Lavendel, Lavandula angustifolia
12. marts 2005

Der findes enkelte arter og flere varieteter af lavendel til dyrkning i haverne. Den mest anvendte art er Lavandula angustifolia i forskellige farvevarianter. I dag bliver lavendel i privathaverne først og fremmest dyrket til pynt for eksempel som kantplante eller bundække i rosenbede. Tidligere har lavendel været anvendt til en række formål i husholdningen og kan selvfølgelig stadig anvendes til disse formål. Mest kendt er det at tørrede lavendelplanter skulle kunne holde møl væk fra klædeskabet.

Høst
Lavendel til duftposer/mølposer eller parfume høstes i juli lige før blomsterne åbner sig. De høstede blomstergrene hænges til tørre under et halvtage eller andetsteds med rigelig luftgennemstrømning.

Beskæring
Hvis ikke man beskærer lavendel vil planterne kunne blive op til en meter høje buske. Grenene bliver mere og mere bare for neden og planterne er mere udsat for frostskader om vinteren. Planterne skal have lov at stå og pynte med de tørre frøstande vinteren over, det beskytter også mod frostskader. I april måned klippes grenene ned til 5 til 10 centimeters længde. Man må endelig ikke klippe længere ned end at man stadig kan se små grønne skud nederst på grenene.

Bier er glæde for lavendlens leverancer af nektar..
 

Foryngelse
Hvis man har nogle gamle lavendelbuske som ikke har været beskåret i længere tid og derfor er bare for neden, kan man blot plante dem dybere og derved få flere og yngre planter. Man graver de gamle planter op med rod og placere dem i et dybt hul i det nye lavendelbed. Det skal gøres således at det nederste af de yngste grønne dele af lavendelen komme til at blive dækket med jord. De yngre dele af planterne vil danne nye rødder og kan indtil da overleve på forsyningerne fra den gamle plantes rod. Det bedste tidspunkt er foråret hvor der stadig er megen fugtighed i jorden og jordvarmen er tiltagende.

Lavendel som kantplante.
 

Formering
Lavendel kan nemt frøformeres. Hurtigere går det med stiklingformering og den ovennævnte foryngelse. Stiklingerne af de stedsegrønne lavendler tages efterår eller forår og plantes i potter, plantekasser eller direkte på blivestedet sidst på foråret. Stiklingerne får hurtigere rødder i et lunt drivhus end på friland. Før blomstringen kan man lave urteagtige stiklinger fra årets tilvækst. Urteagtige stiklinger sættes i potter eller plantekasser i drivhuset og overdækkes med hvid plast. Det gælder om at holde luften omkring stiklingerne godt vandmættet.

Lavendel-småkager
Lavendel-småkagerne som blev nævnt i Seernes Haves udsendelse nr.2 var bagt af Susie.
Her følger hendes opskrift på kagerne:

- 300 g. melblanding. 2 dele hvedemel + 1 del rismel eller kartoffelmel.
- 200 g. smør
- 100 g. sukker
- 1 knivspids salt
- 2 spiseskefulde friskhakket lavendel
- 1 finthakket vanillestang
- 1 teskefuld revet citronskal (økologisk)

Melet blandes og resten af ingredienserne blandes i og det hele æltes. Rulles i pølse ca. 10 cm i diameter. Der skæres ca. 1 cm tykke skiver af dejen. Skiverne ridses med en gaffel. Bages ved 150 grader C. til de er gennembagte men ikke brune. Bliver sprøde når de er kolde.

Lavendel-småkager
 
Tekst og foto: Lars Jacobsen
Seernes Have

Nu hjemmeside med haveartikler, havekalender og byttemarked.
Læs mere

Udeliv på DR2

Jørgen Skouboe og Rikke Lauridsen byder udenfor igen i 2006
Læs mere

 
 
 
Til toppen
   
© DR 2005. Tekst, billeder, video, lyd og grafik på denne side tilhører DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.