Klassisk kartoffelsalat med dild, løg og mayonnaise er skønt tilbehør til eks. frikadeller eller grillmad. (Foto: Maria Warnke Nørregaard ©DR)

Kartoffelsalat med hjemmerørt mayonnaise og dild

Denne lækre opskrift på klassisk kartoffelsalat har madentusiast Anne Hjernøe lavet med en hjemmelavet mayonnaise. Hvis man i stedet vælger at bruge en færdig mayonnaise, er det en endnu nemmere kartoffelsalat at lave.

Tilberedningstid: 45 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 1 stk. rødløg
  • 1 dl dild
  • 1 stk. æg
  • 0,5 tsk. flagesalt
  • 0,5 l rapsolie
    (eller anden smagsneutral olie)
  • 1-2 spsk. dijonsennep
  • 1-2 tsk. ahornsirup
  • 1 tsk. flagesalt
  • 0,5 tsk. peber
    (friskkværnet)
  • 1 stk. økologisk citron

Fremgangsmåde

  1. Skræl kartoflerne, hvis de ikke er helt nye, eller skrab dem. Kog dem og lad dem køle af. Skær dem i små, mundrette stykker.

  2. Pil og hak rødløget fint og hak dilden. Bland begge dele i kartoflerne (gem lidt til pynt).'

  3. Hjemmerørt mayonnaise: Kom ægget i en stor skål og rør det sammen med saltet. Tilsæt olien dråbevis, mens du rører hurtigt og konstant. Når mayonnaisen begynder at tykne, kan du gradvist tilsætte større og større mængder olie ad gangen, indtil du har en tyk og luftig mayonnaise. Jeg bruger altid en håndmikser, men mayonnaise kan sagtens røres i hånden med et piskeris eller en gaffel. Nu har du en kæmpe portion mayonnaise, som snildt kan holde sig en uges tid i køleskabet.

  4. Hæld 2,5 dl af mayonnaisen i en skål og rør den sammen med fintrevet skal af citronen, dijonsennep, ahornsirup og salt og peber, og vend dressingen i kartoffelblandingen. Pynt med lidt ekstra dild og rødløg og servér med det samme.

 

  •  TIP: Hvis du ikke orker at lave mayonnaise selv, så brug mayonnaise, der er neutral i smagen, ellers forstyrrer det smagsbalancen. Det kan f.eks. være en økologisk mayonnaise på glas eller den i pose med neutral smag. Brug masser af frisk dild og rødløg, det tilfører skarphed og kontrast til de bløde kartofler i den cremede dressing.