preload loader
 

Kræftlæger brugte forskningspenge til dyre flybilletter

2. september 2014 03:24

Overlæger på Rigshospitalets Finsenscenter har ofte fløjet på businessclass og dermed set stort på retningslinjerne fra Region Hovedstaden om altid at flyve billigst muligt. Det skriver Jyllands-Posten, der har gennemgået udgiftsbilag fra nogle af overlægerne.

Behov for mere kontrol

Leila Lindén, politisk ordfører for Socialdemokraterne i Region Hovedstaden, siger til avisen, at de ny sager viser, at grænserne for, hvad forskningsmidler skal og må bruges til er skredet, og at der er behov for øget kontrol.

Avisens afsløringer kommer kort tid før, at en revisorundersøgelse af lægernes brug af forskningsmidler på Finsenscentret bliver afsluttet.

Tidligere har en tilsvarende granskning af Rigshospitalets Hjertecenter afsløret misbrug af forskningsmidler og ført til politianmeldelse af indtil videre fem hjertelæger.

Har problemer med dokumentationen

Undersøgelsen afdækkede også, at 76 ud af 177 forskere havde problemer med blandt andet mangelfuld dokumentation af udgifter til brug af forskningsmidler i strid med reglerne.

At der muligvis også er lignende problemer på Finsenscentret viser ifølge Henrik Thorup (DF), første næstformand i Region Hovedstaden, at der var god grund til at iværksætte en uafhængig revisorundersøgelse.

- Når resultaterne foreligger, vil der blive taget stilling til konsekvenserne for de involverede parter. Det kan jeg godt garantere, siger han.

Rejste på business-class til Chicago

Af de bilag avisen har fået indsigt i, mangler der i flere tilfælde dokumentation for formålet med forskernes rejser. Blandt andet da en professor i maj i år brugte 32.531 kroner på en rejse på businessclass til Chicago. Samme person har også betalt rejser for sin hustru, der ligeledes er kræftlæge, uden at formålet fremgår af bilagene.

Ifølge Region Hovedstaden kan der i forbindelse med oversøiske rejser dispenseres fra hovedreglen om altid at købe de billigste billetter, men Jyllands-Posten har også dokumentation for, at overlæger har fløjet på businessclass i Europa.

/ritzau/

 

FBI og Apple undersøger læk af kendissers nøgenbilleder

2. september 2014 03:15

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, går nu ind sagen om de hundredvis af nøgenbilleder af blandt andet Hollywood-skuespillere, der blev lækket af hackere søndag og mandag.

- Vi er bekendt med påstandene om ulovlig indtrængen på computere og den ulovlige deling af materialet med højt profilerede personer, og vi undersøger nu sagen, lyder det i en udtalelse fra FBI.

Billeder stjålet fra computer

Blandt de mest kendte personer, der er blevet lækket billeder af, er den 24-årige skuespiller og Oscarvinder Jennifer Lawrence. Ifølge sin talsmand har Lawrence kontaktet myndighederne, efter at billederne af hende angiveligt er blevet stjålet fra hendes computer.

- Vi vil retsforfølge alle, der deler de stjålne billeder af Jennifer Lawrence, lyder det.

Apple går også ind i sag

Foruden Jennifer Lawrence er der også blevet delt billeder af skuespillerne Kirsten Dunst og Kate Upton samt op mod 100 andre kvinder.

Computergiganten Apple har også iværksat en undersøgelse af sin iCloud-service, hvor brugere kan lagre billeder og dokumenter virtuelt. Det er angiveligt fra iCloud, at det er lykkedes hackere at finde frem til billederne. Således ses Jennifer Lawrence med en iPhone på flere af de lækkede billeder.

- Vi tager vores brugeres privatliv meget seriøst og undersøger nu disse påstande, siger Apple-talsmand Nat Kerris til Bloomberg News.

Uvist om billeder er ægte

De indtil videre ukendte hackere begyndte at lække billederne søndag på siden 4chan, og kort efter blev de delt på diverse hjemmesider og sociale medier. Det er dog uvist, hvor mange af billederne der er ægte.

Skuespilleren Kirsten Dunst, som blandt andet har lavet film med Lars von Trier, bekræfter dog indirekte, at der er blevet delt billeder af hende.

- Tak, iCloud??, skrev hun på Twitter mandag.

Hvis det lykkes FBI at finde frem til hackerne, risikerer de lange fængselsstraffe. I 2012 blev en mand idømt 10 års fængsel for at lække nøgenbilleder af blandt andet kendisserne Scarlett Johansson, Mila Kunis og Christina Aguilera.

/ritzau/

 

Tosprogede elever strømmer til landets indvandrerfriskoler

1. september 2014 23:46

Mens en række folkeskoler har fået en mere lige fordeling af tosprogede og etnisk danske elever, strømmer eleverne til privatskoler, der er målrettet indvandrerelever, og som har 100 procent tosprogede elever.

De seneste fem år er der åbnet syv nye skoler, og antallet af elever på skolerne er steget fra 3800 i 2009 til flere end 5000 sidste skoleår.

I dag er der 27 privatskoler, som ifølge Dansk Friskoleforening og Danmarks Privatskoleforening har 100 procent tosprogede elever, og som er oprettet af forældregrupper, der har indvandrerbaggrund, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Er nået til provinsen

Modsat tidligere er der nu også skoler i provinsen, bl.a. i Vejle, og mindst to nye muslimske friskoler på vej, bl.a. i Esbjerg.

Til sammenligning er der i dag ni folkeskoler, der har flere end 80 pct. tosprogede elever, og af dem har tre skoler 100 procent tosprogede elever.

Fra både skolerne selv og fra forskere lyder det, at flere forældre med indvandrerbaggrund søger tryghed på privatskolerne, blandt andet fordi de her - modsat i folkeskolen - oplever, at det er accepteret at vise, at man er muslim.

Ingen karakterforskel

Undervisningsminister Christine Antorini siger til avisen, at hun håber, at langt størstedelen af forældre vil vælge folkeskolen, da det er her, at børn uanset baggrund mødes.

Eleverne på de fleste af de 27 indvandrerskoler klarer sig hverken dårligere eller bedre end elever på andre skoler, når man ser på karaktergennemsnittet til folkeskolens afgangsprøve i forhold til elevernes sociale og økonomiske baggrund.

På enkelte privatskoler klarer eleverne sig markant bedre.

/ritzau/

 

Forsker: Vurderinger af ligestilling er tomme øvelser

1. september 2014 23:42

Kun omkring hvert ottende lovforslag bliver ligestillingsvurderet. Det viser et nyt notat fra Ligestillingsministeriet. Og de ligestillingsvurderinger, der rent faktisk bliver foretaget, er dybest set ligegyldige, skriver Politiken tirsdag.

Det vurderer en række ligestillingseksperter, som har kigget på de 25 lovforslag, der er blevet ligestillingsvurderet i folketingsåret 2013/2014.

- Det er en symbolpolitisk øvelse uden indhold bag, siger Anette Borchorst, ligestillingsforsker og professor på Aalborg Universitet, til Politiken.

Kønsneutrale love

Mange af de 25 vurderinger består blot i kortfattede konstateringer fra embedsmænd om, at lovforslaget ikke i sig selv vil skabe yderligere forskel mellem kønnene. At loven derfor er kønsneutral.

- Ligestillingsvurderinger har et stort potentiale, men det kræver, at man går ind og vurderer, om lovforslag forstærker eller mindsker de eksisterende forskelle mellem kønnene, siger Anette Borchorst til avisen.

Rationalet er, at ligestillingsvurderingen skal have konsekvenser for lovens udformning, og det er slet ikke realiseret i Danmark. Her er det et flueben, en ren teknokratisk proces.

Minister: Et opmærksomhedspunkt

Regeringen vedtog i begyndelsen af 2013 en strategi om at styrke ligestillingsvurdering i det offentlige, da det kan spare ressourcer og gøre de offentlige ydelser mere effektive, hvis blandt andet lovgivningen tager højde for forskelle på køn.

Men målsætningen kan ikke aflæses i antallet af ligestillingsvurderinger. Faktisk er antallet faldet fra 28 sidste år til 25 i år. Og notatet viser, at kun seks af 20 ministerier har foretaget vurderinger i 2013/2014.

Som et eksempel på et område, hvor det kunne gøre en forskel, nævner eksperter skat. Hvis man for eksempel sænker topskatten, vil det så komme begge køn lige meget til gode? Formentlig ikke, da mænd typisk tjener mere end kvinder.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) skriver i en skriftlig kommentar, at ligestillingsvurdering er et særligt opmærksomhedspunkt, og et ministerium i praksis har ansvaret for at ligestillingsvurdere på sit eget fagområde.

/ritzau/

 

Århusiansk projekt bremser Syrien-krigere

1. september 2014 23:39

Mindst 100 personer er rejst fra Danmark til Syrien for at deltage i hellig krig, og flere af disse kommer fra Aarhus.

I kommunen alene har 31 herboende muslimer siden november 2012 været i Syrien, og langt de fleste af dem havde tilknytning til moskéen i Grimshøj ved Århus.

Men i år valgte Aarhus Kommune at sætte fokus på problematikken ved at lade de hjemvendte få psykologsamtaler hos Preben Berthelsen og forsøge at skabe en fælles dialog mellem politiet, socialforvaltningen og moskeen for at forhindre radikalisering.

- Forskellen er, at jeg kan hjælpe de unge med at knække den kode, der hedder; hvordan bliver jeg aktør i eget liv? Hvordan kan jeg selv være med til at skabe en tilværelse indenfor de rammer, som det her samfund tilbyder, siger Preben Berthelsen.

Kun én er rejst til Syrien i år

Noget tyder på, at fremgangsmåden i Aarhus hjælper. I år har der nemlig kun været en enkelt, der er draget i krig i Syrien - indtil nu.

Det er noget, der tiltrækker sig opmærksomhed - også i udlandet, fortæller politikommissær i Østjyllands Politi, der også deltager i samarbejdet, Allan Aarslev.

- Vi bliver jo ofte inviteret ud for at fortælle om, hvad det er, vi gør, og vi har det jo selv sådan, at det jo ikke er raketvidenskab. Det er kriminalitetsforebyggelse på et område hvor vi ikke tidligere har talt om kriminalitetsforebyggelse, siger politikommissær Allan Aarslev.

Minister: Ikke en våbenkapløb om at lyde skrappest

Justitsminister Karen Hækkerup (S) fortæller ligeledes, at den århusianske indsats er noget, der vækker opmærksomhed ude i Europa, når hun mødes med sine ministerkollegaer.

Selv ser hun også med positive øjne på eksemplet fra Aarhus.

- Noget af det, der er vigtigt i det her, er jo, at det ikke kun bliver et våbenkapløb i hvem, der kan lyde skrappest, men at man også går ind og ser på, hvad der rent faktisk virker, siger Karen Hækkerup.

- Den indsats, som især Østjyllands Politi har lavet med nærmiljøerne i Aarhus, har betydet, at man virkelig har fået skåret ned på antallet, der er rejst ud. Og det er jo det, der skal til, hvis vi skal forhindre, at de unge mennesker tager af sted og kommer hjem og kan udgøre en trussel.

 

V: Ny skatteminister får ikke tid til at fejre

1. september 2014 22:59

Det bliver ikke ligefrem en skovtur, der venter Benny Engelbrecht (S) i Skatteministeriet. Området er plaget af en række uheldige sager, der så den ny minister får travlt, siger formanden for Folketingets Skatteudvalg, Mads Rørvig (V) til dr.dk:

- Han får ikke tid til at fejre udnævnelse i morgen aften. For der ligger en kæmpe stak papirer og venter på ham. Ikke mindst i om ejendomsvurderinger. Og vi får ikke at se en skatteminister, der kan nå at sætte sit personlige præg på området, for det er en driftopgave, hvor der skal løses en masse opgaver i Skat.

Mads Rørvig kender Benny Engelbrecht fra Folketinget og arbejdet i Skatteudvalget, som Benny Engelbrecht er menigt medlem af. Rørvig siger om den nye minister:

- Han er jo politiker og en fornøjelse fyr, som jeg glæder mig til at få et godt forhold til. Vi har en række fælles opgaver, som vi skal løse: Skat har et imageproblem. Og så er der ejendomsvurderingerne, som det suverænt største udestående problem.

For mange kursskifter hos Skat

- I september skal skat komme med en ny redegørelse, men det bliver nok skudt lidt, når Benny Engelbrecth helt forståeligt lige skal sætte skal sætte sig ind i sit nye område.

Benny Engelbrecht bliver den femte minister i Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid.

- Som det er i en hvilken som helst stor organisation, er fem lederskift på tre år jo ikke holdbart. Enhver minister vil jo gerne sætte sin egen kurs, og fem nye kursretninger på tre år er måske lidt i overkanten. Fra Jonas Dahl (SF) til Morten Østergaard (R) var der et stort spring (i økonomisk politik, red.). Nu får vi så en rød minister igen, siger Mads Rørvig, der frygter de mange forskellige ministre med forskellige partifarver går ud over både borgere og medarbejdere i Skat.

Benny Engelbrecht bliver officielt udnævnt til ny skatteminister tirsdag klokken 11.30, når han lægger vejen forbi Amalienborg.

 

VIDEO 100 meter høje lavasøjler sprøjter op af jorden ved islandsk vulkan

1. september 2014 22:46

Naturen fortsætter med at vise tænder nær vulkanen Bardarbunga på Island.

Et lavaudbrud på den islandske lavaslette Holuhraun nær Bardarbungsa har søndag fået den brandvarme lava til at sprøjte hundrede meter op i luften.

Området, der er dækket med lava er større end 3 kvadratkilometer, og den sprække, som lavaen fosser op af, er op mod 1.800 meter lang.

Ingen risiko for askesky

Da der ikke er tale om et egentlig vulkanudbrud - og ingen større mængde aske endnu er konstateret - vurderer eksperter ikke, at der på nuværende tidspunkt er risiko for gentagelse af en askesky, som man så det i 2010 med udbruddet i den islandske vulkan Eyjafjallajökull.

Dengang blev flytrafikken lammet i store dele af verden, og omkring 100.000 flyafgange blev aflyst.

Se en video fra Holuhraun øverst i artiklen.

 

Politisk redaktør: Helle Thorning udnævner tro væbner

1. september 2014 22:32

Med 44-årige Benny Engelbrecht (S) får Helle Thorning-Schmidt (S) først og fremmest en 100 procent loyal skatteminister. Sådan siger DR's politiske redaktør, Uffe Tang:

- Benny Engelbrecht bliver udnævnt som skatteminister, i høj grad fordi han er superloyal over for Helle Thorning-Schmidt. Når der har været ballade i gruppen, har han været en af dem, der altid stod op og kæmpede for sin partiformand.

Ifølge DR's politiske redaktør ser Benny Engelbrecht sig selv som 'en tro væbner for Helle Thorning-Schmidt'.

Ikke en styrkelse af regeringen

Og så kender den ny skatteminister sit område.

- Han er medlem af Skatteudvalget, han er erhvervsordfører, og så har han været forbrugerordfører. De (regeringstoppen, red.) føler, at området er velfunderet hos ham. Uden at det bliver alt for fantastisk. De vil gerne have, at det er en minister, der kan holde ro på, siger Uffe Tang om det forholdsvis skandaleombruste skatteområde.

Om betydningen af Benny Engelbrechts udnævnelse, siger Uffe Tang:

- Jeg vil synes, det er lidt meget at sige, at Benny Engelbrecht er en styrkelse af regeringen. Men det de håber på er, at han kan holde flanken lukket ovre i Skatteministeriet, hvor der reelt kan være mange bøvlede sager som ejendomsværdiskatterne.

Som person adskiller Benny Engelbrecht sig fra mange af Folketingets DJØF'ere. Dels ved ikke at have nogen uddannelse. Og så er han ikke bange for at kaste sig ud i allehånde politiske slagsmål, siger Uffe Tang:

- Han har faktisk været relativ farverig. Han går til den med nogle af sine sager (eksempelvis kødklistersagen og lobbyregister i Folketinget, red.). Han er en type, der har sine egne dagsordener nogle gange, og så kører han dem fuldkommen langt ud.

Benny Engelbrecht blev valgt til Folketinget første gang i 2007. Tirsdag får han officielt titel af Skatteminister, når han 11.30 skal til dronningen på Amalienborg.

 

Thorning alene tilbage: Skal til dronningen for syvende gang

1. september 2014 22:01

Men valget af Benny Engelbrecht (S) som ny skatteminister, er det den syvende gang statsministeren skal til dronningen og præsentere nye ministre.

Det begyndte ellers som et fælles projekt for tre stærke partiledere - Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R) og Villy Søvndal (SF).

De ville forandre Danmark og satte et omfattende reformprogram i søen, men vælgerne har ikke været synderligt begejstrede, og i dag sidder Helle Thorning-Schmidt alene tilbage.

Først trak Villy Søvndal sig som formand for SF. Det skete i 2012. Han blev efterfulgt af Annette Vilhelmsen, der også trak sig som formand. Det skete i starten af 2014, hvor hun samtidig trak SF ud af regeringen.

Besøger dronningen tirsdag

Dermed stod Thorning og Vestager alene i front, indtil statsministeren sent søndag meddelte, at Vestager skifter Christiansborg ud med EU-Kommissionen.

Hun bliver afløst af Morten Østergaard, der altså nu har det øverste ansvar for regeringen sammen med Helle Thorning-Schmidt.

Tirsdag besøger Thorning så dronningen - for syvende gang - for igen at præsentere nye ministre.

Se et indslag om regeringens historie øverst i artiklen.

 

Korrespondent: Tyskland bryder med årtiers politiske princip

1. september 2014 21:43

Tyskland har besluttet at sende våben til kurdere i det nordlige Irak, som kæmper mod den islamistiske bevægelse Islamisk Stat (IS).

Dermed bryder landet med den forsvarspolitik, som ellers har regeret siden anden verdenskrig, om ikke at sende våben til konfliktområder.

DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter, mener, at forklaringen skal findes i et interview, som kansler Angela Merkel gav forleden, hvor hun kaldte IS's fremfærd for et folkemord.

- Og folkemord er jo noget som tyskerne selv har på samvittigheden i kraft af jødeforfølgelserne, og det virker som om, de forsøger at rode bod, forklarer han.

Beslutning udspringer af ansvarsfølelse

Michael Reiter forklarer ligeledes, at det også var folkemord, der fik tyskerne til at gå ind i Kosovo-krigen i 1998.

- Og det synes altså igen at være folkemord, som får tyskerne til at blive aktive og fravige et ellers stålsat sikkerhedspolitisk princip, forklarer han.

- Det virker som om den her beslutning udspringer af de grusomme forbrydelser i Irak, men også af tyskernes ansvarsfornemmelse.

Har sendt panserbrydende våben

Mandag indvilgede den tyske Forbundsdag i at sende våbnene til de kurdiske styrker.

Der skulle ifølge Ritzau være tale om panserbrydende våben, tusindvis af rifler, håndgranater, mineudstyr, udstyr til at se om natten samt feltkøkkener og telte.

Foruden Tyskland har Australien, Canada, Italien, Frankrig, Storbritannien og USA valgt at sende våben og humanitær hjælp til området.

27. august valgte Danmark ligeledes at støtte kampen mod IS - dog ikke med våben, men med et Hercules-fly, der skal bruges til at fragte våben og nødhjælp.

Afvigelse kan være tegn på ny politik

Selvom den tyske regering har understreget, at våbenleverancen til de kæmpende kurdere skal ses som en enkeltstående sag, er det ikke nødvendigvis tilfældet, vurderer Michael Reiter.

Han forklarer, at både den tyske præsident samt landets forsvarsminister og udenrigsminister tidligere på året har sagt, at Tyskland skal blive mere aktive i den internationale sikkerhedspolitik.

- Underforstået, at tyskerne ikke længere kan gemme sig bag verdenskrigens traumer. De skal ud og være aktive og tage ansvar. Også selvom det, som i dette tilfælde, går imod befolkningens ønske, forklarer Michael Reiter.

- Faktisk er et flertal af tyskerne imod den her våbenleverance, men det vælger Angela Merkel altså for én gangs skyld at se stort på.

 

Benny Engelbrecht bliver ny skatteminister

1. september 2014 21:30

Det bliver 44-årige Benny Engelbrecht (S), der bliver landets ny skatteminister.

Han overtager posten efter den radikale Morten Østergaard, der bliver ny økonomi- og indenrigsminister efter Margrethe Vestager, der skal være Danmarks næste EU-kommissær.

Da de radikale fik kommissærposten, stod det klart, at skatteministerposten skulle gå til en socialdemokrat.

Parti- og formandsloyal ny minister

Benny Engelbrecht er kendt som yderst loyal over for partilinjen og ikke mindst sin formand, statsminister Helle Thorning-Schmidt. Han er en del af Morgenmadsklubben, den mest højreorienterede af de tre socialdemokratiske kaffeklubber, der også huser Henrik Sass Larsen, Morten Bødskov og Folketingets tre Hækkerup'er.

Den ny S-minister har været medlem af Folketinget siden 2007. Han er p.t. formand for Folketingets Transportudvalg og har i en årrække været sit partis forbrugerordfører.

Lobbyregister og sms-stemmer

Han gjorde sig senest bemærket, da Folketingets præsidium i 2012 skrinlagde sit forsøg med et lobbyregister for tingets medlemmer, og Benny Engelbrecht opfordrede de øvrige folketingsmedlemmer frivilligt at oplyse, hvilke lobbyister de mødes med.

I 2010 høstede han også en del opmærksomhed for at kalde to ministre i samråd om problemer med sms-stemmer til DR's populære tv-show X-factor.

Benny Engelbrecht er en af de få medlemmer af Folketinget uden en videregående uddannelse. Han sidste afsluttede uddannelse var folkeskolen. 

Den ny minister er opstillet i Sønderborg, hvor han for år tilbage drev en musikforretning og blandt andet spillede guitar og sang i det lokale band Fruitcake Incorporated.

Tirsdag 11.30 skal han så til dronningen, hvor han officielt tages i ed som ny skatteminister.

Engelbrecht bliver den femte skatteminister i Helle Thorning-Schmidts regeringstid.

 

Blå bog: Ny skatteminister Benny Engelbrecht

1. september 2014 21:30

Blå bog for kommende skatteminister Benny Engelbrecht (S).

* Født den 4. august 1970 på Amager

Politisk karriere

* Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sydjyllands Storkreds fra 13. november 2007.

* Kandidat for Socialdemokratiet i Sønderborgkredsen fra 2007.  

* Medlem af bestyrelsen for Socialdemokratiets folketingsgruppe fra 2007.

* Erhvervsordfører og formand for transportudvalget, indtil han bliver udnævnt som minister.

Uddannelse og erhverv

* Afdelingsleder, AOF SYD, 2007.

* Marketing Manager, Danimex Communication A/S, fra 2001 til 2007.

* Salgs- og marketingassistent, Musikengros A/S, fra 1996 til 2001.

* Selvstændig erhvervsdrivende, musikforretning, fra 1995 til 1996.

* Underviser, AOF Sønderborg, fra 1992 til 1994.

* Nyhedsmedarbejder, Radio Mojn, 1991.

* Studievært, Radio Sønderborg, 1991.

* Journalist og underviser, Mediecenteret KURT, fra 1986 til 1990.

* Folkeskole, Kildevældsskolen, fra 1977 til 1986.

Privat

* Søn af typograf Alf Sørensen og Ulla Sørensen.

* Gift med Charlotte Engelbrecht, byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Sønderborg Kommune.

Kilde: Folketinget.dk

 

Mand stukket i brystet i København

1. september 2014 21:24

Københavns Politi leder mandag aften efter en person, der kort før klokken 20 stak en mand ned ved Enghavevej og Stenderupgade på Vesterbro.

- Vi får flere anmeldelser om uorden og tumult i området, fortæller vagtchef Mads Firlings fra Københavns Politi til Ritzau.

Da politiet når frem, viser det sig, at en mand er blevet stukket i brystet.

- Han bliver bragt til hospitalet, men umiddelbart tyder det ikke på, at han er i livsfare, siger vagtchefen.

Sparsomt med oplysninger

Kort før klokken 21 er det endnu sparsomt, hvad politiet kan fortælle.

- Vi arbejder stadig på stedet for at finde ud af, hvad der er sket, forklarer Mads Firlings.

/ritzau/

 

Venstreborgmestre vil gøre det billigere at krydse Storebæltsbroen

1. september 2014 21:21

En række fynske borgmestre og kommunalpolitikere fra Venstre foreslår i et åbent brev til Folketinget, at der indføres et pendlerkort til Storebæltsbroen, for dem der arbejder på den ene side af broen og bor på den anden.

- Vi skal have priserne i bund, så det er noget, man med en almindelig indkomst også kan betale, siger Jane Jegind (V), by- og kulturrådsformand fra Odense.

Fungerer som toldmur

Pendlere skal kunne købe et månedskort til Storebæltsbroen til eksempelvis 1.500 kroner.
De lavere priser skal sikre mobilitet på jobmarkedet, mener Jegind.

- Det skal være langt billigere at komme frem og tilbage for folk, der arbejder. I dag er det en reel toldmur, og det fremmer ikke mobiliteten på arbejdsmarkedet og det fremmer ikke bosætningen, siger Jane Jegind.
 
Socialdemokrater skyder ide ned

Men ideen skydes ned af Socialdemokraterne. Regeringspartiets transportordfører Rasmus Prehn har hørt forslaget før, og kalder det urealistisk.

- Der er tale om en pris, som er lavere, end det folk, der ikke krydser Storebælt, betaler. Hvis man for eksempel skal fra Nykøbing Falster eller Kalundborg og ind til København, så vil man have en højere pendlerpris, siger Prehn.

Rasmus Prehn påpeger, at en stor pendlerrabat vil øge trængslen på vejnettet, og desuden har pendlerne allerede mulighed for at få et skattefradrag for transportomkostningerne.

- Vi har ikke mulighed for at gå videre. Så mangler vi penge til infrastruktur, som vi gerne vil have, siger socialdemokraten.

Venstre på Borgen har forståelse for forslaget

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen siger, at han forståelse for forslaget.

- Der er dog nogle økonomiske realiteter omkring Storebæltsbroen, som vi må forholde os til, lyder det.

Følgende vestrefolk står bag forslaget: borgmester Morten Andersen fra Nordfyn, borgmester Søren Steen Andersen fra Assens, borgmester Christian Thygesen fra Faaborg-Midtfyn, borgmester Kenneth Muhs fra Nyborg, borgmester Lars Erik Hornemann fra Svendborg, borgmester Hans Luunbjerg fra Kerteminde, borgmester Bjarne Nielsen fra Langeland, gruppeformand Niels Bebe fra Middelfart, formand for Erhvervs-, Teknik- og Havneudvalget Lennart Mogensen fra Ærø og By- og Kulturrådmand Jane Jegind fra Odense.

 

Overlæge: Behandling af pædofile forhindrer en tredjedel nye overgreb

1. september 2014 20:15

Bryd cirklen. Sådan lyder opfordringen fra Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, der siden 2007 har ledet en rådgivningstelefon for personer med seksuelle tanker og fantasier om børn.

Hvert år modtager de professionelle rådgivere mellem 60 og 80 opkald fra pædofile. Opkaldene til rådgivningstelefonen er første skridt mod en behandling, og faktisk lykkes det at få 10 til 20 procent af dem, der ringer, i et behandlingsforløb.

- En stor del af dem, vi har i behandling, begår ikke nye overgreb. Vi regner med, at vi forhindrer omkring en tredjedel af nye overgreb, siger Ellids Sørensen.

Hun forklarer dog, at nogle af de personer, der har været igennem en behandlingsforløb, begår overgreb efterfølgende - dog vil det ofte være af lettere karakter end det, de begik før behandlingen.

Seksuelle tanker om egne børn

Klinisk psykolog Jørgen Bech Jessen er én af de stemmer, som personer, der ringer til rådgivningstelefonen, møder i den anden ende. Da DR Nyheder besøger ham på sit kontor, har han netop afsluttet en samtale med en mand, som frygtede sine følelser til sine mindreårige døtre.

- Mange af dem, der ringer hertil, har haft konkrete oplevelser omkring seksuelle lystfølelser, impulser eller pirringer i forhold til mindreårige, og det forskrækker dem, siger han.

Manden, der netop ringede, havde endnu ikke begået overgreb, men oftest henvender personerne sig en tand for sent til rådgivningstelefonen, forklarer Jørgen Bech Jessen:

- Der er en del, der har surfet børneporno på internettet, og som er blevet taget i razziaer af politiet og får et wakeup-call, og så henvender sig. Vi ville gerne have, at de henvendte sig før, så vi kunne komme det i forkøbet, siger han.

Lignende tiltag som Bryd Cirklen findes også i andre lande. For eksempel Stop It Now i England og Dunkelfelt i Tyskland.

Mangler viden om krænkere

Overlæge Ellids Sørensen savner imidlertid mere forskning på området, men det er endnu ikke lykkedes for Sexologisk Klinik at få midler og ressourcer til den type undersøgelser.

- Der er jo mange flere, der går ind og ser på børneporno eller laver overgreb på børn end dem, som politiet bliver gjort opmærksomme på. Vi har brug for at vide, hvordan vi behandler dem bedst, hvad det er for grupper, vi skal have fat i og hvordan. Jo mere vi ved om dem, jo bedre vil vi kunne forebygge.

Politikommissær Flemming Kjærside fra Nationalt Cyber Crime Center (tidligere kaldet NITES) mener også, at vi generelt ved for lidt om pædofile.

- Jeg kan godt savne nogle redskaber i min dagligdag til at finde ud af, hvordan jeg skal tilrettelægge min efterforskning. Hvad er det gerningsmændene har til fælles, og hvor er det, vi skal fange dem. Jo før vi kan komme ind og få gerningsmanden ud af cirkulation, jo bedre, siger han.

Se mere i TV Avisen på DR1 klokken 21.30.

 

Pædofile producerer børneporno for at stige i hierarkiet på nettet

1. september 2014 19:40

Når en børnepornobruger først er blevet en del af et hemmeligt forum på nettet, kan han føle sig tvunget til at gå længere og længere ud af den kriminelle bane, hvis han vil have adgang til flere billeder og videoer.

Det fortæller politikommissær Flemming Kjærside fra Nationalt Cyber Crime Center, der bekæmper alt fra globale hackere til pædofile.

- Det sker på nogle forummer, som findes på den mørke side af internettet, hvor man desværre kan bevæge sig anonymt. På de forummer er der en hierarkisk opbygning i forhold til, hvad man kan få lov til, og hvem der får adgang til hvad, siger han.

I videoen herunder kan du høre politikommissæren fortælle om det hierarki, der udspiller sig blandt pædofile på internettet.

Typisk et tredelt hieraki

Det er en pædofil administrator, der laver de særlige regler på de hemmelige forummer, og ifølge Flemming Kjærside gælder typisk følgende tredeling:

1. Når en børnepornobruger er ny, kan han få lov til at se en mindre del af det, der er på internetforummet.

2. Hvis børnepornobrugeren vil gøre sig fortjent til at se mere, må han selv ud på nettet og opstøve nyt børneporno og dele det med resten af brugerne på forummet.

3. For at komme helt til tops i hierarkiet, skal børnepornobrugeren selv producere børneporno til forummet.

Mere nyt indhold

På den måde bliver der hele tiden produceret mere og mere nyt indhold til internetforummet, som er gemt på en hemmelig IP-adresse.

- For ikke at ryge ned på et lavere niveau i hierarkiet, skal man selv producere noget nyt materiale. Det vil sige, at man skal gå ud og misbruge et barn igen, og så skal man ofte gøre noget nyt med barnet. I nogle af de sager, som vi har set, skulle der indgå et stearinlys i misbruget, fordi så dokumenterede man, at man lavede det til lige præcis det forum, forklarer Flemming Kjærside.

Se mere om børneporno på internettet i TV Avisen på DR1 klokken 21.30.

 

Cameron og Merkel advarer Rusland mod at fortsætte den politiske kurs

1. september 2014 19:32

Storbritanniens premierminister, David Cameron, advarer Rusland om, at dets relationer til den øvrige verden vil blive radikalt forandret, hvis Rusland fortsætter dets nuværende politiske kurs i Ukraine.

- Russernes handlinger i Ukraine er uacceptable og kan ikke retfærdiggøres, siger Cameron, der beskylder styret i Moskva for at tvinge Ukraine til at opgive deres demokrati ved at rette et pistolløb mod ukrainerne.

Ukraines forsvarsminister, Valerij Heletej, advarer samtidig om, at en storkrig er brudt ud mellem Rusland og hans land om fremtiden, og at det kan komme til at koste titusinder livet.

Merkel er klar med sanktioner

Tidligere mandag forklarede Tysklands kansler, Angela Merkel, at hun var klar til at sanktionere Rusland yderligere, selvom det også kan få konsekvenser for den tyske økonomi.

- Jeg er nødt til at sige, at det også kan have en effekt, når man får lov til at flytte grænser i Europa og angribe andre lande med ens tropper, sagde hun på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- At acceptere Ruslands opførsel er ikke en mulighed. Og derfor var det nødvendigt at forberede yderligere sanktioner.

15.000 russiske soldater i Ukraine

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, anklager Rusland for direkte og åben aggression mod nabolandet.

Menneskerettighedsgrupper siger til det franske nyhedsbureau AFP, at op mod 15.000 russiske soldater er blevet sendt til Ukraine, og at mindst 200 af dem kan være blevet dræbt i kamp.

Rusland nægter, at der har været regulære russiske styrker i Ukraine for at støtte de prorussiske separatister, som kæmper mod styret i Kijev og Ukraines militær. Men der har i de seneste uger været mange tegn på, at russiske soldater er sat ind i konflikten.

Mange sårede russere

Valentina Melnikova, som leder Komitéen for Soldaters Mødre, der udgør den vigtigste organisation for pårørende til soldater, siger, at mellem 7000 og 8000 russiske soldater er i Ukraine nu.

Hun anslår, at der over de seneste to måneder har været mellem 10.000 og 15.000 russiske soldater i Ukraine i de seneste to måneder. Andre kilder i organisationen oplyser, at et hospital nær grænsen behandler et stort antal sårede russiske soldater.

- Jeg er desværre overbevist om, at jeg har ret, siger hun til AFP med henvisning til informationer fra familier, hvor mænd og deres sønner har været sendt på manøvrer tæt på grænsen til Ukraine - og så pludselig har været helt uden for rækkevidde i periode.

- De militære kommandanter gennemføre en hemmelig specialoperation, siger Melnikova, som er medlem af forsvarsministeriets offentlige råd.

/ritzau/Reuters/DR Nyheder

 

Udenrigsminister overtager Vestagers valgkreds

1. september 2014 19:24

 Når Danmark om senest et år skal til folketingsvalg bliver det uden Margrethe Vestager på de nordsjællandske stemmesedler.

 I stedet kan vælgere med radikal forkærlighed sætte deres kryds ved udenrigsminister Martin Lidegaard, som nu overtager opstillingskredsen Rudersdal fra den kommende EU-kommissær.

 Det bekræfter partiets pressetjeneste over for Ritzau.

 Vestager har siden 2007 været opstillet i Rudersdal, som er en del af Nordsjællands Storkreds, hvor partiet ved sidste valg høstede to mandater til Margrethe Vestager og Christian Friis Bach.

 De har nu begge forladt Folketinget, og dermed er der gode muligheder for at opnå valg Lidegaard, der ikke var kandidat ved valget i september 2011.

 Ikke desto mindre blev han udpeget som radikal Klima- og Energiminister efter regeringsdannelsen, og efter et år på posten annoncerede han, at han ville opstille til Folketinget ved næste valg.

 I december 2012 blev han opstillet som kandidat i Brønshøj-Husum-Vanløse, som hører under Københavns Storkreds.

Røg ud i 2007

 Her fik De Radikale tre mandater ved sidste valg, som gik til Manu Sareen, Lone Loklindt og Uffe Elbæk. Sidstnævnte har siden forladt partiet.

 Til gengæld har tidligere miljøminister Ida Auken sluttet sig til partiet, og hun blev ligeledes valgt i Hovedstaden, da hun opstillede for SF.

 Dermed står Lidegaard alt andet lige med bedre mulighed for at blive valgt lidt længere nord på.

 Skulle det lykkes for Lidegaard at opnå valg, bliver det ikke første gang, at han kan kalde sig folketingsmedlem.

 Fra 2001 til 2007 repræsenterede han partiet i to valgperioder, dengang som kandidat på først Vesterbro i København og sidenhen Roskilde.

 Lidegaard, der har siddet som udenrigsminister siden SF forlod regeringen i januar, blev ikke genvalgt i 2007.

 /ritzau/

 

Danske ørkensoldater bliver del af ny udrykningsstyrke

1. september 2014 19:06

Danske soldater kommer til at indgå i en militær udrykningsstyrke på britisk initiativ bestående af syv Nato-lande med fælles erfaring fra tidligere militære missioner.

Styrken skal kunne indsættes i både konfliktzoner og til fredsbevarende opgaver, oplyser flere Nato-kilder.

Ud over Danmark og Storbritannien er Norge, Holland, Letland, Estland og Litauen med i styrken, som på engelsk kaldes joint expeditionary force (JEF).

En bred vifte af operationen

Det er ikke en egentlig Nato-styrke, men den er etableret under forsvarsalliancens såkaldte framework nation concept, hvor et Nato-land er vært for samarbejdet, der kan løse opgaver både i og uden for Nato-samarbejdet.

- Det er et samarbejde bestående af lande med operationserfaring, så landene er i stand til at indsætte en styrke, der kan bruges til en bred vifte af operationer. Kriser og fredsbevarende missioner, siger en højtstående Nato-kilde.

Den britisk ledede forsvarsstyrke ventes blandt andet at skulle bidrage til et markant øget beredskab i Østeuropa, hvilket Nato-landene skal diskutere på topmødet torsdag og fredag.

Således ventes udrykningsstyrken at kunne indgå i en mærkbart forøget tilstedeværelse af soldater og militært isenkram i regionen, som er præget af uroen i Ukraine.

Skal holde øvelser sammen

Der er ikke tale om en stående styrke, men om soldater der holder øvelser sammen og derfor er klar til at kunne indsættes, hvis der opstår et behov.

Ifølge avisen Financial Times bliver styrken på formentlig omkring 10.000 mand nedsat som reaktion på konflikten i Ukraine, hvor russernes fremmarch og militære indblanding vækker bekymring.

Det er ikke klart, hvor mange danske soldater der vil være tilknyttet den britisk-ledede JEF-styrke.

/ritzau/

 

Derfor er e-cigaretter ikke godkendt til rygestop

1. september 2014 18:59

Hvis smøgerne skal lægges på hylden, kan e-cigaretter give en hjælpende hånd.

En gruppe danske forskere påviser i det seneste nummer af Ugeskriftet for Læger, at der er flere fordele end ulemper ved dampcigaretterne.For eksempel er indholdet af en række giftstoffer i blodet væsentligt mindre i e-cigaretterne, og  kræftrisikoen er ligeledes lavere.


Ingen registrering
Men Sundhedsstyrelsen fraråder fortsat e-cigaretten, og det er der en god grund til, forklarer DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling.

- Sundhedsstyrelsen betragter e-cigaretter som lægemidler, men der er ingen firmaer, som har ansøgt om registrering af e-cigaretter som lægemiddel. Derfor er Sundhedsstyrelsen nødt til gøre, som den gør, siger Qvortrup Geisling.Højere succesrate
En af Danmarks førende rygestopeksperter, overlæge Philip Tønnesen, bekræfter, at e-cigaretterne hjælper mange til at kvitte tobakken.

- Samlet set ser det ud til, at der er flere, der prøver at holde op med at ryge, efter at e-cigaretter kom på markedet, og at der er en højere succesrate end før. Og der er heller ikke kommet flere rygere under 25 år. Så der er ingen tegn på, e-cigaretter rekrutterer nye, unge rygere, siger overlægen til Ugeskrift for Læger.Ifølge Philip Tønnesen viser en stor engelsk undersøgelse, at rygere, der, uden at kontakte sundhedsvæsenet, går over til e-cigaretter, har større sandsynlighed for permanent rygestop end rygere, der køber nikotinprodukter i håndkøb.

Hverken Philip Tønnesen eller forskergruppen mener, at læger bør anbefale rygende patienter e-cigaretter, hvis de vil droppe tobakken. Der mangler solid, videnskabelig evidens, påpeger forskerne.

 

Britisk politi får nye beføjelser i ny antiterrorpakke

1. september 2014 17:56

Storbritannien vil gøre det lettere for politiet at beslaglægge pas fra formodede jihadister, ligesom ordensmagten vil få lettere ved at undersøge rejsende og skærpe kontrollen med radikale grupper, siger premierminister David Cameron.

En ny antiterrorpakke, som Cameron fremlagde i parlamentet mandag, efter at alarmberedskabet over for terrorangreb i Storbritannien er blevet øget, medfører også, at politiet kan få udleveret passagerlister fra flyselskaberne.

- Vi vil indføre en specifik og målrettet lovgivning. ... Den skal sikre politiet midlertidige beføjelser til at beslaglægge et pas ved grænsen, mens den pågældende person efterforskes, siger Cameron.

Utilstrækkelige beviser

De ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger skal navnlig gælde i tilfælde, hvor politiet står med utilstrækkelige beviser og kun handler ud fra mistanke.

Terrorfrygten er taget til, fordi mange frygter mulige angreb fra militante radikale islamister, jihadister, der vender tilbage til Storbritannien efter at have kæmpet sammen med oprørsgruppen Islamisk Stat i Syrien eller Irak.

Omkring 400 personer er draget i krig i Syrien fra Storbritannien.

Terrorangreb er sandsynligt

Det anses for sandsynligt, at terrorister har planer om at udføre et terrorangreb i Storbritannien, og trusselsniveauet for terror blev hævet til det næsthøjeste niveau fredag. Opjusteringen sker ikke på baggrund af konkrete efterretninger, men derimod som en reaktion på de tiltagende krigshandlinger i Irak og Syrien.

Terrortruslen betegnes nu som alvorlig.

- Opgraderingen af trusselsniveauet er relateret til udviklingen i Syrien og Irak, hvor terrorgrupper planlægger angreb mod Vesten, siger indenrigsminister Theresa May.

/ritzau/Reuters

 

Færøsk politi vil konfiskere Charlie Sheens hval-båd

1. september 2014 17:53

Færøernes Politi vil have konfiskeret tre både fra hvalaktivister.

Det sker, efter politiet har anholdt 14 aktivister fra dyreværnsgruppen 'Sea Shepherd' for at forstyrre den færøske jagt på grindehvaler og beslaglagt deres både.

Bådene er i øjeblikket beslaglagt, men politiet ønsker at tage bådene permanent fra aktivisterne ved en konfiskation. En af bådene, 'BS Sheen', er sponsoreret af den amerikanske skuespiller Charlie Sheen.

- Hvis man laver en forbrydelse, så kan værktøjet, man har brugt til at udføre forbrydelsen med, konfiskeres, siger John Kølbæk, politimester ved Færøernes Politi.

Sigtet for at forstyrre jagt

Aktivisterne blev anholdt lørdag, løsladt søndag aften, og politimesteren oplyser, at de udenlandske aktivister er i retten mandag sigtet for at forstyrre grindejagten.

Den traditionelle, men samtidig kontroversielle jagt foregår ved, at hvalerne jages ind på lavt vand og slagtes.

Jagt skal kunne foregå uhindret

Ifølge en kundgørelse på Færøerne kan en lokal embedsmand, sysselmand, bestemme, hvordan og hvorledes jagten foregår og sætte rammerne for jagten.

- Han kan bestemme, hvor flokken skal drives hen, og at et område omkring grinden til lands, til vands og i luften er grindeområde og altså ikke må forstyrres, siger politimesteren.

- Det er en beslutning, han kan træffe, for at jagten kan foregå uhindret, siger John Kølbæk og oplyser, at der var truffet beslutning om, at man ikke måtte være inden for en sømils afstand, medmindre man deltog i jagten.

Aktivisterne forsøgte både fra kysten og de tre både at drive hvalerne i modsat retning.

Måske dom i dag

De seks aktivister, som forstyrrede jagten fra landjorden, har været for retten siden kl. 10 lokal tid og får muligvis deres dom allerede i senere dag. De otte aktivister i bådene skal vente til den 25. september, før de kan komme for retten.

- Det er en lidt anden situation, der kræver større gennemgang af bevismateriale, siger John Kølbæk

Større operation i år

John Kølbæk forklarer desuden, at Sea Shepherds operation var større, end hvad man hidtil har set fra deres side.

- Vi har ikke haft sådan en situation før. Vi havde Sea Shepherd på besøg i 2011, men det har været en meget større indsats fra deres side, så vi måtte have mere hjælp, siger han.

Under anholdelserne på vandet blev politiet assisteret af Søværnet, da Færøernes Politi ikke selv har både. Men Søværnet har ikke udført politiarbejde, siger politimesteren, men kun ageret transportør.

 

Ukrainsk patruljeskib i flammer efter angreb

1. september 2014 17:51

Kampene i det østlige Ukraine er nu også rykket til vands.

De ukrainske toldmyndigheder har netop offentliggjort en video, der viser et brændende patruljeskib, som blev beskudt søndag i det Azovske Hav.

Pro-russiske separatister har taget ansvaret for angrebet, der fandt sted som et angreb fra land.

To sømænd savnes

Otte sømænd er blevet reddet i land, men to savnes stadig efter angrebet på skibet, der var en del af grænsepatruljen i havet syd for Ukraine.

- Båden sank. Vi formåede at redde otte sømænd takket være andre skibe, der kom til deres undsætning. Syv af dem er såret eller forbrændt. To sømænd er fortsat forsvundet. Vi fortsætter med redningsaktionerne, siger Sehij Astakhov, der er medlem af den ukrainske grænsekontrol.

Skibet er siden sunket til bunds.

Det Azovske Hav er en nordøstlige afgrening af Sortehavet og grænser blandt andet op til den annekterede Krim-halvø.

 

Danmark ligger højt på liste over Syrien-krigere

1. september 2014 17:41

Danmark er det vestlige land, hvorfra næstflest personer er draget til Syrien for at deltage i borgerkrigen, hvis man måler på landenes indbyggertal.

Det skriver nyhedsmagasinet magasinet The Economist, der har lavet en liste over, hvor de personer, der har tilsluttet sig kamphandlingerne i Syrien, kommer fra.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er omkring 100 danskere taget til Syrien, og sammenholdt med Danmarks indbyggertal på 5,6 millioner, ender Danmark på en andenplads på The Ecomists liste.

700 franskmænd i Syrien

Danmark bliver kun overgået af Belgien, hvorfra 250 personer menes at være draget af sted.

Fra Frankrig har omkring 700 sluttet sig til kampene i Syrien, men da der bor omkring 65 millioner mennesker i Frankrig, ligger landet under Danmark på listen. Af samme årsag ligger blandt andre Storbritannien og Australien under Danmark, selvom henholdsvis 400 og 250 personer fra de to lande formodes at kæmpe i Syrien.

Hos vores svenske naboer er omkring 30 personer rejst til Syrien, mens 50 nordmænd skulle have tilsluttet sig kampene i det borgerkrigsramte land.

12.000 udenlandske krigere i Syrien

Ifølge organisationen The Soufan Group var der omkring 12.000 udenlandske krigere i Syrien i slutningen af maj. Her kommer omkring en tredjedel fra Tunesien, mens en stor del også kommer fra Saudi-Arabien, Marokko og Jordan.

Borgerkrigen i Syrien har ind til videre kostet mindst 191.000 mennesker livet.

/ritzau/

 

Eksperter: Det tager årtier at sikre sig mod naturens rasen

1. september 2014 17:39

Lukkede veje, oversvømmede kældre og offentlig transport, der går helt i hårdknude.

Efterdønningerne af lørdagens skybrud kan stadig mærkes i hovedstaden, hvor vandmasserne i weekenden satte byen på den anden ende.

Men selvom Københavns Kommune efter det sidste voldsomme skybrud i 2011 satte gang i en omfattende klimaplan, der skal sikre byen mod oversvømmelser, så er der lang vej igen, før man kan kalde den danske hovedstad for skybrudssikret.

Det tager tid at sikre en gammel by

Det er nemlig både en omfattende og kompleks opgave at gøre byen i stand til at tackle et skybrud, lyder vurderingen fra flere eksperter.

- Man må som borger forstå, at det at ændre på en gammel bys forsyningsstruktur, det koster en masse penge og kræver en masse planlægning, siger Henrik Winther, afdelingschef for spildevand og klimatilpasning i Cowi, som i mange år har arbejdet med skybrudsproblematikkerne i samarbejde med Københavns Kommune.Ifølge Henrik Winther har kommunen allerede sat gang i en del projekter i den seks milliarder store klimaplan, som har lettet på problemerne med regnvandet.

Tunneler skal lede vandet ud

Men resten lader vente på sig, og derfor opfordrer han til, at københavnerne væbner sig med tålmodighed.

I København er bygningen af flere tunnelledninger i gang. De skal lede regnvandet væk fra lavpunkterne og ud i Øresund. Når de er færdige, vil en del af byens skybrudsproblemer være løst, fortæller Henrik Winther.

Må vente 10-20 år

Når man har et tæt bebygget område med hundrede år gamle kloaksystemer, så er det en utrolig kompleks opgave, er de to eksperter enige om.

Der vil gå mindst ti år før de ting, der er planlagt, er implementeret og måske endda længere, vurderer både Dorthe Hedensted. Vurderingen fra Henrik Winther lyder på mellem 10 og 20 år.

Men selv til den tid kommer københavnerne ikke til at slippe for oversvømmelser.

- Der kommer aldrig nogen garanti. Vi når aldrig til det tidspunkt, hvor der kommer et skybrud og vi ikke får nogen oversvømmelser, siger Dorthe Hedensted Lund.

Det er Henrik Winter enig i.

- Når det hele er implementeret om 20 år, så vil vi stadig få vand i kældrene, siger han.

Boligejerne er også ansvarlige

Begge anbefaler at både husejer og boligadministratorer gør, hvad de kan for i mellemtiden at sikre sig mod skybrud. 

Det kan man gøre ved at sikre sine kældre, lave højvandslukke, sikre imod tilbageløb, hvis man har kældernedgang og få lavet skotter eller spjæld man kan sætte på hvis det regner.

Læs flere gode råd til, hvordan du sikrer dig mod skybrud her.

 

Fødevarestyrelsen kan lovligt slette i gamle kontrolrapporter

1. september 2014 17:30

Besøget på pølsefabrikken i Hedehusene var langt fra noget standardbesøg. Den solrige danske sommer var på rekordtid ændret til en småkold august. Den frygt for listeria, der var startet i forsommeren og styrket henover de varme sommermåneder, skulle slås ned.

Begrundet mistanke
I et par måneder havde der været en begrundet mistanke om et listeriaudbrud med samme smittekilde, men sagen var blevet unødigt forlænget. Sommerferien havde vanskeliggjort opklaringsarbejde, men i takt med at svarene dumpede ind på Fødevarestyrelsens kontor, faldt brikkerne på plads.

Da Fødevarestyrelsens kontrolkorps d. 8. august troppede op på pølsefabrikken, Guldalderen 288 i Hedehusene, vidste de godt, hvad de ledte efter.

På det tidspunkt var patienter på de danske sygehuse begyndt at dø og der var tale om en hastesag i Fødevarestyrelsen. På Statens Serum Institut havde de fundet et match mellem bakterien og patienterne der gik igen. Der var ikke noget til at tage fejl af. Pølsefabrikken var synderen, det var her den dødbringende listeriasmitte måtte komme fra.

Alt var i orden
Den fredag, de kom på kontrol, var det ikke blot den vanlige prøvetager fra Fødevarestyrelsen, der var af sted. En tilsynsførende var der også med, for fabrikkens egenkontrol og prøveplan skulle også gennemgås.

Under et normalt besøg ville Fødevarestyrelsen udtage en håndfuld eller 10 prøver til kontrol. Denne fredag blev der taget 110 prøver. Forskellige fødevareprodukter skulle gennemtestes, ligesom virksomhedens rengøring blev grundigt efterprøvet. Disse prøver blev samme dag sendt til kontrol. Svaret på prøverne kom tre dage senere.

Inden besøget var slut gennemgik kontrollanterne virksomhedens egenkontrol. Altså hvilken procedure, der er i virksomheden omkring standarden for rengøring og forarbejdning af fødevarer.

Fødevarestyrelsen havde ingen anmærkninger til virksomhedens egenkontrol. Alt var i den skønneste orden. Samtidig gennemgik man virksomheden procedure i forbindelse med listeria.

Hvor mange prøver virksomheden selv havde taget for at spore den frygtede bakterie i maden. "Ingen anmærkninger".

Alt var i sin skønneste orden, da kontrollanten og den tilsynsførende forlod virksomheden efter halvanden times besøg. Inden de gik, afleverede de en kontrolrapport. Fødevarestyrelsen fandt ingen problemer med Jørn A. Rullepølsers egenkontrol. Ikke før prøveresultaterne kom tre dage senere og det viste sig at der var listeria i 45 af de 110 prøver.

Du kan se den oprindelige Kontrolrapport, Jørn A. 8. august ved at trykke på linket.

Forhistorien om en lammerullepølse
Allerede i starten af maj var den farlige listeriabakterie konstateret i lammerullepølsen på fabrikken. Lammerullepølsen blev trukket retur og destrueret. Fødevarestyrelsen og Jørn A. Rullepølser var overbeviste om, at den livsfarlige listeria var slået ned.

Under et kontrolbesøg d. 27. maj konstaterede Fødevarestyrelsen, at Jørn A. Rullepølser havde fulgt alle regler for egenkontrol og tilbagetrukket varerne, som reglerne foreskriver. Det fremgår af den redegørelse Fødevarestyrelsen efterfølgende har lavet.

Men i løbet af juni og juli måned begyndte alarmklokkerne så småt at bimle igen. For Statens Serum Instituttet konstaterede den samme type listeria flere gange, og den var magen til den man fandt i lammerullepølsen måneden forinden.

D. 16. juli blev man for alvor bekymrede for lammerullepølsen fra Hedehusene. Der blev fundet et match, et prøveresultat konkluderede altså, at den samme type listeria der blev fundet i lammerullepølsen tilbage i maj, stadigvæk kunne være på spil.

Ferieramt
Hvad der er foregået i dagene mellem d. 16. og 26. juli står der intet om i redegørelsen. Kun at arbejdet er blevet besværliggjort og at patienterne er meget syge - flere er døde.
D. 26. juli tog Fødevarestyrelsen derfor kontakt til pølsefabrikken fra Hedehusene igen. Man var bekymrede og bad om yderligere oplysninger om forholdene på fabrikken.

Men der er ferie i Hedehusene. Opkaldet fra Fødevarestyrelsen kommer tilmed en lørdag og vi er midt i industriferien. Det gode vejr har ramt Danmark, og det er svært at få svar fra Jørn A. Rullepølser, skriver Fødevarestyrelsen senere i redegørelsen.

Selvom man på dette tidspunkt har klare indicier, der peger på at der er en listeriasmitte i omløb, vælger man ikke at tage prøver eller lave en egentlig kontrol hos Jørn A. Rullepølser.

Storkøkken indblandet
Fødevarestyrelsen får samtidig svar fra en del køkkener, der har serveret maden fra Jørn. A. Rullepølser. Fødevarestyrelsen bruger tre dage på at få kvalificeret de oplysninger, skriver de senere i redegørelsen.

Det styrker kun mistanken, da Jørn A. vender tilbage d. 31. juli med oplysninger om hvor pølsen er solgt til, og så starter der et puslespil. Flere mellemhandlere af produkterne har været involveret, så først d. 5. august er fødevarestyrelsen parat til at spørge de fem køkkener om deres servering af produkterne.

Den 7. august foreligger den komplette liste over serveringen af de listeria-ramte produkter. Fire køkkener har serveret pålægget, Fødevarestyrelsen beslutter sig for at de den efterfølgende dag skal på kontrol i Hedehusene.

Igennem hele forløbet har offentligheden ikke fået besked. Jørn A. Rullepølser bliver ved med at producere på fabrikken og butikker, kantiner, plejehjem og sygehuse bliver uforvarede ved med at servere den listeriaholdige mad.

Bomben sprænger
Da Fødevarestyrelsen d. 11. august får svaret på prøverne fra Hedehusene, får de travlt. Resultatet er som både forventet og frygtet på dette tidspunkt. Flere af produkterne fra Jørn A. Rullepølser indeholder for store mængder af listeria.

Det er sidst på eftermiddagen, da Fødevarestyrelsen ringer til virksomheden. Den skal omgående stoppe produktionen af fødevarer og alt der er produceret siden d. 28. april skal trækkes tilbage.

Alle virksomheder, der har videre forarbejdet Jørn A. Rullepølser produkter, skal samtidig tilbagetrække alle produkter fra Jørn A. Rullepølser. Der er tale om en enorm mængde af fødevarer, og antallet af virksomheder der bliver impliceret er op mod 6.000.

Tirsdag d. 12. august klokken 05.00 mødes Fødevarestyrelsen med de ansvarlige hos Jørn A. Rullepølser, virksomheden skal lukkes ned for nu. Samme dag klokken 12.00 sender Fødevarestyrelsen en pressemeddelelse ud, hvor offentligheden orienteres.

Der er fundet listeria hos Jørn A. Rullepølser, Fødevarestyrelsen har lukket virksomheden ned, og de er nu i gang med at kontakte andre relevante virksomheder.

I denne kontrolrapport fra d. 12. august kan man læse, at Fødevarestyrelsen konstaterer, at Jørn A. Rullepølser har stoppet produktionen som aftalt og er begyndt at tilbagekalde produkter.

Se rapporten fra d. 12. august her

Fakta bliver ændret
Den 13. august ændrer Fødevarestyrelsen i kontrolrapporten fra d. 8. august. Det er den rapport, der nu ligger tilgængelig på styrelsens hjemmeside i en opdateret udgave. Den oprindelige er ikke længere tilgængelig.

I kontrolrapporten bliver de sidste seks linjer i den oprindelige rapport nu ændret. I rapporten fra d. 8. august fremgår det, at Fødevarestyrelsens ingen anmærkninger har haft til virksomhedens egenkontrol, ligesom de ingen anmærkninger har haft til den prøveplan som virksomheden har haft i tilfælde af listeriaudbrud.

Fødevarestyrelsen skriver i en mail til DR Nyheder, at de ændringer, der er foretaget i kontrolrapporten fra d. 8. august, er foregået helt efter reglerne.

- Den første version viser kontrol uden anmærkninger, da den fysiske kontrol på Jørn A. Rullepølser A/S 8/8-14 ikke gav anledning til dette. På samme besøg blev der udtaget prøver, men resultatet af disse var ikke kendt før den 11/8, og derfor var - i sagens natur - ikke grundlag for at dokumentere forhold omkring analyseresultaterne, skirver Fødevarestyrelsen i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Efter prøveresultaterne foreligger, står der nu i den ændrede kontrolrapport, at virksomheden har modtaget et påbud.

Flere anmærkninger
Der er konstateret listeria i virksomheden og virksomheden pålægges nu at lave yderligere prøver fremadrettet.

Hvor der i den oprindelige rapport fremgik, at der ikke var anmærkninger til den plan virksomheden havde for listeriaudbrud, er de sidste ord udeladt. "Ingen anmærkning" er væk.

- Styrelsen modtager 11/8-14 analyseresultaterne, som påviser listeria, på baggrund af hvilken forbud mod produktion og omsætning nedlægges. Samtidig pålægges virksomheden at udarbejde ændrede egenkontrolprocedurer.  Det er her styrelsens almindelige sagsbehandlingsprocedure, at dokumentere et sådan påbud (eller en anden reaktion, som besluttes på baggrund af analyseresultater) på kontrolrapporten fra det tilsyn, hvor prøverne er udtaget. Derfor ændres kontrolrapporten fra tilsynet den 8/8-14 således, at den også indeholder dokumentation af påbuddet, og således, at påbuddet også offentliggøres. Det er denne version 2, der nu ligger på findsmiley.dk, skriver Fødevarestyrelsen i et svar til DR Nyheder.

Og fremgangsmåden kan være helt lovlig, vurderer lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing.

- I forhold til den kontrolvejledning, der er så ser det rigtigt ud. For hvis der ligger en faglig vurdering bag, så ser det ud til at være efter bogen.

Og har Fødevarestyrelsen haft en faglig begrundelse til ændringerne, så giver loven dem altså mulighed for at ændre i rapporten med tilbagevirkende kraft.

Fremgangsmåden undrer
Derudover viser en sammenligning af de to rapporter, at der er ændret et hav af sproglige og grammatiske fejl i rapporten. Dette sker fem dage efter rapporten oprindeligt er lavet og dagen efter, at en helt ny rapport er lavet.

Hos Jørn. A. Rullepølser undrer Christina Lowies Jensen sig over den kontrolrapport, der nu ligger offentliggjort på nettet.

-  Den rapport, der nu er offentliggjort, er ikke en beskrivelse af det forløb, der foregik d. 8. august. Vi undrer os over, at det nu fremstår som om, at vi fik påbud den dag. For det gjorde vi ikke. Vores egenkontrol blev oven i købet bedømt uden anmærkninger, siger Christina Lowies Jensen, der har ansvaret for egenkontrollen hos Jørn. A. Rullepølser.

Fokus på egenkontrol
Spørger man eksperterne, er det helt naturligt, at man skriver analyseresultater ind i kontrolrapporter, men at ændre fakta og udelade fakta fra den oprindelige rapport, undrer.

- Hvis der kommer nye tal, så føjer man på og sætter det på kontrolrapporten fra den pågældende dag. Men der er ingen objektiv grund til at gå ind og slette det man har set på et besøg, siger Orla Zinck, formand for den europæiske sundhedsorganisation European Health Foundation og langer ud efter hele det egenkontrolsystem, der ikke fangede listeriasmitten.

- Hvordan kan man have en virksomhed, der producerer kødprodukter, der har en egenkontrol, der er helt i orden, samtidig være fyldt med listeria?
Det er jo et paradoks. Det burde ikke kunne forekomme hvis vores kontrolsystem var effektivt. Det burde være utænkeligt, at der er 13 personer, der dør.  Men det er jo sådan, at der er 13 døde mennesker.

Ingen fortilfælde
Og han bakkes op af Karin Frøidt, der er kvalitetschef i Coop Danmark og har det overordnede ansvar for egenkontrollen i Coops danske butikker.

- Jeg har aldrig før oplevet, at egenkontroller bliver ændret på denne her måde. Jeg synes, at det er påfaldende og jeg synes det er meget forkert. Det er helt naturligt, at prøveresultaterne skrives på, men der er svært at finde en faglig begrundelse for at ændre i det man oplevede på fabrikken d. 8. august, siger Karin Frøidt.

Samtidig håber hun på, at Fødevarestyrelsen og alle andre implicerede i sagen spiller med åbne kort i opklaringen af, hvordan 13 mennesker kunne dø som følge af listeriaudbruddet.

- Det er vigtigt for os, at der er åbenhed om sådanne sager. Det er fair nok at Fødevarestyrelsen også begår fejl, men man skal altså ikke forsøge at dække over dem efterfølgende. Det er der ingen der lærer af, siger Karin Frøidt.

Forklaring mangler stadig
Jørn A. Rullepølser kan ikke selv få en forklaring på ændringerne, på trods af de flere gange har prøvet at få en forklaring.
- Vi har spurgt ind til det flere gange og kan ikke få et ordentligt svar. Men den rapport der er tilgængelig nu, beskriver ikke hvad der foregik d. 8. agust, siger Christina Lowies Jensen.
 
DR Nyheder har siden d. 19. august søgt aktindsigt i samtlige kontrolrapporter udarbejdet hos Jørn A. Rullepølser. Dette er endnu ikke efterkommet.

Den oprindelige kontrolrapport fra d. 8. august, hvor Jørn. A. Rullepølsers egenkontrol godkendes uden anmærkninger, kan ikke længere findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Men DR Nyheder er i besiddelse af de to udgaver af kontrolrapporten. Se dem her

Kontrolrapport, Jørn A. 8. august
Kontrolrapport, Jørn A. 13. august

 

Mærsk-skib redder 352 bådflygtninge

1. september 2014 16:25

352 flygtninge fra blandt andet Syrien og Afrikas Horn blev natten til søndag reddet af Mærsk-skibet Evelyn Maersk tæt på den græske ferieø Kreta i Middelhavet.

Flygtningene var om bord på et fiskefartøj, der tog vand ind.

Det skriver CO-Søfart, der er Danmarks største maritime faglige organisation, på sin hjemmeside.

43 børn imellem

Evelyn Maersk blev lørdag aften kontaktet af et af Middelhavets såkaldte RCC-centre med besked om, at et fiskefartøj tog vand ind, og at der kunne være flygtninge om bord. Fiskefartøjet var oprindeligt på vej fra Suez i Egypten til Algeciras i Spanien.

Efter omkring to timers sejlads var Mærsk-skibet fremme, men det tog flere timer, før alle de 352 flygtninge var i sikkerhed.

Blandt de mange flygtninge er 43 børn.

Det er efterfølgende planen, at de 352 flygtninge bliver sejlet til havnebyen Trapani, der ligger på den syditalienske ø Sicilien.

/ritzau/

 

Merkel kalder IS for trussel mod Europa

1. september 2014 16:17

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger, at Islamisk Stat (IS) er en trussel mod Tyskland og Europa.

I en tale, hvor hun forsvarer sin regerings tabubrydende beslutning om at sende våben til kurdere, der kæmper mod Islamisk Stat i det nordlige Irak, siger hun, at faren bliver større og større.

- Den vidtrækkende destabilisering af en hel region har følger for Tyskland og Europa, siger Merkel, som mandag eftermiddag talte i Forbundsdagen forud for en afstemning om bevæbningen af grupper, der bekæmper IS.

- Når terrorister tager kontrol over et stort territorium for at skabe en base for sig selv og andre fanatikere, hvorfra de kan begå terror, så tager faren til for os, og så er vore sikkerhedsinteresser på spil, siger den tyske regeringsleder.

Minister: Våben kan ende i forkerte hænder

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har været med til at træffe beslutningen, som ikke er truffet i regeringen uden bekymringer.

- Det er ikke udelukket, at kurderne bruger disse våben til at kæmpe for deres egen stat, eller at våbnene havner i de forkerte hænder senere, siger Steinmeier til avisen Hannoversche Allgemeine Zeitung.

- Der er grund til at frygte muligheden for et uafhængigt Kurdistan i det nordlige Irak, som vil resultere i yderligere splittelser i Irak, for eksempel i syd eller omkring Basra, tilføjer han.

Sender panserbrydende våben

Forbundsdagen er mandag eftermiddag indkaldt til et ekstraordinært møde for at give grønt lys til, at Tyskland leverer våben til de irakiske og kurdiske styrker.

Der er tale om panserbrydende våben, tusindvis af rifler, håndgranater, mineudstyr, udstyr til at se om natten, feltkøkkener og telte.

Danmark har stillet et transportfly til rådighed til at fragte våben og humanitær hjælp til det nordlige Irak, mens Australien, Canada, Italien, Frankrig, Storbritannien og USA alle bidrager med våben og humanitær assistance i regionen.

/ritzau/Reuters

 

Ove skiftede til e-cigaret: Allerede efter 14 dage holdt jeg op med at hoste

1. september 2014 15:59

For 2,5 år siden stoppede 52-årige Ove Holm Hansen med at ryge cigaretter. Hans vejrtrækning og kondition var dårlig, og han hostede meget.

Han skiftede derfor til e-cigaretter i et forsøg på at komme det til livs.

- Allerede efter 14 dage holdt jeg op med at hoste. Jeg kunne mærke, at jeg havde det bedre. Jeg begyndte at kunne smage nogle ting, som jeg ikke havde smagt i mange år, og jeg begyndte at kunne dufte nogle ting, som jeg ikke havde kunnet dufte, siger han.

Organisationer mangler beviser

I Ugeskrift for Læger skriver overlæge på Glostrup Hospital og ekspert i lungesygdomme og rygning, Philip Tønnesen mandag, at e-cigaretten er et godt middel til at kvitte cigaretterne.

Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og FN's sundhedsorganisation, WHO, advarer dog alle imod at bruge e-cigaretter.

Blandt andet mener organisationerne ikke, at der er tilstrækkeligt bevis for, at e-cigaretten er et mere effektivt værktøj til rygestop.

Ryge under paraplyen

Selv er Ove Holm Hansen ikke sen til at tilskrive en stor del af succesen for sit rygestop til e-cigaretten.

Udover at den giver ham den nikotin, han har behov for, har den også gjort det muligt, modsat andre behandlinger, at give ham det, han godt kunne lide ved rygningen.

- Jeg savnede nok lidt, at man kunne have noget mellem hænderne, kunne stikke et eller andet i munden, og få noget ud, der lignede røg. Det savnede jeg faktisk utroligt meget, forklarer han.

- Når man har fået sit måltid mad, skal man have en cigaret bagefter. Når man står og snakker med kollegaerne, skal man have en cigaret i hånden, og når man spiller golf, som jeg gør, skal man gå og ryge inde under paraplyen, når det regner.

Hjulet og trafikdræbte

Et andet argument, som både Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og WHO fremfører mod at bruge e-cigaretten som erstatning for de tobakscigaretter, er, at man endnu ikke kender dens langtidsvirkninger.

Det bekymrer dog ikke Ove Holm Hansen.

- Der er opfundet mange ting igennem tiden, som man ikke kender langtidseffekten af. Man havde nok ikke opfundet hjulet, hvis man havde vidst, det havde givet 3-500 trafikdræbte i Danmark. Jeg tror, at fordelen ved at have hjulet overvinder den ulempe, det er, siger han.

- Alle de mennesker jeg kender, som er gået over på e-cigaretter og har fået en bedre livskvalitet, må på et eller andet tidspunkt kunne overbevise nogle mennesker om, at det er meget, meget sundere end at suge i en cigaret.

Ove Holm Hansen regner med på et tidspunkt at kunne lægge e-cigaretten helt på hylden. Han har nemlig skåret sit nikotinbehov ned fra 26 milligram om dagen til blot seks.

 

Ekspert: Islamisk Stat ændrer strategi - flere selvmordsbomber og skræmmekampagner

1. september 2014 15:59

Det nordlige Irak var søndag skueplads for en opsigtsvækkende alliance, da amerikansk militær og militser støttet af Iran gik forrest i kampen for at fravriste Islamisk Stat (IS) kontrollen med byen Amerli, der har været belejret af de berygtede jihadister i mere end to måneder.

Derefter kunne irakiske styrker gå ind og forhindre, at Islamisk Stat gik til angreb på de 15.000 civile, der bor der. Det er også lykkedes irakiske og kurdiske styrker at drive IS-styrker væk fra 10 nærliggende landsbyer.

Trods nederlaget vil Islamisk Stat fortsat stå stærkt - og konsekvensen er bare, at de nu ændrer strategi, vurderer Lars Cramer, major i Forsvarsakademiet.

- Man vil se en modreaktion. De slår hårdt ned militært, og de vil svække den irakiske ledelse. Koste hvad det vil. Vi vil se sprængninger og selvmordsbomber i højere grad, og de vil lave skræmmekampagner og sætte fokus på, at regeringen ikke kan sikre sin befolkning, siger han til DR Nyheder.

Meget stærke i Syrien

Selv om Islamisk Stat måske efterhånden er lidt svækkede i det nordlige Irak, er deres indflydelse i det borgerkrigsramte Syrien enorm.

- Den er helt gal i Syrien, og de står rigtig stærkt her. Men de har ikke råd til at droppe Irak. De har masser af krigere, og de flytter dem bare et andet sted hen inde i landet. Men det er nemmere at komme frem i Syrien, og her klarer de sig rigtig godt, siger Lars Cramer.

Inden for de sidste uger har Islamisk Stat haft vind i sejlene i Syrien - især i de nordlige provinser omkring Aleppo, hvos man længe har frygtet, at de vil slå til og overtage byen. I de ydre grænser af Aleppo er der mange oprørere, og Assad-regimet er ikke i stand til at slå ned her.

- Her kan vi risikere, at de inden for kort tid vil åbne en front, og det vil have store konsekvenser for det syriske oprør og regimet. Jo sydligere Islamisk Stat kommer ned, jo værre vil det være, for hvis de får kontrol her, vil Assad blive afskåret fra alawit-området ved Middelhavet, og det vil være katastrofalt for ham, siger Lars Cramer.

Vigtige sunnier

Den gode nyhed er, at flere sunni-grupperinger i Irak nu har udtryk et ønske om, at man gerne vil hjælpe med at bekæmpe Islamisk Stat - hvis sunniernes rettigheder bliver taget til efterretning i Bagdad.

Er vi ved at se støtten til IS svinde i Irak?

- Vi så det med al-Qaeda, og det, håber man, vil ske igen. Det er meget vigtigt, at man får allieret sig med sunnierne. De forventer at se noget konkret og handling. Det er en velsignet åbning for den irakiske ledelse.

 

Eksperter kritiserer Fødevarestyrelsens for at ændre i rapport fra Jørn A. Rullepølser

1. september 2014 15:47

Jørn A. Rullepølser fik så sent som den 8. august en blank påtegning i en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen. Men det kan ikke ses nogen steder i dag. Fem dage senere overskrev myndighederne nemlig rapporten - og nu står der pludselig 'påbud' i stedet for 'ingen anmærkninger'.

Det var mistanken om listeria, der fik Fødevarestyrelsen til at komme på kontrol d. 8. august hos Jørn A. Rullepølser. For et udbrud var i gang, og smittekilden kunne meget vel være pølsefabrikken fra Hedehusene.

Så da Fødevarestyrelsen besøgte fabrikken d. 8. august, var de på målrettet jagt efter smittekilden.

I kontrolrapporten fra den dag fremgår det, at man havde taget en række prøver. Samtidig kan man læse, at Fødevarestyrelsen ingen bemærkninger havde til virksomhedens egenkontrol.
På papiret så alt ud som det skulle.  Det fremgår af kontrolrapporten fra d. 8. august.

Ekspert mener, at fødevarestyrelsen handlede lovligt

Men da Fødevarestyrelsen senere fik svar på prøveresultater fra virksomheden, og konstaterede at den farlige listeriasmitte stammede fra Jørn A. Rullepølser, rettede de i kontrolrapporten.
Og alt tyder på, at Fødevarestyrelsen har lovgivningen på sin side.

I et skriftligt svar til DR Nyheder henviser styrelsen til den kontrolvejledning, som embedsmændene følger, når der skrives rapporter efter en fødevarekontrol.

I vejledningen står der, at en kontrolrapport skal ændres med tilbagevirkende kraft, hvis f.eks. prøvesvar når en anden konklusion, end det kontrollørerne på stedet nåede frem til. Det kræver blot en note øverst i rapporten om, hvilken dato, der er ændret i teksten. Der er ingen krav om, at det skal fremgå hvad, der er ændret og hvorfor.

Selvom det betyder, at offentligheden ikke længere kan se, at den oprindelige rapport var en frikendelse, så er Fødevarestyrelsens rettelser i den gamle rapport altså formodentlig helt lovlig.

Det vurderer lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.
- I forhold til den kontrolvejledning, der er så ser det rigtigt ud. For hvis der ligger en faglig vurdering bag, så ser det ud til at være efter bogen.

For hvis Fødevarestyrelsen har haft en faglig begrundelse til ændringerne, så giver loven dem altså mulighed for at ændre i rapporten med tilbagevirkende kraft. 

Eksperter undrer sig
Og det var netop hvad der skete på Jørn A. Rullepølser. D. 8. august havde Fødevarestyrelsen ingen anmærkninger til virksomhedens egenkontrol. Men efter listeriaudbruddet blev konstateret, ændrede man i kontrolrapporten.

Alligevel undrer det to fødevareeksperter, der har svært ved at forstå, at man ligefrem sletter i tidligere oplysninger.

- Der er ingen faglig begrundelse for at slette i disse kontrolrapporter. Man kan tilskrive resultater på prøver, man har taget. Men at slette i oplysninger, giver ikke mening, medmindre du vil dække over noget, siger formand for European Health Organisation, Orla Zinck.

Samme melding kommer fra Karin Frøidt, kvalitetschef for Coop Danmark og med det samlede ansvar for egenkontrollen i Coops danske butikker.


- Jeg har aldrig før oplevet, at egenkontroller bliver ændret på denne her måde. Jeg synes, at det er påfaldende og jeg synes det er meget forkert. Det er helt naturligt, at prøveresultaterne skrives på, men der er svært at finde en faglig begrundelse for at ændre i det man oplevede på fabrikken d. 8. august, siger Karin Frøidt.

Sædvanlig procedure
Hun håber samtidig, at Fødevarestyrelsen spiller med åbne kort i det sagsforløb, der venter efter listeriaudbruddet

- Det er vigtigt for os, at der er åbenhed om sådanne sager. Det er fair nok, at Fødevarestyrelsen også begår fejl, men man skal altså ikke forsøge at dække over dem efterfølgende. Det er der ingen, der lærer af, siger Karin Frøidt.

Fødevarestyrelsen afviser overfor DR Nyheder, at der er tale om andet end helt 'sædvanlig procedure' ved kontrolbesøg.

For hvis prøveresultater tilsiger det, så kan kontrolrapporter ændres på flere punkter, skriver Fødevarestyrelsen i en mail til DR Nyheder. 

- Den første version viser kontrol uden anmærkninger, da den fysiske kontrol på Jørn A. Rullepølser A/S 8/8-14 ikke gav anledning til dette. På samme besøg blev der udtaget prøver, men resultatet af disse var ikke kendt før den 11/8, og derfor var der - i sagens natur - ikke grundlag for at dokumentere forhold omkring analyseresultaterne, skriver Fødevarestyrelsen i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Herunder kan du se de to udgaver af kontrolrapporterne.
Kontrolrapport, Jørn A. 8. august
Kontrolrapport, Jørn A. 13. august

 

Overlæge: E-cigaretten er lidt af en genial opfindelse

1. september 2014 14:15

Flere og flere bruger e-cigaretter som middel til rygestop. En af landets førende eksperter i rygning, lungesygdomme og lungekræft, Philip Tønnesen, mener, at e-cigaretten er "lidt af en genial opfindelse".

En undersøgelse fra England viser nemlig, at folk har lettere ved at stoppe med at ryge ved brug af e-cigaretter end ved brug af nikotintyggegummi/plaster.

- Det ser altså ud til, at e-cigaretten har en fantastisk appeal til mange rygere, og det får dem også til at holde op med at ryge, forklarer Philip Tønnesen, der er overlæge på søvnafdelingen på Glostrup Hospital.

Bedre end sundhedsvæsenet

Ugeskrift for Læger udgiver i dag en artikelserie, der samler den nyeste forskning om e-cigaretter.

Philip Tønnesen har skrevet lederen og konkluderer blandt andet at: "anvendelse af e-cigaretter producerer langt flere eksrygere, end vi er i stand til i sundhedsvæsenet."

Én af ankerne mod at bruge e-cigaretter er dog, at de langsigtede konsekvenser, der endnu ikke er kendte.

- Det vil aldrig, lige meget hvor negativt man ser på e-cigaretten, aldrig være ligeså farligt som at ryge, siger Philip Tønnesen.

- Jeg er pragmatiker. Jeg vil gøre alt for at få folk, der ryger i dag, til at holde op med at ryge, for det er så forfærdeligt livsfarligt og sundhedsskadeligt, så der tør jeg godt tage en lille risiko for, at der kan være nogle potentielt skadelige stoffer i.

Kræftens Bekæmpelse: Mangler ordentlig dokumentation

Philip Tønnesen forklarer dog, at e-cigaretten deler folk med indsigt i rygeafvænning i to lejre. Én, der er for, og én, der er imod.

Én af dem der er imod, er Niels Them Kjær, der er koordinator for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Selvom de begge er meget interesserede i, at folk skal stoppe med at ryge, så mener han ikke, at der foreligger godt nok forskning.

- Vi mener ikke, at der er ordentlig dokumentation for, at e-cigaretter er mere effektive til at holde op med at ryge almindelige cigaretter end de andre metoder, der findes på markedet, siger han.

Gevinsten er for usikker

Niels Them Kjær har dog stor forståelse for Philip Tønnesen til at få så mange som muligt til at kvitte smøgerne.

- Men jeg synes, der er for stor en risiko ved e-cigaretter, og gevinsten er for usikker til, at det er en god idé at bruge det til at holde op med at ryge.

WHO og Sundhedsstyrelsen mangler beviser

I Sundhedsstyrelsen henviser man til et notat udarbejdet i marts 2013, hvori der står, at; 

"Den betydelige usikkerhed om de mulige helbredsmæssige konsekvenser af  e-cigaretter både med og uden nikotin indebærer, at Sundhedsstyrelsen på  det foreliggende grundlag og ud fra et forsigtighedsprincip indtil videre ikke anbefaler brug af e-cigaretter."

I FN's sundhedsorganisation, WHO, er man heller ikke overbevist om e-cigaretternes gavn. I forrige uge udkom organisationen med en rapport, hvor de blandt andet skriver, at blandt flere konklusioner, er der ikke tilstrækkelig bevis for, at e-cigaretterne hjælper rygere med at kvitte tobakken.

Derfor anbefaler WHO fortsat, at rygere opfordres til at stoppe med at ryge ved at bruge de allerede tilladte behandlinger.

Roser e-rygere

Philip Tønnesen forklarer, at han kun anbefaler patienter at bruge de godkendte præparater som nikotinplastre og -tyggegummi eller pillen Champix.

- Men hvis der er nogen, der er holdt op med at ryge med e-cigaretten, så roser jeg dem og siger, at det er rigtig, rigtig godt, siger han.

 

Politikere vil stoppe svingdøren i ministerierne

1. september 2014 14:09

Ind, ud. Ind, ud.

Gang det med fire og du har hovedindgangen i Skatteministeriet på Islands Brygge.

For når den nye socialdemokratiske skatteminister ventes at blive præsenteret tirsdag, så er det skatteminister nummer otte siden på bare fire år.

Skatteministeriet skal have ny chef, efter at Morten Østergaard i weekenden overtog pladsen som politisk leder hos de radikale. Han bliver nu indenrigs- og økonomiminister.

Også mange transportministre

Det hyppige skifteri i Skatteministeriet skaber mistillid blandt befolkning og virksomheder, mener de Konservatives Brian Mikkelsen.

- Skat har været ude af politisk kontrol de seneste år og der er brug for politisk ledelse. De forskellige ministre har alle forskellige prioriteringer. Det skaber usikkerhed i befolkningen, hvis der først er en emsig SF-skatteminister, og så kommer der pludselig en radikale skatteminister, siger Brian Mikkelsen.

Alene i denne valgperiode har SR-regeringen haft fire forskellige skatteministre i Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF), Jonas Dahl (SF) og Morten Østergaard (R).

Kigger man mod Transportministeriet, så var der faktisk fem forskellige ministre i perioden fra 2007 til 2011, altså under VK-regeringen.

Men skatteområdet er noget andet, siger Brian Mikkelsen.

- Det var også et problem, vi havde, da vi sad i regering. Jeg synes heller ikke, at der skal være så mange forskellige transportministre, men på skatteområdet har der været så mange store problemer, at folk snart skal kunne have tillid til skatteministeren, siger Brian Mikkelsen.

Nogle vil sige, at der også har været lidt problemer med DSB, som transportministeren jo har ansvaret for?

- Der burde også have været færre ministre der. Men som jeg ser det, er det et større problem med skatteområdet.

En systemfejl

Men er det fair at sige, at man burde kunne forudsige SFs exit eller Vestagers kommissærpost, som jo er to af de årsager til, at man skiftet ud i Skatteministeriet?

- Det med Vestager kunne man ikke tage højde for. Men man må priotere, at der sidder den samme minister på så vigtigt et område

Peter Christensen fra Venstre sad jo heller ikke længe i den regering, du var medlem af?

- Det er ikke en anklage mod den nuværende regering, det er en systemfejl. Vi havde tusindvis af problemer under vores egen regering, og hvis man spørger folk på gaden, så har de deres kontakt til det offentlige gennem skat. Derfor skal en politisk leder sidde længe på det område, siger Brian Mikkelsen, der dog ikke mener, at man kan lovgive om eksempelvis maks tre regeringsrokader.

År gør godt 

En af dem, der op gennem 00'erne sad stabilt i ministerstolen, var Venstres næstformand Kristian Jensen. Han var skatteminister fra 2004 til 2010, og det var en fordel, siger han selv.

- Når man er minister i længere tid, er det nemmere at gennemskue problemstillingerne. Det bliver nemmere på forhånd at vide, hvilke holdninger der er rundt omkring i ministeriet. Embedsfolkene omkring mig vidste, hvad mine prioriterer var og de vidste, hvordan jeg ville have tingene forberedt, siger Kristian Jensen.

Han mener, at han fik flere ting gennemført, da han havde siddet nogle år i ministeriet.

 

Ekspert om DSB-chefs afgang: Der må stikke noget under

1. september 2014 13:53

Der må stikke noget under topchef Jesper T. Loks afgang, siden DSB offentliggør det et år før den deadline, hvor han reelt gør det - og uden at have fundet hans afløser.

Det siger professor og ledelsesekspert ved Aalborg Universitet Anders Drejer.

- Fremgangsmåden undrer mig. Den peger i retning af, at der stikker noget under, siden DSB annoncerer hans afgang, inden afløseren er fundet. Hvad det så er, kan man kun spekulere i, siger Anders Drejer til Ritzau.

Kommer i en svær situation
Professoren peger på, at DSB kunne have ventet med at offentliggøre Jesper T. Loks afgang, til hans afløser var fundet. Ved at melde det ud nu, sætter det DSB i en vanskelig situation.

- Det stiller DSB i en situation, hvor der bliver uro om noget før tid. Man kunne jo have ladet være med et fortælle det, før man har fundet en ny direktør. I den situation arbejder en topchef på lånt tid, og der er generelt en tendens til, at folk ikke lytter, siger Anders Drejer.

Både topchef Jesper T. Lok og formanden for DSBs bestyrelse, Peter Schütze, er tavse efter udmeldingen om, at Lok har sagt sin stilling op for at vende tilbage til en virksomhed med globale interesser.

Har sat gode ting i gang
Jesper Lok kom fra en stilling som topchef fra 2004 til 2012 i det A.P. Møller-Mærsk-ejede rederi Svitzer. Han blev erstattet af Robert Uggla fra Mærsk-familien.

Lok har været topchef i DSB i to år. Ifølge Anders Drejer har Lok sat rigtig mange gode ting i værk.

- Men der er mere at gøre, og Lok forlader DSB før det arbejde, han har igangsat, er tilendebragt. DSB står nu overfor at skulle igennem det lange seje træk for at høste frugterne af det, der er sat i gang, siger Anders Drejer.Spørgsmål: Hvad kræves der af en topchef for DSB?

- Han skal have politisk tæft, kunne manøvrere op imod et ministerium og et politisk system. Han skal være utrolig god til at kommunikere med medier, fordi DSB er noget, alle har en mening om, og god til at kommunikere med medarbejderne og være strategisk tænkende i forhold til at få udviklet DSB indenfor det manøvrerum, man nu har, svarer Anders Drejer.

Nyheden om Jesper Loks afgang har sat gang i spekulationerne i rederikredse om, at Jesper Lok skal være den nye topchef i rederiet Norden efter Carsten Mortensen, fordi hans profil passer. Norden er et af verdens største tørlastrederier.

/ritzau/

 

Heunicke: Vi håber, at næste DSB-direktør vil sidde i lang tid

1. september 2014 13:51

Det bliver uden gyldent håndtryk eller ekstraordinær bonus, at Jesper Lok forlader posten som administrerende direktør i DSB.

Det understreger transportminister Magnus Heunicke (S).

- Han har fået et tilbud fra en global virksomhed og sådan er markedet. Der er ikke nogen ekstraordinær bonus eller noget gyldent håndtryk, det er vigtigt at understrege. For det har der været en tendens til i DSB tidligere, siger Magnus Heunicke.

 

Togfonden forude

Jesper Lok forlader sin post i DSB efter at have været direktør siden maj 2012. Og han har gjort en forskel, siger ministeren.

- Da han kom til som direktør var DSB i monumental krise og selskabet kiggede ned i afgrunden. Nu er der sorte tal på bundlinjen i halvårsregnskabet, siger Magnus Heunicke.

Den nye direktør, som DSB nu skal på jagt efter, har dog stadig en del udfodringer foran sig. Eksempelvis planlægning og implementering af Togfonden.

- Hvis man finder en god person, så håber man altid, at personen vil sidde der rigtig lang tid.

 

Skybrud: Sådan beskytter du dig mod vandmasserne

1. september 2014 13:45

Flere steder i landet arbejder man på at sikre byerne mod fremtidige skybrud.

Men man kan også selv være med til at sikre sit hus, så man ikke får så meget vand ind, når heftige regnskyl vælter ind over landet.

Det fortæller Dorthe Hedensted Lund, seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og naturforvaltning på Københavns Universitet.Når vandet løber ind udefra

Når gaderne bliver omdannet til floder, og vandet løber over kantstenene, så er kældrene det første sted regnvandet løber ind. Men der er skridt man kan tage, for at sikre sin kælder mod vandmasserne.

- Man kan sørge for, at kældervinduerne sidder højere oppe, så vandet ikke kan strømme ind i tilfælde af kraftig regn, siger Hedensted Lund til DR Nyheder.Hvis en ombygning er for omfattende, kan vinduerne også beskyttes ved at støbe en kant rundt om, ligesåvel som kældernedgange kan beskyttes med en kant, hvis det ikke er muligt at forhøje den med et trin.

Når vandet stiger op fra kloakken

Når regnvejret bliver ekstremt bliver kloakkerne fyldt og vandet vil finde veje og eller ud af dem. Det kan blandt andet betyde, at kloakvand bliver presset op gennem gulvafløb og toiletter.

Men også her kan man forebygge vandets indtrængen, siger Dorthe Hedensted Lund.- Man kan sikre sine kloakinstallationer, ved at installere det, der hedder et tilbageløbsstop. Det er en lille låge, som lukker til, hvis vandet trykker den forkerte vej, så det ikke kan strømme op ad toilettet, og op ad nedløbsrørene - for eksempel i kælderen.

Man kan sørge for, at man hæver adgangsvejene, altså dørene, så man ikke får vand ind, hvis man har et terræn, der er nedadgående mod døren.

Når vandet kommer ind gennem gulv og vægge

Hvis grundvand eller kloakvand siver ind gennem kældervægge og gulve, skal du tjekke dine afløbsinstallationer for utætheder eller tilstopninger og sørge for at tætne vægge og gulve.

Det kan nemlig både være stigende grundvand eller utætheder i en kloakledning eller brønd, ligesom brønde eller tagnedløb i nærheden kan være tilstoppede.Det kan også betale sig at forsøge at lede vandet udenom boligen, lyder anbefalingen fra både Københavns Kommune og Dorthe Hedensted Lund.

- Man kan aflede regnen, så den bliver opsamlet i regnvandsbassiner, i stedet for at løbe ind i hus og have, siger Dorthe Hedensted Lund.

Du kan undersøge hos din kommune, om der er mulighed for at etablere et såkaldt omfangsdræn, der leder grundvandet væk fra din ejendom.

Ingen værdier og el i kælderen

Kan man ikke undgå, at vandet kommer ind i ens hus, så skal man gøre, hvad man kan, for at sikre sit indbo, siger Dorthe Hedensted Lund.

- Man kan minimere skaden, hvis man ikke opbevarer sine værdigenstande nede i kælderen. Det samme gælder selvfølgelig el-installationer, siger hun.

