Bålmad er for hele familien

Selv mindre børn kan være med til at lave mad over bålet - og så gider de også spise den.

Bålpladsen kan se ud på alverdens måder. Her er gamle sten fra haven brugt til at skabe en rum i haven til både madlavning og hygge for hele familien. (Foto: Pernille Marott)

Få børnene til at hjælpe med madlavningen ved at rykke køkkenet udenfor.

- Siden mine børn var små, har jeg lavet bålmad året rundt stort set i alt slags vejr. Oftest har det været børnenes projekt, og de har hurtigt vænnet sig til både ilden og de mange forskellige måltider, man kan frembringe på et bål, fortæller Tina Dalbøge, der skriver både bøger og blog om enkle måder at gøre tilværelsen mere kreativ.

Tina Dalbøge

Tina Dalbøge er dekoratør og bolig-stylist.

Hun har brugt de meste af sit liv på at udtænke skæve, kreative løsninger til hverdagens gøremål. Ideerne er blandt andet formidlet i flere bøger, samt et utal af Tv-programmer.Hun har sin egen blog, der hver dag bringer nye ideer til huset, haven eller børnene.

Udstyr unødvendigt

For hende er det ikke vigtigt, at bålet er af en særlig støbning eller udformning. Hovedsagen er, at der kan komme den nødvendige varme, så maden kan laves og hyggen kan forplante sig i hele familien.

- Du kan lave alt over et bål, og er børnene med i arbejdsfasen, er de også med til at spise det. Vi har lavet tigerrejer på spyd, indbagte burgere, brød eller grøntsagspakker rullet ind i stanniol, der lægges på risten. Pakkerne er oftest en stor succes, for børnene kan være med til at ordne og vælge de grøntsager, der skal bruges i maden, og som de skal spise, forklarer bål-entusiasten.



Tag børnene med

- Fra mine børn var omkring fem år, har de været udstyret med en sløv kniv og en kartoffelskræller, og så sad de og skar i gulerødder, kartofler og rødbeder og løg. Det, de snittede, blev brugt i maden til for eksempel en suppe og alene det, at børn oplever, at de bidrager til madlavningen betyder, at de lære at spise mere varieret, fortæller Tina Dalbøge.

Tina Dalbøges bedste bål-opskrift

  • Sæt en gammel tykbundet gryde over bålet og kom lidt olie i.
  • Kom forskellige grøntsager i. Det kan for eksempel være gulerødder, porrer, rodfrugter, løg, og meget gerne hvidløg og chili.
  • Når det er brunet let, tilsættes et stykke bov eller andet kød, der kan simre længe. Kom væde og en bouillon-terning ved, når kødet er brunet og lad det så simre de næste par timer, kødet kan rives let fra hinanden.
  • Smag til med salt og peber og server kødet med brød eller kartofler.

Retten kan også laves uden kød. Når grøntsagerne er brunet og møre, kommer du en dåse flåede tomater i, tilsætter bouillonterningen og lidt vand. Lad det simre i 15 minutter, og du har en dejlig suppe.

Båltips

  • Du kan grave et hul, ca 20-30 cm dybt og afgrænse med sten. Læg en gammel bagerist over hullet.
  • Hvis ikke du vil grave hul i din have, kan du købe et bål-sted i et byggemarked for et par hundrede kroner.
  • Bålet skal være mindst 10 meter fra bygninger og andet, der kan gå ild i.
  • Tjek reglerne for bål i haven på din kommunes hjemmeside.
  • Husk brændet skal være tørt, hvis du vil undgå for meget røg i øjnene.
  • Børn kan tit have svært ved at skrælle løg, men lad dem øve sig ved bålet. Det er et optimalt at øve sig udendørs, fordi den megen luft gør, at det ikke svier så let i øjnene.
  • Husk en spand vand eller en haveslange - og sluk altid bålet helt, inden du forlader det.