Elegant julekage med dejlige smage af bl.a. brændte mandler, æble og kanel. (©DR)

Et juleønske

I Den store Jule- og Nytårsbagedyst bagte Micki og Luna denne smukke, hvide julekage som deres mesterværk. Kagen består af en kokosbund med brændte mandler, en æblekompot og -mousse, og så er den pyntet flot med masser af hvid chokolade og et flot juletræ af marcipan. Bag kagen til din næste julefest og forkæl dine gæster.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kokosbund

  • 125 g marcipan
  • 125 g smør
  • 100 g sukker
  • 2 stk. æg
  • 1 stk. citron
    (usprøjtet)
  • 45 g kokosmel
  • 15 g mandelmel
  • 1 dåse kondenseret mælk

Brændte mandler

  • 1 dl sukker
  • 0,5 tsk. kanel
  • 1,5 dl mandler

Æblekompot

  • 350 g syrlige madæbler
  • 1 stang vanilje
  • 3-5 spsk. sukker
  • 2 spsk. vand
  • 1 stk. citron
    (usprøjtet)
  • 0,5 tsk. kanel
  • 2 blade husblas

Æblemousse

  • 900 g syrlige madæbler
  • 1 stang vanilje
  • 6 spsk. sukker
  • 2 dl æblemost
  • 2 stk. citron
    (usprøjtet)
  • 8 blade husblas
  • 6 dl fløde

Chokoladespray

  • 100 g hvid chokolade
  • 70 g kakaosmør

chokoladepynt

  • 300 g hvid chokolade
  • lidt sølv pulverfarve
  • lidt glimmer

Pynt og finish

  • 200 g marcipan
  • 100 g smør
  • 150 g flormelis
  • lidt citronsaft
  • lidt grøn pastafarve

Fremgangsmåde

  1. Kokosbund:
    Riv marcipan og pisk sammen med smør og sukker. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt imellem hver.
  2. Riv citronskallen fint og tilsæt blandingen sammen med kokosmel og mandelmel. Kom deje  i en springform og bag ved 180 grader i ca. 35 minutter. Lad kagen køle helt af.
  3. Kog dåsen med kondenseret mælk i dåsen i tre timer. Smør karamel på kagen når den er afkølet.
  4. Brændte mandler:
    Rist mandlerne let på en varm pande. Sukker smeltes til en gylden karamel. Når sukkeret er blevet til karamel tages det af varmen, mandler og kanel vendes i og det kommes på bagepapir. Lad det afkøle, før det hakkes groft ud og fordeles på bunden med karamel.
  5. Æblekompot:
  6. Æblernes klargøres, renses, skæres i tern og kommes i en gryde med vand, sukker og citronsaft. 
  7. Vaniljestangen flækkes og blandes med lidt af sukkeret. Kom stang og korn op til æblerne og kog det til kompot. Smag til med mere sukker og citronsaft (der skal være 3 dl kompot).
  8. Udblød husblas. Fjern vaniljestang og kom husblassen i kompotten. Fordel kompotten i en rund form og smid på frost, til den har sat sig – den runde form skal være mindre end kagebunden. Når kompotten er blevet fast og har sat sig, kommes den på midten af bunden.
  9. Æblemousse:
    Æblernes klargøres, renses og kommes i en gryde med æblemost, sukker og citronsaft. Vaniljestangen flækkes og blandes med lidt af sukkeret. Kom stang og korn op til æblerne og kog det til en kompot. Smag til med mere sukker og citronsaft.
  10. Udblød husblas.Fjern vaniljestang og blend kompotten. Kør kompotten gennem en finmasket si, så det kun er pure.Tag 3,5 dl pure fra og kom den opvredne husblas heri. 
  11. Fløden piskes let stiv og vendes med pure. Moussen kommes oven på kagen i en form med kageplast og sættes på køl/frost.
  12. Chokoladespray:
    Kakaosmør smeltes og den hvide chokolade smeltes heri. Massen kommes i en sprøjtebeholder og sprøjtes på kagen, når det er tid til dette.
  13. Chokoladepynt:
    Chokoladen tempereres, og der laves kugler og skøjtebane af chokoladen, der til sidst skal pynte toppen. Pyntes med lidt af sølvfarve og glimmer.
  14. Pynt og finish:
    Form et træ/kegle af marcipanen.
  15. Lav en smørcreme med smør, flormelis og citronsaft. Del denne  i tre skåle og farv to af den i lette grønne nuancer. Smørcremene sprøjtes på marcipanen i flot farveeffekt med en lille stjernetylle.
  16. Kagen sprøjtes med chokoladespray.
  17. Pyntes med hvide chokoladekugler, ringe og juletræ.