Hun anbefaler i øvrigt, at man hjælper til med kosten, hvis man ser, at afløb i gaden tæt ved ens hus er stoppet til af blade.

Få et gratis skybrudstjek

Men du behøver ikke vente, til vandet begynder at strømme ind gennem vinduer og afløb, før du går i gang med at sikre din bolig mod skybrud.

Du kan nemlig ganske gratisk få tjekket, om din bolig kan holde til et skybrud. Tjekket blev indført i efteråret 2012 som en del af en skybrudskampagne mellem Miljøministeriet og dets samarbejdspartnere.

Oprindeligt varede skybrudskampagnen indtil 1. juli 2013, men ordningen er trods udløbsdatoen fortsat. Mandag besluttede de danske kloakmestre og anlægsgartnere så enige om at gøre ordningen permanent.

Hør alle anbefalingerne fra Dorthe Hedensted Lund i videoen over artiklen.

 

Iraker: Mine børn skal ikke vokse op her

1. september 2014 13:00

- Jeg er lige blevet gift, og jeg ønsker ikke at mine kommende børn skal vokse op her.

Sådan siger irakeren Haider al-Ibrahimi, da jeg møder ham for første gang siden 2003. Dengang var han engelskstuderende, og diktatoren Saddam Hussein var lige blevet sat fra magten.

For elleve år siden beskrev Haider al-Ibrahimi den første tid efter tid efter Saddam som et "brusebad af frihed". Men snart drev et mørke ind over Irak. 

Fjollet venindetur

Når jeg ser tilbage, var det en fjollet ide om en venindetur, der pludselig blev til virkelighed.

I begyndelsen af juli 2003 efter den amerikansk-ledede invasion sad jeg og min barndomsveninde Abigail Josephsen på bagsædet af en bil i den glohede, irakiske ørken - på ruten fra Amman til Bagdad.

Amerikanske soldater stoppede os ved tjekposter på vejen ind til hovedstaden og gav os en energibar, før vi kørte videre.

De unge irakere håbede godt nok, at amerikanerne snart ville rejse hjem - ligesom de soldater, vi talte med, også meget gerne ville hjem til deres koner og børn.

Men samtidig følte mange irakere, at de stod på tærsklen til en ny begyndelse, efter at diktator Saddam Hussein var blevet sat fra magten.

Findes drømmen?

Akkurat elleve år senere lyser morgensolen gennem flyets vindue, mens vi lander i Bagdad. Jeg er dog ikke sikker på, at håbet og drømmene fra dengang stadig findes.

Irakerne har mere eller mindre konstant levet i politiske og sekteriske spændinger siden 2003. 

Der var decideret borgerkrig i 2006-2008, og nu blusser konflikten mellem sunni- og shiamuslimer op igen, hvor de ultra-ekstreme islamister i Islamisk Stat (IS) vinder terræn i de sunni-dominerede områder, der de seneste år er blevet marginaliseret af en shiadomineret og ekskluderende regering.

- Vi ventede og ventede på at Irak skulle stabilisere sig. Men det er aldrig sket. I øjeblikket rekrutterer regeringen shiamuslimer til deres militser, der skal kæmpe mod IS. Det er en forkert vej at gå, det har i hvert fald ikke noget med dialog at gøre,  siger Haider al-Ibrahimi, der i dag selv er direktør for fredsinitiativet Sadad, der forsøger at forsone irakere i lokalmiljøerne.

Men selvom han har et godt og meningsfyldt arbejde, har han - ligesom mange andre irakere -forsøgt at flygte ud af Irak.

USA kommer tilbage

Amerikanernes daværende præsident George W. Bush sagde i 2003, at han ville forsvare verden mod stor fare. Men de påståede masseødelæggelsesvåben blev aldrig fundet, og ud af ruinerne af et årtis indædt sekterisk konflikt er nu vokset Islamisk Stat - med god hjælp fra nedsmeltningen i krigen i Syrien.

Derfor er amerikanerne tilbage i Irak, hvor de bomber IS i et forsøg på at dæmme op for ekstremisterne, der har skræmt hele verden med deres brutale henrettelsesvideoer og tiltrækningskraft på unge vesterlændinge.

Når jeg i dag spørger en iraker, hvordan det går, lyder et standardsvar: "Fint tak. Jeg er i live."

Måske også derfor kalder irakerne i folkemunde deres nation for "de forældreløses land" - hundredetusinder af børn har mistet deres forældre i sekterisk vold og bombeangreb siden 2003.

En flok gangstere 

Irakerne anklager politikerne for deres lands tilstand.

- De er en flok gangstere, der opsøger magten for pengenes skyld, fortæller Haider al-Ibrahimi.

- Det var slet ikke det, vi troede på og drømte om i 2003, siger han.

Irak tjener godt på sin olie, og er ikke noget fattigt land. Alligevel forsvinder pengene ned i private lommer i stedet for at gøre nationen gavn.

Selvom kalenderen viser september, har politikerne endnu ikke godkendt budgettet for 2014. Byggeprojekter går i stå, folk i administrationen får ikke udbetalt løn, usikkerheden er allestedsnærværende, og frustrationerne vokser.

Samtidig bevæbner regeringen unge shiamuslimer i en parallel militshær af sekterisk motiverede unge, der skal bekæmpe Islamisk Stat. Dialogen mellem irakerne, kompromiserne og ønsket om fred, viger for oprustning, magtkamp og ustabilitet.

For nyligt indvilgede premierminister Nouri al-Maliki i at trække sig - af mange set som et positivt skridt mod en mere samlende regering, hvor der er plads til sunnimuslimer, kurdere og andre mindretal.

Men indtil nu har de folkevalgte stadig ikke formået at blive enige om det mest basale og nødvendige i en krisetid: At danne en ny koalitionsregering.

Se Horisont i aften på DR1, kl 21.55 - og se allerede nu det første minut af udsendelsen i afspilleren i toppen af artiklen.

 

Kira kan nu også blive kvinde på papiret

1. september 2014 12:55

Fra i dag kan danske borgere skifte personnummer, hvis de ønsker at leve som det modsatte køn.

En af dem, der får glæde af lovændringen er 23-årige Kira Kinch. I aftes søgte hun om at få et nyt personnummer hos Økonomi- og Indenrigsministeriet. Ligesom cirka 1 procent af befolkningen er Kira Kinch transkønnet - mere præcist transkvinde.

Det vil sige, at hun er født som en mand, men føler sig som og identificerer sig med en kvinde. Derfor har hun længe glædet sig til at kunne få et nyt personnummer.

- Det betyder meget, at jeg officielt kan kalde mig for en kvinde. Jeg lever og føler mig som en kvinde, og derfor er det også vigtigt for mig, at samfundet anerkender mig som en, siger Kira Kinch.

Et vigtigt nummer
Det sidste ciffer i CPR-nummeret, der viser om vi er en kvinde eller mand, skaber ofte problemer for transkønnede, fordi det øvrige samfund kan have svært ved at forstå, hvorfor transkønnedes personlige dokumenter ikke stemmer overens med deres udseende.

Kira Kinch har i flere situationer haft besvær med at overbevise folk om, at hun er den samme person, som der står i hendes dokumenter. Det kan fx være i lufthavne eller når hun skal stemme ved et valg.

- Folk sætter spørgsmål ved ens identitet, og det er ret grænseoverskridende. Både fordi det skaber opmærksomhed omkring min person i situationen, men også fordi jeg frygter, at det kan lede til diskrimination fra andre mennesker, fortæller hun.

- Det juridiske kønsskifte kommer til at gøre mit liv meget nemmere. Jeg skal ikke længere forklare fremmede, hvorfor mit CPR-nummer ikke stemmer overens med mit udseende.

Ville være en pige
Kira Kinch sprang ud som kvinde for lidt over to år siden, men har siden barndommen følt sig utilpas med sit mandlige køn. Allerede som otteårig begyndte hun - i al hemmelighed - at tage sin mors tøj på, når hun var alene hjemme.

- Jeg kan huske, at jeg ser mig selv i spejlet og tænker, at jeg er en pige. Det var både en tryg og lidt abstrakt følelse, som er svær at sætte ord på, men det føltes rigtig godt, fortæller hun.

Efter noget tid stoppede Kira Kinch med at tage sin mors tøj på. Hun frygtede omverdenens reaktion, og prøvede derfor at opføre sig, som det blev forventet af en dreng. Men i slutningen af puberteten indhentede de undertrykte følelser hende.

- Jeg røg ind i en ond spiral og fik det meget dårligt. Jeg blev aggressiv og selvdestruktiv og blev til sidst nødt til at træffe et valg; enten kunne jeg fortsætte med at lyve overfor mig selv og ende med at køre ud over afgrunden, eller jeg kunne vælge at springe ud. Jeg valgte det rigtige, fortæller hun og smiler.

Kira Kinch har siden levet som en kvinde. Først ved at klæde sig som en kvinde og sidenhen ved at tage kønshormoner, der blandt andet får hende til at ligne en kvinde fysisk.

Et nyt personnummer er det sidste, vigtige skridt på Kiras rejse fra mand til kvinde. Derfor havde hun svært ved at holde glædestårerne tilbage, da hun sent i aftes sendte den elektroniske ansøgning om at skifte juridisk køn af sted.

- Det her er et meget stort øjeblik for mig. Nu skal CPR-kontoret bare godkende min ansøgning, og så kan jeg kalde mig en kvinde på papiret. Det har været en lang og til tider hård rejse, så det er helt vildt stort.

 

Tyske højrenationalister ryger ud af Sachsens landdag

1. september 2014 12:41

For 10 år siden kom Sachsen på landkortet hos den internationale presse, da det højrenationalistiske NPD sikrede sig hele 9,2 procent af stemmerne i den østtyske delstat og for første gang i 36 år blev valgt ind i et delstatsparlament.

For fem år siden opnåede Nationaldemokratische Partei Deutschlands genvalg trods et fald til 5,6 procent af stemmerne, men søndag kort før midnat var det slut:

Efter både at have jublet og bidt negle måtte NPDs otte landdagsmedlemmer sande, at de var 81.600 stemmer fra at blive genvalgt til landdagen i Dresden.

Ryk mod midten
Ifølge det officielle valgresultat fik NPD 4,95 procent af stemmerne. Valgkommissionen havde ellers tidligere på aftenen rundet tallet op til fem procent, hvilke ville have betydet, at partiet lige akkurat kom op over spærregrænsen.

De mange protestvælgere i Sachsen, der grænser op til Polen og Tjekkiet, er i stedet rykket længere ind mod midten til det eurokritiske Alternative für Deutschland, AfD, som fik 9,7 procent af stemmerne og dermed debuterer i landdagen.

16.000 af NPDs vælgere satte søndag deres kryds hos AfD, som i valgkampen blandt andet krævede folkeafstemninger om, hvorvidt folk vil have minareter i deres nabolag. Det viser en analyse over vælgervandringer, som Infratest Dimap-instituttet har lavet for tv-stationen ARD-

Vil forbyde partiet
De 16 tyske delstater prøver i øjeblikket at få forfatningsdomstolen i Karlsruhe til at forbyde NPD med den begrundelse, at man har indsamlet flere tusinde beviser for, at NPD dyrker antisemitiske, racistiske og fremmedfjendske holdninger, som er forfatningsstridige.

Et lignende forsøg på at forbyde partiet slog fejl i 2003, og efter søndagens valgnederlag til partiet mener det kristeligt demokratiske CDUs næstformand Thomas Strobl, at man bør overveje at skrotte forbudsplanerne.

- Det er en glædelig udvikling i den rigtige retning og en udvikling, der får mig til snarere at tro på, at man bør bekæmpe NPD politisk frem for ved forfatningsdomstolen, siger han til avisen Leipziger Volkszeitung.

De store vandt
CDU med ministerpræsident Stanislaw Tillich i spidsen vandt Sachsen-valget, selv om partiet med 39,4 procent af stemmerne fik det dårligste valgresultat siden genforeningen.

Han ventes nu at danne regering med det socialdemokratiske SPD og har på forhånd udelukket at samarbejde med AfD.

/ritzau/

 

Nu kan man skifte køn uden at skulle under kniven

1. september 2014 12:30

Fra i dag kan danske borgere skifte personnummer, hvis de ønsker at leve som det modsatte køn.

Dermed bliver Danmark et af de førende lande, når det kommer til transkønnedes rettigheder.

Fra fødslen får vi tildelt et CPR-nummer, som fortæller, om vi er en pige eller en dreng. Dette nummer skaber ofte problemer for transkønnede, fordi det øvrige samfund kan have svært ved at forstå, hvorfor transkønnedes personlige dokumenter ikke stemmer overens med deres udseende.

Danmark fik hård kritik fra Amnesty

Danmark har dog ikke altid været i front, når det gælder transkønnedes rettigheder og kår.

I februar i år udkom Amnesty International med rapporten "The State Decides Who I Am. Lack of Legal Gender Recognition for Transgender People in Europe".

Af den fremgik det, at Danmark var et af de vesteuropæiske lande, som behandlede transkønnede dårligst - blandt andet fordi man skulle have stillet den psykiatriske diagnose "transseksuel" og lade sig kastrere for at kunne få lov til at leve som det modsatte køn på papiret.

Det fik flere politikere op af stolen, og den 11. juni i år vedtog Folketinget lovændringen om det juridiske kønsskifte.

Alle kan fremover søge om at skifte juridisk køn. For de fleste ansøgere vil der være et krav om en refleksionsperiode på seks måneder, hvorefter man skal bekræfte sin ansøgning, inden den kan imødekommes.

 

Gratis skybrudstjek af private boliger bliver permanent

1. september 2014 11:59

Er din bolig sikret mod voldsomme skybrud, som det man så i hovedstadsområdet i weekenden?

Det kan du få svaret på, hvis du får udført et såkaldt klimatjek af din bolig. Tjekket er nemlig helt gratis og har været det siden efteråret 2012, hvor det blev indført som en del af en skybrudskampagne mellem Miljøministeriet og dets samarbejdspartnere.

Oprindeligt varede skybrudskampagnen indtil 1. juli 2013. Herefter fortsatte de gratis klimatjek alligevel, og nu har de danske kloakmestre og anlægsgartnere besluttet at gøre ordningen permanent.

Klimatjek en god start

Det glæder miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

- Skybrudssæsonen har ramt os med fuld kraft, det så vi tydeligt i weekenden. Mange boligejere kan vinde ved at få undersøgt, om der er risiko for oversvømmelser i hjemmet.

- Et gratis klimatjek er en rigtig god start og kan fastslå, om man er nødt til at sikre sig, før det store regnvejr rammer, siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

Billigere og nemmere at forebygge

Formanden for Danske Kloakmestre, Henning Lübcke, fortæller, at det er både billigere og nemmere at forebygge skybrudsskader end at reparere dem.

- Det er et stykke tid siden, vi har haft alvorlige skybrud eller oversvømmelser i Danmark, og det er vores erfaring, at mange danskere derfor hurtigt glemmer risikoen.

- Men alene regnvand betyder, at vi hver dag må lappe på dårlige løsninger i danskernes hjem. Vi støtter derfor op om ordningen med et gratis klimatjek, der kan forebygge, siger Henning Lübcke.

