preload loader
Sygerplejerske Elise Sørensen, 1903-1977

Sygerplejerske Elise Sørensen, 1903-1977

Opfindelseskanon: Stomiposen

12. jul. 2006 14.57 Opdat.: 17. jul. 2006 07.30

Det var først efter mange år som sygeplejerske, at Elise Sørensen i 1953 kom op med sin geniale opfindelse - stomiposen.

Inden hendes opfindelse var livet for stomipatienter ikke særligt sjovt. Disse patienter havde på grund af en tarmoperation fået en kunstig tarmåbning - en såkaldt colostomi - på maven, hvor afføringen kom ud. Men der var indtil Elise Sørensens opfindelse ingen velfungerende metode til at opsamle afføringen med. Patienterne måtte benytte primitive hjælpemidler, som indebar bælter, gummibeholdere og ikke mindst udsætte omverdenen for lugte og lyde, der ikke gjorde livet nemmere for patienten.

Elise Sørensen arbejdede gennem mange år som hjemmesygeplejerske, og da hendes søster fik foretaget en colostomi, begyndte Elise Sørensen at eksperimentere med fremstillingen af stomiposer. Det var ikke nemt, men i 1954 fik hun godkendt sit patent: Colostomipose af væsketæt, tyndt, elastisk plademateriale.

I et interview året efter udtalte Elise Sørensen: "Egentlig har jeg lige siden min elevtid interesseret mig for patienternes psykiske vanskeligheder, og især har jeg haft medfølelse med dem, der blev stomiopereret. Den psykiske stress og de bekymringer, man får, når man ikke har kontrol over sin afføring, har tvunget mange til fuldstændigt at ændre livsstil, simpelthen fordi de ikke kunne føre en normal tilværelse."

Fakta

  • Stomi er græsk og betyder åbning eller mund.
  • Der ca. 10-12.000 mennesker med en stomi i Danmark.
 

Enkel og superklæbende
Elise Sørensens opfindelse var enkel: Posen var hermetisk lukket i alle fire ender med et rundt forstærket hul på indersiden, og klæbelaget på posens ene side var så kraftigt, at der ikke var brug for andre midler til at holde posen fast til patientens mave og tarmkanal med. Posens høje funktionalitet gjorde den hurtigt populær, og i 1963 blev Elise Sørensen valgt til Årets Sygeplejerske for sin opfindelse.

Hun var allerede på dette tidspunkt syg, og seks år tidligere havde hun måttet opgive sit arbejde på grund af sit helbred. I 1977 døde hun på det psykiatriske hospital Dianalund.

Opfindelsen blev den direkte årsag til grundlæggelsen af virksomheden Coloplast, som i dag har over 1000 ansatte.

 

Links

 
 
 
Du er her: dr.dk > Videnskab > Sommer 2006 > Uge 29

© Copyright DR 2016. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.