Fædre knyttes mere til ungerne på mad-skole

Der sker noget magisk, når far går i køkkenet med ungerne. Det er Fars Køkkenskole i Vallensbæk et bevis på. 10 kommuner skal nu have lignende køkkenskoler.

Fars fede køkkenskole: Køkkenskoler for fædre er så stor en succes, at 10 kommuner fra efteråret indfører lignende madkurser for fædre og deres børn i folkeskolens 2.-4. klasse. (© Getty Images)

Det begyndte oprindeligt med, at sundhedskonsulent i Vallensbæk Kommune, Mette Bøgebjerg Jørgensen, for nogle år siden arrangerede et madlavningskursus for fædre og deres børn.

Det blev så stor en succes, at hun i samarbejde med Selskab for Mænds Sundhed søgte NordeaFonden om penge til at udvide projektet. Her ansatte man så kok og skolelærer Jonas Vigkilde, og sammen udviklede de to projekt Fars Køkkenskole i Vallensbæk Kommune, hvor fædre til børn fra 2.-4. klasse kunne gå til madlavning hos Jonas.

Evalueringen efter nogle år, hvor der er afviklet mere end 200 kurser, har været mere end positiv.

Med far i køkkenet

Fars Køkkenskole er navnet på den skole, som kok og underviser Jonas Vigkilde, har været med til at etablere i Vallensbæk kommune. Køkkenskolen lærer fædre og deres børn fra 2.-4. klasse at lave mad. Enkelt og simpelt. 16 kommuner og 40 skoler i hele landet har i dag køkkenskoler.

- 82 procent af mændene i en undersøgelse blandt 350 af de 500 fædre, der har været igennem kurset, fortalte, at de følte, de fik en styrket relation til deres børn, efter de havde været på kurset. De fik både lært at lave mad, og de fik noget fælles at være sammen med børnene om, forklarer Jonas Vigkilde.

Køkkenskolen skal udvide

Fars Køkkenskole er også udgivet med opskrifter i bogform og har også fået produceret videoer, hvor Jonas og nogle af børnene viser enkle og sjove retter. Og så har NordeaFonden efterfølgende støttet projektet med en ny pulje penge, som skal bruges til at udvikle Fars Køkkenskoler i efteråret i 10 kommuner – blandt andet Bornholm, Læsø, Varde, Ishøj, Roskilde m fl.

- Vi har jo fået et problem herhjemme i løbet af de seneste 10-20 år, og det er, at faget hjemkundskab ikke er blevet prioriteret i skolerne. Med det resultat at hverken forældrene - eller deres børn - har lært og lærer at lave mad.

Spelt eller medister

Og så er der ifølge Jonas Vigkilde sket en markant opdeling i vores madkultur:

- Det er som om, vi har fået et meget to-delt samfund, hvor et hold er dem, der går vildt meget op i madlavning og som har byhaver på skurtaget og bager speltbrød – og så er der den anden gruppe, der lever af medister og kartofler på glas fra Netto, forklarer Jonas Vigkilde og supplerer:

- Vi glemmer, at der er mange, der ikke aner noget som helst om hyben og havtorn – de skal først lære det mest basale, før de kan lave maden selv. Og så kaster man sig jo ikke ud i noget, man ikke ved noget som helst om. Så vi begynder helt lavpraktisk.

Gå sammen i køkkenet

Fars Køkkenskole er for fædre med børn i 2-4. klasse.

- Der er ikke så mange ting, man kan gå til sammen med sine børn – men det kan man til madlavning. Og det fine er, at fædrene giver udtryk for, at de virkelig lærer noget her, samtidig med, at de har det sjovt – og at de rent faktisk går hjem og bruger det, de har lært, sammen med børnene.

Og netop nu, hvor madpakke-sæsonen igen står for døren, så har fædrene en enestående chance for at komme på banen:

- Mange af vores opskrifter kan sagtens bruges til madpakken, og hvis den laves sammen med barnet selv, så er der også større chance for, at han/hun også vil spise det. Og så tænker jeg, at en madpakke jo ikke behøver at være kreativ og overraskende hver eneste dag. Man behøver ikke sætte et urealistisk højt niveau – det er fint nok med leverpostej og makrel i nogle af ugens dage, men så kan man jo vælge at lave lidt sjov de andre dage.

Her kan du se Jonas Vigkilde give bud på sund snack:

Fars Snacks