Vi hamstrer mad uden grund før påsken

Selv om mange butikker har åbent i påsken, så hamstrer vi mad. Og en del ryger i skraldet.

Vi propper store mængder mad i indkøbsvognen før påske, og en del af maden ryger direkte i skraldespanden. (© Colourbox)

Onsdag før påsken og lørdag i påsken er nogle af supermarkedernes mest travle dage på året.


Rigtig mange går nemlig lidt amok og indkøber mad i så store mængder, at en del af maden aldrig bliver spist, men i stedet havner i skraldespanden.


- Danskerne er generelt blevet bedre til at undgå madspild. Men især i påsken er det svært at sætte sin skraldespand på slankekur, da vi er oppe imod indgroede mad-traditioner, siger Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Vi frygter at løbe tør for mad


Før lukkeloven blev ændret, var alle butikker lukket i påsken. Og det har skabt traditionen med, at vi hamstrer mad i store mængder inden påske for ikke at løbe tør for mad, når vi får gæster.


Men siden loven blev ændret i 2012, holder mange mindre supermarkeder åbent alle dage i påsken.


- Vores hamstring af mad er et levn fra den tid, hvor alle butikkerne var lukket i påsken, men det er de ikke længere, siger Selina Juul.

Mange butikker har åbent i påsken


I dag er lukkeloven sådan, at supermarkeder må holde åbent alle dage, hvis de har en årlig omsætning under 32 millioner kroner.


Det vil sige, at der er åbent alle påskedage i de fleste butikker i kæder som Aldi, DøgnNetto, Fakta, Dagli’Brugsen, Spar, Kwik Spar, Kiwi Minipris, LetKøb og 7-Eleven.


- Alligevel bliver den kunstige knaphedsstemning opretholdt i for eksempel tilbudsaviserne, som hårdnakket hævder, at forbrugere skal huske at få købt det hele ind inden påsken, siger Selina Juul.