Kanel-stjernen tager sig smukt ud på bordet og smager dejligt særligt til jul. (©DR)

Jule-kanel-stjerne

I Den store Jule- og Nytårsbagedyst 2015 skulle deltagerne som den hemmelige udfordring bage denne jule-kanel-stjerne med masser af kanelremonce, der formes som en smuk julestjerne. Få her opskriften på den fine kage, der gør sig godt til kaffen i juletiden.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Brøddej

  • ca. 450 g hvedemel
  • 70 g sukker
  • 35 g gær
  • 180 ml sødmælk
  • 30 g smør
  • 2 stk. æggeblommer
  • 5 g salt

Remonce

  • 200 g blødt smør
  • 100 g brun farin
  • 100 g sukker
  • 3 tsk. kanel

Pensling

  • 1 stk. æg
  • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde

  1. Brøddej: 
    Bland mel og sukker i en røreskål. Smuldr gæren heri. Lun mælken, tilsæt salt og smør og lad smørret smelte. Tilsæt mælkeblandingen og de to æggeblommer til melblandingen og ælt dejen på røremaskinen i cirka 10 minutter. 
  2. Del dejen i fire stykker og form dem til kugler. Drys dem let med mel, og lad dem hvile under et viskestykke i cirka 45 minutter. 
  3. Remonce: 
    Bland alle ingredienserne. 
  4. Opbygning: 
    Rul hver dejkugle ud til en pandekage på cirka 20 centimeter. Når den sidste er lavet, og den første har hvilet lidt, rulles denne yderligere ud, til en diameter på min 25 centimeter (diameter som en middagstallerken). 
  5. Placer 'pandekagen' på et stykke bagepapir på en bradepande, der vender bunden opad. Smør 1/3 af remoncen på og smør det ud i en diameter på knap 25 centimeter. 
  6. Rul pandekage nummer 2 ud til min 25 centimeter, læg den ovenpå og smør 1/3 af remoncen på samme måde som den forrige. 
  7. Rul pandekager nummer 3 ud til min 25 centimeter, læg den ovenpå og smør den sidste 1/3 af remoncen på i knap 25 centimeter. Udrul nu den sidste bund til min 25 centimer og læg den ovenpå de øvrige. 
  8. Læg en middagstallerken ovenpå og skær hele vejen rundt, så du får en helt rund kage. 
  9. Stil nu et drikkeglas med bunden opad præcis midt på kagen. Lav, med en kniv, et snit fra glasset og ud til kanten; klokken 12, klokken 3, klokken 6 og klokken 9. Der er nu 4 'vinger' som hver skal deles til 4 vinger, så der i alt bliver 16 'vinger'. 
  10. Løft to nabovinger og vrid dem væk fra hinanden, 1 ¼ omgang, og pres vingerne sammen, bund mod bund, så dejen hæfter godt sammen i spidsen. 
  11. Lad stjernen hvile under et viskestykke i 1-1,5 time, pensl den og bag den ved 200sgrader i 15-20 minutter (Stil også en bradepande nederst i ovnen til at opfange det remonce, der evt. løber fra brødet).