preload loader
Taj Mahal

Taj Mahal

Foto: Sam Segar © Stock Xchng

 

Om Verdensarven

Verdensarv - værdifuld for os - og hele verden
Hedensk/kristne monumenter i Jelling, et renæssanceslot i Helsingør, en domkirke fyldt med kongelige gravkapeller i Roskilde og en umådelig smuk og enestående isfjord i Grønland.

Faktisk er deres historie hver især så interessant, at de bliver kaldt verdensarv. Det vil sige, at de fire steder har så uvurderlig værdi for hele verden, at de skal bevares for eftertiden.

UNESCO - FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur - har udnævnt Jelling-monumenterne, Kronborg Slot, Roskilde Domkirke og Ilulissat - Jakobshavn i Grønland til verdensarv.

Listen over kultur- og naturarv verden over rummer 962 steder (august 2012). Og hvert år bliver der føjet nye navne til.

Naturarven kan trække tråde millioner af år tilbage i tiden, mens kulturarven måske "kun" går 1000 år tilbage. Uanset hvor lang eller kort historien er, kan vi gennem verdensarven få en større forståelse for vores egen og andres kulturer. Vi kan blive bevidste om vigtigheden af at beskytte og bevare verdensarven, så også kommende generationer kan opleve den.

Verdensarven bygger bro mellem fortiden, nutiden og fremtiden.

Verdensarv-konventionen
Frygten for at uvurderlig kultur- og naturarv skulle gå tabt, fik i 1972 UNESCO til at opfordre verdens lande til at beskytte verdensarven mod forfald. Danmark og Grønland tilsluttede sig hurtigt, og udover de fire nuværende verdensarvsteder venter ni i kulissen på at komme gennem nåleøjet.

 

Læs mere...

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Undervisning > verdensarv

© Copyright DR 2016. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.