Thea kørte galt uden cykelhjelm og kæmper dagligt med følgerne

Thea Brink kørte galt på sin cykel i 9. klasse. Hun fik alvorlig hjernerystelse og har i dag en mindre hjerneskade.

Thea kigger på den cykelhjelm, som hun ville ønske, hun havde husket for to år siden. (© (c) DR)

I dag er Thea 18 år og går i gymnasiet. Og på billeder ligner hun enhver anden elev. Men Thea skal gennemføre gymnasiet på fire år i stedet for tre. For hun er stadig mærket af en tåget dag i 9. klasse, hvor cyklede hjem fra skole uden cykelhjelm og blev kørt ned, da hun skulle krydse vejen.

- Jeg husker ikke ret meget fra det i dag, fortæller Thea Brink.

Hun har fået fortalt, at hun lå i koma i sammenlagt tre uger og i respirator i en måned, og hele det følgende år brugte hun på at komme sig og blive undersøgt på kryds og tværs.

- Jeg tog 10. klasse af den årsag, for jeg ville ikke have for meget fravær i gymnasiet allerede fra starten af, forklarer hun.

Udenpå ligner Thea Brink enhver anden gymnasie-elev. (© dr)

Koncentrationsbesvær og træthed

I dag går hun i gymnasiet, men hun har søgt om at tage det over fire år, for hver dag bliver hun mindet om sin ulykke. Hun har en mindre hjerneskade.

- Det betyder, at jeg har svært ved at koncentrere mig, og jeg bliver hurtigt træt, fortæller Thea Brink.

- Et undervisningsmodul varer typisk 45 minutter af gangen, og det er svært for mig at følge med så længe, tilføjer hun.

Glem forfængeligheden

I dag husker Thea altid sin cykelhjelm, og hun har svært ved at forklare, hvad der gjorde, at hun lod den ligge hjemme den morgen i 9. klasse.

- Jeg skulle nok skynde mig, og så var jeg sikkert også forfængelig - jeg ville ikke have hjelmhår.

Men i dag kunne hun ikke drømme om at glemme sin cykelhjelm, og hun opfordrer sine jævnaldrene til at glemme alt om forfængelighed:

- I skal huske cykelhjelmen! Hvis det går galt, så kan det gå rigtigt galt og hele dit liv kan falde fra hinanden. Det er meget hårdt.

I dag søsætter Rådet for Sikker Trafik en kampagne, der skal lære især forældre, at de skal insistere på, at deres børn bruger cykelhjelm. Du kan se kampagnevideoen her.

NYHEDSBREV

Få seneste nyheder om motion, mad, børn og livsstil - alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve