Chris MacDonald om Rawfood

Der eksisterer et uendeligt antal af forskellige diæter og måder at anskue den kost vi indtager. Én af dem er "RAW-foods".

Spørgsmål: Hvilke fødevarer er sundest tilberedte?

Svar: Tomat og gulerod…

Det er svært at finde enslydende forskning på dette område, men noget forskning tyder på følgende: Gulerødder, tomater og gurkemeje er bedst tilberedt, idet nogle af næringsstofferne optages lettere når fødevaren er tilberedt.

Der er nogle fødevarer, som hører til kategorien både/og. Det er blåbær, ingefær, dåsebønner og hvidløg. Den sidste kategori er bedst rå og herunder er forskellige frugter, blomkål, rosenkål, hvidkål, spidskål, broccoli og grønkål. Disse fødevarer er bedst rå eller lyn tilberedt.

En måde at lyntilberede maden er at hælde kogende vand over grøntsager i 1-3 min. En anden måde at indtage rå frugt og grønt er ved at lave hjemmelavede juices.

God fornøjelse med at variere dit valg af fødevarer og variere tilberedningen af din mad.

Chris' om Raw Foods:

Der eksisterer et uendeligt antal af forskellige diæter og måder at anskue den kost vi indtager. Én af dem er "RAW-foods".

RAW-foods (rå fødevarer) er baseret på indtagelse af fødevarer som ikke er bearbejdet, ikke kogt (ikke tilberedt ved temperaturer over 42 grader) og ofte er det udelukkende økologiske fødevarer.

Idéen og konceptet bag RAW-foods er blandt andet, at rå fødevarer i den naturlige form er "levende" og at fødevarernes enzymer er mere tilgængelige sammenlignet med tilberedte fødevarer.

Rå fødevarer er uden tvivl en god idé, men der hersker tvivl om argumenterne og der er så vidt jeg ved ikke tilstrækkelig evidens for udelukkende at spise rå fødevarer. Uanset om du spiser rå eller tilberedte fødevarer er det vigtigste variation.

Du har sikkert hørt rådet om at spise en varieret kost, og du bør også variere måden, du tilbereder maden. Vær opmærksom på ikke at koge grøntsagerne for meget - overkogte grøntsager er altså kedeligere end lyntilberedte.

Rå fødevarer er selvsagt sundere end junk food og andre raffinerede fødevarer, men 100 % rå sunde fødevarer er, efter min mening, ikke sundere end 100 % tilberedte sunde fødevarer. Find balancen, varier måden du tilbereder maden og kombiner fødevarer med forskellige farver.

Vælg så vidt muligt friske fødevarer og frossen frugt og grønt er et meget godt supplement.  Jeg mener ikke, at RAW-foods er en dårlig tilgang eller et dårligt valg af fødevarer, det er bestemt sundere end så meget andet og nogle fødevarer er sundere rå, men jeg tror på variation og balance frem for 1 specifik tilgang.

Skåret helt ind til benet, så er faktum, at et flertal af danskerne spiser for lidt frugt, grønt og fibre. Det primære budskab er derfor: Spis mere frugt, grønt og fibre  - det er sekundært hvordan du tilbereder fødevarerne.