Livsstilsekspert: Vi elsker nostalgi og nem mad

Når fremtiden er usikker, tyr vi til det velkendte, og derfor er nostalgi en af tidens toneangivende trends, forklarer livsstilsekspert Anne Glad.

Anne Glad er sammen med Flemming Møldrup livsstilsekspert i 'Kender Du Typen?'. (Foto: DR Framegrab)

Nostalgien bliver dyrket bredt herhjemme for tiden. Der er eksempelvis ikke en weekend, hvor man ikke kan opstøve et loppemarked i nærområdet.

Og det er der en helt bestemt årsag til, lyder det fra livsstilsekspert Anne Glad.

- Når fremtiden virker uoverskuelig, er det rart og trygt at søge tilbage til noget kendt og gammelt, siger hun og nævner både Trump og Brexit som forklaring på en uvis fremtid.

Nyt kan også være nostalgisk

Ifølge Anne Glad behøver tingene dog ikke komme fra et loppemarked for at være nostalgiske. Også en spritny vase kan ose af nostalgi.

Mange danskere synes, det er tidskrævende at lave mad. Og der er mange, der slet ikke kan overskue at tilberede et godt måltid fra bunden.

Anne glad

- Det er det velkendte vi hylder, når det gælder design. Det skal være det, vi kender. Tag nu for eksempel Kählers jubilæumsvase. Den var ny, men den havde de velkendte striber, forklarer hun.

Anne Glad peger også på medieudbuddet som et eksempel på nostalgidyrkelsen.

- I biografen er det svært at finde noget, der peger fremad. Der er mange fortsættelser af filmserier, ligesom genindspilninger eller filmatiseringer af klassikere fra eksempelvis Marvel eller Disney er et hit. Og se nu bare på 'Matador', den er blevet støvet af og genudsendt for gud ved hvilken gang, siger hun og nævner i samme sætning det store udvalg af antikprogrammer på tv.

Anne Glad går også næsten selv ind under den nostalgiske kategori som ekspert på 'Kender Du Typen?'. Programmet har været sendt siden 1994 og rundede i 2014 200 sendte udsendelser.

Anne Glad har været med som ekspert siden 2009, og hun er også med i den nye sæson, der har premiere på DR1 i aften kl. 20.00.

Bekvemmelighed i køkkenet

Hun fortæller, at hvis der er et sted, der ikke længere emmer af nostalgi, så er det i danskernes køkkener. Det er ikke, fordi vi ikke kan lide den gode gammeldags mad, men vi hverken har eller vil finde den tid, det tager at forberede et godt gammeldags måltid fra bunden.

Derfor er en anden af tidens store trends indenfor madkulturen en betegnelse lånt fra engelsk, nemlig convenience. Direkte oversat betyder det bekvemmelighed, og det er da netop også det, langt den største gruppe af danskere går efter i køkkenet.

- Mange danskere synes, det er tidskrævende at lave mad. Og der er mange, der slet ikke kan overskue at tilberede et godt måltid fra bunden. Med convenience får den gruppe en håndsrækning til madlavningen, forklarer Anne Glad.

Færdig sovs kan være hjemmelavet

Convenience dækker over et bredt spektrum af hjælpmidler til det hurtige måltid. Det kan være alt lige fra færdiglavede retter af god kvalitet, der blot skal varmes, over måltidskasser med alle ingredienser og opskrifter til et måltid, til grøntsager, der er skyllet, snittet og klar til brug. Alt sammen måltider, som vi førhen ville have tænkt som 'snyd' eller i hvert fald ikke hjemmelavede. Men sådan er det ikke nødvendigvis længere.

- Opfattelsen af, hvad der er hjemmelavet mad, rykker sig. En færdiglavet sovs kan i nogens øjne ses som hjemmelavet, hvis man selv har varmet den op og måske puttet fløde i. Og på den måde kan færdiglavet mad også ses som hjemmelavet, forklarer Anne Glad.

Køkkenet måske på vej ud

Den store forskel fra tidligere til nu er, at der i dag er flere muligheder for at springe over, hvor gærdet er lavest, når det gælder madlavningen. Tidligere var det primært pizzaen fra italieneren på hjørnet eller burgeren fra grillbaren.

De mennesker, vi besøger, er jo kun en lille skare, som for manges vedkommende tjener mere end gennemsnittet. Det er måske lidt forkert, at de medvirkende i 'Kender Du Typen?' står som repræsentanter for, hvordan vi lever i Danmark.

anne glad

- I dag er færdigretter meget mere end bare junk. Det er en hjælp til en hurtigere og mere effektiv hverdag. Det går stille og roligt i en retning af, at vi laver mindre og mindre mad. Der er endda fremtidsforskere, der mener, at vi ikke har brug for et køkken om 20 år, fortæller Anne Glad og påpeger, at det langt fra er alle, der går ind for convenience.

- Der er stadig også dem, der sætter en ære i at nørde med mad og råvarer. Det er de såkaldte foodies. Dem kommer der også flere af, og det er måske i højere grad dem, der råber højt i medierne og viser deres værd. Men gruppen, der springer over hvor gærdet er lavest, når det gælder den hjemmelavede mad, er altså klart den største gruppe, forklarer livsstilseksperten, der også selv benytter sig af convenience.

- Der er da masser af aftener, hvor jeg ikke har tid til at lave mad, og hvor jeg benytter mig af en eller anden ordning. Det kan være alt lige fra en god færdig kvalitetsret, der skal opvarmes til en take away-salat eller sushi.

Vi er unikke på samme måde

Den nye sæson 'Kender Du Typen?' skydes i gang i aften. Og endnu engang er det Anne Glad og Flemming Møldrup, der udgør ekspertduoen.

Klik på play og se, hvad hovedpersonen i den nye sæson af 'Kender Du Typen?' har i sit køkken.

Der er produceret langt mere end 200 udsendelser igennem de 23 år, programmet har eksisteret, og Anne Glad vurderer løseligt, at hun har været med i mere end halvdelen. Men det gør ikke jobbet som livsstilsekspert lettere.

- Det er ikke den typiske dansker, vi kommer hjem til. De mennesker, vi besøger, er jo kun en lille skare, som for manges vedkommende tjener mere end gennemsnittet. Det er måske lidt forkert, at de medvirkende i 'Kender Du Typen?' står som repræsentanter for, hvordan vi lever i Danmark, siger Anne Glad og giver et eksempel med væg-til-væg-tæpper.

- Jeg har talt med nogle indenfor den branche, der mener, at omkring halvdelen af alle danskere bor med væg-til-væg-tæpper, og i al den tid jeg har lavet 'Kender Du Typen?', har vi måske været i den slags hjem to til tre gange, smiler livsstilseksperten.

- Men det er heller ikke så vigtigt. Vi skal jo ikke udpege den gængse dansker. Vi skal udpege forskellige typer, men det er heller ikke nemt. I denne tid, hvor vi gør os umage for at være unikke og særprægede, så er vi unikke på samme måde, griner hun.