Anne laver i "Frilandshaven" tre forskellige varianter af pølser, som er perfekte til grillen en dejlig sommeraften. (©DR)

Hjemmelavede pølser

Elsker du også en sprød pølse direkte fra grillen? Prøv selv kræfter af med forskelige slags pølser og server dem for gæsterne som en aftensnack, inden grillen slukkes. Her er der 3 forskellige varianter på nogle dejlige, velsmagende pølser, som falder i alles smag

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 20 pers.

Kok og program

Ingredienser

Grundfars

  • 1 kg hakket svinekød fedtprocent min. 15%
  • 1 spsk. salt
  • 1 tsk. friskkværnet peber
  • 0,5 stk. hakket løg
  • 0,25 stk. revet muskatnød
  • 60 g hvedemel
  • 1 stk. æg
  • 3,5 dl piskefløde

Pølser med røget brie og rosmarin

  • 0,5 kg grundfars
  • 1 spsk. groft hakkede rosiner
  • 100 g røget brie skåret i små tern uden skorpe
  • 1 stk. 3 meter lammetarm

Pølser med timian og citron

  • 0,5 kg grundfar
  • 1 spsk. hakket timian
  • 0,5 stk. citron, revet skal
  • 1 tsk. finthakket chili uden kerner
  • 1 stk. 3 meter lammetarm

Ølpølser med chili

  • 3 spsk. finthakket chili med kerner
  • 1 stk. 10 meter lammetarm
  • 1 kg grundfars uden fløde

Fremgangsmåde

OBS: Lammetarme kan købes i mange forskellige størrelser og mængder, rengjorte og ikke rengjorte, udvandet og ikke udvandet. Så når man køber sin lammetarme er det vigtigt at spørge sin forhandler til råds.

I opskrifterne herunder er der anvendt lammetarme med en diameter på 20 til 22 mm.

Hvis man har købt sin lammetarme i urengjort tilstand er det vigtigt at man får dem udvandet under rindende vand i minimum 3 timer, eller længere. Når man har udvandet sin lammetarme skal de skylles igennem med koldt vand til de er helt rene. Dette gøres nemmest ved at man sætter enden af lammetarmen fast på vandhanen og får vandet til at løbe gennem tarmen. Det stykke der sider på vandhanen skæres af og anvendes ikke.

Har man købt sine lammetarme rengjorte vil jeg anbefale at man skyller dem igennem alligevel.

Når man arbejder med lammetarmene, skal de opbevares i koldt vand så de ikke udtørrer.

Lav grundfarsen: 

  1. Hakkekødet røres sejt med salt. Herefter tilsættes løg, peber, muskatnød, mel og farsen røres glat. 
  2. Ægget tilsættes og farsen røres sammen. Herefter hældes piskefløden stille og roligt i farsen. 
  3. Hvis farsen røres for kraftigt kan man risikere den skiller. 
  4. Herefter er grundfarsen klar til videre forarbejdning.

Lav pølser med røget brie og rosmarin:

ca. 10 stk. af 80 g. 

  1. Rosmarin og brie røres forsigtigt i grundfarsen som herefter kommes i en sprøjtepose. 
  2. Den rengjorte lammetarm trækkes på enden af en tragt, men lad de sidste 10 cm. tarm hænge løst fra tragten. Farsen sprøjtes forsigtigt gennem tragten og ind i tarmen uden at der dannes luftbobler. Når farsen er sprøjtet i tarmen trækker man 10 cm. Ekstra tarm af tragten og skærer tarmen over. 
  3. Man binder en knude i den ene ende af tarmen og arbejder stille og roligt farsen ned til knuden.
  4. Herefter snor man pølserne i den længde man ønsker. Her er det vigtigt at pølserne ikke bliver for stramme da de ellers vil sprække under tilberedning.
  5. Når man kommer til enden af tarmen binder man den sidste knude med et stykke snor.
  6. De færdige pølser koges forsigtigt i rigeligt saltet vand til de er faste (ca. 4-5 min.).
  7. Herefter køles pølserne ned og er der efter klar til at blive stegt eller grillet

Lav pælser med timian og citron:

ca. 10 pølser af 80 g. 

  1. Grundfarsen og de øvrige ingredienser røres forsigtigt sammen og pølserne formes og tilberedes som i overstående opskrift.

Lav ølpølser med chili: 

ca. 25 pølser af 80 g. 

  1. Resten af ingredienserne røres forsigtigt i og pølserne tilberedes som i ovenstående opskrift.