BREVKASSE Hvorfor får jeg migræne af mørk chokolade?

Formentlig er det omvendt: Et migræne-anfald indledes typisk med en trang til sødt, fx chokolade.

Migræne er vældigt udbredt, og det er fortsat et langt stykke af vejen et mysterium hvorfor. Læseren her oplever, at mørk chokolade udløser et anfald. (Foto: © Myron Standret, ColourBox)

Spørgsmål:

"Hvorfor får jeg migræne af chokolade, især mørk chokolade?

Hvad sker der i ens hjerne ved indtagelsen og med synet, da det næsten altid starter med aura for især det ene øje?"

SVAR:

Rigtig gode spørgsmål, som der desværre ikke er klart svar på endnu!

Migræne er vældig udbredt – omkring hver tiende er mere eller mindre plaget, oftest kvinder.

Den er langtfra et moderne fænomen, både hos de gamle grækere og egyptere findes beskrivelser af migræneanfald. Alligevel er den stadig noget af et mysterium, vi ved hverken hvad den skyldes, eller hvad der præcist sker i hjernen under anfaldene - men der er forskning i gang, også i Danmark, som forsøger at blive klogere på fænomenet.

Blodkarrene eller signalstofferne

I lang tid var opmærksomheden rettet mod hjernens blodkar, da man havde påvist, at de trak sig sammen inden, og udvidede sig under migræneanfald. Udvidelsen af blodkarrene blev opfattet som årsagen til smerterne, og den mest brugte migrænemedicin virker da også ved at trække blodkar sammen.

Den opfattelse er nu ved at blive revideret, for dels synes blodkarrene ikke at være helt så påvirkede som oprindeligt antaget, dels kan udvidelsen af karrene være en følge af andre processer i hjernen snarere end selve årsagen.

For tiden fokuseres på en række af de signalstoffer, som nervecellerne i hjernen bruger til at kommunikere med hinanden. En af teorierne er, at nerverne omkring blodkarrene er overfølsomme, muligvis på grund af en overproduktion af signalstoffer, og man forsøger derfor blandt andet at behandle migrænen ved at blokere disse stoffer.

Et anfald har flere faser

Migræneanfald deles op i flere faser: Prodromet, aura, selve hovedpineanfaldet og et efterforløb.

Prodromet kan strække sig over et døgn inden anfaldet og omfatter ofte træthed, ukontrolleret gaben og nedtrykthed.

Aura er betegnelsen for en række fænomener, som nogle oplever, lige inden hovedpinen rammer. De hyppigste er synsforstyrrelser, som lysglimt eller synsudfald, eller ændret følesans, også talebesvær eller lammelser forekommer. Undersøgelser har vist, at en slags elektrisk storm eller bølge vandrer gennem hjernen under aura.

Selve hovedpinen ved migræne er typisk ensidig, dunkende og så kraftig, at man helst bare vil ligge stille. Den følges ofte af kvalme og opkastninger, og forværres af bevægelse, lys eller lyd. Et anfald varer fra få timer til flere døgn.

Efterforløbet er for nogle præget af udmattelse, andre føler sig nærmest opstemte.

Ikke alle oplever samtlige faser tydeligt, migræne varierer meget fra person til person, men typisk går det samme anfaldsmønster igen hos den enkelte.

Forbindelsen til fødevarer, vejret eller andre sygdomme

Mange ting kan udløse migræneanfald, også fødevarer, her nævnes ofte chokolade, rødvin og ost.

Søvnændringer, bestemte vejrtyper, sol- eller andet stærkt lys, kraftig lyd, karrusel- eller andre ture, alkohol, anstrengelse, lugte, hormoner (p-piller blandt andet), indeklima, sygdom med mere, er andre såkaldte triggere, der kan fremprovokere migræneanfald.

Har man migræne, gør man klogt i at kende sine triggere – for at kunne undgå dem!

Specielt chokolade er lidt omstridt, ikke alle undersøgelser bekræfter den som udløser, og nogle forskere har foreslået, at det i stedet er ’prodrom-fasen’ forud for migræneanfaldet, hvor mange oplever en overvældende lyst til bestemt mad, ofte sødt, der giver trang til chokolade, men at anfaldet altså allerede er på vej da.

Det bliver spændende at se, om vi får flere svar de kommende år!