Få gang i sexlivet efter fødslen

Er der dødt i dobbeltsengen efter familieforøgelsen? Så få sexologens gode råd til, hvordan der kommer liv i lagnerne igen.

Sexlivet går i stå for mange par efter fødslen. (© Colourbox)

Sex kan være skønt, sjovt og vidunderligt. Alligevel har helt op mod hver tredje par problemer med at få gang i sexlivet igen efter en fødsel. Sexolog Inge-Lise Bielecki giver gode råd til at komme over barrieren.

At få et barn er på alle måder en skelsættende begivenhed, der forandrer stort set ethvert aspekt af det liv, man havde før. Også når det gælder sexlivet.

Hvert tredje par oplever, at det er ganske svært at få gang i sexlivet efter fødslen. Men hvorfor er det egentlig så svært - det er jo ikke en kedelig opvask, der er tale om. Sex er jo noget dejligt og rart, så hvorfor kaster man sig ikke bare ud i det?

- Sådan er det jo også for folk, der løber maratonløb. De skal også overvinde en barriere, inden de snører løbeskoene. Men så kommer euforien og lykkefølelsen, forklarer sexolog Inge-Lise Bielecki.

Hun behandler mange enlige og par med problemer i sexlivet. Også nogle der lige er blevet forældre.

Fra mor til elskerinde og tilbage igen

- Problemet er først og fremmest trætheden. Den kan være helt invaliderende, når man lige har fået et barn, fordi man bliver berøvet sin søvn. Og så kræver det altså en overvindelse at finde energi og overskud til sex forklarer Inge-Lise Bielecki.

- Der er mange kvinder, som har svært ved at finde sig til rette i de mange nye roller, efter de er blevet mor: De er pludselig både hustru, mor og så elskerinde. Det kan være vældig svært at smide mor-rollen til fordel for elskerinde-rollen, blandt andet fordi en nybagt mor ofte har nok i kærlighed, berøring og nærhed med det lille nye væsen.

Men der er også nogle helt fysiske faktorer, der spiller ind.

- Når en kvinde ammer, så fugter hun ganske enkelt ikke så meget i skeden, fordi slimhinderne er blevet tynde. Og det kan faktisk gøre det ekstra smertefuldt at gennemføre et samleje. Samtidig sker der også det, at kvinder frigør et hormon, der hedder oxytocin, i forbindelse med orgasme, og det hormon får mælken i hendes bryster til at flyde. Der er mange kvinder, der ikke bryder sig om, at mælken flyder under samlejet, fordi det så igen minder dem om rollen som mor.

Begynd i det små

Men hvad kan man så gøre for at få gang i lagengymnastikken efter fødslen?

- Ja, altså først og fremmest så kan man bruge glidecreme til at løse problematikken med de tørre slimhinder, råder Inge-Lise Bielecki.

Og så må man også bare erkende, at det er et hårdt arbejde at være et par, især lige efter en fødsel. Så der skal arbejdes på det psykologiske plan for at få det hele til at fungere:

- Helt grundlæggende kan man sige, at det er en god forudsætning, hvis parret havde et godt sexliv inden fødslen. Så er der større sandsynlighed for, at de også kan få det til at fungere efter fødslen.

- Og så er det vigtigt at parret får sat ord på, hvordan de har det. Endelig ikke i form af bebrejdelser, men en konstruktiv snak om, hvordan de godt kunne tænke sig, at det skulle være. Og her er det vigtigt, at begge parter udtrykker sig, og begge parter lytter til hinanden.

- Det kan være en god ide, hvis de beskriver, hvad de godt kan lide. Hvis partneren gør noget, som man godt kan lide, så sig det. Anerkend det!

Inge-Lise Bielecki foreslår, at par der har svært ved at få gang i sexlivet efter fødslen, begynder i det små:

- Husk de små kærtegn i løbet af dagen - tag hinanden i hånden, kys hinanden, ae hinanden på kinden. Og lad så være med at lægge op til sex hele tiden, fordi det kan lægge et unødvendigt pres på partneren. Og lad ikke et gennemført samleje være det eneste succes-kriterium. Det kan faktisk være en god ide i en periode at aftale, at det er forbudt at have samleje, men kun gøre alle mulige andre rare ting. Og så langsomt arbejde sig derhen, hvor man slet ikke kan lade være.

- På den måde kan man faktisk sige, at skemalagt sex om onsdagen og om lørdagen er en god idé, fordi så ved man, at alle de andre små kærtegn, ikke behøver føre til samleje.