Langtidsbagt rugbrød lavet på hjemmelavet surdej (©DR)

Langtidsbagt rugbrød

Rugbrød er en dansk nationalspise, og her er opskriften på et langtidsbagt rugbrød, som kan holde sig friskt i køleskabet i flere uger. Vær opmærksom på, at brødet skal bage i 24 timer, og der i opskriften er til 4 rugbrød.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 0,5 dl surdej
  • 6 dl maltøl
  • 9 dl vand
  • 1800 g knækket rug/hvede/emmer/ølandshvede
  • 700 g groft mel af emmer eller rug
  • 4 dl græskarkerner
  • 3 dl birkes
  • 4 dl hørfrø
  • 5 spsk. groft salt á 15 ml
  • 1 spsk. mørk honning/sirup
  • 2 spsk. kommen
  • 1 spsk. fenikkelfrø

Fremgangsmåde

  1. Rør alle ingredienser sammen til det er ensartet. Fór fire rugbrødsforme med bagepapir og fordel dejen i dem. Glat den på overfladen med våde fingre. Læg et stykke bagepapir over dejen. Pak formene ind i flere hold sølvpapir, der må ikke være huller. 
  2. Stil dem i ovnen ved 40 grader i tolv timer. Skru herefter op til 90 grader og bag 12 timer mere. Så skullle de gerne være færdige. Hvis ovntemperaturen ikke er helt præcis, kan det dog være at de skal have lidt ekstra tid. 
  3. Pak et brød ud. Det skal være fast og næsten sort af den langsomme karamellisering. Skær det over. Hvis det er klægt inden i, pakker man det ind igen og bager videre et par timer til. 
  4. Vent med at skære af brødene til de er helt kølet af. Pak dem ud og køl af. Pak så hvert brød i et fugtigt viskestykke og dernæst i en plasticpose.