Prøv en hjemmelavet flødeis, som kan laves med de ingredienser du ønsker. Prøv eksempelvis med kanel. (©DR)

Flødeis

Lav din helt egen flødeis ud fra en opskrift på en grundmasse. Den kan piftes op med lige den smagsvariant, som du ønsker. Her vises der også, hvordan du eventuelt kan lave en kanelis. Vær opmærksom på, at isen skal fryses. Dette er ikke medregnet i tilberedningstiden.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 0 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 8 stk. pasteuriserede æggeblommer
  • 200-220 g sukker
  • 0,25 piskefløde
  • 6-7 dl sødmælk
  • 4-5 stk. kanelstænger
    (eller 2 spsk. stødt kanel)

Fremgangsmåde

Lav grundmasse:

  1. Pisk æggeblommerne hvide og cremede med sukkeret. Hæld mælk og fløde i en gryde og kog det op. Sluk og lad det stå et minut. Hæld dernæst mælke-fløden over æggeblommerne – under omrøring. Rør det godt sammen. 
  2. Hæld det hele tilbage i gryden. Give det en forsigtig opvarmning mod kogepunktet under konstant omrøring. Man kan ikke forlade processen her. Når de første antydninger af kogning viser sig i overfladen, tages gryden af blusset med det samme. Rør fortsat i den. Hæld massen tilbage i røreskålen fra før – eventuelt gennem en sigte. 
  3. Lad den stå og køle af, hæld den derefter på ismaskine og frys. 

OBS: Dette er en grundopskrift på en ismasse lavet som creme anglaise (at man emulgerer æg og mælk/fløde over varme). Den skal have en smagsgiver: vanille er det mest klassiske, men man kan bruge alle mulige krydderier: kardemumme, stjerneanis eller kanel – bare for at nævne nogle. Her skal man typisk lade krydderiet koge op sammen med mælke-fløden og lade det stå og trække lidt.

Lav kanelis:

  1. 4-5 kanelstænger eller 2 spsk. stødt kanel (der er typisk mere smagsdybde i stængerne). Kog mælke-fløden op med kanelstængerne. Lad det stå og trække. 
  2. Tag stængerne op og fortsæt med processen som beskrevet ovenfor. Smag evt. den færdige ismasse til med yderligere lidt stødt kanel, hvis ikke den er kraftig nok (det skal ske, inden den hældes på ismaskinen.)

TIP: Du kan også lave en vanille-, chokolade-, kaffe-, nougat - eller likøris