Kend dine tigerrejer

Er tigerrejer klamme - eller en okay spise? Madmagasinet Bitz & Frisk jagter svar i aften på DR1.

Tigerrejer opdrættes i mudderdamme, og i Sverige boykotter bla. mange supermarkeder de famøse rejer. (© Colourbox)

Er tigerrejer klamme - eller en okay spise? Og hvad gør man som forbruger, hvis man gerne vil have lidt mere styr på de tigerrejer, man putter i sin wokgryde?

I Sverige er en række supermarkeder og restauranter gået sammen om at boykotte tigerejer. Produktionsforholdene kan ikke forsvares etisk, mener blandt andet Naturfredningsforeningen dér.

Christian Bitz

Christian Bitz er uddannet cand.scient. i human ernæring og er DR's ernæringsekspert.

Han er hver tirsdags aktuel som vært og ekspert i programmet Bitz & Frisk på DR1.

Derfor er Madmagasinet Bitz & Frisk taget til Bangladesh for at undersøge, hvordan rejerne bliver til.

Mange proteiner

Ifølge vores fødevaremyndigheder er tigerrejen ernæringsmæssigt en udmærket spise.

Den har, på lige fod med andre typer af skaldyr, et højt indhold af proteiner og et lavt fedtindhold. Derudover indeholder skalddyr flere typer af sunde næringsstoffer, blandt andet jod, zink og selen.

Jod stimulerer og vedligeholder kroppens normale stofskifte, og zink spiller en central rolle i kroppens vækst og udvikling. Selen indgår i kroppens protein- og enzymprocesser. Der er stadig uenighed om hvorvidt personer med forhøjet kolesteroltal bør undgå rejer i kosten.

Problematikken omkring tigerrejer ligger, som Bitz & Frisk forklarer i DR1 programmet, i produktionen, hvor både farmere og fabriksarbejdere har dårlige vilkår og dagslønninger på omkring otte kroner.

Opdræt kræver mange ressourcer

Tigerrejen er en varmtvandsreje, det vil sige, at den naturligt findes i de lune tropiske farvende. Når man opdrætter tigerrejer skal dette altså også foregå i varmtvandsbassiner.

Hvad er klimatryk?

"Fødevarernes klimaaftryk bestemmes gennem såkaldte livscyklusvurderinger. Når en fødevares klimaaftryk bestemmes, vurderes klimaeffekten i alle led af produktionskæden "fra vugge til grav". Det betyder, at det ikke kun er de klimaeffekter, der kommer fra produktionen, der medtages. Man medregner også klimabelastningen fra input (f.eks. importeret foder og kunstgødning) og out put (f.eks. husdyrgødning der sælges til en anden bedrift). Desuden indregnes klimabelastningen fra transport, forarbejdning (udskæring, varmebe - handling, frysning osv.) og emballering."

Kilde: altomkost.dk

Det kræver ifølge bla. WWF, Verdensnaturfonden, utroligt mange ressourcer at opdrætte i varmt vand, og opdrættet har derfor en negativ indflydelse på både miljø og den omkringliggende natur. Det betyder, at tigerrejen er en af de fødevarer, der har det største klimaaftryk.

Derudover er farmerne ofte dårligt uddannede og bruger derfor, som man kan se i Madmagasinet, større mængder antibiotika end foreskrevet.

Uanset miljø- og klimapåvirkning, så slår Christian Bitz fast:

- Tigerrejer har et højt indhold af proteiner og et lavt fedtindhold. Derudover indeholder skaldyr - herunder rejer - flere typer af sunde næringsstoffer, blandt andet jod, zink og selen.

Gode alternativer

Er du blevet i tvivl, fordi du elsker rejer, men ønsker at vide, om din reje har levet godt og sundt, så kan du også gøre noget helt andet:

- Rigtig gode alternativer til de udskældte tigerrejer er grønlandske koldvandsrejer. Alternativer er også danske jomfruhummere, krabbeklør og blåmuslinger, som alle fanges i danske farvande uden diverse tilsatte kemikalier mm., forklarer projektkoordinator i "2 gange om ugen", Lone Marie Eriksen, Fiskebranchen.

Madmagasinet, Bitz & Frisk, DR1 i aften, 21.55.

NYHEDSBREV

Få seneste nyheder om motion, mad, børn og livsstil - alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve