Lækker og nærende gryderet med mørt oksekød og masser af grøntsager. Serveres med kartoffelmos til. (©DR)

Daube med kartoffelmos

Daube er klassisk gryderet. Denne opskrift af Jesper Vollmer indeholder masser af rodfrugter, der giver retten en fantastisk smag - og så mætter den. Daube serveres her med kartoffelmos til.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 0 pers.

Ingredienser

Daube

  • 400-500 g oksekød
  • Lidt olie
  • Lidt smør
  • 2-3 stk. gulerødder
  • 1/2 stk. knoldselleri
  • 2 stk. pastinak
  • 2 stk. løg
  • 2-3 spsk. hvedemel
  • En smule paprika
  • Ca. 1/2 flaske rødvin
  • 1-2 l vand
  • Lidt salt
  • Lidt peber

Kartoffelmos

  • 1,5 kg kartofler
  • Ca. 50 g smør
  • Ca. 2 dl mælk
  • Lidt salt
  • Lidt peber
  • 1 bundt persille

Fremgangsmåde

Daube:

  1. Kødet brunes hårdt af i blandingen af olie og smør.
  2. Skær grøntsagerne i grove stykker og brun dem af i samme gryde. Vend det hele sammen og krydr med salt, peber og paprika.
  3. Drys et par spiseskefulde mel i gryden og vend rundt.
  4. Kom rødvin halvt op omkring kødet og grøntsagerne i gryden, og kog det halvt væk.
  5. Dæk det hele med vand og læg låg på. Lad det hele simre i ca. 1 time, eller til kødet er helt mørt. Smag til igen, hvis det savner salt og peber.

Kartoffelmos:

  1. Skræl kartoflerne og skær dem groft ud.
  2. Kog dem møre i rent vand. Ikke noget salt i endnu.
  3. Smelt lidt smør i lidt mælk i en gryde.
  4. Sigt vandet fra kartoflerne, og pisk dem med et piskeris sammen med mælk og smør.
  5. Smag til med salt og peber.

TIP: Server kartoffelmosen med den varme gryderet ud over og drys evt. med hakket persille på toppen.