Chicken gumbo m. krydret pølse og forårsløg (©DR)

Chicken gumbo m. krydret pølse

Chicken gumbo med pølse er en skøn ret, som skal krydres med din egen hjemmeblandede kreoler-krydderiblanding. En smagfuld ret med forskellige krydderier, serveres med kogte ris.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

  • 1,5 dl olie
    (jordnøddeolie er bedst)
  • 1,5 dl mel
  • 2 stk. løg
  • 2 stk. grønne pebre
    (hakkede)
  • 4 stængler blegselleri
    (hakkede)
  • 4-6 fed hvidløg
  • 1,5-2 l hønsebouillon
  • 2 stk. lauerbærblade
  • 1-2 spsk. kreoler-krydderi
    (efter smag)
  • 1 tsk. tørret timian
  • 1 smule salt
  • 1 smule friskmalet peber
  • 1 stk. kylling
    (skåret i passende stykker)
  • 800 g god, røget pølse
    (skåret i passende stykker)
  • 1 bundt forårsløg
    (hvor man bruger den grønne top)
  • 1 bundt persille
    (hakket)
  • 1 smule olie
    (til bruning)

Kreoler-krydderi

  • 2,5 spsk. paprika
  • 2 spsk. salt
  • 2 spsk. hvidløgspulver
  • 1 spsk. løgpulver
  • 1 spsk. sort peber
  • 1 spsk. cayennepeber
  • 1 spsk. tørret oregano
  • 1 spsk. tørret timian

Fremgangsmåde

Lav kreoler-krydderi: 

  1. Bland alle krydderierne sammen og opbevar dem i en lufttæt beholder. Her er selvfølgelig til mange omgange, men man kan jo altid halvere eller kvarte opskriften.


Lav chicken gumbo: 

  1. Kyllingestykkerne krydres med krydderiblanding og evt. ekstra salt og peber og brunes hurtigt i lidt olie. Pølsestykkerne brunes ligeledes, og kødet sættes til side. 

  2. Så skal man lave en såkaldt "roux", som er meget typisk for det kreolske køkken. Det gør man på følgende måde: I en stor tykbundet gryde varmer man 1½ dl. olie op og tilsætter melet. Nu gælder det så om at bage melet af under konstant omrøring over medium varme, indtil massen er nøddebrun. Man må ikke forlade en roux, for så brænder den på! Jo mørkere roux’en bliver, jo mere røget og kraftig bliver smagen, men pas på, for til sidst går det stærkt, og får den for meget, bliver den bitter og ubehagelig i smagen. 

  3. Når den rigtige kulør er opnået, tilsætter man grøntsagerne og steger dem under omrøring i ca. 4-5 minutter. Så tilsættes bouillon, kylling, pølse samt krydderier, og man koger det for svagt blus i en times tid. Fedtet skummes af, og man tilføjer det grønne af forårsløgene og persillen. 

  4. Serveres i store, dybe tallerkner med kogte ris.