Stedmoderblomster

Almanak: Forårets blomster
16. maj 2005 - udsendelse 7

 

Nogle gange arter livet sig anderledes end man regner med. Det gælder især også i haven. Og især for nye haveejere. Overraskelser og fejltagelser er nemlig meget almindelige, når den nye have skal tages i besiddelse.

De gode overraskelser er der mange af. Især i denne uge, hvor æbletræerne blomstrer

Forårets blomster
akelejer, kartofler og

Akeleje
jordbærplanter dukker op,

Løvefod
og hvor tulipanerne vælter frem i blomsterbedene.

Tulipaner

Det har været pinse, og nu vil haven vise, at den er i live.

Men nogle gange kan det også gå lidt for stærkt. I hvert fald fik Signe en mindre god overraskelse, da hun så det fine espalier, Kuno havde bygget til hendes klatreroser. Flot og rank stod det foran drivhuset, men det var helt forkert placeret i forhold til lys og læ. Det havde Signe ikke tænkt på. Så espalieret måtte ned. Og op igen. I første omgang som klatrestativ til drengene og endelig som stativ til klatrende Klematis i et hjørne af haven. Dér står det endnu..

Det er også let at tage fejl, når man overtager en ny have fra andre. For naturligvis ønsker mange at sætte deres eget personlige præg på haven og rydder derfor alt det eksisterende væk. Nu skal det være nyt! Og det er synd. Haver har jo hemmeligheder. Og overraskelser: Huler, slotte og grumme fangekældre, hvis man har en god fantasi - og det har børn jo ofte.

Signe & Anne Stausholm

”En anden synd, som nye haveejere ofte begår, er at spare på udgiften til græsplænen og belægningen omkring huset” fortæller landskabsarkitekt Anne Stausholm. Gør-det-selv-lysten giver sig desværre ofte udslag i spildt arbejde, når den hjemmelagte terrasse eller indkørsel begynder at synke. Anne Stausholm anbefaler derfor at overlade den type arbejde til professionelle, så det bliver gjort rigtigt første gang.
”Det er jo en investering i haven og dermed husets værdi” siger hun. Og det er gået op for rigtigt mange husejere i år. Efter at have udnyttet friværdien i huset til køkkener, badeværelser og biler er tendensen og budskabet fra ejendomsmæglerne, at den bedste investering nu er at lave en børnevenlig have. Og da kunne det være en god idé, at få professionel hjælp fra en landskabsarkitekt (se link nederst på siden)

Ukrudt
Og så er der lige alle nye haveejeres skræk: Ukrudtet som trænger sig voldsomt på i denne tid.
Men ukrudt er ikke kun af det onde, mener Anne Stausholm. Og kampen mod skvalderkål er ikke nødvendigvis den første, der skal kæmpes i den nye have.Der er meget andet at bruge sine kræfter på. Skvalderkål kan udmærket fungere som afgrænsning ved trådhegnet op til nabogrunden. Men læg en flisekant og spørg måske naboen først…

Skvalderkål


På samme måde med mælkebøtterne, der smiler gult fra græsplænen. Hvis man vil have dem fjernet, skal de stikkes med et mælkebøttejern. Det er vigtigt, at få skåret roden over mindst 1/3 nede, da den ellers vil gro igen. Mælkebøtterne skal holdes nede jævnligt - hver gang, der er blomstrende mælkebøtter i plænen. Slå plænen så tit, at der ikke kommer blomster, der når at sætte frø. Stik også mælkebøtterne alle andre steder i haven, så de ikke smider frø
Men bare rolig. Efter Sankt Hans vokser ukrudtet ikke så stærkt.

Brug krudtet på at så sommerblomster
Mange smukke sommerblomster kan sås direkte i blomsterbedene nu: Brudeslør, mamelukærme, guldvalmue, jomfruen i det grønne, kornblomster, morgenfruer, øjeblomst, stolt kavaler. De kræver alle fugtig jord, og vand er der heldigvis masser af fra naturens hånd i disse dage…

Hosta og hortensia

 

Link til Danske Anlægsgartnere
http://www.dag.dk/

Udsendelse 7

Her finder du alt fra udsendelsen: gode råd og videoklip, og du kan se hele udsendelsen: Udsendelse 7


Almanakker:

Almanak 1: Potter og planter
Almanak 2: Drivhuset
Almanak 3: Æbler og trædefliser
Almanak 4: Børn i haven
Almanak 5: Spirer plantes ud i drivhus
Almanak 6: Dyr i haven
Almanak 7: Forårets blomster
Almanak 8: Haven roder
Almanak 9: Selvgjort er velgjort
Almanak 10: Forandring fryder

Skrevet af Jens Blauenfeldt
Sendetider

 
 
 
Til toppen
   
© DR 2005. Tekst, billeder, video, lyd og grafik på denne side tilhører DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.