Hjemløse får overskudsmad fra Roskilde Festival

Organisationen Stop Spild af Mad regner med at samle over 30 ton mad ind fra boderne på festivalen, som de blandt andet giver til hjemløse.

Der glider mere end tre millioner måltider mad ned under Roskilde Festival, og det der er til overs, bliver så vidt muligt samlet ind af frivillige fra Stop Spild af Mad. (Foto: Roskilde Festival)

Når de mange madboder på Roskilde festival i denne uge langer millioner af måltider over disken, vil der stadig være mad til overs, som risikerer at blive smidt ud.

Derfor har Roskilde Festival indgået et samarbejde med Danmarks største frivillige organisation mod madspild, Stop Spild af Mad.

-Roskilde Festival har arbejdet for at mindske madspild de sidste otte år, som en del af vores arbejde med bæredygtighed. Så derfor var det naturligt at starte et samarbejde med Stop Spild Af Mad, siger madspildsansvarlig fra Roskilde Festival Rebekka Juliane Ilsøe. 

Madspild i Danmark

Hver år bliver omkring 303.000 ton spiselige fødevarer kasseret i fødevaresektoren.

Fra danske husholdninger kasseres 237.000 ton.

Det samlede årlige madspild i Danmark er anslået til 540.000 ton.

Værdien af det samlede danske madspild vurderes til mindst 8,4 milliarder kroner om året.

Kilde: Stop Spild af Mad

30 ton mad bliver reddet

I løbet af festivalen vil både overskydende retter og råvarer blive samlet ind af et hold på 70 uddannede kokke og andre fødevarekyndige frivillige. Maden vil derefter blive uddelt til herberger, krisecentre, væresteder, varmestuer, centre for psykisk syge og asylcentre på Sjælland. 

Allerede under festivalen vil noget af maden blive kørt ud til stederne. Derudover vil Stop Spild af Mad’s frivillige tilberede flere tusinde færdigretter af den indsamlede overskudsmad, som bliver pakket og frosset ned, så det kan blive delt ud i månederne efter festivalen.

- Vi regner med at samle over 30 ton mad ind fra festivalens madboder og håber at kunne lave over 120.000 retter af den mad, vi samler ind, fortæller frivillig i Stop Spild af Mad, Martin Mo Kvedéris.

Ny organisation vil stoppe madspild til store events

Han fortæller også, at boderne indtil videre har taget rigtig godt imod initiativet, for de er også kede af at smide så meget mad ud.

Det er første gang, at Stop Spild af Mad indsamler så store mængder overskudsmad på en gang. Men ambitionen er, at det skal være startskuddet til at lave en ny landsdækkende organisation mod madspild med fokus på store events.

- Den nye organisation skal afhjælpe det store madspild, der finder sted på landets festivaler, sportsbegivenheder og andre store events. Det er svært for madboderne at forudse, hvor meget de kommer til at sælge. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at indsamle og uddele den mad der er til overs til landets hjemløse og socialt udsatte, siger initiativtager til samarbejdet og stifter af Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

NYHEDSBREV

Få seneste nyheder om motion, mad, børn og livsstil - alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve