preload loader
Jimi Hendrix
 

Skrevet af: 

 

En smuk drøm om Hendrix

21. dec. 2010 14.51 P2

Den tyske komponist Norbert Walter Peters har skrevet en hyldest til Jimi Hendrix - hans første vigtige musikalske inspiration. Peters var bare 16 år da Hendrix døde, og han var fuldstændig bjergtaget af Hendrix' højenergiske musik.

Senere slog det ham at Hendrix var en flaneur, ligesom Charles Baudelaire også var det. De defilerede begge rundt i gaderne, og oplevede på den måde deres by. De havde øjnene med sig, og tog omverden ind i slentrende tempo.

- Hendrix var banebrydende for både pop og elektronisk musik. Han arbejde i virkeligheden meget eksperimenterende, lidt i stil med Frank Zappa, forklarer Norbert Walter Peters.

Baudelaire og Walter Benjamin
Senere blev Peters selv fascineret af komponisten Anton Webern, og det man i musikhistorien kalder 'den anden wienerskole' (dvs. komponister som studerede hos Arnold Schönberg).

Beau Songe betyder 'smuk drøm'. Peters har taget titlen fra forfatter m.m. Walter Benjamin, der også studerede Baudelaires tekster indgående. Det er især en lille tekstbid fra Baudelaire, der har inspireret Norbert Walter Peters (her frit oversat):

I sit udødelige hjerte, der altid ønsker at blomstre, befaler solen frøene at spire, vokse og blomstre.

- Det citat er blevet en hjørnesten i hele mit kunstneriske virke, siger Norbert Walter Peters, der også arbejder med billedkunst og installationer.

En slags trancetilstand
'Beau song.ge' er skabt som en radiofonisk koncert, men kan også opleves live. Her på siden kan du høre en optagelse fra den tyske radio i Saarbrücken. Peters står selv for afvikling af bånd med stemme. Derudover er der percussion, elbas, elektrisk cello og elektrisk klarinet med i lydbilledet.

Musikken fremstår meditativ. Harmonisk set bliver den på stedet i lange perioder, og der opstår en slags trancetilstand. Værket 'Dépôt de beau songe' bygger på andre elementer. Her fordyber Norbert Walter Peters sig i neurologien. Stemmerne du kan høre stammer fra afasiramte patienter (dvs. patienter der har mistet evnen til at tale, ofte som følge af en hjerneblødning).


Norbert Walter Peters er født i 1954 og har studeret i Aachen i Tyskland. Han er i dag gæstelærer ved Kunstakademiet i Saarbrücken, hvor han blandt andet underviser i komposition og rumoplevelse.

Læs og hør også

Sex i radioen

Der er noget helt galt med vores forhold til medier, reklame, sprog, vores forbrugerkultur og vores virkelighedsopfattelse. Det handler komponisten Lars Klits radioopera om.

 

 

P2 koncerter med ny musik

Natten og mørket fejres

Den Danske Strygekvartet har sin egen festival, og i år er temaet natten og mørket. Hør blandt andet musik af Ravel, Brahms, Schönberg og Beethoven.

 

Sneklokker på hærvejen

Bent Sørensens korværk 'Sneklokker' tager dig med på en sneklædt tur langs den jyske hærvej, hvor klokkeklang fra otte forskellige kirker er vævet ind i musikken.

 

Vi anbefaler

Essensen På P2

mandag-torsdag kl. 18.10 - 19.20

Essensen på P2 er et nyt program, hvor værten Carsten Wolf Andersen spiller klassisk musik og kommenterer aktuelle begivenheder.

 
 

Fra koncertkalenderen

Ultra Galla 2015 - MCH Messecenter Herning

MCH Messecenter Herning, 28. nov. 2015 14:00

Snart indtager DR Ultra atter landet med musik, comedy og godt kammeratskab i Danmarks STØRSTE gallaevent for børn 'Ultra Galla - D' Nice at være Nice'.

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få nyheder om hvad der sker på dr.dk/lyttilnyt

Nyhedsbrev

 

Harddisken på P1

Live-udsendelse om konsoller, droner og selfies

26. nov. 2013 11:42

Harddisken fylder studiet med spillekonsoller, flyvende maskiner og masser af nye it-ord.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > arkivP2 > Lyt til Nyt > Koncerter

© Copyright DR 2015. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.