Små og tykke brombærpandekager med masser af krydderi er en dejlig dessert. (©DR)

Brombærpandekager

Mette Blomsterberg og James Price lavede i programmet Kongelige Køkkenhaver et væld af skønne opskrifter på mad fra forskellige historiske perioder. På Dragsholm slot var temaet middelalderen, hvor Mette Blomsterberg lavede denne lækre opskrift på brombærpandekager med masser af varme krydderier. Server de lune pandekager som dessert eller måske til en god weekendbrunch.

Tilberedningstid: 1 time, 40 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Pandekagedej

  • 30 g gær
  • 2,5 dl kærnemælk
  • 1 stk. æg
  • ca. 375 g hvedemel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1,5 tsk. stødt kanel
  • 0,5 tsk. salt
  • 3 spsk. honning
  • 75 g blødt smør
  • 1 stk. æg til pensling
  • ca. 150 g smør til bagning/stegning

Fyld

  • 50 g hasselnødder
  • 50 g valnøddekerner
  • 250 g friske brombær
  • 1 lille håndfuld frisk mynte
  • 1-2 spsk. honning

Drys og pynt

  • 50 g hasselnødder
  • 50 g valnøddekerner
  • 2-3 spsk. honning
  • 5-10 topskud frisk mynte

Fremgangsmåde

Pandekagedej:

  1. Smuldr gæren i en stor røreskål. Lun kærnemælken til 30 grader og kom den op til gæren. Tilføj ægget. 
  2. Bland mel, kardemomme, ingefær, kanel og fint salt godt sammen i en anden skål. Kom alt dette tørstof op til væden og ælt dejen godt sammen. Tilsæt honning og det bløde smør og ælt det godt med i dejen. 
  3. Drys ekstra hvedemel i rørskålen og lad den smidige, men faste dej hvile i en halv times i den meldryssede skål. Læg et rent klæde over dejen.  

Fyld:

  1. Bland og rist de grofthakkede nødder på en tør pande. 
  2. Skyl de friske brombær og lad dem lufttørre på et stykke køkkenrulle. 
  3. Kom de tørre bær op i en flad skål sammen med de ristede nødder, honning og finthakket mynte ud og bland det hele forsigtigt sammen. 

Fyldning og bagning af pandekagerne:

  1. Kom den færdighævede dej ud på et let meldrysset bord og del den i 12 lige store dejstykker. 
  2. Tril hvert dejstykke til en hélt rund, glat dejkugle og lad disse hvile på bordet, til de er hævet godt op. 
  3. Rul hvert hævet dejstykke til en flad, jævn ”pandekage” med en diameter på ca. 20 centimeter. 
  4. Læg 1 ½- 2 spsk. brombærfyld på den ene halvdel af den udrullede dej. 
  5. Pisk ægget til penslingen sammen og pensl det på dejcirklens kant. Fold dejen over fyldet, så det lukkes hélt inde. 
  6. Pres kanten med en gaffel og lad de fyldte ”pandekager” hæve 15 min. Inden de bages/steges i klaret smør.

Drys og pynt:

  1. Rist de grofthakkede nødder på en tør pande. 
  2. Anret de nybagte, lune pandekager på et stort fad. Hæld lun honning over, drys med de ristede nødder og pynt med mynte topskud. Server

Opskriften findes i samlingen

Mad med skønne brombær