Hjemmelavede kanelkræmmerhuse m. flødeskum & blodgrapemarmelade (©DR)

Kanelkræmmerhuse m. flødeskum & blodgrapemarmelade

Lav dine egne julekræmmerhuse med kanel, flødeskum og en blodgrapemarmelade. Følg Mette Blomsterbergs opskrift på denne dejlige, juldessert, som med garanti falder i alles smag!

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Blodgrapemarmelade

  • 2 stk. store, usprøjtede blodgrape
  • 2 l vand
  • 1 stk. polynesisk vaniljestang
  • 0,5 stk. citron
    (saften)
  • 500 g sukker
  • 10 g pektin

Kræmmerhusdej

  • 0,5 stk. polynesisk vaniljestang
  • 150 g flormelis
  • 150 g hvedemel
  • 3 stk. æg
  • 0,5 dl vand
  • 2 spsk. stødt kanel

Flødeskum

  • 3 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Lav blodgrapemarmelade:

  1. Vask grapefrugterne og skær dem i kvarte. Kog dem møre i de 2 liter vand under låg i ca.1/2 time. Kasser kogevandet og lad de møre frugter afkøle let. Skær alt det hvide bitre frugtkød væk, bevar kun skallen, som skæres i små bitte, fine tern. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene med en anelse af sukkeret med kniven så kornene skilles ad. 
  2. Kom vaniljesukker, den tomme vaniljestang og grapeterninger op i en gryde med den ½ liter vand og citronsaft, og kog det godt igennem. Del det resterende sukker i 2 lige store portioner. Rør pektinen ud i den ene portion sukker og kom det op i den kogende gryde under omrøring. Lad det småkoge ca.10 minutter og tag gryden af varmen. Tilsæt nu det resterende sukker og rør i det til alt sukkeret er opløst. Skyl sylteglassene i en anelse Atamon og hæld marmeladen heri. 
  3. Lad marmeladen afkøle let inden glassene lukkes til.

Lav kræmmerhusdej:

  1. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af flormelissen med kniven, så kornene skilles ad. Bland vaniljesukker, flormelis og hvedemel og pisk det. Tilføj æggene mens der piskes. Tilsæt først vandet når dejen er helt uden klumper.

Lav kræmmerhuse: 

  1. Sæt dejen af på en silikonebagemåtte i klatter af 1 spsk. med godt mellemrum. 
  2. Bag kun 2 kræmmerhuse ad gangen, da den bagte dej hurtigt sætter sig. Smør dej-klatterne ud i tynde ovale cirkler med en paletkniv. Drys med en anelse stødt kanel, evt. gennem en lille sigte. 
  3. Bag dem i en 180 grader varm ovn til de er let gyldne i få minutter. Løsn den straks og hurtigt med paletkniven og tril dem straks til kræmmerhuse omkring et metalkræmmerhus eller "i fri hånd". Gentag til der ikke er mere dej. 
  4. Lad de bagte kræmmerhuse afkøle let og opbevar dem efterfølgende i en lufttæt beholder eller dåse… 
  5. Pisk fløden til let skum. 
  6. Sæt kanelkræmmerhusene i en skål med sukker, så de står stabilt. 
  7. Fyld dem med flødeskum og afkølet marmelade lige inden de skal serveres, eller lad gæsterne selv fylde kræmmerhusene.