Vil du imponere gæsterne med en anderledes æggeret på morgenbordet, så er æg benedict og æg florentine to gode muligheder. (©DR)

Æg Benedict og Æg Florentine med engelske muffins

Æggenes absolutte 'kejser' i køkkenet må uden tvivl være Æg Benedict – eller den vegetariske udgave Æg Florentine. Det pocherede æg med den cremede hollandaisesauce er ikke bare en super blæret anretning, men giver også en utrolig lækker smagsoplevelse. Og så er det faktisk ikke så svært, som det lyder. Det kræver lidt koncentration undervejs, men det er sjovt, og resultatet kan gå hen og blive et lille tallerken-mirakel.

De engelske muffins skal laves dagen før. De kan dog erstattes af godt toastbrød.

Tilberedningstid: 45 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Æg Benedict og Florentine

  • 4 æg
  • 8 skiver skagenskinke ( eller anden god lufttørret skinke i tynde skiver)
  • 1 skalotteløg
  • 300 g babyspinat
  • 4 æggeblommer
  • 300 g smør
  • 1/4 tsk. muskatnød
  • 1 citron
  • 3/4 dl hvidvinseddike
  • 1,5 l vand
  • Karse til pynt

Engelske muffins

  • 50 g smør
  • 1 tsk. sukker
  • 10 g havsalt
  • 2 dl sødmælk
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 15 g gær
  • 450 g hvedemel (vil man have mere grove muffins, kan 20% af hvedemelet skiftes ud med en grov ølandshvedemel el.lign.)
  • 1,5 dl Grov durum, polentamel eller rugmel til stegning

Fremgangsmåde

Æg Benedict & Æg Florentine:

Porcherede æg:

  1. Smelt 300 g smør til hollandaise og lad den stå lunt. Smørret skal ved brug være mellem ca. 50-62 grader varmt.
  2. Tilsæt ca. 3 spsk. eddike til 1,5 liter vand i kog.
  3. Slå et æg ud i en passende kop.
  4. Med et piskeris rører du kraftigt i det kogende vand, så det kommer i rotation. Når strømmen ikke er for kraftig, hælder man ægget ned i midten af vandet. Man kan "samle" det med en træske, hvis hviden flyder meget ud. Lad det pochere i simrende vand i 2½-3 min. Blommen skal være flydende.
  5. Køl ægget ned i koldt vand, og lun det op igen i kogevandet lige inden servering.

Hollandaisesauce:

Klik play i videoen herunder og lad Adam Aamann guide dig igennem at lave hollandaisesaucen

  1. Smelt 300 gram smør til hollandaise, og lad den stå lunt. Smørret skal ved brug være mellem ca. 50-62 grader varmt.
  2. Kog citronsaft og hvidvinseddike ind i en sautergryde sammen med de fintsnittede skalotteløg. Når væsken er kogt næsten helt ind, trækkes den til side og køles en smule ned.
  3. Pisk æggeblommerne ned i, hold gryden over svag varme, eller lav saucen over et vandbad, så æggene ikke begynder at blive klumpet.
  4. Når æggeblommerne er pisket helt luftige, tilsættes smørret under kraftig piskning lidt efter lidt. Bliver den for tyk kan den gøres mere cremet med 1-2 spsk. koldt vand.
  5. Når saucen har den ønskede konsistens, smages den til med salt og peber og evt. lidt ekstra citronsaft.
  6. Skyl spinaten og tør den godt. Svits den derefter helt kort på en varm pande i lidt smør – den skal kun lige blive varm og ikke falde helt sammen. Krydr spinaten med muskatnød, salt og peber.

TIP: Server en halv ristet muffin (eller ristet toastbrød) med et par skiver lufttørret skinke, et lunt pocheret æg og hollandaisesauce. Til Florentine bruger man spinat i stedet for skinke. Man kan med fordel kombinere de to.

Engelske muffins:

Start dagen før med de engelske muffins – de har rigtig godt af at koldhæve natten over.

  1. Smelt smørret ved svag varme. Hæld først sukker og mælken i, derefter yoghurten.
  2. Rør gær og æg i.
  3. Bland mel og salt i en skål og rør omhyggeligt mælkeblandingen i.
  4. Ælt dejen grundigt igennem og tilsæt evt. lidt ekstra mel, hvis ikke dejen slipper bordet.
  5. Lad dejen stå tildækket natten over i køleskabet.
  6. Klip dejen i 7-8 lige store boller med en stor saks. Brug saks for at undgå at der slipper for meget luft ud af bollerne.
  7. Vend hver bolle i det grove mel og form forsigtigt en kugle uden at presse luften ud af bollen.
  8. Lad dem efterhæve på det meldryssede bord i ca. 30 min.
  9. Kom dem forsigtigt op på en tør opvarmet pande. Tilbered dem ved helt svag varme, så de ikke brænder på, da de skal have god tid på begge sider. Tænd og sluk evt. et par gange så de forsat opvarmes men ved et minimum.
  10. De skal have mindst 10-12 minutter på hver side, men vend dem nogle gange undervejs.
  11. Lad dem køle af på en rist.