Flaskevand har flere bakterier end postevand

Der er generelt flere bakterier i det dyre kildevand på flaske end i postevand, viser en stikprøve foretaget af Madmagasinet.

Madmagasinets stikprøver viser, at vand fra hanen indeholder færre bakterier end flaskevand. (© Bitz og Frisk)

’En daglig kilde til velvære’. Og ’tappet direkte fra kilden dybt under de gamle, sydsjællandske egetræer’.

Kildevandet på tankstationer og i supermarkeder lyder fornemt, men det indeholder betydeligt flere bakterier end postevandet fra hanen. Det viser en stikprøve foretaget af Madmagasinet på DR1.  Magasinet har testet de mest solgte mærker: Egekilde, Aquador og Kildevæld. 

Der blev indkøbt tre flasker af hvert mærke - i tre forskellige butikker. Flaskerne blev straks lagt på køl og kørt til HOFORs laboratorium, hvor de blev testet for bakterier holdt op mod det almindelige postevand, som HOFOR leverer til hovedstadsområdet.

Ikke farligt, men…

Intet af det testede vand er direkte farligt for mennesker. Men målinger på kimtal 22 – en metode, der viser, hvor mange bakterier der er i alt i vandet – viste et svingende, men markant højere tal i flaskerne med kildevand, end der var i postevandet.

Mens postevandet var helt nede på værdien 2, så lå de testede flasker med Egekilde på mellem 4 til 38, Aquador mellem 7 og 290 og endelig Kildevæld fra 57 til 12.000

- Det viser bare, at man altid skal vælge frisk vand fra hanen, hvis man har muligheden, siger Søren Husted, professor på KU.

Grænseværdien for postevand er 200. Derfor kan de fleste af de testede flasker derfor slet ikke godkendes som postevand, pointerer Karina Ørum Nissen, vandkvalitetsspecialist på HOFOR. 

Men hun understreger, at lovgivningen ikke er brudt, da der gælder andre regler for flaskevand end postevand.

Ingen af de tre producenter af flaskevand har ønsket at fortælle, hvad der er specielt ved deres vand. Ligesom de heller ikke ville kommentere kvalitetstesten.

Dog skriver Coca-Cola, der ejer Kildevæld, at det høje bakterieniveau er kommet efter vandet forlod tapperiet, og at det må anses for at være normalt.

Se mere i Madmagasinet tirsdag kl. 21.55

NYHEDSBREV

Få seneste nyheder om motion, mad, børn og livsstil - alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve