Hvorfor er man kræsen?

Nogle kan lide oliven; andre kan ikke. Jeg kan ikke fordrage brunkål, men min søster er vild med det. Ud over selve smagen er der en række psykologiske faktorer, der spiller ind, når det handler om, hvad man synes, der smager godt.

Nogle kan lide oliven; andre kan ikke. Jeg kan ikke fordrage brunkål, men min søster er vild med det. Ud over selve smagen er der en række psykologiske faktorer, der spiller ind, når det handler om, hvad man synes, der smager godt; for eksempel hvilke erfaringer man tidligere har gjort sig med forskellige madvarer. Hvis du er blevet tvunget til at spise rosenkål som barn, kan det sagtens give bagslag senere i livet. Da jeg var 4 år gammel, fik jeg et stykke Jenka-tyggegummi. Umiddelbart efter fik jeg tandpine. Den tandpine havde intet med tyggegummiet at gøre, men jeg har aldrig rørt lige præcis den her slags tyggegummi siden.

Vores smagsløg bliver også mindre følsomme med alderen og hormonelle ændringer kan også påvirke vores smagsoplevelser, men man kan sagtens komme til at holde af bestemte madvarer senere i livet. Første gang jeg fik sushi - altså rå fisk - brød jeg mig ikke om det. Anden gang var det ok. Tredje gang var jeg ramt. Nu er det næsten min livret

Mange børn er kræsne og bryder sig specielt ikke om kraftigt krydrede retter, men når smagsløgene så igen og igen bliver påvirkede, er der stor sandsynlighed for, at de til sidst vil kunne lide det.

Undersøgelser tyder også på, at der er visse smage, som stort set ingen kan lide. For eksempel madvarer, der smager bittert, af råddenskab eller af afføring - og det er jo hensigtsmæssigt nok, fordi den slags madvarer ofte vil være skadelige. Og så bryder de færreste sig også om mad, der smager helt uden for det normale; for eksempel jordbær med salt på. Omvendt har spædbørn en forkærlighed for alt det, der smager sødt, og det harmonerer jo rigtig fint med den søde modermælk.

Vi kan smage sødt, surt, bittert og salt - det er de 4 smagssanser - men der er også dukket en 5. smagssans op. Og smagsløgene sidder på tungen.

Tungen er i virkeligheden en muskel med slimhinde på. Og på den slimhinde sidder der for det første nogle små modhager, der søger for, at maden løber den rigtige vej - men der sidder også op mod 10.000 smagsløg. Og de sidder nogle særlige steder på tungen. Sødt smager vi på spidsen af tungen. Smagsløgene, der smager salt, sidder på siderne af tungen. Surt lidt længere tilbage, og de bitre smagsløg sidder bagerst på tungen.

Den 5. smagssans kaldes Umami - og man ved ikke præcist, hvor den opfattes i munden, men det er en smag, der specielt kommer, hvis man spiser asiatisk mad med eddike og sojasauce.

Smagssansen og lugtesansen hænger sammen. Hvis du mister lugtesansen, så smager maden ikke rigtigt af noget. Det kender du sikkert fra, når du er forkølet.

Små børn har faktisk tit smagsløg i ganen, i kinderne, på strubehovedet og i svælget, men de forsvinder efterhånden, og i det hele taget udvikles vores smagssans meget tidligt i livet. Hvis en gravid kvinde får sprøjtet sukker ind i fostervandet, så viser fosterets ansigt tegn på velbehag. Gør man det samme med noget surt eller bittert, så får fosteret et sammensnerpet udtryk.