Planter i et Jernalderbed

I jernalderbedet dyrkes bøg, løgkarse, hvidmelet gåsefod, skovløg og hulkravet kodriver

I jernalderbedet står bøg, gåsefod, kodriver, skovløg og løgkarse

Bøgeblade

B?geplanten st?r lysegr?n i bedet i maj

At spise nyudsprungne bøgeblade fra skoven kender de fleste til. Man kan også sagtens spise bladene fra havens bøgehække. Bøgehække skal plantes i god, let jord helst om efteråret. Vand grundigt. De nye bøgeblade har små lyse hår, der beskytter bladet mod nattefrosten og forhindrer vandet i at fordampe og dermed bevares bladet saftigt. Bladene er velegnede til salat.

 

Løgkarse

B?geplanten st?r lysegr?n i bedet i maj

Alliaria patiolata, gror bedst i næringsrig jord. Bladene kan spises og smager af løg. Når man gnider på bladet, lugter det kraftigt af løg. Løgkarse er 2-årig. Det første år dannes en roset og året efter går planten i blomst og dør efter frøsætning.

 

Hvidmelet gåsefod

B?geplanten st?r lysegr?n i bedet i maj

Chenopodium album, går i folkemunde under betegnelsen melde, og er måske en ugleset ukrudtplante i køkkenhaven. Men både frø og blade kan spises. Bladene smager lidt som spinat.

 

 

Skovløg

B?geplanten st?r lysegr?n i bedet i maj

Allium scorodoprasum er et vildtvoksende løg, man kan sagtens dyrkes i køkkenhaven. Det er primært bladene man spiser, men selve løget kan også spises. Bladene, har form som porreblade, kan høstes gennem hele sommeren og smager i retning af hvidløg. Løget danner i løbet af sommen nogle små sideløg, som kan høstes om efteråret, tørres og udplantes til nye planter.

 

 

Hulkravet kodriver

B?geplanten st?r lysegr?n i bedet i maj

Primula veris, får smukke blomster. Både blade og blomster kan spises. Bladene kan bruges både rå og kogte. Blomsterne er fyldt med sød nektar. Planten blomstrer i april-maj. Kodriveren er flerårig.