preload loader
 

Tag på tidsrejse, og følg Jelling-monumenternes historie igennem 1000 år.

 

Hvem rejste den lille Jellingsten, og hvad hedder den kommunikationsteknologi, som er opkaldt efter Harald Blåtand? Test din viden om den vilde vikingetid.

 

I vikingekongernes fodspor

Hvor satte vikingekongerne Gorm den Gamle, Harald Blåtand og Svend Tveskæg spor i Danmark og udlandet?

 

Jelling-monumenterne - Danmarks vugge

Store hedenske gravhøje, et par tunge sten med mærkelig skrift, en kristen kirke og små bautasten, som titter op mellem kirkegårdens stier i den midtjyske by Jelling.

Monumenter som ved første øjekast er svære at blive klog på. Men som fortæller om en af de mest afgørende perioder i Danmarkshistorien.

Velkommen tilbage til 900-tallet. Til dengang hvor danskerne stadig tror på Odin og Thor. Men hvor vi også er begyndt at rejse ud i verden, og tage kristne skikke og normer med os hjem.

Her møder vi kongerne Gorm den Gamle og hans søn Harald Blåtand i en tid, hvor kampen om magten er i fuld gang.

En kamp, som får Gorm den Gamle til at rejse en runesten lige netop her for at fortælle, at det er ham, som er konge.

Og Gorm er stadig i Jelling. Han ligger begravet under kirkegulvet. Her fik hans søn, Harald Blåtand, ham begravet, da han gjorde danskerne kristne ved at rejse endnu en runesten her.

En tung sten, men med et så vigtigt politisk budskab at det rejste hele vejen ned gennem det katolske Europa, og muligvis forhindrede, at Danmark endte sine dage som en del af det tysk-romerske kejserrige.

Og Danmarkshistorien i Jelling stopper ikke her. For lige siden har arkæologer, konger, og måske også gravrøvere, gravet i Jelling.

Det giver os både fund, fakta og en masse uløste gåder om, hvorfor lige netop dette sted var så vigtigt for 1000 år siden. Og hvad kongerne Gorm og Harald egentlig lavede her.

Se Nationalmuseets tema om Jelling

Jelling-monumenterne - Danmarks første verdensarvsted

I 1994 udnævner FN-organisationen UNESCO gravhøje, middelalderkirke og runesten i Jelling til verdensarv. Dermed kom lille Jelling i fint selskab med 890 andre af klodens verdensarvsteder, som vurderes til at være særligt vigtige at bevare for eftertiden.

Beviser på en kulturel forvandling
Tilsammen er de to gravhøje, kirken og de to runesten unikke symboler på overgangen i det danske samfund fra troen på Odin og Thor og til kristendommen.

Samtidig er Jelling-monumenterne det første sted i Danmark, som blev udråbt til verdensarv.

Hvilke fund er gjort i Jelling - og hvad er stadig et mysterium?

Arkæologer har gravet i fortidens Jelling i godt 200 år. Alligevel er der stadig flere ubesvarede spørgsmål end svar om verdensarvsstedet.

Var Jelling en kongeby?
Faktisk er det lidt af en gåde, hvorfor det lige var i Jelling, at Gorm den Gamle og Harald Blåtand slog sig ned. Der er et godt stykke vej til kysten, og i vikingetiden var man dybt afhængig af adgang til havet. Til gengæld er områdets jord frodig, og det kan være forklaringen på, at det var her, kongemagten havde sit hovedsæde for 1000 år siden. Men hvor Harald Blåtand eller Gorm den Gamle opholdt sig i Jelling, eller hvor meget de var her, ved man ikke. Der er nemlig aldrig fundet spor af deres kongsgård.

Svaret venter på at blive gravet op
I 2006 fandt man dog resterne af et kæmpe hegn, kaldet en palisade i området omkring Jelling-monumenterne. Et hegn, som kan være beviset på, at der i jorden omkring runesten og gravhøje også ligger resterne af Harald Blåtands eller Gorm den Gamles kongsgård. Og i september 2009 er der for første gang nogensinde fundet spor af huse fra Harald Blåtands tid i området omkring Jelling-monumenterne.

Der er tale om et såkaldt Trelleborghus, der har sit navn efter vikingeborgen ved Trelleborg på Sjælland. Og den kommende tids udgravninger i området vi vise, om der er mere at komme efter i den midtjyske muld.

