Sådan laver du madrester til nye retter

Hvordan genanvender man tilberedt kød, brød og andre madrester? Få inspiration her.

Kødsovs, kødboller og biksemad er klassiske retter, som er gode til at anvende madrester i. Men der er mange andre muligheder. (© Colourbox)

Vi smider hver uge store mængder mad ud. Men masser af mad kan faktisk genanvendes i nye retter. Også selv om maden allerede er blevet tilberedt.

Det mener Nethe Plenge, der er kogebogsforfatter og rådgiver i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Her er nogle af hendes eksempler:

Brød

  • oliedryppes, krydres, ristes og bruges i og på salater
  • opblødes og bruges i en ny brøddej
  • skives og fryses ned i mindre portioner

Kødpålæg, pølser, skinke og lignende:

  • strimles i kolde salater
  • ristes med i en biksemad
  • hakkes sammen og blandes med en lille smule mayonnaise, ligesom slagterne gør i deres skinkesalat

Kogt ris:

  • kan komme i næste dags suppe som fyld
  • kan udgøre fyld i farsbrød og kødboller
  • ristes på panden med andre smårester af grøntsager. Spis spejlæg til

Tilberedt fisk:

  • marinerede sild drænes, skæres ud i små tern og fortsætter i en sildesalat. For eksempel med karry/æbletern/løg i mayonnaise/surmælksdressing
  • kogt og bagt fisk pilles fra ben og smutter i en salat med grønne blade, kapers, agurketern, krydderurter og en dressing af det, du har - for eksempel et surmælksprodukt, smagt til med revet løg, salt, peber, sennep
  • fiskefileter kan genopvarmes i ovn eller mikroovn og blive indholdet i en rugbrødsandwich med for eksempel remoulade, grøn salat, tynde skiver asie og æble.

Tilberedt kød:

  • kommes i biksemad med revet løg og alskens rester af løg, grøntsager, ris og kartofler. Spejlæg til. Krydr efter smag og lyst. Basisingredienser som engelsk sovs, ketchup, relish og rødbeder passer til biksemad
  • rives eller skæres i bidder og blandes i en salat med en god dressing – husk krydder-ristede brødtern på
  • fryses ned. Saml sådanne kødrester i en større frysepose eller boks. Efterhånden som du har en samling på cirka et kilo eller mere, kan du hakke det hele og lave hachis af kødet

Tilberedte løg og rodfrugter:

  • moses i farsen til frikadeller eller kødsovs
  • skæres i tern og komme med i en sammenkogt ret
  • blendes med bouillon og/eller fløde til en cremet suppe

Surmælksprodukter:

  • kommes i brød og bolledej – erstat noget af væden med surmælksproduktet. NB! Frugtsødede produkter kan kun bruges til sødt bagværk
  • kan blive basis i en blød dressing, erstatte en mayonnaise helt eller delvist
  • smages til med sirup eller flydende honning som creme til en lun kage

NYHEDSBREV

Få seneste nyheder om motion, mad, børn og livsstil - alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve