Kartoffelpuréen bliver super fin når den laves af flotte lilla vitelottekartofler. (©DR)

Grillet flanksteak med farserede portobellosvampe

Grillet flanksteak med farserede portobellosvampe, en puré af flotte lilla vitelottekartofler og en skøn pebersauce. Det er bare med at komme i gang!

Tilberedningstid: 50 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Flanksteak

  • 1 stk. flanksteak
    (á 800 g.)
  • 1 dl olivenolie
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2-3 fed knust hvidløg
  • 1 spsk. peberkorn
  • 1 spsk. rosmarin

Farserede portobellosvampe

  • 4 stk. portobellosvampe
  • 10-12 stk. champignoner
  • 2-3 stk. skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. smør
  • 1 spsk. frisk persille
  • 2 spsk. gruyere
    (Eller lignende ost.)
  • 1 stk. æg
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber

Vitelottepuré a la Kong Hans

  • 800 g vitelottekartofler
  • 60 g smør
  • 1 tsk. frisk timian
  • 1 spsk. citronskal
  • 1 spsk. skalotteløg
  • 1 spsk. røget skinke
  • 1 smule citronolie

Pebersauce

  • 2-3 stk. skalotteløg
  • 1 stk. gulerod
  • 100 g champignon
  • 1 spsk. smør
  • 1 sjat cognac
  • 1,5 dl rødvin
  • 4 dl kalvefond
  • 1 dl fløde
  • 1 spsk. sort peber

Fremgangsmåde

Lav flanksteaken: 

  1. Knus hvidløg og peberkorn. Hak den friske rosmarin. 
  2. Rør en marinade af olie, citronsaft, hvidløg, peberkorn og rosmarin. Prik flanksteaken med en gaffel på begge sider og kom den i en plasticpose med marinaden. Lad den trække i køleskabet i en halv times tid. 
  3. Tør den derpå af, krydr den grundigt med salt og steg den på en meget varm grill eller grillpande. Stegetiden afhænger lidt af tykkelsen, men den må endelig ikke få for meget, for så bliver den sej. Lad den hvile overdækket i 8-10 minutter inden den skæres i ikke for tykke skiver på tværs af fibrene.
Lav de farserede portobellosvampe:

  1. Portobellosvampene renses og stokken fjernes helt. Hvis det er muligt kan man udhule dem lidt med en teske, men der må helst ikke gå hul på dem. 
  2. Champignoner, skalotteløg og hvidløg hakkes fint og sauteres i lidt smør til al væden er fordampet. Lad blandingen køle lidt af og rør så persille, revet ost og æg i og smag til med salt og peber. 
  3. Kom farsen i portobellosvampene. Den må gerne toppes lidt op. Sæt svampene i et ildfast fad smurt med lidt smør og bag dem ved 200 grader i ca. 15-20 minutter.

Lav vitelottepure: 

  1. Kog vitelotte kartoflerne og pil skrællen af dem. Purer dem groft og bland dem med de øvrige ingredienser. Puréen kan formes til små queneller ved hjælp af to skeer hvis det skal være lidt fancy.

Lav til slut pebersaucen: 

  1. Skalotteløg, gulerod og champignon hakkes fint og sauteres i smør i en gryde. Når grøntsagerne er faldet sammen hældes cognac på og der flamberes. Kom rødvin og fond på og lad saucen koge lidt ind. 
  2. Si den så over i en anden gryde og tilsæt de knuste peberkorn. Lad det koge roligt i ca. 5 min. Kom fløden på og lad den atter koge igennem inden den smages til.