De smukke chokoladedråber gør glæde som nytårsdesserter eller som det søde punktum til en middag ud over det sædvanlige. (©DR)

Chokoladedråber

I Den store Jule- og Nytårsbagedyst skulle deltagerene i nytårsprogrammet lave disse smukke chokoladedråbedesserter, som den hemmelige udfordring. Tag selv udfordringen op og lav de lækre desserter derhjemme og imponer dine nytårsgæster med et elegant sødt punktum.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Havrecrumble

  • 100 g grove havregryn
  • 25 g hvedemel
  • 50 g brun farin
  • 1 knivspids salt
  • 70 g smør
    (saltet)

Lys chokoladecreme

  • 1,5 blade husblas
  • 0,5 stang vanilje + den tomme stang
    (gerne polynesisk)
  • 1 spsk. sukker
  • 4 dl fløde
  • 250 g god mælkeschokolade

Bitter appelsinsylt

  • 1 stk. appelsin
    (usprøjtet)
  • 2 stk. lime
  • 0,5 stang vanilje + den tomme stang
    (gerne polynesisk)
  • 200 g sukker
  • 1 dl vand
  • 1 knivspids stødt ingefær
  • 30 g sukker
  • 5 g pektin

Chokoladedråber & chokoladevifter

  • 6 stk. dråber + 12 stk. chokoladevifter
    (lav gerne et par ekstra af hver)
  • 500 g mørk chokolade
  • 6-8 stk. kageplast-strimler 5 x 25cm
  • lidt guldstøv til at pensle vifterne med

Fremgangsmåde

  1. Havre-crumble:
    Bland havregryn, hvedemel, farin og salt godt sammen. Skær smørret i mindre stykker og ælt det kort ind i den tørre blanding. Smuldr dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag crumblen til den er dejlig gylden i en 180 grader varm ovn.
  2. Lys chokoladecreme:
    Læg husblassen i blød i ½ liter koldt vand i ½ time. Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med sukkeret til kornene skilles ad. 
  3. Varm vaniljesukker, den tomme stang og piskefløden op til 80 grader, og tag gryden af varmen.
  4. Hak chokoladen fint, og kom den op i en stor skål. Hæld 1/3 del af den stadig varme fløde over den finthakkede chokolade. Rør forsigtigt i chokoladefløden med en dejskraber. Tilsæt endnu 1/3 og rør igen. 
  5. Tilføj resten af den varme fløde. Vrid husblassen fri for vand, og kom den direkte op i ”chokoladefløden”. Rør godt til husblassen er smeltet og passér cremen gennem en sigte. Dæk cremen til med husholdningsfilm, og afkøl den helt ned til 5 grader.
  6. Bitter appelsinsylt:
    Skær enderne af den vaskede appelsin og kassér dem. Skær resten i mindre stykker. Fjern eventuelle kerner fra appelsinen. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret så kornene skilles ad. 
  7. Kom appelsinstykker, saften fra lime, vaniljesukker, sukker, ingefær, den tomme vaniljestang og vand op i en lille gryde. 
  8. Kog det hele for middel varme med låg i ca. 20 minutter, til appelsinen er mør. Bland pektin med de 30 g sukker og lad det koge med til sidst. 
  9. Skum sylten af og blend den kort med en stavblender - der skal stadig være små, lækre stykker af frugtkød. Afkøl sylten hurtigt og sæt små klatter af på bagepapir med en diameter som en 2-krone. Disse stilles straks i fryseren.
  10. Chokoladedråber :
    Kageplast-strimler, bagepapir, en paletkniv og en lille urtekniv lægges klar. Sørg for at have ryddet en hylde i køleskabet, så den er klar til nedkøling af de støbte ”dråber”. 
  11. Læg bagepapir på bordet, og lad det være underlaget. Læg en strimmel på bagepapiret.
  12. Temperer chokoladen, og stryg den nu ud på strimlen i et rimeligt tykt, men jævnt lag. Anvend en lille urtekniv til at fange hjørnet af strimlen med og løft den op – uden at beskadige chokoladestrimlen. Vent nu nogle sekunder. 
  13. Form til en dråbe ved at samle enderne – hold let fast, indtil enderne er ”limet” sammen. Fortsæt med næste dråbe, og husk at øvelse gør mester. Lav minimum 2 mere, end du skal bruge. 
  14. Dråberne stilles forsigtigt på bagepapir og sættes i køleskab i ca. 15 min. Frigør dem fra plaststrimlerne når chokoladen er hærdet godt op og opbevar dem køligt, indtil de skal fyldes med crumble, creme, sylt og til sidst mere creme…
  15. Chokoladevifter:
    Læg et stykke bagepapir på bordet. Sæt 5 klatter flydende, tempereret chokolade, med en diameter som en 2-krone, af på bagepapiret med gode mellemrum. Lad din rene pegefinger lave viften ved at køre fingere skråt fra bund til top, i alt 6-7 gange. 
  16. Gentag med 5 klatter mere. Lav i alt ca. 15 vifter – nogle vil knække. De færdige chokoladevifter stilles i køleskab, til de nemt kan tages af bagepapiret.
  17. Opbygning - trin for trin:
  18. Stil 1 stk. opsatsfad klar og placér de 6 chokoladedråber så de danner en ”stjerne”. Kom 1 skefuld crumble ned i bunden af hver dråbe.  
  19. Pisk den iskolde chokoladecreme luftig med en håndmikser og fyld cremen i en engangssprøjtepose. Klip et hul på 1,5 cm. og fyld dråberne halvt op med creme.
  20. Tag de frosne appelsinsylt-klatter ud fra frost og dump dem forsigtig ned i midten.
  21. Fyld så dråben nænsomt op med cremen og stryg dem fuldstændig glatte med en paletkniv, som rengøres undervejs.
  22. Befri chokoladevifterne fra bagepapiret og stryg lidt guldstøv på med en ren pegefinger.
  23. Stik 2 guldvifter forskudt & elegant ned i hver dessert og server!

    NB. Du kan også vælge at portionsanrette chokoladedråberne på hver sin desserttallerken.