Gammeldaws kylling med skilt sovs, agurkesalat og rabarberkompot. (©DR)

Gammeldaws kylling med skilt sovs og rabarberkompot

Prøv en vaskeægte klassiker: en hel kylling med sovs, agurkesalat og rabarberkompot, serveret med kogte kartofler. En ret, vi alle kender, og som vi alle elsker. Vær opmærksom på at agurkesalaten skal trække i køleskabet i mindst et par timer og gerne natten over.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 1 stk. stor kylling
  • 1 smule krusepersille
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule smør
  • 1 smule kraftig hønsebouillon
  • 0,5 l fløde

Agurkesalat

  • 2 stk. agurker
  • 3 dl lagereddike
  • 1 dl vand
  • 1 smule sukker
  • 1 smule salt
  • 0,5 spsk. tørrede hele korianderfrø
  • 2-3 stk. nelliker
  • 2 stk. lauerbærblade
  • 1 smule hel, sort peber

Rabarkompot

  • 1 bundt vinrabarber
  • 200 g sukker
  • 1 smule citronsaft

Fremgangsmåde

Lav kylling: 

  1. Kyllingen krydres grundigt indvendig med salt og peber og fyldes med persille. 
  2. Smørret smeltes i en stegegryde og når det er bruset af, brunes kyllingen grundigt på alle sider. Stik ikke i den når den vendes, men brug grydeskeer af træ. Når kyllingen er smukt brunet hældes et par deciliter god hønsebouillon ved, varmen skrues ned og et låg lægges på. 
  3. Lad kyllingen snurre i ca. ½ time, og kom så fløden ved. Giv kyllingen yderligere 15-20 minutter, eller til den er gennemstegt. Tag kyllingen op og hold den varm. 
  4. Smag sovsen til, og giv den evt. et lille strit kulør, hvis den er for bleg. Men jævn ikke sovsen, det er meningen, at den skal være skilt. Server med agurkesalat, rabarberkompot og nye kartofler.

Lav agurkesalat: 

  1. Krydderierne undtagen salt og sukker kommes i en lille gazepose. Eddiken og vandet bringes i kog sammen med gazeposen. Sluk for ilden og lad det trække. 
  2. Når lagen er lunken smages den til med sukker og salt. Agurkerne skives ganske fint på en mandolin eller siden af rivejernet. Lad dem trække med en smule salt i en times tid og knug så meget væske ud af dem som muligt. Kom agurkeskiverne i en skål og hæld lagen over dem. (Fjern gazeposen) Lad agurkesalaten trække i køleskabet i mindst et par timer, gerne natten over.

Lav rabarberkompot: 

  1. Skær rabarber i mindre stykker og kom dem i en gryde med en lille smule vand på bunden. Kom sukker og citronsaft ved og lad det koge stille op. Når rabarberne er akkurat møre tages de fra ilden og kompotten køles af.