Skelettet i kirken

Det er dog nogenlunde sikkert, at det var Gorm den Gamles skelet, der blev fundet, da man lavede en udgravning i Jelling Kirke i slutningen af 1970'erne. Der fandt man endelig forklaringen på, hvorfor der ikke blev fundet nogen knoglerester, da lokale beboere stødte på et gravkammer i højen nord for Jelling Kirke i 1820'erne. I gravkammeret lå nemlig et gyldent bæger, som var så unikt for sin tid, at det næsten kun kunne være lagt i en kongegrav. Derfor er teorien, at Harald Blåtand fjernede sin fars jordiske rester fra den hedenske gravhøj og begravede ham under en nybygget kirke på stedet, da han havde indført kristendommen.

Dronningen, som aldrig er fundet

Gorm skulle altså være fundet, men det er stadig et af Jelling-mysterierne, hvor hans elskede dronning Thyra ligger begravet. Hende er der aldrig fundet spor af, selvom både lokale, kongelige og eksperter igennem flere hundrede år har håbet, at hun lå i den tomme gravhøj Sydhøjen i Jelling - også kaldet "Thyras høj".

Læs om de seneste fund i Jelling

Runestenene i Jelling - måske snart fortid

I Jelling er verdensarven 1000 år gammel. Men vind og vejr har i årenes løb ødelagt de to Jellingsten så meget, at de måske snart ikke er længere. Gorm den Gamles runesten er den, som har det værst.

Diagnosen lyder "yderst kritisk"
I slutningen af 2008 offentliggjorde Nationalmuseet en rapport om Jellingstenenes tilstand. Og diagnosen lød: ”yderst kritisk”. Når det regner, suger stenene nemlig vand ind, og når det fryser om vinteren, skaber det frosne vand sprækker i de gamle sten. Især den lille Jellingsten, som Gorm den Gamle satte midt i 900-tallet, kan næsten ikke mere.

Noget skal gøres - men hvad?
Det er svært at finde en løsning, så man undgår at skulle fjerne stenene fra deres unikke placering foran Jelling kirke, hvor besøgende år efter år kommer for at se dem, som de har stået under åben himmel i 1000 år.

Et løsningsforslag er at lade stenene blive stående på deres plads under glas, som kan beskytte dem mod vejr og vind. Men ifølge Nationalmuseet kan det give stenene nye problemer. Derfor peger eksperter på, at det kan blive nødvendigt helt at flytte stenene fra deres plads og ind på et museum og i stedet opstille to kopier af stenene i Jelling.

En løsning som måske ikke er den mest populære blandt borgerne i Jelling, som er stolte af deres gamle sten, og de mange turister som hvert år strømmer til stedet.

En lokal borger er derfor kommet med det alternative forslag, at stenene ”kun” flyttes ind i kirken, så stedet ikke mister sine to største klenodier.

Konkurrence om stenenes fremtid
Det er Kulturarvsstyrelsen, som i den kommende tid skal tage stilling til de to gamle stens fremtid.De har netop udskrevet en åben konkurrence, hvorallekan bydeind medideer til, hvordan de to gamle runesten skal bevares.

Se dem - før det er for sent!
Menerman bare nysgerrig efter at se de to enestående sten, uden at have svaret på deres videre skæbne,er det en god idé at tage en tur til Jelling og opleve monumenterne - inden detmåske er for sent!

Læs om den åbne konkurrence
Hør P1-program om de to Jelling-sten og deres forfald

 

Harald Blåtand fik trælle at rulle en kæmpe sten fra kysten til Jelling for at han kunne rejse Danmarks dåbsattest.

 

Hvem var Harald Blåtand?

Hvorfor var det i Jelling, at Harald Blåtand holdt til. Hvorfor fik han navnet Blåtand, og hvad lavede han ellers som konge - ud over at rejse et par runesten? Museumsinspektør Hans Ole Mathiesen foræller mere om den store konge.

 

ER DU VILD MED JELLING-MONUMENTERNE, VIL DU SIKKERT OGSÅ GERNE SE...
 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
 
Du er her: dr.dk > Undervisning > verdensarv > dk_verdensarv

© Copyright DR 2016. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.