Lav dit eget nisselandskab med spiselige nisser og juletræer. (©DR)

Julenisser og macaron-juletræer

I Den store Jule-og Nytårsbagedyst skulle deltagerene i juleprogrammet lave disse søde marcipan-nisser og macaron-juletræer som den hemmelige udfordring. Prøv selv opskrifterne derhjemme og lav et flot lille nisselandskab som spiselig julepynt.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Julenisser 10 stk.

  • 500 g ren, rå marcipan
  • lidt flormelis
    (til udrulning)
  • lidt rød frugtfarve
  • 300 g mørk chokolade

Glasur

  • 100 g flormelis
  • lidt past. æggehvide
  • lidt mørk chokolade

Macaron-juletræer 6 stk.

  • 165 g fint mandelmel
  • 165 g flormelis
  • 65 g æggehvider

sukkerlage

  • 165 g sukker
  • 52 g vand
  • 0,5 tsk. olivengrøn farve
  • 0,5 tsk. rosenbladgrøn farve
  • 100 g æggehvider
  • 25 g sukker

Hvid gran ganche

  • 1,5 dl fløde
  • 1 håndfuld friske grannåle
  • 300 g hvid chokolade
  • 1 knivspids grøn farve

Fremgangsmåde

  1. Julenisser: Kroppe, skæg og næser
    Ælt marcipanen smidig med hænderne. Rul den ud i lidt flormelis i ét langt stykke, der er 12 cm højt og 1,2 cm tykt. Skær det til i bund og top, så det er helt lige. 
  2. Skær det lige stykke ud i høje trekanter med en skarp kniv. Mal den øverste tredjedel og den nederste tredjedel af trekanterne med en lille pensel med rød frugtfarve. Pensl bagsiden af nisserne med tempereret chokolade, så de bliver faste og ikke bøjer. 
  3. Ælt marcipanresterne sammen og rul dem tyndt ud i en anelse flormelis. Udstik runde, krusede cirkler til skæg i en bredde, der passer på trekanterne og skær toppen af. Indfarv en lille klump af marcipanresterne med rød frugtfarve og tril det til 10 runde, fine næser. Lad ligeledes skæg og næser lufttørre utildækket til næste dag. 
  4. Glasur:
    Sigt flormelissen op i en skål. Kom en lillebitte smule pasteuriseret æggehvide i og pisk det til en luftig, kridhvid glasur med en håndmikser. Glasuren skal være så stiv, at den lige netop ikke flyder sammen, når du rører i den. 
  5. Lim skægget på kroppene med en anelse glasur. Fold et kornet (kræmmerhus af bagepapir) og kom glasur i. Sprøjt kvasten på huen, knopkanten på huen og øjne og overskæg på som på billedet. 
  6. Placer næsen i hvert overskæg, mens det stadig er vådt. Smelt lidt chokolade over et lille vandbad. Fold endnu et kornet og kom en anelse smeltet chokolade heri. Sprøjt nu sirligt pupiller i øjnene. 
  7. Lad julenisserne tørre fuldstændigt og forær dem væk – eller kom dem i en tætsluttende beholder med bagepapir mellem lagene. Opbevar dem ved stuetemperatur. 
  8. Macaron-juletræer: Mandelmakronmasse
    Bland mandelmel og flormelis godt sammen. Rør æggehviderne i, så det bliver til en tyk og fast mandelpasta. 
  9. Kog sukker, vand og den grønne farve til præcis 120 grader. Imens piskes æggehvider og sukker til en marengs. 
  10. Tilsæt nu den 120 grader varme og grønne sukkerlage i en tynd stråle - IMENS der fortsat piskes. Skru ned for hastigheden & fortsæt piskningen nogle minutter. 
  11. Bland halvdelen af marengsmassen ned i mandel-massen og vend det rigtig godt sammen.
  12. Tilsæt nu den resterende marengsmasse, og vend godt rundt i massen indtil den bliver blank i overfladen og flyder lidt sammen når skeen køres igennem.
  13. Kom massen op i en engangssprøjtepose med en 12 millimeter glat tyl og sprøjt ud i runde macarons i 5 forskellige størrelser: Den mindste ca. 3 cm i diameter, og øg hver størrelse med ca. ½-1 cm. Lad de små være på en plade og de store på en anden, da de skal bages længere. 
  14. Der skal laves dobbelt antal af den næstmindste størrelse, da disse også skal bruges som ”juletræsfødder”. Lad dem tørre uden træk i 20 minutter. 
  15. Bag dem i en 140 grader varm ovn: Små: 17-20 min. og store: 22-25 min. 
  16. Hvid gran-ganache:
    Kom fløde og hakkede grannåle op i en lille kasserolle og varm det op til 80 grader. Læg låg på kasserollen og sluk for varmen. 
  17. Lad gran-fløden trække i mens chokoladen finthakkes i en minihakker. Kom den finthakkede chokolade op i en skål, og smelt den over vandbad. 
  18. Hæld 1/3 del af den stadig dejlig varme granfløde igennem sigten og ned i chokoladen. Rør godt med en dejskraber. Tilføj endnu 1/3 del af den varme fløde og rør igen godt. Tilsæt den sidste 1/3 del og rør til massen er glat og skinnende. 
  19. Dæk ganachen til med husholdningsfilm helt ned på cremen, da den ellers vil danne kondens. Lad den køle af til den har en god sprøjtekonsistens.