Derfor har Blachman mistet sine grupper

Den kontroversielle dommer har både været modig og begået fejl, lyder vurderingen fra tre gamle X Factor-grupper.

Thomas Blachman har kæmpet hårdt for sine grupper i år, men alligevel står han nu helt uden deltagere inden semifinalen, efter hans sidste håb, Jean Michel & Nicoline Simone, selv valgte at trække stikket ud i fredags af personlige årsager.

- Det er synd for Blachman, og det undrer mig meget, at det er gået sådan, for der har virkelig været noget ved grupperne i år, siger Marcel Gbekle fra Alien Beat Club, der blev den mest succesfulde gruppe i X Factors historie, da de i 2009 nåede til andenpladsen.

- Grupperne var på forhånd dømt ude i pressen og blev stemplet som elendige, mener Line E. Pedersen fra duoen Double Trouble, der nåede til anden dag på Blachmans bootcamp i år.

- Jeg synes, Blachman har klaret det godt med det, han har haft at arbejde med, og jeg er sikker på, Jean & Nicoline ville være nået til finalen, hvis Jean ikke selv havde sagt stop, fortsætter hun.

En satsning selv at danne grupper

Mens Pernille Rosendahl sidste år nægtede selv at danne nye grupper, så satte Blachman både Phuong & Rasmus og Nicoline Simone & Jean Michel sammen af deltagere, der oprindelig var stillet op som solister. Og det var en fejl, mener Johnnie Kierkegaard, der sammen med Julie Foder var med som duo på Blachmans bootcamp.

- Det er tydeligt, Blachman har satset på sine egne værker i år frem for på dem, der stillede op sammen på eget initiativ som jeg selv og Julie eller Double Trouble. Og to individer, der er limet sammen, er bare ikke lige så stærke som én gruppe, der sad sammen fra start af, mener Johnnie.

Det er Marcel ikke enig i. Hans egen gruppe, Alien Beat Club, blev netop sat sammen af Remee af fire solister, og det samme gjorde Soulshock med Fireflies i 2010.

- Der er mange eksempler på grupper, der blev sat sammen, som har fungeret godt. Men det er klart, at det er en satsning, og der var vi sindssygt heldige, at det fungerede så godt med os, siger Marcel, der pt. holder pause fra ABC for at arbejde med et nyt dansksproget projekt kaldet Licious People.

Den sværeste kategori

I fire ud af fem X Factor-sæsoner er en gruppe røget ud i første liveshow. Endnu har ingen gruppe taget sejren herhjemme, og det kommer altså heller ikke til at ske i år.

- Jeg ved ikke, hvorfor gruppekategorien altid er så svær i X Factor, men det er klart, at i hvert fald det kræver noget mere arbejde fra dommerens side at få den til at fungere, mener Marcel.

- Vi mangler nogle nye forbilleder for sanggrupper. Tiden med Backstreet Boys, Spice Girls og S.O.A.P. er for længst forbi, og i dag ser man kun solister og bands på musikscenen, lyder det fra Line fra Double Trouble.

- Måske er tiden kommet til helt at droppe gruppekategorien i X Factor og indføre bands, rappere og DJs?, spørger hun.

Blachman tør eksperimentere

Når der skal gøres status, fortjener Blachman både ris og ros for sit arbejde med grupperne i år, mener alle tre gruppemedlemmer.

- Blachman har truffet nogle forkerte beslutninger i år med at satse på selv at sætte grupper sammen, men ingen andre har samme sans for musikken, som han har. Og det respekterer jeg ham for, siger Johnnie.

- Blachman er jo vildt dygtig, men det er meget hans musikalske univers, som kommer frem, og ikke så meget gruppernes eget, mener Line.

- Jeg har stadig svært ved at forstå, hvorfor Blachman sendte Tandberg & Østenby hjem - det var ikke fortjent. Og jeg mener, han bør give sine deltagere mere plads en anden gang - det er dem, man skal høre, og ikke ham, siger Marcel og tilføjer:

- Men det er nogle meget interessante ting, han har skabt rent musikalsk. Blachman tør eksperimentere, og det er rimelig sejt gjort.