preload loader
Skov, træer, forår

Foto: Corbis Royalty Free © Scanpix

Hvad er naturen værd?

18. aug. 2006 16.54 Videnskab

For ni år siden kunne den amerikanske professor Robert Costanza sætte et prisskilt på naturen - 33 billioner dollars var den værd. Nu skal en database give alle mulighed for at indhente priser på naturen - priser udregnet på baggrund af Costanzas prissætningsmodel.

Den klassiske illustration af princippet bag Costanzas udregning er, at luft jo er noget vi alle er enige om er gratis - men det betyder ikke, at det er værdiløst. Og Robert Costanza har så prøvet at regne sig frem til, hvad frisk luft betyder for mennesker.

Ikke alene forstået på den måde, at man skulle spørge folk, hvor meget de vil give for luft ud fra en udbud/efterspørgselstanke (det er den klassiske måde at vurdere naturens værdi), men også ved at inddrage en række andre faktorer, der kunne have en betydning - uanset om det var noget folk var bevidste om eller ej.


Penge til nye værktøjer
Costanza og hans kolleger fra University of Vermonts Institute for Ecological Economics har nu fået 813.000 dollars, der er øremærket til et projekt, der går ud på at indføre udregningsmodeller og resultater i en række computermodeller, der primært skal give politikere, men også ejendomsmæglere, bygherrer, investorer og andre interesserede, en række værktøjer til at vurdere værdien af stykke natur.


Økosystemservice
Videnskaben med at prisbestemme naturen kaldes for "Økosystemservice" og det man blandt andet kigger på inden for denne videnskab, er, hvordan naturen igennem klimaregulering, opdæmningssystemer, gødning, afgrødebestøvning og en masse andre ting, hjælper til at understøtte menneskets velfærd - og så sætte det i et økonomisk perspektiv.


Hvad kan de bruges til?
Når de nye modeller er færdige, vil eksperter i skove, vådområder, oceaner, enge, stepper og andre økosystemer have givet deres besyv med i vurderingen af naturens værdi. Modellerne vil så for eksempel kunne bruges af et lokalt byråd et sted i verden, der gerne vil bygge et indkøbscenter i et vådområde. De vil kunne måle værdien af vådområdet og holde det op mod værdien af samme område med et indkøbscenter på.

Modellerne kan også bruges i større skala, hvis for eksempel et mindre land i udvikling vil omlægge skovområder til landbrug, så kan modellerne giv en idé om, hvilke økonomiske fordele der kunne være i at bevare dele af skovområderne.


Tidligere tiders firkantede opfattelse
Dette står i kontrast til tidligere tiders firkantede opfattelse af, hvad der er økonomisk rentabelt. Tidligere har naturen mest repræsenteret en meget abstrakt værdi, hvorimod afkastet fra landbrug eller et indkøbscenter kunne måles meget mere nøjagtigt. Derfor har naturen tit stået som taberen i en økonomisk vurdering.


Naturbevarelse skal være økonomisk mål
Costanza peger på, at økosystemer i fattige lande ofte er grundlaget for størstedelen af indkomsten hos indbyggerne, og hvis man regner sammen, hvilken værdi jordens samlede økosystemer udgør, så overstiger de værdien af de produkter, der normalt udgør begrebet global økonomi.

Costanza siger, at denne nye - og snart mere tilgængelige - metode til at måle værdien af naturen, forhåbentlig vil vise politikere og meningsdannere, at bevarelse af naturområder ikke er en luksus, men skal ses som et væsentligt økonomisk mål. Bevarelse af naturen er ikke lig med stagnation, men derimod udvikling.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Videnskab > Videnskab > 08

© Copyright DR 2016. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.