Denne opskrift ligger op til en stor portion - men retten egner sig godt til at fryse ned. (©DR)

Chili con carne

James Price leverer her en meget traditionel version af chili con carne, her serveret med en lækker frisk mexicansk salat og en klat creme fraiche. Vær opmærksom på at en trykkoger er benyttet i denne opskrift.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 12 pers.

Ingredienser

Chili con carne

  • 1,5 kg grofthakket oksekød
  • 1 kg magert oksekød
    (Eventuelt kan tyksteg benyttes.)
  • 4-5 spsk. svinefedt
  • 3 stk. løg
  • 8 fed hvidløg
  • 4 spsk. chilipulver
  • 1 spsk. rød chili
  • 2-3 stk. ancho chili
    (Disse skal udblødes i vand.)
  • 2-3 spsk. oregano
  • 2-3 spsk. spidskommen
  • 2 spsk. brun farin
  • 1 l oksebouillon
  • 2 dåser flåede tomater
  • 100 g tomatpure
  • 500 g chilibønner
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule cayennepeber

Mexicansk salat

  • 0,5 stk. hvidkålshoved
  • 0,5 stk. rødkålshoved
  • 1 bundt radiser
  • 2 stk. gulerødder
  • 1 bundt koriander
  • 2 stk. grønne chili
  • 1 stk. rødløg
  • 1 smule olivenolie
  • 2-3 stk. lime
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule sukker

Fremgangsmåde

Lav først chili con corne: 

  1. Fedtet smeltes i trykkogeren kødet brunes, først det udskårne og derpå det hakkede. Lad være med at overlæsse gryden, men brun kødet i flere omgange. 

  2. Sæt det brunede kød til side, og kom løg og hvidløg i gryden. Tilsæt evt. lidt mere fedtstof. Lad løgene stege til de begynder at tage farve, og kom så kødet tilbage i gryden.
     
  3. Tilsæt derpå de flåede tomater, tomatpuré og oksebouillon til det står et par cm over kødet. Så kommes chilipulver, hakket rød chili, ancho chilli, oregano, spidskommen og brun farin i gryden, der røres godt om. Trykkog chilien i ca. 35 minutter. Tag trykket af gryden og tilsæt bønnerne. Tilsæt evt. også mere væske, hvis det ser for tørt ud. Trykkog yderligere 10 minutter. Tag atter trykket af gryden og Lad retten koge videre uden låg indtil konsistensen er passende. Nogle vil gerne have deres chili meget våd - næsten som en suppe, andre foretrækker den mere tør i det.
     
  4. Server chilien med en klat creme fraiche og en god salat. Gerne nedenstående: 


Lav den mexicanske salat: 

  1. De to slags kål strimles meget fint. Radiser og gulerødder skæres i papirtynde skiver, gerne på en mandolin. Rødløget halveres og skæres også i ganske tynde skiver og ligesådan med de grønne chilier. 

  2. Lav en marinade af olivenolie, limesaft, salt og peber og lidt sukker og vend den i salaten, som gerne må stå og trække lidt på køl.