Den fine knæk cancer kage som Inge og Iben bagte som deres mesterværk i Den store Jule- og Nytårsbagedyst. (©DR)

Knæk cancer kage

I Den store Jule- og Nytårsbagedyst bagte Inge og Iben denne smukke knæk cancer kage, som deres mesterværk. Kagen er fuld af skønne julekrydderier og indeholder bl.a. en krydret kanelmousse med glaserede mandler og pyntes med små babser lavet af pebernødder.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kagebunde

  • 475 g sukker
  • 315 g honning
  • 300 g smør
  • 7 stk. æg
  • 90 g kakao
  • 3,75 tsk. bagepulver
  • 1,5 tsk. nelliker
  • 3 tsk. kanel
  • 1,5 tsk. ingefær
  • 1,5 tsk. kardemomme
  • 300 g hvedemel

Kanelmousse

  • 4 blade husblas
  • 50 g sukker
  • 4 stk. past. æggeblommer
  • 3 dl fløde
  • 1 tsk. kanel
  • 1 stang vanilje

Mousse med hvid chokolade, appelsin og Grand Manier

  • 3 blade husblas
  • 0,5 dl appelsinsaft
  • 0,75 dl Grand Marnier
  • 3 stk. past. æggeblommer
  • 2 dl fløde
  • 1,5 stk. past. æggehvide

Pebernødder/babser

  • 65 g blødt smør
  • 65 g sukker
  • 0,25 dl fløde
  • 0,25 tsk. kanel
  • 0,5 tsk. ingefær
  • 0,5 tsk. kardemomme
  • 1 knivspids peber
  • 0,25 tsk. natron
  • 1 knivspids bagepulver
  • 125 g hvedemel

Royal icing

  • 250 g flormelis
  • 1,5-2 stk. past. æggehvider

Marcipanovertræk

  • 600 g rå marcipan
  • 300 g flormelis
  • 75 g glukose
  • evt. pastafarver

Glaserede mandler

  • 50 g mandler
  • 75 g sukker
  • 0,5 tsk. natron

Fremgangsmåde

  1. To skåle fyldes med koldt vand, og husblas til mousserne kommes heri. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Kagebunde:
    Blødt smør og sukker piskes godt, og der tilsættes honning. Piske æg sammen og tilsætt lidt af gangen. Bland de tørre ingredienser, sigt og vend forsigtigt i massen. Fordel dejen i to bradepander og bag i ca. 8-10 min. 
  3. Glaserede mandler:
    Smelt sukker på en pande til det bliver gyldent. Hak mandlerne groft og bland natron og mandlerne i den gyldne karamel. Lad det afkøle. 
  4. Kanelmousse:
    Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og bland med sukkeret. Pisk æg, sukker og kanel tykt og sejt. Pisk 2,5 dl af fløden til skum og varm resten af fløden og smelt husblassen deri. Bland æggemassen med husblas lidt efter lidt. Vend det hele over i fløden. Knus karamellen med mandler og vend i massen. 
  5. Skær kagen ud i tre hjertebunde, og kom én i en hjerteform med kageplast. Hæld den færdige kanelmousse på, stil på køl til det er næsten stift, og læg endnu et hjerte over.
  6. Pebernødder:
    Alle ingredienserne samles til en dej og hviler ca. 30 min i køleskab.
  7. Mousse med hvid chokolade appelsin & grandmanier:
    Varm appelsinsaften og tilsæt æggeblommerne, og sæt der over varmen og pisk indtil cremen begynder at tykne. Smelt chokoladen over vandbad og bland det i blommerne Kom husblas i den lune creme og rør til det er smeltet. Køles lidt ned. 
  8. Pisk fløde og hvider hver for sig og vend forsigtigt sammen med resten. Hæld massen over hjertebunden og lad det stivne lidt. Kom det sidste hjerte over og sæt på køl.
  9. Tril til pebernødder og bag i 8-10 min. til de er let gyldne.
  10. Marcipanovertræk:
    Alle ingredienser blandes sammen og tilsæt pasta farve. Vi har valgt grøn og lyserød. Det grønne rulles ud og lægges på kagen og til låget. Det lyserøde er båndet på æsken. 
  11. Royal icing:
    Rør æggehvide og flormelis sammen til en tyk glasur. Bruges til at pynte bh'erne på pebbernøddebabserne.
  12. Det sidste hjerte klippes kagepap som lægges under, så den kan holde hjertet som et låg. Der stikkes kagepinde i kagen så låget ikke rammer kagen.