preload loader

Se familien leve som en fattig familie i Laos

--:--:--

DEL 1

DEL 1

Se program

Afspiller

Flash

DEL 2

Se program

Afspiller

Flash

 

Skrevet af: 

 

Familien Fangel skal leve i fattigdom

Når DR i denne uge sætter fokus på verdens fattigdom i den internationale kampagne "Hvorfor Fattigdom?", får det ekstra stor betydning for familien Fangel fra Frederikssund. Den har nemlig sagt ja til at leve som en fattig familie i en uge. Du kan følge deres oplevelser i Aftenshowet og på P4 hver dag.

Midt i Frederikssund bor familien Fangel. Den består af 43-årige Claus, der er IT-sikkerhedskonsulent, hans kone Louise på 38 år, der arbejder som sygeplejerske og så deres tre børn. Det er 17-årige May, der går i 2.G, 13-årige Ida, der går i 7.klasse og så Laurits på 9 år, som går i 3. klasse. De bor i et typisk dansk parcelhus centralt i byen, hvor de har boet siden 1998. 

Ifølge familien selv har den et rigtig godt forhold til de nærmeste venner og den nærmeste familie, som de ses med så tit som muligt. I weekenderne nyder de at slappe af, men de er også en aktiv familie, der er ret spontane og træffer hurtige beslutninger.

Ferierne bliver brugt på kør-selv-ferie, og familien har flere gange været sydpå og boet på campingpladser i Frankrig og Italien. Derudover har den også stået på ski en del gange efterhånden.

Fangel-familien er sammentømret og har med egne ord masser af humor og griner meget af de samme ting. Den er med andre ord en dejlig dansk gennemsnitsfamilie med en gennemsnitsindkomst og masser af gå-på-mod.

Skal leve som en familie i Laos
Den fælles humor og gå-på-modet bliver ekstra vigtigt i disse dage, hvor familien har sagt ja til at leve under stort set samme vilkår som en fattig familie i Laos. Det asiatiske land er nemlig sammenligneligt med Danmark, da det ikke er præget af naturkatastrofer, krige eller hungersnød, som kan øge fattigdom, som vi ser det i eksempelvis Afrika.

Landet er bare grundlæggende fattigt, primært på grund af et korrupt styre og et ekstremt lavt uddannelsesniveau. Laoterne lever ikke i slum, men de fleste bor langt væk fra hospitaler, indkøbsmuligheder og andre fornødenheder. Mange har ikke elektricitet, og ofte har de blot et gasblus til at tilberede mad på. Der er ikke rindende vand, og en bil er en dyr luksus, der kun er de rigeste forundt.

Familiens levevilkår i uge 48
Vi vender fuldstændig op og ned på familien Fangels dagligdag. Det meste af deres hus afspærres, så de kun kan benytte køkken og stuen. Vi slukker for strømmen, så den eneste kilde til elektricitet bliver en generator, der har brug for benzin, som koster penge.

Vi slukker for vandet, så de må hente vand i spande et stykke fra, hvor de bor. Varmen ryger også, så de kun har deres brændeovn til rådighed. De får ganske lidt service til køkkenet og kun en lille miniovn, og en kogeplade bliver tilgængelig.

De får hvert to sæt tøj og kun ganske få personlige ejendele, der hverken inkluderer computere eller smartphones.

I stedet får de en gammel brugt mobiltelefon med begrænset taletid. De må sove på tynde madrasser og varme sig under vattæpper. Væk er dyner, makeup og glattejern - ligesom badeværelset, som de også må undvære samtlige dage til fordel for et festivaltoilet i haven.

Skal leve for 75 kroner om dagen
Den internationale fattigdomsgrænse er 1,25 amerikanske dollars om dagen. Omregnet til danske kroner og dansk købekraft bliver det til 15 kroner pr. mand pr. dag.

Derfor får familien på fem 75 kroner pr. dag. De skal leve under disse forhold fra søndag til torsdag, så det ender med 300 kroner i alt.

Ud af dette beløb skal de både købe mad og betale for børnenes skolegang, ligesom far Claus' lift til og fra arbejde heller ikke bliver gratis.

Selvfølgelig bliver vilkårene ikke helt præcis som en fattig families leveforhold i Laos - men det bliver med garanti en kæmpe omvæltning for familien, som P4 og Aftenshowet følger og besøger alle dage under projektet. Så lyt med i Formiddag på 4'ren hver formiddag, og kig med i Aftenshowet hver aften!

 

 

Send eller anbefal link

 
Aftenshowet

Følg familien i Aftenshowet kl. 19.
Besøg Aftenshowet.

DR P4
Følg familien i Formiddag på 4'eren. 
Lyt til P4.

Mød Claus Fangel

 

Mød Louise Fangel

 

Mød May Fangel

 

Mød Ida Fangel

 

Mød Laurits Fangel

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Undervisning > Hvorforfattigdom > Fattigfamilie

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.