker i ungdomskriminalitet på Aalborg Universitet, er der ikke fundet noget bevis for, at et fængselsophold i sig selv fører til en kriminel løbebane.

Inge Bryderup har tidligere lavet et større forskningsprojekt om unges forhold til straf og behandling. Hun peger på, at der heller ikke over en bred kam er noget belæg for at sige, at førstegangskriminelle skulle blive mere kriminelle i fængslerne.

Går i den modsatte retning
- Tværtimod - i enkelte tilfælde går det endda i den modsatte retning. Man har ikke kunnet påvise, at det at komme i fængsel - hverken for de unge eller de ældre - er noget, der i sig selv gør, at man bliver mere kriminel, siger Inge Bryderup til avisen.

Heller ikke ifølge Henrik Lando, professor i retsøkonomi ved Copenhagen Business School, findes der et entydigt bevis for, at et fængselsophold fører til mere kriminalitet.

- Det er nok noget overraskende for mange, men der er altså ikke noget materiale i forskningen, der kan bevise, at man bliver mere kriminel af at have siddet i fængsel, siger Henrik Lando, som blandt andet henviser til en større undersøgelse på området fra Rockwool Fonden i 2012.

Alment accepteret sandhed
- Det er blevet en alment accepteret sandhed, at fængslerne fungerer som den her famøse rugekasse for kriminelle. Der er bare ikke noget bevis for, at det rent faktisk forholder sig sådan i virkeligheden, siger Henrik Lando til Kristeligt Dagblad.

Justitsminister Mette Frederiksen henviser til en anbefaling fra Straffelovrådet om samfundstjeneste, men har derudover ikke ønsket at forholde sig til kritikken.

/ritzau/

 

Nyd solen i dag - den er væk resten af ugen

25. november 2014 07:32

Vi kan se frem til en tør dag med en del sol de fleste steder. Men inden solen kommer frem, skal vi lige have sagt farvel til den tåge, som nogle steder fylder morgenen.

Flere er vågnet op til rim på bilerne i de tidligste morgentimer, siger DR Nyheders vejrvært Mikael Jarnvig;

- Skrydstrup havde meget tidligt minus 0,9 grader, men temperaturen er nu i plus.

Næsten ingen vind

Langt de fleste steder i landet kan se frem til novembersol, tilføjer Mikael Jarnvig:

- Der er stort set ikke nogen skyer over Danmark i dag. Solen skal nydes, fordi den holder sig væk resten af ugen.

Tirsdagen holder sig i den lidt lune ende med 7-10 graders varme og ikke ret megen vind.

I aften og nat ser det ud til at blive skyet og nogle steder også tåget.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.