preload loader

Limfjorden: Molerklinter

 

Klik på et billede

For at se et billede i fuld størrelse skal du blot klikke på det. Klik på billedet igen og du får denne oversigt frem igen.

Molerklinterne ved Limfjorden står stadig, som de gjorde, efter at gletsjere i istiden som kæmpestore dejskrabere skubbede moleret flere hundrede meter op fra undergrunden og formede de helt enestående klinter.

Undergrunden skubbet op af isen
For 55 millioner år siden lå moleret 150-400 meter under havets overflade, og der lå det længe. Men under vores sidste istid for 10.000 år siden kom de store isgletsjere og skubbede leret de mange meter op over havets overflade i kæmpestore skiver af ler, cement og aske. Det blev til de molerklinter, som i dag ligger ved Limfjorden.

Et enestående naturfænomen
Det særlige ved moler er bl.a., at det kun findes et sted i verden - nemlig ved Limfjorden. Det gamle ler indeholder aske fra nordatlantiske vulkanudbrud, nogle af verdens største krystaller samt enestående fossiler.

Fossilerne ved molerklinterne er også helt unikke, da de her ligger helt frit tilgængelige. Og som besøgende kan man let være heldig at finde en af de forhistoriske fossiler på en gåtur i området. I fossilerne er bl.a. fundet over 30 uddøde fuglearter, hvilket er helt unikt, da fossiler ikke mange andre steder i verden er så frit tilgængelige som ved de nordjyske klinter.

Og selvom vores nabolande måske griner af os, så er molerklinternes dramatiske landskab også det nærmeste, som Danmark kommer på en bjergkæde.

Alder

55,8 mio. år.

 

Molerklinterne er kendt for

sine flotte lerlag, fritliggende fossiler, at være et velbevaret bevis på istidens arbejde.

 

Derfor verdensarvkandidat

Moler er et enestående naturfænomen og eksempel på, hvordan istidens gletsjere formede vores landskab.

 
 

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Undervisning > verdensarv > Kandidaterne > artikler

© Copyright DR 2016. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.