Julemiddagen er reddet med James Prices opskrift på flæskesteg med sprøde svær. (©DR)

Klassisk flæskesteg af kamsteg

I programmet Jul i Det Kongelige Kobberkøkken lavede James Price denne opskrift på en klassisk flæskesteg af kamsteg, som er danskernes favorit til julemiddagen. Server flæskestegen med brun sauce, brune kartofler og hjemmelavet rødkålssalat.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1,5 kg kamsteg
  • 1-2 spsk. salt
  • 10-15 stk. laurbærblade
  • 1 spsk. kryddernelliker
  • 200 g suppeurter
    (lidt løg, porrer og gulerod)

Fremgangsmåde

  1. Bed slagteren om at ridse kamstegen grundigt helt ned til kødet (gå den selv efter derhjemme, for nogle gange har slagteren lidt vel travlt og kommer ikke helt ud i kanten). OBS: Hvis slagteren skærer ribbenene fra, så husk at få dem med hjem. De kan enten bruges til at understøtte stegen, så den ligger lige på risten, eller til fond. 
  2. Drys rigeligt med salt mellem hvert svær - og her må man ikke være fedtet. Det er saltets opgave at trække væske ud af sværen, så den kan blive sprød og knasende. 
  3. Stik halve laurbærblade ned mellem hvert svær, og sæt to rækker kryddernelliker på hver side af laurbærbladene. 
  4. Placer stegen på en rist over bradepanden, hvori der hældes omkring en liter vand samt lidt ekstra opskårne suppeurter, og så sættes det hele ind i en 200 grader varm ovn ca. 35-40 minutter pr. halve kg. 
  5. Kernetemperaturen skal være 65 grader, hvis du bruger et stegetermometer. Hvis sværen ikke virker sprød, sættes grillen på til sidst. Men det skal ske for åben ovndør, mens man hele tiden vogter på den, så sværen ikke branker! Laurbærbladene vil under denne proces blive helt svedne, men dem fjerner man bare, inden stegen skæres ud. Hvis bradepanden koger tør undervejs, suppleres med ekstra vand. 
  6. Lad stegen hvile i 15-20 minutter, før den skæres ud.