Slå ørene ud: 5 tips der får dig i gang med podcast på mobilen

P1s podcast-ekspert Susanna Sommer guider dig til podcast: radio, du kan høre når du vil på mobilen.

Internettet knitrer af stemmer, viden og gode historier, når radiostationer og radio-mennesker fra hele verden laver spændende podcasts. Du kan finde true crime-historier, interessant naturvidenskab, forunderlige menneskeskæbner - og lære hvordan man strikker en ugle. Der findes podcasts om næsten alt.

En podcast er helt enkelt en lydfil eller radioudsendelse, som du kan abonnere på, så du hele tiden får de nye episoder ind i dit podcastfeed. Du kan lytte til podcasts på computeren og din telefon, og du kan høre både danske og udenlandske programmer. Det eneste det kræver er et program eller en app, der holder styr på dine podcastabonnementer.

Men podcastuniverset er også stort og uoverskueligt og det kan være svært at finde de gode lytteoplevelser – så her er en håndfuld tips til at komme i gang.

Find en podcastapp

På computeren kan du bruge Itunes, som både findes til Mac og PC eller de webbaserede programmer Stitcher og Pocket Cast.

Pocket og Stitcher har også apps til både IOS- og Android-telefoner. Iphone har en indbygget podcast app (søg efter ’podcast’) eller du kan finde Downcast og Overcast i app Store. På Android-telefoner kan du finde fx Podcast Republic eller Beyondpod i Google Play. De fleste podcastplayere er gratis.

Download app’en, søg navnet på det program eller den podcast, du gerne vil høre, vælg en episode, tryk play og du er i gang.

Podcast dansk radio når det passer dig.

Både DR og Radio 24syv har egne mobilapps til Iphone og Android. Der kan du høre liveradio eller podcaste dit yndlingsradioprogram.

På DRs app kan du desuden høre radiodrama og podcastserier, der ikke kommer i æteren – fx fiktionshistorierne ’Dildofest i præstegården’ og ’Migranten’ eller ’Nattens Dronning’, en dokumentarserie om en kvindelig telefonstønner.

Udforsk podcast-verdenen

Der findes podcasts om alt – rumforskning, politik, livsfortællinger, verdenshistorie, katte eller strikning.

Så Google er din ven: Søg på ’podcast’ og dit yndlingsemne. Søg på engelsk eller hvilket sprog du nu fortrækker, da det udenlandske podcastmarked stadig har langt flere tilbud end det danske.

Når du har fundet en podcasthjemmeside, du synes er interessant, kan du som oftest lytte podcasten der eller helt enkelt bare søge på podcastens navn i din app og abonnere, så udsendelserne kommer ned på din mobil.

Hvis du bliver overvældet over søgeresultatet, så søg ’best’, ’podcasts’ og dit emne – der er næsten altid nogen, der har lavet en prioriteret liste med de bedste podcasts i en bestemt kategori.

Find vejvisere til den god oplevelse

Hvis du mangler lytteinspiration, så brug nogle af de podcastspejdere, der findes.

Lyt fx til P1 podcaster, der hver uge bringer historier og interviews om danske og udenlandske podcast. Du kan også checke denne inspirationsguide, som er en emneopdelt liste med alle de podcasts, der har været omtalt i programmet.

DR Kulturs anbefalinger handler fra tid til anden om konkrete podcast, eksempelvis her. Og Politiken har lavet en fin introduktionsoversigt til de danske podcasts.

Hvis du gerne vil vide mere om udenlandske podcasts, så er websitet The Timbre fyldt med anbefalinger af og interviews om podcasts fra hele verden. Og så har amerikanske NPR lavet Earbud.fm, en hjemmeside, hvor lyttere og radiopersonligheder anbefaler gode podcasts.

Lav lyttesprækker i din hverdag

I stedet for at hænge på FMradioens tilbud, så giver podcast dig mulighed for at høre noget, du virkelig har lyst til – lige når det passer dig.

Hverdagen er fyldt med overgange og pligter, som egner sig fortrinligt til en podcastepisode. Brug cykelturen, opvasken eller havelugningen til at blive klogere, høre en god historie eller få et godt grin. Eller sæt Netflix på pause en aften, og bingelyt i stedet en af de spændende serier, som podcastuniverset også er fyldt af.

Susanna Sommer