Ekspert: Unge tiltrækkes af det simple og sunde liv

Ifølge trend-ekspert Flemming Møldrup drømmer mange unge mennesker om at forlade byen og leve i pagt med naturen.

Fremover vil vi flytte på landet, spise mindre kød og sukker og være knap så meget online. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

- Drømmen om at leve selvforsynende er noget, der har været undervejs et stykke tid.

Sådan lyder det fra trendsekspert Flemming Møldrup, reklamemand og medvært i tv-programmet ‘Kender Du Typen?’.

Ifølge Flemming Møldrup er bondefamilien fra Sydfyns forsøg på at leve så uafhængigt og selvforsynende som muligt noget, som mange unge familier drømmer om.

- I kølvandet på finanskrisen kom der et behov fra den yngre generation for at gentænke værdierne.

- Rigtig mange unge kunne ikke få noget job, når de kom ud fra deres uddannelse. Og det hele faldt lidt fra hinanden. Ud fra det er der kommet et ønske om at prøve at gøre tingene på en anden måde, siger han.

Generation y flytter på landet

Ligesom bondefamilien ønsker mange unge familier i dag at leve sundt, og det betyder, at de ikke vil støtte det industrielle landbrug, forklarer Flemming Møldrup.

- For de unge handler det om at sætte familien fri fra et landbrug, der virker ekstremt ‘fucked up’, når man kigger på, hvordan dyrene behandles og på hvilke produkter, der sendes på markedet, siger han.

Bondefamiliens idé om at dyrke afgrøder på deres egen meget miljøvenlige måde, så planterne suger CO2 ud af luften, harmonerer godt med de unges ambitioner og værdier, vurderer Flemming Møldrup.

De er jo kommet til verden ud af en aids-epidemi, en dot com-boble, en klima-diskussion og finanskrise. De har jo aldrig kunne åbne en avis, uden at verden er ved at gå under på den ene eller anden måde.

Flemming Møldrup

Særligt generation y, som er vokset op i en verden i konstant krise:

- De er jo kommet til verden ud af en aids-epidemi, en dot com-boble, en klima-diskussion og finanskrise. De har jo aldrig kunne åbne en avis, uden at verden er ved at gå under på den ene eller anden måde, siger han.

- I en amerikansk undersøgelse svarer 61 procent af de unge, der er født mellem 1980 og 1995, at de føler sig personligt ansvarlig for at gøre verden til et bedre sted, end den de arver fra deres forældre, forklarer han.

FOMO bliver til JOMO

Noget af det, de unge familier drømmer om på landet, er, ifølge Flemming Møldrup, ro, nærhed og afkobling. Netop det med at koble af og ikke lade sig distrahere af smartphones, iPads og computere er, ifølge Flemming Møldrup, noget danskerne taler meget om, men har svært ved at efterleve.

- Vi har jo længe haft de her diskussioner i samfundet, hvor forældre er blevet bebrejdet for at stå og kigge ned i deres telefon, mens de er på legepladsen med deres børn. Og man snakker om, hvorvidt børn kan se for meget iPad. Alt det her er vi ligesom i gang med at tage et lille opgør med.

For et år siden talte vi om FOMO - altså ‘fear of missing out’. I år kommer vi til at tale om JOMO - joy of missing out. Det her med at lægge telefonen og lægge iPad’en og prøve at være ‘off the grid’ i noget længere tid af gangen ikke.

Flemming Møldrup

Flemming Møldrup er overbevist om, at det bliver meget populært at hoppe “off the grid” allerede i år.

- For et år siden talte vi om FOMO - altså ‘fear of missing out’. I år kommer vi til at tale om JOMO - joy of missing out. Det her med at lægge telefonen og lægge iPad’en og prøve at være ‘off the grid’ i noget længere tid af gangen, siger han.

Kød som tilbehør

Trenden med at flytte på landet og leve i pagt med naturen ligger i naturlig forlængelse af vores ønske om passe på miljøet og være sunde, fortæller Flemming Møldrup. Og en af de måder, vi kan passe på naturen, er ved at spise mindre kød.

Ifølge ham er det med at spise mindre kød en trend, der er på vej i Danmark, hvor vi ellers er kendt for vores store kødforbrug.

- Der er lige lavet en undersøgelse, der viser, at hver tredje dansker spiser mindre kød. Jeg tror, at vi er på vej til at se, at kød ender som tilbehør på tallerkenen i højere grad end som hovedingrediens, siger han.

Danskerne er blevet mere bevidste om dyrevelfærd og klimaet, og derfor ændrer vores kødvaner sig, mener Flemming Møldrup, som forklarer, at det er forklaringen på, at flere danskere køber økologisk:

- Supermarkederne sælger økologi som aldrig før. De må melde udsolgt på økologiske produkter, fordi de simpelthen ikke kan følge med. På den måde er det en bevægelse, der er i fuld gang med at folde sig ud. Den har kun lige set dagens lys, og jeg tror, at vi kommer til at opleve, at vi kommer til skrue ned for kødforbruget i fremtiden. Virkelig meget, forklarer han.

Farvel til sukker

Mange af de danskere, der spiser mindre kød, er også opmærksomme på, at skære ned på mængden af raffineret sukker, fortæller Flemming Møldrup. Mange danske familier er nemlig meget optaget af sundhed:

- Der er mange familier på Østerbro, hvor sukker også er bandlyst. Det er det jo i takt med, at vi er blevet mere bevidste om konsekvenserne af for stort sukkerindtag, siger han.

Når man sidder oppe ved tandlægen og ser den der plakat, hvor man ser, at der er 24 sukkerknalder i en sodavand, så tænker man: “Shit!”.

Flemming Møldrup

Det er især i ressourcestærke familier, hvor beslutningen om at forbyde sukker vinder frem, og det skyldes ifølge Flemming Møldrup, at forældrene i dag træffer klare valg for deres børn.

- Når man sidder oppe ved tandlægen og ser den der plakat, hvor man ser, at der er 24 sukkerknalder i en sodavand, så tænker man: “Shit!”. Og sammenholder man så det med alt det andet sukker, der er i vores madvarer i dag, kan man jo godt forstå, at der er behov for at tage stilling og træffe nogle valg. Og derfor tror jeg også, at vi i fremtiden vil se en hel del flere familier sige farvel til sukkeret på deres børns vegne, slutter han.

Fremover vil vi flytte på landet, spise mindre kød og sukker og være knap så meget online.

Opslået af DR Nyheder på 25. februar 2016

NYHEDSBREV

Få seneste nyheder om motion, mad, børn og livsstil - alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve