Europæiske mediers dom over Eurovision: Det blev en langefinger til Putin

En kamp mellem de gode og onde. Sådan skriver flere europæiske medier om Eurovision-finale.

Conchita Wurst er et kunstnernavn, som Tom Neuwirth på 25 år bruger. (Foto: JONATHAN NACKSTRAND © Scanpix)

Forenede Europa, din queen hedder Conchita!

Sådan skriver tyske Die Welt på sin forside dagen efter Eurovision. Det er blot en af flere europæiske anmeldelser af finalen, der fortæller, at den østrigske dragqueen-sejr er en langefinger vendt mod Putin.

Som en Bond-film vandt de gode, og vinderen Conchita Wurst dedikerede sejren til "fred og frihed". Sangen bar samtidig meget passende ligheder med en temamelodi til de kendte spionfilm, skriver Die Welt på sin hjemmeside.

En anden tysk avis, Der Spiegel, følger efter:

- Conchita Wurst var klar over den symbolske kvalitet af sin sejr. Hun vidste præcis, hvad hun gjorde, da hun tydeligt rystet og i tårer på scenen rakte næven i vejret og sagde: Vi er ikke til at stoppe, skriver Der Spiegel på Spiegel Online.

Russere er fortørnede

At der blev buhet i salen, når Rusland fik point, er heller ikke gået de tyske anmelderes pen forbi. Og ifølge Ritzau er nogle russiske politikere blevet direkte fortørnet over den østrigske skæggede dame.

Den russiske vicepremierminister, Dmitry Rogozin, røg straks efter showet på Twitter, hvor han skrev:

- Eurovision viser tilhængere af den europæiske integration deres europæiske fremtid: En skægget dame.

Den nationalistiske politiker Vladimir Zhirinovsky rasede også over den østrigske sejr.

- Der er ingen grænser for vores harme. Det er enden på Europa. For 50 år siden besatte den sovjetiske hær Østrig. Vi begik en fejl ved at give dem deres frihed. Vi skulle være blevet, lyder det ifølge nyhedsbureauet fra Zhirinovsky, der er leder af det Liberale Demokratiske Parti.

Rise like a penis

Tonerne på de engelske medier er temmelig anderledes.

The Guardian skriver, at efter en aften med de sædvanlige budskaber om fred og kærlighed på jorden blev afstemningen både beskidt og politisk. Det blev en afstemning om homoseksuelles rettigheder, skriver anmelderen og muntrer sig over navnet på Conchita Wursts vindersang "Rise like a Phoenix".

- Sangen var Bond-agtig og hvis jeg ellers læser mine noter rigtigt, hed den Rise like a Penis. Det var slet ikke dårligt, men jeg er så glad for, at den gav den midterste finger til Putin og hans ligesindede, lyder det på the Guardians hjemmeside.

Det bedste for verden

Danske Basim blev nummer ni i finalen, og efter showet sagde han til de rullende kameraer, at det var godt for verden, at Concheta vandt.

Det samme kor stemte svenske Sanna Nielsen i. Hun stod meget højt på bookmakernes liste - faktisk lå det i luften, at det enten ville være hende eller Conchita, som løb med sejren. Sanna blev nummer tre, men det er hun ikke ked af ifølge svt.se:

- Det er det absolut bedste, der kunne ske for Eurovison i år. Conchita står for alt det, som Eurovison er - det forener mennesker og menneskerettigheder, siger hun.

Følg os på Facebook og Twitter

Seneste nyt om Grand Prix: