Er ingefær virkelig en mirakelkur?

Ingefær i alle flydende afskygninger ser ud til at være tidens magiske drik. Vi har set nærmere på den populære rod.

Den farveløse rod, ingefær, er blevet populær - men hvor meget ved vi om effekten af ingefær? (© Gettyimages)

Går du på en af storbyernes trendy cafeer, så vil du med garanti også finde ingefær på menukortet - enten i udvalget af smoothies eller i repertoiret af de såkaldte shots.

For ingefær er tilsyneladende populær som aldrig før.

Linkbox Læs også Ingefær hitter som aldrig før

Skål i ingefær

smoothie

Lotte Reindahl Jahnsen er journalist på dr.dk/mad. Hun bekræfter, at ingefær i den grad har taget en hop opad på trendlisten i det sidste halve års tid.

- Jeg ser dels ingefærshots som en fast del af brunch på mange cafeer efterhånden, men jeg hører også om mange, der laver deres egne shots derhjemme som led i en sund livsstil, siger hun.

Lotte Reindahl Jahnsen har kreeret to opskrifter - en powerjuice og ingefærshots - du kan få opskrifterne her.

- Det er blevet meget populært på det seneste. For et års tid siden introducerede vi fem forskellige små shots (ingefær, citron, æble & ingefær, citron, rødbede), som man kan købe hos os og i 7-Eleven, og her er ingefær to af de nye flasker, og der er ingen tvivl - de to varianter med ingefær er de mest populære af de fem, forklarer ejeren og direktør af den københavnske restaurantkæde, Palæo Primal Gastronomi, Peter Emil Nielsen.

Vi er blevet mere sundheds-bevidste

Han er selv vokset op i England, hvor ingefær altid har været meget populær, men tendensen ser han også i USA. Og egentlig fik han selv ideen til de nye små shots hjemme ved sit eget køkkenbord.

- Jeg har altid lavet ingefærshots derhjemme, fordi jeg føler, det giver mig et ekstra skud energi, og jeg tror, at grunden til at ingefær er så populær både i smoothies og som shots er, at vi i det hele taget oplever en større bevidsthed omkring sundhed herhjemme.

- Palæobølgen (stenalderkost) har kørt i mange år nu, men i dag vil folk også gerne have grøn energi, de går op i økologi, sundhed og velvære og er blevet mere bevidste om hvad de spiser, forklarer Peter Emil Nielsen.

En lægeplante fra Asien

Ingefær (Zingiber officinale) er ifølge Patienthåndbogen - der er bearbejdet af den danske læge i almen praksis, Camilla Sachs - i plantefamilie med kardemomme og gurkemeje. Den del af ingefærplanten, som bruges som urtemedicin, er rhizomet. Det er plantens rødder, der sender de karakteristiske rødder ud.

Linkbox Læs også BREVKASSE Kan jeg drikke grøntsagsjuice hver dag?

Dosering

Ingefær kan indtages som frisk eller tørret rod og tilberedes ofte i te og i madlavning. Der findes ingen studier, som kritisk har gransket doseringen. I forskningssammenhæng har man i de fleste studier brugt ingefærpulver 250 mg til 1 g pakket ind i kapsler og taget det 1 til 4 gange om dagen.

Kilde: Patienthåndbogen

Ingefær vokser primært i Asien og tropiske områder. Roden anvendes i madlavning, men er også blevet brugt siden oldtiden mod en række forskellige tilstande som forkølelse, feber, fordøjelsesproblemer og som appetitstimulerende middel.

I hvert fald ikke skadelig

Og når folk i Asien har spist ingefær i tusinder af år, så kan man i hvert fald godt konkludere, at roden ikke er skadelig, konstaterer kandidat i human ernæring, Preben Vestergaard Hansen fra Professionhøjskolen Metropol.

Linkbox Læs også Du skal både spise og drikke frugt og grønt

- Der er ingen tvivl om, at ingefær indeholder aktive stoffer, som kan have en gavnlig effekt og virke antiinflammatorisk. Den indeholder blandt andet antioxidanter, gingeroler og aromatiske olier. Antioxidanterne og gingeroler har en antiseptisk indflydelse, idet de fx modvirker svampe- og cellevækst, og olierne styrker produktion af forskellige former for hormoner, der hæmmer inflammation.

- Hvis man skal sammenligne det med noget, så kan man sammenligne det med fiskeolie, som også har en antiinflammatorisk virkning Men jeg mener, man skal tage det med forbehold og betragte ingefær som del af en varieret og sund kost, forklarer Preben Vestergaard Hansen.

For smagens skyld

I dag bruges planten både som naturmiddel mod ledsmerter, kvalme og opkastninger - men den er også blevet et must for mange, hvis de er forkølede og trænger til en opkvikkende drik, enten i form af varm te med ingefær - eller i smoothies, shots og endda i drinks med alkohol.

Den er beskeden, men der er en effekt, og vi har ingen problemer med at sige, at det er et værdigt kosttilskud. Robin Christensen, professor, Parker Instituttet

- Alle siger, det er så sundt, men faktisk ved vi, at hvis man opvarmer ingefær - i fx varme retter eller i te - så ødelægger man de aktive stoffer i ingefær, gingeroler. Så hvis man spiser ingefær, fordi man mener, man får en effekt af det, så skal det spises råt eller som kosttilskud - eller for smagens skyld, forklarer professor, seniorforsker, biostatistiker og leder af 'Musculoskeletal Statistics Unit', Parker Instituttet, Robin Christensen.

Det virker, men...

På Parker Instituttet har professor i gigtsygdomme, Henning Bliddal, tidligere foretaget en stor lodtræknings-undersøgelse, som skulle kortlægge om ingefær har en effekt på smerter ved slidgigt i knæene, såkaldt artrose.

Sidste år offentliggjorde Robin Christensen og kollegaer fra instituttet en større meta-datanalyse, som omfatter fem lodtræknings-studier, der havde undersøgt effekten på slidgigtsbetingede smerter, og alle de studie peger i samme retning: Det virker!

- Den er beskeden, men der er en effekt, og vi har ingen problemer med at sige, at det er et værdigt kosttilskud. Om ingefær skulle virke forebyggende har vi til gengæld ingen evidens for at sige, for det er svært at undersøge, forklarer Robin Christensen.

Det ved vi om ingefær:

  • Ingefær er en plante, hvor stoffet rhizomet udvindes fra stammen og bruges som naturmedicin
  • Ingefær kan være en nyttig tillægsbehandling ved kvalme og opkastninger efter operation
  • Sundhedsstyrelsen fraråder brug af ingefær som naturmedicin til gravide med kvalme, men gravide må gerne bruge ingefær i te og madlavning
  • Tager du blodfortyndende medicin, kan der være risiko for, at ingefær i større doser påvirker blodstørkningen
  • Kilde: Patienthåndbogen

Herunder kan du se et gammelt klip fra programmet 'Lægens Bord' fra 2000, som handler om ingefær og dens fortræffeligheder:

Lægens Bord om ingefær

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Er du en af de mange, der sværmer for ingefær? Her kan du se mere om den farveløse rods gavnlige effekt.

Posted by DR Nyheder on Sunday, March 20, 2016

NYHEDSBREV

Få seneste nyheder om motion, mad, børn og livsstil - alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve