Delikat krabbesalat smager dejligt på på små lakrids-kiks som lækre snacks. (©DR)

Krabbesalat på salte lakrids-kiks

I programmet Jul i det Kgl. kobberkøkken med Price og Blomsterberg lavede Mette og James denne lækre krabbesalat på lakrids-kiks som en lækker snack. Server de små kiks som en delikat appetizer eller en lille hapser i juletiden.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Krabbesalat

  • 3-4 stk. store ben fra kongekrabbe
  • ca. 5 dl vindruekerneolie
  • 2 stk. past. æggeblommer
  • 1 lille spsk. sherryvinaigre
  • 1 stor tsk. dijonsennep
  • 1 smule salt og peber
  • 2 stængler blegselleri
  • 2 stk. forårsløg
  • 2 spsk. dild
  • 1 tsk. paprika
  • 1 smule chilipulver efter smag

Salte lakridskiks

  • 100 g brun farin
  • 0,5 tsk. lakrids granulat
  • 1 knivspids flagesalt
  • 115 g fint mandelmel
  • 200 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 200 g blødt smør
  • 2 stk. æggeblommer
    (30 g)

Fremgangsmåde

  1. Krabbesalat:
    Kog krabbebenene i letsaltet vand i ca. 5-6 minutter. Tag dem op og lad dem køle helt af. Klip benene op med en køkkensaks og tag kødet ud. Lad det dryppe af for væde i en si og sæt det på køl. 
  2. Hak skallerne i mindre stykker med en tung kniv. Kom dem i en gryde der lige kan rumme dem og hæld vindruekerneolien på. Sæt det over ilden og lad det simre ganske stille i 1/2 times tid. Sluk for blusset og lad olie trække med skallerne i yderligere 1/2 time. Si olien fra og kasser skallerne. Lad olien køle af. 
  3. Pisk æggeblommerne med sherryvinaigre og sennep og tilsæt krabbeolien i en tynd stråle mens der piskes. Når blandingen får konsistens af mayonnaise, smages der til med salt og peber samt paprika, chilipulver og finthakket dild. 
  4. Skær blegselleri og forårsløg ud i ganske fine tern og vend dem i mayonnaisen. Tilsæt det helt afdryppede krabbekød og bland godt. Lad krabbesalaten trække på køl i en times tid. Rør den igennem inden servering. 
  5. Salte lakridskiks:
    Bland farin, lakrids, flagesalt, mandelmel, mel og bagepulver godt sammen i en stor røreskål. Tilsæt det stuetempererede smør, æggeblommen og ælt nu alle ingredienserne ultrakort sammen med en dejkrog. Stop så snart dejen er næsten samlet og tag dejen ud af skålen. 
  6. Saml dejen med hænderne på bordet og rul den til en pølse med en diameter på 5-6 cm. Rul dejen ind i bagepapir og læg den på køl i 1 times tid (dejen kan sagtens kommes i en plastpose og fryses) . 
  7. Skær den kolde dej ud i 6 millimeter tynde skiver og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir med lidt afstand til hinanden.  
  8. Bag dem i en 170 grader varm ovn, til de er gyldenbrune og bagt i bunden – cirka 6-10 minutter afhængigt af tykkelsen og ovnen. Lad dem gerne afkøle på en bagerist. Opbevares i en tætsluttende beholder i optil 2 uger. 
  9. Anretning:
    Kom skefulde af krabbesalat på lakridskiks og pynt med lidt ekstra dild.