Jan Friis-Mikkelsens citrontærte med mørdejsbund, syrligt citronfyld og sød marengstop. (©DR)

Citrontærte

Prøv Jan Friis-Mikkelsens delikate opskrift på en dejlig citrontærte med en lækker marengs på toppen. Denne tærte har en dejlig sprød bund og en perfekt balance mellem det sure og det søde. I opskriften er der dej til 2 tærter, men vær opmærksom på, at creme og marengs kun er beregnet til 1 tærte.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Bunde

  • 200 g smør, stuetemperatur
  • 100 g flormelis
  • 1 stk. æg, stuetemperatur
  • 300 g mel
  • 0,5 stk. vaniljestang, kornene

Creme

  • 2 stk. æg
  • 2 stk. æggeblommer
  • 150 g sukker
  • 1,5 dl citronsaft
    (ca. 3-4 stk. citroner)
  • 15 g majsstivelse
  • 2 stk. citroner, kun citronskal
  • 50 g smør, stuetemperatur

Marengs

  • 1 dl pasteuriserede æggehvider
  • 200 g flormelis
  • 1 smule salt
  • 1 smule citronsaft

Fremgangsmåde

Portionen på bunde er til 2 tærter á 24 cm - gem den anden halvdel af dejen i fryseren til en anden god gang

Lav bunde: 

  1. Pisk smør og flormelis sammen på røremaskinen, til det er hvidt og luftigt. Tilsæt æg og vanilje og pisk det godt sammen. Tag rørskålen af maskinen, sigt melet ned i og vend det i med en dej skraber. 
  2. Tryk dejen flad mellem husholdningsfilm eller i en frysepose, og sæt den på frost. Når den er gennemkold æltes den hurtigt igennem, trykkes flad igen og lægges på køl igen i et par min. Rul herefter dejen ud og kom den i formen. Tryk dejen godt ind til kanten, specielt for neden, prik bunden med en gaffel. Er dejen blevet lun i det sættes tærtebunden på køl inden den bages. Bag ved 175 grader til den er færdig.

Lav creme: 

  1. Kom sukker, citronsaft og den revne citronskal i en kasserolle. Kog det op og lad det trække 5 min, sigt skallen fra. Pisk æg og blommer sammen i en gryde. Opløs majsstivelsen i lidt vand, og kom det ned til æggene. Rør den varme citronlage i, og varm det hele op til det tykner. Kog den igennem ved jævn varme, og under omrøring. Lad cremen køle lidt, og rør smørret i, i små klatter. Kom cremen i tærtebunden.

Lav marengs: 

  1. Pisk æggehvider med flormelis som tilsættes over et par gange, pisk til en let skum. Kom et lag på citrontærten og pynt med et drys flormelis. Kom tærten i ovnen ved 200 c til marengsen har taget farve og er bagt.

Lad tærten afkøle, og så skulle den være gerne være spiseklar.