Prøv med hakket lam i stedet for kalv og flæsk og lav en anderledes udgave af den klassiske ret boller i karry. (©DR)

Lammeboller i karry

Boller i karry kender de fleste. I denne udgave bruger vi lammekød til bollerne, krydrer dem lidt ekstra og serverer basmatiris og mango chutney til. Det trækker retten lidt mere over imod det indiske, men det gør den bestemt ikke dårligere.

Tilberedningstid: Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Til fars

  • 1 kg hakket lammekød
  • 2 store løg
  • 5-6 fed hvidløg
  • 2 æg
  • 1 dl rasp
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 2 tsk. stødt koriander
  • 1-2 tsk. chilipulver
  • salt og peber

Til sauce

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 syrlige æbler i små tern med skal
  • 3 spsk. neutral olie
  • 1 spsk. smør
  • 2-3 spsk. god madras karry
  • 2 spsk. mel
  • ca. 1 1/2 l lamme- eller hønsefond
  • 1 spsk. frisk, hakket timian
  • 4-5 laurbærblade
  • 1/4 l fløde
  • evt. lidt sherryvinaigrette
  • salt peber og rørsukker

Mangochutney

  • 5 mangofrugter (ca. 8-900 g frugtkød i ikke alt for små tern)
  • 2 spsk. neutral olie
  • 1 spsk. finthakket frisk ingefær
  • 3 fed hvidløg, finthakket
  • 1-2 røde chilier
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1/2 tsk. stødt nellike
  • 1/2 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. kanel
  • salt efter smag
  • 400 g sukker
  • 2 1/2 dl lagereddike

Fremgangsmåde

Arbejdstid: Ca 1 time

Øvrig tid: Ca. 1 time

Til farsen blandes det hakkede lammekød med revet løg og hvidløg, æg, rasp og krydderier. Steg eller kog en lille prøvedelle for at checke om krydringen er tilpas. 

Lad farsen sætte sig en times tid i køleskabet. Imens laves karrysovsen.  
Hak løgene relativt fint. Hak hvidløgene ganske fint. Svits dem i smør og olie, til de er bløde og gennemsigtige. Kom karryen ved og steg den med i et par minutter, mens der hele tiden røres. Tilsæt melet og lad det bage igennem under omrøring. Hæld lamme- eller hønsefond ved og lad det koge op. Tilsæt timian, laurbærblade og æbletern og skru ned for varmen. Lad sovsen koge roligt igennem i 15 minutter. Tilsæt fløde og lad sovsen koge op. Smag til med en lille smule sherryvinaigrette, salt, peber og lidt rørsukker. 

Form farsen til boller på størrelse med en golfbold, eller måske lidt mindre. Kødbollerne koges i saltet, let simrende vand. Når de er færdige, kommes de op i karrysovsen og retten serveres med basmatiris og mangochutney. 


Mangochutney

Arbejdstid: Ca. 45 minutter

Kogetid: Ca. 1 time

Afkøling: Ca. 2 timer

Portionen her er til mange - men chutneyen holder sig fint i køleskabet. 

Varm olien op i en gryde og svits ingefær, chili og hvidløg i et par minutter. Tilsæt krydderierne og lad dem stege med i et minuts tid. Kom mangokødet ved sammen med sukker og eddike og bland godt. Bring det i kog og lad chutneyen simre i en times tid. Rør i den af og til, så den ikke brænder på i bunden. Hvis den virker for tynd, koges den lidt længere. Man kan evt. tage lidt op på en underkop og sætte i køleskabet i et par minutter, så er det lettere at fornemme konsistensen.