Cirka 190 virksomheder engageret under Danske Kloakmestre, Dansk Byggeri Kloaksektionen, Danske Anlægsgartnere med De Grønne Kloakentreprenører og Danske Maskinstationer og Entreprenører tilbyder det gratis klimatjek af boligen

/ritzau/

 

DSB-direktør får ikke millionbonus

1. september 2014 11:53

DSBs adm. diretør Jesper Lok  har i forbindelse med sin opsigelse fraskrevet sig en kommende bonus på en årsløn svarende til 4,5 mio. kr., som eller stod til udbetaling næste år.
Det meddeler DSB til DR Nyheder.

Jesper Lok stod ellers til at modtage 4,5 mio. kr. i bonus i løbet af næste år, hvis de økonomiske mål i den igangværende strategi  ved navnet ”Ét Sundt DSB” blev nået her i 2014.  Målet var bla. at spare en milliard kroner af DSBs årlige omkostninger, og det er faktisk lykkedes for DSB.

Jesper Lok kom til DSB i maj 2012 fra en stilling som topchef i det A P Møller–ejede slæbebådsrederi, Switzer. DSB ventede i næsten et halvt år på  at Lok kunne tiltræde jobbet, som i ventetiden blev varetaget af bestyrelsesformanden, tidligere Nordea Boss,  Peter Schütze.

Peter Schütze skal nu igen skal på jagt efter en ny administrerende direktør – og da det kun er tre år siden han sidst fik forelagt kadidatlister fra headhunteren på denne jopbeskrivelse er jobbet måske nemmere at gå til denne gang.

Jesper Lok fortsætter foreløbig i rollen som topchef, da han har et års opsigelsesvarsel og fratræder dermed senest 31. august 2015. Opsigelsesvarslet blev forlænget fra 6 til 12 måneder i forbindelse med den nævnte bonusordning blev indført i 2013.

 

Sommeren gør comeback

1. september 2014 11:50

Nordsjælland, København og Langeland fik en våd afsked med august måned med et ordentligt skybrud, der kun i nyere tid er overgået af skybruddet d. 2. juli 2011. Men årets første efterårsmåned viser heldigvis helt andre toner.

Mandagen starter lidt grå og skyet. Især i den sydligste del af Danmark, kan der falde noget regn, men i de nord- og østlige egne vil der også være plads til solen i løbet af dagen. Temperaturen holder sig på moderate 15-20 grader, men den vil få et boost af solen, som dagene går.

Højtryk på vej

For i løbet af tirsdagen nærmer et højtryk sig fra vest, og den vil holde regn og skyer på afstand og sende langt lunere og mere tør luft i vores retning.

Det betyder, at især onsdag og torsdag får gode solchancer og temperaturer op omkring 23 grader - lokalt måske højere end det. Vinden kommer hele ugen til at være svag til jævn fra en østlig retning.

Klart vejr kan give morgentåge

Det klare og vindstille vejr kan godt give morgentåge, så især de steder, hvor der er skyfrit hele natten kan temperaturen godt dykke til omkring syv-otte grader, og det får dagens opvarmede jord til at afkøles, og der kan dermed dannes lokale tågebanker.

Solen vil hurtigt brænde tågen af, når den står op, og det gør den for de flestes vedkommende cirka klokken 6:30, så mange vil møde tågen i de tidlige morgentimer.

 

Helsingørmotorvejen er åbnet i nordgående retning

1. september 2014 11:22

Der er godt nyt til bilpendlere, som kører til eller fra København via Helsingørmotorvejen. Vejdirektoratet har nemlig mandag formiddag genåbnet sporet i nordgående retning.

Motorvejen har været lukket i begge retninger mellem Hans Knudsens Plads og frakørsel to på grund af vand på kørebanen, siden et voldsomt skybrud ramte hovedstadsområdet natten til søndag.

Vejdirektoratet oplyste tidligere mandag, at brandvæsnet var i færd med at spule de nordgående vognbaner rene efter weekendens oversvømmelser.

Senere mod syd
Helt så tidligt bliver der næppe åbnet for bilister, der kører mod syd til København.

- I sydgående retning er det uvist, hvornår vejen igen er farbar. Man mangler stadig at køre flere læs jord væk fra vejen, og derefter skal kørebanen fejes, spules og fejes igen.

Lastbilerne med jord skal køre til Prøvestenen på Amager for at læsse jorden af, så det er svært at sige præcist, hvornår det arbejde er afsluttet, skriver Vejdirektoratet.

Over 100 mm regn
Politiet har tidligere opfordret bilister til at finde alternative indfaldsruter til København.

Natten til søndag faldt der mellem 50 og 100 millimeter regn i hovedstadsområdet over en periode på tre til seks timer. Enkelte steder var regnmængden på over 100 millimeter

/ritzau/

 

Svensk mand frikendt for ebola-mistanke

1. september 2014 11:17

En mand, som er blevet undersøgt for ebola i Stockholm, er ikke smittet af sygdommen ifølge prøvesvarene, bekræfter Landstinget.

Manden har været holdt isoleret, fordi han var frygtet smittet, efter at han har besøgt områder, hvor ebola er i omløb og efterfølgende har været utilpas.

Der er tale om en mand, der blev indlagt med feber. Han har for nylig besøgt et af risikolandene og har været indlagt på Karolinska-sygehuset.

/ritzau/TT

 

Ny EU-præsident vil styrke Nato: Ingen tid til skåltaler

1. september 2014 11:11

Polens premierminister og kommende EU-præsident, Donald Tusk, opfordrer til at styrke Nato. Det sker under en mindeceremoni for Nazitysklands angreb på Polen for 75 år siden, der betragtes som starten på Anden Verdenskrig.

Anden Verdenskrigs masseødelæggelser med millioner af dræbte var en af årsagerne til, at den transatlantiske forsvarsalliance blev oprettet i 1949.

- Vi europæere skal lære af den tragiske polske september og årene under Anden Verdenskrig. En lektie, der ikke bør blive en naiv optimisme, siger Tusk på Westerplatte ved Gdansk, der er stedet, hvor de første skud under Anden Verdenskrig blev affyret.

Støtte til Ukraine
Der er ikke tid til fine skåltaler, lyder det fra den borgerligt-liberale Donald Tusk, der i weekenden på et ekstraordinært EU-topmøde blev indstillet som kommende formand for Det Europæiske Råd, i daglig tale EUs præsident, af sine EU-kolleger.

Iagttagere har påpeget, at EU med udnævnelsen også har sendt et klart signal til Rusland i den igangværende konflikt med Ukraine, hvor Polen har været en af nabolandets mest loyale støtter.

- Vi polakker har derfor ret til at sige højt, at ingen har ret til at blokere vores initiativer, der har som mål at sikre Natos effektivitet, siger han og slår fast, at ordsproget aldrig mere krig ikke må blive et manifest for de svage.

- Når vi i dag ser på det ukrainske folks tragedie, på krigen øst for vores kontinent, så ved vi, at September 1939 ikke må gentages. Der er i dag stadig tid til at standse dem, for hvem volden hører til arsenalet af deres handlinger, siger han videre i talen tæt på sin hjemby.

På Westerplatte vil Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, og Polens præsident, Bronislaw Komorowski, mandag eftermiddag mødes for at mindes 75-års-dagen for udbruddet af Anden Verdenskrig.

/ritzau/dpa

 

Politiet har fundet ti danske ofre for børneporno de seneste år

1. september 2014 10:45

Børneporno bliver ikke kun produceret i Østeuropa og Sydøstasien. Politiet har i de seneste 7-8 år fundet ti børn i Danmark, som er blevet misbrugt til børneporno.

- Det sker med jævne mellemrum, at vi finder danske børn, der har været misbrugt, hvor forholdene ikke har været anmeldt, så myndighederne har ikke haft kendskab til misbruget, siger politikommissær Flemming Kjærside fra Nationalt Cyber Crime Center.

Efterforskerne patruljerer på forskellige internetforummer for at opsnappe børneporno, ligesom de patruljerer på gaderne i byerne.

Skoleinspektører har hjulpet

Selvom der findes tegn på, at et barn er dansk i en ulovlig video, kan der være lang vej til at redde ofret og fange den pædofile, som muligvis også har andre overgreb på samvittigheden.

Derfor har Nationalt Cyber Crime Center i enkelte tilfælde involveret folkeskoler og ministerium, fordi deres egen efterforskning var havnet i en blindgyde.

- Det ville være en utrolig krænkelse for eksempel at gå ud i medierne med et billede af barnet, så vi har snævret det lidt ind, og med Undervisningsministeriets hjælp sendt et billede ud til skolerne, og der i et par tilfælde lykkes os at få skoleinspektørerne til at kigge på billederne og få genkendt barnet, og på den måde få udfundet både barnet og gerningsmanden, forklarer Flemming Kjærside.

Ingen danske bagmænd

I de ti sager, som politiet har opklaret, har børnene været mellem 3 måneder og 15 år.

- Overgrebene bliver ofte begået af familiemedlemmer eller nære venner. Vi har haft sager med en bedstefar, flere fædre og stedfædre, som har stået bag, siger politikommissæren.

I Danmark er produktionen af børneporno derfor langt fra ligeså organiseret, som den er i flere andre lande.

- Der har ikke siddet en bagmand, som skal tjene penge på det, men der har siddet nogle, som har optaget deres misbrug af børn for måske at få adgang til noget, hvor andre pædofile har begået overgreb på deres børn, forklarer Flemming Kjærside.

Internationalt samarbejde

For at komme børneporno til livs er et samarbejde på tværs af landegrænser nødvendigt.

- Et barn er et barn for os, Vi er glade, hvis vi kan redde et barn i Danmark, men vi er også glade, hvis vi kan redde et barn uden for landets grænser, og det har vi heldigvis været med til i stor udstrækning, siger han.

Ifølge Flemming Kjærside har Nationalt Cyber Crime i de seneste 7-8 år sendt omkring 150 sager videre til udlandet.

Følg hele politiet og Anklagemyndighedens arbejde med at opklare og dømme en person i en sag om børneporno i 'Forbrydelsen i virkeligheden' på DR1 i aften klokken 20.45.

Der er også mere om bekæmpelsen af børneporno og pædofili i TV Avisen på DR1 klokken 21.30.

 

Grundfos varsler sparerunde efter sløjt halvår

1. september 2014 10:24

Pumpevirksomheden Grundfos med hovedsæde i Bjerringbro satte indtjeningstempoet markant ned i første halvår 2014. Det viser tal fra selskabets halvårsrapport, skriver Jyllands-Postens erhvervssite epn.dk.

I årets første seks måneder fik pumpekoncernen et resultat før skat på 301 millioner kroner. Det er en tilbagegang på 140 millioner kroner fra de 441 millioner kroner, der var afkastet i samme periode i fjor.

Sparerunde skal øge indtjeningen
Nedgangen kommer på trods af, at det lykkedes at øge omsætningen med to procent til 11,1 milliarder kroner. Derfor bebuder den nytiltrådte koncerndirektør Mads Nipper nu en sparerunde, der skal øge indtjeningen i selskabet.

- Vi oplever et pres på vores indtjening. Det skyldes kombinationen af flere ting, blandt andet prispres, produktmiks og geografiske forskelle.

- Det er vi absolut ikke tilfredse med, så vi skal sikre en nedbringelse af omkostningerne samtidig med en øget kundefokus i hele organisationen, sagde Mads Nipper ifølge epn.dk i forbindelse med et pressemøde mandag formiddag.

Tro på potentialet
Grundfos har gennemført et større analysearbejde for at justere koncernens strategi. Målet har været at skabe mere vækst og højere indtjening.

- Jeg er overbevist om, at Grundfos har et stort potentiale, trods de udfordringer vi møder på markedet. Vi har et solidt udgangspunkt, siger Mads Nipper ifølge epn.dk.

Grundfos forventer resten af året en beskeden salgsvækst og et samlet resultat lige under niveauet i 2013.

/ritzau/

 

Jesper Lok beroliger ansatte: Business as usual

1. september 2014 10:17

DSBs administrerende direktør, Jesper T. Lok, har efter godt to år besluttet at opsige sin stilling til fordel for et andet job, hvor han skal være ansvarlig for en virksomhed med globale aktiviteter, som det udtrykkes.

Men indtil Jesper T. Lok fratræder senest den 31. august næste er det business as usual, skriver han i en mail til de ansatte.

- Forude venter spændende måneder med lancering af ny langsigtet strategi og færdigforhandling af ny trafikkontrakt.

- Når min afløser er på plads, vil jeg - som i årene forud for min ansættelse i DSB - påtage mig ansvaret for en virksomhed med globale aktiviteter. Men indtil da er det business as usual, skriver Jesper T. Lok.

Ros til medarbejderne
Da han kom til DSB, var det netop fra en virksomhed med globale aktiviteter. Den shippinguddannede Lok kom fra det A.P. Møller-Mærsk-ejede rederi Svitzer.

Jesper T. Lok roser medarbejderne i DSB for, at de brænder for den opgave, de skal løse.

- Fra min første dag i DSB har det stået klart for mig, at alle i DSB brænder for den opgave, vi er blevet betroet. Den specielle ånd mærker man i mange sammenhænge, skriver han og fortsætter:

- For mig er der ikke tvivl om, at det også er den ånd, der har hjulpet os gennem en vanskelig periode. En periode, hvor DSB har vist, at vi kan foretage de nødvendige omstillinger. Vi er, som der står i halvårsrapporten, så godt som i mål med Ét Sundt DSB.Ny fase

Den afgående direktør slår fast, at DSB dermed er klar til næste fase, som skydes i gang den 10. september 2014. Det er datoen for, at der sættes der gang i udrulningen af DSBs nye langsigtede strategi.

- Påbegyndelsen af den næste strækning af vores strategiske rejse er også en naturlig anledning til at give stafetten videre. Derfor har jeg meddelt bestyrelsen, at jeg fratræder indenfor de kommende 12 måneder, skriver Jesper T. Lok.

Det har ikke været muligt at træffe Jesper T. Lok for en kommentar.

/ritzau/

 

Ruslands udenrigsminister vil have ukrainsk våbenhvile

1. september 2014 09:20

Mandagens møde mellem de stridende parter i Østukraine skal føre til en øjeblikkelig våbenhvile.

Sådan lyder udmeldingen fra den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov forud for mødet mellem Rusland, Ukraine og OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, i den hviderussiske hovedstad Minsk.

Russiske krav
Den russiske udenrigsminister stiller samtidig krav til Ukraine.

- De skal forlade alle positioner, hvorfra de kan ramme civilbefolkningen. Jeg regner med, at dagens forhandlinger har som førsteprioritet at få en øjeblikkelig våbenhvile - uden betingelser, siger Lavrov ifølge Reuters.

Rusland fastholder, at landet hverken har tropper eller planlægger at indsætte tropper i det østlige Ukraine. Såvel NATO som USA hævder, at russiske tropper opererer i Østukraine.

Krisen i regionen har siden april kostet mere end 2.500 mennesker livet.

Patruljebåd angrebet
Søndag sank en ukrainsk patruljebåd i Det Azovske Hav. Ifølge nyhedsbureauet Reuters sank båden efter et artilleri-angreb, men det er uklart, hvem der står bag angrebet.

Den ukrainske kystvagt oplyser, at otte sømænd er blevet reddet fra båden, mens to personer fortsat savnes.

- Det lykkedes os at redde otte sømænd takket være andre skibe, som kom sømændene til undsætning. Syv af dem er kommet til skade. To sømænd er fortsat forsvundet, men vi fortsætter eftersøgningen efter dem, siger en talsmand fra kystvagten til Reuters.

EU, USA og Australien planlægger yderligere sanktioner mod Rusland for at finde en løsning på konflikten.

 

TV- og radio

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Nyheder > AlleNyheder

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.